PDA

View Full Version : Havuzu kaplayan kurbağa larvaları




tülay
15-05-2007, 15:03
Merhabalar,
Bahçede bulunan ve içinde nilüfer bitkisi yetiştirdiğimiz havuzda son zamanlarda kurbağa larvaları üremeye başladı. O kadar çoklar ki bütün havuz larva doldu. Bu larvaların nilüferlere zararı olur mu? Yetişkin kurbağalara zarar vermeden larvalardan nasıl kurtulabiliriz? Bu konuda bilgisi olan arkadaşların yardımlarını bekliyorum.
Şimdiden teşekkürederim.




Hasan Lalezar
15-05-2007, 21:04
Geçen gün ,abartmıyorum belki yarım metre çapında yaklaşık 30 tane halka şeklinde yumurta yapmış kurbağa kardeş. Bu yumurtalardan çıkabilecek yavruları düşününce korktum ve dışarı çıkardım yumurtaları. Kepçe tarzı bişeyle aldım. Acaba büyük balık olsa yumurtaları veya yavrular çıkınca yavruları yermi ? Siz büyük kurbağalara neden zarar vermekten çekiniyorsunuz. Kendimi çok gaddar hissettim gerçi ama...

Todor
15-05-2007, 23:35
Sanıyorum kurbağaların gürültüden başka bir zararı olmayacaktır. Suya gelen böcekleri yakalamaları da cabası.:)

Onur G. HİTİT
15-05-2007, 23:46
Bence bir zararları olmaz. Hasan Bey'in bahsettiği "şeritler"den :D bulmuştum bir ara ve akvaryumlarımdan birine bırakmıştım. Minik kurbağacıklarım olmuştu bir süre sonra. Pek zararları olmuyor.

İlla ki kurbağalardan kurtulmak istiyorsanız havuza su yılanı veya yayın balığı bırakabilirsiniz. Ama bu sefer de onlardan nasıl kurtulacağınızı düşünmeniz gerekecek. En iyisi bırakın, kalsınlar. ;)

tülay
16-05-2007, 07:54
Az olsa kalsın tamam ama yüzlerce belki binlerce larva var. Havuzda büyük. Yaklaşık 70-80 m2 kadar. Bu larvaların hepsi olgunlaşsa ne olur halimiz. Kurbağalar istila eder her yeri. İşte bu nedenle vede nilüferlere zarar verir düşüncesiyle larvalardan şimdiden kurtulmak istiyoruz. Ama nasıl olacağını bilemiyorum. Havuzu boşaltma şansımız yok. Çünkü nilüferler yıllardır derin bir balçık tabakası oluşturdu.Ve de tamda çiçeklenme döneminde. Lütfen bir çare:confused:

zenfree
16-05-2007, 08:33
Kurbağa İhracatı Sıtmaya Davetiye Çıkarıyor

Çukurova Bölgesi’nde kurbağaların bilinçsizce toplanması sonucu sinek popülasyonlarının arttığı, bunun da sıtma vakalarına yol açtığı bildirildi. Çukurova Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd.Doç.Dr. Mahmut Yanar, popüler hayvanların doğa ve hayvan severler nezrinde önemini gölgelediği canlılardan birinin ova kurbağası olduğunu belirtirken, kurbağaların ticari amaçla, rastgele ve devletin denetimi olmadan toplanarak yurt dışına satıldığını kaydetti.

Kışın Günde 2-3 Ton Kurbağa Toplanıyor

Çukurova Bölgesi’nde kış sezonunda günde 2-3 ton kurbağa toplandığını vurgulayan Yanar, "Yurdumuzun çoğu yerinde dağılım gösteren ova kurbağası, özellikle Çukurova Bölgesi’nde büyük popülasyonlar oluşturmaktadır. Ancak Çukurovalılar bu hayvanları şimdi artık az görür hale geldi. Bölgemizde taşeronlar aracılığıyla kurbağa toplayıp işleyen pek çok firma var. Adana ve çevre illerin dışında, Kayseri, Sivas gibi illerden de getirilen kurbağalar burada işlenip Fransa, İtalya ve Avusturya’ya dışsatımı yapılmaktadır. Kurbağa dışsatımı yapan bu ülkelerde kurbağa bol olmasına rağmen, bu hayvanların kendi ülkelerinde avlanılmasına izin verilmemektedir. Çukurova Bölgesi kurbağalarının eti de diğerlerine göre daha beyaz olduğu için daha fazla tercih edilmektedir" dedi.

Kurbağa avcılığının sivrisinekleri arttırdığına işaret eden Yanar, "Kurbağaların en önemli besin kaynağını sinek larvaları oluşturur. Bu hayvanların önemli oranda, üreme zamanları da göz ardı edilerek bilinçsizce toplanması, en başta sinek popülasyonlarının artışına neden olmaktadır. Özellikle sıtma hastalığının yoğun görüldüğü Çukurova Bölgesi’nde bu olay büyük önem taşımaktadır. Ayrıca, kurbağalarla beslenen balık, kuş, yılan ve çeşitli memeliler beslenme yönünden olumsuz etkilenerek, ekolojik dengenin bozulması da söz konusudur" diye konuştu. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı başta olmak üzere, tüm kurum ve kuruluşların konuya gerekli önemi vermesi gerektiğini belirten Yanar, çözüm önerilerini şöyle sıraladı:

Kurbağa Larvası Yetiştiriciliği Yapılmalı

"Tarım ve Köyişleri Bakanlığı bu konuda üniversitelerin ilgili organlarıyla işbirliği içerisinde olmalı. Balıkçılık teknolojisinde bir canlıya yaşamı boyunca hiç olmazsa 1 defa üreme şansının tanınması esastır. Buradan hareketle, henüz cinsel olgunluk çağına gelmemiş kurbağaların toplanması kesin olarak önlenmelidir. Gerekli görüldüğü durumlarda eksilen stokların desteklenmesine yönelik kurbağa larvası yetiştiriciliği yapılmalıdır. Kurbağalar sadece ihraç edildikleri için denetimlerinin yapılması çok kolaydır, ilgili bakanlık bu konuda gerekli denetimi yapmalı, kurallara uymayanlar yüksek bedellerle cezalandırılmalıdır."





Daha Fazla Bilgi İçin ;


--------------------------------------------------------------------------------
Başlangıç ve Bitiş Tarihi : 18.08.2005 - 25.08.2005
Başlangıç ve Bitiş Saati : -
Yer / Adres : Çukurova Üniversitesi
Web Adresi :
E-posta Adresi :
İlgili Kişi : Adnan Bektaş

http://www.cu.edu.tr/Content/Asp/Turkish/duyuru.asp?id=5617

tülay
21-05-2007, 15:51
Zenfree, küçük bir bahçedeki larva problemini bu noktaya taşımamak gerek.
kurbağalardan kurtulmak istemem ticari bir amaç taşımıyor ******, ayrıca havuzdaki larvaları toplamamız ekolojik dengeyede bir zarar vermez çünkü küçük bir havuzda ne yılan, balık vb.. memeliler yaşıyor ne de sıtmaya yol açacak kadar sivrisinek oluşmasına izin veriyoruz. Zaten düzenli ilaçlama yapıyoruz sivrisinek larvalarına karşı.
Verdiğin bilgi için teşekkür ederim ama bir an vicdanım sızladı. Hiç bir canlıya zarar vermek istemem ama bahçeninde kurbağa istilasına uğramasını istemiyorum. Bu nedenle çözüm arayışım sürüyor. Ve bu süreçte larvalarda gelişmeye devam ediyor. Bunlar olgunlaşıpta kurbağa haline gelince işimiz dahada zorlaşacak :(

hassoman
21-05-2007, 23:59
Sayın Tülay,
Havuzunuzun büyüklüğünü bilemiyorum.
Canlılara kıymak da istemiyorsunuz.
Aklıma şöyle bir çare geldi. Larvalar havuz kepçesine gelebilecek büyüklüğe eriştiklerinde onları bir bidonun içine toplayın, kendinize en yakın bir dereye salın gitsin. Böylece hem siz kurtulmuş, hem de onlar doğal ortama dönmüş olurlar... (Yetişkin kurbağaları kepçelerden ben olsam ayıklarım da siz nasıl yaparsınız bilemem. Kurbağalarla arası iyi olan birisine bu işi yaptırmak sanırım en iyisi...)

eyyub
07-06-2007, 20:53
bu kurbağa lavralarından hepsinden yavru çıksa bile çoğu ölecektir 5-10 tane kalır çünkü bütün kurbağaların lavaralarının hepsi çıkmış ve hayatta kalmış olsa dünyada birkaç m. kurbağa dolardı

MSaygin
08-06-2007, 09:37
merhaba,

Ben de nasıl bir çözüm bulduğunuzu merak ediyorum, umarım sorununuzu çözebilmişsinizdir.

some_at
08-06-2007, 12:32
Zenfree, küçük bir bahçedeki larva problemini bu noktaya taşımamak gerek.
kurbağalardan kurtulmak istemem ticari bir amaç taşımıyor ******,
Sanırım zenfree sizin moralinizi düzeltmek istiyor.Yani en kötü durumunuz bile sadece havuzunuzdaki kötü görüntü olacak(en kötü durum kurbağaların gelişimini tamamladığı an).Ama insanları sinek istilasından kurtaracaksınız fazla sitrese gerek yok yaslanın biraz rahatlayın.

tülay
29-06-2007, 12:23
merhaba,

Ben de nasıl bir çözüm bulduğunuzu merak ediyorum, umarım sorununuzu çözebilmişsinizdir.

