PDA

View Full Version : Akşamsefası (Mirabilis jalapa)




Sayfalar : [1] 2

beyazkartal
15-07-2007, 11:12
Arkadaşlar komşumuzun bahçesinden aldığım akşam sefalarını şimdilik bir saksının içine ektim ancak akşam sefası hakkında hiç bir bilgim yok (Suyu sever mi,Güneşi mi sever?).Eğer bana biraz bilgi verebilirseniz çok sevinirim.




Kudret
15-07-2007, 12:56
Beyazkartal benim bahçemdede akşam sefaları var ve çok arsız. Güneşten etkilenmiyor ve çok fazla su istemiyor.Tohumlarının döküldüğü yerde kendi kendine artarak çoğalıyor.

Plumbago
17-07-2007, 12:45
merhaba
ben çocukluğumdan beri sadece sokaklarda gördüğüm bir çiçek hakkında bişeyler sormak istiyordum: öncelikle çiçeğin adı birçok yerde farklı yazıyo ama en çok kullanılanı "akşamsefası" sanırım.aynı çiçekler mi yoksa farklı mı bilmem "gecesefası" **** "aynısefa" diye de yazıyordu.fakat daha önce bir kitapta bunların ayrı çiçekler olduğunu görmüştüm.benim sorduğum pembe, beyaz, sarı, karışık renkleri olan.öncelikle bu çiçek evde yetiştirilir mi? dayanıklı bir bitki midir?

Akşam sefası benim saksılardan birinde vardı. Yani saksıda yetiştirebilirsiniz. Bu yıl saksı lazım olunca söktüm. Ama tekrar çıktı. Yine söktüm, yine çıktı. İyi baktığınız sürece bence saksıda yetiştirebilirsiniz. Yıllardır aynı saksıdaydı ve her bahar tekrar çıkıyordu...


Mirabilis jalapa (Akşam sefası) bitkisi üzerindeki siyah tohumlar toprağa ekilerek yetiştirilir. Çiçek rengini veya yapısını bitkinin varyetesi veya kültürvaryeteleri etkiler. Eğer tohumunu aldığın bitki bir kültürvaryetesi değilse kuvvetle muhtemel çıkan bitki de aynı renkte çiçek açacaktır.

Ancak bir kültürvaryetesinden tohum aldıysan ki genellikle bu tip bitkilerde kültürvaryeteleri üreyimli tohum vermezler, tohumun çimlense bile çiçek rengi aynı olmayacaktır. Tıpkı portakal veya limon çekirdeği ekildiği zaman çıkan bitkinin turunç olması gibi...

Mirabilis jalapa (Akşam Sefası) yüksek oranda çimlenme özelliği gösterir. Eğer tohum canlılığını koruyorsa çimlenmemesi için geçerli bir neden yoktur ;)



Forumlarda Mirabilis jalapa (Akşam Sefası) ile ilgili bir kaç mesaj var. Birleştirip bu başlık altında konuşabiliriz.

beyazkartal
17-07-2007, 17:53
Mesajlarınız için teşekkürler Arkadaşlar .Akşam Sefasıyla ilgili mesajların burada toplanması güzel olur *******.

AzaLea
06-08-2007, 13:27
ben de geçen yaz akşam sefası tohumlarını bir saksıya ekmiştim. kışın kurudu; bu yaz yeniden büyüdü fakat hala bir çiçek bile vermedi. sanırım benim evdeki çiçeklere koyduğum toprakla ilgili bişey bu; genelde çiçeklerin gövdeleri ve yaprakları çok güzel büyüyor fakat hiç çiçek vermiyorlar:)

hfz
07-08-2007, 09:20
Köydeki evimizden.;)

papatyam
07-08-2007, 09:27
Akşam Sefası nı bende çok severim :) hafif ve hoş bir de kokusu var.

limon
08-08-2007, 10:55
Hfz, benim bildiğim akşam sefasının ufak, hafif kokulu çiçekleri var. Sizin fotoğrafladığınızın çiçeği büyük sanırım. Çok güzelmiş. Tohumuna talibim :)

papatyam
08-08-2007, 11:01
Sevgili Limon, bence fotoğraftaki akşam sefası küçük yani bildiğimiz boyutlarda fotoğraf büyütülerek (makro) çekilmiş.

limon
08-08-2007, 11:45
Olsun ben yine de talibim tohumlarına ;) (Rengini de çok sevdim)

hfz
08-08-2007, 12:22
Evet sevgili Papatyam, çok hoş bir kokusu var. Öyle bangır bangır bağırmıyor ben kokuyorum diye.;) Yanından geçerken ancak hafif bir koku duyuyorsunuz bahar esintisi gibi.

Sevgili Limon tohum baktım ama daha yeşildiler. Mutlaka toplayacağım tohumlarını. Yaz sonuna kadar tohum toplayacağız zaten. Yaz sonunda hasılatı ortaya çıkarır, paylaşırız.:p

GLCN
08-08-2007, 13:06
Arıların sayesinde güzel bir karışım çıkmış bizim buralardada genelde sarı pembe karışımı görüyorum..Buda hoş...

Todor
08-08-2007, 15:28
Kırmızı ve beyaz akşam sefaları yan yana dikilirse, elde edilecek tohumlardan çimlenen bitkiler, Hfz'nin gösterdiği örneklerdeki gibi alacalı açabilir.

hfz
08-08-2007, 15:53
:p :p :p

Sevgili Todor, bu akşamsefası'nın yanında beyazın içindeki sıklamen rengi bir kaç akşamsefası var. Onlar düz sıklamen tek renk.:p Yani ikisi de yanyana olduklarından bu renk ortaya çıkmış. O yüzden her ikisinin tohumlarını ayrı ayrı paketleyeceğim.

nyhang
18-08-2007, 17:15
selamlar,
aksam sefası tohumlarını ne zaman toplamalıyız?
şu aralar siyah siyah duruyorlar.

Arzu Kasapoğlu
18-08-2007, 17:36
Merheba nyhang, siteye hoşgeldin.
Akşam sefasının tohumları siyah olunca toplanır yani tohumları toplayabilirsin.

nyhang
19-08-2007, 08:40
ben küçük bir sera kuracağım.. Bu serada kendi yetiştirdiğim bitkiler olacak.. akşam sefalarını direkt torfa mı koyuyoruz.. öncesinde suda bekletmek ya da kurutmak gibi bir işlemi var mı? bir de dikim zamanı nedir?

fiancee
21-08-2007, 00:05
Arkadaşlar,bende koyu pembe renkte olanların tohumu var,ama renk çeşitliliği yaratmak istiyorum.Elinde değişik renge sahip olanların tohumları varsa gönderebilir mi lütfen?

çiçeksever
21-08-2007, 11:29
bende pembe ve kavuniçi var istersen özelden yaz mektupla göndereyim

VforVENDETTA
21-08-2007, 14:50
Çocukluğumda evimizin bahçesinde çeşit çeşit akşam sefaları vardı sonra cok uzun yıllar bu çiçeği hiç görmedim. Nihayet 2001'de Cunda Adası' nda tatildeyken (eylül ayıydı) akşam sefalarına rastladım. Tohumlarından 4,5 tane aldım, geldim. Ben tohumları mart ayında toprağa attım ama aslında o kadar beklemeye gerek olmadığını düşünüyorum, hemen atsaydım da bence mevsimi geldiginde canlanacaklardı. Herneyse yaklaşık 5 yıldır terasımda akşam sefası var ve bu çiçek kadar kolay üreyen başka bir çiçek görmedim. Rüzgar aracılıgıyla bir şekilde toprağı bulan tohumlar, bir sonraki yaz mutlaka büyüyor ve çiçekleniyor. Benim neredeyse tüm saksı çiçeklerimin yanında bir de akşam sefası var. Ben vallahi başa çıkamıyorum. En mantıklısı bunu bahçesi olan arkadaşlarımızın yetiştirmesi. Balkonda, terasta olmuyor, engellenemez bir şekilde genişliyorlar ve eger siz de benim gibi kıyımsızsanız, sadece kara kara "ne yapsam acaba?" diye düşünebiliyorsunuz o kadar...

Akşam sefalarının rengi mevzusuna gelince, tohumunu aldığınız çiçeğin rengi ister sarı, ister beyaz, ister pembe olsun farketmiyor, illa aynı renkte çiçekler açacak diye birşey söz konusu bile degil... Tamamen sürpriz... Ben denedim, her rengi kullandım ama sadece pembe akşam sefalarım var. Tabii bunun bilimsel bir açıklaması var :cool: Akşam sefaları, "eş (eksik) baskın" genlere sahip canlılardan birisidir. Bilindiği gibi tüm canlıların karakterlerini DNA üzerindeki genler belirler ve karakteri oluşturan bu genlerden biri anneden diğeri ise babadan gelir. İşte anne ve babadan gelen bu gen çiftlerine "alel gen" denir. Eş baskınlık durumunda ise karaktere etki eden alel genlerin hepsi eşit etki gücüne sahiptir yani birbirine göre baskınlık veya çekiniklik özellikleri yoktur. Bu durumda genler etkilerini, oluşan yeni bireyin fenotipi yani dış görünüşü üzerinde birlikte gösterir bu sebepten de yeni dölütün dış görünüşü anne ve baba fenotipinin aynısı olamaz. Örneğin; kırmızı ve beyaz akşam sefası çiçeklerinden oluşan yeni dölüt kırmızı veya beyaz değil, %100 pembe yani melez olur.

sempe
21-08-2007, 15:37
VforVENDETTA, çok haklısınız benim kırmızı ve sarı ektiğim tohumların hepsi beyaz çıktı. Ektiğim yerde inşaat sonrası çimento vs içindeydi. Anlıyacağınız çok kötü bir toprağa ekmiştim ama hepsi çok güzel büyüdü. Beyaz renkli olmasının sebebini toprağa bağlamıştım, değilmiş.:)

VforVENDETTA
21-08-2007, 16:45
Aslında toprağa bağlı olarak da renk değiştiren çiçekler ****** var, sanırım bu bilgiye sahipsiniz ve bundan dolayı bu kanıya vardınız... Örneğin, ortancalar; bu çiçeklerin rengi tamamen topraktaki ph değerine yani asit oranına göre değişir. Bu açıdan bakınca ortancalar da tıpkı akşam sefaları gibi sürprizlerle karşılaşmamıza sebep olan çiçeklerdendir. Satın aldığımız ortancaları renklerine ve çiçeklerinin boyuna bakıp almak, bence aldanmaktan başka birşey değildir. Çünkü bir sene sonra, sizin kocaman mor çiçeklerine bakarak aldığınız ortancanızın, küçücük pembe çiçeklere dönüştüğünü görme ihtimaliniz yüksektir. Topraktaki kireç oranı arttıkça ortancaların rengi pembe beyaz; asit oranı arttıkça da mavi mor olur. Bunun dışında istenirse beyaz renkli ortancanın toprağına demir sülfat, paslı demir suyu ya da renklendirici çivit karıştırılarak, mavi ortanca elde edilebilir. Unutmadan ekleyeyim; funda toprağı, ince dere kumu ve çürümüş yapraktan oluşan bir toprak karışımı, ortancaların en sevdiği karışımdır.

Sonuç itibariyle, akşam sefalarının biyolojik bir takım özelliklerden dolayı rengi umulan gibi olmazken, ortanca, karanfil gibi bazı çiçeklerin renkleri ise toprağın özelliğine göre değişim göstermektedir.

nyhang
05-09-2007, 10:13
Ben tohumları torfa yerleştireli 15gun olacak ama patlamadılar..

VforVENDETTA
05-09-2007, 11:53
Acele etmeyin, bu yıl olmazsa bile seneye kesin akşam sefalarınız olacak. Ayrıca her ihtimale karşı, mart ayı için de biraz saklayın. Mart ayında toprağa attığınız tohumlar, yazın ancak çiçekleniyor.

Hakan KINACI
10-09-2007, 10:16
Bende bir arkadaşımın evinde iki ayrı renkte akşam sefası vardı baktım tohumlanmış hemen iki renktende tohumlarını aldım ve arkadaşıma senin tohumlarını çaldım dedim :)) şimdilik tohumlar duruyor mart ayında dikeceğim bakalım nasıl olacaklar :)

celalsungur
10-09-2007, 10:28
Akşam sefası ile Petunya arasında ne gibi farklar var.

hoyadag
10-09-2007, 10:50
Bu da fanatik akşam sefası. Denizli Babadağ yaylalarından:

Poyraz__2007
11-09-2007, 19:53
Bu çiçeklerden benim bahçemdede çok fazla var. Gerçekten bunları yetiştirmek için bi çaba sarf etmeye gerek yok. Bendede 4 rengi mevcut. Bir kez tohumunu bahçenize atmanız yeterli. Artık bahçenizden onu kovamıyorsunuz. Her yıl kendiliğinden bir önceki yıldan daha fazla yetişiyor. Ama güzel bir görünüme sahipler gölge yerlerde öğle saatlerine kadar açık durabiliyorlar. Bide akşam saatlerinden sabaha kadar çok güzel görünüyorlar. Renkler arasında biraz mesafe bırakılırsa renk karışımı olmuyor yoksa çiçeklerin yarısı bir renk diğer yarısı başka bir renk olabiliyor. Ama bölede güzel görünüyorlar.

nyhang
13-09-2007, 23:13
Benim tohumlarım filizlendi ve yaklaşık 7-8 cm boylandı bile..
Önümüzdeki yaza kadar yaşatabilirim umarım

hfz
17-10-2007, 12:43
Olsun ben yine de talibim tohumlarına ;) (Rengini de çok sevdim)

Sevgili Limon,

Akşam sefalarının tohumlarını topladım. Tamamını size göndereyim. Özelden kargo bilgilerinizi verirseniz sevinirim.

