View Full Version : Kelebek çalısı (Buddleja davidii)
Anavatanı Çin olan bu bitki ismini kelebekleri üzerine çekmesinden almıştır. Ayrıca çok sayıda kuş ve arıyı da üzerine çeker. Yaklaşık yüz kadar türü vardır. Çiçekleri kokulu ve gösterişlidir.
Yarı odunsu bir gövdeye sahiptir. Kış aylarında genelde yaprağını döksede, kışı ılıman geçen bölgelerde dökmeyebilir. Don olaylarından dolayı dalları ölebilir. Ancak kök canlı kalır ve ilkbaharda yeni sürgünler verir. Çok fazla bakım istemezler ve kureklığa dayanıklıdırlar.
Organik maddelerce zengin, humuslu ve iyi dreneli topraklarda iyi bir gelişim gösterir. Üretimi çelikle kolay bir şekilde yapılabilir.
Çiçeklenmesi yaz aylarında, genelde temmuz ve eylül aylarında olur. İlkbahar ve sonbaharda budama yapılır. Aksi taktirde çiçeklenme oranı düşer ve çiçeklerde küçülme görülür.
Bahçemdeki kelebek çalıları.
denizakvaryumu
02-10-2007, 07:28
Kelebekler bu bitkiyi mutlaka bulurlar...
inanılmaz bir çekim gücü var, kelebekleri yakından görmek ve bahçemden kelebek eksik olmasın diyorsanız bu bitkiyi mutlaka edinin derim.
Pembe renkli olanları da muhteşem
Arzu Kasapoğlu
02-10-2007, 14:57
Sürmene'nin sahili kelebek çiçeğiyle dolu. Hemde sahilde fazla toprağa gerek duymadan kayaların içinde büyüyor. Ayrıca çok güzel bir kokusu var. Bir kaç kez dal alıp diktim ama tutmadı, şimdi tohumdan üretmeyi deneyeceğim.
Peki Sürmene'nin o sahilinde kelebekler de var mı?
Hoş bir görüntüsü var...;)
Arzu Kasapoğlu
20-03-2008, 15:58
Çok sayıda kelebek gördüğümü söyleyemem. Sanırım arılar daha çok seviyor bu bitkiyi :)
Ben bu çalıyı çiçekçilerden bulabilirmiyim acaba ? kelebek çalısımı diyecegım...TEŞEKKÜRLER. BALKONDA SAKSIDA OLUR MU?
Dış mekan yetiştiren fidanlıklarda sanıyorum bulabilirsiniz. Kelebek çalısı demeniz yeterli.:) Saksıdada yetişebilir.
Kelebek çalısının ikinci senesi. Geçen seneye göre çok daha büyük çiçekli oldu. Sonbaharda güçlü bir budama yapmıştım, bu sene daha iyi çiçeklenecek galiba.
Gerçekten yan bahçe kelebek ve arılarla dolu.
40825
Çok güzelmiş Nurbahar hanım. Kokulu mu çiçekleri?
Çok hafif bir kokusu var Sevgili Limon, ama yanından geçerken almıyorsunuz.
İnanılmaz hızlı büyüyor, sonbaharda 40 cm kalacak şekilde bütün dalları ve ana gövdeyi kesmiştim, şu anda 1,5 m civarında.
Kelebek çalısını bu mevsimde dalından diksek büyür mü acba?Bir de nasıl bir toprak isteği var bilen varsa yardımcı olabilir mi?
"Tam güneş veya kısmi gölge kısımlara ve organik maddelerce zengin, iyi drene olan topraklara dikin. Maksimum çiçeklenme için sonbaharda veya kışın çalıları toprak seviyesinden 20-30 cm kadar yüksekten tamamen kesin. Üretilmleri çelikle olur."
Kaynak: Dış Mekan Süs Bitkileri, Dr. Gürkan Ceylan
Çelik alma zamanı belirtilmiyor ama şu an çiçekleniyor, uygun zaman olmayabilir.
