PDA

View Full Version : Adiantum




Onur G. HİTİT
15-05-2007, 22:35
Dün dağ bisikletleri ile dolaşmaya çıktık. Kızılırmak Vadisi'nin Derbent Barajı ile Altınkaya Barajı arasındaki geçit kısmına yakın minik bir şelale buldum. Su sesini duyunca hemen durdum tabi. :) Suların aktığı yerde eğrelti otlarına benzeyen ama ne olduğunu bilmediğim bitkiler buldum. Suyun kenarını olduğu giri kaplamışlardı. Aslında minyatür birer eğreltiye benziyorlardı ama ne olduklarını bilemiyorum.

Bir miktar örnek alıp 5 lt.lik paludaryumumun arka kısmına yerleştirdim. Fotoğrafı ekledim. Suyun hemen dışındaki bitkilerden bahsediyorum:

http://www.agaclar.net/galeri/files/5187-IMG_1277.jpg

Ne olduğunu bilen var mı?




praecox
15-05-2007, 22:53
Bu bir Adiantum değil mi?
Adiantum venusta venüs saçı v.s.
sanırım türkçesi baldırı kara diye de deniyor sapı siyah maydanoza benzer yaprakları var gibi ...
eğrelti otu...

Onur G. HİTİT
15-05-2007, 23:36
Hocam, tam isabet! :D

İnternetten "Adiantum" diye araştırdım:

http://www.mob-zabrze.pl/flora/foto/adiantum-raddianum1.jpg

Bu bir tür eğrelti otu o halde. Denemek için paludaryumlarımdan birine birkaç kök diktim. Sizce paludaryumda nasıl olur?

praecox
16-05-2007, 14:25
Sayın Onur,

benim cocukluğumdan bu yana Chimonanthus praecox gibi bu Adiantum'a da bir zaafım var, bundan dolayı bende her sulak terrada havuzda vs. bunlardan ekili. nefis, çok narin bir yaprak yapısı var.
bir diğer özeliği de aşırı azot ihtiyacı olduğundan benim etobur bitkilerimin olduğu bataklık terramda da torfun ayrışmasından olası azotu çekmesi için bir ek bir bitki olarak buna ekmenin de faydalarını gördüm.
dolayısı ile de alg oluşumunda ciddi bir bastırma faktörü olarak da görülebilir.
Bu bağlamda sadece şiddetle tavsiye ederim... :)

Onur G. HİTİT
16-05-2007, 15:08
Tamam hocam, sağolun. :)

Birazdan -bir aksilik çıkmazsa- bisiklete atlayıp çıkmayı düşünüyorum. Yaklaşık 12 km. pedal çevireceğim ve yanıma fotoğraf makinemi de alacağım gidersem. Doğadaki görüntülerini eklerim.

fikreteren
17-03-2009, 17:31
ben bunu yıllar önce akvaryum bitkisi olarak almıştım.bu yaz dediğiniz yere gidip bakacağım.varsa havuzuma koymak istiyorum