PDA

View Full Version : Japon Şemsiyesi (Cyperus sp.)




ataser
04-08-2007, 22:30
japon şemsiyesi arıyorum. ama burda malesef ve çok olağan şekilde gene bulunmuyor. bana yardımcı olabilecek kimse var mı acaba. akvaryumum da yetiştirmek istiyorum da:)




TRUMPETS
08-08-2007, 00:03
japon şemsiyesi akvaryumda olmaz..çamur lu bir saksıyı akvaryumunuzda görmek isterseniz..**** aşagı yukarı birtonluk bir akvaryumunuz ve iyi bir aydınlatmanız varsa ve bu deneyime hazırsanız..size japon şemsiyesi gönderirim...

Hasan Lalezar
13-08-2007, 21:43
Ayrıca akvaryumunuzun bir kapağı olmaması gerekir kanaatimce..

kahverengiel
14-09-2007, 22:05
Sn. Tunç Ali Kütükçüoğlu'nun "Odamdaki Biyotop" yazısında japon şemsiyesini akvaryumda kullandığını görmüştüm. Google'da aratılınca çıkıyor, hayalimdeki bir çalışma. Yalnız bu bitkiyi komşular sürekli birbirlerinden çaldıkları için piyasada bulunmuyor pek :D Bir sürü çiçekçiye sordum yok :(

ataser
15-09-2007, 16:59
Ben buldum, hatta ektim bile denebilir.
Yani köklendi ve yeni filizler verdi ama daha su üzerine ulaşmadı yapraklar merakla bekliyorum.
Bu arada çaur balçık durumu yokmuş çok fazla, yani sıradan akvaryum toprağına da ekilmesi mümkünmüş. Zaten ihtiyacının neredeyse tamamını sudan alıyor.

kahverengiel
25-09-2007, 23:01
Gelişmelerden haberdar ederseniz memnun olurum :rolleyes:

Yeni bir akvaryum projem var ve bu bitkiyi düşünüyorum. Bu arada japon şemsiyesinin kökleri ön cama kadar ulaşabildiğinden, ön cama, yani ön camdan kumun görünen kısmına bir panel şeklinde DIY bir sahte kum görüntüsü verebilirsiniz.

İnce bir strafor parçayı akvaryum silikonu ile kapladıktan sonra henüz kurumadan üzerine kum serpeceğim ve önde saçaklar yerine temiz bir kum görüntüsü oluşturacağım. Kökleri boğmak **** sınırlamak istemiyorum sırf görüntü olsun diye. Çünkü saçaklarda kumun sirkülasyonunu sağlayarak onu sağlıklı tutuyor.

Yalnız cam ile panel arasında olabilecek pislikleri **** nasıl yapıştırılabileceğini henüz çözmüş değilim :D

abk
25-09-2007, 23:54
Bir zamanlar bir japon şemsiyem vardı.Yani yıllar önce....:rolleyes: Önümüzdeki yaz Bauhaus ta satılan süs havuzlarından alıp içine nilüferlerimi yerleştireceğim.Daha sığ olan kenar kısmına da japon şemsiyesi ekmek istiyorum.O zamana dek bulamazsam sizlerden istemeyi düşünüyorum.:rolleyes:
Tamam, biliyorum, daha çok zaman var.Ama sizler yine de hazırlıklı olun. :)

Sevilay
26-09-2007, 09:11
Yaklaşık iki ay önce Küçük Çekmece'de bir fidanlıktan japon şemsiyesi aldım.

Kocaman saksılarda satılıyordu.Bütün kışı dışarda geçirmelerine rağmen gayet sağlıklı idiler.

Sizlere benimkinden yollayayım diyeceğim ama,köklenmesi ve çoğalması bayağı uzun sürüyor.

Eğer almak isterseniz aşağıya fidanlık bilgilerini yazıyorum.Belki adrese bile gönderilebilir.

Saygılarımla.

KARYOTA FİDANLIK
KADİR AKKILIÇ

FATİH MAH.
İÇ KUMSAL MEVKİİ
K.ÇEKMECE-İSTANBUL
Tel:0212 599 84 52-599 79 57
Fax:0212 599 93 01

ataser
26-09-2007, 21:55
Japon şemsiyesini gördüğünüz bir yerden o üst taraftaki yapraklı kısımlardan 2 3 tanesini kesip alın. Daha sonra bunları biraz dinlendirilmiş bir suya ters şekilde yerleştirin, bardak fanus yeterli oluyor. Göreceksiniz en kısa sürede yapraklı olan kısımda beyaz kökler ve yeni filizler ortaya çıkacak. Bunlar ortaya çıktıktan sonra filizlerin büyümesi biraz zaman alıyor, ama akvayumda rahatlıkla izlenebilecek ve her yeni filiz de mutlu olunabilecek bir durum. Bu çelikleri veren ve beni bu konuda yönlendiren redpappiliona( umarım doğru yazmışımdır) teşekkür ederim:)

Onur G. HİTİT
26-09-2007, 22:42
japon şemsiyesi akvaryumda olmaz..çamur lu bir saksıyı akvaryumunuzda görmek isterseniz..**** aşagı yukarı birtonluk bir akvaryumunuz ve iyi bir aydınlatmanız varsa ve bu deneyime hazırsanız..size japon şemsiyesi gönderirim...

Japon şemsiyesi için 1000 lt.lik bir akvaryum gerekmez illa ki. Saksıyı akvaryuma gömmek de gerekmez. Ukalalık olarak algılamayın bunu. Akvaryumda uzun süre bu bitkiyi bulundurmuş ve başarılı bir şekilde yetiştirmiş biri olarak bunları yazıyorum. ;)

Aslında bu bitkilerin tamamen su altında kalmaması gerekiyor. Bundan dolayı, akvaryumdan ziyade paludaryum türü çalışmalar için daha uygundur.
Geçmişte yapmış olduğum paludaryum çalışmamı buna küçük bir örnek olarak gösterebilirim:

http://agaclar.net/forum/showthread.php?t=1790

kahverengiel
01-10-2007, 00:57
Bütün bilgiler için çok çok teşekkürler, paludaryumlar çok baştan çıkarıcı. Akvaryumlara nazaran daha fazla bitki yerleştirmeye de olanak sağlıyorlar ;)

Straforları alıp işe başladım bile :o

ataser
01-10-2007, 11:18
Sayın Onur G. HİTİT, verdiğiniz linkteki şemsiyelere hayran oldum. Bu konuda birşey sormak istiyorum. Şemsiyeleri filizlendirdekten sonra mı eklediniz ortama yoksa direk oraya yerleştirerek orada mı filizlenmesini beklediniz. Ben ufak bir tankın içine kökleri görünce almıştım şemsiyeyi ama hala suyun üzerine çıkamadı, ve bu süre uzatıkça bitkiyi kaybedebileceğimden endişe ediyorum. Yan sürgünleri oluştu ama dediğim gibi bu hızla giderse 1 senede 20 cm suyu ancak aşacak, o da yaşar ise ******.

Onur G. HİTİT
01-10-2007, 21:25
Şemsiyelerin bir kısmını saksıdan söküp, az miktarda toprakla birlikte paludaryuma yerleştirmiştim.

Bir kısmını ise akvaryumda filizlendirdim.

Ama paludaryum maceram bitti (şimdilik) ve şemsiyeler de yolcu oldu. ;)

domates
26-10-2007, 15:53
japon şemsiyesinin kuruyan yapraklarını nasıl temizlemem gerekiyor.Bir de bakımı konusunda bilgi verebilirseniz sevineceğim.Burada baya ihmal edilmiş 2 adet var ve ben onları tekrar canlandırmak istiyorum..Şimdiden teşekkürler.

Koyu yeşil
30-10-2007, 12:20
Sevgili domates, japon şemsiyesi suyu çok seviyor. Ben saksıdakinin altında su bırakmaya gayret ediyorum. Kuruyanları da küçük bir makasla nazikçe temizledim. Yapraklarına da sık sık su püskürtüyorum. Şimdilik mutlular.

