PDA

View Full Version : Nohut Ekmeği (tatlı maya ekmeği)




malina
26-06-2007, 17:31
Sıcaklar işe yaradı...

14460

Nohut ekmeği yaptım...




Sebahattin Sargın
26-06-2007, 17:33
Sevgili malina nasıl yaptığınızı da yazarmısınız rica etsem. Belki yapmak isteyen arkadaşlarımız olur.

Selahattin Yılmaz
26-06-2007, 17:50
Hani İstanbul'un fethinde meşhur Ulubatlı Hasan vardır. Bursa-Karacebey arasında bu Ulubatlı Hasan'ın köyü vardır, Uluabat diye, hatta Uluabat gölü ismini bu köyden alır. Bu köyün kenarından geçenler bilir Ulubatlı Hasan'ın heykelide vardır.

Ne alaka diyeceksiniz alakası şu: yine geçenler bilir bu köyün bir de kolay bayatlamayan yemesi nefis nohut ekmeği meşhurdur. O yüzdendir ki yol kenarı boyunca nohut ekmeği satan ekmek fırınları bulunur.

Oğuzhan
26-06-2007, 18:54
Merak ettim nasıl oluyor.İçine nohut mu konuluyor.?
Tarifi verseniz.Çok güzel görünüyor.

malina
26-06-2007, 19:22
1 Avuç nohutu kırın.
Pratik yöntem:
Bir naylon poşete koyun, ikiye katladığınız birkaç kat gazete kağıdının arasına poşeti yerleştirin. Elinizle nohutların tek sıra olmasını sağlayın. Bir çekiç ya da taşla, her nohut 5-6 parça olacak büyüklükte kırın.
1 litrelik cam kavanozun yarısından fazlasını dolduracak kadar su kaynatın.

Nohutları kavanoza koyup üzerini sıcak su ile doldurun ve kavanozun ağzını kapatın. Siyah bir poşete koyup, (sıcaklığı toplasın diye) güneşe bırakın. Bu işlemi bu kadar sıcak havalarda yapmıyorsanız, üzerini yünlü bir örtüyle kapatın ki sıcak dursun.

Maya olarak kullanacağımız su bu aşamada oluşuyor. Sıcaklığa göre 12 saat ile 30 saat beklemesi gerekebiliyor. Bu nedenle nohutu ıslatma işlemini bir öğleden sonra yapmanızı tavsiye ederim. Ertesi gün öğleden sonra ekmeğinizi yoğurmanız ve akşam üzeri pişirmeniz mümkün olabilir... Zamanlamayı ihtiyacınıza göre kaydırabilirsiniz.

Mayanın hazır olduğunu kavanozun içinde oluşan köpüklerden anlayacaksınız. Kapağı açınca burnuza gelen koku çok kötü olacak. Bozuldu sanmayın :)

Kavanozdaki su 2-3 kg'lık bir ekmek yapmanıza yetecek kadar çok. Bu nedenle benim gibi küçük bir ekmek yapacaksanız, önce un miktarına karar verin sonra gerektiği kadar suyu ekleyip (köpüğü ve nohutundan 1-2 kaşık alarak) hamuru yapın. Artanı dökersiniz. Unu elemeyi unutmayın. Biraz da tuz ekleyin.

Yoğurduğunuz ekmeğin üstünü hava almayacak gibi kapatın ve kabarmasını bekleyin. Kapattığınız kap hamura yakın olmasın, kabarma payını düşünün...

Ekmek iki kez yoğurulup kabartmaya bırakılır ama tek sefer de olabilir. Hamur kabardıktan sonra hemen pişirecekseniz, ekmeği pişireceğiniz kaba koyup orada kabarmasını bekleyin. İki kez yoğuracaksanız ikincisinden sonra pişireceğiniz kaba koyabilirsiniz. Kabarma işlemi 2-3 saat sürebilir. Bir buçuk iki katına kadar kabarabilir.

Önceden 180-190 derece gibi ısıttığınız fırına koyun. 40 dakika kadar (ya da ekmeğin üzeri kızarıncaya kadar) pişirin.

Harika bir kahvaltı ekmeğidir :)

hassoman
26-06-2007, 20:44
Bu sıcak günlerde ne yapacağımızı şaşırmışken Malina bize iyi bir fikir verdi.
Ben kış ortasında radyatöre astığım kavanozlarda nohut mayası yapmaya çalıştım. Hele o nohutları kırmak tam bir baş belası!..

Yanlış anlaşılmasın, nohut ekmek yapması çok kolay. Kimsenin gözü korkmasın.
İlkin zorlanabilirsiniz. Moralinizi hemen bozmayın öyle...
Ekmek yapmak bir tutkudur.
Ekmeği evde yapmanın tek kötü tarafı o günden sonra dışardan aldığınız ekmeklerle aranızın bozulması olacaktır. Çünkü, asıl ekmeğin nasıl olduğunu göreceksiniz.

Evet bu bir başlangış olsun. Elimizde onlarca ekmek tarifi var.:D İsteyen olursa onları da deneriz.

Malina'nın tarifini iyice okuduktan sonra bir de şuraya bir gözatın derim.
Şimdi marketlerde türlü çeşit un var. Ben karadeğirmen ununu öneririm.
Hadi bakalım kolları sıvayın, iş başına:p

Bkz:
http://sibelinkahvesi.blogspot.com/2005/08/nohut-mayal-ekmek.html

malina
26-06-2007, 20:54
Evet, bu ekmeği yapmanın tek zor tarafı, nohutları kırmak. Özellikle apartmanda oturuyorsanız... :)

Un markalarını ve özelliklerini yazarsak iyi olur. Yani neden Karadeğirmen unu? :)

Bir de linkleri ayrı bir başlık altında versek... Burada sadece doğrudan kendi deneyimlerimizi paylaşsak nasıl olur?

Müjgan
26-06-2007, 21:39
Nohut ekmeği yapmayı iki kere denedim. Ama ikisi de fiyasko oldu. Meğer sinirli ve kızgın bir zamanda yapmak lazımmış, ancak o zaman köpürüyormuşş...:p

hassoman
26-06-2007, 22:58
Un markalarını ve özelliklerini yazarsak iyi olur. Yani neden Karadeğirmen unu? :)


Sayın Malina,
Karadeğirmen unundan kasıt aslında tam buğday unudur. Yüksek kaliteli sert buğdayların taş değirmenlerde her hangi bir ayrışmaya (kepek, nişasta vs..) tabi tutulmadan olduğu gibi öğütülen unlardır. Bu nedenle mineral ve vitamin kaybı olmaz; kalitesi korunmuş unlardır.

Piyasadaki unların çoğu ne yazık piyasa koşullarına uydurmak için bazı kimyasal işlemlerden geçirilmekte, içindeki kepek ve türevleri ayrıştırılarak paketlenmektedir. Örneğin kepekli un diye satılanlar, piyasa işi işlenmiş unun içine yine piyasa işi işlenmiş kepeğin belirli oranlarda karıştırılmasıyla elde edilmektedir.

Un içindeki kepekleri çıplak gözle tane tane görebilirsiniz. Bu unlarla yapılan kepekli ekmeklerde kepek taneleri sırıtır. Karadeğirmen unu ise hiçbir kimyasal işleme tabi tutulmadan ve herhangi bir katkı yapılmadan değirmenden olduğu gibi paketlenen unlardır.

Herhangi Marka yazmamamın nedeni reklam kaygısıydı. Madem isteniyor yazayım bari. Ben KATMER marka taş değirmende öğütülmüş TAM BUĞDAY UNU kullanıyorum. Sanıyorum DOĞALSAN, SÖKE UN, SİNANGİL gibi markaların hem tam buğday ununu, hem de çeşitli ekmekler için özel karışım unlarını büyük marketlerin raflarında bulabilirsiniz.
Yani un deyip geçmemek gerekiyor.

