PDA

View Full Version : Sebze Fidesi Yetiştiriciliği




Mine Pakkaner
06-08-2007, 09:10
EGE ÜNİVERSİTESİ TARIMSAL UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ- Çiftçi Broşürü No: 27


SEBZE FİDESİ YETİŞTİRİCİLİĞİ


Prof.Dr. Dursun EŞİYOK

Araş.Gör. M.Kadri BOZOKALFA




Türkiye toplam sebze üretimi bakımından dünyada saygın bir konumdadır. Dünyada sebze üretiminde Türkiye; Çin, ABD ve Hindistan ile birlikte ilk dört sıradadır. Ekonomik değeri yüksek olan domates, biber, patlıcan, kavun, karpuz, üretim miktarları bakımından ülkemiz ekonomisinde önemli bir yere sahiptir.
Ülkemizde yetiştirilen sebzeler serin iklim ve sıcak iklim sebzeleri şeklinde sınıflandırılmaktadır. Serin iklim sebzeleri arasında başta lahana, karnabahar, brokkoli, pırasa, kereviz ve salata-marul, sıcak iklim sebzeleri arasında ise domates, biber, patlıcan, hıyar ve karpuz ilk akla gelenlerdir. Saymış olduğumuz bu sebzeler genelde ülkemizde fide dikimi ile bazı yörelerde ise tohum ekimi ile yetiştirilmektedir.

Neden fide ile üretim tercih edilmektedir?
Geniş alanlarda yapılan yetiştiricilikte sağladığı yararlar nedeniyle fide ile üretim tercih edilmektedir. Bu yararlar aşağıda sıralanmaktadır.
Fide ile yetiştiricilikte tohum sarfiyatının azalması.
Toprak koşullarının tohumla ekime uygun olmaması
Uygun tohum ekim mibzerlerinin yokluğu
Yazlık sebzeler için erken ilkbahar döneminde düşük sıcaklık risklerinden korunma,
Erkencilik sağlaması
Düşük ve düzensiz çimlenmeyi ve çıkışı önlenmesi Yazlık ve kışlık sebze fidelerinin yetiştirilmeleri farklıdır.


Yazlık Sebze Fidesi Yetiştiriciliği

Ülkemizde genellikle yazlık sebzelerden domates, biber ve patlıcan fide ile yetiştirilmektedir. Bu sebzelerin fidelerini yetiştirmek amacıyla fide yetiştirme yerleri Ekim-Kasım aylarında işlenerek, askıya alınır. Ocak ayının sonunda veya Şubat ayı içinde bu yerler freze yardımıyla işlenir, 10-13 cm yüksekliğinde ve 120 cm genişliğinde yastık denilen fide yetiştirme yerleri hazırlanır. Sonra tırmık ile tohumların ekileceği yerler tesviye edilir.
Sebze türlerine göre yastıklarda 8-15 cm sıra arası mesafede ve 1-2 cm derinliğinde çiziler açılır. Bu çizilere tohumlar sıravari olarak ekilirler. Bakım işleri ve fidelerin daha iyi gelişebilmeleri için sıravari tohum ekimi yetiştiricilere tavsiye edilmektedir.
Fide yetiştiriciliğinde toprak tesviyesi ve kullanılan harç materyali büyük önem taşımaktadır. Bu iki uygulama tohum çimlenmesi üzerine etkilidir. Fide üretimi için yastıklarda torf veya yanmış-elenmiş çiftlik gübresi kullanılır. Torf çiftlik gübresine oranla pahalıdır. Bu nedenle genellikle üreticiler daha ucuz olan yanmış elenmiş çiftlik gübresini tercih etmektedirler.


Fidelerin gelişme döneminde suni gübre ile yastıklara besin maddesi takviyesi de yapılır. 25 metre boyunda ve 120 cm genişliğindeki fide yetiştirme yastıklarından yaklaşık 15-20 bin fide elde edilir.



Sağlıklı fide temini amacıyla yastıklara 2 kg fosforlu gübre veya 2-3 kg 20-20-0 kompoze gübre verilir. Tohum ekiminden sonra kapak materyali hazırlanır. Kapak için; üçte-bir oranında iyice yanmış ve elenmiş çiftlik gübresi ile üçte-iki oranında kum ve toprak karıştırılır. İstenirse kapak için 2:1 oranında yanmış ve elenmiş çiftlik gübresi, 2:1 oranında mil karışımı da kullanılabilir. Çiftlik gübresinin fazla olması nemin korunması bakımından da yararlıdır. Bu nedenle çiftlik gübresi sulama sıklığını da azaltır. Yetiştiricilikte çok sık yapılan sulama mantari hastalıklara yol açabilir. Ayrıca, çiftlik gübresi kullanımı tohumların düzenli çimlenmesini de sağlar. Belirtilen ölçülerdeki bir yastık için 80-100 gram tohum yeterlidir. Tohumlar açılan çizilere ekilirler. Üzerleri harç materyali ile kapatılır. Baskı tahtası ile sıkıştırılarak, tohumun toprakla teması sağlanır.


