PDA

View Full Version : Evde Sofralık Zeytin Yapımı

Sayfalar : 1 [2]

Lonicera
29-07-2009, 18:12
İnterentte biraz araştırma yaptım, dediğiniz gibi Laktik asit kullanılabiliyormuş. Ayrıca asetik asit ve laktik asit kombinasyonları da kullanılabilirmiş. Tabii şimdi bunları ev yapımında olacağı için az miktarlarda bulabilmek ve bulunabilirse hangi oranlarda kullanmak icap edecek diye düşünüyorum.

Bu kimyasalı/ kimyasalları kolayca nereden temin edebiliriz? Asetik asit kullanmak gerekir mi?
Teşekkürler

MeyveliTepe
29-07-2009, 18:29
Asetik asit %5 oranında sirkede bulunur. Laktik asit yoğurt suyunda bulunur. Önceki yıl sadece yoğurt suyu ile 150kg kadar zeytin salamurası yapabilmiştim (bu başlığın ilk bir kaç sayfasında yazılı olabilir).. Yoğurt suyunun zeytin salamurasında kullanımını bu adresten (http://meyvelitepe.typepad.com/meyvelitepe/afedersin-kalamata.html) de bulabilirsiniz.

Gıda için üretilen laktik asit en az 5lt'lik ambalajlar halinde satılıyor. 5lt'lik laktik asit ile tonlarca zeytin yapılır. Litre fiyatı (yanlış hatırlıyor olabilirim) 10-15 euro civarındaydı. Fazla almışım bende epey var. Zeytin zamanı biraz gönderebilirim.

Asetik asit ile laktik asitin birlikte kullanılması biraz tercih meselesi. Zeytinde sirke aromasını sevmediğim için ben kullanmıyorum.

Lonicera
29-07-2009, 18:41
Bilgiler için çok teşekkür, öncelikle doğal yoldan Laktik asit tarifinizi denemek istiyorum. Bakalım sonuç nasıl olacak?

MeyveliTepe
29-07-2009, 18:47
Az miktarda yapacaksanız yoğurt suyu çok iyi iş görür. Salamura PH'ını ölçme imkanınız da varsa ne güzel.

Lonicera
29-07-2009, 19:00
Evet az miktarda yapılacak. En fazla 15-20 kilo. Ph için küçük Ph kağıtları iş görür mü acaba?

MeyveliTepe
29-07-2009, 19:11
PH kağıdı kullanmayı hiç denemedim. Hazırlayacağınız salamura suyunu 4-4.5 aralığında tutmayı başardığınız sürece sorun yok.

Zeytini salamura suyuna koymadan 15-20 gün önce yoğurt suyu biriktirmeye başlayıp az şekerle besleyip bakterinin çoğalmasını sağlarsanız kolaylık olur. Market yoğurdu kullanmamakta fayda var. Onların kullandığı bakteri kültürleri salamuraya uygun değil.

Lonicera
29-07-2009, 19:18
Şimdi iş giderek zorlaşmaya başladı sanki:)) Ph aralığını bir şekilde kontrol altında tuttuk diyelim. Yoğurt yapma kısmı oldukça meşakkatli olacak sanki. Mayayı nasıl temin edeceğiz? Marketlerde doğal yoğurt adıyla bir sürü marka var. Ne güzel eskiden herkes kendi yoğurdunu kendi yapıp tüketirdi. Şimdi su katılmamış açık süt bulmak bile zor. Pastörize sütten yapılan yoğurt da yoğurttan başka her şeye benziyor. Gel de şehir hayatından kaçıp bir köye yerleşme :)

MeyveliTepe
29-07-2009, 19:34
150 kilo zeytine salamura hazırlayacağım diye ev mandıraya dönmüştü. Sizinkisi makul bir miktar. Çok da güzel olur.

Bazen kasabalarda filan bölgesel yoğurtlar oluyor, iki günde ekşiyen cinsten. Onlardan kullanabilirsiniz.

selsi
12-10-2009, 15:24
Merhabalar. Sayın meyvelitepe vakumlamadan bahsetmişsiniz Lütfen vakumlama ve bunun için gerekli malzemeler hakkında geniş bilgi verirseniz sevinirim.
Ayrıca ögrenmek istedigim yeişl zeytinlerin acısını suda cıkarırken tuz kullanmamız gerekip gerekmedigidir
Şimdiden teşekkürler.

akcan67
12-10-2009, 17:45
Bahçemden toplamış olduğum 3 kilo kadar olgunlaştığını düşündüğüm siyah zeytinleri yıkayıp suyunu iyice süzdükten sonra altında delikler açılmış olan plastik bir kavanozun içine bir sıra seytin bir sıra kayatuzu olacak şekilde kavanozu doldurdum.Ayrıca üzerini ışık almayacak bir şekilde örttüm.Çıkacak olan (****** çıkarsa) acı suyun kavanozdaki suya temas etmemesi için altına biraz destek koydum.

Acaba yaptığım işlemde eksik kalan bir konu varmı.?
Kavanozu acaba zamanla ters yüz çevirmem gerekiyormu ?

MeyveliTepe
17-10-2009, 20:14
Sn.Akcan67,
Kavanozun konumu her gün değiştirin. Kavanozdaki su zeytinle homojen temas etmeli. Zeytininiz ne çeşit? Gemlik ise biraz kıvırcıklaşmasını beklemek iyi olurdu.

MeyveliTepe
17-10-2009, 20:15
Arkadaşlar, organik kalamata'ları ağaçlardan topluyoruz. Salamuraya girdikten sonra salamurası ile birlikte kargo şirketleri almıyor. İsteyen olursa özelden yazabilir. Ağaçtan toplandığı haliyle ve tarifiyle birlikte gönderebilirim.

akcan67
17-10-2009, 21:20
Sn.Akcan67,
Kavanozun konumu her gün değiştirin. Kavanozdaki su zeytinle homojen temas etmeli. Zeytininiz ne çeşit? Gemlik ise biraz kıvırcıklaşmasını beklemek iyi olurdu.

Sn Meyvelitepe
Zeytinin cinsinin ne olduğunu bende bilmiyorum.Yaklaşık bundan 8-9 sene önce alıp bahçeye dikmiştim.Geçem yıl verimi daha iyiydi.Bu yıl ancak bu kadar oldu.Bu bölgede zeytin yetiştirilmediği içinde hangi çeşit olduğunu sanırım öğrenmek zor olacak.

imgelem
22-10-2009, 21:37
Pazarlarda yeşil zeytinlerin boy gösterdiği şu günlerde, artık yavaş yavaş
salamura zeytin hazırlıkları da başladı. Her yörenin kendine göre bir yapım
tekniği vardır. Bölgemizde genel olarak yöremizin cins zeytinlerinden Tarsus
Sarıulak tercih edilir.

Zeytinler bol suda iyice yıkandıktan sonra sert bir cisimle üzerlerine
hafifçe vurulur. Bu vuruş esnasında etli kısım çekirdekten ayrılarak
yarılır. Kendiliğinden çıkanlar hariç çekirdekler çıkarılmaz.

Yarılan zeytinler, kavanoza konulana kadar geçecek bekleme süresi içerisinde
kararıp renginin değişmemesi için limon sıkılmış suya atılır.

Salamura yapımında kullanılmak üzere ; zeytinler kırılmaya **** yarılmaya
başlanmadan önce ayrı bir kap içerisinde yeterince tuz eritilir. Bu tuzlu
suyun tuz oranı "yumurta ayarı"na göre yapılır. Hazırlanan tuzlu su karışımı
içerisine atılacak bir adet çiğ yumurta, eğer kabın tam orta hizasında
duruyorsa, yumurta ayarı tamamdır. Kırılan zeytinler kavanoza doldurulduktan
sonra üzerine hazırlanan bu tuzlu su karışımı dökülür. Bu karışım içerisine
ayrıca doğal limon suyu **** limon dilimleri de katabilirsiniz. Böyle
yapmanızı da tavsiye ederim.

Bu kadar zahmetten sonra herşeye değeceğine emin olabilirsiniz. En az iki
hafta sonra yiyeceğiniz kadarını kavanozunuzdan çıkartıp zeytinin tatlanma
durumuna göre bir kaç gün duru suya ıslayarak ve belirli aralıklarla suyunu
değiştirerek yenecek kıvama getirebilirsiniz. İşte zeytinin cinsinin ne
kadar önemli olduğunu bu tatlandırma döneminde çok iyi göreceksiniz.
Sarıulak cinsi zeytinlerin etli kısmı çekirdeğinden kolaylıkla ayrıldığı
gibi kostik ve benzeri katkılar konulmadan çok daha kısa sürede
tatlandırılabilmekte yani acılığı alınabilmektedir. Tatlandırma işleminde
benim tavsiyem, zeytinin az da olsa o acılığının üzerinde bırakılmasıdır.
Lezzetini ise yazıyla ifade etmem çok zor. Size tavsiyem onu mutlaka
tatmanız.

Artık zeytinlerinizin çekirdeklerini çıkartıp üzerine kırmızı pul
biberinizi, kekiğinizi atıp; halis naturel sızma zeytinyağınızı gezdirip
ekmeğinizi bandırarak afiyetle yiyebilirsiniz.

Kaynak:Mahmut Caner ÖZDOLAP
Zeytindostu

akcan67
23-10-2009, 15:58
Arkadaşlar bundan 10 sene önce diktiğim bu zetyinin cinsi nedir acaba.Bu bölgede zeytin olmadığı için belki bu yöntemle öğrenebilirim.

selsi
25-10-2009, 12:08
Merhabalar. Sayın meyvelitepe vakumlamadan bahsetmişsiniz Lütfen vakumlama ve bunun için gerekli malzemeler hakkında geniş bilgi verirseniz sevinirim.
Ayrıca ögrenmek istedigim yeişl zeytinlerin acısını suda cıkarırken tuz kullanmamız gerekip gerekmedigidir
Şimdiden teşekkürler.

MeyveliTepe
25-10-2009, 14:27
Sn.Selsi,
İşlenmiş sele veya salamura zeytinlerinizi vakumlayarak uzun süre saklayabilirsiniz. Piyasada muhtelif özellik ve kapasitede vakumlama makineleri satılıyor.

Yeşil zeytinin acısını suda çıkarırken sonunda ne elde etmek istediğinize göre işlem farklılaşır. Bu zeytinler uzun süre dayansınlar isterseniz salamura yapmanız gerekir. Çabuk acısı çıksın, taze taze yiyelim diyorsanız, zeyinleri iki yerinden çekirdeğe kadar çizip suya koyun ve her gün suyunu değiştirin. Bu aşamada tuza ihtiyaç yok. Zeytinlerin acısı çıkıp yenebilir duruma gelince suyun ağırlığının %5'i kadar tuzlu suya koyup bir daha suyunu değiştirmezsiniz. Bu şekilde yapacağınız zeytini çabuk tüketmeniz gerekir.

Zeytinin tatlanması çeşit ile çok ilintilidir. Siz hangi çeşit yeşil zeytinleri tatlandırmak istiyorsunuz?

akcan67
26-10-2009, 16:30
Bahçemden toplamış olduğum 3 kilo kadar olgunlaştığını düşündüğüm siyah zeytinleri yıkayıp suyunu iyice süzdükten sonra altında delikler açılmış olan plastik bir kavanozun içine bir sıra seytin bir sıra kayatuzu olacak şekilde kavanozu doldurdum.Ayrıca üzerini ışık almayacak bir şekilde örttüm.Çıkacak olan (****** çıkarsa) acı suyun kavanozdaki suya temas etmemesi için altına biraz destek koydum.

Az önce baktığım zeytinlerin tadı mükemmel olmuş.Harika bir aromasının olduğunu söylemeden geçemeyeceğim.

Acı suyunun çıktığını düşünüyorum.Fakat kavanozdan hala su çıkıyor.Acaba tamamen çıkmadımı **** hiç su çıkmayana kadar beklemem mi lazım.

Bundan sonraki işlemde zeytinleri başka kavanoza alıp biraz zeytin yağı karıştırarak ve 1 adet defne yaprağını içine atarak yemeye hazır hale geleceğini düşünüyorum.Umarım güzel olur.

MeyveliTepe
26-10-2009, 16:40
Tadı yiyebileceğiniz kıvama geldi ise henüz erimemiş kaya tuzlarından arındırarak başka kavanoza alın (sakın yıkamayın). Bir kaç saat kevgirde bekletip, kağıt havlu ile kurulayarak alırsanız daha da iyi. Biraz çiçek yağı ile tanelere bulaşacak kadar ıslatın. Defne de koyabilirsiniz. Ağzını kapatıp dolaba alın. Dolapta taneleri kaplayan yağın donmaması için özellikle çiçek yağı kullanmak iyi olur.

akcan67
26-10-2009, 16:42
SN MeyveliTepe

Verdiğiniz bu kıymetli bilgiler için çok teşekkür ederim.Sağlıcakla kalın.

selsi
26-10-2009, 18:37
Sn. meyvelitepe.Cevapladıgınız için teşekkürler.
Benim zeytin agaclarım ispanyol cinsi.Bir kısmını siyah olarak topladım.Onları kavanozlara 1 kat zeytin 1 kat kaya tuzu olmak üzere doldurdum.hergün salladım. Yaklaşık 25 gün oldu. tatlanmış durumdalar.Yalnız bazı sorunlar var:
1- bazıları yumuşamaya başladı(hala içlerinde tuz bulunuyor)
2-bundan sonra onları nasıl muhafaza edecegimi bilemiyorum.Dolapta saklanmayacak kadar çok. ne yapmam gerekir.Bu konudada yardımcı olursanız sevinirim.
Yeşil zeytinleri-eger yalnış anlamadıysam- çizmeden tuzlu suda bekletebilir ve yenileceyi zaman tatlandırabilirim ?

MeyveliTepe
29-10-2009, 23:06
Sn.Selsi,
İspanyol cinsi zeytinleri pek tanımıyorum. O yüzden ancak genel olarak yanıtlayabilirim.

Zeytinler yumuşamaya başladı ise 25 gün biraz fazla gelmiş olabilir. Yumuşama çürüme şeklinde değil ise sorun değil. Öyle de tüketebilirsiniz. Fazla yumuşayanları zeytin ezmesi yapabilirsiniz. Çok güzel olur.

Bu zeytinleri henüz erimemiş tuzundan ayıklama suretiyle arındırıp,
1. Vakumlayabilirsiniz,
2. Sadece bulaşacak kadar çiçek yağı ekleyip yarım litrelik pet su şişelerine olabildiğince az boşluklu olarak doldurup ağızlarını sıkıca kapadıktan sonra serin ve karanlık bir yerde uzun süre muhafaza edebilirsiniz.

Yeşil zeytinlerinizi çizmeden suya koyduysanız, sonradan tatlandırma diye bir şey söz konusu değildir. Suda zeytinlerin fermente olma ve tatlanma süreci hemen başlar. Çeşitin özelliğine göre bir zaman alır. Bu durumdaki zeytinlerin bozulmaması için tuzlu salamuraya koyabilirsiniz. Bu konudaki muhtelif teknikler bu başlıktaki pek çok mesajda var. Onlara bakıp aklınıza yatanı uygularsınız.

Unutulmaması bakımından, suya ya da salamuraya koyduğunuz zeytinler hava ile temas etmesin. Üzerlerine bir baskı koyun. Bir de PH 4.5'dan yüksek olmasın.

hosseda
30-10-2009, 09:50
Merhabalar,

Evde yapılan zeytin yemeğe alışmışız. Bunu kendimizin kurduğu zeytin şeklinde anlamamak lazım. Ev imkanları ile yapılmış zeytin demek istemekteyim. Zeytini tüm yıl yetecek kadar evde yapmak zor. Bu sebepten güvendiğimiz bildiğimiz insanlardan satın almak sureti ile bu ihtiyacımızı giderir iken son yıllarda bu imkan azaldı. Bilmediğimiz zeytinleri de satın alıp tüketir olduk. Ama para denilen meret insanları o hale getirdi ki, insanlar için babasını dahi gözü kapalı aldatmak sıradan olay artık bu memlekette.

Üç hafta kadar önce yılın erken mahsulü, geçen yıl da alışveriş ettiğim Nazilli tarafından geldiklerini söyleyen köylü tarafından önüme çıktı. Dilme kalamata zeytin idi. Nasıl bu kadar çabuk oldu bunlar dedim, bu cins erken olur dedi. Yeşil kırma da vardı ancak onlar da acılık fazlaydı, kalamatalar ise tatlanmış ve lezzetliydiler. İki kg. kadar aldım, önümüzdeki haftaya gemlikler var dilme onlar da tatlanır getireceğim dedi.

Kalamataların tümünü iyi kalite sızma yağa koyduk ve keyfle yemeğe başladık ancak ilk bir kaç günden sonra zeytini ağza aldıktan bir müddet sonra eser derecede garip bir tad aldım. Önemsemese insan yer geçer ama zeytin bir gün önceki zeytin değil. Eşime baktım anında o da bu zeytine bir şey olmuş hissettin mi dedi ve biz o zeytinleri ne yazıkki attık.

Bir hafta kadar sonra bu defa dilme gemlik getirmişler, tadına baktım, zeytin süper lezzetli ve hiç acısı kalmamış, ekşisi de olmayan bir zeytin. 2,5 kg. aldım hemen. O arada kalamatalardaki olumsuz tadı sordum ama bir şey olmaması lazım herkes devamlı aynısından istiyor diye cevap verdi ( Bu sabah gene gelmişlerdi, ben gemlikden dayanamayıp 1 kg. daha aldım, yanımda sıra bekleyen bey ise bahsettiğim kalamatalardan 3 kg istedi ve geçende aldım pek sevdik zeytinini dedi satıcıya).

Dilme gemliklerin 2,5 kg. bu hafta başında bitti. Öyle lezzetli idi ki zeytin ben bir öğünde enaz 40 tane yiyordum. Hafta başı devamlı satıcıya bakındım ancak gelmedi, o arada ona yakın bir yere başka bir köylü kırma zeytin getirmiş ondan alayım bari dedim ve zeytini tatdım. Acısı çok fazla olduğundan almayayım ben daha tatlanmamış bu dedim ama o bana bu zamanda tatlı zeytin alırsın ama kostikli zeytin yemiş olursun dedi. Ondan da 1 kg kadar aldım ama acısından 5 tane bile zor yenmekte.

Bu sabah işe gelirken benim satıcı gene gelmiş baktım yerine, zeytinleri çuvallardan çıkarmakta. Kalamatalar var, kırma yeni bir çeşit getirmiş ( acısı fazlaydı), ve de gemlikler gelmiş. Tadına baktım aynı süper zeytin.

Siz bu zeytinleri tatlandırmada kostik kullanıyormusunuz, diye sordum. Biraz sallandı sonra bir zeytin aldı kabından ağzına attı ve bakın bizde yiyoruz aynı zeytini dedi. Netice olarak, az miktarda suya kostik koyduklarını ama 10 gün süresince su değiştiği için zeytinde kostikden eser kalmayacağını söyledi.

Bu arada kostiğin zeytin sanayiinde kontrollu kullanımının olağan olduğuna dair de bir bilgi aldım.