Sevgili Limon, kokusunu sormuştun, Buddleja alternifolia (pembe çiçekli) cinsi leylak kokuluymuş.
İyi drene olan demiş.Peki o ne demek ben pek bu terimleri bilmediğim için...
Nihal hanım, iyi drene demek geçirgenliği iyi, suyu bünyesinde fazla tutmyan toprak demek. Killi topraklar suyu bünyesinde tutar yani iyi drene toprak değildir, kumlu topraklarda drenaj kumun oranına göre artar. Mutlaka başka tanımları da vardır ama benim ifade edebileceğim bu kadar.
Teşekkürler Nurbahar Hanım;)
Kokulu mu çiçekleri?
Kelebek çalılarının kokuları değişiyor mu bilmiyorum ama bizimkinin kokusu leylaktan farklı. Tarçınlı bazı parfümlere benziyor.
Bizde çiçekler henüz açmadı, açtığında üzerinde kelebekler eksik olmaz.
Çelik alma zamanı belirtilmiyor ama şu an çiçekleniyor, uygun zaman olmayabilir.
Kendi edindiğim tecrübelere göre şubat, eylül arası çok rahat köklendirilebiliyor. Ancak yastıktan, saksıya şaşırtma yaparken sıcak havalarda kurumalar oluyor. Direkt saksı veya viyole çelikleme yapmak daha iyi sonuç veriyor gibime geliyor.;)
Kelebekler dediniz özendirdiniz beni arkadaşlar. Bu sene çok sayıda kelebek oluyor bahçemizde. Şimdi bu güzel bitkiden de edinmem gerekecek. Hele kokulusunu bulursam... Sn.denizakvaryumunun eklediği fotoğraftaki renk te çok güzelmiş. Aslında en büyük sorunum bitkileri nereye dikeceğime karar vermek.
Kendi edindiğim tecrübelere göre şubat, eylül arası çok rahat köklendirilebiliyor. Ancak yastıktan, saksıya şaşırtma yaparken sıcak havalarda kurumalar oluyor. Direkt saksı veya viyole çelikleme yapmak daha iyi sonuç veriyor gibime geliyor.;)
O zaman ben bir köklendirmeyi deneyeyim;)
:cool:Suya koyduğumuz kelebek çalıları kök verdiler.Sıra geldi onları dikmeye.Eğer tutarlarsa artık benimde kelebek çalım olacak:D
Güle güle büyütün Sevgili Nihal.
Benimkilerin ilk çiçekleri kurudu, geçen seneki denememe güvenerek, korkusuzca çiçekleri biten dalları kestim, arkasından yeniler açıyor.
Teşekkürler Nurbahar Hanım.
Rize Ziraat Kelebek Çalısı
:DBenim minik kelebek çalılarım boylarına bakmadan iki tane kocaman çiçek açtılar.
Bunlarda benim minik kelebeklerim;)
Sevgili Nihal, çok iyi gözüküyorlar. Seneye ne kadar büyüdüklerine inanamayacaksınız.
Sevgili Nurbahar çok teşekkürler.Ben haziran ayında biteceklerine pek inanmıyordum ama bir haftada biz evde yokken köklenmişler.İnşallah sizin dediğiniz gibi çabuk büyürler.
Hiç merak etmeyin, kışa girerken yerden 40 cm'den budamıştım, yaz başı benim boyumu geçti, 60-50 cm kadar dal uçlarından kestim, şimdi yine çok uzadı.
Bu da bizimkinin rengi. Yakın çekimde netleştirememişim. :rolleyes:
45858
Renk çok güzel. Bir de koyu pembelerini beğeniyorum.
******* rengi çok hoşmuş.;)
Son haftalarda çiçekleri çoğaldı.
49346
Çiçekler küçük ve kısa kalmış gibi. Sanıyorum fazla budamadınız.