Sıra arası mesafelerin belirlenmesinde bazı konulara dikkat edilmelidir. Örneğin; büyük fide ile dikim yapılacaksa sıra arası mesafe arttırılır. Kuruya dikim yapılacaksa fidenin pişkinleşmesi istenir ve fide yastıklarda uzun süre bekletilir. Böyle durumlarda sıra arası mesafenin arttırılması gerekir. Her sırada ortalama 100-120 bitki olması arzulanır. Sayı tür ve ekim sıklığına göre belirlenir. Kapak materyali örtüldükten sonra tavalar iyice sulanır. Üzeri 0.30 mm kalığında şeffaf polietilen ile örtülür. Örtü malzemesinin U.V katkılı olması örtünün ömrünü artırır ve maliyeti azaltır.


Çimlenme tamamlanıncaya kadar yastıklar açılmaz. Tohumlar çimlenip, toprak yüzeyine çıkınca sık ekim yapılmışsa seyreltme yapılır. Seyreltme işleminden sonra yastıklardaki yabancı otlar temizlenir. Sıra araları işlenerek bitki kök bölgesi havalandırılır. Fideler sökülünceye kadar düzenli sulama yapılır. Yastıklardaki fidelerin sağlıklı ve iyi gelişebilmesi için açık ve güneşli havalarda etekler açılarak, havalandırılır. Şubat ayının ortasında ekilen tohumlar nisan ayı ortalarında dikim büyüklüğüne ulaşırlar. Dikim büyüklüğüne gelen fideler sökülmeden bir gün önce bol su ile sulanmalıdır. Bu sulama, söküm sırasında kökte meydana gelebilecek hasarları azaltır. Normal şartlarda tohum ekiminden 45-50 gün sonra fideler dikim büyüklüğüne ulaşırlar.

Kışlık Sebze Fidesi Yetiştiriciliği

Kışlık sebzeler arasında yer alan karnabahar, lahana, brokkoli ülkemizde fide ile yetiştirilmektedir. Fide yetiştirilecek toprak ilkbaharda sürülerek bırakılır. Mayıs-Haziran aylarında toprak freze ile işlenir, tırmıkla düzeltilir ve tavalar hazırlanır.
Sulama suyunun tavalarda kalması için tava kenarları yastıklara göre yüksektir. Toprak nemini sağlamak amacıyla tohum ekiminden önce tavalar sulanır. Tohumlar 1-2 cm derinliğinde açılan çizilere sıravari ekilirler. Sıravari ekim hem bitki gelişmesinde hem de bakım işlemlerinde kolaylık sağlar. Sıra arası 10-15 cm olacak şekilde tohumlar ekilirler. Üzerleri yazlık sebze fidesi yetiştiriciliğindeki gibi hazırlanan harç ile örtülür. Fide yastıklarında kullanılacak harçta hastalık ve yabancı ot tohumlarının bulunmaması gerekir. Kapak atıldıktan sonra tavalar iyice sulanır. Nem kaybını önlemek amacıyla toprak yüzeyi gazete kağıdı, nemli bez veya çuvallarla örtülür.


Tohum ekimi yaz aylarında yapıldığı için sıcaklık çok yüksektir. Bu nedenle tohumların çimlenmesi için sık sulama yapılır. Tohumların çimlenme durumu her gün kontrol edilir. Çimlenme başlar başlamaz toprak yüzeyindeki örtü materyali kaldırılır. Sıcak saatlerdeki güneş ışınlarından korunması için fidelerin üzeri gölgeleme materyali ile örtülür. Fideler dört beş yapraklı oluncaya kadar düzenli olarak öğleden sonraları sulanır.


Ege bölgesi koşullarında tohum ekimi Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarında yapılır. Tohum ekiminden 30-35 gün sonra fideler dikim büyüklüğüne ulaşırlar. Yetiştiricilikte erkencilik sağlamak isteniyorsa tohumlar daha erken dönemde ekilebilir.

http://www.agr.ege.edu.tr/%7Etuam/brosur/viyol6.gifhttp://www.agr.ege.edu.tr/%7Etuam/brosur/viyol4.gifhttp://www.agr.ege.edu.tr/%7Etuam/brosur/seedling_3-A.gif
http://www.agr.ege.edu.tr/%7Etuam/brosur/fide4.gif http://www.agr.ege.edu.tr/%7Etuam/brosur/fide7.gif


Topraklı (Tüplü) Fide Yetiştiriciliği

Topraklı fide yetiştiriciliğinde hem yazlık hem de kışlık sebzelerin tohumları kasalara, plastik torbalara, saksılara veya fide yetiştirme viyollerine ekilmektedirler. Bu kaplar farklı boy ve ebatlarda olabilir.
Tohum ekim ortamı olarak torf, perlit ve vermikülit karışımları veya toprak, çiftlik gübresi ve mil karışımları kullanılabilir.


Tohum ekiminde kullanılacak kaplar yetiştirme yerine veya amacına göre değişmektedir. Genellikle tohumlar farklı büyüklükteki fide yetiştirme viyollerine ekilmektedir. Bu viyollerin bakımı ve tarlaya taşınması kolaydır. Viyollerde çimlenen tohumlar kışlık sebzeler için sera altına, yazlık sebzeler için gölge bir yere alınırlar. Fideler uzun süre viyollerde kalacaklarsa daha büyük viyoller tercih edilmelidir.

