PDA

View Full Version : Çam kese tırtılı




caucasus
23-04-2007, 10:43
Bilgisi olan arkadaşlara bir sorum olacak,çam ağaçlarının dalları üzerinde tırtıllar yuva yapmışlardı ancak ben bunları temizle imkanı bulamadım ve şu anda ağacın dalları çok kötü duruma geldi ağaç kendini yenileyip yeni dallar verirmi yoksa kuruyacakmı ? **** kurtarmak için ne yapabilirim ?
Not:Ağaç bir hayli yüksek ve ben alt dallarını budadım meyve ve sebzelere zarar vermesin diye.




fmt79
23-04-2007, 13:59
Bilgisi olan arkadaşlara bir sorum olacak,çam ağaçlarının dalları üzerinde tırtıllar yuva yapmışlardı ancak ben bunları temizle imkanı bulamadım ve şu anda ağacın dalları çok kötü duruma geldi ağaç kendini yenileyip yeni dallar verirmi yoksa kuruyacakmı ? **** kurtarmak için ne yapabilirim ?
Not:Ağaç bir hayli yüksek ve ben alt dallarını budadım meyve ve sebzelere zarar vermesin diye.

Çam kese tırtılı ile ilgili çalışmalar hızla devam ediyor. Malesef çam ağaçlarında böyle bir zararlı varsa yapacak iki şey var;

1) Keseler toplanıp imha edilecek. Çam kese tırtılının larvalarının tüylerinde insana çok allerjik olan birkaç kimyasal var, o yüzden toplarken mutlaka maske ve eldiven kullanılmalıdır.

2) Çevre dostu pestisitler kullanılmalıdır. Bacillius thrungiensis adlı bakteri ile hazırlanmış biyo-insektisitler mevcut. Bunlar kullanılabilir.

Malesef başka çözüm yok...

caucasus
23-04-2007, 16:53
Çam kese tırtılı ile ilgili çalışmalar hızla devam ediyor. Malesef çam ağaçlarında böyle bir zararlı varsa yapacak iki şey var;

1) Keseler toplanıp imha edilecek. Çam kese tırtılının larvalarının tüylerinde insana çok allerjik olan birkaç kimyasal var, o yüzden toplarken mutlaka maske ve eldiven kullanılmalıdır.

2) Çevre dostu pestisitler kullanılmalıdır. Bacillius thrungiensis adlı bakteri ile hazırlanmış biyo-insektisitler mevcut. Bunlar kullanılabilir.

Malesef başka çözüm yok...

Bilgiler için teşekkürler ancak 1. çözüm zor çünkü ağaç çıkılamayacak kadar yüksek küçük çamlarda dediğiniz yöntemi önceden uyguladık ama gece hastaneye gitmek zorunda kaldık elimiz yüzümüz şişti.
2. yöntemi nasıl uygulayabilirim **** ben uygulayabilirmiyim ?
Birde ağacın kurtulma imkanı nedir yoksa kuruyacakmı.
Bilgi için teşekkürler. :confused:

fmt79
23-04-2007, 20:52
Zararlı sorunu çözülür çözülmez ağaç normale dönecektir, merak etmeyin. İlaçlama işi için profesyonel yardım almanız gerekebilir. Bilmiyorum yüksek basınçlı bir pülverizatörünüz var mıdır? Yüksek basınçlı bir pülverizatörün ucunda bir ara boru, en uca ise bir tabanca takılacak. Tabancayı önce su ile ayarlayacaksınız. Ağacın en tepesine püskürtecek şekilde ayarladıktan sonra, aleti ilaçlı su ile dolduracaksınız. Biraz zahmetli bir iş, umarım başarabilirsiniz...

denizakvaryumu
23-04-2007, 21:12
çam kese tırtılı için orman işletme şeflikleri ile bağlantıya geçin derim ...doğal mücadele yöntemleri de var.

Çamkese böceğinin (Thaumetopoeo pityocampa Schiff.) doğal düşmanlarından Calasoma cycophanta isimli avı böcek zararlının yuvalarına girerek yakaladığı tırtılları parçalayıp yemektedir. Doç. Dr. Mehmet KANAT tarafından geliştirilen bir yöntemle laboratuarlarda üretilen bu yararlı böcekler ormanlara salınarak biyolojik savaş sürdürülmektedir. Tırtılları öldüren diğer bir yararlı böcek ise Phyrx caudata isimli bir parazit sinektir. Bu parazitin üretilmesinde yine Türk ormancılarının geliştirdiği “Adacıklar Yöntemi” kullanılmaktadır

http://dergi.ormuh.org.tr/20051sy/subelerdenhaberler.htm

Ormanlarda özellikle çam ağaçlarına musallat olan çam kese böceğine karşı biyolojik mücadele başlatıldığı bildirildi. Çam kese böcekleri ile mücadelede avcı ve parçalayıcı böceklerin (Calosoma Sycophanta) kullanılacağı, bu tür böceklerin yetiştirilmesi amacıyla Osmaniye’de laboratuar kurulduğu öğrenildi.

Çam kese böceği ile mücadele kapsamında, Osmaniye Orman İşletme Müdürlüğü’nün Çardak Köyü orman işletme deposunda oluşturduğu laboratuarın tanıtımı yapıldı.

Tanıtıma Orman Genel Müdürlüğü Koruma Daire Başkanı Nurettin Doğan, Adana Orman Bölge Müdürü Seyfettin Yılmaz, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Orman Fakültesi Entomoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Kanat, TMMOB Doğu Akdeniz Orman Mühendisleri Odası Başkanı Selami Tece ve Şube Sekreteri Ayhan Küyük ile 80 ilin orman zararlıları ile mücadele şube müdürleri ve teknik elemanları katıldı.

Laboratuarın tanıtımını yapan Osmaniye Orman İşletme Müdürü ve Orman Mühendisleri Odası İl Başkanı Mustafa Eroğlu, "Kızılçam ve karaçam ormanlarına zarar veren çam kese böceği ile biyolojik mücadele için Orman İşletme Müdürlükleri’nde üretim laboratuarları kurulması planlanmıştır.

Türkiye’de ilk olarak Osmaniye Orman İşletme Müdürlüğü’nde laboratuar kurulmuş ve predatör böcek üretimi gerçekleşmiştir. Bu projede KSÜ Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Kanat ile müşterek çalışma yapılmıştır. Calosoma Sycophanta, çam kese böceği ile biyolojik mücadelede en önemli faktördür, tırtıl ve ergin döneminde çam kese böceğinin tırtılını yemektedir. Ergini, ağırlığının 7-8 katı çam kese böceği tırtılı tüketir. Mart ayı ortalarında çiftleşir. 20 gün sonra yumurta bırakır ve larvalar 10 gün sonra yumurtadan çıkar. Yaşam süresi ise 3-4 yıldır. Osmaniye’deki laboratuarımızda yaklaşık 15 bin adet bireyin üretimi amaçlanmaktadır. Osmaniye İşletmesi Düziçi Şefliği Karagedik mevkiinden toplanan erginlerden 288 adet laboratuara getirilmiş ve bunlardan 3 bin 471 adet yeni birey elde edilmiştir" diye konuştu.

Mücadele kapsamında Osmaniye Orman İşletme Müdürlüğü Yarpuz Orman İşletme Şefliği’nde 2 nolu bölmeye ve Toprakkale civarındaki kızılçam ormanına Calosoma Sycophanta larvalarının bırakıldığını anlatan Eroğlu, "Bu bölmelerde bundan sonra hiçbir kimyasal mücadele yapılmayacak ve Calosoma Sycophanta’nın kızılçam ormanlarında sayısının arttırılmasına çalışılacaktır. Böylece çam kese böceği ile mücadelede biyolojik mücadele yöntemine başlanmış olunacaktır" dedi.

Tanıtımın ardından katılımcılara Doç. Dr. Mehmet Kanat ile Laboratuar Sorumlusu Orman Mühendisi Savaş Sarı tarafından Calosoma Sycophanta böceğinin nasıl ve ne şartlarda üretileceği tatbiki olarak anlatıldı.

Orman Koruma Dairesi Başkanı Nurettin Doğan da yılda yaklaşık olarak ormanlarda 50 trilyon liralık zarar oluşturan çam kese böceği ile bundan sonra biyolojik olarak mücadele edilecek olmasının sevindirici olduğunu ifade ederek, bu tür laboratuarların tüm ülke genelinde oluşturulacağını bildirdi.

http://www.kenthaber.com/Arsiv/Haberler/2004/Aralik/27/Haber_41409.aspx

denizakvaryumu
23-04-2007, 21:15
ORMAN ZARARLILARI İLE MÜCADELE ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ



Önder ÜNÜVAR - Orman Zararlıları İle Mücadele Şube Müdürü

Ormanlardaki Biyolojik dengenin korunmasını, zararlı böcek ve hastalıklara karşı en uygun, etkili ve ekonomik müdahale metotlarının uygulanmasını sağlamak Şube Müdürlüğünün görevleri arasındadır.



GÖREVLERİ:

a-Ormanlardaki biyolojik dengenin korunmasını ve bozulmuş olduğu yerlerde yeniden tesisi için gerekli önlemlerin alınmasını sağlamak.
b-Orman böcek ve hastalıklarıyla ilgili muhtemel salgın ve enfeksiyonların teşhis ve tespiti ile önceden ortaya çıkarılması için gerekli tarama çalışmalarının yapılması,
c-Hastalık veya böcek zararı görüldüğünde ; söz konusu zararlılara karşı en uygun etkili ve ekonomik mücadele metotlarının (mekanik, kimyasal, biyolojik, biyoteknik ve entegre) tayini ile 286 sayılı tebliğ gereğince düzenlenecek mücadele projesi çerçevesinde uygulanmasını sağlamak,
d-Biyolojik mücadele yönünden, orman yetiştirme , işletmenin düzenlenmesi , biyolojik kontrol ve bağışıklık gibi endirekt koruyucu tedbirleri tespit etmek ve uygulamak,
e-Ormanların sağlığı ,mücadelenin uygulanması hususunda ilgili ormancılık ve diğer mahalli kuruluşlarla işbirliği cihetine gidilmesi,
f-Gönderilen ödeneklerin projelerdeki sarf miktarlarını 286 sayılı tebliğ gereği her ay düzenlenecek aylık çalışma raporları ile merkeze bildirmek.



ŞUBEMİZ İLE İLGİLİ PERİYODİK CETVEL ve YAZIŞMALAR :

1-Ormanlarda hastalık veya böcek zararı görüldüğünde ; zararlının görüldüğü Orman İşletme Şefliğince “Duyuru Raporu” düzenlenir. Orman İşletme Müdürlüğü zararlıyı duyurma raporunu Orman Bölge Müdürlüğü’ne gönderir.
2-Orman Zararlıları İle Mücadele Şube Müdürlüğünce “Duyuru Raporu” tetkik edilir ve konu yerinde incelenmek suretiyle Mücadele Projesi tanzim edilir. Projeler düzenlendikleri yıl için geçerlidir. Projeler tasdikten sonra uygulamaya konur.
3-Zararlı böcekle yapılan mücadele bitirildikten sonra uygulama neticelerini belirtmek üzere Mücadele Sonu Raporları düzenlenir.
4-Orman Zararlıları İle Mücadele faaliyetlerinin takibi için “Orman Zararlıları İle Mücadele Faaliyet Programları ve Gerçekleşme Cetveli” doldurulur. Bu cetvel her ay sonu Genel Müdürlüğe gönderilir.
5-Ormanlarda görülen zararlı böcek türleri , yaptıkları zarar, uygulanacak mücadele metotlarını içeren şefliklerden alınan bilgiler doğrultusunda “Orman Zararlıları Tarama Raporu” düzenlenir. Tarama Raporları iki ayda bir Genel Müdürlüğe gönderilir.