Bu arada mayalanmada kullanılacak nohutun bu yıl mahsulü olmaması gerekiyor. Bu ayrıntıyı yazmayı unuttum. Ha bu bilgi bana nereden geldi? Ne yazık ki onu da unuttum

İlgili linki buraya koymamın nedeni konuyla bağlantılı olduğu içindi. Bilmeden bir kusur işlediysek affola:o

nevsune
13-07-2007, 15:36
Dünden bu yana benim ıslatılmış nohutlar güneşin altında duruyorlar, gece yünlere sardım. Daha hala ne köpürme, ne kötü koku. Mayalanamıyorlar bir türlü. Bir de dünya para verip, organiğini alıyorum.

Geçen gün de yine olmamıştı, bir daha deneyeyim dedim. Akşam yoğurucağım bakalım kabaracak mı?

Acaba mayalanmasi için bir püf noktası mı var?

malina
13-07-2007, 18:54
Kırdıktan sonra soğuk suyla falan yıkama, üzerine kaynar suyu dök, ağzını iyice kapat. Güneşte ışığı daha çok toplaması için siyah bir naylon poşete koy. Rüzgar alan bir yerde ise üzerine bir örtü de örtebilirsin...

Benim uyguladığım başka bir püf noktası yok.

nevsune
15-07-2007, 09:44
Benim nohutlarda kesin bir garabet var. Bugün 3. gün ve suyu boz bulanık bir renk aldı ama hala köpürme ve koku yok. Misler gibi nohut kokuyor. Ankara'da hava sıcaklığı,düne kadar 37-38 derece idi. Hala mayalanamıyorsa, bunu döksem iyi olacak galiba.

hassoman
15-07-2007, 09:57
Sevgili Nevsune,
Onu dök, yeniden dene. Nohutların geçen yılların(eski) nohutu olmalı.
Hava ısısı düştüğü zaman, akşam kavanozu sıcak bir yere alıp, yünlü örtülerle sarıp sarmalamalısın. Sabah köpürme varmı yok mu bak. Yoksa üzerindeki örtüleri çıkar poşetle güneşe koy. Sonra Allaha emanet..

Yazın nohut ekmek yapımında pek başarılı olamıyorum. Ben köpürüyorum, sefil nohutlar köpürmüyor. Kışın radyatötere astığım kavanozlarda mayalanma kesin oluyor.
Üzme kendini, istersen sana daha değişik ekmek reçetelerini verebilirim.
Kolay gelsin...

hassoman
15-07-2007, 10:54
Sevgili Nevsune,
Organik diye ne diye o kadar para verdiniz anlamadım.
Semt pazarlarının herhangi birinde açık satış yapan bakliyatçılar var.
Oralarda şahane bakliyatlar bulunuyor. Ankara hem balık açısından, hem sebze, meyva ve bakliyat açısından son derece şanslı bir şehir. İnanın yıllar önce Sakarya'daki balıkçılarda leğen içindeki suda canlı palamut görmüştüm. Türkiye'nin her yerinden anında geliyor. Sebzeler, meyvalar günlük. Her yörenin türlü çeşit bakliyatını her pazarda bulabilirsiniz. Market raflarından önce buraları gezin derim. Gezmesini bilene semt pazarlarımız inanın bana sanat sergisi gibi. Her mevsimde ayrı güzellik...

Neyse, size ekmek tarifi mi yok?
En kısa zamanda toparlayıp takdim ederim.
Gerçi sizin bizim tariflerimize ihtiyacınız yok..

malina
15-07-2007, 19:37
#26 (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=130506&postcount=26) Buradaki fotoğraftan kabın epey küçük olduğunu gördüm. Bir de dediğim gibi kiloluk cam şişede, içinde bir avuç kırılmış nohut ve kabın üçte ikisi kaynar su dolu olarak dener misin?

nevsune
16-07-2007, 07:21
Dün aynı nohutu kokusunu denemek amaçlı yemeğini pişirmek için suda ıslattım. Normalde her zaman suda ıslattığım normal! nohutlardan o sözünü ettiğiniz kötü koku gelirdi bekleyince yani mayalanırmış:) . Bu organik olandan hiç gelmedi o koku. Demek ki organik! nohut üreticileri bildiğimiz nohuttan farklı birşey yetiştirmişler(organik diye herşeye atlamamak gerektiğini de öğrenmiş oldum böylece).

Şimdi hatırladım, babam Bolu dağlarındaki köylülerin (eskiden bizim araba Bolu dağlarında su kaynatırdı) maya olarak nohut kullandıklarını ama nasıl yaptıklarını bilmediğini söylemişti bir zamanlar. Ben o anda konuşulan iki konuyu karıştırıp, yoğurtta sanmıştım da ne alaka diye düşünmüştüm.

Bugün gidip bizim normal nohutlardan biraz alıp, yeniden deneyeceğim:)

nevsune
18-07-2007, 15:14
Genel istek!! üzerine nohutlu ekmeğimin sonuçlarını bildiriyorum:

Nohutlarım gayet güzel köpürüp, kötü kokularını da çıkartarak (o arada elim yanlışlıkla kavanoza çarpınca, o koku bütün mutfağa yayılmış oldu:eek:) işlevlerini gayet güzel yerine getirdiler.

Tuhaf bir şey, neyin etkilediğini bilmiyorum da, aynı un karışımını kullandım ama bugünkü ekmeğim çok daha açık renk oldu.

malina
18-07-2007, 17:57
Nohutlarım gayet güzel köpürüp, kötü kokularını da çıkartarak işlevlerini gayet güzel yerine getirdiler.


Neyi farklı yaptınız da bu kez köpürdü? :)
Aynı sorunu yaşayacaklar için bu bilgiyi yazsanız iyi olur...

nevsune
18-07-2007, 19:07
Organik nohut yerine açık nohut kullandım.

Sizin dediğiniz gibi, 1 avuç nohutu bir bez arasında kırarak, içinde yaklaşık 500-600 mlt. kaynamış su olan 1 lt.lik kavanoza koyup siyah bir poşete sarıp, güneşe çıkardım. Benim bütün bir öğleden sonra güneş alan pencerem var, onun dışına koydum, akşam içeri aldığımda yünlere sardım. Sabah da yine siyah poşete sarıp, güneşe bıraktım. Öğlen saatlerinde köpürme başlamıştı. Ben akşamüzeri yoğurdum, tam köpüklüydü.

Malina ve Hassoman'ın bilgileri birleşince gerçekten çok lezzetli bir ekmek oldu.

nazlı06
31-10-2007, 15:35
Ben İzmir -Tireliyim. nohut mayalı ekmek bayramlarda ve düğünlerde vazgeçilmezdir. Eskiden hemen hemen her evin avlusunda bir taş fırın olurdu. komşular birleşip fırını birlikte yakarlardı. Tavalara dökülen hamurlar pişerken mis gibi kokardı. Yemesi ne kadar güzel olurdu. Şimdi hazır alıyoruz. Bol şekerli ve rafine unla yapılmış kahvaltılık olarak tüketiyoruz.

özlem11
30-03-2008, 10:54
Arkadaşlar ekmek pohaça kurabiyeleriniz mahlep katarsanız uzun süre bayatlamaz. Silme yarım çay kaşığı...

Gülgün
08-04-2008, 18:40
Sn Nevsune hanım 81 no'lu mesajınızdaki ekmeğin net ölçülerle tarifini verebilir misiniz? Çok güzel görünüyor,denemem lazım.

ayhat
09-04-2008, 10:36
Mini fırında olur mu sizce? Karnım acıktı :)

Gülgün
11-04-2008, 18:54
Teşekkürler Nevsune Hanım.

malina
23-06-2008, 13:13
Bu yazın ilk nohut ekmeğini yapmaya karar verdim :)

Hala denememiş olanlara öğütlerim ...

cemal.S
23-06-2008, 13:47
Nohut ekmeğimi yapmayın, oda nasıl oluyor. İlk defa duyuyor ve okuyorum. Beni kandırmıyorsunuz değilmi?

