View Full Version : Evde Yoğurt Yapımı
Selahattin Yılmaz
13-07-2007, 15:23
Hazır gıdalara alternatif olarak gıdaları daha güvenilir ve kendi hijyen anlayışımıza uygun olarak üretmek adına evde yoğurt yapımı konusunu bu başlıkta inceleyeceğiz.
Forumumuzun bir adet Gıda Teknikeri sevgili Pelin GÜVEN (badem_ağacı) ve Gıda Teknisyeni Sebahattin SARGIN bu konunun ve ilerde açılmasını düşündüğümüz ev yapımı bazı dayanıklı gıdalarla ilgili (konserve, salça gibi) teknik destek verecekler.
Sebahattin Sargın
13-07-2007, 18:45
Ben çok basit olarak evde yoğurt yapımını anlatayım;
Öncelikle yoğurt yapılacak süt; taze olmalı, yabancı bir tat ve koku içermemeli, sağlıklı bir hayvandan sağılmış olmalıdır. Bu kriterleri içeren süt geniş bir kaba alınarak, kaynama sıcaklığına kadar ısıtılır. Bu işlemden sonra süt 15-20 dakika kadar bekletilerek el yakmayacak sıcaklığa gelinceye kadar soğutulur.
Daha sonra süte yarı yarıya sulandırılmış mayalık olarak kullanılacak yoğurttan ilave edilir. Burdaki ölçü 1 kg süte 1 yemek kaşığı mayalık yoğurt olacak şekilde ayarlanabilir. Mayalanan süt oda sıcaklığında 4-6 saat bekletilir (üzeri kalın örtüler ile sarılabilir). Mayalanan yoğurt buzdolabına alınarak 1 gün hiç bozulmadan bekletilir. Sonra afiyet ile yenir. İşte yoğurt yapımı bu kadar kolay ve basit ;)
Bir de şunu söylemek istiyorum, annemden biliyorum bunu. Kaynatılan süte maya katıldıktan sonra, bu karışım cam kavanozlara doldurulur ve ağzı sıkıca kapatılır. Sonra etrafı örtüler ile sarılır. 4-6 saat gine mayalanmaya bırakılır bu süreden sonra buzdolabına konup 1 gün bekletilir. Bu yöntemi deneyenler yoğurdun daha fazla tazeliğini koruduğunu belirttiler. Annem 1.5 hafta sonra kavanozu açtğında tazeliğini koruduğunu belirtmişti.
bademagacı
13-07-2007, 18:58
Arkadaşlar bende "Evde Yoğurt Yapımına" dair iki tarif yazacağım.
İlk tarifim okul yıllarından kalma,hocalarımızın eşliğinde uyguladığımız tarif.
Ancak bu tariften yapmak için derece olması gerek.
İkinci tarifim ise derecesi olmayanlar için;
Birincisi;
2 kg.sütü ısıtıyoruz.30-35 C derecede 60 gr süttozo katalım.(süttozunu katmadan önce tencereden bir miktar süt alıp çırpalım ki tortu olmasın)
90 C dereceye kadar ısıtıp aynı sıcaklıkta 5 dk.karıştıralım.Ateşten alıp 40-45
dereceye soğumasını bekleyelim.O esnada maya ekliyoruz.
2 kg.süte 60 gr.süttozu 60 gr.maya uygundur.
Mayayı da süttozu gibi çırpıp ekleyelim.
41-42 C derecede 3 saat bekletiyoruz.
4 C derecelik buzdolabında ise 12 saat soğumaya bırakmalıyız.
bademagacı
13-07-2007, 19:08
İkincisi;
1 kg.sütü kaynatmaya başlayalım.Ben kaynamaya başladıktan sonra 15 dakika bekliyorum ki iyice suyu uçsun.
Havlu türü bir bezle kabı yerleştireceğin yeri hazırla.
Tencereyi ateşten al ve hazırladığın yere yerleştir ki,tencerenin sıcaklığı havluya işlesin.(Maksat iyi bir mayalanma ortamı sağlamak,yani işin püf noktası)
Sütün sıcaklığı el dayanabilir seviyeye gelinceye kadar bekle.
Bir kaseye bir kaşık yoğurt koyup,sütle sulandır.
Sulandırılmış yoğurdu tencerenin kenarından süte ekle.Çok değil
1-2 kez karıştır.Tencerenin kapağını kapa.Havluyla tencereyi sar.
4-6 saat sonra mayalama işlemi tamamlanır.Üzerini aç serin bir yerde 2 saat beklet.Buzdolabına kaldır.
Afiyet olsun.Yoğurt gibi mucizevi bir besinden bol bol yemeniz nasip olsun :)
Mahmut Leventoğlu
13-07-2007, 19:13
Sevgili Selahattin Yılmaz
Bence bu iş buraya sığmayacak gibi. Yaz sonuna doğru konserve yapımları,şişe domat ,domastesli,biberli,sarmısaklı acı sos yapımları derken bayağı büyüyecek ne dersin?
Sebahattin Sargın
13-07-2007, 19:18
Hocam yok mahmut abi ben kendi adıma cevap vereyim ;). Elimizden geldiği kadar onlardan da bahsedeceğiz. Yaz sonuna doğru konserve ve salça yapımı ile ilgili yeni başlıklarda açacağız ;)
Siz yoğurdu yapın, ben kullanma süresinde sulanmaması için ne yapmanız gerektiğini yazayım :)
Genel eğilim, kaşığı yoğurda daldırıp gelişigüzel almaktır.
Oysa kullanacağınız kadar miktarı, yoğurdun üzerinden ince bir tabaka olarak, sıyırarak almalısınız. Öyle ki yoğurdun üzeri yine düzlüğünü korumalı.
Unutmayın, derince alıp, çukurlar oluşturup sonra düzeltmek işe yaramıyor :)
Başka bir püf noktası: Yoğurdu toprak kapta (güveçte) mayalarsanız daha sert oluyor. Küçük güveç kapları da kullanabilirsiniz...
bademagacı
13-07-2007, 19:28
Bu konuyu hızlandıran ve bizleri teşvik eden Değerli Hocamız Selahattin YILMAZ'a teşekkür ederiz.
Kese Yoğurdu
Bir defada daha çok yoğurt mayalamak daha pratiktir ama ekşime sorunu olur. Bunun için yoğurt mayalandıktan 1-2 gün sonra, bir kumaş bir kese ya da tel süzgüçte suyunu süzdürüp kese yoğurdu yapabilirsiniz. Suyunu süzmesi 1 gün kadar sürer... Sonra ağzı kapalı kapta, normalin 2-3 katı zaman saklayabilirsiniz.
Kullanacağız zaman su ile sulandırmanız gerekir. En başka elde ettiğiniz yoğurt suyunu atmanıza gerek yok. İçine biraz yoğurt ekleyip, (ve diğer malzemelerini) yoğurt çorbası yapabilirsiniz. Ayran olarak da içebilirsiniz...
Sebahattin Sargın
13-07-2007, 19:34
Sevgili malina bu püf noktaları için teşekkür ederiz. Bende bir püf noktası belirteyim, mayalanma süresi geçtikten buzdolabında 1 gün mutlaka bekletilmeli. Eğer buzdolabında yeteri kadar bekletilmeyip kullanılırsa yoğurtta sulanma meydana geliyor.
Ben de bir ekleme yapmak istiyorum:
Evde yaptığınız yoğurdun kaymağını sevmiyorsanız (benim gibi) bir miktar yoğurtla birlikte kaymağı bir kaba alın. Eğer yaptığınız yoğurt büyük miktarda değilse birkaç defada aynı kasede biriktirin bu kaymağı. Ancak ilk aldığınız kaymaktan itibaren tuzlamanız gerekiyor. Daha sonra tuzlayıp karıştırdığınız kaymak oranı bol yoğurdu, bir bezden süzdürün. Aynı torba yoğurdu gibi.. Sonra kahvaltıda ekmeğinize sürüp afiyetle yiyin. Denemeden karar vermeyin. Tadı harika oluyor(kaymağın bu halini seviyorum :D)
Bir sorum olacak,
Meyveleri sütle ılıttığımızda ve yoğurt mayasını sonradan eklediğimizde mayalanmada problem olur mu? Meyveyi yoğurt olduktan sonra yerken mi katmalıyız yoğurda :D
bademagacı
13-07-2007, 21:35
Filiz hanım evet mayalanma ısısını etkileyeceğinden sorun olabilir.Bu nedenle meyve püresini veya taneciklerini yoğurt olduktan sonra katmanızı öneririm.
Kalabalık bir yerde, bir arkadaşımla yoğurt mayalamayla ilgili konuşurken (yaptığım yoğurdun biraz sulu kaldığından sözediyordum), bizi duyan bir hanım yanımıza gelmiş ve ailesinin yoğurtçulukla uğraştığını ve bir püf noktası olarak; 4 saatten fazla mayalamada tutulursa yoğurdun sulanabileceğini söylemişti.
O günden beri yoğurtlarımın kıvamı gayet iyi.
Doğranmış incir ve kayısıyla, ayrı ayrı sütü mayaladım. İkisi de bir tür yoğurt oldu. Ayrıca yoğurt mayası katmadım. İşlemler aynı.
Yani kayısının içindeki bir madde (nohut gibi) mayalanmaya neden mi oluyor ki? Kıvamı nasıldı peki? Eğer iyi ise, meyvalı yoğurt için iyi bir yöntem.
Ne miktar süt içine, ne miktar doğranmış incir ya da kayısı koydun?
Hangisi daha iyi oldu? Meyveli yoğurt görünümü, tadı var mı yoksa sadece maya işlevi mi gördüler?
Derya Özen
14-07-2007, 08:45
Arkadaşlar, eskiden insanların, yoğurdu mayalayacak yoğurt ya da ayran bulamadıklarında, yoğurtlarını nasıl mayaladıklarını biliyormusunuz peki?
Hele ki yaylaya çıkan insanların nasıl bir yöntem izlediğini biliyormusunuz?
(Bunu hala yapan insanlarımız var)!
Bilenler bilir, ben bilmeyenler için söylüyeyim. Çiy ile!
Yüzlerce yıllık bir gelenek Anadolu'nun orta yerinde yaşamaya devam ediyor. Kütahya Tavşanlı'da Yörükler yoğurdun mayasını yoğurttan değil, sadece kendilerine özgü bir yöntemle çiy damlalarından sağlıyorlar.
Her yıl hıdrellez sabahı, yapraklara düşen çiyi topluyor süte karıştırıp maya elde ediyorlar. Bir dahaki hıdrelleze kadar o mayayı kullanıyorlar.
Benim bildiğim sadece Kütahya'da değil, Çubuk'da ki yayla insanlarında da, bu işlem, hala maya bulamadıkları zaman uygulanıyor.
Evet derya, bunu ben de duymuştum. Bir de taşların altındaki karıncaların yumurtalarını ezerek süte kattıklarını ve yoğurt elde ettiklerini de... Ayrıca memetin dediği tarifi bizde tatlı niyetine yapıyorlar :D adı da uyutma.. Çünkü yiyince çok uyuyorsunuz.. Sütün içine doğranmış inciri annemin dediğine göre tahta kaşığa tokluk hissi gelene kadar koyuyorsunuz. Bizde öyle ölçü falan yok :D. Daha sonra damak tadına göre bir miktar şeker. Bunları puding gibi kaselere koyup kaseleri yoğurt gibi mayalıyorsunuz. Soğuyunca da afiyetle yiyorsunuz.. Sendeki tarif böyle mi memet?
Annem diyor ki inciri iyici ezmek gerekiyor. :D
(kaynatmak gerekmiyormuş)
Selahattin Yılmaz
14-07-2007, 08:58
Yayla yerlerde özellikle Karadenizde nisan yağmurlarında sabah çiğ düşme saatlerinde sütü açık havaya bırakıldığında da sütün mayalandığını biliyorum...
Derya Özen
14-07-2007, 08:59
Bir de taşların altındaki karıncaların yumurtalarını ezerek süte kattıklarını ve yoğurt elde ettiklerini de...
Bunu geçen yıl bizzat yapan birinden duymuştum. Yoğurt mayası bulamadığı için, karınca yumurtasıyla yaptığını söylemişti.
Bunu geçen yıl bizzat yapan birinden duymuştum. Yoğurt mayası bulamadığı için, karınca yumurtasıyla yaptığını söylemişti.
Ben bunu yaklaşık 7-8 ay önce ekolojik yaşam portalında (bilim teknik dergisinden alınmış)okumuş çok şaşırmıştım.
http://www.ekoses.com/ekolojikyasamportali/bpg/publication_view.asp?InfoID=147383&iabspos=1&vjob=vkwd,KARINCA%20YUVASI
Çok merak ettim, peki bu karınca yumurtasında ne var acaba nasıl maya oluyor bilen arkadaşlar konuyu biraz açar mı lütfen:)
Çok güzel bir başlık olmuş. Püf noktalarıyla, yapım teknikleri ile çok faydalı bir konu olmuş. Teşekkürler.
Derya Özen
14-07-2007, 15:59
Evet, aynı işi görür.
Siz bırakın şehri, topyekün bizim köye yerleşelim. Orada her şeyi yapar, yer, içer gezeriz.
Derya annem de senin dediğin gibi taşı aşındırma hikayesini anlattı az önce :D
Evet, hatta annem o yüzden yoğurt suyunun çok iyi bir temizleyici olduğuna inanır. Cümlesi şöyledir: şu suyu için bi wallahi bağırsaklarınızda midenizde ne kadar hastalık varsa hepsini indirir aşağıya :D
Peki, #12 (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=129984&postcount=12) numaralı mesajda anlattığım yoğurdu bilen var mı?
Doğranmış incir ve kayısıyla, ayrı ayrı sütü mayaladım. İkisi de bir tür yoğurt oldu. Ayrıca yoğurt mayası katmadım. İşlemler aynı.
Kayısılı yoğurdu yaptım. Dün zaten yoğurt yapacaktım, bir kavanozunu da kayısılı deneyeyim diye düşündüm. Bir büyükçe ve olgun kayısıyı iyice ezip, yaklaşık 150 mlt. ılık sütle karıştırıp mayaladım. Yalnız artan çok az miktarda (bir tatlı kaşığı kadar) mayalı sütü de atmamak için ilave ettim.
Kıvamlı, yoğurtla puding arası bir şey çıktı ortaya. Koyduğum kayısı fazla gelebilir diye beklerken, tadı hiç de umduğum kadar yoğun olmadı. Çok az şeker koymuştum, daha fazla konursa belki daha lezzetli olabilir. Az şekerlisi, diyetlerde ara öğün olarak kullanılabilir bence.
Daha yoğun tadı olan meyvelerle de, yine mayasız deneyeceğim.
Ben kuru incir ve kuru kayısı denemiştim. Bir litre süte bir avuç, ufak doğrayıp katmıştım. yoğurt kıvamında olmuştu. Yoğurtta çok yoğun olmasa da, meyvenin tadı vardı. şeker katmadım. hoş bir şey oldu, demiştim. Tarifi veren de adını incir uykusu demişti
Ben de bir püf nokta söyleyeyim. ;)
Yoğurdu yaparken, sütü maya ya da yoğurtla karıştırdıktan sonra içine bir tutam tuz atarsanız yoğurdunuz çok tatlı oluyor ve kolay kolay ekşimiyor. Bu bizim aile tarafından yeni öğrenilmiş bir şey ve şu an çok gözde. :) Denemenizi öneririm, yoğurt sanki içine şeker katılmış gibi oluyor.
Bu arada şekerli yoğurt da güzel olur. Küçükken çok yerdim. :D
Hemen deniyoruz ceviz... Peki süt neden kesilmiyor kii!
Ben kuru incir ve kuru kayısı denemiştim. Bir litre süte bir avuç, ufak doğrayıp katmıştım. yoğurt kıvamında olmuştu. Yoğurtta çok yoğun olmasa da, meyvenin tadı vardı. şeker katmadım. hoş bir şey oldu, demiştim. Tarifi veren de adını incir uykusu demişti
Sizden esinlenerek yaptım zaten. Tadı kötü olmuş demedim, yalnızca kayısının aromasından dolayı, daha yoğun bir tat verir diye düşünmüştüm. Yine de hoş ve bundan böyle de yapacağım zaten. Piyasada satılanlar gibi olmadı sadece. Elbette onlarda katkı maddeleri var.
Oğlum küçükken ona yoğurt yedirebilmek için meyveli yapardım ama böyle mayasız oluşu bana ilginç ve hoş geldi. Ve kıvamı da bayağı iyi oldu. Hem her mevsim yapılabilir. Demek bazı meyveler mayalanmayı sağlayıcı etkenler taşıyor. İnciri de deneyeceğim. Bir de kuru meyveler, mevsimindeki hallerinden fazla şeker içerirler. Sizinki bu yüzden daha lezzetli olmuş olabilir.
Sütün mayalanması için bakteri kültürüne ihtiyacı var. Bu meyvenin üzerindeki tozdan da gelebilir. Aynı şarap yapımındaki gibi. Üzümü yıkamadan ezerseniz ayrıca maya katmaya gerek kalmaz. Fakat bazı maddelerde vardır ki, sütün kesilmesi yol açar. Örneğin limon. 3-4 damla limon sütü hemen kesecektir. elinizde bir çeşit lor olacaktır.
Kanımca yoğurda yoğurt diyebilmek için yoğurt mayası ile mayalanması gerekir. Kefir mayası ile mayalanmış süt, ayrana benzer ama ayran değildir. Dolayısı ile yoğurt mayasından farklı bir maya ile mayalanmış süt ürünüde yoğurt olmayacaktir. Benzeyebilir ama olmayacaktır. Kanımca diye belirtiyorum. Yoksa prebiyotik bakteriler, laktik asit, laktoz vs. hakkında en ufak bir bilgim yok.
Çok iyi yoğurt yaparım, o ayrı. Çatalla yersiniz. Ayrıca en iyi yoğurt koyun sütünden yapılandır. Tabi mandanın olmadığı yerde. İzmir'de mandıralar vardır ve muhallebici gibi gider orada porsiyonla ballı koyun yoğurdu yersiniz. Her mahallede bakkal gibi mandra vardır. Ya da vardı...
Bence de yoğurttan çok pudinge benziyordu. Ama yine de o kıvama gelebilmesi hoş bir deneydi.
Biz bu meyveyle yapılan yoğurda isim bulalım ne dersin Todor. Koyun sütünü 1/3 oranda inek sütüyle karıştırıp mayalayınca da güzel oluyor denediyseniz.
Mahmut Leventoğlu
15-07-2007, 13:20
Daha önce den belirtmiştim sanırım . İstanbul Ankara ve izmir gibi büyük kentlerde seyyar sütçü ve yoğurtçular vardı.Şimdilerde kalmadı. O sütçü ve yoğurtçular İsparta Sütçülerlidirler.
Bebekler için küçük cam kaselerde bebe yoğurdu(Yağı alınmış),Büyükler için tepsiler de yoğurt(ateş yoğurdu),meraklısı için de toprak çömleklerde yoğurtlar yapılıp satılırdı.
Bebe yoğurdu bebeklere dokunmasın diye sütün kreması alınır ondan sonra yapılırdı.
Ateş yoğurdu; tepsilerde ve yoğurt dolabının altına üzeri külle kapatılmış kor ateş tavaları konulur ve dolap kapakları kapatılırdı. Mayalanan süt 4 saat gibi bir süre o tepsilerdeki ateşin etkisi ile içlerinde ki kalan su da buharlaşır ve taş gibi yoğurt olurdu.
Çömlek yoğurdu; Saplı çömleklere yoğut nayalanır. Çömlek yoğurdun suyunu çeker ve taş gibi yoğurt olur. İçerisinde su kalmadığı için ekşimesi de gecikir di.
Penelophe
15-07-2007, 13:21
Todor; vardı.. varmış hatta..
Koyun yoğurdunun k'sini bulmak mümkün değil şu anda.
Nasılda severim oysa.:(
Aklıma düştü şimdi.:(
Mahmut Leventoğlu
15-07-2007, 13:22
Todor senin söylediğin gibi İstanbulda Beşiktaş Çarşı içinde sadece Bulgar Mandıracı kaldı. Her sabah orada ballı kaymak,ballı yoğurt ve süt ağırlıklı kahvaltı servisi yapılmakta.
Yoğurt yapımına en uygun süt veren hayvanlar (yüksek yağ=lezzetli yoğurt) sıralaması (hayvancı olduğum için benim ilgi alanıma giriyor, bildiklerimi yazayım)
1- Manda (yağ oranı %8-9 civarındadır. Sütü lüle kaymak imali için idealdir)
2- Koyun (sakız veya kıvırcık)
3- Keçi (sanaen veya maltız)
4- Yörük ineği (Yörükler yabancıya karşı çok acımasızdır. Hele altında yavrusu varken öldürme maksadı ile saldırır. Günlük süt verimi düşük olup yağ oranı % 6 civarındadır. Bakıcılarına karşı kedi gibidirler.)
5- Jersey İneği (Fransa menşeilidir, rengi kızıl kahvedir, çok uysaldır, amerikada ıslah edilmiş ırklarda günlük süt verimi 20 kg kadardır. Yağ oranı %4.5 -5 oranındadır, et verimi çok düşüktür. Yediği yemden maksimum oranda fayda sağlar. Ülkemizde bu özelliğinden dolayı mera bakmından fakir olan karadeniz bölegsinde yaygınlaştırılmıştır.)
6- Montofon ineği (kombine bir ırktır, çok uysal ve insancıldır. Peşinizde götürmek için ipe gerek yoktur. Başını omuzunuza dayamak ister. Günlük süt verimi 30 kg kadardır. Erkeklerde canlı ağırlık 1500 kg'a kadar çıkabilir)
7- Simental ( montofon için söylenenlerin hepsi simental ineğinede söylenebilir. Duygulu hassas hayvanlardır. Bir kere küserlerse gönlünü almanız gerekir. Ayak yapıları sağlam olduğu için kolay kolay tırnak hastalıklarına yakalanmazlar, bu yüzden orta anadoluda yaygındırlar.Sarı beyaz alacalı renkleri ve sarkık gerdanları ile çok güzellerdir)
8- Holstain-Freizer (Renklerinden dolayısiyah beyaz alaca olarakta isimlendirilir. Süt verimi en yüksek ırktır. 3üncü doğumdan sonra 60 kg kadar süt verebilir. 300 gün laktasyon hesabı ile senede 18 ton süt verebilirler. Bu kadar fazla süt verdiği için hem meme hastalıklarına çok kolay yakalanır, hem yağ oranı düşüktür. %2.8 ile 3.8 arasında değişir. Çok fazla yemesi gerekir. Zengin meraları sebebi ile marmarada yaygındır. Aslında soğuk iklim hayvanıdır. -18 dereceye kadar sorunsuz büyüyebilir. +25 derecede büyümesi durur, süt verimi düşer. Karakter olarakta çok sıcak kanlı değildir.)