BAĞLI KURULUŞLARIN YIL İÇERİSİNDEKİ ÇALIŞMALARINDA GÖZ ÖNÜNDE BULUNDURACAKLARI KONULAR ve ESASLAR:

1-Orman alanlarında zararlı böceklerin görülmesi halinde ; en kısa zamanda Şefliklerce duyuru raporları düzenlenmeli. Ekonomik ve başarılı mücadele için; tırtıllar büyümeden mücadele yapılması sağlanmalıdır.
2-Kabuk böceklerinin ürememesi için ; ormanda temiz işletmecilik uygulanmalı. Kabuklu emval uzun süre depoda bekletilmemeli. Dip kütüklerinin kabukları kesim sırasında soyulmalı. En geç mart ayı sonuna kadar kabuklu emval ,ormandan çıkarılmalı. Böcek ocağı olmaya müsait kuru veya yarı kuru devrik ağaçlar ve istihsal artıkları orman içerisinde bırakılmamalıdır.
3-Çam Kese Böceği Zararlısı ile mücadele de tepe sürgünleri kesilmemeli. Tepe sürgünlerindeki keseler kimyasal ilaç veya mazot tatbik edilerek mücadele edilmeli. Çam Kese Böceği ile adacık yöntemi uygulanarak Biyolojik Mücadeleye önem verilmelidir.
4-Ağaçlandırma ve Tamamlama çalışmalarında yetişme muhiti şartlarına uygun türler seçilmeli ve mono kültürden kaçınılmalı. Böylelikle Biyolojik denge korunarak , zararlı böceklerin kitle üremesi engellenmelidir.
5-Biyoteknik Mücadelede Feromonlar , böceklerin uçma zamanından 1-2 hafta önce asılmalı. Bu konuda geç kalınmamalı. Feromonlar asıldıktan sonra kontrol edilmeli. Asılı feromon tuzakları sonbaharda toplanarak depolarda muhafaza edilmesi sağlanmalıdır.
6-Kuş yuvaları sonbaharda asılmalıdır.



FEROMON TUZAKLARINI KULLANMA PRENSİPLERİ
1-Feromon tuzakları;Kabuk Böcekleri populasyonundan etkilenen rekreasyon alanları,orman içi dinlenme yerleri,ibreli emval istiflenen depolar ve rampalar civarı ile kabuk böceklerinin kitle üremesi yapmış olduğu ibreli ormanlık sahalarda asılacaktır.

2-Feromonla mücadele yapılacak böceğin biyolojisi iyi tespit edilip,feromon tabletleri uçma zamanından 2 hafta önce tuzaklara asılmış olmalıdır.

3-Tuzaklar iki ağaç arasına geniş yüzeyleri hakim rüzgar yönünde olmak kaydıyla dört taraftan sicimlerle sallanmayacak şekilde asılacaktır. Yükseklik 130-150 cm olacaktır.. Çevresi az ağaçlı veya bir yönü orman içi açıklık olmalıdır.

4-Feromon tabletleri tuzak içine delinmeden,naylonu içinde iple, cihazın ortasına gelecek şekilde asılacaktır. Önceden asılı tablet çıkarılmayacak yeni asılan hemen yanına asılacaktır.

5-Tablet asılan cihazlar 7-15 gün içinde kontrol edilecek ve tuzaklara giren zararlılar tuzak numaralarına göre miktarı kayıt defterine not alınarak kavanozlara toplanacaktır.

Diğer taraftan tuzaklara giren ortalama böcek adedi her ay görevli Orman İşletme Şefi ve Orman Muhafaza Memuru imzalı olarak Orman Zararlıları ile Mücadele Şube Müdürlüğüne istatistiki bilgi olarak bildirilecektir.

6-Tuzaklara yerleştirilemeyen feromon tabletleri –15 ile +15 C de muhafaza edilecektir.

7-Feromon tuzakları böceklerin uçma zamanının sonu olan Eylül ayı sonunda toplanarak temizlikleri yapılıp depolarda ilkbaharda asılmak üzere muhafaza edilmelidir.

8-Cihazlara asılan feromon tabletleri tabiata atılmayacak,cihazların en son toplanmasında imha edilecektir.



ÇEŞİTLİ BÖCEK TÜRLERİNE AİT UÇMA ZAMANLARI



Böceğin adı Generasyonu Uçma zamanı

Blastophagus minör 1 Mart
(Küçük Orman Bahçıvanı)

Blastophagus piniperda 1 Mart

(Büyük Orman Bahçıvanı)

Dendroctonus micans 1 Mayıs

(Dev Kabuk Böceği)

Cryphalus picea 2 Mart-Haziran

(Göknar Küçük Kabuk Böceği)

Ips sexdentatus 2 Nisan-Haziran

(Oniki Dişli Çam Kabuk Böceği)

Orthotomicus erosus 3 Nisan-Haziran-Temmuz

(Akdeniz Çam Kabuk Böceği)

Pissodes notatus 1 Mayıs

(Çam Kültür Hortumlu Böceği)

Pityokteines curvidens 2 Mart-Temmuz

(Göknar Büyük Kabuk Böceği)



ORMANLARIMIZDA ZARAR YAPAN BÖCEKLERİN UÇMA ZAMANI-MÜCADELE DÖNEMLERİ VE MÜCADELE METODLARI :



Orman ve ağaçlandırma sahalarında görülen böceklerle mücadelede esas ;

Ekonomik ve çevresel etkenlerin uyumunu bozmayacak mücadele yöntemini seçmektir.

Mücadele yöntemleri şunlardır;

1-Kimyasal Mücadele

2-Mekanik Mücadele

3-Biyoteknik Mücadele

4-Biyolojik Mücadele

5-Biyolojik İnsektisid ile Mücadele

6 –Entegre Mücadele



1- Kimyasal Mücadele: Zararlı böceklerin zehir etkisi yapan maddeler kullanılarak yok edilmesidir.Ancak bu kimyasal ilaçlar eko sisteme olumsuz etkileri nedeniyle kullanılmamaktadır.Bunun yerine organik insektisid tercih edilmektedir.Kitin önleyici organik ilaçlar ,tırtılın 1. ve 2. gömlek safhalarında başarılı sonuç vermektedir .

2- Mekanik Mücadele : Zararlı böceklerin bulunduğu materyalin ormandan uzaklaştırılması şeklinde yapılmaktadır.Yumurta paketlerinin toplanması,keselerin dal makası yardımıyla alınması böcekli dal veya gövdenin kesilmesi gibi.

3- Biyoteknik Mücadele : Zararlı böceğin eşeysel koku salgılayan Feromon tuzakları ile toplanmasıdır.Tuzaklar yerden 150 cm yüksekliğe asılmalıdır.Tuzaklar arası mesafe 50 metre olmalıdır.Tuzak toplama kavanozunda 1 cm küplük bir hacimde 600 böcek bulunuyorsa; böcek populasyonu zarar sınırının üstündedir.Toplama kavanozu kontrol edilerek sayım yapılmalıdır.



4- Biyolojik Mücadele : Zararlı böcek populasyonunu azaltmak için canlı organizmalardan yararlanmak suretiyle yapılan mücadeledir.Böcekçil kuşlar biyolojik mücadelede önemli yer tutmaktadır.

Çam keseböceğinin parazitlerinin çoğalmalarını amaçlayan adacık yöntemi de biyolojik Mücadele çeşididir.Adacık yöntemi ile keselerin içinde bulunan parazit sineklerinin uçarak çam kese tırtıllarının üzerine yumurta bırakması sağlanır.Böylece tırtıllar parazitlenir.Adacığın tesisi tırtıllar toprağa inmeden 4-5 hafta önce tamamlanmalıdır.Ada üzerine 250-300 kese atılabilir. Bu keseler her gün karıştırılmalıdır.

Zararlı böcekleri parçalayarak yiyen yırtıcı böcekler suni yollarla çoğaltılarak ormana bırakılır, bu böcekler diğer mücadele yöntemlerinin uygulanması sırasında da korunurlar. Çam keseböceği ile biyolojik mücadele kapsamında Calosoma sycophanta yırtıcı böceği üretilerek, zararlının yoğun olduğu ibreli orman alanlarına bırakılmaktadır.



5- Biyolojik İnsektisid ile mücadele: Patojen mikroorganizmalar kullanılarak yapılan mücadeledir.Örneğin Bacillus thuringiensis kurstaki bakterisinin sporlarını ihtiva eden preparatlardan yararlanılır. Bacillus thuringiensis bakterisi ile ilaçlanmış ibreleri yiyen tırtılların iç organlarında hastalık oluştuğundan gelişimi durmaktadır.

6- Entegre Mücadele : Tüm mücadele yöntemlerini birlikte ya da birini diğeriyle kombine etmek suretiyle uygulanmasıdır.Entegre mücadelede hedef ; zararlıların doğal düşmanlarının çoğalmasına yardım etmektir.

Orman Zaralıları ile Mücadelede Başarılı Olmanın Şartları :

1- İyi bir gözetleme ve değerlendirmedir.

2- Zararlı böceğin biyolojisine uygun , en ekonomik ve biyolojik dengeyi bozmayacak metodun kullanılmasıdır.

3- Zararlı böceklerle yapılacak mücadele zaman ile sınırlıdır.O nedenle mücadeleye zamanında başlanılmalıdır.

4- Koruyucu ve önleyici önlemler zamanında alınmalıdır.



Zararlı Adı Mücadele Zamanı Mücadele Yöntemi



Thaumetopoea pityocampa Ağustos - Mayıs Entegre Mücadele

(Çamkese böceği)

Lymantria dispar Temmuz - Nisan Mekanik –Biyolojik

(Sünger örücüsü) İnsektisid Mücadele

Tortrix viridana Nisan - Mayıs Biyolojik insektisid

(Yeşil meşe bükücüsü) ile Mücadele

Diprion pini Mayıs ve Eylül Organik insektisid

(Çam çalı antenli yaprak arısı) ile Mücadele

Neodiprion sertifer Nisan Organik insektisid

(Kırmızımtrak çalı antenli yaprakarısı) ile Mücadele.





KUŞ YUVALARININ ORMANDA KULLANILMASI KURALLARI


Ormanlarımızın sağlığa ve doğal dengenin muhafazası için zararlı böcek populasyonunu normal zararsız seviyede tutulmasında etkili böcekçil kuşların korunması,günümüzde zaruret haline gelmiştir.

Zararlı böcek populasyonunu azaltmak için ; canlı organizmadan faydalanmak suretiyle yapılan mücadeleye “ BİYOLOJİK MÜCADELE “ denilmektedir. Biyolojik Mücadelede Zararlı böceklerle beslenen “Böcekçil Kuşlar “ en önemli yeri işgal etmektedirler.Araştırmalar bir kuşun bilhassa yavrulama döneminde bir günde kendi ağırlığının birkaç misli kadar böcek tükettiğini ortaya koymuştur.Ormanlarda gördüğümüz kuşların hemen hepsi böcekçildir.Kabuk böcekleriyle, tırtıllar ile beslenirler.Yavrularını da böcekle büyütürler.Zararlı böcekleri tüketmekte çok etkin olan kuşların üremelerini kolaylaştırmak için suni kuş yuvaları asılmalıdır.Biyolojik Mücadele amacıyla asılan suni kuş yuvalarının asılması ve korunmasında gerekli titizlik gösterilmelidir.

Bu konuda dikkat edilmesi gereken hususlar maddeler halinde belirtilmiştir.

1- Kuş yuvaları bir sırık yardımı ile asma kancalarından ağaçların dış tarafındaki 5 cm – 10 cm çapındaki yan dallara asılmalıdır. Ağaç gövdelerine tutturulmamalıdır.

2- Asma kancası kötü hava koşullarında dahi yuvayı taşıyacak yapıda olmalıdır.

3- Bir ağaca bir yuva asılmalıdır.

4- Yuvalar sonbaharda asılmalıdır.

5- Yuva asılan ağaçların gövdesine kolaylıkla görülebilecek biçimde işaretler

yapılmalıdır.

