PDA

View Full Version : Marul Üretimi




Sevi
07-01-2007, 14:22
Merhabalar,

Bahçemde ufak bir alanda amatör olarak yetiştirmek üzere Marul (Yedikule Baş Salata) Paketlerinde tarif edildiği üzere önce tohumları 24 saat ıslak tülbent içerisinde beklettim. Daha sonra iki meyva kasasının içine gazete yayıp 10 cm. torf ile doldurdum.

Tohumları yaydıktan sonra üstlerini 1 cm. torf ile kapattım. Spreyleme yöntemi ile torfu ıslattıktan sonra streç film ile kasaların üstünü kapatıp evin içinde serin ve gölge bir yere bıraktım.

Paketteki bilgilere göre, marulların 6 ila 8 gün arasında çimlenmesi gerekiyor. Bu süre içerisinde torfu sürekli nemli ve üzerleri kapalı tutacağım.

Tohumlar çimlenmeye başladığında fotograflar eşliğinde tekrar mesaj atarak haber vereceğim. Bu konuda bana bilgi ve öneri aktarmak isteyenler olursa çok memnun olurum. Görüşmek üzere..




Ateş Öztan
07-01-2007, 19:10
Geçen hafta, foruma koymak için pet şişelerden mini sera yapınca ben de marul ve karnıbahar ektim. Suya da koymadım içeride almadım. Dışarıda bıraktım. Bugün çimlenmiş olduklarını gördüm. Sonrasında ne yapacağımı ben de bilmiyorum.

Sevi
07-01-2007, 21:12
Tohumların çimlenmesinin ardından fideler biraz boylanınca, bahçedeki yerlerine şaşırtma yapmayı düşünüyorum. Herhalde fideler çimlenmelerinden üç dört hafta sonra bu iş için uygun boya ulaşacaklar. Bu da şubat ayına denk geleceğine göre, sanırım bahçede fideleri soğuktan korumak için gerekli önlemleri almak gerekecek.

Sizin marul ve karnıbahar tohumları dışarıda olmalarına rağmen korunaklı bir yerdeler sanırım. Ama bilhassa donlu havalarda içeri almak lazım olabilir.

Selahattin Yılmaz
07-01-2007, 22:26
Sevgili Sevi, Marul yetiştiriciliğinizde başarılar diliyorum sorun yaşamayacağınız bir yetiştiricilik olacak sadece fideleri aşırı sulayıp boylarını uzatmayın yeterli.

Mine Pakkaner
08-01-2007, 10:30
http://www.seto.com.tr/urun/o_marul_genel.JPG
(http://images.google.com/imgres?imgurl=http://www.ordutarim.gov.tr/turetim/marul/MARUL_dosyalar/image001.jpg&imgrefurl=http://www.ordutarim.gov.tr/turetim/marul/MARUL.htm&h=223&w=189&sz=13&hl=tr&start=1&tbnid=-Ko06eEhxEbqBM:&tbnh=107&tbnw=91&prev=/images%3Fq%3Dsalata%2Byeti%25C5%259Ftiricili%25C4% 259Fi%26svnum%3D10%26hl%3Dtr%26lr%3D%26rls%3Dcom.m icrosoft:en-US)


MARUL/SALATA YETİŞTİRİCİLİĞİ

GİRİŞ:

Salata ve marul tek yıllık serin iklim sebzesidir. Yetişme süresi 2-3 ay gibi kısa süreli olan salata ve marul tiplerinde açıkta ve örtü altında değişik mevsimlere uygun olarak ıslah edilmiş çeşitlerle arka arkaya yılın 12 ayı üretim yapmak mümkün olmuştur. Son yıllarda yağlı baş salata ve kıvırcık baş salata tiplerinin Türkiye’deki üretimi ve yeme alışkanlığı salata ve marullara çeşit zenginliği kazandırmıştır.
100 gr yenilebilir salata ve marulda 10-15 kalori, 0,9-1,2 gr protein, 0,2 gr yağ, 1,2 -2,9 gr karbonhidrat, 0,9 gr kül, 95 gr su, 22-26 mg Ca, 0,5-2 mg Fe, 9 mg Na, 175-264 mg K, 330-1900 IU A, 0,04-0,06 mg B1, 0,07 mg B2, 0,2-0,4 mg niacin, 6-18 mg Cvitamini bulunur.

İKLİM İSTEKLERİ:

Salata ve marullar soğuğa kısmen dayanıklı, nemli hava koşullarına gereksinim duyan serin, ılık iklim sebzesidir. Vegetasyon süresi kısa olduğundan Türkiye’nin tüm bölgelerinde yetiştirilebilir. Yazları serin geçen bölgelerde yaz yetiştiriciliği de mümkündür. Bu bakımdan yaz aylarında 1000-1500 m. olan yayla kesiminde yazlık çeşitlerin yetiştirilmesi mümkündür.
Salata ve marul gruplarının sıcağa karşı duyarlılıkları farklılık gösterir. Sıcağa karşı kıvırcık baş salatalar çok hassas oldukları halde, yağlı baş salatalar orta derecede hassas, yaprak salatalar daha az hassastır. İyi bir baş oluşumu için düşük sıcaklıkta yavaş büyüme idealdir.
Salata ve marul yetiştiriciliğinde en uygun sıcaklık derecesi 15,5 ºC ile 18,3 ºC arası ise de baş bağlama esnasında 8 ºC-12 ºC arasında olmalıdır. 18 ºC’nin üzerindeki sıcaklıklarda vegetatif devreden generatif devreye geçiş başlar. Islah çalışmaları ile yüksek sıcaklıklara dayanıklı, çiçeklenmeyen yazlık çeşitler geliştirilmiştir.

TOPRAK İSTEKLERİ:

Salata ve marullar iyi drene edilmiş, özellikle 25-30 cm.lik toprak tabakasında humusça ve besin maddelerince zengin, tınlı kumlu veya kumlu tınlı toprakları sever. Salatalar pH 6-7, marullar pH 5,5-7 olan topraklarda iyi yetişir.
Salata ve marullar toprak tuzluluğuna orta derecede hassastır.

FİDE YETİŞTİRİCİLİĞİ:

Salata ve marul fidelerini yetiştirmek için tohumlar fide yastıklarında sterilize edilmiş harç üzerinde 10 cm aralıklarla açılmış sıralara yapılabildiği gibi, içlerine sterilize edilmiş harç doldurulmuş saksılara veya plastik torbalara ekilebilir.
İyi bir çimlenme için toprak sıcaklığı 4,4 ºC ile 26,7 ºC arasında, en uygun hava sıcaklığı 24 ºC olmalıdır.ekimden 6-10 gün sonra tohumlar çimlenir ve toprak yüzüne çıkarlar. Bitkiler 3-4 yapraklı olduğu zaman yastıklarda seyreltme yapılır. Fidelikte yabani otlar ayıklanır, sulama, hastalık ve zararlılarla mücadele yapılır.

DİKİM:

Tohum ekim zamanı Akdeniz sahil kuşağında Ağustos-Aralık ayları, dikim Eylül-Ocak aylarıdır. Hasat Ekimde başlar, periyodik olarak çok soğuk kış ayları hariç Haziran sonuna kadar devam eder. Yayla şartlarında tohum Martta ekilir, Nisan, Mayısta dikilir, hasat Temmuz-Eylül aylarında olur.
Fideler 6-7 yapraklı olunca tarlaya dikilirler. Yaprak salata, yağlı baş salata ve marul çeşitleri nispeten daha küçük olduğundan, kıvırcık baş salatalara göre daha dar aralıkla dikilmelidir. Baş salatalarda m2’de 7-12 bitki bulunmalıdır. Genelde karık yönteminde dikim ikili sıralar halinde yapılmalıdır. Fideler sıra arası 30-35 cm, sıra üzeri 25-30 cm olmak üzere dikilirler. Dikim sonrası bitkilere bol can suyu verilmelidir.

BAKIM:
Dikimden sonra birkaç defa toprağı kabartmak veya yabancı otları temizlemek amacıyla çapalama yapılır. Açık tarla yetiştiriciliğinde yağmurlama sulama yapılmalıdır. Yetişme mevsiminde toprak ve hava nemi göz önüne alınarak toprağın suya doyumu üstünde su verilmemelidir. Fazla su kök çürüklüğüne neden olur. Hasada yakın dönemde fazla su ve gübreleme yapılmamalıdır.
Salata ve marulların büyüme periyotları kısa olduğundan gübre istekleri fazladır. Salata ve marul yetiştiriciliğinde dekara 3-5 ton organik gübre verilir. Saf olarak dekara 10 kg N, 5 kg p2o5, 20-25 kg k2O verilir. Fosforun tümü, azot ile potasyumun 1/3’ü dikim öncesi taban gübresi olarak verilir. Potasyum ile azotun geriye kalan kısmının 1/3’ü rozet yaprak dönemi, 1/3’ü ise baş bağlamadan önce verilir.

HASAT:
Salata ve marullarda hasat yapraklar kartlaşmadan ve tohuma kalkmadan önce yapılmalıdır. Aksi taktirde acılaşma görülür. Hasat bitkinin tek tek elle yapılması suretiyle gerçekleştirilir. Toprak yüzeyine yakın kısmından kök boğazının üzerinden bir bıçakla kesilmek suretiyle yapılır. Tarladaki bitkinin hepsi aynı anda hasat olgunluğuna ulaşmadığından hasadın birkaç kez yapılması gerekebilir.

MARULDA GÖRÜLEN HASTALIKLAR:
Mildiyö, marul sap çürüklüğü, marul beyaz çürüklük, Rhizoctonia dip çürüklüğü, Antraknoz, kurşuni küf, külleme, Septoria leke hastalığı, kahverengi yanıklık.

MARULDA GÖRÜLEN ZARARLILAR:
Yaprak biti, salyangoz ve sümüklü böcekler, tel kurtları, maras, danaburnu, bozkurt, yaprak piresi, kırmız örümcek, lahana tırtılı, nematodlar.

Hastalık ve zararlılarla mücadelede daha geniş bilgi için İl ve İlçe Tarım Müdürlüklerine müracaat edilmesi gerekmektedir.

