PDA

View Full Version : mantar yetiştiriciliği




erhan62
07-06-2007, 09:06
Herkese cok selam,
benim merak ettim bir konu olan mantar yetistiriciligi hakkinda duydugum zor ve messakatli bir üretim oldugu yönünde, forum catisi altinda bilgi, görüsler ve tecrübeler paylasilabilirse cok sevinirim..




erhan62
04-07-2007, 13:30
Ticari veya degil mantar üretimi hakkindaki bildiklerimi sizlere yazmak istedim..

En iyi üretim %90 at gübresi ile %10 tavuk gübresi karisimi islatilarak karistirilarak (gunde 1 defa) acik alanda söndürülüyor.
Kokusuz hale gelmesi 3 hafta sonra..
Karisim 58 derecede 8 saat dezenfekte ediliyor..

soguduktan hemen sonra 25 derecede mantar spor tohumlari ile bulusturulup ustu torf ile kaplanip sikistiriliyor.
islatiliyor.
22-25 derecede gunes görmeyen karanlik bir ortamda ..
bagil nemi yüksek (60-90 arasi) 7 gün sonra beyaz kartopu gibi mantarlariniz olusuyor..

Mine Pakkaner
18-07-2007, 17:59
FARKLI BİR SEBZE MANTAR
Ülkemizde kültür mantarı yetiştiriciliğinin 15-20 yıllık bir geçmişi vardır. Mantarın besin değeri ve ekonomik önemi anlaşıldıktan sonra mantar üretimi ülkemizde de gelişmeye başlamıştır. 1970'li yıların başında 80 ton civarında olan üretimimiz 1980'li yılların başında 300 ton ve 1990 yılı başlarında da yaklaşık 3500-4000 tona ulaşmış bulunmaktadır.

DEĞİŞİK YERLERDE ÜRETİLİR
Mantar üretiminin yapılacağı yer, mantarın verim ve kalitesini etkiler. O nedenle sıcaklık, nem ve havalandırma yönünden uygun koşullara sahip yerlerde mantar üretimi yapılabilir. Mantar; mağara, tünel, toprakaltı galerileri, ticari soğuk hava depoları, kümesler, depo ve bodrum katlarıyla modern mantar işletmelerinde, ranza, kasa, ya da plastik torbalarda üretilir.

VİTAMİN, PROTEİN VE MİNERAL MADDE KAYNAĞI
Yemeklik mantar proteince zengin olması yanında insan sağlığını koruyucu B kompleks vitaminleri B1 (Thiamin), B2 (Riboflavin), B5 (Nicostinicasit, B7 (Biothin) ve mineral maddeler kalsiyum, demir, fosfat, potas ve bakır bakımından zengin bir besin maddesidir. Karbonhidrat ve yağ oranın düşük olması nedeniyle dengeli beslenme yönünden yemeklik mantar bir diyet yemek olarak önerilmektedir.

ŞAPKA, SAP VE MİSEL
Yemeklik mantar yapı olarak toprak altı organları ve toprak üstü organları olarak iki bölümden oluşmaktadır. Toprak altı organları diğer bitkilerde köklerin üstlendiği görevleri yerine getiren misellerdir. Miseller mantarın bulunduğu ortamda tutunabilmesi ve ortamda bulunan su ile suda çözülmüş besin maddelerinin alınmasını sağlar. Toprak üstü organları ise sap ve şapkalardır.

GÜNEŞ IŞIĞI İSTEMEZ
Yemeklik mantarlar güneş ışığına ihtiyaç duymadan yetişebilirler. Mantarlar yeşil yaprakları bulunmadığından özümleme yapamazlar.

BESLENMESİ FARKLIDIR
Bu bakımdan mantarın beslenmesi diğer bitkilerden çok farklıdır. Mantarlar kendileri için gerekli besin maddelerini bulunduğu ortamdan hazır olarak sağlamak zorundadırlar.

KOMPOST NEDİR?
Mantarın beslenmesi için gerekli olan bu ortam; çeşitli organik maddelerin ayrıştırılması ve bazı besin elementleri eklenmesi sonucu elde edilir. Bu özel şekilde hazırlanan ortama mantar yetiştiriciliğinde "Kompost" denir.

ÜRETİMİ ŞU SIRAYA GÖRE YAPILIR
1 . Kompost hazırlığı
2. Pastörizasyon
3. Misel ekimi ve misel ön gelişme devresi
4.Örtü toprağının örtülmesi
5. Hasat ve bakım

KOMPOST HAZIRLAYALIM
Mantar yetiştiriciliğinde kullanılacak kompostun hazırlanmasında belirli aralıklarla yapılan aktarma, sulama, havalandırma ve bazı maddelerin eklenmesi işlemlerinin amacı, kültür mantarının gelişmesi için en uygun ortamı yaratmaktadır. Kültür mantarının yetiştirilmesinde daha çok taze at gübresi ya da değişik bitkisel kaynaklı ham materyallerden hazırlanan sentetik (yapay) kompost kullanılmaktadır.

AT GÜBRESİ YERİNE
Her zaman ve yılın değişik mevsimlerinde istenilen nitelikte taze at gübresi bulmak oldukça zordur. Bu nedenle at gübresi yerine geçecek sentetik kompost hazırlama formülleri geliştirilmiştir. Sentetik kompost yapımında buğday sapı, çeltik sapı, çavdar sapı, parçalanmış mısır koçanı gibi kolaylıkla ve ucuza bulunabilecek ham materyaller kullanılır. Parçalanmış mısır koçanları kompost hazırlığında kullanıldığında saman veya çayır otlarıyla 1 /3 veya 1 /2 oran ı nda karıştırılarak kullanılmalıdır.

FERMENTASYON GEREKTİRİR
Kompost ham materyallerinin mantarın yetişmesine uygun besin elementlerine dönüşmesi için kompostun fermantasyonu gerekir. Bu fermantasyonu sağlamak için kompost ham materyaline aktivatör madde denilen azotça zengin organik maddeler katılır. Aktivatör madde olarak, sağlanması kolay olan tavuk, sığır koyun gübreleri ile zeytin prinası, pamuk tohumu küspesi veya buğday kepeği gibi maddeler kullanılmaktadır.

KOMPOST YAPILIŞI ZOR DEĞİL
Kompost yığınlarının yapılması için saman balyaları kompost platformuna taşınarak, 50-60 cm yükseklikte yayılır. Saman üzerine yağmurlayıcı koyarak ya da ince su püskürten bir hortumla 2-3 gün ıslatılır. Bu ıslatma sırasında saman belli aralıklarla alt üst edilerek karıştırılır. Böylece samanın her tarafının aynı oranda ıslanması sağlanır.

% 75 NEM OLMALI
Islatma işlemi sonunda samanın nem oranının % 75 civarına getirilmesi sağlanır. Saman yeterli neme ulaştıktan sonra kaba yığın yapılması işlemine başlanır.



286354
Şekil 1. Kaba yığın safhasının görünümü.




İDEAL KOMPOST
Bugün ülkemizde mantar üretimiyle uğraşan yetiştiricilerin % 90'nının kullandığı Formüle göre kompost hazırlığında bir ton kuru samana;
- 141 kg buğday kepeği,
- 23.5 kg amonyum nitrat, - 13 kg yığın yapımından bir gün önce karıştırılarak hafifçe nemlendirilir.

YIĞIN YAPILIR
Daha sonra kalıp tahtaları kullanılarak 180 cm genişliğinde ve 180 cm yüksekliğinde yığın yapılır. Yığın yapılırken kalıp tahtaların içerisine doldurulan materyal iyice sıkıştırılmalıdır.


286355
Şekil 2. 125 cm genişlik 140 cm yükseklikteki ana yığının görünümü.





Kompost platformunun üzeri kompostu aşırı yağıştan korumak için bir sundurma ile örtülü olmalıdır. Sundurma yapma imkanı yoksa yağışlı günlerde yığınların üzeri bir plastik örtü ile örtülür.

YIĞIN 5 GÜN BEKLETİLİR
Yığının yapıldığı gün "0" gün olarak kabul edilir. Beş gün yığın bu şekilde bekletilerek 5. gün yığının birinci aktarması yapılır.



286356
Şekil 3. Yığının aktarılması.




I. AKTARMA
Bunun için yığın açılarak platform üzerine yayılır ve kompostun kuruyan kısımları ıslatılır: Üzerine 141 kg kepek ve 40 kg melas (şeker fabrikası artığı) eşit bir şekilde serpilir ve sıkıştırılarak tekrar yığın yapılır.

II. AKTARMA
9. gün yığının ikinci aktarmasında kompost tekrar platform üzerine yayılarak havalandırılır. Aktarmalar sırasında kuruyan kısımlar ıslatılır, daha sonra üzerine 60 kg alçı serpilir ve 125 cm genişlik 140 cm yükseklikte yığın yapılır.

III. AKTARMA
12 ve 15. günler tekrar aktarma yapılır. Bu aktarmalar sırasında her defasında kompost yayılır, havalandırılır ve sonra eski yığının dış kenarları yeni yığının iç kısmına gelecek şekilde sıkıştırılmadan tekrar yığın yapılır. Bu aktarmalar sırasında kompostta herhangi bir eklentide bulunulmaz. Yalnızca kompostun kuruyan dış yüzeyleri ıslatılarak nemini kaybetmesi önlenir.

PASTÖRİZASYON
Kompostun fermantasyonu tamamlandıktan sonra hastalık ve zararlıları öldürmek için kompasta pastörize işlemi uygulanır. En etkin ve yaygın pastörize işlemi buharla yapılandır. Bunun için bir buhar kazanına gerek vardır.

BUHARLI PASTÖRİZASYON
Kompost hazırlığının 16. veya 17. günü kompost pastörize odası tabanındaki ızgaralar üzerine kütle halinde 180 cm yüksekliğe kadar fazla sıkıştırılmadan doldurulur. Kompost doldurulduktan sonra oda tabanına döşenen delikli borularla oda içerisine buhar verilir.

60°C'DE 10 SAAT
Başlangıçta pastörize oda kapısı ve havalandırma kanalları kapatılarak kompost sıcaklığının 60°C ye çıkması sağlanır ve 60°C de 10 saat tutularak mantara zarar veren nematod, bakteri, virüs ve zararlı mantari hastalıkların kompost içerisinde öldürülmesi sağlanır.

HAVALANDIRMA YAPILIR
Daha sonra havalandırma kanalları açılarak radyal bir fanla oda içerisine taze hava verilir ve kompostları çıkan amonyak ve C02 gibi zararlı gazların komposttan dışarı atılması sağlanır. Bu safhada kompostun her tonu için saatte 300 m3 taze havaya gerek vardır. Bu şekilde sıcaklık bir miktar düşürülür ve kompost sıcaklığı 52-57°C arasında tutularak kompostun olgunlaştırılması ve mantar miseline zarar veren amonyağın komposttan uzaklaştırılması sağlanır.

6-7 GÜNDE KOMPOST OLGUNLAŞIR
Genellikle 6-7 gün içerisinde kompostun olgunlaşması sağlanır. Kompostta amonyak kokusu tamamen kaybolunca buhar kesilir. Odaya taze hava verilerek sıcaklık 25°C ye düşürülür. Kompost sıcaklığı 25°C düşünce komposta misel ekimi yapılır.

KİMYASAL DEZENFEKSİYON DA YAPILIR
Buharla pastörize yapma imkanı olmayan küçük yetiştiriciler için en uygun yöntemdir. Bu yöntemde kompost hazırlık süresi daha uzundur.

DİKKATLI OLMALISINIZ
Bu yöntemde kompostun 16-17. ,günü pastörize odasına alınması yerine 15. günden sonra kompost her üç günde bir aktarılarak kompost olgunlaştırılması ve amonyak kokusunun komposttan atılması sağlanır.

SIRASIYLA YAPILACAK İŞLEMLER
- Kompost 24. gün 30-40 cm yüksekliğinde ve 2.5 m genişliğinde kompost platformu üzerine kabartılarak yayılır.
- Üzerine 1 m3 kompost için 80 gram ölçüsü ile metilbromid kutuları yerleştirilir.
- Daha sonra kompostun üzeri sağlam, deliksiz, naylon örtü ile örtülür. Kompostdan gazın dışarıya kaçmaması için naylon örtünün kenarları baştan başa kum torbaları ile sıkıca örtülerek sıkıştırılır.
- Naylon üzerinde delik olmadığı kontrol edildikten sonra naylon örtü altındaki metilbromid tüpleri üstten bastırılarak patlatılır. Bu şekilde kompost iki gün bekletilir.
Bu işlemin, bilgili birisi tarafından dikkatlice yapılması gerekir.

YİNE AKTARMA YAPILIR
Daha sonra kompostun üzeri açılarak birkaç defa aktarılır. Aktarma işlemi komposttan metilbromid kokusu tamamen uzaklaşana kadar sürdürülür. Koku tamamen uzaklaşınca ekim yapılır.

HAVA SICAKLIĞI 20°C OLMALI
Metilbromid ile kompostun dezenfeksiyonu yapılırken dikkat edilecek nokta hava sıcaklığının 20°C civarında olmasıdır. Daha düşük sıcaklıklarda metilbromid buharlaşmadığından dezenfeksiyon etkili olmaz.

MİSEL ÜRETİMİ RESMİ VEYA ÖZEL KURULUŞLARDA YAPILIR
Ekimde kullanılan mantar miselinin üreticilerin kendileri tarafından üretilmesi olanaksızdır. Mantar miselleri ancak özel koşullarda ve steril laboratuvarlarda üretilebilir. Bu nedenle mantar yetiştiricileri ihtiyaçları olan miselleri misel üretimi yapan resmi ya da özel kuruluşlardan, ekim gününden 1-2 gün önce almalıdırlar.

MİSEL EKİMİ NASIL YAPILIR?
Ekim işlemi önceden temizlenip ilaçlanmış (% 2 lik formaldehit) bir alanda, 100 kg komposta 500-600 gr. misel serpilerek yapılır. Böylece ekimi yapılan kompost uygulanan yetiştirme sistemine göre kasa, ranza ya da plastik torbalara doldurulur. Kasa ya da ranzalara m2 ye 80-100 kg, plastik torbalara (45-50 cm çapında) 20-25 kg kompost konmalıdır. Kasa ya da torbalar doldurulduktan sonra ya doğrudan yetiştirme odalarına ya da misel ön gelişme odalarına yerleştirilirler.


286357
Şekil 4. Misel ekimi ve torbalara doldurma.



KULUÇKA DÖNEMİ
Misel ön gelişme dönemi kompost içine karıştırılan mantar misellerinin gelişmesi için belirli sıcaklıkta tutuldukları dönemdir. Misel ön gelişme döneminde kompost sıcaklığının 20-25°C arasında tutulması gerekir. Kuluçka dönemi dediğimiz bu dönemde hastalık ve zararlılara karşı koruyucu olarak, oda haftada 1 kez % 1 lik formaldehit ve % 0.1 lik DDVP ile ilaçlanır.

RUTUBET YÜKSEK OLMALI
Kompostun kurumasını önlemek için oda nemi % 85-90 arasında tutulmalıdır. Kuluçka dönemi yaklaşık 15-18 gündür. Bu süre için de misel kompostun her yanını sarar ve oda içinde mantar kokusu hissedilir. Sonra misel gelişmesini tamamlayan kompostun üzeri örtü toprağı ile örtülür.