Sevgiler..

+++++35
17-10-2007, 16:08
dalı kırın dikin.tohumla filan hiç uğraşmayın ,zaten çok arsız bitki.tutumu kökleri odun gibi oluyor.sonrada kurtulamazsın

mehtap051
17-10-2007, 20:07
Bende yazın balkonumda yetiştirdim.Çok arsız.Dökülen tohumlar alınmazsa kendiliğinden çıkıyor.Çok bakıma ihtiyacı yok ama çiçek açınca çok güzel görünüyor.

sebnemm
23-10-2007, 23:13
Merhaba arkadaslar,
ben yeni üyeyim,insallah soruma en kisa zamanda cavap alirim.
Benim sorum aksam sefasiyla ilgili.Ben Aksamsefasi tohumlari almistim ama bu tohumlar ve cicekler hakkinda hic bir bilgim yok.Bilmek istedigim, bu tohumlar ne zaman yani hangi ayda ekilir?Kisin kökünün donmamasi icin ne yapabilirim?Cünkü balkonda saksida yetistirmek istiyorum.Balkonum kücük ve duyduguma göre Aksamsefa lari cok cicek ve yaprak aciyormus.Alt komsunun balkonuna inmemeleri icin büyüdükce yani uzadikca dallarindan kesebilirmiyim? (tabii tohumlar tutupta cicek acarsa:p )
Bu arada yasadigim ülke Almanya ve buranin hava sartlari bayagi sert yani kisin cok don uluyor.Tohumlari ekerken nelere dikkat etmeliyim? Yani topragin dibinemi üstünemi ekicam ?
Cevaplar icin simdiden tesekkürler.Eger benim unutup sizin akliniza gelen herhangi bir sey olursa lütfen yazin.
Tesekkürler.

Ela
24-10-2007, 18:12
Şebnem Hanım akşam sefası çok arsızdır.1 tohumdan en az 60 çiçek açar ve onlarda tohuma döner.Ben bu sene elimde bulunan bol miktarda akşam sefası tohumunun bir kısmını eylülde toprağa gelişigüzel attım,üzerine de toprak serptim,şu anda boyları bir karış oldu.Kışın balkonda donar.Martta deneyin bence,ama ben uzman değilim sadece size yardımcı olabilmek için yazdım.

sebnemm
25-10-2007, 10:07
Cok tesekkürler zerrin hanim.Hic bu kadar cabuk cevap alicagimi düsünmemistim.Benim elimde yaklasik 40 aksamsafasi tohumu var ve ben hepsini ekmeyi düsünüyorum.Bir saksiya kac tane ekmem dogru olur acaba? Birde diyelimki dediginiz gibi Mart ayinda tohumlari ektim ve olduda tuttular ciceklerini actilar (insallah). Kis geldiginde gene hava soguyacak ve don olucak.Acaba cicege bir zarar verirmi yoksa iceriyemi almam lazim **** topragi korumam icin ne yapmam lazim.Kusura bakmayin böyle soru bombardimanina tuttum sizi ama bunlari ögrenmek istiyorum.
Tekrar tesekkürler.

Ela
26-10-2007, 19:45
Kışın tohumları sıcak yerde saklamayın.Dış mekan bitkilerinin tohumları da ,- derecelere düşmemek kaydıyla soğuk istiyorlar.Ben tohumlarımı evin en soğuk yerinde saklıyorum.Mart ayında tohumları aralıklı olarak toprağa yerleştirin üzerine çok az toprak serpin.Kesinlikle büyür,merak etmeyin.Kışın ölüyor ama ertesi sene daha çok çıkıyor.Bizim buralarda genelde apartmanların bahçelerinde çok fazla miktarlarda bulunuyor.Saksıda yetiştireni hiç görmedim diyebilirim.

zooteknist
27-10-2007, 17:58
Sayın sebnemm
Eğer tohumları ekeceğiniz saksı büyük değilse bir bitki bulunması yeterlidir. Bunun için ise her saksıya üç veya dört tohum ekin ve çimlenip bitki biraz büyüdüğünde bir tanesini bırakın. Eğer tohumların hepsi bitki olmuşlarsa diğerlerini başka yerlere şaşırtın. Akşamsefası kışın donlardan zarar görür. Yetiştireceğiniz saksı büyük kova gibiyse bir saksıda birkaç bitki yetişebilir. Şimdiden başarılar.

sebnemm
29-10-2007, 11:14
Sevgili zerrin uslu ve zootekist,cevaplariniz icin cok tesekkürler.
Sayin Zerrin uslu,tohumlari evin soguk yerinde saklamami yazmissiniz ama evimde pek soguk biryer yok.Kisin kalorifer yakmasam bile ev ILIK oluyor.Tohumlar bir posetin icinde ve salonda duruyorlar,insallah bozulmazlar.
Sayin Zooteknist,acaba kisin saksiyi iceri alsam (tabii cimlenip,cicekler cikarsa ve elime yüzüme bulastirmazsam) soguktan korumus olurmuyum **** balkonda biraksam soguktan nasil koruyabilirim?
Kusura bakmayin bu kadar soru sordugum icin ama gercekten ciceklerle yeni ilgilenmeye basladim.
Tekrar tesekkürler..

Ela
29-10-2007, 19:36
Ben konunun uzmanı değilim,dış mekan bitkilerinin tohumlarına serin bir yer bulmanız gerekiyor.Ben ağzı açık olarak saklıyorum,ağzı kapalı olunca(eğer iyi kurumamışsa küf yapıyor).Benim bildiklerim bu kadar,size kolay gelsin.

zooteknist
29-10-2007, 21:07
Sayın sebnemm
Yaşadığınız yerin kış koşularını bilmiyorum. Ancak sert donlar oluşuyorsa bitkileri dışarıda koruyabilmek biraz zor olur. İçeriye alırsanız bu seferde bitkilerin yeterli güneş ışığı alıp alamayacağı durumu gözden geçirmek gerek. En sağlıklı bilgiyi deneyerek alabileceğinizi düşünüyorum. Kolaylıklar dilerim.

Sinan9
30-10-2007, 04:09
Cok tesekkürler zerrin hanim.Hic bu kadar cabuk cevap alicagimi düsünmemistim.Benim elimde yaklasik 40 aksamsafasi tohumu var ve ben hepsini ekmeyi düsünüyorum.Bir saksiya kac tane ekmem dogru olur acaba? Birde diyelimki dediginiz gibi Mart ayinda tohumlari ektim ve olduda tuttular ciceklerini actilar (insallah). Kis geldiginde gene hava soguyacak ve don olucak.Acaba cicege bir zarar verirmi yoksa iceriyemi almam lazim **** topragi korumam icin ne yapmam lazim.Kusura bakmayin böyle soru bombardimanina tuttum sizi ama bunlari ögrenmek istiyorum.
Tekrar tesekkürler.

Üzgünüm, akşam sefası tek yıllık bir bitkidir. İçeri alsanız bile kışın kuruyacaktır.

İyi tarafı çok kolay yetişen toprak seçiciliği olmayan bir bitki olmasıdır. Saksıyı içeri almazsanız her yaz yeniden tohumdan kendiliğinden çimlenir.

hfz
01-11-2007, 20:23
Akşam Sefasına bu kadar ilgi duyacağım aklıma gelmezdi.:p Her yerde gözüm renkler araştırıyor. Bir kaç kare daha vermek istiyorum bu güzel çiçekten..

sebnemm
02-11-2007, 09:08
Günaydin,
Sayin Sinan, cevabiniz icin tesekkür ederim.Anladigim kadariyla önemli olan tohum yeserirken kökünü dondurmamak.Yani tohumu ektikten sonra donmamasina dikkat edecegiz.Yani ben öyle anladim.
Bir,birbucuk ay önce Aksamsefasina yeni merak saldigim dönemlerde tesadüfen birinin bahcesinde sarmasik gördüm ama Aksamsefasimi Sabah sefasimi bilmiyorum.Ciceklerinin bazilari acik bazilari kapaliydi.Bir-iki haftadir dikkat ettim, ortada ne sarmasik kalmis nede yaprak.Sadece dallari var ve tek tük sararmis yapraklar.Herhalde seneye tekrardan acmaya baslar.
Bende bu arada dayanamadim ve bir tane Aksam sefasi tohumunu minik bir saksiya ektim.Yeni topragim olmadigi icin evdeki baska bir cicekten toprak aldim ve tohumu topraga koydum.Bakalim ne olacak cok merak ediyorum.
SAYIN hfz, cicekler cok güzel görünüyorlar.Insallah bende becerebilirsem benimkilerde böyle güzel olur.
Herkese tek tek tesekkür ediyorum yardimlariniz icin.
Iyi günler.
sebnemm

sebnemm
10-11-2007, 13:41
Selam,
maalesef olmadi arkadaslar.Yani ektigim Aksam sefasi tohumlari tutmadi vede topragin üstü kahverengi-sari noktalarla doldu,böyle minik mantar gibi. Ben nerde yanlis yaptim acaba?

ali mufit
15-11-2007, 20:48
akşam sefası sarmaşık şeklinde olmaz

ali mufit
15-11-2007, 21:04
akşam sefası çiçeği ülkemizde bilinmeyen bir özelliği nedeniyle amerikan narkotik derneği tarafından amerikada yetiştirilmesi sakıncalı bitkiler statüsündedir uzun yıllar kanada da ikamet eden yakın bir akrabam kanada hükümeti adına verdiği konferanslarından dönerken uğradığı doğum yeri izmire geldiğinde eşi bahçemizdeki rengarenk akşam sefalarına hayran kalıp tohumlarından kanadaya götürmek istediğinde akrabamın eşine hiç duymadığım kızgınlığını merak edip sorduğunda tohumlarından lsd benzeri bir uyuşturucu yapıldığını bu nedenle görevi gereği uluslar arası toplantılarda bu tip bitkilerin zararlarını anlattığını bu şekildeki bir işe alet olmanın bile kendisini rhatsız ettiğini eşine olan kızgınlığının mesleğine olan duyarlılığından geldiğini söylemesi şimdi yaşamayan bu akrabamın anlattıklarını sizlerle paylaşmak istedim tohumlarından 12 tane yiyen kimselerin kısa bir zaman içinde öldüğünü söylemesini sizlerle paylaşmak istedim

ali mufit
15-11-2007, 21:28
akşam sefası ile ilgim bu anlattığım olaydan sonra uzun bir süre azaldı daha sonra yağlı tohumlardan bio yakıt elde etmeye yönelik çalışmalara yöneldiğim sıralarda yaşam öyküsü beni yine enterese etmeye başladı . kısa sürede büyümesi bu süreç içinda yetişmesinde özel bir özez istememesi ve doga koşullarına kahramanca göğüs germesi beni bu bitki üzerindearaştırma yapmaya yöneltti . ben aslında makina y.mühendisiyim ama özel ilgi alanları arasında bitkilerin enerji ilişkilerini incelemek ve onlardan optimum şartlarda biomas ortamı olarak yararlanarak bıogaz eldesinde kullanılacak ucuz yetişmesi ve hasadı kolay bir materyel olarak favorilerim arasına girdi sizlerede yapılışını kısaca anlatayım yapraklarını ve dallarını bir 5 litrelik pet şişeye doldurun şayet bahçenizde çimleriniz biçilmiş ise evin hanımının sebzelerinden arta kalan kabulları mevsimik yeşilliklerin yenmeyen kısımlarını pet şi
şeye atın içerisine biraz bozulmuş yemek artıgı ve bir miktar su ilave edin oluşacak metan ve karondioksiti yani yüzde65 metan yüzde 35 karbondioksit olan karışımı bir serum hortum aparatı ile techiz ederek 15 gün sonra pet şisenin şişmesi ile oluştuğu belirlenen gazı yakabilirsiniz bu işler ile ilgili bakınız www.topsaving.com

sebnemm
28-02-2008, 14:07
Merhaba arkadaslar.
Benim aksam sefalariyla ilgili sorularim vardi yardimci olursaniz sevinirim.
1.Bundan hemen hemen 1 ay önce iki degisik saksiya 3 er aksamsefasi tohumlari diktim.Bir saksidaki aksamsafalarim cimlendi ve yavas yavas büyüyor.Ama diger saksidaki aksamsefalari aynen duruyor.Yani hic cimlenmedi ve gecenlerde topragi eseledim ve tohumlari buldum tohumlarda hic bir degisiklik yok nasil diktiysem öyle duruyorlar.Acaba neden bir saksidaki iki günde cimlenirken diger saksidaki hala cimlenmedi.?
2.Cimlenen aksamsefalarimin dibinde yani topraginda hafif bir pamuklanma oldu yani sanki küf kibi.Ve aksamsefalarinin dipleride hafif beyaz.Bunun sebebi nedir? Saksi mutfakta camin önünde duruyor ve cam gece gündüz yukardan acik.Yani mutfak biraz serin.Acaba bundan olabilirmi o pamuklanma olayi?
3.Eger cimlenen aksamsefalarim büyürse ve dallari cok uzarsa bunlari nasil ve neyle kisaltmam gerekir.Makasla kesebilirmiyim.
Cevaplariniz icin simdiden tesekkürler.

limon
03-03-2008, 15:21
Akşamsefası tohumlarını bugün ektim. Gelişimi beraber takip ederiz.

sebnemm
04-03-2008, 08:36
Cok sevindim limon.Böylece beraber aksamsefalarimizi takip edebiliriz ve insallah banada yardimci olabilirsin.Ben resim koyuyorum.Bu iki saksidada aksam sefasi var yani tohumlari ayni gün ektim ama görüldügü gibi bir saksidaki cikti ve büyüyor nazar deymesin.Diger saksiyida arada bir suluyorum ama hic bisey olmadi.Acaba neden?
LIMON sende resim koyarsan sevinirim.Hic olmazsa beraber resimlerlede takip edebiliriz sefalarimizi.
Bol sanslar sana.

sebnemm
04-03-2008, 08:49
Yukardaki hfz´in aksamsefalari resimlerinde yapraklar sivri,benimkiler yuvarlak.Acaba benimkiler baska bir bitki olabilirmi yoksa bunlarda büyüdükce yapraklari sivri olucakmi?
Tesekkürler.