Ekmeğin zamlandığı şu günlerde bu evde ekmek yapma işi (Aman fırıncılar duymasın) enteresan ve birazda ekonomik olur sanırım. Tabii uygun yeri tertibatı olanlar için. Ne güzel olur ıscak ıscak.

Saygıyla.

snoopy
27-09-2008, 09:11
Ben de nohut ekmeğini denemeye kalktım.
Nohutun köpürmesini sağladım, kokusu da Sayın Malina'nın dediği gibi felaketti :eek: dökmemek için kendimi zor tuttum :D ancak, hamurum 2 saat beklemesine rağmen hiç kabarmadı, mecburen kuru maya ekleyerek ekmeğin yapımını tamamladım..:(

berduray
27-09-2008, 16:47
Benim diğer maya denemem nihayet oldu da, bu herşeyi halletmiyor galiba Snoopy'nin mesajına bakılırsa...

berduray
27-09-2008, 21:59
Ben biraz araştırdım mayayı direkt una ekleyip, mayalanmasını beklemek zaman alıyormuş.

Unu azar azar ilave ederek mayalanmaya devam ettirmeliymiş.

Ben ara ara bir çay bardağı kadar un ilave ekleyip, ılık tutmaya devam ediyorum.

Son durum bu.

48321

48322

Müjgan
19-08-2009, 00:05
1 Avuç nohutu kırın.
Pratik yöntem:
Bir naylon poşete koyun, ikiye katladığınız birkaç kat gazete kağıdının arasına poşeti yerleştirin. Elinizle nohutların tek sıra olmasını sağlayın. Bir çekiç ya da taşla, her nohut 5-6 parça olacak büyüklükte kırın.
1 litrelik cam kavanozun yarısından fazlasını dolduracak kadar su kaynatın.

Nohutları kavanoza koyup üzerini sıcak su ile doldurun ve kavanozun ağzını kapatın. Siyah bir poşete koyup, (sıcaklığı toplasın diye) güneşe bırakın. Bu işlemi bu kadar sıcak havalarda yapmıyorsanız, üzerini yünlü bir örtüyle kapatın ki sıcak dursun.

Maya olarak kullanacağımız su bu aşamada oluşuyor. Sıcaklığa göre 12 saat ile 30 saat beklemesi gerekebiliyor. Bu nedenle nohutu ıslatma işlemini bir öğleden sonra yapmanızı tavsiye ederim. Ertesi gün öğleden sonra ekmeğinizi yoğurmanız ve akşam üzeri pişirmeniz mümkün olabilir... Zamanlamayı ihtiyacınıza göre kaydırabilirsiniz.

Mayanın hazır olduğunu kavanozun içinde oluşan köpüklerden anlayacaksınız. Kapağı açınca burnuza gelen koku çok kötü olacak. Bozuldu sanmayın :)

Kavanozdaki su 2-3 kg'lık bir ekmek yapmanıza yetecek kadar çok. Bu nedenle benim gibi küçük bir ekmek yapacaksanız, önce un miktarına karar verin sonra gerektiği kadar suyu ekleyip (köpüğü ve nohutundan 1-2 kaşık alarak) hamuru yapın. Artanı dökersiniz. Unu elemeyi unutmayın. Biraz da tuz ekleyin.

Yoğurduğunuz ekmeğin üstünü hava almayacak gibi kapatın ve kabarmasını bekleyin. Kapattığınız kap hamura yakın olmasın, kabarma payını düşünün...

Ekmek iki kez yoğurulup kabartmaya bırakılır ama tek sefer de olabilir. Hamur kabardıktan sonra hemen pişirecekseniz, ekmeği pişireceğiniz kaba koyup orada kabarmasını bekleyin. İki kez yoğuracaksanız ikincisinden sonra pişireceğiniz kaba koyabilirsiniz. Kabarma işlemi 2-3 saat sürebilir. Bir buçuk iki katına kadar kabarabilir.

Önceden 180-190 derece gibi ısıttığınız fırına koyun. 40 dakika kadar (ya da ekmeğin üzeri kızarıncaya kadar) pişirin.

Harika bir kahvaltı ekmeğidir :)




Bu gün ekmek yaptım bu tarifle, ama nohutları kuruyken kırmak bayaca gürültülü oluyor diye, bir gece önceden ıslatıp, blenderda biraz parçaladım. böylesi gürültüsüz oluyor. :)

Mayalandı ve pişti. Henüz sıcakken fotoğrafladım. Ama bütün yapım aşamalarını çekmeyi unuttum.

98645

berduray
19-08-2009, 00:09
Islatıp, blendırdan geçirdiğiniz nohutu direkt unla yoğurup, mayalanmasını beklediniz ve pişirdiniz doğru mu anladım, arada atladığım başka bir işlem var mı?

Müjgan
19-08-2009, 00:10
98646


Dilimlemesi kolay olsun teflon kek kalıbında pişirdim. Görüntüsü kekten farksız olsa da, tadı yüzde yüz nohut ekmeği. :)

berduray
19-08-2009, 00:11
Muhteşem görünüyor, şimdi olsa sıcak sıcak...

Müjgan
19-08-2009, 00:12
Islatıp, blendırdan geçirdiğiniz nohutu direkt unla yoğurup, mayalanmasını beklediniz ve pişirdiniz doğru mu anladım, arada atladığım başka bir işlem var mı?

Malina'nın tarifinde nohutlar kuruyken parçalanıp, üstüne sıcak su dökülüyor ya, ben kuru nohutu kırmak zor diye, bir gece önceden ıslatıp nohutların yumuşamasını bekledim ve sonra makinada parçaladım. Üstüne biraz daha sıcak su döküp, güneşe koydum. Mayalanınca hamurunu yoğurdum.:)

berduray
19-08-2009, 00:16
Sayfanın yukarısında benim de mazide kalan nohut mayası deneyimim olmuştu ve hamur sözde mayalanmış görünmesine rağmen, pişen hamur taş gibi yenmeyecek kıvamdaydı.

Ölçüsü, püf noktası varsa atlamayayım, iyice öğreneyim diye soruyorum.

Dediğim gibi sıcak sıcak...Ellerinize sağlık.

Müjgan
19-08-2009, 00:21
Malina çok iyi tarif etmiş. O tarifle geçen yıl, bir iki başarısız denemeden sonra yapmayı becerebilmiştim. Bu yılki ilk denemem iyi oldu.
Bir kısmı halloldu bile. Soğumasını beklemeden bile yediler :)

Evdeki ilk tadan da Sunny oldu. Kokular eve yayılınca mutfak kapısında beklemeye başladı ilk parça da onun oldu.

Müjgan
19-08-2009, 00:23
Yapım aşamasında, özellikle mayalanmaya başlayınca yayılan koku çok kötü. Çocuklar birbirine sesleniyorlar "kim rezervuarı çekmedi?" diye... :p

berduray
19-08-2009, 00:23
Aynen tarife uydum, ilk ekmek yapışım değil belki de nohutun cinsinden ya da bayatlığından olmadı fosur fosur.