Todor çatalla yenilecek gibi yani sert yoğurt evde nasıl yapılır ?
Bir de Kanlıca'da yapılan yoğurdun sırrı savrularak yapılmasıymış...
Savrularak mı? Duvarlarım !! :p
Sütü savurarak :D delikli tahta kepçelerle sütü savuruyorlarmış..
Sütü 10 -15 dakika kadar karıştırarak kaynatırsanız içindeki fazla su buharlaşır. Böylece yoğurdunuz çatalla yenebilecek kadar koyu olur. Çok fazla kaynatınca süt kesiliyor. Bir keresinde yaklaşık 45 dakika kaynattım. O ana kadar kesilmeyen süt, birden kesildi.
Ama Todor o kadar kaynayınca ben kendimi yoğurt yedim saymam ki.. İçinde ne vitamin kalır ne de başka birşey bırakın kaşıkla yiyeyim ben :D
Penelophe
15-07-2007, 21:15
:D İşte bunun içinde koyun yoğurdu yapmak ve yemek lazım, ne fazla kaynatmaya gerek var ne kaşıkla yemeye, zaten kalıp gibi oluyor.;)
Mahmut Leventoğlu
15-07-2007, 23:14
Todor yakında koyunlarını çoğaltınca sanırım bol bol koyun yoğurdu yeriz. :))
Şaka Todor sen sağlıklı ol yavrular sağlıklı olsun en önemlisi bu. Doğa nasıl olsa faydalanabileceğimiz birşeyleri mutlaka veriyor. Yeterki onların dillerinden anlayalım.
Penelophe
15-07-2007, 23:22
Neden şaka Mahmut bey?
Ne yani yesek yoğurtları fena mı olur.:D
Derya Özen
18-07-2007, 12:13
Yoğurt mayalamak mı?
Yoğut çalmak mı?
Köylerde ve pek çok kırsal ağırlıklı kasabada, yoğurt mayaladım denmez! Özellikle Orta Anadolu insanları, yoğurt çaldım der.
Ayrıca sütlerin uyuyarak yoğurt olduğu tabiri kullanılır. Örnek: Çaldığım süt uyudumu acaba? gibi.
Uyumayı bilmiyordum ama.. Yoğurdu çaldım denildiğini biliyorum. Çala kaşık yemek yemekten geliyordur belki.. Belki de birisi sütü oraya koymuştur çocuk da anne burda süt vardı bu yoğurt nerden geldi deyince annesi ona şaka yapıp çocuum ben onu komşudan çaldım diye şaka yapmıştır da belki öylelikle kalmıştır yoğurdu çalmak :D :D :D
Yoğurt mayalamak mı?
Yoğurt çalmak mı?
Ayrıca bir de maya çalmak var.
Belki de çalınan maya daha iyi tutuyordur. Çiçek gibi... Öyle derler ya hani :D
Yok yok çok çalışmaktan kesin kafayı sıyırdım ben :D
Selahattin Yılmaz
07-08-2007, 15:57
Mühendis olmama rağmen yıllar önce denediğim ve başarısız olduğum halde ikinci denememi bu başlığa binaen bu gün yapıyorum. Az önce tarifler ışığında mayayı kattım. 4-6 sat ortalama 5 saat (arada kontrol etmeyi düşünüyorum) bekleteceğim. Bakalım bizim üyeler tarifi doğru vermişler mi ya da beni doğru yönlendirmişler mi?
Sonuç:
17:30 da Sevgili Kızıl Ağaç'ın getirdiği Kanlıca yoğurdu ile mayaladığım sütü ancak gece saat 01:30 da maya ortamından çıkarmak aklıma geldi :D. Ancak kapğağı açtım baktım pek bir sorun görünmüyordu. gece diye bende aldım buzdolabına koydum. Ertesi gün yani bu gün tadına bakmak için iş dönüşü buzdolabına gittim. Korka korka kapağı açtım ve tadına baktım. Ne göreyim tıpa tıp kanlıca yoğurdu. Şimdi buzdolbında gidip gelip kaşıklayacağım ve mayasını devamlı çoğaltacağım kanlıca yoğurdum var.
Selahattin Bey, ne oldu sonuç?
Mühendislik işe yaramadı mı yoksa yoğurt yapımında;)
Hakan KINACI
08-08-2007, 13:40
Bizim oralarda yoğurt çaldım (yoğurdu mayaladım anlamında)derler. Eskiden koyun yoğurdu bulabilirdik şimdilerde hiiç kalmadı taş gibi yoğurt olurdu bıçakla kes ye hesabı :) şimdi her şey hazır pastörize sanırım evde hazırlanmış yoğurt versem çocuklarımın metabolizmaları bozulur hiç tatmadılar ya :) ondan...
Birde inek yoğurdunu yaparken duyduğuma göre az bir miktar şekr katanlar oluyormuş bazılarıda çok az miktar nişasta ekliyorlarmış. Birde yoğurdun mayalanma süresi sanırım çok önemli deniliyor 4 saat sarılı kaldıktan sonra açılıp olduğu gibi buzdalabına bir kaç saatte orada kalaması gerekiyormuş. Ama doğru ama yanlış bilmiyorum sadece duyum bu...
Saygılar,
Evet Selahattin Bey, ben de merak ettim sonucu. Hakan Bey, benim yoğurt yiyişim kadar yapışım da farklıdır :D Sütü her zamanki ısısında bir kaşık yoğurt bir kaşık şeker (5lt süt için maya az diyebilirsiniz ama mayanın az olması, mayalama süresinin uzun olmasından kaynaklanıyor farklılık) karıştırıp kabınızın üzerini çok olmamak kaydıyla örtün. Ben daha önce aldığım büyük yoğurt kaplarına, üzerine bir adet sofrabezi örterek minderin üzerinde mayalanmaya bırakıyorum. Gece yatmadan önce 23:00 gibi kapattığım yoğurdu sabah açıyorum. Yılların anne yoğurdu yapan annemi bile çok şaşırttım bu tarifle. Bu kadar mayayla hiç yoğurt olur mu demişti. Maya olarak kullanılan yoğurt dediğim gibi 5lt/1 yemek kaşığı.
Filiz senin tariflerini denemeden olmuyor. Bir gün de bunu yapacağım.
Şekeri bilmiyorum da ben de süt tozu ilave ediyorum. Yoğurdun kalitesini arttırdığını okumuştum. Gerçekten iyi yoğurt oluyor.
Bugün saat 19:00 itibarı ile ilk yoğurdumu mayalamış bulunmaktayım. Tamamen hissi ölçüde maya ekledim. Bir güzel sarmaladım. Küçükken görmüştüm anneannem yapardı ki hala yapar ama ben denk gelemedim sanırım. 4 saat sonra açmayı planlıyorum bakalım benim müh. lik bilgilerim kafi gelecek mi?:D
Ne göreyim tıpa tıp kanlıca yoğurdu. Şimdi buzdolbında gidip gelip kaşıklayacağım ve mayasını devamlı çoğaltacağım kanlıca yoğurdum var.
Buna yoğurt yapmak değil, sadece ve sadece "acemi şansı" derler.
Eşim bir zamanlar poker öğretmişti, ilk oynadığımda masanın tozunu atmıştım ben de. Arkadaşlarım da aynen böyle söylemişlerdi. Sonra bir kaç kez daha oynadım ama hiç kazanamadım:rolleyes:
Bekliyorum bakalım nasıl bir yoğurt olacak? 4 saat geçti ama bir göz atsam mı?:confused:
Göz attığımda daha olmamıştı ben de bıraktım, az önce açtım. Uzun bir mayalanma süreci oldu ama vallahi de süper yoğurt olmuş. Elime sağlık.:D
Vay be.. Yoğurt yapmayı herkes bilir sanırdım. Hatta herkes yapar sanırdım. Hazır yoğurt yiyemeyen biri olarak herkesi kendim gibi bellemişim demekki.
Yarım kase yoğurda ılık süt katılıp karıştırılır. O karışım 1 tencere (ki genelde 8 litre kadar oluyor) ılık süte katılıp karıştırılır. Evdeki bütün sofra bezlerine sarılıp çaydanlık altlığının üzerinde dezgaha konur. Bu iş akşam yapılır. Sabaha kadar kalan süt yoğurt olmuştur. Sabah bozmadan üzerine temiz bir bez örtülür. Bezin bir köşesi dışarı çıkarılır, Altına bir kase konur. Böylecenek buz dolabına kaldırılır. Akşam yemeğine şöyle büyükçe kaselerle servis yapılır. Ertesi sabah erkenden kalkılır, kocaman bir kase yoğurda vişne, çilek veya kayısı reçeli eklenir ve anneye yakalanmada bir köşede tırtıklanılır. 9 nüfuslu ailede olduğunuz için ikinci gün akşamına yoğurt bitmiştir. Bozulmaya, bayatlamaya ve ekşimeye fırsat bulamadan....
Böyle yazınca amma çok işmiş dedim... Allahtan annem var:)
Billur Korkmaz
09-08-2007, 19:16
Aile nüfusu 2 kişiyse nolucak o 8 litre sütten mayalanan yoğurt acaba sevgili Tubaengin?
2 litre süte bir çaybardağı maya kafidir bizim hesabımıza göre.. :D
Billur hanım maya fazla benim tarifime bakın.
Billur Korkmaz
09-08-2007, 19:31
Okudum o tarifi, şeker de katıyorsunuz ve bir yemek kaşığı değil mi?
Ben hep mayanın az olmasından mütevellit katılaşamayacak gibi düşünüp bir çaybardağı katıyorum; sonuç güzel ama sizin tarifiniz daha da taş gibi oluyorsa onu da denerim.. Yoğurdu pek sevmem de -iyi etmiyorum tabi- bu sıralar kefir mayalıyor ve sabah akşam birer bardak içiyorum.. Bağışıklık sistemimin zayıf olduğuna kanaaat getirdim, bu sebeble takviye yapıyorum..
Sevgiler Filizcim..
Annem daha güzel olduğunu söylüyor ve hiç suyu olmadığını... Afiyet olsun....
Billur hanım haklısınız. İki kişi olunca 1 kaşık yeterde artar bile. Hatta annemin ayranın üste çıkan suyundan yoğurt yapmışlığıda vardır. Biraz sulu oluyor ama:ayranlık yoğurt :)
Birde abimin tek başına 1 tencere yoğurt yediğini ve "daha yokmu" dediğini bilirim. Aile 2 kişi de olsa yoğurt yeme potasiyeli yüksek olabiliyor... :)
Billur Korkmaz
10-08-2007, 17:15
Yoğurdu kardeşim çok sever ve her gün hiç aksatmadan yer, ahh keşke ben de çok sevebilsem.. Ancak ayran yaparak tüketiyorum.. ;)
Ne mutlu ki ağabeyinize tubaengin, yaşlansada hiç küçücük kalmayacak, kalsiyum ihtiyacını fazlasıyla karşılıyor şimdiden.. :)
19 numaradaki mesajdakine benzer bir yöntem (bu sabah annemden öğrendim)hıdırellez gecesi sütün içine çimen atılıyormuş. Belki de deryanın bahsettiği çiğ toplama işi değil de üzerinde çiğ olan çimen atılıyordur.
Derya Özen
22-08-2007, 09:44
Peki çimen katılan sür yoğurt oldumu? Ayrıca çimenin yeşil bir renk vereceğini düşünüyorum; bu sebebtendir ki çiy olması daha olasılıklı.
Annemin söylediğine göre her yıl yoğurt mayası bu şekilde yenilenirmiş çimen dediğim de öle çok değil bir iki dal.
Ticari amaçlı yapılan yoğurtla evde yapılan yoğurt arasında gerek katılan malzemeler gerekse üretim tekniği olarak çok fark var.
Evde yapımı:
1. Hazır sütlerden ya da büyük şehirlerde hala kalmışsa, güğümlerle kapınıza dayanan sütçülerden alacağınız süt ile de yoğurt yapılabilir. Ancak büyük bir ihtimalle bunların yağı başka bir imalatta kullanılmak üzere alındığından ya da içine sütçü amcanın vicdanı oranında bir miktar su katıldığından, yoğurdunuz ne kadar uğraşırsanız uğraşın sulu olacaktır.
2. İdeal süt; köylerde, kasabalarda inek besleyen, sütüne bir şey katmamış kişilerden alacak olduğunuzdur. Bunun için öyle bir yere yakın olmanız gerekiyor. Yani Levent ya da Çankaya da da yoğurt yapmanızda bir sakınca yoktur ama hafif ayranımsı olur.
3. Yoğurdun kıvamlı ve kalıp gibi olması için ikinci kural (birincisi katışıksız süttü) suyunu iyice uçurmaktır. Su ne kadar uçarsa kıvam ve buna bağlı olarak kalite o kadar yüksek olur.
Burada sütün belli bir sıcaklığa kadar ısıtılması, belli bir süre kaynatılması önerilmiş. Esası şudur:
Sütün kaynatmak sureti ile en az dörtte birini uçurmalısınız. Yani tencereye işin başında 1 litre süt koyduysanız, kaynatma işi bittiğinde 0,75 litre kalmalı. Bunun için belli bir zaman standardı yok, uçana kadar.
Bunu nasıl yapacaksınız? Yani ne kadarının buharlaştığını nasıl anlayacaksınız?
Hani tahta kaşık var ya, işte sütü tencereye koyduğunuzda henüz kaynama başlamadan kaşığın sapını diklemesine sokarak sütün derinliğinin ölçüsünü alın, daha sonra göz kararı ile bu ıslak kısmı dörde bölün, yukarıdan itibaren dörtte birini işaretleyin, tükenmez kalemle çiziverin.
Kaynama sırasında arada bir kaşık sapını süte sokup ölçü alın.
İşte sütün üst seviyesi bu çizgiye indiğinde dörtte biri uçmuş, yani suyu gitmiş demektir. Malzemeniz artık daha kıvamlı ve mayalanmaya hazırdır.
Bu arada tencerenin kapağı açık olacak ki buharlaşma hızlı olsun, dikkat edin siz başka bir işle ilgilenirken süt kaymak yapıp taşabilir. Bunun için başında beklemeli ve tahta bir kaşıkla karıştırmalısınız.
4. Kaynatma işinin de incelikleri var. Ateş çok harlı olmayacak, orta ateş ideal. Sütü sıklıkla karıştıracaksınız, kendi haline bırakırsanız yağ tencere ile temas ettiği bölümde toplanacak hatta o bölgelere yapışacaktır. Dibi tutar. Bunun için tahta kaşıkla, kaşığı tencereye değdirerek, sık sık karıştırın. Sütün tencereye yapışıp yapışmadığını hissedebilirsiniz, buna dikkat edin, yapışmamalı.
5. Kaynama bitince ocağı kapatın, şimdi sütün sıcaklığının 40 santigrat dereceye kadar inmesini beklemelisiniz, tencerenin ağzı açık olsun.
Eğer varsa bunu bir sıcaklık ölçerle görebilirsiniz, böyle bir lüksünüz yoksa küçük parmağınızı şöyle bir daldırıp anlayabilirsiniz. Mayalanmanın düzgün olabilmesi için başlangıç sıcaklığı vücut sıcaklığına eşit olmalı. Fazla sıcaksa maya ölür.
6. Bu dereceye gelince, bir kahve fincanına, "her bir kilogram süte 2 tepeleme çay kaşığı" ölçüsü ile, mayalamada kullanacağınız yoğurttan koyun. Yoğurdun kaymağı ve suyu olmasın, kendisi olmalı ayrıca ekşi olmamalı.
Eğer bu miktardan fazla kullanırsanız yapacağınız yoğurt ekşi olabilir.
Daha sonra 38 - 40 dereceye kadar soğumuş olan sütten bunun üzerine ilave ederek yoğurdu özeyin, yani ezerek iyice karıştırın, tanecik kalmasın. Kahve fincanını iyice doldurabilirsiniz, sorun olmaz.
7. Kaynattığınız tencerede mayalamak zorunda değilsiniz, Paşabahçe'nin plastik kapaklı cam kapları daha sağlıklı olması, yapılan yoğurdun tamamı aynı anda tüketilmeyecekse ayrı ayrı saklanabilme olanağı sunması ve kapağının bulunması nedeni ile çok uygundur.
Örneğin, kaynatma sonunda elinizde 4 kilo sütünüz varsa bunu birer kilogramlık dört cam kaba bölebilirsiniz. Kullanacağınız kaplar soğuk olmasın, en azından oda sıcaklığında olmalı.
Daha sonra, mayalamada kullanacağınız fincandaki yoğurtlu sütü kaba ya da eğer böldüyseniz kaplara yine bir çay kaşığı ile, şöyle kenarlardan süte hafifçe daldırılarak eklemeli, işlem bitince belli belirsiz hafifçe karıştırmalısınız. Her kaba eşit ölçüde olmalı.
8. Şimdi mayalama sürecine geçiyorsunuz. Mayalamanın sağlıklı olarak tamamlanabilmesi için sütün sıcaklığının uzun bir süre 37 - 38 santigrat derece civarında olması gerekir. Zaten bu işe 40 derecede başladıysanız, bu kadar faaliyetten sonra buraya kadar inmiştir. Mayaladığınız sütü sarsmadan sıcak bir yere alınız ve burada bir havluya sararak bekletiniz.
Bu süre sütün muhafaza edilen sıcaklığına bağlı olarak 4 - 5 saattir. Ortası 4,5 diyelim.
Pratik bir bilgi olarak, eğer kış ayında iseniz malzemeyi yine tam olarak, bir paket gibi havluya sarılı biçimde eğer varsa kalorifer radyatörünüzün üzerinde, yoksa sobanınızın hemen yanıbaşında tüm bu süre boyunca bekletebilirsiniz.
Korkmayın bir şey olmaz. Silivri'nin köylerinde o meşhur yoğurt yapılırken tepsiler tüm bu işlem süresince, sıcak köz üzerinde bekletilir.
Ancak kabı doğrudan radyatörün üzerine koymayın, arada kalın bir havlu ya da bezler olsun. Eğer radyatör üzerine koyduysanız havlu ile tamamen sarmanız şart değil, size kalmış. Zaten yeterli sıcaklık sağlanacaktır, ama kabın kapağı kapalı olsun. Soba yanında sarmak şart.
Bu bekleme sırasında malzeme hiç bir şekilde sarsılmamalıdır.
9. Dört saati geçince aralayıp bir yerinden bakın, şöyle hafif bir dokunun eğer kalıplaşmamış ve çok sulu ise 5 saati bulmanız gerekir. En fazla 5 saat. Bunu geçerseniz ekşir.
10. Süre sonunda kapağını açtığınızda yoğurt yine hafif sulu gibi sallanır. Tabii çünkü henüz işiniz bitmedi. İşin bir de dinlenme safhası var.
Bundan sonra 2 - 2,5 saat kadar serin bir yerde dinlendireceksiniz. Buzdolabında değil.
11. Yoğurdunuz hazırdır. Ancak hemen yemeseniz iyi olur. En az bir gün daha buzdolabında bekletin. Bekledikçe daha kıvamlı ve lezzetli olacaktır. Bunun için birkaç kaba ayırmanızı önermiştim.
Her şekilde yoğurt olur ama daha iyi olması için önemli :pnoktalar şunlardır:
1. Sütünüz katışıksız, taze ve daha önce ısıtılmamış olmalı. (Kesilmesin diye sütü bazen önceden şöyle bir fokurdatırlar.)
2. Kaynatırken en az dörtte birini uçurmalısınız. Bunun dışındaki ".... dereceye kadar, .... dakika" gibi kavramlar doğru değildir. Önemli olan yoğurda kalacak malzemenin (sütün) miktarıdır.
3. Ateş çok harlı olmamalı, kaynayan sütü, özellikle dibini tutmaması için sık sık karıştırmayı ihmal etmemelisiniz.
4. Kışın yapımı daha kolaydır. Çünkü, kalorifer veya soba gibi, mayalama sırasında malzemeyi daha kolay, daha uzun süre aynı sıcaklıkta tutacak donanımlar mevcuttur.
5. Süre ve miktarlara dikkat ediniz, tüm işlem boyunca kapları sarsmayınız.
Başta bir kaç deneme başarısız olabilir ancak bir süre sonra özellikle zaman ve sıcaklık düzeyi olarak kendi standardınızı bulacaksınız.
Afiyet olsun.
mehtap051
07-11-2007, 18:57
Bende 1 lt süte bir yemek kaşığı maya koyup 4 saat bekletirim.Yanlız sütü ben biraz daha sıcak tutuyorum.Ozaman daha çabuk ve güzel tutuyor.Kışın ise sütü mayalıyorum ve kaloriferin üstüne koyuyorum.Mayalanınca dolaba koyuyorum.Yani yoğurt mayalanana kadar kaloriferin üstünde ve üstü açık olarak duruyor.
Sevgili Feyzan tarif icin cok tesekkür ederim.
Ben bundan 2 sene öncesine kadar harika tas gibi yogurtlar yapardim. Ama nedendir bilmiyorum 2 seneden bu yana yaptigim yogurt sünüyor ve sert olmuyor. Kutu sütler ile yapiyorum yogurdumu ( burada baska süt bulmam nerede ise imkansiz) süt markalari degistirdim, mayami degisik yogurtlardan aldim yinede olmadi . Eskiden maya olarak kullandigim yogurt artik üretilmiyor sanirim hicbir markette bulamiyorum. Dün sizin tarifinizle bir yogurt yaptim. Sütün sicakligini derece ile ölctüm ( Fazlami abarttim acaba bu isi ;) ) Sonuclari sizlerle paylasirim. :rolleyes:
...2 seneden bu yana yaptigim yogurt sünüyor ve sert olmuyor. Kutu sütler ile yapiyorum yogurdumu...rolleyes:
En önemli nedeni kutu süttür. Bu sütler hazırlanırken ticari amaçlı olarak yağı alınıyor, bunlar biraz su gibi oluyor yani. Yoğurdun kıvamlı olması için sütün biraz yağlı olması gerekiyor. Manda sütü böyle.