şükran ünal
04-03-2008, 08:51
Sevgili limon, tecrübelerine güvenerek sana soruyorum. akşam sefalarını bende artık direk toprağa mı ekmeliyim? Ankara da artık bahar yüzünü gösterdi diyebiliriz. Belki biraz daha mart soğukları olacaktır ama sanki ekebilirim gibi geliyor. Ne dersiniz?

limon
04-03-2008, 12:31
Akşam sefası çok arsızdır. Direkt toprağa ekebilirsin bence. Ben de güneşi görünce elimdeki tohumların hemen hepsini ekmeye başladım. Hava durumuna göre tüm hafta iyi gidecekmiş.

sebnemmm çimlenir çimlenmez fotoğraflarım ben de. Bakalım kaç günde çimlenecek?

tugo
04-03-2008, 14:52
Sonbaharda yoldan toplayıp sebzelikde muhafaza ettiğim 14 adet tohumu 2 ayrı kaba ektim.

9 günde ilk görüntüleri verdiler. 19 gün sonraki halleri de ikinci fotoğrafda.

12/14 verim verdi. 2 adet tohum çürümüş.

Şu anda yaprakları sivri hepsinin.

Toprağa dikmek için mart soğuklarını bekliyorum.

Arjin
05-03-2008, 02:07
Pembe aksam sefasi tohumu isteyen varsa yollayabilirim..

sebnemm
14-03-2008, 10:28
Arkadaslar,Aksamsefam büyümeye devam ediyor.Büyük saksiya ekip,balkona cikaricak kadar büyümüsmü acaba,yoksa daha kücükmü?

sebnemm
14-03-2008, 10:34
Bu arada topragim küflendi ve pamukcuklar cikiyor.Yanlis birseymi yaptim acaba? Yani normal suluyorum 2-3 günde bir vede günesli yerde tutmuyorum.Bu küfler cicege zarar verirmi,ne yapmami önerirsiniz.Birde dipteki yuvarlak yapraklarin uclari neden öyle kesik gibi yani testere gibi tirtikli vede kuru.Insallah benden kaynaklanmiyordur.Yani sularken yanlis bisey yaptigimi zannetmiyorum,yeride iyi aslinda.Simdiden tesekkürler...

Tubay
20-03-2008, 15:33
Sevgili Şebnemm küflenme genelde çok su vermenden kaynaklı olabilir.Ucundaki tırtıklara gelince sanki bişey kemirmiş gibi:Dsen yinede endişelenme akşam sefaları seni üzmez rahat ol.Şu anda orda havanın hala soğuk olduğunu düşünüyorum dışarı çıkarmak için biraz daha beklemelisin.Birde daha sağılıklı olmalarını istiyorsan ayırmalısın en sağlam ve büyük olanı bu saksıda bırak diğerlerini başka saksıya şaşırt.Toprak nemli olsun çamur gibi ıslak olmamasına dikkat et.Budaman büyük olasılıkla gerekmiyecektir.Bunun için şimdiden endişelenme

NİDA
31-03-2008, 15:38
Merhaba, bende cuma günü (paketin üstünde gece sefası yazıyordu) akşam sefası olarak bildiğim çiçeğin tohumlarını direkt bahçeye diktim. Ama benim bildiğim akşam safasının tohumları yuvarlak küçük taş gibi olur, paketin içinden çıkan tohumlar üçgenimsi, çörekotunun biraz büyüğüydü.O sebeple biraz tereddüt ettim.Başka bir çiçekmi diye. Sizin bildiğiniz akşam sefasının tohumları nasıldı acaba. Teşekkürler.

limon
31-03-2008, 16:19
Nida, akşam sefası tohumları yazdığınız gibi, tane karabiber gibi oluyor.
Gece sefası adında başka bir çiçek olabilir mi acaba?

sebnemm
31-03-2008, 16:21
Evet Nida hanim,sabah sefalarinin tohumlari cörek otundan biraz daha büyük.Aksamsefalsi tohumlarida minik el bombasi seklinde siyah ve cok sert ve üzeri pütür pütür.

özlem11
01-04-2008, 08:41
Elinde tohum olmayanlar arkadaşlar yazın etrafınıza bakının derim. Park, bahçe, yapı market ve otel girişlerinde bir sürü oluyor. Bir kökten bir avuç tohum çıkıyor. Tohumları bir yapı marketin önünden topladım. Bende tohumları ektim. Bakalım sonuç ne olacak...

NİDA
01-04-2008, 08:52
Benim tiktiğim tohumlar sabah sefası tohumu olabilir o zaman. Yanlız paketin üzerinde gece sefası yazıyordu ve çiçekleri akşam sefası çiçeğine benziyordu, bakalım ne çıkacak. Gerçi 2 gündür çimlenmelerinden kuşku duymaya başladım.Çünkü Ankara'da hava yine soğudu. Tohumları direkt toprağa diktiğim için tereddüt etmeye başladım.Umarım çimlenir ve gelişirler.

öğretmen
02-04-2008, 22:04
Geçen yıl ebruli renginden bir tek tohumu dikmiştim.İnşaat nedeniyle tohumlarını alamamıştım.Ama olduğu gibi yere dökülmüş.Şimdi görseniz o kadar çok çıkmış ki...Biraz daha büyüsünler başka yerlere de alacağım..Gece çok güzel kokuyorlar..

catafalq
04-04-2008, 14:00
Ben de edindim bu muhteşem çiçeğin tohumlarından.. 24 saattir suda bekliyor. Aksilik olmazsa birazdan da torfa ekeceğim. Bakalım kaç günde fide verecek...Selamlar...

leprikon
10-04-2008, 15:44
Arkadaşlar merhaba,

Ben de 5-6 gün önce bir avuç akşam sefası tohumunu bahçeye diktim ve beklemedeyim. Gün aşırı veya 3 günde bir suluyorum. İlk filizleri görmek için kaç gün beklemek gerekiyor, bilgisi olan var mı? Bir de, sulama sıklığı doğru mu sizce?

Selamlar...

özlem11
03-05-2008, 12:44
Benim ektiğim tohumlar çimlendi.2 parmak kadar büyüdüler...

özlem11
03-05-2008, 12:49
Arkadaşlar bu bitki gölgeyimi güneşimi sever 1 aya kadar yeni yerlerine alacağıım.Çıkmaz diye çiçekli saksının birine ekmiştim.Çıktılar.Renkleride yavru azı ve pembeydi.

limon
03-05-2008, 16:14
leprikon, filizleri görünceye kadar toprağı devamlı nemli tutmak çimlenmeyi hızlandıracaktır.
Benim bahçeye direkt ektiğim tohumlardan güneşi daha fazla görenler 10 cm kadar büyürken, gölgede kalanlar daha yeni çimleniyorlar. Sonuçta kimi geç te kalsa hepsi çimlendi.

limon
13-05-2008, 21:39
3 Martta ektiğim tohumlar filizlendi ve böyle oldular;
37220

özlem11
14-05-2008, 08:57
Bende komşundan fidan alıp dikmiştim.Sanırım tutmuşlar en kısa zamanda resimlerim. Limon çok güzel olmuş. Çiçeklerinide görmek dileğiyle...

limon
14-05-2008, 12:20
Sağolun Olay9. Bir çok yere dikmiştim, gölgede olanlar daha küçük ama firesiz hepsi çıktı.
En çok akşam üstü açan çiçeklerinin kokusunu seviyorum. Her tür kokulu çiçeği seviyorum :)

özlem11
15-05-2008, 09:35
Bu çiçeği sizlerle sevdim ben. Umarım büyütüp çiçeklerinide görürüm Limon. Bitki yetiştirip büyütmek tutku oldu bende...

canofer
27-05-2008, 21:43
Bilindik renkler ama benim elimdekilerde bunlar:rolleyes:

özlem11
28-05-2008, 08:33
Olsun bence şahaneler. Güle güle büyütün.

Tubay
07-06-2008, 13:48
Bu yıl,nasıl olsa akşam sefası tohumları kolay bulunuyor diyerek umursamadım ve akşam sefasız kaldım:(acaba bu mevsimde diksem verim alabilirmiyim

özlem11
07-06-2008, 15:31
Tubay tohum zor çıkıyor. Benim nisanda ektiğim fideler anca büyüdü...
Tohum daha geç olur diyorum.

Tubay
09-06-2008, 09:20
Olay9 teşekkürler.Zaten tohumda yok elimde artık seneye kaldı.

vergatol
17-06-2008, 00:18
Arkadaşlar torf nedir?Bilgi verirseniz çok sevinirim...Benim de yaklaşık 25 günlük akşam sefam var boyu 10 cmyi geçti.Çok hızlı büyüyorlar...

özlem11
17-06-2008, 13:50
Kök çürüntüsü sanırım. Kendi ağırlığından 20 kat fazla su emebilen özelliğe sahip.

çiçeksever
17-06-2008, 14:19
Tohumları dağıttık.Bu sene dikmeyi unutmuşum,belki dökülenler çıkar diyordum.Fakat hiç çiçek çıkmadı.Sabah sefası gibi değilmiş.

ardabora
16-07-2008, 17:52
Bahar başında teyzem bana geldi,elime bir kaç tohum tutuşturdu gider ayak..Trakya tarafında çoğu çiçeğe yerel isimler verilmiş.Bu çiçeğe de ZEVZEK diyorlar...:p

Ben de bahçeye sepeledim onları,akşam vaktiydi,tohumları ekmekle uğraşamadım o an...

Daha sonra unuttum ben bu tohumları.Onları attığım yeri daha sonra kazdık,taş maş dizdik...Taşların üzerlerine sedum falan yerleştirdim ben.Sedumların altına güzel kara bir toprak dökmüştük.O kara topraktan sürekli ayrık otuna benzeyen değişik yabani otlar çıktı durdu..İnatla yoldum,inatla çıktılar...Büyümelerine hiç izin vermediğim için neye benzeyeceklerini de bilmiyordum tabi...

Ben hala uyanmış değilim tabi bu durumdan...Yoldum durdum...Ama şimdi resimlere bakıyorum da bunlar akşamsefasının fideleriymiş.:(

Haftasonu teyzeme gittim Tekirdağ'a...Resimdeki çiçeği görünce pek beğendim,tohumunu istedim...Bana onun tohumundan verdiğini söyledi.Ben de ektiğimizin yerin şeklini değiştirdiğimiz için çıkmadıklarını söyledim.

Sevgili Limon'un 70 numaralı mesajındaki resmi görünce,kafamı taşlara vurasım geldi..:(:mad:

İnanamıyorum kendime ya...

limon
23-07-2008, 20:39
Akşam Sefacılar nerdesiniz? Mis kokulu Sefalarım bu akşam itibariyle bol açmaya başladılar. Ne kadar güzel kokuyor değil mi? Çok arsız diye değer verilmeyen bir çiçek ama ben çok seviyorum. Boyları 1 metreyi geçmeye başladı.
4362343624

4362543626

Tohumları taaa İzmir'den gönderen Hfz hanım'a tekrar çok teşekkür ediyorum.

Nariel
30-07-2008, 09:13
1 ay kadar önce ektiğim akşamsefalarını, ilk yapraklardan sonra çıkan yaprak çifti görününce saşırttım ve şimdi bu boyuttalar. Tohumlar çok kolay çimlendi, 3-4 günde toprak yüzeyine çıktılar. Burada yazlar çok uzun olduğu için belki sonbahar ortalarına doğru açabilirler diye düşündüm, açmazlarsa kışın içeride tutacağım.

44061

Nihal
30-07-2008, 09:35
Sevgili Nariel bence sonbahar ortasına kalmadan çiçeklenir.Çünkü çabuk yetişen bir bitki.

Nariel
30-07-2008, 10:03
İzmir dönüşü hala yaşıyor olurlarsa :p iyice büyük saksılara geçireceğim. Sevgiler..

öğretmen
31-07-2008, 23:21
tek tohumdan neler çıktı:p

Nihal
01-08-2008, 07:45
Son resimdeki akşam sefasının futbol maçı izlemeye gitmiş gibi bir hali var:D

öğretmen
01-08-2008, 18:03
Evet sevgili Nihal,bana da oğlumu hatırlatıyor;) Oğlum bunu ve GS gülünü çok seviyor:)

hyanik
07-09-2008, 01:36
Hocam merhaba.
resımdekı aksam sefasının tohumundan bana gonderırmısınız mmektupla rıca etsem.selamlarımla

fiancee
08-09-2008, 12:18
Evet bende rica edebilir miyim acaba? Çok guzel gorünüyorlar,dayanamıyorum.Gonderirseniz çok memnun olucam.Sevgilerle

MERİNOS
09-09-2008, 10:00
Arkadaşlar;
Akşam safalarının topraktaki tüm besinleri aldığı için yanında bulunan diğer bitkilerin gelişiminin durduğunu duydum.Doğrumudur.Bu konuda yardımcı olurmusunuz.Teşekkür ediyorum.