ÖRTÜ TOPRAĞI HAZIRLIĞI
- Mantar yetiştiriciliğinde örtü toprağı, gelişen misellerin meyve verme aşamasına geçirilmesi için gereklidir.
- Ayrıca örtü toprağı kompostun kurumasını önler, dışarıdan gelebilecek hastalıklara karşı korur ve en önemlisi mantarın su ihtiyacını karşılar.

EN İYİ ÖRTÜ TOPRAĞI
Örtü toprağı olarak kullanılacak toprakta öncelikle su tutma kapasitesinin yüksek olması istenir. Bu amaçla kullanılabilecek en iyi toprak torf ya da turba dediğimiz topraktır. Kullanılmadan önce toprak parçalanır ve kireç ilavesiyle pH'sı 7.5 civarına getirilir.

ÖRTÜ TOPRAĞI TEMİZ OLMALI
Örtü toprağının hastalık ve zararlılardan arındırılması gerekir. Bunun için;
- ya pastörize odasında buhar verilmek suretiyle 60°C de 3 saat pastörize edilir.
- ya da kimyasal yolla dezenfekte edilir. Kimyasal yolla dezenfeksiyon için 1 m3 toprağa 1.5-2 It formaldehit gelecek şekilde ilaçlanır, üzeri plastik örtü ile örtülerek 2 gün bekletilir. Daha sonra örtü açılarak iyice havalandırılır.
Örtü toprağı örtülmeden önce mantar yastıklarının üzerleri düzeltilir. Hastalık ya da zararlı varsa bunlar ilaçlanır.


286358
Şekil 5. Örtü toprağı serilmeden önce ilaçlamanın yapılması.



ÖRTÜ TOPRAĞI DÜZGÜN SERİLİR

Dezenfekte edilmiş ve nemlendirilmiş örtü toprağı yastıklar üzerine 3.5-4 cm kalınlıkta düzgün bir şekilde yayılır.


Kaynak (http://www.tarim.gov.tr/files/hizmetler/yayinlar/e-kitap/sebzecilik/mantar.htm)

Mine Pakkaner
18-07-2007, 17:59
TOPRAK KURUMAMALI
Toprak örtümünden sonra oda % 1 lik formaldehit ve % 0.1 lik DDVP ile ilaçlanır ve bu ilaçlama haftada 1 tekrarlanır. Örtü toprağı döneminde toprağın kurumamasına özen gösterilir. Sulama yağmurlama şeklinde toprağı nemli tutacak ölçüde yapılır. Aşırı sulamadan ve komposta su kaçırmadan sakınılmalıdır.



286353
Şekil 6. Örtü toprağının serilmesi.





SICAKLIK KADEMELİ DÜŞÜRÜLÜR
Örtü devresinin ilk günlerinde oda sıcaklığı 20°C de tutularak bu sıcaklık yavaş yavaş düşürülmelidir. İlk mantar taslakları görüldüğünde sıcaklık 15-17°C'ye düşürülmüş olmalıdır.

HAVALANDIRMA GEREKLİDİR
Havalandırmaya toprak örtümünün ikinci haftasından itibaren başlanır. Toprak örtümünden 18-20 gün sonra yastıklar üzerinde mantarlar görülmeye başlar. Mantar taslakları toprak yüzeyinde görülmeye başladığında sulama kesilir ve mantarlar nohut büyüklüğüne gelene kadar sulama yapılmaz.

TEMİZLİK ŞARTTIR
Hasat işlemi bittikten sonra yastık yüzeyleri kontrol edilmelidir. Hasat sırasında yastık yüzeyi üzerinde oluşabilecek boşluklar temiz toprakla kapatılmalı, yastık üzerinde kalan sap ve kök artıkları toplanarak temizlenmelidir.

HASAT 1 AY SÜRER
Mantarın ekonomik hasat süresi 35-45 gündür. m2 ye mantar verimi bu süre içinde ortalama 15 kg civarındadır.

HASAT SONRASI TEMİZLİK
Hasat süresi sonrasında yetiştirme odası boşaltılır. Oda temizlenip yıkandıktan sonra % 4 lük formaldehit ile ilaçlanmalıdır. Bu işlem yapılmadığı taktirde daha sonra içeriye alınacak temiz ürün için hastalıklı bir ortam yaratılmış olur. Ilaçlamadan sonra oda iyice havalandırılmalıdır. Bu durumda oda ikinci parti ürün için hazırdır.

MANTARINDA HASTALIK VE ZARARLISI VARDIR
Mantar yetiştiriciliğinde temizlik koşullarına uyulmadığı ve gerekli önlemler alınmadığında, üretimde hastalık ve zararlılardan dolayı verim düşüklüğü kaçınılmazdır. Üretimde hastalık ve zararlıları en aza indirmek için şu önlemlere özen gösterilmelidir.
- Kompostun fermantasyonunun iyi yapılması.
- Kompost ve örtü toprağının yeterli dezenfeksiyonu.
- Misel gelişme ve hasat dönemlerinde sıcaklık ve nemin istenen düzeylerde tutulması.
- Ekimden itibaren koruyucu ilaçlamaların düzenli olarak yapılması.
- Havalandırma ve kapı girişlerine sineklik teli ve filtrelerin konması.
- Çevre temizliğine özen gösterilmesi.
- Yetiştirme alanlarında çalışan kişilerin temizlik koşullarına uymaları.

ÖNEMLİ ZARARLILARI
Mantar yetiştiriciliğinde zararlıların başında kırmızı örümcekler, sinekler ve nematodlar gelir. Bunlar çoğunlukla mantar miselleriyle beslenerek verimin düşmesine neden olurlar.

ÖNEMLİ HASTALIKLARI
Yetiştiricilikte en çok rastlanan hastalıklar ise kuru kabarcık, yaş kabarcık, bakteriyel leke, mürekkep mantarları, beyaz ve kahverengi alçı hastalıkları, yeşil, sarı ve kahverengi küflerle, örümcek ağı küfüdür. Bu hastalıklar mantarın besinine ortak olarak ve mantar kalitesini düşürerek zararlı olurlar. Çoğunlukla üretim sırasında yapılan hatalar nedeniyle ortaya çıkarlar ve mücadele edilmediğinde büyük verim kayıplarına neden olurlar.

Kaynak (http://www.tarim.gov.tr/files/hizmetler/yayinlar/e-kitap/sebzecilik/mantar.htm)

sokak lambası
20-12-2007, 23:04
Merhaba arkadaşlar,
depo içinde deneme amaçlı olarak oda sıcaklığında yetişen kültür mantarlarından üretmek istiyorum. Yetiştirme ortamı için nasıl bir karışım yapmam yapılması lazım? Ayrıca mantar tohumlarını toplamak mümkün müdür?

Harun Parlak
20-12-2007, 23:21
Sayın sokak lambası buralara bir göz atın işinize yarar bilgiler burada sanırım
http://www.erzurum-tarim.gov.tr/teknik/bitkisel/mantar.htm

rerkel
29-12-2007, 10:30
Merhaba arkadaşlar,
depo içinde deneme amaçlı olarak oda sıcaklığında yetişen kültür mantarlarından üretmek istiyorum. Yetiştirme ortamı için nasıl bir karışım yapmam yapılması lazım? Ayrıca mantar tohumlarını toplamak mümkün müdür?

Kültür mantarı yetiştirmek için özel karışım hazırlamanız gerekir, bu karışım yetiştireceğiniz mantarın cinsine göre değişir.

Eğer beyaz şapkalı mantarlardan yetiştirmek isterseniz daha önce Mine Pakkaner'in verdiği bilgilerdeki gibi hazırlayabilirsiniz. Ancak bu işlem zordur ve az bir miktar için uygulanması zordur. Ancak kompost dediğimiz bu ortamı hazır olarak satın alabilirsiniz.

Mantarın tohumunu toplamak da mümkün değildir. Mantar spor ile çoğalır ancak bunu doğrudan çimlendirmeniz mümkün değildir. Mantar tohumu (misel) üreten firmalar var; onlardan alabileceğiniz gibi kompostu hazır ekilmiş halde de alabilirsiniz. Daha fazla bilgiye ihtiyaç duyarsanız yardımcı olurum.

Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Enstitüsünden veya Kocaeli Üniversitesi Aslanbey Meslek Yüksek Okulu Mantarcılık bölümünden alabilirsiniz.

Egzotik mantar çeşitleri (shiitake, istridye mantaı gibi) farklı ve daha kolay hazırlanabilen bir ortamda yetiştirilebilmektedir. Egzotik çeşitler ile ilgili olarak bilgi@kirmizireishi.com adresinden bilgi alabilirsiniz. Kolay gelsin.

gurbik67
13-01-2009, 21:06
arkadaşlar merhaba bu mantar yetiştiriciliği öyle kolay yapılacak bir uğraş değil mine pakkanerin mesajındaki şekil 5 teki gibi bir insanın kendi başına yapacağı karışım değilda değil bunu yapan şirketler var bundan 1,5 yıl önce bir arkadaşım ticari amaçla yapıyordu çok pahalı bir uğraş hazır alınan kompostu hazırlayıp ekiyorsun asgari 20 gün devamlı toplanılan mantardan sonra o kompostu atıyorsun yerine tekrar yeni kompost alıyorsun .neticede bende yapabilirim dedim 250 adet hazırlanmış kompost ekilmiş mantar toprağı ile başa çıkamadım.birincisi kılimanın olması şart ikincisi havalandırma tamamıyla karanlık ortam günde elinde 3 kere sprey su uğraşması çok zor altından çıkamadım 240 poşeti bahçeye döktüm kalan 10 taneye bile pes ettim.ticari anlamda düşünenlerin bunun için eğitimi şart . aşağıda ozaman yetiştirdiğim mantarlardan bir taesi

nariçi
13-01-2009, 21:34
Arkadaşlar bir kuyumuz var, sarnıç gibi. Su seviyesinin hemen üstünde 3x3 m. genişliğinde 2 m. yüksekliğinde bir ara odacık var. Bunun üstünde kulübe-giriş odacığı var (Dinamo ve servis odası).

Şimdi bu arada bulunan karanlık oda da mantar yetiştirme çoktandır düşündüğüm konu, kaynak olacak dergi ve kitapçıklar da var, ancak uygulamalı danışma olmayınca yapamadım. Önemlisi misel'i nasıl nereden temin edeceğim, bu kuyu odasında olabilir mi?

Kışın ılık oluyor, yazın serin oluyor ama termometre ölçümleri ile izlemedim. Nem ölçer almak lazım ama aşağıda 30 ton su bulunduğu ve arada 1x1 m. ve 50x50 cm. açıklık nedeniye uygundur sanırım.

Bilen arkadaşların düşüncelerini bekliyorum.

yahya07
21-01-2009, 23:15
antalyada bir ton komposttan 250 kg ile 380 kg arasında verim alınıyormuş.buda benden ek bilgi.

muammer74
17-02-2009, 20:19
firmanın telefonlarını albilirmiyiz

nariçi
17-02-2009, 22:22
Hazır mantar kitleri uygulaması yapılan başlıktan buraya link verilse burada da o başlığın linki koyulsa iyi olacak. (Denizli'den yapılan parekende satış)

agozce
18-02-2009, 01:35
Arkadaşlar merhaba,

Trüf mantarı satın alan bir yer biliyormusunuz?. Antepten bir arkadaşım doğada olduğunu ve satmak istediğini söylüyor.

tenar
19-02-2009, 16:04
firmanın telefonlarını albilirmiyiz

Denizli'deki firmanın adresi burada.

http://www.agromantar.com/kitlerimiz.html

KURT BEY
04-05-2009, 19:52
Merhaba arkadaşlar,Mantarlar hakkında ki engin bilgilerinizi bu platform altında paylaşırsanız çok faydalı olur.

-Pazardan aldığım normal Beyaz Şapkalı Kültür Mantarını gövdesinden ayırdım ve Kahverengi yerini alta bakacak şekilde koyup üstüne bir ağırlık koydum.

Bir gün bekledikten sonra sporların kağıdın üstüne döküldüğünü gördüm.Sporları alıp hazır olarak satılan bahçe toprağını küçük bir tasa koyarak sporları ekledim.Tası birkaç saat arayla nemlendiriyorum ve karanlıkta duruyor.Acaba bu sporlar mantara dönüşürmü?

Kharel
04-05-2009, 22:55
yukarıda ancak laboratuar ortamında olacağına dair bir yazı var.

lisedeyken bir arkadaşımla hep kültür mantarı işine girmeyi düşünürdük burda mine hanım'ın paylaştığı bilgileri okuduktan sonra bu hayallerim de yıkılmış oldu

eylems
05-05-2009, 01:28
Kültür mantarı tohumlarından ya da sporlarından Eminönü'nde satılıyor. Bir miktar alıp deneme yaptım ve başarısızlıkla sonuçlandı. Hazır ekilmiş karışım almak daha iyi sonuç verir mi onu da bilmiyorum.

makromantar
14-05-2009, 12:26
Size mantarlar hakkında her konuda bilgi alabileceğiniz bir link vereyim
http://makromantar.forumup.web.tr

CamGuzeli
14-05-2009, 21:08
Amanita sp. türleri nasıl üretilir? Üretmeyi düşünüyorum, bilgisi olan yardımcı olursa sevinirim.

makromantar
15-05-2009, 07:37
Amanita sp. türleri nasıl üretilir? Üretmeyi düşünüyorum, bilgisi olan yardımcı olursa sevinirim.

Neden amanitalar gibi zehirli türleri üretmek istiyorsunuz anlayamadım Amanita muscaria gibi görsel güzelliği olan mı yoksa amanitaların içinde yenilebilir olan Amanita caesarea' yi mi üretmek istiyorsunuz?

CamGuzeli
15-05-2009, 22:11
Tabi ki A. muscaria. Alternatif tıpta kullanımı olduğunu duydum. Spor ya da misel olarak nereden temin edilebilir acaba? Doğada, Türkiye'de bulunur mu?

makromantar
23-05-2009, 12:27
Türkiyede bolca bulunur. Doğadan onlarca çeşit mantar toplar ve incelerim Elimde muscarianın spor izi baskısı yok ama eğer isterseniz yaz sonunda size spor tohumlarını yollarım ama merak ediyorum bu işi nasıl yapıcaksınız bu konuda tecrübeniz varmı? yanlış anlamayın merakımdan soruyorum saksıda mantar yetiştirmek benimde hayalim.

kadirli
26-05-2009, 11:43
Haziran ayında kültür mantarı ekilebilir mi?

denizakvaryumu
26-05-2009, 13:28
Mantar misellerinin yetişmesi için sterilize edilmiş kompost-karışımdan söz ediliyor.