Kaynak (http://www.ordutarim.gov.tr/turetim/marul/MARUL.htm)

Sevi
10-01-2007, 21:28
Merhabalar,

Ekmemden 3 gün sonra, yüzeye yakın tohumlardan minik marullar ortaya çıkmaya başladı bile Yarından itibaren marulları ektiğim kasanın üstünü açıp daha aydınlık bir yere yerleştireceğim.

Sevi
21-01-2007, 21:09
Herkese Merhaba,
Marullarımı bugün bahçede yaptığım amatör seraya geçirdim. Yakında fotograflarını güncelleyeceğim. Yalnız marullar çok uzun ve ince duruyorlar. Topraktan çıkalı daha 10 gün olmadan bazılarının boyları 7 - 8 cm.ye ulaştı. Sanırım bu durum yeterince ışık görmediklerinden kaynaklanıyor. Bu konuda ne yapmam gerekir? Teşekkür ederim.

Ateş Öztan
22-01-2007, 08:43
Ben pet şişe ile mini sera yapımını fotoğrafladıktan sonra bunlara marul tıhumu ektim. Hepsi bol miktarda çıktı. Pet şişe küçük olduğu için seyrelttim. Benimkiler çok uzamadı fakat hala iki yapraklı. Üzerini açmalı mı? Başka bir yere mi ekmeli? kara veremedim. Karnıbaha-r da ekmiştim. Onlar da çıkmaya başladı. Forumda karnıbahar olmayacağı yazdığı için kararsız kaldım.

durustsahtekar
10-02-2007, 20:52
arkadaşım marulların ne alemde son resimlerine çekip gönderirsen seviniriz.ayrıca bende marul grubu bitki yetiştiriciliği yapıyorum.mine hanımın sunduğu resimdeki ürünlerin tamamına yakınını da yetiştirmiş bulunuyorum. :))

durustsahtekar
10-02-2007, 21:00
http://img504.imageshack.us/img504/49/adszwo7.th.jpg (http://img504.imageshack.us/my.php?image=adszwo7.jpg)

limon
19-03-2007, 12:41
Marulların sanırım büyümeye başlamışlarır. Marullarının göbek yapmasını hızlandırmak için ağızlarını pamuklu bir iplikle gevşekçe bağlayın. Bazen marullar çok açılıyor ve göbek yerine kıvırcık salata gibi oluyorlar. Çiftçi öğretmenim bana bu yöntemi söylemişti ve geçen sene çok başarılı oldum.

Kemal Kabcık
19-08-2007, 04:12
Sevgili arkadaşlar; balkonda marul yetiştiriciliğinin ince ayrıntılarını benimle paylaşırsanız memnun olurum. Ben, saksıda marul yetiştirme uzmanı olmak isteyen bir insanım. SAYGILARIMLA...

Kemal Kabcık
19-08-2007, 11:00
Ben, kısa bir süre önce, saksıda marul yetiştirebilir miyim, diye düşünmeye başlamıştım. Saksı olarak, 5 litrelik su şişelerini kullanmayı düşünüyordum. Ama, düşündüğüm verimi alabilir miyim, diye de düşündüm. Bu düşünce ile harekete geçtim ve mevsim şartlarına uyum sağlayabilecek marul tohumu tercihi için, ziraatçıdan tohum almayı gerekli buldum.

Marul tohumunu alınca; 5 litrelik su şişesine 15-20 cm.’lik torf koydum ve marul tohumunu olabildiğince seyrek atmaya da dikkat ederek, marul tohumlarını su şişesine serpiştirdim.

Kendi-kendime; marul yetiştirme uzmanı olmaya çabalıyordum ve marul’un istediği uygun şartları bilemiyordum. Marul tohumunu güneşte çimlenmeye almıştım ve Antalya’nın sıcağında, marul tohumları çimlenemiyordu. Daha sonra, annemin yardımıyla, yani annemin tavsiyesi üzerine, ektiğim marul tohumlarını gölgeye aldım ve marul tohumları 1-2 gün içinde çimlendi.

Benim tavsiyem; sıcak bölgelerde marul tohumu gölgede çimlenmeye alınmalı ve tohum çimlenince, marul tohumu serpilmiş su şişesini güneşe çıkarmayı da unutmamalı.

Ben, en az torf kullanımı ile, marul yetiştiriciliğinin nasıl olması gerektiği üzerine de düşünen bir insanım. Bu sebeple; henüz 3 yapraklı marul fidesini, 1,5 litrelik su şişesine diktim. Aynı zamanda, 3 yapraklı, küçücük marul fidesini, 5 litrelik su şişesine de diktim. Gözlemleyebildiğim kadarıyla; erken dikime aldığım marul fideleri, normal olanından, yani, fidelik olarak ektiğim tohumlar kadar gelişim göstermedi. Yani, sanırım, erken şaşırtma, marul yetiştiriciliği için zaman kaybı olsa gerek.

Ben, torf kullanarak; hıyar yetiştiriciliği üzerine de araştırma yapmaktayım. 5 litrelik su şişesine, 20-25 cm’lik torf koydum ve hıyar tohumunu ektim. Kullandığım tohum, pahalı tohumdu ve şimdi yerden bir metre yüksekliğe ulaştı ve her gövde ile yaprak arasında, 1’den fazla hıyar kendini göstermeye başladı. Hıyar’ı fazla sulayıp azdırmak istemediğimden, nasıl bir sulama yapmam gerektiği konusunda da düşünüp duruyorum.

Ben, semizotu yetiştiriciliği ile uğraşan bir insanım. Semizotu tohumunu, 5 litrelik su şişesine ektim. Bir gün içinde çimlendi; 20-25 gün içinde de, yemelik oldu ve hasat edip, semizotu mutfağımıza girdi. Semizotunu; 1,5 litrelik su şişesi içerisine de ekmiştim, semizotu, 10 cm’lik torf ile gelişim gösteremedi.

Tüm sebzeleri 5 litrelik su şişesinde yetiştirmek için araştırmalarım çok yönlü; saksıda ıspanak, saksıda karnabahar, saksıda soğan, saksıda tere, saksıda maydanoz, saksıda havuç, saksıda kıvırcık marul, saksıda domates, saksıda biber, saksıda dereotu, saksıda bakla, saksıda fındık turp, saksıda antepturpu, saksıda roka, saksıda mısır, saksıda fasulye, saksıda bamya; araştırmacılığını yapmaya çalıştığım sebze türleridir.

Sevgili arkadaşlar; yapmaya çabaladığım araştırmaların sonucunu sizlerle paylaşmak isterim. Umarım; paylaşımlarımla sizlere rahatsızlık vermemişimdir.

SAYGILARTIMLA…

limon
19-08-2007, 19:32
Ben, kısa bir süre önce, saksıda marul yetiştirebilir miyim, diye düşünmeye başlamıştım.
Ben, en az torf kullanımı ile, marul yetiştiriciliğinin nasıl olması gerektiği üzerine de düşünen bir insanım.
Ben, torf kullanarak; hıyar yetiştiriciliği üzerine de araştırma yapmaktayım.
Ben, semizotu yetiştiriciliği ile uğraşan bir insanım.
Tüm sebzeleri 5 litrelik su şişesinde yetiştirmek için araştırmalarım çok yönlü;


Alemsiniz Kemal Bey :) Araştırmalarınızı merakla takip ediyorum. 5 litrelik şişede ;)
Bu arada ben hıyar bitkisi meyvelenmeye başlayınca, bol su istediğini ve toprağının devamlı nemli kalması gerektiğini okumuştum.

tampest
19-09-2007, 10:05
Benim de marullarım çimlendi. 60 adet pet bardağın içindeler çok güzeller

Ali_GUMUS
03-10-2007, 16:16
Bende zevk için marul diktim.Tam 10.000 tane. Damla Sulama sistemiyle yetiştirmeye çalışıyorum.

kuzen38
24-11-2007, 03:48
çatalcada yetiştiriyorum. Göbek salatayi fazla beceremedim ama bu konuda sansimiz gecen yaz epey iyi gitti.

imperfect
06-02-2008, 13:37
Ben de bir kaç tane marul fidesi diktim bahçeme. Ama soğuktan ve donlardan biraz etkilenmişler :(

Kemal Kabcık
13-02-2008, 08:31
Paylaşımlarımı bu sayfa üzerinden gerçekleştirmeyi düşünüyorum!.

Marul için; bahar hazırlığına ne zaman başlıyoruz arkadaşlar!. Yani, baharlık marul için; hangi tohumu tercih etmeliyim! SAYGILARIMLA!.

Bilgi ve tecrübesini paylaşan dostluklara TEŞEKKÜR eder, SAYGILAR sunarım!.

limon
13-02-2008, 18:39
Antalya'da daha erken ekilebilir belki ama İstanbul ve yakın çevresi için Mart ayı ortaları uygundur diye düşünüyorum. Şubat ayı oldukça soğuk geçiyor. Sera gibi kapalı bir mekanım da olmadığı için ben tohumları direkt olarak torflu gübreli toprağa serpiyorum. Biraz büyüyünce de şaşırtmasını yapıyorum. Bunları yapabilmem için havanın biraz ısınmasını beklemeliyim.

Özhan
13-04-2008, 16:56
Herkese selam ..

Tohumdan çimlendirdiğim marullarımın boyları çok mu uzadılar acaba?
İlk kez marul çimlendirerek yetiştirme girişimimde boylaru birhayli uzun geldiler bana.Bunlar nasıl olucakta bildiğimiz marul formunu alıcak merak ediyorum. Ne yapmam gerekiyor acaba ? Biraz daha toprakla doldurup boğazlama mı yapsam, yoksa çürürmü gövdeleri. Fikir almak isterim tecrübeli arkadaşlarımdan.