Mayayı değişik yoğurtlardan almanın önemi yok, yeter ki ekşi olmasın.
En sonunda 5 madde olarak belirttiğim noktalara uyulursa sorun çıkmaz.
Biz de dün akşam yaptık. Saf süt bulabildiğimiz sürece kendimiz yapıyoruz.
Öyle ki eş dost bile istiyor, acaba seri üretime mi geçsek? :D
mehtap051
09-11-2007, 12:48
Liliz yoğurdunun sünmesinin nedeni hazır yoğurttan yapman.Çünkü bende marketten aldığım yoğurttan yapınca sünüyor.Seninle alakalı değil yani.
Liliz yoğurdunun sünmesinin nedeni hazır yoğurttan yapman.Çünkü bende marketten aldığım sütten yapınca sünüyor.Seninle alakalı değil yani.
Bir yanlışlık olmasın?
İki malzeme var. Hazır yoğurt ve marketten alınan süt.
Mayalamak için hazır yoğurt yani piyasada satılan markalı yoğudun kullanılmasının bir sakıncası yok. Yapılacak yoğurdun kalitesini etkilemez.
Süt olarak örneğin, Pınar, Mis Süt, Kay, Ülker gibi kutulu ve pastörize sütlerin kullanılmasının da sakıncası yok ancak bunlar yoğurdun kalitesini etkiler.
"Sünmek" in ne olduğunu bilmiyorum ama iyi bir şey olmasa gerek.
FY
mehtap051
09-11-2007, 13:16
Feyzan yoğurt demek istemiştim.Uyarın için teşekkürler.Sünme dediğimiz olay da yoğurdu kaşıkla alırken sanki erimiş kaşar peyniri gibi uzuyor.Ben marketten aldığım yoğurtla mayalayınca bunu yaşıyorum.
... yoğurdu kaşıkla alırken sanki erimiş kaşar peyniri gibi uzuyor.Ben marketten aldığım yoğurtla mayalayınca bunu yaşıyorum.
Bu da değişik tür bir ürün, kahvaltıda ekmeğe sürülür. :)
Yoğurt marketten olabilir ama süt bizzat inekten olmalı.
Belki sizin hazır yoğurtlarda başka bir madde vardır. Şimdi daha çok kazanmak için herşeyin içine neler katıyorlar, akıl almaz.
mehtap051
09-11-2007, 13:32
Aldığım yoğurt yukarıda yazdığınız markalardan aslında.
menekşemehtap
09-11-2007, 14:47
Arkadaşlar ben neredeyse 1 yıldır köyde yaşıyorum ve 1 yıldırda yoğurt ve çökeliğimi kendim yapıyorum.Bugüne kadar yoğurdum hep tutmuştur çünkü yoğurdumun ana maddesi olan süte burda köylüler hiçbirşey katmazlar.Gözümün önünde sağarlar süzerler ve al ılık zaten hemen kaynat derler.Eve gelir kaynatırım kaynama işlemi uzun sürmeli taşmaması için tencerenin içine hep kepçe koyarım daha sonra soğumaya bırakırım.Bu soğuma işlemi serçe parmağınızın dayanabileceği sıcaklık olmalı.Ben yoğurdumu hep marketten aldığım(önceden keşfetmemiştim ev yapımı yoğurdu) daha önceki yoğurt kaplarına mayalarım ve onda da tüketirim.Daha önceki yoğurdumdam ayırdığım 1çorba kaşığından az yoğurdu maya olarak kullanırım.İyice karıştırır içine 1 tatlı kaşığıda şeker koyarım ve kabın ağzını iyice kapatıp üstünede sofrabezilerimi kapatır sabaha kadar öyle bırakırım.Sabah kalktığımda direk ağzını açmadan buzdolabına kaldırırım ve servise hazır kapağını her açtığımda o eşsiz güzellikle karşılaşırım yoğurdum tutmuş ve tatı nefis.Ve bir dip not yoğurdumu kaselerime servis yaparken hep üstten alırım ki yoğurt sulanmasın.Ha bu arada yoğurdum bir kere tutmadı oda damızlığı market yoğurdundan olması idi.
Aldığım yoğurt yukarıda yazdığınız markalardan aslında.
Yoğurt sorun olmaz asıl süt önemli. Menekşemehtap yazmış zaten.
Bu arada şehirlerdeki sokak sütçülerinden bazıları, sütün satışı sırasında hava koşulları nedeni ile bozulmaması için içine bir miktar ÇAMAŞIR SODASI katarlar.
Bu hem süt, süt olarak tüketildiğinde insan sağlığına zararlıdır, hem de yoğurt yapmak istediğinizde bakterilerin bir bölümünü öldürebilir.
Sevgili Feyzan ben Yurtdisinda yasiyorum aldigim süt kutularda satisa sunulan sütlerden ( burada nerede mis gibi sütler. Evlenmeden önce Türkiyede iken annemlerle yakin köylere gider manda sütü alirdik mis gibi olurdu hele o 2-3 cm kaymagi ekmegine sür ve ye :p ) . ben aldigim kutu süt ile kefir yapiyorum harika oluyor . 2 sene öncesine kadarda ayni sütü kullaniyordum yalniz maya olarak aldigim yogurt farkliydi . Su anda o yogurt satista degil :( .
Yogurdun sünmesine gelince sevgili Mehtab'in dedigi gibi erimis kasar peyniri gibi sünüyor biraz sivi oluyor yogurt ve hafif tatlimsi tadi oluyor. Ekmege sürülecek gibi de degil saniyorum sivi oldugu icin ekmekten akar. bende sünen yogurtla bol bol ayran yapiyorum ;) . henüz yogurdumu acmadim evdeki yogurt bitsin o zaman acacagim meraktanda catliyorum acikcasi acaba bu sefer oldumu. Eger olmadiysa yogurt mayalama makinasi almayi düsünüyorum onun kaliteli yogurt yaptigini söylüyorlar.
neslihan_bkk
23-11-2007, 06:06
Selam,
Bulunduğum yerde sadece kutu süt bulunabiliyor.Yoğurt yapmayı çok istiyorum ama maya için kullanılacak yoğurt yok.
Karınca yumurtası **** başka doğal yöntemleri de bulabilmem mümkün değil:)
Sizden ricam, bana nasıl yoğurt olmadan yoğurt yapabileceğimi söylemeniz.
Şimdiden teşekkür ederim.
Selam,
Bulunduğum yerde sadece kutu süt bulunabiliyor.Yoğurt yapmayı çok istiyorum ama maya için kullanılacak yoğurt yok...
Sayın Neslihan.
Kutulanmış süt bulduğunuza göre hazır yoğurt da vardır mutlaka. Pınar, Mis, Sütaş vs. gibi.
İşte bunların herhangi birinden alacağınız, sütünüzün miktarına göre bir kaç çay kaşığı yoğurt maya için kullanılabilir.
Yani maya için kutulu, hazır, evde yapılmış farketmez.
Esas olan kullanacağınız sütün durumu. Onun ambalajlı süt olması zorluk yaratabilir, çünkü sağıldığı gibi değildir ve firmanın tereyağı, ayran gibi diğer tür ürünlerine katkı sağlamak için içinden yağı alınmış hatta içine süt tozu veya başka maddeler eklenmiş olabilir.
Eğer zorunlu olarak böyle bir süt kullanacaksanız, daha iyi sonuç almak için çok daha fazla kaynatmanız ve tencereye işin başında koydunuz sütün en az üçte birini uçurmanız gerekir. Nasıl kontrol edeceğinizi aşağıdaki notlarımdan birinde yazmıştım.
Saygılarımla.
FY
Not : Bulunduğunuz yere sonradan baktım, Bangkok. Orada tabii ki Mis, Pınar Süt, Sütaş bulunmaz:) Ama onların benzeri vardır mutlaka, yok mu acaba?
Eğer yoksa işiniz zor.:D
Buradan yoğurt yapıp size gönderelim.
Mahmut Leventoğlu
23-11-2007, 08:06
Sevgili Feyzan bütün bu tarifler çok güzel :) Peki ATEŞ YOĞURDU **** ÇÖMLEK YOĞURDU nunda özelliklerini bilirmisiniz **** hiç denedinizmi ? :)
Ateş veya çömlek yoğurdu.
Silivri tarafında köz üzerinde yapıyorlar o olsa gerek. Eğer oysa biliyorum ama yapmayı hiç denemedim.
Sizi biliyorsanız tarifini yazın belki onu da deneriz.
Selamlar.
neslihan_bkk
23-11-2007, 08:12
İlginiz için çok teşekkür ederim Feyzan. Burada süt ürünleri maalesef yok. Yoğurt, ayran ve en önemlisi beyaz peynire hasretiz:(
Büyük alışveriş merkezlerinden sadece kaşar peyniri bulabiliyoruz.Bir arkadaşım aysonunda aktarmalı olarak buraya gelecek. Bolca peynir siparişi verdim :p
Merak ettiğim paket halde yoğurt mayası varmıdır?
**** gelecek peyniri bir şekilde maya olarak kullanabilirmiyim?
Bildiğiniz bir ürün varsa lütfen bana bildirin.
Şimdiden teşekkür ederim.
Sevgiler
...Merak ettiğim paket halde yoğurt mayası varmıdır?
**** gelecek peyniri bir şekilde maya olarak kullanabilirmiyim?
Bildiğiniz bir ürün varsa lütfen bana bildirin...
Eğer size peynir getirecekse, aynı şartlarda ambalajlı yoğurt da getirebilir. Onu kullanıp mayalarsınız ve eğer tutarsa artık hep yoğurdunuz olur.
Ancak bu tür gıda maddelerinin gümrüklerden giriş ve çıkışında sorun yaratabilirler.
Peynirin maya olarak kullanılabilirliği ya da hazır maya konularını bu sayfada konuda uzman arkadaşlar var onlar cevaplayabilir.
Selamlar.
Yoğurdun kendisini maya olarak kullanabilirsiniz. Piyasada peynir mayaları var arkadaşınız size onlardan getirebilir, kendi peynirinizi yaparsınız.
yoğurt yapımı bu başlıkta zaten anlatılıyor. Oradan faydalanırsınız.
neslihan_bkk
23-11-2007, 09:05
İlginize teşekkürler.
cumhur59
27-03-2008, 13:16
sokak Sütçüsü teyzeler amcalar ne kadar günahkar ?
büyük firmalar sütü köylülerden topluyorlar. bazılarının süt üretim çiftlikleri de var ama yine de asıl kaynak küçük üreticiler. ve bu toplama esnasında bozulmayı önlemek için ne yazık ki kimyasal ajanlar /dezenfektanlar/ kullanıyorlar. sütün pastörize edilmesi kaynatarak yapılmaktadır. Sterilizasyon un en sık kullanılan yöntemi kaynatmadır. yüksek ısıda bakteriler, mayalar, küfler ve virüsler tamamen imha edilerek mikroorganizmasız bir ürün elde edilmektedir. bu işlemden sonra soğutulma esnasında çevreden ve hava dan ürünümüz tekrar kontamine / biyolojik kirlenme olabilir. bunlar bilimsel veriler. o halde sütçü teyze ve amcanın günahı ne????? onlardan aldığımız sütü kaynattığımızda steril bir ürüne ulaşıyoruz. yoğurt **** bi başka şey ürettiğimiz de biyolojik bir kirlenme olacaksa bu bizim yaşadığımız çevreden bulaşacaktır bi başka yerden değil. bu konuda biz temiz isek ve hijyen kurallarına uyuyorsak ürettiğimiz yoğurt vs. de harika olacaktır. insanın elinde 15 000- 20 000 bakteri ağzında ise en az 120 000 bakteri yaşamaktadır. büyük firmalarda yapılan yoğurtlar da işte bu konumda bize göre avantajlıdır. ancak çevremizdeki bakteriler bizi zaten kontamine etmiştir. yani bakterisiz tamamen steril bir ortamda yaşamamız mümkün de değildir. mümkün olsa bile doğru da değildir. imuno sistem dediğimiz vücudumuzun savunma sistemi çok kısa sürede çöker böyle bir durumda. yüksek yoğunluklu sterilizasyon ancak ameliyathanelerde o da kısmen sağlanabilmektedir. bunun haricinde ilaç üretilen yerler. ve bazı labaratuvarlar için bu gereklidir. en ünlü yoğurt üreticisinin imalathanesinde bile ölçüm yapsak inanın sterilizasyonlarının olamadığını çok rahat tespit edebiliriz. bunu yüzde yüz sağlayabilseler zaten ürünlerinin son kullanma tarihi diye bir sorunları kalmaz. gıdaları bozan mikro organizmalardır. mikroorganizma yoksa bozulma da olmaz.
peki bu aşamaya kadar baktığımızda, sütçü teyze ve amcaların suçu nedir?????
eğer onlardan aldığımız süt kaynatılırken kesilirse onlar suçludur. **** evlerinde yağ makinesi varda sütün yağını çalıyorlarsa **** süte su katıyorlarsa suçludurlar. Ama onların sütü sağlıksızdır sözü KOSKOCAMAN BİR YALANDIIIIIIIIR. genellikle hayvancılıkla uğraşan insanlar yani sıradan yurdumun insanı dürüsttür ve müşterisini de kaybetmek istemez. dolayısı ile en büyük günahı belki de sütüne azıcık su katabilir. ama sütü bu insancıklar satınca tühhh kaka iken ayni sütü holdingler satınca nasıl sağlıklı oluyor. şöyle düşünüyorum hep süt aldığım teyze amcanın bi sorunu varsa evet vardır ama ben sütü kaynatarak steril ediyorsam korkulacak ne kalır geri??? peki büyük firmalar yüzlerce binlerce üreticiden ürün topladıklarına göre bu üreticilerden birinde bile diyelim ki şigella **** sarmonella varsa bir araya gelen tüm ürün kontamine olmayacak mıdır? dolayısı ile büyük firmalarca üretilen sütte kontaminasyon riski çok daha fazladır kaç üreticiden topladı ise çarpı o kadar kat risk artmaktadır. bu toplanan ürünün fabrikaya ulaşana kadar geçen sürede bozulmaması için içine kattıkları kimyasallar/koruyucu desinler dezenfektan desinler benim için fark etmez. süt kaynatıldığında da buharlaşıp uçmayacak ve direk olarak vucudumuza veya sevdiklerimizin vücuduna girecektir. bunların zararı belki on yıl belki on beş yıl sonra çıkacaktır.
sütçü amca fakirdir medyaya reklam veremez.
sütçü teyze cahildir bu konuyu böyle anlatamaz.
üniversitelerde bu insancıkları koruyanda yoktur.
dolayısı ile bu insancıkları 70-80 kuruşa bir litre süt satmaları engellenmelidir. bu insancıklar engellenir ve yok edilirse bu insancıkların sütünü 45 kuruşa alıp bize 130-200 kuruşa birileri satabilir.
yoğurt tariflerini hep okudum. Her kez serçe parmağı ölçüsü veriyor. bi düşünün bakalım 40-45 santigrattaki bir süt her cins bakteri virus ve maya için ideal ısıda iken siz küçük parmağınızı içine soktuğunuzda o parmaktaki binlerce bakteriyi sütün içine katmıyormusunuz???ve sütün en uygun ısısında bu işlemi yapıyorsunuz.
evde yoğurt yapmak isteyen arkadaşların en çok dikkat edecekleri husus bu olsun bence asla elinizi **** kirli bi metaryeli ılınmış sütünüze sokmayın ki steril, sağlıklı, katkısız , ve her defasında ayni yoğurdu elde edin.
yoğurt sünüyor muhallebi gibi oluyor diyen arkadaşıma bir bilgi; inek ilk buzağısını doğurduğunda ki sütünden yapılan yoğurtlarda bu sıkıntı hep olur ve önlenemez ineğin sonraki doğumları ile bu durum otomatik düzelir. bunu tüm inek besleyenler bilir ;) kaldı ki sünme dediğin olsa ne olacak her şekilde yediğiniz yoğurt midenizde karışacak değil mi? bunun dış görüntüsüne takılana kadar; hijyenik, katkısız, doğal olması daha önemli değil mi?
sizleri seviyorum sevgili dostlar.
sizleri seviyorum sütçü teyzeler amcalar.
ürettiğinize saygı duyuyorum biliyorum sizler bu yazıları okuyamayacaksınız ama en azından bu yazıyı okuyan zahmet eden arkadaşlar da sizi sevecekler ve şüphe ile bakmayacaklar artık.
umarım sizleri sıkmadım. umarım sizlere ve sütçülere faydalı olabildim. saygılarımla
cumhur
cumhur59
27-03-2008, 13:23
Çok merak ettim, peki bu karınca yumurtasında ne var acaba nasıl maya oluyor bilen arkadaşlar konuyu biraz açar mı lütfen:)
benim bildiğim süt proteinlerinin laktik asit ile fermente edilmesi ile yoğurt oluşuyor. sanırım karınca yumurtasında ve incir sütünde de bolca laktik asit olmalı. sevgiler
Evde yoğurt yapan arkadaşlara :
Her yaptığınız yoğurttan mayalama için bir miktar mutlaka ayırın . Her yaptığınız yoğurt bir evvelkinden daha kaliteli ve tatlı olacaktır . Bir seferliğine yani başlangıç olarak marketten alınan yoğurdu maya olarak kullanabilirsiniz sonrası için sadece kendi mayaladığınız yoğurdu kullanın .
Yoğurt mayası için yapılan kültür geliştirmesinde de bu yöntem kullanılır .
bende yoğurdumu kesinlikle evde yaparım..
annem ve kayınvalidemden böyle öğrendim...
daha sağlıklı....
bende mayalarken bir tutam toz şeker atıyorum...
bir kaç saat dinlendirmenin ardında buz dolabına koyuyorum 1 gün sonrasında kahvaltıda iştahla yiyoruz...
ayrıca ben suyunada hayranım yoğurdumun...
:)
(Afiyet olsun. Lütfen Türkçenin kullanımına dikkat edelim ve çok önemli olmadıkça renkli yazmayalım. S. YILMAZ)
MeyveliTepe
22-04-2008, 10:30
Arkadaşlar, yoğurt konusuyla en çok zeytin salamurası için evde laktik asit üretmeye çalışırken uğraşmış, asitlik derecesinden emin olmak için de epeyce yoğurt mayalamıştık. Bu konudaki deneyimlerimizi ve edindiğimiz bir bilgiyi paylaşmak isterim.
İnek besleyen birinden aldığımız ve hilesiz hurdasız olduğundan çok emin olduğumuz sütü marketten aldığımız Danone marka yoğurt ile mayaladığımızda sonuç sümüksü bir yoğurt olmuştu. Bu market yoğurdunun bir ay geçip de ekşimemesi de normal gelmemişti. Firmaya bir mesaj yazarak durumu anlattım, hangi bakterilerin kullanıldığını, başka bir katkı olup olmadığını detaylı olarak sordum.
Bir kaç gün sonra telefonla aradılar. Yoğurtta hiç bir katkı olmadığını, yoğurt kültürü olarak da iki tür bakteri kullanıldığını (lactobacillus bulgaricus ve streptococcus thermophilus - her ikisi de farklı türlerdeki laktik asit bakterileri), bu kültürle mayalanmanın son derece hassas bir ısıda (43 derece) ve sürede gerçekleştiğini, bu koşul birebir sağlanmaz ise mayalanmanın gerçekleşmiyeceğini, bu kültürün yoğurtta ekşimeyi geciktirmek için asitliğinin düşük olduğunu ve yavaş geliştiğini (bu sebeple asidik yoğurt suyu elde etmek için işe yaramıyor) uzun uzun ve detaylı olarak anlattılar.
Buradan çıkarabileceğimiz sonuç, bu yoğurdu rahat rahat yiyebilirsiniz ancak mayalama için kullanmak pek mümkün değil zira ısı ve süresinde o kadar hassas koşulları evde sağlamak mümkün değil. Sonuçta, evde yoğurt mayalamak için çabuk ekşiyen bölgesel bir markayı kullanmak gerekiyor. Ya da bir kez başarılı bir yoğurt yaptıktan sonra mayayı kaybetmemek gerekli. Yani o yoğurdu maya olarak kullanın, yeni yoğurt yaparken de bir öncekini maya olarak kullanmak şeklinde devam ettirmeli.
denizakvaryumu
22-04-2008, 11:06
...sonuç sümüksü bir yoğurt olmuştu.
...Buradan çıkarabileceğimiz sonuç, bu yoğurdu rahat rahat yiyebilirsiniz ancak mayalama için kullanmak pek mümkün değil zira ısı ve süresinde o kadar hassas koşulları evde sağlamak mümkün değil.
Evde yapılan yoğurtlarda en büyük şikayet sulanmasından ziyade yoğurdun sizin belirttiğiniz gibi lastik gibi uzaması veya sümüksü bir hal alması, bunun çaresi var mı bilmiyorum.
Prof.Erkan Topuz Hoca,
normal yoğurtların protein ihtiyacını gidermek için yenilebileceğini ama esas olanın probiyotik yoğurt olduğunu ve bu probiyotik yoğurdun da evde yapılması gerektiğini gerek Arena programında gerekse posta gazetesinde belirtti.
Bu durumda evde probiyotik yoğurdu nasıl yapacağız ? Hangi probiyotik yoğurdu maya olarak kullanacağız ? (piyasada çeşitli probiyotik yoğurtlar var)
Bu durumda evde probiyotik yoğurdu nasıl yapacağız ? Hangi probiyotik yoğurdu maya olarak kullanacağız ? (piyasada çeşitli probiyotik yoğurtlar var)
Benim bildiğim 2 marka probiyotik yoğurt satılıyor (sayısı arttıysa bilemiyorum). Markasını hatırlamıyorum ama sade olan birinden ilk olarak maya alarak yaptığım yoğurttan sürekli maya alarak, çok uzun bir zamandır yoğurt yapımını sürdürüyorum.
