PDA

View Full Version : Kayısı Üretimi




MTuncel
11-06-2007, 17:54
Merhaba,

Ben son 1,5 yıldır şeftali ve erik ile uğraşan biriyim. Tarımla bukadar kısa süre uğraşmış olmam, uzun zamandır tarımla iç içe olanlara yetişmemi ve bahçeme daha itinalı bakmamı gerektiriyor. Şükür ki başarıyorum.

şimdi asıl sizlerden (ileride fazlaca isteyeceğim) şimdilik öğrenmek istediğim şu; kayısı çekirdekleriden fidan elde edebilirmiyim ? Bunu nasıl daha verimli ve kolay halledebilirim.

Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim.

Murat




Filiz
11-06-2007, 18:03
Sayın Murat Tuncel,

Meyve ağaçları heterezigot yapıda olduğu için tohumla çoğaltılamazlar. Meyve ağaçları kaliteli anaç üzerine, ona uygun kalemin-gözün aşılanmasıyla en iyi şekilde üretilir. Bu konuda fazla bilginiz yoksa ve bu alanda büyük bir yatırım yapacaksanız, toprak-iklim özelliklerini gözönünde bulundurarak bir çeşit seçimi yapmalı ve bu işe gözü kapalı girmemelisiniz. Konusunda uzman, sertifikalı fidanlıklardan alacağınız kayısı fidanları ilk etapta size kolaylık sağlayacaktır. Ben daha birinci sınıf öğrencisiyim. :D Bu konuda size söyleyebilecekleri olan çok daha uzman kişiler de var. Kolay gelsin. Kayısılar olunca bize de gönderirsiniz değil mi? :D

Filiz
11-06-2007, 18:04
Yeni gelen arkadaşlar kısmında kendinizi tanıtıp, kan bankasına uğrarsanız seviniriz. Hoşgeldiniz.

MTuncel
12-06-2007, 18:16
aslında çekirdekler çok olunca kıyamadım ... teşekkür ederim bilgileri değerlendireceğim... Ayrıca kayısılardan inşallah herkese gönderirim

ceviz
09-07-2007, 16:09
Kayısı çekirdeklerinden kayısı fidanları elde edebilirsiniz ancak bu fidanlar asla ektiğiniz kayısı kadar büyük meyveler vermeyecektir.

Ancak fidanlarınız yeterli büyüklüğe ulaştığı zaman aşılama yoluyla çok güzel kayısı veren ağaçlara sahip olabilirsiniz. :)


Unutmadan o kayısı çekirdeklerini kırıp yemeyi düşünüyorsanız çok fazla yememenizi öneririm. :)

Sevim
25-07-2007, 04:53
Belki yetistiricilikle pek alakasi olmayacak ama sana bi onerim olacak. Bende kayisi cekirdeklerini atamadim bir turlu. Bunun yerine onlari boyadim ve bir vazonun zeminine yerlestirdim. Cok hos gorunuyorlar.

malina
25-07-2007, 07:48
Her Çekirdek Bir Ağaçtır (Manisa Belediyesi TEMA vakfı projesi) (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=5119)

dtlevent
02-08-2007, 12:51
Kayısı çekirdeklerini hangi ay toprağa ekmemiz uygun ulur herhangibir ön işlem gerekirmi

bernacyhn
18-09-2008, 10:18
Dış kabuğu çok sert olduğu için çimlenmesi baya zor oluyor. Şahsen başaramadım ben umarım siz başarabilirsiniz...

hlcuce
09-01-2009, 21:16
Kayısı çekirdeğini soğuklamasını aldırmadan çimlendirmede başarılı olma ihtimaliniz düşer.Ayrıca çekirdekleri içime su doldurduğunuz derin bir kabın içine koyun1-2 gün beklesin suyun altına çökenleri çimlendirmeyi tercih edin.Suyun yüzüne çıkanların içi boştur.Çimlenmez yani

Sibel11
14-03-2009, 15:43
Her yediğim meyvenin çekirdeğini saksılara ekince, mutlaka biri çıkıyor :) Geçen yaz ektiğim kayısı çekirdeği çimlendi ve başka saksıya aldım hızla büyüyor :DÜstüne düşmemek mi gerekiyor acaba, günlerdir başında beklediklerim çimlenmedi:(