Selahattin Yılmaz
13-04-2008, 20:18
Evet biraz boyları uzamış daha az su ile yetiştirmeyi deneyin. Ayrıca birz daha aydınlık bir yere ekmelisiniz. Yine marulları ağustos ayı eylül ayı gibi sonbaharda ekerseniz sonuçlar sizin için daha iyi olacaktır.

emy_83
13-04-2008, 21:30
MERHABA ARKADAŞLAR...
YAKLAŞIK 3-4 AYDIR SİZLERİN YAZDIKLARINIZI OKUYUP BALKONDA SEBZE YETİŞTİRME KONUSUNDA ÇOK GÜZEL BİLGİLER EDİNİYORUM. MÜKEMMELSİNİZ.
BENDE ÇİLEK, MAYDANOZ, GOLLANDRO, DERE OTU, SALATALIK,DOMATES VE PATLICAN EKTİM. şiMDİLİK İYİ GÖRÜNÜYORLAR AMA BU DENEYİMİ İLK KEZ YAŞIYORUMVE AÇIKCASI ENDİŞELİYİM. ACEBA İİ BİR MAHSUL ALIRMIYIM DİYE. BUNLAR DIŞINDA MARUL YETİŞTİRMEK DE İSTİYORUM AMA ZAMANLAMADA ÇOK GEÇ MİKALDIM MERAK EDİYORUM. BANA BU KONUDA YARDIMCI OLURSANIZ SEVİNİRİM.

Selahattin Yılmaz
13-04-2008, 21:42
Sevgili emy_83 marullarınızı ağustos ayının sonundan itibaren ekmelisiniz aksi taktirde bu yıl sadece tohum elde edersiniz. Tohuma kaçarsınız. Marul nisbeten bir sonbahar sebzesidir o nedenle Kıbrıs için bu zaman eykül ekim bile olabilir.

Şimdi ekseniz bile sadece bitkiyi tanımak için az miktarda ekmenizi tavsiye ederim.

emy_83
13-04-2008, 21:48
Selahattin Bey çok Teşekkür Ederim. Dediğiniz Gibi Bitkiyi Tanima Açisindan Ekeceğim. Buarada Sizle Taniştiğima çok Sevindim. Yazdiğiniz Bilgiler Için De çok Sağolun.
Size Bir Sorumdaha Olacak. Fasülye Balkonda Yetiştirilebilirmi?

Selahattin Yılmaz
13-04-2008, 21:56
Elbette yetiştirebilrisiniz. Ancak saksıyı aşırı sıcakların etkisinden korumalısınız aşır sıcaklarda çiçek dökme sorunuyla karşı karşıya kalabilirsiniz.

abk
29-04-2008, 15:58
Benim geçen ay ektiğim marullarım çıktı ve sanırım haftaya yemeye başlayacağız.:p

ezgili dünyam
28-08-2008, 15:27
Bende marul yetiştirmek istiyorum. Domateslerim henüz bitmediğinden arka bahçeme marul için yer hazırladım. Geçen sene bahçeye ektiğim marul tohumları salyangozlar tarafından yenmişti. Sadece kasalara ektiğim marullar kurtulmuştu. Bu senede önce kasalara ekmeye düşünüyorum. Aslında Ektiğim yerin çevresine tuz döksem faydası olurmu acaba.

Baldaş
17-10-2008, 21:39
Eylül ortalarında balkonda balık kutusuna serptiğim marul tohumlarını sonradan seyreltmedim olduğu gibi bıraktım. Arada bir kere sulandırılmış gübre verdim. Şimdilik sıkışık bir şekilde idare ediyorlar :)

Şule68
22-10-2008, 22:06
Merhaba arkadaşlar, topraksız olarak akan su kültüründe marul yetiştirme çabasındayım. Deneysel çalışmalarım ilgili başlıkta fotoğraflarıyla mevcut.

Ama dün birşey farkettim ve fotoğraflayıp ekledim. Yaklaşık 1 ay önce fide olarak besin eriyiğine koyduğum 21 maruldan 3-4 tanesi 2 gün içinde bu hale geldi. Antalya 3 gündür çok sıcak ve marullar terasa kurduğumuz sera içinde. Sera tamamen kapalı değil alt kısımları açık duruyor. Sebep birkaç gündür artan sıcaklık olabilir mi? Değilse sebebi nedir? Teşekkür ederim.

ezgili dünyam
24-10-2008, 18:44
Benim marulların en gelişmisi bu kadar oldu. Sabırla bekliyorum.

elnino
15-12-2008, 14:38
Merhaba;
bende Konya'da tarlamda ikinci ürün olarak (macar fiğ hasadından sonra tahminen 15 haziran) marul yetiştirmek istiyorum.Acaba 15 haziran tarihinde marul eksem gelişimini tamamlayabilr mi ? İlk donlardan önce ! Ayrıca ticari olarak yapacağımdan pazar durumu fiyatları hakkında bilgisi olan arkadaşlar var mı ?

Cevaplarınız için şimdiden teşekkürler

maviyeşil
23-12-2008, 11:49
Arkadaşlar lütfen bana yardım edin, fikirlerinizi söyleyin. :(

Birkaç gündür çok fazla rüzgar ve yağmur vardı. (rüzgar burda sürekli ve şiddetli) Bahçeme ektiğim morul fideleri biraz büyüyor, rüzgar çıkınca çoğu kırılıp zarar görüyor. Ekeli 1 ayı geçti, büyüme sağlanamadı. Acaba marulları resimlerdeki saksılara alıp rüzgardan ve fazla yağmurdan korumalı mıyım? Bu işlem marullarıma tamamen zarar verir mi?

56958
56959

deep78
23-12-2008, 16:20
resimdeki ürünü tavsiye ederim.

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=11741

Volare
25-12-2008, 18:38
Merhaba ,
ben de saksıda çimlendirip büyütecektim ,
İlk hafta hepsi çimlendi , iki yaprak verdiler.
İkinci haftada çoğunu kaybettim , şimdi sadece 3 kök kaldı 3 yaprakları var.
Sabırla büyümelerini beklemeyi düşünüyorum .
Kırmızı marul olduğunu sanıyordum ama hepsi yeşil çıktı:confused:
Daha sonra , hayatta kalırlarsa , kızarırlar umarım:rolleyes:

envor
25-12-2008, 19:37
Bunlarda benim marullarım.
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=335614&postcount=333

berduray
19-03-2009, 09:47
Her sene özene bezene dikerim , ahır gübresi de ekliyorum ama boyu bir karışa varmadan yaprakları sütlenir ve acıdan yenmez hale halir.

Ben mi yeterli bakım uygulayamıyorum, havanın ısınması mı tohuma kaçmayı tetikliyor?

Kiraz
19-03-2009, 09:53
Benim de geçen sene bir kasaya ektiğim marullar, çok çok kısa bir zaman içinde sümüklüböcekler tarafından tamamen yendi, ben yerlerine alıncaya kadar bir kök bile kalmadı. Bahçesinde sümüklüböcek olanlar dikkat, önlem almak gerekiyor.

Mine Pakkaner
19-03-2009, 10:39
Her sene özene bezene dikerim , ahır gübresi de ekliyorum ama boyu bir karışa varmadan yaprakları sütlenir ve acıdan yenmez hale halir.

Ben mi yeterli bakım uygulayamıyorum, havanın ısınması mı tohuma kaçmayı tetikliyor?

18 derecenin üzerinde sıcaklıklarda marul tohuma kalkar. Ayrıca uzun gün koşulları sıcakla beraber acılanma ve sütlenmeyi getirir.

Marulu satın alırken köke yakın bir yerden ana yaprak damarını tırnağınızla çizin, süt çıkıyorsa marul acılaşmıştır.

berduray
19-03-2009, 14:12
Tahmin ettiğim gibi ısıdan, yağmursuz, açık havalarda öğle sıcağında 25 dereceyi olduğu oluyor.

Teşekkürler Mine Hanım.

mehmetsahin
23-04-2009, 14:12
selamlarla
bizde amatör bir ruhla başladık bu işe bayaa bi yol kat ettik şuanda.sayın kudret abi ve sn envorun çalışmalarından ve tabiiki bu siteye katkıda bulan tüm arkadaşların çalışmalarından ilham aldık.
aslında biz işi ticarete de dökmeye başladık:D toplamda 50 bağ marul ve taze yeşil soğan satmış bulunuyoruz:D inanın mükemmel bi zevk gerçi henüz paraları alamadık ama:D bunca emek uğraş artık bir karşılık buldu ya ölsekte gam değil.
baştan sona herşeyi fotoğroflamaya çalıştım.sn.kudret tezel abi sana mail atmıştım hatırlarsan marullardan şikayet etmiştim.dediğiniz gibi hayvan gübresi koyduk yaklaşık 50 çuval ve havalarda biraz ısınınca marulların tüm sıkıntıları uçtu gitti.şimdi hepsi tosun gibi..:D
herkese saygılar

mehmetsahin
23-04-2009, 14:26
son halleride bunlar...:D:D
o eski baygın bitkin hallerinden eser kalmadı...:D

ılgım
22-05-2009, 09:07
Merhaba arkadaşlar;

Bahçemize marul ekmek istiyoruz fakat. Mevsimi değilmi bilemiyoruz, bir bilene soruyoruz daha ekim zamanı gelmedi diyo başkasına soruyoruz ekim zamanı geldi dikebilirsin diyorlar. Forumda marul diye aratırdığımda hangi mevsimlerde ve aylarda ekiliyor bulamadım.

Hangi aylarda ve mevsimlerde dikiliyorlarsa yazarsanız memnun olurum. Zamanı'nı geçirmek istemiyorum.

Saygı ve sevgilerimle.

M.ali utku
22-05-2009, 11:19
Merhaba arkadaşlar;

Bahçemize marul ekmek istiyoruz fakat. Mevsimi değilmi bilemiyoruz, bir bilene soruyoruz daha ekim zamanı gelmedi diyo başkasına soruyoruz ekim zamanı geldi dikebilirsin diyorlar. Forumda marul diye aratırdığımda hangi mevsimlerde ve aylarda ekiliyor bulamadım.

Hangi aylarda ve mevsimlerde dikiliyorlarsa yazarsanız memnun olurum. Zamanı'nı geçirmek istemiyorum.