Geçen sene çok budadım, yazın ilk çiçeklerden sonra da budadım ama sonra ihmal ettim, kuruyanları da kesmem gerekiyordu.
Yalnız benim çalımın bulunduğu yer de onun için ideal ortam değil herhalde, yazın az güneş alıyordu, şimdi almıyor ve inanılmaz rüzgar alan bir koridorda. Hiç aynı aynda bu kadar çok çiçek açmamıştı ama dediğiniz gibi çiçekler de küçük.
Benim mor olan kelebek çalımda kışın güneş almıyor ve rüzgara açık bir yerde. 4 senedir hiç bir sorun çıkmadı ve gayet sağlıklı.
Sizin kelebek çalınızda gayet iştahlı görünüyor. Bir sorun çıkacağını sanmıyorum. Sanıyorum budamayla çiçekleri büyüyecektir.;)
Evet Kudret Bey, geçen sene sık sık buduyordum, çiçekler daha seyrek ama iki katı büyüktü. Bildiğim kadarıyla bu bitki güneşi de seviyor, ama kışın güneş almaması problem değil, zaten yaprak döküyor.
Benim kelebek çalım herhalde bütün çiçeklerini şimdiden açıp bitirmek istiyor.O kadar çok açtı ki açmaya çiçeği kalmayacak önümüzdeki yıllara.=)
pegasus79
14-11-2008, 08:55
Merhaba,
Bende evde ektiğim tohumların adı Asclepia Tuberosa, ingilizcesi butterflyweed diye geçiyor ama sizin koyduğunuz resimlerden farklı. Aynı çiçek mi acaba?
Çok güzel bir bitki.. Susuzluğa dayananlar listeme bunu da ekliyorum...
Çelik çomak bulabileceğim kimse var mı? :)
Seramızda Mart-Nisan aylarında attığımız kelebek çalısı çelikleri çok rahatlıkla kökleniyor bilginize ..
Merhaba,
Bende evde ektiğim tohumların adı Asclepia Tuberosa, ingilizcesi butterflyweed diye geçiyor ama sizin koyduğunuz resimlerden farklı. Aynı çiçek mi acaba?
Buddleja davidii buradaki calinin latince ismi .Tamamen farli .
Orhan Özbilgiç
07-09-2009, 23:25
101683
Mart sonunda 30cm. den kabaklama budadığım kelebek çalım, gerek görselliği ile ve gerekse enfes kokusuyla kelebekler kadar bizleri de büyüledi.
Orhan Özbilgiç
07-09-2009, 23:33
101684
Bahçemin bir diğer bölümünde, bir başka güzellik abidesi..O nuda 30 cm. den kabaklama budamıştım.Doğrusu bu kadar büyüyebileceklerini düşünmüyordum.
botanik2009
16-03-2010, 15:12
Gerçekten çok güzellermiş. Yaprak ve çiçeklerini leylak bitkisine çok benzettim.
Orhan Özbilgiç
16-03-2010, 17:24
Gerçekten çok güzellermiş. Yaprak ve çiçeklerini leylak bitkisine çok benzettim.
Eveeett! Hiç düşünmemiştim. Gerçekten leylağa çok benziyor. Özellikle çiçekleri. Leylak kadar yoğun kokulu değil ama,çiçeklerinin ömrü leylağınki gibi 5-10 günlük değil! Sonbahar sonuna kadar açmaya devam ediyor. Kuruyan çiçeğini kesmek, çiçeklenmeyi arttırıyor.
Benimkileri bu sefer aralıkta budamıştım. Şimdiden yeni sürgünler 25-30 cm.yi buldu.
Bu sene daha çok dal ve daha çok çiçek bekliyorum.;)
Bahçede bir kelebek çalısı var, ama çiçekleri tepe kurulları şeklinde küçücük beyaz. Bir defa köklendi ne kadar kessem yine sürgün veriyor. Yukarıdaki kelebek çalıları güzelmiş. Hayıt görüntüsünde.
