PDA

View Full Version : Biber hastalık ve zararlıları




Ela
04-06-2007, 20:52
Az önce formda Bromo EC 4O isimli ilacı okudum.Bu ilaç bitkimin kalan yapraklarına zarar verebilir mi?Ev yapımı ilaçlardan hangisini kullanacağımı anlayamadım.




bascavus
27-05-2008, 11:32
iyi günler.Biber ekmiştim.biberim yeşil ama.toprağa doğru kıvrıldı.Acaba neden dik değil toprağa kıvrıldı.Çürümede yok.

malina
30-05-2008, 10:49
Bölümdeki yazıları okumak için biraz daha zaman harcamalısınız. Bu konuyla ilgili yeterince bilgi var.

Derginin Aralık (http://www.agaclar.net/dergi/aralik07.html) sayısına da bakabilirsiniz.

Forum kurallarına da göz atmalısınız... Her yeni üyenin, zaten yazılmış olan bilgilerle ilgili, tekrar tekrar soru sormasını yanlış bulmaktayız. Konuyu kapatıyorum.

botanik57
23-06-2008, 18:38
Herkese selam ben siteye yeni üye oldum
Evimin bolkonunda biber yetiştirmeye çalışıyorum.İlk başlarda iyi bir şekilde
gelişiyorlardı son günlerde biberin yaprakları sararıp dökülüyor. Bunları sebebi ne olabilir,ne yapmam gerek.

Cumhur Tonba
11-04-2009, 20:39
Biber Galsineği

Asphondylia capsici

Dişileri yumurtalarını bitki çiçek tomurcuklarına bırakırlar. Meygve teşekkül etmeye başladığında yumurtadan çıkan larvalar meyve içini yiyerek beslenirler, galeriler açar ve dolayısıyla tomurcukların çoğunun dökülmesine neden olur. Dökülmeyen tomurcuklardan da deforme olmuş küçük meyveler teşekkül eder. Larvanın bulunduğu kısım şişkin bir hal alır. Meyvelerde renk açılmaları olur, şeklini kaybeder. Meyve değeri düşük olur.

Baş siyah ve biraz büyükçe,başın üst kısmı gri kül rengindedir. Antenleri iplik tipinde olup,vucud genişliğinin iki mislidir. Yumurtalar gözle zor görülecek kadar küçük ve elipstir. Beyaz renkte ve 0.5 mm uzunluktadır.

Zirai Mücadelesi:

Kültürel Önlemler: Tomurcuklanmış fideler kontrol edilmeden tarlaya dikilmemeli, dökülmüş ve sararmış tomurcuklar toplanarak gömülmeli veye yakılmalı, deforme olmuş meyveler toplanıp imha edilmeli, kışın tarlada biber bitkileri bırakılmamalıdır.

Kimyasal Mücadele:Tomurcuklarda enfekte görülür görülmez 100 tomurcukta 5-8 bulaşma veya 2-3 larva görüldüğünde mücadeleye başlanır. Mücadele zamanı Nisanın 2nci yarısından Haziran ayı sonuna kadardır.

Kaynak: Tarım Bak.Bit.Kor.El.Kitabı

niluferg
22-07-2009, 17:05
merhaba,
Domates, biber ve patlıcanlarımın yapraklarında bir sorun var sebzelerin kendisinde birşeye rastlamadım henüz, zaten yeni çıkıyorlar, müdahale etmem gereken birşey mi acaba, ne kullanmalıyım?
94357

94358

94359

94360

çiçeksever
30-08-2009, 13:20
Biberlerimde böyle birşey var.Ne hastalığı olabilir.Çaresi var mı?

meh12
03-09-2009, 13:01
Aynı hastalığı bir çok yerde gördüm. Ağacın bir den kökten kuruması şeklinde oluşuyor değil mi?

turkuaz61
03-09-2009, 13:17
Arkadaşlar Merhaba.

Benim biberlerimde de bu hastalık oldu profosyonel bir seracı arkadaşıma sordum. Göz taşı denilen maddeyi su ile karıştırıp diplerine dökmek gerekiyormuş.Karıştırılacak oran kutunun üzerinde yazıyormuş.Daha yeni öğrendim deniyeceğim.

rrecete
07-10-2009, 12:44
benimde

rrecete
07-10-2009, 12:48
Benimde biberlerimde bolca yaprak biti mevcut. Ev yapımı ilaç rehberinde yazan bazı ilaçları denedim. işe yarıyor ama tekrar tekrar ortaya çıkıyorlar. Ne yapabilirim.

selim_50
07-10-2009, 13:04
Arkadaşlar Merhaba.

Benim biberlerimde de bu hastalık oldu profosyonel bir seracı arkadaşıma sordum. Göz taşı denilen maddeyi su ile karıştırıp diplerine dökmek gerekiyormuş.Karıştırılacak oran kutunun üzerinde yazıyormuş.Daha yeni öğrendim deniyeceğim.

merhaba;
göztaşı bordo bulamacı olarak satılan ilacın etkin maddesidir, zaten bordo bulamacı da göztaşı ve kireç karışımından oluşur, ziraii ilaç satanlardan rahatlıkla bulabilirsin.
sadece göztaşı olarak ta (toz halinde) satılmaktadır.
kolay gelsin

aoeplayer
16-10-2009, 17:59
merhaba,
Domates, biber ve patlıcanlarımın yapraklarında bir sorun var sebzelerin kendisinde birşeye rastlamadım henüz, zaten yeni çıkıyorlar, müdahale etmem gereken birşey mi acaba, ne kullanmalıyım?
94357

94358

94359

94360

Evet benim de böyle bir problemim var.ne olacak acaba?

organica
30-10-2009, 18:01
Bitkilerinizdeki zararlı yaprak kurtu. Herhangi bir kimyasal(proclaim, match, altagro gibi) veya evyapımı ilaç kullanabilirsiniz. İlaçlamayı sabah erken saatte yaparsanız daha iyi sonuç alırsınız.

trlogic
10-11-2009, 12:59
Merhabalar,
Yetiştirmeye çalıştığım birkaç kök habareno biberi fideleri, 20-30 cm kadar uzadıktan sonra çiçeklenme belirtileri göstermeye başladı. Ancak daha tomurcuk bile olamadan en uç kısmındaki birkaç yaprak ve tomurcuk kendi kendine kavrularak yandı.
Sebebi ne olabilir acaba?

epsody
12-11-2009, 17:27
trlogic arkadaşım bu fideler yetiştime koşulları açık alanda ise gece koşullarının sert şartları ile gündüzün ısı farkının uyumsuzluğu nedeni il meydana gelen bir durum olsa gerek.

trlogic
13-11-2009, 08:14
Cevabınız için teşekkürler.
Camla kapalı bir balkonda yetiştiriyorum.
Gündüzleri güneş aldığı için sıcak oluyor. Geceleri daha serin. Dediğiniz gibi olabilir... Hatta bir mermerin üzerinde durduğu için kökleri daha serin oluyordur... Hemen önlem alıcam...

Bir de toprağı genelde hep nemli, acaba aşırı sulamadan olabilir mi? Drenajı yetersiz ise mesela... Bir süre kaloriferin üzerine koyup topraktaki nem oranını düşürmeyi deneyeceğim... Böylece sıcaklığın etkisi ile tekrar çiçeklenmeye durabilir diye tahmin ediyorum...

ulubatlı
17-11-2009, 22:03
biberlerinizde kök boğazı kısmı ve biraz toprağın altına bakın beya z miseliyal bi tabaka varsa büyük bi ihtimalle scleratium scleratiorum hastalığıdır.mücadelesini öğrenebilirsiniz

citrus
21-11-2009, 20:52
suyu fazla verdiğinizde bitki kendını gelişime verecek çiçeklenme azalacaktır bitkiyi biraz su stresine sokun ve fosfor ihtiyacını giderin..

hilmiyunus
21-04-2010, 18:28
benim biberler de sorunum var 4 yaprak oldu gelişim durdu neden ola bilir kıl biber,salcalık biber,kızartmalık biber.ne yapmalıyım saygılar

feyyazk
22-06-2010, 10:13
Merhaba,
Balkonumda yetiştirdiğim biberlerimde şekilde sağda yuvarlak içine aldığım gibi lekeler oluştu. Bunun sebebi nedir acaba ? Ayrıca sol tarafta tomurcuğun döküldüğünü görüyorsunuz. Bu normal midir ? Yoksa bir zayıflığa mı bağlıdır ?
Şimdiden teşekkürler, saygılar.

verdoque
29-06-2010, 20:52
Benim çarliston biberlerimde resimde işaretlediğim gibi yapraklarda deformasyon var. Bu hastalık nedir?

Biber hastalıkları ile ilgili resimli kaynak:

www.kkgm.gov.tr/birim/bitkikoruma/hastalik_zararli/biber.pdf

Halil Önen
09-07-2010, 16:21
Merhaba,
Balkonumda yetiştirdiğim biberlerimde şekilde sağda yuvarlak içine aldığım gibi lekeler oluştu. Bunun sebebi nedir acaba ? Ayrıca sol tarafta tomurcuğun döküldüğünü görüyorsunuz. Bu normal midir ? Yoksa bir zayıflığa mı bağlıdır ?
Şimdiden teşekkürler, saygılar.

Sn. feyyazk,
mahsül üzerindeki böylesi lekelenmeler (bozulmalar) ve beraberinde tomurcuk_ meyve_ dökülmesi vitamin (ca olabilir) eksikliğinden olur.

Biber yapraklarındaki deformasyon da vitamin eksikliğinden olabiliyor.

Bazı domates çeşitlerinde yaprak kıvrılması/deformasyon o çeşidin özelliğidir. Hastalık belirtisi değildir. Biber de böyle çeşit var mı bilmiyorum. Böyle durumlarda başka bulgulara_meyve üzerinde_ bakılmalıdır.

Bu saksıda sebze /meyve yetiştirme işi bana çok karışık geliyor. Eğer saksı toprağını iyi ayarlayamıyorsan bu birçok hastalığın sebebi olabiliyor.

Biber sogunluk ya da nematot hastalığına _ köklerinde tomurcuklar/urlar_ çok yakalanıyor.
Saksı suyu da _ bitkinin ihtiyacı_ iyi ayarlanmalıdır.

Hem domates hem biber karığın 20 cm. kadar sırtına dikilir. Kök direk suya temas etmez. Bu birçok kök hastalığına davetiyedir.

Saksı yetiştiriçiliğinde buna riayet edilmez.