Saygı ve sevgilerimle.

syn ılgın aynı durumu bende yaşadım

sonunda tohum satan bır dukkana gıttım. yazlık marul turlerı var onun tohumlarından aldım şu anda çimlenmeye başladılar.
yanlız tohumu satan kısı bir uyarıda bulundu bu mevsımde tohuma çabuk gider dedi o yuzden bellı bı buyukluge ulastımı tohuma gıtmemesı için bır ıple marulları baglamam gerektıgını soyledı birde bahçede gölge olan bir yere dikmem gerktiğini
bakalım artık sonucu bende merakla beklıyorum

benım sorunum ise tohumların dikimini çok iç içe yapmışım biraz buyudukten sonra yerlerını degıstırebılırmıyım onu öğrenmek istiyorum

h_dogan
25-05-2009, 22:20
Bence İzmir de Adana gibi yazları oldukça sıcak bir şehir. O yüzden yaz aylarında marul yetiştiriciliği pek mantıklı değil. Satıcının da dediği gibi fazla yaprak sarmadan tohuma kaçar ayrıca marulu bağlamanız da fayda etmez. Bizim burdaki marullar sıcağı görünce küçüklü büyüklü hepsi tohuma kaçtı.

lazuribo
07-06-2009, 19:29
ben bir şey sormak istiyorum kıvırcık ve ya marul'tan tekrar tohum nasıl alıcaz saksımda bir iki tane var nasıl yapcaz cevap bekliyeceğim

limon
07-06-2009, 23:26
Kıvırcık ve Marulu olduğu gibi bırakacaksınız. Orta göbeğinden bir ok çıkaracak, o ok çiçek açacak, çiçekler kuruyunca tohum kapsülleri oluşacak, kapsüller kurumaya başlayınca tohumları toplayabilirsiniz.

lazuribo
08-06-2009, 12:44
teşekkür ediyorum daha neler öğreneceğiz:d

Ulaş
03-09-2009, 16:35
ben bu sene ilk defa bahçe yaptım :) hatta bu bahçede domates salatalık, bir kaç çeşit biber vs vardı. ancak gelgelelim ki ne marul u ne de kıvırcığı beceremedim. bağladım olmadı tepesini kestim olmadı aldı başını gitti yukarıya doğru en sonunda kökten alıp tavuklarıma verdim.
bu konu ile bilgisi olan bir arkadaş varsa ve bu marulların neden bu hale geldğini yazarsa çok sevinirim.

umas
03-09-2009, 17:28
ben bu sene ilk defa bahçe yaptım :) hatta bu bahçede domates salatalık, bir kaç çeşit biber vs vardı. ancak gelgelelim ki ne marul u ne de kıvırcığı beceremedim. bağladım olmadı tepesini kestim olmadı aldı başını gitti yukarıya doğru en sonunda kökten alıp tavuklarıma verdim.
bu konu ile bilgisi olan bir arkadaş varsa ve bu marulların neden bu hale geldğini yazarsa çok sevinirim.

Salata ve marul gruplarının sıcağa karşı duyarlılıkları farklılık gösterir. Sıcağa karşı kıvırcık baş salatalar çok hassas oldukları halde, yağlı baş salatalar orta derecede hassas, yaprak salatalar daha az hassastır. İyi bir baş oluşumu için düşük sıcaklıkta yavaş büyüme idealdir.
Salata ve marul yetiştiriciliğinde en uygun sıcaklık derecesi 15,5 ºC ile 18,3 ºC arası ise de baş bağlama esnasında 8 ºC-12 ºC arasında olmalıdır. 18 ºC’nin üzerinde tohuma kalkar.
Sivas bildiğim kadarıyla yüksek rakıma sahip. Bu bakımdan yaz aylarında 1000-1500 m. olan yayla kesiminde yazlık çeşitlerin yetiştirilmesi mümkündür.
Bu arada, marul cinsi de önemli.
marul şemikler aşırı sıcakta göbek bağlamadan sapakalkar
parıs ısland cos Verimi gayet güzel olan bu çeşit çiçeğe kalkmaya orta derecede toleranslıdır.
tarsus göbek ve kıvırcık 'bence' en iyisi. (Tabi bu söylediğim amatör üreticiler için geçerli

Ulaş
11-09-2009, 15:20
sayın umas teşekkür ederim öncelikle. aslında yaz ayları bizim buralarda kışlar kadar serin değil. yüksek olmasına rağmen yine yazın 30 dereceleri görüyoruz.
beceremedim ve becerene de rastlamadım :) çok güzel yeşilleniyor tam bağlanacak duruma geliyor bağlıyorum da ancak sapa yürüyor.

citrus
01-11-2009, 02:36
SALATA-MARUL
Asteraceae (=Compositae) Familyası
Lactuca sativa (Salata-marul)
Chichorium endivia (Yaprak çikori)
Chichorium intybus (Başlı Çikori)
• Cynara scolymus (Enginar)
• Helianthus tuberosus (Yer elması)
SALATA-MARUL
Orijin: Asya ve Avrupa (Mısır, Yunan ve Roma medeniyetleri döneminden beri biliniyor
Avrupa Amerika (1494)
Yabani form: Lactuca serriola x L. sativa melezi
Sınıflandırma
L. Sativa var angustana (Kuşkonmaz salatası)
L. Sativa var foliosa=L. Sativa var. crispa (Yaprak salatalar)
L. Sativa var. longifolia (Marul)
L. Sativa var. capitata (Baş salata)
Yaprak ve baş özelliklerine göre
Kıvırcık baş salatalar (Iceberg tipi)
Baş oluşumu var,
Yapraklar kıvırcık veya dalgalı
Dış yapraklar yeşil tonlarında, iç yapraklar beyazımsıdır.
Yaprak ve baş özelliklerine göre
Yağlı baş salatalar
Baş oluşumu var,
Başlar gevşek ve yumuşak
Yaprak kenarları düz, yaprak sapına yakın kısımlar dalgalı
Dayanıklılık az

Marullar
Baş oluşumu var,
Başlar uzun, yapraklar uzun
Yaprak damarları belirgin
Dış yapraklar koyu yeşil ve kaba yapılı
İç yapraklar açık yeşil, gevrek, ince yapılı
Dayanıklılık fazla
Yaprak salatalar
Baş oluşumu yok
Yapraklar değişik şekilli ve renkli
Yapraklar düz veya kıvırcık
Sıkı rozet yapraklar oluşturur
Yetiştirilme mevsimleri
İlkbahar salataları
Sonbahar salataları
Botanik özellikleri
Kök: Kazık kök+ saçak kök
15-45 cm yanlara
15-30 cm derinlik
Yüzlek köklüdür.
Gövde
Vegetatif devrede gelişmemiştir.
Generatif fazda 30-50 cm uzunlukta
Yaprak
Şekil: Dar eliptik, eliptik, yuvarlak, geniş eliptik, topaç, uzun topaç, üçgen
Renk: Yeşil tonları, kırmızı, mor
Yaprak kenarı: Düz, hafif dişli, dalgalı
Yaprak
Yaprak duruşu (Hasat döneminde): Dik, yarı dik, yatık
Dış yaprakların özelliği: İç bükey, düz, dışbükey
Yaprak yapısı: Kaba, normal, gevrek
Baş
Başın oluşum şekli:
• Büyüme ucunda merkeze yakın aynı uzunluktaki yaprakların birikimi
• İçten dışa doğru yaprakların birbirinin üzerini örtmesi
Baş
Olgunlaşma süresi: 65-85 gün
Şekil: Yaprak şekline benzer.
Yuvarlak, uzun yuvarlak, basık yuvarlık, uzun elips
Renk: Açık yeşil, yeşil, koyu yeşil, kırmızı
İrilik: 200-800 g, Çap: 25-30 cm
Çiçek
Çiçek sapı: 50-150 cm
Çiçek: 25-30 adet çiçeğin birleşmesi ile meydana gelen bileşik çiçek
Çiçek rengi: Sarı
Çiçek tipi: Erselik, 5 erkek organ, 1 diş organ
Tozlanma şekli: Kendine tozlanma hakim, % 1 oranında yabancı tozlanma vardır.
Tohum
Tozlanma- tohum olgunlaşma süresi: 2 hafta
Şekil: yassı ve uzunlamasına oluklu, uç kısmı çıkıntılı
Renk: gri beyaz, kahverengi, siyah
İrilik: 3-4 mm X 0.8-1 mm X 0.3-0.5 mm
1000 tohum ağırlığı: 0.8
Ekonomik önemi
Sebze üretimindeki payı: % 1.2
Yaprağı tüketilen sebzeler içindeki payı: % 17.3
Üretici iller Marul Salata
Hatay (% 24) Ankara (% 30)
Adana (% 22) İçel (% 17)
İzmir (% 10) Samsun (% 7)
Eskişehir (% 5) Eskişehir (% 6)
İKLİM ve TOPRAK İSTEKLERİ
Gelişme ve baş oluşumu:
Sıcaklık sınırları:
En düşük: 7 ºC
Optimum: 16-18 ºC
En fazla: 25 ºC
Bitki 6-10 yapraklı dönemde 0 ºC’de birkaç gün dayanabilir.
İKLİM ve TOPRAK İSTEKLERİ
Sıcaklık –gün uzunluğu ilişkisi
Yüksek ışık yoğunluğu + uzun gün + yüksek sıcaklık:
Yaprak genişliği artar.
Gelişme ve Baş oluşumu iyi.
Düşük ışık yoğunluğu + kısa gün + sıcaklıkta azalma:
Yaprak uzunluğu artar
Baş oluşumu gecikir.
Baş oluşumunda sorunlar ortaya çıkar.
Verim ve kalite düşer.
Gün uzunluğu:
Çiçek sapı oluşumunda etkili
 Çeşitlerin tepkileri farklı
 Erken çiçeklenmede çiçeklenme hormonu gibberellinler etkili
(3-4 yapraklı dönemde
 Vernalizasyon,
 yüksek gece sıcaklığında (18ºC ) uzun gün çiçeklenmeyi uyarır.
İKLİM ve TOPRAK İSTEKLERİ
Toprak
• Organik maddece zengin (3-5 t)
• Seçici değil, derin, kumlu, kumlu –tınlı toprakları tercih eder.
• Toprak pH’sı nötr (6.0-6.5). Bazik reaksiyonlu topraklarda Potasyum sülfat, Asit reaksiyonlu topraklarda kireçleme yapılır.
• Ekim nöbeti uygulanmalı (Domates, baklagiller, mısır, ıspanak, pancar, havuç)
YETİŞTİRME TEKNİĞİ
• Doğrudan ekim
• Kullanılan tohum miktarı fazla
• Seyreltme şart
Düzgün çıkış için:
• Bant veya kaplanmış tohum
• Blok veya küme halinde ekim
• Makine ile ekim
Tohum miktarı: 600-1000 g/da
6-7 bin bitki/da
2. Fide ile yetiştirme
Tohum miktarı : 0.5-1.5 g/m²
Ekim yeri: Yastık, toprak blok, kasa, tüp
Ekim zamanı:
İlkbahar: Şubat, mart, nisan
Kış: Eylül, ekim, kasım
Sonbahar: Ağustos, eylül, ekim
Ekim aralıkları: 20-30 X 15-20 cm
Gübreleme:
Organik gübre+ 15-18 kg N + 8-10 kg P +5-6 kg K
Ca noksanlığında uç yanıklığı görülür.
Sulama:
İlkbahar ve sonbahar dönemi yetiştiriciliğinde önemli
Yağmurlama ve damla sulama sistemi uygun
FİZYOLOJİK HASTALIKLAR
Uç yanıklığı
Belirtileri: Yaprak ucunda kahverengi yaralar
Nedenleri:
• Nemli havaların arkasından gelen yüksek sıcaklıklar (20ºC) nedeniyle Ca alınamaması
• Ca, N, Mg, B noksanlığı
Korunma yolları: Yapraklara CaNO3 veya CaCl2 püskürtülmesi
Kahverengi damar
Belirtileri: Yaprak ana damarında kahverengi lekeler, sonra yumuşama, başta gevşeme ve koflaşma
Nedenleri:
• Hasat dönemindeki yüksek sıcaklık
• Yağış ve yüksek nem
Spiralleşme
Belirtileri: Başı oluşturan 1 veya 2 yaprağın yaprak damarının dışa doğru genişlemesi ile baş oluşturamaması
Nedenleri:
• Henüz bilinmemektedir
HASAT ve MUHAFAZA
Hasat kriteri:
Baş salatalar: Baş iriliği, Baş sıkılığı
Yaprak salatalar: Yaprak sayısı (15-20 yaprak
Muhafaza:
Ön soğutma: hasat sonrası suyla veya vakumla
Depo koşulları: 0-1ºC, % 90-95 ON, 1 hafta
CA: % 2 CO2 + % 3 O2 , 1 ay veya daha fazla
DEPO HASTALIKLARI
Kırmızı leke: Dış yapraklarda damarlar üzerinde yeşil kahverengi leke oluşumu
Nedeni:
Depo ortamındaki fazla etilen
 Kurak koşullarda yetiştirilen salataların depoya alınması
 Aşırı olgunlaşmış salataların depolanması
Siyah benek: Yaprak kenarlarında çok sayıda küçük, orta kısmı güneş yanığı gibi kurumuş, kenarları kahverengi lekeler
Nedeni:
Depo ortamındaki fazla CO2
Bünyedeki fenolik bileşikler
Beyaz ve kahverengi damar:
Dış yapraklarda sararma ve esmerleşme
Nedeni: Depo ortamındaki yüksek sıcaklık
Pembe damar: Yaprak ana damarlarının dip kısmında ve aşırı olgunlaşmış başlarda renksiz alanlar şeklinde ortaya çıkar.
Nedeni:
Aşırı olgun başların depolanması
Depo koşulları (sıcaklık ve havalandırma)
Ambalajsız depolama