Arada bazen sıcaklığı ayarlayamayıp dediğiniz o kötü kıvamda oluyorsa da daha sonra doğru sıcaklığı yakalayınca yine toparlıyor. İçine 1 tatlı kaşığı şeker ilavesi, kıvam konusunda oldukça iyi sonuç veriyor.
denizakvaryumu
22-04-2008, 12:32
Teşekkürler, bu durumda probiyotik yoğurtları da normal yoğurtlar gibi yapacağız tek sorun sıcaklığı ayarlamak.Lastik görüntüsü hiç hoş olmuyor :)
Yoğurdun lastik gibi olması benimde başıma geldi. Mayalık diye ayırdığım yoğurdun başına bir iş gelince marketden aldığım yoğurdu (uzun süredir yoğurdumu kendim yaptığım için piyasada satılan yoğurtlar hakkında bir bilgim yoktu. İsminden dolayı tanıdık bir markanın yoğurdunu almıştım) mayalık olarak kullandım. Yaptığım yoğurtda aynen aldığım yoğurt gibi esnek oldu. Yiyemedik. Tekrar bir başka markanın (yerel) yoğurdu ile sütümü mayaladım. 4 veya 5. mayalamada (yaptığım yoğurtan mayalık ayırıp, onunla tekrar sütü mayalamak) istediğim tipte yoğurdu elde edebildim.
Sulanması konusunda ise kendi mayamı devam ettirdiğim sürece, su oranı ilk başlardakine göre daha az oluyor. Yanılmıyorsam yoğurdun sulu olması mevsime - hayvanın durumuna görede değişiyor.
Kutu sütten yoğurt yapanlar sütü çok kaynattıklarını söylüyor. Eğer bulabilme imkanı olan varsa yerli ırk, otlayan hayvanın sütünden denemelerini öneririm.
Probiotik yoğurt nedir, farkı nedir? Benim bildiğim doğal yoğurt probiyotik yoğurtdur. (Allayıp, pullayıp gelin ediyorlar:rolleyes:)
denizakvaryumu
22-04-2008, 12:57
Bilinen yoğurt mayaları ile, probiyotik mayalar arasındaki fark nedir?
Yoğurt mayaları sütü yoğurt haline dönüştürecek olan dost fermantasyon mayalaridir.
Probiyotik mayalar ise gıdaya bağırsak sağlığı faydaları eklemek için katılabilirler. Böylelikle faydalı mayalar bağırsaklara yeniden yerleşir ve iç sağlığı desteklerler.
http://www.yovita.com/sss.php#s3
Probiotik yoğurt nedir?
Kalın bağırsak birçok bakteri grubuna ev sahipliği yapıyor. Sağlıklı bir kişide bunların çoğu zararsız. Bu bakteriler yediklerimizin artıklarıyla besleniyor, ardından gaz çıkarıyorlar. Lactobasillus acidophilus ve Bifido Bacterium bağırsak içindeki yararlı bakteri grupları. Bunlara probiyotikler adı veriliyor. İşte bu mikroorganizmaları içinde bulunduran yoğurtlara da probiyotik yoğurt deniyor. Bağırsak ve hazım sorunu olanlar için bu yoğurt türü çok yararlı. Bağırsak hareketlerini arttırıyor, yiyeceklerdeki besin maddelerinin emilimini sağlıyor, aşırı gazı engelliyorlar. Ayrıca hastalık yapıcı kötü bakterilerin çoğalmasını da engelliyor, meydanı onlara bırakmıyorlar.
Nasıl Hazırlanır ?
*1 kilo süt (yarım yağlı tercih edin)
*1 bardak probiotik yoğurt veya doğal yoğurt
Sütü bir tencerede iyice ısıtın. Kaynamaya başlamak üzereyken ocaktan indirin. Biraz ılıması için bekleyin. Bir kaşıkla üzerinden alıp parmağınızı içine sokarak sıcaklığını kontrol edin.
Parmağınız yanmamalı, ama çok da ılık olmamalı. İçine bir bardak yoğurdu karıştırın. Kapaklı porselen veya cam bir kaba koyup havluyla sarın. Oda sıcaklığında 8-10 saat bekledikten sonra yoğurdunuz hazır olacak.
Yoğurt, bağırsaktaki yararlı bakterilerin çoğalmasını sağlar. Normalde bağırsaklar içinde hem yararlı, hem de zararlı bakteriler vardır. Sağlıklı bir kişide bu denge yararlı bakterilerden yana.
Ancak yanlış beslenme, ameliyatlar, anestezi sonucu bu denge bozulabiliyor. Probiotik yoğurtlar veya evde kendi hazırlayacağınız doğal yoğurtlar bozulan dengeyi düzeltmeye yardımcı olacaktır.
http://med.fatih.edu.tr/?rahatsizliklar,22
denizakvaryumu
22-04-2008, 13:16
İlginç bir p.yoğurt yapımı, süt doğrudan değil su içinde ısıtılıyor.
------------------------------------------------------
Uzun zamandır gelistirdigim yöntemle probiyotik yogurt yapmaktayım ve bu öyle bir hal aldı ki her aksam yemeginde mutlaka yogurt yer hale geldim.. eger yediginiz yogurt birde probiyotik yogurt ise her aksam yemek size cok masraflı olacaktır o zaman size müthis bir yöntem söyleyeyim hem ucuz hem saglıklı hemde pratik
gerekli olan malzemeler
1- bir adet probiyotik yogut
2- yaglı pastorize süt 1lt (yaglı süt olmak zorunda)
3- bos bir yogurt kabı
4- yogurt kabını icine alabilecek büyüklükte bir tencere
yapılısı
bos yogurt kabına 1 adet probiyotik yogurt konulur, üstüne actıgımız yaglı sütten biraz dökülerek süt ve yogurdu iyice cırparız.. sonra geri kalan sütüde karıstırak dökeriz (toplam süre 1-2 dakika)
sütü ve yogurdu karıstırdıktan sonra yogurt kabını, tencereye koyarız ve sütün hizasına kadar tencereye su doldururuz..
sonra tencerenin kapagını kapatıp kısık ateste ocaga koyarız.. simdi önemli kısma geldik.. tencere sadece el deymeyecek kadar ısıtıldıktan sonra tüp kapatılır ve artık kapalı tencereyi hic harket ettirmeyiz, aynı sekilde sogumaya bırakırız.. tencere sogudugu zaman ki yaklasık 7 saat filan sürer kapagı acıp yogurdumuzu icinden alabiliriz.. 2 saat kadar dolapta soguduktan sonra yenilmeye hazırdır
Dip Notlar :
- yogurdun kalitesi sütteki su oranına ve yag oranına göre degisir (koyu kıvamlı süt icin yaglı süt kullanılmalıdır)
- pastörize sütü ısıtmaya gerek yoktur (diger sütleride ısıtmaya gerek yoktur ama diger sütleri bir kere kaynatıp bakterilerini öldürmeliyiz)
- yogurdu hangi maya ile mayalarsanız elde edeceginiz yogurt o olur (yani bu yöntemi normal yogurt icinde kullanabilirsiniz)
- 1lt süt icin bir corba kasıgı yogurt yeterlidir mayalamak icin. daha fazla yogurt koymak daha katı yogurt yapmaz hatta cok konulan maya eksi yogurt meydana getirebilir.. her yogurdun son kasıgı ile üstüne tekrar süt ekleyip mayalıyabilirsiniz.. 1 yogurt ile 10 defa yogurt elde edebilirsiniz sonra yeni, taze maya kullanmak daha iyi olur..
- soguma uzun sürdügü icin (6-7 saat gibi) gece yatmadan önce bunu yaparsanız sabah kalktıgınızda yogurdunuz hazırdır.. eger tencere soguduktan sonra yogurt uzun süre beklerse tencere icinde, yogurt üzerinde yavastan sulanma baslayabilir..
- katkı maddesi olmadıgı icin saglıklıdır. ayrıca 1 litre süt ile 1 kilo yogurt elde edersiniz ki fiyat karsılastırması yaparsanız ne kadar kar elde ettiginizi görürsünüz.. 1 litre süt ile 1 kilo yogurt fiyatına bakın markette
- bu yöntemle yogurt tutmama olayı yoktur herkese yüzde yüz garanti verebilirim.. önemli usus tencere sıcaklıgıdır.. tencerenin yanından (üste dogru) elle dokunamayacak sıcaklıga gelince olay tamamdır atesi södürmeliyiz..
http://www.turkeyforum.com/satforum/showthread.php?t=413685
Deniz Akvaryumunun yazdığı evde yoğurt yapımı şimdiye kadar yazılan yöntemlerin en sağlıklısı.
Suyunu uçurmak üzere uzun süre kaynattığınız yoğurt sütte bulunan kazeinin ve ısıyla parçalanan diğer proteinlerin çökerek tencerenin dibine yapışmasına yol açar.
Mayalanma süresi ve sıcaklığı yoğurt yapımında çok önemlidir.Mayalanma süresi tam olmadan soğutulan yoğutlarda pıhtı gevşek olur,mayalanma süresi uzun tutulan yoğurtlarda da asitliğin yükselmesi sonucu su salma oluşur.Mayalama sıcaklığı 43-45 derecede oda sıcaklığında 4-6 saattir.Süre bitince sarsmamaya dikkat ederek buzdolabına kaldırılmalıdır.
Yoğurtta sünme denilen yapı genellikle inkübasyonun çok düşük sıcaklıkta yapılması ve ısıtma sırasında ölmeyen bazı sporlu bakterilerden kaynaklanır.Çözümü steril çalışmak,kullanılan mayayı değiştirmek ve sıcaklığa dikkat etmektir.
Yoğurdun gevşek yapıda olması nedeni ;sütün kuru maddesinin düşük olması(bunu önlemek için süttozu-1kg.süte 1 çorba kaşığı-eklenebilir.), kullanılan mayanın zayıf olması,mayalama sıcaklığının düşük olması,sütte antibiyotik kalıntısı bulunması,yoğurt kabının çalkalanması v.b. nedenlerden kaynaklanır.
Serum ayrılması ise sütün ısıtma derecesi ve süresinin yetersiz olması,kullanılan mayanın düzgün olmaması,kapların çok erken hareket ettirilmesi ve yetersiz soğutmadan kaynaklanır.
Mayalama süresi sonunda yoğurdunuzu buzdolabına ağzı açık olarak koyun.Soğuduktan sonra kapatabilirsiniz.Böylece soğuma sırasında kapaktan su damlamalarını ve sulanmayı engellersiniz.
dilekagaci
22-06-2008, 12:32
ev yapımı yoğurt dostları,
sizlere danışmak istedigim şey: acaba yogurt yapma makinesinde yogurt yapmayı deneyeniniz oldu mu? bu konuda ki fikirlerinizi ve önerilerinizi paylaşırsanız sevinirim...4 sayfa boyunca yogurt yapma makineleriyle ilgili kimse birşey yazmamış...
aramızda kullanan ve memnun kalan varsai yorumlarını ve yogurt tariflerini ögrenmek isterim...saygılar
dilek
Nurcan Özgür
22-06-2008, 23:37
Sevgili DİLEKAĞACI taklaşık 15 yıl önce arçeliğin yoğurt yapma makinesini almıştım uzun yılarda kulandım. Kızımın doğumundan sonra her gün kullandım. Hergün taze taze mayaladım. Tek farkı evde bilinen yöntemde havlu battaniye ile sarılıyor, bunda ise elektrikle fanusun içinde mayalanma için gerekli ısıda tutularak mayalanma sağlanıyor.İsterseniz büyük bir kapta isterseniz küçük bir porsiyonluk kavanozlarda mayalıyorsunuz. Bu arada elektrik kesintisinde mayalanma gerçekleşmiyor. Tariflere gelince özel bir tarif yok aynı mantık beli ısıdaki süte (küçük parmağın dayanacağı sıcaklık)maya katılıyor hafifçe karıştırılıp kapatılıyor makine fişe takılıp o sıcaklıkta sabit kalarak mayalanmayı sağlıyor. Sadece gürüntü olarak derli toplu tezgah üzerinde göze biraz hoş görünen bir makine yoksa mantık aynı nekadar tutacağına yine sen karar verip kapatıyorsun makineyi .Bu arada zmanla ve tecrübeyle birde yoğurdu nasıl sevdiğiniz de önemli öğreniyorsunuz. Bir de benim makinem çok eski belki şimdikilerde özellikler daha farklıdır.
dilekagaci
23-06-2008, 20:44
cevabınız için teşekkürler zfkg...
aslında makinede yogurt mayalamak, eski usul sarıp sarmalayıp mayalamaktan daha zor gibi geliyor bana...benim makinem de cok yeni sayılmaz, rowenta marka...ama tam 7 saat sürüyor sütün yogurt olması...
yöntemleri de degişik, sütü kaynatıp ılıtıp mayalayandıran da var, benim gibi mayalı sütü kavanozlara eşit paylaştırıp, üzerine soguk süt döken de var...
aklımın takılı oldugu kısım herkesin yaklaşık 7 saatte mi oluyor makineyle?
Sizin makineniz size kapris yapıyor anlaşılan:)
Benim uzun yıllardır kullandığım Arçelik emektarım, ılık süte kattığım mayayla 4 saatte mis gibi yoğurt yapıyor. Gerçi kullanma kılavuzunda 5 saat yazar ama 4 saat yetiyor.
Sevgili Denizakvaryumu, artık yöntemini deniyorum, çok pratik ve güzel mayalanıyor, teşekkürler.
Nurcan Özgür
28-06-2008, 08:46
cevabınız için teşekkürler zfkg...
aslında makinede yogurt mayalamak, eski usul sarıp sarmalayıp mayalamaktan daha zor gibi geliyor bana...benim makinem de cok yeni sayılmaz, rowenta marka...ama tam 7 saat sürüyor sütün yogurt olması...
yöntemleri de degişik, sütü kaynatıp ılıtıp mayalayandıran da var, benim gibi mayalı sütü kavanozlara eşit paylaştırıp, üzerine soguk süt döken de var...
aklımın takılı oldugu kısım herkesin yaklaşık 7 saatte mi oluyor makineyle?
bişey değil dilek ağacı ama 7 saat ******* çok 3-4 saat yetiyor bende
Merhaba; ben katkısız süt bulmakta çok zorlanıyorum.Acaba kutu süt kullanımında mutlaka sünme,sulanma gibi sorunlarla (kısacası yoğurdun tutmaması) karşılaşacak mıyım? İyi ve ev yapımı yoğurt için pastörize olmayan doğal süt ve doğal yoğurt şart mı? Ben bu dediklerinizi tedarik etmeden, sadece kutu süt ve kutu yoğurtla yapsam denememi, acaba başarılı olamaz mıyım?
Sayın osmann, aynı tereddütlerle ne zamandır ben de boğuşuyordum ama yalnızca tereddüt edip denemzsem, sonuçta ne olacağını göremeyeceğime karar verdim. Ve dün tam denemeye hazırlanıyordum ki, eşim 5 kg.'lık bir yoğurt alıp gelmiş. Tabii o yoğurt bitmeden yenisini yapamıyacağım ama sanırım bir kaç güne kadar bu hain planımı:D:Dgerçekleştirmiş olacağım.Sonuçları burada paylaşırım.
dilekagaci
03-07-2008, 21:04
Merhaba; ben katkısız süt bulmakta çok zorlanıyorum.Acaba kutu süt kullanımında mutlaka sünme,sulanma gibi sorunlarla (kısacası yoğurdun tutmaması) karşılaşacak mıyım? İyi ve ev yapımı yoğurt için pastörize olmayan doğal süt ve doğal yoğurt şart mı? Ben bu dediklerinizi tedarik etmeden, sadece kutu süt ve kutu yoğurtla yapsam denememi, acaba başarılı olamaz mıyım?
sek marka şişe sütü deneyin, kırmızı aliminyum kapaklı şişede günlük süt...
sek marka şişe sütü deneyin, kırmızı aliminyum kapaklı şişede günlük süt...
Ancak bir sorun var,o günlük şişe sütü Ankara' dayken edinebiliyorduk,burada hiç görmedim malesef :( Acaba diyorum şöyle bilindik marka bir kutu sütle deneme mi yapsam? Ama ya tutmazsa :confused:
Ancak bir sorun var,o günlük şişe sütü Ankara' dayken edinebiliyorduk,burada hiç görmedim malesef :( Acaba diyorum şöyle bilindik marka bir kutu sütle deneme mi yapsam? Ama ya tutmazsa :confused:
O bilindik markalarla da deneyebilirsiniz, tutuyor.
İyice araştırdım düşündüm taşındım bütün olasılıkları gözden geçirdim. Pastörize süt mü açık süt mü?
Pastörize süt,
Artıları: Hiçbir zararlı mikroorganizma içermiyor. ( Beyne ve sindirim sistemine yerleşen Paratifoyu saymazsak ve de paket açılıncaya kadar )
Eksileri: Besleyici değeri sıfır. Yani şok pastörizasyon sırasında zararlı bakterilerle birlikte yararlı olanlar da yok oluyor. Süt süt olmaktan çıkıyor. Ayrıca uzun ömürlü olması için alüminyum içerikli kutulara konuyor.
Açık süt,
Artıları: Besleyici değeri var, vücuda yararlı bakterileri içeriyor, hazırlanan ürün taze tüketilebiliyor, yağ içeriği sizin elinizde, sizin kontrolünüzde yani uzun süre beklemiyor, ürünleri daha lezzetli oluyor.
Eksileri: Kaynağını iyi araştırmak gerek, hazırlamadan önce iyice kaynatmak gerek.
denizakvaryumu
27-10-2008, 07:59
Elinize sağlık, çok güzel bir anlatım olmuş.
Teşekkür ederim. Sayın Nevsunenin göndereceği kefirle ilgili de fotoğraf eklemek istiyorum. Daha önce onu hiç denemedim. Bilgisi olanlar yardım ederse başarabilirim sanırım.
Hatta üretebilirsem ben de isteyenlerle paylaşabilirim...
Ev yapımı yoğurdu bolca tüketmeye başladıktan sonra kendimde gözlemlediğim değişiklikler :p
Önce midem rahatlamaya başladı. Biraz hassas bir sindirim sistemim var. Sindirim problemi yaşayanlara ısrarla tavsiye ederim. Her öğünde hatta kahvaltıda bile bol bol tüketin.
Daha sonra tırnaklarımın pembeleştiğini ve pürüzsüz hale geldiğini farkettim. Eskisine göre biraz daha hızlı uzuyor.
Dişlerimde bir kuvvetlenme hissettim. Eskisi kadar hassas ve çürüme eğilimli değil gibi... Hatta biliyorum çok yanlış ama dişimle fındık kırmaya bile cesaret edebildim.
Bir de sanki daha dinç ve kuvvetli gibiyim eskisi gibi kambur durma ihtiyacı duymuyorum ( Bu sonuncusu başka sebepten ya da tamamen psikolojik de olabilir :D )
Şimdilik gözlemleyebildiklerim bunlar. Bazen halime acıyorum. Yaylacı akrabalarım tüm bunları okusa ne düşünür acaba...:D:dilli:
Sayın Baldaş, elinize sağlık çok güzel anlatmışsınız.
Bende doğal sütten yoğurt yapanlardanım. Sütü aldığımda süzerim. Kaynattıktan sonra serin yerde bekletip, üzerinde biriken kaymağı alırım; sonra mayalarım. Kaymağı çırpıp kahvaltıda, hamur işlerinde, yemeklerde kullanırım. (Kaymağın suyunu özellikle hamur işlerinde kullanırım, çok güzel olur).
Hamilelik sırasında hazır yoğurt hep mideme dokunmuştu ama ev yoğurdu yediğimde rahatsızlığım olmuyordu.
Sevgili Baldaş, ben de açık sütün besleyici değerinin, pastörüze ile mukayese bile edilmeden, üstün olduğuna inanıyorum. Ne var ki mikrop barındırmaya bu kadar müsayit olan sütün, ülkemizdeki yetiştiricilik ve sağım şartlarını da gözönüne alınca, kaynağını bilmediğimiz yerlerden alınması riskine giremiyorum ve pastörizeye yöneliyorum. Şanslısınız kaynağını bildiğiniz yerden alım yapabiliyorsunuz ama bizim için burada çok zor.
Şansıma, komşum çok çok iyi şartlarda yaptırtığı sağımdan ve özenle beslediği ineklerinden arada süt getirtebiliyor( çiftlik başka şehirde) ve bir parmak kaymaklı, mis gibi ev yoğurdu yiyebiliyoruz.
copur 09
28-10-2008, 14:34
Arkadaşlar, kefir mayası ile yoğurt yapmayı deneyen oldu mu acaba?
Nurbahar Hanım komşunun çiftliği avantajını sonuna kadar kullanın bence. Nasıl olsa güvenilir kaynak.
Sayın Copur09 gereken bilgiyi kefir sayfasında bulabilirsiniz. Ben de denemedim merak ediyorum ama galiba mayalanma süresine bağlı olarak tatlı ya da ekşi ayran kıvamında bir ürün elde ediliyor. Yoğurt kıvamında ürettiğini söyleyen bir arkadaşımız da olmuştu...
Sayın Üzüm söylediklerinizin tamamını inşallah ben de bir gün becerebilirim. Sütün kaymağını ayırıp dolaba koyuyorum biraz tuz ekiyorum. Sonra ne yapacağımı bilmiyorum çırparak yağa mı dönüştürmeliyim hiçbir fikrim yok :rolleyes:
Sayın Baldaş,
Süt kaymağını (tuzsuz) yayvan olmayan kapda elektrikli çırpıcının en düşük devriyle çırpmaya başlıyorum, uzun sürdüğü için (bıkıp;)) orta devirde çırpıyorum. Su ve yağ ayrılana kadar çırpıyorum (yağ kaba sıvanıyor, su altda birikiyor). Çıkan suyu bekletmeden o gün kullanıyorum. Yağı kaşıkla bastırarak sıkıştırıp ve tuzlayarak bir kaba koyuyorum; buzlukda saklıyorum.
Üzüm mesajını şimdi farkettim. Ben de öyle yapayım o zaman... Dolapta bir haftadan fazladır bekliyor bozulmadıysa denemem lazım. Yazık etmeyeyim kaymağa...
Arkadaşlar. Bende size kendi buluşum, marketlerden aldığımız meyveli yoğurt tadını, kokusunu ve rengini taşıyan, yapılışı çok kolay meyveli yoğurt tarifimi vereyim. Deneyin. Pişman olmayacaksınız.
Küçük bir kavanozun üçte birini kaplayacak kadar meyveyi (çilek, muz, şeftali yani hangi meyveyi kullanacaksanız) küp küp doğrayın. Üzerine iki-üç yemek kaşığı toz şeker serpin. Sonra meyvelerin üstüne yoğurt koyup kavanozun kapağını sıkıca kapatın. Buzdolabına koyup 12 saat bekletin. Kavanozun kapağını açıp bir güzel karıştırın. Meyveli yoğurdunuz hazırdır. Afiyet bal şeker olsun.