Müjgan
19-08-2009, 00:30
Yeterince ısınmamıştır belki. Sıcakta oluyor fermentasyon.
Ben balkona koydum bu yıl. Siyah poşet bulamadım ama beyaz poşette ve ayrıca da plastik bir kova içerisindeydiler. Kova iyi bir izolasyon sağlıyor. Balkonda güneş alan bir yere koyarsanız iyi etki yapıyor.

iko10
07-11-2009, 16:02
Yazılarınızı okuyunca 2-3 sene önceki nohut mayası maceramı yazmadan duramadım.
Bir yerden bu ekmeğin tarifini bulmuştum ve nohut mayasının nasıl bir şey olacağını görme merakımdan, yapmaya koyuldum. Sonunda gayet iyi bir şekilde de gördüm :))
Nohutları kırdım yarım litrelik pet su şişesine doldurdum. Kaloriferin üzerine koydum. Tam hatırlamıyorum ama sanırım iki gün orada kaldı ( büyük hata) Ne alemde diye görmek için kapağını hafifçe gevşettiğim anda büyük bir basınçla içindeki herşey evin her yanına öyle yayıldı ki:eek:. Ben patlamanın şokuyla, elimde boş şişe ile öylece kalakaldım. Toparlanmam 1 dakika sürdü. Sonra sadece kahkahalarla güldüm. Allahtan evde kimse yoktu. İki hafta sonra bile evde olmadık yerlerden nohut kırıntıları çıkıyordu. Geçen ilkbaharda taşındığımızda salonun tavanında hala mayamın izleri duruyordu. :D
Bir daha da deneyemedim.
Kimsenin hevesini kırmak istemem ama bu işlerde dikkatli olmak lazım, derim.;)

öz-den
07-11-2009, 19:16
bizim köyde yapılır bu ekmek yengemler yapar ve bize hep hazır gelir nasıl yapıldığını bilmiyordum bende kesinlikle denicem mayanın tutacağını ümit ediyorum tutturursam süper sürekli değişik versiyonlarını yaparım azönce okuduğum başka bir tarifte mayanın içine defne yaprağı suyuda ilave etmişler.

kpince
11-11-2009, 20:03
Nohut ekmeği yapmak için biraz sabırlı olmak gerekiyor. Mayanın gelmesi iki gün bile sürebilir. İlk mayayı elde ettikten sonra balıkçıların kullandığı strofor bir kutunun içine hamuru koyup yanına da bir kaba sıcak su koyup bütün gece bekletirseniz çok güzel kabarıyor. Her yapışta az bir miktar hamuru ayrı mayalandırıp sonra buzdolabında üstü kapalı bir kapta saklarsanız her seferinde tekrar maya yapmanıza gerek kalmaz. Birkaç turdan sonra kabarma daha da hızlı ve daha da iyi oluyor. Bu ekmek kolay kolay bayatlamıyor. Busdolabında bir aya yakın sakladığımı hatırlıyorum.

yasarugur
28-12-2009, 09:44
Biz bu ekmeğe tatlı maya deriz,tarifini de Arman Kırım hocam böyle vermiş ,bu tarife bağlı kalarak mayasını ben yaptım eşim de ekmeğini pişirdi,çok lezzetli olur,yanında İzmir ya da Bergama tulumuyla da bir başka olur hani....
http://hurarsiv.hurriyet.com.tr/goster/haber.aspx?id=338686&yazarid=123

malina
28-12-2009, 11:09
Yazdığınız adrese baktım, çok teşekkürler:)

Söke'nin eşsiz kahvaltı ekmeği Tatlımaya (http://hurarsiv.hurriyet.com.tr/goster/haber.aspx?id=338686&yazarid=123)



Orada giriş yapılmış, Arman Hoca, ekmeğini bir hafta sonra yapmış ve anlatmış :)

İşte onun adresi:

Tatlımaya ekmeğim mükemmel oldu
(http://hurarsiv.hurriyet.com.tr/goster/haber.aspx?id=340376&yazarid=123)
ASIL SIR MAYA

Tatlımaya ekmeğinin asıl sırrı ‘maya'sında. Bu ekmeğin yapımında nohut mayası kullanılıyor. Ben size daha önce ekşi mayanın nasıl yapıldığını anlatmıştım, hatırlarsanız. Altı gün süren ve tutmama ihtimali hayli yüksek olan bir yöntemle yapılıyor ekşi maya. Tatlımaya da oldukça hassas ve ‘nazara' açık bir şey! Tutmadığı olabiliyor. Bazen arka arkaya maya tutmayınca, Cumhuriyet fırınında kurşun döktürdükleri bile olurmuş. Bu konuda önemli bir de batıl inançları var: ‘Eğer' diyor Haldun, ‘nohutları kıran el ile hamuru yoğuran el aynı olmazsa, maya büyük ihtimalle tutmaz.'

Maya yapımına nohutları kırarak başlıyorsunuz. ‘Ne büyüklükte kırmamız gerekir Haldun' diye soruyorum. ‘Hani havanın tokmağını bir vurduğunda dörde beşe kırılırlar ya, işte o kadar Arman Abi' diye yanıtlıyor. Bir de kullanacağınız nohutların eski, yani bir yıllık falan olması gerekiyormuş. Eşime soruyorum, ‘Hiç kullanmadığımızdan, nohutlarımız zaten bayağı eskidir' diyor. Ekşi maya için bana verdiği yıllanmış kuru üzümleri hatırlıyorum birdenbire.

NOHUT KIRMA SABIR İŞİ

Evdeki pirinç havanın içine bu nohutlardan bir avuç boşaltıp, havan elini bir hışımla yallah indirmeye başlıyorum zavallı nohutçukların üzerine. Sen misin mutfak içi şiddet uygulayan, tekmili havandan dışarı zıplayıp etrafa dağılıyor. O saat öğreniyorum ki, her seferinde 5-6 tane nohut koyarsan düzgün bir şekilde kırabiliyorsun. Meğer bu iş de sabır işiymiş.

Ardından, litrelik bir pet şişesinin içine, kırdığım bu nohutları doldurmaya başlıyorum. Elbette elimiz terazi değil, bazı nohutlar kısmen leblebi tozu oluyorlar ama onları da ziyan etmeyip şişenin içine dolduruyorum. Geleneksel ádet, 70'lik rakı şişelerine doldurmakmış. Bana, içinden gazlı içecek boşalmış litrelik pet şişe fikri daha hijyenik ve emniyetli geliyor nedense. Büyük soda şişesinin beşte birini kırık nohutlarla dolduruyorum. Üzerlerine önceden kaynatılıp hafifçe soğumaya bırakılmış su koyacağım.

Şişenin içine atılacak diğer malzemeler ise ‘tırnak ucu' kadar tuz ile tırnak ucu kadar ‘incir ağacı dalının külü'ymüş. ‘Neee' diyorum, ‘incir ağacının külü mü?'. ‘Evet' diyor Haldun, ‘dedemin söylediğine göre mayaya çok özel bir lezzet verirmiş bu.'

Onlar incir dallarını boş bir mangalda yakıp küllerini saklar, sonra gerektikçe kullanırlarmış. Külü boşverip, nohutların içine çok az tuz attıktan sonra ılık-sıcak hale gelmiş olan suyu şişenin tepesinden üç parmak aşağıya kadar doldurup kapağını kapatıyorum ve şişeyi küçük bir battaniyeyle sarıp sarmalıyorum. Aynen yoğurt yapar gibi.

Sabah uyandığımda, nohutların sudan şiştiğini ama suyun içinde çok fazla bir mayalanma belirtisi olmadığını görüyorum. Sadece en üstte ayran köpüğü gibi az miktarda bir köpük oluşmuş. Ama kapağı gevşetir gevşetmez inanılmaz bir gaz fışkırması ile karşılaşıyorum. Karbondioksit. Eee, zaten mayalanma da bu değil mi? Fungi'lerin şeker yiyip karbondioksit çıkarmaları...

BİR GECEDE HAZIR

Akşamdan sabaha mayanın olabileceğine aklım ermemekle birlikte gördüklerim beni ikna etmeye yetiyor. O nedenle de hemen ekmeği yapma işlemine geçmeye karar veriyorum.

Bir gün önce aldığım taze beyaz unu göz kararıyla bir tepsi içine döküp, unun ortasını havuz gibi açıyorum. Havuzun içine, şişedeki nohutlu suyu bir tel süzgeçten süzerek boşaltıyorum. Başka hiçbir şey koymadan, unu ve nohutlu suyu yoğurmaya başlıyorum.