Doğal ortamda yetişen mantarların miselleri sterilize edilmiş ortam bulamadıklarına göre neden ille de sterilize bir ortam?

ilkerr54
26-05-2009, 19:40
bende cok merak edıyorum bu kultur mantarını ekimini rutubetlı karanlık bır bodrumum var acaba eksem cıkarmı her toprakta yetisirmi ?

fatih2009
26-05-2009, 19:52
Ben bir sezon yetistirdim.Isterseniz yardımcı olabilirim biraz.Yalnız mantarın kültürü oluyor.Cuvalların icinde bulunuyor.Ya bulundugunuz yerde mantar kooperatifinden almalısınız ya da bir ziraatciye hazırlatmalısınız.Ortam ılık,nemli,steril(sinek bocek olmayacak ve girise koyacagınız sönmemiş kirecle ayakkabılarınızın altını temizleyeceksiniz)olmalı.Her donem yapılabilir ama malum yazın ısıtma masrafı olmadıgı icin daha uygun.Ben amatorce 1000 cuval deneyeyim dedim ve iyi getirisi olmustu.

eylems
27-05-2009, 02:39
Eminönü'den 100 gr kadar almıştım. Ufak karpuz çekirdeği gibi ama yuvarlak ve beyaz tohumlardı. Kendimce karanlık bir yerde bir leğende deneme yaptım sanırım olmadı. Bir yerlerde hata yaptım ama bilemiyorum neydi. Üzerinde de fazlaca durma şansım olmadı. Bilgili arkadaşlarımız ayrıntıları paylaşırlarsa sevinirim.

denizakvaryumu
27-05-2009, 07:50
Ufak karpuz çekirdeği gibi mantar tohumu mu ???

Mümkün değil derim :)

Kharel
27-05-2009, 22:24
ben de bu strel ortamı hiç anlayamadım. yahu doğada bu sporlar steril ortamı nerden buluyor.

CamGuzeli
29-05-2009, 14:45
Sevgili macromantar, saksi derken kafa mi dediniz? Ben evimin altında klimalı loş 200karemetre yer var, ondan sordum. Ortam uygun olduğundan değerlendirmek istedim. Bilgi var, mycell yoq.....:)))))))))

makromantar
30-05-2009, 08:26
Sevgili macromantar, saksi derken kafa mi dediniz? Ben evimin altında klimalı loş 200karemetre yer var, ondan sordum. Ortam uygun olduğundan değerlendirmek istedim. Bilgi var, mycell yoq.....:)))))))))

Sevgili camgüzeli saksıyı genel anlamda kullandım, yani maksat evde yetiştirmek, bu küçük bir sera, bir akvaryum,bir saksı **** sizin dediğiniz gibi bir kafa vs.. herşeyden olabilir. Şayet ben bu işi için kullanmadığım akvaryumu uygun buluyorum.

Evinizin altındaki ortam için gerçekten çok şanslısınız, bunu en güzel şekilde gönlünüzce değerlendirin ******, Size mantarlar konusunda elimden geldiğince yardım etmeye çalışırım. Yanlız amanita için yaz sonuna kadar beklemelisiniz bulunduğum bölgedeki çamlıktan sizin için toplayıp ufakta bir misel çalışması yapar öyle yollarım sporunuda yollarım sizde denersiniz. Belki o kadar beklemeye de gerek kalmaz yarın yine bir arazi taramasına çıkıcam bakarsınız karşıma çıkıverir, mesela geçen hafta botelus,Xerocomus,hypholomafasciculare
,Ganoderma applanatum ve birkaç zamanı geçmiş puflballs birde sizin muscaria'nın yakın akrabası olan amanita vaginata buldum.


Saygılar,
Ömer karaman.

denizakvaryumu
30-05-2009, 20:34
Sn.makromantar
bahçemde (Ankara kışın -20 yi rahat görür) 3-4 tane meşe ağacı var.

Bu meşe ağaçlarına mantar aşılamak istiyorum.Hangi mantarları ve nasıl aşılanacağı konusunda önerileriniz nedir?

makromantar
01-06-2009, 08:23
Sn.makromantar
bahçemde (Ankara kışın -20 yi rahat görür) 3-4 tane meşe ağacı var.

Bu meşe ağaçlarına mantar aşılamak istiyorum.Hangi mantarları ve nasıl aşılanacağı konusunda önerileriniz nedir?


Bu işi canlı olan ağaçlara yapmak uygun olmaz.

optimus
05-06-2009, 07:13
Bu işi canlı olan ağaçlara yapmak uygun olmaz.

bir mantar yetiştiricisi olarak buraya yazmaya ihtiyaç hissettim :dilli::D neden mi fotoğrafa bakarsanız daha iyi anlaşılır...

kendiliğinden çıktı 2 günde bu kadar oldu, gerçi ölüyor. nasıl çimlendi ordan naıl çıktı bilmiyorum artık :D

optimus
05-06-2009, 07:14
şimdi onu ordan çıakrtaağım. süs bkiminin saksısında çıkmış bu durumla da ilk kez karşılaşıyorum :D

makromantar
05-06-2009, 07:36
bir mantar yetiştiricisi olarak buraya yazmaya ihtiyaç hissettim :dilli::D neden mi fotoğrafa bakarsanız daha iyi anlaşılır...

kendiliğinden çıktı 2 günde bu kadar oldu, gerçi ölüyor. nasıl çimlendi ordan naıl çıktı bilmiyorum artık :D

Bence çıkartmasanız daha iyi olurdu zaten öyle fazla uzun ömürleri yok hayvancıkların,;) ayrıca ölmesinin sebebi muhtemelen sıcaklıktaki artıştır.

slck
19-06-2009, 01:48
iyi geceler arkadaşlar.kuruttuğum mantarlarda biraz koku var sanki çürük gibi ama kuruduktan sonra böyle bir koku aldım daha önce yoktu...ben bu mantarları yesem tehlikeli mi olur acaba ? bir de kuruturken nem alıcı kullandım acaba ondan dolayımı oldu..yardımcı olursanız çok sevinicem

makromantar
08-07-2009, 07:44
iyi geceler arkadaşlar.kuruttuğum mantarlarda biraz koku var sanki çürük gibi ama kuruduktan sonra böyle bir koku aldım daha önce yoktu...ben bu mantarları yesem tehlikeli mi olur acaba ? bir de kuruturken nem alıcı kullandım acaba ondan dolayımı oldu..yardımcı olursanız çok sevinicem

Kuruttuğunuz mantarda koku var ise muhtemelen iyi kurutamamışsınız demektir. Bu mantarları tüketmenizi önermem ayrıca nasıl bir kurutma yaptığınızı tam olarak anlatırsanız size nerede yanlış yaptığınızı anlatabilirim.

Judas
15-07-2009, 13:50
Sn. makromantar

Bu yukarda yazılan kompostta her tür mantar yetişirmi ? Amanita Muscaria, Kültür Mantarı vs. yoksa her türün daha verimli olduğu kompostlarmı vardır ?

makromantar
03-08-2009, 14:45
Sayın judas kompost demek bir yetiştirme ortamı demektir, mantıken de düşünürsek binlerce türü olan bir ailenin tüm üyelerinin aynı ortamda yetişmesini beklemek yanlış olur. Ama ****** genel olarak amanita,agaricus gibi agaricaleslerin çoğu aşağı yukarı aynı kompostta olabilir.

kğzarslan
03-10-2009, 17:06
arkadaşlar 180 m2 bir bodrum katı var mantar yetiştiriciliği yapmak istiyorum bu işin sadece hevesle değil çabayla, uygun ortamı bulmayla da ilgisi olduğunu biliyorum bu işi yapan arakadaşlardan 180m2 yere hangi sistemi kurmam gerektiğini ve bunun bana maliyetinin nekadar olacağını tahminen söylerlerse sevinirim.

kğzarslan
04-10-2009, 10:29
arkadaşlar bana cevap verecek olan yokmu

bari
20-10-2009, 19:12
Trüf mantarı ile ilgili bir başlık bulamadım, ama açsak ve bilgilerimizi paylaşsak çok güzel olur. Bizim ülkemizde dolaman diye biliniyor. Yurtdışında özellikle İtalyada kilosu 2500 eurodan başlayan türleri varmış. Bulmak için köpek yetiştiriyorlar. Besin değeri çok yüksek. Bir sitede truffle yapan fide görmüştüm. Uygun toprak yapısı oluşturulduğunda kökü truffle oluşturuyor. Fide satılıyor.

denizakvaryumu
20-10-2009, 19:52
http://www.blackmoor.co.uk/product_info.php?products_id=799

nasıl bir ortama dikilmeli?

bari
20-10-2009, 23:12
Yüksek ph. 7-8 civarı. Ortama kireç eklenerek sağlanabilir diyor.

denizakvaryumu
21-10-2009, 00:08
108965

http://www.gardeningexpress.co.uk/ProductDetails.asp?ProductID=537

bari
21-10-2009, 11:47
108965

http://www.gardeningexpress.co.uk/ProductDetails.asp?ProductID=537

Meşeye benziyor. Bir ara bu işe el atalım:)

denizakvaryumu
21-10-2009, 12:49
Türkiye'de benzer türleri var özellikle Konya'da .

http://www.hurriyet.com.tr/gundem/11548921.asp

Yukardaki saksıdaki bitkinin yerini de "domalan otu" almış.

Bu otun olduğu yerde bu mantar var.

bari
21-10-2009, 14:29
Bizim bu taraflarda Emirdağın köylerinde oluyor. 5-6 senede bir oluyor diye biliyorum. Hatta bir köy varmış, çayırlığı ihaleye çıkarıyormuş, dolaman olan.

denizakvaryumu
21-10-2009, 17:47
Benim merak ettiğim domalan otu ile yukarda 45.mesajdaki bitkinin aynı olup olmadığı?

bari
21-10-2009, 19:04
YOk değildir bence. O gerçektten ottur. Çünkü bildiğim dolaman çayırlıkta oluyor. Hatta bu sene kilosu 10 tlden satıldı. Çok boldu. Normalde 30-40 falan diye biliyorum. Patates gibi yemeğini yaptık . Lezzetli.

aphross
31-12-2009, 01:26
arkadaşlar sadece aileme yetecek kadar az miktarda ganoderma mantarı yetiştirmek istiyorum. bodrum katında uygun koşulları oluşturabileceğim boş alanım var. bu mantarın tohumunu nereden temin edebilirim acaba?

gece
31-12-2009, 14:15
arkadaşlar sadece aileme yetecek kadar az miktarda ganoderma mantarı yetiştirmek istiyorum. bodrum katında uygun koşulları oluşturabileceğim boş alanım var. bu mantarın tohumunu nereden temin edebilirim acaba?

Bu mantarla ilgili bir konumuz var, bakın burada (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=3617).

Yalnız bu konuda ülkemizin en yetkili mantar uzmanlarından Jilber Barutçiyan, bu mantarla ilgili hiçbir bilimsel kanıt olmadığını ısrarla söylüyor, kendisinin yazdığı yazıları (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=18286&highlight=isvi%E7re) baştan sona iyice okumanızı şiddetle tavsiye ederim.

Ayrıca burada da mantarla ilgili diğer konuları da görebileceğiniz ve kolayca sıralayıp, bulabileceğiniz bir listemiz (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=18313) var.

Tüm bunları bence bir inceleyin sonra yine de kültürden üreteceğim diyorsanız, internetten ismiyle arattığınızda sonuç alabilirsiniz. Şimdiden kolay gelsin.

Heaven
08-03-2010, 10:58
Mart 2010 geldi hala pazarlarda donbala dolamana naralarını duyamadık.
sanırım bu sene fazla olmayacak.
Sizler de pazarlarda görür iseniz, buraya da aktarınız.

sami sarı
09-03-2010, 01:47
Selam. Ben aranıza yeni katıldım. Size ilginç gelebilecek bir olay anlatmak istiyorum. Bahçe işlerinde pek iyi olmadığım için verim alamıyordum. Bahçeyi bir sene nadasa bıraktım ve Kasım ayında inek gübresi aldım. Gübre o sene aynı yerde kaldı. Yazın gübre çöktüğünde yaydım. Fakat olduğu yere sadece. Ocak ayında bahçede gezerken gübrenin içinde yüksek otların arasında kuzu mantarı çıkmıştı. hiç şüphe duymadan alıp pişirdim. Ve çocukluğumda yediğim o şahane lezzetli kır mantarlarının tadını buldum.

denizakvaryumu
09-03-2010, 07:35
Kuzu mantarının miselini bulabilsem ben de deneyeceğim.

denizakvaryumu
09-03-2010, 07:36
Meşeye benziyor. Bir ara bu işe el atalım:)

Ben varım :)

sami sarı
09-03-2010, 14:30
selam dostlar. bir sorum olacak. yukarıdaki yazımda bahsettiğim gibi bahçeye attığım gübrenin içine mantar tohumları nerden karışmış olabilir. gübreyi inekleri olan bir arkadaşımdan aldım.arkadaş ineklerini kapalı ahırda bakıyor. küçükte bir ağılı var. yani ot ve yem verip bakıyor.gübrelerinide hemen ahır yanındaki bahçeye döküyor. mantar sporu ve tohum karışması imkansız. nasıl oluyorda bu şekilde mantarın yetişecek ortamı hazırlanmış oluyor. bu olay benim için çok ilginç. çünkü bu mantar işinden hiç anlamam. eğer bu konuyu aydınlatabilirseniz benim için mantar yetiştirme kolaylaşır. yani tohum aramadan mantar yetiştirebiliriz. potansiyel var ama kullanamıyorum. bahçe gübre ortam müsait. inşallah sayenizde aydınlanırım.NOT... bu siteyi bulduğum için çok seviniyorum.sağlıcakla kalın.

gece
09-03-2010, 15:19
Selam dostlar, bir sorum olacak; yukarıdaki yazımda bahsettiğim gibi bahçeye attığım gübrenin içine mantar tohumları nereden karışmış olabilir?

Gübreyi inekleri olan bir arkadaşımdan aldım. Arkadaş, ineklerini kapalı ahırda bakıyor, küçükte bir ağılı var. Yani ot ve yem verip bakıyor. Gübrelerini de hemen ahır yanındaki bahçeye döküyor.

Mantar sporu ve tohum karışması imkansız.

Nasıl oluyor da bu şekilde mantarın yetişecek ortamı hazırlanmış oluyor?

Bu olay benim için çok ilginç. Çünkü bu mantar işinden hiç anlamam. Eğer bu konuyu aydınlatabilirseniz benim için mantar yetiştirme kolaylaşır. Yani tohum aramadan mantar yetiştirebiliriz. Potansiyel var ama kullanamıyorum. Bahçe, gübre, ortam müsait. İnşallah sayenizde aydınlanırım.

NOT... Bu siteyi bulduğum için çok seviniyorum. Sağlıcakla kalın.


Forumumuzun bu bölümünde (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=18286) mantarlar hakkında fikir sahibi olabileceğiniz güvenilir yazılar mevcut.

Mantarlar ile ilgili diğer konulara da bu liste (http://www.agaclar.net/forum/forumdisplay.php?f=369)yi ve/veya forumumuzun arama (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=19355)bölümünü kullanarak ulaşabilirsiniz.

Ancak yeni üye olduğunuzdan dolayı hepsinden önce hepimizin uyduğu kurallarımız (http://www.agaclar.net/forum/forumdisplay.php?f=140)ı ve kullanım kolaylıkları (http://www.agaclar.net/forum/forumdisplay.php?f=102) bölümlerimizi okuyup, kendinizi de tanıttıktan (http://www.agaclar.net/forum/forumdisplay.php?f=82) sonra, temel Türkçe imla kurallarını yok sayan yazılarınıza biraz daha özen göstermeniz gerektiğini hatırlatmalıyım.

Yazınızı alıntılarken bariz Türkçe hatalarını düzeltmeye çalıştım, ancak bunu her zaman ve herkes için yapamayacağımız için biraz gayret göstermenizi rica ediyoruz.

