PDA

View Full Version : Kuşkonmaz Yetiştiriciliği




Mine Pakkaner
04-03-2006, 01:02
5275952758


Kuşkonmaz Yetiştiriciliği

Familya : Liliaceae
Latincesi : Asparagus officinalis var. altilis

Morfolojik özellikleri

Kök : Çok yoğun ve gelişmiş bir kök yapısına sahiptir. Bir yıllık kuşkonmaz pençeleri dahi, sayıları 10-14’ü bulabilen ve enine kesitleri 4-7 mm arası ve 50 cm derine giden köklere sahiptir. Kökler depo kök şeklinde ve az miktarda saçak kök bulunur. Depo görevi gören etli kökler zamanla yaşlanır ve ölürler, yerine yenileri gelir. Bitki depo köklerinde besin maddelerini gelecek ilkbahar sürgünleri için biriktirir.

Yaşlanan kökler zamanla çürür, kaybolur. Yan taraftan yeni depo kökleri ve ertesi yılda sürgünler gelişir. Bitkilerin yeri değiştiğinden toprak yorgunluğun neden olur. Kuşkonmaz bozulduktan sonra toprak dinlendirilmelidir. Toprakta bir sonraki kültür bitkisi için yararlı ve önemli miktarda organik madde bırakır.

Gövde : Çok dallanmış yapıdadır. Gövde 120-180 cm boy alabilir. Bitki ilk yılda tek gövde, sonraki yıllarda çok sayıda gövde oluşturur. Gövde sonbaharda kurur. Bitki gövdesini her yıl yeniler. Sürgün yaşlandıkça dokularda oluşan selülozik yapı ile dayanıklılık kazanır.

Yaprak : Çok büyük miktarda ve sayıda, dar ve iğne şeklinde yaprakları vardır. Gövdenin yaşlanması ve mevsimin ilerlemesi ile birlikte sararak dökülür.

Çiçek : Kuşkonmaz iki evcikli bir bitkidir. Erkek bitkilerde dişi organ, dişi bitkilerde erkek organ dumura uğramıştır. Çiçek altılı yapıdadır. Erkek çiçekler dişi çiçeklerden daha büyüktür ve taç yapraklar dışa doğru kıvrılmış yapıdadır. Kuşkonmaz bitkileri ilk yılda vegetatif kalırlar, 2. yılda bitkilerden bazıları çiçeklenir. 3. yıldan sonra bitkilerin tamamı çiçeklenir. 3-6. yıllar arasında bitkilerin cinsiyeti belirir.

Meyve : Meyveleri üzümsüdür. Olgunlaşınca kırmızı renk alır. Her meyve 4-6 tohum taşır. Bitkiler en erken 2. yılda meyve verirler. 7. yıldan sonra azalır ve ortadan kalkar.

Tohum ve çimlenme özellikleri : Tohumlar siyah renkli, 3-4 mm genişlik, 3-4 mm uzunluk ve 2 mm kalınlığındadır. 1g’da 40-55 adet tohum vardır. Çimlenme süresi optimum şartlarda 15, kötü şartlarda 30 gün kadardır. 20-30ºC arası sıcaklıklar çimlenme için uygundur.

Yetiştirme istekleri

İklim isteği : Kuşkonmaz üretimi için hasat döneminin az yağışlı veya yağışsız geçmesi gerekir. Hasatta yaralanan kısımlar yağışlı havada çürür ve bitki tacı yok olabilir.
Toprak isteği : Hafif karakterli topraklarda başarıyla yetiştirilir. 5.0-.0 ph değerleri uygundur. Ağır topraklarda üretim yapmak daima zor ve risklidir.

Yetiştirme şekli

Toprak hazırlığı, ekim ve dikim : Tohumundan elde edilen pençe denilen fideleri ile üretilir. Her dekar alan için 50 m²’lik soğuk yastık hazırlanır. Yastığa 10*10 cm aralıkla kare şeklinde ekim yapılır. Ekilen tohumlar 3-4 hafta içinde çimlenerek gelişir.

Birinci yılda bitkiler 15-20 cm boylanınca yapraklarına gelmeyecek şekilde sıra arlarına nitrat formunda azot uygulanır. Aynı yılda bitki 30 cm boylanır. Pençeler sonbaharda hayat devrelerini kapatıp gövde ve yapraklarını kuruturlar. İlkbaharda dikim için pençeler sökülür. Taç kısmında en az 5-6 sürgün ucu bulunan pençeler idealdir.

Toprak doğal ve yapay gübrelemesi yapılarak 50 cm derinlikte sürülür. Sonra 35-40 cm derinlikte ikinci defa sürülür. Özel pulluklarla 120-140 cm sıra arası ve kuzey-güney yönünde, 35-40 cm derinliğinde karıklar açılır. Özel pulluklar taban genişliği 30-40 cm, derinliği 35 cm kanal açarlar.

Her pençenin dikileceği yer önce ½ oranında yanmış ahır gübresi, ½ oranında toprak karışımından 4-5 cm kalınlığında harç konur. Pençeler bu harç içine dikilir. Üzerleri harç ile 3-5 cm kalınlıkta örtülür ve su verilir. İp çekilip dikilir. Dikimle beraber sıra başlarına kazıklar çakılır ve 6-7 yıl kalır. Bitkiler 2-3 gövdeli gelişirler. 80-100 cm boy alır, sonbaharda kuruyan kısımlar makasla kesilir. İkinci yılın ilkbaharında taç üstündeki toprak yanlardan karık içine arttırılır. Bitki 100-150 cm boylanır ve kuruyan yerler kesilir. Gelişme yılında (2.yıl ) ürün alınmaz. Sağlıklı ve yüksek verim için hasat yapılmaz. Hasat 3. yılda başlar.

Ege bölgesi'nde 3. yılın mart sonunda toprak bitkiden uzaklaştırılıp makasla kesilir. Hava güneşli ise 2-3 gün açık bırakılıp bitki uyandırılır. Kazıklar arasına ip çekilip en üst kısmı ipe değecek şekilde ve taçlardan 30-35 cm yükseklikte kümbet oluşturulur. Kümbetlerin üzerine malçlama olarak naylon örtülür.

Yeşil kuşkonmaz üretiminde pençeler daha yüzeysel (6-10 cm ) ve sık olarak (25-30 cm sıra üzeri ) dikilir ve üzerlerine kümbet oluşturulmaz. Beyaz kuşkonmaz üretiminde olduğu gibi taçların üzeri 6-8 cm toprakla örtülür ve sürgünlerin gelişmesi beklenir. Sürgünler 25-30 cm boylanınca koparılır. Bitki yeni sürgün yapar. Hasat 8 hafta sürer.

Tarımsal savaşım : Kuşkonmaz pası hastalığı yeşil kısmında zarar yapar. Gövde ve yaprak erken kurur. Yağışlı ve sıcak havalarda sporlar zarar yapar. Dithane ve Maneb ilaçları yayılmayı önler. Kuşkonmaz sineği zarar yapar. Taçta zarar yapan hastalıklara karşı toprak kümbetleri dağıtılır, taca yakın kısımdaki toprağın güneşlenmesi sağlanır.

Olgunluk, hasat ve depolama : Ege bölgesinde ilk hasat nisan ayı başındadır. Sürgün uçları mor renk alır. Beyaz kuşkonmazda renk oluşumu istenmez. Sürgünün üzerindeki toprak biraz açılır, ağız kısmı 2,5 cm genişliğinde bıçakla, uç kısmı sürgünün bulunduğu tacın 2-3 cm üzerindeki dip kısmına dokunulur. Sürgün kesilir ve çekilerek alınır. Sürgünler nemli bezle örtülür.