Konu hakkında bilgi sahibi olan vardır ihtimali ile buraya meseleyi uzun uzun naklettim. Kostik yardımı ile tatlandırılmış zeytin yenebilirmi ? sorum bu...
Hoşçakalın.

cukurovalı
30-10-2009, 10:23
Hatay tarafında kırmadan ve çizmeden kostik ile tatlandırıp tüketirler.

Geçen sene gelinimizin annesi de getirdi , kendisi hataylıdır, afiyetle tükettik.

Gelinde kimyacı ona sormuştum, zararlı olmasın diye, olmayacağnı güvenle tüketmemi söyledi.

hosseda
30-10-2009, 10:39
Merhabalar,

Tembellik etmişim affedin. Google' ye kostik ile zeytin tatlandırma yazdım. Milli Eğitim Bakanlığının bir yayımında okudum ki, yeşil zeytinin tadlandırılmasında ki iki yöntemden biri imiş kostikle tatlandırma. Hemen satıcıya koşmam lazım bitmeden alayım gemliklerden.:)

Hoşçakalın.

tostip
31-10-2009, 15:50
tarifleriniz için teşekkürler

nalan61
15-11-2009, 18:17
Arkadaşlar Antalyanın yaylasındaki bahçemizde 3 adet zeytin ağacımız var iki ağaçta problem olmadı. Bir ağacın sulamasında kendinde bir problem yok ağacımız sağlıklı.

Fakat bu ağacın zeytinlerinde hem kararma olmadı hemde zeytinler buruşuyor üzerinde zeytin çok acaba neden oluyor merak ettik. (Hava gündüz 15 gece 5 derece oluyor)

Bu konuda fikirleriniz ve tavsiyeleriz var mı ? Şimdiden teşekkür ederim.

MeyveliTepe
15-11-2009, 19:21
Çok sık ağaçlarda böyle oluyor. Taneler kararmadan su kaybetmeye başlıyor.

MeyveliTepe
15-11-2009, 19:43
Kostik ile zeytin tatlandırma İspanyol usulu zeytin yapım tekniğidir. Kostik (sodyum hidroksit) çok yüksek PH'a sahip, yakıcı özelliklerde bir baz kimyasaldır. Zeytinin kostik ile muamelesi sonucunda, meyve etine işler ve acılık maddesi çok hızlı bir şekilde meyveyi terkeder.

İspanyollar, acılık maddesini kostik ile çıkardıktan sonra çok uzun bir yıkama işlemiyle kimyasal maddeyi zeytinden atmaya çalışırlar, sonra da uzun bir sürede fermente ederek PH seviyesini olması gereken noktaya, 4.5 seviyesine getirirler.

Egede de özellikle yeşil zeytinin hızlı tadlandırılıp piyasaya çabuk verilebilmesi için kostik kullanırlar. Ancak kostik kullanıldıktan sonra bu yakıcı kimyasalın temizlenmesi ve fermentasyonun usulüne uygun yapılıp yapılmadığı meçhul. Acılık çıkarmak için hazırlanan sodyum hidroksit solusyonunun PH'ı 12 mertebesindedir. 8-10 saat içinde zeytinlerin PH'ı 10-11 seviyesine gelir. Bu durumu düzeltmek için solusyondan çıkarılan zeytinler yıkanır, bu sefer de PH 2-3 seviyesinde H2SO4 (sülfirik asit) çözeltisine daldırılıp 8-10 saat bekletilir. Bu sayede PH 5-6 seviyesine gelir. Bundan sonra bir kaç gün boyunca yıkanan zeytinler tuzlu salamuraya alınır, asitlikleri sitrik asit ile ayarlanır. Fermente olmamış olsa da acılığı kalmamıştır.

Hızlı tatlandırılan zeytinin başına gelenler bunlardır. Sağlığa etikisini bilemiyeceğim. Fakat ben bunu yemem, çoluğuma çocuğuma da yedirmem :)

nalan61
15-11-2009, 20:36
Çok sık ağaçlarda böyle oluyor. Taneler kararmadan su kaybetmeye başlıyor.

Sevgili MeyveliTepe teşekkür ederim evet yanında diğer zeytin ağacı ile ceviz ağacı var. Şimdi o zaman zeytinleri toplayalım mı yoksa kararmasını bekleyelim mi ? Tabii siyahlaşırsa ne dersiniz.

MeyveliTepe
15-11-2009, 20:59
Bana kalırsa buruşmaya başladıysa artık kararmaz. Çevrenizde aynı çeşit zeytin ağacı olanlara sormanız daha iyi. Ağacınız sofralık mı yoksa yağlık bir çeşit mi, ona göre karar vermek yerinde olur.

denizakvaryumu
15-11-2009, 21:11
Hızlı tatlandırılan zeytinin başına gelenler bunlardır. Sağlığa etikisini bilemiyeceğim. Fakat ben bunu yemem, çoluğuma çocuğuma da yedirmem :)

http://zertum.com.tr/gurme.html

Ben bu günlerde bu zeytini yiyorum.

nalan61
15-11-2009, 21:22
Sevgili MeyveliTepe teşekkür ederim.

BAYLEMUR
22-11-2009, 12:13
merhaba arkadaşlar bende bu yıl ılk defa zeytinimi kendim yapayım dedim. ve pazardan bıraz zeytın aldım.bırazını çizip suya koydum suyunu sık sık degıstırerek tatlandırdım ama şimdi tatlanan zeytınlerımı uzun sure nasıl muhafaza edebılırım.bunu bılmıyorum.ikinci grup zeytınımıde bır bıdona zeytını koydum tuz ve bıraz yag ekledım sallama yontemıyle yapıyorum ama o daha tatlanmadı .tatlanınca bunuda nasıl muhafaza edebılırım şimdiden teşekkürler saygılar

BAYLEMUR
22-11-2009, 12:16
bidonda sallama yoluyla yaptıgım zeytın sanırım acı suyunu bıraktı bunu dokmelı mıyım yoksa kalsın mı yardımlarınızı beklıyorum

akcan67
22-11-2009, 18:41
bidonda sallama yoluyla yaptıgım zeytın sanırım acı suyunu bıraktı bunu dokmelı mıyım yoksa kalsın mı yardımlarınızı beklıyorum

Bidonun altına delikler açarak suyunun akmasını sağlayın.Bir iki günde bir bidonunuzu ters çevirerek tuz ve zeytinin tamanen karışmasınıda sağlamış olursunuz.Daha detaylı bilgiyi bu sayfaları okuyarak elde edebilirsiniz.

sakagun
22-11-2009, 19:29
Ben de 1 kilo kadar yeşil zeytini çizerek her gün suyunu değiştirmek suretiyle tatlandırdım. 15 gün sonunda acı suyu tamamen gitti. Tuz katmadan yiyeceğim.

BAYLEMUR
22-11-2009, 19:54
bidonun altına delikler açarak suyunun akmasını sağlayın.bir iki günde bir bidonunuzu ters çevirerek tuz ve zeytinin tamanen karışmasınıda sağlamış olursunuz.daha detaylı bilgiyi bu sayfaları okuyarak elde edebilirsiniz.

çok teşekkür ederim

MeyveliTepe
22-11-2009, 19:55
merhaba arkadaşlar bende bu yıl ılk defa zeytinimi kendim yapayım dedim. ve pazardan bıraz zeytın aldım.bırazını çizip suya koydum suyunu sık sık degıstırerek tatlandırdım ama şimdi tatlanan zeytınlerımı uzun sure nasıl muhafaza edebılırım.bunu bılmıyorum.ikinci grup zeytınımıde bır bıdona zeytını koydum tuz ve bıraz yag ekledım sallama yontemıyle yapıyorum ama o daha tatlanmadı .tatlanınca bunuda nasıl muhafaza edebılırım şimdiden teşekkürler saygılar

Bu yöntemle hazırlanan taze zeytin uzun süre dayanmaz. Hava ile temas ettirmeyin ve çabuk tüketmeye bakın.

BAYLEMUR
22-11-2009, 19:56
edremit bölgesinden zeytinyağı almak ıstıyorum onerebılecegınız **** deneyıp memnun kaldıgınız bı marka var mı acaba

BAYLEMUR
22-11-2009, 20:45
alaca renklı sıyah zeytını 15 gundur suyunu degıstırerek tatlandırdım.simdide tuzlu su artı lımon dılımlerı olan bır kapta bekletmeyı dusunuyorum dogrumu yapıyorum sızce

EFE35
24-11-2009, 20:49
üç senedir zeytin yapmaya çalışıyorum fakat hep hüsran. bu senede başka bir tarif deniyorum. daha önce yaptığım çok tuzlu olduğundan tuzunu az koydum 12 kg zeytine 1,3kg kadar tuz koydum. bidonda sallayıp bıraktığı suyu döküyorum. iki haftayı geçti bugün baktım çok acı ama buruşmaya başlamış. acaba tuzunu azmı koydum? tuz eklememe gerek varmı? bundan sonra nasıl bir işlem yapmalıyım. yardımcı olursanız sevinirim....
selamlar

MeyveliTepe
24-11-2009, 21:06
üç senedir zeytin yapmaya çalışıyorum fakat hep hüsran. bu senede başka bir tarif deniyorum. daha önce yaptığım çok tuzlu olduğundan tuzunu az koydum 12 kg zeytine 1,3kg kadar tuz koydum. bidonda sallayıp bıraktığı suyu döküyorum. iki haftayı geçti bugün baktım çok acı ama buruşmaya başlamış. acaba tuzunu azmı koydum? tuz eklememe gerek varmı? bundan sonra nasıl bir işlem yapmalıyım. yardımcı olursanız sevinirim....
selamlar

Ne çeşit zeytin kullandınız? %10'dan fazla tuz kullanmışsınız. Fazlasıyla kafi.

İki gün önce bir kapta az tuzla tuzladığım zeytini bugün yiyebiliyorum. Hafif acılık var ama öyle de güzel.

Zeytin çeşiti acılık maddesi bakımından çok farkeder.

gtatas
25-11-2009, 11:33
Arkadaşlar Antalyanın yaylasındaki bahçemizde 3 adet zeytin ağacımız var iki ağaçta problem olmadı. Bir ağacın sulamasında kendinde bir problem yok ağacımız sağlıklı.

Fakat bu ağacın zeytinlerinde hem kararma olmadı hemde zeytinler buruşuyor üzerinde zeytin çok acaba neden oluyor merak ettik. (Hava gündüz 15 gece 5 derece oluyor)

Bu konuda fikirleriniz ve tavsiyeleriz var mı ? Şimdiden teşekkür ederim.

Bizde bahçemizde yaşadık verilen su tuzlu olabilir **** susuz kalmıştır.

gtatas
25-11-2009, 11:35
alaca renklı sıyah zeytını 15 gundur suyunu degıstırerek tatlandırdım.simdide tuzlu su artı lımon dılımlerı olan bır kapta bekletmeyı dusunuyorum dogrumu yapıyorum sızce

Birazda limontozu koyabilirsiniz.Bazen limon dilimleri küf yaratıyor en azından suyunu koyabilirsiniz.

EFE35
25-11-2009, 20:35
Zeytinin çeşidini bilmiyorum. geçen sene kurban bayramından sonra toplamıştım ancak zeytin çok yumuşak olduğundan busene erken topladım. Acı suyunu dökmeye devam ediyorum. Bundan sonra ne yapmalıyım.

buyukcoban
25-11-2009, 21:33
Bu yöntemle hazırlanan taze zeytin uzun süre dayanmaz. Hava ile temas ettirmeyin ve çabuk tüketmeye bakın.

Sayın meyvelitepe,

Ben de size bunu sormak istiyorum, en uzun süre dayanacak yeşil zeytini kendimiz hangi yöntemle yapmalıyız? Zira ben de yeşil zeytinlerin çok kısa zaman sonra yumuşamasından şikayetçi olan biriyim...

sındırgılı
25-11-2009, 21:49
Bende bahçemdeki ağaçtan topladığım yeşil zeytinleri pet şişede olgunlaştırdım.Aralarında acıda çıksada severek yiyorum.Ama evdekileri bir türlü bu tada alıştıramadım.Onlar kostikli zeytini seviyorlar? Dediğiniz gibi uzun ömürlü olmuyorlar.Çabuk tüketmek lazım.Tek başında zor...

sinaninci1
26-11-2009, 02:42
Sayın meyvelitepe,

Ben de size bunu sormak istiyorum, en uzun süre dayanacak yeşil zeytini kendimiz hangi yöntemle yapmalıyız? Zira ben de yeşil zeytinlerin çok kısa zaman sonra yumuşamasından şikayetçi olan biriyim...

Yeşil zeytin suda tatlandıktan sonra yumuşamasını istemiyorsanız,tuzlu su hazırlayın ve bir yemek kaşığı limon tuzunu bir kasede eritiniz, bu karışıma katın zeytinleriniz uzun süre yumuşamaz

Saygılarımla

MeyveliTepe
26-11-2009, 09:16
Su değiştirmek suretiyle tatlandırılan zeytin normal fermentasyon sürecinden geçmemiştir. PH seviyesi 5-6 civarında, bazen de daha yüksektir. Bu şekilde hazırlanan zeytini saklamaya çalışmayıp kısa sürede tüketmelisiniz.

gtatas
26-11-2009, 10:41
Sn. meyvelitepe.Cevapladıgınız için teşekkürler.
Benim zeytin agaclarım ispanyol cinsi.Bir kısmını siyah olarak topladım.Onları kavanozlara 1 kat zeytin 1 kat kaya tuzu olmak üzere doldurdum.hergün salladım. Yaklaşık 25 gün oldu. tatlanmış durumdalar.Yalnız bazı sorunlar var:
1- bazıları yumuşamaya başladı(hala içlerinde tuz bulunuyor)
2-bundan sonra onları nasıl muhafaza edecegimi bilemiyorum.Dolapta saklanmayacak kadar çok. ne yapmam gerekir.Bu konudada yardımcı olursanız sevinirim.
Yeşil zeytinleri-eger yalnış anlamadıysam- çizmeden tuzlu suda bekletebilir ve yenileceyi zaman tatlandırabilirim ?

Sayın selsi, ben geçen sene kalamata cinsi yeşil zeytinlerimi hiç çizmeden tuzlu ve limon tozlu suya attım olmalarını bekledim ve hala kütür kütür yemekteyim tavsiye ederim.

acemi_caylak
05-12-2009, 07:34
Merhabalar,

Dün Toprak TV'de Manisa Akhisar yöresinde zeytinciliği anlatan bir video izledim. Zeytinleri hızlı tatlandırmak için kostik kullandıklarını söylediler. Daha önce burada arkadaşlarda sözetmişti. Ancak büyük üretim alanlarında kostiğin bu kadar yaygın kullanıldığını bilmiyordum. Sanırım artık dışarıdan zeytin alıp yemeyeceğim.

buyukcoban
05-12-2009, 10:04
Su değiştirmek suretiyle tatlandırılan zeytin normal fermentasyon sürecinden geçmemiştir. PH seviyesi 5-6 civarında, bazen de daha yüksektir. Bu şekilde hazırlanan zeytini saklamaya çalışmayıp kısa sürede tüketmelisiniz.

Sayın meyvelitepe,

Ben de tam bunu sormak istemiştim. Hangi yöntemle hem katkısız hem de son tanesine kadar herhangi bir yumuşama olmadan zeytinlerimizi kendimzi hazırlayım tükatabiliriz?

MeyveliTepe
05-12-2009, 15:46
Sn.Buyukcoban,
Bu baslıkta önceki sayfalara bakarsanız pek çok tarif olduğunu göreceksiniz. Ayrıca bu adrese (http://meyvelitepe.typepad.com/meyvelitepe/zeytin/) de bakabilirsiniz. Bizim kullandığımız yöntemler topluca anlatılıyor.

hosseda
06-12-2009, 10:29
Merhabalar,

Diyelimki 10 kg zeytin var ve bunu tatlandıracağız. Tatlanan zeytini de uzun sürede tüketeceğiz ama ilk zamanki hali ile (sertiği ile) muhafaza edebilelim istemekteyiz.

Zeytinleri hiç bir muameleye tabi tutmadan kaba koyuyoruz ve kabı ağzına kadar suyla doldurup bir kenara kaldırıyoruz. Zeytinlerin varsa saplarını ayıklamamak tercih edilmekte.

Bir hafta kadar sonra, üç beş günlük tüketimimiz kadar zeytini kaptan çıkarıyor ve bunları diliyoruz. Dilinmiş bu zeytinleri gene başka bir kaba alıp, suyla dolduruyoruz ve bir kaç gün suyu değiştirmek sureti ile yenecek hale gelinceye kadar tatlandırma işlemini yapıyoruz. Ana kaptaki zeytinler hep aynı suda bekleyecek sırası gelip alınıncaya kadar.
Ana kabın suyuna az miktarda tuz atanda var atmayanda, her iki şekilde de zeytin sertliğini muhafaza etmekte imiş.

Bayram tatilinde öğrendiğim bu usulü zeytin bulursam deneyeceğim ama belki sizlerden deneyen olur daha önce.

Hoşçakalınız.

buyukcoban
06-12-2009, 14:49
Sn.Buyukcoban,
Bu baslıkta önceki sayfalara bakarsanız pek çok tarif olduğunu göreceksiniz. Ayrıca bu adrese (http://meyvelitepe.typepad.com/meyvelitepe/zeytin/) de bakabilirsiniz. Bizim kullandığımız yöntemler topluca anlatılıyor.

Sn. meyvelitepe,

Bahsettiğiniz yöntemleri ve daha pek çok yöntemi okudum. Takdir edersiniz ki bu yöntemleri sıra ile denemek ve doğruyu bulmaya çalışmak için benim gibi amatörler için mümkün değil. Ben de bu yüzden size en uygunu hangisidir diye sormaya çalıştım. Yani sizin tecrübenizle sabit olarak.

Sn. hosseda'nın da yazdığı yöntemi bir arkadaştan daha duymuştum.

gtatas
08-12-2009, 13:22
Bence kullanıcağımız kadar zeytinleri küçük şişelerde yapmalı çünkü zeytin almak için açtığımız zaman havası kaçmakta ve hemen yumuşamaktadır.

Dudi
08-12-2009, 13:30
Zeytinleri 3 yerinden çizip, kavanoza tuzla basarak leziz zeytinler yaptım :D

MeyveliTepe
08-12-2009, 13:39
Sn. meyvelitepe,

Bahsettiğiniz yöntemleri ve daha pek çok yöntemi okudum. Takdir edersiniz ki bu yöntemleri sıra ile denemek ve doğruyu bulmaya çalışmak için benim gibi amatörler için mümkün değil. Ben de bu yüzden size en uygunu hangisidir diye sormaya çalıştım. Yani sizin tecrübenizle sabit olarak.

Sn. hosseda'nın da yazdığı yöntemi bir arkadaştan daha duymuştum.