6- Zararlı böcek yoğunluğu göz önüne alınarak hektara bir yuva yerleştirilmelidir. .

7- Yuvaların yerden yüksekliği en az 3 m olmalıdır. Yol kenarlarına 10 m den daha yakın yerlere yuva asılmamalıdır.

8- Yuva yerleştirilen orman içinde veya 5 km ye kadar uzaklıkta su kaynakları yoksa suluklar yapılmalıdır.

9- Dış tesirler , kemirgenler veya diğer hayvanlar tarafından bozulan veya tahrip edilen yuvalar onarılmalı veya sağlamları ile değiştirilmelidir.

10- Böcekçil kuşların yuvalanma oranını belirlemek amacıyla kuş yuvalarının kontrolü yapılmalıdır.

11- Kuşların yuvalara girişini sağlayan giriş deliklerinin güney tarafa bakmasına dikkat edilmelidir.

12- Yuva asılmış sahalar en geç Şubat ayı sonuna kadar kontrol edilerek herhangi bir nedenle yere

Düşmüş olan yuvalar tekrar uygun dallara asılmalı,kaybolanların yerlerine yenileri asılmalıdır



ORMAN ZARARLILARI İLE MÜCADELE TAKVİMİ

YAPILMASI GEREKEN İŞLER

AYLAR:



OCAK

İbreli ormanlarda kabuk böcekleri zararlılarına karşı kış kesimlerine devam edilmesi,

Çamkese böceği ile mekanik ve biyolojik mücadele faaliyetlerinin sürdürülmesi

Çamkese böceğine karşı biyolojik mücadele kapsamında parazit ve yırtıcılarının ormandaki

varlıklarının artırma yoluna gidilmesi için adacık yönteminden azami ölçüde yararlanılması,

Geçen yıla ait faaliyet ve gerçekleşme cetvellerinin bilanço sonucuna göre hazırlanarak

merkeze gönderilmesi,

Tarama Raporlarının düzenlenerek merkeze gönderilmesi.



ŞUBAT

İbreli ormanlarda kış kesimlerine devam edilmesi,

Çamkese böceği ile Mekanik ve Biyolojik mücadele faaliyetlerinin sürdürülmesi,

Erken uçan kabuk böceklerinden Pityokteines curvidens(Göknar büyük kabuk böceği),

Cryphalus piceae(Göknar küçük kabuk böceği),Blastophagus minor(Küçük orman bahçıvanı),

Blastophagus piniperda (Büyük orman bahçıvanı) ve İps typographus (Sekiz dişli ladin kabuk

Böceği) zararlılarına karşı mücadele hazırlıklarına başlanılması,

Faaliyet ve Gerçekleşme ile Tarama Raporlarının merkeze gönderilmesi,



MART

Erken uçan kabuk böceklerinin populasyon kontrolleri ile mücadele projelerinin düzenlenerek

çalışmalara başlanılması,

Rhyocionia buollana (Çam sürgün bükücüsü ) zararlının mücadele projesi yapılarak çalışmalara

başlanılması,

Faaliyet ve Gerçekleşme ile Tarama Raporlarının merkeze gönderilmesi,



NİSAN

Kabuk böceklerinden İps acuminatus (Altı dişli çam kabuk böceği),İps sexdentatus ( On iki dişli

Çam kabuk böceği ),Pissodes notatus ( Çam hortumlu böceği ) , Orthotomicus erosus (Akdeniz

çam kabuk böceği), ile kelebek ve yaprak arılarından Neodiprion sertifer (Yaprak arısı),Diprion

pini (çam yaprak arısı)Lymantriya dispar (sünger örücüsü),Dioryctria splendidela (Reçine

kelebeği ) zararlılarının populasyon kontrollerinin yapılarak mücadele projelerinin düzenlenmesi

ile çalışmalara başlanılması,

Formuca rufa (Kırmızı orman karıncası) transplantasyon işlerinin bu ay içerisinde başlanıp

bitirilmesi,

Hizmet içi eğitim hazırlıklarının yapılması,

Faaliyet ve Gerçekleşme ile Tarama Raporlarının merkeze gönderilmesi,



MAYIS

Acleris undulana (sedir yaprak kelebeği), Viscum album (ökse otu),Fare zararlıları ve çeşitli

mantar hastalıklarının populasyon kontrollerinin yapılarak mücadele projelerinin düzenlenmesi

ile çalışmalara başlanılması,

Kabuk böcekleri ile kelebek ve yaprak arılarına karşı mücadelenin sürdürülmesi,

Hizmet içi eğitim programının gerçekleştirilmesi,

Yatırım bütçesi (3003 hesap ) hazırlıklarının yapılması,

Faaliyet ve Gerçekleşme ile Tarama Raporlarının merkeze gönderilmesi,



HAZİRAN

Barbara osman (Sedir kozalak kelebeği) zararlısı ile mücadelenin yapılması,

Kabuk böcekleri ile kelebek ve yaprak arılarına karşı mücadelenin sürdürülmesi,

Cari Bütçe (3002 hesap) hazırlıklarının yapılması,

Faaliyet ve Gerçekleşme ile Tarama Raporlarının merkeze gönderilmesi,



TEMMUZ

Kabuk böcekleri ile kelebek ve yaprak arılarına karşı mücadelenin sürdürülmesi,

Mücadelesi tamamlanan projelerin uygulama sonuç raporlarının merkeze gönderilmesi,

Faaliyet ve Gerçekleşme ile Tarama raporlarının merkeze gönderilmesi,



AĞUSTOS

Başta O.erosus olmak üzere diğer kabuk böcekleri ile mücadeleye devam edilmesi,

Faaliyet ve Gerçekleşme ile Tarama Raporlarının merkeze gönderilmesi,



EYLÜL

D.pini yaprak arısı ile mücadeleye başlanılması(2. Generasyon),

O. erosus ile mücadeleye devam edilmesi,

Thaumetopoea pityocampa (Çamkese böceği) genç tırtıllarının populasyon kontrollerinin

yapılması,

Kelebek ve yaprak arıları ile kabuk böceklerinin yoğun olarak görüldüğü alanlara kuş yuvalarının

asılmaya başlanılması,

Önceki yıllarda asılan kuş yuvalarının temizlenmesi,

Faaliyet ve Gerçekleşme ile Tarama Raporlarının merkeze gönderilmesi,



EKİM

İbreli ormanlarda kabuk böceği zararlılarına karşı kış kesimlerine başlanılması,

Çamkese tırtılına karşı Mekanik (Yumurta koçanı ve keselerin toplanması)Biyolojik ve Kimyasal

(Tırtıllara karşı insektisit kullanımı) mücadelenin başlatılması,

Kuş yuvalarının asılması ve temizlenmesi,

Faaliyet ve Gerçekleşme ile Tarama Raporlarının merkeze gönderilmesi,



KASIM

Çamkese tırtılına karşı Mekanik,Biyolojik ve Kimyasal mücadeleye devam edilmesi,

İbreli ormanlarda kış kesimlerinin sürdürülmesi,

Kuş yuvalarının asılması ve temizlenmesi,

Faaliyet ve Gerçekleşme ile Tarama Raporlarının merkeze gönderilmesi,



ARALIK

Çamkese tırtılına karşı Aralık ayının ortasına kadar Kimyasal mücadelenin bitirilmesi (Aralık

Ayı ortasından sonra çamkese tırtılının parazit ve yırtıcıları bol olarak görüleceğinden

kesinlikle bu zararlıya karşı ilaç kullanılmaması),

İbreli ormanlarda kış kesimlerine devam edilmesi,

Çamkese böceği ile Mekanik mücadelenin yanında Biyolojik mücadele kapsamında “ Adacık

Yöntemi “ ni kullanarak mücadeleye başlanılması,

Faaliyet ve Gerçekleşme ile Tarama raporlarının merkeze gönderilmesi,



ADACIK YÖNTEMi



Çamkese böceğinin tırtıl parazitlerinin Phryx caudata ile yırtıcılarından olan Calosoma sycophanta ve Dermestes undulatus” lara doğada bol miktarda rastlanmaktadır.Bu faydalı böcekler vasıtasıyla

yapılacak biyolojik mücadelede esas,yürütülecek mekanik mücadele çalışmalarında faydalı tırtıl parazitleri ve yırtıcıların biyolojine uygun bir zamanlama yaparak çamkese böceğine karşı bu gibi faydalılara üstünlük sağlamak metodun ana gayesidir.

Adacık tesisi oluştururken; Ağaçlandırma sahalarına bitişik boylu meşçereler tercih edilmeli,Güneş alan, düz ve kolayca bulunabilen yerlere kurulmalıdır.Çamkese tırtılları toprağa inişlerinden 4-5 hafta önce tesis tamamlanmalı ve mekanik olarak toplanan keseler önceden hazırlanmış adacıklara konmalıdır.

Adacıklar,piyasadan temin edilecek sera naylonlarının ölçülerine göre standardize edilerek 1.40 x 4.00 metre ebadında 6-8 metre karelik bir alanın etrafına 30 santimetre genişliğinde ve 30 santimetre derinliğinde hendek açılıp,bu hendekten çıkan toprağın bir kısmı adanın içine atılarak hafif bombe yapacak şekilde tasfiye edilir.Bundan maksat ,yağacak yağmurlar nedeniyle adacıkta su birikintisini önlemek ve suların hendeğe akmasını sağlamaktır.Tesviye işlemi bittikten sonra ,adacık ve hendeklerin yüzeyi,çift katlı sağlam deliksiz sera naylonları ile dışarı taşacak bir şekilde örtülür.Naylon sermedeki amaç,tırtılların toprağa girmesini engellemek ve hendekteki suyun toprak tarafından emilmesine mani olmaktır.Naylon serme işinden sonra hendekler 20-21 cm derinliğinde su ile doldurulur.Toplanan keselerin hendeğe yuvarlanmasını engellemek için adacığın kısa kenarına birer maden direği konarak maden direklerinin ucuna da naylona değmeyecek şekilde 15-20 cm. eninde tahta çakılmak suretiyle adacık tesisi tamamlanmış olur.Adacığı dış etkilerden korumak için etrafının 3 sıralı tel çit ile çevrilmesi uygun olacaktır.Keselerde toplanan parazit sinek krızalitlerinin çabuk erginleşmesini sağlamak için adacıktaki keseler gün boyu alt üst edilerek havalandırılmalıdır.Adacıklarda toplanan keseler,parazit ve yırtıcı uçuşundan bitiminden sonra adacık üzerindeki materyal dışarıya çıkarılarak tamamen yakılmalıdır.(Zira toprağa giremeyen ergin çamkese tırtılları kese yığıntıları içinde krizalit olabilmekte ve sonbaharda kelebek olarak tabiata intikal etmektedirler.)

Bu yöntemle çamkese böceği tırtıl paraziti ve yırtıcılarının ormandaki sayısını artırarak daha çok çamkese böceği tırtılının ölmesi amaçlanmaktadır.

İstanbul Orman Bölge Müdürlüğümüz Orman ve Ağaçlandırma sahalarında 11750 hektar alanda Mekanik Mücadele,3000 hektar alanda Kimyasal Mücadele,1860 hektar alanda Biyoteknik Mücadele , 17210 hektar alanda Biyolojik Mücadele programı uygulanmaktadır.



CALOSOMA SYCOPHANTA ÜRETİMİ:



İstanbul Orman Bölge Müdürlüğü ibreli orman alanlarında yoğun zararı görülen Çam keseböceği ile biyolojik mücadele amacıyla şube müdürlüğümüz bünyesinde bir laboratuar kurulmuş, 2005 yılı itibari yırtıcı böcek Calosoma sycophanta üretimine başlanmıştır.