Tohum ekiminde kullanılacak harç materyali İdeal harç materyali ve miktarı 50-60 litre torf, 20-25 litre vermiküllit, 5-7.5 litre perlit şeklindedir. Bunun dışında; 50-60 litre torf ve 20-25 litre perlit karışımı veya sadece torf kullanılarak da tohum ekim harcı hazırlanabilir.
Topraklı (tüplü) fide ile yapılan yetiştiricilik son yıllarda artmıştır. Ülkemizde son yıllarda hazır fide üretimi yapan tesisler kurulmuştur. Bu gelişmenin nedeni tüplü fidelerin üreticiye sağladığı yararlardır. Tüplü fidenin yararları aşağıda belirtilmektedir.
fidelerin tarlada tutma oranı yüksektir
tohum sarfiyatı en aza inmektedir.
erkencilik sağlanmaktadır
bitki gelişmesi düzenlidir ve hasat zamanı aynıdır
fidelerin dikimi makine ile yapılabilmektedir. İyi Bir Fidenin Özellikleri Nelerdir?


Sağlıklı ve yüksek verim elde edebilmek için fidelerde aşağıdaki özellikler olmalıdır.
fide diri olmalı
kuru maddece zengin olmalı
fazla genç veya fazla yaşlı olmamalı
fideler çok fazla boylanmamalı
kalın ve kuvvetli olmalı
bazı türlerde kendine özgü mumsu tabaka ve renkler oluşmalı
kök sistemi sağlam ve tam olmalı, mümkünse üzerinde bir miktar toprak bulunmalı
fidelerin tümü aynı büyüklükte ve gelişme döneminde olmalı




doğa_29
19-04-2009, 06:24
Geçen sene yaz ayında köyde diktiklerim epey bir çoklaşmıştı.Marullar boy boy oldular.Lahanalarımda öyle O yaz maydonoz,lahana,dereotu,uzun soğan, bir de çilek ekmiştim.10 tane çıktı daha.Domates ekmiştim ama çıkmadı.Bu yaz inşallah alabiliriz.

Ulaş
16-09-2009, 16:27
pazardan herhangi bir sebeple elimize geçen bir sebzenin tohumlarını dikersek yeşerir mi? yoksa o sebzenin dalında kuruması mı gereklidir?

organica
07-11-2009, 21:58
Pazardan aldığınız sebzelerin tohumları çimlenebilir fakat burada önemli olan o sebze tohumunun F1 olup olmadığıdır. Eğer F1 (hibrit) ise aynı şekilde sebze elde etme şansınız azdır.

begonya26
02-03-2010, 08:06
dun bende domates, biber ,salatalık, dereotu ,semizotu ve ıspanak ektim bakalım ne kadarda çimlenecekler.10 gun önce diktigim tereler fıskırdılar.domates biber ve salatalık serada digerleri dısarda toprakta.

organica
03-03-2010, 18:24
dun bende domates, biber ,salatalık, dereotu ,semizotu ve ıspanak ektim bakalım ne kadarda çimlenecekler.10 gun önce diktigim tereler fıskırdılar.domates biber ve salatalık serada digerleri dısarda toprakta.

Dikim yapacağınız yer hazır ise önce salatalık, sonra domates, en son biber fideleri dikime hazır olacaktır.

faruk5525
03-03-2010, 19:10
istanbuldayım salatalık tohumları ne zman ekmeliyim bahçeye

organica
03-03-2010, 20:06
istanbuldayım salatalık tohumları ne zman ekmeliyim bahçeye

Nisanın 20 sinden sonra dikerseniz daha uygun olur.Soğukları atlatmış olursunuz en azından.

begonya26
03-03-2010, 20:20
Dikim yapacağınız yer hazır ise önce salatalık, sonra domates, en son biber fideleri dikime hazır olacaktır.

Çok teşekkür ederim bilgi için.

nariçi
05-05-2010, 11:40
Piyasa da satılan viyollerde ki fideler küçücük viyollerine göre kocaman fideler görüyorum. Bu cevizin sığmayacağı viyollerde ne koyuyorlar da fideler kocaman oluyor?

furkan yıldız
13-04-2012, 11:58
Piyasa da satılan viyollerde ki fideler küçücük viyollerine göre kocaman fideler görüyorum. Bu cevizin sığmayacağı viyollerde ne koyuyorlar da fideler kocaman oluyor?

Benim de merak ettiğim bir konu !

Halil Önen
13-04-2012, 20:49
Piyasa da satılan viyollerde ki fideler küçücük viyollerine göre kocaman fideler görüyorum. Bu cevizin sığmayacağı viyollerde ne koyuyorlar da fideler kocaman oluyor?

Sadece torf _isterlerse biraz perlit vb. kullanıyorlar, kimyasal gübreleri eritip sulama suyu ile veriyorlar.

gultar
15-04-2012, 14:12
Kendi fidelerimi ürettim. Ayaş domatesi, pembe domates , köy biberi. En sağlıklısı bu, ne ile beslediğim, büyüttüğüm belli organik gübre temiz doğal besinli su.

selis
15-04-2012, 16:05
Sn. Gultar domat yazmışsınız ya bayıldım.. ;)

aydın
16-04-2012, 15:39
Artık dikime hazır olan tohumdan yetiştirdiğim tatlı boyabat biberlerim ;)

Yaklaşık 45 adet fide. Yazın bi kenara koyduğum uzun dondurma kapları epey işime yaradı..