Unun da suyun da miktarlarını ölçmeden koymuştum ama, sonuçta nispeten sertçe bir hamur elde etmeniz gerekiyor (fırın ölçüsü 50 kg. beyaz una 17 lt. ılık su). Hamuru bir kaba koyup, üzerini nemli bezle örterek sıcak bir yere alıyorum. Tatlımaya sıcak ortamı severmiş. Geçen haftanın İstanbul sıcağında evde sıcak bir köşe bulmak hiç de zor olmuyor. Hamuru saatte bir (iki defa) mutfakta tezgah üstünde 15-20 saniye yoğurup tekrar dinlenmeye bırakıyorum. İkinci yoğuruştan sonra, içine zeytinyağı sürdüğüm borcam fırın kabına yerleştirip, üstünü kapatarak burada da bir saat bekletiyorum. Hamur iki misli kabarıyor.

ANNEME ANLATIYORUM

Üstüne fırça ile bol su sürüp, bıçakla baklava şekli çiziyorum ve susam serpiyorum. Fırınım önceden 210 C dereceye getirilmiş, hazır bekliyor. Önce pişmemiş hamurun resmini çekiyorum ve hemen ardından tepsiyi fırına sürüyorum. Az sonra tüm evi çocukluğumun kokuları sarıyor.

Hemen annemi telefonla arayıp, anlatıyorum. ‘Nasıl becerdin' diyor, ‘ben bunca senedir denerim bir türlü yapamam... Üstelik tarifi Halim Usta'nın kendisinden almış olmama rağmen...'

Otuz beş dakika sonra nar gibi ve daha da kabarmış bir ekmek çıkarıyorum fırından. Vakit geçirmeden resmini çekiyorum ve köşesinden büyük bir lokma koparıp tereyağı sürüyorum. O an kendimi dünyanın çok mutlu bir insanı hissediyorum.

Bir de bizim Haluk şu söz verdiği Söke deri tulumunu göndermiş olsa, keyif asıl o zaman tamam olurdu diye aklımdan geçiriyorum.


Bu tarifte sadece nohut suyu kullanılıyor, ben içine nohut parçaları da koymayı seviyorum... 2005 yılı bir yazı olmasa Arman Kırım'a bunu da denemesini iletirdim :)
Yoksa yine de haber versek mi? :)

yasarugur
28-12-2009, 11:55
Başarılı ve yenilikçi yerli tariflere Arman Bey sevinir bence çünkü yazılarında yerli mutfak şeflerimiz için sık sık bunu vurguluyor. :-)

malina
28-12-2009, 11:59
Tarifi bulup bizimle paylaşan biri olarak, Arman Hoca'ya iletme işini size verebilir miyim? :)

malina
28-12-2009, 12:02
Unutmadan, nohut kırılırken farklı büyüklükte parçalara bölünüyor, Çeyrek nohut ve daha küçük olan parçalar daha iyi sonuç veriyor. İrilerini ayırıyorum çünkü ekmeğin pişme süresinde onlar pişmiyor...

yasarugur
28-12-2009, 12:25
Sayın malina ,Sayın Arman Kırım Hocam'a konuyu ilettim.

Asia
28-12-2009, 22:31
İşte bu ya! Ben de son zamanlarda kendi kendime "İyice Ağaçlar.net müptelası oldun" diye kızmaya başlamıştım. Ama beni cezbeden bir çok şey var bu sitede. Başta çiçekler.

Ne demiş şair:
Göz gördü gönül sevdi seni ey yüzü mâhım
Kurbânın olam var mı benim bunda günâhım

Öyle ya benim de günahım yok. Tam çıkacakken şimdi de ekmek çıktı karşıma. Hem de ne ekmek. Annemin, kokusu burnumda tüten tatlı maya ekmeği. Ben de Aydınlıyım. Bizim köyde hala toprak fırınlarda yapılır bu ekmek. Ve ben hiç doyamam.

Mayayla ilgili bildiğim bir iki şeyi yazayım dedim.

Önce bu mayayı kuracağınız ve hamuru yoğuracağınız kapta süt ve yoğurt kokusu olmayacak.
İkincisi Maya ve hamur hiç soğumadan işlem tamamlanacak. Soğuyunca maya bozuluyor. Bunun için sıcak su dolu kabın içine oturtulabilir maya. Ama su kaynamış olmayacak. Yoksa maya pişer.
Son olarak nohutları kırmadan da yapabilirsiniz. Ah olmalıydı şimdi.

Afiyet olsun arkadaşlar. Dostça kalın.

MeyveliTepe
29-12-2009, 00:15
Nohutları havanda dövmek yerine bir pense yardımıyla teker teker kırmak daha gürültüsüz, hızlı ve emniyetli oluyor :)

malina
29-12-2009, 14:05
Köpürmüş ve leş gibi kokan bir sıvıdan çıkarıp mı eziyor? :)

Yoksa yemek yapar gibi ıslatıp, kolay ezilmelerini sağlıyor, sonra bekletiyor ve maya oluşuyor?

Müjgan
29-12-2009, 15:30
Köpürmüş ve leş gibi kokan bir sıvıdan çıkarıp mı eziyor? :)

Yoksa yemek yapar gibi ıslatıp, kolay ezilmelerini sağlıyor, sonra bekletiyor ve maya oluşuyor?
Akşamdan ıslatıyorum, yemek yapacakmış gibi evet... sabah da blender da parçalıyorum ve mayalanması için yeterince bekliyorum. O berbatt, tuvalet gibi kokan sıvı oluşunca da ekmek yapımına başlıyorum :)

denizakvaryumu
06-02-2010, 02:24
Ekmek yapmayı çok seviyorum. Özellikle hazır maya kullanmadan yaptığım ekşi mayalı ekmekleri ve nohut mayalı ekmekleri seviyorum. Önümüzdeki haftalarda bunların tariflerini de vereceğim.

Ekmek yapmadığım zamanlarda da gönül rahatlığıyla pazarlarda satılan köy usulü ekşi mayalı ekmeklerden veya İstanbul Halk Ekmek’in organik ekmeğinden alıyorum. Bugünkü konumuz da bu ekmek.

Halk Ekmek’in organik ekmeğinin içinde hiçbir katkı maddesi yok. Dışarıdan maya katılmıyor. Ekmek hamuru kendi kendine mayalandırılıyor. Bu kendi kendine mayalandırma dediğimiz şu: Un, su ve tuzla hamur yapıldıktan sonra belli bir sıcaklıkta, belli bir süre bekletildiğinde kendiliğinden kabarıyor. (Fabrikanın hangi sıcaklıkta ne kadar süre beklettiğini bilemem ama evde hamur yoğurup ılık bir yerde 3 gün bekletirseniz yeteri kadar kabarmış ve kendiliğinden mayalanmış oluyor.) Sadece organik tam buğday unu kullanıyorlar. Kullandıkları un Türkiye’nin en kaliteli unlarından. Unu öğütülecek organik buğdayın ekip biçilmesi için İstanbul’dan tersine göçle köylerine dönen insanlar oldu. Yani bu ekmeğin buğdayının ekilmesinden tutun mayalanmasına kadar her aşaması özenli. Üstelik fiyatı gerçekten makul; 400 gr’lık pakette satılan ekmek 1,75 TL.

Sağlık için doğal maya

Evde yaptığımız veya köy pazarlarından aldığımız ekşi mayalı ekmekler ve Halk Ekmek’in organik ekmeği sağlığımız için inanılmaz faydalı.

Doğal maya hastalıkları önleyici etkiye sahip. Başka bir deyişle probiyotik. Yani bağırsaklarımızın düzgün çalışmasını sağlıyor. Prof. Dr. Ahmet Aydın’ın her zaman söylediği gibi, doğal mayalı yoğurt, doğal mayalı sirke, doğal mayalı boza, tükenmez gibi probiyotik yiyecekler sağlığımızın garantisi.