Calosoma sycophanta’nın erginleri şubat sonu mart ayı başında topraktan çıkarak çam keseböceği larvaları ve pupaları ile beslenirler. Calosoma larvaları Çam keseböceğinin hem larvalarını hem de pupalarını yerler. Calosoma yırtıcısının ömrü 3-4 yıl olup, yılda 210-280 tırtılı etkisiz hale getirmekte, tüm yaşamı boyunca bu sayı 1120 adede kadar çıkabilmektedir. Calosoma sycophanta populasyonunun etkin olduğu alanlarda keselerdeki tırtıl yoğunluğunun % 73 oranında azaldığı gözlenmiştir.

Mart ayı başında laboratuara getirilen Calosoma erginleri içinde toprak bulunan yetiştirme kaplarında çiftleşerek, nemli toprağa yumurtalarını bırakmaktadırlar. Toprak içindeki yumurtalardan 4-6 gün sonra larvalar çıkmaktadır. Yumurtadan çıkan birinci dönem larvaları tek tek yetiştirme kaplarına alınarak, Çam kese tırtılı verilerek beslenirler. Yaklaşık olarak 25 gün sonra larvalar prepupa olduklarında ormana bırakılırlar.

Bu çalışma ile orman zaralıları mücadelede çevreye zarar veren kimyasalların kullanımının azaltılarak doğal dengenin yeniden tesis edilmesine katkı sağlanması ve yırtıcı böcek populasyonunun arttırılarak zararlı böcek yoğunluğunun normal zararsız seviyede tutulması amaçlanmaktadır.

http://www.ogm-boluobm.gov.tr/ozm.html

caucasus
24-04-2007, 09:26
arkadaşlar,vermiş olduğunuz bilgi ve göstermiş olduğunuz yol için çok teşekkürler.tüm güzellikler sizinle olsun.

sokak lambası
27-10-2007, 17:43
merhaba,
bulunduğum bölgede tarım ilaçları satanlar "Dentis" adında bir ilacın iyi gelebileceğini söylüyorlar fakat ilacın üstünde çam kese böceğine karşı etkili olduğu yazmadığı için almadım. Bu ilaç çam kese böceğine karşı etkili midir?

caucasus
10-03-2008, 21:58
merhaba,
bulunduğum bölgede tarım ilaçları satanlar "Dentis" adında bir ilacın iyi gelebileceğini söylüyorlar fakat ilacın üstünde çam kese böceğine karşı etkili olduğu yazmadığı için almadım. Bu ilaç çam kese böceğine karşı etkili midir?

Teşekkürler, ancak ilacı alsamda ağacın üstüne kadar sıkma imkanım yok çünkü ağaç çok yüksek.Tırtıllı dalları bu sene tekrardan çıktılar ancak tırtıllar hala üzerinde ikamet ediyorlar :)

Güler
11-03-2008, 09:15
Evet arkadaşlar, Pazar günü eşimle beraber Polenezköy'deki hobi bahçelerini görelim diye yola koyulduk. İşimiz yoktu o yüzden uzun yolu ve orman içlerini takibettik. Yer yer çam ağaçlarının üzerindeki tırtıl keselerini görünce çok üzüldüm. İlaçlamaları için acaba nereye telefon etmeli diye de düşündüm. Askeri bölgelerde hadi o yörenin komutanlığını arıyoruz da burada nereyi haberdar etmeli?

Vildan Sönmez
11-03-2008, 15:14
Büyükada orman şefliği katılımcılarla birlikte Eko-tur etkinliği ile çam kese böceği ile mücadele çalışması yapıyor.

http://www.adaorman.com

Güler
11-03-2008, 17:09
Verdiğiniz linkte Adalar orman şefliği çıkıyor.

Vildan Sönmez
11-03-2008, 17:14
Doğru.Başlıklar arasında çam kese böceği de var.Oraya girin çok ilginç bilgiler var.

caucasus
22-03-2008, 12:45
Gerçektende güzel bilgiler var ellerinize sağlık. Şimdik bağlantı kurup şu biyolojik silahlardan temin etmek gerekecek. Teşekkürler.

envor
29-04-2008, 21:21
İki ay önce bir seraya bakmak için korkutelinden Elmalıya gitmiştim gördüğüm manzara beni hem üzdü,hemde çok korkuttu,o kadar çok alana yayılmış durumdaki,görseydiniz eğer yürekleriniz parçalanırdı.Acaba sorumlular bunları görmüyormu...:(

caucasus
29-04-2008, 22:04
Benim yüreğim zaten paramparça oldu aynı dert benim başım da var köyümüz de çam ağaçlarımızın 3'ünde çam kese tırtılı bulunmakta, ben de bir şey yapamamaktan dertliyim ancak yedikleri dallar seneye tekrardan yeşeriyor. Sizin gibi duyarlı vatandaşlar olduğu sürece yetkililerin de haberlerinin olacağından adım gibi Eminim. Duyarlılığınız çok güzel.

kala
08-07-2008, 16:11
Merhaba Arkadaşlar,
ben de geçen yaz Alanya ordan Antalya'ya geçmiştim. Alanya'dan Antalya'ya o kıvrımlı yolda (hani insanın midesini bulandıran başını döndüren o korkunç yol) bir kaç saat boyunca hep bu tırtıllardan vardı bütün çam ağaçlarında. Manzara çok ürkütücüydü hakikaten de. Zaten bir çok ağaç da kurumaya yüz tutmuştu. Hele yeni fidanlarda da onları görünce içim parçalandı. Dönerdönmez internetten araştırdım bu çamkese denen şeyi öğrendim:(. Onu yiyen bir böcek varmış en güzel imha yöntemi bu imiş. Benim anlayamadığım şey, çok müthiş bir zararlı bu. Nasıl bu kadar hızla yayılıyor ve neden başka bir yöntem "ciddi anlamda" araştırılıp geliştirilmiyor. Nerede ise orman yangını kadar kötü bir zararlı.. yazık ...

caucasus
08-07-2008, 16:37
Haklısınız ancak en etkili yöntemi sizin de yazdığınız gibi böceklerle temizlemek. Zira kimyasal yöntemlerle uğraştığınız zaman hem çok pahallı hem zaman alıcı uğraştırıcı oluyor. Diğer taraftan ne kadar hayvan canlı mahlukat varsa etkileniyor **** ölüyorlar bu şekil de ise ormanlara ve doğaya daha çok zarar veriliyor.

kala
10-07-2008, 09:33
tıpkı kenelerde olduğu gibi.. kuş gribi diye masum tavukları da topladılar kırlardan. üstelik pekçok gerekli gereksiz ilaçlama yaptılar, şimdi heryer kene kaynıyor.....

caucasus
10-07-2008, 09:45
Haklısınız biz doğanın dengesini bozdukça doğada bizden intikamını almaya devam edecektir.
Ben şöyle bir misal vereyim kuş gribi ile her yer de tavukları topladılar bir sürü böcek **** sürüngen çoğaldı, her yeri sardılar. Bizim köyde ki tavuklar da komşunun bahçesine gidiyor diye yazın salınmamıştı ancak bahçe de gezerken bir baktım bir adet akrep, ben o zaman kadar köy de ne akrep gördüm nede duydum sonuç olarak tavuklar kenlerden tutun da sürüngenlere kadar ne varsa hepsini bitiriyorlar. Şimdik düzenli olarak bahçeyey çıkıyorlar ve ne bir akrep nede bir sürüngen var. Sağolsun doğanın dengesi.

kala
10-07-2008, 14:13
Bİr yerde okumuştum insan müdahalesi olmadan doğa kendi başına bırakılsa (örn. zehirli dere atıkları, kirlenen sular kesilen ağaçlar şu bu.. vs...) doğa en fazla 10 yılda kendini toparlıyor temizliyor yeniliyormuş.. Bunu bazen ben de düşünmüyor değilim. düşünsenize bir, hergün yürüdüğünüz yoldaki ağaçların her yıl abuk subuk budanmadığını, yahut çimlerin otların kesilmediğini, derelere sanayi atıklarının atılmadığını, kanalizasyonun karışmadığını, şu bizim AOÇ nin ordan akan. Ankara'mın meşhur b...klu (çok afedersiniz bu derenin başka adı varsa söyleyin lütfen.:)) çayının bir on yıl sonra ne güzel hale geleceğini... İNsanlar aniden donsa kalsa, ama onun dışındaki tüm canlılar yaşamaya devam etse ne olurdu?...

caucasus
10-07-2008, 15:36
Bence çok güzel bir düşünce, bana kalsa ben de senin dediğin gibi yapmak isterdim ancak elimizden gelen pek bir şey yok sadece bir kaç ağaç yetiştirmek, bir kaç çeşit evcil hayvan yetiştirmekten ve doğayı fazla kirletmemeye çalışmaktan başka. Yine de elimden geleni yapmaya çalışıyorum, zaten herkes elinden geleni yapsa dünyamız biraz daha yaşanır hale gelirdi.

apeerion
22-07-2008, 14:51
Doğayı mahfeden gene insanoğlu;zamanlı zamansız geniş alanlarda yapılan ilaçlamalar.Türkiye'nin doğru dürsüt bir tarım politikası var mı? Olsaydı; tarım arazileri katledilip yerine beton yığınları yapılır mıydı? Türkiye'nin orman politikası var mı? Oda yok;olsaydı 2B gibi doğayı katledenlere destek çıkan yasalar çıkar mıydı? Türkiye'nin su politikası var mı? O da yok. Geçen gün; bir turizm işletmesini gösteriyordu. Binlerce belki 10.000 lerce ağaç kesilmiş ve yerine golf sahası yapılmıştı.

Halbuki; işletilebilir tarım,su,enerji politikalarımız olsa Türkiye gibi bir yer var mı? Her yönden sanki özellikle oluşturulmuş bir ülke;konumu mükemmel. Küresel ısınma küresel ısınma deniyor; onda akarsuyumuz boşa denize akıyor; yüce dağlarımız var; rüzgar boşa esiyor ve biz hala rüzgar güllerini kurmayı akıl edemiyoruz. Doğal kaynaklarımız varken hala çevreye zararı olan asfaltı kullanıyoruz. Halbuki Türkiye'de dağ,taştan çok ne var beton yollar yapılmıyor ülke kaynakları heba ediliyor.

Bu cennet vatanı mahfediyorlar. Açıkçası varlık içinde yokluk çekiyoruz. Türkiye işletilebilir tarım,su,enerji politikalarını uygulamaya soksun ne kuraklık ne küresel ısınma bizi etkileyebilir.

İşte bu zararlıların (kene,tırtıl...) nedeni de yanlış politkalardır. Siz düşüncesizce davranıp önünüze gelen herşeyi ilaçlar,yakar,keserseniz doğada başka sorunlar yaşarsınız.Ondan sonra iş işten geçince insanlara civciv dağıtmaya çalışırsınız.

Sahipsiz bir ülkenin acı sonudur bunlar; yakılan ormanlar,kene istilaları,kirlenen denizler...

caucasus
12-08-2008, 20:57
Yerden göğe kadar haklısınız yakın da soluyacak hava bile bulamayacağız. Bizler yine şanlslıyız ancak bizim çocuklarımızın işi çok zor inşallah bundan sonra birşeyler de düzelmeler başlar da bu güzel ülkemiz bira olsun kurtarılır.

caucasus
01-09-2008, 10:01
Çam kese tırtılı yuvası ile ilgili bir kaç resim yüklüyorum birincisi kozası, ikincisi kozanın açılmış hali, üçüncüsü ve dördüncüsüise çam kese tırtılının imha yöntemi. Ağacımıza halen zarar veriyorlar ve dallarımızın uçlarında kırıklar oluştu ancak azalma var zannedersem yok oluyorlar.Çam ağacımızn üzerin de hala ikamet etmekteler. :rolleyes:

Oğuz Karsan
10-03-2009, 14:12
Merhaba.

Az önce elektronik posta yolu ile gelen mektubu aktarıyorum.