Ekim tarihi 22 şubat...

283660

283661

283662

karamanliali
22-04-2012, 11:46
Evde fide nasil ve nerde hangi sartlarda yetistirilir, nelere dikkat edilmelidir?
Hangi toprak kullanilir, biraz bilgi verirmisiniz?
Ben ozel cimlendirme topraginda yetistirmeye calistim, pencere onunde, kalorifer uzerinde. Ama nedense cok ince oldular ve uzayip gittiler.
Buyuk bir saksiya kaldirincada bazilari kurudu yapraklari sarardi.
Nerde hata yaptim?
Bazi kisiler 3. ve 4. yapraklari cikinca ilk yapraklarini kopar dediler dogrumu bu?
Bide tohumlari ekmek icin yeni ayi bekle (hilal) diyorlar bu dogrumu?
Ay eskiyince dikilirse fazla verimli olmazmis.
Fide yetistirme hakkinda her turlu bilgiye ihtiyacim var.
Simdiden bilgilerinize tesekkur ederim.

Selamlar.

bilgiteknik
23-04-2012, 11:03
Sayın karamanlıali, bitkiyi doğal yaşam koşullarında yani gereksinimini iyi bilerek beslemelisiniz. öncelikle yaptığınız hata : cam arkasında bitki yetiştir meyiniz. hem mavi ötesi (UV) hem kırmızı ötesi (IR) ışınlar geçmez. görünen ışığın %80 ni geçebilir. örtü altında yetiştirecek seniz en iyisi bir mevsimlik çok ince naylon kullanın.
Ay ışığına duyarlı doğal bitkiler de var. ama ay ışığının bitkiler üzerinde pek etkisi yok.
Fide yetiştirimi, budama konusu her bitki türü için, yetiştirme koşulları ve istenilen ürün için gerekli olup, çok ayrıntılı bilgili, deneyimli ve bazen de donanımlı olmak gerekiyor.

En iyi toprak için; az miktar humuslu toprak içeren derekumu ve üzerine yeterince gübre eklenmiş olmalıdır. gübrenin güneş görmemesi için üzeri örtülmelidir.
Ekim işlemini doğal yaşam koşullarına uygun zamanda yapmalısınız.

fidecim.
04-04-2013, 20:25
Piyasa da satılan viyollerde ki fideler küçücük viyollerine göre kocaman fideler görüyorum. Bu cevizin sığmayacağı viyollerde ne koyuyorlar da fideler kocaman oluyor?

Merhaba,

Ben Antalyadan profosyonel bir sebze fidesi üretim firması İklim Fide'nin yöneticisi ziraat mühendisiyim. Merak etmeyin bişey koymuyoruz, çiçekçilerde veya yapımarketlerde satılan torfları değil Fillandiyadan ithal torf kullanıyoruz. Bir de o gördüğünüz fideleri yetiştirebilmek için makinasından serasına en az 1 milyon TL lik yatırım yapıyoruz ki alet işler el övünür derler eğer o fideleri amatör şartlarda öyle yetiştirmek mümkün olsaydı biz de o yatırımları yapmazdık tabii ki. Özel Torf,özel gübreleme programı ve o programı uygulayacak alet ve ekipmalar. Ve en önemlisi 16 yıllık bilgi birikimi diyelim:)

agronom_06
04-05-2013, 19:53
16 yıl önce bu insanlar ne yiyorlarmış çok merak ettim doğrusu ...

kavil
28-05-2013, 07:45
detaylı ve güzel yazı için teşekkürler.

iloniatutuklun
04-02-2014, 11:00
fidecim;olmasaydın insanlık ne yapardı..iyi ki varsın .

hanımeli
17-02-2014, 11:25
Merhaba ben bu sene bahçede fide oluşturmaya çalışacağım,100x140 cm ada var yüksekliği 30 cm,içine bahçe toprağı,perlit,Hindistan cevizi torfu ve tavuk,inek gübresi karışımı koyup puf puf bir yastık yapacağım ve verdiğiniz bilgiler eşliğinde tohumlarımı dikeceğim,üzerlerini sera naylonuyla küçük bir çatı gibi kapatmayı düşünüyorum,bu yeterli olurmu yoksa dümdüz mü kapatmalıyım acaba

osmanavci
09-03-2014, 19:43
Merhaba ben bu sene bahçede fide oluşturmaya çalışacağım,100x140 cm ada var yüksekliği 30 cm,içine bahçe toprağı,perlit,Hindistan cevizi torfu ve tavuk,inek gübresi karışımı koyup puf puf bir yastık yapacağım ve verdiğiniz bilgiler eşliğinde tohumlarımı dikeceğim,üzerlerini sera naylonuyla küçük bir çatı gibi kapatmayı düşünüyorum,bu yeterli olurmu yoksa dümdüz mü kapatmalıyım acaba

bende aynı sorunun cevabını bekliyorum

Lazuti
09-03-2014, 21:05
Nacizane fikrim çatı gibi yapmanız daha faydalı olur, sera etkisi artan iç hacimle beraber artar ve ortam soğukta bile daha nemli kalır.Gün ışığı yansıtacak olan yüzeyde düze göre daha geniş olur bu da fidelere yararlı olur.