Erkek bitkiler dişilere göre daha erken sürgün oluşturur, daha çok sürgün yapar ve sürgünler ince olur. Dişi bitkiler daha geç hasada gelir.

Verim : Hasat 8 hafta sürer, bu dönemde düzenli sulama ve gübrelemeler yapılır. Yabancı ot mücadelesi yapılır. Dekardan ortalama 350-400 kg ürün alınır.




bahcevan0618
14-06-2007, 20:38
Arkadaşlar Ankara'da kuşkonmaz yetiştirdim.Herhalde ilk abartmayayım ama daha önce görmedim

dal
16-06-2007, 09:45
Dalları tül gibi olan bitki değil m?Eskiden bizim evde vardı Bahçede mi yetiştirdin Ankara'da yetişmediğini bilmiyordum.

bahcevan0618
16-06-2007, 12:31
Dalları tül gibi olan bitki değil m?Eskiden bizim evde vardı Bahçede mi yetiştirdin Ankara'da yetişmediğini bilmiyordum.

Kuşkonmaz (asparagus) ; haklısınız ayırdederek söylemem gerekirdi benim yetiştirdiğim bahçede sebze olarak yenen kuşkonmaz bitkisi. Süs bitkisi olarak kuşkonmaz da çok hoştur.

limon
02-07-2007, 21:38
Emeğinize sağlık. Kuşkonmazı nasıl tüketiyorsunuz? Hiç almadım şimdiye kadar.
Tadı güzelse nasıl yetiştiğini de sorarım sonra :)

bahcevan0618
03-07-2007, 19:02
Kuşkonmaz A, B1, B2 ve C vitaminlerinin yanı sıra protein, şeker, yağ ve çeşitli mineralleri de içeren zengin bir üründür. Çorbası yapılır ya da garnitür ve salata olarak yenir.Büyük marketlerde tazesini **** konservesini bulabilirsiniz.

agozce
23-07-2007, 00:03
Merhaba sn. Bahcevan, Kuşkonmaz tohumlarını nereden buldunuz? Ne zaman ektiniz?

sempe
10-12-2007, 18:01
Kuşkonmaz herzaman aklımda olan bir sebzedir. Konservesi dışında hiç görmedim. Nasıl yetiştirdiniz? Biraz daha ayrıntılı bilgi verebilir misiniz?

esen
10-12-2007, 23:53
Merhaba, benim çocukluğum, Ege'de çalıların arasından kuşkonmaz toplayıp, sonra da kavurduktan sonra üzerine yumurta kırarak yenen bir yemekle pek haşır neşir geçti. Hala İzmir'de acı ve tatlı olanı satılır ilkbaharda. Şimdilerde tüketilen ise daha kalın ve garnitür olarak kullanılan tatlı cinsi. Çok lezzetlidir çok. Yetiştirebileceğimi hiç düşünmemiştim doğrusu.
Denemek lazım

sister
02-01-2008, 14:21
e bizde yetiştirelim o zaman :) tohum mu fide mi nerden bulalım anlatın biraz içerde mi tuttunuz dışardamı....???

hatipali74
06-01-2008, 08:39
Tohumu bende mevcut.Acaba hangi mevsim ekiliyor ve yetiştirme şartları hakkında bilgisi olan veya internet adresi bilen var mı?

mahon67
06-01-2008, 19:23
Tohumu bende mevcut.Acaba hangi mevsim ekiliyor ve yetiştirme şartları hakkında bilgisi olan veya internet adresi bilen var mı?
PALMİYE MERKEZİ-Muğla
Kuşkonmaz, insanlar tarafından aranan ve sevilerek yenilen, uzun ömürlü bir sebzedir. Merkezimizde 10 yıldır, kendi gereksinimlerimiz için yetiştirilmektedir. Ülkemizde tohum ve pençesinin ticari olarak bulunması zordur. Uzun süredir gelen istekler üzerine, geçen yıl tohumlarını satmaya başladığımız kuşkonmaz bitkisinin bu ay ilk defa 9cm çapında saksılarda fide satışına başlıyoruz. Kış aylarında 1-1.5yaş pençe satışlarına başlayacağız.

Kuşkonmaz tohumdan yetiştirildiği takdirde 3 yılda mahsul vermektedir. Birinci yıl saksı veya tavalarda çimlendirilen tohumlar, sonbaharda yapraklarını kaybederler, bu arada rizom kökleri gelişmiş olur. Baharda topraktan çıkarılan pençeler (rizom), özel hazırlanmış dikim yerlerine nakledilirler. Kuşkonmazın başlıca gereksinimi su geçirgenliği iyi olan bir ortamdır. Bunun için kumlu, organik maddeden zengin bir toprak idealdir. Drenajı sağlanmış dikim yerine nakledilen pençeler, sıra halinde 50cm genişliğinde tümsekler üzerine 20-30cm ara ile dikilirler.

Kalıcı yerine dikilen kuşkonmazların, 1. yıl sürgünleri kesilmez. Bitki mahsul alınmadan, yeni yerinde bir yıl gübrelemesi yapılıp, suyu verilerek bakılır. Ertesi yıl, üç yaşına basan bitkilerin hasadına başlanır. Hasad bitkinin ilkbahar sürgünlerinin, çıktığı kumlu toprağın altından kesilmesi ile yapılır. Kesilerek hazırlanan kuşkonmazlar, tercihen aynı gün tüketilmeli veya taze iken derin dondurucuya konulmalıdır. Kral sofralarının vazgeçilmez öğelerinden olan kuşkonmaz, haşlanarak zeytinyağı ve limonla yenilebildiği gibi, çorbası ve çok çeşitli yemekleri yapılan bir sebzedir.

Kuşkonmaz bütün sebzeler arasında en fazla folik asit içerendir. Yağ, kolesterol ve sodyum oranı düşük, lif, potasyum, thiamine, A, C, B6 ve glutathione’ dan zengin, kuvvetli bir antioksidandır.

Kuşkonmaz yiyenlerin %60 ında idrarda keskin kötü bir koku duyulur. Araştırmalar bu kokunun kuşkonmaz yenmesinden sonra vücutta oluşan ve idrara geçen metil merkaptan ve bazı metabolitlere bağlı olduğunu göstermiştir. Kalıtımsal olarak %40 populasyonda bu işlem oluşmamakta ve idrar kokusuz çıkmaktadır. Bununla birlikte, idrardaki kokunun hiçbir zararı yoktur ve kuşkonmaz yenilmesinden vazgeçilmesi önerilmez.

Kaynakhttp://www.palmiyemerkezi.com/anasayfa.htm

mahon67
25-05-2008, 19:58
1) Bu yıl tohumunu İngiltereden temin edip ektiğim kuşkonmazlar ile 2) geçen yıl tohumunu Palmiye Merkezinden temin ettiğim daha 1 yaşındayken çiçek açan kuşkonmazlar....

qokhanyilmaz
11-04-2010, 00:39
Hala yetiştiriyor musunuz acaba ?

aspergillus
11-05-2010, 15:46
biz eşimle birlikte türkiyeyi dünyanın kuşkonmaz üretim merkezi yapmaya karar verdik ve bu yolda emin adımlarla çalışıyoruz. ilgilenen arkadaşları bekliyoruz.

aspergillus
12-05-2010, 17:52
mayıs ayı içinde orjinal beyaz kuşkonmaz pençesi getirtip 10 dönüm ekime geçeceğiz .

qokhanyilmaz
14-06-2010, 22:25
Koskoca bandırma'da bulamadık karacabey' de yetiştiren bir kişi var.O da tamek'e satıyor.Tamek' in sattığı fiyatlar inanılmaz yüksek tabii. Zor zahmetli bir sebze okuduğum kadarıyla ve ektikten 2 yıl sonra hasada başlamakta cabası. Ama büyük düşünenler için pazar sorunu olmayan bir tercih olur bence.Tadı çok değişik gerçekten , en azından alışık olmadığımız bir tat diye düşünüyorum.

fehmiocak
14-02-2011, 11:43
Merhaba,
gönene kadar gelseydiniz istediğiniz kadar kuşkonmazımız vardı.
Iyi günler.

fehmiocak
14-02-2011, 11:45
biz eşimle birlikte türkiyeyi dünyanın kuşkonmaz üretim merkezi yapmaya karar verdik ve bu yolda emin adımlarla çalışıyoruz. Ilgilenen arkadaşları bekliyoruz.
merhaba,
kuşkonmaz üretimi ile ben de ilgileniyorum. Nasıl bir proje üzerinde çalışıyorsunuz?
Iyi günler dilerim.

fehmiocak
17-02-2011, 19:50
Nisan, mayısta ekebilirsiniz.