66420

66421


Çam Kese Böceği
Thaumetopoea pityocampa (Denis & Schiffermüller, 1775)


Çam ağaçları üzerindeki beyaz pamuksu tırtıl keseleriyle kendini belli eden Çam Kese böcekleri, aslında bir kelebek türüdür ve bu kelebeklerin tırtılları ülkemizdeki orman zararlısı böcekler açısından önemli bir yer işgal etmektedirler. Üst üste birkaç yıl bu zararlının tahribatına uğrayan ağaçlarda boy büyümesi gerilemekte ve hacim kaybı olmaktadır... Çamkese böceğinin tahribatı kış aylarında, yani ağacın gelişme dönemi dışında olduğu için herhangi bir ölüm söz konusu değildir. Ancak yoğun ve arka arkaya birkaç sene devam eden tahribat ağacı zayıf düşürerek kabuk böcekleri ve diğer sekonder zararlıların gelmesine zemin hazırlamış olur.

Bu böcekler başta Kızılçam (Pinus brutia) olmak üzere Karaçam (Pinus nigra), Sarıçam (Pinus silvestris), Pinus maritima, Pinus halepensis, Fıstık Çamı (Pinus pinea), Lübnan Sediri (Cedrus libani) bazen de Juniperus excelsa'larda tahribat yapmaktadır. Böcek yoğunluğu az olduğu zaman genellikle orman açıklıklarının kenar şeridinde veya münferit ağaçlarda görülür. Fakat yoğunluk arttıkça arız olduğu ağaç adedi çoğaldığı gibi her ağaçta görülen kese adedi de çoğalır. Çamkese böceği kitle üremesi yaptığında ibrelerin tamamını yok ederek ağacı çıplak hale getirir. Tırtıllar keselerini genellikle tepe sürgünlerine yakın dallara veya tepe sürgününün bulunduğu dal çatallarına yapar. İlk 3 gömlek değişimine kadar devamlı sürgün değiştiren zararlı kışlık kesesini ördükten sonra bir daha kese değiştirmez ve onu barınak olarak sonuna kadar kullanır. Zararını bu keseden çıkıp dolaşarak yapar ve aynı keseye döner.


Çamkese böceği Anadolu’nun güney, batı ve kuzey kısımları, batı ve orta Karadeniz bölgesinin güney kesimlerinde yayılış gösterir. Yoğunluk genellikle rakım yükseldikçe ve bakı kuzeye kaydıkça azalmaktadır.


Çamkese böceği yumurtalarını 2 veya daha fazla ibreyi birleştirmek suretiyle, genellikle ağacın alt dallarına bir mısır koçanını andırır şekilde dizeler halinde bırakır. Koçanlarda enine 10, boyuna ise 20-30 adet yumurta olmak üzere toplam 150-300 adet yumurta bulunur. Yumurtaların üzerleri dış etkenlere karşı korumak için pullarla kaplanır. 25-40 gün süren yumurta dönemi sonunda yumurtadan çıkan tırtıllar gövdesine nazaran büyük başlı, 6 sı torosid olmak üzere 16 ayaklıdır. Olgun tırtılların boyu 35-40 mm ye ulaşır. Karnının alt tarafı sarı renkli olan tırtılların üzerinde bol miktarda yanlarda beyaza yakın sarı, sırtta ise açık kahverengi kıl mevcuttur.

Tırtılın iki dönemi vardır. Birincisi yumurtadan çıkışı ile ilk soğukların başladığı ve kışlık keselerini örmeye başladıkları, üçüncü deri değiştirmesine kadar geçen Ekim-Şubat dönemdir. Bundan sonra ikinci dönem başlar. Bu da üçüncü deri değişiminden, krizalitleşme için toprağa inmeye başladıkları zamana kadar geçen dönemdir. Bu dönem*de keseleri ağızlarından salgıladıkları ipeğimsi bir madde ile devamlı takviye ederler. Bu madde ilk zamanlar parlak bir görünümde olup sonra matlaşırlar.

Tırtıllar genellikle geceleri beslenirler. Kapalı havalarda gündüz de beslendikleri görülmüştür. Isı 6 °C nin altına düştüğü zaman yuvalarından çıkmazlar.

Olgunlaşan ve krizalitleşmek için mutlaka toprağa inen tırtıllar, kendilerine kestane renginde oval birer koza örerler. 4 ay devam eden krizalit dönemi sonunda, yani Eylül ayında ergin.hale geçerek topraktan çıkarlar. Ancak bu krizalitlerin tamamı aynı senede ergin hale gelmez, diyapoz halinde 4 yıl toprak altında kalabilir. Bu yüzden çamkese böceği ile mücadele projeleri dört yıllık periyotlara göre yapılır.

Ağustos sonu ve Eylül başlarında kelebekler kozayı delerek topraktan çıkar. Bu zamanda dişi kelebeğin abdomeni yumurta ile dolu vaziyettedir. Çiftleştikten sonra erkek ölür. Dişi kelebek ise çiftleşmeden sonra bir gün içersinde yumurtalarını koyarak yumurta koçanını meydana getirir. Kısa bir müddet sonra oda ölür.

Parazit ve yırtıcıları:
Çamkese böceğinin parazitlerinin bazılarının isimleri aşağıdadır.

1- Yumurta parazitleri: Bu parazitler yumurtalar içersinde gelişip onunla beslenen bö*ceklerdir. Bunlar: Anastatus bifasciatus, Ocencyrtrus pityocampa, Tetrastichus servadeii

2- Tırtıl parazitleri: Bu parazitler çamkese böceğinin tırtılının üzerine yumurta*larını koyup tırtılın iç organlarım yemek suretiyle gelişip, onların ölümünü sağlayan parazitlerdir. Önemlileri; Mteorus versicolor, Phyrix caudata ‘dır

3- Krizalit parazitleri: Bu parazitler ise gelişimlerini krizalitler üzerinde yapan ve onun içersini yiyerek beslenen faydalı böceklerdir. Önemli olanlar : Villa brunea (Diptera bombylide), Ichneumon rudis (Hymenoptera ıchneumonidea), Conomorium eremita, (Hymenoptera pteremalido) dır.

4- Yırtıcıları: Çamkese böceğinin 8 adet yırtıcısı vardır. Bunlardan; Vespa germanica ve Calosoma sycophanta en önemlisidir. Calosoma sycophanta ‘nın kurtları Çamkese böceğinin krizalitlerini ve tırtıllarını parçalamak suretiyle yerler.

Mücadelesi:

Çamkese böceği ile mücadele yöntemleri kısaca mekaniksel, kimyasal ve bu ikisinin kombine edilmesi demek olan entegre mücadele ve ayrıca biyolojik mücadele olmak üzere gruplandırabiliriz.

1- Mekaniksel savaş: Keseleri ağaç üzerinden kesip toplayarak yakma, yumurta koçanlarını toplamak suretiyle yok etmek, krizalitlerini topraktan çıkarıp toplayarak yok etmek ve nihayet keseler içersine petrol dökmek suretiyle öldürmek şeklinde uygulanır.

2- Kimyasal savaş: Çamkese böceği ile mücadelede en uygun zaman tırtılların l. ve 2. stadlarda, çok küçük ve korumasız olduğu, parazit ve yırtıcıların ise henüz doğada bulunmadığı evrede yapılan ilaçlama kesin netice vermektedir. İlaçlama, yağışsız ,açık mümkünse çok hafif meltemli bir havada yapılmalıdır. Bunun için yerel meteorolojik durum iyi takip edilmelidir.

Kimyasal mücadelenin en büyük sakıncası çoğu zaman faydalı böceklerinde yok edilmesidir.

3- Biyolojik savaş: Bu yöntem, gerek yapay olarak üretilen gerekse doğada mevcut organizmaların korunması şekliyle çoğaltılan canlılardan yararlanarak, zararlı böceklerin populasyonunu azalt*mak ve onları zararsız halde baskı altında tutabilmek yöntemidir.

Biyolojik mücadelede; virüslerden başlamak suretiyle bakteriler, mantarlar, protozoerler, nematodlar, akar ve örümcekler, binlerce yırtıcı ve parazit böcekler, böcekçil kuşlar da çok özel ve önemli bir yer işgal eder. Bu konuda ülkemizde de 1973 yılında buyana sürdürülen çalışmalardan olumlu sonuçlar alınmaya başlanmıştır .


(( BİR KAÇ GÜNDÜR EGE BÖLGESİNİN HEMEN HEMEN HER BÖLGESİNDEKİ ÇAM ORMANLARINDA GÖRDÜĞÜM BU ZARARLIYA KARŞI ACİL ÖNLEM ALINMALI. AĞAÇLARI BİR BİR KURUTAN VE ORMANLARI YOK EDEN BU ZARARLIYI GÖRMEZDEN GELMEK YAPILACAK EN BÜYÜK VATAN SUÇUDUR... ))

SAYGILARIMLA;
ZİRAAT MÜHENDİSİ
NEZAHAT BASHELVACI

Saygılar

MeyveliTepe
10-03-2009, 14:33
Arazimin dışında ama hemen yanınındaki bir kaç çam ağacında çam kese tırtılı kozaları gördüm. Sanırım içleri tırtıl dolu. Bunların diğer ağaçlara ve bitkilere atlaması ihtimali var mıdır, yoksa sadece çam ağacında mı kalırlar?

caucasus
10-03-2009, 16:05
Doğrudur sadece çam ağaçlarında kalırlar. Çam ağaçlarına zarar verirler, isminden de anlaşılacağı üzere ÇAM KESE TIRTILI.
Benim bilgim bu kadar. Zannedersem yeterli.

Mehmet Can
11-03-2009, 21:11
Benim gözlemlerimden edindiğim tecrübeye göre; bundan önceki yıllar da ender olarak bile fıstık çamlarında görünmeyen çamkese tırtılı bu yıl fıstık çamlarında görmeye başladım.

caucasus
12-03-2009, 20:11
Ben zaten çam türleri dışın da ağaçlara kast etmiştim. Benim ağaçlarımdan sarı çam, ladin ve fıstık çamım da vardı şadin alçak olduğu için temizlendi ancak diğerlerin de hala var.

sukranayalp
13-03-2009, 08:43
Sn Caucasus 2007 yılından beri aynı sorunla uğraştığınız anlaşılıyor.

Geçen sene Büyükada'da hani şu piknikçilerin rağbet ettiği adanın güneybatı bölümünde ''çam kese tırtılı'' ile mücadele için ağaçlara asılmış biyolojik mücadele yuvaları (adını ne yazık ki hatırlamıyorum; Bacillus da olabilir, Calasoma da olabilir) vardı. Alan çok büyük olduğu için Orman Bakanlığı -sanırım- bu mücadeleyi uygun görmüştü. Hatta çam kese tırtılını yoketmek için mücadelede kullanılan bu böcekleri üretmek amacıyla, mezara benzer, etrafı tellerle çevrili bir alanın görünür yerine de bilgilendrime levhası asmışlardı.

caucasus
13-03-2009, 09:57
Sayın şukranayalp, biyolojik savunma türlerinden haberim var. 2 sene önce köyümüzün karşısın da bulunan ormanlık alan çam kese tırtıllarından zarar görmeye başlamıştı biz orman işletmesine haber verdik tabi ki bizim ağaçlarımızı da sardıkları için biraz daha fazla ilgilendik. Ormancılar yanlış hatırlamıyorsam bahar ayların da ormana böceklerden salacaklarını ve bu tırtılları yiyerek köklerini kurutacaklarını söylemişler di, öylede oldu ancak bizim tırtıllar hala duruyorlar. Nedeni bence bırakılan tırtılların mesafesi bizim ağaçlarımıza 2 km kadar uzak olması diye düşünüyorum.
Tırtıllarım hala duruyorlar ve bir türlü de yok edemedim. :(

Cumhur Tonba
22-03-2009, 19:36
Sayın Caucasus. Ben bu sene 12-20 gün önce keselerin hepsini elle toplattım ve imha ettim. Sayıca fazla değilse aynı yöntemi kullanabilirsiniz. Ya da her keseye yanık yağ dökebilirsiniz. Daha fazla bilgi zaten sitemizde var.

nariçi
22-03-2009, 19:53
Çamkese böcekleri de kurnaz! Ağaçların tepe sürgünü zirvesine yerleşiyorlar, ne sırık yetişiyor, ne de mekanik mücadele yapılabiliyor.