66970
66971


Burada da çimlenen gül tohumları var:D (51.mesaj)
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=3155

aydın
14-03-2009, 16:44
Bende merakla bekliyorum.Acaba ektiğim badem, kayısı, kiraz tohumları çimlenecek mi diye :D

yenibahçeci
22-03-2010, 20:13
Unutmadan o kayısı çekirdeklerini kırıp yemeyi düşünüyorsanız çok fazla yememenizi öneririm. :)


Ben bir başka yerde de okumuştum kaysı çekirdeği yemeyin diye,

Acaba sebebi nedir?

metinata
25-04-2010, 08:12
özellikle acı olanlarda siyanür var diye biliyorum.
cok yenmemsi iyi olur.

cuu
11-07-2010, 13:15
Bende sizler gibi düşünüyorum yediğim meyvelerin tohumlarını atamıyorum hanımın çiçeklerin dibine gömüyorum onlarında bazısı çıkıyor bazısı çıkmıyor unutmadan bu çekirdekleri hangi aylarda ekersek daha iyi sonuç alabiliriz yani çimlenirler ben sonbahar ekim kasım ayları diye duymuştum doğrumudur acaba bilgisi olan arkadaşlara şimdiden teşekkür ederim.

hiaxi.
12-07-2012, 10:55
Bizim de bahçemizde bir kayısı ağacımız var ve gerçekten çook tatlı ve bol kayısı veriyor. Kayısı ağaçlarının ömrü pek uzun değilmiş galiba, ben öyle duydum. Lakin bizim kayısı bi 20 senelik var ve artık ölmesinden korkuyoruz. Çekirdeğini çimlendirmeyi düşünüyorduk ama aşılama daha mı iyi oluyor? Peki bunu nasıl yapıcaz ve hangi aylarda olması gerekir? Lütfen lütfen lütfen yardım edin. Ağacımız ölsün gitsin istemiyoruz... :(

hiaxi.
14-07-2012, 10:49
Neden kimse yardımcı olmuyor?

bozo.0606
14-07-2012, 11:32
Sayın hiaxi ;

Kayısı ağacınız ölecek diye birşey yok. 40-50 yaşında kayısı ağaçları biliyorum. Ama bu anlamda korkularınız varsa çekirdekden yetiştirip mevcut ağacın bir yıllık ve sağlıklı dallarından aşılama yapıp türünüzü muhafaza edebilirsiniz.

Çekirdekleri en olgun kayısılardan alın. Çekirdeklerden çıkan fidanlara çöğür deniliyor. Bu çöğürleri 2-3 yaşına geldiğinde aşılamanız ya da aşılatmanız gerekecek, zira bu çekirdekler aldığınız ağacın kayısıları gibi olmayabilir. Muhtemelen yabani zerdali denilen türdür. Özellikle yaşlı ağacınız aşılı bir türse. Aşılama da yine ağaçlar uyanmadan yapıldığını biliyorum. Şubat - mart aylarında..

Yaşlı ağacınıza gelince öleceğini düşünmeyin, bakımını, sulamasını, budamasını yapın yeter.

Aşılama konusunda araştırmalara devam edin.

Kolay gele..

MazI
18-07-2012, 10:47
agacın omrunu uzatmak istiyorsanız dogru yontemlerle her sene budamasını yapmanız gerekiyor...birde korkmanıza gerek yok istemediginiz kadar kayısı agacını cogalta bilirsiniz...ister o agacın kayısı cekirdegini ister baska kayısı cekirdegini ekerek cimlendirin.Fidanlar 2 yasına geldiginde agacınızdan ozellikle yeni surgunlerden kalemler alarak ilkbahar başında(fidanlar uyanmadan)aşı yapın...bu sekilde istemediginiz kadar o meyvenin aynısından verebilecek agaclarınız olacaktır:)...