OnurÇobanoğlu
02-11-2009, 18:59
Arkadaşlar herkese merhaba ;
Sitenin yeni üyelerindenim tanışma kısmında kendimi tanıtmıştım ama birde burda tanıtıp birde soru sorayım istedim..
Sitedeki çoğu kişiden farklı olarak, marul ekmek bu konularda hayatımdaki İlk deneyimim olacak , marul tohumum ,ekim için 40 lı kabım ve bahçe toprağım mevcut ama yine de bir bilene sorarak ilerlemekte fayda var diye düşündüm.Gerçi marul ekimi ile ilgili tüm msj ları okudum ama yinede bir kac soru;
Balkon da ısı bu aylar için uygunmudur.?
Birkac arkadasım gölge de kalmalı demişler, oda içerisinde tohumlar için daha iyi bi,r sıcaklık ve ışık sağlayabilirmiyim.?
birde tohumları ne zaman Geniş bir saksıya almalı ve ne kadar su vermeliyim?

Biraz uzun ve karışık oldu sanırım ama şimdiden teşekkürler... :)

Sevgiler....

sadocan
21-11-2009, 19:55
Değerli arkadaşlar benimde serada yetiştirmeye çalıştığım 500 kök kıvırcık marullar şu an itibari ile 45 günlükler ve satmaya başladım yalnız sorunum şudur bu kıvırcıklarda acımalar meydana geldi, kendi yapmış olduğum 15m, 6m olan seramda acemice bu işle uğraşıyorum ve fazla deneyimim olmadığı için birçok sorunla karşılaştım hepsini yemneyi başardım ama acımalar neden kaynaklanıyor bulamadım ve çaresi nedir acaba sayın mine hanım bahsetmiş olduğunuz gibi, fazla sıcak mevsimde değiliz şu an ısı gündüzleri 15 derece geceleri ise 5 dereceye kadar düştüğü oluyor başkada bilmiyorum her maruda yok ama bazılarında var funly isimli kıvırcık marul fidesi Antalyadan getirtip dikmiştim şimdi ise 600 kök daha getitdim ikinci posta olarak dikime hazırlıyorum tek sorun acımalar başka sorunda yok pazarıda çok güzel para ediyor yani.

organica
22-11-2009, 14:24
Marulda acılaşmanın bir kaç nedeni vardır. Sıcak, hasat zamanını geçirme ve sulama dengesizliği.

gtatas
30-12-2009, 10:44
Evet bunlarda benim kıvırcık marullarım bakalım bu sene marula para vericez mi vermiycez mi? Nedersiniz? Bu iş olur mu?
http://img109.imageshack.us/img109/7212/marullarm.jpg

muhacir07
01-01-2010, 20:11
Merhaba!
Sanki marullarınız gölgede kalmış gibi boyları biraz uzun duruyor?

siniroluyorum
01-01-2010, 21:18
Sanırım biraz sık ekilmiş ama bildiğim kadarıyla sonradan fidelerin yeri değiştirilebiliyor

gtatas
02-01-2010, 13:40
Tabii onlar dört yaprak olunca yavaş yavaş yeni yerlerine şaşırtma yapacağım.

siniroluyorum
02-01-2010, 17:03
Bende top ve kıvırcık var.Yağmurdan sonra top marulların üst yaprakları çürüdü.Eğer çok olsaydı çürük yapraklar için ne yapabilirdim?

muratsahin
28-03-2010, 20:39
mükemmel bir çalışma olmuş herkezin evinde böyle çalışmalar yapmasını çok isterim

dkc
12-04-2010, 20:20
135847

135848

135849

şu an çok sık ekilmiş durumdalar bundan sonraki aşamalarda neler yapmalıyım?
nekadar aralıklarla seyreltmeliyim su ne kadar vermeliyim?

limon
13-04-2010, 18:46
Bir tarla Marul var burada Sn.dkc. :)

Kendi deneyimlerimden yola çıkarak; sadece şaşırtma yani yer değişikliği yapacağınız, diğerlerinden daha büyükçe olanları gözünüze kestirin, dikeceğiniz yerin toprağını iyice belleyip yumuşattıktan sonra sulayıp toprağın suyunu çekmesini bekleyin, köklerini koparmadan dikkatlice söktüğünüz fideleri, ıslanmış toprağa en az 20 şer cm'lik aralarla dikin. Bir kaç gün sulamanıza gerek yok ama bu işlemi fidelerin sarsılmaması açısından güneş çok tepedeyken yapmamanızda fayda var.

Ben fidelerin hepsini aynı anda şaşırtmıyorum çünkü marulların hepsinin aynı anda büyümesini istemiyorum. Çok çabuk büyüyüp, havaların ısınmasıyla çiçeklenmeye başlıyorlar. Ama yukarıdaki gibi kaldıklarında sadece tüketeceğimiz kadarını yerlerine geçirip diktiğimde ve bu işlemi haftalık aralıklarla yaptığımda, olgunlaşma süreleri de farklı oluyor.

Kolay gelsin.

dkc
14-04-2010, 21:09
Bir tarla Marul var burada Sn.dkc. :)

Kendi deneyimlerimden yola çıkarak; sadece şaşırtma yani yer değişikliği yapacağınız diğerlerin daha büyükçe olanları gözünüze kestirin, dikeceğiniz yerin toprağını iyice belleyip yumuşattıktan sonra sulayıp toprağın suyunu çekmesini bekleyin, köklerini koparmadan dikkatlice söktüğünüz fideleri, ıslanmış toprağa en az 20 şer cm'lik aralarla dikin. Bir kaç gün sulamanıza gerek yok ama bu işlemi fidelerin sarsılmaması açısından güneş çok tepedeyken yapmamanızda fayda var.

Ben fidelerin hepsini aynı anda şaşırtmıyorum çünkü marulların hepsinin aynı anda büyümesini istemiyorum. Çok çabuk büyüyüp, havaların ısınmasıyla çiçeklenmeye başlıyorlar. Ama yukarıdaki gibi kaldıklarında sadece tüketeceğimiz kadarını yerlerine geçirip diktiğimde ve bu işlemi haftalık aralıklarla yaptığımda, olgunlaşma süreleri de farklı oluyor.

Kolay gelsin.







:):)sn.limon

verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim..
şaşırtma işlemini dediğiniz gibi belli aralıklarla yapayım da hepsi bir anda yetişmesin ........sağolun ......

escal78
17-04-2010, 12:10
benim marullar fazla büymüyor nedense*?

dkc
18-04-2010, 23:13
benim marullar fazla büymüyor nedense*?



merhaba
fazla bilgim yok ama ben büyümeleri için bir şey yapmadım sadece arara suladım o kadar ...

Cumhur Tonba
18-04-2010, 23:40
Sayın dkc,
Marul konusunda arkadaşımız sayın limon size çok güzel bilgiler vermiş. Kendisi çok hassas ve dikkatli yetitirmiş marullarını demekki.