En iyi yöntem diye bir şey yok. Zeytinin çeşitine ve damak tadına göre değişir. Bana göre herhangi bir kimyasal kullanmadan yapılan zeytin iyidir. Yapım şekli dayanıklılığı etkiler. Söz gelimi tatlı suda bekleyen zeytin çözünüp çürümeye başlar. Bu sebeple tatlı suda veya su değiştirilerek yapılan zeytin hemen tüketilmeli. PH 4-4.5 seviyesinde usulüne göre fermente edilen zeytin hem sağlıklıdır hem de çok uzun süre dayanır. Tuz oranlarının muhtelif etkileri vardır. Yani şöyle yapılırsa en iyisidir demek yanlış olur. Aynı balık pişirmek gibi. Nasıl mevsimine, balığına, hatta nereden yakalandığına göre çok çeşitli balık yapma usulleri varsa zeytin de öyledir.

nalan61
17-12-2009, 23:13
Sevgili MeyveliTepe teşekkür ederim evet yanında diğer zeytin ağacı ile ceviz ağacı var. Şimdi o zaman zeytinleri toplayalım mı yoksa kararmasını bekleyelim mi ? Tabii siyahlaşırsa ne dersiniz.

Sn. Meyveli Tepe kararan zeytinleri topladım ve pet şişeye birkat tuz bir kat zeytin doldurdum aralarda salladım zeytinler tatlandı fakat zeytinlerin rengi siyahtan yeşile dönüştü bu ağaçtan ilk defa zeytin yapıyoruz yeşil olanları çizerek tatlandırmıştım çok güzel oldu ama siyah zeytin neden yeşile dönmüştür bu konuda fikriniz var mı?

nikomedia
18-12-2009, 10:13
Bunlarda ağaçlarımızdan toplayıp yaptığım zeytinlerimizin bir kısmı. İnsanın kendi mahsülünü toplayıpta yemesi kadar zevkli birşey yok. Bizim için piyasadaki en iyi zeytinden bile kat kat iyi ve lezzetli :)

İlk defa yaptım. Bir kısmını salamura bir kısmınıda sele olarak denedim. Tabi yeşil zeytinide unutmayalım.

nalan61
21-12-2009, 23:23
Fermantasyonu tamamlanan ilk grup zeytini salamuradan çıkarttım. Dört hafta önce siyah olarak salamuraya koyduğum zeytinler açık kahverengi ve yeşile dönmüşlerdi. Selelere alarak iki gün havalandırdım. Oksijenle temas sonucunda renkleri tekrar karardı, siyah, koyu kahve ve koyu yeşil oldular. Havalandırma işlemi zeytinin lezzetini toplaması açısından da önemli.

Bu yılki salamuralar geçen yıl olanlardan da daha güzel oldu sanki. Tuz oranını iyice azaltmamız sonucunda çok az tuzlu (%2), çok leziz, orta sertlikte oldular. En iri zeytinlari salamura için ayırmıştık. Bir kilogramda 180 zeytin var.

Sn Meyveli tepe bu yazıyı atlamışım halbuki defalarca tarifleri okuyarak zeytinlerimi kurmuştum son sorumu geri aldım iyi ki varsınız teşekkürler

Zeytinlibahçe
26-08-2010, 07:11
Arkadaşlar zeytin toplama ve işleme zamanına yavaş yavaş yaklaşıyoruz, geçen yıl sn Meyvelitepe nin tavsiyeleriyle laktik asit kullanarak salamura suyunu 4.5-4.7 aralığında muhafaza edip, minimum tuzlulukta hani bir kişinin onlarça zeytin yemesine rağmen vucudun tuz limitlerini aşmayacak, zeytinin kendi aroma ve tadını alacağımız, sağlıklı mükemmel bir salamura yapıp yaz ortası kullanmaya başladık.

Dağıttığımız eş dost artık başka zeytin yiyemiyoruz, yine isteriz diyor :)

Yöntemi bize öğreten ve hatta ihtiyacımız olan laktik asiti bize gönderen sn meyvelitepe ye teşekkür ederim

Etrim
26-08-2010, 10:37
Merhabalar, kırma zeytine Muğla'da "çekişte" deniyor. Garova günlüğü (http://garova.blogspot.com/search/label/%C3%A7eki%C5%9Fte%20%28k%C4%B1rma%29%20zeytin)bloğ unda konu çok güzel anlatılmış. Özellikle çekişte zeytin acılığı gittikten sonra kaliteli sızma zeytinyağı ve limon ilavesi ile mükemmel bir lezzete sahip oluyor. Ancak kısa zamanda tüketilmesi gerekiyor aksi takdirde üzerinde küf oluşmaya başlıyor. Zeytinlerin acılığı gidip yenilebilecek lezzete geldikten sonra son suyuna bir miktar tuz (kaya tuzu) ilave edip saklarsanız küf oluşmuyor.

Bu durumda yemeden önce tuzundan arındırmak için bir süre tatlı suda bekletebilirsiniz. Kolayca tuzunu suya bırakacaktır. Çekişte veya çizik zeytin yapacaksanız başkaca herhangi birşey katmaya gerek yok.

hosseda
26-08-2010, 14:11
Sayın Etrim,

" Çekişte " gibi algıladığınızı düşünüyorum " çekiçte" zeytini.

Bodrum yerlisi çekiçte der çünkü yazdığınız zeytine. Çizik dediğiniz ise dilme zeytin diye adlandırılır gene o havalide.

Etirimli oldunuz, şiveleri de kapıveceniz gari...

Etrim
26-08-2010, 16:15
Sn. Hoşseda,
Bence de "çekiçte" ama söylenişi kesinlikle "çekişte". bu yüzden düzeltmedim. Çizik Zeytin konusunda da haklısınız "Dilme" deniyor. Çekişteleri yapmak için genellikle Zeytin toplama zamanı gelmeden önce rüzgarla veya kendiliğinden yere düşün zeytinleri toplayık duruz gari Etirimde. Böylece değerlendirilmiş oluyor düşen yeşil zeytinler.

MeyveliTepe
01-10-2010, 21:55
Arkadaşlar, taze zeytin yeme zamanı geldi. Bölgeye ve çeşite göre yeşil çizik, kalamata, kırık vs. yapmaya başlayabilirsiniz. Çizerek ve her gün su değiştirerek 2 haftada taze zeytin yemek mümkündür ve tadı başka bir şeye benzemez. İmkanı olanlar, kimi bahçeden, kimi komşudan, kimi pazardan zeytin bakabilirler :)

tommikks
30-10-2010, 15:41
arkadaşlar evin önünden topladığım yaklaşık 2 kg siyah zeytini belkide 3 kg bilmiyorum, bir arkadaşın çok kolay bir şekilde tarif etmesi yüzünden 5 kg naylon kavanoza kurdum, kurarken aynen söylediği gibi bir sıra tuz ve bir sıra zeytin kullandım. Tuz kalın tuz ve zeytinlerin tamamı örtülecek şekilde üzerine tuz dökerek kat kat çıktım, ve söylenildiği gibi tam 2 hafta sonra kavanozu açtım baktım zeytinlerin tadı güzel ama biraz acıydı bende acılıkları geçsin diye 3 gün daha bekledim ve tekrar açtığımda tadlarının yenemeyecek denli zehir gibi acı ve sanki renklerininde değiştiğini gördüm,interneti biraz karıştırınca sele zeytinde 2 hafta sonra tuz değiştirilmesi gerekiyormuş diyerek yeni 2 kg 2 paket tuzla zeytinleri tekrar kurdum ve altta birikmiş sonradan öğrendiğim acı suyunuda tuzlarla birlikte döktüm, şu an 3 hafta olmuş az önce zeytinleri kontrol ettim yenebilir gibi ama hala acı, kavanoza hiç dokunmadım ve toplam olarak 3 defa ağzını açtım, bu noktadan itibaren ne yapmalıyım ? amacım kıvırcık sele zeytini yapmak...sanki bana 2 haftanın ardından kontrol ettiğim zeytinlerin canlılığı gitmiş zamanları geçmiş gibi geliyor,
sevgi ve saygılarımla

Ayşe Yıldız
30-10-2010, 15:46
Bu şekilde kurulduğu zaman kurduğunuz kaplarda delikler açıldığını duydum. Acı suyun çıkması için ve her gün sallıyorlardı vidonları.

tommikks
30-10-2010, 19:04
bana tarif eden arkadaş bu şekilde tarif ettiği için böyle yaptım, o da kendisi için 5 lt lik su bidonu arıyordu, bu konuda tamamen tecrübesiz ve bilgisizim , bir bilen arkadaş yardım edebilirse , acaba çok tuzdan dolayı mı oldu , şimdiden sonrası için salamura usulü üstüne su koysam olurmu yoksa yine ağaçlardan yeni zeytin mi toplayayım , o zamanda bir sürü tuz kullandım ona yazık :(

Nariel
31-10-2010, 18:21
Yabani zeytin topladım yarım kilo kadar, yeşil-mor-siyah karışık durumdalar. Bunları nasıl bir yöntemle yapayım dersiniz? Renk renk ayıracak olsam olmaz, çünkü yeşil çıksa çıksa bir avuç çıkar:p Çizip suda tatlandırsam; olgun ve buruşuk siyahlar var onları ne yapacağım??

Şu yabanilerin tadını çok merak ediyorum, olursa kilolarca toplar yerim vallahi.

Lilium
31-10-2010, 19:16
Sayın Nariel, bence uğraşma resim beni yanıltmıyorsa zeytinlerde sinek vuruğu var, yani kurtlular, vuruk olanları ayırıp salamuraya koyarsan olur.
177890

Nariel
31-10-2010, 19:44
Sayın Lilium teşekkür ederim değerli yorumunuz için. Bugün pazardan da 1 kilo yeşil-mor zeytin aldım ancak onlarda da bahsettiğiniz sinek vuruğu mevcut. Pazarda kalamata türleri dışındakiler hep böyleydi. Şimdi onları da ayıklamaya kalksam elimde 250 gram zeytin ya kalır ya kalmaz. Neden böyle zeytinleri satıyorlar?

Halil Önen
31-10-2010, 21:37
... yeşil-mor zeytin aldım ..........sinek vuruğu mevcut. .................... Neden böyle zeytinleri satıyorlar?

Zeytine vurgun olup da, zeytin sinek vuruğunu bilemeyenlere vurmak için satıyorlar.:)

Her zaman içinde kurt (lavra) olmayabilir. Çekirdeye ulaşıp etrafında galeri açmadan önce, kimyasallarla yolda vurulmuş (öldürülmüş) da olabilir.

(Sn. lilium, gözlüğünüze!! hayranım):D

Nariel
31-10-2010, 22:26
Ama koskoca pazarda bir tane pırıl pırıl renkli zeytin yoktu ki:( Ben de heralde dolu yağdığından ya da ne bileyim kuraklık olduğundan falan zeytinler bu sene kusurlu oldu sanmıştım.. Yeşillerin üzerlerinde hep mor bere ve halkalar var. Birkaçını kestim baktım, gerçekten kurt deliği gibi ama içinde kurda benzer bir şeye rastlayamadım. Yapmayayım mı şimdi bunları:(

(Bu arada yukarıdaki resimdekiler yabaniler, onlara birşey diyemem ama pazardan aldıklarım da böyle.)

Lilium
31-10-2010, 22:42
(Sn. lilium, gözlüğünüze!! hayranım):D
Ne demezsin dürbün mûberek, yıllarca onları dürbünle takip ettim, ordan kalan bir alışkanlık.:)
Birkaçını kestim baktım, gerçekten kurt deliği gibi ama içinde kurda benzer bir şeye rastlayamadım. Yapmayayım mı şimdi bunları

Bence yapmayın. Yinede siz bilirsiniz.

Nariel
31-10-2010, 22:46
İşte aldıklarımdan bir avuç. Çoğunu çizip suya koymuştum bile, ama %90'ı böyle. Çok kötü hissettim şimdi kendimi, uzaktan bakınca çilli gibi gözüküyorlardı, meğer kurtlularmış. Çekirdeğe ulaşan galeriler de tespit ettim. Tüh.

Lilium
31-10-2010, 22:55
Şu ürünü nasıl satıyorlar hangi vijdana sığdırıyorlar nasıl bir karakter anlamakta güçlük çekiyorum.
Sayın nariel aldığınız ürüne ürün demeye dilim de varmıyor ama bu ürünü kaça satıyorlar çok merak ediyorum.

Yahu bunların hepsi sabunluk.

Nariel
31-10-2010, 23:00
Kilosu 3 liraydı. Şimdi gözümde canlanıyor da önceden pırıl pırıl yemyeşil kusursuz zeytinler gördüğümü anımsıyorum. Cahillik işte, kırk yılda bir zeytin yapayım dedim, aldandım. Attım hepsini, zaten elimi korkak alıştırıp sadece 1 kilo almıştım.

Allah'tan başka yerden aldığım siyah gemlik(?) zeytinlerim mis gibi kusursuz gözüküyor.

Lilium
31-10-2010, 23:30
Siz üç lira vermişsiniz bir kilo almışsınız, düşünün ki, bunu atıyorum ayşe hanım on kilo alacak ottuz lira verecek, ve kışlık yeşil zeytinini yapacak çoluğuna çoçuğuna yedirecek. Ve daha o üründe ne kadar zehir olup olmadığı belli değil.

Nasıl bir vijdan o parayı alan kişi o parayı nasıl çoluğuna çoçuğuna yedirecek, pes vallahi.

Sevgili nariel, zeytinde doğal olarak benekler vardır ve bu doğaldır şu resimdeki gibi.
177958

Halil Önen
31-10-2010, 23:50
...

Yahu bunların hepsi sabunluk.

Bu doğru, hepsi sabunluk.:)

Sinek vuruğu olanları ayırır ve dip zeytinleri toplar, karıştırır ayrı yağını çıkartır, eski yağıda içine attınızmı;

zeytin yağlı sabun yapmış olursunuz. Hem de ( doğal) organik...:)

zenfree
08-11-2010, 22:13
ZeYtin zamanı geldi galiba.:)

Nariel
10-11-2010, 00:28
İstanbul'daki çok büyük bir alışveriş merkezindeki Migros'a da zeytin gelmiş ve bunlar da sabunluk dediklerinizden. Koskoca firma bunu nasıl satar? Etiketinde "dökme zeytin" yazıyordu, acaba yemelik değil de sabun yapımı için satılıyor olabilir mi? (Taktım ben bu kurtlu zeytin işine.)

Nariel
10-11-2010, 00:33
Bu arada 10 gün önce kurduğum siyah sele zeytinlerimle ilgili birşey sormak istiyorum. Suyu oldukça çok çıktı ve içlerinden kimisi yumuşayıp dağılmaya, cıvıklaşmaya başladı. Tatlanmış gibiler, biraz acılık var. Yalnız etleri çok tuzsuz; tuz sadece yüzeyde kalmış.

Önceki sayfalarda sele zeytinlerinin doğrudan sofraya getirilip zeytinyağı-limon ile servis edildiğinden başka ayrıntıya rastlayamadım. Şimdi ben bunları poşetten çıkardıktan donra yıkayacak mıyım yoksa tuzlarını silkeleyip soslayıp hemen yiyecek miyim? Ya da birkaç gün tuzlu-limon tuzlu suda bekletme gibi bir durum olacak mı? Etleri de tuzlu olsun istiyorum, ne yapabilirim?

zenfree
10-11-2010, 10:56
Kaya tuzu mu kullandın? Bir de selelik zeytin için aralık ayının beklenmesi gerekir diye okumuştum.

http://www.akkentkasabasi.com/zeyve/index.php?option=com_fireboard&Itemid=67&func=view&catid=12&id=109

Kiraz
10-11-2010, 11:43
İstanbul'daki çok büyük bir alışveriş merkezindeki Migros'a da zeytin gelmiş ve bunlar da sabunluk dediklerinizden. Koskoca firma bunu nasıl satar? Etiketinde "dökme zeytin" yazıyordu, acaba yemelik değil de sabun yapımı için satılıyor olabilir mi? (Taktım ben bu kurtlu zeytin işine.)

İstanbul'da kim alıp sabun yapacak Sevgili Nariel. Doğallığına kanıp, benim gibi taze zeytinden anlamayanları kandırmak için büyük fırsat ama kandırmaca nereye kadar. Sn. Lilium'un keskin gözleri sayesinde ben de bir şey öğrenmiş oldum, yoksa kanıp alırdım.

Nariel
10-11-2010, 18:55
Kaya tuzu mu kullandın? Bir de selelik zeytin için aralık ayının beklenmesi gerekir diye okumuştum.

http://www.akkentkasabasi.com/zeyve/index.php?option=com_fireboard&Itemid=67&func=view&catid=12&id=109

Evet kaya tuzu kullandım. Tarifi buradan okuduğum üzere uyguladım, siyah yumuşak zeytinleri bolca tuzlayıp altı delinmiş bir poşete koydum. Bu poşeti plastik süzgece oturttum; süzgeçin altına da tepsi koydum. Akan sular bu tepsiye birikiyor. Her gün altüst ediliyor zeytinler ve bolca sularını bırakmış durumdalar. Sanırım 3-4 gün içinde tamamen yemeye hazır duruma gelecekler:)

Verdiğiniz linkte bahsedilen gibi eti bol; çekirdeği küçük zeytinler. Hatta o kadar güzeller ki işlemeden yiyesi geliyor insanın;)

Nariel
10-11-2010, 18:57
İstanbul'da kim alıp sabun yapacak Sevgili Nariel. Doğallığına kanıp, benim gibi taze zeytinden anlamayanları kandırmak için büyük fırsat ama kandırmaca nereye kadar. Sn. Lilium'un keskin gözleri sayesinde ben de bir şey öğrenmiş oldum, yoksa kanıp alırdım.

Kurtlu elmaları "organik" diye yutturmaya çalıştıklarını çok görmüştüm ama bu kadarına da pes.

MeyveliTepe
10-11-2010, 21:46
Zeytin yaparken çeşit ve olgunluk derecesi son derece önemli. Her çeşitten sofralık olmaz. Her olgunluk derecesi aynı şekilde işlenmez. Fotoğrafta görünen zeytinlerin zaten yarıdan fazlası kurtlu. Olsa olsa kalitesiz yağ olur.

Mükemmel durumdaki zeytinde bile çeşitin ne olduğunu bilmek gerekir. Dokusu, tadı, aroması, acılığın çıkma süresi yapım metodunu da belirler.

MeyveliTepe
11-11-2010, 21:28
179644

Bunlar bizim bahçeden samanlı zeytinleri. Karamürsel pazarında aşağı yukarı bu görüntüde trilye de satılıyor. Kilosunu 6,5 liradan veriyorlarmış. Salamura veya sele yapmak için idealdir.

Lilium
11-11-2010, 23:03
Sevgili nariel, fotoğraflardaki zeytinler sabunluk değil yemelik olarak hazırlanmış fakat içlerindeki vuruklar ayıklanmadan satışa konulmuş galiba. Bu bir tuzak ta olabilir içlerinde bir kaç kurtlu olması doğan ürün imajıda bırakır tüketicide bu nedenlede ayıklanmamış olabilir.
Ben artık kime güveneceğimi bilmiyorum o nedenle hep biraz şüpheciyimdir.

Lilium
11-11-2010, 23:13
Zeytin yaparken çeşit ve olgunluk derecesi son derece önemli. Her çeşitten sofralık olmaz. Her olgunluk derecesi aynı şekilde işlenmez. Fotoğrafta görünen zeytinlerin zaten yarıdan fazlası kurtlu. Olsa olsa kalitesiz yağ olur.