toytepe
09-01-2013, 15:19
kayısı çekirdeği zaten tatlı olup badem gibidir ve yenir.kaysının anaç kısmını oluşturan acı cinsi denen ve kaysısına benzeyen acı çekirdeklisi vardır bu normalde açı olduğu için yenmez yenmesi için kaynar suda 5 dakika haşlanması ve kabuğunun kavlaması gerekir o zaman rahatlıkla yenir b.12 vitamini fosfor yönünden zengin ve besleyicidir.Bu acı çekirdek kaysının yetiştirilmesinde ilk tohumdur doğrudan kaysı çekirdeğini toprağa dikersen kaysı olmaz yine acı çıkar.yetiştirilmiş kaysıdan dal alarak aşılamalısınız.

lodos_
18-01-2013, 20:46
Bodur anaç üzerine aşılanmış açık kök kayısı fidanı dikmek en ekonomik olanıdır.
İkinci yıl meyve alır üçüncü yıl verime geçebilir.Diğer klasik aşılı fidanlar çekirdekten yetişen fidanlardan ise beş yıldan önce meyve alamazsınız.Meyve iriliği kalitesi bodur fidanlarda daha iyidir.

aksoy38
06-02-2013, 15:42
Bizim de bahçemizde bir kayısı ağacımız var ve gerçekten çook tatlı ve bol kayısı veriyor. Kayısı ağaçlarının ömrü pek uzun değilmiş galiba, ben öyle duydum. Lakin bizim kayısı bi 20 senelik var ve artık ölmesinden korkuyoruz. Çekirdeğini çimlendirmeyi düşünüyorduk ama aşılama daha mı iyi oluyor? Peki bunu nasıl yapıcaz ve hangi aylarda olması gerekir? Lütfen lütfen lütfen yardım edin. Ağacımız ölsün gitsin istemiyoruz... :(

arkadaşım bizim bağımızada 50 yıllık kayısılar var budamalarını sulamasını iyi yaparsan çok daha uzun yaşar çekrdekten çıkan fidan aşılanırsa harika bir ağaç olur korkmayın bilen biri tarafından budaması yapılırsa ağacınız ölmez selamlar

jts
20-06-2013, 05:21
herkese merhaba,

çok iyi platform.üye olmadan da burayı takip ediyordum. geçen kasım siteyi okuyup ben de yediğim meyve çekirdeklerini saksıya gömdüm. 3cm yeşil gövdeli, uca doğru sivri, toprağa sıkı tutunmuş bi çöğür elde edince hemen üye oldum. yaprak verince fotoğraf koyup ne olduğu hakkında bilgi alabilirsem çocuk gibi sevincem.fena meraktayım.

ceranfidan
24-07-2013, 11:31
kaysı çekirdeginden fidan olur ama klasik fidan olur yarıbodur yapacaksanınız mc29 ve ya gf anaç almanız gerek

sallaso
11-03-2016, 00:41
şimdi asıl sizlerden (ileride fazlaca isteyeceğim) şimdilik öğrenmek istediğim şu; kayısı çekirdekleriden fidan elde edebilirmiyim ? Bunu nasıl daha verimli ve kolay halledebilirim.



Konu maalesef kaynamış ve bir cevap bulamamış. Murat bey hala devam ediyor musunuz Meyve işine doğrusu merak ettim. Zira ben de Manisa'da 4-5 dönüm yerimde Meyvecilik(muhtemel Kayısı) yapmayı düşünüyorum.

Ya hazır fidan alacağız ve delicesinin toprağa uymasını bekleyeceğiz. Ya da uygun anaçlı çeşit fidanı seçeceğiz, ya da

çevreye iyi uyum sağlamış olan uygun bir kayısı bulup çekirdeklerini dikip bilahare aşı yapacağız?

Var mı bu konuda tecrübesini paylaşmak isteyen?

Şimdiden teşekkürler

heyyamola
11-03-2016, 20:26
Konu maalesef kaynamış ve bir cevap bulamamış. Murat bey hala devam ediyor musunuz Meyve işine doğrusu merak ettim. Zira ben de Manisa'da 4-5 dönüm yerimde Meyvecilik(muhtemel Kayısı) yapmayı düşünüyorum.

Ya hazır fidan alacağız ve delicesinin toprağa uymasını bekleyeceğiz. Ya da uygun anaçlı çeşit fidanı seçeceğiz, ya da

çevreye iyi uyum sağlamış olan uygun bir kayısı bulup çekirdeklerini dikip bilahare aşı yapacağız?