Ayrıca,
Sn. verdoque' nın _verdiği resimde de görülüyor_ domates ile biber ya da patlıcan aynı yere/ karığa dikilmez. Ayrı ayrı karıklara dikilir.

Çünkü su rejimleri_istek_ farklıdır.

Yükseltilmiş yastıklarda da bir arada dikilmemeli.

Yükseltilmiş yastıklarda domates/meyvesi suya temas etmemeli. Zaten onun için askıya alınıyor.

Fidelerin_sebzelerin_ diplerine toz kükürt atılıp, karışırılmalı. Bu bazı zararlı böçeklerden korur. Hatta _hazır satılan_ bordo bulamacı eritilip dökülmesi, bazı kök hastalıkları için.iyidir.

feyyazk
14-07-2010, 14:48
Sayın Önen;
Gerek bilgisayarı gereksı ağaçlar.net formunu iyi kullamamamdan dolayı cevabınızı geç fark ettim.Çocuklarımın yardımıylan bir şeyler çözmeye çalışıyorum:) (Detaylı kullanamıyorum ,halbuki mesai günleri bütün gün bilgisayarın üzerindeyim standart bazı konuları takip edebiliyorum.Onun için sizden özür dilerim.) Dometeslerim hemen hemen hepsi ölmüştür resimlerini domates bölümünde
ekleyip sorum olacak(http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=672398&postcount=356 ,yanlışlıknerde diye bir daha tekrar edilmesin.Biberle ilgili tesbitlerinize katılıyorum (Ca )eksikliği yanında (K) eksikliği olduğunuda düşünüyorum ilk etapta gübresiz yetiştirmeye çalıştım ama olmadı geç gübre koydum saksıda olmıyacağını tahmin ediyorum, ama amaç bir şeyler ekip meyvesini alırken deneyim kazanarak yanlışlıkları ve hastalıkları görmektir. Biberde aynı bitkide bu meyva hastalığı oluşmadı özellikle ilk meyvalarda bu lekeler yok ve meyvaleri çok iri,yaprakları yemyeşil ve bitki boyu 110 cm. kadar meyvanın dışında bir anormallik görmedim.
Suda eriyen kükürdü beyaz bit şeklindeki haşera bulunan bir limon ağacına kullandım verilen terkip ölçüleriylen (1 Lt.Suya 10 g.kükürt )faydasını pek görmedim onun fotoğraflarını ağaç bölümünde ekliyeceğim(veya http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=672403&postcount=471 ) bu ağaç yazlık deniz evinde.Bordo bulmacayı ziraatçıdan sorduğumda bana kullanma demişti ,neden?(ekleyeceğim dediğim resimleri yrd.cılarım gelince yapılacak:) Saygılarımla.

tornado
27-07-2010, 15:08
***
domateslerınızdekı sorununuz domaltes mildiyösü hastalıgı.bu sene yağışların cok oollması sabahları süreklı çiğ görulup sisle çiğ in buharlasmasının engellemesıyle bırlıkte bitki üzerının süreklı ıslak kalması nedenıyle bu hastalıga yakalanmıstır..
yani özetle nemın yüksek olması hastalıgı tetıkler..
mancozeb+metalaxyl etkılı ılaclar
etkılı maddesı propıned olan ve
%50 metalık bakırlı ilaçları kullanabılırısnz..özellık bakırlı ilacları böyle ygslı olması düşünülen bolgelere korunma amaçlı kullanılır..

limon agcındakı y.bıtlerı içinde acetamiprid etkılı ilaçları kullanın kavurup aatar..

samat
04-06-2011, 12:11
Arkadaşlar benim biberlerde yapraklarında kıvrılmalar var yapraklara baktığımda herhangi bir canlı yok bu neyle alakalıdır ilaç yapmalı mıyım yardımcı olursanız sevinirim

dermana
04-06-2011, 16:37
muhtemelen tripslerdir. ama resim yüklerseniz belki daha net birşey söyleyebiliriz.

e bilgi
04-06-2011, 22:19
benimbiberlerde aynı halde ne yapmalıyım

ZUPERMURAT
17-07-2011, 14:00
Selamlar Ankara Ulus'tan aldıgım biber fidelerinin yapraklarında aşırı kıvrılmalar başladı. Biberlerini de büyütemiyor. Yapraklarda böcek ,bit vesaire yok toprak aoç den aldığımız funda topragı. sizce ne problemi var resim ekliyorum. lütfen yardım.

dermana
17-07-2011, 22:16
trips! gözle görmenız zor.

Halil Önen
18-07-2011, 01:03
Selamlar Ankara Ulus'tan aldıgım biber fidelerinin yapraklarında aşırı kıvrılmalar başladı. Biberlerini de büyütemiyor. Yapraklarda böcek ,bit vesaire yok toprak aoç den aldığımız funda topragı. sizce ne problemi var resim ekliyorum. lütfen yardım.

Biberde tripsi pek olmaz_ ki çiçekte olur_ çiçekleri döker sadece.

Biber fazla suyu sevmez. Dibinde su göllenmemeli.

Fazla su biberi _ hiç bir kök hastalığı olmasa da_ öldürür. Yaprakları bazen kıvrılır,bazen bu belirti olmadan da yemyeşilken solar gider.

Toprak devamlı ıslak kalmamalı.

Biber su istemeli _ ki üst yaprakları hafif solar_ o zaman su verilmeli ve bol verilmemeli.

Yukarıda ki sorunların çoğu fazla sulamadan kaynaklanıyor.

Eğer toprağınız iyi ise ve fazla sulama yapmazsanız; biber dış hastalıklara pek yakalanmaz.

Saygılar

Selahattin Yılmaz
18-07-2011, 07:31
Yaprak biti problemi, forumda ev yapımı ilaçlar başlığında yaprak bitleri tarfilerinden birisini uygulayınız.

bayançiçeksever
21-08-2011, 17:05
Merhaba ;
Benimde biberlerimde önce sarmaşık gibi bir bitki -canlı ama kökünü bulamadığım- meyvelerini ve yapraklarını boğarak öldürmeye çalıştı temizledim tam düzeldi derken resimde görüldüğü gibi bir hastalık meydana geldi.
Ne yapabilirim tavsiyeleriniz nelerdir?

Halil Önen
21-08-2011, 22:45
Merhaba ;
Benimde biberlerimde önce sarmaşık gibi bir bitki -canlı ama kökünü bulamadığım- meyvelerini ve yapraklarını boğarak öldürmeye çalıştı temizledim tam düzeldi derken resimde görüldüğü gibi bir hastalık meydana geldi.
Ne yapabilirim tavsiyeleriniz nelerdir?

Akar hastalığı. Bizim kara ballık dediğimiz.

Nimsk kullanın.

Ya da;

eğer biberleriniz az ise ev yapımı ilaç kullanın.

1 lt su,
1 yemek kaşığı arap sabunu,
1 yemek kaşığı zeytinyağı,
1 yemek kaşığı acı toz biber,( en acı olursa daha iyi yakar):)
8 diş sarımsak ( ezilmiş)

süzülen sıvı iki günde bir atılır. 3 gün sonra etkisini göstermeye başlar.

Saygılar

mithat_k
22-06-2012, 07:14
Herkese iyi günler. Bizler gibi bu işe amatör olarak başlayanlara tecrübelerini, bilgilerini sabırla paylaşan, bizleri bilgilendiren herkese ve buna sebep olan agaclar.net' e teşekkür ediyorum.

Ben Urfa'da öğretmenim ve tohumdan bitki yetiştirmeye merak saldım. Biber yetiştirmeye başladım. Gübre ya da başka bir karışım olmadan sade toprağa biber tohumu ektim. Çok sağlıklı şekilde büyüyorlar.

Fakat daha sonra sade torftan oluşan pet bardaklara biber ektim. Önce hızla büyüdüler bir sorun olmadan. Fakat daha sonra en alt yaprakların sararıp düştüklerini gördüm. Yaprakların üstünde önce çekirgeye benzer karınca büyüklüğünde zıplayan bir böcek sonra bit büyüklüğünde kırmızı bir böceğe rastladım ve onları uzaklaştırdım. Fakat hiçbir işe yaramadı.

Yapraklar bu sefer uç kısmlarından kahverengiye ve daha sonra yan kısımlarından kahverengiye dönmeye başladı. Acaba çok mu su veriyorum diye düşündüm. Torfun üzeri kuruduğu zaman sulama yapıyorum. (Neredeyse her gün) Pet bardakların altını deldiğim için suyu döker dökmez en alta iniyor ve su hemen dışarı tahliye oluyor. Bu yüzden torf iyice ıslanana kadar su dökmeye devam ediyorum.

Acaba bu fazla sulama da zarar vermiş olabilir mi yapraklara? Bu konuda ne yapmam gerekiyor bilmiyorum. Bu benim ilk tecrübem ama biberlerimi kaybetmek istemiyorum.

islam_joker
22-06-2012, 15:26
mithat_k bey ; tek bildiğim şuan da biber var bir tane saksıda yapraklar eğilmeye başlıyorsa biliyorumki su istiyorlar, yine bir adet daha biberim vardı geçen yine kontrol etmiştim o çiçek tomurcukları oluşturdu fakat açmadı çiçekler açmadan dökülmeye başladı yine alt kısımdan kimi yaprakların kenarları dediğiniz gibi kahverengi halinde kuruma oluştu sonrasında kökünü kontral ettiğimde hazır olarak aldığım bu biber fidesi torf dışına çok az kök vermiş normalde epey yayılması gerekiyordu

islam_joker
22-06-2012, 15:29
bir şey daha toprak üzerine aldanarak su dökmeyin mümkünse toprakta sabit bir delik açın vede oraya sokabileceğiniz bir çubuk gibi birşeyle nemini kontrol edebilirsiniz bunları ilk zamanlar yaparsanız sonraki günlerde bitkiyide takip ettiğiniz için artık bakmadan bitkinin halinden anlarsınız su isteyip istemediğini

mithat_k
22-06-2012, 18:01
islam joker çok teşekkürler bilgilendirdiğiniz için suyu düzenli veriyorum. Ama yine de aynı sorun resimlerini paylaşacam şimdi

mithat_k
22-06-2012, 18:02
Bunlar torftaki hastalıklı biberler:

http://www.agaclar.net/galeri/files/57514-180620121239_thumb.jpg (http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=42403&c=629)

http://www.agaclar.net/galeri/files/57514-180620121240_thumb.jpg

http://www.agaclar.net/galeri/files/57514-220620121243_thumb.jpg (http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=42405&c=629)

http://www.agaclar.net/galeri/files/57514-220620121244_thumb.jpg (http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=42406&c=629)

http://www.agaclar.net/galeri/files/57514-220620121252_thumb.jpg (http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=42408&c=629)

mithat_k
22-06-2012, 18:04
Bunlar da sade toprağa ektiğim sağlıklı biberler. Sorun nedir bilemiyorum! Hemen arkada tohumdan yetiştirdiğim kızılçamcıklarımı göreceksiniz...