Tabii ki itina göstermekte yarar var. Fakat marul fideleri çok arsızdır. Bazen komşulardan bir bel küreği ile daldırır ve toplu olarak alırım. Şaşırtmak istediğim yere 20-25 cm sıara arası ve sıra üzeri dikerim. Arada ufaklar olur bir kenara atarım. Toprağa tutunup kendini belli etmesi 8-10 günü bulur. O atılanlar bile bakarım toprağa tutunmuş olur.
Kolay gelsin.

limon
19-04-2010, 09:02
:) Sn.dkc'nin Marullarını görünce geçen hafta "hassas ve dikkatli!" :) ce marul tohumlarını bir köşeye serpiştirdim, tatlı tatlı yağan yağmur sulama yapmamı gerektirmedi. 3 günde yeşermeye başlamışlar.

Bu sefer Cumhur Bey'in dediği gibi küreği daldıracağım.

Allah'tan Marullar göbek yapsın diye bağladığımı yazdığım yazımı görmemişsiniz... ;)

uzman16
19-04-2010, 12:53
Arkadaşlar,
Top marul dikmek için bu mevsim uygun mudur?
Bir de top (iceberg-amerikan da diyorlar) marulun yetiştirilmesinde dikkat edilecek hususlar kıvırcık maruldan farklı mıdır?
Bilgisi olanlardan yardım istiyorum.
Teşekkürler.

dkc
19-04-2010, 23:07
:) Sn.dkc'nin Marullarını görünce geçen hafta "hassas ve dikkatli!" :) ce marul tohumlarını bir köşeye serpiştirdim, tatlı tatlı yağan yağmur sulama yapmamı gerektirmedi. 3 günde yeşermeye başlamışlar.

Bu sefer Cumhur Bey'in dediği gibi küreği daldıracağım.

Allah'tan Marullar göbek yapsın diye bağladığımı yazdığım yazımı görmemişsiniz... ;)

sayın limon tohumları benim gibi paketiyle serpmediniz herhalde:)büyüdükçe bu kadar marulu naparım diye düşünmeye başladım:)tavşan falan alsam iyi olacak galiba:)

AgacSevdalisi
21-07-2010, 09:10
MERHABA ARKADAŞLAR;
ben yozgatta yaşıyorum.buranın iklimi kışın biraz sert.ben sera ortamında kışlık marul yetişitrmeyi düşünüyorum ticari olarak.sera ortamında kışın nasıl olur bilmiyorum ama deneyeceğim.1000 adet marul yetiştirmek istiyorum.benim soracağım soru şu: marullrı yerine sıra şeklinde diksem ve şaşaırtmadan yerinde büyütsem verim alabilirmiyim?yoksa tohumları ekip şaşırtma yapsam dahamı veimli olur?kışın kaç derece soğuğa kadar dayanabilir?bu sorularıma cevap bulabilirsem sevinirim.şimdiden teşekkür ederim.

yolcu27
19-10-2010, 15:45
Herkese selam ..

Tohumdan çimlendirdiğim marullarımın boyları çok mu uzadılar acaba?
İlk kez marul çimlendirerek yetiştirme girişimimde boylaru birhayli uzun geldiler bana.Bunlar nasıl olucakta bildiğimiz marul formunu alıcak merak ediyorum. Ne yapmam gerekiyor acaba ? Biraz daha toprakla doldurup boğazlama mı yapsam, yoksa çürürmü gövdeleri. Fikir almak isterim tecrübeli arkadaşlarımdan.

merhabalar foruma yeni katıldım ve bilgilerinize cok ihtiyacım oldugunu farkettim. Gaziantep Karkamış ilçesinde bir köyde öğretmenlkik yapıyorum tek başıma:D her zaman düşüncem olan hobi bahçemi gerçekleştirmek istiyorum ve şimdilik Marul Tere Maydonoz roka tohumuyla başladım.. 1 hafta önce topragıma Marul tohumlarımı ektim ve her gün suladım boyları arkadasın paylaştıgı fotograftaki gibi çok uzun geldi banada hala 2 yapraklar ve ne kadar arayla sulamam lazım? kaç yaprak oldugunda nasıl bir topraga almalıyım böyle tere gibi sık sık durmaları cok canımı sıkıyor:D

kaanses
24-10-2010, 21:50
çok ilginç

uzman16
02-12-2010, 09:09
Ben de bu marullardan geçen ay tohum ekmiştim. Geçenlerde seyreltip, bazılarını şaşırttım. 20-25 cm. aralıklarla diktim. Yağmur yağmadıysa haftada 1 defa suluyorum. Bu aralar havalar sıcak ve güneşli. Marullar saat 1'e kadar güneş görüyorlar. Bu gelişmelerini nasıl etkiler? Daha az ya da çok güneş alan bir yere mi ekmeliyim?
Yağ marulları Limon'un yaptığı gibi bağladım. Bu baş marullarda bağlama yapılmıyor demek ki.

mbordinc
22-12-2010, 14:04
Arkadaşlar,
Marulu saksıda yetiştirmek istiyorum.
1-Saksı çapı (Her saksıda 1 adet marul için.)
2-Saksı derinliği
3-Saksı toprağının özellikleri hakkında bilgi sahibi olanlardan yardım bekliyorum.

mbordinc
14-01-2011, 12:36
Bilgili arkadaşlardan , bilgi bekliyorum.
Saygılarımla.

dermana
14-01-2011, 15:28
20*20cm ebatlarında bir saksı ve zengin humuslu bahçe toprağı bu iş için uygun olur.

mbordinc
15-01-2011, 07:59
Teşekkürler dermana.

mavikartal5
15-01-2011, 22:13
sayın mbordinç,
marullardan 2 tanesini tohumluk ayırın, bir daha marul tohumuna para vermezsiniz. kimbilir, belki çok tohum elde ederseniz, burada paylaşırsınız...
saygılar

hakikitosunpasa
07-03-2011, 18:29
selam,

naçizane bir sorum olacak:

"Ekim nöbeti uygulanmalı (Domates, baklagiller, mısır, ıspanak, pancar, havuç)"

bu ibare, bir hasat marul alındıktan sonra, tekrar aynı toprak kullanılacak ise parantez içindekilerden biri ekilmeli / dikilmeli (fidedir belki) anlamına mı gelmektedir?

A) Evet, elbette
B) Hayır, ne alakası var
C) EC'si mundar olmuştur, sülfürik asit damlatın

idris şenol
08-03-2011, 10:05
kırmızı kıvrcık yetiştiren varmı!!

fskandemir
08-03-2011, 11:07
kırmızı kıvrcık yetiştiren varmı!!

Var...

oznur
11-03-2011, 18:50
mERHABA ARKADASLAR,,,ben marul tohumu attim bahceye ama uzerine bisey ortmedim sicak ve nemli olmasi icin...bazen hava sabahlari cok soguk oluyor sonrasi yumusasada...soguk alir diye cok korkuyorum,,bisey olurmu?yardim,,cok gzuel duygularla buyuk bir hevesle ektim,,,bu islemi sadece marulda degil,,,maydonoz ve eksiot icinde yaptim ayni gun:((

toruga
24-04-2011, 21:49
sayın şule68 bu bardakta büyümüş olan marullar sulu sistem mi? sadece bir bardak toprakla mı oldu? işin sırrını paylaşır mısınız?

limon_sever
24-04-2011, 22:03
sayın şule68 bu bardakta büyümüş olan marullar sulu sistem mi? sadece bir bardak toprakla mı oldu? işin sırrını paylaşır mısınız?
Bu başlığı;
http://agaclar.net/forum/forumdisplay.php?f=138
ve bu başlığı;
http://agaclar.net/forum/showthread.php?t=22318
bir inceleyin.

toruga
30-04-2011, 14:55
topraksız tarım diyorsunuz bende bir bardak içinde bakımla kocaman yapraklı marullarım olur bende iş yerinde bile bunlara bakabilirim diyordum.teşekkürler

limon_sever
30-04-2011, 15:59
topraksız tarım diyorsunuz bende bir bardak içinde bakımla kocaman yapraklı marullarım olur bende iş yerinde bile bunlara bakabilirim diyordum.teşekkürler

Bardakta aslında yetiştirebilirsiniz. Ben geçen sene denemiştim. Çok aşırı gelişmiyorlar ama yine de bardakta marullarınız oluyor. Bu sene 1 litrelik bir saksıda marul yetiştiriyorum. Çok güzel gelişti.

http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=205330&d=1303491824

http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=202595&d=1302539381

http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=199734&stc=1&d=1301575029


Bir arkadaşımızda farklı yöntemle yetiştirmiş.
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=406310&postcount=891

toruga
05-05-2011, 20:07
hem bardakta hem küçük saksıda yetiştirmeye başladım.umarım sizinkiler kadar olur.o büyüklük bile bana yeter,fotograflarıda en kısa zamanda yükleyeceğim.

erbasaran
10-05-2011, 21:47
tarlamda 2000 tane göbek marul dikimi yapıldı 2 ay oldu ama fidelerde herhangi bi gelişme olmadı ilk dikimdeki yapraklar soldu ve yeni yapraklar çıktı ve o şekilde kaldı hiç gelişme olmuyor kökleri tutmuş
ne yapmam gerekiyor lütfen bu konuda bana yardımcı olurmusunuz

SametAras
20-06-2011, 21:24
Selamün aleyküm.

Ben ufak bir alanda tavuklarım için marul yetiştirmeye başladım. Öncelikle yeri yabani otlardan falan temizledim, çapaladım, ve 1-2 gün öyle kaldı. İkindi vakti pazardan aldığım tohumları ektim. Sonrada can suyu verdim. Ekeli 7 gün oldu. Hala tohumlar çıkmadı, bu konularda bilgim yok. Acaba tavuklar mı yiyor? Yoksa bir hata mı yapıyorum?


Saygılarımla.

yıldırımkuru
15-07-2011, 23:24
zararı olaz ekeli bir ay oldu d,yorsun o halde gelişimi çok yavaş demektir

yıldırımkuru
15-07-2011, 23:30
sn ali utkun ben göbek marul diktim dediiniz gibi yerini değiştirebilirsiniz ama dikeceğiniz zaman dikkat edin ne çok derine nede çok yüzeyde olsun

yıldırımkuru
15-07-2011, 23:32
evet limon arkadaşıma katılıyorum

Yeşile_Özlem
17-09-2012, 22:44
Mayıs ayında bahçeye ektiğim marullardan elde ettiğim tohumları,bir hafta önce saksılara ekmiştim, tohumlar yeşerdi. Fidelerim biraz daha büyüsünler, onları bahçeye ekeceğim. İlk ektiğim fideleri arkadaşım vermişti, kendi yetiştirdiklerim nasıl olacaklar merak ediyorum :o

onder_yildiz
11-10-2012, 01:52
Ticaretini yapmak için göbek marul ekmeyi düşünüyorum. Şu anda sadece düşünme aşamasındayım :) Zaman olarak uygun mudur ?