Mükemmel durumdaki zeytinde bile çeşitin ne olduğunu bilmek gerekir. Dokusu, tadı, aroması, acılığın çıkma süresi yapım metodunu da belirler.
Bu kelimelerin herbirini iyi okumak ne dediğini iyi anlamak her noktadan sonraki bölümü ayrı düşünülmesi gereken bir mesaj, kısa ve öz yazılmış teşekkürler meyvelitepe.

tommikks
14-11-2010, 19:34
yaptığım hatayı buldum , daha çok okumak gerekiyor anlaşılan,
şöyle;ilk 3-4 gün her gün suyu değiştirilerek acısının alınması gerekiyormuş ben yapmadığım için zeytinler olmuştu ama tadları acıydı , 2 haftadan sonra kapalı tutmaya devam edincede zeytinler çürüdü ve tadları yenemeyecek hale geldi...
demek ki sele zeytin yapımında kuru olduğu için çok dikkat etmek gerekiyor aksi halde zeytinler yanabiliyor anladığım kadarı ile...
eğer bir daha toplarsam yine deneyimleri burada paylaşırım bu seferlik yemek kısmet olmadı...

tommikks
21-12-2010, 12:00
ta taaaaam evet arkadaşlar tam olarak süper zeytin yaptım sonunda , o kadarda zor değilmiş ; bu sele tipi olduğu için ben plastik kavonazda yaptım ama siz çuval dada yapabilirsiniz ,
gelelim nasıl yaptığıma,
önce 4 gün boyunca her gün suyunu değiştirmek üzere zeytinleri suyun içinde tuttum ki acıları gitsin, daha sonra ilk sıra tuz sonraki sıra zeytin olacak şekilde kavanozun içine dizdim, sıra kalınlığı 1,5 parmak kadar zeytinleri örtecek şekilde,daha sonra 2 hafta boyunca kavanozu hiç açmadım ve hergün alt üst olacak şekilde karıştırdım ama bunun illada gerekli olduğunu sanmıyorum çünkü zeytinler yeterince tuzla temas ediyorlar. 2 hafta bittiğinde zeytinlerin tadına bakabilirsiniz ama bana sorarsanız tuzun tadının tam olarak gtimesi için açtıktan sonra 1 gün daha su içinde tutulursa dahada enfes olur. hepsi bu kadar , afiyet olsun

krmrt
29-12-2010, 11:57
Ben Mersin'de OTURUYORUM 10 DÖNÜM YERDE AYVALIK VE GEMLİK CİNSİ ZEYTİN YETİŞTİRMİŞTİM GEÇENLERDSE TARLAYANDI YENİDEN DİKİM YAPARSAM HANGİ CİNS ZEYTİN EKEYİM KARAR VEREMİYORUM?

agozce
29-12-2010, 23:52
Bu saaten sonra kurmak için zeytin nerede bulabilirim. Gerekirse gelir toplarım..:)

MeyveliTepe
30-12-2010, 07:43
Geç kaldınız :)

ahmt
04-01-2011, 11:59
merhaba iyi günler herkeze ben 20 yaşındayım yüksek tansiyon hastasıyım ve böbrek nakli oldum.innanın kahvaltılarda hiç bir şey yiyemiyorum tuzlu olduğu için herşey.burda epeydir yazdıklarınızı okuyorum.banada yardımcı olurmusunuz yapmak için veya satanlar varsada bu şekilde de olabilir kendimde yapmaya uğraşırım.

MeyveliTepe
04-01-2011, 12:39
Kocaeli'nin neresindensiniz?

ahmt
04-01-2011, 12:40
gebzede otururorum.

ahmt
06-01-2011, 20:55
bir şarküterinden tuzsuz zeytin aldım fakat zeytinin üzerinde beyaz tabaka var ağızda tuhuf bir tat bırakıyor kaşığı sürdüğümüde üzerine yapışıyor acaba bu nedir neden kaynaklanır.

MeyveliTepe
06-01-2011, 21:14
Küf :)

ahmt
07-01-2011, 10:17
eee ne olacak şimdi sabah baktığımda kalmamış ama halen daha tuhaf bir tat bırakıyor....

MeyveliTepe
07-01-2011, 10:35
Küf ya da başka bir kimyasal madde olduğu, en azından zeytin ile birlikte "zeytin"den başka bir maddeyi de tüketmekte olduğunuz belli. Paketin üzerinde detaylı bir izahat varsa ona göre davranın. Yoksa ve pakette bir iletişim bilgisi varsa telefon edip sormayı deneyebilirsiniz.

Zeytinin yetiştirilmesi esnasında çok fazla pestisist kullanılıyor. Buna ilave bir de işleme esnasında pek çok kimyasal kullanılması söz konusudur. Bu katlamalı etki sebebiyle zeytin riskli bir besindir.

ahmt
07-01-2011, 10:57
anlıyorum zeytin açık olrak poşette geldi zeytinin tuzsuz olrak babam almış.yumuşak bir yapısı var beyaz bir katman var üzerinde sabah yedim biraz şimdi boğazlarımda bir yanma gibi bir tat var.

Zeytinlibahçe
07-01-2011, 16:50
Sn ahmt

Öncelikle geçmiş olsun, bu arada hastalığınız, size yaşamla ilgili çok değerli dünya görüşleri kazandırmıştır.

Laktik asitle yapılan salamurada minimum tuz olduğu doğru fakat bu oran da sizin için yeterli olurmu bilmem. Bizim salamuradaki zeytinler olduğunda numune gönderirim, tamam derseniz devamı gelir.

Yanlızca su ile yapılan, kısa sürede tadlanan fakat fazla dayanmayan zeytin işlemesi size daha uygun olabilir. Deep freez de bekletip kendiniz istediğiniz kadarını bittikçe tadlandırırsınız, sanırım bu yöntem size çok daha uygun.

ahmt
10-01-2011, 14:57
şimdi daha iyi anlıyorum.çünkü zeytinleri aldığım yere gittiğimde sirke ile fermantasyon yaptıklarını söylüyorlardı.sirkede de laktik asit mi vardı öylemi hatırlıyorum.size teşekkür ederim sadece bana yapmam gerektiğini söyleyin ben yaparım.karamürsele gelmeye çalışacağım ama işte araç bulmam lazım diğer tüm alternatifleri dene ye biliriz.

MeyveliTepe
10-01-2011, 17:02
Sanırım Zeytinlibahçe'nin kargo ile gönderme imkanı var. Zeytinlibahçe zeytinlerinin de az tuzlu olduğunu sanıyorum.

Sirke %5 yoğunlukta asetik asittir. Laktik asit ile bir ilgisi yok. Kaldı ki, zeytin salamurasında işi yapan laktik asit değil, laktik asit üreten bakterilerdir (lactobacillus). Zeytindeki şekeri parçalayıp tüketirler, yerine laktik asit üretirler.

Bahsettiğiniz zeytinin sirke ile de alakası olduğunu sanmam. Kokusunu hemen alırdınız. Üstelik tuhaf tad ve beyazlık çok şüpheli bir durum.

MeyveliTepe
10-01-2011, 17:06
Bu arada sıfır tuzlu ve uzun süre korunabilen bir zeytin tarifi vereyim.

Dalından toplanmış olgun zeytini alıp yıkayın, güzelce kurulayın ve derin dondurucuya koyun. -18 derecede 1-2 hafta durdukran sonra, azar azar çıkarıp çözün, üstüne biraz zeytinyağı, biraz limon afiyetle yiyebilirsiniz:)

Trilye zeytininin belki biraz daha beklemesi gerekir. Bizim samanlı zeytinine böyle 3-5 gün yetiyor.

denizakvaryumu
10-01-2011, 22:05
Zeytinin acısı nasıl kayboluyor bu yöntemde?

MeyveliTepe
10-01-2011, 22:18
Geçen sene dondurmayı denediğimiz karamürsel-su çeşit zeytinlerde, çözdüğümüzde öylece yenebilir olduğunu gördük, ki trilye gibi acılığı kolay çıkmayan bir çeşittir. Zeytinin -18 derecede beklemesi bir şekilde acılık maddesinin yok olmasına sebep oluyor.

Hatta, samanlı çeşitini Kasımda toplamayıp Aralık ortasına kadar ağaçta bekletirseniz dalından yemek gayet güzel oluyor. Sonuçta acılık maddesinin azalması zaman ile orantılı. Dondurulması da bu zamanı kısaltıyor.

denizakvaryumu
11-01-2011, 08:09
İlginç, hurma zeytine alternatif bir yöntem...

Seneye kesinlikle yapılacaklar listesine girdi, teşekkürler.

pria
11-01-2011, 11:51
Eğer yağlı selenizi kendiniz yapıyorsanız benim önerilerim şunlar:

-Zeytin alımında acele etmeyin..Aralık ayı başından ortalarına kadar sabırlı olun..Bu dönemde semt pazarınıza mutlaka suyu azalmış,kıvırcıklaşmış zeytinler gelecektir..Bunun nedeni şu..bazı üreticilerin zeytin bahçeleri çok büyük olduğu ve zeytinlerini parti parti topladıkları için son olarak topladıkları ağaçların zeytinleri aralık ayında ilk soğuklardan sonra buruşmaya başlar..Bu buruşuk,kıvırcık zeytinlerin acı suyu çok azalır ve yağlı sele zeytininiz 20 gün gibi bir sürede yenebilir duruma gelir..

-Zeytinlerinizi mutlaka 4-5 defa suda bekleterek yıkayın..Çürük ve hastalıklısını ayırın..İçinde çok yumuşak olanları ayırıp ayrı bir kapta kurun..
Daha sonra 8-10 kiloluk kaplara bir kat zeytin bir avuç iri tuz,bir kat zeytin bir avuç tuz koyarak kabınızı doldurun..Kabınızı tam doldurmayın..Her zeytin koyuşunuzda aralara zeytin yaprağı atın..
Doldurma işlemi bittikten sonra bir çay bardağı ayçiçek veya fındık yağı koyun..Bir çay bardağı da elma sirkesi koyun..

-Kaplarınızı günde bir iki kez sallayın veya yuvarlayın..20-25 günlük süre içinde kaplarınızın dibinde çoğalan acı suyun üçte ikisini atın..

-Bu 20-25 günlük süre sonunda,arada bir tad kontrolü yaparak çok hafif acımsı hale gelmiş zeytininizi kaba tuzlardan biraz arındırarak cam kavanozlara alın..Zeytinin çekirdeği kahve veya siyah renge dönmeye başladıysa zeytininiz olmuş sayılır..

-Biz bu şekilde yaptığımız zeytinleri gelecek yılın zeytin zamanına kadar tüketebiliyoruz..Güneş görmeyen serince bir yerde saklama şartıyla..

-Birde şunu belirteyim..Çok iri zeytinlere özenmeyin..Orta büyüklükteki zeytin daha güzel olgunlaşır..Hemde ucuza gelir..

FaLHaN
25-09-2011, 11:48
Selam ..
Bir tadığımız bize hataydan yapılmış yeşil zeytin getirmişti . Çok beğenmiştik .Şimde kendimiz hataydan yapılmamış zeytin alıp kendimiz yapmak istiyoruz . Nasıl alabiliriz. Burdaki semt pazarlarında yapılmamış zeytin satılmıyor . Kargoyla gelebilir mi ? Burda hataydan yeşil zeytin satan varsa almak istiyoruz.

bonsade
28-09-2011, 15:24
Zeytinleri 3 yerinden çizip, kavanoza tuzla basarak leziz zeytinler yaptım :D
Yeşil zeytinlerimi tuzluyorsunuz ? Sizin yöntemi deneyeceğim . Yeme duruma geldiğinde zeytinlerin suyunu değiştirerek tuzun fazlalığını azaltmayı düşünüyorum .

BAYLEMUR
29-09-2011, 21:32
bende bu sene zeytınımı kendım yapmak ıstıyorum .konyada oturuyorum buranın pazarlarına akdenzden zeytın gelıyo daha cok ben egenın zeytınlerınn dha ıyı oldugunu dusunuyorum sızce yanılıyormuyum.zeytın zamanı bende almak ıstıyorum bu konuda yardımlarınızı beklıyrum tesekkurler

bonsade
29-09-2011, 22:20
Haklısın egenin çekiştesi meşhurdur .Yeşil zeytinine diyecek yok . Antalyada tavşan yüreği denen tipin dışındakiler on para etmez . Dışardan'da gelmiyor .

BAYLEMUR
29-09-2011, 22:31
edremıt bolgesının zeytın ve yaglarını severım .gemlık sıyah zeytınıde guzeldr .ayvalık bolgesınden zeytınyag alabılecegım yer bılıyormusunz

bonsade
29-09-2011, 23:23
Ayvalığa bir kaç defa gittim . Etrafdaki dükkanlarda satanlar vardı . Şimdi internette bulup kargo ile istemek en iyi yol .

Dudi
30-09-2011, 08:21
Yeşil zeytinlerimi tuzluyorsunuz ? Sizin yöntemi deneyeceğim . Yeme duruma geldiğinde zeytinlerin suyunu değiştirerek tuzun fazlalığını azaltmayı düşünüyorum .

Bu yöntemle siyah zeytin yapmıştım. Yeşili hiç denemedim sevgili bonsade. Tuz olarak kaya tuzu kullanın.

BAYLEMUR
30-09-2011, 22:58
mehmet cömert zeytınyagları nasıldr kı ben sıpars vermeyı dusunuyorum.kargo ıle gonderılıyormus.ama gecen yılın z.yagdr sanırım.bırde duydugum kadaryla z.yagınn bekletılmısı makbulmus

dayla
06-10-2011, 12:42
merhaba söyledikleriniz çok enteresan geldi bu konu hakkında daha detaylı bilgi verebilirmisiniz çünkü bizde 45 gün içinde zeytini toplamayı düşünüyoruz daha öncesinde -18 derecede bekletmek acılığını gerçekten yok ediyor mu

MeyveliTepe
06-10-2011, 14:02
merhaba söyledikleriniz çok enteresan geldi bu konu hakkında daha detaylı bilgi verebilirmisiniz çünkü bizde 45 gün içinde zeytini toplamayı düşünüyoruz daha öncesinde -18 derecede bekletmek acılığını gerçekten yok ediyor mu

Bu tesadüfen bulduğumuz bir sonuç idi. Acılık maddesini gidermek amaçlı derin dondurucuda bekletmek için bir kaç deneme yapılması gerekir. Söz gelimi hangi çeşit zeytinde ne kadar bekletilmesi yetiyor vs. gibi. Denediğimiz bir şey de derin dondurucuda bekletmenin zeytinin dokusuna bir zarar vermediği idi. Fakat bu da çeşitten çeşide fark yaratıyor mu denemek gerekir.

Zeytinlibahçe
21-10-2011, 21:40
Denediğimiz bir şey de derin dondurucuda bekletmenin zeytinin dokusuna bir zarar vermediği idi. Fakat bu da çeşitten çeşide fark yaratıyor mu denemek gerekir.

Geçen yıl bizde trilyeler kararmadan, yeşilken dondurucuya koyup, aylar sonra çıkarttığımızda aynı lezzette, dokusundan hiçbir şey kaybetmediğini gözlemlemiştik.

MeyveliTepe
22-10-2011, 08:11
Acılığı nasıldı? Gitmişmiydi, aynen duruyor muydu?

Zeytinlibahçe
22-10-2011, 09:14
Acılığı nasıldı? Gitmişmiydi, aynen duruyor muydu?

Son poşetin dondurucudan çıkartılması 5-6 ay sonra gibi olmuştu. Acılığının çıkıp, çıkmadığını bilinçli olarak test etmedik, aklımıza da gelmemişti doğrusu. Bu yıl özellikle, gerekirse uzun süre bekletip, arasıra çıkartıp deneyeceğiz.

Aynı tazelik ve lezzeti koruduğuna çok sevinmiştik çünkü bu dönemde dondurucuya konup, istenildiğinde çıkartılarak, yalnızca suyla, kısa zamanda işlenip, kısa zamanda tüketilmesi yöntemi, lezzetli olmasının yanısıra, yıl boyunca aromasının korunması ve sıfır tuzla yapıldığı için benimde favorim.

Dondurucuya konulup saklanması, yıl boyunca bu dönemdeki yeşil, hafif buruk acılı (trilye) zeytin severlere harika bir olanak sunuyor.

sckara
24-10-2011, 21:31
peki dondurucuya koyulan zeytin yeşil miydi, siyah mı? ben antalya da tavşanyüreği ve gemlik bulabiliyorum.Hatta tavşanyüreğinin siyahını da tuz ve şekerle pet kavanoza bastım. Günde 3-4 kez yuvarlayarak sanırım kasım sonu yiyebiliriz... Bu arada yeşilden de difrize koyacağım tuzlu mu, sade mi koyayım? Deneyen arkadaşlar nasıl saklamıştınız????

Nariel
24-10-2011, 22:11
Bu sene kurtsuz zeytinden güzelce alıp, kırma taze zeytin yaptım. Çeşidine gemlik dediler, taneler küçük olmasına rağmen oldukça yağlıydı. Kırdıkça içinden yağ çıktı. Bir hafta boyunca hergün suyunu değiştirince acısı gitti. Sonra biraz tuzlayıp yarı yarıya limon ve zeytinyağı bulunan sosa koydum. Çok lezzetli oldu.

MeyveliTepe
24-10-2011, 22:39
peki dondurucuya koyulan zeytin yeşil miydi, siyah mı? ben antalya da tavşanyüreği ve gemlik bulabiliyorum.Hatta tavşanyüreğinin siyahını da tuz ve şekerle pet kavanoza bastım. Günde 3-4 kez yuvarlayarak sanırım kasım sonu yiyebiliriz... Bu arada yeşilden de difrize koyacağım tuzlu mu, sade mi koyayım? Deneyen arkadaşlar nasıl saklamıştınız????

Ağaçtan toplandığı haliyle.

denizakvaryumu
25-10-2011, 07:51
Arkadaşlar zeytinleri pet şişelere koymayın, bu pet şişeler su-gazoz vs. için yapılmıştır.

Tuz-sirke-limon tuzu ile tepkimeye girebilir.

Nariel
25-10-2011, 21:18
Arkadaşlar zeytinleri pet şişelere koymayın, bu pet şişeler su-gazoz vs. için yapılmıştır.

Tuz-sirke-limon tuzu ile tepkimeye girebilir.

Benim pet şişelerde sadece su var; onda acısını çıkardıktan sonra limonsuyu-zeytinyağı sosunu cam kavanoza koydum.

kirazcı35
26-10-2011, 00:15
Bizimdie zeytinliklerimiz var,domat cinsi tirilye ve ispanyol cinsleri yetiştiriyoruz.Biz tüccara lekesiz veririz sizlerin pazardan aldıgınızın 3te 1fiyatına.Ben her yıl beş litrelik su şişelerine hiç bir şey koymadan cizip güneş görmeyen yerde saklarım ne yumuşar nede tadı degişir.

Delimus
26-10-2011, 06:28
Eğer kendi zeytin ağacınız var ise zeytinleriniz meyve verdiğinde sulamayı kesin, çok sulanmış zeytin ağacından kurulan zeytinler çabuk yumuşayıp bozuluyor , damlama sistemi yaygınlaştıkça karşılaşılan sorulardan biri . Bizim geçen sene 40 kilo yeşil zeytinden 5kg yenilebildi...

fatma2
26-10-2011, 08:49
Hep pet şişeler kullanıyoruz , uyarın için teşekkürler.

kirazcı35
27-10-2011, 22:19
Bizim bahçelerde zeytin ve kiraz agaçları karışık ve damlama sistemi tabi hepsi bir sulanıyor ayıramıyoruz ama 5lik su şişelerinde acı suyunda iki yıl bile kalıyor.Benim derdim siyah yapımı yıllardır yapıyorum ama güzel olmuyor acaba zeytinindenmi.

agozce
27-10-2011, 22:52
(Bu mesajı daha sona sileceğim)

Tarım ilacı kullanmadan üretilmiş lezzetli, yeşil-kırma ve siyah zeytin-sele yapmak için nereden bulabilirim?..:)

Toplam 50 kğ kadar alacağım.