Nariel
27-09-2008, 20:18
Sayın MERİNOS, bu konu hakkında ben birşey bilmiyorum, belki bilen arkadalşarımız vardır.
Benim geç mevsimde ektiğim akşam sefalarım açmaya başladı, mis gibi de kokuyorlar;)

48298
48299
48300

Nariel
02-10-2008, 20:54
Bu da gezici akşamsefamız ;) Güzel kokusunu her daim koklamak isteyenler kucağında her yere götürebilir;)

Selda
21-11-2008, 12:16
Arkadaşım bizim yazlık akşam sefası dolu arsız bir çiçek fakat çok suyu seviyor ne kadar su verirseniz o kadar daha çok büyür ve çiçeklenir. Bendekilerin boyu 1 mt.geçmek üzere

BirLira
05-12-2008, 00:52
54915

limon
05-12-2008, 14:40
Şahane bir fotoğraf, elinize sağlık.

hyanik
13-12-2008, 22:44
Gecen yıl bahceye serpiştirdiğim aksam sefaları çıldırdı sanırım.Tohumlarından binlerce aldım ve ben de her gıttığim yere atıyorum birer ikişer.

kaktüs
06-03-2009, 12:59
Çok pratik bir bitki. En çirkin yerleri bile, masrafsız emeksiz mükemmel görüntülere dönüştürebilecek potansiyele sahip. Bulunması da bakması da kolay olduğu için üzmüyor da :)

Sûz-i Dilârâ
06-03-2009, 13:15
Konya'ya gittiğimde cadde üzerindeki binaların önünde yetişen akşam sefalarından birkaç tohum almıştım, sarı ve pembe akşam sefalarıydı. Saksılara ektim iki sarı sefa hariç diğerleri çimlendi (9 tohumdan 2 fire) :rolleyes: bilmiyorum belki de bana naz yapıyorlardır, sabırla sulamaya devam ediyorum. Ama bu bitkinin somon renkli ve benekli çeşitleri vardı sanırım, elinde değişik renk tohumları olan arkadaşlar varsa talip olabilirim. :p

Öznur
06-03-2009, 16:16
Arkadaşlardan elinde fazla akşam sefası tohumu olan varsa ben de talibim, çünkü anladığım kadarıyla gereğinden fazla tohum veriyor ve çoğalıyor:)

mandalina
17-03-2009, 09:44
Geçen yaz Samsun'dan bir sürü getirmiştim mart ayında ekerim diye.Fakat o kadar tohumu bulamadım.Sadece çantamın dibinden 6 tane çıktı 2-3 gün önce ektim onları bakalım ne gibi bir sonuç verecekler...

kaktüs
28-04-2009, 15:24
Geçen sene topladığım akşamsefası tohumlarını bir güzel ektim. 1 hafta - 10 gün gibi bir sürede çimlendiler.

Ben akşamsefalarının "süprizlerle" dolu olduğunu bilmiyordum. Tohumları topladığım bitkinin ana renklerine göre ayırmıştım. Pembe - sarı - alacalı vs diye.. Acı gerçeği burada öğrendim. Bakalım bizim ufaklıklar ne renk çıkacaklar.

kömür
28-04-2009, 16:33
Terasta 13 yoğurt kovasına bende ekledim geçenlerde tohumları, akşamsefası köşesi yapmayı umuyorum. Kolay ve çok beğendiğim bir bitki.

orçun45
05-05-2009, 20:21
Sayın Merinos öyle bir şey olduğunu zannetmiyorum.Geçen sene akşam sefası dikili olan bahçede şimdi gül yetiştiriyorum ve hiç bir saorunla karşılaşmadım.

moso
11-05-2009, 11:26
Merhabalar,
Akşam sefası, çocukluğumda bahçemizde bolca bulunurdu. Rica etsem bana da tohum yollar mısınız?

manolya
11-05-2009, 12:24
Ücretsiz paylaşım bölümünde akşam sefası tohumları dağıtılıyor, isterseniz bakabilirsiniz.

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=15454

moso
11-05-2009, 13:50
Teşekkür ederim manolya.

ardabora
28-05-2009, 17:54
Teyzemden aldığım tohumlar çimlendi,hem de hiç fire vermeden.

Şimdi 9-10 cm. kadar oldular,artık yerlerine diksem sorun olmaz herhalde,arsız ve de sorunsuz bir bitki forumdan okuduğum kadarıyla.

Tecrübesi olan arkadaşlar fikir verirse sevinirim.

akoman
15-06-2009, 08:46
Akşam Sefacılar nerdesiniz? Mis kokulu Sefalarım bu akşam itibariyle bol açmaya başladılar. Ne kadar güzel kokuyor değil mi? Çok arsız diye değer verilmeyen bir çiçek ama ben çok seviyorum. Boyları 1 metreyi geçmeye başladı.
4362343624

4362543626

Tohumları taaa İzmir'den gönderen Hfz hanım'a tekrar çok teşekkür ediyorum.

Limon Hfz hanim gercekten tohumlari size gondermekle guzel bir is yapmis insallah bu seneki tohumlarindanda bize nasip olur

senor
20-07-2009, 12:04
Bunlar da benim akşam sefalarım...Nisanda ektiğim tohumlar ancak bu kadar olabildi, yine de küçük boyuna rağmen açtığını gördüm ya o bana yeter. Ayrıca her tohum tanesinden de bir fide çıktı, zaiyat vermeden. İlk sene bahçe uygulaması yaptığımdan hiç te fena sayılmaz hani.

pinarbickin
27-07-2009, 11:34
bende bunun turuncusu var tavşan boku gibi tohumları var topladm isteyen olursa veririm bu tohumlar hangi ayda ekılıyor

senor
05-08-2009, 15:48
Ben pakette satın almıştım sanırım 3.5 TL idi. Üzerinde Nisan ayı işareti olduğu için Nisan ayında toprağa serptim. Fakat bilindiği üzere bu tarih bulunulan ile ve mevsim normallerine göre farklılaşıyor. Tohumları baya büyüktü şu an elimde yok ama galiba 5-7 mm idi yanlış hatırlamıyorsam. hemen her tohum tuttu. Ankara'da çok geç yeşillendiler ama ilk yapraktan sonra büyümesi hızlandı. Fazla sulanmadığı için (çim ile birlikte sulandılar) şu an 30 cm.boyundalar.

Nariel
26-08-2009, 12:18
Galeriye akşamsefası fotoğrafları yükledim. Bu çiçeği hor gören varsa buyursun baksın fotoğraflara;)

http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=29839&c=439
http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=29838&c=439
http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=29837&c=439
http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=29836&c=439
http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=29835&c=439
http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=29840&c=439
http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=29841&c=439
http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=29842&c=439

tamaşa
26-08-2009, 13:23
Harika görünüyorlar,renkler nefis:)))

tiya
26-08-2009, 15:04
Nariel elinize, yüreğinize sağlık. Çok güzeller.

sevim.K
26-08-2009, 21:39
Bizim bahçede de kırmızı , sarı, sarı kırmızı karışık renklerde çiçek açmış, komşularda da. Hiç beyaz rengi gözüme çarpmamıştı ne güzel çiçek:)

cenan
27-08-2009, 09:48
Beyaz gerçekten harika duruyor. Yazlıkta komşu bahçede var, birkaçtane alıp ektim çıkan olmadı henüz.Sevim beyaza ilgi duyduysan ilk fırsatta toplayıp yollayabilirim sana.Hatta beyaz-açık pembe ebrulide vardı yanında o da harikaydı.

cenan
27-08-2009, 10:03
Nariel akşam sefası fotoğrafların harika.Ne güzel renkleri var.Banada sevgili ide yollamıştı renklerini bilmiyorum bir kaç tane ektim hemen çıktılar.İyiki de renklerini söylememiş şimdi merakla onların açılışlarını bekleyeceğim.Ama heralde baya bekleyeceğim çünkü henüz dört yaprakları var sadece:p

mormenekşe
28-08-2009, 22:23
Merhaba arkadaşlar, sevgili Nariel bunlar harika fotoğraflar.Özellikle beyaz akşam sefası çok güzel.Akşam sefası çiçeğini horgörmek bir yana, ben çocukluğumu hatırlattığı için çok severim bu çiçeği.

Arkadaşlar, elinde beyaz ve lila beyaz ebruli tohumu olan arkadaşlar varsa ben alabilirim.

cenan
29-08-2009, 08:58
Şu an elimde yok mor menekşe. Ama sabredersen bir kaç hafta sonra olur.

mormenekşe
29-08-2009, 10:18
Sevgili Cenan, teşekkür ederim nasıl olsa önümüzdeki yaz için ekilecek bir tohum.Ne zaman müsait olursanız o zaman gönderirsiniz sağolun.

cenan
29-08-2009, 10:21
Toplamayı düşündüğüm yer yazlıkta komşunun bahçeşinin önü.Ramazan ve eşimle izin günlerimizin uymaması nedeniyle bu aralar gidemiyorum.İlk gittiğim fırsatta , gider gitmez senin için toplayacağım söz:p Ağaç dostu sözü;)

mormenekşe
29-08-2009, 10:32
İçim rahat o halde, beklemeninde güzel yanları var değeri arttırır;)
Ağaç dostunun sözü sözdür, hareketi özdür:cool:

cenan
29-08-2009, 10:34
Tamamdır mormenekşe, günü geldiğinde adresini alır postalarım sana;)

cenan
31-08-2009, 09:47
Topladım tohumlarını:)Mormenekşe adresini özelime yazarmısın?

sevim.K
01-09-2009, 12:02
Beyaz gerçekten harika duruyor. Yazlıkta komşu bahçede var, birkaçtane alıp ektim çıkan olmadı henüz.Sevim beyaza ilgi duyduysan ilk fırsatta toplayıp yollayabilirim sana.Hatta beyaz-açık pembe ebrulide vardı yanında o da harikaydı.


Aaaa nasıl kaçırmışım bu mesajı. Harika olur beyaz tohumlar. Açık pembe, lila değişik renkler. Ne zaman toplayabilirsiniz. Şimdi habire tohum veriyor bizim sarı kırmızılar. Hemen adresimi yazayım.

cenan
01-09-2009, 12:05
Sen adresini yolla bana sevim ilk fırsatta yollarım sana:rolleyes:

doğaciwhat417
01-09-2009, 13:16
akşam sefası tohumlarına bnde talibim bnde bitek pembe rengi var diğer renkleride harika gözüküyo :) :S

ayşe gül
13-09-2009, 01:15
merhaba
elimde akşam sefası tohumları var şimdi dikebilirmiyim veya nezaman dikmeliyim şimdiden teşekkürler.

ankara
18-09-2009, 15:49
Ankara da da rahatlıkla yetişiyor anladığım kadarıyla :)

Sevgi Durul
24-09-2009, 16:48
Temmuz başı gibi olacağından ümitsiz olarak bahçeye ektiğim akşam sefası tohumları çok güzel açıyorlar. Aldığım tohumlar düz renkli idi, çiçekleri ebruli çıktı. Hayretle izliyorum.

sevim4
24-09-2009, 18:41
104170:p

senor
28-09-2009, 10:10
Merhaba Ankara. Akşam sefası tohumları Ulus Hali'nin karşısında çiçekçiler var orada var.Her türlü tohum bulunur her zaman orada. Ben Bauhaus (cepa) dan almıştım. 1 nolu (en düşük numara) tohumlar 3.5 lira idi. Bir pakette 15 civarında tohum vardı. Ayrıca şu sıralar tohum zamanı. Sokakta gördüğün çiçeklerin siyahlaşmış tohumlarından da alınabilir. Mart ayında bahçe toprağına atmış idim. Benimkiler kış geçirmedi henüz. Kışları donuyor galiba. Tohum varsa toprak altında oradan gene çıkıyormuş.

ankara
28-09-2009, 12:21
Merhaba Ankara. Akşam sefası tohumları Ulus Hali'nin karşısında çiçekçiler var orada var.Her türlü tohum bulunur her zaman orada. Ben Bauhaus (cepa) dan almıştım. 1 nolu (en düşük numara) tohumlar 3.5 lira idi. Bir pakette 15 civarında tohum vardı. Ayrıca şu sıralar tohum zamanı. Sokakta gördüğün çiçeklerin siyahlaşmış tohumlarından da alınabilir. Mart ayında bahçe toprağına atmış idim. Benimkiler kış geçirmedi henüz. Kışları donuyor galiba. Tohum varsa toprak altında oradan gene çıkıyormuş.

Bilgiler için teşekkür ederim Senor. Benim çiçeği yetiştireceğim yer de soğuk. Ankara'nın kuzeyinde, umarım sorun olmaz.

lale lale
07-10-2009, 15:44
Ben de büronun balkonuna dün akşam sefası diktim. Sadece 3 tohum. Zamanı geçti sanırım ama bir deneyeyim dedim. İstanbulda cadde kenarlarına vs. belediyenin ektiği akşam sefalarının üzerleri tohum dolu. Ben de gelecek seneye biraz stok yapıyorum.

selis
07-10-2009, 16:12
Lale geç olmasa gerek.. ;)
Ilıman yerlerde yaşayıp da hala dikmeyen varsa, şu an bile yere düşen tohumlar çimlenip çiçek açıyor..

ShiN3
08-10-2009, 19:55
Bu cicekle ilgili bildigim tek ve güzel sey, yaz aylarında üzerine su püskürttüğünde o hafif güzel kokusu etrafa dagılıyor ve her yeri çok hoş bir koku alıyor.