:( çözüm bulamadım malesef. artık dert etmiyorum. ne olacak merak ediyorum sadece. Umarım bütün larvalar gelişmez yoksa kurbağa istilasına uğrarız. yalnız gözlemlediğim kadarıyla gittikçe büyüyorlar :)

GLCN
29-06-2007, 12:44
çözüm bulamadığınıza üzüldüm ama arkadaşlarında dedği gibi dert etmeyin kurbağa dolu havuzunuz bende merak uyandırdı resim koyma şansınız varmı?

ephesos
29-06-2007, 12:45
Kurbağa popilasyonunu kontrol altına almanın tekyolu , havuzların bitkilerle kaplı kısımlarına bıraktıkları yumurtaların ve iribaşların bir havuz kepçesiyle toplanması yoksa 1 aysonra başedemezsiniz.
Bu işlemi gözlemlerinize göre tekrarlamanız gerekli .

Buket Aknar
29-06-2007, 14:46
Larvaların görüntüsü nasıl oluyor? Bugün benim süs havuzumdaki balıklara yem atmaya gittiğimde oradan ufacık birşey sıçradı. Yaklaşıp baktığımda yaklaşık 3-4 cm boyunda minicik yeşil bir kurbağa gördüm. Bu iş nasıl olur? Acaba havuzda başka larvalar var mıdır ? Nasıl anlayacağım ? Bilgi verirseniz sevineceğim.

limon
29-06-2007, 15:11
Komşumun süs havuzunda da bol sayıda kurbağa var. Bazen bizim bahçelere de uğruyorlar :) Şirin hayvanlar da, bir de birbirleriyle ses yarışmasına girmeseler ;)

MSaygin
29-06-2007, 15:47
Çiftlikte akşam ışıklar yanınca kurbağalar, kediler ve tıstıs böcekleri ışığa üşüşüyor.Kedi ve kurbağa tetikte bekliyor, ne zaman bir tıstıs böceği yere ters düşse ikisi birden atılıp mideye indirmeye çalışıyorlar.Kurbağanın tam önüne düşmedikçe galip kedi oluyor tabi ki :) En son böcekler bitince birbirleriyle dalaşıyorlar, o zaman galip hep kurbağa oluyor yalnız, kedilere pabuç bırakmıyorlar :)

Böyle çizgifilm gibi anlatınca sevimli gelse de kurbağalardan hiç hoşlanmıyorum, içim ürperiyor her kurbağa gördüğümde.Umarım havuz başınıza iş açmaz :(

ephesos
29-06-2007, 17:18
http://www.tarim.gov.tr/arayuz/10/icerik.asp?efl=uretim/su_urunleri/su_urunleri.htm&curdir=%5Curetim%5Csu_urunleri&fl=kurbaga/kurbaga.htm
kurbağalarla ilgili birçok şey bu sitede.

ephesos
29-06-2007, 17:51
Hiç kurbağa atılmayan havuzlarda kurbağa zamanla oluşur nasıl mı ? larva taşıyıcı hayvanlarla özelliklede su kuşlarıyla , yapışkan bir zarla kaplı olan kurbağa yumurtaları su kuşları aracılığıyla bütün su birikintilerine taşınabilir.

denizakvaryumu
29-06-2007, 18:47
http://www.youtube.com/watch?v=ojdaoqNLEIc&mode=related&search=

Konu kurbağadan açılmışken bu linke bir göz atın derim, fare için kedi beslemenize gerek yok :)


.

Buket Aknar
29-06-2007, 20:55
Eeeee, bu kurbağayı bizim bahçeye kuşlar mı getirdi acaba? Çok da sevindiğimi söyleyemeyeceğim.

ephesos
29-06-2007, 21:41
Buket Hanım evet sanırım kuşlar getirmiş :p
Kaçınılmaz yakında bir kurbağa çifliğiniz olacaktır.:D
Tavsiyem havuzunuzu iyice gözlemleyin gördüğünüz iri başları yani larvaları bir havuz kepçesiyle toplayın sanırım biliyorsunuzdur o larvalar metamorfoz ( başkalaşım) geçirmeden önce suda sürüler halinde küçük balık yavruları gibi yüzer ve balığa benzerler iri bir kafa ve bir kuyruktan ibarettir vücutları 3 hafta içinde karından bacaklar çıkar deri değişir falan filan bu evreye gelmeden onları halletmeniz gerekir.
Gençbirdişi 9.000 olgun birdişi 12,000 yumurta bırakabilir ve 3 günde larvalar çıkar . Sizin havuzunuzda böyle birşey olmasını istemem :D
En iyisi sıkı gözlem ve anında müdahale bence onları tamamen yok etmeyin sadece popilasyonu kontrol altına alın , bırakın yaz gecelerinde size şarkı söyleyip havuzunuzun oluşturduğu sivri sinekleri temizlesinler , son olarak unutmayalım onlarda bu ekolojinin bir parçası çok sevimli olmasalarda , aslında öpüldüğünde prensede dönmeselerde onlarda gerekli dünyamıza.

Buket Aknar
30-06-2007, 01:15
Veridiğiniz bilgiler için teşekkürler. Yarın hemen kontrola başlayacağım. Sivri sinekler için balıklarım vardı, bu kurbağacık hep küçücük kalıp üremese sorun olmazdı ama denizakvaryumunun youtube ta yönlendirdiği filmi izleyince doğrusu ürktüm.

Buket Aknar
30-06-2007, 01:21
Havuzdan sıçrayan kurbağanın fotoğrafı, havuzun kenarındaki şemsiye bitkilerininlerin dallarına tutunmuş havuza geri dönmek için oradan kaçmamızı bekliyor.

denizakvaryumu
30-06-2007, 10:36
Veridiğiniz bilgiler için teşekkürler. Yarın hemen kontrola başlayacağım. Sivri sinekler için balıklarım vardı, bu kurbağacık hep küçücük kalıp üremese sorun olmazdı ama denizakvaryumunun youtube ta yönlendirdiği filmi izleyince doğrusu ürktüm.

Sakın ürkmeyin, videoda gördüğünüz kurbağa öküz kurbağası denen bir kurbağa ve Dünya'nın en büyük kurbağası...sizin oralarda olmaz.

Resmini eklediğiniz sizin havuzda olan ise ağaç kurbağası denilen aslında nadir bulunan nazik bir tür :)

Bırakın doğal halinde kalsınlar, bol bol fotolarını çekip galeriye ekleyin...

geçen yaz, evin yakınındaki derede ıslah çalışması yapan Belediye tüm kurbağaları öldürünce, babam bu yaz başka dereden kurbağa getirmişti...

iyiki kurbağalar var...başta sivrisinek olmak üzere böcek ve kenelerden onların sayesinde korunuyoruz.İçiniz rahat olsun .