Semra Nomak
28-10-2011, 00:22
Bahçemde çok iyi cins yeşil zeytin oluyor.Kırma veya çizme yapıyorum kavanozlara koyuncasuyunu değiştirip tatlandırdıktan sonra tuz ve limon ile terbiye yapınca ,kısa zaman sonra yumuşuyor..Deneyerek bir yöntem buldum.1-2 litrelik pet şişelere çizip hemen yıkamadan dolduruyorum ,üzerine su koyup hemen kapatıyorum..Böylece kendi gazı içinde hiç erimeden 1-2 yıl duruyor,yenileceği zaman pet şişeyi kesip zeytini yıkayıp,tuz, limon tuzu ,su ile salamura hazırlayıp kavanoza koyuyorum .Üzerine de iki parmak zeytinyağı ekliyorum İki gün sonra hazır...

Ozi'nin Bahçesi
11-11-2011, 09:17
Sn.Meyvelitepe,
Sizin kaolin kilini yıkamak bayağı sıkıntılı oldu. Suyla çıkmıyor. Biz de kendi yöntemimizi bulduk.
Zeytinleri mutfak evyesinin yarısına kadar doldurduk. Hemen hemen aynı seviyeye veya 1-2 parmak üstüne kadar su doldurduk. Sonra temiz bir mutfak havlusunu elimizede serbestçe tutarak zeytinleri 3-5 dakika çevirdik. Sonuç süper, pırıl pırıl zeytinler göründü.
İyi bir zeytin hasadı dileği ile.
Kolay gelsin.

pria
11-11-2011, 15:10
(Bu mesajı daha sona sileceğim)

Tarım ilacı kullanmadan üretilmiş lezzetli, yeşil-kırma ve siyah zeytin-sele yapmak için nereden bulabilirim?..:)

Toplam 50 kğ kadar alacağım.

Bu hafta İstanbul Migros'larda çizmelik yeşil zeytin satışı var..Çok güzel zeytinler..
Bulunduğunuz yerdeki Migros'a bir bakın derim.

Veya..Migros- Sanal Market'ten bir deneyin alım için.

MeyveliTepe
11-11-2011, 17:19
Sn.Meyvelitepe,
Sizin kaolin kilini yıkamak bayağı sıkıntılı oldu. Suyla çıkmıyor. Biz de kendi yöntemimizi bulduk.
Zeytinleri mutfak evyesinin yarısına kadar doldurduk. Hemen hemen aynı seviyeye veya 1-2 parmak üstüne kadar su doldurduk. Sonra temiz bir mutfak havlusunu elimizede serbestçe tutarak zeytinleri 3-5 dakika çevirdik. Sonuç süper, pırıl pırıl zeytinler göründü.
İyi bir zeytin hasadı dileği ile.
Kolay gelsin.

Bir akşam suda bekletip sonra da çevire çevire yıkasaydın keşke. Suda bekleyince tane yüzeyinden çözülüyor.

ihsankaya45
15-11-2011, 14:02
sayın meyvelitepe

zeytinler ağacında siyahlaşmaya başladıkdan sonra bir kaç defa EM uygulanırsa acılığının gitmesinde faydalı olurmu ? ( hurma zeytinini acılığını gitme nedeninin o bölgedeki mantar yoğunlunu neden olduğunu okumuştum.)
saygılarımla.

MeyveliTepe
15-11-2011, 14:14
EM'nin böyle bir etkisinin olacağını sanmam. EM, bakterilerden oluşuyor, mantarlardan değil. Öyle bile olsaydı, karaburun'da rastlanan olay sadece orada gelişen bir mantarla ilgili.

pria
15-11-2011, 19:30
sayın meyvelitepe

zeytinler ağacında siyahlaşmaya başladıkdan sonra bir kaç defa EM uygulanırsa acılığının gitmesinde faydalı olurmu ? ( hurma zeytinini acılığını gitme nedeninin o bölgedeki mantar yoğunlunu neden olduğunu okumuştum.) saygılarımla.

HURMA ZEYTİNİ ERKENCE’NİN SIRRI
Gödence Tarımsal Kalkınma Kooperatifi (http://www.godence.org.tr/gzvz.aspx?sayfa=2)

MeyveliTepe
15-11-2011, 20:24
Bizdeki samanlı zeytininde de benzer bir özellik var. Aralık sonuna kadar dalında kalan olgunlaşıp kıvırcıklaşmış zeytin, dalından koparılıp yenebilecek kadar acısından arınmış olur.

loveflower
19-11-2011, 10:37
Bir ayda önce Burdur'a kayınvalidemi ziyarete gitmiştik. Dönüşte Antalya havaalanına giderken Burdur-Antalya yolunda yol üstünde satılan zeytinlerden aldım. Annem usulü (Milas usulu) yaptım. Çizik attım zeytinlere ve suda tatlandırıyorum, tatlandığı zaman limonlu zeytinyağına koyacağım. 4-5 günde bir suyunu değiştirdim. Bugün yine suyunu değiştirirken kontrol ettim tatlanmış neredeyse:)
Milas'ta kendi zeytinliklerimizden zetinlerimi çoktan ablam benim için hazırladı. Yeşil kırma(biz çekişte deriz) zeytinlerim tatlanmış bile, gidip almak ve keyifle yemek kalıyor bize fakat insanın kendi eliyle yaptığının tadı bir başka oluyor:)

256112

bozkurt777
21-11-2011, 11:25
merhaba 1 ay önce kurduğum siyah zeytinde küflenme başladı küften nasıl koruyabilirim

Tenar11
24-11-2011, 00:02
Merhaba bozkurt777, eğer zeytinleriniz olmuşsa zeytinyağı ve limonla saklayabilirsiniz. **** hemen tüketmeyecekseniz, 1 lt. suya 4 çay kaşığı limon suyu ve 1 fincan kaya tuzu karıştırıp bunu zeytinlerin seviyesi hizasında doldurursanız hiç bir şey olmadan saklayabilirsiniz. Suyu ısıtıcıda kaynatıp soğuttum.

seleste
01-01-2012, 22:17
Bu yıl bu siteden kazanılmış bir kocaman hevesle 3 ayrı çeşit zeytin hazırladım :

- Gemlik Zeytini
-Edremit zeytini
- Eğriçekirdek denen bir tür zeytin

Daha önce de çizerek zeytin kurmayı denemiştim, o zamanlar Burdur'a çok çeşitli zeytinler gelmezdi. Tavşanyüreği denen bir cins çok bulunurdu. Kurduktan sonra nasıl ayarlarsam ayarlayayım yumuşardı. Sıkılıp bırakmıştım.

Bu üç cinsi bu sene peşpeşe alıp acı suyunu attıktan sonra "gene kurduğum zaman yumuşarsa "fikriyle risk almak istemedim veee

Tatlanan zeytinleri süzdürüp dondurucuya attım.

Sonuç : Gayet güzel saklayabiliyorsunuz, ayrıca tuzlu da DEĞİL.

Bu yöntemi Meyvelitepe'den öğrendim : Bir farkla ki, o dalından koparıldığı şekliyle atıyordu dondurucuya.

Bu üç cins arasında en güzel renk Edremit cinsinde,- Harika sapsarı tam istediğim yeşil zeytin rengi- , en güzel lezzet ise Gemlik tipinde.

Tabi renkler ve zevkler evden eve değişir. Herkese kolay gelsin.

kelebek çalısı
02-01-2012, 00:55
Bu sene bahçemizin zeytinini kasım ayının sonlarına doğru topladıktan sonra geniş ve yayvan kaplarda üzerine iri tuz serperek beklettik. Üzerine kapak kapatmadık. Yaklaşık iki hafta kadar bu şekilde beklerken, zeytinleri zaman zaman karıştırıyoruz. Biz bu uygulama ile siyah sofralık zeytinimizi hazırlıyoruz. Lezzeti tam da arzu ettiğimiz gibi yakaladık. Normalde hazır olarak alıp, tükettiğimiz zeytinlerin tuzu az olanını bulmakta çok zorlanıyoruz, evde uyguladığımız yöntemlerle dahi tuz oranlarında pek bir düşüş sağlayamıyoruz.

Geçmiş yıllarda aynı zeytinleri ekim ayı sonunda hasat edip, çizme yöntemle, kavanozlarda su içinde, acı suyunu bırakana kadar, takriben bir hafta kadar, her gün suyunu değiştiriyorduk. Daha sonra iri tuzla hazırlanmış su ile doldurduğumuz kavanozlara, bir miktar limon tuzu, ve bir miktar da sirke ilave edip bu şekilde beklettikten sonra çizik yeşil zeytin elde ediyorduk.

Çizik yeşilden tamamen farklı bir tat yakaladık bu seneki uygulamada.

MeyveliTepe
02-01-2012, 07:54
Bu yöntemi Meyvelitepe'den öğrendim : Bir farkla ki, o dalından koparıldığı şekliyle atıyordu dondurucuya.

Afiyet olsun. Böylelikle biribirimizden sürekli öğreniyoruz. Çözüldükten sonra yumuşama olmadı değil mi?

Bir kaç yeni denemeyi burada (http://blog.meyvelitepe.org/2011/12/23/zeytin_kul_ve_kabartma_toz/)bulabilirsiniz. Yazı yazıldığında kül denemesi henüz sonuçlanmamıştı. O da çok başarılı.

seleste
02-01-2012, 08:43
Değerli Meyvelitepe,

Sizden pekçok şeyler öğrenmiş olduğumuz kesin :)) Biz de, bu yöntemleri kullanarak, başkalarına anlatarak devamlılığı sağlama yönünde bir katkıda bulunmuş oluyoruz.

Meşe külü ile olan yöntemi şimdi siz bahsedince farkettim ama başka bir yönteminizi daha denedim bu yıl :

Meyvelitepe: December 2009 (http://meyvelitepe.typepad.com/meyvelitepe/2009/12/index.html)

Bu yöntemde pek başarılı olamadım : Zeytinler kuru ve lezzetsiz oldu.
Farrandina yöntemini az anlatmışsınız, biraz daha ayrıntı ve püf noktası verirsiniz belki. Teşekkürler ve selamlar.

merkal
07-10-2012, 16:43
Halil bey, iyi günler. Size birşey soracağım.Benim bir domat cinsi zeytin ağacım var. Yeşil zeytin yapmak istiyorum. Buralarda (Adana) domat zeytini pek bulunmaz, onun için size şunu sormak isterim. Domat zeytinini yeşil salamura yapmak için olgunlaştığını nasıl anlıyoruz? Mesela, gemlik sıkınca sap kısmından suyu çıkar, etiyle çekirdeği kolay ayrılır gibi. Şu an etiyle çekirdeği ayrılamıyor. Teşekkürler.

Halil Önen
08-10-2012, 10:13
Halil bey, iyi günler. Size birşey soracağım.Benim bir domat cinsi zeytin ağacım var. Yeşil zeytin yapmak istiyorum. Buralarda (Adana) domat zeytini pek bulunmaz, onun için size şunu sormak isterim. Domat zeytinini yeşil salamura yapmak için olgunlaştığını nasıl anlıyoruz? Mesela, gemlik sıkınca sap kısmından suyu çıkar, etiyle çekirdeği kolay ayrılır gibi. Şu an etiyle çekirdeği ayrılamıyor. Teşekkürler.

Tam ortasından daire şeklinde bir şeyle kesiyorsunuz ve iki parçayı döndürerek ayırıyorsunuz. Çekirdekten _etli kısımın_ ayrılması gerekiyor.

Etli kısımdan çekirdeğin üzerinde fazla parça kalmamalı...

Bu zeytine _ çekirdeğe_ yağ yürüdüğünü ve olgunlaştığını gösteriyor...

merkal
08-10-2012, 11:54
Teşekkür ederim, demekki daha olmamış, gemlikler siyahlaştı Aradabir deniyeceğim.

ayazkentli
28-11-2012, 14:58
Bu yıl siyah zeytinlerimi, önce ki yıllara göre farklı yapıyorum.

Eskiden, sele ya da çuval içine tuzla karıştırıp yapardım ve suyu akar giderdi. Bu nedenle, zeytinler hafif kuru oluyordu.

Bu yıl kavanoz içine tuz+sirke+toz şeker karışımı ile kendi suyunda bırakılan türde hazırladım. Böyle daha yumuşak kalıyorlar. Tek dezavantajı, olma süresi bir kaç ayı buluyor ama daha lezzetli oluyorlar.

İlk önce zeytinlerin çürük-bozuk olanları ve sap-yaprak kalıntılarını ayıklayıp, güzelce yıkayıp tozunu-toprağını temizliyoruz.

Kavanoza bir kat zeytin döşedikten sonra üzerine 3 yemek kaşığı kaya tuzu serptim. Tekrar bir kat zeytin, 3 yemek kaşığı kaya tuzu sıralaması ile 4 kg zeytini kavanoza yerleştirdim.

ayazkentli
28-11-2012, 15:00
Zeytinlerin yerleştirilip, tuzlanması bittikten sonra,

1.5 su bardağı üzüm sirkesi,
1 çay bardağı çiçekyağı
1 çay bardağı toz şekeri,

kavanoza döktüm ve yan yatırıp, güzelce karıştırdım.

2-3 günde bir böyle karıştırmaya devam edeceğim. Yaklaşık 1.5-2 ay sonra yemeye başlarız.

pria
28-11-2012, 15:11
Biz yıllardan beri sele yaparken iri tuz ( 10 kilo zeytine bir su bardağı) +ayçiçek yağı (10 kilo zeytine bir çay bardağı)ve çok az (bir tatlı kaşığı) limon tuzu koyarız..
Toz şekeri hayatımızdan hemen hemen çıkardık, evde senede 2-3 kilo ya harcanır ya harcanmaz..Zeytin olgunlaşmasına katkısı nedir acaba?

ayazkentli
28-11-2012, 15:14
Yeşillerden kırma ve çizme zeytin yaptık ama bu kavanozda ki yeşil zeytini farklı yapacağım.

Ne kırma ne de çizme yapmayıp, olduğu gibi kavanoza doldurup, suyunu ilave ettim (fotografı çektiğim zaman henüz yarısında idi. Şu anda ağzına kadar dolu).

Bu tür yapınca, zeytin bozulmadan-yumuşamadan çok daha uzun süre durabiliyor.

Çizme zeytinleri tüketinceye kadar, uzun bir süre geçecek. Çizme zeytinler azalmaya başlayınca, bu kavanozdan 1 kg'mı alıp küçük kavanozlara, limon tuzu + tuz + kişniş tohumu ile harmanlayıp, kuracağım.

Çizme olanlar bitinceye kadar, bunlar hazır olacak.

(Kavanozlar 7 litrelik).

ayazkentli
28-11-2012, 15:18
Sevgili Pria,

olgunlaştırmasından ziyade tatlandırma amacı ile konuluyor. Bazı turşularda olduğu gibi.

(Annem yıllardan beri böyle 2 çeşit kurar ve diğer suyu akıtılarak yapılan zeytine göre, çok daha lezzetli oluyor. Suyu akılan çuval ya da sele ile yapılan zeytine şeker koymuyor).

pria
28-11-2012, 15:27
Kişniş konduğunuda ilk defa duyuyorum sayın ayazkentli..
Evde kurduğum yağlı selelere koymak uygunsa, ölçü olarak ne kadar koymalıyım acaba?

ayazkentli
28-11-2012, 15:39
Kişniş tohumunu yeşil zeytine koyuyoruz. Siyah zeytinde hiç denemedim.

Çok güzel aroma veriyor. 2 kg'lık kavanozlara, 1 yemek kaşığı kişniş tohumu atıyorum.

(Eskiden, ninemler göz kararı atarlardı hep ama ben 3 yıl kadar önce, bu miktarı yapmıştım ve bana yeterli gelmişti).

Kişniş tohumunu en son aşamada, yani zeytinin acılığını aldıktan sonra, limon tuzu ve tuz ile soslamaya başladığımız zaman koyuyoruz. Bazı komşularımız, son aşamada maydonoz koyarlardı. Kişniş'te zaten maydonozgillerden bir bitki.

Siyah zeytine ise, aroma vermek için Defne yaprağı kullanıyorlardı.

mirabel
02-12-2012, 13:05
Biz yeşil zeytin kurarken içine azıcık da fesleğen ekliyoruz baharat olarak. O da güzel oluyor. Tavsiye ederim.

npars
02-12-2012, 14:49
Zeytinlere kişniş tohumu konduğunu Kıbrıs'ta gördüm. Bol zeytinyağı içerisinde sofraya getirilen zeytin tabağına kişniş tohumu da ilave ediliyor. Ayrıca kişniş taze olarak da tüketiliyor. İri yapraklı maydanoz benzeri bir bitki. Kıbrıs'ta "golyandro" diye isimlendiriliyor. Tabii ki zevkler tartışılmaz ama tadını pek beğenmedim.

Eser İlhan
02-12-2012, 16:44
Kişniş tohumunu yeşil zeytine koyuyoruz. Siyah zeytinde hiç denemedim.

Çok güzel aroma veriyor. 2 kg'lık kavanozlara, 1 yemek kaşığı kişniş tohumu atıyorum.

(Eskiden, ninemler göz kararı atarlardı hep ama ben 3 yıl kadar önce, bu miktarı yapmıştım ve bana yeterli gelmişti).

Kişniş tohumunu en son aşamada, yani zeytinin acılığını aldıktan sonra, limon tuzu ve tuz ile soslamaya başladığımız zaman koyuyoruz. Bazı komşularımız, son aşamada maydonoz koyarlardı. Kişniş'te zaten maydonozgillerden bir bitki.

Siyah zeytine ise, aroma vermek için Defne yaprağı kullanıyorlardı.