Baki Berk Kayalar
08-03-2011, 22:15
Geçen hafta Catania' da mevsimin ilk kuşkonmazları piyasaya çıktı. Denemek için bir demet aldım. Demeti 2 Avro. Nasıl pişirileceğini bilmiyorum. Umarım güzel bir şey çıkar.

MeyveliTepe
08-03-2011, 22:23
Tohumdan ürettiğimiz pençeleri sonbaharda kalıcı yerlerine aldık. Bakalım ne olacak?

Baki Berk Kayalar
20-03-2011, 18:25
Damak tadıma uygun olmadığından olsa gerek, kuşkonmazın tadını pek beğenmedim. İsteyerek satın alacağım ya da yetiştirebileceğim bir ürün değil. Yinede birisi ikram ederse seve seve tüketebilirim.

ayhat
22-03-2012, 11:24
Nette biraz araştırdım da o kadar pahalı mı oluyor?

cebrail-
20-10-2012, 17:46
Kuşkonmaz A, B1, B2 ve C vitaminlerinin yanı sıra protein, şeker, yağ ve çeşitli mineralleri de içeren zengin bir üründür. Çorbası yapılır ya da garnitür ve salata olarak yenir.Büyük marketlerde tazesini **** konservesini bulabilirsiniz.
sn arkadaşlar bu kuş konmazbizim burda doğada kendilinden yetişiyor bunun salatası çorbası derken yumurta ile pişirildiğinde çok lezetli bir tadı var
L AMİNO ASİTİ 1800 lü yıllardan l amino asiti keşfedilmiş kuşkonmaz dan

ngunduz71
13-05-2013, 20:54
mary washington ;
Herkesin damak tadı farklıdır.tadını seven olur ,olmaz ama sebze tüketim alışkanlığı olan kişilere tavsiye ederim.brüksel lahanası ve brokoliden kat kat daha lezzetli.

MeyveliTepe
13-05-2013, 23:52
Üç yıllık bir sabrın sonunda bu yıl ilk hasatımızı yaptık. Sonuçta kuşkonmaz alanımızı bir kaç misli büyütüyoruz :)

birnefestoprak
17-05-2013, 19:25
Sn MeyveliTepe, alani buyutuyoruz derken yeni alanda kokten yetistirmeyi mi kastediyorsunuz yoksa yeni alanda da tohumdan mi yetistireceksiniz?

Üç yıllık bir sabrın sonunda bu yıl ilk hasatımızı yaptık. Sonuçta kuşkonmaz alanımızı bir kaç misli büyütüyoruz :)

Günay_61
23-12-2013, 08:35
Arkadaşlar, kesme çiçekçilikte kullanılan türünün tohumlarını nereden bulabilirim bilen varsa bildirir mi?

hk50
24-12-2013, 19:41
Üç yıllık bir sabrın sonunda bu yıl ilk hasatımızı yaptık. Sonuçta kuşkonmaz alanımızı bir kaç misli büyütüyoruz :)


İkinçi yıl Sonbaharda soguklardan bu hale geldi.Yeterli tohumu aldım.2014 de hasat yapabilecekmiyiz?

MeyveliTepe
24-12-2013, 20:03
Bu durumdayken diplerinden yatırın, varsa üzerine kalın bir tabaka yanmış keçi gübresi, kompost vs. doldurun. Mart sonu Nisan başı gibi sürgünlerin durumuna göre hasat edip etmemeye karar verirsiniz. Her kökten iki tanesini bırakıp gerisini alsanız olur.

MeyveliTepe
24-12-2013, 20:04
Sn MeyveliTepe, alani buyutuyoruz derken yeni alanda kokten yetistirmeyi mi kastediyorsunuz yoksa yeni alanda da tohumdan mi yetistireceksiniz?

Bu soruyu görmemişim. Kuşkonmaz hazır pençe olarak buralarda bulunmuyor. Bu yüzden tohumdan pençe yapacağım.

KIRLARIN SESI
11-10-2014, 03:37
Bende fethiye bolgesinde yetistirmek istiyorum, deneyimlerinizi paylasir misiniz? Tesekkurler.
mayıs ayı içinde orjinal beyaz kuşkonmaz pençesi getirtip 10 dönüm ekime geçeceğiz .

Lonicera
18-12-2014, 13:14
3.yaşını doldurmuş olan kuşkonmazı, yaz boyunca kısıtlı miktarda da olsa çiğden çok severek tükettik. Havalardaki anormallik bitkiyi yeniden filizlenmeye zorluyor. Bizce sakıncası yok:))

MeyveliTepe
18-12-2014, 14:34
Bu iyi değil, Mart sonu Nisan başı gibi filiz vermesi lazım. Şimdi filiz verirse havalar iyice soğuduğunda ne olacak.

Lonicera
18-12-2014, 14:43
Vallahi burası İzmir. Geçen yıla göre konuşacak olursam havaların iyice soğuk olması bize çok uzak bir kavram. Eksi dereceleri bile sayılı zamanlarda 3-5 gün görür gideriz . Kastettiğiniz sıfırın altı ise sorun değil. Yok'' 0-5 ''derece arası ise biraz sıkıntı olabilir.

MeyveliTepe
18-12-2014, 20:47
Sonbaharda ısı 6-7 dereceye ve altına düşmeye başladığında bitki sapları ve yeşil aksamı sararıp kurumaya başlıyor. Şimdi çıkan filizler büyüyebilir mi, büyüseler de canlı kalırlar mı bilemiyorum. Sanki biraz, havaya aldanıp erken yapraklanan ağaçlar gibi oldu bu.

Lonicera
19-12-2014, 06:01
Bu filizler büyümeyip o şekilde kalacak diye tahmin ediyorum . Plastik torbada yetiştirdiğim için içeri almak sorun olmaz. 2 torbanın birini içeriye alayım biri dışarıda kalsın. Özellikle resimlemiş olduğumu dışarıda bırakayım, sonucu buradan paylaşırım. Diğeri de filizlendiği için her ihtimale karşı elimde bir torbası garanti kalsın.

Imay
19-12-2014, 21:06
Kuşkonmazın çoooook uzun kökleri oluyor. Besini de köklerde topluyor diye biliyorum. Poşette yetiştirince bu besin toplayan kökler yeterince gelişebilecek mi? Onları şimdiden poşetten çıkarıp bahçeye gömseniz bahara kadar hem soğuktan korunur hem de yeni sezona iyi başlangıç yaparlar. Bu arada kışa doğru bile olsa yabanileri dahi sürgün verebiliyor. Aydın'da sonbaharda pazarlarda tek tük satılır.