Cumhur Tonba
22-03-2009, 20:08
Tepedekilere yetişme imkanınız yoksa kimyasal mücadele yapmak durumunda kalacaksınız. Tabi bu arada faydalı böceklerde ölecek. Kolay gelsin Nariçi.

caucasus
22-03-2009, 20:59
Cumhur kimyasal değil, biyolojik ;)

nariçi
23-03-2009, 18:19
Üç ağaç için biyolojik önlemi neyle alacağız? Benim için bir ağacın değeri, bir orman değerindedir.

caucasus
24-03-2009, 11:08
Nariçi, ben de aynı dertten yakınmaktayım köy de bulunan çam ağaçlarımdan 2 sinde tırtıl var bir türlü köklerini kurutamadım. Biyolojik önlem almak ancak orman işletmesinden alınarak elde edilebilir **** onların ormana saldıkları biyolojik ( Böceklerin ) bizim ağaçlarımıza da gelmesini bekleyeceğiz.

Ağaçlarınız küçükse toplamak suretiyle imha edebilirsiniz.

nariçi
24-03-2009, 11:21
Ulaşılsa, zaten şimdiye kadar mekanik mücadele vardı, boyları uzadı, sırıkta yetişmiyor. Böcekler de inadına tam tepede koza örüyorlar.

caucasus
24-03-2009, 11:43
Benim çamlarım da aynı durumdalar, çok yüksek ve ben alt dallarını budadım şimdik üstüne çıkma imkanıda azaldı. Bu sene kısmet olursa ağacın üzerine çıkıp bir sırık ucuna sardığım mazotlu bezle keseleri yakmaya çalışacağım. Başka kurlulma yolum kalmadı.

Mehmet Can
01-04-2009, 21:14
Çam kese tırtıllarının kuruttuğu kızılçamlar. Durum çok vahim.

caucasus
02-04-2009, 09:00
Kötü bir görüntü oluşturmuş. Yetkililerin haberi vardır inşallah.

gtatas
23-05-2009, 11:15
Boyu kısa bir ağaç ise bildiğimiz detanlarlada iyi sonuç alabilirsiniz.

caucasus
24-05-2009, 15:23
sayın gtataş, benim çam ağacım çok yüksek olduğu için hiçbir şekil de müdahale edemedim. Diğer çam ağaçlarıma da bulaşmaya başlayınca kesmek zorun da kaldım. :(

nariçi
09-01-2010, 18:55
Bu yıl havalar da ılık geçiyor, çam kese tırtılları da en fazla bu yıl kese ördüler. Her ağaçta en az dört beş adet. Ağacın çap (hacim) artımına zarar verir. (ibreler tırtıllar tarafından yendiği için besin üretimi aksıyor) Yeni yıl sürgünlerinin çıkması döneminde böcekler konvoy halinde tren katarı gibi peş peşe yerde kendilerine toprak altı dönemi için yer ararlar. Bu dönemlerini engellemek için bu dönemde ağaç altının toprak işlemesi yapılmalı. Ağaçtan inmeleri takip edilerek koloniler toplanarak uzaklaştırılmalı.

Ben de şimdi mücadele yapamıyorum. Ağaçlar büyüdü makas sırıkları yetişmiyor. Kimyasal püskürtme de yetişmez.

En zararlı tarafı ağaç altında gezilmesi alerjik risk taşıyor. Bir yandan ibreleri yiyorlar bir yandan da yeşil gübrelerini ve tozlarını keselerden döküyorlar.

Bu konuda ilk acemeliğim, Denizli Çamlık ta olmuştu. Pikniğe gitmiştik bu sorunu hiç yaşamadığımdan dikkat etmemiştik, eve gidince ve ertesi gün boynum boğazım kabarmıştı.

Samsunlu55
12-01-2010, 20:54
Ben 2 sene önce bir çam ağacı vardı onun altında hergün bir müddet otururdum. Çok fazla kaşıntı yapardı sonra araştırdım öğrendimki bu tırtıllarmış sebebi. Birdaha o çamların altında oturmadım:) Çanakkale'ye gittiğimde 57. Alay Şehitliği'nin duvarını kompile sarmışlardı neye uğradığımı şaşırmıştım:D

nariçi
12-01-2010, 21:04
Duvarda tırtıllar yürür vaziyetteler miydi? Örümcek keselerini çam ağacı dallarına yaparlar. Toprak altına giderken görmüş olmalısınız!

Samsunlu55
12-01-2010, 22:23
Duvarda tırtıllar yürür vaziyetteler miydi? Örümcek keselerini çam ağacı dallarına yaparlar. Toprak altına giderken görmüş olmalısınız!

Evet duvarda yürüyorlardı. Yaptıkları keseyi biliyorum. Toprak altına giderken görmemek mümkün mü tek sıra halinde ip gibi dizilirler:)

nariçi
12-01-2010, 22:41
Arada birini çıkarırsanız veya hizayı bozarsanız, halka haline gelip aralarında durum değerlendirmesi yaparlar.

MeyveliTepe
12-01-2010, 23:04
Keseler ilaç atabileceğiniz mesafede ise delfin isimli biyolojik ilaçla bertaraf edebilirsiniz. Kuru havayı kollamak gerekir. Bir de, ördükleri keseler sızdırmaz bir şey. Bozarak atmak gerek ilacı ki, yuvalanmış tırtıllar bakteriyi alabilsin.

nariçi
13-01-2010, 07:50
Çam kese tırtıllarının keseleri ulaşılamayacak durumda. Ulaşılacak durumda olanları da ben önemsemiyorum. En tepedeki zarar durumu daha önemli oralara ulaşamayınca diğerleriyle de uğraşmak önemli gözükmüyor.

Çam kese böcekleri keselerinin saka kuşları yuvalarının yapılışında kullandıklarını gördüm. Keselerin dallara doğru uzantısı olan lifleri gagaları ile toplayıp götürüyorlar.

MeyveliTepe
13-01-2010, 08:24
O zaman doğal düşman böceklerden bulmak lazım. Orman idaresi nasıl üretiyor, nasıl dağıtıyor bilmiyorum.

nariçi
21-04-2010, 20:30
Anti böcek tedariki Elazığ'dan yapılacak oluyor ama bu yıl herhalde dönemi bitti.

Çam kese tırtılı alerjisine muhatap olanlar alerji olan kaşıntı yerlerine SARIMSAK sürsünler.

habibe
05-05-2010, 08:48
Tırtıl yiyen böcek
İlimizde her yıl çam ormanlarına büyük zarar veren, Çamkese isimli tırtılla mücadelede, Orman İşletmesi bu yıl çok farklı bir yöntem uyguluyor.




5 BİN BÖCEK ÜRETİLDİ


Adapazarı Orman Bölge Müdürlüğü’nde, laboratuar ortamında, bilimsel adı “Calasoma Sycophata” olan, Türkiye’de Çamkese Böceği yırtıcısı olarak adlandırılan böcekten 5 bin adet üretildi. Dün ilk olarak Derince Yenikent sırtlarındaki çam ormanına bu böceklerden 450 adet bırakıldı. Yetkililer, böceklerin 3-4 yıl ömrü olduğunu, her böceğin bir yılda 210-280 arası tırtılı yiyerek yok ettiğini söylediler. Çam ormanlarında ağaçlara zarar veren böceklerle kimyasal ilaç yöntemiyle mücadele edildiğinde ormandaki diğer canlıların zarar gördüğünü belirten uzmanlar, “Bu yöntem, en iyi yöntem” dediler.


http://www.ozgurkocaeli.com.tr/news.php?id=37069&t=Tırtıl_yiyen_böcek

nariçi
05-05-2010, 11:52
Tırtıllar geçen hafta toprağa indiler. Her koloni sayısız tırtıl kümesine sahip. Toprağa giren her topluluktan hepsi kelebek olamıyor olmalı ki daha fazla felaket olmuyor. Bu aşamaların görüntülü araştırması yapılıp belgesel hazırlanabilir.

pallotal
12-05-2010, 16:35
http://www.yenitirebolu.com/yazarlar/29-ercan-akbiyik/7078-cam-kese-bocekleri-1-.html


yukarıdaki linkte çam kese böcekleri hakkındaki yazımı yayımladım

nariçi
12-05-2010, 18:16
‘’Calosoma Sycophanta’’ terminatör böceklerden bugünlerde görüyorum, bahçede kendiliğinden varlar ama açıkta çamkese tırtılı kalmadı hepsi toprak altına girdi. Bu durumda toprak altından nasıl yediklerini kontrol edip kesin anlaşılmalı. Bunu belgesel video veya fotoğrafla kanıtlamalı.

bari
12-05-2010, 22:10
Calasomalar tırtılları ağaçlarda bularak yiyor sanırım.. Onlarında etkin dönemi mayısta bitiyor, toprağa geri giriyorlar...1 ay kadar aktif kalıyorlarmış...Günde 7-8 tırtılın hakkından geliyormuş bir böcek..Benimde bahçemde yeşil tırtıllarla başım belada, calasoma böcek bulabilirsem öyle çözmeyi planlıyorum, bulamazsam delfin wgyi deneyeceğim....

MeyveliTepe
12-05-2010, 22:29
Tırtıllar ilaç atabileceğiniz mesafede ise delfin wg basit, temiz ve garanti bir çözüm.

caucasus
16-05-2010, 12:58
Güven İSLAMOĞLU'NUN,
HEryerde bir haber var programın da çam kese tırtılından bahsediyor ancak bilgiler de eksiklik ve yanlışlıklar var yine de izlemek isteyen arkadaşlarl olursa aşşağıda ki linkten izleyebilirler.

http://video.cnnturk.com/2010/programlar/3/22/kardelen-cicekleri

siniroluyorum
17-05-2010, 19:41
Resimleri görünce her gün geçtiğim yolun kenarındaki ağaçlarda da bu böceklerden olduğunu anladım kaç zamandır düşünüyordum.Çok üzüldüm topu topu 20 tane filan ağaç vardı yarısını yol için kestiler yarısı da bu hastalığa tutuldu vah vah.üstelik yanına da yeni fidanlar ekildi:(

caucasus
19-05-2010, 17:10
Orman müdürlükleri zaman zaman bu tırtıllar için ormalara tırtılların düşmanı olan böceklerden salıyorlar bunlar da tırtıllar yemek suretiyle yok ediyorlar. Buna da biyolojik mücadele diyorlar. :)

Eğer imkanınız varsa bu tırtıl yuvalarını toplamak suretiyle yakarak imha edebilirsiniz. Bir de uyarı yazayım size bu yuvaları çıplak elle toplamayın ve toplarken tlozlarından da uzakdurun alerjik hastalık yapıyorlar, boğazınızı rahatsız edip, deriniz de kabarma, kaşıntı ve tahribat yapıyor.