ShiN3
08-10-2009, 19:57
Arkadaşlar peygamber kılıcı isimli çiçegi bileniniz varmı bilmiyorum ama gercekten hoşuma giden cicek türlerinden birisi.

En kısa zamanda resmini cekip paylaşacagım. Benim diyecegim sey ise, evimde peygamber kılıcı var 2 metre boyuna ulaştı ve dibinden yavrulamaya basladı. Eger bu cicegi seven ve beslemek isteyen arkadaşlar varsa aranızda birer kök (elimde oldugu kadarıyla) verebilirim.

Adalet Yağcı
08-10-2009, 20:23
Sayın ShiN3, siteye hoş geldiniz, burada her çiçek için ayrı başlık açılmıştır.
Bahsettiğiniz peygamber kılıcı, çiçeğiniz ile ilgili bilgileri, sanseveria paşa kılıcı (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=3017&highlight=pa%FEa+k%FDl%FDc%FD) başlığında bulabilirsiniz.
Bu çiçek ile ilgilenen arkadaşlar olacaktır mutlaka, sevgiler.

siniroluyorum
08-12-2009, 20:46
Arkadaşlar ben de sarı ve pembe renkli akşam sefaları var ama komşuma beyazını ve koyu pembesini buldum tohumunu aldım ancak farklı çiçek açmasından korkuyorum

Güvenim
15-12-2009, 07:32
Akşam olunca açanlar ya da kapananlar türünde bir bitki, çicekler 1 dk gibi kısa sürede kapanıyor ya da açılıyor.

boz
06-02-2010, 19:02
Ben de kasım ya da aralık ayında apartman bahçesindeki tohumlardan alıp dikmiştim..1 2 hafta içerisinde çimlenip 1 karış boyuna kadar büyüdüler ama malesef sonra öldüler..Sanırım zamanlamam yanlışmış neyse ki tohum bulmak kolay artık bahara tekrar denerim :)

umıt79
06-02-2010, 23:34
Akşamsefaları çok nazsız bitkilerdir aslında.Eski evimizin etrafında bir kez ekmiştik daha sonra kendiliğinden çıkardı.

Bitkinin gür ve uzun bir çalı formu almasını istiyorsanız bahar başı gibi toprağına bol yanmış koyun gübresi vereceksiniz.Sonra herbiri 2 metreye yaklaşan akşamsefalarınız olacak:)

moso
20-03-2010, 19:51
merhabalar,
az önce akşam sefası tohumu aldım, ben öyle zannediyorum. paketi açınca karabiber tanesi büyüklüğünde tohumlar çıktı... benim bildiğim akşam sefası tohumu kedi tırnağı çiçeğinin tohumu kadardı, ben mi öyle hatırlıyorum:( adı akşam sefası olarak geçiyo ama...

oppss!
20-03-2010, 20:02
Doğrudur sizin elinizdeki tohumlar akşam sefası tohumları.

moso
20-03-2010, 20:05
teşekkür ederim. her sene kendiliğinden çıkan pembe akşam sefalarm var. hiç tohum almamıştım açıkçası. ama aklımda farklı kalmış tohumları.... bugün karışık renklileri görünce dayanamadım.

k_donmez
10-04-2010, 20:04
Bahçemde geçen yıldan bir arada ekili pembe, beyaz ve somon renkli akşam sefaları vardı. Sonbaharda kurudular. Çiçekli döneminde her çiçeğin solmasını takiben çiçek dibinde küçük zeytin çekirdekleri gibi tohumlar oluyordu. Onlar döküldükleri yerden çimlenmeye başladılar.

erol21
19-05-2010, 12:56
Akşam yani gece sefası tohumları o kadar da küçük değiller El bombası şeklindeler

Gülüm
24-05-2010, 22:55
Ben akşamsefasını tek yıllık zannediyordum.Bahçede geçen yıldan kalan kalın köklerinden tekrar sürgün vermeye başladılar.Sürgünler diğer tohumdan çoğalan fidelere göre daha iri ve gösterişli.

ankara
31-05-2010, 12:48
Akşam sefası tohumlarını sakısıya dikmiştim,saksıdan almam gerekir mi, büyümesini engeller mi saksı?
148422

ankara
04-06-2010, 12:23
149284

hasekiküpelisi
04-06-2010, 12:29
Akşam sefası adından da anlaşılacağı üzre akşam güzelliği ile meşhurdur.Sabah güneşi alan yani güney doğu olursa daha elverişli olur.Çok hızlı yayılır. Çok güzel pek çok renk çiçeği vardır. İyi seyirler.

hasekiküpelisi
04-06-2010, 12:31
Saksınız eni dar gibi görünüyor.Akşam sefası kökleri kuvvetli ve sarıcıdır. Bu toprak ona ileride az gelir diye düşünüyorum.Üstelik büyüdükçe yan dallarda olacak.

hasekiküpelisi
04-06-2010, 12:33
Akşam sefası türde çiçekler sonbaharda ekilir ve ilk bahar başı uyanır. Şimdi ekseniz olacağını sanmıyorum.

ankara
04-06-2010, 12:46
Saksınız eni dar gibi görünüyor.Akşam sefası kökleri kuvvetli ve sarıcıdır. Bu toprak ona ileride az gelir diye düşünüyorum.Üstelik büyüdükçe yan dallarda olacak.

Teşekkür ederim bende küçük geleceğini düşündüm saksının,hafta sonu inşallah zarar vermeden bahçeye aktaracağım.

k_donmez
28-06-2010, 20:18
Geçen yılın tohumları o kadar bol çimlendi ki, söktüklerimle bir çok yeri çiçeklendirdim diyebilirim. Kalanlarda köşeyi doldurdular. Şimdilik iki renk. Bir de beyazları bekliyorum.

erol21
29-06-2010, 10:51
Bende karışık renkli diye alıp ektiklerimden sadece şimdilik sarı çıktı Neyse artık tohumlanma zamanı değiş-tokuş yaparız :)

Yılmaz Yalçın
30-08-2010, 12:02
Arkadaşlar,
Benim sarı akşam sefalarım açmaya başladılar.Yakında memleketime gideceğim anneme de akşamsefalarından vermek istiyorum.Yan dalları koparıp suya koysam ya da memlekete gittiğimde direk toprağa diksem köklenir mi?Veya buna değer mi sonbahara girdik çünkü ne zamana kadar çiçeklenir?Bir de tek yıllık mıdır?

Sevgi Durul
30-08-2010, 12:32
En iyisi tohumlardan götürün annenize. Çelikten tutsa bile açana kadar kış gelir.
Tek yıllıktır, seneye dökülen tohumlarından yine çıkar.

Yılmaz Yalçın
30-08-2010, 12:38
En iyisi tohumlardan götürün annenize. Çelikten tutsa bile açana kadar kış gelir.
Tek yıllıktır, seneye dökülen tohumlarından yine çıkar.

Sevgili Sdurul,
Çok teşekkür ediyorum:)Benim bahçedekiler oldukça geç açtı gerçi tohumları geç dikmiştim.

ardabora
05-09-2010, 14:08
Geçen yıl ektiğim tohumlardan döküldüler ve kendi kendine yetiştiler. Sarı-pembe tonları var sadece...Şu an boyları daha uzun ve tohum verdiler.Sağa sola saçılıyorlar.

Yılmaz Yalçın
15-01-2011, 20:28
Arkadaşlar,
Elimde geçen yılki çiçekten kalma tohumlar var, şimdi evdeki saksılara eksem çimlenir mi yoksa çok mu erken?

Emre İlhan
14-02-2011, 18:04
Geçen yaz yetiştirdiğim akşam sefalarından birinin tohumu saksının içerisine düşmüş ve yaklaşık 1 ay önce çimlendi. Şu anda istikrarlı biçimde gelişmeye devam ediyor. :)

192686

Yılmaz Yalçın
14-02-2011, 20:42
Akşam sefası tohumlarını şimdi eksem olur mu bahçeye ya da saksıya?

k_donmez
14-02-2011, 20:53
Sayın Yılmaz Yalçın,
Tohumları toprağın üzerine bile bıraksanız, günü geldiğinde kendiliğinden çıkacaklardır. Bir kök bile gelişince çok alan kaplıyor. 15-20 cm arayla ekebilirsiniz.

qneremmi
08-03-2011, 19:35
kendi deneyimlerimden sizlere tavsiye vermek isterim
bahçemde vardı geçen sene 2- 2,5 metreden fazla boylandılar her birisi en az 2 metre kare yeri kapladı tohumlarını aldım nereden baksanız 400-500 tane tohum topladım bu sene çıkacak olanları sökmeyi düşünüyorum.

eğer küçük boylu çiçekleriniz varsa unutun onları çünki akşam sefaları boylarıyla ve kapladıkları yerle onların gelişmesine izin vermiyor menekşelerim ve karanfillerim heba oldu onların yüzünden.

isteyen olursa tohumları seve seve veririm

Yılmaz Yalçın
19-03-2011, 21:30
Sayın Yılmaz Yalçın,
Tohumları toprağın üzerine bile bıraksanız, günü geldiğinde kendiliğinden çıkacaklardır. Bir kök bile gelişince çok alan kaplıyor. 15-20 cm arayla ekebilirsiniz.

Teşekkür ederim:)

Yılmaz Yalçın
19-03-2011, 21:30
Arkadaşlar,
Akşam sefası tohumlarını iç mekanda saksılara ekme zamanı geldi mi?

BERS
22-03-2011, 16:03
qneremmi senden akşamsefası tohumu rica etsem bana gönderebilirmisin. Biraz yüzsüzlük olacak ama renkleri hakkında bilgi vermeniz de mümkün mü.;)

Erdal Hoca
25-03-2011, 22:12
Akşam sefasının rengi mi, kokusu mu; yoksa kendisi mi daha güzel? Bir türlü karar verememişimdir :cool: Ama şurası bir gerçek ki hak ettiği değeri pek bulamamış bir çiçek.. Geçen yıl ilk kez saksıda yetiştirdim. Aslında bir çok da fotoğrafı vardı. Bir ara bulup yüklerim..Yaz boyu gittiğim yerlerden farklı renkte tohumlar topladım. Bu yıla hazırlık yaptım.

10 gün kadar önce yeni akşam sefalarını ektim saksıya.Gündüzleri bizim buralarda sıcaklık 20 dereceyi geçiyor. Gece ise 10-15 derece arasında değişiyor. Henüz çimlenme olmadı. Geceleri dışarda değil de içeride olsaydı şimdiye kadar çimlenirdi sanırım.. Toprağı kurcalayıp tohumların ne alemde olduğunu görmek dürtüsü rahatsız ediyor beni :dilli:

Çimlenmeyle birlikte sık sık fotoğraflarını koymayı düşünüyorum. Umarım güzel çiçeklerimiz olur.

Saygılar,

k_donmez
06-05-2011, 10:50
157 nolu mesajdaki akşam sefalarını iki yıl boyunca o köşede yetiştirdim. Sonbaharda oraya farklı bir düzenleme yapmak niyetiyle dökülen tohumları topladım. Toprağı da derin işleyerek iki adet asmayı oraya diktim. Çevrelerine de talaşla malç uyguladım. Toprağı işlerken akşam sefalarının toprağın derinliklerinde oluşturduğu orta boy havuç büyüklüğünde ve şeklinde olan yumrular görmüş, onları da çıkarmıştım. Demek ki hepsini çıkaramamışım. Kenar bölgelerden çok güçlü gövde yapıları olan akşam sefaları peydah oldu. Buradan akşam sefasının yumrulu bir bitki olduğunu söylemek istiyorum. Nereye ektiğinize dikkat edin.

Yılmaz Yalçın
06-05-2011, 10:56
157 nolu mesajdaki akşam sefalarını iki yıl boyunca o köşede yetiştirdim. Sonbaharda oraya farklı bir düzenleme yapmak niyetiyle dökülen tohumları topladım. Toprağı da derin işleyerek iki adet asmayı oraya diktim. Çevrelerine de talaşla malç uyguladım. Toprağı işlerken akşam sefalarının toprağın derinliklerinde oluşturduğu orta boy havuç büyüklüğünde ve şeklinde olan yumrular görmüş, onları da çıkarmıştım. Demek ki hepsini çıkaramamışım. Kenar bölgelerden çok güçlü gövde yapıları olan akşam sefaları peydah oldu. Buradan akşam sefasının yumrulu bir bitki olduğunu söylemek istiyorum. Nereye ektiğinize dikkat edin.

Sevgili Kdönmez,
Benim geçen yılki akşam sefaları bu kış hepsi soğuktan öldü.Peki yumrulu ise yeniden yumrudan sürgün verir mi bilginiz var mı?

k_donmez
06-05-2011, 11:07
Sayın Yılmaz Yalçın,
Kışın zaten soğukla birlikte ölüyorlar. Geçen yıl ektiğiniz bölgeyi karıştırın. Yumruları bulacaksınız. Sürgünleri olabilir, dikkat edin.

Yılmaz Yalçın
06-05-2011, 13:48
Sayın Yılmaz Yalçın,
Kışın zaten soğukla birlikte ölüyorlar. Geçen yıl ektiğiniz bölgeyi karıştırın. Yumruları bulacaksınız. Sürgünleri olabilir, dikkat edin.