Kişnişli zeytin yapmak harika fikir. Kişniş tohumunun vediği tadı çok seviyorum. Sabah kahvaltılarında kişniş tohumunu beyaz peynirle yiyorum bazen. O da çok güzel oluyor..
Bu yıl zeytinlerimi kurdum. Seneye mutlaka deneyeceğim. Hatırlattığınız için teşekkürler ;)

interprete
30-12-2012, 13:35
Sırf daha az (tamamen tuzsuz değil çok çok az tuzlu) tuzlu zeytin yiyebilmek için önce 5 kg çizme zeytin yaptım. Daha sonrada 17 kg daha aldım. Markette satılanları tuz oranı nedeniyle yiyemiyorum. Annem'in şeker hastası olma sürecinde tuzsuz yemeye alıştım. Evde yaptığım zeytinin lezzeti de marketlerde satılanlarda yok.
merhaba,
ben bu yıl ilk defa yeşil zeytin yaptım(tavşan yüreği).2 kg tatlandırıp tuz,limon tuzu,nohut ve limonla kurdum yemeye başladık ama değindiğiniz gibi çok tuzlu geliyor.. biz de tuz istemeyen bir aileyiz ama tuzsuz da zeytinler eriyor.nolur bir yol gösterin. kurduğumun dışında da 8 kg salamura yaptım bittikçe ordan alır kurarım diye. ne yapabilirim?

interprete
30-12-2012, 16:19
Benim pet şişelerde sadece su var; onda acısını çıkardıktan sonra limonsuyu-zeytinyağı sosunu cam kavanoza koydum.

nasıl yani, tatlandırdıktan sonra tuzsuz, sadece limon suyu ve zeytinyağ karışımına mı koydunuz? ölçüleri eşit mi nasıl? hayli zeytinyağı gider değil mi

interprete
30-12-2012, 17:19
[QUOTE=MeyveliTepe;739861]Geçen sene dondurmayı denediğimiz karamürsel-su çeşit zeytinlerde, çözdüğümüzde öylece yenebilir olduğunu gördük, ki trilye gibi acılığı kolay çıkmayan bir çeşittir. Zeytinin -18 derecede beklemesi bir şekilde acılık maddesinin yok olmasına sebep oluyor.

Hatta, samanlı çeşitini Kasımda toplamayıp Aralık ortasına kadar ağaçta bekletirseniz dalından yemek gayet güzel oluyor. Sonuçta acılık maddesinin azalması zaman ile orantılı. Dondurulması da bu zamanı kısaltıyor.[/QUOT

tavşan yüreği için de geçerli olur mu acaba ?
salamura yaptığım zeytinlerime tuz işlemiş midir?onları artık tuzlu suda kurmak istemiyorum, acısı varsa tatlandırıp yağa koyayım değil mi?
kurduğum zeytinim çok tuzlu geliyor öyleki zeytinin tadına varamıyorum..onları tuzdan kurtarabileceğim bir yöntem olabilir mi?

Eser İlhan
31-12-2012, 08:10
Zeytinlerin yerleştirilip, tuzlanması bittikten sonra,

1.5 su bardağı üzüm sirkesi,
1 çay bardağı çiçekyağı
1 çay bardağı toz şekeri,

kavanoza döktüm ve yan yatırıp, güzelce karıştırdım.

2-3 günde bir böyle karıştırmaya devam edeceğim. Yaklaşık 1.5-2 ay sonra yemeye başlarız.

Çiçek yağı ve şeker ilave etmeyi sağlık açısından doğru bulmuyorum ben. Çiçekyağı yerine sızma zeytinyağı kullanılabilir ama rafine bir ürün olan toz şeker o güzelim zeytinlere hiç değmemeli bence. (Bu arada şekerle yapılan turşu için de aynı şeyi düşünüyorum) ;) Ne kadar az şeker o kadar çok sağlık..

Eser İlhan
31-12-2012, 08:21
.....kurduğum zeytinim çok tuzlu geliyor öyleki zeytinin tadına varamıyorum..onları tuzdan kurtarabileceğim bir yöntem olabilir mi?

Zeytininiz çizik zeytin mi sele mi ? Tuz için yaklaşık da olsa bir ölçü kullanmadınız mı ki böyle çok tuzlu oldu?
Ben bu yıl bahçemdeki tek ağaçtan aldığım 5 kg zeytini çizik zeytin olarak hazırladım. Tuzlu olmadı, direk salamuradan bile alıp yiyebiliyoruz (ki ben tuzdan nefret ederim, hiç tuzlu yemem). İlk sene zeytin kurmak bana da çok zor ve anlaşılmaz bir iş gibi görünmüştü. Zeytinlerim çürüyüp gitti, beceremedim.
İnsan zamanla bu işte de kendi usulünü oturtuyor galiba. Bu yıl adeta bir bilimsel deney gibi, yazarak, tartarak çalıştım. Sonuçtan oldukça memnunum. Darısı bir sonraki senenin başına ;)
Bu arada, zeytinlerinizi tuzdan kurtarmak için yemeden önce onları bir süre (gerekli hallerde bir gece) suda tutmayı denediniz mi?

interprete
31-12-2012, 15:06
Zeytininiz çizik zeytin mi sele mi ? Tuz için yaklaşık da olsa bir ölçü kullanmadınız mı ki böyle çok tuzlu oldu?
Ben bu yıl bahçemdeki tek ağaçtan aldığım 5 kg zeytini çizik zeytin olarak hazırladım. Tuzlu olmadı, direk salamuradan bile alıp yiyebiliyoruz (ki ben tuzdan nefret ederim, hiç tuzlu yemem). İlk sene zeytin kurmak bana da çok zor ve anlaşılmaz bir iş gibi görünmüştü. Zeytinlerim çürüyüp gitti, beceremedim.
İnsan zamanla bu işte de kendi usulünü oturtuyor galiba. Bu yıl adeta bir bilimsel deney gibi, yazarak, tartarak çalıştım. Sonuçtan oldukça memnunum. Darısı bir sonraki senenin başına ;)
Bu arada, zeytinlerinizi tuzdan kurtarmak için yemeden önce onları bir süre (gerekli hallerde bir gece) suda tutmayı denediniz mi?

zeytinlerim çizik zeytin.tatlandırdıktan sonra kurdum, tuz oranını da yumurta terazisi yöntemiyle ölçerek yaptım.tabi limon tuzu da koydum bir miktar,nohut ve limon da. ama dediğim gibi tuzlu geliyo :( dediğiniz gibi 1 gece suda beklettim ama çokda tuzu gitmemişti..
kurduğum zeytinim 2 kg. ama bir de 8 kg salamura yaptım.salamuradaki zeytinler tuz çekmiyor mu içine??? salamuradan yiyeceğim kadar alıp kurarım diyordum ama artık tuzlu suda kurmam, sırf tuz yiyoruz sanki..salamura zeytin içine tuzu çekmiyorsa süper, acıysa tatlandırıp, ardından zeytinyağa koyar dolaba koyarım.tecrübelerinizi paylaşırsanız sevinirim.aşamalarınızı çok merak ettim.saygılar

Eser İlhan
31-12-2012, 16:36
kurduğum zeytinim 2 kg. ama bir de 8 kg salamura yaptım.salamuradaki zeytinler tuz çekmiyor mu içine??? salamuradan yiyeceğim kadar alıp kurarım diyordum ama artık tuzlu suda kurmam, sırf tuz yiyoruz sanki..salamura zeytin içine tuzu çekmiyorsa süper, acıysa tatlandırıp, ardından zeytinyağa koyar dolaba koyarım.tecrübelerinizi paylaşırsanız sevinirim.aşamalarınızı çok merak ettim.saygılar

Kurmakla salamura yapmak arasındaki fark nedir ? Ben farklı birşey anlamıyorum bu sözlerden. Zeytini salamuraya yatırınca kurulmuş olur benim kafamdaki terminolojiye göre..

Benim bu yıl hazırladığım zeytinlerin ilk partisini aşağıdaki reçeteye göre yaptım. Bekledikçe tuzun çok azaldığını görünce ikinci partiye sizin gibi yumurtanın suda batmadan durmasını (ama suyun ortalarında bir yerde, tam üzerinde değil) ölçü aldım tuz için.. Gayet de lezzetli oldu zeytinler. Direk salamuradan çıkarıp öylece yiyoruz. Bazen de biraz yıkayıp zeytinyağı ve kekik koyuyoruz üzerine..

Zeytinler 2-3 yerinden çekirdeğe kadar jiletle çizilir ve bir hafta kadar suyu hergün veya iki günde bir değiştirilerek klorsuz suda bekletilir. (Suyu birgün önceden kaba alıp ağzı açık bekleterek klorun uçması sağlanır )
Zeytinler aralarına ve kavanozun yanlarına ince limon dilimleri dizilerek ve sıkıştırarak cam bir kavanoza doldurulur.
1 lt suya 1-2 tepeleme yemek kaşığı iyotsuz kaya veya deniz tuzu, 1 tatlı kaşığı limon tuzu hesabı ile hazırlanmış salamura çözeltisi kavanozdaki zeytinlerin üzerine dökülür ve havayla teması kesmek için tabaka yapacak şekilde bir miktar zeytinyağı ile yüzeyi kapatılır. Kavanozun kapağı sıkıca kapatılarak bırakılır.Yaklaşık bir ayda olur.

Bir ay dense de biz onbeş günde yemeğe başladık,hala yiyoruz... Yumuşama veya tuzlanma olmadı, gayet güzeller...

Yasemin Deniz
31-12-2012, 19:39
bizim zeytin ağaçlarımız var ama zeytin yapmayı bilmediğimiz için zeytinler dökülüp çürüyor.bundan sonra değerlendirecem, teşekkürler . ayrıca zeytinlerin ağaçta lekelere ve çürümeye karşı ne yapmalıyız, bilgilendirirseniz çok memnun olurum

Eser İlhan
31-12-2012, 19:48
bizim zeytin ağaçlarımız var ama zeytin yapmayı bilmediğimiz için zeytinler dökülüp çürüyor.bundan sonra değerlendirecem, teşekkürler . ayrıca zeytinlerin ağaçta lekelere ve çürümeye karşı ne yapmalıyız, bilgilendirirseniz çok memnun olurum

Zeytin başlığını incelemenizi öneririm. Orada bütün sorularınızın cevaplarını, hatta daha fazlasını bulacaksınız :)

interprete
31-12-2012, 20:14
Kurmakla salamura yapmak arasındaki fark nedir ? Ben farklı birşey anlamıyorum bu sözlerden. Zeytini salamuraya yatırınca kurulmuş olur benim kafamdaki terminolojiye göre..

Benim bu yıl hazırladığım zeytinlerin ilk partisini aşağıdaki reçeteye göre yaptım. Bekledikçe tuzun çok azaldığını görünce ikinci partiye sizin gibi yumurtanın suda batmadan durmasını (ama suyun ortalarında bir yerde, tam üzerinde değil) ölçü aldım tuz için.. Gayet de lezzetli oldu zeytinler. Direk salamuradan çıkarıp öylece yiyoruz. Bazen de biraz yıkayıp zeytinyağı ve kekik koyuyoruz üzerine..

Zeytinler 2-3 yerinden çekirdeğe kadar jiletle çizilir ve bir hafta kadar suyu hergün veya iki günde bir değiştirilerek klorsuz suda bekletilir. (Suyu birgün önceden kaba alıp ağzı açık bekleterek klorun uçması sağlanır )
Zeytinler aralarına ve kavanozun yanlarına ince limon dilimleri dizilerek ve sıkıştırarak cam bir kavanoza doldurulur.
1 lt suya 1-2 tepeleme yemek kaşığı klorsuz kaya veya deniz tuzu, 1 tatlı kaşığı limon tuzu hesabı ile hazırlanmış salamura çözeltisi kavanozdaki zeytinlerin üzerine dökülür ve havayla teması kesmek için tabaka yapacak şekilde bir miktar zeytinyağı ile yüzeyi kapatılır. Kavanozun kapağı sıkıca kapatılarak bırakılır.Yaklaşık bir ayda olur.

Bir ay dense de biz onbeş günde yemeğe başladık,hala yiyoruz... Yumuşama veya tuzlanma olmadı, gayet güzeller...

salamura zeytinler saklamak üzere yapılıyor, acısı çıkarılmadan hatta çizmeden de salamura yapan var.kurmak ise tatlandırma işleminden sonra yapıldığı için ikisi de farklı bence.salamuranın diğer adına hatta çorak yöntemi diyorlar. 2 sene bile sapasağlam duruyor zeytinler, hiç erime yapmadan. ben de salamuradan alıp direk yemeyi deneyecem

ayazkentli
07-02-2013, 14:27
İnterprete'nin bahsettiği şekilde, yeşil zeytinin bir miktarını çizme ve kırma yapmadan kurmuştum.

Bugünlerde, soslamak için (ekşi-tuz) küçük kavanoza azar azar alıp, tüketiyoruz.

Büyük bidonda ilk kurduğumdan beri, sadece bir kez suyunu değiştirdim. Acılığı tamamen gitmiş. Gayet lezzetli. Üzerinde minik kişniş tohumları var.

Eğer kişniş tohumu ile yapmayı düşünürseniz, tüm bidonda değil de ayrı bir yerde, az miktar zeytinde deneyin. Severseniz, birer yemek ya da tatlı kaşığı kişnişi esas bidona ilave edersiniz.

367909

Yine, sirke-şeker-çiçekyağı ile yaptığım siyah zeytini de yemeye başladık.

Yiyenler çok beğeniyor ama ben bana sirkesi sanki biraz fazla olmuş gibi geldi (belki de sirke sevmediğim için öyle geliyordur).

Bir daha ki sefere, 1 su bardağı sirke ile yapacağım.

367910

367911

Cumhur Tonba
07-02-2013, 16:35
Buradaki zeytinleri görünce insanın ağzının suyu akıyor. Bilgi veren tüm asrkadaşlara çok çok teşekkürler.

Eşim Biga/Çanakkale'li. Köyü Biga, Gönen/Balıkesir arasında. Sınırda. Denize bakan bir yamaçta kurulu. 3 km. denize uzaklığı. Son on senede çok miktarda bahçe kuruldu. Bu sene niyetim 15-20 kilo alıp evde hazırlamak. Hele buradaki fotoğrafları görünce coştum.

tkorkunckaya
02-09-2013, 20:55
Yıllardır yeşil çizik ve kırma zeytinimizi kendimiz evde yapıyoruz. Zeytinlerimizi tanıdıklar vasıtasıyla tarife göre aldırıp göndertiyoruz, genelde gemlik geliyor, ama bir standart yakalayamadık haliyle ve gözümüz kapalı güveniyoruz mecburen. Bu sene zeytinimizi UBYİ aracılığıyla almak istiyorum. İlgili konuya yazmadan önce danışmak isterim kırmalık zeytin olarak hangi tür zeytin(ler) uygundur.

Ayrıca kırmalık zeytini daha fazla yapıp daha uzun süre dayanmasını sağlayacak bir yöntem var mı?

Zeytinimizi Uzun süre dayanması için normal suda çizmeden atıp gerektiğinde bir miktar alıp işlemden geçirerek tüketiyoruz.

Şimdiden teşekkürler.

fatitoo
02-09-2013, 22:05
Bizim çukurova bölgesinde yeşil zeytin çok yapılır. Bidon, bidon. Ama biz muhakkak zeytini kırarak salamura yaparız. Kırdığımız yeşil zeytinleri bidona alıyoruz. Sonra üzerine tatlı su (musluk suyu) koyup gün aşırı, zeytinin acılığı gidene kadar suyunu değiştiriyoruz. (yaklaşık 1 hafta kadarTadına bakınca acı olup olmadığı anlaşılıyor). Sonra tuzlu su, limon dilimleri ve 1 çay bardağı kadar elma sirkesi eklediğimiz bu suda tamamen kalıyorzeytinler. Gayett te uzun süre kış bitimine kadar yiyoruz. Zaten bidon tükeniyor kış bitmeden...Siyah zeytini ise direk bidona alıp üzerine kaya tuzu koyuyoruz. Her gün gidip gelip bidonu sallıyoruz.Tuz iyice karışsın diye. Tuzunu çekince olmuş oluyor.Tabi tadına da bakıyoruz anlamak için. Yani bir oranı tarifi yok. Göz kararı herşey...

Melih Bakırlıoğlu
03-09-2013, 15:07
Kırma ve çizik zeytin en güzel Edremit zeytinden olur. Limon sarısı rengini alan zeytinleri kırma
, birazcık pembeleşmeye başlarken toplananlardan da çizik zeytin yapar iseniz daha lezzetli yemiş olursunuz.

tkorkunckaya
05-09-2013, 16:55
Kırma ve çizik zeytin en güzel Edremit zeytinden olur. Limon sarısı rengini alan zeytinleri kırma
, birazcık pembeleşmeye başlarken toplananlardan da çizik zeytin yapar iseniz daha lezzetli yemiş olursunuz.

Çok teşekkürler, UBYI'ye soralım bize göre bir miktar edremit zeytini sağlayabilecek arkadaşımız varsa bu sene de turşu gibi yeşil zeytin yemek zorunda kalmayız :)

pria
09-11-2013, 13:14
Marketlerde azıcık kaliteli yağlı sele zeytin fiyatları 10-15 lira arasında..

Daha güvenilir, daha ucuz sele zeytin yapmayı düşünüyorsanız Pendik pazarına gelin derim bu haftalarda..

Sahilde Greenpark oteli yanında kuruluyor her cumartesi..
Az önce döndük pazardan..

Bu hafta daha da bollaşmış siyah Gemlik zeytinler..Fiyatları da oldukça iyi..Boylarına göre 3 ila 5 lira arasında..Çizmelik zeytin de var bol bol..

Ben yağlı sele için 3 numara dediğimiz daha ufak zeytinleri tercih ediyorum..

Sanıyorum, İstanbul pazarlarında en bol zeytin gelen pazarlardan biri Pendik pazarı..
Yalova'lısı, İnegöl'lüsü, Bilecik'lisi bile var..

Meraklıları, Pendik civarında olanlar için yazayım dedim..

Erken gelirseniz en güzellerinden ama biraz pahalı alırsınız, akşamüstüne doğru gelirseniz fiyatlar kırılır, pazarlık bile yaparsınız..

Zeytinlerin kıvırcık olması için biraz daha, 2-3 hafta daha beklemek gerek..Zeytinlerin dalında kıvırcıklaşması için soğukları yemesi lazım.. Kasım sonu gibi..

Seymur88
22-11-2013, 11:27
Arkadaslar siyah zeytinde yotlu tuzun kullanimi yan etkileri ne ola bilir?

MeyveliTepe
22-11-2013, 12:00
Arkadaslar siyah zeytinde yotlu tuzun kullanimi yan etkileri ne ola bilir?

Yoğun bir iyot konsantrasyonu hiç gerekmediği halde zeytine sirayet etmiş olur. Tuza iyot katılması zaten başlı başına bir muamma. İyotlu tuzlar rafine edilmiş olduğu için içindeki faydalı mineraller de ayıklanmış oluyor.

İyot eksikliği gibi iyot fazlası da insan sağlığında olumsuz etkiler yapabiliyor. Bir çok insanın, aksine hiç iyot almaması gerekiyor ama tuz politikasıyla onlara da iyot yüklenmiş oluyor, bu da başka bir garabet.

Tavsiyem, rafine edilmemiş kristal iri tuz kullanılması. 1,5 kilosu 1 lira civarında. Bunları da rafine iyotlu tuzdan kristalmiş gibi yapanlar var, dikkat etmek gerek.

ReaL
21-11-2014, 17:50
Sayın Denizakvaryumu önce akılda yanlış kalmaması için hemen bir açıklama koyalım, hurma bir zeytin türü değildir. Hurma zeytin Erkence veya İzmir yerli yağlık olarak bilinen zeytin çeşidinin, İzmir'de deniz rüzgarlarının hakim olduğu bir mikroklimada (Karaburun, Çeşme, Urla, Güzelbahçe ve bir miktar da Foça ) Phoma Oleae isimli bir mantarın etkisiyle ağaç üzerinde acılığını kaybetmiş halidir.