Orhan Özbilgiç
16-03-2010, 19:04
Bahçede bir kelebek çalısı var, ama çiçekleri tepe kurulları şeklinde küçücük beyaz. Bir defa köklendi ne kadar kessem yine sürgün veriyor. Yukarıdaki kelebek çalıları güzelmiş. Hayıt görüntüsünde.
Sevgili nariçi,
İnanın en doğru benzetmeyi siz yaptınız. Bir bitki, başka bir bitkiye ancak bu kadar benzer!
Ege bölgesinde çok var. Tabii doğal ortamda. Bir maki çalısı. Sanırım Karadeniz iklimine uygun değil. Yoksa bir arkadaştan çelik ister, köklendirmeyi denerdim. Hayıtında kendine özgü bir baharatsı kokusu olduğunu hatırlıyorum. Birde bol çatallı dalları ''Kuş Lastiği''(Sapan' da derler.) yapmaya çok elverişlidir.
Keşke Karadeniz de yetişebilseydi.:(
MagicLife
24-03-2010, 15:07
Kokusu varmı arkadaşlar ? Sümbül'ü anımsattı bana
Çiçeğine ve rengine göre kokusuzdan-güzel kokuluya göre değişiyor. Benimki (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=296917&postcount=35) pek kokulu değil.
denizakvaryumu
24-03-2010, 16:16
Kokusu varmı arkadaşlar ? Sümbül'ü anımsattı bana
Kokusuz olanlar da var süper kokulu olanlar da.
kelebek çalısı
19-04-2012, 23:34
Daha bahçemde bir yılını doldurmamış buddleja. Bu kışı yaprağını dökmeden geçirdi, yanıbaşında bir borage can bulmuştu, onu da aylarca sökmedim, ikisi bir, kışı, baharı geçirdiler ve daha sonra budamasını yaptım şubat ayı gibi.
Sürgünler başladılar zaten budamadan bir müddet sonra. Kışın küçük ve dar bir yapısı olan yapraklar, şimdi genişlediler ve boy olarak da geliştiler. Daha önce lila ve mor yetiştirmiştim. Bu buddleja ise beyaz.
ciceksever70
20-04-2012, 06:55
Ben budayinca dört bes dali saksiya sokmustum baktim köklenmis bahceye diktim. Umarim gelisirler. Benim de mor olan yapraklarini dökmedi kisin, pembeler ise döktüler. Gecen yaz iki pembe bir mor ekmistim o kadar memnun kaldim ki iki tane daha aldim. Gerci eker ekmez kar yagdi biraz pejmürde durumdalar.
kelebek çalısı
03-06-2012, 01:41
Fotoğrafladığım bitkimin boyu şu sıralarda 2 metreye ulaşmış durumda. Önümüzdeki sezonda yerini değiştireceğim. Devasa boyutlara ulaşacak bu gidişle, henüz bir yıldır bahçemde olduğu halde gelişimi çok hızlı ve güçlü ilerliyor. Henüz çiçek tomurcuğu gözlemlemedim.
kelebek çalısı
03-06-2012, 23:21
Mahçup oldum dün yazdığım mesajdan. Bugün bir baktım ki tomurcuklanma yapmış, dolu üzeri. Şaşırdım hızlarına. En fazla üç ya da dört gündür başıboş bırakmışımdır. Hangi ara tomurcuklar çıktıysa..:rolleyes:
kelebek çalısı
14-06-2012, 22:03
Çiçeklenmeler başladı. Öylesine büyük ki bitki. Çok geniş yer kaplıyor. Seneye yeri burası olmayacak, ilkbaharda taşıyacağım. Daha önce lila ve mor Buddlejalardan hiç biri ilk senesinde üç metreye varan boylanma yapmamıştı. Cinsinden kaynaklı olmalı. Yaprakları da çok büyük ve uzun. Baştan bu kadar büyüyeceğini bilemediğimden yerini de ayarlayamamış oldum :o
kelebek çalısı
28-10-2012, 16:32
Yaz ayları boyunca üzeri çiçeklerle dolu olan kelebek çalısı, yaz sonunda yaptığım mini budamadan sonra çiçeklenmeye devam ediyor.