http://www.agaclar.net/galeri/files/57514-220620121256_thumb.jpg (http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=42412&c=629)

http://www.agaclar.net/galeri/files/57514-270520121171_thumb.jpg (http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=42411&c=629)

http://www.agaclar.net/galeri/files/57514-270520121167_thumb.jpg (http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=42409&c=629)

islam_joker
22-06-2012, 18:39
ya bende bu sararma birde, gübre suyu döküyordum bir ara hergün dökmüştüm bir diğer sebebi buydu ama sizinki torf diyorsunuz belki torf içerisinde gübre karışımı fazla varsa olur
benim başka bir diyecek bilgim yok kusura bakmayın daha bilgili kişiler burada bilgilerini paylaşırlarsa daha çok seviniriz bu duruma

mithat_k
22-06-2012, 23:25
Bu konuda bilgi sahibi olan kişiler ya online olmadılar ya da çok fazla bu konuyla ilgili yazılan soru ve cevaplar var o yüzden cevap gelmiyor. Gerçi çoğunu okudum ben ev yapımı ilaçları da biliyorum ama bendeki sorun bit ya da böcekten kaynaklanmıyor sanki! Aklıma gelen kafamı kurcalayan sebep olabilecek durumlar şunlar:

1-Aşırı sulama
2-Urfadaki yüksek sıcaklık
3-Evin içinde olduğu için havasızlık
4-Pet bardağın dibine kadar kök indiği için yani daha büyük bir saksıya şaşırtma gereksinimi duyduğu için?

Acaba bunlardan biri olabilir mi?

mrduran
23-06-2012, 03:14
Dedikleriniz hep geçerli olanlar; bardakta malzeme azlığı, hele havasızlık.

Ve...,

Besi eksikliği mi acaba?.

Torf ta genelde besi yok. Az toprak karıştırılsa idi keşke. Bence tek olanları, toprağı zedelemeden, tepe üstü vurarak çıkarıp yerine şaşırtın. 2 gün serin gölgede tuttuktan sonra güneşli ortama aktarın.

Bildiklerim bunlar, bilen arkadaşlar mazur görsünler artık:))).

Sağlıkla kalın inşallah.

Saygılarımla lütfen.

mithat_k
24-06-2012, 09:26
<mrduran> bildiklerinizi paylaştığınız için teşekkürler. agaclar.net'te bir çok sorun okudum bir çok kişi tarafından cevaplanmış yardım edilmiş. Fakat benim açtığım konuda 2 arkadaş dışında özellikle bu alanda uzman kişiler tarafından hiç cevap alamadım. Acaba bu aralar girn ziyaretçi mi az diyecem ama her bölümde yeterince ziyaretçi de var. Umarım birileri ilgilenir bu konu hakkında...

islam_joker
25-06-2012, 21:11
bence ramazan öncesi herkez tatiline gitti bende biraz farkındayımda bu aralar epey girenler azaldı

aysunhacer
08-07-2012, 21:16
Biberlerimde ve börülcelerimde yapraklarda kıvrılmalar oluyor resimlerini koyuyorum lütfen bir fikri olan varsa ne olduğu ve ne yapmam gerektiği konusunda yardımcı olabilir mi ?
316683
316684

antihistaminik
13-07-2012, 23:41
burasi cok aftif gorunmese de ben sansimi deneyeyim.
saksida yetistirdigim yag biberlerimde resimlerdeki gibi bir derdim var, burada daha once Ca eksikligi yorumu yapilmis, internette gunes yanigi diyenler var. fikir veren olursa cok sevinecegim.

Halil Önen
14-07-2012, 15:03
Biberlerimde ve börülcelerimde yapraklarda kıvrılmalar oluyor resimlerini koyuyorum lütfen bir fikri olan varsa ne olduğu ve ne yapmam gerektiği konusunda yardımcı olabilir mi ?
316683
316684

Akar hastalığı; yapraklarda kıvrılmalara sebep olur...

Halil Önen
14-07-2012, 15:06
burasi cok aftif gorunmese de ben sansimi deneyeyim.
saksida yetistirdigim yag biberlerimde resimlerdeki gibi bir derdim var, burada daha once Ca eksikligi yorumu yapilmis, internette gunes yanigi diyenler var. fikir veren olursa cok sevinecegim.

Kalsiyum eksikliğine benziyor... Sulamada suyun meyveye değmemesi de gerekiyor...

İlk meyveleri topladıktan sonra düzelmesi gerekir...

antihistaminik
16-07-2012, 17:22
Kalsiyum eksikliğine benziyor... Sulamada suyun meyveye değmemesi de gerekiyor...

İlk meyveleri topladıktan sonra düzelmesi gerekir...

ilginctir ayni saksida 2 kök var tekinde bu sorun var.
kalsiyum eksikligi icin kurutulmus yumurta kabuklarini toz haline getirip vermek (biriktiriyorum da) ne kadar vadede etki eder acaba?

Halil Önen
16-07-2012, 22:32
ilginctir ayni saksida 2 kök var tekinde bu sorun var.
kalsiyum eksikligi icin kurutulmus yumurta kabuklarini toz haline getirip vermek (biriktiriyorum da) ne kadar vadede etki eder acaba?

İlk biberleri _ hastalıklı_ kopardıktan sonra...

http://www.agaclar.net/forum/998703-post58.htm

gelecek biberlerde olmayacaktır...Hazır kalsiyum sıvı gübresi de kullanabilirsiniz, oldukca ucuzdur.

Kolay gelsin...

antihistaminik
17-07-2012, 01:57
İlk biberleri _ hastalıklı_ kopardıktan sonra...

http://www.agaclar.net/forum/998703-post58.htm

gelecek biberlerde olmayacaktır...Hazır kalsiyum sıvı gübresi de kullanabilirsiniz, oldukca ucuzdur.

Kolay gelsin...

tesekkürler halil bey

antihistaminik
07-09-2012, 16:50
şu lanet şey nedir. virutik mi zararli mi nedir? ilk defa basima geliyor.

düzeltme: google dan baktim weevil diye bisey galiba. çevirisi de pamukkurdu,bugday biti diyor.
yahu bunlar biber, ne pamuk ne bugday. (şaka, hemen saldırmayin).
bu sene geçti de seneye olursa ne yapmali ne etmeli.
bunlar neden ve nereden peydahlanir ey bilenler..

cörekotu
16-05-2013, 09:00
Merhaba, benim biber fidelerimde de acik yesil renkli bitler olustu, Halil beyin ilac tarifini deneyecegim sonuc güzel ilursa buraya yazarim...

venompd26
20-05-2013, 14:22
arkadaşlar resimlerde de görüldüğü üzere benim biberlerimde beyaz bit gibi birşeyler türedi, bunlar nedir ve nasıl başa çıkabilirim? bilgisi olan varsa yardım edebilirseniz sevinirim.

güneştarım
20-05-2013, 14:48
merhaba,
Domates, biber ve patlıcanlarımın yapraklarında bir sorun var sebzelerin kendisinde birşeye rastlamadım henüz, zaten yeni çıkıyorlar, müdahale etmem gereken birşey mi acaba, ne kullanmalıyım?
94357

94358

94359

94360
galeri sineği zararıdır,ABAMECTİN 18 g/l 25 ml 100lt su dozunda kullanırsanız hem kırmızı örümceğe karşı hemde galeri sineğine karşı etkin mücadele sağlarsınız.

h_dogan
20-05-2013, 16:38
arkadaşlar resimlerde de görüldüğü üzere benim biberlerimde beyaz bit gibi birşeyler türedi, bunlar nedir ve nasıl başa çıkabilirim? bilgisi olan varsa yardım edebilirseniz sevinirim.

Yaprak biti var. Ev yapımı ilaçlara bakın çözemezseniz zirai ilaç kullanırsınız.

venompd26
20-05-2013, 19:39
ilginize çok teşekkür ederim son bir soru daha, 2 tane yöntem buldum hangisini uygulamalıyım sizce?

1- kaynar suya acı kırmızı pul biber katıp bekletilecek, sonra arap sabunu katılacak, tülbentte süzülüp spreyleme yapılacak

2- su, sıvı bulaşık deterjanı ve sıvı yağ karıştırıp spreyle karıştırılacak

ilki daha iyi gibi sanki ama sizlerin tecrübesine ihtiyacım var..

kgursan
25-05-2013, 19:37
ilginize çok teşekkür ederim son bir soru daha, 2 tane yöntem buldum hangisini uygulamalıyım sizce?

1- kaynar suya acı kırmızı pul biber katıp bekletilecek, sonra arap sabunu katılacak, tülbentte süzülüp spreyleme yapılacak

2- su, sıvı bulaşık deterjanı ve sıvı yağ karıştırıp spreyle karıştırılacak

ilki daha iyi gibi sanki ama sizlerin tecrübesine ihtiyacım var..