.

zenfree
30-06-2007, 12:08
Youtube' daki kurbağa gerçekten ürkütücü. Her harekette gözlerini kapatıyor. Stili çok ilginç geldi bana.:D

limon
30-06-2007, 18:45
İğğğğrenççççmişşş...
Keşke bakmasaydım gitmez şimdi gözümün önünden.
Benim şu meşhur bahçe deliklerime (farenin açtığını düşündüğümüz) bu kurbağalardan mı atsam ne yapsam ;)

Buket Aknar
01-07-2007, 00:59
Evet fotoğrafını eklediğim kurbağa geçen gün ansızın önümden zıplayan küçük yeşil kurbağadır. Fotoğrafını çok zor çektim.(zaten görüntü de çok net değil) Dün de aramama rağmen kendini göremedim. Çok fazla çoğalmaması şartı ile kendini bahçemize kabul edebiliriz. Zaten yakında bahçemizin ismini değiştireceğiz. Hayvanat Bahçesi'nde Köpeklerimiz, kedilerimiz, balıklarımız, kuşumuz, ayrıca ağaçlarda yaşayan kertenkelelerimiz. Kurbağa da gelsin bakalım istenmeyen misafir.

zenfree
02-07-2007, 19:35
Biz küçükken kurbağalardan uzak dururduk. Siğil atarlar diye.Zamane kurbağaları atmıyor galiba. :)

Buket Aknar
03-07-2007, 09:33
Nasıl yani?

denizakvaryumu
03-07-2007, 10:12
Biz küçükken kurbağalardan uzak dururduk. Siğil atarlar diye.Zamane kurbağaları atmıyor galiba. :)

Bilimsel olmayan efsanelerden biri :)

Ama panzehiri var, elinizde siğil oluşursa taze incirin beyaz sütüyle birer gün arayla 3 gün silin , siğil kalmaz.

Ben çocukkun elimle çok kurbağa yakaladım, terra.da besledim, başka çocukları korkuttum , siğil vs. olmadı...

Bu olay büyük bir ihtimalle kirli sularda yaşayan kurbağalarla temas nedeniyle olabilir.

.

zenfree
03-07-2007, 18:12
Sevgili Denizakvaryumu incir sütüyle siğilllerin geçtiğine ben de tanık oldum.

ephesos
03-07-2007, 19:13
Siğillere Human Papillomavarirüs (HPV) veya Verruca Vulgaris bakterilerinin deride oluşturduğu infeksiyonlar neden olur , bu bakteriler daha çok durgun sularda yaşayan kurbağaların derilerine kolayca yerleşip temas sonucu insanada geçebilirler 100 e yakın siğil çeşidi mevcut hepsinin tedavisi birbirine yakın olsada farklılıklarda mevcut.
Siğil tedavisinde en çok salistik ve laktik asit içerikli ilaçlar kullanılır eczanelerden reçetesiz alına bilinir.
İncir sütüde benzer içerikli olabilir **** bu bakterileri yok edecek farklı bir enzimi ihtiva ediyor olabilir.

tülay
04-07-2007, 15:29
havuzdaki kurbağa larvaları ve sorumlusu kurbağalar :mad:

Buket Aknar
04-07-2007, 16:02
Çok kötü...En iyisi ben bilinçlice bir daha bakayım. Sanırım bende böyle bir görüntü yok. Ama yine de bakmalıyım diye düşünüyorum.

ephesos
04-07-2007, 21:03
Tülay Hanım havuzunuzu komple boşaltmaktan başka çareniz yok.
Nilüferleri söküp havuzdaki balçığı komple temizlemeniz lazım nilüferlerinize birşey olacağını sanmıyorum işlemi kısa tuttuğunuz sürece.
Size ördekbesleyin diyeceğim , kurbağa yerler ama nilüferlerede zarar verebilirler.

pitbull
05-07-2007, 21:31
Havuza bir kaç tane japon balığı koysanız sorunu çözebilirler ama çiçeklere zarar verirlermi bilmiyorum.
http://www.koi-center-nord.de/basics/koi.jpg

tülay
06-07-2007, 08:01
balık yaşarmı acaba bu havuzda? çok temiz bir havuz değil çünkü. temizleme şansımda yok.
Ve bir sorum daha olacak. Yetişkin kurbağaların balıklara zararı olur mu acaba?

memet
06-07-2007, 08:37
Sinekleri, ve larvalarını yedikleri için, Antalya'daki golf sahalarının gölcüklerine, kurbağa bulup yerleştirmişlerdi.

ephesos
06-07-2007, 08:58
;) Bu havuz işi tam bir paradox nilüferler durgun suda yaşar , durgunsuda sivrisinek oluşur , sivri sinek için kurbağa beslenir, kurbağalar deli gibi çoğalır , kurbağa için ördek ve koi gibi dişli sazan beslenir , ördek ve sazanlar nilüferlere zarar verirler.
En uygun nilüfer havuzu , nilüferlerin yaşadığı durgun bölümden hariç , bu bölümle birşekilde bağlı bir su havalandırma bölümünün yapılması.Bir su pompası gibi ve arada sırada suyun kısmi olarak değiştirilmesi gerekiyor.
Tülay hanım havuzunuzu komple temizlemekten başka çareniz yok:( Şimdi size bir kimyasal ismi veririm fakat ölü kurbağaları tektek temizlemeniz ve suyu 3 günde bir en az 4 kere değişmeniz gerekir çok zahmetli bir iş temizlemezseniz havuzunuz tekkelimeyle iğrenç kokar.Size tavsiyem kolları sıvayıp havuzu komple temizlemeniz.

pitbull
06-07-2007, 16:44
balık yaşarmı acaba bu havuzda? çok temiz bir havuz değil çünkü. temizleme şansımda yok.
Ve bir sorum daha olacak. Yetişkin kurbağaların balıklara zararı olur mu acaba?

Bu balıklar çok narin balıklar değil yaşarlar heralde ama çiçeklerinize de zarar verebilirler.

serder
11-07-2007, 10:33
Ticarette arz talebi doğurur derler bu doğal hayatta da böyledir. Bu kurbağalardan kurtulmazsanız yakında bu kurbağalara beslenen farklı böcek ve hayvanlarla da karşılaşmanız mümkün gibi geliyor bana. Belkide bir veterinere danışıp durumunuz ile ilgili daha net cevaplar alabilirsiniz. Besin zincirindeki yeri ileride karşılaşacağınız sorunların tespitini kolaylaştırır. Yani kurbağa yiyen bir yılan bahçemde bulunsun istemezdim....

Hakan KINACI
11-07-2007, 10:43
Japon balıkları (Koi) sazangillerden havuz balıklarıdır bol oksijenli sularda yaşarlar, su nilüferlerine vs zarar vermezler daha çok japon sazı ve niliferlerin düp kısımlarına yumurta dökerler bu nedenle yumurtalarını koruyacak olan bir bitkiye zarar vereceğini sanmıyorum.
Suyun temizlenmesi için piyasalarda satılan havuz suyu temizleme motorları mevcut belirli saatte suyu devirdaim ederek suyu filtre ediyor.ekonomik ve çok faydalı içerisinde balıklar vs de zarar vermiyor.
Kurbağalar için havuza çok cüzi miktarda bakır sülfat bir suda eritilerek dökülürse tüm zararlılardan kurtulabilirsiniz.
Saygılar,

ephesos
11-07-2007, 11:02
Hakan Hocam evet bakırsülfat işe yarar ama başka bir iletimdede bahsettiğim gibi ölü kurbağaların temizlenmesi şart.Japon balığı ve koi gibi dişli sazan ailesinin nilüferlere herhangibir zararı olacağını bende sanmıyorum enfazla dip kısımdaki çamuru kazmayı sevdiklerinden köklerin açığa çıkmasına neden olabilirler bunun içinde dipkısma birkaç cm kum koymak uygun olacaktır.
Bu arada arkadaşlar kova ve leğenden oluşan bir nilüfer havuzu yaptım yakında burada yayınlayacağım.

Buket Aknar
11-07-2007, 23:44
Ben, havuzumdaki koiler ve Nilüferleri yakından inceledim. Koi'ler Nilüferlere pek zarar vermiyorlar. Zaten ben nilüferi havuz içerisine saksı ile yerleştirdim.Dipte kayalar falan da var. Onlarda köklerine pek uğramıyor gibiler (Ben baktığım sırada hep başka taraflarda yüzüyorlardı.) Bu arada havuzun çevresinde sürekli yusufcuk'lar geziyor. Herhalde kurbağalar için geliyorlar diye düşünüyorum. Ama bir daha kurbağa görmedim. Merakla araştırıyorum.