Benim iki tane japon şemsiyem var. Biraz küçükler büyüyünce isteyenlerle paylaşabilirim. Birini ofisimde saksıda büyütüyorum. Birini de evimin bahçesine ektim. Bahçedekinin yapraklarında sapın orta yerinden kırılmalar oluyor. Belki yaramaz kedilerdir sebebi tam bilmiyorum. Biraz kuvvetlenip büyüyene kadar birbirine bağlamak çözüm olabilir mi? Yoksa birşeyi eksik mi yapıyorum. Başka önerisi olan var mı?

ephesos
30-10-2007, 12:34
Saksıda yetişenlerin gövde kalınlığı daha incedir , bahçeye ekili olduğundan kırılmalarına rüzgar bile yetecektir .Bir çubuk dikip iple orantılı aralıklarla iki yerden demetin sabit ve rahatça kalıp sıkıştırmadan bağlarsanız problem ortadan kalkacaktır.Bitkiniz bahçe şartlarına adepte olunca daha kalın ve sert saplar çıkaracaktır.

domates
30-10-2007, 14:59
Benim bakmaya çalıştığım japon şemsiyelerinin dallarında o kadar çok kuru yaprak var ki! Ben yapraklarını mı temizlesem yoksa kuru yaprak çok olan dalları mı temizlesem.Dal kesmem bitkiye zarar verir mi acaba.Aslında kıyamıyorum da ama yaprak temizlemesi de hayli kel birer dal bırakacak gibi.

piriFani
06-12-2007, 07:58
15 yıla yakındır japon şemsiyesi yetiştiriyorum. Zahmetsiz bir bitkidir. Saksı yerine altı deliksiz su kapları kullanmanızı ve en az 10 lt su alabilecek kapasitede olmasını öneririm. Bir şekilde temin ettiğiniz Japon şemsiyelerini 1 karıştan büyük olduklarında, içi ince kum+gübre+kaliteli toprak dolu olan deliksiz kaplara dikin ve kabı ağzına kadar suyla doldurun. bol güneş alan pencere kenarına yerleştirin. 1 yıla kalmadan odanızın tavanına erişecektir.
Saygılarımla...

Koyu yeşil
06-12-2007, 10:28
Süper görünüyorlar. Hemen kendi minik şemşiyelerime önerdiğiniz uygulamaları yapacağım. Teşekkürler :) Yalnız kafama takıldı, saksının altı deliksiz olunca, tabakta su bırakın diye bir bilgi vardı, bunun da bir anlamı kalmıyor tabi.

Hasan Lalezar
23-12-2007, 00:41
Bende uzun zamandır yetiştiriyorum. Yaprakları konusunda dikkatli olmanızı tavsiye ederim. Yapraklar zehirli bildiğim kadarıyla.

Ela
23-12-2007, 12:39
Ben de japon şemsiyesi yetiştiriyorum,yaprak uçları kuruyor.Bol güneş alan bir yerde duruyor ,toprağına hergün 0,5 litre su veriyorum.İlkbahardan sonbahara kadar 15 günde bir yeşil yapraklı bitkiler için sıvı gübre veriyorum.Toprağı da kaliteli,hava akımında bırakmadım.Yaprak uçlarını kessem zararı olur mu?Yaprak uçları neden kurur?

Koyu yeşil
24-12-2007, 10:53
Bence suyun az gelmesi nedeniyle yaprak uçlarında kuruma oluşuyor. Kesminizde sakınca olduğunu sanmıyorum.

Ela
25-12-2007, 19:35
Teşekkür ederim.Suyu biraz daha artıracağım.

ataser
15-02-2008, 00:40
Akavryumdaki şemsiyem çok da güzel büyüdü, boyuda çok hızlı arttı...Ama hiç ilgilenmememin bunda etkisi çok:)
Cam kenarında akvaryum içinde 3 tanede platinin artanlarını kendine gübre yaparak büyüyor:)
İlgilenseydim kesin ölürdü ama şimdilik çok ama çok mutlu...

sckara
20-02-2008, 22:22
japon şemsiyesi akvaryumda,iyi fikir.Benim de 2 akvaryumum ve banyom için büyütmeye çalıştığım yeni şemsiyelerim var.Teşekkür ederim bu güzel fikir için.En azından birini saksıdan çıkarıp akvaryuma mı koysam ne dersiniz?

abk
19-03-2008, 09:12
Bulduğum bir japon şemsiyesi dalını suda köklendirdikten sonra piriFani 'nin tavsiyesine uygun olarak deliği olmayan bir kaba ektim. Ancak yeterli güneş alamadığı için cılızdı. Pencere yanına yaklaştırdıktan sonra daha sağlıklı yapraklar çıkarmaya başladı. Şu anda evin içinde. Ama önümüzdeki ay balkona çıkarmayı düşünüyorum. Umarım bu problem yaratmaz.

captsquash
20-09-2008, 08:18
Ben de bu harika bitkiden akvaryumuma eklemek istiyorum. Ancak çevremde bulamadım. Almayı düşünüyorum. Acaba fiyatları ne kadardır ve istanbul anadolu yakasında tanıdığınız satıcı varmı?

tugo
20-09-2008, 10:18
Bulduğum bir japon şemsiyesi dalını suda köklendirdikten sonra piriFani 'nin tavsiyesine uygun olarak deliği olmayan bir kaba ektim. Ancak yeterli güneş alamadığı için cılızdı. Pencere yanına yaklaştırdıktan sonra daha sağlıklı yapraklar çıkarmaya başladı. Şu anda evin içinde. Ama önümüzdeki ay balkona çıkarmayı düşünüyorum. Umarım bu problem yaratmaz.

Normalde, içeriden dışarıya çıkarıldığında bayağı bir sarsıntı geçiriyor ama daha sonra kendisini dış mekana adapte edebiliyor.

Ancak, soğuk yerse mevcut dalları ölecektir, fakat soğukların bitmesiyle birlikte rizomu yeniden dal vermeye başlıyacaktır.

Su seviyesini sürekli olarak toprağın üstünde tutarsanız daha iyi gelişir.

ataser
08-10-2008, 09:40
Şemsiyeleri akvaryuma almak isteyenlere önemli bir uyarım olacak...
O kadar fazla kökleniyor o kadar çok saçaklanıyor ki bir daha akvaryumdan almak neredeyse imkansız hale geliyor... ve tabi başka bir bitkiye asla tahamül edemiyor...
Bu arada isteyenlere çelik yollayabilirim.. Hatta beklerim der iseniz köklendirerek bile yollayabilirim....

Orkun Kırcı
20-10-2008, 21:37
Yaşasın şişeye ters olarak koyduğum dallar sonunda suya köklerini salmaya başladılar. Ne kadar olunca dikeceğim acaba. Bilgilendiren olursa sevinirim.

Orkun Kırcı
25-10-2008, 19:25
İşte baby japonunum fotosu:


50872

tropikana
25-10-2008, 19:41
Merhaba,

Japon şemsiyenizi suya koymadanda direkt toprağa diksenizde olurdu.
Madem böyle yaptınız hemen toprakla buluşturun derim zamanı çoktan gelmişde geçmiş bile:)Yaşasın şişeye ters olarak koyduğum dallar sonunda suya köklerini salmaya başladılar. Ne kadar olunca dikeceğim acaba. Bilgilendiren olursa sevinirim.

Orkun Kırcı
28-10-2008, 18:28
Yaa suda çok güzel görünüyor. Köklerin ve yaprağın gelişimini izleyebilmek çok hoş. Ben bunu bir süre daha suda tutayım bari...

tugo
29-10-2008, 10:51
Sayın orkunkırcı,
Ev ortamında veya dış mekanda, topraksız tamamen suda da gelişebilen bir bitki. Camdan büyük bir kap ayarlarsanız, kök gelişimini izlemek çok güzel oluyor.
Eğer dış mekanda topraksız yetiştirirseniz, ilk anda biraz sarsıntı ve hafif bir değişim geçirip, gelişmeye devam ediyor. Havuzda kök gelişimi muhteşem oluyor. Bende her iki ortamda da topraksız yaşıyorlar.

Orkun Kırcı
29-10-2008, 15:01
Sağolun Tuğrul Bey. Ben oda da besliycem. Hemen güzel bir kap ayarlayayım bari.

Orkun Kırcı
05-11-2008, 22:49
Yaa bir türlü güzel bir kap bulamadım. Bende şimdilik 5ltlik su bidonun kesip kendimce bir kap yaptım. Artık bir süre böyle idare edecekler.

tugo
06-11-2008, 11:10
Yaa bir türlü güzel bir kap bulamadım. Bende şimdilik 5ltlik su bidonun kesip kendimce bir kap yaptım. Artık bir süre böyle idare edecekler.

Gayet uygun:)) Bol ışık alan bir yere yerleştirin.
Havuzdaki görüntüsü;

http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=20222&c=member&imageuser=17834

Orkun Kırcı
08-11-2008, 22:07
İşte eski su bidonu yeni japon havuzum :) Japonlarım gayet keyifliler sanırım yerlerini sevdiler.