1.nciyi uygulayın

venompd26
26-05-2013, 12:49
teşekkür ederim deneyeceğim.

aksamsefasi
28-05-2013, 14:28
Merhaba;
balkonumda ilk defa yetiştirdiğim biberlerim aşağıdaki resimdeki gibi 5-6tane meyve verdikten sonra çiçeklerini dökmeye başladı.Forumda araştırdım ;daha önceki benzer problemlere arkadaşlarımız;kalsiyum eksikliği veya aşırı güneş ve sıcak olabilir diye yorum yapmışlar.
bendeki problem aynı mı bilmiyorum,çünkü öyle olsa çiçeklerin hepsinin dökülmesi gerekmez miydi acaba? bizim balkona serçe çok geliyor,kuşlar böyle şeyler yaparmı onu da bilmiyorum.
eğer sorun kasiyum eksikliğiyse nereden bulabilirim,yardımcı olabilirmisiniz?
şimdiden teşekkürler iyi paylaşımlar

antebi
30-05-2013, 13:04
Bu haşeratlara karşı acaba yanlış ilaçmı kullanıyorum.Çünkü hiç bir iyileşme yok.Biberin bir tanesinden yaprakları kesdim bekliyorum.

http://www.agaclar.net/forum/attachments/genel-bitki-koruma/409971d1369561625-resim-0012-600-x-417-.jpg

http://www.agaclar.net/forum/attachments/genel-bitki-koruma/409972d1369561625-resim-0031-559-x-600-.jpg

http://www.agaclar.net/forum/attachments/genel-bitki-koruma/409973d1369561625-resim-0032-600-x-326-.jpg

http://www.agaclar.net/forum/attachments/genel-bitki-koruma/409974d1369561625-img_0957-600-x-450-.jpg

h_dogan
31-05-2013, 13:25
Hemşehrim bu ilaç yaprak biti ilacı. Yaprak üzerindekiler örümceğe benziyor, eğer örümcekse bu ilaç işe yaramaz.

bysaam
17-06-2013, 21:26
çiçek yetiştirmede ve bu sitenin yenisiyim çok araştırdım ama birberlerimin yapraklarına ne olduğunu bulamadım yardımlarınızı bekliyorum:)

aras09
19-06-2013, 17:54
Benim balkondaki biberlerimde önce beyaz beyaz bir şeyler yapıştı, bit sanırım. Arap sabunuyla kayboldular ama tekrar geri geldiler. Yeni fidelerde de yapraklarda içe kıvrılmalar var. Pascal 20SP aldım ama henüz kullanmadım. Sulandırıp fıs fıs gibi vereceksin dedi. Üzerini okuyunca çok zehirli olduğunu anladım. Yanlarında domatesler de var, onlarda şimdilik bir şey yok ama bulaşır diye korkuyorum. ne yapayım, domatesler çiçekli, bir iki meyvecik de var, biberler henüz fide. Bu ilacı fıs fıs şeklinde vereyim mi? Başka kesin bir çözümü var mı? :(

aksamsefasi
19-06-2013, 18:55
sayın aras09; beyaz sinekler benim de başıma bela. asıl kaynak domates fideleri gibime geliyor. yapraklarının altına bakın,oralarda toplanıyorlar

aras09
19-06-2013, 22:51
sayın aras09; beyaz sinekler benim de başıma bela. asıl kaynak domates fideleri gibime geliyor. yapraklarının altına bakın,oralarda toplanıyorlar


http://www.agaclar.net/forum/sebzelerde-hastalik-ve-zararlilar/10053.htm

Zaten yarın da görürsem biberlere kesin kullanırım artık. Ama domateslerim çiçekli, onlar için korkuyorum, onlara da bakayım, arapsabunu denerim onlar için.

Ne zormuş gerçekten... :(

nesli60
20-06-2013, 00:42
Yaprak bitene karşı camsil uyguladim iyi geldi tavsiye ederim arkadaşları:)

aras09
20-06-2013, 11:27
Yaprak bitene karşı camsil uyguladim iyi geldi tavsiye ederim arkadaşları:)

İnanmıyorum! Zararı yoksa hemen deneyeyim, hazır fısfısı da var... Bitler sonra pırıl pırıl karşımıza çıkıp "sağolun, valla çok iyi geldi" demesinler... :D

nesli60
21-06-2013, 00:21
valla suan ben bi zararını görmedim patlıcanlara sıktı bitleri yapraklara yapıştırdı resmen :D peşine ugur böcegide bulup yapraklara koydum suan bişi yok :D

aras09
10-07-2013, 22:13
Biberlerim çiçek açma devresindeler ama garip bir şekilde bazı yaprakları elimde kalıyor, diplerinden kesilmiş gibi, hemen düşüyorlar. Daha çok alttaki yapraklar. Çoğu döküldü bu şekilde, sadece üst yapraklar kaldı. Bakınca bir zararlı göremedim, ev yapımı sarmısak, biber, yağ kullanmıştım, o yüzden olabilir mi? :(
Domateser de aynı balkonda ama onların hiçbir şeyi yok, meyve vermeye başladılar zaten. Bu yıl biberler problemli çıktı. :(

aras09
10-07-2013, 22:28
Biberler çok sulanınca yaprak dökebilirlermiş, ben günde iki kez suluyorum, daha çiçek açmaya yeni başladılar. Biraz azaltmayı deneyeyim bari. Sulamayınca rahatsız oluyorum ya. Bari az vereyim. ;)

aksamsefasi
10-07-2013, 23:07
Biberler çok sulanınca yaprak dökebilirlermiş, ben günde iki kez suluyorum, daha çiçek açmaya yeni başladılar. Biraz azaltmayı deneyeyim bari. Sulamayınca rahatsız oluyorum ya. Bari az vereyim. ;)
bende de aynı problem olmuştu,5-6günde bir sulamaya başlayınca toparlandı

Mercani
11-07-2013, 15:47
Yaprak biti icin yalnizca arap sabunu su karisimi spreyledim biberlere bitlerden temizlendi. Herhangi bir aci sos spreylenerek de sorun giderilebilirmis, bu daha iyi olur sanki.

Benim sorunuma gelince, civcivlerim saksinin basina cikip biberlerin yapraklarini yemisler sadece 3 meyvesi ve cicekleri kaldi. Nasil canlandirabilirim biberi, yeniden yaprak döker mi?

aras09
11-07-2013, 17:36
bende de aynı problem olmuştu,5-6günde bir sulamaya başlayınca toparlandı

Öyle diyorlar da, Ankara sıcak, balkonum güney ve batıya cepheli, çok güneş alıyor, siz de İzmirdesiniz galiba, yapraklarını aşağıya sarkıtınca içimden su vermek geliyor. Zaten ne gelirse fazla ilgiden... :p

aras09
11-07-2013, 17:39
Yaprak biti icin yalnizca arap sabunu su karisimi spreyledim biberlere bitlerden temizlendi. Herhangi bir aci sos spreylenerek de sorun giderilebilirmis, bu daha iyi olur sanki.

Benim sorunuma gelince, civcivlerim saksinin basina cikip biberlerin yapraklarini yemisler sadece 3 meyvesi ve cicekleri kaldi. Nasil canlandirabilirim biberi, yeniden yaprak döker mi?

Onu ben de denemiştim ama biraz geç kalmıştım galiba, tekrar türediler, en son tarım ilacı kullandım kalanları kurtarmak için...

Benim de civcivler değil de kuşlar, minik marul ve maydanoz fidelerimi bir güzel yediler, üstelik sarmısak da sıkmıştım, ben de içeri aldım büyüyene kadar. Yapraklandılar yeniden ama biberleri bilmiyorum. Fideler büyüyünce gelmiyorlar, ağızlarının tadını biliyorlar. :p

Mercani
12-07-2013, 13:01
Onu ben de denemiştim ama biraz geç kalmıştım galiba, tekrar türediler, en son tarım ilacı kullandım kalanları kurtarmak için...

Benim de civcivler değil de kuşlar, minik marul ve maydanoz fidelerimi bir güzel yediler, üstelik sarmısak da sıkmıştım, ben de içeri aldım büyüyene kadar. Yapraklandılar yeniden ama biberleri bilmiyorum. Fideler büyüyünce gelmiyorlar, ağızlarının tadını biliyorlar. :p

Benimkileri kumrularda tirtikliyordu ama onlar alt yapraklara bir iki gaga takip gidiyorlardi, civcivler tazmanya canavari gibi aninda kel etmisler biberleri.

Civcivlerden bildigim kadariyla bu kus türü sarimsak da yiyor. Benimkiler sogan ve sarimsaga da bayiliyor :o

aras09
13-07-2013, 15:40
Benimkileri kumrularda tirtikliyordu ama onlar alt yapraklara bir iki gaga takip gidiyorlardi, civcivler tazmanya canavari gibi aninda kel etmisler biberleri.

Civcivlerden bildigim kadariyla bu kus türü sarimsak da yiyor. Benimkiler sogan ve sarimsaga da bayiliyor :o

Evet, öyleymiş, acı bir şekilde öğrenmiş oldum, yüksek tansiyon problemleri var galiba...:p

seckinty
28-07-2013, 10:05
Merhabalar,

Balkonumda yetistirmeye calistigim biberlerimi bir turlu rahat birakmayan sorunlar var, once yaprak biti dadandi onu hallettik, simdi resimde goreceginiz sorun bas gosterdi, biberlerim cicek aciyor ve ardindan kuruyup cicekler dusuyor :-( cicek acan yerlerde orumcek ag yapmis gibi gorunuyor. Ag iclerinde de beyaz minik yaratiklar var, ben bunlardan nasil kurtulucam :-( yardim edin lutfen


fotograf (http://imageshack.us/photo/photo/21/lqc0.jpg/)

danışman_32
28-07-2013, 20:37
Merhabalar,

Balkonumda yetistirmeye calistigim biberlerimi bir turlu rahat birakmayan sorunlar var, once yaprak biti dadandi onu hallettik, simdi resimde goreceginiz sorun bas gosterdi, biberlerim cicek aciyor ve ardindan kuruyup cicekler dusuyor :-( cicek acan yerlerde orumcek ag yapmis gibi gorunuyor. Ag iclerinde de beyaz minik yaratiklar var, ben bunlardan nasil kurtulucam :-( yardim edin lutfen


fotograf (http://imageshack.us/photo/photo/21/lqc0.jpg/)

sn seckinty yaprak biti için decis ilacı veya muadili muadil (aynı etken madde içeren ucuz bir ilaç) kırmızı örümcekler içinse (ağ yapan) agrimec ilacı veya muadili muadil (aynı etken madde içeren ucuz bir ilaç) çiçeklerinizin kuruması ise çok su vermeniz biber bitkisi çok suyu sevmez eğer çok suya mahsur kalırsa sterese girerek çiçeklerini döker bitkinizin strese girmemesi için deniz yosunu içeren bir gübreyi bitkinizin toprağına dökün bu hem bitkinizin stresini çözer hemde çiçeklenmeyi teşvik eder

danışman_32
28-07-2013, 20:40
Yaprak biti icin yalnizca arap sabunu su karisimi spreyledim biberlere bitlerden temizlendi. Herhangi bir aci sos spreylenerek de sorun giderilebilirmis, bu daha iyi olur sanki.