Seneler önce bilinçsizce bir çukura 9-10 tohum gelecek şekilde annemin bahçesine ekmiştim. Şimdi çok yayıldılar. Özellikle güneşi gün boyu alabilen yerdekiler havalar soğuyana kadar sürgün verebiliyor. Annem her yıl birkaç dalını sezon boyunca yeşil kalacak şekilde bırakır. Uygulama doğru mudur, yanlış mıdır bilmiyorum ama bahar ve yaz aylarında sürgün eksik olmuyor. Haliyle kış boyu korumasızlar.

Lonicera
20-12-2014, 06:21
Sn Imay, önerileriniz çok yerinde ama maalesef bahçem yok. Meyve ağaçlarım dahil tüm bitkilerim saksı içerisinde. Zamanında toprak olup sonradan betonlanmış bir yerde duruyorlar. Çok daracık bir yer var orada da zeytin, yeni dünya ve asma mevcut. Diplerindeki köklenme oraya bir şey koymama engel. İnşallah küçük de olsa bir bahçem olursa yapacak çok şeyim var çoook:))

Lonicera
13-01-2015, 13:27
Bugün ,bitkilerimin bulunduğu yerden 500 metre ilerideki boş arsada inşaat temeli açmak için kepçe çalışmaya başlamıştı ki koşup Tilkişen (İzmir'de böyle isimlendiriyoruz) köklerini aldım. Ama tam 1 saat sürdü köklerini zarar görmeden sökmek. Artık kaç yıllık kök bilemiyorum ama en tazelerini söküp söküp torbaya doldurdum. Üstüm başım, ellerim hep çamur oldu, bu sebeple resimleyemedim.

Yabani kuşkonmaz(Tilkişen) kültür çeşidine göre çok daha lezzetli. Fakat ot acısına alışık olmayanlar yadırgayabilirler acımsı tadını.

İyi ki gidip almışım, ilerleyen saatlerde arsanın üzerinde ot dahi kalmamıştı. Tüm toprağı kamyonlara yükleyip moloz döküm yerine götürdüler. Niyetim hem bu bitkinin devamlılığını sağlayabilmek hem de tohumlarına ulaşıp etkinlikte paylaşabilmek. İnşallah tutar ve çiçeklenir de bol tohum yapar.

Imay
18-01-2015, 02:13
Sayın Lonicera biz onlara "kedirgen" deriz. Tilkişenlerin acılığından bahsetmişsiniz. Biz bu durumu önlemek için tilkişenleri pişirirken önce soğanını tavanın altına yayar (Bu iş için pırasa da kullanılabilir.) sonra da doğradığımız kuşkonmazları üzerine koyarız. Zeytinyağını gezdirip kapağını kapatıp pişme görünümüne kadar bir süre hiç karıştırmayız. Kısık ateşte olmalı tabi. Erken karıştırınca acılık oluyor. Bu şekilde denerseniz acılığı ortaya çıkmıyor. Aynı şeyi acı sarmaşıkta da deneyebilirsiniz. Gerçi acı olsa da hoş. Acılığının da tadı başka :)

Tilkişenleri kurtarmanıza sevindim. Güle güle büyütün. Kuşkonmaz başlığını takip etmeye devam edeceğim.

birnefestoprak
18-01-2015, 03:49
Sn Lonicera,

Tilkişenin buyume dongusu nasildir? Tohumu ekildikten ne kadar sonra ciceklenip tohum veriyor?

Lonicera
18-01-2015, 07:27
Sn Imay, tarifinizi mutlaka deneyeceğim. Aslında bu acılık şikayet ettiğimiz bir acılık değil, biz hurma zeytini çok tükettiğimiz için çocukluktan bu acılığa alışkınızdır diyebilirim. Bazı tariflerde sizin de belirttiğiniz gibi pişirirken çok az karıştırılması gerektiği yoksa acılığın arttığından bahsetmiş. Hatta kimi kesinlikle metal kullanmayın demiş. Biz şimdiye kadar hep üzerine yumurta kırarak tükettik. Burada eskiler acı ot denen bir ot ile veya sarmaşık isimli bir başka ot ile beraber pişiriyorlar. Ortaya çıkan acılık daha da fazla oluyor.

Bu başlıkta sizin gibi deneyimli kişilerin olması da çok faydalı olacaktır. Ben de kuşkonmaz için ayrı ihtimam göstereceğim artık:))

Lonicera
18-01-2015, 07:37
Sn Lonicera,

Tilkişenin buyume dongusu nasildir? Tohumu ekildikten ne kadar sonra ciceklenip tohum veriyor?

Sn birnefestoprak, yabani türünü tohumdan hiç denemedim. Kültür çeşidini tohumdan denedim. 2.yılı sonuna doğru çok az çiçeklendi ama tohum bağlamadı. Bu yıl tohum bağlayacağını düşünüyorum. Bu konuda sn.Meyvelitepe'nin tecrübesi benden çok daha fazladır. Yetiştirme hususu çok uğraştırıcı ve bilgi gerektiriyor. Ben sadece pençe haline geldikten sonra ayırıp çoğaltma ve erkenden tüketme kısmıyla ilgilenebildim:)))Tohum ekiminden sonraki yıl pençe oluşturuyor. Sonra üst aksamı kuruyor. Ertesi yıl yeni filizler daha kalınlaşmış halde topraktan çoğalmış şekilde boy gösteriyor. Aslına bakarsanız belli bir yaşa gelene kadar filizlere dokunmamak gerekiyormuş. Hatta beyazlatmak için güneş gören kısmı gizleyip o şekilde yetiştiriyorlarmış.


Yani benim de bilgim internetten derleme toplama şeklinde anlayacağınız.

Yeni aktarmış olduğum yabani tilkişenin üzerinde henüz olgunlaşmamış tohumları vardı. Her bir tohum taslağında(aynı bamya tohumuna benziyor) 3 veya dört adet siyah küçük tohum mevcut. Tohum taslağının dışı önce kırmızı ardından morumsu renk alıp olgunlaşıyor.


Yabani türüne sık sık ulaşıp gelişmeleri aktarmak zor olacağından hali hazırda bendeki yabanileri gözleyip bilgilendirmeye çalışırım. Kültür çeşidi ile arasındaki farkları hep beraber gözlemleriz artık. Her ne olursa olsun kesinlikle el altında olması gereken çok lezzetli ve faydalı bir bitki olduğunu düşünüyorum.:p

Lonicera
03-02-2015, 17:49
Bir haftadır hava yağışlı ve ılık gidince yabani kuşkonmazda filizlenme başlamış. Kültür çeşidinde herhangi bir hareketlenme yok henüz.

Lavanta
29-03-2015, 12:38
543743

17 martta 60 pençe diktim.Heyecanla filizlenmelerini bekliyorum

Lonicera
21-05-2015, 14:40
Kültür çeşidi dışarıda o kabus gibi gelen soğukları atlattı. Ama yabani olan soğuklardan kısa bir süre önce yerinden sökülüp yeni yerine alışıp güçlenemediği için dayanamamış.

Melcu
07-06-2015, 23:48
Bingöl, Kayseri, Nevşehir, Niğde illerinde de yabani olarak yetişen ve her bahar itina ile topladığım kutsal bitki. Günün birinde yetiştirmeyi becerebilir miyim bilmiyorum ama çok seviyorum bu keratayı.

relic
28-06-2015, 22:10
ticari olarak ilgilenen var mı? getirisi-götürüsü nasıl?

MeyveliTepe
03-07-2015, 01:07
Ticari yetiştiren var mı bilmiyorum. Büyük marketler ithal getiriyor olmalı. Üç senede hasada geliyor olması, hasat süresinin nisbeten kısalığı ticari bakımdan cazip yapmıyor galiba. Oysa gerek pençe üretimi, gerek üç seneyi doldurmuş bahçelerde filiz kesilmesinin ticari bir anlamı olabilir.