Ekmeklere konan hazır mayaların ise maalesef genetik yapısı değiştirilmiş olabiliyor. Genetik yapısı değiştirilmiş organizmaların insan vücuduna tam olarak ne etki edeceğini henüz bilmiyoruz. 10-20 yıl sonra hastalıklar görülünce ortaya çıkacak. Haberimiz bile olmadan dünya çapında yürütülen bir deneyde kobay olmaktansa genetik yapısı değiştirilmiş “şey”lerden uzak durmakta fayda var. Evde çocuklarınıza, misafirlerinize hamur işi yapacaksanız, aman hazır maya kullanmayın. Ya mayasız bir hamur yapın, ya da evde kendi yapacağınız ekşi mayayı kullanın. (Sigara konusunda senelerce gönüllü kobaylık yapmadık mı? Şimdi akciğer kanseri, gırtlak kanseri başta olmak üzere marifetleri ortaya çıktıkça nasıl kaçacağımızı düşünüyoruz.)

Doğal maya kanseri önlüyor

Dianne Onstead’in yazdığı Whole Foods Companion isimli kitabın buğday ile ilgili kısmında doğal maya ile ilgili çarpıcı bilgiler yer alıyor:

“Doğal olarak mayalanmış ekmeklerin sindirimi çok kolaydır çünkü kompleks karbonhidratların düzgün sindirimi için gereken lactobacillus içerirler. Doğal mayalanmış ekmekte anemi, raşitizm ve sinir hastalıklarına sebep olabilen fitik asit bulunmaz. Doğal mayalı ekmeklerin kanseri önleyici etkisi olduğu bilinmektedir.

Hazır maya ile yapılmış ekmeklerde ise ekmeğin içindeki nişasta hücreleri patlar; aynı kanser hücrelerininki gibi biyoelektriksel enerji ve hücre yapıları ortaya çıkar.”

İşte bu yüzden Halk Ekmek’in organik ekmeği ve diğer doğal mayalı ekmekler çok değerli. (Sadece doğal maya kullanan başka ekmek fırınları biliyorsanız, bu yazının altına ayrı bir liste halinde ekleyeceğim.)

Bir ekmeğin doğal mayalı olduğu nasıl anlaşılır?

Aşırı derecede, balon gibi kabarmamıştır. Ekmeğin yukarı doğru uzamaya değil, yanlara doğru esnemeye temayülü vardır. Çok güzel kokar. Tadında bir miktar ekşilik bulunabilir. Ekmeği elinizle bastırdığınız zaman sünger gibi yukarı çıkar. Oda sıcaklığında birkaç gün içinde bozulabilir (Bu besin değerinin yüksek olduğunu ve bizden başka canlıların da tadını sevdiğini gösterir. Küflenmiş ise yenilmez. Onun için itinayla soğuk bir yerde saklanır.) Mideye rahatsızlık vermez.

Köylere haber salalım

Çok şükür köylerde bir sürü evin avlusunda taş fırınlar, tandırlar ve buralarda ekmek pişiren güzel kadınlar hala var. Onlar ekmek mayalamayı şüphesiz bizden daha iyi biliyorlar. Fakat, nedendir bilinmez, belki balon gibi kabarsın diye, ekmek hamuruna hazır maya kattıkları olabiliyor.

Onların kendi ekşi hamurlarıyla hazırladıkları doğal mayalı ekmek gerçekten dünyanın en büyük hazinesi. Manisa Akhisar pazarında “valla hiç hazır maya koymadım, sırf ekşi maya” diyen teyzenin ekmeği o kadar güzeldi ki…

kaynak (http://www.iyilikguzellik.com/artikel.php?artikel_id=125)

soberman
25-02-2010, 13:15
Nohut Mayasının yapımı:

http://ekmeksanati.com/documents/440.html

Nohut Mayalı Köy Ekmeği için de:

http://ekmeksanati.com/documents/nohut_mayasfd_ve_nohut_mayalfd_kf6y_ekmef0i.html


http://i47.tinypic.com/1zgdkl3.jpg
Nohut Mayalı Köy Ekmeği

http://i45.tinypic.com/24g66qg.jpg
Kabuk ve doku

Mayasının yapımı çok zor olmayan ve uzun sürmeyen, ilginç kıvamlı hamura sahip, gerçekten farklı koku ve lezzete sahip bu ekmeğin denenmesi pişman etmeyecektir.

özel
25-02-2010, 16:05
Arkadaşlar Nohut Mayası hakkındaki bütün bilgiler için teşekkür ederim.Mayayı çok kez denediğim halde başarılı olamadım.Bir defa daha denemeye karar verdim.İnşallah bu sefer başarılı olurum.Sonucunu sizlerle paylaşacağım.

Dudi
25-02-2010, 16:19
Ben de bu hafta deneyeceğim bakalım. Olmazsa malinadan rica etsem bana yaparmı acaba :D

nariçi
25-02-2010, 16:32
Besni de taş fırınlarda bu yöntemle maya yapıp kullananlar var. Peksimet bu nohut mayası ile yapılıyor.

malina
25-02-2010, 16:49
Yaz gelsin yaparız :)

Dudi
28-02-2010, 22:58
Ben bu mayayı yaptım, kalorifer peteğinin üzerinde köpürdü,şişti... Yalnız bir sorun var; gecenin bir vakti farkettim. Ne kadar durur bu maya? Dün akşamüstü yapmıştım. Yarın akşamüstü hamurunu yuğursam olur mu? Ne yapsam bilemedim??

Not: Nohutları 2-3 kat poşete koyup, bir parçada gazete arasına sarıp tutuşturdum eşimin eline, sokakta kırdı geldi :) (Kıramayanlar için bu yöntemi tavsiye ederim :P)

Dudi
01-03-2010, 10:00
Yardım lütfen :) Bu mayayı kullanayımmı? Döküp yenisini mi yapayım?

malina
01-03-2010, 10:54
Ben hemen kullanıyorum, seninki epey beklemiş gibi görünüyor.

Bu nedenle, mayanın kaç saatte olduğunu hatırla ve senin için pişirmeye başlamanın uygun olduğu saatten, o kadar saat geriye gidip, tekrar maya oluşturmaya başla... :)

Deneme için küçük bir ekmek yapabilirsin yine de :)

Dudi
01-03-2010, 11:04
Hımmm yapmayayım o zaman sevgili malina, yeni maya için kolları sıvayayım :)

Müjgan
01-03-2010, 11:58
Bence o mayayı atmayın. Bir kısmını alıp üzerine biraz un dökün ve yeniden üremesini bekleyin.

malina
11-04-2010, 11:31
Arman Kırım, tatlımaya ekmeği

7 Ağustos 2005 (http://hurarsiv.hurriyet.com.tr/goster/haber.aspx?id=340376&yazarid=123)
NOHUT KIRMA SABIR İŞİ

Evdeki pirinç havanın içine bu nohutlardan bir avuç boşaltıp, havan elini bir hışımla yallah indirmeye başlıyorum zavallı nohutçukların üzerine. Sen misin mutfak içi şiddet uygulayan, tekmili havandan dışarı zıplayıp etrafa dağılıyor. O saat öğreniyorum ki, her seferinde 5-6 tane nohut koyarsan düzgün bir şekilde kırabiliyorsun. Meğer bu iş de sabır işiymiş.


11 Nisan 2010 (http://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/14382720.asp?yazarid=123&gid=61)
Maya yapımına, nohutları kırarak başlıyorsunuz. “Ne büyüklükte kırmamız gerekir Haldun” diye soruyorum, “hani havanın tokmağını bir vurduğunda dörde beşe kırılırlar ya, işte o kadar” diye yanıtlıyor.