Sevgili ephesos kova,leğen 'den yapılmış nilüfer havuzunu çok merak ettim. Biran önce ekle de görelim.

tülay
16-07-2007, 11:36
Yardımlarınız için teşekkür ederim. Söylediklerinizi yapmaya çalışacağım.

bu arada serder ürktüm şimdi. Yılan hiç aklıma gelmemişti. Olabilir gerçekten :(

tülay
16-07-2007, 15:26
Az önce havuzda gördüğüm bir görüntü. Hemen fotoğrafını çektim. Havuza kuş (sanırım serçe) düşmüş ve larvalar onu yemiş. Kemik üzerinde hala yemeye devam ediyorlar.

E bunlar balıkları da yer :confused:

zenfree
16-07-2007, 15:58
:eek: İnanılmaz bir görüntü.:eek:

Sevgili Tülay bir an önce harekete geç artık.:D

tülay
16-07-2007, 16:02
:eek: İnanılmaz bir görüntü.:eek:

Sevgili Tülay bir an önce harekete geç artık.:D



:mad: gülün siz.

:)

Bunlar pirana gibiler. Kazara havuza düşsek bizide yerler herhalde

zenfree
16-07-2007, 16:12
Güler miyiz hiç? Ben görünce paniklerdim.:)

Sana kolaylıklar diliyorum.

GLCN
16-07-2007, 16:24
havuzda larvaların olması bence çok doğal baksanıza saklanıcak bir sürü şey yüzüyor su üzerinde.

redpapillon
16-07-2007, 16:32
Bence suyu bir an evvel değiştirip bir kaç tane koi atmanız lazım arasıra bitkisel agırlıklı yem verirseniz havuzdaki bitkilere zarar vermezler.
Saygılar.
(çogu satıcı koi diye çatal kuyruk japonları verir arkadaşların resimlerde göterdiği japonlardan almanızı tavsiye ederim. 5cm civarı olanlar 4 ytl civarı

ephesos
16-07-2007, 19:06
Arkadaşlar doğayı iyi hesaplayamayız hep işte bir su ekosistemi oluşturuyoruz bu ekosistem içinde yaşayan canlıların bir kısmını alıp diğerkısmını eksik bırakıyoruz.
Besin zincirinin halkalarında eksik olması paradox oluşturuyor , sivrisinek için kurbağamız var ama kurbağa için ne su yılanı nede dişli sazan **** yayın gibi bir üst pramit eksik bu yüzden hep problem yaşıyoruz tek çaremiz evet tek çaremiz kurbağalı havuzları komple temizlemek , kurbağasız havuzlarıda kurbağalandırmamak.

TRUMPETS
19-07-2007, 11:57
koiler bıyıklı olurlar oradan anlayabilirsiniz...üstelik koiler müthiş bir çamur kazıcısıdırlar..ince kum tabakası yapılması onları engelleyemez küçük havuzlara koi koymayınız bu apartman dairesinde stbernar köpeği beslemeye benzer...çok çok küçük havuzlara sivrisineklerin ürememesi için gambusia balığı atabilirsiniz...çok dayanıklı bir türdür bu balıklar....

TRUMPETS
19-07-2007, 12:00
yukarıda arkadaşımızın gönderdiği resimler japon balığı resmi değil KOİ resmidir...unutmayınız koiler bıyıklı olur ve uygun ortamlarda 20 kiloları bulurlar.

ephesos
19-07-2007, 12:50
Sizinle aynı fikirdeyim ancak kumla kapamak bir nebzede olsa köklere ulaşıp zarar vermelerine engel olacaktır.Kanımca en sağlamı kökleri muhafaza için üzerlerini paslanmayan bir torla kapamak , aslında onların köklerle işleri yok onlar çamuru karıştırıp karides benzeri su canlılarını ararlar.

TRUMPETS
19-07-2007, 23:27
Koiler çok cefakar balıklardır..bir arkadaşımızın yazdığı gibi bol oksijen talepleri yoktur...insanın tükettiği her türlü şeyi yerler...artı10 dereceye kadar yem alırlar..üzerinde buz tuttuğu için yürüdüğüm havuzumda binlerce yavru yaparlar..önemli olan havuz büyüklüğüdür..lütfen büyümeyeceklerini farz edip küçük mekanlar için koi almayınız..edindiğim tecrübe şu ton başına en fazla bir balık...verilebilecek yemler haşlanmış bulgur.pazı ıspanak.semizotu..domates çekirdeği.****** solucan,kelebek kurbağa yavrusuayrıca suyu kirletmemek açısından haşlanmış..mercimek soya fasülyesi...yağsız..mısır...yağsız mısır patlaklarını çok severler...karpuz kavun..aşırı olmamak kaydıyla çok sevdikleri.besinlerdir...burada dikkat edilecek husus...aşırı yemin suyu bozmamasıdır...yoksa KOİ ler asla doymazlar..büyürler..sınırsız büyürler...şubat ayında 4 cm olan bir koinin 40 cm ye ulaşması sadece 5 ayı bulabilir...kilo olarakta..1kg ye yaklaşabilir...bkz...benim havuz...ayrıca Türkiyede normal koi havuzları için uygun filtreler talep olmadığı için satılmamaktadır..havuzdan kastedilen 300 .400 litrelik kaplarsa..eheim tarzı filtreler yeterli olacaktır...bazıları çok kızacak ama...forumlarda köpek itlafına..kullanılan ilacın..üstelik bu ilaç tedavülden kalkalı en az 15 yıl oldu bitkilerde tavsiye edildiğini üzülerek okudum...çam ağacı aslasulanmaz yazan. kişilerede..şunu sorayım..karadeniz ormanlarında.yağmur yağdığında bu şahıslar şemsiyemi tutuyorlar acaba agaçlara...hibritlerden hoşlanmayanlarmı ararsın...oradan buradan duyduğunu laf olsun torba dolsun misali...aktarayım kurtulayım diyenlerimi.ararsın...internet denilen çöplükte sağlıklı bilgi bulmak o kadar zorki...biliyorumki..bu yazıları yazdığım için..yöneticilerden.kibarca....SAYIN trumpets imla kurallarına dikkat edelim büyük harf vs.vs kullanmayalım...uyarısı gelecektir..ben razıyım...sadece..ve sadece deneyimlerimi...aktarmayı..görev edindim...bataklıklarda belime kadar sulara battım..bir nilüferi elde etmek için yalvardım...sonuç itibariyle 3 satır okumayı bile zulüm addeden insanlara tavsiyem...başka uğraşılar bulsunlar kendilerine...son olarak şunu yazayım...ben lüleburgazdan..vs.vs...bağlanıyorum..buralarda nilüfer bulamıyorum..diye...yazan arkadaşlara..tavsiyem...tıklayıver..goolei.yi..yad a zahmet olmazsa...2 satır öncesini.oku...laf olsun diye yazma...atılacağımı bile bile yazdım..kusuruma..bakmayınız..hepinize.iyi günler dilerim...SON YAZIMI...emeğimin ürünü..3 fotağrafla süslemek istiyorum...

TRUMPETS
19-07-2007, 23:29
yukarıda gördüğünüz tüm resimler hibrit..türlere aittir...

ephesos
19-07-2007, 23:57
Sayın Trumpets çalışmalarınız bence çok kıymetli , kimselere aldırmadan deneyimlerinizi bizimle paylaşmalısınız.

zenfree
20-07-2007, 08:40
Sevgili TRUMPETS neden " son yazım" diyorsunuz. Biz çalışmlarınızı hayranlıkla, bilgilerinizi de merakla takip ediyoruz.

Buket Aknar
20-07-2007, 09:50
Sevgili Trumpets, nilüferlerinizi ve tecrübelerinizi biz zevk ile takip ediyoruz. Geriye dönüp yazılanları okuduğumda, son yazım demeniz için ne olduğunu anlamadım ( veya benim gözümden kaçtı). Bizi sizin güzel nilüferleriniz ve bilgilerinizde mahrum bırakmayın.

Deveci Armudu
21-07-2007, 10:29
Sayın Trumpets
Resimde görülen bu koi balıkları yenir mi? Nereden temin edilebilir? Toprak havuzlarda üretilebilir mi? Açık arazide toprak havuzlarda kışın soğuktan zarar görür mü vs. Konularda da bilginizi bizimle paylaşırsanız seviniriz. Saygılarımla.