Not: Kendi çocuklarıma yoğurdu bu şekilde sevdirebildim. Şimdi de kavanozun başında kavga ediyoruz. Ben yicem, ben yicem diye...:D
Sütün kaymağını ayırıp dolaba koyuyorum biraz tuz ekiyorum. Sonra ne yapacağımı bilmiyorum çırparak yağa mı dönüştürmeliyim hiçbir fikrim yok :rolleyes:
Sn Baldaş, annemler Mersin'in bir ilçesinde oturuyorlar, 2-3 sene öncesine kadar güvenilir bir yerden süt geliyordu ve annem sütü mayalayıp harika yogurtlar yapıyordu. Çatalı bırakın, bıçakla kesip yediğimizi bilirim. O güzelim yogurttan daha güzeli, annemin süt kaynadıktan sonra üzerinden ayırdıgı kaymağıydı. Biz kahvaltılarda bolca tüketirdik, reçellerle çok lezzetli olurdu.
Bunun haricinde ise annem böreklerine ve makarnalara vs sos niyetine, yağ yerine koyardı, çok da güzel olurdu. Kahvaltılık için kısa sürede kullanılacak kısmı buzdolabında tutar, yemeklere böreklere koyacağını buzluga koyardı.
En çok da meyhane pilavına koydugunda severdim ben. Şimdi maalesef
süt bulamadıgımız için, kötü paket yoğurt yiyoruz. Adı yoğurt ama tadının alakası yok :(
Bende ilk denemelerimde kıvamını tutturamamıştım.
Fakat maya olarak süzme yoğurt kullandıktan sonra kıvam çok güzel oluyor çokta lezzetli oluyor.Maya en az süt kadar önemli bunu unutmamak gerekir.
nihanisler
23-01-2009, 14:25
Merhaba , bende bu güzel sitenin dün itibariyle üyesi oldum..Yeni evli, mutfağına ve doğal ürünlere çok meraklı biri olarak bende size şöyle bir tavsiyede bulunmak istedim yoğurt mayalamak konusunda.Mayalacağınız kabı hani havlulara sarıp,uzunca bir süre bekliyorsunuz ve de tutup tutmadığını kontrol etmeniz gerekiyor ya hani, benim tavsiyem bununla ilgili. Şöyle ki, kabınızı kapağı kapalı olarak fırına koyun ve fırının kapağını kapatın ama herhangi bir ısıya tabi tutmayacaksınız yani fırın kapalı olucak. Sadece içinde yoğurt mayalanacak kabınızı fırının içine koyucaksınız ve 1 saat sonra yoğurdunuz hazır ve nazır efendim...Sevgiler ve selamlar :-)
Yoğurt mayalamak için tava yoğurdu kullandım. Kıvamı çok güzel oldu. Tavsiye ederim.
hassoman
02-03-2009, 17:14
Güngör Uras Olayların içinden
Silivrim Kaymak - Türkiye’nin Yoğurtları
2 Mart Pazartesi 2009
“Silivrim Kaymak-Türkiye’nin Yoğurtları”, Prof. Dr. Artun Ünsal’ın nefis bir kitabıdır. Yapı Kredi Kültür Yayıncılık bastırdı. Bu kitapta Ünsal, her yönüyle yoğurdu anlatır.
Ev yoğurdu, mandıra yoğurdu ve sanayi yoğurdu arasındaki farkları açıklar. Ünsal, kitabında sanayi tipi yoğurdun yaygınlaşması karşısında endişelerini belirtir. Der ki, “Sanayi üretimiyle, tüketicilere standart bir yoğurt tadı empoze ediliyor. Geleneksel yoğurtların en büyük özelliği, hafif ekşimsi olmaları ve 1 hafta dayanmaları. Oysa, sanayi kuruluşlarının ürettikleri, inek sütü ağırlıklı ve uzun raf ömürlü yoğurtlar giderek Batı ülkelerinde yayılıp satılan yoğurtların aromasında ve lezzetinde olmaya başladı. Geleneksel Türk yoğurtlarının farklı yakın gelecekte unutulup gidilecek gibi...”
Dünya gazetesinde yayınlanan yazısında tarım ekonomisi uzmanı Ali Ekber Yıldırım, tüketici sahip çıkmaz ise, Türk yoğurdunun unutulup gideceğini yazıyor. Yıldırım, bizde yoğurt sanayicilerinin lobisinin dümen suyuna giren Tarım Bakanlığı geleneksel Türk yoğurdunun sonunu getirecek kararlar alırken Fransa’da geleneksel peynirde benzer bir oyunu tüketicinin nasıl önlediğini anlatıyor.
Tüketici sahip çıkmalı
Diyor ki, Avrupa’nın en büyük peynir üreticisi olan Lactalis ile Camembert kooperatifi Isigny Sainte-Mere, Fransızların ünlü Camembert peynirini geleneksel yöntem olan çiğ sütle yapmayacaklarını ilan etti. Amaçları pastörize sütten peynir yaparak daha çok para kazanmaktı. Fransız halkı ayağa kalktı. Halk boykot etti. Küçük üreticilerin peynirini almaya başladı. Satışlar hızla düştü. Çiğ sütle peynir yapımı rafa kaktı.
Bizde de sanayi yoğurdu üretenler, maliyeti düşürmek için (1) Sütü kaynatmamak, kalitesiz ve sulu süt kullanmak (2) Yoğurt yapılan sütün içinde bulunması gereken protein ve diğer doğal maddelerle ilgili sınırları aşağıya çekmek, (3) Sulu sütün ve sütteki katı maddelerin eksikliğini süttozu ve diğer kimyasal katkılarla dengelemek istiyor.
Sanayi yoğurdu üretenlerin lobisi, Tarım Bakanlığı’na yoğurt yapılan sütte en az bulunması gereken protein oranını yüzde 4’den 3’e indirtti. Yüzde 12 katı madde (yağ hariç sütde bulunması gereken ve sütü süt yapan özellikler) zorunluluğunu kaldırttı.
Sağlığımızla oynanıyor
Milliyet Ekonomi’de pazar günü yayımlanan yazı üzerine aynı gün Tarım Bakanlığı bir açıklama gönderdi. Açıklamada, daha önce yürürlükte olan en az yüzde 4 protein, en az yüzde 12 yağsız kuru madde zorunluluğunun Dünya Sağlık Örgütü ve Dünya Tarım Örgütü standardı olduğu kabul ediliyor. Bizde sütlerin kalitesizliği nedeniyle en az protein sınırının yüzde 3’e düşürüldüğü, en az kuru madde sınırına de gerek duyulmadığı belirtiliyor. Açık anlatımıyla, açıklama yanlışı teyit ediyor.
Ünsal’ın kitabında bu değişikliğin neler getireceği de ortaya konuyor. Bakanlık, kalitesiz süt kullanımını, süte su katımını, katılaştırmada süt tozu ve kimyasal kullanımının kapısını açıyor.
Protein ve katı madde oranını düşürerek sütün tamamını yoğurda dönüştürmek isteyenler protein oranını yüzde 3’e indirttiler. Katı madde zorunluğunu kaldırttılar. Sulanan yoğurt süttozu, ek kimyasallar ve katkı maddeleriyle yoğunlaştırılacak. (Çin’de melamin kullanıldı. Çocuklar öldü.)
Türkiye’de yılda 15 bin ton ve de mama faslından bir o kadar süttozu ithal ediliyor. Bu süttozları bazı sanayicilerce yoğurtları yoğunlaştırmada kullanılıyor.
Evet, ilginç değil mi? Yani diyeceğim en iyisi ev yoğurdu...
caucasus
02-03-2009, 20:26
İstanbul gibi bir yerde sağlıklı sütü bulmak ve bu zaman da sütü yoğurda çevirebilecek bir hatunu bulmak bir o kadar zor olsa gerek. :)
Burada ki sütlerle mayalanan yoğurtlar da kaymak olmuyor ve çok sulu oluyorlar.
Hemen hemen tüm yoğurt imalatcıları ürünlerinin katkısız olduğunu belirtiyorlar.
Ancak piyasadada yoğurt katkı malzemeleri, jelatinler aleni satılıyor.
Hatta online satış yapan siteler bile var.
Ürünlerinin kullanımınıda detaylarıyla anlatıyorlar.
Jelatin, yoğurta protein miktarınıda artırıyor.
Çocuklar fabrikada üretilen yoğurta okadar alişmışlarkı köyde yapılan yoğurdu iyi yapılmamış, eşki diyerek yemiyorlar.
hassoman
04-03-2009, 01:17
Dün akşam Star TV-19.00 Haber Programı'nda yoğurtla ilgili bir haber 'YOĞURTTA OYUN' 'Yoğurdun standardı değişti kafalar karıştı' tanıtım yazısıyla Milliyet Gazetesi yazarı Güngör Uras'ın görüşleri de alınarak özetle şöyle yer aldı:
Gazeteci Uras, 16 Şubatta Resmi Gazetede, yayınlanan Türk Kodeksi Fermente Süt Ürünleri Tebliğinde belirlenen yeni standarta göre katı madde oranı 12'den sıfıra, protein oranının ise 4'ten 3'e indirilmesinin sakıncalarını ekrandan dile getirdi. Kendisine mikrofon uzatılan Gıda Uzmanı Dr Can Demir ise, Türkiye'de toplanan sütün protein değerinin yüzde 3'ün altında olduğunu, bu oranı süt tozu katarak yüzde 4'e çıkarılmasının böylece önüne geçileceğini öne sürdü.
İstanbul Üniversitesi Onkoloji Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Erkan Topuz ise yoğurttaki kalori ve protein dğerinin önemi olmadığını asıl olanın bakteriler olduğunu belirttikten sonra 'bu bakterilerin vücudu genç tuttuğunu, bu bakterilerin ise ev yoğurdunda zengin olduğunu, bu yüzden ev yoğurdunun yenmesi gerektiğini söyledi.
Evet haber özetle böyleydi. Anlaşılan bu konu daha çok tartışılacak. Ama vatandaş olarak hiç tepki gösteren yok.
Evet, bu arada, Prof. Topuz'un daha önce yoğurt hakkında söylediklerini kısaca hatırlatmakta yarar görüyorum:
- Yoğurt, kolon kanserinden korumada çok büyük rol oynar. Kafkasya'da kolon kanserinin çok az görülmesinin nedeni, 'halkın çok yoğurt yemesi' yüzündendir. Ama süt tozundan yapılmış yoğurt değil....
- Çocuklara meyve ve yoğurdu bol yedirelim.
Ancak, yoğurdu prebiyotik ve ev yoğurdu olarak kullanalım.
Yoğurdunuzu evde yapın.
Ev yapımı yoğurdun günde yarım litre tüketilmesinde yarar var.
Yoğurt günlük sütle yapılmalıdır.
Yoğurdun ilk mayasının da probiyotik yoğurt olmalıdır.
Meme konserinden korunmak için bol bol yoğurt yemelidir.
Hasta olanların mutlaka yoğurt yemeleri gerekir...
denizakvaryumu
04-03-2009, 11:16
Hocanın üzerinde önemle durduğu konu yoğurdun probiyotik olması.
Yani diğer yoğurtlar, protein ihtiyacını sağlıyor ama faydası o kadar.
Ben marketten aldığım küçük kaplardaki sade probiyotik yoğurttan, AOÇ sütü kullanarak (kaynatmadan-ısıtarak)yoğurt yaptım, kıvamı sert olmamakla birlikte yoğurt oldu.
Benim aynı yöntemle yaptığım yoğurdun kıvamı, satılan bir çok yoğurttan daha katı.
Bu işin bir püf noktalarından biri, mayaladığınız yoğurdun içine bir tatlı kaşığı kadar şeker atmak. Bir de bazen sütün sıcaklık derecesi az bile oynasa yoğurdun daha sulu olmasına neden oluyor. Son bir püf noktası (bunu daha önce de yazmıştım), mayalama süresini 4 saatten fazla tutmamak gerekiyormuş, yoğurdu sulandırırmış.
denizakvaryumu
04-03-2009, 11:34
Şekeri hangi aşamada katacağız?
Süte karıştırmadan hemen önce yoğurdun içinde eritip öyle mayalıyorum. Denemenizi isterim, bakalım fark olacak mı.
Sıcaklık konusunun da özellikle üzerinde durdum. Arada sütün sıcaklığını biraz kaçırıyorum ve hani vardır ya el yakmayacak ısı, o az bir şey bile el yakacak gibi olduğunda yoğurdum ya cıvık ya da salyamsı bir şekilde oluyor.
denizakvaryumu
04-03-2009, 11:53
4 saat mayalanmadan sonra buzdolabına mı kaldırıyorsunuz?
Ağzı açık olarak buzdolabına kaldırıp, bir kaç saat sonra kapaklarını (ben yoğurt makinesinin küçük kaplarında yapıyorum) kapatarak bir gün geçmesini bekliyorum. Genelde tam kıvamını ertesi gün alıyor.
Bir fikir vermesi için, dün yaptığım yoğurdun kıvamını göstereyim size.
65286
Biraz daha eğebilirdim ama bir elimde yoğurt, bir elimde makine zorlandım:)
Adalet Yağcı
04-03-2009, 12:25
Önce bu faydalı başlığı açtığı için sayın Selahattin Yılmaz beye teşekkür ediyorum.
Konuyu başından sonuna kadar okudum, Türk mutfağında önemli bir yere sahip olan yoğurdu en iyi şekilde nasıl yapabiliriz, arkadaşlar pek çok öneride bulunmuşlar, genel kanı, günlük, doğal mahallî sütlerin doğal maya ile mayalanması.
Ben her yıl bahçem için yanmış çiftlik gübresi alırım, konuyla ne alakası var demeyin, anlatıyorum.
Gübreler geldiğinde ki, genellikle bir traktör dolusu, içinde onlarca boşalmış ilaç kutuları görüyorum, şu anda ismini hatırlayamadığım bir antibiotik, bu ilaçlar ineklere veya koyunlara öyle sık veriliyor ki, ben gübrenin içinden bunları tek tek ayıklamak zorunda kalıyorum.
Sanırım bilinçsiz bir kullanım var bu konuda, bu yüzden yaylada olduğum süre içerisinde taze sağılmış süt almaktan imtina eder oldum, dolayısı ile hazır yoğurt ve süt tüketiyoruz.
Ben şunu merak ediyorum; Kullanılan bu ilaçlar, hayvandan sütüne geçip sağlığımıza zarar vermezmi?
Bu konuyu okuduktan sonra tekrar yıllar öncesi yöntemime dönüp yoğurdumu kendim yapmayı düşünüyorum, geç bile kalmışım aslında :(
denizakvaryumu
04-03-2009, 12:31
Bir fikir vermesi için, dün yaptığım yoğurdun kıvamını göstereyim size.
65286
Biraz daha eğebilirdim ama bir elimde yoğurt, bir elimde makine zorlandım:)
Gerçekten çok şahane gözüküyor, evde yapılıp da bu kıvamda olanı ilk defa gördüm.
Resimdeki yoğurt prebiyotik mi, normal mi?
Hangi sütten ?
Probiyotik yoğurttan alınan maya ve günlük herhangi bir sütle. Hele şişede olanlara bayılıyorum.
Bu yeni bir mayaydı çünkü geçenlerde hastalanıp yemekten kesilmiştim ve evdeki herşey gibi yoğurdum da bozulmuştu. Genelde satın aldığım bir probiyotikten aldığım mayadan yapılmış yoğurtların mayalarını ardarda kullanarak, aylarca aynı kıvamda yoğurt yapmayı sürdürüyorum.
(Zor ve kötü bir cümle oldu, umarım anlaşılmıştır:))
Ben de küçük bir öneride bulunmak istiyorum. marketlerden yoğurt yapmak için aldığımız probiyotik kutular genellikle 4 lü **** 6'lı paket şeklinde geliyor. Ben bunları "damızlık" olarak kullanmak için buz kalıplarının içine boşaltıp derin dondurucuda koruyorum. Her yoğurt yaptığımda yoğurdun tatlı olması, tadının ve kıvamının iyi olması için bu kalıplardan kullanıyorum. Akşamdan sütün miktarına göre yeteri adette kalıptan çıkarıp erimesini bekliyoruz. Mayalamayı akşamdan yapıp sabaha kadar bekliyoruz. Kalıpların tamamen boşalmasına yakın yaptığım sonuncu yoğurtlardan kimse kaşıklamadan plastik kaşıkla yeni damızlıklar alıp kalıplara koyup tekrar donduruyorum. Böylece yapılan yoğurdun lezzeti ve kıvamı her zaman iyi oluyor... Bu döngü böylece devam ediyor. Eğer mayaladığım yoğurttan aldığım damzılıklarla mayalamada istediğim tada tekrar ulaşamıyorsam marketten yoğurt satın alarak süreci yeniden başlatıyorum.
Birde sütün mayalama için doğru ısısını ayarlamak için herkes serçe parmağını kullanır ben bunu doğru bulmuyorum bunun yerine herkesin gıda termometresi almasını tavsiye ederim.. "gıda termometresi" ni google larsanız görseller bölümünden satan yerleri bulup online da satın alabiliriz..
marketlerden yoğurt yapmak için aldığımız probiyotik kutular genellikle 4 lü **** 6'lı paket şeklinde geliyor. Ben bunları "damızlık" olarak kullanmak için buz kalıplarının içine boşaltıp derin dondurucuda koruyorum.
Bizim evde peynir tüketimi çok az olduğundan, ne kadar az alırsam alayım çabuk bozulurdu. Bu yüzden ben de peyniri dondurucuda saklıyordum. Sonra bir yerde peynirin dondurucuda tutulmaması gerektiğini okudum.
Diyeceğim şu ki, yoğurt da süt ürünü olması ve mayalanarak yapılması gibi peynirle hemen hemen aynı özellikleri taşıdığına göre, acaba dondurucuda saklamak doğru olur mu?
Sevgili Nevsune,
Keşke gıda mühendisi olsaydım bunun cevabını teknik verebilirdim, ama bilmiyorum.. ancak şu kesinlikle doğru; dondurucudan çıkartılan her ürün, süratle tüketilmeli **** hangi amaçla kullanılacaksa o amaçla işleme koyulmalı.
Bu durumda dondurucuya koyulan ve pişirme sürecinden geçmeyecek yiyecekler sanırım kullanılacak kişilerin bir kullanımda tüketebileceği küçük porsiyonlar halinde olmalıdır. Bende peynir koyuyorum ama bir kullanımda tamamen tüketeceğim küçük miktarlarda...Yani 5 kişilik bir aileysek kahvaltıda 5kişilik aynı anda tüketebileceği ufak porsiyonlar şeklinde...Kilit nokta hemen tüketilmesi yoksa gıda çözüldükten sonra günlerce bozdalabında bozulmadan durmasını beklemek doğru olmaz. Yoksa derin dondurucuda sakladığımız dondurma ambalajlarından dondurma yemekte doğru olmayabilirdi?
Ben bu şekilde, yoğurduda, peyniride hatta yaş hamur mayasını bile saklıyorum ve bu şekilde çok tükettim. Şimdiye kadar hastalanmadık ama başka şeylere sebep oluyormu onuda bilmiyorum... Umarım bir gıda mühendisi arkadaşda bilgisiyle bize yardımcı olur.
hassoman
04-03-2009, 15:52
65311Belki, sanayi yoğurdunun üretilmesindeki standartların devlet tarafından değiştirilmesi konusunda ikide bir yazmam, alıntılar yapmam gereksiz bir hassasiyet gibi görünebilir. Ancak olay hakkında çeşitli görüşler, değerlendirmeler ortaya çıkmaya başlayınca paranoyam iyice debreşti. Mesela, eski uygulama kimsenin yakınması olmadan sürerken birden bire ne oldu da standartları değiştirme gereği ortaya çıktı?
Maliyetin sorun olmasından başka bir neden aklıma gelmiyor.
Öyle ya, yeni standartlar sayesinde eskiden 1.600 gr sütten 1.000 gr yoğurt üretilebilirken, şimdi 1.000 gr sütten aynen 1.000 gr yoğurt üretebilmenin yolu açıldı... Bunun bazı süt ve süt ürünleri şirketlerinin yabancıların eline geçmiş olmasıyla ilgisi var mı?
Haydi kuşkulanmayın da gelin...
Bir kere 'Türk Yoğurdu' nun marka olarak aslının korunması, yozlaştırılmaması boynumuzun borcu. Çünkü yoğurt bize ait. Bizim kültürümüzden çıkmış....
Hadi işin duygusal yanını bir kenara bırakalım. Kim ne demiş onlara bakalım:
Sütaş Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Yılmaz:
'Sütaş bu tebliğin önerdiği uygulamanın Türk yoğurdunun kalitesini, lezzetini ve besleyici değerini düşüreceğine inanmaktadır, dolayısıyla değişikliğe karşıdır..... Türk sanayii, Türk yoğurdunu özünü hiç bozmadan üretecek teknolojik seviyeye sahiptir..."
MMOB Gıda Mühendisleri Odası:
'Yapılan düzenlemeyle geleneksel yoğurt yapısı ve tadı bozulurken, tüketici de yeni bir damak tadına alıştırılmak istenmektedir. Yağsız kuru madde açığının, melamin benzeri kimyasallarla kapatılması gündeme gelecektir. Bu tür ürünlerin tüketilmesi durumunda, ölümle sonuçlanabilecek önemli sağlık sorunları ortaya çıkmaktadır.'
Türk Gıda Kodeksi Fermente Süt Ürünleri Tebliği Alt çalışma grubu Başkanı Ankara Üniversitesi Süt Teknolojisi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Emel Sezgin:
“Benim çağrılmadığım toplantıda kararı almışlar ve tebliği yayımlamışlar. Yoğurtta muazzam kalite düşüklüğüne yol açacak. Halkın beslenmesiyle oynanıyor. Bu düzenleme çıkarken, bir firma ‘merdiven altı üretim yapılıyor, biz onlarla rekabet edemiyoruz, maliyeti düşürelim, rekabet edelim’ diyordu. Gerekçe de bu.”
Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Süt Teknolojisi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Celalettin Koçak:
“Tüketici aleyhine bir düzenleme. Protein oranı ne kadar yüksekse peynirin ve yoğurdun kalitesi o kadar yüksek olur. Sütteki protein oranının yüzde 2.5 olması, yoğurttaki proteini düşürmeyi gerektirmez. Sütün suyunu uçurup yoğunlaştırarak ya da süttozu katarak protein oranı yükseltilebilir. Şimdi 100 kg sütten, içine stabilizatör koyarak, 100 kg yoğurt üretebilecek. Eriyip akan bir kaşar peyniri veya ayran kıvamında bir yoğurt istemezsiniz. Tüketicinin lokmasını çalacaklar.”