Yani siz hurma diye bir çeşit arasanız bulamazsınız, veya erkenceyi başka yere götürseniz hurma yapmaz. Bizim kendi zeytinliğimiz de erkence. Bazı seneler çok hurma yapıyor bazı seneler yapmıyor, bu o mantarın yaşaması için gerekli hava şartlarının sağlanması ile ilgili bir oluşum.

Ben de bir ilavede bulunayım. Tabi benim açıklamam bilimsel değil.

Hurma zeytin, bir zeytin türüdür denilebilinir de. Her zeytin ağacının zeytini, hurma zeytin olmaz, olmuyor.

Diğer bir mesajda da belirtiltilmiş, asıl yetiştiği yer (İzmir) Çeşme ilçesidir. Tabi Çeşme ilçesine yakın, Urla - Karaburun'da da yetişir.

Bir başka zeytin ağacını aynı yere dikseniz de, o ağaçtan hurma zeytin alınamaz, denendi, görüldü.

aysozbek
22-11-2014, 11:42
Tatilde anneme gittiğimde sofralık zeytinini kendisinin yaptığını gördüm. Bidon sele usulü ile siyah zeytin yapmıştı. Hem çok lezzetli hem de az tuzluydu. Evin küçük beyi bu zeytini çok sevdiği için ben de bu sene sofralık zeytinimizi bidon sele usulü ile kendim yapmak istedim. Burhaniye'ye geçen hafta sonu yaptığımız ziyaret sırasında çeşidini bilmediğim bayağıca bir zeytini bidonlara koydum, içine de iri tuz ekledim. Annem, her gün bidonu yuvarlamalısın, dediği için bidonları her gün yuvarlıyorum. Ancak ilk kez yaptığım için tecrübesizim ve bazı sorularım var, cevaplarsanız sevinirim.

1- Bidonlara koyduğum zeytinleri tatlanana kadar her gün mü çevireceğim?

2- Zeytinlerin olgunluk dereceleri farklıydı. Tam siyah olanları bir bidona, kırmızı renkli olanları bir başka bidona koydum. Her ikisi de bu usul ile olur mu?

3- Tam siyahlaşmayan kırmızı zeytinlerin başka şekilde tatlandırma yöntemi var mı?

4- Diyelim kırmızı zeytinleri çizmem gerekiyordu. Tuzladığım bidondan şimdi alıp çizsem ve başka usul devam etsem olur mu?

5- Zeytinler bir haftanın sonunda renklerini kaybettiler ve kimisi kırmızı kimisi yeşil renk aldı. Bu durum normal mi?

6- Yeşil zeytinin hiç sele yapılmadığını görüyorum. Yeşil zeytinden sele yapılmaz mı?

yalıçapkını
23-11-2014, 22:45
1.5-10 günde bir çevirsen yeterlidir.İlk hafta günaşırı çevirin ve kapakları gevşetip çıkan gazı tahliye edin.
2.Olur.
3.Ilık rüzgarların estiği günlerde imkan bulursanız zeytinlerin kapağını açıp balkonda falan bol havalandırırsanız kırmızı zeytinlerde siyahlaşır.
4.Kırmızı zeytinler çizilerek salamurada yapılabilirdi bu aşamadan sonra bence gerek yok.
5.Normaldir.3. maddeyi uygularsan zeytinler siyahlaşır.
6.Yapılmaz

yalıçapkını
23-11-2014, 22:57
7.1 kg zeytine 70 gr tuz eklemek yeterlidir.İdeal olan miktar bence budur.Fazlası tuzlu yapar zeytini.
8.5 litrelik 1 pet şişe 3,2 kg zeytin alır 210 gr tuz(1 su bardağı) 10 litrelik pet şişe 6,5 kg zeytin alır,420 gr tuz idealdir.

Lonicera
22-12-2014, 13:29
Sebebini henüz bilmediğim zeytin ağacımdaki zeytinler yerlere dökülmeye başladı. Ben de ağaçtan tamamını topladım. Ancak ne tam siyah ne yeşil. Siyahımsı mor :))) Bu şekildeki zeytini nasıl değerlendirebilirim? Yumuşak oldukları için kırma ihtimalini hiç hesaba katmıyorum. Çizsem mi, tuza mı yatırsam yoksa başka bir yöntemle mi yapsam? Yaklaşık 10 kg. zeytin bu şekilde bekliyor.

Melih Bakırlıoğlu
23-12-2014, 07:35
Sayın Lonicera, üstteki tarifi aynen uygulayın. Bunun adı yuvarlama zeytindir. :)

Lonicera
23-12-2014, 12:15
Hemen işe koyulayım o zaman. Teşekkürler sn.Melih Bakırlıoğlu.

uzman16
05-01-2015, 23:46
Ben de kendi bildiğim (arkadaşlardan öğrendiğim) zeytin yapımını aktarayım:

Sele Zeytini
Leğenin içine tahta bir yükselti koyup çuvalı tahtanın üzerine yerleştiriyoruz. Bundaki amaç çuvalın akan zeytin suyundan uzaklaştırılması, temasın engellenmesi. Toplanan veya alınan zeytinleri çuvala veya seleye biraz zeytin biraz kayatuzu olacak şekilde sırayla yerleştiriyoruz. 3-4 gün hiç dokunmadan bekliyoruz. Sonra hergün çuvalı değiştiriyoruz ki zeytinler iyice karışsın .Leğendeki acı suyu da döküyoruz. Acı suyu akıp tuzla pişmesi tamamlanınca ki bu yaklaşık 15-20 gün sürebilir ve zeytinler büzüşür , tadına bakıp kavanozlara koyun. Salamura zeytin gibi uzun süre dayanmayacağını da unutmayın.

Salamura Zeytin
Ben kavanoza zeytini ve kaya tuzunu koyup (yaklaşık 1 kg zeytine 2 yemek kaşığı kayatuzu diyeyim zira gözkararı yapıyorum) çok az da zeytinyağı ekleyerek kavanozun ağzını kapatıyorum. Her gün kavanozu sallayarak zeytinin suyunu salmasını sağlıyorum. Bu da 15 gün gibi bir sürede oluyor ve tüm bir yıl boyunca hatta daha da uzun süre bozulmadan kalıyor. Zeytinin aroması yani hafif burukluğu hoşunuza gidiyorsa yemeye daha erken başlayabilirsiniz, yok buruk olmasın derseniz daha uzun süre kavanozda kendi suyunda tutun. Kavanozdaki suyu dökmeyin, zeytin içinde kalsın.Sofrada kekik, kırmızı pul biber ve limon ile tatlandırın.

Yeşil zeytin
Yeşilken toplanan zeytin çekiç veya havan eli ile bir tahtanın üzerinde kırılır, bol suda hergün birkaç kez suyu dokülüp yenilenerek tatlandırılır. Ama siyah zeytine göre daha zahmetlidir. Yaklaşık 10 - 15 gün süren tatlandırma sonrası kavanozlara alınır, üzerine bol zeytinyağı dökülür. Afiyetle yenir.

İlk zeytin yapımını öğrendiğim zamanlara denk gelen yukarıdaki mesajımdan bu güne 7 sene geçmiş. Dile kolay. ;) 7 senedir kendi zeytinimizi kendim yapıyorum. Hatta akrabalara da birer kiloluk kavanozlarda yaptıklarımdan hediye ediyorum. Sağlıklı, temiz, lezzetli. Bu sitede öğrendiğim -bitkiler haricinde- en faydalı işlerden birisi de bu zeytin işi oldu. Herkese tavsiye ederim. :rolleyes:

tiryaki
06-01-2015, 08:11
Ben de ilk bu sitede görüp zeytinle başladım, şimdi artık ekmek, yoğurt, bira ve şarabı evde düzenli olarak yapıyorum.
peyniri bir kere denedim ama daha fazla mesai isteyen bir konu.

uzman16
06-01-2015, 22:28
Sn. MeyveliTepe,

Söylediğiniz gibi sele zeytininin bir çeşidi galiba bidona koyarak yapılma yöntemi. Adını bilmediğim için aklıma bidon selesi demek geldi. Kabul ederseniz bu adı verip öyle diyeyim. ;)

Hatta bu usulde 1, 2 veya 2,5 litrelik pet şişelere zeytin, tuz ve çok az yağ koyup ağzı sıkıca kapatılıyor. Uzun süre dayanıyor. Yaklaşık bir sene boyunca (gelecek seneki zeytin hasatına kadar) son derece lezzetli zeytinleriniz oluyor. Üstelik salamura zeytinden çok daha lezzetli.

Yalnız olma süresi hakkında tanıdıklarım hep 3-4 aydan bahsettiler. Ama sizin dediğiniz gibi daha kısa sürede olur mu bilmiyorum. Gerçi süre çok da önemli değil. Zira zaten suyunu salan normal seleler 1-2 aylık sürede yense (normal sele çok dayanmaz hemen tüketmek gerekir, beklerse küfleniyor), kendi suyunda kalan bidon seleler de o arada olgunlaşır. Yani amaç bir sene boyunca kendi hazırladığın zeytinleri bidon bidon sırayla yemek.

Bidondakilerin (ya da pet şişedekilerin) kapağı açılmayacak. Tüketeceğiniz zaman açıp yenilecek. Bu mantık uygulandığında tüm senenin zeytini sele şeklinde hazır oluyor. Eğer 1-1,5 aylık süreçte açarsanız da tadının daha aromalı olduğunu söylemişti arkadaşım. Kimileri (ben dahil) bu aromalı zeytini daha çok seviyor.

Ben henüz selelerimi bitirmediğimden bidonu açmadım. Ama akşam sizin için tadına bakacağım. Akşama neticeyi yazarım.

Yukarıdaki 5 Aralık tarihli mesajda zeytinlerimin yeni geldiğini yazmıştım. Açık seleler oldu, bidon seleleri kurulalı ise 20 gün oldu.
Yeşil zeytinlerim ise hala tatlanmadı. :(

Bidon sele diye isim bile uydurmuşum. ��

Sn. Tirkaki, siz işi ilerletmişsiniz. Lakin kendi adıma bilmemek ayıp değildir öğrenmemek ayıptır diyerek tez vakitte şarap yapımı başlığına terfi etmem gerektiğini düşündüm sizin yazınızı okuyunca. ��

SAHIRE
07-01-2015, 21:36
İnterprete'nin bahsettiği şekilde, yeşil zeytinin bir miktarını çizme ve kırma yapmadan kurmuştum.

Bugünlerde, soslamak için (ekşi-tuz) küçük kavanoza azar azar alıp, tüketiyoruz.

Büyük bidonda ilk kurduğumdan beri, sadece bir kez suyunu değiştirdim. Acılığı tamamen gitmiş. Gayet lezzetli. Üzerinde minik kişniş tohumları var.

Eğer kişniş tohumu ile yapmayı düşünürseniz, tüm bidonda değil de ayrı bir yerde, az miktar zeytinde deneyin. Severseniz, birer yemek ya da tatlı kaşığı kişnişi esas bidona ilave edersiniz.

367909

Yine, sirke-şeker-çiçekyağı ile yaptığım siyah zeytini de yemeye başladık.

Yiyenler çok beğeniyor ama ben bana sirkesi sanki biraz fazla olmuş gibi geldi (belki de sirke sevmediğim için öyle geliyordur).

Bir daha ki sefere, 1 su bardağı sirke ile yapacağım.

367910

367911

Sn.ayazkentli sirkeli zeytini nasıl yapıyorsunuz, tarifini verebilir misiniz? Ben de bu sirkeli zeytinin tadına bayılıyorum ama nasıl hazırlanır bilmiyorum...

ayazkentli
18-01-2015, 19:30
Sahire hanım,

5 lt.lik bidona siyah zeytinleri doldurup,

- 2 su bardağı sirke,
- 1 çay bardağı çiçekyağı,
- 1 yemek kaşığı şeker,

ve yeteri kadar kaya tuzu ile kurmuştum.

Bidonda biriken kara suyu, zeytinin acılığı çıkıncaya kadar arada boşaltım.

Sirkeli olarak ilk zamanlar çok lezzetli oldu ama bir iki ay sonra iyice ağır oluyor zeytinler. Sanırım sirke çok baskın kalıyor. Bu nedenle 1 su bardağı sirke kullanmanızı öneririm.

Sirke, değişik aroma versin diye kullanılıyor genelde. Eğer sirkeyi seviyorsanız deneyin.

Kolay gelsin.

(1 aydır internette değildim. Umarım geç kalmamışımdır tarifi vermek için. Bu zamanda genelde zeytin kalmıyor).

Lonicera
07-03-2015, 12:27
Sn. Melih Bakırlıoğlu' na teşekkürlerimle. Nefis bir zeytin oldu.

Melih Bakırlıoğlu
09-03-2015, 08:13
Rica ederim, faydam oldu ise ne mutlu bana. Afiyet ile yiyin. :)

sonkez
26-03-2015, 07:08
Ilk 5defa bu sene bende yaptim ama tuzunu biraz fazla kacirmisim.Azaltmak icin ne onerirsiniz?

çiçeksever
26-03-2015, 08:12
Kullanacağınız kadarını yemeden önce suda bekletin.

Silifkel
29-09-2015, 11:41
Arkadaşlar tansiyondan ötürü tuz diyetim var zeytini de çok sevdiğim halde tüketemiyorum salamura hiçbirşey tuzdan dolayı yemiyorum peynir turşu gibi bu yıl kendime yeşil ve siyah zeytin yapmayı düşünüyorum tatlandırmak ve uzun süre saklamak için nasıl tuzsuz salamura yapabilirim bildiklerinizi paylaşırsanız sevinirim benim için önemli olan aylarca bozulmadan saklamak tatlandırmak önemli değil zeytin acısını severim.Limon tuzu zararlımı diyede araştırıyorum.

Ozlem A
29-09-2015, 13:58
Merhaba Sn. Silifkel, aşağıdaki linkte zeytin salamurası ile ilgili işinşze yarayacağını düşündüğüm bilgiler var, dizi yazıyı takip ederek detaylı bilgi alabilirsiniz.

Samanlı Zeytininden Siyah Salamura | Meyvelitepe - Çılgın Kalabalıktan Uzak (http://blog.meyvelitepe.org/2008/01/06/samanl-zeytinin/)

Silifkel
01-10-2015, 11:57
Cevabınız için teşekürler Sn.Ozlem A ,sn.Meyvelitepe nin tariflerini daha öncede okumuştum malesef hepsinde tuz var ben tuzsuz tarif arıyorum bu gün kendim yeşil salamura denemesi yapıyorum iki kilo zeytine sadece iki yemek kaşığı tuz üç kaşıkta limon tuzu ve üç kaşıkta sirke koyarak hazırladım bakalım nekadar dayanacak.

MeyveliTepe
01-10-2015, 14:06
Cevabınız için teşekürler Sn.Ozlem A ,sn.Meyvelitepe nin tariflerini daha öncede okumuştum malesef hepsinde tuz var ben tuzsuz tarif arıyorum bu gün kendim yeşil salamura denemesi yapıyorum iki kilo zeytine sadece iki yemek kaşığı tuz üç kaşıkta limon tuzu ve üç kaşıkta sirke koyarak hazırladım bakalım nekadar dayanacak.

Hiç tuzsuz zeytin yapabilirsiniz, ancak ömrü çok uzun olmayabilir. Yine de 2 ay civarında saklayabilirsiniz. Vakumlayarak buzdolabında ne kadar kalabilir bilemiyorum. Her durumda fermente etmek gerekir. Zeytinin çeşidi de çok önemli.

Melih Bakırlıoğlu
02-10-2015, 07:39
Hem limon tuzu, hem de sirke yanlış bir uygulama. birinden birini seçiniz.
Yeşil zeytin de %7 tuz, %2limon tuzu yeterli olacaktır.
Sirke, kalamata (çok iri) zeytini tatlandırdıktan sonra sarımsak ile beraber terbiye etmek için kullanılır.

Silifkel
03-10-2015, 11:46
Cevaplar için sağolun heryolu deniyecem.

smily
16-11-2015, 11:42
Pazardan olgun siyah zeytin alıp bunları çizdim. Kavanoza koyup üzerine az miktarda tuz koydum. Kavanozu suyla doldurdum. Merak ettiklerim şunlar;
- Siyah zeytin çizilir mi. Yoksa yanlış mı yaptım
- Bu durumda suyu hergün değiştirecek miyim.
- Tahminen kaç günde tatlanır.
- Tatlandıktan sonra yapılacak en son işlem nedir.

Lonicera
16-11-2015, 12:35
Hem limon tuzu, hem de sirke yanlış bir uygulama. birinden birini seçiniz.
Yeşil zeytin de %7 tuz, %2limon tuzu yeterli olacaktır.
Sirke, kalamata (çok iri) zeytini tatlandırdıktan sonra sarımsak ile beraber terbiye etmek için kullanılır.

Sn Bakıroğlu, bu sayfaya uğramamıştım ne zamandır, mesajınızı yeni farkettim. Sirkeli sarımsaklı terbiye için tarif bekliyoruz bilginiz olsun:))

hosseda
16-11-2015, 15:33
Siyah zeytini yıkayıp bir tepside güzelce tuzluyor ve pamuklu bezden bir torbaya ( yastık kılıfı astarı olarak 2-3 tl. ye satılan fermuarlı torbalar ideal) dolduruyorum. Keten bir çuval içinde, bahçenin yağmura açık bir yerine koyduğum kütük veya büyük bir taşın üzerine bırakıyorum. Çuval üzerine konacak büyükçe bir kayrak taş hem muhafaza hemde baskı yönünden iyi oluyor. Orada bir- bir buçuk ay kadar kalan zeytin acısını atıyor, üstelik çok fazla buruşmadan tatlanmış oluyor.

Bu usul çok eski yıllarda evimizde yapılırdı ama geç aklıma geldi ve iki yıldır uyguluyorum.

(Tuzlamayı zeytini torbaya doldurduktan sonra da yapmak mümkün. Arada torbayı sallayarak tuzların dağılması sağlanabilir. Yağmur yağmadığı zamanlarda hortumla su da tuttuğum oluyor torbaya üstten.)

YeniBON
16-11-2015, 20:47
Pazardan olgun siyah zeytin alıp bunları çizdim. Kavanoza koyup üzerine az miktarda tuz koydum. Kavanozu suyla doldurdum. Merak ettiklerim şunlar;
- Siyah zeytin çizilir mi. Yoksa yanlış mı yaptım
- Bu durumda suyu hergün değiştirecek miyim.
- Tahminen kaç günde tatlanır.
- Tatlandıktan sonra yapılacak en son işlem nedir.

Sayın Smily, Sorduğunuz soruya, yapmak istediğiniz zeytin cinsine göre siz genelde " Sele Zeytini " tabir ettiğimiz zeytini hazırlamak istiyorsunuz.

Belirttiğiniz gibi siyah zeytini sofra için hazırmak istiyorsanız. Aldığınız her kğ.zeytin için 100 gr. kalibresi yüksek ( En fazla yeşil mercimek kadar ve daha küçük) tuzu 5 Lt.lik pet su şişelerine beraberce koyun.