Lonicera
07-08-2015, 12:48
Oldukça güzel kardeşlenme yapmışlar. Üst kısmı çiçeklendi ama tohum yok. Yabani türüne Urla köylerinde rastladık.Sonbahara doğru az miktar kökleyip saksıya alacağım yeniden.

Lonicera
13-09-2015, 12:28
Hiçbir şeye aldırmadan sürekli yeni sürgün veriyor. Bazılarını koparmayıp bıraktım ki pençeler daha da gelişsin. Büyük poşet içerisinde bu kadar verimli olabiliyorsa, güzel bir bahçede kim bilir nasıl gelişirdi.

Lonicera
10-01-2016, 13:20
Dün sabah Urla Kuşçular kırsalına mevsimin en lezzetli radikalarını vb. toplamaya gittik. Malum bu otlar soğuk yedikçe daha bir lezzetleniyor ve acılıkları azalıyor. Yaklaşık 6 haneye yetecek kadar ot yaptıktan sonra( ot yapmak terimi bizim burada çeşitli otları toplamak anlamındadır) iki delice zeytin dibinde bir hazineye rastladık. Tilkimen tohumları hala bitkisi üzerinde olgunlaşmış bizi bekliyor. Eldivenleri takıp tohumların % 80 civarını topladık. Geriye kalanlar da kurda kuşa yem olsunlar artık. Bitki kendi dibine de epey tohum dökmüş.

Yabani kuşkonmaz ile kültür çeşidi kuşkonmazın tohumları arasında da bariz farklar var. Birincisi tohum iriliği. Yabani olanlar kültür çeşidine göre en az 3 kat daha iri. İkinci olarak kültür çeşidi tohum olgunlaştığında kırmızı renk alıyor, yabani olan ise kararıyor.

Tohumları kılıflarından çıkarmadan şubat ayı sonuna kadar dışarda tutup dormansiyi kırmak istiyoruz. Daha sonra az bir kısmını ekeceğiz. Keşke bu yılki tohum paylaşım etkinliğine yetişebilseydi. Ne yapalım artık seneye nasipse.

Tilkimenler(Muğla tarafı Tilkişen der) sanırım 1.5-2 aya kalmaz filiz verir. O zaman da gelip bu lezzetli otları toplamak her zamanki gibi çok keyifli olacak:)))

MeyveliTepe
10-01-2016, 14:36
Bu yıl kuşkonmaz sayısını sekizden yirmisekize çıkarttım. 28 pençem daha var, onları da bu sene saksılarda tutup seneye yerlerine ekerim herhalde. Pençe üretmesi, sonra da üç sene beklemesi hayli uzun, ama sonrası çok güzel :)

Ekolojilover
23-02-2016, 09:20
Yazıldıysa görmedim ama kuşkonmaz özellikle amerikada steakhouse ların gözdesidir ve orda gordugum ve bayıldıgım pişire tarzı aliminyüm folyoya sarıp zeytinyagı e sarımsakla marineleyip fırında pişirmek eti gözünüz gormuyor bunu yiyince :)

Lonicera
25-03-2016, 14:44
Gerek tohumdan pençe haline gelen kültür çeşidi olsun gerekse doğadan söktüğüm yabani kuşkonmaz pençeleri maalesef yok oldular. Toplam 23 kök kültür çeşidi kuşkonmaz pençelerinden sadece 2 tanesi yeniden filizlendi. En az 45-50 yabani kuşkonmaz pençelerinden uyanan olmadı. Kök gelişimine erken başlasın diye Kasım ayı sonlarında pençeleri toprakla buluşturmuştum. Üstelik pek çoğunda kılcal kökler aynen duruyordu. Sulama konusunda gerekli özeni de göstermiştim oysa. Nerede hata yaptım acaba?

Bu arada zaman kaybı olmasın diye yabani kuşkonmaz tohumlarından bir kısmının ekimini geçenlerde tamamladım.

Imay
31-03-2016, 23:54
Gerek tohumdan pençe haline gelen kültür çeşidi olsun gerekse doğadan söktüğüm yabani kuşkonmaz pençeleri maalesef yok oldular. Toplam 23 kök kültür çeşidi kuşkonmaz pençelerinden sadece 2 tanesi yeniden filizlendi. En az 45-50 yabani kuşkonmaz pençelerinden uyanan olmadı. Kök gelişimine erken başlasın diye Kasım ayı sonlarında pençeleri toprakla buluşturmuştum. Üstelik pek çoğunda kılcal kökler aynen duruyordu. Sulama konusunda gerekli özeni de göstermiştim oysa. Nerede hata yaptım acaba?

Bu arada zaman kaybı olmasın diye yabani kuşkonmaz tohumlarından bir kısmının ekimini geçenlerde tamamladım.


Sayın Lonicera bu yılki soğuklardan etkilenmiş olabilirler mi? Sizin kuşkonmazlar saksıdaydı diye hatırlıyorum. Benim saksıdaki zıpçıktılarım bu yılki soğuklara dayanamayıp dondu. Saksının ortasında kalan 4 soğan kurtulabildi sadece. Saksıdaki toprak kolayca donuyor. Yerde dikili olsalardı kurtulurlardı. Özellikle soğuk havalarda saksılar sulanmaya devam edilirse toprağın donması kaçınılmaz oluyor. Haliyle kökler,soğanlar ölüyor.

Lonicera
01-04-2016, 12:15
Sn Imay, kültür çeşitleri saksıdan geçti bahçeye. Kasım ayı da oldukça ılıktı ve her nedense bu yıl İzmir' de fazla soğuk yaşanmadı. Yabani olanları da aynı zamanda aktarmıştım. Soğuk olmadığı için o seçeneği eledim. Başka bir nedeni var ama bilemeyeceğim artık. Tohumdan devam etmekten başka yol yok şimdilik.

kuntin
01-05-2016, 21:13
Selamlar.
Kuşkonmaz ile ilgili çalışmalarımız devam ediyor mu

sernur
26-09-2016, 17:43
Merhaba arkadaşlar forumu baştan sona okudum ama kuşkonmaz tohumlarının Nasıl ve ne zaman çimlendirileceği hakkında bilgiye ulaşamadım,tohumu veren arkadaş bu ayda ekebileceğimi söylemişti ama bana riskli geldi,yanıt verebilirseniz çok sevineceğim.

Lonicera
26-09-2016, 18:45
Ben Ocak/Şubat/Mart aylarında ekim yaptım bir sorun olmadı. Geçen yıl bu zamanlarda ekim yaptım pek çoğu çimlenmedi. Çimlenenlerin de büyük kısmı kışın soğuklara yenik düştü.

Aklımızda bulunsun diye bir hatırlatmada bulunayım yeri gelmişken. Kuşkonmaz tohumlarının çimlenmesi hemen olmayıp sabır gerektiriyor. Bence İzmir için Ocak sonu veya Şubat ayı başları ekim için en iyisi.

sernur
27-09-2016, 13:19
Teşekkürler Lonicera tavsiyenizi dikkate alacağım tohumların çimlendirme öncesi suda ne kadar bekletilmesi gerekir ?

Lonicera
27-09-2016, 14:36
KUşkonmaz tohumlarının dış kabukları oldukça kalındır. Bir gün suda bekleseler yeterli olur. Ama buna rağmen çimlenme uzun sürecektir bilginize...

pria
14-12-2016, 10:50
Ülkenin tek ve en büyük kuşkonmaz ve beyaz hindiba üreticisi..Yetiştirici olmak isteyenlere de destek veriyormuş..Bugün Bloomberg TV'de dinledim sahibini..

https://www.facebook.com/Nomad-Tar%C4%B1m-176090042477947/?pnref=story

Türkiye'nin En Büyük Kuşkonmaz Üreticisi: Nomad Gıda - Chef Haber (http://www.chefhaber.com/haber-detay/26)

ceyhunc
26-04-2017, 15:57
bu konuda araştırma yapmak için yetiştiren varsa görüşmek, mümkünse gezmek, tanışmak varsa tohum **** fidesini almak isterim. 4 dönüm kadar bir alanda antalya da düşünüyorum.seyahat sorunum yoktur. her yere gidebilirim.