SETBİR (Süt üreticileri örgütü) Genel Sekreteri Melek Us:
“Bu konu alt komitede 1 yıl tartışıldı, firmalar arasında mutakabat sağlanmadı. Bakanlığa bıraktık. Oranın yüzde 3’e düşürülmesi, bizi de şaşırttı, tedirgin etti. Daha makul oranlar, yüzde 3.5-3.8 olabilirdi. 2-3 gün içinde ilgilileri çağırıp tekrar değerlendireceğiz.”
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ise yaptığı açıklamada:
`Kaldı ki, yeni düzenlemede verilen bu değer minimal değer olup kıvamlı yoğurt yapmak isteyen üreticilerin tüketici talepleri doğrultusunda verilen değerden daha yüksek protein ve kuru madde içerikli yoğurt üretmelerinin önünde herhangi bir engel bulunmamaktadır.... Yeni düzenleme bu yönüyle yoğurda yapılabilecek bazı hilelerin önlenebilmesi açısından da önemlidir' demiş...
Ne olacak şimdi?
Evde yoğurt yapımı yaygınlaştırmakta başka çözüm kaldı mı?
Foto: Milliyet
Halkın yoğurduyla oynamayın Güngör URAS
4 Mart Çarşamba 2009
Bizim inek sütlerimizde ortalama yüzde 2.9 protein var. Yağ hariç sütler yüzde 8 katı madde içeriyor. Protein sütün temel besi maddesi. Yağ hariç kuru maddelerse vucudun gelişmesini, sağlıklı olmasını sağlayan süt şekeri, kalsiyum ve diğer mineraller, A ve E vitaminleri. B2 ve B 12 vitaminlerini içeriyor..
Yoğurdun sütten daha yararlı olmasının nedeni, sütün suyunun kaynatılarak uçurulması. Böylece daha fazla protein ve katı madde içeriyor. 1.600 gram sütten 1 kilo yoğurt yapılıyor. İçindeki protein ve katı madde miktarı artıyor.
Bugüne kadar yoğurtta en az yüzde 4 protein, en az yüzde 12 katı madde bulunması şartı var idi. Tarım Bakanlığı protein miktarını yüzde 3’e indirdi. Katı madde şartını kaldırdı. Şimdi 1 kilo sütten 1 kilo yoğurt yapılabilecek. (1) Yoğurttaki protein ve yararlı madde miktarı azalacak, (2) Yoğurdun yoğunluğu azalacak. Bunları yükseltmek için yoğurda katkı maddeleri eklenmesinin yolu açılacak.
Sütaş’ın duyarlılığı
Milliyet Ekonomi’de geçen pazardan bu yana halkımızın çok ilgilendiren bu değişikliğin yanlışlığını anlatmaya çalışıyorum.
Sütaş yapılan yanlış diyor. Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Yılmaz diyor ki,
- Sütaş bu tebliğin önerdiği uygulamanın Türk yoğurdunun kalitesini, lezzetini ve besleyici değerini düşüreceğine inanmaktadır, dolayısıyla değişikliğe karşıdır.
- Dünya yoğurdu “yogurt” olarak tanıyorsa, Türk yoğurdunun fayda ve lezzeti korunmalı ve yaygınlaştırılmalıdır.
- Türk sanayii, Türk yoğurdunu özünü hiç bozmadan üretecek teknolojik seviyeye sahiptir.
Süt sanayiinde 35 yıldır yoğurt üreten yoğurt uzmanı Gülay Özcan ile konuştum. Diyor ki, ”Yoğurt Türklerin ve Balkan ülkelerinin geleneksel ürünü. Başka ülkelerde yeni tanınmaktadır. Bu ülkelerde protein miktarı düşük tutulmakta, meyveli ve meyvesiz ayrımı yapmaksızın değerlendirilmekte ve kıvam problemini için kıvam artırıcı kullanımına da izin verilmektedir.
Ülkemizde kıvam ve besleyiciliğe ulaşabilmek için geleneksel olarak süt uzun süre açık kaplarda kaynatılarak yoğunlaştırıldıktan sonra yoğurt yapılıyor. İşte bu nedenle Türk yasaları süt yağsız kuru maddesini geçmişten bu yana en az yüzde 12 oranında tutmaktadır.”
TMMOB da karşı
TMMOB Gıda Mühendisleri Odası, yoğurt standardında Tarım Bakanlığı’nın yaptığı değişikliğin yanlış olduğunu belirten bir açıklama yaptı. Deniliyor ki, “Türkiye’de beslenme alışkanlığı gereği süt yerine yoğurt daha çok tüketilmekte, sütten gelen protein, mineral, vitamin gibi beslenme ögeleri büyük ölçüde yoğurt tüketimi ile karşılanmaktadır.
Yapılan düzenlemeyle geleneksel yoğurt yapısı ve tadı bozulurken, tüketici de yeni bir damak tadına alıştırılmak istenmektedir. Yağsız kuru madde açığının, melamin benzeri kimyasallarla kapatılması gündeme gelecektir. Bu tür ürünlerin tüketilmesi durumunda, ölümle sonuçlanabilecek önemli sağlık sorunları ortaya çıkmaktadır.”
Koyu yeşil
07-03-2009, 13:16
Elime Arçelik marka yoğurt yapma makinası geçti. Kullanma kılavuzu yok, bu nedenle ne şekilde kullanılacağını bilemiyorum. Bendeki cihazın üstünde orta bölümünde 1 den 12 ye numaralar var, yuvarlak bir cihaz. Nasıl kullanılacağım konusunda bilgi verebilir misiniz acaba? Küçük kapları kaybolmuş, tek büyük boy kabı var. Teşekkür ederim.
Bende bir Arçelik yoğurt makinesi kullanma kılavuzu bilgisayar ortamında ve pdf uzantılı olarak var, işinize yararsa yollayabilirim.
Ayrıca küçük boy cam kavanozları da kullanabilirsiniz..
Koyu yeşil
09-03-2009, 10:23
Teşekkürler snoppy, e-posta adresimi özel mesaj ile gönderdim.
Dosyayı yolladım, çok net değil ama okunuyor..
Umarım aynı makinedir, işinize yarar..
Buradaki bilgileri okuyup,cesaretlenip denedim.Bir yerde eksik yaptım galiba açtığımda su gibiydi bozuk süt görüntüsü vardı.Yinede bir umut buzdolabında durursa olur diye koydum ama nafile ilk deneyim başarısız
Sn. sdk ısı yeterli gelmemiş olabilir ( ya daha fazla ısıtacaktınız ya da beklediği ortamda ısısını biraz koruyacaktı). Bu şekilde mayalanmanın tamamlanmadığını gördüğünüzde, sallamadan yeteri kadar ısıtın ve mayalamaya devam edin.
Buradaki bilgileri okuyup,cesaretlenip denedim.Bir yerde eksik yaptım galiba açtığımda su gibiydi bozuk süt görüntüsü vardı.Yinede bir umut buzdolabında durursa olur diye koydum ama nafile ilk deneyim başarısız
İlk, hatta bir kaç başarısızlık sizi yıldırmasın. Ben de kaç kez yoğurda dönüşemeyen sütleri peynir yaparak işe yarar hale getirdim:)Zamanla eliniz alışacak, alışınca da dışardaki yoğurtları yiyemez olacaksınız. Hem sağlıklı, hem de gerçekten lezzetli, taptaze bir yoğurt elde edeceksiniz.
Madem ilk yapıyorsunuz, ayrıntılı yazmakta yarar var.
Sütün ısısı 37°C civarlarında olacak. Evde ısı ölçecek bir yemek termometreniz yoksa çok bilinen geleneksel yönteme başvurmak durumundasınız. Süt parmağınızı yakmayacak kadar sıcak olmalı (bu konuda hiç bir mutfakseverin uyarılmaya ihtiyacı yoktur, hepimiz sokacağımız parmağımızı yıkayacağımızı biliriz). Bunun anlamı, bizim vücut ısımız 36,5-37° olduğuna göre, sütün ısısının beden ısımız kadar olmasıdır. Parmağınız ısıyı fazla hissederse, gerekenden fazla olmuş demektir. O zaman biraz ılınmasını beklersiniz. Hani bebekleri yıkarken suyun ısısını dirseğimizle ölçeriz ya, aynen o ısı kadar:)
Sizin bozuk süt tanımınız bana soğuk yoğurdu ılık sütle alıştırıp halletmeden, doğrudan süte kattığınızı düşündürttü. Mayalayacağınız yoğurdu bir saat kadar önce dolaptan çıkartıp oda ısısına gelmesini sağlayın ve içine bir tatlı kaşığı kadar şeker ilave edin. Ardından, ılıttığınız sütten biraz katıp yoğurdu iyice ezdikten sonra mayayı ılık süte dökerek iyice karıştırın. Ölçülerini tekrarlayayım isterseniz: 1 kg. süte, maya için dolu dolu bir yemek kaşığı yoğurt yeterlidir.
Son aşama, mayaladığınız sütü istediğiniz kaba dökerek üzerine bir şeyler kapatıp, sıcak bir ortamda dört saat kadar mayalanmanın tamamlanmasını bekleyeceksiniz.
Yoğurdunuz olduktan sonra birkaç saat ağzı açık olarak buzdolabında bekletip afiyetle yersiniz:)
denizakvaryumu
16-03-2009, 13:58
Şekeri unuttunuz :)
Bu kadar dikkate pes doğrusu. İlave ettim:)
Koyu yeşil
16-03-2009, 14:20
En son oğlumun bebeklik yıllarında evde yoğurt yapmıştım. Sizden heveslendim, geçen hafta yoğurt yaptım. Biraz suluca oldu ama tadı fena değildi. Meğer buzdolabına kaldırırken kapağını kapatmamam gerekirmiş, belki o yüzden sulandı. İkinci denemeyi dün akşamüstü yaptım. Prebiyotik yoğurt, bir parça şeker ve bu sefer yoğurt yapma makinası kullandım. Tam uykuya dalarken yoğurt diye yataktan fırladım. 23.30 da kapatmam gerekirken, makinayı 00.30 da kapamış oldum. Yoğurt süper görünüyordu, o buzdolabına ben de uykuya gittim :D. Yarın lezzet testi sonucunu da yazarım. Ama artık dışardan yoğurt almayacağım kesin!
Adalet Yağcı
16-03-2009, 14:35
Bu gün ben de ev yoğurdu yaptım, Sütaşın günlük sütünden ve prebiyotik yoğurdundan mayaladım.
Saat 13:00 te mayayı kapattım, 17:00 gibi üzerini açacağım, dilerim ümit ettiğim gibi bir yoğurdum olur.
Başarırsam ki, öyle olacağını düşünüyorum, bundan sonra hazır yoğurt almam.
Eskiden de hep kapıya gelen sütçülerden alıp evde mayalardım, eskiye devam.
Koyu yeşil
16-03-2009, 15:28
Adalet Hanım, ben de sütaş günlük süt ve prebiyotik yoğurt kullandım. 4 planlarken 5 saat mayalandı, ama süper olmuştu.
Adalet Yağcı
16-03-2009, 15:40
Beş saatmi bıraksam, süper olsun :cool:
Sevgili Koyu Yeşil, yanlışlıkla beş saat bırakmıştınız değilmi?
Ben eskiden gece yatmadan mayalar sabah açardım, çok da güzel olurdu.
Koyu yeşil
16-03-2009, 16:21
Benim gibi akşamüstü mayalayıp, unutuverirsiniz siz de Adalet Hanım :)
Ben bir gün kalabalık bir yerde bu yoğurt yapımını arkadaşımla konuşurken bir bayan lafa girdi. Ailesi eski yoğurt imalatçısıymış, 4 saat bilgisini o vermişti. Ben de tam hatırlamıyorum ama oğlum küçükken radyatörün üstünde daha uzun süre tutardım sanki. Sonra makineyi alınca kullanım kitabındaki 5 saati uygulamıştım ama kıvamı istediğim gibi olmuyordu bir türlü. O hanımın dediği gibi 4 saate indirince sonuç iyi oldu. O gün bu gündür 4 saat tutuyorum.
Belki makinede bu süre yeterli oluyordur da elde yapınca daha uzun olabilir.
İlk, hatta bir kaç başarısızlık sizi yıldırmasın. Ben de kaç kez yoğurda dönüşemeyen sütleri peynir yaparak işe yarar hale getirdim:)Zamanla eliniz alışacak, alışınca da dışardaki yoğurtları yiyemez olacaksınız. Hem sağlıklı, hem de gerçekten lezzetli, taptaze bir yoğurt elde edeceksiniz.
Madem ilk yapıyorsunuz, ayrıntılı yazmakta yarar var.
Sütün ısısı 37°C civarlarında olacak. Evde ısı ölçecek bir yemek termometreniz yoksa çok bilinen geleneksel yönteme başvurmak durumundasınız. Süt parmağınızı yakmayacak kadar sıcak olmalı (bu konuda hiç bir mutfakseverin uyarılmaya ihtiyacı yoktur, hepimiz sokacağımız parmağımızı yıkayacağımızı biliriz). Bunun anlamı, bizim vücut ısımız 36,5-37° olduğuna göre, sütün ısısının beden ısımız kadar olmasıdır. Parmağınız ısıyı fazla hissederse, gerekenden fazla olmuş demektir. O zaman biraz ılınmasını beklersiniz. Hani bebekleri yıkarken suyun ısısını dirseğimizle ölçeriz ya, aynen o ısı kadar:)
Sizin bozuk süt tanımınız bana soğuk yoğurdu ılık sütle alıştırıp halletmeden, doğrudan süte kattığınızı düşündürttü. Mayalayacağınız yoğurdu bir saat kadar önce dolaptan çıkartıp oda ısısına gelmesini sağlayın ve içine bir tatlı kaşığı kadar şeker ilave edin. Ardından, ılıttığınız sütten biraz katıp yoğurdu iyice ezdikten sonra mayayı ılık süte dökerek iyice karıştırın. Ölçülerini tekrarlayayım isterseniz: 1 kg. süte, maya için dolu dolu bir yemek kaşığı yoğurt yeterlidir.
Son aşama, mayaladığınız sütü istediğiniz kaba dökerek üzerine bir şeyler kapatıp, sıcak bir ortamda dört saat kadar mayalanmanın tamamlanmasını bekleyeceksiniz.
Yoğurdunuz olduktan sonra birkaç saat ağzı açık olarak buzdolabında bekletip afiyetle yersiniz:)
Sevgili Nevsune;
Ayrıntılı olarak yazınızdan dolayı çok teşekkür ederim.Böylece yaptığım hatayı anlamış oldum.Dolaptan çıkardığım yoğurdu,direk sütün içine atıp karıştırmıştım.Önceki sayfaları 2 defa okumama rağmen başarısız olmama çok üzülmüştüm.Neyse bu sayede bol bol ayran içtik.;)
Adalet Yağcı
16-03-2009, 19:51
Benim gibi akşamüstü mayalayıp, unutuverirsiniz siz de Adalet Hanım :)
Sevgili Koyu Yeşil, Yoğurdu 17:40 gibi açtım, yani 4 saat 40 dakika mayalanmış oldu.
Sonuç, süper bir yoğurt oldu, üzerine bir peçete kapatıp buzdolabına koydum, tadı nasıl oldu bilmiyorum, ben yoğurdu iki gün sonra açarım.
Bu arada bir litre sütü, bir litrelik cam kavanoza mayalamış, prebiyotik mayanın 5/3 ü kullanmıştım.
Sayın Nevsune tarifiniz süper. Teşekkürler...
Koyu yeşil
17-03-2009, 08:44
Akşam yoğurdu sofraya koydum, oğluma da ev yoğurdu olduğunu söylemedim. Yanında da taze ev ekmeği ayıptır söylemesi :) Bu yoğurt çok güzelmiş diye kaşıkladı, ''tabii dedim, gerçek yoğurt da ondan'' :) Benim yaptığıma bir türlü inanmadı, yoğurt kabını göstermek zorunda kaldım! Şimdiye kadar yoğurt diye başka bişey yiyormuşuz meğer. Hepinize tekrar teşekkürler, bol yoğurtlu sağlıklı günler!
KaRaMeLa
23-03-2009, 20:34
Tam bir yogurt tutkunu olarak bu ulkeye geldim geleli yani yaklasik 8 yildir yogurdumu kendim yapiyorum. Turkiye'de de surekli annem yapardi. Hic market yogurdu almazdik evimize.
Arkadaslarimiz cok guzel tarif etmisler. Cok ta kolay zaten ama bende birkac ayrinti vermek istedim. Mayalandiktan sonra uzerine havlu pecete serin ve kullanacaginiz zaman peceteyi ya degistirin ya da suyunu s1k1p tekrar serin ki yogurt suzme yogurt kivaminda olsun. Bir nevi suyu tahliye ediyorsunuz.
Ben surekli 5 kiloluk aliyorum, kaynatiyorum, cam kavanozuma koyuyorum, ilimasini bekliyorum - serce parmak testi uyguluyorum - birkac yemek kasigi yogurdu bir kasede bir guzel cirpiyorum, uzerine birkac kasik sut ekleyip yogurdu sulandiriyorum sonrada tum kaseyi sutumun icine bosaltip bir sefer karistiriyorum, agzini kapatip, uzerine kucuk bir battaniye ortup mayalanmaya birakiyorum.
Ben seker bazen katiyorum ama cogu kez unutuyorum :) hic basarisiz olmadim.
not: sut normalinden biraz sicak mayalanirsa eksi olur. - Eksi sevenler icin - normalinden soguk olursa kremamsi , sunen, uzayan bir yapisi olur ki buda yogurdun iyi olmadigini gosterir.
ormancık
24-03-2009, 01:15
Ben de bir püf nokta söyleyeyim. ;)
Yoğurdu yaparken, sütü maya ya da yoğurtla karıştırdıktan sonra içine bir tutam tuz atarsanız yoğurdunuz çok tatlı oluyor ve kolay kolay ekşimiyor. Bu bizim aile tarafından yeni öğrenilmiş bir şey ve şu an çok gözde. :) Denemenizi öneririm, yoğurt sanki içine şeker katılmış gibi oluyor.
Bu arada şekerli yoğurt da güzel olur. Küçükken çok yerdim. :D
Sn. ceviz,
Dün kafama göre değişik bir yoğurt yapayım dedim.Maya olarak kullanacağım yoğurdun içine bir tutam deniz tuzu atıp karıştırdım ve daha sonra sütün içine karıştırdım Yaklaşık 5 saat kadar bekledikten sonra tencerenin kapağını açtım ve ne göreyim süt callan cullan.:( Ama aldığım şişe sütüne yazık olmasın ve merakımın nereye varacağını görmek adına (ilk yapıyorum ve yeni birşey üreteceğimi belki de her zaman hayalini kurduğum bıçakla keserek yiyebileceğim bir yoğurda ulaşacağım düşüncesiyle;) kapağı kapatıp bıraktım.
Sabah açtığımda fena gözükmüyordu ama en azından callan cullan (sulu:o) değildi.Yoğurdumu buzdolabına kaldırdı.Akşam geldiğimde tadına bakınca Aman yarabbi ne kadar tatlı bir yoğurt olmuş bilemezsiniz.(ama siz zaten biliyormuşsunuz.;))
Gerçekten yeni bir şey keşfedemediğim için üzüldüm ama bu kadar tatlı yoğurdu da ilk kez yaptım. Ben tatlı yoğurt severim de. Keşke ağaçlar.net'e daha önce üye olsaydım da yazınızı daha önce okusaydım bu kadar beklememe gerek kalmazdı.
Ağaçlar.net'e birkez daha teşekkürler.
Bizim evde pastorize süt ve hazır yoğurt kullanılmaz. Yoğurtları annem kendi elleriyle yapar arada da bize yaptırır.
Nedenini henüz tam bulamadık ama yoğurdumuz bu aralar sulu ve ekşi oluyordu. Halbuki eskiden tam kıvamında olurdu.
Bu tuz yöntemini deneyip ben mayalıyacağım sütü bu sefer artık tatlı olunca da hava atarım evdekilere :D
ormancık
24-03-2009, 07:50
Sn.belki,
Mutlaka denemelisin hemşerim, ben tesadüfen buldum ama süper oldu.Ama tuzu ve sütün sıcaklığını iyi ayarlarsınız sonuç mükemmel oluyor:)
Koyu yeşil
24-03-2009, 15:23
Adalet Hanım, yoğurdun tadı nasıl olmuştu merak ettim :)
benim arçelik eski bir model yoğurt yapma makinem var fakat kullanım kılavuzum yok, elinde olan varsa bana yardımcı olabilir mi? üzerinde 1 den 12'e kadar numaralar var, yuvarlak, 6 adet kavonuzu varr.. teşekkürler..
Bu siteden ve başka siteden okuduklarımı birleştirip yoğurt yapmaya başladım.
2 litre günlük süt ile 6 kaşık krema'yı birlikte kaynatıyorum. bir borcama sütü aktarıyorum. Mayalanacak ısıya geldiğinde bir paket A..(prebiyotik yoğurt) ile mayalıyorum. Taş gibi oluyor. :)
Sayın poyras Arçelik yetkili servisini arayıp öğrenebilirsiniz. Servis gıcıklık yaparsa müşteri hizmetlerini arayınız.
benim arçelik eski bir model yoğurt yapma makinem var fakat kullanım kılavuzum yok, elinde olan varsa bana yardımcı olabilir mi? üzerinde 1 den 12'e kadar numaralar var, yuvarlak, 6 adet kavonuzu varr.. teşekkürler..
O düğme hiç bir işe yaramıyor. Hatırlatma düğmesi gibi birşey, zaten çalışmıyor bile:) Yani hani yoğurdunuz olduğu zaman ziller çalarak size haber falan vermiyor. Benimki de oldukça eski bir model ve bu şekilde. Daha sonra otomatik çalanını yaptılarsa bilemem.
Kılavuzluk bir şey yok. Siz sütünüzü bir tencerede ılıtıp, yoğurtla mayaladıktan sonra, o 6 küçük kavanoza bölüştürüp makineye koyun ve fişi takın. 4 saat kadar sonra da fişi çıkartıp yoğurtlarınızı buzdolabına alın. Oldu işte. Makine sadece yoğurt için gerekli ısıyı sağlıyor o kadar. Yoksa yoğurdu yapan yine siz oluyorsunuz.