52278

hakan_73
12-11-2008, 17:28
Benim ilk çelik köklendirmem tam bir komediydi,
Bu forumu keşfetmeden önce bir arkadaşımdan iki tane japon şemsiyesi kopararak ,eve getirdim.şemsiyeleri su dolu bardağın içine koyarak köklenmesini beklemeye başladım.:D birkaç gün içinde çelikler kökleneceklerine tamamiyle kurudular.:p köklendirmesi zor bir bitki bu deyip birdaha uğraşmadım.
bu foruma üye olduktan sonra öğrendimki başaşağı suya koyulması gerekiyormuş:D sizlerin sayesinde bu şekilde üç tane çelik köklendirdim.gördümki çok kolay kökleniyormuş.Sizlerden bu forumdan çok şey öğrendim.hepinize teşekkür ederim.bu anımı sizlerle paylaşmak istedim.

Orkun Kırcı
01-04-2009, 22:11
Çiçeklerin minik boyluları her zaman hoşuma gider. Keşke hiç büyümese.

70188

Crocus Şen
14-04-2009, 08:30
Bu da benim şemsiyem..İlk çiçekli hali..:p

ahmeter
16-04-2009, 21:40
Çiçeklerin minik boyluları her zaman hoşuma gider. Keşke hiç büyümese.

70188

Orkun bey sizi burada görünçe yazmaya karar verdim
Bu bitki tamamen su içinde çok güzel oluyor şeffaf bir cam vazo yarısına su doldurun içene atın hem hızlı büyüyecek hem dekoratif oluyor bendeki su içinde boyu 2 metreyi geçti
Ufak bir saksıya kum koyup dikip o şekildede koyabilirsin ayda 1 sıvı gübre istiyor Selamlar

Orkun Kırcı
16-04-2009, 22:01
Tavsiyeler için çok teşekkür ederim Ahmet bey. Bu da diğerleri gibi sınıfta olduğu için böylece bakıyorum şimdilik. Torfuda oldukça sulu tutuyorum. Şu anda yaklaşık 10 cm bakalım sizinki gibi olabilecek mi :)

kömür
09-06-2009, 09:46
Üretimle ilgili bitkinin üst tarafını başaşağı ekerek köklendirildiği okumuştum.
Bu metoddan farklı olarak, aşağıdaki fotolar yardımıyla, bitkinin kol attığı bölümü ayırıp bu kolu (bitkinin üstü üstte kalacak şekilde) ekebilirmiyim konusunda size danışmak istiyorum.
Bitkinin tepe tarafından attığı bu kol aynen kurdela çiçeğindeki çoğalma faaliyetine benziyor.

85072

85073

nevsune
23-06-2009, 10:10
Ben uzun süre normal bitki muamelesi yaptığım Japon şemsiyemin sucul bir bitki olduğunu bu kış öğrendim. Sulamayı arttırdıktan sonra birden gelişip hem heryerden fışkırmaya hem de tepelerinden çiçek açmaya başladı. Yıldız şeklinde minicik çiçekleri var. Hiç durmadan o zamandan bu yana çiçekler açıp durmakta.

MSaygin
05-12-2009, 22:05
merhaba,

Geçen hafta torbada köklenmiş olarak aldığım japon şemsiyesini, kök yapısını hiç bozmadan, sadece saksıda kalan boşluklara az miktarda toprak ekleyerek salona aldım.Yemyeşil yaprakları hızla sarardı.Suyu yeterli.

Bu hızlı sararma iç mekana uymaya çalışmasından olan geçici bir durum mudur, ne dersiniz, neyi yanlış yapmış olabilirim?

brody
22-12-2009, 16:23
merhaba,

Geçen hafta torbada köklenmiş olarak aldığım japon şemsiyesini, kök yapısını hiç bozmadan, sadece saksıda kalan boşluklara az miktarda toprak ekleyerek salona aldım.Yemyeşil yaprakları hızla sarardı.Suyu yeterli.

Bu hızlı sararma iç mekana uymaya çalışmasından olan geçici bir durum mudur, ne dersiniz, neyi yanlış yapmış olabilirim?

Yer değiştirmeden etkilenmiş olabilir. Ya da ışık az gelmiş olabilir. Bol ışık ve bol su seviyor. Saksıda sorun olmuş olabilir. Ben plastik saksıda başarılı olamadım. Plastik saksıya diktiklerim bir süre sonra çürüdü. Altı deliksiz sürekli su içinde seramik saksıda 2m. boya ulaştı, çiçek açtı. Çiçekcoşturanın çiçeksiz bitkiler için olan yeşilini çok sevyor. Arasıra 1 kapak döküyorum suyuna. Fazla dökerseniz yaprak uçlarında kuruma yapıyor. Budanmayı da seviyor. İlk köklenen daldan başlayarak eski küçük dalları mümkün olduğunca dipten budayın. Yeni ve kalın sürgünler verecektir.

MSaygin
22-12-2009, 21:08
Teşekkürler brody,

Saksısı yeterli sanıyorum, tabağında da hep bol su bırakıyorum.
O ilk grup sararanları kestim, alttan çıkanlar çok hızlı büyüyor, şaşırdım.Önerdiğiniz şekilde sıvı gübre vereyim dönem dönem.Aklımda vardı ama kış dönemi diye bekliyordum.

1 torba da balkonda terasta vardı, onda da sararmalar oldu, bir şekilde adaptasyon dönemi yaşıyorlar sanırım.

siniroluyorum
23-12-2009, 16:15
Bu da benim küçük:))Babası 125cm oldu.Bunu öğretmenim için kesmiştim sararınca tutmadı dedim öğretmenime.Bir kenara koymuştum filizlenmiş neredeyse yaprak çıkartacak benim haberim yok:))

ahmet salih
29-12-2009, 17:22
Bu da benim japon bağlamazsam yanındaki çeşmeye ulaşmak zor oluyor.

Carlos_Cortes
23-03-2010, 23:03
Herkese selamlar,

Babamın ofisinde yıllarca baktı japon şemsiyelerine. Sucul bir bitki olduğunun farkında da değildi. Hoş bende bu başlığı görene kadar değildim. Ne kadar az su verdiğimizi hatırlayınca kötü oluyorum. Yıllar önce ailecek uzun bir tatile çıktığımızda ise kurumuştu malesef.

Bitkilerle ilgilenmeye başladığımda ise hep aklımın bir köşesindeydi. Ama artık aklımın bir köşesinde değil; hep aklımda. Fakat gezdiğim hiçbir yerde göremedim. Hatta anneme hafiyelik yaptırıp, "misafirliğe gittiği evlerde var mı" diye kontrol etmesini istiyorum tıpkı mum çiçeği gibi :)

Sizlerden isteğim; İstanbul'da satan bir yer biliyor musunuz? Eğer yardımcı olursanız, diğer bir isteğim de bana gönderebilir misiniz? Eğer İstanbul'dan gönderecekseniz kargo ile uğraşmanıza gerek bile yok. Yakınımda oturuyorsanız ben bile gelip alabilirim :) Şimdiden çok teşekkür ederim.

querelle
24-03-2010, 01:50
Bu da benim japon bağlamazsam yanındaki çeşmeye ulaşmak zor oluyor.

Hiç bu kadar büyüğünü görmemiştim Ahmet bey, harika birşey!

Benimkiler de geçen yaz çiçeklenmişlerdi ama bunların ancak yarısına geliyorlardı, tabii saksıda olmalarından kaynaklanıyor olsa gerek.
Bu bitkinin kökleri gerçekten oldukça kuvvetli ve fazlaca yere ihtiyaç duyuyorlar.

Carlos_Cortes
28-03-2010, 18:12
Herkese selamlar,

querelle saolsun, sonunda Japon Şemsiyesine sahip oldum. Yağmurlu bir gündü ve kendisi biraz ıslattım malesef. Kendisine tekrar üzgün olduğumu belirtmek istiyorum buradan.

Fotograflarını ekliyorum. Ara ara eklemeye devam edeceğim. Tavsiyelerinize açığım bu arada :)

querelle
28-03-2010, 21:01
Rica ederim, yağmur hakkaten sürpriz oldu ;)

Ben içme suyuna koyup, pencere kenarı gibi doğrudan Güneş almayan ama ışıklı bir yerde tutarım hep. Köklenmedikleri hiç olmamıştır; hatta o kadar hızlı köklenirler ki çoğu zaman ben onları alıp dikene kadar sürgünleri büyümeye başlamış olur.

Carlos_Cortes
28-03-2010, 22:46
Aynen dediğiniz gibi yaptım sayın querelle :) Koçtaş'da 10 liraya çok güzel seramik ve deliksiz saksılar var. En kısa zamanda o saksılardan alacağım. Köklenip sürgünlenmeye başladığı vakit kum ve torf kaşımıyla birlikte o saksıya dikeceğim.