MeyveliTepe
26-04-2017, 18:33
bu konuda araştırma yapmak için yetiştiren varsa görüşmek, mümkünse gezmek, tanışmak varsa tohum **** fidesini almak isterim. 4 dönüm kadar bir alanda antalya da düşünüyorum.seyahat sorunum yoktur. her yere gidebilirim.

Ben 6-7 senedir yetiştiriyorum. Çok fazla değil, kendimize kadar, ancak bitkiyi iyice öğrendik. 2 yaşında pençelerim de var ama yine kendime kadar. Bir arkadaşın elinde epey pençe olacaktı.

Bu sıra hasat zamanı. Her akşam bir tabak kuşkonmaz çok iyi gidiyor :)

Erdem 01
28-04-2017, 13:21
Kuşkonmaz yetiştiriciliği için gazetelerde haberi çıkan bu bayanla görüşebilirsiniz.

ODTÜ’lü Aslı Aksoy, Türkiye’nin 2. büyük kuşkonmaz üreticisi oldu (http://www.sozcu.com.tr/2017/ekonomi/odtulu-asli-aksoy-turkiyenin-2-buyuk-kuskonmaz-ureticisi-oldu-1811845/)

hamide gül
02-05-2017, 17:37
bende bu 2 ay önce tohum ektim 8 tane kuşkonmaz fidem oldu . bahçemde yabani kuşkonmazlar da var.
yetiştirmek istediğim iki üründen biri kuşkonmaz diğeri enginar

Muda
28-12-2017, 23:12
Bakalım kışı atlatabilecekler mi?

663423

663424

bahcedenn
29-12-2017, 13:58
Bakalım kışı atlatabilecekler mi?

663423

663424

Sen hiç merak etme, atlatırlar. Atlatamazlarsa fidelerin benden. :p:p

Muda
29-12-2017, 14:05
Sen hiç merak etme, atlatırlar. Atlatamazlarsa fidelerin benden. :p:p

Sen olmasan bunlarda olmazdı. İnşallah iyi bir şekilde büyürler. Bu yılı atlatırlarsa sonraki yıllar daha da iyi olurlar. Farklı bulunmayan şeylerin menbasını bulduk nasıl olsa. Yeni sezonda çok daha fazla çeşit bekliyorum.

bahcedenn
29-12-2017, 14:10
Sen olmasan bunlarda olmazdı. İnşallah iyi bir şekilde büyürler. Bu yılı atlatırlarsa sonraki yıllar daha da iyi olurlar. Farklı bulunmayan şeylerin menbasını bulduk nasıl olsa. Yeni sezonda çok daha fazla çeşit bekliyorum.

Vallahi ben de benden çok şey bekliyorum bu sene. İnşallah hepsi gönlümüze göre olur. :p:p

Dutlubahçe
29-12-2017, 18:08
Kaç yıldır bakıyorum, etkinlikte tohumunu paylaşanı göremedim maalesef.

celalamca
05-01-2018, 10:36
Vallahi ben de benden çok şey bekliyorum bu sene. İnşallah hepsi gönlümüze göre olur. :p:p

Bu sene fide satışınız olacakmı?

Muda
19-01-2018, 21:26
Kuşkonmaz büyütme, ekme, hasat etme - Bahçecilik İpuçları

https://www.youtube.com/watch?v=1RbmqhEM4Qs

Kuşkonmaz bitkiler çok yıllık olup, aynı bitki bahçenizde yıllarca büyür. Sebze olarak hoşlandığımız mızraklar, ilkbaharda ortaya çıkan yeni filizler. Kuşkonmaz yetiştiriciliğinin en önemli parçası, evde yetiştirilen kuşkonmazın ilk ısırıklığını tadabilmenizin birkaç mevsim alacağını anlamasıdır. Hasat yapmadan önce bitkilerin olgunlaşmasına izin verilmelidir. Bahçenizde aynı yerde 15, 20, bazen 30 yıllarca kalacaklardır. Aslında verimli bir kuşkonmaz yatak, taşınmak yerine evinizi yenilemek için iyi bir neden!

Kuşkonmaz, en sıcak bölümler, bölgeler 8b ve üstü hariç, ülkenin her yerinde iyi yetişir. Yumuşak kışlarından dolayı bitkiler tamamen uyku halindedir. Bitkiler güç kazanamaz ve düşer.

Kuşkonmaz, ailenin ne kadar hoşlandığından kaç tane bitkiye ihtiyacınız olduğunu belirler. İyi bir başlangıç, her bir kişi için 10 bitkidir. Eğer bir aile favori ise ya da daha sonra için dondurmak için planlıyorsanız, daha fazla ihtiyacımız var.

Muda
19-01-2018, 21:34
https://www.youtube.com/watch?v=z3jb3xOu2vU

MeyveliTepe
19-01-2018, 21:56
Mecbur kalınması ayrı bir şey ama kuşkonmaz kökleri seneden seneye yaygınlaşarak güçleniyor ve bu sayede her sene daha fazla filiz veriyor. Bu yüzden önceki mesajınızda yazıldığı gibi, senelerce rahatsız edilmeyecek, köklerinin özgürce gelişebileceği yerlere dikmekte fayda var.

Muda
19-01-2018, 22:12
İlk videoda özellikle onu vurgulamış. Uzun yıllar kalıyormuş. Hiç rahatsız edilmeyeceği bir yere dikmekte fayda var.

Bahçenizde aynı yerde 15, 20, bazen 30 yıllarca kalacaklardır.

İkinci videoyu ise kovalarda bile yetiştirilebildiğini göstermek için ekledim.

Benim dikkatimi çeken bir nokta da 8b ve üstü hariç yazıyor. İlk ve son yemiş olduğum kuşkonmaz bana Kıbrıslı bir arkadaşımdan gelmişti. Şimdi bu durumda orada yetişmiyor mu? Yoksa ben mi yanlış anlıyorum.

Kuşkonmaz, en sıcak bölümler, bölgeler 8b ve üstü hariç, ülkenin her yerinde iyi yetişir.

Muda
26-03-2018, 20:21
Bizim kuşkonmazlar kışı atlattılar sanırım. Bugün en az üç tanesinde filizlerini gördüm. Bu yıl iyi bakarsam gelecek yıla hasat edecek hale gelirler sanırım.

Kuşkonmazda pençeleri ayırarak çoğaltmak mümkün olur herhalde. Büyüyüp güçlendiklerinde bu şekilde çoğaltmayı da deneyeceğim.

Tuba
23-06-2018, 10:10
Merhaba, kuşkonmaz tohumlarını kağıt bardaklara eksem sonbaharda, camlı balkonda tutsam kış boyu uygun bir girişim olur mu? Ne kadar süre bardakta veya misal pet şişe gibi derin bir kapta tutabilirim? Niyetim iyice olgunlaştıktan sonra bahçeye aktarmak zira şu an bahçemiz yok ancak annemin balıkesir erdekte kayınvalidemin de konya meram da bahçeleri var. Kendim de Ankara Esenboğa'da ekolojik bahçe edinmek üzereyim. Çokta kağıt bardaklara ekip erginleşenleri bahçelere pay edeyim diyorum, hepsiyle birden ilglenmem mümkün değil.

its_just_a_ride
23-06-2018, 14:07
Merhaba, kuşkonmaz tohumlarını kağıt bardaklara eksem sonbaharda, camlı balkonda tutsam kış boyu uygun bir girişim olur mu? Ne kadar süre bardakta veya misal pet şişe gibi derin bir kapta tutabilirim? Niyetim iyice olgunlaştıktan sonra bahçeye aktarmak zira şu an bahçemiz yok ancak annemin balıkesir erdekte kayınvalidemin de konya meram da bahçeleri var. Kendim de Ankara Esenboğa'da ekolojik bahçe edinmek üzereyim. Çokta kağıt bardaklara ekip erginleşenleri bahçelere pay edeyim diyorum, hepsiyle birden ilglenmem mümkün değil.