Benim sorunuma gelince, civcivlerim saksinin basina cikip biberlerin yapraklarini yemisler sadece 3 meyvesi ve cicekleri kaldi. Nasil canlandirabilirim biberi, yeniden yaprak döker mi?

sn Mercani;1178751] 18-18-18 dengeli gübrenin içine deniz yosunu,aminoasit içeren herhangibi bir gübreyi karıştırıp hem yapraktan hemde topraktan uygulayın bitkinizin canlandığını göreceksiniz

danışman_32
28-07-2013, 20:49
Bu haşeratlara karşı acaba yanlış ilaçmı kullanıyorum.Çünkü hiç bir iyileşme yok.Biberin bir tanesinden yaprakları kesdim bekliyorum.

http://www.agaclar.net/forum/attachments/genel-bitki-koruma/409971d1369561625-resim-0012-600-x-417-.jpg

http://www.agaclar.net/forum/attachments/genel-bitki-koruma/409972d1369561625-resim-0031-559-x-600-.jpg

http://www.agaclar.net/forum/attachments/genel-bitki-koruma/409973d1369561625-resim-0032-600-x-326-.jpg

http://www.agaclar.net/forum/attachments/genel-bitki-koruma/409974d1369561625-img_0957-600-x-450-.jpg

sn antebi;1163270 fotonuzu dikkatlice incelediğimde özellikle beyaz canlıların Trips olduğunu düşünüyorum diğer canlı ise yaprak biti Trips için laser adlı ilacın muadilini tavsiye ediyorum muadil (aynı etken maddeye sahip ucuz ilaçlar) yaprak biti içince decis adlı ilacın muadilini tavsiye ediyorum

seckinty
29-07-2013, 16:10
sn seckinty yaprak biti için decis ilacı veya muadili muadil (aynı etken madde içeren ucuz bir ilaç) kırmızı örümcekler içinse (ağ yapan) agrimec ilacı veya muadili muadil (aynı etken madde içeren ucuz bir ilaç) çiçeklerinizin kuruması ise çok su vermeniz biber bitkisi çok suyu sevmez eğer çok suya mahsur kalırsa sterese girerek çiçeklerini döker bitkinizin strese girmemesi için deniz yosunu içeren bir gübreyi bitkinizin toprağına dökün bu hem bitkinizin stresini çözer hemde çiçeklenmeyi teşvik eder

çok teşekkür ediyorum verdiğiniz bilgiler için, ilaçlara baktımda yaklaşık 50-60 tl yazıyor bu fiyatlar doğrumudur acaba

sulama işi ile ilgili şöyle bir durum var sulamayı 3. gün yaptığımda yapraklar soluyor, balkon güney cephe sürekli güneş alıyor, 2 günde bir suluyorum, kaç günde bir sulamam doğru olur acaba? ne önerirsiniz

çok teşekkürler

Emre İlhan
29-07-2013, 16:23
Ben yaprak biti için öncelikle arap sabunlu preparat, sonuç alamayacağım kadar yaygınsa acetamiprit(zaten sevgili, antebi'nin elinde olan ilaç), diğer trips vs... için öncelikle neemazal, işe yaramazsa dursban4 kullanıyorum.

Memelilere toksisitesi çok az olsa da, kalıcılığı fazla olduğu için deltamethrin(desic) tercih etmiyorum:)

Birde sulandırılabilen kükürt tripslere iyi geliyor, tabii ki ileri boyutta değilse:)

Kırmızı örümcek için ise Envidor'u tek geçerim:)

Birde; bitkinin böyle zor zamanlarında potasyum ağırlıklı gübreleme yapmak, bu durumu daha rahat atlatmanıza yardımcı olacaktır.

seckinty
29-07-2013, 16:41
Ben yaprak biti için öncelikle arap sabunlu preparat, sonuç alamayacağım kadar yaygınsa acetamiprit(zaten sevgili, antebi'nin elinde olan ilaç), diğer trips vs... için öncelikle neemazal, işe yaramazsa dursban4 kullanıyorum.

Memelilere toksisitesi çok az olsa da, kalıcılığı fazla olduğu için deltamethrin(desic) tercih etmiyorum:)

Birde sulandırılabilen kükürt tripslere iyi geliyor, tabii ki ileri boyutta değilse:)

Kırmızı örümcek için ise Envidor'u tek geçerim:)

Birde; bitkinin böyle zor zamanlarında potasyum ağırlıklı gübreleme yapmak, bu durumu daha rahat atlatmanıza yardımcı olacaktır.

Ben balkonda saksıda biber yetiştiriyorum yanlış anlaşılmasın :) envidor fiyatı 1600 lira felan yazıyor internette :D 8-10 saksım var toplasan 100 lira etmezler :)

h_dogan
29-07-2013, 17:07
Envidor 200 cc yaklaşık 60 tl, 1600 TL nasıl bir fiyatsa ? Kolisi mi acaba?
Ben olsam Dursban4 yerine Decis'i kullanırım çünkü Dusrban4'ün kalıcığı ve toksisitesi daha fazla.
Muadil ilaçlar daha ucuz.
Agrimec muadili yaklaşık fiyatı 15-20 TL arası (1 L)
Kükürt 6-10 TL arası (800g)
Decis muadili 15-20 TL arası (1 L)
Mosplan muadillleri de 1 kg 20-25 arası
Daha pahalı söylüyorsalar başka yerden alın.

danışman_32
30-07-2013, 01:22
çok teşekkür ediyorum verdiğiniz bilgiler için, ilaçlara baktımda yaklaşık 50-60 tl yazıyor bu fiyatlar doğrumudur acaba

sulama işi ile ilgili şöyle bir durum var sulamayı 3. gün yaptığımda yapraklar soluyor, balkon güney cephe sürekli güneş alıyor, 2 günde bir suluyorum, kaç günde bir sulamam doğru olur acaba? ne önerirsiniz

çok teşekkürler

bitkinizin öncelikle serin bir yere alın 4-5 bir günde bitki başına 1.5 lt gelecek şekilde su verin evet orjinal ilaçlar 50-60 tl fakat muadiller aşağıdaki gibi uygun olabiliyor

aras09
18-08-2013, 17:35
Merhabalar, hatırlarsanız, bir süre önce balkonda yetiştirdiğim biber fidelerimin yapraklarını kuşların bir güzel yediğini yazmıştım. Sadece sapları kalmıştı. Hiç dokunmadım, bulundukları plastik bardakları derin bir saksıya yerleştirip saksının üzerine marketten aldığım limonların filesini geçirdim, fısfıs sulamaya devam ettim. O kadar büyüdüler ki fileye ulaştılar. Artık fileyi çıkardım ama hala kuşlardan korktuğum için içeri aldım iyice büyüyene kadar kalsınlar bakalım. Dikkat ettim daha sağlamlar sanki. Daha bol yapraklılar.

Tabii ondan önceki biberleri bugün yedim bile. Bunlar ne zamana yetişir artık, bilmiyorum. Ben merakımdan denemek istemiştim.

Merak eden olursa diye yazayım dedim. Bütün yaprakları yenmiş de olsa, biber fideleri yeniden ve daha sağlam bir şekilde yapraklanabiliyor. ;)

tuna6
20-05-2014, 22:04
arkadaşlar selam.bende balkonumda biber ve diğer bitkilerden yetiştiriyorum.biberler çiçek açıp vermeye başladı.fakat beyaz böcekler vede yapraklarda yağlanma gibi şirelenme gibi değişik şeyler var.ilk defa ekiyorum.böcek için evde kırmızı biber sıcak su karışımı yaptım.faydalı oldu sanırım.ama o yağlanma gibi şeyi anlamadım bir türlü.bilgisi olan varsa cvp verirse çok sevinirim.

tuna6
23-05-2014, 13:46
arkadaşlar, uzun zamandır üyeyim.ve de takipteyim.fakat bir türlü mesaj yazmadım yazamadım.mersinde yaşıyorum.hobi olarak balkonda sebze minyatür meyve yetiştirmeye çalışıyorum ****** çok çok amatörüm.yardımınıza ihtiyacım var.esirgemezsiniz değilmi.))

iyiarama
25-05-2014, 22:25
merhaba bibelerimin çiçekleri açıyor fakat çiçek bibere dönüşeceği sırada sapından sararıp kuruyor. sorun nedir.

malina
02-06-2014, 12:59
tuna6, biberleriniz ne alemde?

tuna6
23-06-2014, 11:05
teşekkür ederim malina,
nette problemim vardı bir süredir giremedim siteye..şuan iyiler...hatta çoktan tüketmeye başladım bile.fakat böcekler sık sık ziyaret ediyorlar.sebebini bilmiyorum..bu arada salatalık ve maydonozlarda sorun var.yaprakları beyaz beyaz oluyor.bende yeni deneme yapıp sadece torf kullanmak istiyorum.bakalım bu defa ne olucak:))

combine
24-06-2014, 10:51
arkadaşlar süs biberlerimin yaprakları büyük büyük ve canlı ama hala çiçek vermediler...koyun gübreli toprakları var ve güney cephede esintili güneşli bir balkonda yetiştirmeye çalışıyorum tohumdan yetiştirdim ama beni hayal kırıklığına uğrattılar...bileniniz varsa bilgi rica ediyorum:(:(

Orhank
24-06-2014, 12:00
arkadaşlar süs biberlerimin yaprakları büyük büyük ve canlı ama hala çiçek vermediler...koyun gübreli toprakları var ve güney cephede esintili güneşli bir balkonda yetiştirmeye çalışıyorum tohumdan yetiştirdim ama beni hayal kırıklığına uğrattılar...bileniniz varsa bilgi rica ediyorum:(:(

Suyunu biraz fazla vermiş olabilirsiniz
Fotoğraf çekip buraya koyabilirmisiniz

nevrat
22-07-2014, 11:03
Kıl biber yetiştiriyorum ama bu sabah buna rastladım dal yerdeydi kaldırayım dedim elimde kaldı bunu yapan ne olabilir ? Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler .

alimallah
19-08-2014, 06:43
Biberlere musallat olan bir bitki.
Daha önce hiç görmedim.
Kökü toprakta değil sanırım.
Asalak bir bitki olduğunu düşünüyorum.
Biber bitkisini sarıp sarmalıyor ve sonuç sizlere ömür..
Adı nedir, nasıl mücadele edilir, bilen var mı?
Teşekkürler, selamlar..

heyyamola
19-08-2014, 11:44
Biberlere musallat olan bir bitki.
Daha önce hiç görmedim.
Kökü toprakta değil sanırım.
Asalak bir bitki olduğunu düşünüyorum.
Biber bitkisini sarıp sarmalıyor ve sonuç sizlere ömür..
Adı nedir, nasıl mücadele edilir, bilen var mı?
Teşekkürler, selamlar..

Zannedersem, Verem otu ve Küsküt adlarıyla bilinen asalak bir bitki.

Karşılaştığımda bayağı uğraşmış, kesin çözümü bulaştığı bitkilerle beraber söküp, imha etmek suretiyle elde etmiştim. (Daha fazla yayılmasını engellemek için)

malina
19-08-2014, 11:51
http://www.agaclar.net/forum/yabanci-otlarla-mucadele/20869.htm

http://www.agaclar.net/forum/sebzelerde-hastalik-ve-zararlilar/24658.htm

Bu olabilir mi?