Var mı bu konuda tecrübesini paylaşmak isteyen?

Şimdiden teşekkürler

25 sene önce bahçemde dedemin çekirdekten yetiştirdiği, yöreye uyum sağlayan kayısılardan (ufak meyveli, hafif ekşi tadıyla kurusundan hoşaf yapılan bir çeşit) 40 kök kadar çekirdekten yetiştirip üzerlerine güzel çeşitlerden 10 farklı tür aşılayarak, sağlıklı sonuçlar almıştım. Öyle ki hazır aldığım fidanların ömrü 7-10 yıl sürerken, çekirdekten yetişenler hala devam ediyor. Yine yöreye uyum sağlamış, çekirdekten yetiştirdiğim badem üzerine aşıladığım kayısı çeşitleri de 15 yıldır sağlıklı gelişip meyve verdiler.

Yine de ticari olarak büyük çapta düşünüyorsanız güvenilir, işinin ehli firmalardan yöreniz ve toprağınıza uygun anaç üzerine aşılanmış çeşitleri fidan olarak alabilirsiniz. Zira günümüzde her türlü toprak yapısının uyum sağlayabileceği farklı anaçlar mevcut... Konusunda uzman bir ziraat mühendisine danışarak, onun yönlendirmesiyle hareket etmek en mantıklısı...

tarku
11-03-2016, 20:40
Konu maalesef kaynamış ve bir cevap bulamamış. Murat bey hala devam ediyor musunuz Meyve işine doğrusu merak ettim. Zira ben de Manisa'da 4-5 dönüm yerimde Meyvecilik(muhtemel Kayısı) yapmayı düşünüyorum.

Ya hazır fidan alacağız ve delicesinin toprağa uymasını bekleyeceğiz. Ya da uygun anaçlı çeşit fidanı seçeceğiz, ya da

çevreye iyi uyum sağlamış olan uygun bir kayısı bulup çekirdeklerini dikip bilahare aşı yapacağız?

Var mı bu konuda tecrübesini paylaşmak isteyen?

Şimdiden teşekkürler

Benim yaptığım hataları yapmayın.
1-Toprak analizi yaptırın.
2-seçeceğiniz meyvenin bulunduğunuz yöreye uygun olup olmadığını araştırın.
3-Meyvelerin soğuklama ihtiyacını unutmayın.
4-illerin sıcaklık ortalamaları ve bitkilerin soğuklama ihtiyaçları için Meteoroloji Genel Müdürlüğü (http://www.mgm.gov.tr/index.aspx#sfU)

sallaso
12-03-2016, 23:02
Vakit ayırıp cevap verdiğiniz için teşekkür ederim. Toprak analizi yaptırıyorum, bunda sıkıntı yok. Yöreye uygun anacı da önemsiyorum. Ama kurmayı planladığım meyve bahçesi için diğer taraftan da profesyonel trendlerin Yarı bodur ve bodur üzerine gittiğini de izliyorum. Arada kalıyorum.

Soğuklanmadan ziyade erkenci cins seçersem, don tehlikesi artar mı acaba? Sanki böyle bir durum var gibi.

Bodur'a gidince, daha yere yakın olacağından don daha da tehlikeli olur gibi??

sorular, sorular, sorular....

Bir de sezonunda bayağı bir çevre gezmem gerekecek gibi.

sallaso
12-03-2016, 23:13
http://www.irgeler.com.tr/UserFiles/Image/erik_anac.jpg

MYROBOLAN ANAÇLARI

Myrobolan B, Myrobolan GF 31 anaçlarının büyük hacimli taç oluşturmasından dolayı son yıllarda daha zayıf gelişen Myrobolan 29-C anaçları önem kazanmıştır.
Can grubu (P. Cerasifera) eriklerle aynı türe girer ve ağır topraklarda dahil olmak üzere farklı topraklarda kullanılabilen eriklerde en yaygın kullanılan anaçlardır.
Myrobolan 29-C anacı yarı bodur özelliğinde olup Mrobolon çöğür anacının % 70-80’i kadar büyüklüğünde ağaçlar oluşturur.
Kök ur nematoduna dayanıklı, bakteriyel kansere ve meşe kök mantarına hassastır.
Orta derinlikte kök sistemi geliştirir.
Myrobolan 29 C klon anacı üzerinde sıra üzeri 3- 3,5m, sıralar arası 4,5-5m aralık ve mesafe uygulanabilir.