Ortak yarar düşüncesiyle ortaya konup, yıllardır uyguladığımız kuralları hatırlattığım için kırılmayacağınızı umuyor, sağlık ve devamlılığınızı diliyorum.


gece
mantarlar hakkında hepimizin öğreneceği daha çok konu var diyen forum kişisi.

bubalus
11-03-2010, 23:08
Mantar sporunun(tohum dediğiniz) karışma ihtimalinin olmaması asıl ihtimal dışıdır. Spor yapı itibari ile çok hafif, toz zerreciği büyüklüğünde, mantarın azıcık ergenleşip lamellerini açtığı andan itibaren dünyaya saldığı rüzgarla uçabilir, uzun süre canlı kalabilir. Evimizdeki, buz dolabımızdaki soğuk ortamda dahi şapkalı olmasa da mantarlar(küfler) üreyip yayılır ki sporun ahırda bulunmasına da gerek yoktur. gübrenin beklediği süre zarfında soluduğumuz havada bile bulunan mantarların gübre üzerine konması beklenen birşeydir.

Şimdi sorabilirsiniz neden her gübre yığınında mantar oluşmuyor diye. Çünkü her gübre yığını istenilen nem-sıcaklık dengesine sahip değildir. Gübrenin saklandığı yerin şanslı özelliğinden dolayı böyle bir hediyeye sahipsiniz.

sami sarı
12-03-2010, 01:55
Bubalus bey sorduğum sorunun cevabını sizden aldım ve çok teşekkür ediyorum. Mantar sporları demek oluyorki havadan uçup toprak ve gübreyle buluşabiliyor. Ama ben çok kısmetliyim demekki. Çünki bizim bahçede kuzu mantarı çıktı. Bir sorum daha olacak. Kuzu mantarı sporu veya tohumu o çevrede hiç kuzu mantarı olmadığına göre kaç km uzaktan uçup gelmiş olabilir. ilginç bir durum değilmi ?

bubalus
14-03-2010, 22:38
Mantarlar kuytu köşelerde, gölgeliklerde ayak basmayan dolayısıyla ayak da görmeyen yerlerde çıkarlar genel olarak. Renk bakımından desen bakımından bir bukalemundan daha iyi saklanabilir. ve topraktan yukarı doğru çıkarken sırtında altından çıktığı zemin kalıntılarını da taşır. Kuzu mantarı eciş bücüş tabiyatıyla belki hemen yanıbaşınızda olmasa bile hala çiğnenmemiş bi ağaç gölgeliğinde serpilip dünyaya sporlarıı püskürtüyorlardır muhtemelen. Yoksa kendi kendine var olmuş olması gerek ki, bu da zor biraz :D Pasifik okyanusun ortalarındaki adaların bazılarında suların hareketiyle hayat yok olup tekrar başlıyor dalgaların çarpmadığı zamanlarda. nasıl mı? Göçmen kuşların dışkılarındaki tohumlarla. Eğer bu mümkünse, düşünün :D

denizakvaryumu
21-05-2010, 14:58
Meşhur Trüf mantarı ile ilgilenenler için;

------------------------------------------

Size gerek karasal iklimlere tamamen uygun olan Yaz Trüfünü (Tuber aestivum,+ uncinatum) gerekse ılıman iklime uygun olan Siyah Kış Trüfünü (Tuber melanosporum) aşılı olarak öneririz. Her iki tür de bütün dikim talimatları ve sertifikaları ile tedarik edilecektir. Ağaçlarımız çok yüksek kalitedir.

Yaz trüfü daha geniş sıcaklık oranına toleranslıdır ve daha iyi satılabilir(çok sıcak ve çok soğuk havaya dayanıklıdır).

Sıcaklığın uygun olduğu yerlerde melnaosporum dikebiliriz (en soğuk ayda ortalama 24 saatlik süreçte 10 dereceden sıcak (0-10) olmayacak, en sıcak ayda ortalama 24 saatlik süreçte 26 dereceden sıcak (18-26)olmayacak).

Eğer yazlar çok sıcak kışlar da çok soğuk ise Tuber aestivum/uncinatum önerebiliriz.

Akdeniz ikliminin hakim olduğu bölgelerde her dem yeşil meşe Pırlan meşesi dikilecektir. Bu tür aşılı meşeler hali hazırda mevcut bulunduğundan Ekim - Kasım 2010 tarihlerinde dikim yapmak mümkündür. Dikmek istediğiniz fidan miktarı fiyatının % 10 u peşin ödenir. Geri kalanı fidanların teslimatı sürecine göre ödenir.

Karasal iklimin hakim olduğu bölgelerde bölgeye özgü meşeler tercih edileceğinden, ilk önce bölgeden toplanan meşe tohumları İngiltere'ye gönderilecek, aşılama ve fidan olma sürecini tamamladıktan sonra Türkiye'ye getirilecektir. Örneğin, Nevşehir'de trüf çiftliği kurmak isteyen bir çiftçi Ekim-Kasım 2010 tarihlerinde toplayacağımız tüylü meşe tohumlarını beklemesi gerekecektir. Bu tohumlar İngiltere'ye gönderilip, aşılama ve fidan olma aşamasını tamamladıktan sonra dikime hazır hale gelecektir.

Ağaç çeşitleri Fındık (Corylus avellena), Meşe(Quercusrobur) ya da Pırnal'dır (Quercus ilex).

http://www.trufciftlikkurulum.com/index.php?sayfa=satis

selim_50
21-05-2010, 15:30
sayın sami sarı;
kültür mantarının tohumu, aşılanmış buğday dır. bu tohumlar uygun ortamlarda mantar olarak çıkar, (nem ısı ve ışık gibi) İneklere de yem olarak saman ve buğday vb. verilmiş olabilir, atık buğdaylar veya gübre içindeki kalıntıları uygun ortamı bulunca mantar olarak çıkmışlardır
bu kadar basit.
kolay gelsin

the_mc
19-11-2010, 09:02
kültür mantarı yerine ağaç kütüleri veya talaşta yetişen mantarlar var. o tür mantarları yetiştirmeniz daha kolay.

mantar yetişmesine uygun kompost yapabilecekseniz agaricus spp leri yetiştirebilirsiniz. kültürü yapılamayan mantarlarda zaten yetiştirmeniz olanaksız.

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=7135&highlight=doku+k%FClt%FCr%FC+hobi
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=20689&highlight=doku+k%FClt%FCr%FC+hobi

burda yapılan çalışmalarda ki gibi ilk önce miselyumu çogaltıp uygun materyal üzerine sardırıyoruz. zaten bu işi miselyum satan insanlarda böyle yapıyor.

evde mantar yetiştirilir. her mantar kültürü farklıdır ve degişik metodlarla üretim gerçekleşir. illa mantar üretcem diyorsanız sıfırdan başlamayın. mantar üretimi çok zordur.

zincirbozan
30-12-2010, 02:35
Mantar misellerinin yetişmesi için sterilize edilmiş kompost-karışımdan söz ediliyor.

Doğal ortamda yetişen mantarların miselleri sterilize edilmiş ortam bulamadıklarına göre neden ille de sterilize bir ortam?
1 mantardan milyonlarca spor doğaya yayılır bunların içinde en sağlamları mantar olarak tekrar yetişir, sterilizasyondaki amaç ekilen mantar sporlarından en yüksek verimi alabilmektir.

zincirbozan
30-12-2010, 02:40
bende cok merak edıyorum bu kultur mantarını ekimini rutubetlı karanlık bır bodrumum var acaba eksem cıkarmı her toprakta yetisirmi ?

arkadaşlar mantar ekmeden önce hangi tür olduğunu bilmeniz gerekiyor. her mantar örtü toprağı istemez mesela p. ostratus üretiminde kağıt ve kayın talaşını karıştırıp mantar için kompost (besi ortamı) hazırlayabilirsiniz bunun için toprak gerekmez

zincirbozan
30-12-2010, 02:43
Sn. makromantar

Bu yukarda yazılan kompostta her tür mantar yetişirmi ? Amanita Muscaria, Kültür Mantarı vs. yoksa her türün daha verimli olduğu kompostlarmı vardır ?

her türün farklı kompostu vardır ;)

zincirbozan
30-12-2010, 02:45
arkadaşlar 180 m2 bir bodrum katı var mantar yetiştiriciliği yapmak istiyorum bu işin sadece hevesle değil çabayla, uygun ortamı bulmayla da ilgisi olduğunu biliyorum bu işi yapan arakadaşlardan 180m2 yere hangi sistemi kurmam gerektiğini ve bunun bana maliyetinin nekadar olacağını tahminen söylerlerse sevinirim.

arkadaşım kosgep ile iş kur ortaklaşa bi kampanya başlattılar 27 milyar hibe veriyolar bence oraya başvur en azından kaybın olmaz

the_mc
03-01-2011, 03:51
http://www.kosgeb.gov.tr/Pages/UI/b.aspx?ref=16

mantarla ilgili bi destekleme yok sanırım ayrıca destekleme müraccat edenleri eleyerek ve sınava tabi tutarak hibe edilecekmiş.

fsuzen
04-01-2011, 13:16
KOSGEB 'in senelerdir verdiği girişimcilik desteği medyanın ağzına sakız oldu.(Ne hikmetse :) )

İşin aslı şudur : Girişimcilik eğitimini tamamlamış şahıslar iş planı ile müracatları sonucu iş planlarına göre değişik hibe desteklerden yararlanabiliyorlar.Bu desteklerin toplam üst sınırı 27.000 TL.Bir sene sonra başarılarına göre maksimum 70.000 TL kredi kullanabiliyorlar.

Saygılarımla :)

teknotarım
12-01-2011, 21:02
yetiştiricilik hakkında profesyonel bir bilgi veren yok arkadaşlar herkes duydugunu yazıyo.insanlarında kafası karışıyo.nasıl bir ortam saglanacak nasıl ısıtılacak materyal temini maliyeti .lütfen detaylı bilgisi olan acıklasında bizde işi doğru yapalım

suzanna
22-01-2011, 09:48
Merhabalar ben Çorluda mantar yetiştirmek istiyorum. Buraya en yakın Kompostu nereden bulabilirim. Yaprak mantarıda, Kültür mantarıda olur.

Hatice Tarhan
22-01-2011, 11:01
Agroma isminde bir firma mantar kiti satışı yapıyor isterseniz amatör isterseniz profosyonel üretim için kitleri mevcut.

serkan2172
22-01-2011, 14:17
bir kaç gün çalıştım mantar çiftliğinde.
sanıyorum kompostu hazır alıyolar
5katlı ranzalara diziyolar üstüne keağıt serip keğıdı suluyorlar. Sonra kompostu açıp bir kaç santimlik bir karıştırma yapıp havalandırıyorlar sonra ilaçlamalar oluyor en sonunda çıkan mantarı kesip topluyor toptancıya veriyorlar. ortam klimalı havasız nemli boğucu kap karanlık. yani diğer tarım alanları gibi temiz hava bol güneş hayal etmeyin alakası yok.

bernacyhn
22-01-2011, 15:18
Talaş kullanırken sterilize edilmiş talaş kullanın deniliyor. Peki sterilize edilmiş talaşları nerelerden temin edebiliriz?

alpix
18-03-2011, 15:45
arkadaşlar merhaba.Ben amatör bir mantar yetiştiricisiyim,kavak mantarı yetiştirmek için kızıl ağaçtan ve kavaktan 40 adet kütük yaparak başlangıçı yaptım.ancak 30 gün geçmesine rağmen hala bir netice almış değilim.ayrıca reishi ve shiitake mantarlarınıda yetiştirme planlarım var ve tohumlarını aldım ama bu yetişme zamanın uzunluğu beni düşündüğürdüğü için önce size bir sorayım dedim.benim sorum şu acaba bu tür mantarları daha hızlı yetiştirme şansım varmı?bana önere bileceğiniz karışımlar veya kompast şekilleri varmı?yardımlarınızı bekliyorum. şimdiden teşekkürler

alpix
19-03-2011, 12:13
konu ile alakalı yardımlarınızı bekliyorum.zira tohumlarımın zamanı geçmek üzere:(

liberty_caps
20-03-2011, 12:31
kompost yerine sert ağaç talaşı kullanılmıyor mu?

alpix
21-03-2011, 10:43
kullanılıyorda o sert ağaçtalaşına hangi maddeler hangi oranda ekleniyor onu bilmiyorum

GOKHANANKARA
24-04-2011, 17:36
merhaba arladaşlar, mantar yetiştiriciliği ile ilgili görüşebilieceğim Ankara'lı bir arkadaş varmı acaba? yüzyüze görüşmek isterim. teşekkürler.

the_mc
25-04-2011, 18:52
merhaba arladaşlar, mantar yetiştiriciliği ile ilgili görüşebilieceğim Ankara'lı bir arkadaş varmı acaba? yüzyüze görüşmek isterim. teşekkürler.

ne gibi problemlerin var bana pm atabilirsin.

the_mc
25-04-2011, 18:55
kullanılıyorda o sert ağaçtalaşına hangi maddeler hangi oranda ekleniyor onu bilmiyorum

sert ağaç talaşları kayın meşe gürgen vs. gibi ağaçlara azot oranını ayarlamak için 3 de 1 kepek katılıyor başkada degişik denemeler yapılıyor ama standart bu şekilde.

the_mc
25-04-2011, 18:56
başka sorular için konuya yazdıktan sonra bana pm atabilirsiniz?

smarty17
29-06-2011, 23:09
Mantar setleri ile ilk hasadı ne zaman yaparız ve nereye pazarlarız ? 5 kit ile başlamak iyi mi ve ne kadar sürede kendisini amorti eder ?

AÇakıcı
30-06-2011, 15:58
agro mantar için soruyorsan ben o firmanın yetkilisi değil müşterisiyim :)) genelde hobi amaçlı üretim kitleri var ama yüklü miktarda alacaksanız bence öncelikle mutlaka eğitim almalısınız o firma eğitim de vermektedir. ilgili bir çok üniversite ve yayçep benzeri bir çok kurum ve kuruluş da mantar yetiştiriciliği eğitimi veriyor. google dan arattığınızda bulabilirsiniz. mantardan daha çok kompost üretimini çok iyi yapabilmek önemli sonra da misel alıp uygun ortamda yetiştirirsiniz... sanırım sadece üretim kitleri alıp yetiştirmek maliyetli olur

Hayalet_71
08-09-2011, 18:46
kendim istiridye mantar yetiştiriciliği yapmak istiyorum sizin tavsiyeleriniz alırsam sevinirim bu işte tecrübeli olan arkdaşlar iyi çalışmalar dilerim.

adem_09
17-01-2012, 10:21
Selam arkadaşlar
Ben kompostumu kendim üretiyorum.
Mantar üretimini yeni baslayacak arkadalara tavsiyem 1 veya 1,5 tonla baslayın. Kompost aldığınız firmanın kompostunun verimi nasıl üretimi nasıl oluyor bakarsınız. Kendinizin yaptığınız kompost nasıl oldu verimini bakarsınız.

rerkel
17-01-2012, 11:34
Mantar yetiştiriciliği konusunda merak ettikleriniz ve yetiştirilebilen mantar çeşitleri ile ilgili olarak erkel.net.tr sitesinden bilgi alabilirsiniz.
Misel ve hobi kit satışı da yapılmaktadır.

gulshenisa
18-01-2012, 22:45
bizim kultur mantari uretim tesisimiz var istridye uretimine donmeyi dusunuyoruz daha temiz oldugu icin yanliz toptan alim nasil onu ogrenmek istiyorum..

adem_09
18-01-2012, 23:54
bizim kultur mantari uretim tesisimiz var istridye uretimine donmeyi dusunuyoruz daha temiz oldugu icin yanliz toptan alim nasil onu ogrenmek istiyorum..

sayın gulshenisa
İstiridye mantarının alıcısı oluyor . Bulunduğunuz yerdeki mantar alıcılarınla görüşüp onları verebilirsiniz.

adem_09
19-02-2012, 09:16
Arkadaşlar bu işi yapan arkadaşlar açıklama yapsın . Baskalarını çok güzel açıklamış demelerine gerek yok . Tecrübelerini paylaşsınlar.

kompost yapımı samanın içine talaş , kepek , alçı koyacaksınız . Bu karışımı 80 derece sıcaklıkta suyun içinde yaklaşık 60 dakika bekleyecek . Suyunu süzdereceksiniz nem oranı yüzde 70 civarında olması gerekiyor anlmanız için samanı elinizin arasını aldığınızda parmaklarınızın arasından su damlamayacak ve sıcaklığı 20 derece düştüğünde ekimi yapabilirsiniz. Tohumu 100 kilo kompost tun içine en az 2 kilo tohum atmanız yeterli olur.
oranları:
yüzde 45 saman
yüzde 45 talaş kalın talaş olursa ince talaş olursa fazla koymayınız
yüzde 5 ile 8 arası kepek
yüzde 2 alçı

my1981
19-02-2012, 09:42
Sn adem 09 sana bir sorum olacak. Acaba ürettiğin kompostlarda poşetlerde yeşil küflenme oluyormu.

adem_09
19-02-2012, 14:00
Sn adem 09 sana bir sorum olacak. Acaba ürettiğin kompostlarda poşetlerde yeşil küflenme oluyormu.