Not: ben ilgili sayfaları buluncaya kadar cevap gelmiş bile :)

Cumhur Tonba
19-08-2014, 12:20
Daha ziyade Yonca bitkisine musallat olur. Diğer bitkilerde de görülür. Mekanik ve kimyasal mücadele yapılabilir. Aşağıdaki ilaçlar yonca bitkisine zarar vermeyen ilaçlardır. Diğer bitkilerde ilaç kullanırsanız prespektüsüne bakınız.

Hastalık Tanımı :
Küsküt, bazı yerlerde şeytan saçı, verem otu, kızıl ot gibi adlarla tanınır. Cuscu-ceae familyasının tek üyesi Cuscuta cinsidir. Dünyada 200 civarında türü yayılış gös-erir. Klorofilsiz, sarınıcı tam parazit bitkilerdir. İpliksi gövdeleri ile konukçularına sarılarak, emeçleriyle onlardan su ve besin maddeleri alırlar. Yapraklan braktelere indirgenmiş olup, görevleri yoktur. Çiçekleri küçük olup kimos çiçek durumlarında toplanır. Çiçeklerde çoğu kez sepaller birleşik; genellikle beş parçalı ender olarak dört veya üç parçalıdır. Stamenler korolla tüpüne bağlı olup, türlerinin çoğunda stamenler altında staminal brakte bulunur. Ovaryum iki karpelli olup her karpelde iki tohum taslağı yer alır. Stiluslan birleşik veya ayrı, stigmalan yuvarlak, disk şeklinde veya uzamıştır. Meyve kapsula şeklindedir, kotiledonsuz veya iz halinde, kotiledonlu olan embriyoları iplik şeklindedir.

Cuscuta türlerinin çoğunda tohum gömleği kalındır. Doğada, çimlenme sırasında tohum gömleğinin parçalanabilmesi için topraktan gerekli su alınır. Çimlenmede ilk kez kök ucu ardmdanda gövde ucu tohumdan çıkar.

Gövde kotiledonsuz olup, gelişim sırasında endospermdeki besin maddelerinden yararlanır. Besin maddeleri tükenince kök de ölür. Beli bir uzunluğa ulaşmış olan gövde bir konukçu bulup, tutunabilirse yaşamını sürdürür, tutunamazsa elimine olur. Çimlenmeden konukçuya duyulan gereksinme arasındaki sürenin 3-5 hafta olduğu saptanmıştır. Tutunan gövde, konukçuya bakan yüzeyinden emeçler geliştirir. Gövde ucu sürgünü ise saat ibresinin aksi yönünde hareket yaparak konukçuya sarılır. Yüksek oranda besin maddeleri ve metabolitler depo eden bu bitkiler yaşamlarının son döneminde (tohum) konukçularına fazla bağımlı kalmamaktadırlar. Çoğalmaları tohum ile veya gövde parçaları ile olmaktadır. Bir yıldan diğer yıla tohum ile veya çok yıllık konukçu bitkilerin gövdelerinde gömülü kalan kendi parçaları ile geçerler.

Bir küsküt bitkisi genellikle 3.000-25.000 adet tohum verir. Tohumlarının bir kısmı olgunlaşıp toprağa düşer ve hemen çimlenir. Bir çoğu da toprak üstüne yakın kısımda kalıp 5-15 yıl durgun bir halde çimlenme gücünü kaybetmeden durur, ortamını bulunca hemen çimlenir. Bitki üzerinde tutunup gelişmiş küskütün iplik dallarında çok sık top şeklinde çiçek açar. Her tip top çiçek yüzlerce tohum taşır.
Yaşayış :
Küskütler parazit bitkilerdir. Tohumla çoğaldığı gibi, saç gibi sarınıcı dallarının parçaları ile de çoğalırlar. Toprağa düşen tohumlar ilkbaharda hava koşullarına göre çimlenir, uygun bulduğu yoncayı yakalar, uzanır, topraktan ilişkisini keser ve gelişmesine devam eder. Yoncada daldan dala uzanır, bitkinin içinde besin maddelerini emeçleri ile alarak bitkinin zayıflamasına, kurumasına, bodurlaşmasına neden olur. Ayrıca bitki tohum bağlayamaz. Yoğun yerde tüm ürünü yok edebilir, yoncanın yeşil hayvan yemi verimini ve tohum alınacak yoncalarda tohum verimini düşürür, yoncalığı tamamen kaplamış yoncalıkta, %80-90 küsküt tohumu elde edilir.
Kültürel Önlemler :
Her şey den önce temiz yoncalıkların ve yeni yonca tesislerinin küskütle bulaşmasını önleyici önlemlerin üreticiye iyi bir şekilde öğretilmesi gerekir.
Kimyasal Mücadele :
Yoncada küskütle mücadelede başarı, ancak kültürel önlemlerin tam alınması mekaniksel mücadele yöntemi ve kimyasal mücadelenin birbirini tamamlayıcı olarak kullanılmasıyla mümkündür.

Yoncalarda kümeler halinde görülen küskütler, ocaklar halinde yonca ile birlikte derinden biçilir daha sonra ilaçlama yapılır.

Yoncada küsküte karşı herbisit uygulaması ile beraber, küskütün yayılmasına engel olacak önlemlerin alınması, kültürel metotların uygulanması da gerekir.
İlaçlama Zamanı :
Eğer yoncalıkta ilaçlamayı gerektirecek yoğunlukta küsküt varsa, küsküt kümelerinin tarlada belirlenmeye başladığı zaman uygulamalar yapılmalıdır, küskütlerin çiçek açıp tohum bağlamalarına izin verilmemelidir.
İlaç Detayları :
Etken Madde Formülasyon Miktar
Atrazine %50 WP 700 g/da
Chlorpropham 466 g/l EC 1000 ml/da
Diquat 200 g/l EC 500 ml/da
Imazethapyr 100 g/l SL 50 ml/da (çıkış sonrası)
Paraquat 200 g/l EC 500 ml/da
Propyzamide %50 WP 300 g/da
Simazine %50 WP 4 kg/da

alimallah
19-08-2014, 12:57
Bilgisini ve ilgisini esirgemeyen herkese sonsuz teşekkürler.

novalist
16-05-2015, 17:35
553164


Biberlerim böyle oldu. Acaba hastalık mı bu? İlaç atmam gerekiyor mu? Şimdiden teşekkür ederim

İsmail Kuzucu
16-05-2015, 19:19
Biberlerde her hangi bir böcek türü var mıydı?

novalist
16-05-2015, 20:38
Bir kaç gün önce küçücük siyah böcek **** sinek gibi Şeyler vardı ama bilemiyorum tam olarak.

novalist
16-05-2015, 22:47
Az önce iyi bir ışık kaynağı ile indim baktım gözle görülen bir böcek yok. Baya araştırdım internette Patates Y Virüsü **** Trips diye düşündüm ama çok amatör biri olarak bunları söylüyorum. Bekliyorum yorumlarınızı

İsmail Kuzucu
17-05-2015, 01:21
Bu kadar kıvrılma genelde virüs hastalığından olabilir, fakat yapraklardaki küçük sarı noktalar yumurta bırakılan yer gibi duruyor. Şuanlık yeni yapraklarda hastalık belirtisi gözükmüyor, bitkiyi takip ederek duruma göre önlem alınabilir.

novalist
20-05-2015, 08:10
Çok teşekkür ederim cevabınız için

blume13
31-05-2015, 16:44
biberlerimde aniden ortaya çıkan yapraklarında kıvrılma ve sarılık lar var. sanki pas lekesi gibi duruyor. böcek göremedim. saksıda yetiştiriyorum. torf bahçe toprağı karışımı kullandım. bir defa yarasa gübresi verdim.

firmament
15-06-2015, 15:02
merhaba biber yapraklarımda bu şekilde bir form bozukluğu meydana geldi yardımlarınızı bekliyorum teşekkürler

http://sv102.piclect.com/912c6ca20/o/15/06/15/imag0045.jpg

Ilker Mechmet
21-06-2015, 21:25
merhaba bibelerimin çiçekleri açıyor fakat çiçek bibere dönüşeceği sırada sapından sararıp kuruyor. sorun nedir.

Arkadaşlar! Benim biberlerinde de aynı sorun var.. Bir bilgisi olan açıklarsa sevinirim.

Norths
06-07-2015, 09:31
Merhabalar,
2013 den beri yazan olmamis. Ben yeni bitki yetistiricilerindenim hobi olark basladim. Evin icinde ve balkonda birazda isyerimde biberlerimi buyutuyorum. Butun biberlerimi tohumdan kendim yetistirdim. Allaha sukur cokda guzel yetisiyorlardi. Dun aksam yapraklarinda beyaz lekeler gordum. Temizlemeye calistim ama hemen hemen hepsinde var( is yerindekiler ve yeni fideler haric) Bu normal birseymi biber icin yoksa ilaclama felan yapmam gerekiyormu. Not topragi cicekciden aldim. ilacli oldugunu hastalik olmayacagini soylemisti.

http://sv102.piclect.com/00637c06d/m/15/07/06/20150705224619.jpg

KESEN
10-07-2015, 13:43
Gönderdiğim resimdeki hastalık ile
İlgili bilgisi olanların
Yardımları için şimdiden teşekkürler

birnefestoprak
14-07-2015, 09:30
Konuyu yanlis yere acmissiniz ama hastaliktan ziyade gunes yanikligina benziyor. Bitkiyi budamadiniz, degil mi? Su konuyu inceleyebilirsiniz: http://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/21025.htm

sembug
27-07-2015, 15:29
Yaprak biti dadanan biberlerime arapsabunu+kırmızı biber+sarımsak+zeytinyağlı doğal ilaç uyguladım biber çiçekeleri resimdek, gibi kuruyup dökülmeye başladı ilacın etkisimi acaba veya ilacı fazlamı kaçırdım?

floperx
21-08-2015, 08:45
Merhaba

Amatör bir yetistiriciyim. Bitkilerimi evimin balkonunda bakıyorum. Biber fidelerimde aşağıda gördüğünüz zararlilardan türedi ve inanılmaz derecede yayılmış durumda. Yanlarında bulunan sellukamda ise yaprakları delik delik ve olmaya ve lekelenmeye başladı ancak onlarda bu zararlılardan yok. Sadece iki saksı biber fidelerimde var. Acilen Yardımınızı rica ediyorum. Yoksa cok mu geç kaldım?

http://images.tapatalk-cdn.com/15/08/20/296b184175984895f7615b4f3b7cc43f.jpg

Sevgi Durul
21-08-2015, 09:00
Beyaz sineğe benzettim. Oysa maalesef, ev yapımı ilaçlara dirençli bir zararlı.