MARİANA ANAÇLARI

Kaliforniya’da P Cerasifera x P. Munsoniana erik türlerinin melezlenmesi ile elde edilmiştir.
Mariana GF 8-1, Mariana 2624 anaçları en önemlileridir. Mariana GF 8-1 anacı yüzlek kök sistemi geliştirir.
Soğuklara dayanıklıdır.Ağır bünyeli topraklarda olmak üzere farklı topraklarda kullanılabilir.
Ptoptohora, meşe kök mantarı hastalıklarına tolerans, kök ur nematoduna dayanıklı, bakteriyel kanser ve Crown Gall hastalıklarına ise hassastır.
Tün erik çeşitleri ile uyuşması iyi olmakla birlikte bazı şeftali, nektarin ve baden çeşitleri uyuşmazlık görülmektedir.

ISHTARA, (Ferciana)

Son yıllarda geliştirilmiş erik, şeftali melezi yarı bodur anaçtır.
Erik türlerinin yanında şeftali, nektarin, kayısı ve bademlerde de kullanılan anaçlardır.
Üzerindeki çeşidi erken meyveye yatırır, meyve iriliği üzerinde olumlu etki eder ve 3-4 günlük erkencilik sağlar.
Meşe kök nematoduna dayanıklı, bakteriyel kansere ise hassastır.

SAİNT JULİEN ANAÇLARI

P. insitia erik türünden elde edilmiştir.
Bu anaçlar içerisinde en önemlileri Saint Julien A ve Saint Julien 655/2 anaçları olup yarı bodur .özelliğine sahiptir.
Ağır bünyeli toprakları sevmez.
Eriklerin yanında şeftali, nektarin ve kayısılarda da anaç olarak kullanılabilir.
Üzerindeki çeşidin verimi üzerine olumlu etki eder.
Aşırı soğuklara dayanıksız olup drenajı iyi olan toprakla önerilir.
Phytoptohora ve bakteriyel kanser hastalıklarına dayanıklıdır.
İngiltere ve İspanya’da kullanımı yaygındır.

JULİOR ANAÇLARI

Saint Julien ve P. domestica erik türlerinin melezlenmesi ile elde edilmiştir.
Erik şeftali ve kayısılarda kullanılan yarı bodur bir anaçtır.

Bunlardan Marianna ve Isthara Ferciana ilgilendiklerim. Marianna toprak yapıma daha uygun gelmekle beraber, acaba Isthara'yı seçsek mi şüphem var ve gördüğüm kadarı ile Isthara hakkında çok detay yok.

Bodur olan Isthara 4x1,5 dikilebiliyor.
Marianna 5x4 olacak gibi

Şurada daha fazla detay bulabilirsiniz

tarku
13-03-2016, 16:43
Dikeceğiniz meyvede don riski özellikle kayısı da çok var. Kendi bahçemden örnek vereyim. Şubat sıcak geçince, kayısılar erken uyandı. Çiçekler, meyveye dönmek üzere. Don riski her zamankinden fazla maalesef. Size verdiğim linkte zirai don riski tablosuna bakarsanız, çiçeklenme döneminde kritik sıcaklık -2 iken, meyve oluşum safhasında kritik sıcaklık 0 derece. Bölgenizin meteoroloji şubesinden ilk bahar donlarının geçmişe dönük listesini alıp, ona göre bir tür seçmenizi öneririm. Anaç seçimi tercihinize kalmış. Bodur türlerde bakım gübreleme ve sulama daha bir dikkatli yapılmak zorunda. Bahçemde bodur ve yarı bodur elmalarım var. Bodurlar çok nazlı, yarı bodurlar ise daha toleranslı oluyorlar. Sonradan üzülmektense iyi bir araştırma için zaman harcamak iyidir.

aydemiraydın
14-03-2016, 12:59
en geç çiçek açan kayısı çeşidi hangisi?

sallaso
03-04-2016, 22:12
en geç çiçek açan kayısı çeşidi hangisi?

Güzel soru..! ;)