Yeşile_Özlem
17-11-2012, 23:04
Eylül ayında saksıda çimlendirdiğim marul fidelerini bahçeye ekmiştim. Hepsi de tuttu ama çok yavaş büyüyorlar. Yazın ektiklerimi ise yemeye başladım.

tuya
18-11-2012, 10:02
bu bahçeye ektiğiniz marul fidelerinin üstüne sera yaptınız mı sayın yeşile özlem ben bahcede kalan tek ıspanağımın üstüne bile eski çuvaldan sera yaptım sizde bir deneyin büyümelerine faydası olacaktır eminim

Yeşile_Özlem
06-04-2013, 22:26
bu bahçeye ektiğiniz marul fidelerinin üstüne sera yaptınız mı sayın yeşile özlem ben bahcede kalan tek ıspanağımın üstüne bile eski çuvaldan sera yaptım sizde bir deneyin büyümelerine faydası olacaktır eminim

Mesajınızı çok geç gördüm sayın tuya. İş yoğunluğundan siteye girme imkanım olmuyor, kusura bakmayın. Bahçedeki marulların üstüne sera yapmadım, kışın kar altında da kaldılar. Hala küçükler ama yapraklarını koparıp yiyorum. En azından taze marulum oluyor ;) Kışın çamur olduğu için bahçe ile fazla ilgilenemiyorum.

Bir ay önce saksının birine marul tohumları atmıştım. Biraz fazla tohum atmışım, üstelik çok sıkışık olmuşlar. Fideleri saksılara paylaştırdım, bugün de 7-8 adet kadarını bahçeye ektim. Ayrıca yedikule marulu da çimlendirdim. Çimlendirmede sıkıntı yaşamıyorum ama çok fazla büyümüyor marullarım. Bu sefer nasıl olacaklar merak ediyorum:o

adacık
06-04-2013, 23:20
Ben geçen sene direk bahçeye serpmiş daha sonra seyrekleştirmeye çalışmıştım. Acemilikten diğer fidelerinde köklerini de oynatmışım, yamru yumru gelişmeye çalıştılar garibanlar. Bugün tohumları saksıya ektim. Şaşırtma yapacağım.

bahcedenn
16-04-2013, 22:08
Marullarınızı Ağustos ayının sonundan itibaren ekmelisiniz aksi taktirde bu yıl sadece tohum elde edersiniz. Tohuma kaçarsınız. Marul nisbeten bir sonbahar sebzesidir.

18 derecenin üzerinde sıcaklıklarda marul tohuma kalkar.

Sn. Mine Pakkaner hocamız ile Sn. Selahattin Yılmaz hocamızın paylaşmış olduğu bilgilerden sonra Sebze Tohumlarının Ekim Zamanı (http://www.agaclar.net/forum/yapilacak-isler-takvimi/25969.htm) başlığında Sn. Nuri Mürvet hocamız marul tohumlarını Mart, Nisan, Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarında ekebileceğimizi paylaşmış.

Sebze-Meyve-Tahıl Tohum Ekim Zamanı (http://www.agaclar.net/forum/yapilacak-isler-takvimi/25339.htm) başlığında ise Sn. Uzaylı da aynı şekilde marul tohumlarını Mart, Nisan, Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarında ekebileceğimizi paylaşmış.

Örnek olarak Domatesten tohum almak için meyvenin en olgun, iri ve toprağa en yakın olanını seçmeye özen gösteriyoruz.

Maruldan tohum almak için de böyle bir kıstas gerekli mi? En güzel tohumu elde edebilmek için tohumumuzu Temmuz, Ağustos veya Eylül aylarında ekip ürünü hasat etmeyip kışı atlattıktan sonra baharda mı almalıyız? Yoksa bu aralar ektiğimiz marullardan da güzel tohumluklar elde edebilir miyiz?

mortepe
15-05-2013, 00:43
herkese merhabalar

fideüreticisi
11-06-2013, 08:19
güzel paylaşım

Yeşile_Özlem
17-06-2013, 19:57
Son yağan yağmurlardan sonra marullarım birden coştu:p Bugün bir kaç tanesini hasat edip salata yaptım.Komşuma da bir kaç tane marul verdim;)

http://i44.tinypic.com/2nkrors.jpg

mkenan
09-07-2013, 02:18
merhaba arkadaşlar uzun süredir forumu takip ederim üye olmak bu güne nasip oldu bu sonbaharda eylül 15 v sonrası 5 dekar alana marul dikmeyi düşünüyorum tarlayı kiralayacağım ve tarla sahibi çiftlik gübresi kullanmama çok sıcak bakmıyor sebebide bol miktarda ot tohumu içeriyor olması ve tarlayı otlandırma ihtimali humik asit in çiftlik gübrsinin gördüğü toprağı gevşetme su ve gübreyi daha verimli kullanma gibi görvleri yerine getirebildiği gibi paylaşımlar gördüm çiftlik gübresi marulun omassa olmazı mıdır humik asit klasik kimyasal gübreler ve yaprak gübresi takviyesi ile de kaliteli ürün alabilirmiyim marul da

mkenan
12-07-2013, 23:03
tarlamda 2000 tane göbek marul dikimi yapıldı 2 ay oldu ama fidelerde herhangi bi gelişme olmadı ilk dikimdeki yapraklar soldu ve yeni yapraklar çıktı ve o şekilde kaldı hiç gelişme olmuyor kökleri tutmuş
ne yapmam gerekiyor lütfen bu konuda bana yardımcı olurmusunuz

marul fidelerini dikmeden önce tarla hazırlığınız iyi olmalı ve marul diğer sebzeler gibi çapayı seven bir sebze en az 2 kez köklere zarar vermeden çapa vurmalı çapadan önce de üst gübre verip çapaya karışmasını sağlamalıydınız

Lazuti
13-02-2014, 21:40
Merhabalar, bir sorum olacak.İstanbul'da yetiştirdiğim fideleri 1300 ve 2000 rakımda toprağa şaşırtmam önemli bir gelişme geriliği veya başka bir sorun oluşturur mu ?

İsmail Kuzucu
16-02-2014, 22:30
merhaba arkadaşlar uzun süredir forumu takip ederim üye olmak bu güne nasip oldu bu sonbaharda eylül 15 v sonrası 5 dekar alana marul dikmeyi düşünüyorum tarlayı kiralayacağım ve tarla sahibi çiftlik gübresi kullanmama çok sıcak bakmıyor sebebide bol miktarda ot tohumu içeriyor olması ve tarlayı otlandırma ihtimali humik asit in çiftlik gübrsinin gördüğü toprağı gevşetme su ve gübreyi daha verimli kullanma gibi görvleri yerine getirebildiği gibi paylaşımlar gördüm çiftlik gübresi marulun omassa olmazı mıdır humik asit klasik kimyasal gübreler ve yaprak gübresi takviyesi ile de kaliteli ürün alabilirmiyim marul da

Merhaba,

Çiflik gübresini kullanmak için önceden bir kenara yığın, üzerini ıslatın ve siyah naylon ile örtün. ( tavsiye etmiyorum ama tohum çıkmaması için ek olarak ilaçta atabilirsiniz) Gübredeki tohumlar aşırı sıcağın etkisiyle yanacaktır.

Sürümden önce toprak düzenleyici atarsınız, daha sonra 2 haftada 1 yaprak gübresi ile takviye yaparsınız. Sonuç gübreye çok yakın bir ürün verecektir.

Marulda keçi gübresi kullanırsanız daha kaliteli ürün alabilirsiniz..

Merhabalar, bir sorum olacak.İstanbul'da yetiştirdiğim fideleri 1300 ve 2000 rakımda toprağa şaşırtmam önemli bir gelişme geriliği veya başka bir sorun oluşturur mu ?

Şaşırtmadan önce Kütahya Kimya'nın hum plus ürünü ile kökten sulamasını yaparsanız stres minumum düzeye inecektir..

limon_sever
26-02-2014, 11:00
Erken olduğunu bile bile deneme maksatlı sabah bahçeye bir adet red salad bowl diktim. Kök sistemi gelişirse, 1 ay sonra üst aksamı güzel gelişir diye düşünüyorum.

472511

fatihdurukan
15-04-2014, 13:12
Bahceye direk marul tohumlarını ekebilirmiyimmm ekim nasıl yapılırr suan sıcaklık gnduz 18 derece gece 5 derece

fatihdurukan
15-04-2014, 13:20
Fideden ekim yapmasam direk bahceye tohumları ekip yetiştirsem olurmu acaba fikriniz vrmı arkadaslar sıcaklık gunduz 18-20 gece 5-8

limon_sever
15-04-2014, 14:04
Fideden ekim yapmasam direk bahceye tohumları ekip yetiştirsem olurmu acaba fikriniz vrmı arkadaslar sıcaklık gunduz 18-20 gece 5-8

Yetişirler. Sıkıntı olmaz.

celalim01
15-04-2014, 22:13
Ben hem yemek adına hemde kızımın tavşanlarına yem olsun diye tohumu direk toprağa ektim.sıkıntı olmadan yaklaşık 70 adet marul yetişti.Hemde çok güzel yetişti.