TRUMPETS
24-07-2007, 14:31
bu resimi bugün çektim sandalyalar çıkmasaydı iyi olurdu

GLCN
24-07-2007, 14:54
Sanırım konuyu açan arkadaşımız kurbağa sorununa bir cevap buldumu yoksa ben kaçırdım mı?:p

tülay
31-07-2007, 15:48
Malesef GLCN başarılı olamadım. Arkadaşların önerdikleri çözümleride denedim ancak olmadı. Oluruna bıraktım şimdilik. Nilüferlerin yaprakları çekilsin o zaman tekrar deneyeceğim.
Bu arada çözüm sunan tüm arkadaşlara tekrar teşekkürediyorum :)

GLCN
31-07-2007, 20:04
Ozaman allah kurtarsın ne diyelim...tez zamanda kurtulusunuz inşallah..

tülay
08-08-2007, 09:21
larvalar olgunlaştı ve yüzlerce kurbağamız oldu :(
Bu fotoğrafı dün çektim.

ephesos
08-08-2007, 09:24
Kurbağa çiftliğin hayırlı olsun Tülay , artık Fıransaya ihracata başlarsın:D



Sonbaharda komple bir temizlik yaparsın , seneye kurbağasız bir havuzun olur .

tülay
08-08-2007, 10:36
teşekkürederim ephesos,

daha önce kimsenin başına geldimi acaba böyle bişey :(

Neyse nilüferler çekildikten sonra hepsini toplayacağım. Ama topladığım kurbağaları ne yapacağımı bilmiyorum tabi. Bu konudada sizlerden yardım isteyeceğim ilerleyen zamanlarda :)

ephesos
08-08-2007, 12:20
Bir poşete doldurup ağzını bağlayın en yakın dere **** göle bırakın , içiniz elverirse çöpede atabilirsiniz ,bunu burada yazmam biraz tepki uyandırabilir ancak Istanbul gibi biryerde dere **** bir gölet bulmanın zorluğunu ve bu canlının popilasyonunu göz önünde bulundurursak son çare bu sanırım ama dediğim gibi içinizelvirirse.

praecox
08-08-2007, 12:24
Torbayı çöpe atmak yöntemi biraz vicdan gerektirir. Sayın ephesos bilemiyebilir ama istanbulda Belgrad ormanlarındaki derelere bırakabilirsiniz. orda gölet de bol dere de...
Kurbağa populasyonunu da dert etmeyin zira oralarda doğal düşmanları da bol... kuşlar yılanlar ve hatta gaffurun sadist çocukları da bu popülasyonu bastırmayı bilecektir...

ephesos
08-08-2007, 13:17
Evet olabilir , bu tepkiyi beklediğimi yazmıştım:D eğer oturduğunuz yere uzaksa ve özel arabanız yoksa elinizde bir poşet dolusu kurbağayla belediye otobüsünde olduğunuzu hayel ediyorumda sayın preacox :D ,ayrıca bende İstanbullu olduğum için çöp önerisini sundum birazdaha sadist olmak gerekirse poşeti gömündiyeceğim :D

Hakan KINACI
08-08-2007, 13:29
Bence Gömmektense İstanbulda Eminönündeki akvaryumculara verin endemik kurbağa diye satsınlar hiç değilse bir alıcısı ve bakıcısı çıkar :) böylece öldürmemiş olursunuz veya ualaşabildiğiniz bir dere yatağına da bırakabilirsiniz.
Saygılar,

ephesos
08-08-2007, 13:35
Doğaya salma dışındaki önerilerimi dikkate almayın şakadır!!!!

tülay
08-08-2007, 14:51
Havuz oldukça büyük alanı yaklaşık 150 m2,
ve öyle poşete sığdıracak kadar değil yüzlerce kurbağa toplayacağım gibi geliyor bana :(
En iyi çare sanırım doğaya salmak. Bunun içinde en uygun yeri araştırmak lazım. Belgrad ormanları biraz uzak bana ancak başkada göl dere vb. yokki Aracımda yok. Ayarlayacağız artık bişeyler :(

ephesos
08-08-2007, 15:07
Ozaman kışı bekleyin kışın öleceklerdir zaten.

tülay
08-08-2007, 15:53
Ozaman kışı bekleyin kışın öleceklerdir zaten.

gerçekten mi? Ömürleri o kadar kısa mı?

Buket Aknar
08-08-2007, 17:30
Ölene kadar çoğalmaya devam etmezler mi?

ephesos
08-08-2007, 20:33
Kışın iyi saklana bilenleri kışuykuna yatar , çoğu ölür havalar soğuyunca kaybolduklarını göreceksiniz ozaman havuzunuzu komple temizleyin çıkan balçık direk çöpe , çamaşırsuyu katkılı suyla dezenfekte edin iyice durulayın seneye kurbağasız havuzunuzun keyfini çıkarın.

Halit Togay
11-08-2007, 18:26
Bence hiç ellemeyin o kurbağalar leylekleringıdası olmak üzere yaşamaya devam etsinler nasılsa onları yiyecek kuşlar çıkacaktır, böylece havuzunuzun çevresinde bir canlı zenginliği ve besin zinciri oluşur. Leyleklerin dışkıları çimlerinize ve ağaçlarınıza gübre olur.. O dışkılarda ne böcekler çoğalır o böcekleri yemeye kertenkeleler ve başka kuşlar da gelir o kuşlar da bahçenize pisler . Kertenkeleleri avlamaya gelen avcıkuşlar bile görülebilir. Falan filan işte listeyi siz uzatın.

tülay
13-08-2007, 10:00
Bence hiç ellemeyin o kurbağalar leylekleringıdası olmak üzere yaşamaya devam etsinler nasılsa onları yiyecek kuşlar çıkacaktır, böylece havuzunuzun çevresinde bir canlı zenginliği ve besin zinciri oluşur. Leyleklerin dışkıları çimlerinize ve ağaçlarınıza gübre olur.. O dışkılarda ne böcekler çoğalır o böcekleri yemeye kertenkeleler ve başka kuşlar da gelir o kuşlar da bahçenize pisler . Kertenkeleleri avlamaya gelen avcıkuşlar bile görülebilir. Falan filan işte listeyi siz uzatın.


Besin zinciri oluşturulam yani :)
Benimde gönlüm elvermiyor aslında. Onlara zarar vermek istemiyorum ama o kadar çoğaldılarki nilüferlere zarar verecekler diye endişeleniyorum. Birde nasıl gürültü çıkarıyorlar anlatamam. Biri vraklamaya başlayınca hepsi birden karşılık veriyor ve uzun bir süre susmuyorlar. Bazen ürkütücü olabiliyor :o

Hasan Lalezar
17-08-2007, 20:42
Tülay Hanım bence bu büyüklükte bir havuzunuz varsa kendinizi kurbağalara alıştırın . Zira kurbağaların ne temizlik ne kuraklık ne olursa olsun çok yaşama dayanıklı canlılar. Bnim küçücük havuzumda bile nerden geldiğini anlamadığım bir dünya kurbağa oluyor. Sakın toplamaya çalışmayın emeğinize yazık bir tane bile unutsanız seneye aynı miktarda kurbağaya sahip olursunuz. En güzeli doğal döngü de kurbağaların aleyhine diğer canlıları desteklemek sanırım.

Billur Korkmaz
17-08-2007, 23:37
Benim naçizane tavsiyem birazcık Polyannacılık yapıp onların sesini ürkütücü olarak algılamak yerine, farzedin ki dinlediğiniz: Kurbağa Flarmoni Orkestrası..
İyi ki işiten kulaklara sahibsiniz, değil mi ama? :D

Latife bir yana baharda Kastro'ya pikniğe gittiğimizde kurbağaların çokluğu ve ritmli vırak vıraklarından rahatsız olsam da, bir an gözlerimi kapatıp bunu düşünmüştüm.. Sağlıklı kulaklara sahip olmak ve inanın zevk almıştım.. Nasıl olsa kışa az kaldı seneye alırsınız önleminizi..

Saygılar Tülay Hanımcığım.. :cool:

zenfree
30-08-2007, 21:06
Sevgili Tülay kurbağaların nasıllar?

Uzun süredir haber alamadık onlardan.;)

avukatkemal
24-01-2008, 12:50
Kurbağa kermiti hatırlayıp sevmek lazım herhalde.. Veya belgesellerde kurbağaları yılanlar yiyor, yılan salabilirsiniz bahçenize :D Engerek, piton filan olursa şenlik de olur!