Başlık altında baktım,göremedim,bir ipucu da ben vereyim lezzet adına diye üye oldum. :
Mayalanması bitip dolapta soğutulmuş yoğurdumuzun üzerine tülbent,havlu vb. örtü ile örtüp,ara ara (1-2 saatte bir) örtüyü sıkarsak sulanmayı bitiririz,3-4 defadan sonra sert yoğurdumuz olacaktır. ;)
Şeker ve tuz ile denedim. Şekerle yaptığımda daha bir suluydu. Tuz koyduğum mayalama şekli ile daha lezzetli ve az sulu oldu.
Birkaç yıldan beri yoğurdu evde yapıyorum, çok şükür haftada 1 -2 defa sütü tazecik sağıp, kapımıza kadar getiren bir sütçümüz var, fazla büyük bir şehirde oturmadığımız için sütçü bulmak hala mümkün. 3-4 litre süt için dolu dolu 1 çorba kaşığı yoğurdu kasede iyice ezip, tencereden aldığım 2-3 kaşık ılık süt ile sıvılaştırıyorum. Mayayı süte katıp güzelce karıştırdıktan sonra sofra beziyle sarıp, üzerine kalınca bir havlu örtüyorum. Mayalanma süresine dakikası dakikasına dikkat etmiyorum, 5-6 saat kadar duruyor. Hatta süt akşam gelirse, gece yatarken mayalayıp sabah açtığımda oluyor.
Mayalandıktan sonra buzdolabına koyup en az 24 saat yoğurda kaşık değmiyorum. Ertesi gün tencerenin kenarından bir kase yoğurt alıp, tencerede kalan yoğurdun suyunun süzülmesi için bir boşluk açıyorum. Yoğurdun suyu o boşluğa süzüldükçe kepçeyle ara ara alıp, bir kavanoza dolduruyorum. (bu suyu ziyan etmiyorum, ayran yaparken kullanılabilir) Tencerede gayet kıvamlı bir yoğurt kalıyor.
Hatta yeni süt geldiği zaman geçen haftadan kalan süt ve yoğurtları bir tencereye toplayıp kaynatarak kesik yapıyorum, kahvaltılarda çok lezzetli oluyor.
Koyu yeşil
05-05-2009, 15:46
O düğme hiç bir işe yaramıyor. Hatırlatma düğmesi gibi birşey, zaten çalışmıyor bile:) Yani hani yoğurdunuz olduğu zaman ziller çalarak size haber falan vermiyor. Benimki de oldukça eski bir model ve bu şekilde. Daha sonra otomatik çalanını yaptılarsa bilemem.
Kılavuzluk bir şey yok. Siz sütünüzü bir tencerede ılıtıp, yoğurtla mayaladıktan sonra, o 6 küçük kavanoza bölüştürüp makineye koyun ve fişi takın. 4 saat kadar sonra da fişi çıkartıp yoğurtlarınızı buzdolabına alın. Oldu işte. Makine sadece yoğurt için gerekli ısıyı sağlıyor o kadar. Yoksa yoğurdu yapan yine siz oluyorsunuz.
Biliyorum alakasız olacak ama, yoğurt yapma makinasını, uzun süre ılık suda (1-2 gün mesela)beklemesi gereken tohumlarım için kullanıyorum :D Tabii yoğurt yapmadığım zamanlarda :D, hepinize tavsiye ederim.
keçi sütünden yoğurt yapmasını bilen varmı acaba bana yardımcı olurmusunuz teşekkürler
E bravo yani koyuyeşil. Hiç aklıma gelmemişti. Varsa yoksa bitki, çiçek, çelik, tohum. Aklımız habire o yönde çalışıyor:D Genelde tohumları ıslattığımda peteklerin üstünde bırakmakla yetiniyordum. Şimdi onlar da yanmadığına göre valla bu yöntem işe yarar.
agaclar.net'in ratingini bilse, Arçelik bizim tohumlar için yeni bir makine bile üretir.
Koyu yeşil
06-05-2009, 12:50
Napıyım, evim klimayla ısınıyor arada işyerimdeki kalorifer peteklerini kullandım ama onlarda artık yanmıyor. Bu passiflora tohumları ve datura tohumlarına 24 saat sabit ılık suyu nerden bulucam derken gözüme yoğurt makinası ilişti.:D
Süper bir cihaz yani! Hem yoğurt mayalıyor, hem de tohum:rolleyes:
Bu topikte harika paylaşımlar olmuş. Hepsini tek tek okumaya çalıştım. Ancak şu sıralar ,televizyonlarda bir reklam var.Acaba dikkatinizi çektimi? Sütün kaynatılması ile ilgili olarak vitaminlerin yok olacağı sebebi ile... İnsanları hazır ve dayanıklı süt ürünlerini tüketmeye yönelik bir reklam bu. Sizce doğru mudur? Bence... etkilenmedim desem yalan olur.
Bu topikte harika paylaşımlar olmuş. Hepsini tek tek okumaya çalıştım. Ancak şu sıralar ,televizyonlarda bir reklam var.Acaba dikkatinizi çektimi? Sütün kaynatılması ile ilgili olarak vitaminlerin yok olacağı sebebi ile... İnsanları hazır ve dayanıklı süt ürünlerini tüketmeye yönelik bir reklam bu. Sizce doğru mudur? Bence... etkilenmedim desem yalan olur.
Sn. tener, birkaç yıl öncesine kadar bu tarz ticari kaygılar gözetilerek yapılan tanıtımlardan etkilenerek ve hijyen kaygısıyla pastörize kutu sütler haricinde süt almadım ama daha sonra şöyle bir düşünce hasıl oldu bende; insanlar yüzlerce yıldır sütü sağıp, kaynatıp içiyorlar, yani pastörizasyon çıkana kadar insanlar boşuna mı süt içtiler;) Ve şimdi temiz bir sütçü buldum, inekten sağdığı gibi taze taze getiriyor, kaynatıp içiyoruz ve yoğurt yapıyoruz, içim de çok rahat.
Nette ''uht sütün zararları'' ve ''yoğurt katkı maddeleri'' diye aratırsanız çok ilginç yazılarla karşılaşabilirsiniz.
Haklısın ,sevgili manolya. Doğal ,(katkısız)ürünlerin her zaman daha sağlıklı olduğu bir gerçek.
Yinede araştırmayı seve seve yapacağım .Umarım , süt ve yoğurt tüketiminde kolaycılıktan kaçınmak için etkilenirim.:p
mehmetgul06
01-06-2009, 08:02
merhaba arkadaşlar.burda yazılanlar ışığında kuru kayısıyı (bir avuç kadar) ince ince doğrayıp 1 litre kaynamış ve yoğurt çalınacak kıvama gelmişl olan sütün içine attım. ancak 4 saat sonra da 12 saat sonra da beklendiği gibi mayalanma olmadı. elimde kayısı aromalı bir süt oldu:) acaba nerde yanlış yaptım. hazır süt kullanmıştım sıkıntı orada olabilir mi?
Bende bir Arçelik yoğurt makinesi kullanma kılavuzu bilgisayar ortamında ve pdf uzantılı olarak var, işinize yararsa yollayabilirim.
Ayrıca küçük boy cam kavanozları da kullanabilirsiniz..
Sayın Snoopy,
Arçelik Yoğurt Makinesi Kullanma Kılavuzu'na benim de ihtiyacım var. Yardımcı olabılırseniz sevinirim.
Saygılar
Biz de evde yoğurt yapmaya çalışıp hep sulu olmasından şikayetçi olanlardandık. Dün yeni bir şey denedik: Marketlerde Sütaş'ın süzme yoğurdu var, oldukça yoğun, maya olarak bu yoğurdu kullandık ve sonuç harikaydı. Yoğurt kalıp gibi ve bir damla su yok. Lezzet olarak da harika. Süt olarak da günlük süt olarak bilinen sütlerden birini kullandık.
eğer doğal mayalı yoğurt yemek istiyorsanız ya da doğal yoğurt mayalamak için ateşoğlu yoğurdu kullanın üzerinde yazar doğal maya kullanılmıştır diye ötekilerin hepsi kültür(GDO) lu yani. ben ateşoğlu yoğurtla açık süt mayalıyorum çokda lezzetli oluyor. doğal yoğurt olduğunu anlamanın diğer yoluda eski yoğurdun ekşimesidir ateşoğlunun yoğurdu ekşiyor asitleniyor yani halbuki diğer ürünlerin yoğurduna dikkat ederseniz ekşimeden acılaşır buda ekşimemesi için içine katılan kimyasal katkılardan kaynaklanıyor. halkımız bilinçlensin ne aldığını bilsin çünkü türkiye muz devleti para kazanmak için hepimizi zehirliyorlar.
backyard
18-03-2010, 08:27
dün ilk yoğurt deneyimimizi yaşadık
sonuç: süt kişiliğini yitirmiş, yoğurt desen yoğurt da değil bişi çıktı ortaya :(
süt olarak, burada güvendiğimiz yerel bir firmanın poşet olarak satılan sütünü kullandık (herkes bu sütten yoğurt yapıldığını söyledi)
2 kaşık yoğurtla mayaladık (sütle incelttik azıcık)
Yalnız sütü kaynatmadık sadece hep söylenen "parmak yakmayacak" ısı ölçüsüne kadar ısıttık
sardık sarmaladık
4 saat geçti ı-ıh
14 saat geçti ı-ıhh
sanırım çorbaya çevireceğim elimdekini :)
acaba kaynatıp sonra soğumaya mı bırakmamız lazımdı?
ya da biraz daha mı ısıtmalıydık?
uf
ozdenarda
18-03-2010, 08:46
Muhtemelen sıcaklıkla ilgili bir problemdir .Bir taşım kaynatıp soğutun sizin ki biraz soğuk olmuş .Ben mayalarken probiyotik yoğurtla mayalıyorum .Böylece sağlıklı bir yoğurt elde etmiş olursunuz .Sonra maya olrak bu yogurdu kullanbilirsiniz .2 kg yogurda bir kutu yeterli ,ben 2 senedir evde mayalıyorum .Hazır yoğurtlardan mayalandığı zaman hiç güzel olmuyor .Sağlıklı mutlu günler dilerim ...
backyard
19-03-2010, 09:05
bilgi için teşekkürler
dün eşimin annesine sordum "nolcak bu yoğurt kaynana" diye :)
onlar da "aaa olur öle şeyler, keşke kesilseydi de peynir yapsaydın" dediler ve bir tencerede su kaynattıktan sonra, içine mayaladığımız süt/yoğurt tenceresini oturtmamızı ve beklememizi söylediler
biz de eve dönüp denileni yaptık, sıcak suya oturtup, sardık sarmaladık
sabah tadına baktım, sütlükten çoktan çıkmış olan "şey" hafiften yoğurt tadını almaya başlamıştı
yine sıcak suya oturttum tenceremi
bakalım akşama neyle karşılaşıcam
gerçi artık yoğurt çorbası ya da ayran yapabilirim :)
bu arada yoğurdun mayasının tutmadığını söylediğimde, olsun "uynuk" yaparsın dediler.
ne olduğunu sordum, böreklerde harç olarak kullanılabilen bekletilmiş süte denirmiş, boşnaklar öyle dermiş. (uynuk yerine uyluk aratınca google'a, kemikten başka bir şey çıkmıyo)
gerçekten de tadı kaymakımsı, yoğurdumsu bir şeydi ilk başta
"bir gün bir süt mayaladım hayatım değişti" gibi bir şey oldu bu yazı :))
ozdenarda
19-03-2010, 09:32
Yogurdu kaynatırsan kesilir .Sonra temiz bir bezi süzgece koyarak süzdügünde lor peyniri olur .Börek vs yapımında kullanırsın .Altta kalan suylada çok güzel hamur mayalanır .Bende ilk başladığımda başıma çok geldi .Sağlıklı yogurda ulaşmak için pes etme .Birde yogurtla ilgili bir batıl inanış mayalarsın bir güzel sardıktan sonra işaret parmağını tam ortaya koyarak muck gibi bir ses çıkartırsın daha iyi tutcağı söylenir .
mihrimah
19-03-2010, 09:55
Hazır sütlerden arada bir canım çektikçe yoğurt çalıyordum. Arada bir diyorum çünkü AOÇ günlük süt olmasına rağmen yarı yarıya sulu bir yoğurt ortaya çıkıyordu her seferinde. Kullandığım mayaları da değiştirerek deniyordum üstelik, her defasında. Annemin yaptığı gibi ben de, bir kere kaynadıktan sonra parmak yakmayacak kadar bir sıcaklığa kadar ılıyınca, iki kaşık yoğurdu sütle ezip karıştırarak, 4-5 saat kadar sarıp sarmalayıp bekletiyorudum.
Sütten desem Ankarada sokak sütçüsü bulmak da zor. İki hafta önce bi tane yakalamış eşim:) Hemen almış 5 litre. O da aynı şekilde neticelenince faturayı kendime kestim.
"Ne ektiğim tohum çıkar, ne diktiğim fidan tutar, ne de çaldığım yoğurt, elim bereketsiz benim" diye moralimi bozarken, bu başlık dikkatimi çekti ve prebiyotik yoğurdu hiç denemediğimi farkettim. Dün gece 3 litre sütaş günlük sütü (eksi 3 bardağı afiyetle tüketildi), 2 kutu sütaş prebiyotik yoğurt ile, belki bir faydası olur diye toprak güveç kabına mayaladım. Bir kaç kişi öyle yazmış. Gece 11 de sardım kapattım, sabah 4'te açtım ve ağzı açık bir şekilde buzdolabına koydum, iki saat sonra ağzını da kapattım. Bu sefer sonuç çok çok daha iyi gibiydi. Kaşık batırmadım ama şöyle bir sallayınca banamısın demedi, bu sefer olcak gibi ha gayret. Şimdi dinleniyor, akşama bakalım neyle karşılaşacağız. Neticeyi yazarım.
Toprak güveçte uzun süre kalırsa (3 günden fazla) istemeyeceğiniz bir koku ve tat yoğurda geçiyor.
mihrimah
19-03-2010, 10:04
Teşekkür ederim Sn.Filiz, ilk defa toprak güveçte deniyorum. Söylediğinizi dikkate alacağım, 3 günden evvel tüketmeye çalışırız. Tekrar teşekkürler.
Rica ederim. Tecrübe paylaştıkça büyüyen birikimdir :D
sezgin53
19-03-2010, 10:29
Arkadaşlar yoğurdun güzel olması hayvanların mevsime göre yedikleri ilede ilgilidir.
En önemliside süt satanların süte kattıkları sudur. Bu nedenle yaptığınız yoğurtlar ayran gibi olur.
Şehir yaşamında bende aldığım sütten ayran mayalamıştım.
Sütçüyede musluklardan yeteri kadar su aktığını söylemiştim.
Evet bahar aylarında süt daha sulu olur çünkü daha fazla yeşillik yer hayvanlar. Ama gözü helal kazançta olmayanların yaptığı gibi musluk sulu süt de az değildir sezgin53'ün dediği gibi.
mihrimah
19-03-2010, 10:33
Çok haklısınız Sn.sezgin53.
Bizler en azından ayran:) mayalayabiliyoruz. İnsanlar da dahil olmak üzere her şey bu hızda bozulmaya devam ederse çocuklarımız onu da yapamayacaklar.
Şimdiden yiğenlerim bırakın sokak sütünü, günlük şişe sütünü bile içmiyorlar. Kutu sütü, kutu sütü diye tutturuyorlar.
Bazı şeylerin son demini yaşıyor neslimiz, farkında değiliz vesselam.
begonvil 14
19-03-2010, 10:50
Sevgili Sezgin 53 size katılıyorum. İnsanlar yarı yarıya su katıyorlar sütün içine. Birgün pazardan süt alıp yoğurt mayalıyayım dedim. Birazını mayaladım sütün, birazını da içmeye ayırdım. Lakin kedim Çilek bile marketten aldığım sütü büyük iştahla içerken; pazardan aldığım sütün yüzüne bile bakmadı. Zaten ben de o sütten hiç tad alamadım. Yoğurdumsa ayran oldu.:))
Yogurdu kaynatırsan kesilir. Sonra temiz bir bezi süzgece koyarak süzdügünde lor peyniri olur
1 kg sütten yoğurt yaptığımızı farzedelim. Bu yoğurdu kaynatarak yaptığımız lor miktarı ile, 1 kg sütü ısıttıktan sonra içine birkaç damla limon suyu döküp sütü kestirdiğimizde elde ettiğimiz lor miktarı arasında ne kadar vardır?
Backyard, bir ara dener misin? Tabii yoğurdu tutturmayı başardıktan sonra :)
backyard
19-03-2010, 13:39
:) denerim denerim zaten dun bu lor, peynir, sut kesme ve limon olaylarindan da bahsedildi
Öncelikle yoğurdun kestirilmesi sonucu ekşimik ya da çökelek denilen ürün, sütün kestirilmesi ile oluşan ürüne lor denmesi gerekir. Birisi doğuştan ekşi, mayalı bir üründür, diğeri sade sütten yapıldığı için daha duru ve her an yine bir peynir türüne (kaşar ya da beyaz peynir) çevrilebilecek özelliktedir. Yoğurt dan kestirilen ekşimik uzun süreli saklamaya ancak çok fazla tuzlama ile (10% üzeri) dayanabilir. Lor ise +4 ile +8 dereceler arasında tuzlanmadan da saklanabilir.
Sütün mayalanıp yoğurt yapılması ile birlikte süt te ki kuru madde oranı artmış olacağından yoğurdun kestirilmesi ile elde edilen ekşimik miktarı sütün kestirilmesi ile elde edilecek lor miktarından 15-25% daha fazla bir ağırlığa sahip olabilir. Tüm bu verdiğim özellikler hangi hayvanın sütünün hangi tür besi ve mevsim şartına göre üretilmiş olmasına, kestirme de kullanılan katkının cinsine bağlı olarak değişiklik gösterecektir. Mevsimine göre 4-6% yağ oranına sahip, kuru ot ve hazır pelet yemler ile beslenen bir ineğin 1 litre sütünden ( ortalama bir inek sütünün özgül ağırlığı 1,030-1.035 gr/cm3) 1,1 kg a kadar yoğurt elde edilirken, 450-700 gr çökelek, 350-500 gr arası lor elde edilebilir.
İlkbahar-yaz ayları arasında taze ot ile meralarda beslenen, ve bu süre içerisinde sadece günlük besi miktarının 20% si kadar kesif-pelet yem tüketen ineklerin sütün den ise yukarıda ki miktarların 10-15% eksiği kadar ürün elde edilir ama elde edilen ürün lezzetçe mükemmeldir.
Yeri burasımı bilmiyorum ama 5,5-7 litre 5% ortalama yağlı bir inek sütünden 1 kg kaşar ya da 900 gr-1kg arası beyaz peynir elde edilir.
Tereyağı yapılırken, taze ot ile beslenen hayvanların sütünden yapılan sarımtırak renkli, kesif ya da kuru ot ile beslenen hayvanların sütünden yapılanı beyaz-krem renkli olur.
Tekirdağ peynir helvası bizim gibi besicilerin aşüresi gibidir. Dev bakır kazanların altına çalı çırpı ile ateş yakılır. Taze sağılmış süt yavaş yavaş bu kazanda ısıtılmaya başlanır. Yaklaşık 55-60 c dereceye ulaşan süt ya sirke ya da koyunun işkembe takımlarından elde edilen mayalık ile kestirilir. (Uykuluk kısmından yapılır. Genç kuzu ya da en güzeli oğlak uykuluğu dikkatlice kurutulursa bu maya elde edilir.)
Kesilen süt büyük tahta kepçeler ile karıştırılırken içerisine fırınlanmış mısırdan elde edilen mısır unu dökülmeye başlanır. Kazanda karıştırma devam edilirken bir yan dan da toz şeker ilavesi yapılır. Yaklaşık 1 ya da 1.5 saat bu şekilde karıştırılan malzeme bir süre sonra tahta kaşıktan düşmeyecek , ağdalı kıvama gelince toprak ya da bakır kaplara alınarak soğumaya bırakılır. Ilık ya da soğuk olarak ikram edilir.
UHT sütü ancak kimyasallar ile kestirmek mümkündür. Piyasa da gördüğünüz kireç gibi deyip beğenmediğiniz peynirler bu şekilde üretilenlerdir. Sütü kestirip lor elde edildikten sonra bir tülbent içerisine konulan lor yaklaşık 40-50C derece sıcak suda elle sıkıştırılarak bir süre şekillendirilir se yaklaşık 10 dk bu işlem yapılırsa taze kaşar peynir elde edilir.
sanırım uzattım. Ama 6 yıl süt besiciliğini modern usullerle yapmış ve keyif almış olmanın verdiği tecrübeyi paylaşmak istedim.
denizakvaryumu
19-03-2010, 14:34
Sn.Balbay
teşekkürler bu bilgiler oldukça yararlı oldu.
Balbay bilgiler gerçekten çok yararlı paylaştığınız için sağolun. Bu işkembeden yapılan peynir mayası tarihte oldukça eskiymiş duyduğum kadarıyla. Ben buzağıdan elde ediliyor diye biliyordum.
Ben ekşi yoğurt severim. Ekşi yoğurt en kısa yoldan ( fazla beklemeden) ve en sağlıklı nasıl yapılır acaba?
Evde yapılan yoğurt katkısız olduğu için çok çabuk ekşiyor zaten.
Ekşi yoğurt maya olarak kullanılırsa yoğurt ekşi olur mu acaba, bir denenebilir:)
Bir kere asla paketlenmiş ve sağlıklı olduğu idda edilen hazır pastörize sütü yoğurt yapımında kullanmayınız. Ha o sütten yoğurt yaptınız ha hazır aldınız. Tetra-pak içerisinde ki pastörize sütler size gelene kadar önce içerisinde ki kreması alınır, yağı kanuni sınırlar içerisine çekilir)). Sonra malumunuz bir takım pastörizasyon UHT vs işlemlerden geçer. Süt süt olmaktan çıkar. Diyeceksiniz ki açık satılan sütlere nasıl güveneceğiz? Haklısınız. Piyasa da tetra-pak içerisinde satılan süt karteli malesef günlük şişe süt satışı yapmaya çalışan firmaları çar çabuk sindirdiği için ancak güvendiğiniz ve sürekli sütünü aldığınız kimselerden alışveriş yapmalısınız. Bulamıyorsanız da malesef hazır ürünlere yöneleceksiniz.