@ qurelle;

Tekrar çok teşekkür ederim. Keşke bu çelik paylaşımını bir anda değil de önceden planlayabilseydik. Oturup bir şeyler içerdik. Size borcum olduğunu düşünün. Tez vakitte bu progamı gerçekleştirelim. Görüşmek üzere...

Carlos_Cortes
02-04-2010, 14:39
Herkese selamlar,

Bitkimin gelişimi hakkında bir şey soracağım. Acaba kök salımı ne zaman başlar ve sizce bitkiyi ne zaman toprağa dikmeliyim. Tavsiyelerinizi bekliyorum.

Şimdiden teşekkür ederim.

siniroluyorum
04-04-2010, 20:55
Sn Carlos Cortes çeliklerinizi yaprakları yukarı bakacak şekilde yerleştirseniz daha iyi olur o şekilde yaprak arasından çıkan filizler sıkışabilir diye düşünüyorum.Yanlış anlaşılmasın yine tersinden konulacak ama yaprak uçları yukarı bakacak çünkü filizler yaprak arasından çıkıyorlar.

querelle
04-04-2010, 21:21
1 hafta olmuş suya koyalı. Bundan sonra 1 hafta içinde kökler görünmeye başlar diye tahmin ediyorum, bence kafaları suda olduğu sürece nasıl durduklarının önemi yok.
Kökler 5-6 cm olunca dikerdim ben ama şimdi diğer arkadaşların tecrübelerini okuyorum da, sadece suda bile bırakabilirsin. Besin sağladığın sürece eminim güzel gelişirler. Mesela bikaç tanesini suda, diğerlerini toprakta deneyebilirsin. Bakalım gelişimleri nasıl fark edecek.
Benim evdeki şemsiyelerim de sadece torfa ekili ve daima su içinde duruyorlar. Besini dışardan veriyorum.

Hhatice
04-04-2010, 21:50
Herkese selamlar,

Bitkimin gelişimi hakkında bir şey soracağım. Acaba kök salımı ne zaman başlar ve sizce bitkiyi ne zaman toprağa dikmeliyim. Tavsiyelerinizi bekliyorum.

Şimdiden teşekkür ederim.

Benimki 4 günde kök vermeye başlamıştı. Başında beklediğim için biliyorum :))

Carlos_Cortes
09-04-2010, 23:38
Herkese selamlar,

Birkaç gün önce çeliklerimi torf ağırlıklı toprağa koydum. Filiz oluşturmaya başlamışlardı. Önceden cam bardakta olduğu için rahatlıkla izleyebiliyordum gelişimini. Simdi deliksiz seramik saksıya koydum. Haliylede hiçbir şey göremiyorum. Su seviyesi her zaman toprağın bir parmak üstünde. Sudan çıkacak filizleri ve yeni yaprakları görmeyi dört gözle bekliyorum:)

Carlos_Cortes
13-04-2010, 20:33
Dört gözle bekliyorum fakat gelen giden yok:) Nazlanıyorlar sanırım. Hatta son durumun bir fotoğrafını ekliyim.

k_donmez
28-10-2010, 20:18
Bahçe havuzunda saksısında duran japon şemsiyesi güzel gelişti. Kışı evde geçirip baharda tekrar yerini alacak.

mehmetgurler
24-12-2010, 16:20
Ben 2-3 tane japon şemsiyesi fidesi istiyorum, İstanbul içi olursa gelip bizzat ben de teslim alabilirim. Sesimi duyacak bir şemsiyesever yok mu? :(

Jezebel
24-12-2010, 18:05
Herhangi bir çiçekçiden 1-2 dal alırsanız ve tepesi aşağı gelecek şekilde su içinde bırakırsanız kısa sürede köklenecek.
Hediye gelen iki buket içinde aksesuar olarak eklemişlerdi, derince bir vazoya bahsetiğim şekilde koydum.
Şu an 4-5 filizler ve bir o kadar uzunlukta da kökler var.
Evde yer olmadığı için de bunu balkonda derince bir vazoda yaptım.

siniroluyorum
24-12-2010, 19:46
Japon şemsiyeleri bildiğim kadarıyla donmuyor çünkü bir benziliğin önündeki yeşillik alanda ekiliydi geçen sene ve kışın kurumuştu ancak bu ilkbaharda yeniden sürmüş ben de bahçeye ektim kar yağmasına rağmen hala yeşil yaprakları var.

gvardal
16-02-2011, 06:24
Merhabalar,
Japon şemsiyesini büyütmek istiyorum, bunun için edindiğim sapları kısaltarak ters çevirdim ve suda beklettim, bitki yaprak altından filizler çıkarmaya ve köklenmeye başladı bende kullanmadığım bir akvaryumu saksı olarak kullanmak üzere ayarladım ve dere kumu üzerine diktim. Fakat kısa da olsa üstünde kalan saplarda beyaz küf **** mantar yapılanmalarına benzer şeyler gördüm bende filizlerin tamamı su içinde kalacak şekilde su doldurdum. şimdi ise garip bir jel tabaka halinde kaplandılar acaba bu aşama da ne yapmam gerekir ?

nurcanaybay
16-02-2011, 13:07
Sn.Gvardal ;
belki akvaryum dan kaynaklanmıştır belki de kum sebeb olmuştur.Bence ,oradan çıkarıp
sudan geçirin .Deliksiz bir saksının içine toprak doldurup dikin.Toprağın üzerine çıkacak kadar su doldurup ,güneş alan kapalı sıcak bir bölüme yerleştirin.Uzun sapları ve saramış eski yaprakları da kesebilirsiniz.
Kolay gelsin.

kaktüssevdası
24-02-2011, 12:37
Merhaba arkadaşlar, yaklaşık 2,5 ay önce bende bir japon şemşiyesi almıştım. 1,5 ay balkonda saksıda kaldı ve sadece 1 filiz çıkarmıştı. 1 ay öncede Değerli ustamız MSaygin' ın yarı akvaryum yarı poludaryumundan heveslenerek gittim birde balıklı akvaryum aldım.

İlk etapta deneme amacıyla bir orta boy dal ve minik filizi olan kökü ayırdım temizledim akvaryuma koydum. 3 günde 5cm olan filiz su üstüne çıktı.

Şuan ki durum ise; 2 yetişkin dal, 1 yetişmek üzere (yetişkinlere yakın boyu) yapraklarını çıkarmamış dal, 1 minik filiz.

Arkadaşlar kesinlikle japon şemsiyesini sizlere tavsiye ediyorum. ve büyümesini rahatlıkla gözle görebiliyorum (8 saatte 5mm büyüme oranı). ayrıca balıklarınız varsa onlar içinde çok güzel.

Bu arada saksıda kalanlarıda 35*25*20 ebadındaki akvaryumuma aldım. içine birde balık attım.

Ama takıldığım bir nokta var, gövdelerinden yani yapraklı kısmından üretim yapamıyorum! mevsim den dolayımı acaba???

nurcanaybay
24-02-2011, 13:47
Sn.Kaktüssevdası ;
ben kış boyunca ,öğleye kadar güneş alan kapalı balkon da rahatlıkla köklendirdim.
Saplar dan birini kesip ,yapraklı kısmı suya daldırıp bırakın.Bu mevsim de 2 -3 hafta da
köklenecektir.

kaktüssevdası
25-02-2011, 20:58
nurcanaybay hnm, dalı suya koyalı 1,5 ay olacak neredeyse daha tık yok :(((

nurcanaybay
25-02-2011, 21:06
Ters mi koydunuz acaba ?
Köklenmemesi mümkün değil ,bir yerde hata yapmış olmalısınız.