Çatı gibi yapınız.

İsmail Kuzucu
09-03-2014, 21:10
Merhaba ben bu sene bahçede fide oluşturmaya çalışacağım,100x140 cm ada var yüksekliği 30 cm,içine bahçe toprağı,perlit,Hindistan cevizi torfu ve tavuk,inek gübresi karışımı koyup puf puf bir yastık yapacağım ve verdiğiniz bilgiler eşliğinde tohumlarımı dikeceğim,üzerlerini sera naylonuyla küçük bir çatı gibi kapatmayı düşünüyorum,bu yeterli olurmu yoksa dümdüz mü kapatmalıyım acaba

bende aynı sorunun cevabını bekliyorum

Merhabalar,

Bahçe toprağı ve cocopeat karışımı yeterli olacaktır. Tavuk gübresini torf ile karıştırıp tohumların üstünü örtmede kullanabilirsiniz. İnek gübresini kullanırsanız ot içinden fideleri ayırmanız zor olacaktır.

Çatı yapmak yerine pprc plastik borular ile tünel sera gibi üstlerini örtebilirsiniz. Bu şekilde yaparsanız 2 türlü kazançlı olursunuz.

1. Tünel sera gibi olacağı için öğlen sonrası seranın içi ısınır, gecede bu sıcaklık yavaş yavaş düşer. Tohumlar daha çabuk toprak yüzüne çıkar.

2. Sera örtüsünden oluşan damla sayısı en az seviyeye iner ve mantar hastalığını görülmez.

Tohumlar çıkana kadar serayı hiç açmanıza gerek yoktur, fideler toprak yüzünde gözükmeye başladığı zaman günde 4-5 saat havalandırma yapıp tekrar örtmeniz gereklidir.

Bereketli ürünler..

Resulgur
04-03-2015, 10:08
Yaklaşık 15 gun oldu ekim yapilali tohum seti aldım filizlenmesi gayet başarılı oldu fakat yavaş büyüyor lar ve kök tutmuyor gibi geldi bana ..:(

dal
12-03-2015, 12:24
Çok fazla sulamadan dolayı uzayıp gitmiş filizler.Görünen filizler iki türde oluyor güneşsizlikten boyları uzuyor **** çok fazla sulamadan.Suyu azaltıp drenajı kontrol etmeniz gerekli tüm tohumlar çimlendiyse üzücü çünkü bence pek iflah olmaz gibi görünüyorlar.:(

nkutsay
12-03-2015, 13:52
Yetersiz isik. Resimdeki fideler yasamaz. Vakit var yeniden ekim yapin. Cimlenir cimlenmez bol isiga maruz birakin ama direkt ogle gunesine degil.

asmalıtepe
21-03-2015, 17:45
Domates fidelerim 4-5 cm oldular.

Merak ettiğim bir konu var ki, çimlendikleri ve şu an içinde oldukları toprak;

Compa Sana denilen çimlendirme-fideleme toprağı olarak nitelendirilen özel bir toprak.

Gerçekten de çok çabuk çimlendiler ve fideleştiler.

Asıl yerlerine dikilene kadar aynı yerde kalmalarında sakınca olabilir mi?

Fide araları 3-4 cm dir.

Asıl soru bu toprak; kök gelişiminde yeterli olablir mi?

Yardım ve bilgilerinize ihtiyacım var. Rica ediyorum.

Resulgur
03-04-2015, 04:53
Selam .. Gitti gidiyor dan Jardinslife diye bir sebze tohumu seti aldım. Bu markanın tohumları nasıl acaba tecrübesi olan var mı ?

cumartesi
03-04-2015, 10:19
Selam .. Gitti gidiyor dan Jardinslife diye bir sebze tohumu seti aldım. Bu markanın tohumları nasıl acaba tecrübesi olan var mı ?

Ben de aynı seti aldım. Tohumları peçete arasına koyup nemlendirerek kilitli poşetler içerisine koydum. Kaloriferin üzerinde çimlendiriyorum. Ancak bazı tohumlar geç, bazıları da daha erken çimleniyor. Sebzenin çeşidine göre değişiyor. Çilekler henüz çimlenmedi.

cgdsfdn
24-04-2015, 09:27
1 ay önce ektiğim kavun tohumlarımdan ikisi filizlendi ama şimdi yaprakalrı buruşup sararmaya başladı ne yapmalıyım acaba