Derya Yıldız
08-09-2014, 10:59
Merhabalar. 15 gün önce bahçeye marul kıvırcık fideleri diktim. Viyollu fidelerdi. 1 hafta sonra hızımı alamayıp bayağı bir fide daha aldım. Ama 2. turu dikerken ilk diktiklerimin iri yapraklarının yenmiş olduğunu gördüm. Birkaç gün tavukları birkaçgünde saksağanları izledim. Ama hiçbirini bahçede yakalayamadım. Yeni fidelerimi de yenilmekten kurtaramadım. Allah tan ortadan çıkan uçları yemiyorlar. Ama şu an bahçede ki karıncalardan başka bir suçlu yok. O da marul yemez diyor eşim. Peki o halde marullarımı ne yiyor?:(:(:(

bahcedenn
08-09-2014, 11:31
Merhabalar. 15 gün önce bahçeye marul kıvırcık fideleri diktim. Viyollu fidelerdi. 1 hafta sonra hızımı alamayıp bayağı bir fide daha aldım. Ama 2. turu dikerken ilk diktiklerimin iri yapraklarının yenmiş olduğunu gördüm. Birkaç gün tavukları birkaçgünde saksağanları izledim. Ama hiçbirini bahçede yakalayamadım. Yeni fidelerimi de yenilmekten kurtaramadım. Allah tan ortadan çıkan uçları yemiyorlar. Ama şu an bahçede ki karıncalardan başka bir suçlu yok. O da marul yemez diyor eşim. Peki o halde marullarımı ne yiyor?:(:(:(

Salyangoz olabilir mi?

İsmail Kuzucu
08-09-2014, 17:35
1 dönüme yakın kabak ekili yer var kışın bu alanın boş kalmaması için marul ekmeyi düşünüyorum. Kışlık kıvırcık marul tohumu aldım. Bu tohumları viyollere eksem şansım ne kadar olur acaba? Deneyen var mıdır? (Tohumu toprağa atıp fide elde etmek istemiyorum)

megbilgi
09-09-2014, 10:20
Marulda en iyi fide alma tekniği...

Marul tohumları çok küçük olduğu için ilk önce bu tohumların çaplarının büyütülmesi için kaplanması gereklidir.

Tohum kaplama ile ilgili gerekli mesaj ve videoları internette bulabilirsiniz.

Marul tohumu bir tohum kapama gübresi ile gerektiği kadar kaplanır. ( Çapları 1 - 2 mm olacaktır. )

Bundan sonra minik viyoller içine torf veya coco ile tek tek atılarak çok kolay çimlendirilir.

Başarılı çimlendirme oranı %100 e yakın olacaktır.

Çimlenme işleminden sonra şaşırtma yapılabilir.

Derya Yıldız
09-09-2014, 10:40
Sayın bahçedenn ama ben hiç salyangoz görmedimki şimdiye kadar.

megbilgi
09-09-2014, 10:49
Salyangoz değildir, sümüklü böcekler olabilir.
Yaprak altlarını kontrol edin, elinize sümüksü bir sıvı gelirse oralardadır...

...

mertebe
14-11-2014, 15:42
Merhaba ustalarım, bir miktar marul dikmiştim.. fazla anlamam ama heves işte. Resimlerden de göreceğiniz üzere dış yapraklarda sararmalar mevcut.. birkaç gün soğuk esti, rüzgardan mı yoksa herhangi bir iz element eksikliği mi acaba?

10 gün kadar önce Attack F diye çinko mangan vb içeren yaprak gübresi vermiştim. Pazar yeniden vereceğim. Bir de bazı marullarda yapraklarda kıvrılmalar var..sebebi nedir nasıl bir ilaç kullanmam lazım.. Minik yeşil çekirge benzeri birşeyler görüyorum.. Onlar için ne ilaç kullanayım? Ustalar yardımcı olursa sevinirim..Selamlar, saygılar..

Manifesto
14-11-2014, 18:38
Marullarınız gayet sağlıklı.Yapraklardaki sararma geçen günlerdeki soğuklardan,kıvralmalarda çekirge benzeri (zenk,yaprak biti)dediğiniz böceklerden kaynaklanmakta.

Kimyasal ilaç kullanmak isterseniz mospilan,goldplan vs.ilaçlar kullanabilirsiniz.

Dogal ilaç:
1 tatlı kaşığı doğal sıvı bulaşık sabunu (detarjanı)
2 tatlı kaşığı sıvı yağ (ayçiçek yağı, Mısırözü yağı)
2.5 litre su

Hazırlama Şekli:
Sabun, yağ ve suyu bir kapta iyice karıştırıp pompa tipi sprey şişeye yarısına kadar doldurun. İyice çalkaladıktan sonra yaprak bitlerini kontrol altına alıncaya kadar haftada bir defa ve her yağmur yağdıktan sonra, zarar gören bitkilere bu sprey karışımından bol bol püskürtün.

mertebe
14-11-2014, 19:02
Çok teşekkürler hemşehrim..Rahatladım vallahi..En kısa sürede uygulayacağım dediklerinizi..Varolasın..Saygılar..

Emredurel
19-04-2015, 00:31
Merhaba yeni çimlendirdigim marullarım var nezaman bahçeye ekmeliyim?

adiga
08-12-2019, 11:29
merhabalar, resimdeki marulun cinsi nedir acaba?

https://i.imgyukle.com/2019/12/08/Rvq7yq.jpg

varagele46
30-04-2022, 23:06
Marul ve kıvırcık tohumlarını viyolde çimlendirme denemesi yaptım ilk defa. Toprak olarak vermikülit, torf, yanmış keçi gübresi kullandım. Çimlenene kadar viyollerin üzerini strech ile kapattım. Kısa sürede çimlendiler. Daha sonra strech filmi çıkararak yarı gölge ortama aldım. Ancak kullandığım toprak karışımı çok hızlı kuruduğu için sık sık fısfıs yardımıyla sulamak zorunda kaldım. Ancak fideler hemen uzamaya başladılar. Fakat boyları uzamasına rağmen ince zayıf oldular ve kökleri gelişemedi. Sulamayı azaltınca da fideler pörsümeye başladı. Son çare olarak viyollerin üzerine killi bir toprak serperek hava ile temasını azaltma yoluna gittim ve bazı fideleri bu şekilde kurtarabildim. Edindiğim tecrübe şu oldu. Kullandığım toprak karışımı hatalı idi. O karışıma mutlaka normal toprak ta eklemem gerekiyor, en azından üst katmanına. Konu hakkında daha deneyimli olanlarında görüşlerine ihtiyacım var.

mister73
30-04-2022, 23:58
Yeni çimlenen fidelerin gelişim döneminde bol güneşli bir ortamda olmaları çok önemli. Belki yarı gölgeden dolayı zayıf gelişmiş olabilirler.

YÜKSEK MÜHENDİS
06-11-2022, 20:34
Marul yetiştiriciği hakkında geniş bilgi yer almaktadır inceleyebilirsiniz.
https://tarimsaluretim.com/marul-yetistiriciligi-nasil-yapilir/

Nurpkmzc
02-12-2022, 21:40
İnternetten satın aldığım karışık marul tohumlarından yetiştirdiğimiz marullar:p

lilpar76
11-04-2024, 18:36
Herkese merhaba, ilk defa marul yetiştirmeği denemek istedim internetden kıvırcık marul,Paris İsland göbek marulu, yedikule ve İsberg marulu tohumu aldlm ve paketin tümünü viyollere serptim. Hepsi de yeşerdiler ve gayet sağlıklılar da. Baktım gözüme çok sıkışık gözüküyorlar birşeylerin yolunda gitmediğini anladım ve dün hepsini bir viyol gözünde ikişer üçüşer adet bırakarak hepsini yoldum ve bahçe toprağına geçirdim, bugün sayfadakı yorumları okudum ve maalesef yaz sıcaklarında çabuk tohuma gideceğini öyrendim. Ve şimdi siz değerli üğelerden sormak istediğim şu: bu kadar fidenin hiç olmazsa bir kaç tanesini sonbaharadek yaz sıcaklarından nasıl koruyabilirim ve diyelim ki bir şekilde korumağı başardım o zaman havalar soğudukta baş bağlar mı bir de acılık olur mu? Bahçemin yalnız sabah güneşini gören kölgeli kısmına dikersem kurtarabilir miğim, sorumu cevaplayan olursa çok sevinirim, önceden herkese teşekkür ederim.

Doku_Kültürcü
12-04-2024, 10:43
Herkese merhaba, ilk defa marul yetiştirmeği denemek istedim internetden kıvırcık marul,Paris İsland göbek marulu, yedikule ve İsberg marulu tohumu aldlm ve paketin tümünü viyollere serptim. Hepsi de yeşerdiler ve gayet sağlıklılar da. Baktım gözüme çok sıkışık gözüküyorlar birşeylerin yolunda gitmediğini anladım ve dün hepsini bir viyol gözünde ikişer üçüşer adet bırakarak hepsini yoldum ve bahçe toprağına geçirdim, bugün sayfadakı yorumları okudum ve maalesef yaz sıcaklarında çabuk tohuma gideceğini öyrendim. Ve şimdi siz değerli üğelerden sormak istediğim şu: bu kadar fidenin hiç olmazsa bir kaç tanesini sonbaharadek yaz sıcaklarından nasıl koruyabilirim ve diyelim ki bir şekilde korumağı başardım o zaman havalar soğudukta baş bağlar mı bir de acılık olur mu? Bahçemin yalnız sabah güneşini gören kölgeli kısmına dikersem kurtarabilir miğim, sorumu cevaplayan olursa çok sevinirim, önceden herkese teşekkür ederim.
Ziraat fakültesinde bize öğretildiği kadarıyla, susuz bırakmazsanız acılaşma olmaz. Aynı şey hıyar için de geçerli. O da su stresinde acılaşıyor...

MeyveliTepe
12-04-2024, 19:51
Ziraat fakültesinde bize öğretildiği kadarıyla, susuz bırakmazsanız acılaşma olmaz. Aynı şey hıyar için de geçerli. O da su stresinde acılaşıyor...

Marul (L. sativa) bitkisi kısmen kısa gün bitkisidir. Bitki, çiçeklenme sürecine girdiğinde özsu yapısı değişerek tadı acılaşır. Çeşitler içinde sıcaklık, kısa gün/uzun gün farkları olsa da, havanın ısınması, günlerin uzaması, suyun göreceli de olsa azalması bitkiye artık çiçeklenip üreme zamanının geldiğinin habercisidir. Yani, yaz mevsiminde tatlı marul yetiştirmek pek kolay değil, sıcağa ve uzun güne uygun çeşitlerle, iyi bir sulama rejimi ile çabuk hasat ile mümkündür.

ootkn
19-04-2024, 22:21
Sulu tarım gibi PVC borular içinde üretilmesi acılık durumu için mi yapılıyor?