Arkadaşlar mücadelesi hakkında bilgi vereceklerdir. Benim önerim, diğer bitkilerinize bulaşmaması için, diğerlerinden uzaklaştırmanızdır.

akçabardak
05-09-2015, 21:40
Bu biberlerimde bu şekilde çürükler oluştu, sebebi ne olabilir acaba? Yardımcı olursanız sevinirim. Teşekkürler

573946

-Doğadan-
09-09-2015, 22:02
Biber yapraklarımdaki renk değişimine nasıl çözüm bul bilirim ? Yeşil tonlarında aralarda nokta nokta bişiler var ne olduğunu çözemedim bilen var mı ?

Ekolojilover
10-04-2016, 11:46
Merhabalar biberlerimin yapraklarında gözüken kararmalar ve bazı form bozukluklar var ben bunların fazla sulanmadan kaynaklandığını düşünüyorum çünkü toprak oldukça islak bir sitenin kap bahçesine ektim ve dibinde resimde gördüğünüz gibi böcek var ve çok sayıda solucan olduğunu gözlemledim sizin bir öneriniz var mı bundan kaynaklanıyor olabilir mi ama Balkonun diğer tarafındaki fideler şu anda sağlıklı gibi gözüküyor galiba bölgesel olarak fazla sulanmadan kaynaklanıyor olabilir bu fideleri söküp saksıya aldım şu anda ve daha suluyacagım önerilerinizi bekliyorum teşekkürler.

Ekolojilover
10-04-2016, 11:50
Ekler

Ekolojilover
13-04-2016, 17:57
Site cok fazla suluyor resmen göl gibi toprak bundan oluyor solucan böcek kaynıyor toprak :(

aloevera19
02-06-2016, 21:46
Onu iyi ayarla bunu iyi ayarla ısısıydı saksı derinliği toprak çeşidi kardeşim bu hayvan bakmaktan zor hale geldi vallahi ,çok da takılmamak gerekiyor çok üstüne düşünce kötü oldu benim tüm fidelerim .üstüne düşmediklerim daha iyi tutundu ,limon da da aynı şekilde ,,bu siteye baktıkça ziraat mühendisi olup çıkıcam ..😐 bir de üye olmak neden bu kadar zor diğer sosyal medya daha kolay kullanılıyor,,:(biber ektim kıvrılıp yaprak döktü biraz Daha bekliycem eğer tamamen ölürlerse söküp yenilerini dikmeyi düşünüyorum ,,sanırım aldığım fidelerden kaynaklandı

udugurdemir
23-06-2016, 17:26
Ayni sorun bendede var

serin rüzgar
13-11-2016, 08:49
biberlerim hastalıktan yapış yapış oldu bizde hasat etmek zorunda kaldık :(

ta3alp
31-12-2016, 22:47
Arkadaşlar, patlıcan biber ve domateslerde gördüğüm bu zaralı nedir bilen var mı? Bir de biberlerin bu hale gelerek ölmesi normal mi?

hcgo
31-05-2017, 11:27
Arkadaşlar son bir haftadır biberlerimin yaprakları kıvrılmaya başladı .Açıkcası bir hafta öncesine kadar hiç bir sorun yoktu.3 4 hafta önce yaprak bitleri dadandı acıbiber arapsabunu karışımıyla baş edemeyince neemazal aldım geçen hafta bir litse suya 3ml ekledim.Şuan için yaprak biti kalmadı ama yapraklar kıvrılmaya başladı bu seferde.Sizce sorun ne olabilir. Neemazal uyguladıktan sonra olunca ben bundan şüphelendim

h_dogan
02-06-2017, 15:25
Yaprak bitleri emgi yaparak yapakların kıvrılmasına neden olur. Ayrıca trips de emgi yaparak aynı durumu meydana getirebilir. Siz Neemazal attıktan sonra yaprak bitleri ölür ama yapraklar düzelmez. Yeni gelen yapraklar düzgün gelirse sorun yok demektir, endişelenmeye gerek yok. :)

kursat210
22-07-2017, 22:52
Bahçe tecrübesi olan bir kişi, Virüs dedi lakin hastalık virüs gibi değil mantar benzeri yayılıyor, hastalık olan fideler gayet sağlıklı ve düzenli gelişmeye devam ediyor. Gözlemlerime göre hastalık ilk ufak sulu nokta şeklinde başlayıp genişliyor ve sonraki evrede biberin tamamı sulu şekilde kahverengi oluyor kuruma şeklinde değilde çürüme şeklinde bitiriyor. Birbirine temas eden biber olduğunda diğerine de bulaşıyor...
İki kez Kalsiyum verdim... Ziraat Mühendisinin bir tanesi Kurşuni Küf dedi ki bahçede bir kaç fidede rastladım ilaçlama yaptım, fideleri sökmedim.
Başka bir mühendis Mildiyö dedi, mantar ilacını(Bakır olan) hem Püskürtme hemde damlama sulama ile verdim...
5 gün sonrada yine Mancozeb adlı Mantar ilacını tekrar verecem, onuda damlamadan vermemi söyledi... Bahçede böylece Kurşuni Küf, Kök Çürüklüğü ve Mantari hastalıklara karşı bir nevi mücadele başlattım...
Sizin bir öneriniz var mı? İki farklı mühendisin yaklaşımı doğru mu?
Sizlerin görüş ve yardımlarını alabilir miyim?

andronova
06-09-2017, 17:41
Biberde sarı veya kahve lekeler neden oluşur bilgisi olan varmıhttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20170906/20745ff7d3b04514699cd9eb47c37c89.jpg

huseyink005
17-03-2018, 22:22
merhaba arkadaşlar,biberlerimin yapraklarında nokta nokta kahverengi karartılar oluşmaya başladı ve çiçekleri dökülmeye başladı.dışardan hanımeli fidanı almıştım yanlarına koymuştum,acaba ondan bir hastalık mı geçti.bugün tarımsal ilaç satan birine sordum kök hastalığı vardır dedi ama emin olamadım,yardımcı olabilecek biri var mıdır?

Saner Gülşen
26-03-2018, 19:22
Arkadaşlar süs biberlerimin yapraklarının çoğunun alt tarafında pütürlü bir oluşum var. Tuz taneleri yapışmış gibi. Işık altında yakından baktım. Paylaşılan bit fotoğraflarına benzetemedim. Ne olabilir?

669020

669021

Saner Gülşen
01-04-2018, 15:48
Lütfen bilen biri yardımcı olabilir mi? Konu güncel.

zoobe
12-04-2018, 09:04
merhaba saner, araştırınca "edema" yaprak ödemi olarak buldum. bahsettiğin özellik ve fotoğraflara uyuyor ve fazla sulamadan kaynaklandığını, suyu kemek gerektiğini yazmışlar. buraya linki ekliyorum sen de göz atabilirsin. fotoğraflar da benziyor. biberlerde sık görülüyor anlaşılan.
What the heck is this?? cystal stuff under leaves? - Growing Hot Peppers - The Hot Pepper (http://thehotpepper.com/topic/27879-what-the-heck-is-this-cystal-stuff-under-leaves/)

ayrıca su ile beraber fazla gübre de neden olabiliyormuş.

http://thehotpepper.com/topic/37878-looks-like-salt-or-sugar-on-bottom-of-leaves/

farasli
29-05-2018, 19:46
Yapraklar kıvırcık oluyor

dincersaral
10-07-2018, 16:24
Merhaba. Biberlere gelen yeşil bit ve beyaz sineklere karşı Rocket 20SP (%20 Acetamiprid)ilacı aldım. 1 litreye 1 çay kaşığı şeklinde 2 hafta boyunca haftada 1 kere olmak üzere toplam 2 kere kullanmam söylendi. Tarımcı aynı zamanda ilaçtan sonra mantar ilacı da kullanmam gerektiğini söyleyerek bir de mantar ilacı verdi. Mantar ilacını da 1 hafta sonra aynı şekilde kullanacağım. Peki, ilaçlama yaptıktan sonra biberlerin gübre ihtiyacı olur mu? Olur ise hangi sınıftan gübre vermeliyim . Teşekkür ederim

dincersaral
10-07-2018, 16:25
Ayrıca bazı biberlerim şu an çiçekte. Kullansam sorun olur mu ?

Sabann
15-09-2018, 07:56
Merhaba biberlerimi balkonda yetistiriyorum.
Bir iki saksimda hic bir problem yok ve verimli olarak biber aliyorum.
Ancak bazi saksilarimda ve fidelerimde boyle bir sorun var yardimci olursaniz cok memnun olurum. Vereceginiz cevaplar icin simdiden tesekkur ederim.
http://www.imgim.com/whatsappimage2018-09-15at083804.jpeg

http://www.imgim.com/whatsappimage2018-09-15at083814.jpeg

İsmail Kuzucu
15-09-2018, 11:43
Virüs gelmiş dikkatli olmak lazım yayılır.

Sabann
15-09-2018, 15:00
Virüs gelmiş dikkatli olmak lazım yayılır.

Sizce ne yapmamiz lazim lazim Ismail Bey, nasil onune gecebiliriz?

Sabann
17-09-2018, 10:52
Bu konuda yapilmasi gerekenleri bilenler var mi?

amorcortes
23-09-2018, 18:55
Arkadaşlar son zamanda biberlerimin yaprakları resimdeki hale geldi. Özellikle alt taraftaki yapraklar. Ama biber de veriyor. Sorun nedir? Nasıl baş edilir.

berfinodabasi
31-05-2019, 11:36
Merhaba biberimdeki bu şeyler yaprak biti mi. Neem yağı sprey yaptım suyla cözüm olur mu. İlaç yapmak istemiyorum. Bir Uğur böceği yiyordu bunları ama sanırım neem yağı ile onu da kaçırdım.
Teşekkürler

spdial
21-08-2019, 17:41
https://i.imgyukle.com/2019/08/21/oCLzqe.jpg
Biberimde bir hastalık oldu yapışkan gibi ne yapabilrim.