Diyelim ki anlattığım özelliklerde bir süt buldunuz. Yoğurdun daha uzun (4-7 gün) dayanabilmesi için benim edindiğim tecrübe şöyle.
Aldığınız sütü hemen bir taşım kaynatıp altını kapatıyoruz. Elinizde ki herhangi bir yoğurt (ekşi-ya da taze) dan bir litre sütünüze, 1 çorba kaşığı yoğurt olmak üzere mayalık yoğurdunuzu tahta kaşık ya da plastik kaşıkla bir kenera ayıracaksınız.
Sütümüz vücut ısısına 37-38 C derece) gelince oda sıcaklığında ki mayamızı metal olmayan kaşığımızla (mümkünse el çırpıcıları kullanmak daha iyidir) sütümüze homojen olarak karıştırıyoruz. Mayalama kabınızın pek önemi olmamakla birlikte, kalaylı bakır, sırlı toprak kap, cam ve plastik bir kap sırası ile lezzeti iyiden kötüye doğru götürecektir.
Mayalı sütün olduğu kabımızı pike kalınlığında bir börtü ile sarmalayıp kış aylarında soba, petek yanına, yazın ise ısısı 37-38 dereceyi geçmeyecek bir yerde ışık görmeden bırakıyoruz.
Mayanın en iyi sonucu vermesi ve yoğurdun uzun süre dayanabilmesi için mayalanma boyunca sarsılma ve ısı değişikliğine maruz kalmaması gerekiyor. Tecrübe ile bir kaç deneme de en iyi sonuç alınıyor.
Bir de maya için süzme yoğurt kullanan ya da yoğurdunu tülbentte süzdürüp kullananlar var. Onların yoğurdu da harika oluyor. Mayanın miktarı, mayalanma ısısı, sarsılmaması, mayalama kabı, ışıksız ortam bu işin kalitesini belirleyen etmenler.
Uzun süreler çok sütü ziyan ettim. (gerçi pek ziyan ettim sayılmaz, kesilen sütleri değerlendirdim ama istediğimi elde edemedim) Şimdi ise 3-4 çeşit peynir, lor, çökelek yapmanın keyfini sürüyorum. Bu arada işkembe mayasını anlatırken aslında uykuluk kısmından yapıldığını belirtmeliydim. Genç kuzu ya da en güzeli oğlak uykuluğu dikkatlice kurutulursa bu maya elde edilir.
Yeşil bir çam kozalağı ile yoğurt mayalama
size bir yoğurt mayalama şekli anlatayım belki ilk etapta size ters gelebilir...ama bizim buralarda eskiler önceden yoğurt mayası bulamayınca öyle mayalıyorlarmış...
açmamış, yeşil bir çam kozalağı alıyorsunuz ve bunu 10-15 gün yoğurt suyunda bekletiyorsunuz amaç kozalağın acısını almak. daha sonra bunu tekrar temiz bir yoğurt suyuna koyuyorsunuz ve yoğurt mayalayacağınız zaman süte küçük parmağınızı batırıyorsunuz ve elini hemen yakar yakmaz kıvamda iken yoğurt suyundan kozalağı alıp sütün içine atıyorsunuz...ve üzerini örtüyorsunuz...
4 saat sonra yoğurdu açıp dolaba koyuyorsunuz ve ertesi gün afiyetlice yiyorcunuz...ben şahsen ilk etapta inanmadım tutacağına ve denedim...ve hazır yoğurtlar bile yanında sıfır kalıyor...
sonra yoğurdu açtığınızda tekrar kozalağı alıyor ve yoğurt suyuna koyuyorsunuz maksat ikinci sefer tekrar kullanmak....deneyenlere afiyet olsun....
yoğurt suyundan kozalağı alıp sütün içine atıyorsunuz
1 Litre süt için ne miktar koyuyorsunuz?
Yoğurt bulunmadığında yoğurt suyu bulmak enteresan geldi bana. Kozalak dan ziyade yoğurt suyunun ekşimiş olması da mayalanma için yeterli geliyor gibi. Derhal internet de araştırma yapılarak konu derinlemesine incelenecektir))))
1 Litre süt için ne miktar koyuyorsunuz?
kozalağın büyüklüğüne göre ayarlıyorsunuz ama ben normal bir kozalaktan 5 kilo mayalamıştım..
Yoğurt bulunmadığında yoğurt suyu bulmak enteresan geldi bana. Kozalak dan ziyade yoğurt suyunun ekşimiş olması da mayalanma için yeterli geliyor gibi. Derhal internet de araştırma yapılarak konu derinlemesine incelenecektir))))
valla bunu eskiler yapıyormuş bizim bu yöredekilerin eskileri köyde yaşayanları istediğiniz kadar derin araştırma yapabilirsiniz ben uyguladıklarımla bilgilendirmek istedim yoğurt suyu bulamadığımızda demişsiniz eski yoğurdun suyundan ayırıp bir kavanozo koyuyorsunuz.
Sevgili Nur sen,
İnternet de biraz araştırınca sizin bilgilendirmenizle birlikte yeni birşeyler öğrenmiş oldum. Yazdığım cümleyi yanlış anlamayın. Yoğurdun olmadı yerde yoğurt suyu da maya görevi görür tek başına. Zira zorda kalınırsa nohut, mercimek ve arpa buğday dan da maya olur. 2-3 gün güneşli bir ortamda bekletilen bu tip bakliyat ya da hububat ın suyu bilirsiniz ekşi ve pis kokulu bir hal alır. Bu sudan bir kısım kulllanmak maya yerine geçer. Bir bardak süt eski ve hakiki sirkelerin üstünde biriken maya ile kestirilir ve 2 gün sonra bu kestirilen mamulat maya olur. Eskiler karınca yumurtası, karınca yuvası toprağı ya da arıların kovan ağzı salgıları nı da maya da kullanmışlar. Bir parça meşe palamudu da suda bekletilirse maya olacaktır. Tuzlanmadan kurutulmuş deri parçasıda mayalanmayı başlatacak enzimlere sahiptir.
Sizin bilgisini verdiğiniz kozalak gerçekten benim için ilginç oldu. Öğrendiğim kadarıyla kozalak yeşilken kaynamakta olan sütün içerisine konup bir süre bekletilip de mayalama yapılıyomuş. En yakın zamanda deneyeceğim. Yani yoğurt suyuna da gerek yokmuş aslında. Verdiğiniz kozalak bilgisi için teşekkürler.
Sn balbay
Yoğurt ve peynir konusunda verdiğiniz bilgiler harika.Ufkumuzu açtınız.Teşekkürler.
ozdenarda
20-03-2010, 07:18
1 kg sütten yoğurt yaptığımızı farzedelim. Bu yoğurdu kaynatarak yaptığımız lor miktarı ile, 1 kg sütü ısıttıktan sonra içine birkaç damla limon suyu döküp sütü kestirdiğimizde elde ettiğimiz lor miktarı arasında ne kadar vardır?
Saın Malina ikisininde tadı farklı oluyor .Sütten yapılan biraz daha tatlı oluyor .Aynı miktar çıkıyor.
mihrimah
20-03-2010, 07:38
Yoğurdumuz susuz, tatsız ve kazandibi kıvamında (muhallebi mi desem) sünerek yenen bir şey oldu:eek: Olsun, en azından yarı yarıya su dışında bir şey yaptım:) Maya ve süt değiştirerek denemelere devam. Komşudan öğrendim başka bi sütçü daha geliyormuş Pazarları, onun sütü güzel tutuyor dedi. Bir de onu yakalasak diyorum eşime:)
backyard
20-03-2010, 10:24
nihayet bahtsız sütüm yoğurda dönüştü ;)
tadı da şaşırtıcı ama çok güzel oldu
dün akşam eve gittiğimde tencereyi sıcak sudan çıkarttım
dolaba koydum
bu sabah lezzeti de yoğurt görünüşü de yoğurttu :)
hepsini ayran yaptım
2 litre ayran çıktı (hiç su eklemedim)
hemen yeni süt almam lazım bugün ;)
bu konuyu çok sevdim
13 yıllık evliyim ve evlendiğim günden itibaren yoğurdu kendim mayalarım. Bu eski bir alışkanlık olsa gerek. Annem de mayalardı, rahmetli kayınvalidem de.. Bizim evde hazır yoğurtlar sürünür durur. Her hafta gelen bir sütçüm var. Ondan 5 kg. süt alır, mayalarım. Bir haftada da bitiririz.
Büyük kızım doğduğunda, yoğurt makinesi almıştım. 2-3 sene kullandım. Ona şişe sütünden yapıyordum. Onu da dolaba kaldırdım. Anneden kalma yöntemlerden memnunum:)
Fakat en iyi yoğurdu, rahmetli kayınpederim yapardı. Taş gibi olurdu. Sanırım ısı ayarlamasını çok iyi becerirdi.
Kızım 3 aylık oldu. Ona ev yapımı yoğurt yedirmek için ön hazırlıklara başlayayım dedim. Burada yazılanları okuduktan sonra. 3 deneme yaptım ama sulu bir yoğurdum oldu her seferinde. Nerede hata yaptığımı öğrenebilmek için ayrıntısı ile yazacağım. (Umarım marka yazmanın bir mahsuru yoktur) Sek in günlük sütünden aldım. Bu sütü bir taşım kaynattıktan sonra altını kıstım 2-3 dk sonra tekrar bir taşım kaynatıp. yoğurt yapacağım kaba boşalttım. Bu kap cam ve plastik kapaklı. Havlu ve yün kazaklardan oluşan yuvasına ağzı açık koydum. Daha sonra parmak testini yaptım ve yaklaşık yarım saat önce dolaptan çıkardığım yoğurdu (tikveşli) ezip içine kattım. Kabın ağzını sıkıca kapatıp sardım. 5 saat bekletip daha sonra kabın ağzını açmadan buzdolabına koydum. Yaklaşık 12 saat sonra dolapta baktığımda ayran kıvamında bir ürünüm vardı. Ben nerde yanlış yaptım...
Sayın lovejoy, günlük sütleri ılıştırmanız yeterli olur.. Benim evim kaloriferli olduğu için mayaladığım sütü fazla örtmem.. Isı fazla olursa sulanır... Kabın üzerine iki kurulama bezi atarım ve taş gibi yoğurt olur. Sanırım siz ısı konusunda bir sorun yaşamışsınız.
.Daha sonra parmak testini yaptım ve yaklaşık yarım saat önce dolaptan çıkardığım yoğurdu (tikveşli) ezip içine kattım.
Belki buradadaki ısı konusunda problem yaşadınız. Süt gereğinden fazla soğuduysa, bir de içine daha düşük ısıdaki maya katılınca ısı yeterli gelmeyebilir.
Şişe sütte problem yaşamıyorum ama mayalarda yaşıyordum, bazı markalardaki probiyotik mayalarla denediğimde genellikle mayalanmadan sonra tel verme (uzama) problemi oluyordu. Ada marka organik yoğurtla mayaladığımda hem kıvam, hem de tadı çok güzel oldu.
Ben Balkan kökenli bir aileden geliyorum ve memlektim Lüleburgaz. Lüleburgaz Balkan kökenlilerin yaşadığı yerdir. Köftesi ve yoğurdu ünlüdür. Her köftecide yoğurt mutlaka bulunur. Kaşık kullanılmaz bizim oranın yoğurdunda. Zaman zaman yöredeki yoğurthaneleri dolaştığımda gözlemlediğim bir deneyimi mi aktarayım. İyi yoğurt için önemli olan yayvan kaplarda yoğurt yapmak ve tuttuktan sonra serin bir yerde üstü açık bekletilerek suyunun ucması sağlanıyor. Yayvan toprak kaplar yoğurt için oldukça uygun hem üstten su kaybederken hem de kap terlemeyle su kaybediyor ve yoğurdun kıvamlı olması sağlanıyor. İyi yoğurta manda, koyun veya keçi sütü de mutlaka konuyor.
Bir diğer deneyimim ise mayalamada kullanılan yöntem. İnsanın doğal sıcaklığı yaklaşık 36.5 derecedir. Bunun biraz üstü bize ılık gelir. Mayalayacağınız kabı dışından da test ederek mayalayabilirsiniz.
Sayın Sonul, arada ben de toprak kaplarda yoğurt mayalarım. Gerçekten çok güzel olur..
Sn. Sonul,
yoğurt yapımıyla ilgili önerileriniz benim için bilgilendirici oldu teşekkür ederim.
Ne varki mayalanacak kabı dışardan test edin diyorsunuz, bunu biraz açar mısınız? Nasıl test edeceğim?
Sayın Hozat;
Sütü soğumaya bıraktığınızda süt kabının vucut sıcaklığının biraz üstünde bir sıcaklığa ulaştığında yani elinizi rahatlıkla yanmadan kaba temas ettiğinizde mayayı katıp karıştırıyorsunuz. Sonuçta daha hijyenik bir test ortaya çıkıyor. Sağlıklı yoğurtlar tüketme dilkelerimle...
aycicegi
31-03-2010, 23:09
Bende bir ipucu vereyim. Sütün içine katacağınız yoğurdu küçük bir tabağa alın ve çatal ile biraz çırpın ki muhallebi gibi bir kıvamı olsun ve yoğurdu sütün içine katınca çok karıştırmayın, 3-4 kere aynı yönde yuvarlak daireler çizerek ve kabın dibine odaklanarak karıştırın ve yerinden oynatmadan hemen üstünü kapatın. Bu şekilde yaparsanız yoğurdun güzel tutmaması nerdeyse imkansız inanın.
Yogurt mayalarken dikat edeceginiz bazi puf noktalar.
1- sut kaynarken mutlaka tahta kasikla karistirinki yogurdunuz sulanmasin.
2- sutu mayalarken yine tahta kasik kullanin.
3- bir kilo sut icin 2 veya uc kasik yogurtla mayalarsaniz iki saat icinde yogurdunuz tutar, iki saat sonra mutlaka sogumasi icin dolaba koyun.
4- sut mayalandigini gordukten sonra 4 kat kagit halu uzerine koyun ve ogle dolaba koyun. ertesi gun kagit havluyu yogurdun uzerinden kaldirin cope atin. bu kagit mendil yogurdun icinde kalan fazla suyu emecek boylelikle yogurdunuz eksimiyecektir.
Sn. Sonul, yoğurt mayalanacak toprak kabın nasıl olması gerekiyor. Sırsız mı olmalı?
Sayın Kiraz;
Terleme yapabilmesi için sırsız olması gerekiyor. Daha güzel ürünler deneyimlerimizi paylaşmakla ortaya çıkar. Güzel hep sizinle olsun...
Sütü toprak kabta kaynatmak uzun süreli bir iştir, hele acemiyken çatlatabilirsiniz. (benim başıma geldi)
Sadece mayalama işinde kullanacaksanız hijyen sorun olmaz mı?
mihrimah
01-04-2010, 14:08
Prebiyotik maya ve günlük şişe sütü ile yapılan sünen yoğurt denemesinden sonra yeni bir sütçü ile denemelerimize devam ettik.
Sütümüzü güzelce kaynattık, 15 dk. daha kepçe içinde tıngırdattık, yoğurt çalacağımız plastik hazır yoğurt kaplarına alıp ılımaya bıraktık. Parmak yakmayınca toplam 4 lt. süte 3-4 kaşık yoğurdu ılık sütle ezerek mayaladık. Üstünü kapattık ve 5 saat unuttuk. Açtığımızda yine önceki bildiğim manzara yeşil yoğurt suyu içinde yüzme öğrenen beyaz katı çatlak çatlak olmuş yoğurt kısmı. Üstü açık olarak soğuduktan ve 1 gün buzdolabında dinlendikten sonra bile kaşık saplanan yerden kaynak suyu çıkar gibi anında yeşil yoğurt suyu fışkırıyordu. Süzsem yazık olacak 3'te 2 si su yaklaşık olarak.
Sütçülerin günahını almak istemiyorum ama ineklerin günahını alabilirim belki. Bu inekler de anadolu kara sığırı değil hollanda ineği demek ki diyerek başka sütçü arayacağım, denemelere devam. Bulamazsak da artık sulu yoğurt yeriz, kireç gibi hazır yoğurtlardan daha iyidir muhakkak.
Geçen gün yaptığım yoğurt denemem diğerlerine göre başarılı oldu. Katı olmasada sıvı değildi :) Lastik gibi biraz uzuyordu sadece. Bir dahaki sefere prebiyotik yoğurt ile deneyeceğim. Daha öncekilerinde 250gr süt kullanım çay kaşığı kadar yoğurt ile mayalıyordum. Bu sefer tam bir lt. süte bir çorba kaşığı yoğurt oranı ile denedim. Belkide bir lt den az yapmamak lazım. Şu varki tadı gerçekten güzeldi. Eve aldığımız yarım kilo yoğurt 3 günde zor biterken bir kilo sütten yaptığımız yoğurt bir gecede nerdeyse bitti. Denemelere devam.
Yoğurt yapımı ile ilgili deneyimlerim.
Çok sayı da yoğurt yapma denemelerimde istediğim sonucu her zaman alamadım. Bir süredir çok katı ve lezzetli yoğurt yapabiliyorum.
Deneyimlerim şöyle, belki sizlere de faydalı olabilir.
Hepimiz yoğurdun katı ve lezzetli olmasını isteriz. Bunu sağlamak için türlü yöntemler deniyor. Kozalak, karınca yumurtası, deri , bakliyat, çiğ, vs.
İşin püf noktaları
- Süt’ün kalitesi
- Yoğunluğu ( içindeki su miktarı)
- Maya miktarı
- Maya ısısı ve süresi
Taze ve pastörize olmayan ( bulamazsanız kullanabilirsiniz ) süt’ü taşırmadan yaklaşık 1 saat kadar , içindeki su miktarını azaltmak için kaynatmadan ısıtılıyor.
Bu sırada, maya için kaymaklı , tadı ve kalitesi iyi olan bir yoğurttan 2 kaşık ( oran %3 - ben biraz fazla katıyorum ) ve bir miktar yoğurt suyunu bir bardakta iyice karıştırarak oda ısısına gelmesi için bekletiyorum.
Kaynamış olan süt’ü ister tek kaba ister küçük kavanozlara ( kavanozu tercih etmek daha iyi)
Koyup, süt ılık hale gelinceye kadar ( oda ısısı bile yeterli ) bekleniyor.
Oda ısısına ulaşan maya, kavanozların büyüklüğüne göre, her bir kavanoza bir tatlı kaşığı kadarını katıp, birkaç tur karıştırıyorum.
Isısı digital olarak ayarlanabilen bir fırın varsa, ısınını 43 derece C ayarlayıp, ılık durumdaki kavanozları en az. 3 en çok 4 saat fırında bekliyorum , süre sonun da fırın off , ancak kavanozlar fırında daha 3 saat bekleyecek bu süreden sonra buz dolabına. Kaşığınıza dikkat edin )) Afiyet olsun .
backyard
02-04-2010, 10:09
Dün yoğurt yapmak için aldığım yarım yağlı 1 lt. pastörize sütü kaynatırken taşırdım :)
Yine de mayaladım maya olarak 2 kaşık sütaş yoğurt kullandım
Sardım sarmaladım
Hiç umutlu değildim
Sabah baktığımda gayet güzel görünüyordu, hemen dolaba koydum biraz beklesin diye
Akşama hazır olur galiba :)
Dün yoğurt yapmak için aldığım yarım yağlı 1 lt. pastörize sütü kaynatırken taşırdım.
...
Sabah baktığımda gayet güzel görünüyordu
...
Bir püf noktası bulacağından emindim :)
backyard
02-04-2010, 14:25
heh mutfaktaki sakarlıklarım işe yarıyor bazen :rolleyes:
aslında dün sütün taştığını, fırına koyduğum balığın yandığını sanarak panikle mutfağa koşmam sayesinde farkettim :)
Yoğurt yapma işi sana pahalıya patlayacak, şimdi de fırında balık çıktı :)
bence çok kırıcı , mutlu olduğunuzu sanmıyorum..
4- sut mayalandigini gordukten sonra 4 kat kagit halu uzerine koyun ve ogle dolaba koyun. ertesi gun kagit havluyu yogurdun uzerinden kaldirin cope atin. bu kagit mendil yogurdun icinde kalan fazla suyu emecek boylelikle yogurdunuz eksimiyecektir. kağıt yoğurdun kaymağını alıp götürmüyor mu peki?
backyard
08-04-2010, 14:38
en son mayaladığım süt (bu sefer açık süt aldım güvenilir bir yerden) kesilince biraz şaşırdım, kafam karıştı :)
sonra hemen lora çevirdik kendisini
iyi de 2kg.sütten 100-150 gr peynir çıktı
pahalı bişiymiş
Kesilmesi iyidir:rolleyes:. Sütü daha erken almaya çalışın.
Zaman zaman özellikle havalar ısındığında 1 fincan kadar sütü ayırırım; oda sıcağında bekletip, akşama cezvede kaynatırım; kesilip kesilmediğini anlamak için. Kesilmiyorsa bir daha oradan süt almam. Kesilmemesi için çamaşır suyu dahil pek çok şey katılıyor; dikkat etmek gerekiyor.
Oğuz Karsan
08-04-2010, 15:33
Merhaba.
Diğer Arkadaşlar gibi ben de yoğurdumu kendim yapıyorum. Eskiden daha uzun aralıklar ile mayalardım. Bu günlerde hafta başlarında mutlaka mayalıyorum.
İki yıldır sütü, Fıstıkağacında güvendiğim bir yerden alıyorum. Şimdiye kadar memnunum. Öğümce ve Bozhane köylerinden geliyormuş. Gidip köyü ve İnekleri gördüm.Hafta başında 4 İnek 2 Manda sütü karıştırıp mayalıyorum, bütün bir hafta sorunsuz yiyoruz, ayran veya cacık yapıyoruz.
Sadece yeni doğan torunuma şişede günlük süt alıp mayalıyorum o da severek yiyor. Herkese tavsiyem: Yoğurdunuzu kendiniz yapın. Tabi önce sütün geldiği köyleri ve hayvanları mutlaka görün ve kontrol edin.
Saygılar
...
Tabi önce sütün geldiği köyleri ve hayvanları mutlaka görün ve kontrol edin...
Görseniz, bilsenizde yeterli olmuyor. Sütü hayvanın memesinden çıktığı anda almıyorsanız bir önceki mesajda anlattığım gibi kontrol etmenizde yarar var.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.