AvsarBey
29-05-2015, 00:07
Arkadaslar fidelere kök ve gövde yaptiramiyoruz, sasirtmadan, saksidan bahceye götürmek istiyoruz. evde yer yok sasirtmaya. Kökleri cok zayif oluyor, tutmadi busene yine tutmadi. bahcede direk topraga eksek tohumu, biber patlican domates. sayfada okuduguma göre, üzerine örtü örtülünce soguktan etkilenmezmis, vede pencere önünde saksida yapmak istemiyorum artik. Bahcede yapsam ben bu fide elde etmeyi nasil bir örtü örtmem lazim, arkadasimizin biri elyaf örtüde, tünelde mart ayinda domates fidesi ekmis, naslil oluyorda donmuyor. Bir frankfurtda 15 mayistan önce ekemiyoruz, bir don var o mutlaka geliyor ve ekilenleri yakip geciyor, 15 mayistan önce ekmeye cesarte edemiyoruz, yoksa fideler gidiyor. bahcede naylon altinda yapsam, tünle olur dört köse olur, artik nasilsa, yani fotolu anlatim yakalayamadim sitede. cok uzun yorumlar ve anlatimlar var, suan aynen benim yaptigim gibi :) )) fotolar sayfalarca yaziya bedeldir lütfen bol foto kullanalim

AvsarBey
29-05-2015, 00:23
Arkadaslar fidelere kök ve gövde yaptiramiyoruz, sasirtmadan, saksidan bahceye götürmek istiyoruz. evde yer yok sasirtmaya. Kökleri cok zayif oluyor, tutmadi busene yine tutmadi. bahcede direk topraga eksek tohumu, biber patlican domates. sayfada okuduguma göre, üzerine örtü örtülünce soguktan etkilenmezmis, vede pencere önünde saksida yapmak istemiyorum artik. Bahcede yapsam ben bu fide elde etmeyi nasil bir örtü örtmem lazim, arkadasimizin biri elyaf örtüde, tünelde mart ayinda domates fidesi ekmis, naslil oluyorda donmuyor. Bir frankfurtda 15 mayistan önce ekemiyoruz, bir don var o mutlaka geliyor ve ekilenleri yakip geciyor, 15 mayistan önce ekmeye cesarte edemiyoruz, yoksa fideler gidiyor. bahcede naylon altinda yapsam, tünle olur dört köse olur, artik nasilsa, yani fotolu anlatim yakalayamadim sitede. cok uzun yorumlar ve anlatimlar var, suan aynen benim yaptigim gibi :) )) fotolar sayfalarca yaziya bedeldir lütfen bol foto kullanalim Bahcede tohumdan fideye yolculuk asama asama bilen agabeylerimiz tarif etsin ltf

kgursan
08-06-2015, 19:38
Tohum çimlendirme, ve çimlenmiş olan tohumun FİDE olması,

Tohumlar doğanın en güçlü varlıklarıdır. Uygun ortam koşulları var ise ve olgunlaşması (dinlenmesi) tamamlanmış ise kolayca çimlenirler. çimlenebilmesi için: toprak (çimlenme ortamı) -su ve hava gereklidir.

1. genellikle tohum ekilir, toprağa temas etmesini güçlendirmek için hafifçe bastırılır, üzeri örtülerek dış olumsuzluklardan korunur ve Süzgeçle sulanır. Su toprağı ıslatır, ve aşağılara doğru süzülerek akar, suyun bıraktığı boşluklara hava (oksijen) dolar. Eğer suladıktan sonra bastırırsanız!! bu boşluklar tıkanır , hava alamaz...Tohum yatağının sıcaklığı 15-16 o C üzerinde ise tohum suladığınız su ile şişer ve çimlenir. Çim borusunu uzatarak toprak yüzüne , ışığa doğru çıkar. İlk önce tohum yapraklarını (Kotiledon-Çenek yapraklar) çıkarırlar sonra gerçek yapraklar çıkar.

2. Işık: Gerçek yaprakları çıkaran tohumlar, Bundan sonra bol ışık isterler. En iyisi, gölgesiz parlak güneş ışığıdır. 10 000 lüx cıvarındadır. Ancak burada sıcaklık faktörü de devreye girer. Doğrudan güneş ışığı, özellikle sera gibi yapıların altında sıcaklığı da anormal artırır. 25 oC üzerindeki sıcaklıklar zarar verir. Bu nedenle hafif bir gölge yeni çimlenen fideciklere iyi gelir.

Işık- sıcaklık etkileri arasında Yüksek sıcaklık-Düşük ışık istenmeyen bir durumdur, ve zayıf uzun boylu fidelere sebeb olur. Yüksek ışık- Yüksek sıcaklık etkilerini bir dereceye kadar tolere eder. Yüksek sıcaklık bol nem ise hızlı büyüme yapar ama hızlı büyüyen bitkiler zayıf olur. Genellikle sıcak olsun diye kalörifer üstüne konan fideler, zayıf ışık nedeniyle cılız olur,

Oda içi, ev içi ışık genellikle düşüktür. örneğin foto çekerken FLAŞ ister.

En iyi fide: Bol güneş ışığı, 15-16 oC sıcaklık, havadar ve az nemli ortamlarda yetişir. Bu ortamlar da bölgelere göre değişmek üzere Mart-Mayıs ayları arasında oluşur. Böyle uygun ortamlarda yetişen fideler "PİŞKİN" fide olur. sağlam olur dikildikten sonra çabuk gelişir.

Kök yapmış fideye çok su vermek de iyi değildir. Hızlı büyümeye ve zayıf kalmasına neden olur.

3. Diğer taraftan nemli-sıcak ortamlar, aynı zamanda "Hastalık etmenlerinin" de hızla çoğalmasına neden olur. Çökerten, fityum vb gibi fide hastalıkları hemen fidecikleri hemen götürür. ilaçlı- koruyucu önlem almak gerekir.