Sizde sürgünleri çıkmış mı?

k_donmez
06-05-2011, 14:50
Sayın Yılmaz Yalçın,
Ben geçen yıldan kalan tohumların çimlenmeye başladığını görünce söküyorum. Bu fotoğraftakini de öyle zannettim. Çekince gelmediği için dibini eştim. Baktım ki çok derinden gelen bir dal oluşturmuş ve gövdesi çok kalın. Bunun gibi birkaç tane daha var. Tek tük yeşeren tohumlarda var. Onları çekince köküyle birlikte geliyor. Güneş gören yerlerde kalan tohumlar daha çabuk çimleniyor.

mirabel
11-05-2011, 09:50
Bir dönem bahçede yetiştiriyoduk. Tohumları çok bereketliydi. Yere düşen çimleniyordu. Çoğalmasını kotrol edemeyince artıkyetiştirmiyoruz. Ama kokusuyla , renkleriyle tam bir yaz çiçeğidir akşam sefası...

ciceksever70
02-11-2011, 08:42
Artik cicek acmayan aksam sefalarini toprak seviyesine kadar kesmek isityorum. Acaba bahara kadar tüm tohumlarini döksünler diye beklemelimiyim? Simdi kesmek icin uygun zaman midir?

ardabora
21-11-2011, 01:45
Ben tohumlar döküldükten sonra köklüyorum tüm bitkileri.

Sizin toprak hizasından budamak istemenizin sebebi nedir,ertesi yıl yeniden mi yeşeriyor? Dediğim gibi tüm bitkileri söküp attığım için bu tür bir şeye tanık olmadım,o yüzden soruyorum.

Dökülen tohumlardan her sene daha fazla akşam sefası oldu benim bahçede. Artık tohum falan ekmiyorum ben, deli gibi fışkırıyorlar. Ön taraftaki üç komşum bile nasiplendi bu çiçekten.

Son yağmurdan ve rüzgardan sonra tohum kalmadı üstlerinde ve sağa sola yattılar.Şu an benim boş bir vaktimi bekliyorlar, söküp atmam için.

Bu yıl akşam sefası resmi eklememişim, kusur kalmayayım bari. ;)

ciceksever70
21-11-2011, 05:57
Ben tohumlar döküldükten sonra köklüyorum tüm bitkileri.

Sizin toprak hizasından budamak istemenizin sebebi nedir,ertesi yıl yeniden mi yeşeriyor? Dediğim gibi tüm bitkileri söküp attığım için bu tür bir şeye tanık olmadım,o yüzden soruyorum.

Dökülen tohumlardan her sene daha fazla akşam sefası oldu benim bahçede. Artık tohum falan ekmiyorum ben, deli gibi fışkırıyorlar. Ön taraftaki üç komşum bile nasiplendi bu çiçekten.

Son yağmurdan ve rüzgardan sonra tohum kalmadı üstlerinde ve sağa sola yattılar.Şu an benim boş bir vaktimi bekliyorlar, söküp atmam için.

Bu yıl akşam sefası resmi eklememişim, kusur kalmayayım bari. ;)

Ben aksam sefasini ilk kez yetistirmeyi basardigim icin sökülür mü kesilir mi bilemedim. Ancak benim ektiklerim tohum degil yumruydu. Genelde yumrulu bitkiler ertesi yil yeniden cimlenebiliyor o yüzden toprak hizasindan kestim. Öyle olmasa da yeterinde tohum düstü zaten. Ben de herhalde ömür boyu yetecek kadar tohum topladim. Sizin cicekleriniz de cok güzel gelismis.

Yılmaz Yalçın
21-11-2011, 11:47
Akşam sefası çok yıllık bitkidir.Bu nedenle gelecek yıl yumrulardan yeniden filizlenir.Yumrulara hiç dokunmamak gerekir.Ayrıca öylece bırakmanızda fayda var budamaya gerek yok çünkü kendiliğinden ilk kar yağdığında gövdesi kırılıp dökülüyor.

tk646
21-02-2012, 18:32
Bizde dün akşam sefalarımızı balkondaki saksılarımıza diktik bakalım. Ancak baş sayfalarda tohum koruma koşulları için serin ortam yazıyor, ben salondaki tohum çekmecemde sakladım geçen yazdan bugüne kadar ve evim çok ama çok sıcak :( Sizce tohumlarıma birşey olmuşmudur?

k_donmez
21-02-2012, 21:39
Bizde dün akşam sefalarımızı balkondaki saksılarımıza diktik bakalım. Ancak baş sayfalarda tohum koruma koşulları için serin ortam yazıyor, ben salondaki tohum çekmecemde sakladım geçen yazdan bugüne kadar ve evim çok ama çok sıcak :( Sizce tohumlarıma birşey olmuşmudur?

Tohumları ekin ve zamanını bekleyin. Çok arsız bir bitki. Firesiz çimlenir. Merak etmeyin.

tk646
23-02-2012, 15:35
Bugünde bahçeye ektik tohumlarımızı. Diyarbakır şartlarına göre hemn balkon hemde bahçedekileri ne sıklıkla sulamalıyım ?

k_donmez
23-02-2012, 20:25
Toprağı nemli tutun yeter. Çok aşırı su vermeyin.

tk646
23-02-2012, 20:34
Toprağı nemli tutun yeter. Çok aşırı su vermeyin.

Teşekkürler. ;)

bynpol
10-03-2012, 16:14
bu çiçeği ön bahçemde uzun zamandır yetiştiriyorum.sormak istediğim şey şu arkadaşlar.arka bahçemde bir köşe komşumun çam ağacının altında kalıyor.oraya ne diktiysem yetiştiremedim.acaba bu kadar arsız olan bir bitkiyi diksem orada yaşarmı?yoksa diğerlerinde olduğu gibi çamın dökülen iğneleri bunlarıda öldürür mü?şaştım kaldım bahçemin 1 cm toprağını bile değerlendirmeye çalışrken bu köşesi her yaz boş kalmak zorunda kalıyor ve bundan hiç hoşlanmıyorum bu konuda fikri olan varsa yardımcı olabilirmi lütfen

limon_sever
10-03-2012, 22:00
bu çiçeği ön bahçemde uzun zamandır yetiştiriyorum.sormak istediğim şey şu arkadaşlar.arka bahçemde bir köşe komşumun çam ağacının altında kalıyor.oraya ne diktiysem yetiştiremedim.acaba bu kadar arsız olan bir bitkiyi diksem orada yaşarmı?yoksa diğerlerinde olduğu gibi çamın dökülen iğneleri bunlarıda öldürür mü?şaştım kaldım bahçemin 1 cm toprağını bile değerlendirmeye çalışrken bu köşesi her yaz boş kalmak zorunda kalıyor ve bundan hiç hoşlanmıyorum bu konuda fikri olan varsa yardımcı olabilirmi lütfen

Akşam sefasını ben iki senedir çam ağaçlarının altında yetiştiriyorum. Çok güçlü oluyor. Çokta çiçek açıyorlar. Denemelisiniz. Diğer ektiğim yerdekilerden daha gür ve güzel oluyorlar.

tk646
01-04-2012, 12:31
Bugünde bahçeye ektik tohumlarımızı. Diyarbakır şartlarına göre hemn balkon hemde bahçedekileri ne sıklıkla sulamalıyım ?


Hala tohumlar görünmedi sizce çürümüşlermidir yoksa vaktimi gelmedi daha?

nardane
24-04-2012, 20:37
Geçen yıldan kalan akşam sefamın tohumundan gelenler.
Saksıdan kökü çekip atmıştım, saksısı boşta duruyordu ,düşen tohumlar boş durmamış.Bunları görünce hem şaşırdım hem sevindim.

canannuman
27-04-2012, 08:51
Tohumu yere düştümü Allaha bırakmak yetiyor. İstanbul'da temmuz-Ağustos aylarında neredeyse 20 gün susuz kalmasına rağmen atlattığını bilirim. Benim Mütevazi dostlarım, ben onları bıraksam da onlar beni çiçeksiz bırakmıyor apartmanın girişindeki ufak çiçekli alanda. Birde ben şöyle bir muzurluk yaparım. İsterseniz sizde yapın yayın bu çiçeği. Tohumları sürekli cebimde çantamda gezdiririm. Az kabarık toprak göreyim, belediyenin sokağa ektiği ağaç çevrelerine, nereyi gözümü kestirirsem şöyle etrafa çaktırmadan elimden düşürür gibi yapıyorum. Çoğu zaman üstüne toprak atmaya fırsatım olmuyor. Neden ? Millet bu kadın ne yapıyor diye tuhaf bakmasın diye utancımdan.
Ama Biliyorumki benim güzergahlarımda sürekli artan bir akşam sefası bitkisi var. :) (Sokakta, işyeri etrafında vs.) Çaktırmadan şöyle çubukla eşeledimi bu arsızın işi bitiyor zaten. Bu senede yazlığın etrafına yürürken yürürken dökeceğim tohumları filan. Allah allah nereden gelmiş diye şaşırsın millet.

Birde şu konu var annem derdiki kırmızı bitki yanına ekilen beyaz bitki renk çalıyor. Camgüzeli, menekşe gibi canlılarda bu durumu yaşadım bizzat. Bunların beyazlarıda renk çalıp çillenebilir diyede düşünüyorum. Tabii işin bilimsel yönünü bilmiyorum. Ama Beyazın yan komşusu çiçekten renk çaldığını gördüm. Biliyorum.

Rana+miraç
30-04-2012, 15:43
Merhaba... Çok sürprizli bir bitki benim için akşam safası. Geçen sene BİMden tohumunu alıp komşu bahçeye ektim .Hayrettir yeşermedi. Bu sene yılmadım yine ektim bu sefer çimlendirme kabına ve terasta . Neyse bu sefer çimlendi ama ancak yarısı. Olsun dedim onları büyütüp başka saksıya ve komşumun bahçesine şaşırttım. Artık büyümelerini bekliyorum çimlendirme kabının içinde kalan bir avuç toprağı da yedek toprağımın üzerine koydum. Aradan ne kadar zaman geçti bilmiyorum benim şimdi afrika menekşesi saksısında bir tane, küpeli saksısında bir tane, şeker tabağı saksımda üç tane olmak üzere beş adet kaçak yolcu akşam safam olmuş. Geçen sene gözüne bakıp başında bekledim olmadı ,şimdi her yanı saracak yaramaz. Şimdi kaçakların biraz büyümesini bekliyorum onları sitenin girişine misafirleri karşılamaları için dikeceğim.

eymenekin
12-05-2012, 20:41
peki çimlendikten ne kadar sonra ilk çiçeği görürürüz bilen var mı? çiçeğin büyüklüğüne mi bağlı yoksa mevsime mi?

kelebek çalısı
10-06-2012, 19:54
Akşam sefası bitkisinin yumrulu olduğunu hiç bilmiyordum. Zeytin ağacının altını temizlerken, otların arasında farkedilmeden çapanın darbesi ile kırılan çıtır çıtır taze, sulu, şeffaf ve açık pembe renkli yaprağını dahi açamamış akşam sefası dalını yeniden toprağa daldırınca, yaşama bağlanıverdi tekrardan ;)

Nereden nereye, bu akşam sefasının tohumunu Milas' tan Muğla' ya doğru giderken, yol üzerindeki dağda bulunan bir mola yerinden çay içmek için durduğum zaman toplamıştım iki sene önce.

Sevgi Durul
29-06-2012, 12:41
Değişik bir rengi.:)

313457

çiçeksever
29-06-2012, 14:13
Akşam sefası yumrulu bitki değildir.

üzüm
29-06-2012, 15:56
Sayın çiçeksever,

Akşam sefası yıldız çiçeği gibi yumru köklü bitkiymiş. Öğrenince şaşırmıştım. :)

Rana+miraç
07-07-2012, 22:18
Akşam sefalarım açtı nihayet

Cymbelina
16-07-2012, 21:51
Evet, evet, doğru tahmin ettin seni takip ediyorum şekerim:dilli: Demek bu gece sefanı da saklıyordun bizden...Benim göremeyeceğimi sandın değil mi;) Maaşallah buna da, üstelik en sevdiğim rengi. Ben geçen sene bu renginin tohumunu almıştım 3 tane, birini ektim çıktı ama balkondaki bazi sorunlardan ve topraksızlıktan çok kötü durumdalar, çiçek açan da yok, Genta tohumdan ektiklerim de aynı şekilde:( Eski balkonumu ve çiçeklerimi özlüyorum.

DilSe
23-07-2012, 13:25
Merhabalar. :)
Ben de bu ay akşam sefası tohumu aldım. Çimlendirip biraz büyüdükten sonra bahçeye dikmek istiyorum ama geç kaldığımı da biliyorum. Seneye ekerim diye almıştım ama bir tanesini denemek için ektim. 2 haftadan fazla oldu ama henüz çimlenmedi. (Tohum da büyük olduğundan) Ama Eylül ayına kadar da açtığını öğrendim. Çimlendikten sonra da hızlı büyüyormuş. Acaba tohumların bir kısmını eksem mi diye düşünüyorum. Ne dersiniz? Ankara'da şimdi eksem çiçeklerini görecek kadar büyüyebilir mi? Tohumlara da kıymak istemiyorum. :( Ya da çimlenmeyi hızlandırmak için başka bir yöntem var mıdır? (Suda bekletmek vs. gibi)

Sudenur
25-07-2012, 15:40
Merhabalar. :)
Ben de bu ay akşam sefası tohumu aldım. Çimlendirip biraz büyüdükten sonra bahçeye dikmek istiyorum ama geç kaldığımı da biliyorum. Seneye ekerim diye almıştım ama bir tanesini denemek için ektim. 2 haftadan fazla oldu ama henüz çimlenmedi. (Tohum da büyük olduğundan) Ama Eylül ayına kadar da açtığını öğrendim. Çimlendikten sonra da hızlı büyüyormuş. Acaba tohumların bir kısmını eksem mi diye düşünüyorum. Ne dersiniz? Ankara'da şimdi eksem çiçeklerini görecek kadar büyüyebilir mi? Tohumlara da kıymak istemiyorum. :( Ya da çimlenmeyi hızlandırmak için başka bir yöntem var mıdır? (Suda bekletmek vs. gibi)

Ben de aynı dertten muzdaribim. Tohum ekmek için çok mu geç? :o

Sudenur
25-07-2012, 15:43
Merhaba... Çok sürprizli bir bitki benim için akşam safası. Geçen sene BİMden tohumunu alıp komşu bahçeye ektim .Hayrettir yeşermedi. Bu sene yılmadım yine ektim bu sefer çimlendirme kabına ve terasta . Neyse bu sefer çimlendi ama ancak yarısı. Olsun dedim onları büyütüp başka saksıya ve komşumun bahçesine şaşırttım. Artık büyümelerini bekliyorum çimlendirme kabının içinde kalan bir avuç toprağı da yedek toprağımın üzerine koydum. Aradan ne kadar zaman geçti bilmiyorum benim şimdi afrika menekşesi saksısında bir tane, küpeli saksısında bir tane, şeker tabağı saksımda üç tane olmak üzere beş adet kaçak yolcu akşam safam olmuş. Geçen sene gözüne bakıp başında bekledim olmadı ,şimdi her yanı saracak yaramaz. Şimdi kaçakların biraz büyümesini bekliyorum onları sitenin girişine misafirleri karşılamaları için dikeceğim.