Sayın my1981 bu sene yaptığım kompostlarda yeşil küf olmadı diyecek kadar az . Bu ayı kadar parti parti yaptığım kompostların toplamı 1600 poset oldu. Yeşil küf olan torba sayısı 10 adet olmuştur. Her yaptığım kompost tutuyor.
Sarmayıp çöpe attığım kompost olmadı . Yeşil küf olan torbalardan da mantar aldım.

my1981
19-02-2012, 14:40
Sn. adem 09 sakıncası yoksa kendi üretim şeklinizden biraz bahsedebilirmisiniz. Şunu merak ediyorum 80 derecede en az 60dk. beklettiğinizi söylemişsiniz bu kısımdaki kapasiteniz nedir. Kendi yaptığım şekli kısaca anlatayım. Şu bir tonluk küp şeklinde bir varilim var ona 2 balya saman 1 çuval ince kavak talaşı 4-5kg da kepek koyup karıştırıp ıslıyorum. 3 gün sonra bu karışımı soğan çuvallarına doldurup normal 200litrelik bir teneke varilde ateşte haşlıyorum. Toplam 15-16 çuval ürün oluyor ve haşlama variline ancak 3 çuval sığıyor. Yani haşlama faslı 5 partide bitiyor. Tabii bütün bu işi yanlız kardeşimle ben yaptığımız için gün yetmiyor. Bu yüzden kapasite çok küçük kalıyor. Benim bu işten anladığım günlük en azından bu yaptığımın 4-5 katı kompost yapmalıyımki bir getirisi olsun. Yoksa bu şekilde az az ürün alıyorsun bir kıymeti olmuyor. Birde ilk başlarda en küçük toz şeker torbalarına yapıyordum haliyle işçilik alıp başını gidiyordu sonra değişik boyutlarda torbalar denedim hepsinde de sarım oldu ve torba büyüdükçe işçilikte azaldı. Sizin kullandığınız poşet boyu ne acaba. İlk başlarda sarım yapması için ayrı bir yere koymuyordum ama son denemelerimde ufak karanlık bir odada sıcaklığı 25-30 derece arasında bekletmiştim 18. güde bile sarım tamamlanmış mantar çıkmaya başlamıştı çok sevinmiştim ama odayı elektrikli ısıtıcıyla ısıtınca bir kıymeti olmuyo. Sizinde aytı bir sarım odanız varmı. Yeşil küf meselesinide şunun için sormuştum internetten indirdiğim bir kaynakta yazıyordu eğer haşlamayı çok yüksek sıcaklıkta uzun süre yapınca bu problemin daha çok meydana geldiği ama 50-60 derece aralığında maksimum 30dk. lık haşlamanın yeterli olacağı yazıyordu denedim hakikatende öyle oldu. Paylaşımlarınız için şimdiden teşekkürler.

adem_09
19-02-2012, 15:03
Sn. adem 09 sakıncası yoksa kendi üretim şeklinizden biraz bahsedebilirmisiniz. Şunu merak ediyorum 80 derecede en az 60dk. beklettiğinizi söylemişsiniz bu kısımdaki kapasiteniz nedir. Kendi yaptığım şekli kısaca anlatayım. Şu bir tonluk küp şeklinde bir varilim var ona 2 balya saman 1 çuval ince kavak talaşı 4-5kg da kepek koyup karıştırıp ıslıyorum. 3 gün sonra bu karışımı soğan çuvallarına doldurup normal 200litrelik bir teneke varilde ateşte haşlıyorum. Toplam 15-16 çuval ürün oluyor ve haşlama variline ancak 3 çuval sığıyor. Yani haşlama faslı 5 partide bitiyor. Tabii bütün bu işi yanlız kardeşimle ben yaptığımız için gün yetmiyor. Bu yüzden kapasite çok küçük kalıyor. Benim bu işten anladığım günlük en azından bu yaptığımın 4-5 katı kompost yapmalıyımki bir getirisi olsun. Yoksa bu şekilde az az ürün alıyorsun bir kıymeti olmuyor. Birde ilk başlarda en küçük toz şeker torbalarına yapıyordum haliyle işçilik alıp başını gidiyordu sonra değişik boyutlarda torbalar denedim hepsinde de sarım oldu ve torba büyüdükçe işçilikte azaldı. Sizin kullandığınız poşet boyu ne acaba. İlk başlarda sarım yapması için ayrı bir yere koymuyordum ama son denemelerimde ufak karanlık bir odada sıcaklığı 25-30 derece arasında bekletmiştim 18. güde bile sarım tamamlanmış mantar çıkmaya başlamıştı çok sevinmiştim ama odayı elektrikli ısıtıcıyla ısıtınca bir kıymeti olmuyo. Sizinde aytı bir sarım odanız varmı. Yeşil küf meselesinide şunun için sormuştum internetten indirdiğim bir kaynakta yazıyordu eğer haşlamayı çok yüksek sıcaklıkta uzun süre yapınca bu problemin daha çok meydana geldiği ama 50-60 derece aralığında maksimum 30dk. lık haşlamanın yeterli olacağı yazıyordu denedim hakikatende öyle oldu. Paylaşımlarınız için şimdiden teşekkürler.

Sayın my1981
Kaynatarak yapması zor oluyor ama yapacak birşey yok. Araştırmam devam ediyor daha basit nasıl yapılır . Kuluçka odam ayrı siz 25 30 derece yazmışsınız.
27- 28 derece ve üstü sıcaklıklar tehlikeli torbanın iç sıcaklığı 2 derece yukarı olduğunu düşürnürsek misellerin sıcaktan ölümü meydana gelir . Sıcaklığı 20 - 24 derece olması gerekiyor. Üretim odasının kapasitesi 1200 torba bunu tonaj olarak hesablarsak 12 ton üstü kompostum var.Üretim odasının resimlerini merak ediyorsanız facebook adresiniz varsa Adem PEHLİVAN olarak arayıp bakabilirsiniz.

mrduran
19-02-2012, 17:23
Merhabalar efendim,

Balkonumdan başka tarla ve bahçem yok ama vaktim çok. Araştirmalara daha çok vakit ayırabiliyorum dolayısı ile. Nasip olurda bir karış toprağım olur falan diye not etmedeyim çokca şeyleri, ilgili/ilgisiz:))).

Mantar ile şimdilik ilgim yok.

Bulduklarım;

HER TÜR ÜRETİM VE YETİŞTİRMEDE;
TARIM BAKANLIĞI Tadef (http://www.tarimfederasyonu.org/kutuphane.asp)
ve MANTAR İLE İLGİLİ HER TÜR BİLGİ KAYNAĞI
Site haritas (http://www.ogm.gov.tr/sites1/smap.htm)

============================

Mantarlar hakkında yanlış bildiklerimiz. Doğrular ve Yanlışlar;
Yanl bilinenler (http://www.ogm.gov.tr/sites1/ybilin.htm)
=================

Mantarlar Hakkında Genel Bilgi ve Morfolojik Özellikleri
http://www.makale.web.tr/download/Mantarlar.pdf

VE

BURSA (İNEGÖL) ÇEVRESİNDE YETİŞEN ZEHİRLİ İLE,YENEN MANTARLAR ÜZERİNDE SİSTEMATİK,MORFOLOJİK VE EKOLOJİK İNCELEMELER.
http://www.bsm.gov.tr/docs/halk_sag_makale_8.pdf

VE

MANTAR ZEHİRLENMELERİNE (MİSETİZİM) GENEL BAKIS
http://www.teb.org.tr/images/upld2/ecza_akademi/makale/20110113052407mantar_zehirlenmesi.pdf
=============
Türkiye'de yetişen yenilebilir mantar türleri;
Kuzu Göbeği Mantarı -Kuzu Mantarı -Domalan -Sütsüz Mantar -Kanlıca Mantarı-Tirmit -Çörek Mantarı -Kaypak Mantar -Öküz Mantarı -Melez Mantarı
Doru Renkli Mantar -Çam Kabara Mantarı -Kar Çanı -Bal Mantarı -Değişken Renkli-Çayır Mantarı -Karakız Mantarı -İmparator Mantarı -Şemsiye Mantarı -Posteki Mantarı-İstiridye Mantarı -Kayın Mantarı -Yumurta Mantarı -Borazan Mantarı -Kıvırcık Mantarı-Biftek Mantarı -Kükürt Mantarı -Pullu Mantarı -Sığır Dili -Dede Sakalı

görsel; Fotoraflar (http://web.ogm.gov.tr/BilgiServisleri/mantar/foto.htm)
kaynak. Trkiyenin Yenen Mantarlar (http://web.ogm.gov.tr/BilgiServisleri/mantar/mnt01.htm)

Gerisi de var ve geliyor...

mrduran
19-02-2012, 17:25
BESİ DEĞERLERİ
BAZI KÜLTÜR MANTARLARININ (Ag_aricu. bispqrus, ıgaricus campestris ve Agaricus bitorquis) BESIN DEGERI UZERINDE INCELEMELER
http://www.ejvs.selcuk.edu.tr/cms/dokuman/79/3-2d.pdf
===============



BURSA VE İNEGÖL HALK PAZARLARINDA SATIŞA SUNULAN MANTARLARIN ARAŞTIRILMASI
http://www.bsm.gov.tr/docs/halk_sag_makale_2.pdf
========================

Mantar Ekolojik İstekleri
Mantar Ekolojik İstekleri (Agaricus bisporus) | Bahçe Bitkileri Bahce Peyzaj Süs Bitkileri Organik Tarım Ziraat (http://www.bahcenet.com/mantar-ekolojik-istekleri-agaricus-bisporus.html)
====================

Mantarların yetişme yerleri ve Gelişme Ortamları;
Mantarlarn yetime yerleri (http://www.ogm.gov.tr/sites1/yetisme.htm)
================



Yetiştiriciliği
Tarım bakanlığı
Tarım Bakanlığı TR Bitkisel_Uretim : Mantar Yetiştiriciliği (http://www.tarim.gov.tr/uretim/Bitkisel_Uretim,Mantar_Yetistiriciligi.html)

ve
KULTUR MANTARI YETISTIRICILIGl VE HASTALIKLARl
Kltr Mantar Yetitiricilii (http://www.ct.gov.tr/mantar.htm)

ve

SAMSUN VALİLİĞİ
Tarım İl Müdürlüğü
MANTAR
YETİŞTİRİCİLİĞİ 2006 yılı
http://www.samsuntarim.gov.tr/yayinlar/kitap/mantar.pdf

ve 2010 yılı
http://www.samsuntarim.gov.tr/teknikbilgiler/liftletler/bahce/mantar.pdf

ve
Bingöl İl tarım Müd.
Mantarı Yetiştiriciliği (http://www.bingoltarim.gov.tr/index.php?option=com_content&view=article&id=256:mantar-yetitiricilii&catid=40:tarm&Itemid=103)

mrduran
19-02-2012, 17:27
DÜNYA VE TÜRKİYE’DE KÜLTÜR MANTARCILIĞI VE GELİŞTİRİLMESİ
http://www.artvin.edu.tr/karok3/III.Cilt/%281208-1216%29.pdf
=========================

ORGANiK KAYIN MANTARI (Pleurotus Spp.) YETİŞTİRİCİLİĞİ

http://orgprints.org/19276/1/Organik_Kay%C4%B1n_Mantar%C4%B1_yeti%C5%9Ftiricili %C4%9Fi.pdf
============================


Agaricus bisporus Üretiminde Ağaç işleme
Sanayi Atık Maddeleri ve Humik Asit
Uygulamalarının Verim ve Kaliteye Etkisi
http://www.ekolojidergisi.com.tr/resimler/46-2.pdf

ve
Agaricus Bisporus (Lange) Sing.
Yetiştiriciliğinde Alternatif Aktivatör Madde
Ve Örtü Materyallerinin Kullanılabilme
Olanakları
http://www.ekolojidergisi.com.tr/resimler/45-6.pdf

ve


DEĞİŞİK AKTİVATÖR MADDELERİN VE ÖRTÜ MATERYALLERİNİN AGARİCUS BİSPORUS KÜLTİVASYONUNDA DEĞERLENDİRİLEBİLME OLANAKLARI
http://fbe.erciyes.edu.tr/mka-2005/dergi/2004-vol20-no-1-2/6-baysal-deg-or.pdf

ve
Kültür Mantarı (Agaricus bisporus (L.) Sing.)
Yetiştiriciliğinde Çay Atığı ve Buğday Sapı
Karıştırılmasından Hazırlanan Kompostların Kullanımı
http://www.ekolojidergisi.com.tr/resimler/73-6.pdf

ve
KÜLTÜR MANTARI Agaricus bisporus (Lange) Sing'in
YETİŞTİRİLMESİNDE HAMMADDE OLARAK KULLANILAN
ATIK BUĞDAY SAPI KOMPOSTONUN ORGANİK GÜBRE
OLARAK FİDAN ÜRETİMİNDE DEĞERLENDİRİLMESİ
http://www.ekolojidergisi.com.tr/resimler/9-5.pdf

ve
TARIM BILIMLERI DERGISI (1996) 2 (3),1-6
Çeşitli Yetiştirme Ortam Parametrelerinin A. bisporus (Lange) Sing.
Verimi Üzerindeki Etkileri
http://dergiler.ankara.edu.tr/dergiler/15/1282/14799.pdf

muratozt
20-02-2012, 22:59
Sn. adem 09 sakıncası yoksa kendi üretim şeklinizden biraz bahsedebilirmisiniz. Şunu merak ediyorum 80 derecede en az 60dk. beklettiğinizi söylemişsiniz bu kısımdaki kapasiteniz nedir. Kendi yaptığım şekli kısaca anlatayım. Şu bir tonluk küp şeklinde bir varilim var ona 2 balya saman 1 çuval ince kavak talaşı 4-5kg da kepek koyup karıştırıp ıslıyorum. 3 gün sonra bu karışımı soğan çuvallarına doldurup normal 200litrelik bir teneke varilde ateşte haşlıyorum. Toplam 15-16 çuval ürün oluyor ve haşlama variline ancak 3 çuval sığıyor. Yani haşlama faslı 5 partide bitiyor. Tabii bütün bu işi yanlız kardeşimle ben yaptığımız için gün yetmiyor. Bu yüzden kapasite çok küçük kalıyor. Benim bu işten anladığım günlük en azından bu yaptığımın 4-5 katı kompost yapmalıyımki bir getirisi olsun. Yoksa bu şekilde az az ürün alıyorsun bir kıymeti olmuyor. Birde ilk başlarda en küçük toz şeker torbalarına yapıyordum haliyle işçilik alıp başını gidiyordu sonra değişik boyutlarda torbalar denedim hepsinde de sarım oldu ve torba büyüdükçe işçilikte azaldı. Sizin kullandığınız poşet boyu ne acaba. İlk başlarda sarım yapması için ayrı bir yere koymuyordum ama son denemelerimde ufak karanlık bir odada sıcaklığı 25-30 derece arasında bekletmiştim 18. güde bile sarım tamamlanmış mantar çıkmaya başlamıştı çok sevinmiştim ama odayı elektrikli ısıtıcıyla ısıtınca bir kıymeti olmuyo. Sizinde aytı bir sarım odanız varmı. Yeşil küf meselesinide şunun için sormuştum internetten indirdiğim bir kaynakta yazıyordu eğer haşlamayı çok yüksek sıcaklıkta uzun süre yapınca bu problemin daha çok meydana geldiği ama 50-60 derece aralığında maksimum 30dk. lık haşlamanın yeterli olacağı yazıyordu denedim hakikatende öyle oldu. Paylaşımlarınız için şimdiden teşekkürler.