Sonuç olarak uygun koşulları sağladıktan sonra tohumdan fide yapmak için öyle milyon dolarlık yatırımlar büyük, ticari işletmeler içindir.

uzman_görüşü_32
20-07-2015, 17:57
Yaklaşık 15 gun oldu ekim yapilali tohum seti aldım filizlenmesi gayet başarılı oldu fakat yavaş büyüyor lar ve kök tutmuyor gibi geldi bana ..:(

sıvı **** katı halde hümik fulvik asit ( köklendirici ) kullan bitkilerindeki değişmeyi görürsün

uzman_görüşü_32
20-07-2015, 18:03
Bahcede tohumdan fideye yolculuk asama asama bilen agabeylerimiz tarif etsin ltf
ilk önce mümkün mertebe sertifakalı tohum alınır bu tohumlar homojen şekilde torf **** organik özellikleri yüksek yetişme ortamlarına atılır burada sıvı **** katı halde humik fulvik asit ( köklendirici) tonik benzeri ürünler suyla birlikte verilir bu köklenmeyi teşvik eder hızlandırırır bitkinin toprak üstüne çıktımı kök bölgesine vegatatif yani toprak üstü aksamına strese girmesin diye deniz yosunu verilir bu aminoasitlerle giberallinle desteklenir bitki belirli bir süre sonra ilk başlarda mildiyö kurşuni küf ve erken yaprak yanıklığı ve zararlılar için üstten ilaçlama yapılarak bitkiye daha fazla büyüme için imkan tanırız şaşırtma aşamasında kesinlikle üstten su verilmez bu mantara sebep olur

dongyul
12-02-2017, 11:23
Sağlıklı Fideler



Sağlıklı fideler yetişme konusunda bende bir kaç yıl önce acı tecrübeler edinerek öğrendim... Halende öğrenmeye devam ediyorum. Benim sağlıklı fideler elde etme konusunda izlediğim yolu sizlerle paylaşmak istedim..


İlk basamak; tohumları ıslak pamukların içinde çimlendirerek başlıyorum... Burada en önemli husus ısının korunması ve sabit olması bu sayede erken çimlendirme sağlayabiliriz. Örneğin ben peteklerin üstünde çimlendiriyorum.

638677


İkinci basamak; çimlenen tohumları zarar görmeden pens yardımıyla hepsini aynı saksıya aktarıyorum. Bu saksılarda tohumlar dünyaya merhaba diyorlar... Bu saksılarda 1.5 - 2 haftalık bir gelişme gösteriyorlar ve kök yapıları gelişiyor... En önemli husus sera ortamında sıcaklığın sabit olmalı...

638678


Üçüncü basamak; Saksılarda toplu halde gelişen fideler ayrı ayrı tek tek küçük viyollere aktarılıyor... Buradaki amaç şaşırtma yaparak kök yapısının daha fazla gelişimini sağlamak... 1.5 - 2 hafta süre zarfında fideler diğer basamağa geçiyor. En önemli husus sera ortamında sıcaklığın sabit olmalı... Işık ayarı tüm gün olmalı eğer ışık yeterli olmazsa fidelerin güçsüz, cılız ve sağlıksız olmasına neden olur..

638679

Dördüncü basamak; Küçük viyoller de kök yapısı gelişen fideleri daha büyük viyollere aktararak hem kök yapısını hemde toprak üstü yapılarının çok hızlı gelişimini sağlamak... En önemli husus sera ortamında sıcaklığın sabit olmalı... Işık ayarı tüm gün olmalı eğer ışık yeterli olmazsa fidelerin güçsüz, cılız ve sağlıksız olmasına neden olur..

638680


Beşinci basamak; Artık son basamak elde ettiğimiz sağlıklı güçlü fideleri asıl yerlerine aktarabiliriz... Bu şekilde o kadar iyi gelişim gösteren fideler oluyor ki bazıları çiçek bile açmış olabiliyor... Kök yapıları mükemmel gelişiyor ve gövde yapısı iri yapıda olabiliyor. Ayrıca bu şaşırtma sayesinde güçlü bireyler elde ediyorum...


638681




Not: Fideler hiç bir zaman direk rüzgara maruz kalmamalı ve eğer çok fazla çeşit ekimi yapılıyorsa etiketleme işine önem verilmeli...

Rauf89
04-01-2018, 19:02
https://i.hizliresim.com/BLm89g.jpg

Bu fideler cokmu uzadı?

Sezerakk
12-02-2018, 22:59
https://i.hizliresim.com/BLm89g.jpg

Bu fideler cokmu uzadı?

Daha önceki deneyimlerimize göre normal görünüyor ancak işe vakıf olan arkadaşlar daha iyi bilgi verirler. Bereketli olsun.

AvsarBey
16-03-2018, 15:53
Cok cok teskkürler, zaman ayirip bizleri bilgilendirdiginiz icin saygilar.