Rana hanım, mesajınızı okuyunca "Benim komşum olsaydınız keşke.." diye iç geçirmeden edemedim. ;)

DilSe
11-08-2012, 11:23
Ben de aynı dertten muzdaribim. Tohum ekmek için çok mu geç? :o
Ben 12 tane tohumumu ektim, bekliyorum. Tam iki hafta oldu. Sık sık suluyorum ve üzerine de nemini kaybetmemesi için streç film geçirdim. Arada bir de açıp havalandırıyorum. Daha önce ektiğim ve neredeyse 1 ay olmuş olan tohum da da henüz bir gelişme yok.:( Ama ümitliyim, sabırla bekliyorum. ;) Benim endişem çimledikten sonra, çiçek açmaya fırsat bulamadan soğuklardan ölme olasılığı. Bahçeye dikmeyi düşünüyorum da. Bakalım ne olacak :confused:

Sudenur
11-08-2012, 13:19
Sevgili DilSe, bende dayanamadım. ;) Malta eriği ağacımın köküne ektim tohumları. Çiçek verir mi bilemiyorum ama gerçek yaprakları çıkmaya başlamış bile birinin. :eek: Üstlerinde ki malçlama malzemesine rağmen çıkmaya devam ediyorlar, hadi hayırlısı.. :eek: ;)

324742
324743

DilSe
11-08-2012, 22:42
Sevgili DilSe, bende dayanamadım. ;) Malta eriği ağacımın köküne ektim tohumları. Çiçek verir mi bilemiyorum ama gerçek yaprakları çıkmaya başlamış bile birinin. :eek: Üstlerinde ki malçlama malzemesine rağmen çıkmaya devam ediyorlar, hadi hayırlısı.. :eek: ;)

324742
324743

Çok sevindim, güle güle büyütün, umarım görürüz çiçeklerini. :) İklim de aynı, Ankara. :) Darısı benim başıma. :)

asilolçun
17-08-2012, 00:49
bahçemde çok hoşuma giden bir bitki vardı bunun adı nedir diye sorduysam bilen yoktu, burada bitkiyi gördüm akşam sefası sevindim seneye tohum toplayacagım hatta komşularda değişik renkleri var. ankara için , kadife ve akşam sefası dayanıklı.

asilolçun
18-08-2012, 00:04
ankara , sokaklarında yürüyüş yaparken gözüm hep birkilerde, hele hacettepe hastahanesinin peyzaj uygulamasını begeniyorum, siyasal bilgiler fakültesinden geçerken yıldız şeklinde üzeri yaldızlı sarmaşık gördüm yeni çelikler veriyor, benimde merak alanıma giren bir sarmaşık türü ama ismini yine bilmiyorum dört çelik 10 santim aldım ve eve geldigimde balkondaki saksının yanına diktim belki daha sonra bahçeye indirip toprakla buluşturacagım deneyimim inşallah başarılı olur.

kelebek çalısı
25-08-2012, 02:03
Haziran ayında boyu bir karış kadar anca vardı. İki aydır da enine gelişim gösteriyor.

327190

farpali
07-10-2012, 13:29
Merhaba,
Turuncu ve pembelerin tohumundan istesem sizden çokmu arsızlık etmiş olurum acaba?

Rana+miraç
08-10-2012, 18:43
Sayın farpali ;
Akşam safası her yerde kolay bulunabilen bir çiçek ama ben de bulamayıp geçen sene BİM 'den tohum almiştım. Adresinizi özel mesajla bildirirseniz elimdeki pembe akşam safası tohumlarından önümüzdeki günlerde size gönderebilirim.

nicholai hel
16-10-2012, 10:59
Burada sizlerin bu güzel paylaşımlarından habersiz, dün gittim ve eşimle kokusuna bayılıp öldüğümüz akşam sefasından bir fidan aldım peyzajcıdan. Yavaş yavaş botanik bahçe olma yolunda ilerleyen balkonumuzda çok güzel olacaktı. :)

Yan sürgünleri pek gelişmemiş ama ana gövde hayli uzamış, 1 metreye yakın boyda. Üzerinde kapalı çiçekleri de vardı, özenle seçtim diğerlerinin arasından. Sonra işe döndüm.
İki saat sonra iş çıkışı arabamda beni müthiş bir sürpriz bekliyordu. Hava kararmıştı ve arabanın kapısını açtığım anda yüzüme vuran o müthiş kokuyu sanırım asla unutamayacağım. ;)

Eve yaptığım yolculuk boyunca yüzümdeki kocaman gülümsemeyi gören trafik arkadaşlarım eminim beni deli falan sanmışlardır. :dilli: Aroma terapi yaptığımın farkında olmaları mümkün değildi elbet. ;)

Gelelim merak ettiğim sorulara.
Açıkçası tek yıllık bir bitki olduğunu, ya da en azından her kış solduğunu bilmiyordum alırken. Çiçeklerini döküp solar ama gövdesi aynen kalır ve baharda yeniden canlanıp sürgünler patlatır diye tahmin ediyordum. Aldığım bitki hayli uzun ve ana gövde çapı 2 cm kadar. Antalya'nın ılıman iklimini ve kışın da sıcaklığın 10 derecenin altına pek düşmediğini düşünürsek yine de yumruya kadar solup uykuya geçecek midir dersiniz? Özellikle Antalyalı ve benzer iklimli, Akdeniz'li dostlar ne derler?

İçinde olduğu saksı boyutuna göre oldukça ufak kalan bir yetiştirme saksısı. Çok daha büyük bir saksıya alıp burada soğuklar başlayana kadar en azından biraz daha dallanmasını, baharda da yeni sürgünleriyle coşmasını, hatta ayırdığım köşeyi kaplamasını planlıyordum. Tabii bu bitkiyi begonvil gibi düşündüğümden kaynaklıydı. Eğer kışın topraküstü kısmını öldürüp uykuya geçecekse şimdi böyle bir uygulama yapmama gerek olmayacaktır, siz ne dersiniz?

İlgilenip cevap verecek dostlara şimdiden teşekkürler.
En güzel sefalar sizlerin olsun. ;)

gilan
16-10-2012, 12:38
Akşam sefası tek yıllık ama bazen tek yıllık çiçeklerin 2-3 yıl hayatta kaldığı olabiliyor. O yüzden denemeye değer derim. Ama tabii ki 5-10 sene gibi bir zaman dayanmayacaktır. :)

Tohumdan çok kolay ürüyor. Her ihtimale karşı bitkinizden birkaç tohum alıp çimlendirmeye başlayın isterseniz. :)

selis
16-10-2012, 13:13
eşimle kokusuna bayılıp öldüğümüz akşam sefasından bir fidan aldım peyzajcıdan
Çok özür dileyerek sormak istiyorum. Aynı bitkiden bahsettiğinize emin misiniz?

Eğer eminseniz, sokak aralarında, neredeyse taşta bile çok kolay yetişen bu bitkinin seralarda satıldığını bilmiyordum..
Ha! ölüp bitilen bir kokusu olduğunu da yeni duydum..

Eğer halâ eminseniz ve bu bitki sizi bu kadar mutlu ettiyse, çok zor bulunan bir bitkiye sahip olduğunuzda neler hissedeceksiniz merak ediyorum ;)

sakdag
16-10-2012, 13:35
Forumun geçmiş sayfalarında da tek yıllık mı yoksa çok yıllık mı olduğu konuşulmuştu.

Benim deneyimlerime göre de çok yıllık bir bitki, gelişkin bir akşam sefasının kökünde yumruya benzer ya da siyah havuç gibi bir oluşum var. Ve Edirne'deki evimizde şiddetli donlarda üst aksamın donmasına rağmen yıllar yıllar boyu aynı kökün baharda fışkırdığını söyleyebilirim.

toprak
16-10-2012, 13:41
Çok özür dileyerek sormak istiyorum. Aynı bitkiden bahsettiğinize emin misiniz?

Eğer eminseniz, sokak aralarında, neredeyse taşta bile çok kolay yetişen bu bitkinin seralarda satıldığını bilmiyordum..
Ha! ölüp bitilen bir kokusu olduğunu da yeni duydum..

Eğer halâ eminseniz ve bu bitki sizi bu kadar mutlu ettiyse, çok zor bulunan bir bitkiye sahip olduğunuzda neler hissedeceksiniz merak ediyorum ;)

Demek ki orada başka Akşamsefaları varmış.

Siyah havuç-yerelması gibi bir kökü vardır. Bu kök Hazıran gibi zillenip çıkıyor İstanbul'da.
Beyaz, Kırmızı (ve tonları), Sarı ve bunların karışımlarını gördüm. Tohumları iri siyahtır. Kolay çimlenir. Bol su ister. Toprak derinse boyu da uzar. Kışa doğru üst gövde resmen parçalanıyor. Tavuk But kemiği gibi parçalara bölünüyor.
Benim gördüklirimde koku yoktu.
Acaba?
Bi daha bir koklayacağım?

almira
16-10-2012, 14:14
Bu bizim sitemizin bahçesinde olan akşam sefası. Tek kökte pembe ve sarı çiçek açıyor. Tohumlarından tohum takas etkinliğine göndereceğim. İsteyen oradan temin edebilir.

almira
16-10-2012, 14:18
Bu da kavuniçi rengi.

üzüm
16-10-2012, 17:04
...
Benim gördüklirimde koku yoktu.
Acaba?
Bi daha bir koklayacağım?

Boşuna akşamsefası denmiyor. :)

Akşam üstü bu saatlerde koklayın. Tek tük olursa yaklaşıp koklamanız gerekiyor fakat bolca ekerseniz yanından geçerken harika kokuyu hemen alıyorsunuz.

hira
10-03-2013, 23:26
bugün akşam sefası tohumlarını ektim annemlerin kapısının önündeki agacın dibine, birde güzel suladım bakalım birdahaki gelişime dek yeşermiş olacaklarmı. kardeşim cok sever, onun icin oraya ektim gelip gecerken baksın diye:)

YeniGine
11-03-2013, 00:23
Sevgili hira iyi yapmışsınız ellerinize sağlık. Kolay, nazsız, uysal bir bitkidir görünüşü, renkleri ve kokusu çok güzel. İnşallah ben de ekeceğim bahçeye, tohumlarım hazır.

hira
11-03-2013, 08:28
sevgili YeniGine, bu dünyaya ne kadar yeşil katabilirsem o kadar mutlu oluyorum. mesela herkese çiçekleri sevdirmek için uğraşıyorum, mutlu oluyorum çünkü

halil~58
11-03-2013, 14:38
hira benim balkondada var ama cıkamazsınkii ))

jojoba
20-07-2013, 20:18
merhaba arkadaşlar, elimde karışık renkli akşam sefası tohumları var ekmek için çok mu geç bir tarih? eksem çimlenip çiçeklenirlermi?

h_dogan
03-08-2013, 21:40
Renk konusunda çok cömert bir çiçek.

_Cihan
10-09-2013, 22:13
Akşam sefasının bir yıllık bir bitki olduğu söylenir ama benim dışarıda gözlemlediğime göre dalları çok kalınlaşabiliyor. Buradaki birçok kişi köklerinin de odunumsu bir yapı aldığını söylüyor. Hatta sitede bir forumdaki arkadaşımız sumo yöntemi ile bonsai haline getirdiğini ve resimlerini eklemiş ilk defa böylesini gördüm. Bitki 5 yaşındaymış.

_Cihan
10-09-2013, 22:22
Bende sokaktan topladığım beyaz, sarı, kırmızısından ektim. Ektiğim tohumlar firesiz hepsi filizlendi.

hira
28-09-2013, 21:39
bunlarda benim yoluk bahçemin yoluk akşam sefaları:dilli:

hani az bi toprak bulunca coşardı ya bu? anca bu kadar oldular:) neyse bunada şükür.. seneye daha güzel olacak.

kocaman kovalara ekeceğim inşaallah..