İlaçlama da yapabilirsiniz ancak benim o konu hakkın da pek bilgim yok. Daha önce ki mesajlardan bilgi alabilirsiniz.

pallotal
28-05-2010, 00:09
çam kese böceği hakkında yazdığım bir yazı ilgilenmeniz dileğiyle...<

http://www.yenitirebolu.com/yazarlar/29-ercan-akbiyik/7204-cam-kese-bocegi-2.html

Cumhur Tonba
28-05-2010, 00:23
çam kese böceği hakkında yazdığım bir yazı ilgilenmeniz dileğiyle...<

http://www.yenitirebolu.com/yazarlar/29-ercan-akbiyik/7204-cam-kese-bocegi-2.html

Ercan Bey,
Tabii ki hiç bir canlıyı yok etmemek esas görevimiz olmalı. En güzeli ve en doğrusu biyolojik mücadele.
Biyolojik mücadelede de insan oğlunun ne kadar zararlı ve aptal olduğu ortaya çıkıyor. Doğaya zarar veriyoruz. Canlıların yaşam alanlarını daraltıyoruz. Kimyasallarla bizim için zararlı, aslında doğal hayat için elzem olan canlıları yok ediyoruz ya da sayısını bir hayli azaltıyoruz. Sonra biyolojik mücadele için bu canlıları tekrar çoğaltmak için uğraşıyoruz.

edis2209
14-10-2010, 08:37
Doğa yürüyüşlerinde sık sık rastladığımız Çam Kese'ler beni de çok üzüyor.. Hatta ulaşabildiklerimi imha etmeye de gayret ediyorum..
Ama şunu da itiraf etmeden geçemeyeceğim.. Sonuç'ta oda bir canlı.. Onunda bu yer kürede üstlendiği belki de bilemediğimiz bir görevi muhakkak ki mevcut.. Acaba Çam kese nesli de yok olmaya başlayınca insanoğlu "Keneler" misali başka tehditlerle de mi karşı karşıya gelecek..? Eminim ki tasavvur etmeye çalıştığım bu düşünce çoğu ağaç dostu arkadaşlarımızın da düşündüğü durumlardır.. Fakat Çam Kese'nin verdiği zararları gördüğümde "Katli vaciptir" :)) felsefesiyle düşünmek zorunda olduğumu kabulleniyorum..
Saygılarımla, sevgiyle kalın..

the_mc
04-01-2011, 17:51
önceki senelere göre normal bir seyirde ormanlarda bulunurken havanın sıcaklık artışları onlarıda etkiledi her tarafa yayıldılar. tehdit unsuru taşımaya başladılar. hep deriz ya doğanın dengesi işte ne olduğunu görün.

Sevgi Durul
04-01-2011, 20:05
Bizim buradaki ormanlarda da benzer oluşumlar görmüş ve ne olduğunu merak etmiştim. Ağaçlar net sayesinde ne olduğunu öğrendim. O kadar çoktu ki, tekrar aynı yerden geçtiğimde ağaçlara zararları olmuş mu bakarım.

http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=66420&d=1236690630

Eser İlhan
27-01-2011, 07:03
...............yollarda kara çamları kese kurtları basmış vaktim olursa gücümün yettiği ve imkanlarımın ölçüsünde bölgemizde mucadele etmeye çalışacağım...
Bu oluşumlar inanın içimi parçalıyor tedbir almak lazım..!

Sizde bu sayfayı ve konuyu iyi takip edenlerdensiniz, kırmızı kurdeleyi sayın hozat'la beraber sizlere vermek gerekir inancındayım...

Kırmızı kurdele için çok teekkürler Nuri Bey ;) Kurdeleme layık bir öğrenci olmaya çalışacağımdan emin olabilirsiniz ;) ;)
Hemen iki soru: Çamları kese kurtları bastığını gözle nasıl anlarız ve mücadelesi nedir? Ben de çevremdeki ağaçlara bakayım. Evimizin hemen dışında genişçe, park-meydan olarak ayrılmış bir alan var. Buraya biz de bazı ağaçlar dikerek katkı yapmaya çalışıyoruz. Oradaki ağaçlara bakabilirim en azından..
Bir de şu yazlık yağ - kışlık yağ konusuna bir açıklık getirebilir misiniz? Her yerde bu terimler geçiyor ama nelerdir ve ne zaman kullanılırlar (veya rutin kullanılmalı mıdırlar ) bu konuda net, komprime bir bilgi yok. Dışardan, yeni başlayan biri olarak bakınca biraz dağınık bu konu.
Teşekkürler ;) ;) ;)

Eser İlhan
27-01-2011, 22:26
...........Hemen iki soru: Çamları kese kurtları bastığını gözle nasıl anlarız ve mücadelesi nedir? ........
İyi akşamlar Nuri Bey, ben akşam üstü dersime çalıştım, daha siz mesajımı görüp cevap vermeden çam kese tırtılını öğrendim :) Merak edenler için ağaçlar.net'deki linkini de aşağıya koyuyorum.
Bizim bahçenin civarında da var. Hatta doğasever bir aile 'nin bireyi olarak oğlum ergin kelebeğinin pek de güzel bir resmini çekmiş ve ailece sevip okşamışız çam kese kelebeğini :(

http://www.agaclar.net/?id=showthread&t=13915

Eksikleri ve mücadele detaylarını siz tamamlarsanız çok sevinirim.
Teşekkürler :)

Nuri Murvet
29-01-2011, 20:34
KESE TIRTILI MÜCADELESİ

Biyolojisi : İstanbul şartlarında Temmuz sonu ile Ağustos ayı içerisinde yumurta bırakır.

Bu yumurtalardan Ağustos sonu ile Nisan sonuna kadar tırtıllar çıkarak beslenir.

Nisan ortası ile Temmuz ortasına kadar pupa (Ergin olmak için dinlenme) dönemine girer.

Pupa döneminden sonra ergin kelebekler çıkar ki bu dönem Temmuz ortası ile Eylül ortasına denk gelir ve bu şekilde hayat döngüsünü tamamlar.

Ağaçtaki Zararı

Her yaştaki çamlarda zararı görülebilir. Zararı tırtıllar yapar ve genellikle akşam saatlerinde beslenirler.

Yoğunluğu az olduğu zaman genellikle orman açıklıklarının kenar şeridinde veya münferit ağaçlarda rastlanır.

Fakat yoğunluk arttıkça zararlı olduğu ağaç adedi çoğaldığı gibi her ağaçta görülen kese adedi de çoğalır. Öyle ki bu miktar her ağaçta 1-2 keseden, 20-25 keseye kadar çıkmaktadır.

Yoğunluk az olduğu taktirde zarar sadece keselerin civarında olur.

Yoğunluğu fazla olup kitle halinde görüldüğü taktirde ibrelerin tamamı yok edilerek ağaç çıplak bir hale gelebilir.

Bu durum tırtılların iyice büyüyüp olgunlaştığı ilkbaharda daha bariz olarak görülür.

Zararın seyri şu şekilde olur; Tırtıllar ilk yumurtadan çıktığında sadece yumurta civarındaki ibreleri yanlarından kemirirler. Daha sonra başka bir sürgüne atlayıp biraz daha kuvvetlice kemirmeye devam eder ve buralardan kızarıklıklar meydana gelir ki bunu uzaktan fark etmek mümkündür.

Zarar tırtıllar büyüdükçe artar.

Zararını keselerden çıkıp dolaşarak yapar ve aynı keseye döner. Bu şekilde yoğun zarar gören ağaçlarda gelişme geriliği ve kuruma görülür.

Mücadelesi : Çamkese tırtılı ile mücadele yöntemleri biyolojik, mekanik, kimyasal ve bu ikisinin beraber uygulandığı entegre mücadele olarak yapılır.

Mekanik Mücadele: Küçük alanlarda uygulanabilir. Örneğin keseleri toplayarak yakma, yumurtaları imha etme, tırtılların yapışıp kalmasını sağlamak için ağaç gövde ve dallarına yapışkan maddeler sürme suretiyle yapılır.

Kimyasal Mücadele: Çamkese tırtılı ile Mart-Nisan aylarında keseyi terk etmeye başladığında ve Eylül-Ekim aylarında kese örmeye başladığı zaman kimyasal mücadeleye başlanır ve aşağıdaki ilaçlar kullanılır.

Kullanılacak İlacın Etkili Madde Adı Dozu

Bacillus thuringiensis EC/SC ............... 1,5 l./ Hektara
Deltamethrin 25 g/lt EC ............... 100 ml + 3 l motorin/ Hektara
Diflubenzuron 450 g/lt EC ............... 150 ml + 5 l motorin/ Hektara
Triflumuron % 25 WP ............... 250 g + 5 l motorin/ Hektara
Diflubenzuron 25 WP ............... 16 g /100 l su

Kaynak (http://www.istanbultarim.gov.tr/index.php?option=com_content&view=article&id=1054:cam-kase-trtl&catid=124:btk-koruma&Itemid=294)

Nuri Murvet
13-02-2011, 21:57
Bahçelerde Periyodik Bakım, Budama

Çam kese tırtılı, bu konuyu daha evvel paylaşmıştım..!

Bugün, bahçe bakımını yaptığımız müşterimizin bahçesine giderken yolda Çam kese tırtılı oluşumlarını gördüm, içim parçalandı...

Ağaçlardan zamanımın olduğu kadarı ile sürgün uçlarında oluşan kozaları kesip imha ettik fakat bitecek gibi değil..!

Yarın bu konu ile bölgemizde bulanan ilçe tarım müdürlüğüne gidip neler yapılabilir konuşacağım..!


192572

Çam kese tırtılı,nın yaptığı ağaç üzerindeki zararlar.

Nuri Murvet
13-02-2011, 22:02
Bahçelerde Periyodik Bakım, Budama

Bugün, bahçe bakımını yaptığımız müşterimizin bahçesine giderken yolda Çam kese tırtılı oluşumlarını gördüm, içim parçalandı...

192577

Çam kese tırtılı,nın yaptığı ağaç üzerindeki zararlar.

Nuri Murvet
13-02-2011, 22:16
192578

Çam kese tırtılı,nın ağaç üzerindeki yaptığı zararlar.

Nuri Murvet
13-02-2011, 22:20
192579

Çam kese tırtılı,nın ağaç üzerindeki yaptığı zararlar.

Nuri Murvet
13-02-2011, 22:22
192580

Çam kese tırtılı,nın ağaç üzerindeki yaptığı zararlar.

Eser İlhan
14-02-2011, 08:31
Bahçelerde Periyodik Bakım, Budama

Bugün, bahçe bakımını yaptığımız müşterimizin bahçesine giderken yolda Çam kese tırtılı oluşumlarını gördüm, içim parçalandı...

192577

Çam kese tırtılı,nın yaptığı ağaç üzerindeki zararlar.

Nuri Bey, merhaba. Çam kese tırtılı keseleri beni dehşete düşürdü, çünkü bu hafta sonu tam karşımızdaki bahçede büyük bir ağaç üzerinde eşim bana aynılarından gösterdi. Ben de bu kadar büyük olamaz, belki de bir kuş yuvasıdır dedim...
Burası bir apartmana ait bahçe. Şimdi yönetimiyle konuşup bu oluşumları topla(t)malarını söyleyeceğim. Umarım beni dikkate alırlar.

OSMAN45
14-02-2011, 10:12
Çam kese tırtılı[/B],nın ağaç üzerindeki yaptığı zararlar.

Sayın Nuri Mürvet.

Bu konuya dikkat çekmenizi takdirle karşılıyorum. 2009 yılında geçtiğim İzmit- Mollafenari yolu üzerinde çok fazla görüp üzülüyordum. Sanırım geçen sene mücadelesi yapıldı ve zararı azaldı. Ancak bu sene Balçık-Mollafenari yolu üzerindeki ağaçlarda görüyorum. Ve çok üzülüyorum. Bazı çalışmalar yapılıyor galiba. Gebze ilçe tarım müdürlüğüne durumu bildireceğim.

Her şey gönlünüzce olsun.

Nuri Murvet
14-02-2011, 16:55
Merhaba sayın Eser İlhan

İlgi ve alâkanıza çok teşekkür ederim..!

Bu bir illet, özellikle kızıl çam ve kara çamlara musallat oluyorlar, yoğunluğuna göre kocaman çam ağaçlarını bile kuruma noktasına getirebiliyorlar...

Apartman yönetimine durumun vahametini anlatırsanız yardımcı olacaklarına inanıyorum...


192669

Çam kese tırtılının ağaç üzerindeki yaptığı zararlar.

192670

Çam kese tırtılının ağaç üzerindeki yaptığı zararlar.