Ama yıllar içinde internetteki okurlarımın daha kolay yöntemler geliştirdiğini öğreniyorum. Örneğin nohutları naylon torbaya koyuyorlar, yanlarına bolca gazete ve çekiç alıp sokağa çıkıyorlar, sokakta nohutları tek kat haline getirip naylon torbayı kalın gazete kağıtlarının arasına yerleştirip çekiçle var güçleriyle vurmaya başlıyorlarmış. Bence de apartmanda yaşayanlar için ideal bir yöntem. Bir de kullanacağınız nohutların eski, yani bir yıllık falan olması gerekiyormuş.


Kendime pay çıkardım :)

nazlı06
13-04-2010, 20:25
Biz öyle nohut filan kırmıyoruz biraz nohut biraz kırmızı mercimek ve azıcık un ilave ederek akşamdan mayayı kuruyoruz sabah erkende mayayı uyandırmak dediğimiz şekle sokuyoruz. yani altına sıcak su koyuyoruz.

malina
13-04-2010, 22:51
Biraz daha ayrıntılı yazar mısın?

nazlı06
14-04-2010, 11:28
Sevgili Malina, üyelerimizden Şükran Ünal'ın bloğuna daha önce Nohut mayalı ekmek yapımını aşamalarıyla göndermiştim oda yayınlamıştı. Şu an size Şüko'nun sitesinin adresini yapıştırıyorum detaylar burada.


http://lezzettabagi.blogspot.com/search?q=nohut+mayal%C4%B1+ekmek

Malzemeler:
bir avuç kuru nohut
biraz kırmızı mercimek
mümkünse demir bir havan
büyükçe bir kavanoz
bolca un (tercih ederseniz kepekli un, tam buğday unu veya 2-3 avuç kepek)
ve birazcık boş vakit...

Yapılışı:

1.Aşama:
Bir avuş nohutu ve mercimeği, bu iş için kullanmak üzere ayırdığınız bir mutfak bezinin içine koyup, bezin üstünden demir bir havanın sapıyla (yoksa iri bir taş da olur, ya da kabuklu yemişleri kırdığınız aletle) vurarak kırın.Bez muhtemelen yırtılıp delinecek, kıymetli bir örtüyü bu iş için kullanmayın.Nohut ve mercimeği sağa sola dağıtmadan kırmanın tek yolu havanın içinde kırmak.İyice un ufak etmeniz gerekmiyor, ikiye ayrılmaları bile yeterli olacaktır.
Daha sonra kırık nohutları büyükçe bir kavanoza koyun.İçine 1-2 avuç un ve bir fiske tuz atın.Kavanozu yaklaşık yarısına kadar sıcak suyla doldurun.Suyun ısısı hissedilmeli ama elinizi de yakmamalı.Malzemenizi kaşıkla karıştırın ve kapağını kapatın.Daha sonra kavanozu tercihen battaniye gibi sıcak tutacak bir örtüyle örtüp bir kenara kaldırın (yoğurt mayalar gibi).

Püf Noktası:Bu işlemi öğleden sonra ya da akşama doğru yapmanız zamanlama açısından iyi olacaktır.Gece yatmadan önce kavanoza 1 çay bardağı sıcak su ekleyin ve tekrar iyice sarıp üzerini örtün.Böylece mayanızın tutması daha garanti olacak.

2.Aşama:
Ertesi sabah mayanız çok büyük ihtimalle gelmiş olur.Bunu, kapağa kadar çıkan köpüklerden anlarsınız.Bir de malesef kokusundan:)Bu maya pek hoş kokmaz, kokusunu önemsemeyin ya da bozulduğunu düşünmeyin.Ekmeğiniz piştiğinde kokudan eser kalmayacak, kesinlikle maya değil, mis gibi ekmek kokacak.
Kavanozun kapağına kadar köpürmesi şart değildir, 1-2 parmak suyun üzerinde köpük varsa o da yeterlidir.Ancak hiç köpüklenme göremezseniz mayanız tutmadı demektir, bu da çok nadir olur.Özellikle sıcak günlerde mayanın tutmaması imaknsız gibi birşey.
Kavanozdaki ılık mayayı -nohutlarını süzgeçten geçirip atarak- demlikte kaynatıp ılıttığınız suyla birlikte yoğurma kabınıza aktarın.

3.Aşama:
Artık hamurunuzu yoğurmaya başlayabilirsiniz.Başlangıç olarak 1/2 kg. kadar un ile bir hamur yapın.Hamur oldukça yumuşak, hafif cıvık bir kıvamda olmalı.Kepekli un kullanacak olsanız bile, bu ilk aşamada beyaz un kullanın.
Yoğurma kabınızın üzerini örtüp (yine battaniye tavsiye ederim) sıcak bir ortamda iki katı kadar kabarmasını bekleyin.Kışın sıcaklık yeterli gelmeyebilir.Bu durumda garanti mayalanma için, yoğurma kabını sıcak su dolu bir başka kap üzerine koyup üzerini örterek, buhar desteğinden faydalanabilirsiniz (ancak kabı sıcak suyun içine oturtmayın).Yazın güneşte de bekletebilirsiniz, çok daha çabuk mayalanır.

Püf Noktası:Bu ilk mayalı hamyrdan yaklaşık 3 tepsi ekmek çıkacaktır.Bu miktar size fazlaysa, 2.yoğurma aşamasına geçmeden önce (mayalandıktan sonra tabii) hamuru bölün, bir kısmını komşunuza verebilir ya da buzlukta saklayabilirsiniz.

4.Aşama:
Mayalanan hamurunuza bir miktar tuz serpip yavaş yavaş un ekleyerek yoğurmaya devam edin.Artık kepekli un ya da 2-3 avuç kepek kullanabilir, ekmeğinizi kepekli yapabilirsiniz.Tamamen kepekli un kullanmak kabarmasını engelleyebilir.Dilerseniz bu aşamada hamura keten tohumu da katabilirsiniz.Sonra poğaça hamuru yumuşaklığında bir elde edin.

5.Aşama:
Pişirmek için kullanacağınız fırın tepsisini bolca yağlayın.Hamuru tepsiye boşaltın, üzerini elinizle hafifçe düzeltin.Hamurun tepsinin yarısını biraz geçmesi idealdir.Son bekletme aşamasında tekrar kabarıp, resimdeki gibi tepsiyle bir olacak.Hamurunuz bu şekilde kabarıncaya kadar bekleyin.

6.Aşama:
Tepsiyi 175 derecede önceden ısıtılmış fırına sürün.Yarım saat sonra 200 dereceye çıkarın.Toplam yaklaşık 1 saat boyunca pişirin.
Tepsiyi fırından alınca bir müddet bekletin, hafifçe terlemesi için bezle sarabilirsiniz.Daha sonra çok bekletmeden tepsiden çıkarın.Tepsinizi iyice yağladıysanız sorunsuz olara çıkacaktır ancak çıkmazsa üzülmeyin, bir süre daha bezle kapatıp bekletin.

s.toprak
07-04-2011, 22:01
aksam uzeri bir avuc nohutu bir cam kavanoza koyun, suyu kaynama noktasına gelmek uzereyken, su toplu igne başı gibi kabarcıklanma noktasına gelinceye kadar ısıtın, nohutların uzerine bu suyu dokun, bir iki yemek kasığı un ekleyin kavanozu yogurt mayalar gibi ılık yerde uzerini sarıp sarmalayp bekletin. Koprumeye başlayınca un ekleyin, sabaha dogru yine un ekleyip karıştırın. Mayayı hep sıcak tutacak, sarıp sarmalayacaksınız, gelmez ise yani kabarmazsa bir kapta su ısıtıp altına koyacaksınız. Bunu en baştan yapmak, her defasında suyu ısıtmak faydalı olur. Su cok sıcak olmasın maya pişmesin.
Sabahleyin kavanozdan taşacak duruma gelen maya; nohut mayalı, mis kokulu guzel kabarmış nefis bir ekmek yapılmak için hazırdır. Tabii ki hamurunuz bir kez yogurma kabında, sonra da pisirme tavasında ılık ortamda bekletilip kabartılacaktır.
Not: Ben de Tire'liyim çocukluğumda evimizde nohut mayalı ekmek yapılırdı, bahcedeki taş fırında pişerdi. Maya ise mayacı bir hanımdan sabah cok erken alınırdı.

s.toprak
07-04-2011, 22:07
Bir de biz de nohutları kırmıyoruz.

yasarugur
27-04-2011, 19:37
http://www.hurriyet.com.tr/gundem/17649639.asp?gid=381
Değerli hocamız Arman Kırım rahmetli olmuş.Aİlesine başsağlığı diliyorum.

s.toprak
27-04-2011, 20:35
Nohut Mayası:

bir avuç kuru nohutu yıkayın bir kavanoza koyun, nohutları kırmaya gerek yok:) Bir tencerede su kaynama noktasina gelirken, ( tencerenin dibinde, su, toplu igne başı gibi, vicir vicir ederken) ateşten alın nohutların üzerine bu sıcak sudan dökün uzerini bir kac parmak geçsin.