Sayın my1981,

Haşlamayı 200 litrelik varilde ateşte yaptığınızı yazmışsınız. bu varilde sıcaklığı 50-60C de nasıl sabit tutabiliyorsunuz bir tekniği varmı, bende deneme amaçlı olarak yapmak istiyorum. ayrıca istiridye mantar misellerini hangi firmadan alıyorsunuz. şimdiden teşekkürler.

my1981
21-02-2012, 13:43
Sn. muratozt
Sıcaklık zannettiğiniz karda hızlı yükselip inmiyor bir tane termometre mutlaka edinin, ateşi fazla harlamadan 50 derceye inince inceden iki odun atın yeter. Ayrıca konuyla ilgilenen tüm arkadaşlara tavsiyem hazır kit yerine bu şekilde üretim yapmak işi sıfırdan yapınca daha zevkli oluyor. Bu arada hiçbir firmayla alakam olmadığı ve reklam yapmak istemediğim için firma ismi vermiyorum.

serdar1
12-09-2012, 22:50
Dişbudak diğer adı cinar olan sulak alanları seven ağaçta yetişen Alakaz mantarı nın yetiştiği ağacı yol çalışmaları sebebiyle kesilmesi , mantarı bu ağaç da sürekli büyüdüğünü görüp her ürününü toplayan bu ağacın bir kaç kütüğünü binbir güçlükle evinin altına taşıyan bacanağım kütükten tekrar mantar elde etmesi. Mantar kütlesi 3 kğ kadar olup yemesi harika olan Alakaz mantarının resimleri sizlerle paylaşmak istedim.

serdar1
12-09-2012, 22:55
Resimlere devam mantarın yarısını aldım yarın afiyetle sötesini yapı yiyeceğim.

serdar1
13-09-2012, 14:48
mantar pişirildi afiyetle yendi harika et tadında nerdeyse

seracı_06
23-09-2012, 16:10
arkadaşlar bana apartmanın bodrum katında mantar yetiştirme konusunda yardımcı olursanız sevinirim..
mesela hangi tür mantar tohumu ?
şimdiden teşekkür ederim.

baydo50
30-10-2012, 09:16
kompostların 13. günü bir ilerleme yok torbalaRDA hafif misel etrafnda beyazlama var normal mi yavaş mı ilerlyr sizce

Atrex
07-11-2012, 10:34
Bodrum katında hangi tür mantarın üretimini tavsiye edersiniz?

suplilumas
08-11-2012, 12:18
Arkadaşlar bodrum katları karanlık ve nemlidir mantar yetişir diye düşünmeyin. Işık ve ne mantarın istediği oranda olmazsa hiç bir türü yetiştiremezsiniz. Ortamı ayarladıktan sonra da bodrum ya da çatı katı olması fark etmez kültürü yapılan mantarların tamamını yetiştirebilirsiniz.

fideüreticisi
11-06-2013, 08:24
güzel paylaşım

sedatamca
11-08-2013, 15:39
Selam arkadaşlar ben mantar üretimi hakkında biraz bilgi almak istiyorum evde kayın mantarı veya kültür mantarı miseli nasıl hazırlayabilirim bana yardımcı olabilecek arkadaşlar varmı ..

İsml_tr
29-12-2013, 07:50
Merhaba, Deneme üretimi yapmak için planlama aşamasındayım. Yaklaşık 3 aydır internette araştırıp duruyorum. İzmir'de bazı üreticilerle görüştüm. Üretim yerlerini gezdim. Sonuç olarak şöyle bir sonuca ulaştım.

Mantar yetiştirmek için, başından sonuna kompostun hazırlanması, starilizasyonu, sahip olduğum 25 m2 lik eski bir köy evinde ısı - ışık - nem açısından kontrol edilebilir bir üretim ortamının hazırlanmasından sonra deneme üretimine başlamam gerekir.

Deneme üretimi sırasında neden sonuç ilişkisini anlayabileceğim şekilde kayıt tutarak mantar üretimi konusunda kabul edilebilir bir bilgi seviyesine ulaşabilirim sanırım.

Bu noktada, yeni üretim yapmış arkadaşlar yaşadıkları sıkıntıları paylaşırsa yol göstermiş olurlar. Bu aşamada her türlü yardım, teknik destek çok işime yarar doğrusu.

***

genesus
19-01-2014, 13:17
S.a bu bin cuval size kac kac kazandırdı ve malınızı nası pazarladınız acarmısınız biraz lütfen?

genesus
19-01-2014, 13:19
Arkadaşlar bildiğniz en ğüvenilir tarım koparatifi hanğisi ?

genesus
19-01-2014, 13:42
Sn erhan62
58 derecede nadıl dezenfenkte ediliyor onu acarmısınızerhan62

globald
27-01-2014, 00:36
Adem bey verdiğiniz fomulde talaş oranını samanla aynı tutmamak lazım. bu şekildede olsada ticari ve seri üretimlerde misellerin ( mantar tohumu ) nefes almasını saylamak adına talaşı 45 değilde 25 lerde düşünmek gerekir. Hele hele ince talaş kesinlikle olmaz. Kalın kaba talaş olmalıdır arkadaşlar. kepek oranıda azaltılsa olabilir. kepek kışın biraz fazla katılmalı özellikle soğuk bölgelerde kompostu fazlaca ısıtır. Ama dikkat etmek lazım kompost iç ısısı 35 i geçmemeli kesinlikle

apollon
01-02-2014, 21:20
insanları yanlıs yonlendırmeyın adem bey sızın anlattıklarınızın hıc bır tutar yonu yok buradaakı arkadasları bılmem ama benım gozumde sıfır bılgıye sahıpsınız ınsanların kafasını karıstırmayın bence

apollon
01-02-2014, 21:24
arkadasım küf sudan dolayı gelir kuluçka evresinde lütven su namına hıc bırsey kullanma bırde havalandırma yapma sadece 2 gunde bır 5 dakıkalık bır havalandırma yeterlı ıc sıcaklıkla dıs sıcaklık farkı var ıse havalandırma ıhtıyacın yok demektır

sinbelaplim
05-02-2014, 23:04
arkadaşlar dün hobi olarak 2 küçük torbaya kültür mantarı ektim. kompostunu 30 günde fermente ettikten sonra ekim yaptım. Yaptığım araştırmaya göre 14 günde misellerin kompostu sarması gerek. çünkü miseli biraz bol kullandım. Bundan sonrasında ise örtü toprağı aşaması geliyor. Evde örtü toprağını steril etme konusunda yardımcı olur musunuz?

maviben
28-08-2014, 12:58
Merhaba arkadaşlar.
Profesyonel anlamda istiridye mantarı ve kompost üretiyoruz. Bu işe ilgisi olan, hobi amaçlı kendi tüketeceği kadar mantar üretmeyi düşünen **** bu işi ticarete aktarıp kendisine geçim kaynağı yaratmayı düşünen arkadaşlara kompost konusunda yardımcı olabiliriz. Piyasada ve internet ortamında kompostların yapımı ve satışları hakkında çeşitli bilgiler bulabilirsiniz. Mühim olan kirli bilgi ile temiz bilgiyi ayırt edebilmektir.
Hali hazırda bireysel yetiştiricilere ve şirketleşmiş olan bazı üretici firmalara danışmanlık hizmeti veren bizler, kompost üretiminde ''garanti ürün'' vermeyi taahhüt ediyoruz. Kompostlarımız garantilidir.
Mail **** telefon yoluyla bizlere ulaşabilirsiniz.
İyi çalışmalar...

Ziraat Müh. Murat DUMAN
mdumann@hotmail.com
0545 287 4167

ogrenci61
03-09-2014, 11:39
Konu bence çok yararlı bir konu ama bilgiler karman çorman olmuş. Sayfalarca yazı var istediğim bilgileri bulmakta zorlanıyorum. Keşke genel bilgiler ilk mesajda toplanıp editlense çok güzel olur :)

asaby
14-12-2014, 16:00
arkadaşlar 180 m2 bir bodrum katı var mantar yetiştiriciliği yapmak istiyorum bu işin sadece hevesle değil çabayla, uygun ortamı bulmayla da ilgisi olduğunu biliyorum bu işi yapan arakadaşlardan 180m2 yere hangi sistemi kurmam gerektiğini ve bunun bana maliyetinin nekadar olacağını tahminen söylerlerse sevinirim.

alanın geniş ama cok fazla buyuk oldugu zaman ısıtma sogutma duzenını kurmak cok zor olur ayrıca mantarın olmama ıhtımalınıde dusunursek zarar etme payın yuksek olur. kültür mantarı yapacaksan eger odayı ızlasyon yapmak zorundasın ranza sıstemı kurmalısın kompostları koymak ıcın.kompostu kendın ureteceksen ısın bıraz zor hazır alırım dıyorsan kg 460 kuruştur basit bi işlem değil kültür mantarı uretmek gelıp bı gormen lazım once bız yapıyoruz ama kompostu hazır alacagımız yerımız var ve pazarımız var

asaby
14-12-2014, 16:24
ayrıca kültür mantarının yetıstırılıcıgını merak edenlere hıtaben;
http://i.hizliresim.com/vQg5kr.jpg

Tahsinmd
17-02-2015, 15:45
Mantar miseli satın almak için en güvenilir yer neresidir? önerileri bekliyorum...

longisland
17-02-2015, 22:25
Mantar miseli satın almak için en güvenilir yer neresidir? önerileri bekliyorum...

Sylvan Inc. - Spawn (http://www.sylvaninc.com/locations/locationTurkey.html) (biraz pahalı ama dünyanın en kaliteli şirketlerinden)

Mantar Tohumu İstiridye mantarı tohumu, mantar tohumu, mantar miseli, misel, istiridye mantarı miseli | Mantar Tohumu (http://www.mantartohumu.com/) ben buradan almıştım memnunum ama bir dahakine kocaelideki tohumuda deneyecem mutlaka farkı avrdır diye düşünüyorum ben memnunum randımandan ama diğerinide denemem lazım ...

vandenew
13-05-2015, 09:32
agar besiyeri çalışmalarım,
ev şartlarında besiyeri içerikleri,sterilizasyon biraz zorlu oluyor ama insanoğlu işte deneye deneye...
şu anda oyster misel çeşitleri ile beraber len.edodes,ganoderma,enoki gibi miselleri çalışıyorum

vandenew
13-05-2015, 09:43
ilk resim pl.oysteratus(blue oyster) klasik MEA üzerinde ( ilk mesajımdan itibaren)

agar transferini 15 güne bir,2 yıldır yapmaktayım,giderek direnç kazandı..yani kış soğuklarından,yaz sıcaklarına canlılığı meyve sağlığı gayet iyi

ikincisi Reishi-ganoderma lucidum.henüz bebek..bikaç transfer sonrası sanırım kompost için hazırlığa başlayacağım..

üçüncüsü pleurotus Djamor (pembe istiridye) kaprissiz ürüyor,agar transferi de,steril muhafaza etmek de zor olmadı..

dördüncüsü Len.edodes ..agara biparça selüloz eklenirse daha kolay yayılıyor

beş ve altıncı ise golden oyster...bu çok uğraştırdı..bunlae sanırım 7.-8.agar çalışması...çok yavaş yayılıyor..agardaki en küçük bileşimden etkileniyor..iyice adapte olamasını bekliyoruz..

fatih_ond
26-05-2015, 17:22
Arkadaşlar ben petri kabında kültür mantarı için bir deneme yaptım ufaktan bir beyazlanma pamuklanma oldu ama bu beyazlanma artmıyor şimdi ne yapmalıyım bide siteye fotoğraf kıyamadım bilen arkadaşlar yardımcı olursa çok memnun olurum

A_NOMAD
26-05-2015, 19:41
...bir de siteye fotoğraf koyamadım bilen arkadaşlar yardımcı olursa çok memnun olurum

SIK SORULAN SORULAR / FORUM KULLANMA KILAVUZU - agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/sik-sorulan-sorular-forum-kullanma-kilavuzu/)

fatih_ond
27-05-2015, 10:07
sanırım cep telefonundan bağlandığım için fotoğraf koyamadım site Yöneticileri mobil sayfa yapsalar çok güzel olur

fatih_ond
27-05-2015, 14:18
Evet arkadaşlar fotoğrafı yükledim bilen arkadaşlar bir bakıp ilgilenirse çok sevinirim

sporr
21-02-2016, 19:25
miselin üzerine kaç cm torf konmalı

karakaya335
24-02-2016, 22:18
hocalarım osmaniyeden yazıyorum. bu dut kütüğünde ortaya çıkan bir mantar ama daha önce görmedim bunu nedir ne işe yarar...:confused:

sayanoram0044
04-03-2016, 22:37
Herkese merhabalar. Ben ukrayna,donetskte yaşamaktayım burada istiridye mantarı 100-150 metre kare alanda yetiştirmek istiyorum bu konu hakkında hiç bilgim yok sadece internetten bilgi edinmeye çalışıyorum sizlerden riçam 150 metre alandan ne kadar mantar elde edebilirim zarar etme şansımız ne kadar acaba şimdiden teşeekkürler.email adresim. sayanoram0044@mynet.com

Bayram18
31-03-2016, 23:01
Arkadaşlar deneme amaçlı torfu kompost olarak kullanıp kültür mantarı yetiştirmeyi düşünüyorum az veya çok bu şekilde bir sonuç alabilirmiyim?

muratsaglam
09-04-2016, 00:38
Merhabalar, forumdaki değerli bilgiler için öncelikle teşekkür ederim. bütün başlıkları baştan sonra okuduğum halde iklim koşulları konusunda tam emin olamadığım bir kaç sorum olacak;

Misellenmiş kompost 2. evreye geçtiğinde yani pin oluşmaya başladığında ısının düşüp 16-17 derece arasında sabit tutulması için şöyle bir yöntem uygulanabilinir mi?