MSaygin
27-02-2011, 08:18
Denizli'de havalar soğuk olduğu için bu aralar çalışmıyor olabilir bitkiler yoksa gerçekten de hemen hemen hiç kayıpsız kolayca kökleniyorlar nurcanaybay'ın belirttiği gibi.Bu aydan sonra hızla en geç 10 gün içerisinde kökleneceğini tahmin ediyorum, tekrar deneyin lütfen.

sevim.K
27-02-2011, 08:26
Benim japon şemsiyem balkonda. Balkon kapalı balkon ama yine de soğuk. Bu nedenle büyümesi durdu. Su bitkisi olmasına rağmen hava soğuk olduğu için fazla su veremiyorum. Havalar ısınmaya başlarsa bende gürleşmiş dallarını göreceğim inşallah:)

kaktüssevdası
27-02-2011, 17:06
verdiğiniz bilgi için teşekkür ederim ustam

k_donmez
03-03-2011, 22:40
62 nolu mesajda yer alan şemsiyeyi kışın dışarıda bıraktım. Bahçedeki şelalenin havuzu içinde ayrı bir saksıda duruyor. Toprak üstündeki yapraklar tamamen kurudu. Suya doğru yatanlar suyun içinde yeşil durumdalar.

kaktüssevdası
14-03-2011, 21:09
halâ köklenmedi :((
bu arada akvaryuma koyduğum japon şemşiyelerinde birden büyümesi durdu. Halbuki evin içi hep aynı :S

k_donmez
03-04-2011, 17:37
Kuruyan dalları budadım. Sudan çıkarıp dışarıya aldım. Henüz canlanma belirtisi yok. Suya düşerek yeşil kalan dalları da filizleneceklerini umarak ayrı bir kaba ters vaziyette bıraktım. Bekliyorum.

nurcanaybay
04-04-2011, 12:52
Kış ayların da köklendirdiğim japon şemsiyesi ,şu an deliksiz bir saksı da
dışar da duruyor.Suyunu çektikçe su ekliyorum.

nurcanaybay
04-04-2011, 12:57
Sn .K.Donmez ;
saksının için de ki taşlar dikkatimi çekti ,havuzda toprak dağılmasın diye koymuşunuzdur
büyük ihtimalle.İsterseniz şimdilik taşları alın ,o bölümler den de filizlenebilir ,taşlar engellemiş olmasın.

k_donmez
04-04-2011, 13:02
Sayın Nurcanaybay,

Taşları toprağın yükselerek havuza dökülmemesi için koymuştum. Kenarlarda bulunuyor. Ana gövde ortada. Sizin önerinizi değerlendirip taşları alacağım. Ancak bitki zaten sıcak ortamı seviyor. Ankara ise henüz soğuk. Sanırım bu ayın sonunu beklemem gerekecek.

Zafer İnandıklı
09-04-2011, 22:30
Boy 2.50 mt.
Toprak devamlı ıslak, sulama normal.
Güneş: kök bölgesi sabah, tepeler gün boyu.

_AZRA_
24-04-2011, 13:00
bence akvaryumda yetişmez veye bir saksıda japon şemsiyesi hızlı büyüyn bir bitki ona ayak uydurmak zor olur:):d sonuçta çok hızlı büyüyo sen onu akvaryumda büyütükten sonra başka bir yerde büyütmen gerekir zamanla o fatüs yetmez (ben böyle duymuştum bende mrk etmiştim bu bitkiyi arştırdım böle okudum tam doğrumu bilimiyorum)

kaktüssevdası
01-06-2011, 10:46
merhaba arkadaslar, uzun zamandır internete giremiyordum aranızda yoktum, bu süre zarfındada şemşiyelerimde değişmeler oldu. mini akvaryumumdakiler aynı duruyor (odamda ışık yetersiz bu sebepten dolayı), ama kendimce deneme yanılma yöntemiylede bişey öğrenmiş oldum...
köklerini ayırıp bikaç yere diktiğim şemşiyelerimin DALI OLMAYAN KÖKLERİNİ altı delik olmayan kaba diktim ve balcık gibi suda bi süre kendi halinde ara ara sulayarak bekledim, sonucmu ???? normalden daha ince ve sık yapraklı bir saksı daha semsiyerim oldu ;) güneşli günler....

nazlı hilal
16-06-2011, 18:40
japon şemsiyesi akvaryumda olmaz..çamur lu bir saksıyı akvaryumunuzda görmek isterseniz..**** aşagı yukarı birtonluk bir akvaryumunuz ve iyi bir aydınlatmanız varsa ve bu deneyime hazırsanız..size japon şemsiyesi gönderirim...

Bende uzun süredir arıyorum bu bitkiyi,banada gönderebilirmisiniz

serkyil
30-09-2011, 09:06
benim japon şemsiyesi de küpün içinde;)

fairyorange
02-10-2011, 19:40
Japon Şemsiyesi ile ilgilenen sevgili arkadaşlar benim çeliklerimde köklendi gömmek istiyorum onları da nilüferlerim gibi toprağa gömdükten sonra üzerine taş ile kaplayıp kabın tamamını su doldursam suyun içinde yaşarlar mı? Bana bilgi verebilir misiniz?

serkan_istanbul
16-10-2011, 19:28
en sonunda bnmde şemsiyem oldu..

slmsana
02-07-2012, 23:55
merhaba arkadaslar,
Papyrus Cyperus ve türlüleri su altinda bir müddet büyüsede tamamen su altinda sürekli tutmak dogru degildir, sadece tabaginda **** saksinin 1/3 ü su altinda olursa bitki daha iyi yetisecektir,kökleri mutlak hava almalidir arada sirada.
cevabim umarim fairyorange adli üyemize yararli olacaktir.
Saygilarimla Hakan

meliko
26-07-2012, 11:36
merhaba,
aranıza yeni katıldım. benim yıllardır bahçede (ama saksı içinde) büyüttüğüm şemsiyelerime apartman dairesine taşınınca bir hastalık geldi. beyaz beyaz noktalar sardı her tarafını. bu büyümesine engel olmadı gerçi boyumu geçtiler ama hastalığa çare bulamadım. bana yardım edebilecek kimse var mı aranızda?

resul22
01-10-2012, 18:46
Sürekli önünden geçtiğim bir akaryakıt istasyonunun bahçesinde japon şemsiye çiçekleri dikkatimi çekiyordu. Bu akşam rica ettim bir kaç çelik kesmeme izin verdiler ve şimdi onları köklendireceğim. Paludaryum içine diksem sizce uygun olur mu?

resul22
02-10-2012, 09:50
Japon şemsiyeleri bildiğim kadarıyla donmuyor çünkü bir benziliğin önündeki yeşillik alanda ekiliydi geçen sene ve kışın kurumuştu ancak bu ilkbaharda yeniden sürmüş ben de bahçeye ektim kar yağmasına rağmen hala yeşil yaprakları var.

Sanırım benim çelik aldığım benzinlikle sizin bahsettiğiniz benzinlik aynı. :rolleyes:

resul22
10-10-2012, 14:00
Benzinlikten çelik aldığım japon şemsiyelerim köklendiler. ;)

bbs34
05-01-2013, 14:42
olur

cörekotu
30-08-2013, 02:25
:( Etmeyin eylemeyin, ben simdi nerden bulayim japon semsiyesini :confused:

Talha Akdeniz
09-09-2013, 19:45
Japon şemsiyesi isteyen arkadaşlar takas yapa bilirim.Özel mesaj ata bilirsiniz

hilalll
24-02-2014, 04:31
İlk defa goruyorum bu bitkiyi çok begendim ,paylasmak isteyen olursa hayir demem.Sevgiler...

Mesut Temiz
06-05-2014, 14:11
Çok güzel bir bitki... Babamın Adapazarı'ndaki evinin bahçesinde doğrudan bahçe zeminine ekmiştim, uzun yıllar çok sağlıklı ve gösterişli birkaç küme hâlinde gelişmişti... Çok sert kışlarda üst kısımlar donup kuruyor, ama ilkbaharda alttan yeni sürgünlerle 1-2 ayda yeniden çok gösterişli hâle geliyordu... Bu hafta sonu 1-2 çelik alıp yeniden ev ortamında yetiştireceğim bu harika bitkiden...

hagdemir
08-05-2014, 14:23
Geçen gün aldığım japon şemsiyesinin eve getirirken bir iki dalı tepesine yakın yerden kırıldı.

kırık olan yerlerinden kesip, yapraklı kısımları köklenmesi için suya koydum.

köklendirme için tarif verenlere çok teşekkürler.

Peki dalın geri kalan kısmı ne olacak? üzerine mum dökmeyi unuttum.

bu dal hep yapraksız olarak mı kalacak? bir müddet sonra ölecek mi?

yoksa yeni yaprak açar mı?

saygılar

ilksenozturk
08-05-2014, 15:32
mum dökmenize gerek yok, o dal bir süre sonra ölü yerini yeni uzantılara bırakacak

hagdemir
27-05-2014, 11:05
Japon şemsiyemi, Carlos Cortez'in 61 nolu mesajında eklediği fotoğraftaki gibi deliksiz saksıda su içerisinde büyütüyorum.

Çiçeğim halinden memnun. Sürekli olarak yeni dallar çıkıyor ve yavaş yavaş saksıyı dolduruyor.

Ancak çok hızlı büyüyor ve dallar ince. Dalların kalınlaşması için ne yapabilirim?