341788
kelebek çalısı
06-02-2013, 02:40
Kış budaması sonrasındaki hali...
367570
Merhaba arkadaşlar...Aslında en son mesaj bayağı bir önce atılmış...Fakat genede ben bu mesajı atmadan duramadım. İngiltereye geleli 3 ay oldu. Evimizin arkasında bir ağaç var...Bitki ağaç karışımı birşey...Aslında ağaçlar, bitkilerin bakımlarından anlamam...Ama kim renkleri ve kokuları çeşit çeşit olan bitkileri ve ağaçları sevmez ki....Bende iğdeyi, ıhlamuru kokularından dolayı çok severim...Neyse bu ağacın çiçekleri ve kokusu beni öğle etkiledi ki ta buralara kadar gelip mesaj yazdım...Muhteşem kokan çiçekleri var,,, Çiçeklerini budayıp evde bir bardağın içine koydum, 1 hafta geçti çiçek kuruduğu halde hale muhteşem kokuyor. Araştırdığım ingiliz literatüründe çok farklı çeşitleri olduğunu öğrendim...Birkaç teknik bilgi...Güney ve Orta Amerikadan getirilmiş....İngiltere soğuk ve yağmurlu bir yer,,, Blogları okurken rastladım, Karadenizli arkadaşlar bu bitkiyi bence rahatlıkla yetiştirebilir....Herkese selamlar...
Tohumcu Nılgun
03-10-2013, 14:10
Arkadaslar, bu calinin kendine has kokusu ile kelebekleri cezbettigine cok sahit oldum.
Bir yerde cok kelebek trafigi varsa, o civarlarda mutlaka bu calidan vardir.
Tahminime gore cok arsiz bir bitki. Bazen kaldirim taslarinin arasinda,
bazen tranvay yollarinin kenarlarin da,
hatta hic olmadik yerlerde bile yeserip cicek acmayi basariyorlar.
Gecen sene bir evin yan duvarinin 3-4 metre yukseginde,
yeserip cicek acmayi basaran caliyi gorunce, cok sasirmistim!
Cunku o duvarda bitkiye yetecek bir toprak goremedim.
Duvarda sadece cok kucuk oyuk ve catlaklar vardi.
canan bsr
13-11-2013, 03:18
Merhaba arkadaşlar...Aslında en son mesaj bayağı bir önce atılmış...Fakat genede ben bu mesajı atmadan duramadım. İngiltereye geleli 3 ay oldu. Evimizin arkasında bir ağaç var...Bitki ağaç karışımı birşey...Aslında ağaçlar, bitkilerin bakımlarından anlamam...Ama kim renkleri ve kokuları çeşit çeşit olan bitkileri ve ağaçları sevmez ki....Bende iğdeyi, ıhlamuru kokularından dolayı çok severim...Neyse bu ağacın çiçekleri ve kokusu beni öğle etkiledi ki ta buralara kadar gelip mesaj yazdım...Muhteşem kokan çiçekleri var,,, Çiçeklerini budayıp evde bir bardağın içine koydum, 1 hafta geçti çiçek kuruduğu halde hale muhteşem kokuyor. Araştırdığım ingiliz literatüründe çok farklı çeşitleri olduğunu öğrendim...Birkaç teknik bilgi...Güney ve Orta Amerikadan getirilmiş....İngiltere soğuk ve yağmurlu bir yer,,, Blogları okurken rastladım, Karadenizli arkadaşlar bu bitkiyi bence rahatlıkla yetiştirebilir....Herkese selamlar...