Kompostu poşet içinde satılan büyük ebatlarıyla değil de, dondurma kasesinde ya da kavanoz içinde misel oluşturmasını sağlayıp, büyük bir plastik kaba koyup içine soğuk buhar üfleme makinesi ile mevcut sıcaklığı bu şekilde tutma imkanı sağlanabilir mi yaz aylarında? Misellenmiş kompostun içine sürekli soğuk buhar verilmesi mantarda komtaminasyon oluşturur mu?

Aydınlatma konusunda da flüoresan lamba ile yapılacak olan 10-12 saatlik aydınlatma karanlık bir ortamda mı olmalı yoksa direkt gün ışığının olmadığı hafif bir mekanda da yapılabilinir mi?

Son olarak da mantarlar pin oluşturmaya başladığında olması gereken nem oranı yüzde kaç olmalıdır?
Aranıza yeni katıldım, belki gereksiz ya da acemice sorular sorduysam mazur görün, yardımınız için teşekkürler

ardatuncer
19-04-2016, 23:38
Öncelikle herkese merhabalar, saygılar sevgiler

Bir konuda bilgiye ihtiyacım var. Kağıda alınmış mantar sporlarını nasıl yetiştirebiliriz ? Bu konuda hiçbir bilgim yok, forumda okuduğum çoğu yerde hep terimsel ifadeler kullanılmış hiçbirşey anlamadım.

Rica etsem basit bir şekilde işin en başından yapılması gerekenleri anlatabilirmisiniz ?

Teşekkürler

verdoque
20-04-2016, 09:37
Spordan mantar üretmek işin tekniğini de bilmeyi gerektiriyor malesef. Teknik terimleri anlamıyorsanız bolca okuma yapmanızı tavsiye ederim.

Bu arada sporlarınızı steril ortamda toplamış olmanız gerekiyor. Alkolle dezenfekte edilmiş bir alumünyum folyo üzerine kapattığınız mantarın üzerine bir bardak kapatarak yapabilirsiniz. İşlem sırasında havadan gelebilecek kirletenlere karşı da önlem almalısınız, detaylar aşağıda anlatılıyor.

Kısaca anlatayım:

1- İlk yöntem:

a- Öncelikle patates dekstroz agar ya da benzer özellikte bir besiyeri hazırlayıp steril petri kaplarına dökmeniz ya da hazırlanmışını satın almanız gerekiyor.

(Hazır almak istiyorsanız Gül Biyoloji Laboratuarı ile iletişime geçip bulunduğunuz şehirde çalıştıkları dağıtıcı firmayı öğrenip onlardan temin edebilirsiniz. Ya da aşağıdaki bağlantıdan direk sipariş verebilirsiniz:

Patates Dekstroz Agar (20'li paket)Oksilab (http://www.oksilab.com/Patates-Dekstroz-Agar-20li-paket,PR-5666.html) )

b- Petri kaplarınız hazır olduktan sonra çalışma ortamınızı steril hale getirmeniz gerekiyor. yüzeyleri çamaşır suyuyla, alet edevatınızı alkolle temizleyip varsa HEPA filtreli hava temizleyici ile havayı bir süre temizleyip işe öyle başlamalısınız. Yüzünüze maske kafanıza da bone geçirmeniz iyi olur. Ellerinizi de alkolle temizlemeyi unutmayın.

c- Sonra varsa inoculation loop (aşılama halkası) ya da temiz bir bıçağı ateşte iyice kızdırıyorsunuz, transferi yapacağınız petri kabını çok az açıp bıçağı agarın kenarında iki taraflı dokundurarak söndürüyorsunuz. Böylece hem sıcaklığı düşmüş oluyor hem de üzerinde steril agardan yapışkan bir tabaka oluşuyor.

d- Sonra bıçağı sporların üzerine getirip dokunduruyorsunuz, sporlar bıçağa yapışıyor. Bıçağı tekrar petri kabına götürüp kapağı mümkün olduğu kadar kısa süre açarak orta kısmına "S" çizerek sürüyorsunuz. Kontaminasyon riskine karşı çok sayıda petri kabına transfer yapmalısınız.

e- Petri kabını tarih ve çeşit bilgisi ile etiketleyip kenarlarını bant veya streç filmle kapatıp oda sıcaklığında karanlık bir yerde çimlenmeye bırakıyorsunuz.

f- Ara ara kontrol edip misellerin iplikçikler halinde veya pamuksu şekilde büyüyüp büyümediğini kontrol ediyorsunuz. Bu aşamada kontaminasyon belirtileri hakkında bilgi sahibi olmalısınız. Bakteriyel kontaminasyon olduğunda petri kapına dokunulan yerlerde bulanık şekilsiz yapılar oluşur, bir süre sonra kötü koku petri kabının dışından hissedilir hale gelir. Transfer sırasında küf bulaştıysa değişik renklerde renkli yuvarlak yapılar büyümeye başlar. Başka çareniz yoksa kontamine olmuş petri kaplarından transfer yapabilirsiniz ama çok tavsiye edilmiyor. Mümkünse kontaminasyon belirtilerinin başında temiz bir bölgede miseller gelişebilmişse o kısımdan acil transfer yapabilirsiniz. Kontaminasyon yayıldıysa hiç açmadan atın.

g- Çimlenen sporlar petri kabında koloniler oluşturacak. Bunlardan temiz ve hızlı büyüyen misellere sahip olanlarından yeni temiz petri kaplarına transferler yaparak miselleri izole ediyorsunuz.

h- Temiz bir petri kabını tek bir koloniyle tamamen kolonize edebildikten sonra buğdaya aşılama ordan da komposta aşılama yapıyorsunuz. Bu aşamaya gelebilirseniz detaylarını başka bir gönderide yazarım.

2- İkinci yöntem, spor şırıngası yöntemi:

a- Eczaneden steril su ampülleri satın alıp ya da düdüklüde suyu kaynatıp soğutarak steril su elde ediyorsunuz.

b- Steril şırıngaya steril suyu çekip sporların üzerine azar azar boşaltıp iğnenin ucuyla karıştırıp geri iğnenin içine çekebilirsiniz. Ya da sporları steril suyun içine boşaltıp biraz çalkalayıp steril şırıngaya çekebilirsiniz. Bu şekilde yaptığınız spor şırıngasını 1 sene kadar buzdolabında muhafaza edebilirsiniz.

c- 1- Bu şırıngayı nemlendirilmiş ve sterilize edilmiş buğday veya başka bir tahıl üzerine boşaltabilirsiniz.

c-2- Ya da yukarıda anlattığım gibi petri kaplarına dökülmüş steril agar üzerine ufak bir damla damlatıp petri kabını öne yana arkaya yatırarak agar üzerinde yayılmasını sağlayabilirsiniz. Bu adım 1-e adımı ve sonrası ile devam ediyor.



Öncelikle herkese merhabalar, saygılar sevgiler

Bir konuda bilgiye ihtiyacım var. Kağıda alınmış mantar sporlarını nasıl yetiştirebiliriz ? Bu konuda hiçbir bilgim yok, forumda okuduğum çoğu yerde hep terimsel ifadeler kullanılmış hiçbirşey anlamadım.

Rica etsem basit bir şekilde işin en başından yapılması gerekenleri anlatabilirmisiniz ?

Teşekkürler

s.serdar
22-04-2016, 03:35
S

Bu arada sporlarınızı steril ortamda toplamış olmanız gerekiyor. Alkolle dezenfekte edilmiş bir alumünyum folyo üzerine kapattığınız mantarın üzerine bir bardak kapatarak yapabilirsiniz.

Ankara'nın Çankaya'sında da geçerli mi yöntem?

çamkokusu
15-05-2016, 19:05
Arkadaşlar bir şey soracağım.Kompost falan iyi olunca lezzetli oluyor mu bu mantar?Yani sonuçta bunun miselinide ziraatçiden alıyoruz,üstünde hiç oynanmadıysa bile fabrika ürünü sonuçta.Markette satılan ile evde yaptığımız mantar arasında belirgin bir fark oluyor mu lezzet bakımından?

verdoque
16-05-2016, 08:53
Kütükte yetişenin daha lezzetli olduğu iddia ediliyor, ama lezzet öznel bir şey olduğu için kişiye göre değişir. Ben belirgin bir fark olacağını sanmıyorum. Mantarın sağlıklı gelişmesi için gerekli tüm mineral ve elementler sağlandığı sürece lezzet çok değişmez diye düşünüyorum. Geçtiğimiz hafta sonu aynı çeşit istiridye mantarını kütüğe, samanla hazırladığımız komposta, ayrıca dış mekanda saman ve odun talaşı ile hazırladığımız yataklara aşılama yaptık, sonuç alabilirsek lezzet farkını buradan yazarım.

Ancak P. Eryngii mantarının doğadan toplanmış olanı ile ticari satılanı arasında dağlar kadar fark var, onu söyleyebilirim. P. ostreaus (istiridye mantarı) için de öyle olduğunu duydum. Ticari üretime uygun şekilde çeşit geliştirirken verim, yetiştiricilikte hedeflenen sıcaklık aralığı, gelişme hızı gibi faktörler öne çıkarken lezzet malesef arka plana düşüyor. Bu sebeple ticari üretilen mantarların aynı türden doğada yetişen mantarlara lezzet açısından erişmesi çok zor. Doğadan toplanmış P.Eryngii mantarını besi ortamında ürettim, buğday ve sonrasında komposta aşılayıp meyve almaya çalışacağım, başarabilirsem doğadan toplanmış olanla arasındaki lezzet farkını görür onu da yazarım.

Arkadaşlar bir şey soracağım.Kompost falan iyi olunca lezzetli oluyor mu bu mantar?Yani sonuçta bunun miselinide ziraatçiden alıyoruz,üstünde hiç oynanmadıysa bile fabrika ürünü sonuçta.Markette satılan ile evde yaptığımız mantar arasında belirgin bir fark oluyor mu lezzet bakımından?

çamkokusu
16-05-2016, 20:55
Teşekkürler cevap için.Mantarı açık ortamda yetiştiremez miyiz?Doğada zifri karanlık yerlere gizlenmiş halde bulunmuyor sonuçta.Misel komposta iyice yayılınca açığa çıkaramaz mıyız?

verdoque
17-05-2016, 09:07
Tabii dışarıda da yetiştirilebilir. Hatta sebze bahçesinde hazırladığınız mantar yatağına miselleri aşılayıp sonrasında fidelerinizi de ekebilirsiniz. Yatak bir yandan malç görevi görecek bir yandan da mantar tarafından parçalanarak verimli toprağa dönüşecek. Mantar aşılanan kütükler de sarım aşaması sonrasında birkaç santim toprağa gömülerek dış mekanda gölgelik bir yerde yetiştirilebiliyor. Dışarda yetiştirmenin dezavantajı hava şartlarının izin verdiği birkaç ay dışında ürün alamıyor olmanız.

Bazı çeşitler (gelişmek için bakterilere veya bilinmeyen bazı faktörlere ihtiyaç duyanlar) özellikle dışarıda yetiştirilebiliyor. Stropharia rugosoannulata (King Stropharia), Morchella sp (Kuzugöbeği, morel mushroom) gibi.

Dışarıda yetiştirirken dikkat etmeniz gereken nokta aşıladığınız mantarın özelliklerini iyi bilmeniz ve teşhis edebilmeniz. Çünkü dışarıdaki mantar yatağı yabancı mantar sporlarına açık olduğu için ektiğiniz mantardan farklı çeşit mantarlar da çıkabilir.

Aşağıda bununla ilgili bir video var:

https://www.youtube.com/watch?v=A0gzSQcuOMU


Teşekkürler cevap için.Mantarı açık ortamda yetiştiremez miyiz?Doğada zifri karanlık yerlere gizlenmiş halde bulunmuyor sonuçta.Misel komposta iyice yayılınca açığa çıkaramaz mıyız?

çamkokusu
17-05-2016, 15:37
Hmmm zaten miseli oturunca dışarı çıkarmak istiyordum,teşekkürler.

çamkokusu
18-05-2016, 15:11
Acaba misel iyice yayıldıktan sonra çıkarırsam yabancı mantar kapabilir mi?Endişelendim şimdi.

verdoque
18-05-2016, 15:54
Torbayla mı çıkaracaksınız?

Acaba misel iyice yayıldıktan sonra çıkarırsam yabancı mantar kapabilir mi?Endişelendim şimdi.

çamkokusu
28-05-2016, 14:26
Öyle değil.Mesela uygun saksıda komposta ekip üstüne toprak attık,Sonra iyice yayılıp ürün vermeye başladı diyelim.Bunu balkonda üstünü herhangi bir şeyle kapamadan muhafaza edebilir miyiz?Yabancı mantar kapar mı?

Birde miseli ziraatçiye sordum yok dedi.En garanti internet dışında nereden temin edilir?

suplilumas
30-05-2016, 11:30
@çamkokusu
Mantarlar bitki olmadığından sözünü ettiğiniz şekilde yetiştirmek mümkün değil.

suplilumas
30-05-2016, 11:39
@verdoque
Kütükte yetişen mantarlar kesinlikle daha lezettli oluyor. Sizin sözünü ettiğiniz öznel durum kütük ile kompost arasında değil kütük ile kütük arasında geçerlidir. Örneğin kavak kütüğünde yetişen kayına göre daha lezzetlidir denildiğinde bu kişiye göre değişiklik gösterir. Komposta bulunan besin karışımı fazla olmadığından ve genelde geri dönüşümlük malzemelerden oluştuğundan yetişen mantarın beslenip üzerine çekeceği koku tad gibi etkenler az ya da hiç olmuyor. Yonga da aynı şekilde mantara lezzet verir.

verdoque
30-05-2016, 13:04
Dışarda başka mantar bulaşma ihtimali her zaman mevcut. Ama tamamen kolonize olmuş bir kompostta yabancı mantar çıkma ihtimali düşük denebilir. Aşıladığınız mantarın özelliklerini iyi bilir ve teşhis edebilirseniz sorun olmaz.

Ben Bursamantar (Biotech marka) ve Naturamantar (Futar marka) ile görüştüm. Bursamantar daha az miktarda (minimum 6kg) gönderebildiği için onu tercih ettim. Misel kalitesinden memnun kaldım, samanla yaptığımız kompost 15. günde pin vermeye başladı.

Öyle değil.Mesela uygun saksıda komposta ekip üstüne toprak attık,Sonra iyice yayılıp ürün vermeye başladı diyelim.Bunu balkonda üstünü herhangi bir şeyle kapamadan muhafaza edebilir miyiz?Yabancı mantar kapar mı?

Birde miseli ziraatçiye sordum yok dedi.En garanti internet dışında nereden temin edilir?

çamkokusu
06-06-2016, 19:05
Merhaba.Kültür mantarı denemeye karar verdim.Misel alamayacağım için mecbur marketten alınan mantarın sporunu alacağım.Ne çeşit bir komposta aşılamalıyım?