Bu arada suyun içerisinde larvalar yüzmeye başladı? Bunun için ne yapmamı önerirsiniz?

ilksenozturk
27-05-2014, 14:04
be kadar çok güneş görürse dalları o kadar kuvvetli olur... yeriniz müsait ise alıştırarak güneşe çıkarın.

lavra ne lavrası?

hagdemir
27-05-2014, 14:29
salonda camın hemen önünde duruyor.

ama salon kuzeye bakıyor. sadece batarken güneş odanın içine vuruyor.
bir de sabah güneşi alan mutfak balkonu var ama orası çok rüzgarlı. dalların kırılmasından çekiniyorum.

bu arada lavralar, sivrisinek lavrası imiş.

ilksenozturk
28-05-2014, 06:33
salonda camın hemen önünde duruyor.

ama salon kuzeye bakıyor. sadece batarken güneş odanın içine vuruyor.
bir de sabah güneşi alan mutfak balkonu var ama orası çok rüzgarlı. dalların kırılmasından çekiniyorum.

bu arada lavralar, sivrisinek lavrası imiş.

benimkisini kışın içeri alıyorum, yazın dışarıda bakıyorum. yazın çıkan dalları daha kuvvetli ve kalın. ayrıca dış mekanı çok seviyor bu bitki. balkon gibi bir imkanınız var ise tavsiye ederim.

fenike
13-07-2014, 15:31
japon şemsiyesi, yapraklarını çapa olarak kullanan bir bitki. dallar boy atarker, yanındaki dalı yapraklarının arasına kıstırıyor ve o daldan destek alarak yükseliyor.

köklendirmek için suyun içine koyarken, yaprakları kısaltmamak belki daha iyi olabilir. köklendikten sonra toprağa aldığınızda (ben balçığın içine ektim) genç fide ayakta durma konusunda zorluk çekiyor. halbuki çapa şeklindeki yapraklar, burada da işe yarayacak ve fidenin dik durmasını sağlayacaktı.

bu arada köklendirmek için dal keseceğiniz zaman, dalı köke yakın yerden kesmeyin. yukarıdan, yaprağa yakın yerden kesin. çünkü toprağa bağlı olan dal, fotonsentez yapmaya devam ediyor ve yaşamını sürdürüyor.

"yalın olan güzeldir" mottosunu doğrulayan bir bitki bu. köklendirmek için cam vazoya koyduğunuz tek bir dal, inanılmaz estetik duruyor. sanırım bundan sonra, vazoya koymak için, ara ara ana bitkiden dallar keseceğim.

trserials
09-11-2014, 19:23
Arkadaşlar ben şemsiyelerime havuzda bakıyorum. Agustos ayı gibi saksıda suyun içerisine koydum. Şimdi kasım ayındayız ve bu ay sonu filtreyi kapatmayı düşünüyorm, devir daim olmayınca ister istemez havuzumun üstü donacak. Şemsiyeler suda kalırsa donup zarar görürlermi yoksa saksıyı sudan cıkarmalımıyım ??

http://i.hizliresim.com/QgjoOj.jpg

lusoari
09-11-2014, 19:35
Görüntüsü gerçekten nefis ama ben olsaydım deneme amaçlı olarak bu bitkiyi ikiye ayırıp, birini içeri alır diğerini ise suda bırakırdım.

trserials
10-11-2014, 15:24
teşşekür ederim. bilen birinden cevap gelmezse o şekilde yapmayı planlıyorum ama kış ayı bitkiyi ayırmak iyi değilmiş dediler öylede bir endişem var.

lusoari
10-11-2014, 16:11
teşşekür ederim. bilen birinden cevap gelmezse o şekilde yapmayı planlıyorum ama kış ayı bitkiyi ayırmak iyi değilmiş dediler öylede bir endişem var.

O zaman siz onu bu sene evde misafir edin, seneye baharda ayırıp denersiniz. :)

aslancaglar
10-12-2014, 08:32
havuzda kalırda soğuk olursa bir kısmı kurucaktır , 3 4 dal alıp oda ısısının olduğu bir yerde su şişelerinde köklendirebilirsiniz, :)

Vicia Ervilia
06-10-2015, 00:01
Arkadaşlar benimki kurudu sanırım. Ne yapabileceğim konusunda bir fikriniz var mı?

Vicia Ervilia
06-10-2015, 00:35
http://www.agaclar.net/forum/attachments/uyelerin-balkon-ve-teraslari/580026d1444064796-2015-10-05-14.43.38.jpg
Resmi tekrar yüklemek mümkünse de ben başaramadım.

yapraksız yeşil iki sapı ve kuru yapraklı bir sapı suya ters koydum. Yaşar mı dersiniz?

malina
06-10-2015, 16:25
Resmi tekrar yüklemek mümkünse de ben başaramadım.



Fotoğrafın bulunduğu mesajın adresini yazar mısınız?

hobiciakvarist
12-10-2015, 14:07
http://www.agaclar.net/forum/attachments/uyelerin-balkon-ve-teraslari/580026d1444064796-2015-10-05-14.43.38.jpg
Resmi tekrar yüklemek mümkünse de ben başaramadım.

yapraksız yeşil iki sapı ve kuru yapraklı bir sapı suya ters koydum. Yaşar mı dersiniz?

şemsiyeli olan dallardan pek umutlu olmayın ancak aşağılara doğru kısa olan dallarda hala hayat var gibi geldi (göz yanılması da olabilir, resim çok net değil oralarda). Yep yeşil (?) dal var ise tekrar yeşerir ordan.

Vicia Ervilia
19-10-2015, 14:20
Fotoğrafın bulunduğu mesajın adresini yazar mısınız?

http://www.agaclar.net/forum/1413242-post29.htm


Sanırım bu adresi istemiştiniz. Ben hep aynı sorunu yaşıyorum. bir türlü çözemedim teşekkür ederim.

Vicia Ervilia
19-10-2015, 14:22
Doğru görmüşsünüz altı yeşil sap var ama üstü kuru. Ben sulamaya devam ediyorum hala... Keşke bir gelişme olsa.. Annemden bana kaldı onlar.. Ve birsey olursa çok üzülürüm..

hobiciakvarist
28-10-2015, 09:05
Doğru görmüşsünüz altı yeşil sap var ama üstü kuru. Ben sulamaya devam ediyorum hala... Keşke bir gelişme olsa.. Annemden bana kaldı onlar.. Ve birsey olursa çok üzülürüm..


Sayın Vicia, Japon Şemsiyenizin son durumu nedir?

fenike
04-11-2015, 15:18
inşallah saksınız alttan delik değildir. saksıyı ağzına kadar su ile doldurun ve su seviyesinin düşmesine hiçbir zaman için izin vermeyin. kökler sağlam ise, tekrar canlanacaktır.

Vicia Ervilia
17-11-2015, 12:02
Sayın Vicia, Japon Şemsiyenizin son durumu nedir?

Arkadaşım, durumu pek iyi değil. Şöyle ki; iki tane yeni verdi 1 hafta önce.. Hep sulu bırakıyorum kocaman saksının içinde, bugün suyunu kontrol edim büyümüş mü bakim dedim, toprakta küçücük yani dikkatle incelemesem göremeyeceğim kadar küçük beyaz yürüyen şeyler vardı. Daha önce çok böcekle uğraştım bu ne anlamadım. fotoğrafta belli olmuyor, çektim ama yüklemedim. Ben de sağlıklı ve yeni olan 2 taneyi aldım bir bardak suya koydum. O kocaman saksı toprağı nasıl temizlerim bilemiyorum. Sanırım kıyıp atacağım. Yeni toprak harcı hazırlayıp bir hafta sonra bu toprağa dikeceğim. Çok da hassas ve küçükler. Nasıl zarar vermeden dikerim bilmiyorum.

hobiciakvarist
21-12-2015, 16:07
Arkadaşım, durumu pek iyi değil. Şöyle ki; iki tane yeni verdi 1 hafta önce.. Hep sulu bırakıyorum kocaman saksının içinde, bugün suyunu kontrol edim büyümüş mü bakim dedim, toprakta küçücük yani dikkatle incelemesem göremeyeceğim kadar küçük beyaz yürüyen şeyler vardı. Daha önce çok böcekle uğraştım bu ne anlamadım. fotoğrafta belli olmuyor, çektim ama yüklemedim. Ben de sağlıklı ve yeni olan 2 taneyi aldım bir bardak suya koydum. O kocaman saksı toprağı nasıl temizlerim bilemiyorum. Sanırım kıyıp atacağım. Yeni toprak harcı hazırlayıp bir hafta sonra bu toprağa dikeceğim. Çok da hassas ve küçükler. Nasıl zarar vermeden dikerim bilmiyorum.

O dediğiniz şeyler zararlı değil. Sulak topraklarda doğal olarak oluşuyor. Hatta akvaryumlarda da oluşuyorlar. Su kaynaklarından geliyor. Boş yere uğraşırsınız. Eğer szi rahatsız ediyorsa eczaneden andazol alın (tablet veya flakon formu en ideal) ve sulamanız esnasında andazol suya karıştırarak sulayın. Andazol bu tarzı nematod ve diğer omurgasızları öldüren bir tür ilaçtır.