Merhaba, kuşkonmaz tohumlarını viyolde çimlendirip 25-30 litrelik saksılarda muhafaza edebilirsiniz. Biz 30 lt'lik her saksıya 3 fide ektik. Şu an ağaç gibi oldular. Özellikle uygun yeri olmayanlar için bu şekilde başlamak en mantıklı çözüm gibi. Nitekim pençeye ulaşmak 2-3 seneyi bulabiliyor. Sığ kaplarda çok uzun süre bekletmeyin. Kuşkonmaz oldukça iri kök yapısına sahip.

Tuba
24-06-2018, 17:59
Çoooook teşekkür ederim bilgi için. Derhal tohum edinirim bu durumda. Forumda tohum paylaşan\satan var mı?

its_just_a_ride
25-06-2018, 08:02
Çoooook teşekkür ederim bilgi için. Derhal tohum edinirim bu durumda. Forumda tohum paylaşan\satan var mı?

Rica ederim. Bu sene sonunda gerçekleşecek olan tohum paylaşım etkinliğinde tohum veya kök segmenti paylaşan olabilir. Onun dışında internet üzerinden mary washington veya officinalis varyetesinin tohumlarını bulabilirsiniz.

thunderon
25-06-2018, 09:24
Merhaba,

Bende bu sene tohumdan fidelendirip büyük bir kasa içerisine 10 adet fide diktim. Şu an sürekli dipten sürgün veriyorlar. Her sürgün bir öncekinde daha güçlü. Seneye yerinden çıkarıp toprağamı almalıyım yok birkaç yıl bu şekilde kasa içinde kalması uygun olacaktır.

its_just_a_ride
25-06-2018, 10:39
Merhaba,

Bende bu sene tohumdan fidelendirip büyük bir kasa içerisine 10 adet fide diktim. Şu an sürekli dipten sürgün veriyorlar. Her sürgün bir öncekinde daha güçlü. Seneye yerinden çıkarıp toprağamı almalıyım yok birkaç yıl bu şekilde kasa içinde kalması uygun olacaktır.

Toprak hacminiz çok olduğundan bence sizinki en az 2 sene kasada dayanır. Ben 30 lt'lik saksı kullanıyorum. Muhtemelen benimki ikinci sezonunu göremez. 2019 baharında uyandıklarında muhtemelen daha büyük alanlara ekmem gerekecek.

thunderon
24-07-2018, 22:09
Sonrasında söküp başka bir yere ekeniliyor muyuz kuşkonmazları?

its_just_a_ride
25-07-2018, 02:37
Sonrasında söküp başka bir yere ekeniliyor muyuz kuşkonmazları?

Bölebilirsiniz elbette. Amaç zaten 2 sene boyunca pençe üretecek nihai odunsu kök yapısına gelmesini sağlamak bitkiyi. Sonrasında kökleyip kök kesileri (crown division) yaparak muhtelif yerlere ekilebilir.

EmineYıldız
07-01-2021, 12:06
Merhaba,

2 ay önce salonumdaki saksıya Kuşkonmaz tohumu ektim. Kuşkonmazlarım filizlenip büyüdüler fakat zayıf kaldıkları için dik durmada zorlanıyorlar: Bu konuda tecrübeli arkadaşlardan tavsiyeler rica ediyorum. Şimdiden teşekkür ederim.

sakagun
07-01-2021, 18:12
Dallarının dik durmaması normal. Yenebilir kuşkonmaz sebzesini verdiğinde daha kalın bir sürgün çıkıyor ve bu sürgün dik duruyor.

EmineYıldız
07-01-2021, 19:19
Teşekkür ederim Sn. Sakagun boyları uzun olup yanlara yatınca nerede yanlış yaptığımı düşündüm. Baharda bahcede ki yerlerine gidecekler o zamana kadar yapmam gereken herhangi bir şey var mi?

sakagun
07-01-2021, 20:26
Toprağında gübre var mı? Yoksa yanmış hayvan gübresi, kompost veya solucan gübresi takviyesi yaparsanız iyi olur. Benimkiler bahçede ekili ve şu anda toprak yüzeyinde görünen dal veya yaprağı yok. Ev yapımı kompost ile toprağını zenginleştirdim.
Bu arada kuşkonmazlarım senelerdir aynı yerde ekililer. Yerlerini hiç değiştirmedim.

EmineYıldız
08-01-2021, 08:12
Toprağında gübre var mı? Yoksa yanmış hayvan gübresi, kompost veya solucan gübresi takviyesi yaparsanız iyi olur. Benimkiler bahçede ekili ve şu anda toprak yüzeyinde görünen dal veya yaprağı yok. Ev yapımı kompost ile toprağını zenginleştirdim.
Bu arada kuşkonmazlarım senelerdir aynı yerde ekililer. Yerlerini hiç değiştirmedim.
Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim. Gübre yok toprağında solucan gübresi takviyesi yaparım. Sn. Sakagun Geyve de olduğunuzu gördüm profilinizden benim bahçemde Geyve de pandemi bittikten sonra bahçenizi ziyaret etmek isterim sizin içinde uygunsa.

sakagun
08-01-2021, 11:50
Elbette. Memnun olurum.

its_just_a_ride
09-01-2021, 00:40
Merhaba,

2 ay önce salonumdaki saksıya Kuşkonmaz tohumu ektim. Kuşkonmazlarım filizlenip büyüdüler fakat zayıf kaldıkları için dik durmada zorlanıyorlar: Bu konuda tecrübeli arkadaşlardan tavsiyeler rica ediyorum. Şimdiden teşekkür ederim.

Etrafa diktiğiniz çubuklardan ip dönün fidelerin çevresinden. Dik dururlar. Nihai yerlerine geçene kadar gövdeleri kırılmasın. Rüzgardan koruyun.

its_just_a_ride
12-01-2021, 09:53
Selamlar, 2019 ilkbaharında çimlendirebildiğim 2 adet ve 2020 ilkbaharında çimlendirdiğim 2 olmak üzere 4 adet kuşkonmazım vardı. Sebze adalarına nakletmiştim. Bu yaz sebze adalarının dışında delikler farkettim, yılan deliği zannedip korktum. Geçen ay ise bu deliklerin sayısı arttı ve daha bir yaşını doldurmamış kuşkonmazlardan biri altından bıçakla kesilmiş gibi yeşil kısmı elimde kaldı :( çok üzüldüm, bitkiyi ne kesmiştir diye araştırırken, geçenlerde pandemi günlerinde tarım eğitiminde başka bir konuda hoca "köstebeğin bitkileri bu şekilde kestiğini ve aşağıdaki kökü yemek için yuvasına götürdüğünü" söyleyince, benim sorunumun köstebek olduğunu düşündüm. Ancak köstebek toprağı kabartıyor, benim durumumda sadece delikler var. Yine de deliklerin birbirine bağlı olduğu, aşağıda bir tünel sistemi olduğu anlaşılıyor. Şimdi merak ettiğim: köstebek kuşkonmaz kökü yer mi? ben onları etobur zannediyordum. Tepesi giden kuşkonmaz acaba ilkbaharda kalan kök varsa tekrar çıkar mı? Ayrıca, köstebekle baş edemem diye düşünüyorum, bitkileri saksıya mı taşısam?