Merhaba. Karadeniz de yetişebilen bir bitki imiş. bir yıl önce arkadaşım küçük bir çelik vermişti.Şimdi1,5 m. civarında bir boya sahip. Arsız bir bitki. Tek üzüntüm kokulu olmaması....
Bir hastanenin bahçesinde çektiğim kelebek çalısı. Çok fazla olmasa da rahat bir şekilde yetişiyor. Üzerinde kelebekten çok ben arı gördüm. Ancak bir kısmını fotoğrafları biraz daha iyi çıktı. Arılar muhtemelen nektar alıyorlar. Hortum benzeri ağızlarını çiçeğin sonuna kadar sokuyorlar. Kelebeklerin hortumları daha uzun olduğu için nektara muhtemelen daha kolay ulaşıyorlar.
461470
461471
461472
461473
kelebek çalısı
20-06-2014, 14:44
Nasıl budanacağını gayet iyi bildiğim ve uygun budama yaptığim halde uzun dallar halinde dağınık bir formda geliştiler bu sezon. Bu durumu araştırıyorum.
503630
503631
Üç renk kelebek çalısını dipdibe dikerek sanki üç renkli çiçekler açan tek bir bitkiymiş gibi yetiştiriyorlar. Çok güzel oluyor. :)
Burada çiçekçilerde hazır bu şekilde satışı var. İsteyen kendisi de kolayca yapabilir.
617204
Bir arada ekilmiş hali çok güzel görünüyor. Ben bu bitkiye form vermeyi beceremedim. Çok dağınık büyüyor.
kelebek çalısı
23-09-2016, 12:00
Bu bitki kışa girerken sert budamadan hoşlanır. Dıştaki dallar kısa içe doğru kademeli olarak yükselen tarzda budamalı.
hodrimeydan89
27-08-2017, 20:29
Bu bitkinin Beyaz renkli olanı ağaç şeklinde dikine lavanta ve mor renkli olanları çok dağınık ve dalları beyaz renkli olanlar gibi güçlü dal vermiyor.Sebebi ne acaba.İlk senesi olmasına rağmen yetiştirilmeye değer bir çalı türü.
kelebek çalısı
27-09-2017, 15:25
Bu bitkinin Beyaz renkli olanı ağaç şeklinde dikine lavanta ve mor renkli olanları çok dağınık ve dalları beyaz renkli olanlar gibi güçlü dal vermiyor.Sebebi ne acaba.İlk senesi olmasına rağmen yetiştirilmeye değer bir çalı türü.
Ben zamanında bu bitkinin mor ve lila renk olanını Didim' de bahçe toprağında yetiştirmeyi denemiştim fakat maalesef ikinci yılında kışın bitkilerin dona maruz kalmasıyla dediğiniz durumu tecrübe edemedim.
İlk senesinde bitki odunsu gövde yapmayacaktır. Kaldı ki beyaz olan da yıllar geçtikçe iyice odunsulaştı.
kelebek çalısı
27-09-2017, 15:29
Bitki haziran ayındaki ilk çiçeklenmeyi takiben kabaca budandı. Fotoğraftaki görünüm ağustos ayı sonunda ikinci çiçeklenme yapmış halidir.
657993
657994
E.Kahraman
31-05-2020, 15:53
Sonbaharda yaptığım sert budama sonrası boyu 3 metreyi bulmuş durumda canım kelebek çalımın. :rolleyes: Çiçekleri de açmak üzere heyecanla beklemedeyim.
E.Kahraman
08-06-2020, 16:20
Mis kokulu güzelliğim...
Papatya23
15-07-2020, 20:26
Ben tarla da 4 beş dal kelebek çalısı kopardım. Mor renkti. Suya koydum beyaz çiçekler açmaya başladı. Acaba yaşar mı suda kök verir mi. Bir dal da denemelik toprağa ektim bilgisi olan var mı acaba nasıl kök verir mi
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.