Netde buldugum güzel bir cekim ve anlatim Budur.
https://www.youtube.com/channel/UCNU2P3zeLeG5LgTTbjuDVkA/videos

tahres
08-04-2019, 11:05
Herkese merhaba,
Viyollerde fideler yetiştiriyorum. Fide topraklarının üstünde yeşil yosun gibi bir tabaka oluşuyor, nedeni hakkında fikri **** bilgisi olan varsa paylasabilirmi acaba.

tahres
08-04-2019, 20:02
viyollerdeki toprakların üzerinde oluşan yeşilimsi tabaka
bunun sebebinin ne olacağı konusunda fikri **** bilgisi olan varsa anlatabilirmi acaba

Resulgur
08-04-2019, 20:11
viyollerdeki toprakların üzerinde oluşan yeşilimsi tabaka
bunun sebebinin ne olacağı konusunda fikri **** bilgisi olan varsa anlatabilirmi acabaToprak sürekli nemli kaldığından oluşur. Normal bir durum, sulama aralığını biraz daha uzatabilirsiniz. Kolay gelsin

tahres
09-04-2019, 19:46
Toprak sürekli nemli kaldığından oluşur. Normal bir durum, sulama aralığını biraz daha uzatabilirsiniz. Kolay gelsin

Teşekkür ederim Bilgi icin.
Gubre kullanımı fazla olursa toprağın asit oranı yukselir ve bu şekilde yeşilimsi bir tabaka oluşabilir diye de duydum.
Buda bir sebep olabilirmi acaba

4olgac
10-04-2019, 01:48
Teşekkür ederim

mberkayg
20-04-2020, 23:12
teşekkürler

Pumpking
07-05-2020, 20:39
Biz de domates , marul ve biber fidesi yetiştiriyoruz.

gencyetistirici
12-05-2020, 19:19
merhaba

gencyetistirici
12-05-2020, 19:30
çokmu gübreledim acaba konu açamadım npk 15 15 15 gübresi göz kararı bir iki tutam verdim köklerine sanki biraz yaprakları yanmış gibi

varagele46
30-04-2022, 23:03
Marul ve kıvırcık tohumlarını viyolde çimlendirme denemesi yaptım ilk defa. Toprak olarak vermikülit, torf, yanmış keçi gübresi kullandım. Çimlenene kadar viyollerin üzerini strech ile kapattım. Kısa sürede çimlendiler. Daha sonra strech filmi çıkararak yarı gölge ortama aldım. Ancak kullandığım toprak karışımı çok hızlı kuruduğu için sık sık fısfıs yardımıyla sulamak zorunda kaldım. Ancak fideler hemen uzamaya başladılar. Fakat boyları uzamasına rağmen ince zayıf oldular ve kökleri gelişemedi. Sulamayı azaltınca da fideler pörsümeye başladı. Son çare olarak viyollerin üzerine killi bir toprak serperek hava ile temasını azaltma yoluna gittim ve bazı fideleri bu şekilde kurtarabildim. Edindiğim tecrübe şu oldu. Kullandığım toprak karışımı hatalı idi. O karışıma mutlaka normal toprak ta eklemem gerekiyor, en azından üst katmanına. Konu hakkında daha deneyimli olanlarında görüşlerine ihtiyacım var.

Portakal Rengi
02-05-2022, 10:28
Marul ve kıvırcık tohumlarını viyolde çimlendirme denemesi yaptım ilk defa. Toprak olarak vermikülit, torf, yanmış keçi gübresi kullandım. Çimlenene kadar viyollerin üzerini strech ile kapattım. Kısa sürede çimlendiler. Daha sonra strech filmi çıkararak yarı gölge ortama aldım. Ancak kullandığım toprak karışımı çok hızlı kuruduğu için sık sık fısfıs yardımıyla sulamak zorunda kaldım. Ancak fideler hemen uzamaya başladılar. Fakat boyları uzamasına rağmen ince zayıf oldular ve kökleri gelişemedi. Sulamayı azaltınca da fideler pörsümeye başladı. Son çare olarak viyollerin üzerine killi bir toprak serperek hava ile temasını azaltma yoluna gittim ve bazı fideleri bu şekilde kurtarabildim. Edindiğim tecrübe şu oldu. Kullandığım toprak karışımı hatalı idi. O karışıma mutlaka normal toprak ta eklemem gerekiyor, en azından üst katmanına. Konu hakkında daha deneyimli olanlarında görüşlerine ihtiyacım var.

Sorun kalınlaştırdığım cümlede.
Çok su, yetersiz ışık bileşiminin sonucu gereksiz uzama.
Tohum çimlendirmek için karışımlara gerek yok. Çimlenme sırasında gerekli tek besin su. Bitkinin büyümesi ve kök oluşturması için gereken diğer besinler tohumdan sağlanıyor.
Çimlendirme toprağına eklenen gübre tam ters sonuç yaratabilir. Kökler yanabilir.
Forumda çimlendirme ile ilgili bir bölüm var. Orada birden fazla konu var ki hepsi gerekli. Tek tek deneyeceğinize oradaki bilgileri kavramanızı öneririm. İnternette gereğinden fazla öneri var. Kafanızı karıştırmadan, yalan yanlışları ayıklamanız için konuyu kavramış olmanız önemli. Temel bilgileri oturttuktan sonra uygulama ve gözlem sizi geliştirecektir.