Yan bilgi: Insanda bağırsak kurtları ve zararlı nematod'lar için kullanılır ama zararsız omurasızları da etkiler. Bu nedenle özellikle akvaryumda kullananlarda karides veya bakmak istedikleri salyangoz varsa (mesela nerite) kullanımı dikkatle yapılmalıdır.

Cılız olmalarının sebebi kış olması ve yeterince ışık görmüyor olmalarıdır muhtemelen. 23W 6500K bir tasarruf ampülü ile ek ışıklandırma ile takviye yapmanızı öneiririm.

reis5534
20-01-2016, 21:49
Japon Şemsiyemin üzerindeki oluşumdan tohum elde edebilirmiyim

reis5534
20-01-2016, 21:56
aynı japon şemsiyemin üst kısmında yeni bir oluşum çıkmaya başladı..yani mini japon şemsiyesi..bu normal bir durum mu?..yapmam gereken bir şey varmı?

sevgihoca
20-01-2016, 23:38
Çiçek açmış.

papatya367
03-07-2016, 20:25
Merhaba arkadaşlar bu da bana Sayın reis5534 arkadaşımızın gönderdiği fideler, diktim bakalım hayırlısı inşallah sağlıkla büyürler, gerçi suyu üstüne fazla çıkarttım ama acaba sadece toprağın ıslak olması yeterli miydi bilemedim, buradan kendisine tekrar teşekkürlerimi iletiyorum.

sevgihoca
04-07-2016, 02:22
Merhaba arkadaşlar bu da bana Sayın reis5534 arkadaşımızın gönderdiği fideler, diktim bakalım hayırlısı inşallah sağlıkla büyürler, gerçi suyu üstüne fazla çıkarttım ama acaba sadece toprağın ıslak olması yeterli miydi bilemedim, buradan kendisine tekrar teşekkürlerimi iletiyorum.

Sevgili papatya,Japon şemsiyesi suyu çok sever.Benimki sadece suda,gayet güzel büyüyor.

papatya367
04-07-2016, 10:44
Sevgili papatya,Japon şemsiyesi suyu çok sever.Benimki sadece suda,gayet güzel büyüyor.


Sayın Sevgihoca teşekkürler, o zaman doğru yoldayım yola devam :p, Hayırlı bayramlar size.

Hasancan
17-09-2017, 20:21
Merhaba, yaz tatili malum yeni bitti. Yarın okullar açılıyor. Bende Ananemden dönerken Ananemin komşusundan 3-5 Tane japon şemsiyesi aldım ve bunları orda saplarını ortadan keserek köklendirdim. Epey filiz verdiler filizlerin bir kısmını oraya ektim bir kısmınıda sapıyla birlikte istanbula getirdim. Yalnız ne biliyim hepsi bir güçsüz. Bir cılızlar ve uçları kıvrılmakla birlikte kahverengileşiyor.

3 tanesini su dolu olmayan küçük bir Akvaryuma 1-5mm arası kuma diktim.
2 Tanesini başka Akvaryumun su yüzeyine sabitledim.
1 Tanesinide Normal küçük bir saksıya ektim.
1 Taneside pet şişe içinde.

Ben bunları 10 Lira verip hazır almak yerine epey büyütmek ve gürleştirmek istiyorum. Şimdi Akvaryumdakilerine hiç dokunmayacağım lakin Pet şişe içinde olanın ve saksıda olanın güzelce büyümesini istiyorum. Yarın gidip 3.5 Litrelik saksı alacağım ve küçük saksıdaki Şemsiyeyi buna dikeceğim. Ama şuna karar veremedim. Toprağı nasıl olsun? Nasıl toprak alayım?
Ben alttan yukarı doğru şöyle bir sıralama yaptım;
1.Çakıl
2.Hazır torf
3.Kuvars kum
4.Kil gibi olan sarı toprak
5.Kuvars kum.
6.Hazır torf.

Sizce nasıl? Her türlü önerilere ve eleştirilere açığım. sizce böyle iyimi? Daha ne eklemeli veya çıkarmalıyım. Yardımcı olursanız sevinirim.

(Konuya resim ekleyeceğim yarın. Siz fikirlerini ne olursa olsun belirtirmisiniz. Teşekkürler)

Hasancan
18-09-2017, 12:20
Akvaryumdaki şemsiyler gayet iyi büyüyor ve henüz onlarda bir kahverengileşme yok. Ama şu saksıdaki şemsiyeyi nasıl iyileştircem çözemedim. Ucu sivrileşmiş ve kurumuş. :(

Akvaryuma koyduklarıma özel bir bakım vs. yapmıyorum saten Balıkların gübreleri Azot ve Fosfatı karşılıyor.:D Diğerleri yani Kalsiyum gibi elementlerde suda var saten. Çok çok olsa olsa Potsyum ve demir eklerim. Oda çürümeye yüz tutarlarsa. Yani Akvaryumdakilerde sorun yok.:cool:

Ama ben Şemsiyeleri hem Akvaryumda hemde saksıda yetiştiriyim istiyorum. Şimdi yeni saksıyada 1 tane ekeceğim. İnşallah çürümez. Eğer çürürse Akvaryumdaki filizlerden alıp tekrardan deneyeceğim. Toprak konusunda halen bir tavsiyeniz var mı? Kum, Sarı toprak Kil ve Torfu karıştırıp saksıya ekleyeceğim gece aklıma bu geldi sanırım en iyisi böyle.;)

Mesut Temiz
09-10-2017, 12:43
Akvaryumdaki şemsiyler gayet iyi büyüyor ve henüz onlarda bir kahverengileşme yok. Ama şu saksıdaki şemsiyeyi nasıl iyileştircem çözemedim. Ucu sivrileşmiş ve kurumuş. :(

Akvaryuma koyduklarıma özel bir bakım vs. yapmıyorum saten Balıkların gübreleri Azot ve Fosfatı karşılıyor.:D Diğerleri yani Kalsiyum gibi elementlerde suda var saten. Çok çok olsa olsa Potsyum ve demir eklerim. Oda çürümeye yüz tutarlarsa. Yani Akvaryumdakilerde sorun yok.:cool:

Ama ben Şemsiyeleri hem Akvaryumda hemde saksıda yetiştiriyim istiyorum. Şimdi yeni saksıyada 1 tane ekeceğim. İnşallah çürümez. Eğer çürürse Akvaryumdaki filizlerden alıp tekrardan deneyeceğim. Toprak konusunda halen bir tavsiyeniz var mı? Kum, Sarı toprak Kil ve Torfu karıştırıp saksıya ekleyeceğim gece aklıma bu geldi sanırım en iyisi böyle.;)
Yıllardır japon şemsiyelerini gerek saksılarda gerekse Sakarya'da babamın evinin bahçesinde hiç toprak ayrımı yapmaksızın yetiştiriyorum. Her türlü toprakta serpildiler. O yüzden sizin Kum / Sarı Toprak Kil / Torf karışımınızda da oldukça iyi gelişeceğini tahmin ediyorum.. Yalnız Japon şemsiyeleriyle ilgili dikkat edilmesi gereken ilk husus susuz kalmamaları bence.. Altı delik bir saksıda geçirgen toprak olduktan ve bol bol sulandıktan sonra bir problem olmaması gerekir... Bir de cılız fidanların yakıcı güneş altında kalmamasına dikkat etmelisiniz.. Güneşe yavaş yavaş alışmış gelişkin bitkiler bütün gün güneş alsalar da zarar görmüyorlar... Umarım istediğiniz gibi güzelce gelişir bitkileriniz...

Hasancan
04-02-2018, 15:50
Bende Japon Şemsiyelerini Sakaryada Karamandan bir Teyzenin bahçesinden aldım. Sakaryada aldığım bahçede küçücük bir orman oluşturmuşlardı. Saksıya ektiklerim tuttular fakat şöyle bir sorun var normalmidir bilmiyorum. Her yeni filiz çıktığında o büyürken diğer Japon Şemsiyelerinden birinin gelişimi duruyor ve sararak ölüyor. Böyle bir döngü var. Normalmi? Sararmasını ve kurumasını istemiyorum. Sararan ve tamamen kuruyan yerleri makasla alıyorum. Acaba yapabileceğim başka birşey varmı?

