View Full Version : Selahattin Yılmaz / Karaağaç
Selahattin Yılmaz
13-06-2007, 23:24
Toz köklendiricim ile yapmış olduğum air layering denemesinden elde ettiğim karaağaç fidanımı en sevdiğim süpürge tarzında bonzai yapmak istiyorum. Fidan bayağı genişti kendimce uzun uzun budadım ki ustalar tekrar buda dediklerinde budayacak noktalar kalsın. Umarım doğru budamışımdır. Şimdi elimden tutun ve bana bu işi öğretin. Resimde göstermeye uygun olduğunu düşündüğüm değişik açıdan resimler de çektim umarım resimleri de uygun açılardan çekmişimdir.
13444
13445
13446
13448
Selahattin Yılmaz
13-06-2007, 23:26
13449
13450
13451
Selahattin Yılmaz
14-06-2007, 22:51
Bonzai üstatlarımdan karaağaç bonzaim için tavsiyeler bekliyorum.
ÇeteÇakal
15-06-2007, 13:01
Hocam konu sizin bonsainiz olunca yorum yapmaktan korktu galiba herkes....:D :D
bonsaisever
15-06-2007, 13:19
Ağacını üç boyutlu ve ayrıntılı görmediğimiz için oranlar bire bir olmuyor.
Ve benimki boğumları görmeden yapılmış bir çizim.
Önümüzdeki seneye kesilecek yerleri kırmızıyla işaretledim.
Yapraklarını döktüğünde, yaptığım çizimin 5-10 cm üzerinde ön bir budama yaparsın.
Şubat/Mart ayında oluşan tomurcaklara göre göre esas budamanı yapıp macunla yaraları kapatırsın.
Ağacın çok güzel, seni hemen hemen hiç uğraştırmayacak :)
13522
bonsaisever
15-06-2007, 13:22
Hocam konu sizin bonsainiz olunca yorum yapmaktan korktu galiba herkes....:D :D
Selahattin yorum yapılacak bir ağaç koymamış ki :)
Zaten bonsai yapmış ;)
Ali H. ALI
15-06-2007, 16:22
Herkese selamlar, Selahattin bey yapragini doken agaclardan en guzel supurge tarzi yapiliyor. Kara agacla guzel bir secim yapmissiniz. Onumuzdeki yillarda herkese ornek bir supurge tarzi olacagini dusunuyorum.
Bonsaiseverin cizimindeki gibi bir uygulama yapabilirsin. Ya da daha cesurca davranip benim tarif edecegim bir uygulamayi deneyebilirsin.
Supurge tarzi iki yontemle yapilabilir:
a- 1 yillik fidan kazik kok budamasi yapildiktan sonra kalan kokler govdenin her tarafina yayilip saksiya dikilir. Govdenin dik ve dogru cikmasi icin bir cubukla desteklenebilir. Ilk yil saksida kalip yapraklarini doktukten sonra 15-20cm boyunda, uzerinde en uc noktada 3 tomurcuk kalacak sekilde budanir. Bu budamadan sonraki baharda acilacak olan bu 3 tomurcuk agacin 3 ana dalini olusturacaktir. Dallar uzadiktan sonra uzerlerinde 3-4 tomurcuk kalacak sekilde budanir, Bu budamadan sonra her dalin uzerinden cikacak olan yeni dalciklar cimcik alimla 2-3 tomurcuk kalacak sekilde surekli budanir. Bu islemle agacin bircok dali olusacaktir agaci 2-3 yilda bir cikarip kok budamasi yapiniz 5-10 yil icerisinde bir supurge tarzi elde edersiniz.
B- Govdesi gelismis bir agaci[sizin agaciniz gibi] govde capinin 3 kati kadar bir boydan govde V seklinde kesilir[ Bu islem kis sonu yapilmalidir, su an bu uygulamayi agaciniza yapmayiniz kis sonuna kadar buyuyup koklerin daha da gelismesine izin veriniz.] Baharda bu kesilen V seklindeki yerden bircok surgunler cikacaktir[asi yapilmis gibi surgunler] bu cikan surgunler buyurken kabugun disa dogru buyumesini ve supurge tarzinda cirkin bir gorunus almamasi icin V seklinde kesik yer asi bagi, veya baska bir plastik bandla sarilarak baglanir bu baglama sonucu surgunler ice dogru kabuk baglayip kalinlasacagindan V seklindeki kesik de 3-4 yil icerisinde kapanacak Yeni cikan surgunlerden onden ve arkadan cikan surgunlerden birer tane buyumeye birakip[V seklindeki kesigin daha cabuk kapanmasi icin] diger surgunleri uzerlerinde 3-4 tomurcuk kalacak sekilde budanmali 3-4 yil icerisinde kalin govdeli bir supurge tarzi elde dedilmis olur.
Hava koklendirmesi ile elde ettigim bir Cin karaagacim var kis sonu bu yontemi uygulayip resimlerle anlatmiya calisacagim.
Yapacaginiz calismalarda kolayliklar dilerim.
Sebahattin Sargın
15-06-2007, 16:54
Biz bakımını yapıyorduk ama köklendiğini farketmedik bile ben. Burdan ağaca hangi göz ile baktığımızda belli oluyor :). Hocam farketti köklendiklerini, hocam hemen alıp gerekli çalışmaları yapmış bile. Anlaşılan köklendirdiğimiz acer negundoyu alınca hocam ile çok çalışmam lazım çok :) Gerçekten çok heycanlıyım ilk bonsai çalışmam olacak. İyi ki sitede değerli üstadlarımız ve yanımda selahattin hocam var :)
Selahattin Yılmaz
20-06-2007, 23:17
sevgili bonzaisever senin dediğinide yapacağım ayrı bir dal ile...
Ali hocam resimdeki şekildemi V yapmalıyım kış sonunda?
14108
Ali H. ALI
27-06-2007, 14:21
Selahattin bey selamlar, agacinizi dogru isaretlemissiniz. Aynen oyle keseceksiniz.
Bizde simdi kis. bir iki ay sonra cin karaagaci uzerinde yapacagim calismalari resimlerle ekliyecegim. O calismayi ornek alip, sizdeki kis sonunda uygulayabilirsin.
Size, cok sicak olmiyan, serin gunler dilerim.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.