715567
Bugün 11 ocak ve İzmir 20C. Bu yüzden herhalde, kuşkonmazlar sararıp kışa girmeye hazırlanmışken bunu farkettim. Bu bitki iki yaşında, hasat mı etmeliyim, ne yapmalıyım?

İsterseniz kökleyip açıp bakın pençeler yerinde mi diye. Kuşkonmaz o kadar da rahatsız olmaz köklenmekten. Hem de köstebek mi alıp götürmüş öğrenmiş olursunuz :). İsterseniz büyük derince saksılara alırsınız sonrasında. Sıkıntı olmaz.

sakagun
26-01-2021, 06:30
Bir de mole rats var. Köstebek sıçanı/köstebek faresi. O da sebzeleri öyle kökünden kesiyormuş. Biz bahçemizde bir tane görmüştük. Onu da bir araştırın derim.

edremit zeytin
23-03-2021, 08:51
Merhabalar,

Bunlarda benim bahçemdeki yabani kuşkonmaz (tilkişenler). Önümüzdeki sene için tohumlarından çoğaltmayı deneyeceğim.

nazlı06
23-03-2021, 09:05
Konuyla ilgili yabancı bir kaynaktan okuduğuma göre benim kuşkonmazımın kökünü götüren köstebek değil, tarla faresi. Akılda kalması kolay olsun diye ingilizcede başharflerinden Mole (meat eater), Vole (vegetable eater) . köstebek et yiyen, tarla faresi sebzelerimiz yiyen canlılar. Sorun bu sene köpeğimizin gelmesiyle de uyumlu: köpeğimiz gelmeden önce bahçeye bir sürü kedi girip çıkıyordu, büyük ihtimal tarla faresi popülasyonunu kontrol altında tutuyorlardı. Geçen sene ocak ayında köpek sahibi olduk ve kendisi kedileri hiiiç sevmiyor. Kediler olmayınca tarla fareleri benim sebze adalarını delik deşik ettiler + bir adet kuşkonmazımı yediler :( İllaki kuşkonmaz yetiştirmeye niyet ettiğime göre: 1. saksıya geçeceğim veya 2. farelere kapan kuracağım. Bu konuda her türlü tavsiyeye şiddetle ihtiyacım var.
Benimkileri köstebek **** kör fare yedi sanki kocaman bir ocakti şuan 2 kök kalmış bu arada bahçe köstebek kaynıyor çözümünü bulamadik henuz

CilekFidesi
10-04-2021, 22:56
Konuyla ilgili yabancı bir kaynaktan okuduğuma göre benim kuşkonmazımın kökünü götüren köstebek değil, tarla faresi. Akılda kalması kolay olsun diye ingilizcede başharflerinden Mole (meat eater), Vole (vegetable eater) . köstebek et yiyen, tarla faresi sebzelerimiz yiyen canlılar. Sorun bu sene köpeğimizin gelmesiyle de uyumlu: köpeğimiz gelmeden önce bahçeye bir sürü kedi girip çıkıyordu, büyük ihtimal tarla faresi popülasyonunu kontrol altında tutuyorlardı. Geçen sene ocak ayında köpek sahibi olduk ve kendisi kedileri hiiiç sevmiyor. Kediler olmayınca tarla fareleri benim sebze adalarını delik deşik ettiler + bir adet kuşkonmazımı yediler :( İllaki kuşkonmaz yetiştirmeye niyet ettiğime göre: 1. saksıya geçeceğim veya 2. farelere kapan kuracağım. Bu konuda her türlü tavsiyeye şiddetle ihtiyacım var.

Merhaba. Köstebek otu diye bir sütleğen cinsi var. Ben köstebekleri kovsun bahçeye faydası olsun diye dikmiştim. Acaba gerçekten köstevebekleri kovuyor mu? Kvuyorsa faydası yok zararı var demektir.

CilekFidesi
10-04-2021, 23:34
Merhaba arkadaşlar.

1. Kuşkonmazı saksıda yetiştirebilir miyim?
2. Sera içinde yetiştirsem sıkıntı olur mu? Aşırı sıcakta kalırsa zara görür mü?
3. Çok fazla güneşin veya gölgede kalmanın zararı olur mu?
4. Susuzluğa dayanıklı mı? Bir süre susuz kalsa zarar görür mü? Su isteği çok mudur?

obabilgesi
23-01-2022, 09:19
Merhaba :)
Geçen seneden tohumdan yetiştirdiğim 30-40 adet kuşkonmaz fidem mevcut. Şuan büyük tek saksıda ve mart gibi bahçeye geçireceğim. Kendimize yetecek kadar yetiştirmek istiyorum ve çok yıllık olduğu için de çok fazla metrekare ayırma taraftarı değilim (daha enginarlar da dikilecek :) ) Max. sık dikim aralığı ne olabilir?
Yardımcı olabilecek varsa aynı soru enginar için de geçerli, cevaplar için şimdiden teşekkürler:)

bahcedenn
24-01-2022, 17:09
Merhaba :)
Geçen seneden tohumdan yetiştirdiğim 30-40 adet kuşkonmaz fidem mevcut. Şuan büyük tek saksıda ve mart gibi bahçeye geçireceğim. Kendimize yetecek kadar yetiştirmek istiyorum ve çok yıllık olduğu için de çok fazla metrekare ayırma taraftarı değilim (daha enginarlar da dikilecek :) ) Max. sık dikim aralığı ne olabilir?
Yardımcı olabilecek varsa aynı soru enginar için de geçerli, cevaplar için şimdiden teşekkürler:)

Arası 30-40 cm olacak şekilde iki sıranın üzerine 23-25 cm ara ile dikebilirsiniz.

obabilgesi
25-01-2022, 09:07
Arası 30-40 cm olacak şekilde iki sıranın üzerine 23-25 cm ara ile dikebilirsiniz.

Çok teşekkür ederim, çok merak ettiğim bir sebze ve kalıcı olması ekstra hoşuma gitti. Profosyonel yetiştiricilikte ciddi mesafeler bırakmışlar o yüzden hobicilerden bilgi almak daha uygun oldu, tekrar sağolun :)

cetine
03-06-2022, 09:46
Tohumdan yeni filizlenen kuşkonmaz fidelerim var. Şimdiden kalıcı yerlerine dikmek mi iyi olur? Anladığım kadarıyla söküp yer değiştirmenin bir dezavantajı olmuyor.

bahcedenn
03-06-2022, 23:55
Çok teşekkür ederim, çok merak ettiğim bir sebze ve kalıcı olması ekstra hoşuma gitti. Profosyonel yetiştiricilikte ciddi mesafeler bırakmışlar o yüzden hobicilerden bilgi almak daha uygun oldu, tekrar sağolun :)

Aslında doğru, ben amatör olarak çok fazla sıra yapılmayacağını düşündüğüm için öyle yazmışım. Bu mesajınızı da şimdi görüyorum. Bu bahsettiğim 30 -40 cm ara ile yapılan ikili sırayı tek sıra kabul edersek, sıralar arası mesafe 2 m civarlarında yapılıyor. 2 m mesafe bırakılıyor, bi sıra kuşkonmaz dikiliyor, sonra 30-40 cm lik bi ara bırakılıp ikinci sıra kuşkonmaz dikiliyor ve sonra yeniden 2 m lik bi mesafe daha bırakılıyor. Sonra yine 2 sıralı dikim yapılıp bahçeler bu şekilde kuruluyor.

725381

Fideleri dikildikten sonraki ilk kışını geçiren ve 9 Nisan'daki durumlarını gösteren bir fotoğraf.