Portakal Rengi
22-08-2019, 06:57
Resimden tam anlaşılmıyor. Yakın çekim gerekir.
Yapraklarınızın üzeri parlak, yapışkan bir sıvı ile kaplanıyor mu ? Öyle ise kabuklu ya da unlu bit e karşı bitkinizin tepkisi. Beyaz nokta olarak görülen cisimler yakından baktığınızda hareketli ise bit sarmış olabilir.
Sitede ev yapımı ilaçlar konusundan yararlanabilirsiniz.

spdial
22-08-2019, 08:40
Bilgi için teşekkür ederim, evet yapraklar parlak ve yapışkan bir sıvı ile kaplı ayrıca küçük beyaz bir şeyler var. Yapraklara değdiğim zaman elim yapış yapış oluyor. Ne yapabilirim ?

spdial
24-08-2019, 22:37
Güncel

Portakal Rengi
26-08-2019, 09:48
Bilgi için teşekkür ederim, evet yapraklar parlak ve yapışkan bir sıvı ile kaplı ayrıca küçük beyaz bir şeyler var. Yapraklara değdiğim zaman elim yapış yapış oluyor. Ne yapabilirim ?

İki yoldan birini seçebilirsiniz. Doğal ilaç, kimyasal ilaç
Doğal yollardan mücadele edecek iseniz
http://www.agaclar.net/forum/genel-bitki-koruma/3062.htm
bölümünde yardımcı bilgiler bulabilirsiniz. Forumu incelerseniz doğal yolla elde edilmiş ilaçlar da bulabilirsiniz. (Neemazal vb)
Kimyasal ilaç kullanırsanız, etkili ve kesin sonuçlara ulaşabilirsiniz. Tarım ilaçları satan bir yere gidip, fotoğrafı gösterin. İlacın etkinlik süresine göre ürün toplamamanız gerekir.

meeteine
02-01-2020, 12:24
Biberlerimde bu hayvan üremeye başladı. Beyaz sinek mi? Doğal yöntemlerle nasıl yok edebilirim?

eozen81
16-04-2020, 22:40
Merhaba,

İç ortamda ve Hidroponik suda beslemekte oldugum Bonzai biberinin yaprakları üzerinde resimdeki gibi beyaz kristal gibi noktalar oluşuyor, neden olabilir acaba? Büyük yaprakları sinirimden kestim attım.

Bunun dışında biberin gelişimi çok iyi gidiyor, yaprakları renkli, tomurcuklar da başladı.

freedom058
13-05-2020, 08:32
Arkadaşlar merhaba
Farklı konu başlığı açmak ıstemedım.
Bnede biber fidesi ektim yaklasık 2 hafta oldu yaprakları bu şekilde.
Sonrasında Kükürt kül vs attım bocekler ıcın ama fayda etmedi.
Sorun nedir acaba

https://i.hizliresim.com/3IpHUk.jpg (https://hizliresim.com/3IpHUk)

https://i.hizliresim.com/bX9AQM.jpg (https://hizliresim.com/bX9AQM)

https://i.hizliresim.com/rEuCA0.jpg (https://hizliresim.com/rEuCA0)

Aresesasi
13-05-2020, 23:48
Merhaba

Biber, domates ve salatalık fidelerime yaprak biti dadanmış ve fideleri güçsüz solgun bıraktı. Zirai ilaç satan bir yerde sorduğumda Samuray 5ec adlı ilaçı verdi. Bitkinin her yerine kullan dedi, kulandım fakat kullandıktan sonra bitkilerde halsizlik ve yapraklarda güçsüzlük kırılganlık oldu. Bu normal bir şeymidir. Bilgi verebilirseniz **** yardımcı olursanız sevinirim.

Sadiksoy
13-07-2020, 19:34
Merhaba Arkadaşlar.Forumda yeniyim ve bu ilk mesajım.iki yıldır biner yetiştirmeye çalışıyorum lakin her yıl aynı sorunla karşılaşıyorum resimlerini eklemeye çalışacağım. Sizden ricam. Bu hastalık mıdır ve çözümü nedir.?
Teşekkür ederim

huso93
13-07-2020, 21:03
Merhaba Arkadaşlar.Forumda yeniyim ve bu ilk mesajım.iki yıldır biner yetiştirmeye çalışıyorum lakin her yıl aynı sorunla karşılaşıyorum resimlerini eklemeye çalışacağım. Sizden ricam. Bu hastalık mıdır ve çözümü nedir.?
Teşekkür ederim

Yoğun bir kırmızı örümcek saldırısı gibi gözüküyor.

Sadiksoy
14-07-2020, 05:45
Yoğun bir kırmızı örümcek saldırısı gibi gözüküyor.

__________________________________________________ ____
Cevabınız için Teşekkür ederim. Tepe filizler tamamen kurudu.renk kahverengi oldu. Lakin hiç böcek örümcek görmedim üzerlerinde. Şayet dediğiniz gibiyse Çözüm nedir acaba?
Teşekkür ederim

Portakal Rengi
14-07-2020, 07:01
__________________________________________________ ____
Cevabınız için Teşekkür ederim. Tepe filizler tamamen kurudu.renk kahverengi oldu. Lakin hiç böcek örümcek görmedim üzerlerinde. Şayet dediğiniz gibiyse Çözüm nedir acaba?
Teşekkür ederim

Kırmızı örümcek zararlısını göz ile göremezsiniz. Büyüteç ile anlaşılabilir. Yaprakların arka yüzünde gri-kahverengi öbeklenmeler kırmızı örümcek belirtisidir. Yaprakların ön yüzünde ise başlangıçta sarı lekeler görülür. Lekeler genişleyip, birleşir. Forumda geniş bilgi bulabilirsiniz.
Fotoğrafta beyaz lekeler var gibi. Eğer yaprak ve dalların üzerinde küçük beyaz noktalar görüyorsanız ve/veya yapraklarda yapışkan bir salgı varsa yaprak biti de olabilir.
Ev yapımı ilaçlar bölümünde öneriler var.
http://www.agaclar.net/forum/genel-bitki-koruma/3062.htm

Sadiksoy
14-07-2020, 08:30
Kırmızı örümcek zararlısını göz ile göremezsiniz. Büyüteç ile anlaşılabilir. Yaprakların arka yüzünde gri-kahverengi öbeklenmeler kırmızı örümcek belirtisidir. Yaprakların ön yüzünde ise başlangıçta sarı lekeler görülür. Lekeler genişleyip, birleşir. Forumda geniş bilgi bulabilirsiniz.
Fotoğrafta beyaz lekeler var gibi. Eğer yaprak ve dalların üzerinde küçük beyaz noktalar görüyorsanız ve/veya yapraklarda yapışkan bir salgı varsa yaprak biti de olabilir.
Ev yapımı ilaçlar bölümünde öneriler var.
http://www.agaclar.net/forum/genel-bitki-koruma/3062.htm
Yardımlarınız için çok.tesekkur ederim en uygun tarifi uygulayacagim

Muda
14-07-2020, 17:13
Kırmızı örümceği ev yapımı ilaçlar ile yok etmeniz mümkün değil. Çeşitli ilaçlar ile dahi tam olarak yok edilemiyor. Havalar iyice ısındığı zaman ortaya çıkıyorlar. Kullanılan ilaçlar kendisini öldürse de yumurtalarına genellikle zarar veremiyorlar. Bir şey kalmadı diye ilaç yapılmayınca yeniden ortaya çıkıyorlar. Resmi büyüttüğünüz zaman ağ ile kaplandığını, minik beyaz canlıları görürsünüz. Bu fotoğraflarda bile belli oluyorlar.

gıynas
15-07-2020, 21:09
Benim biberlerimdede aynı sorun oluşmuştu, fidelerin üzerlerindeki biberlerin tamamını topladıktan sonra topraktan insektit verdim bolca suladım şuan hasta yaprakları dokuyor yeni yapraklar geliyor ,birkaçgün sonrada biraz humik asit verdim. Buarada oluşan biberleri topladım ama yemedik ilaçlı diye.

mehmetozcan
21-07-2020, 07:25
burasi cok aftif gorunmese de ben sansimi deneyeyim.
saksida yetistirdigim yag biberlerimde resimlerdeki gibi bir derdim var, burada daha once Ca eksikligi yorumu yapilmis, internette gunes yanigi diyenler var. fikir veren olursa cok sevinecegim.
mantar yapmış

mehmetozcan
21-07-2020, 07:27
Merhaba

Biber, domates ve salatalık fidelerime yaprak biti dadanmış ve fideleri güçsüz solgun bıraktı. Zirai ilaç satan bir yerde sorduğumda Samuray 5ec adlı ilaçı verdi. Bitkinin her yerine kullan dedi, kulandım fakat kullandıktan sonra bitkilerde halsizlik ve yapraklarda güçsüzlük kırılganlık oldu. Bu normal bir şeymidir. Bilgi verebilirseniz **** yardımcı olursanız sevinirim.
yanlış ilaç vermiş. acetamiprit etkenli ilaç alman gerekmektedir.

mehmetozcan
21-07-2020, 07:30
Selamlar Ankara Ulus'tan aldıgım biber fidelerinin yapraklarında aşırı kıvrılmalar başladı. Biberlerini de büyütemiyor. Yapraklarda böcek ,bit vesaire yok toprak aoç den aldığımız funda topragı. sizce ne problemi var resim ekliyorum. lütfen yardım.
akar sorunu. gözle görmeniz mümkün değil.

mikail taşkın
21-07-2020, 14:02
biberlerim de fotoğraflardaki hastalık oluştu, :( Çiçeklerde de dökülmeler başladı. hastalığın adı ve çözümü nedir yardımcı olur musunuz.

djtunc
08-12-2020, 13:00
Merhabalar. Çok severek baktığım cin biberimin yapraklarında küçük küçük yeşil bitler var gibi.

Belki başka bir şey de olabilir tam anlamadım.

Çözüm için ne yapabilirim ? Doğal bir ilaç var mıdır ? Kimyasal kullanmak istemiyorum..

Doğal ilaç yoksa da mecbur kimyasal kullanacağım.

Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim..

mutlu_inan
08-12-2020, 13:10
Benim gördüğüm kadarıyla bitki biti var sadece onkarsa bur miktar sabunlu su püskürtsenuz üzerlerine kurtulursunuz. Ama resimde net olmayan birane daha var eyer koşnilse hemen imha edin (7 kat naylona sarıp saksısı toprağıyla ��) internetten koşnili aratın ona benzer bitkinin üzerinde olup olmadıvğını kontrol edin bence..
Kolay gelsin..

alkan6363
09-12-2020, 18:35
geçen sene ekmiştik urfa biberi, (https://urfayoresi.com/product-category/yoresel-urunler/) Biz her sene ekiyoruz neredeyse, (https://urfayoresi.com/product-category/urfa-isotu/) Organik işi kalmamış neredeyse, (https://urfayoresi.com/product-category/salca/) Her hafta mühendis geliyor. Kontrol ediyor o şekilde ilaçlama yapıyoruz. Kontrolleri tam yaptığımız için genelde sıkıntı çekmiyoruz.