PDA

View Full Version : Kuraklık ve Ağaçlarımız




gece
08-07-2023, 14:18
Dün (7.7.2023) Dünya değişim günüydü. Bu yılkı teması "Barış için değişim". Temadan da anlaşılacağı üzere savaş asıl durum, barış ise değişimle sağlanması amaçlanan durum oluyor. Umarım barış yönünde değişim gerçekleşir.

Her yıl 7.7'nin Dünya değişim günü olarak kabulü ile asıl amaçlanan farkındalık. Biz farkında olsak da olmasak (hatta katkı ve engel olmaya çalışsak) da dünya da değişiyor ve küresel iklim değişikliği dünyanın en endişe verici konularından biri.

Güzel ülkemiz de Dünyada iklim değişikliğinden en olumsuz etkilenmekte olan (iklim değişikliği çoğunlukça gelecekte olaCAK kötü bir durum olarak algılansa da aksine son derece güncel ve yoğun olarak yaşadığımız bir süreç) ülkelerden.

Ülke ve bölgemizdeki kuraklık ciddi boyutlarda ve her geçen yıl ağaç ölümlerinin arttığı birçoğumuzun gözlemlediği üzücü bir gerçek.

Ülkemizin önde gelen popüler bilim kaynaklarından Bilim ve Teknik Dergisinin Temmuz 2023 tarihli 668. sayısının 76 ve 77. sayfalarında yer alan İlay Çelik Sezer imzalı "Kuraklıklar Toplu Ağaç Ölümlerine Neden Olabilir" başlıklı makaleye göre kuraklığa doğrudan/dolaylı bağlı ağaç ölümleri, kuraklığın gerçekleştiği yılda DEĞİL takibeden birkaç yıl sonrasında meydana geliyor.

Yine makaleye göre; 2021 yılında yapılan bir bilimsel çalışma 2015-2021 yılları arasındaki kuraklıklar dizisinin Avrupa'da son 2.110 yıldır eşi görülmemiş nitelikte olduğunu ortaya koymuş.

Yaşayarak gördüğümüz üzere kuraklıkların ivmesi habire artıyor ve biz kuraklıktan Avrupa'dan çok daha kötü etkilendiğimiz/-eceğimiz bir coğrafyadayız.

Yani hal ve gidişat hiç de iyi değil. Ve eskiden alışık olduğumuz ağaçların kuraklıklar karşısında yaşama şansı da düşmekte.


Yine de kuraklık, iklim değişikliğine bağlı afetlere karşı elimizde en etkili yöntemin kesinlikle ağaç dikmek olduğunu unutmayıp, umutsuzluğa da kapılmamak gerek.


Ağaçların ömürleri açısından ülkemizdeki yeni ekilip dikilecek ağaç türlerinin alıştığımız ya da çoğunlukla çevremizde gördüğümüz ağaçlar YERİNE kuraklığa daha dayanıklı varyete ya da türlere yönelik bir değişimin, ömürlerinin çoğu önümüzdeki onyıllar hatta yüzyıllarda geçebilecek ağaçların yaşama ve doğal yollarla nüfuslarının artışları için daha uygun olacağını düşündüm ve sizlerin bu konudaki fikir ve yorumlarınızı öğrenmek için bu konuyu forumda paylaşmak istedim.

gece
kuraklığa dayanıklı ve yaban hayatı destekleyen bir çok ağaç varken yaşaması dikildiği zaman için dahi çok zor ağaçları ekip dikmenin o ağaçların ve çevresindeki canlıların hayat memat meselesi olabileceğini düşünen forum kişisi




sernur
09-08-2023, 23:00
Ginko biloba ölmez ağaç ben onu düşünüyorum Japonya'da Atom bombalarından Sonra tekrar yetişmiş.

gece
27-08-2023, 10:19
Ginko biloba ölmez ağaç ben onu düşünüyorum Japonya'da Atom bombalarından Sonra tekrar yetişmiş.

Dayanıklılığının temeli; eskilerin 'eski toprak' 'eski dost' dedikleri uzun yaşanmışlıklar karşısında etkili değişim tepkilerinden yani tecrübe dediğimiz olgudan dolayı olsa gerek.

G. biloba bilinen en eski ağ̈aç ve çiçekli bitkilerden, Trakya şartlarına da iyi uyum sağlıyor, tecrübeyle sabit.


gece
tüm güzel düşüncelerinizin gerçekleşmesini dileyen 'eski' forum kişisi ;-)