Bilge Kerem
26-11-2013, 16:08
Selam,
maalesef olmadi arkadaslar.Yani ektigim Aksam sefasi tohumlari tutmadi vede topragin üstü kahverengi-sari noktalarla doldu,böyle minik mantar gibi. Ben nerde yanlis yaptim acaba?

ben tohumları aldım troprağın içine koydum 2 haftada bir çok az suluyorum kışın (çinlenmemiş o yüzden) ,lkbaharda tohumları çıkıyor :rolleyes::rolleyes:

jasminne
28-02-2014, 00:07
Merhaba akşam sefasını 10 kiloluk bir saksıya kaç tohum dikmeliyim sizce

hira
28-02-2014, 11:02
Merhaba akşam sefasını 10 kiloluk bir saksıya kaç tohum dikmeliyim sizce

En fazla 3-4 adet bence. ayrıca erken sayılmaz mı?

ankfantoma
24-03-2014, 23:44
Merhaba, biraz bilgi istiyorum mümkünse..
Akşam sefası tohumlarını direk toprağa diksek yeterli olur mu?Şaşırtmaya gerek var mı acaba..Bu konuda bilgi verirseniz çok memnun olurum..
Bir de elinde fazla akşam sefası tohumu olan arkadaşlar gönderirler mi acaba,çünkü hiç bir seracıda akşam sefası tohumu bulamadım,satmıyorlar..Hele bir seracı "- Abi ne yapacaksın onu DEMODE oldu,modası geçti onun" demez mi..PES ARTIK.Çiçeğin modası geçer mi ya..Bu bir zevkdir.Gönül işidir bana göre.
Sorularıma cevap verirseniz sevinirim...Saygılarımla..

hira
07-04-2014, 13:21
Merhaba,
biraz bilgi
istiyorum mümkünse..
Akşam sefası tohumlarını direk toprağa diksek yeterli olur
mu?Şaşırtmaya gerek var mı acaba..Bu konuda bilgi verirseniz çok memnun
olurum..
Bir de elinde fazla akşam sefası tohumu olan arkadaşlar gönderirler mi
acaba,çünkü hiç bir seracıda akşam sefası tohumu
bulamadım,satmıyorlar..Hele bir seracı "- Abi ne yapacaksın onu DEMODE
oldu,modası geçti onun" demez mi..PES ARTIK.Çiçeğin modası geçer mi
ya..Bu bir zevkdir.Gönül işidir bana göre.
Sorularıma cevap verirseniz sevinirim...Saygılarımla..

Seralarda tohum satıldığına hiç şahit olmadım. Akşam sefasını dilerseniz
pet pardaklara ekip biraz büyüdüklerine bardağı keserek çıkarıp başka
bir yere alabilirsiniz. Doğrudan yetişeceği yere de ekim yapabilirsiniz.
Sokakta gezinirken etrafınıza bi göz atarsanız her tarafta akşam sefası
ve üzerinde bir sürü tohum görebilirsiniz. Sorunsuz çimlendirip,
kolayca yetiştirebilirsiniz. olmadı a101, bim ve diaSa'ların spot ürün
katalogunu takip ederseniz şu aralar çeşit çeşit tohum geliyor hemde
1.25 krş gibi cüzzi bir rakamla. Olmadı adresinizi özelden yazın, ben yollarım.

seloş
18-06-2014, 20:24
Ağrı'da hiç akşamsefası görmedim. Geçen yıl tatile gittiğimizde muhtelif yerlerde muhtelif renkler gördüm, adeta görmemiş gibi her renkten tohum topladım. Bu yıl birazını mart, birazını nisan, az bir kısmını da mayıs ayında ektim. (İklim olarak burada yaz geç başladığı ve kar yerden nisan başında kalktığı için) Apartmanın bahçesine, balkondaki saksıma ve okulun bahçe kısmına ektim. Nisan ayında saksıya ektiğimin yeşerdiğini farkettim(4-5cm.) Hemen apartmanın bahçesindekine baktım, yeşermişti ama 2-3cm. İl içi tayinim çıktığı için bundan önceki okulumdakine bakamadım. İlginç olan şu ki, 1 ay önce ektik lerimin boyu saksıdakinden kısa ama hepsi yeşermiş. Saksıdakilerden ise sadece biri yeşermiş. Ayrıca hangisi hangi renk bilmiyorum. Yeşerirse, nasipse göreceğiz artık.

seloş
18-06-2014, 20:26
Saksıdaki akşam sefasından ümidi kestiğim için 6 tane arpacık soğan ekmiştim. Onlarda yeşerdi. çevrede soğanlar, ortada akşam sefası bakalım ne olacak?

seloş
18-06-2014, 20:28
"- Abi ne yapacaksın onu DEMODE oldu,modası geçti onun" demez mi..PES ARTIK.Çiçeğin modası geçer mi ya.. O çiçekçinin modası geçmiş olmasın?:D

seloş
24-06-2014, 14:28
Apartmanın bahçesindeki akşam sefası sizlere ömür. Ne yaptılar kim bilir? Saksıdaki fena değil.

hira
12-07-2014, 20:30
Akşam sefalarım açmaya başladı. Geç kaldık ama olsun, ya hiç açmasalardı? :)

duyguhan
27-07-2014, 00:47
Aslında toprağa bağlı olarak da renk değiştiren çiçekler ****** var, sanırım bu bilgiye sahipsiniz ve bundan dolayı bu kanıya vardınız... Örneğin, ortancalar; bu çiçeklerin rengi tamamen topraktaki ph değerine yani asit oranına göre değişir. Bu açıdan bakınca ortancalar da tıpkı akşam sefaları gibi sürprizlerle karşılaşmamıza sebep olan çiçeklerdendir. Satın aldığımız ortancaları renklerine ve çiçeklerinin boyuna bakıp almak, bence aldanmaktan başka birşey değildir. Çünkü bir sene sonra, sizin kocaman mor çiçeklerine bakarak aldığınız ortancanızın, küçücük pembe çiçeklere dönüştüğünü görme ihtimaliniz yüksektir. Topraktaki kireç oranı arttıkça ortancaların rengi pembe beyaz; asit oranı arttıkça da mavi mor olur. Bunun dışında istenirse beyaz renkli ortancanın toprağına demir sülfat, paslı demir suyu ya da renklendirici çivit karıştırılarak, mavi ortanca elde edilebilir. Unutmadan ekleyeyim; funda toprağı, ince dere kumu ve çürümüş yapraktan oluşan bir toprak karışımı, ortancaların en sevdiği karışımdır.

Sonuç itibariyle, akşam sefalarının biyolojik bir takım özelliklerden dolayı rengi umulan gibi olmazken, ortanca, karanfil gibi bazı çiçeklerin renkleri ise toprağın özelliğine göre değişim göstermektedir.
Kesinlikle dogru bence bazı bitkilerin topraga göre renk değiştirdiklerini biliyorum. Zaten ph ile oynarsanız çok şaşırabilirsiniz.

duyguhan
27-07-2014, 00:51
Yine de bu yıl ekdigim akşam sefalarınin bazıları çiçeklenmedi. Seneye yeni tohumlarla tekrar deneyeceğim. Bu arada bazı bitkilere de gündüz sefası deniliyor. O da bu tür mü yoksa başka bitkiye verilen ad mı acaba?

hira
15-08-2014, 13:06
Rengarenk;) dökülen tohumlardan ilkbaharda çimlenirler umarım;)

hira
27-08-2014, 18:30
Beyaz akşam sefalarından tohum almak çok zor. Bence bulduğunuz yerde kaçırmayın. Pembe ve sarılar tohum konusunda çok cömertken, beyazlar baya baya kısır :)

Cymbelina
05-10-2014, 16:49
Nihayet bu yıl büyütebildim, güzel çiçeklerini görebildim gece sefasının ama ne yazık ki bu resimler çekildikten kısa süre sonra istilaya uğradı ve berbat oldu. Buna da şükür elbette. O çok hafif, denizi anımsatan kokusu da ayrı güzel.

hira
09-10-2014, 10:00
Akşam sefası tohumlarını toplayıp bitkileri söktüm attım. Çünkü artık çiçek vermiyorlardı.

Muda
10-10-2014, 18:42
Sayın Hira;
Keşke kökünden sökmeseydiniz. Akşam sefasının hepsi olmasa da büyük bir kısmının kökü ölmüyor. Gelecek yıl tohumdan yetişenden daha büyük ve çiçekli akşam sefalarınız olacaktı. Artık gelecek yıl tamamen sökmezsiniz.

hira
10-10-2014, 18:49
Sayın Hira;
Keşke kökünden sökmeseydiniz. Akşam sefasının hepsi olmasa da büyük bir
kısmının kökü ölmüyor. Gelecek yıl tohumdan yetişenden daha büyük ve
çiçekli akşam sefalarınız olacaktı. Artık gelecek yıl tamamen
sökmezsiniz.

Ayy:( Bilemedim ki! Bazılarını tamamen sökemedim gerçi, gücüm yetmedi Allah'tan. Teşekkür ederim abicim, aklımda bulunsun.

Bilmeyenler için söyleyeyim, akşam sefasının kökleri siyah havuca benziyor:)

dinozor
11-10-2014, 11:28
Tohumları ne zaman ekmeyi düşünüyorsunuz Sayın Hira? Bizim bahçe pembelerin istilasında, ben de azıcık karışsınlar diye sarı ve beyazların tohumlarından topladım ama bahara kadar beklemek zor geliyor:)

hira
11-10-2014, 11:57
Tohumları ne zaman ekmeyi
düşünüyorsunuz Sayın Hira? Bizim bahçe pembelerin istilasında, ben de
azıcık karışsınlar diye sarı ve beyazların tohumlarından topladım ama
bahara kadar beklemek zor geliyor:)

Nisan ayı gibi birkaç tane pet bardağa 3-4 adet dikip sonra bardağı makasl?keserek toprağı dağıtmadan bahçeye aktarırım. Öyle ekmiştim yukardakileri:)

Cymbelina
11-10-2014, 16:39
Sayın Hira;
Keşke kökünden sökmeseydiniz. Akşam sefasının hepsi olmasa da büyük bir kısmının kökü ölmüyor. Gelecek yıl tohumdan yetişenden daha büyük ve çiçekli akşam sefalarınız olacaktı. Artık gelecek yıl tamamen sökmezsiniz.

Sayın Muda, bu zaman zaman aklıma gelen bir soruydu açıkçası. Ancak bahsettiğiniz durum bahçede dikili olanlar için mi geçerli? Saksıda ise şayet, gene de aynı şey geçerli mi? Benimki saksıda ve tahmin edeceğiniz üzere kel vaziyette. Sökmedim henüz ama bu durumda bir iki santim kalacak şekilde dalları kessem ve öylece bıraksam mı? Öyle dipten budama mı yapılıyor?

Lüzumlu malumat: Kendisi 5 litrelik pet şişede - 2 kök.

Rana+miraç
11-10-2014, 20:16
Sayın Muda, bu zaman zaman aklıma gelen bir soruydu açıkçası. Ancak bahsettiğiniz durum bahçede dikili olanlar için mi geçerli? Saksıda ise şayet, gene de aynı şey geçerli mi? Benimki saksıda ve tahmin edeceğiniz üzere kel vaziyette. Sökmedim henüz ama bu durumda bir iki santim kalacak şekilde dalları kessem ve öylece bıraksam mı? Öyle dipten budama mı yapılıyor?

Lüzumlu malumat: Kendisi 5 litrelik pet şişede - 2 kök.

Sevgili Cymbelina,

Aksam safası soruna ben nacizane cevap vereyım:p
Benım safalar saksıda. Kısın oylece bırakıyorum koku sokmeden. yumru olusturuyor . Bahara yıne yeserıyor,Dalları bır ıkı cmden kesip balkonda kokunu cıkarmadan bekletebılırsın. Kışın Eskişehır sogugunda donmazsa bahara yenıden surgun verır. Oldukca dayanıklı bır bıtkı


sevgiler

Muda
11-10-2014, 20:59
Sayın Cymbelina; Sayın Rana+miraç konuyu açıklamış. Ben saksıda yetiştirmedim. Ancak uzun yıllar bahçede durdular. Soğuklar başlayıncaya kadar akşam sefaları bozulsa da çiçekleri küçük de olsa bir kısım açmaya devam ediyorlar. Hava soğudukça sanki eklem yerleri varmış gibi parçalanmaya başlıyorlar. Soğuklar tam olarak etkileyince de toprak üzerinde hiç bir şey kalmıyor. Ben genelde parçalanıncaya kadar bekliyorum. Nedenine gelince yaprak ve gövdede bulunan bir kısım faydalı kısımların havuç benzeri kökte depolandığını düşünüyorum. Bitki kendini soğuğun durumuna göre hazırlıyor. Tahminin diğer bitki ve ağaçlarda da aynı. Yapraklardan alınan ve gövdede depolanan vitamin ve mineraller ile sanki kök ve dallar antifriz gibi bir oluşumla bitkiyi donmaya karşı koruyor. Yeni sürgünler bu nedenle fazla su bulundurdukları için donarak kuruyorlar. Daha sonra toprak yüzeyinde kalanları atıyorum. Büyük çoğunluğu kışı çıkarıyor. Bende giderek azalsa da beş altı yaşında olanlar vardı. Onlar havuç büyüklüğüne geliyorlar. Nedense bu büyükler genelde sarılardan çıkıyor. Baharda mümkün olduğu kadar sayın Hira'nın bahsettiği siyah havuca benzer köklerini bel ile çıkarmamaya çalışıyorum. Eğer çıkan olursa bellenmiş toprağa tekrar istediğim mesafede dikiyorum. Onlar baharla birlikte tohumdan çıkana oranla daha büyük yapraklar ile güçlü bir şekilde gelişiyorlar. Tabi ne kadar büyük gövde o kadar çok çiçek oluyor.