Resimlerinide ekliyorum.
https://i.hizliresim.com/G9zrN6.jpg
https://i.hizliresim.com/EPJ1LA.jpg

hobiciakvarist
09-02-2018, 08:00
Bende Japon Şemsiyelerini Sakaryada Karamandan bir Teyzenin bahçesinden aldım. Sakaryada aldığım bahçede küçücük bir orman oluşturmuşlardı. Saksıya ektiklerim tuttular fakat şöyle bir sorun var normalmidir bilmiyorum. Her yeni filiz çıktığında o büyürken diğer Japon Şemsiyelerinden birinin gelişimi duruyor ve sararak ölüyor. Böyle bir döngü var. Normalmi? Sararmasını ve kurumasını istemiyorum. Sararan ve tamamen kuruyan yerleri makasla alıyorum. Acaba yapabileceğim başka birşey varmı?

Resimlerinide ekliyorum.


Daha sık sulamalısınız bence. Cyperus sucul bir bitkidir. Saksılarınızı biraz kuru gibi gözlemledim ben. Göl kenarlarında veya göletlere ekilen bir bitki olduğunu göz önünde bulundurarak hareket edin bence.

Bir de toprağınız besin anlamında biraz fakir olabilir. Onun etkisi de olabilir.

Yeni yapraklar çıktıkça eskilerin ölmesi normal bir durum aslında. Besin takviyesi yapmadan sulama tam yapıldıktan sonra bir ay kadar bekleyin. Aynı durum devam ederse besin takviyesi düşünebilirsiniz.

siflera12
12-02-2019, 06:06
Cyperus Haspan bu türüde çok güzelmiş [emoji7]https://uploads.tapatalk-cdn.com/20190212/75c1d97dc6843c5c739894226692ceab.jpg

GM 5 Plus d cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20190212/3211862881c1e3db84454117ea4e139f.jpg

Smmsek
24-06-2019, 11:05
Buda benden bir örnek olsun :)

https://i.postimg.cc/8z4ZDm71/C8289113-89-E2-4678-BEA5-245-B205-E6-D23.jpg (https://postimg.cc/yDJmy9h5)

siflera12
15-10-2019, 08:30
Buda benden bir örnek olsun :)

https://i.postimg.cc/8z4ZDm71/C8289113-89-E2-4678-BEA5-245-B205-E6-D23.jpg (https://postimg.cc/yDJmy9h5)Çok güzel olmuşlar [emoji846]

GM 5 Plus d cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Pileas
16-10-2019, 01:09
ben de koklendırmeyı denıyorum okudugum gıbı ters suya koydum . 20 gun gectı bısey yok

sema zeytinci
16-10-2019, 05:01
Bol ışık bulunan aydınlık bir yere koyun kısa sürede köklenecektir.

sema zeytinci
16-10-2019, 05:31
Bende Japon Şemsiyelerini Sakaryada Karamandan bir Teyzenin bahçesinden aldım. Sakaryada aldığım bahçede küçücük bir orman oluşturmuşlardı. Saksıya ektiklerim tuttular fakat şöyle bir sorun var normalmidir bilmiyorum. Her yeni filiz çıktığında o büyürken diğer Japon Şemsiyelerinden birinin gelişimi duruyor ve sararak ölüyor. Böyle bir döngü var. Normalmi? Sararmasını ve kurumasını istemiyorum. Sararan ve tamamen kuruyan yerleri makasla alıyorum. Acaba yapabileceğim başka birşey varmı?

Resimlerinide ekliyorum.
https://i.hizliresim.com/G9zrN6.jpg
https://i.hizliresim.com/EPJ1LA.jpg
Sakarya jeolojik bakımdan zemin (taban) suyunun yüzeye çok yakın bir yer olduğu için bu tür sucul - bataklık bitkisi Japon Şemsiyesi bahçede de rahatlıkla yetişebiliyor. Oysa, sizin saksınıza bakıldığında kuru olduğu görünüyor.

Şimdi bende yok ama yılllar önce iş yerimde yetiştirdiğim için biliyorum sürekli olarak toprağın üzerini bir karış geçen suyun içinde olmalı bu bitki. Böyle olduğunda bol ışık alan bir yerde olduğunda mevsim hiç fark etmiyor sürekli yeşil ve sürekli yeni filiz vererek yaşayan bir bitkiydi. Benden isteyenlere de özellikle olgun dallarını keserek verirdim ve köklenmedi tekrar ver diyene hiç rastlamadım. Japon Şemsiyesi bitkisi mutlaka olgun dallar kesilip suya ters olarak yani yaprakları suya batırılıp suda bekletilerek köklendirilmelidir.

Muda
29-10-2019, 21:44
Fethiye belediyesi parkındaki japon şemsiyeleri.

700263

evandevan5
30-10-2019, 09:58
Fethiye belediyesi parkındaki japon şemsiyeleri.

700263

GÜZEL GÖRÜNÜYORLAR :p

acemi25
01-11-2019, 07:12
Annemde vardı bu, yıllarca kuru toprakta yaşadı, baya da gelişimi güzeldi. Şimdi su içinde tutulduğunu görünce şaşırdım açıkçası. Hafta bir sulardı annem :D Çelik gönderebilecek olan varsa çok sevinirim. Bir de bol sulu denerim :)

Muda
02-11-2019, 06:30
Annemde vardı bu, yıllarca kuru toprakta yaşadı, baya da gelişimi güzeldi. Şimdi su içinde tutulduğunu görünce şaşırdım açıkçası. Hafta bir sulardı annem :D Çelik gönderebilecek olan varsa çok sevinirim. Bir de bol sulu denerim :)

Cyperus Haspan türü mutlaka suyun içinde yaşaması gerekiyormuş. Bizim bildiğimiz resimdeki tür ise hem suda hem de toprakta gayet güzel bir şekilde yaşayabiliyor. Muhtemel olarak toprağı nemli tutulmalı. Toprak kurusa da bitki kurumaya girmeden suyunu verdikten sonra sorun yok.

Fethiye'de görmüş ve fotoğraflarını çekmiş olduğum resimde su kanal içerisinde. Kanalın kenarında ise japon şemsiyeleri bulunmakta. Suyun içinde değiller.

Muda
02-11-2019, 07:17
Fethiye'de japon şemsiyelerini gördükten sonra ben de bahçemdeki minik su birikintisi içerisine japon şemsiyesi dikmeye karar verdim. Bir çiçekçiden bir saksı aldım. Giderken yolda Fethiye Orman fidanlığında da çok güzel büyük japon şemsiyeleri görünce bir tane de ondan aldım. Getirdim bizim minik yere koydum. Maalesef su teresi de koyduğum için suyun içi komple yosun kapladı. Bizim japon şemsiyesinden büyük olan suda yattı. Yapraklarından köklendiğini bildiğim için artık fazla dokunmadım. Hava sıcaklıklarının düşmesi nedeni ile dün rainac arkadaşımla birlikte akşam hava kararırken lotus ve japon şemsiyelerini sudan çıkardık.

700366

700367

700368

acemi25
04-11-2019, 09:36
Cyperus Haspan türü mutlaka suyun içinde yaşaması gerekiyormuş. Bizim bildiğimiz resimdeki tür ise hem suda hem de toprakta gayet güzel bir şekilde yaşayabiliyor. Muhtemel olarak toprağı nemli tutulmalı. Toprak kurusa da bitki kurumaya girmeden suyunu verdikten sonra sorun yok.

Fethiye'de görmüş ve fotoğraflarını çekmiş olduğum resimde su kanal içerisinde. Kanalın kenarında ise japon şemsiyeleri bulunmakta. Suyun içinde değiller.

Yani demek istediğiniz annemin evindeki farklı bir bitki miydi?

Muda
05-11-2019, 07:19
Yani demek istediğiniz annemin evindeki farklı bir bitki miydi?

http://www.agaclar.net/forum/1558703-post131.htm

Cyperus Haspan türü arkadaşımızın gönderdiği mesajdaki tür. Kökleri suda durması gerekiyor. Bizim bildiğimiz benim aldığım ve Fethiye Belediyesi parkında fotoğrafını çekmiş olduğum ise toprakta da rahat bir şekilde yaşıyor. Annenizin evindeki de aynı tür.

acemi25
07-11-2019, 10:34
http://www.agaclar.net/forum/1558703-post131.htm

Cyperus Haspan türü arkadaşımızın gönderdiği mesajdaki tür. Kökleri suda durması gerekiyor. Bizim bildiğimiz benim aldığım ve Fethiye Belediyesi parkında fotoğrafını çekmiş olduğum ise toprakta da rahat bir şekilde yaşıyor. Annenizin evindeki de aynı tür.

Evet, şimdi fotoğraflara bakınca anladım. Farklılar. Teşekkürler :)

ootkn
27-04-2024, 19:46
Ankaradayım.Bol miktarda akvaryum destekli olarak ürettim şu an saksıya alıştırdım. İsteyen hobiciler olursa elimde var