Funda Kalaycıoğlu
30-01-2008, 20:34
Sevgili havuzsever ve deneyimli arkadaşlar,

Ben bahçeme 5 - 6 m2.cik minik bir havuz yapmayı planlıyordum. Dibine renkli renkli dere ve deniz taşları koyup, kenarlardaki nispeten alçak sete sucul bitkiler yerleştirecektim. Çevresini herdemyeşil güzel çalılarla süsleyecektim. Ortasına da suyu kenarlardaki bitkilere bile sıçratabilecek bol sulu bir fıskiye koyup, suyun sesiyle keyif yapacaktım.

Sonra sizin yazdıklarınızı okuyunca paniğe kapıldım. Bizim aile 'kurbağakorkağı'dır. Bahçede bir kurbağa yaşlı annemin ayağına sıçrasa kadıncağız korkudan düşüp bir tarafını kırar, kayınpeder bir daha bahçeye çıkmaz. Ben de pek korkmasam da bayıldığımı söyleyemeyeceğim. Herne kadar uzaktan uzağa geceleri seslerinden hoşlansam da...

Bu durumda bana bilgi verin lütfen. Foşur foşur su akarken de kurbağa oluşur mu? Ya da şimdi düşünemediğim başka bir tür haşerat?.. Ya da yılan filan?.. Sonra kışın fıskiye susup su durgunlaşınca ne olacak?

Beni aydınlatır mısınız çünkü önümüzdeki ay havuzun yapımı başlayacak (bahçeyle birlikte). Ne yapayım şimdi ben?

Şimdiden teşekkürler.
Saygılar.

Emre Albayrak
30-01-2008, 20:45
Kurbağanın sizin havuzunuza veya bitkilerinize bir zararı olduğunu sanmıyorum. Derslerde peyzaja zarar verenler içerisinde kurbağaları hiç örnek olarak vermediler bize. Eğer ekolojik denge istiyor iseniz bence havuzunuza bir kaç yılan atıverin. = ) Mis gibi sabah akşam belgesel çekersiniz.

Funda Kalaycıoğlu
30-01-2008, 21:01
Merhabalar Emre Bey,
Dileğim gerçek olmuş ve finalleriniz iyi geçmiş galiba... Fakat sanırım size kurbağaların peyzaja zarar vermediğini öğretirken, yaşlı kadınların bacaklarının kırılmasını akıllarına getirmemişler. Hele bir de yılanlar devreye girince bir bahçeden ne tür çığlıklar, feryatlar geleceğini ve komşuların nasıl rahatsız olacaklarını da hesaba katmamışlar. Onun için teşekkürler, ben almayayım.

Yani şimdi ben yazdıklarınızdan benim fışırtılı, gürül gürül havuzumda kurbağa üremeyeceği sonucunu çıkarabilir miyim? Peki kışın devri daim bitince ne olacak?

Sevgiler, saygılar.

Emre Albayrak
30-01-2008, 21:04
Merhabalar Emre Bey,
Dileğim gerçek olmuş ve finalleriniz iyi geçmiş galiba... Fakat sanırım size kurbağaların peyzaja zarar vermediğini öğretirken, yaşlı kadınların bacaklarının kırılmasını akıllarına getirmemişler. Hele bir de yılanlar devreye girince bir bahçeden ne tür çığlıklar, feryatlar geleceğini ve komşuların nasıl rahatsız olacaklarını da hesaba katmamışlar. Onun için teşekkürler, ben almayayım.

Yani şimdi ben yazdıklarınızdan benim fışırtılı, gürül gürül havuzumda kurbağa üremeyeceği sonucunu çıkarabilir miyim? Peki kışın devri daim bitince ne olacak?

Sevgiler, saygılar.

= ) Yav yılan içinde kartal beslersiniz 3-4- tane.. Kurbağa ile ilgili gerçekten çok bilgim yok ama isterseniz bunu hocalarıma danışabilirim. Bu arada sizin peyzaj projenizle ne zaman ilgileneceğiz?

Funda Kalaycıoğlu
30-01-2008, 21:14
Ben bahçemi ekolojik denge adına hayvanat bahçesine çevirmeden ve minik havuzumun yapımına başlamadan şu kurbağa sorunuma çözüm bulsam iyi olacak Emre Bey...

Peyzaj projem için tasarladıklarımın ilk bölümünü bir linkle benim bahçe sayfama bağlamıştım. Finallerinizin bitmesini ve eleştirilerinizi bekliyordum.

Saygılar.

Emre Albayrak
30-01-2008, 21:16
Tamamdır efendim.. Bu gece geniş bir (iyi-kötü) eleştri yapacağım. (Tabi hala daha bir öğrenci olarak pek çok yanlışım olabilir, şimdiden uyarayım)

Funda Kalaycıoğlu
30-01-2008, 21:25
Zahmetleriniz için şimdiden teşekkürler...

Funda Kalaycıoğlu
04-02-2008, 16:51
Tamamdır efendim.. Bu gece geniş bir (iyi-kötü) eleştri yapacağım. (Tabi hala daha bir öğrenci olarak pek çok yanlışım olabilir, şimdiden uyarayım)

Sayın Emre Bey, işleriniz mi çok yoğun, yoksa bahçem mi sizi bıktırdı? Halbuki zavallı taslaklarım şöyle bir el atılmayı bekliyorlar ve hiç kimseden ses çıkmıyor... Sayın Sabah'a söylediğim gibi herkesi bezdirdim galiba...

Saygılar.

Funda Kalaycıoğlu
04-02-2008, 16:55
Sevgili arkadaşlar,

Devridaimi olan, fıskiyeli küçük bir havuz kurbağa istilasına uğrar mı yoksa kurbağalar durgun su mu isterler? Sırf bu yüzden nilüferden vaz geçtim fakat havuz kıyısına su bitkileri ekmeyi planlıyorum. Oraları kuytu bulup kurbağa yetişir mi? Tecrübesi, bilgisi olan arkadaşlardan cevap bekliyorum.
Saygılar.

tülay
05-02-2008, 12:17
Sevgili arkadaşlar,

Devridaimi olan, fıskiyeli küçük bir havuz kurbağa istilasına uğrar mı yoksa kurbağalar durgun su mu isterler? Sırf bu yüzden nilüferden vaz geçtim fakat havuz kıyısına su bitkileri ekmeyi planlıyorum. Oraları kuytu bulup kurbağa yetişir mi? Tecrübesi, bilgisi olan arkadaşlardan cevap bekliyorum.
Saygılar.

su olan heryerde kurbağa olabileceğini düşünüyorum. araştırmak gerek gerçi ama yaşadıklarım onu gösterdi :o

benim kurbağa sorunuma gelince şu sıralar bir tane bile kurbağa yok havuzda **** gözükmüyorlar. birkaçtane ölü kurbağa buldum dün. havuz gece donuyor. sanırım bu nedenle öldüler. başka bir değişiklik yok çünkü havuzda. Kuytulara saklanmış olanlar varsa yine bahara doğru kurbağa istilası başlayacak gibi geliyor :mad:

Funda Kalaycıoğlu
05-02-2008, 16:43
Sayın Tülay,
Sizin havuzunuzun başına gelenleri okuyunca paniğe kapılmıştım zaten... Üstelik benimki sizinki kadar kocaman bir şey değil, minnacık...
O sıralar, sayın Ephesos size kurbağaların kışın kaybolacağını, çoğunun öleceğini, havalar ısınınca yeniden seromoniye başlayacaklarını söylemişti. Dilerim öyle olmaz ama şu hayvancıklardan kurtuluş yok galiba...
Yalnız benim tek ümidim, düşündüğüm havuzun minik ve suyun sürekli hareketli oluşu... İnşallah bana "merak etme, o kadarcık havuzun her tarafındaki suyu sirküle ettirirsen kurbağa üreyemez" diyecek bir arkadaş çıkar.
Tanrı yardımcınız olsun sayın Tülay.
Saygılar.

safiris
20-03-2008, 00:32
Selam Tülay,

Bahcende dogal bir havuz yapmissin ve icinde dogal olarak kurbagada olacak. Bu dogal hayat cünkü. Yavrulari yok etmektense bence havuzuna bir kac Koi baligi birak bu sayede tam bir dogal ortam kurmus olursun kurbagalar yavrular ve Koiler onlarla beslenir.

Kurbagalarinda beslenmesi yine dogal olarak sinekler ile olacaktir.