Bir iki kaşık un ekleyin karıstırın, yogurt mayalar gibi uzerini ortup ılık ortamda bekletin. Kavanozun altına sıcak su koymak mayalanmayı kolaylaştırır. 3- 4 saat sonra mayanın kabarmış olması gerekir,

yeniden un ekleyip karıştırın altındaki suyu ısıtın. Akşam üzeri başladığınızı farz edersek ikinci mayalanmayı gece yapacaksınız demektir.Sabaha mayaniz hazırdır. Ekmek yapmaya başlayabilirsiniz, mayalanma gerçekleşti ise kavanozdan taşabilir. Nohutları suzulup atılacak.

Memleketim Izmir- Tire de bana verilen tarif budur. Germencik'li komsum nohutları kırmış, onları da ekmeğe dahil etmişti sanıyorum.

Mayadan nohutları çıkarmamayı ben de denedim ama sevmedim. Nohutları mayadan ayırıp atmak daha iyi. Nohut mayası cok nazlı oldugundan birazcık bira mayası da eklemek mayalanmayı kolaylaştırsa da nohut mayasnın ozel kokusu ve tadını azaltabilir mi bilemiyorum. Bu maya usutulmemelidir. sıcagı sever. Kolay gelsin.

Bu ekmeğe dövülmüş damla sakızı ve karanfil katılabilir, ama bence kendi aroması ile kalması daha guzeldir. üzeri susam ve çörek otu ile ıslatılmış parmaklarla süslenir, beyazlatılmış yarıya bölünmüş bademle süslenebilir, ya da içine ceviz konabilir.

s.toprak
27-04-2011, 20:43
Arman Kırım Hoca'nın yakınlarına öğrencilerine ve sevenlerine taziyelerimi sunuyor, kendisine Allah'tan rahmet diliyorum.

s.toprak
27-04-2011, 20:46
Peksimet: Nohut mayalı ekmeğiniz pişti, fırından çıkardınız, dilimleyip dilimleri yanyana dizip (dilimler yatmiyacak sirt sirta dizilecek) yeniden fırınlarsanız peksimet olur :)

seleste
01-01-2012, 21:16
Ben de Arman Kırım'ın tarifiyle yıllar önce bu mayayı denemiş ve acemi şansı herhalde ilk yapışımda gayet güzel tutturmuştum. Anneme nohut mayası deneyeceğimden bahsedince ılık ve KARANLIK bir ortamda mayalamam gerektiğini söylemişti. Akşamüstü yaptığım mayayı hemen sarıp sarmalayıp, arka odadaki bir dolaba götürdüğümü hatırlıyorum. Bu akşam yeniden denedim. Bakalım bu defa nasıl olacak.

Bu arada, nohutları kırmanın en kolay yolu : Nohutları kilitli poşete koyduktan sonra, pirinç havanın ALTI ile kırmak. Havan altının yüzey alanı çok daha geniş olduğu için ezmek çok daha kolay.

s.toprak
20-08-2012, 16:01
Ekşi maya veya nohut mayası ekmeklerimizde bir şişe herhangi bir marka maden suyu kullansak besin değerini nasıl etkiler acaba?

Zep
06-01-2013, 22:35
Merhaba,
Bu konuya uzun zamandır yorum eklenmemiş ama belki mesajımı gören olur:) Amasya'da, Tokat'ta yapılan cevizli çöreğinde nohut mayası ile yapıldığını duydum, ama burada tarif edilen nohut mayasıyla mı yoksa farklı bir tip ile mi yapılıyor bilen var mı acaba? Hatta bilen varsa çöreğin tarifini de verebilirse çok mutlu olurum. Şimdiden çok teşekkür ederim.

malina
05-08-2013, 14:58
Yaz gelsin yaparız :)

Demiştim, ancak dün aklıma geldi, mayam hazır, gidip yapayım :)

Not: Bu yıl ilk kez (aslında daha önce Müjgan yazmıştı) nohutları suda ıslattıktan sonra rondoda parçalayarak yaptım. Ne idi o, sert nohutlarla savaş verme olayı :)

s.toprak
05-08-2013, 21:15
Merhaba ,
Sn. Zep, Tokat'ta nohut mayasını buradakilerden farklı nasıl yapıyorlar acaba?
Teşekkürler.

ressamsikar
09-09-2013, 23:53
Maya 30 derecenin üstüne çıkarsa ölür.. 12 derecenin altında ise uyur ...

mayayı beslemek için bir su bardağı nohut 2 kaşık un için bir yemek kaşığı şeker ekleyin bu mayayı besler .( yarım çay kaşığı tuzu unutmayın).

Baklagillerde doğal olarak maya bakterileri vardır, sizin yapacağınız uygun ortamı sağlayıp çok hızlı üremesini sağlamaktır.

Bir defa hazırladığınız maya ile yaptığınız hamurdan en az 750 gr ayırın, bir gün oda ortamında , daha sonra buzdolabının meyveliğinde saklayın. ve en az bir iki yıl aynı mayayı üreterek kullanın.

Esmer unla yapılan Afyon -ÇAY taşfırın ekmeği ile büyüdüm ben... :))).... O müthiş lezzeti kaç kişi biliyorki ..? Bizim ekmeğimiz 15 gün bayatlamaz kışın 20 gün .... asla telef olmaz .. her ekmek en az bir - bir buçuk kilo arasıdır... Kolay gelsin
http://www.haberabone.com/images/haberler/10_gun_bayatlamayan_muhacir_ekmegi_h91315.jpg

çamkokusu
22-10-2016, 18:34
Bence tohum paylaşımda ntohumluk nohut paylaşılmalı,böylece mayalık nohutumuzu yetiştirebiliriz...

çamkokusu
04-11-2016, 20:12
Malina,nereden aldığın nohutu tercih ettin?Pazardan açık mı almalıyız?Maya vereni nasıl bulunur?Püf noktaları neler?

Bursalıyım.

Erdem 01
07-11-2016, 13:17
Un, Nohut, yoğurt sirke gibi bütün mayalanma işlerinde sıcaklık 20-40 derece aralığında olacak. Bu derecelerde olmayan Soğuk mutfaklarda yalıtım özelliği iyi olan elektrikli fırınları kullanabilirsiniz. Sıcaklığı 30-40 derece yapıp kapatıp fırını durdurun. Hamur ve yoğurtlarınızı burada bekletin. Nohut mayalanmasında su Termosu kullanabilirsiniz. Mayalanacak nohut, su, şeker ve diğer malzemeleri naylon torbaya koyun. Termosa 30-40 derece biraz su koyun. Bu torbayı içine atın. Termos iyi ise bir gün su sıcak kalır veya arada yeni sıcak su ekleyebilirsiniz.