Nuri Murvet
14-02-2011, 17:10
Merhaba sayın OSMAN45


Sizde olayın vahametini anlamış birisi olarak, konuya duyarlılığınızdan dolayı çok teşekkür ederim..!

Bu aşamaya gelmeden tedbir ve çalışmalara başlansa yıkım bu kadar fazla olmaz, bunu da aşacağımıza inanıyorum...


192671

Çam kese tırtıl ının ağaç üzerindeki yaptığı zararlar.

Eser İlhan
14-02-2011, 17:11
............Kimyasal Mücadele: Çamkese tırtılı ile Mart-Nisan aylarında keseyi terk etmeye başladığında ve Eylül-Ekim aylarında kese örmeye başladığı zaman kimyasal mücadeleye başlanır ve aşağıdaki ilaçlar kullanılır.

Kullanılacak İlacın Etkili Madde Adı Dozu .
Bacillus thuringiensis EC/SC ............... 1,5 l./ Hektara
Deltamethrin 25 g/lt EC ............... 100 ml + 3 l motorin/ Hektara
Diflubenzuron 450 g/lt EC ............... 150 ml + 5 l motorin/ Hektara
Triflumuron % 25 WP ............... 250 g + 5 l motorin/ Hektara
Diflubenzuron 25 WP ............... 16 g /100 l su

192670

Çam kese tırtılının ağaç üzerindeki yaptığı zararlar.
Bu ilaçların ticari adları da var mı? Varsa birkaçını verebilir misiniz? Böylece onlara ulaşmak daha kolay olur. Etken madde adı ile ilaç aramak fidanlıklarda pek mümkün olmuyor.

Nuri Murvet
14-02-2011, 17:33
Bu ilaçların ticari adları da var mı? Varsa birkaçını verebilir misiniz? Böylece onlara ulaşmak daha kolay olur. Etken madde adı ile ilaç aramak fidanlıklarda pek mümkün olmuyor.

Merhaba sayın Eser İlhan

Bacillus thuringiensis EC/SC ............... 1,5 l./ Hektara

Bacillus thuringiensis, toprak kaynaklı ve gram pozitif bir bakteridir.

Bakteri sporulasyonu anında böcekler tarafından yenildiğinde toksik maddelere dönüşen protein yapıda kristaller oluşturmaktadır.

Bu kristaller içerdikleri endotoksinler ile böceklerin mide çeperini oluşturan hücreleri tahrip ederek sindirimi engeller.

Bacillus thuringiensis, esaslı bioinsektisitler böcek yumurtaların açılmasına çok yakın dönemde(karabaş döneminde) uygulanırsa maksimum etkiyi gösterir.

Bacillus thuringiensis esaslı bioinsektisitler havanın serin olduğu sabah erken saatlerde uygulanırsa kalıcılığı ve etkililiği maksimum seviyeye yükselmektedir.

Bu tipteki bioinsektisitler böcekleri hastalandırarak öldüren doğal ürünler olduğu için böceğin ölümü birkaç gün alabilmektedir, bu dönemde böcek hareketsizdir ve beslenmez..!

Mücadele süreci acil olduğu için küçük alanlarda kontak etkili tüm insektisit ilaçlarla mücadele yapılabilir. Mesela Decis, Dursban 4, Supracide zararlıya temas ettirildimi etkisini hemen gösterir.

Eser İlhan
14-02-2011, 18:48
Merhaba sayın Eser İlhan

Bacillus thuringiensis EC/SC ............... 1,5 l./ Hektara

Bacillus thuringiensis, toprak kaynaklı ve gram pozitif bir bakteridir.

Bakteri sporulasyonu anında böcekler tarafından yenildiğinde toksik maddelere dönüşen protein yapıda kristaller oluşturmaktadır.

Bu kristaller içerdikleri endotoksinler ile böceklerin mide çeperini oluşturan hücreleri tahrip ederek sindirimi engeller.

Bacillus thuringiensis, esaslı bioinsektisitler böcek yumurtaların açılmasına çok yakın dönemde(karabaş döneminde) uygulanırsa maksimum etkiyi gösterir.

Bacillus thuringiensis esaslı bioinsektisitler havanın serin olduğu sabah erken saatlerde uygulanırsa kalıcılığı ve etkililiği maksimum seviyeye yükselmektedir.

Bu tipteki bioinsektisitler böcekleri hastalandırarak öldüren doğal ürünler olduğu için böceğin ölümü birkaç gün alabilmektedir, bu dönemde böcek hareketsizdir ve beslenmez..!

Mücadele süreci acil olduğu için küçük alanlarda kontak etkili tüm insektisit ilaçlarla mücadele yapılabilir. Mesela Decis, Dursban 4, Supracide zararlıya temas ettirildimi etkisini hemen gösterir.

Supracid elimde var. Eğer apartman yönetimi izin verirse zamanı geldiğinde ağacın ilaçlamasını yaparım. Teşekkürler;)

Nuri Murvet
14-02-2011, 21:09
Sayın Eser İlhan




Çam kese tırtılının ağaçlar üzerindeki zararları fotoğraflarla biraz fazlaca veriyorum, umarım sıkılmazsınız...

Konuya biraz daha ilgi çekebilmek ve bilgilendirmektir, amacım..!



192693

Çam kese tırtılının ağaç üzerindeki yaptığı zararlar.


192694

Çam kese tırtılının ağaç üzerindeki yaptığı zararlar.

Nuri Murvet
14-02-2011, 22:01
Çam kese tırtılının ağaçlar üzerindeki zararları fotoğraflarla biraz fazlaca veriyorum, umarım sıkılmazsınız...

Konuya biraz daha ilgi çekebilmek ve bilgilendirmektir, amacım..!



192716

Çam kese tırtılının ağaç üzerindeki yaptığı zararlar.


192717

Çam kese tırtılının ağaç üzerindeki yaptığı zararlar.

192718

Çam kese tırtılının ağaç üzerindeki yaptığı zararlar.

192719

Çam kese tırtılının ağaç üzerindeki yaptığı zararlar.

192720

Çam kese tırtılının ağaç üzerindeki yaptığı zararlar.

Nuri Murvet
14-02-2011, 22:04
Çam kese tırtılının ağaçlar üzerindeki zararları fotoğraflarla biraz fazlaca veriyorum, umarım sıkılmazsınız...

Konuya biraz daha ilgi çekebilmek ve bilgilendirmektir, amacım..!

Son iki fotoğraf

192721

Çam kese tırtılının ağaç üzerindeki yaptığı zararlar.

192722

Çam kese tırtılının ağaç üzerindeki yaptığı zararlar

MeyveliTepe
16-02-2011, 18:18
Zehirli bir solusyon yerine BT kullanmak çevre bakımından daha uygun olur herhalde. Keseler ilaç atılabilecek mesafedeyse Delfin (bt) kullanmak çok etkili bir çözüm. Az bir temas sonucunda dahi bakteri kesedeki tüm popülasyona ulaşıyor ve bir kaç gün içinde hiç bir şey kalmıyor. Kuru havada bu mevsim ideal olur, tırtılın hepsi keselerde toplu halde. Ağaçlara topyekün ilaç atmaya da gerek yok.

Eser İlhan
18-02-2011, 09:32
Zehirli bir solusyon yerine BT kullanmak çevre bakımından daha uygun olur herhalde. Keseler ilaç atılabilecek mesafedeyse Delfin (bt) kullanmak çok etkili bir çözüm. Az bir temas sonucunda dahi bakteri kesedeki tüm popülasyona ulaşıyor ve bir kaç gün içinde hiç bir şey kalmıyor. Kuru havada bu mevsim ideal olur, tırtılın hepsi keselerde toplu halde. Ağaçlara topyekün ilaç atmaya da gerek yok.

Keşke uygulayabilsem. Ama Delfin nasıl bulabiliim bilmiyorum. Benim alış veriş ettiğim fidanlıklarda tanıyan yok. Aslında bahçemdeki birtanecik zeytin ağacıma musallat zeytin güvesi için de iyi olurdu delfin..

Mine Pakkaner
13-03-2011, 21:38
Sn. Eser İlhan, Delfin bir tarım ilacı olduğu için fidanlıklarda bulamamanız normal. Zirai ilaç bayilerine bakmalısınız.

caucasus
01-04-2011, 18:14
2 ay önce gittiğimde köyümüzün karşısında ki dağlar da bulunan çamların üzerlerinin Çam kese tırtılları bulunduğunu gördüm. Daha önce ki senelerde korkuyordum tüm Çam ağaçlarını saracak kurutacaklar diye ancak gecen senelerden yaşamış olduğum tecrübelere dayanarak artık korkmuyorum neden derseniz Ormanlara eskisinden daha iyi bakıyorlar ve bu Tırtılları yemeleri için ormanlara tırtılların düşmanlarından salıp Çam ağaçlarını kurtarıyorlar.

Yaşasın Ormancılar ve tırtıl düşmanları :)))

kelebek çalısı
12-02-2012, 01:32
Çam kese böceği ile ilgili ilginç ve güncel bir kaç bilgi. Çam kese böceğinin faydası da varmış meğer, okuduğum bu haberlerde aşağıdaki bilgiler mevcut.

Çam kese böceği ile mücadele eden ormancıların, bu böceğin ördüğü bu kapalı ve sert olan kozayı zaman zaman bıçak gibi kesici malzemeler kullanarak bozmalarından yola çıkan araştırmacılar çam kese böcegi yuvasının yapısını oluşturan maddeden çelik yelek üretimi yapılabileceği ortaya çıktı. Kozanın bu sert ve dayanıklı yapısı savunma sanayisinin ilgilendiği bir konu.

Diğer bir keşif de çam kese böceği ile mücadele eden ormancıların, grip hastalıklarına yakalanmayışlarından yola çıkan Tübitak çam kese böceğinin yuvasındaki pamuksu oluşumdan giysiler yapılmasına karar verdi. Bu araştırmalar Tübitak ve orman müdürluklerinin ortaklaşa gerçekleştirdiği çalışmalar sonucu, Çevre ve Orman Bakanlığının destek verdiği projeler kapsamında gerçekleştirilmiş.

sakdag
12-02-2012, 14:42
Dün sabah erken saatlerde Trt'deydi sanırım, konu ile ilgili belgesel vardı, çam kese tırtıllarının biyolojik mücadele ile yok edilmesini konu alıyordu. Bu tırtılla beslenen ve ormanda doğal yoldan bu tırtılları azaltan gladyatör böceğini laboratuvar şartlarında çoğaltıp ormana bırakıyorlardı... epey bir ilgimi çekti bu belgesel...

Son yıllarda üzülerek gözlemliyorum ki hızla artıyor bu zararlı canlı ve o güzelim çamlarımız giderek mahvoluyor...

syılmaz
15-02-2012, 17:03
Çam kesesinde ki tırtıllar, köpekler için çok büyük tehlike, doğada köpeğini gezdirenler dikkatli olsun.

LADY-8 İN BAŞINA GELEN SİZİN KÖPEĞİNİZİNDE BAŞINA GELEBİLİR (http://www.avlak.com/forum/index.php?topic=124340.0)

caucasus
06-04-2012, 10:57
Çam kese tırtılı hakkında daha bilmediğim çok bilgiler varmış. Ben bu böceklerin sadece zararlı olduklarını biliyordum baksanıza faydasının yanında yapmış olduğu kozalardan bile insanları korumak için yelek yapılacakmış. Bence çok güzel olur kevlerin yerini alır inşallah. :)

canberkay150
15-03-2013, 18:36
Arladaşlar merhaba. geçenlerde bir böcek buldum. sanırım tırtıl. renkleri çok hoşuma gitti aldım eve getirdim. sonra biraz araştırma yaptım. türünü bulamadım. ama çok benzeye çam kese tırtılı isimli bir böcek buldum. ormanlara çok zarar veriyorlarmış. aynı zamanda insanlarada. bir fotoğrafını koyuyorum. detayl bilgisi olan birisi yardımcı olabilirmi ?