Selamlar

tugo
01-05-2008, 00:09
[QUOTE=tülay;201462]su olan heryerde kurbağa olabileceğini düşünüyorum. araştırmak gerek gerçi ama yaşadıklarım onu gösterdi :o

Sayın tülay,
Benim havuzumda da Nisan ayında erişkin istilası, yumurta bırakma ve şimdi de larva safhası yaşanıyor.
Yumurtaları serdikten sonra, yetişkinlerin bağırması durdu, hatta ortada gözükmüyorlar da.

Benim için bir sorun değil ama komşularım açısından öğrenmek istiyorum. Sizin olayınızda, larvadan dönüşüm olduktan sonra, genç kurbağalar bağırmaya başladılarmı, yoksa konser faslı sadece yumurtlama döneminimi kapsıyor?
Teşekkür ederim

tülay
06-05-2008, 15:14
[QUOTE=tülay;201462]su olan heryerde kurbağa olabileceğini düşünüyorum. araştırmak gerek gerçi ama yaşadıklarım onu gösterdi :o

Sayın tülay,
Benim havuzumda da Nisan ayında erişkin istilası, yumurta bırakma ve şimdi de larva safhası yaşanıyor.
Yumurtaları serdikten sonra, yetişkinlerin bağırması durdu, hatta ortada gözükmüyorlar da.

Benim için bir sorun değil ama komşularım açısından öğrenmek istiyorum. Sizin olayınızda, larvadan dönüşüm olduktan sonra, genç kurbağalar bağırmaya başladılarmı, yoksa konser faslı sadece yumurtlama döneminimi kapsıyor?
Teşekkür ederim


merhaba tugo,
genç larvalar bağırmıyorlar. Ama şu sıralar büyükler nasıl bağırıyorlar anlatamam. Biri başlayınca diğerleri arkasından. Hiç susmuyorlar :(
çare bulamadım malesef.

Geçen yıl yüzlerce vardı. Kışın çoğu ortadan kayboldular. Şimdi sayıları daha az ama larvalar gözükmeye başladı bile. Bakalım bekliyorum geçen yılki gibi olacaklar yine, yüzlerce belki binlerce :(

doğalına bıraktım artık. Bişey yapmıyorum. Seslerine karşıda kapıyı pencereyi kapatıp duymamaya çalışıyorum. Ama ne mümkün!

tugo
06-05-2008, 20:19
Teşekkürler tülay.
Benimkiler yumurtalarını döktükten 2-3 gün sonra ortadan kayboldular. Belki de aralarında tür farkı vardır. Yavruların da 4-5 ay sonra çıkıp gideceklerini zannediyorum ama bir dahaki Nisan ayına kadar tabii.
Sesleri arka plan sesi olarak kabullenmeye çalışın, düşündükçe daha fazla etkilenirsiniz.
Ben çok alışığım, sadece komşularım açısından üzülüyordum. Neyseki onlar da anlayış gösterdiler.

caretta
06-05-2008, 22:33
Ben ise Fethiye'de bir senedir yanından kanal geçmeyen bir evde oturduğumdan kurbağaların sesine hasret kaldım :)) Özlediğimi itiraf ediyorum..Burada kargısız kanal, kurbağasız da kargı yoktur..
Yazın veya baharda sabah yedibuçukta oğlumu okula geçirirken evin kapısını açardım eğer çok kurbağa sesi varsa o gün çok sıcak geçecek anlamına gelir, ona göre işimi ayarlardım..Şimdi ise sadece kuş cıvıltıları var,kurbağalar ve ağustos böcekleri yok :(

eminekoç
14-05-2008, 09:20
tülay hanım...ben emine, aynı sorunu yaşıyorum. çözüm bulabildiniz mi? en büyük sorun komşularım rahatsız oluyor. bu kurbağalar sürekli bağırırlar mı yoksa belli dönemlerde mi bağırıyorlar acaba?

posetcay
06-06-2008, 18:33
Forumunuza yeni katıldım. Aslında daha inceleyemedim de. Sadece işim gereği ara ara yaptığım net araştırmalarında farkettim ki bazı havuzlarınızda kurbağa sorunlarınız olmuş. ben kurbağa yetiştiriciliği üzerine ihtisas yaptım.

Kurbağalarınız Rana ridibunda türüne çok benziyor. gerçi ele almadan anlaşılmaz. deri renkleri yaşadıkları ortamın rengine göre değiştiğinden dolayı dışarıdan bakınca anlaşılmıyor ama o büyük kurbağa bana o izlenimi verdi. Gerçi türünün bir önemi yok. kurbağalardan net olarak şöyle yaparsınız diye bir önerim olacaktı ama anladığım kadarıyla sizin gönlünüz onları öldürmeden uzaklaştırmaya yönelik.

kurbağalar bir gecede 5 ila 10 kilometre kadar yol alabildiklerinden bir havuza er geç geleceklerdir. sizlerin bitki havuzları yaptığı düşünülürse kurbağanın doğal yaşam ortamını aynen taklit ettiğinizden dolayı o ortamdan hiç öyle kolayca ayrılacaklar gibi değillerdir.
Dişi kurbağa 5000 ila 10000 arasında yumurta verir.(R. ridibunda) bunların doğada %10 döllenme oranıyla yumurtlarlar. ayrıca iribaş haline gelene kadar fitolankton ve bentozdaki çürümüş artıklar ile beslenen kurbağalarınız iribaş evresinden sonra başkalaşıma uğrayıp, kurbağacık haline geleceklerdir. Bu evrede ise elinizde %10 canlı kurbağa kalacaktır. Çünkü başkalaşım evresinde ölüm oranları doğada hayli yüksektir. (%90 civarında).
Bir fotonuzda iki kurbağa birbirleri üzerine çıkmış güneşleniyor gibi duruyordu. o pozisyona amplexus denir. Çiftleşme erkek kurbağanın dişi kurbayı karın bölgesinden sıkıca yakalaması ile başlar. Dişinin yumurtalarını cebren ve hile ile uygun ortama döktüren erkek kurbağa hızlıca yumurtaları döller. yumurtalar 16 C'de 3 günde ağız oluşur. bir hafta sonra besin kesesi bitmiş olarak su içerisinde gezerler. bu halde iken yavruların boyları 1 ila 3 mm arasındadır. yumurtalar için söylenebilecek bir söz daha var. her tatlı su canlısı gibi yumurtalar bir materyal üzerine yapışır ve suda batarlar. yumurtaların açılma evresinde bir çok yumurta suyun dibinde olacaktır. anaçlar yumurtalarını koruma refleksine sahiptir. bir çok dişi yumurtalarının yakınında su içerisinde bir hafta kadar bekler. yavrusu 1 .la 3 mm arasına geldiğinde ise anaç artık yavrularını korumaz.
vıraklama sadece erkek kurbalarda olur. dişilerde bazı türlerde hırıltı çıkarabilir ancak genel kural kurbağaların dişilerinde ses kesesi bulunmaz. dişiler ses çıkarmazlar. ö zellikle çiftleşme çağrısı için ses çıkarırlar. yetiştiricilik çiftliğinde edindiğim deneyimime göre 8 türlü ses var. Bu sesler türlere özgü. sesten tür tanımı yapabileceğine inanıyorum.

bu arada belirtelim ki kurbağaklarda çiftleşme sezonu nisan sonu mayıs başında başlar ve ekim ayının ortalarına kadar devam eder. ancak yoğuluklu olarak mayıs haziran aylarında üreme görülür. yani ses daima olacaktır.

kurbağa larvalarının düşmanları çoktur. Forumunuzda bir kaç kişi aslında sazan aryetesi lan japon **** koi balıklarından söz etmişsede bence sizelerin bitki havuzu yaptığı göz öüne alındığında astronot, tropeus gibi karnivor balıkları tercih etmesi daha doğru bir seçim olacaktır. Çünkü sazan balıkları herbivordur ve hem bitkisel hemde hayvansal ağırlıklı beslenirler. yinede balıklar için beslenmede en önemli öncelik protein kaynaklı beslenme olduğundan sazan balıklarıda işinizi göre bilir. Ama sazan balıklarının, nilüfer kemirdiklerini görmesemde belki diğer yumuşak ve sürgünü olan su bitkilerini kemirebilirler. aslında bitkileri doğrudan yemez balıklar. bitkiler üzerinde bulunan mikro böcekleri yerler arayada bitki serpiştirirler diyelim.