Günde bir-iki sefer alt-üst, dik-yan çevirin. Bir kaç günlük işlemden sonra ah suyu boşaltın. Su boşaltma işlemini bir kez daha yapın. Sonra zeytini yemeye başlayın. Çıkan suyu boşaltmayın. Zeytin bu suyun içinde beklesin.

hosseda
16-11-2015, 21:52
Bence smily dilme zeytin yapmış. Gayet iyi bir usuldür. Tatlandıktan sonra zeytin önce soğuk su ile güzelce yıkayın. Sonra bir tepsiye sererek 3-5 saat kurumaya bırakın. Daha sonra kavanoza zeytinleri koyup z.yağıyla kavanozu doldurun. Kısa zamanda tüketmeyecekseniz içine bir kaç tane limon dilimlerseniz sertliğini koruyacaktır zeytinler.

Dilme zeytin, Muğla-Milas- Bodrum yöresinin en çok rağbet ettiği usuldür, kahvaltıda yağına ekmek banmaya da doyulmaz.

ceydoruk
16-11-2015, 22:18
Sayın hoşseda,

Zeytini bir torbaya koyup bahçede beklettiğiniz tarifi biraz daha detaylandırmanızı rica edebilir miyim sizden? Ne kadar zeytin, nasıl bir zeytin, ne kadar tuz, nasıl bir tuz. ne kadar sık sulamalı (yağmur yağmadığı zamanlar) 2 ay torbada açık havada kalan zeytin sonuçta güneşte görecek bozulmuyor mu? Sonrasında saklamak için ne yapmak lazım? Hayatında ilk defa zeytin yapmak isteyen biri olarak lütfen mümkün olduğunca detaylı anlatım rica ediyorum mümkünse

MeyveliTepe
17-11-2015, 01:38

Bu konuda yeni gelişmeler var. Salamuralarda kullanılan sodyum tuzu yerine kalsiyum tuzu kullanımı ile sağlığa ve çevreye zararlı sodyum ya çok azaltılıyor ya da tamamen yok ettiği bildiriliyor. Kalsiyumun aynı zamanda fermente edilen zeytin (ve diğer sebzelerin) meyve eti sertliğini muhafaza etmede de yardımcı olduğu belirtiliyor. Bu konudaki çeşitli araştırmaları okuyorum, bu yıl bir kaç deneme ile durumu görmek şart oldu.

hosseda
17-11-2015, 03:13
Sayın Ceydoruk,
Ölçüler göz kararı :
Zeytin olgun ( siyah) olacak. Çok iri zeytine bakmayın. Beş kg zeytin dolduracaksanız bez torbaya 2 kg.lık kaya tuzu (turşuluk tuz- her markette bulunur) paketi yeterde artar. Mühim olan torbadaki zeytinlerin tuzla buluşması. Bu usuldeki mantık, zeytine tuzu ver ve terket o kendi kendine olur.
Ben köydeki evin bahçesinde sabah güneşini alan tarafa koyuyorum ama fark etmez çok, kışın güneş zayıf nasılsa. Islatma konusunda da torbanın üstü kurudukça sulayın üstten diyebilirim.
Zeytin tatlandıktan sonra ( bir ay dolunca ara ara tadarak kontrol edin- üstteki yazıdaki süreyi bir ay olarak düzelttim) muhafazası için hemen yukarıdaki ikinci yazımda tarif var.
Alacağınız zeytin tam siyah olmasa da olabilir(alacalı) ama sinek vuruğu olmaması lazım.

ceydoruk
17-11-2015, 10:30
Sayın Hoşseda,

Detaylı anlatımınız için çok teşekkür ederim. En kısa zamanda zeytin alıp deneyeceğim..

huzen
29-11-2015, 20:26
Bu tarif de MEB eğitim programından. Bilimsel olarak sınanmış bir yöntem.

Tenekede Kıvırcık Zeytin
Tenekede kıvırcık zeytin yapımında öncelikle zeytinler kalibre edilir, yabancı maddelerden arındırılır ve yıkanır. Kalibre edilmiş zeytinler tenekelere doldurulur. Aralarına zeytin miktarının % 7 -8 ‘i kadar iri dişli tuz konur. Üzerine zeytin ağırlığının % 3 – 4 ‘ü kadar da zeytin yağı konur. Kekik, defne yaprağı, arzuya göre sarımsak, karanfil gibi koku veren baharat konarak tenekelerin ağzı iyice kapatılır. Tenekeler ise 100 – 250 litrelik olabilir. 40 – 50 gün sonra zeytinler tatlanır. Bu tür zeytin üretiminde salamura kullanılmadığı için zeytin aldığı tuzun etkisiyle çok su kaybeder. Bu nedenle firesi yüksektir. Ancak zeytinin kuru maddesi yüksek olduğu için oldukça lezzetli bir zeytindir.
Tenekede kıvırcık zeytin üretiminde yapılan uygulama metotları şunlardır:
• Olgunlaşmış siyah zeytinler iyice yıkandıktan sonra tenekelere konur. Yaklaşık 12 kg’lık zeytine 1 kg iri tuz, 150 g zeytinyağı ve 100 g iyi cins sirke ilave olunarak tenekeler kapatılır. Haftada bir, tenekeler sağa sola çevrilir (sele zeytinlerinde olduğu gibi). Zeytinin tatlanma süresi, çeşidine bağlı olarak 2-5 ay arasında değişir.
• Diğer bir uygulama, 12-13 kg zeytine 500 g zeytinyağı ve 500 – 700 g iri tuz katılması suretiyle zeytinin tatlandırılmasıdır.

Ürün Hazırlamada Dikkat Edilecek Hususlar
• İri dişli tuz kullanılmalıdır.
• Kapaklar iyice kapatılmalı, kesinlikle hava almamalıdır.
• Zeytinlerin aynı oranda tuz ile temasını sağlamak için teneke yerine 100-250 litrelik plastik fıçılar kullanmak daha yararlı olur.
• Salamura kullanılmadığı için % 10-20 oranında fire olur.

hosseda
16-01-2016, 17:40
Bu gün komşuların bahçeye zeytine gittim. İki küçük ağacın sıyırmasını kendim için yaptım. Zeytinler tam anlamıyla olgunlaşmışlar, toplarken sapları ağaçta kalıyordu. Yaklaşık 4 kg kadar zeytini bez torbaya koydum tuzladım ve bahçede bir kütük üzerine yerleştirdim. Üzerine küçük bir kütük koydum şu anda yağan yağmurla yıkanmakta torba.
Bir ay kadar evvel ayrıca aynı usulle kurduğum zeytin henüz tatlanmamış ancak gelecek haftaya tamam olur tahminim.

hosseda
31-01-2016, 20:26
İlk kurduğum zeytinleri(notlarıma göre 19-12-2015 tarihinde torbaya tuzlayıp koymuşum) bu hafta güzelce soğuk suyla yıkadım kuruttum, 5 lt. lik cam kavanoza doldurdum üzerine bir bardak zeytinyağ + sirke karışımı döktüm iyice çalkaladım kaldırdım( daha önceleri kavanozu yağla doldururdum ancak bu sene yağ çok pahalılandı kıyamadım...).

hosseda
28-02-2016, 00:18
Birinci parti zeytinleri yedik bitirdik. Eşe dosta da fazla bir şey dağıtamadım üstelik. İkinci parti henüz tatlanmamış ama haftaya tamam olacak hale gelmiş. Bu gün zeytin peşinde koştum 10 kg kadar buldum neyseki. Hepsi simsiyah ama erimiş değiller. İki torba yaptım tuzlayıp bahçede bıraktım.

hosseda
06-03-2016, 17:23
İkinci parti zeytinimizde dün tamamlandı. Tam 50. günde tuzdan ayırmış oldum. Bu zeytin öncekinden de güzel olmuş. Zeytinler tam anlamıyla seçmeydi, iki genç ağaçtan ellerimle toplamıştım.

Geçen hafta iki torba olarak tuzladıklarımı biraz sıkışık gördüm üç torba haline getirdim onlarıda.

hosseda
03-04-2016, 21:27
Son tuzladığım zeytinleri de dün torbalardan aldım. Yıkadım kuruttum 5 lt.lik cam kavanozlara koydum. Bu parti 44. günde oldu. Sebebi iyice olgun haldeyken toplanmaları mutlaka.

Üç parti zeytin yapıldı bahçede en iyisi ortada yer alanı yani ocak ayının ortasında toplanıp tuza konulanlar. Seneye bu tarihe özellikle dikkat edeceğim.

Dilek Sarıkaya
11-10-2016, 19:50
iyi aksamlar bugün hiç denemediğim halde dayanamayıp pazardan 2 kilo siyah 2 kilo yeşil zeytin aldım. evde yalnızca ben yiyorum sayfaları okudum fakat kafam karıştı. ben uzun süre bozulmadan dayanacak zeytin tarifi istiyordum yeşill zeytin kırmalık dedi satıcı burda okuyunca da kırınca fazla dayanmadığını anladım. yeşil zeytini kırmalımıyım kırmadan mı yapmalıyım karar veremedim. siyah zeytin nasıl salamura yapılır kararsız kaldım

Erdem 01
12-10-2016, 20:46
Adana Hatay da yeşil zeytin böyle yapılıyor. Zeytinin olduğunu anlamak için bıçakla ortasından çevresini dolanıp kesik atın. Dünyanın yarım küresi gibi. Bıcakla bir yarımı yukarı doğru çekin çekirdeğinden kalıp gibi kolayca ayrılıp çıkıyorsa zeytin olmuş demektir. Yere naylon örtü serip doğrama tahtası üzerinde elimize su bardağı alıp altıyla zeytinlere vurup bir tarafını kırıp açarız. Bidona koyup suda 4-5 gün bir hafta bekletiriz. Her gün acı suyu döker yeniden doldururuz. Acısı tam gider veya ağız tadınıza göre hafif acımsı bırakır tuzlu su yaparız. Olgunlaşmaya bırakırız.Tuzlu suyun tadına bakarak veya yumurta ayarı ile yumurta üste yüzmeye başlayıncaya kadar tuz eriterek hazırlanır. Yağlık siyahlanmış zeytinler kırmalık yapınca yumuşuyor yeşil zeytinleri yapın. Arada tadına bakın yeme tadında lezzetlenmişse yersiniz. Yumuşama olmasın diye su miktarına göre 2-3 aspirin atıldığını da duyduk ama denemedik.

Clipper
12-10-2016, 22:55
iyi aksamlar bugün hiç denemediğim halde dayanamayıp pazardan 2 kilo siyah 2 kilo yeşil zeytin aldım. evde yalnızca ben yiyorum sayfaları okudum fakat kafam karıştı. ben uzun süre bozulmadan dayanacak zeytin tarifi istiyordum yeşill zeytin kırmalık dedi satıcı burda okuyunca da kırınca fazla dayanmadığını anladım. yeşil zeytini kırmalımıyım kırmadan mı yapmalıyım karar veremedim. siyah zeytin nasıl salamura yapılır kararsız kaldım

Dilek hanım merhaba
istanbulda iyi ham zeytini nereden bulabilirim ? Bakırköy civarında bulabilir miyim ? Bilgi verirseniz memnun olurum.

Teşekkürler

***.

Dilek Sarıkaya
16-10-2016, 11:23
ben kocamustafapasa sali pazarinda buldum zeytinden anlamam fakat ben tezgahin basindayken hatayli yasli biramca kilolarca zeytin aldi bende kopyacilik yapip onun aldigi zeytinlerden aldim 3 hafta once yaptigini cok guzel oldugunu soyledi salı pazarinda bulabilirsiniz

ismail seyrek
16-10-2016, 21:02
İstanbul'da zeytin arayanlar, sur içindeki geleneksel haftalık pazarların hepsinde bulabilirler. Kocamustafapaşa c.tesi, Yedikule perşembe, Fındıkzade cuma, Fatih çarşamba pazarı vb.

Clipper
16-10-2016, 22:38
Bakırköy pazarında ham zeytin buldum ama yarısından fazlası çürük,vuruk çıktı. :(

Lonicera
02-12-2016, 11:51
Çılgın Kalabalıktan Uzak (http://blog.meyvelitepe.org/2011/12/23/zeytin_kul_ve_kabartma_toz/) bir yerde ben de siyah zeytini kül içinde yapayım dedim:)) Yaklaşık yarım kilo siyah zeytini 2 büyük su bardağı odun külü ile buluşturdum. Bugün tam tamına 12.gün ve tatlanma istediğimiz düzeyde olmasa bile ona yakın düzeyde gerçekleşti. Simsiyah zeytinlerde kahverengiye doğru renk değişimi olmuş. Şimdi tek sıkıntımız bu zeytine tuzu nasıl yedireceğimizde. Üstten atsak da içine işlemediği için tuzsuz hali devam ediyor. Tuzlu suya koysak farklı bir şey olur mu bilemedik.

MeyveliTepe
02-12-2016, 12:10
Çılgın Kalabalıktan Uzak bir yerde ben de siyah zeytini kül içinde yapayım dedim:)) Yaklaşık yarım kilo siyah zeytini 2 büyük su bardağı odun külü ile buluşturdum. Bugün tam tamına 12.gün ve tatlanma istediğimiz düzeyde olmasa bile ona yakın düzeyde gerçekleşti. Simsiyah zeytinlerde kahverengiye doğru renk değişimi olmuş. Şimdi tek sıkıntımız bu zeytine tuzu nasıl yedireceğimizde. Üstten atsak da içine işlemediği için tuzsuz hali devam ediyor. Tuzlu suya koysak farklı bir şey olur mu bilemedik.

Önce 1-2 gün taze suda bekleterek iyice yıkayın. Sonra salamura hazırlayın.

Tavsiye edeceğim salamura:

Her 1 litre salamura suyu için:

5 gr CaCl (Kalsiyum klorür) - Zeytinin yumuşamasını engeller
32,5 gr Potasyum Klorür
32,5 gr Sodyum klorür

Potasyum klorür bulunamazsa 65 gr sodyum klorür (bildiğimiz tuz,kaya tuzu)

Potasyum tuzu, tuzun koruyuculuğunu ve alışıldık tadını değiştirmeden zararlı olan sodyum tuzunun oranını yarı yarıya azaltmaya yarar.

PH seviyesini 3,8'e indirecek kadar Limon tuzu veya laktik asit ya da ikisinden de azar azar.

Bu tuzları suda iyice eritin

Tadlandırdığınız zeytini salamuraya koyun. Salamura kabının üzerinde bir de baskı koyun ki zeytin suyun altında kalsın.

Asitik bu suda fermentasyon başlar. 20 derecede 3-4 haftada fermente olur. Fermente edilmeden de tüketilebilir. Fakat fermente olur ise uzun süre saklanabilir.

Lonicera
02-12-2016, 12:15
Çok teşekkür ederim. Sonuçları buradan da paylaşırım. Pazarda siyah zeytin kıstırabilirsem kireç suyunu da deneyeceğim. Sayenizde yeni bir yöntem ve lezzetle buluştuk.

pria
09-11-2017, 20:40
Bu yıl sayın MeyveliTepe'nin tecrübelerinden faydalanarak birer büyük kavanozda meşe külünde, ayrıca gıda karbonatında ve yarımşar kololuk buzdolabı poşetleri halinde 3 torba dipfrizde zeytin dondurma yöntemini deniyorum..
Dipfrizde maksimum (-25 gibi) dondurduğum zeytinlerden 3 gün sonra 2-3 tane çıkardım, ortam sıcaklığına gelince tadına baktım; baya bi acılığı kaybolmuştu..yağlayıp hafifçe tuzlayıp pekalâ yenebilir yani..
Ayrıca 3-4 kilo çuvalda sele zeytin kurduk..

Tabi, en dayanıklı olan az tuzlu yuvarlama sele zeytinlerden de 15 kilo kadar yaptık..su damacanına % 5 tuz ve 3-5 tane limon tuzu koyduk..hergün havasını alıp yuvarlıyoruz..bir-bir buçuk ayda acılığı gider..acı suyunu döküp, daha sonra cam kavanoza alıp ayçiçek yağı ilave eder, buzdolabına atarız..nisan gibi yenecek hale gelirler..1.5 sene falan dayanır..

Tabi, bu arada hem Gemlik zeytinlerinin alacalarından, hem de trilye zeytininden 5 kilo kadar da çizik zeytin yaptık..suyunu 3-4 günde bir değiştiriyoruz..acılığı gidince tuzunu ilave ederiz..
daha sonra paylaşırım..
Fotoğrafları ve ilk denediğim zeytinlerle ilgili görüşlerimi daha sonra paylaşırım..

looktr
15-01-2018, 14:54
Zeytin salamura yaptım. Bazılarında 5mm çapında kavverengi yuvarlak bir leke oluşmuş. Bu leke nedir?

hosseda
21-05-2018, 22:43
Bu yıl zeytinde değişik bir kaç usul denedim. Bu akşam son kavanozdan zeytin çıkarırken yazmak aklıma geldi.

Önce saklama usulünü anlatayım ( çıkardığım zeytinler hala sertliğini koruyor) :
Acısı giden zeytin için dışarıda tuzlu su yapılıyor. Kavanoza konulacak zeytinin kilosu başına bir avuç dolusu kaya tuzu atılan suyu karıştırarak tuzu eritiliyor ve kavanoz içindeki zeytinin üzerine dökülerek en üste yarım çay bardağından az zeytinyağ ekleniyor ve kapak sıkıca kapatılıyor. İhtiyaç duyulduğunda zeytin kavanozdan alınıyor yıkanarak yağlanmak suretiyle yenmeye hazır hale geliyor. Ekşi ile arası iyi olan bir adet limonu dilimleyerek kabın üstüne ilave edebilir ancak sertlik için tuzlu su yeterli oluyor limon şart değil ( zeytini kavanozdan çıkardığınızda güzelce yıkarsanız tuzlu zeytin durumuda kalmıyor).
Zeytini tatlandırmada ise iki ayrı yol denedim :
- 3,5 kg olgun zeytini ( alacalı) iki tarafından kesmek suretiyle dildim ve 5 kg.lık cam kavanoza sade su ile koyarak yaklaşık 45 gün kadar hergün suyunu değiştirdim( arada gün atlaması olabilir, sorun olmuyor...). Tatlandığında yukarıdaki usulle saklamaya aldım. Bu yol zahmetli ancak nefis lezzette ve sertlikte
zeytin oldu.
- Gene 3,5 kg zeytini dildim ve kiloya bir avuç kaya tuzu hesabıyla yaptığım tuzlu su içinde iki aya yakın unuttum. Arada yaptığım kontrollarda acılık kalmadığını gördüğümde suyu döktüm zeytinleri güzelce yıkadım, tekrar aynı ölçüde tuzlu su içine koyarak üstte yazdığım usulle sakladım.
- Önceki yıllarda torba içinde tuzlayarak tatlanmaya bıraktığım zeytinlerden bu yıl iyi netice alamadım bir torba küflendi, bir diğeri ise süre dolmasına rağmen iyi tatlanmadı daha fazla tuzda kalsalardı eriyeceklerdi.

Bundan böyle elim ererse zeytini her gün suyunu yenileyerek tatlandırma yoluna giderim ama buna gücüm yetmeyecek olursa tembel işi olan ikinci usulde de sonuç gayet iyi, şu anda yediklerimiz bu usulle yapılanlar...

ercan4141
02-11-2021, 09:32
Merhaba arkadaşlar,
10 kg kadar samanlı cinsi zeytini kavanozlara doldurdum hava almayacak şekilde her gün ters düz ediyorum. Merak ettiğim nokta kavanoz **** plastik şişelerde olan zeytinler hava almadan ne kadar dayanabilirler.