Spor dökmesinin önlenmesi dışında,sağlığımıza zararlı olacak herhangi bir genetik değiştirme işlemine maruz kalıyorlar mı?

sayanoram0044
05-01-2017, 13:53
Arkadaşlar merhabalar ben Ukrayna Donetste istiridye mantarı yetiştiriyorum bir sene önçe bu işe başladım ama çok para kaybettim bu işi toprak üstünde yapmak istedim olmadı şimdi bodrum katta yapıyorum 120 metre karede havalandırma ve nemlendirme iyi ısıtmayı havalandırmadan resitanslı ısıtmayla yapıyorum ve kompostları dışarıdan alıyoruz burada samandan çok ayçekirdeği kabuğundan blok yapıyorlar bende bunları kullanıyorum ama son günlerde bloklarda ilk cıkan pinler simsiyah ama daha sonra pinler sararmaya başlayıp bozuluyorlar bana bu konuda yardımcı olabilecek arkadaşlara riça ediyorum.

suplilumas
06-01-2017, 13:39
@sayanoram0044
Çekirdek kabuğundan başka ne karıştırdınız? Yeterince nemlenmemiş olabilir kompostunuz. Yani kompost içindeki su yetmiyor olabilir mantar suyu çektikten sonra su alamayınca ölüyor. Başka bir tahmin ise sizin düşük yapmayıp çıkan bütün ürünün büyümesini beklemiş olmanız olabilir. Çıkan ürün aşırı fazla olursa fazlalıkları koparıp almak gerekiyor bu şekilde komposta göre alınacak ürün dengelenir.
Tabi bunlar verdiğiniz bilgilere dayanarak yaptığım tahminler. Sağlıklı sonuç almak istiyorsanız bölgenizdeki ziraate başvurup bilgi alın.

sayanoram0044
07-01-2017, 16:29
teşekkürler yorumunuz için, ben kompostları kendim yapmıyorum dışarıdan 15 günlük kuluçkası yapılmış hazır alıyorum.

m.fatih07
11-01-2017, 17:42
merhaba arkadaşlar. istiridye mantarı miseli almak için en kaliteli firma hangisi?

suplilumas
12-01-2017, 07:39
@sayanoram0044
Aldığınız yere danışmanız daha doğru olur ne ürettiklerini ve ne ihtiyacı olduğunu onlar daha iyi bilirler. Size yapmanız gerekenleri de anlatacaklardır. Hazır kompost aldığınız yerin eksik yapacağını düşünmüyorum tahminim sizin çıkan bütün pinleri büyütüp mahsül almak istemeniz. Düşük yaptırmanız gerekiyor ki kaliteli ve yeterli ürün alabilesiniz.

sayanoram0044
12-01-2017, 18:11
yorumlarınız için teşekkür ederim, ben bir kaç gündür deneme yapıyorum yeni kompostlar aldım ve pinler çıkana kadar nem asla vermedim havalandırmada çok az belirli zamanlarda verdim ve pinle bozulmamaya ve güzel oluşumlar başladı ben daha önçe kompostları aldığım gün nem vermeye başlıyordum ve bizim nem göstergesi 15 derece yüksek gösteriyormuş yani nem oranı 85 ise derece 70 gösteriyormuş arızalı cıktı bende buna kanarak aşırı nem vermiştim açaba bu sararmalar nemden kaynaklanabilirmi? tekrar teşekkürlerimi sunuyorum

m.fatih07
21-01-2017, 21:54
Merhabalar. Ayin 17 sinde saman ve kepek karışımı komposta ekim yaptım. Mantarlar sarmaya başladı ama yeşil küf olmuş. Yeşil küf neden oluşur bana yardımcı olur musunuz?

suplilumas
02-02-2017, 14:13
@m.fatih07
Yeşil küf steril etmeyi bilmemenizden kaynaklanıyor .

m.fatih07
15-02-2017, 11:36
@m.fatih07
Yeşil küf steril etmeyi bilmemenizden kaynaklanıyor .

peki yeşil küf olan poşetlerde çıkan mantarlarda ne gibi problemler olur? pinler çıktı verimlilik dışında herhangi bir sıkıntı yaratır mı?

suplilumas
19-02-2017, 01:14
@m.fatih07
Bir çok sorun olur. En önemli sorun da ortama yaydığınız yeşil küf sporlarından kurtulmanız neredeyse imkansız hale gelir. Bir sonraki kompostlarınızın tamamına bulaşır.

idris şenol
22-02-2017, 23:43
Spordan mantar üretmek işin tekniğini de bilmeyi gerektiriyor malesef. Teknik terimleri anlamıyorsanız bolca okuma yapmanızı tavsiye ederim.

Bu arada sporlarınızı steril ortamda toplamış olmanız gerekiyor. Alkolle dezenfekte edilmiş bir alumünyum folyo üzerine kapattığınız mantarın üzerine bir bardak kapatarak yapabilirsiniz. İşlem sırasında havadan gelebilecek kirletenlere karşı da önlem almalısınız, detaylar aşağıda anlatılıyor.

Kısaca anlatayım:

1- İlk yöntem:

a- Öncelikle patates dekstroz agar ya da benzer özellikte bir besiyeri hazırlayıp steril petri kaplarına dökmeniz ya da hazırlanmışını satın almanız gerekiyor.

(Hazır almak istiyorsanız Gül Biyoloji Laboratuarı ile iletişime geçip bulunduğunuz şehirde çalıştıkları dağıtıcı firmayı öğrenip onlardan temin edebilirsiniz. Ya da aşağıdaki bağlantıdan direk sipariş verebilirsiniz:

Patates Dekstroz Agar (20'li paket)Oksilab (http://www.oksilab.com/Patates-Dekstroz-Agar-20li-paket,PR-5666.html) )

b- Petri kaplarınız hazır olduktan sonra çalışma ortamınızı steril hale getirmeniz gerekiyor. yüzeyleri çamaşır suyuyla, alet edevatınızı alkolle temizleyip varsa HEPA filtreli hava temizleyici ile havayı bir süre temizleyip işe öyle başlamalısınız. Yüzünüze maske kafanıza da bone geçirmeniz iyi olur. Ellerinizi de alkolle temizlemeyi unutmayın.

c- Sonra varsa inoculation loop (aşılama halkası) ya da temiz bir bıçağı ateşte iyice kızdırıyorsunuz, transferi yapacağınız petri kabını çok az açıp bıçağı agarın kenarında iki taraflı dokundurarak söndürüyorsunuz. Böylece hem sıcaklığı düşmüş oluyor hem de üzerinde steril agardan yapışkan bir tabaka oluşuyor.

d- Sonra bıçağı sporların üzerine getirip dokunduruyorsunuz, sporlar bıçağa yapışıyor. Bıçağı tekrar petri kabına götürüp kapağı mümkün olduğu kadar kısa süre açarak orta kısmına "S" çizerek sürüyorsunuz. Kontaminasyon riskine karşı çok sayıda petri kabına transfer yapmalısınız.

e- Petri kabını tarih ve çeşit bilgisi ile etiketleyip kenarlarını bant veya streç filmle kapatıp oda sıcaklığında karanlık bir yerde çimlenmeye bırakıyorsunuz.

f- Ara ara kontrol edip misellerin iplikçikler halinde veya pamuksu şekilde büyüyüp büyümediğini kontrol ediyorsunuz. Bu aşamada kontaminasyon belirtileri hakkında bilgi sahibi olmalısınız. Bakteriyel kontaminasyon olduğunda petri kapına dokunulan yerlerde bulanık şekilsiz yapılar oluşur, bir süre sonra kötü koku petri kabının dışından hissedilir hale gelir. Transfer sırasında küf bulaştıysa değişik renklerde renkli yuvarlak yapılar büyümeye başlar. Başka çareniz yoksa kontamine olmuş petri kaplarından transfer yapabilirsiniz ama çok tavsiye edilmiyor. Mümkünse kontaminasyon belirtilerinin başında temiz bir bölgede miseller gelişebilmişse o kısımdan acil transfer yapabilirsiniz. Kontaminasyon yayıldıysa hiç açmadan atın.

g- Çimlenen sporlar petri kabında koloniler oluşturacak. Bunlardan temiz ve hızlı büyüyen misellere sahip olanlarından yeni temiz petri kaplarına transferler yaparak miselleri izole ediyorsunuz.

h- Temiz bir petri kabını tek bir koloniyle tamamen kolonize edebildikten sonra buğdaya aşılama ordan da komposta aşılama yapıyorsunuz. Bu aşamaya gelebilirseniz detaylarını başka bir gönderide yazarım.

2- İkinci yöntem, spor şırıngası yöntemi:

a- Eczaneden steril su ampülleri satın alıp ya da düdüklüde suyu kaynatıp soğutarak steril su elde ediyorsunuz.

b- Steril şırıngaya steril suyu çekip sporların üzerine azar azar boşaltıp iğnenin ucuyla karıştırıp geri iğnenin içine çekebilirsiniz. Ya da sporları steril suyun içine boşaltıp biraz çalkalayıp steril şırıngaya çekebilirsiniz. Bu şekilde yaptığınız spor şırıngasını 1 sene kadar buzdolabında muhafaza edebilirsiniz.

c- 1- Bu şırıngayı nemlendirilmiş ve sterilize edilmiş buğday veya başka bir tahıl üzerine boşaltabilirsiniz.

c-2- Ya da yukarıda anlattığım gibi petri kaplarına dökülmüş steril agar üzerine ufak bir damla damlatıp petri kabını öne yana arkaya yatırarak agar üzerinde yayılmasını sağlayabilirsiniz. Bu adım 1-e adımı ve sonrası ile devam ediyor.
çalışmalara başladım

zardanadam
27-10-2017, 13:54
Kültür mantarı yetişticiliği nasıl yapılır sorusuna güzel bir yanıtı da https://piyasaanketi.com/kultur-mantari-yetistiriciligi/ adresinde bulabilirsiniz. Ortam sıcaklığı kompost özlliği vs...

karaca1
27-10-2017, 23:23
arkadaşlar sorumu cevaplarsanız çok makbul geçer 2 gün olacak kompost yaptım internetten bi firmadan misel sipariş ettim ve şuanda balkonda üstüne bütük bez parçalarıyla kapattım sıcaklık gündüz 19-20 gece 16-18 dereceleri değişiyo misel komposta sarım yapar mı yani gecikmemi olur kuluçka döneminde yoksa illa 23-27 dereceleri mi gerekiyo sıcaklığın

karaca1
28-10-2017, 10:06
arkadaşlar gece 13 derecelere kadar düşüyor galiba benim termometre biraz fazla ölçüyo gibi bugün 3. gün biraz sarma var gibi ankarada hava sıcaklıkları giderek düşüyo 9 dereceleri görecek geceleriyse 1-2 derce olacak balkon kapalı olduğu için sıcaklık tahmini 11 12 derece olur diye düşünüyorum geceleri deneyimli abilerim ablalarım kardeşlerim misel salınımı yavaşlar mı yoksa tamamen miseller ölür mü ?

islam34
06-03-2018, 21:34
Merhaba ,Kullanmak için yaptıgım 7,5 kw lık elektrikli otoklav ve dış ortamdan bagımsız mantar spor aşılama kabinini satıyorum.Resimleri isteyen kişilere gönderecegim.05444094328.

Jezebel
14-08-2018, 13:16
Evimin bodrum katında deneme yapmak istiyorum.
Çıkacak koku beni endişelendiriyor.
Koku oluyor mu acaba?
Sorduğum mantar cinsinin bilimsel adı “Agaricus bisporus”

679758


Kavak mantarından yayılan kokuyu beğenmedim.

evandevan5
24-12-2018, 13:36
ben ziyan olmasın diye 5 litrelik mantar miseli aldım naylon torbada
2 hafta oldu suyun altında tutup nemlenmesini sağlıyorum başka ne yapmalıyım.

coolerman
19-01-2019, 12:19
Mantar yetiştirmek için klima satışlarımız devam etmektedir
Ayni zamanda merkezi sistem isitma ve sogutma yapabilen isi pompalarimizda mevcuttur her turlu iklimde mantar yetistirebilirsiniz. Dusuk enerji tuketimi yuksek kapasiteli sıfır veya ikinci el cihazlarimiz hakkinda bilgi almak için telefon numaramiz
05359267193

Jezebel
16-02-2020, 10:54
Konuyla alakam yok ama bunu paylaşmak istedim

703133

1 kilo aldım.” Haftaya gelmezsem bil ki senin mantarlar yüzünden ölmüşümdür “ dedim.
Kahkaha pazarda da atılıyormuş.


703136



Bilmiyordum, toplanmazsa böyle olurmuş.

Pumpking
04-05-2020, 12:15
Kültür mantarının saplarını komposta gömersem tekrar çıkar mı? Bir ara youtube da görmüştüm ama bulamadım şimdi.

Pumpking
04-05-2020, 12:17
Bugün bir tane bulduk . Yanında da küçük daha yeni çıkan vardı.(aynı sapta) Büyüğün sapını ve küçüğü komposta gömdüm.Bakalım ne olacak?

LeDeRici
26-07-2020, 17:57
İstiridye Mantar çadırı için benden toprak koruma projesi ve yapı ruhsatı (zemin etüdü ile) gibi şeyler istendi.
Bir yanlış anlama/anlatma olabilir mi?
Arazisinde İstiridye mantarı çadırı kurmuş olan ya da bilgisi olan biri bilgilerini/tecrübesini paylaşabilir mi acaba?

Batuhanbb
19-12-2020, 13:48
Merhaba MANTAR YETİŞTİRME kursu için istanbul ümranıye halk eğitim merkezinde sınıf tamamlamaya çalışıyoruz eger 12 kişiye ulaşırsak ücresiz eğitim göreceğiz katılmak isteyenler bu numaradan bana ulaşabilir 0552 387 34 77
Kadıkoy ve üsküdarda bu kurs mevcut değil.

Batuhanbb
19-12-2020, 13:59
Merhaba MANTAR YETİŞTİRME kursu için istanbul ümranıye halk eğitim merkezinde sınıf tamamlamaya çalışıyoruz eger 12 kişiye ulaşırsak ücresiz eğitim göreceğiz katılmak isteyenler bu numaradan bana ulaşabilir 0552 387 34 77
Kadıkoy ve üsküdarda bu kurs mevcut değil.

Serdars1
14-01-2021, 16:09
Gürgen mantarını bilen varmı ve
Evde kendimizde üretebilirmiyiz

kamil35
08-11-2021, 22:01
Bu kadar çok mantarı bir arada hiç görmemiştim.
https://www.youtube.com/watch?v=RNkr_AHEJeY

Serdars1
09-11-2021, 17:59
Gürgen mantarın bilen varmi

Muda
03-03-2023, 16:18
https://www.youtube.com/watch?v=9s3Q4G05l6Y

Başka mantarların da değişik büyüme videoları devamında var. Bu videodaki mantarların hepsi yenilebilir türlermiş.

ko53
08-11-2023, 01:18
harika bir sektör https://uk.org.tr/mantar-yetistiriciligi-nasil-yapilir/ buradakiler doğru dimi ?

Doku_Kültürcü
09-11-2023, 02:35
harika bir sektör https://uk.org.tr/mantar-yetistiriciligi-nasil-yapilir/ buradakiler doğru dimi ?
Buradaki bilgiler çok yüzeysel. Bu bilgilerle bir şey yapmak imkansız...