son not. kurbağaların 30 gr dan küçükleri kolay kolay ses çıkartmaz. çünkü ses keseleri var olsa bile üreme yaşına gelmediğinden dolayı ihtiyacı yoktur ses çıkartmaya. Ülkemizde yaşayan Tüm kurbağaları güvenle elleyebilirsiniz. siğil tehlikesi yoktur. tam ismini bilemiyorum ama siğil su içerisindeki bakterilerden kaynaklanıyor. siğil için çalıştığım yerdeki işçilerimden biri bir bitkinin sütünü siğilin üzerine düzenli sürerek bir haftada geçirmişti. sanırım doktorlarda ilaçları da vardır.

kurbağaların yavruları sivri sinek larvalarını, büyükleri ile küçük balık yavrularını, dana burnu gibi cüsseli böcekleri, kurtları solucanları, sinek ve sinek kurtlarısı severek tüketirler.

tüm kurbağarın düşmanları ise, köpekler, kediler, tilkiler, kunduz, fare, porsuk, kuşların tamamı bazı balıklar kurbağalar ile beslenebilirler.

not 2: kurbağalar kışın ölmez, hava sıcaklığı 10 C'nin altına indiğinde kış uykusuna yatarlar. toprağın içine gömülerek kışı burada geçirir. ara ara uyanarak beslenir ve tekrar uyku durumuna geçerler.

kurbağaları kontrollü bir şekilde havuzlarınızdan toplayabilirseniz başka bir su ya yakın yere götürünüz. taşıma için poset değilde çuval, patates soğan fileleri, **** bidon gibi bir malzeme kullanabilirsiniz. gündüz avlanacaksanız gün ışığının dik geldiği anlanda değil sabah saatlerinde **** akşam saatlerinde yapınız çok çok daha kolay olur. ani hareket etmeden elinizle yavaş yavaş toplayabiirsiniz.

toplu olarak öldürmek isterseniz, suya bakır sülfat (göz taşı) atabilirsiniz. litrede 10 mg olacak şekilde suya atarsanız olur. aynı şekilde kireç litreye 5 gr ila 10 gr kadar. kurbağalar bir çok pestisite duyarlı olup çok küçük miktardaki dozları onları öldürmeye kafidir. ancak vücutlarındaki su oranı yüksek olduğundan dolayı bayılma gözlenr gözlenmez toplanmaya başlaması sağlığınız ve göz zevkiniz açısından iyi olur. ancak yapay olarak oluşturduğunuz rortamda su canlıları beslemenizi ve kurbağa, balık, su bitkisi, ilişkisini yürütmenizi sağlık veririm.

karnivor balık türleri için aşağıdaki linkten renginden hoşlandığınız balıklardan etçil olanları seçiniz.
http://www.akvaryum.com
balık besleme konusunda ise ara ara yem atmanız dışında çok istekeri olmayacaktır. korkmayınız. akvaryumdaki su şartları ile balık havuzundaki su şartları açısından havuzu bulunan sizler balık yetiştiriciliği açısından daha şanslı ve başarılı bir yetiştiriciliğe daha yakın sınız. ayrıca suyu oksijenlendirmek, ph ayarlamak gibi işlere akvaryumcular kadar çok itina göstermeyeceksiniz. çünkü akvaryumların hacimleri çok sınırlıdır ve sistemde ki canlı yükü sizin havuzunuza göre çok fazladır.

tugo
06-06-2008, 23:05
Sayın posetcay,
Çok güzel ve bilgilendirici yazmışsınız, teşekkürler.
Detaylı olarak http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=8626 bağlantısında bahsettiğim benim ortamımda, olay aynı sizin dediğiniz gibi gelişti ve yumurtaları gördüğümden birkaç gün sonra ses ve görüntü olarak kayboldular. Geçen hafta bir geceliğine yine tek bir ses geliyordu, hatta yavruları kontrola geldi diye düşündüm ve o günden beri yine ortada yoklar. Havalar da sıcak olduğuna göre, öğrenmek amacıyla çok merak ediyorum, niye yoklar? Çok uzun zaman oldu. Bu konuda bir bilginiz varmı lütfen?

İribaşların sayısı herhalde koi balıkları (10-15 cm.lik) yüzünden hızla azaldı, şimdi neredeyse 30-40 adet civarındalar diyebilirim. Artık belirli bir büyüklüğe eriştikleri için olsa gerek, koilerin saldırısına uğramıyorlar gibi. Bağırmaları hep böyle üreme dönemiyle kısıtlı kalacaksa hiç mesele yok ama diğer arkadaşların bahsettiği gibi süregelecekse tabii komşular açısından rahatsızlık verici.

Ama niye ve nereye kayboldular, gerçekten merak ediyorum. Tekrar teşekkürler.

posetcay
10-06-2008, 21:57
Öncelikle bir düzeltme yapamadan geçemeyeceğim. Kendi yazımda sizlere karnivor yani daha çok hayvansal besin tercih eden balıkları önerirken tropeus cinsini de önermişim. Fakat daha sonra hatırladım ki bu cins herbivor, bu nedenle bu cins yerine callus cinsi balıkları öneriyorum.

Sizin yazınızı okudum, hyla areobola o kurbağa. Adı gibi ağaç kurbağası. Su kenarında ki yüksek yapılı bitkilerin üzerine çıkarlar. Çokta dokunmuşluğum var ama sizdeki gibi hiç rahatsızlık duymamıştım. Ancak şunuda belirteyim ülkemizde zehirli kurbağa türü yok. Ama bazı kurbağaların derilerinde ki mukus salgısında, bazı insanlarda allerjik etkileri olan kimyasallar mevcut. Bir de Bufo cinsi kara kurbağalarında (siğilli kurbağa) gözün hemen arkasındaki kulaklarından çok korktukları zaman sütümsü bir damla sıvı çıkıyor. Bu sıvı gözle temas etmesin. sadece kızarıklık yapıyor. tüm kurbağalar aşırı korktuklarında idrar bırakırlar bu hayvanların idrarları amonyak ve bileşenleri bakımından zengin. elleriniz de bu şekilde bir tahriş meydana gelmiş olabilir.

Sorunuza gelince çok sebebi olabilir ama ilk olarak zaten yumurtlama için su kenarına gelmişlerdi, eşleşme sezonu bu kurbağalar için bitmiş olabilir. yanlız bir kaç parti ile ürerler yani yine gelebilirler.

Şimdi işin eğlenceli yanına gelirsek, Koiler, kurbağa yavrularının çoğunu severek talan etmişlerdir. o kadar kalması normal. Başkalaşımdan sonra koi yumurtalarını talan sırası da kurbağalara gelecek merak etmeyin. Yani havuzunuzda kurduğunuz doğal denge tıkır tıkır işliyor gibi.

Aşırı sıcak ve birden kapanan güneşli günlerde çok vıraklamazlar. O ağaç kurbağasının muhteşem bir vıraklaması vardır. Neredeler derseniz, daha fazla böcek olan ve yakınlarında kuruyan derilerini kolayca ıslatacakları ağaçlık bir yerlerdedirler. Kurbağalarda yeni farkettiğim biyolojik bir gözlem de (yakın zamanda bilimsel yayın haline getireceğim) üreme sırasında dişi bireylerin aşırı azalmasıdır. sebebi ise erkek bireyler çiftleşmenin kolay olması için dişiyi çok çok yorup, su altına çekerek bayılmalarına neden olmaları. bu şekilde bazen günler süren çiftleşmelerde dişi bireyler ölmekte. Ama yavrularında büyük kısmı dişi bireyler ve çok hızlı büyüyorlar.

Vıraklama konusunda yine söyleyeyim havuzunuzu ziyaret eden sadece ağaç kurbağasıysa sorun yok ama diğer cinslerde geliyorsa kesin olarak şunu söyleyeyim yine gelecekler, bir iki hafta şarkı türkü söyleyip yine gidecekler. bu böyle Ağustos sonuna kadar süre gelecektir.

tugo
11-06-2008, 00:14
Bu arada geldiler bile:)) İki gün kaldılar, bugün yoklar. Esasında ben hem kendilerini hem de seslerini seviyorum ama havuz sonradan yapıldığı için, komşular rahatsız oluyorlar diye üzülüyorum. Sesleri koro halinde değil zaten.

Denge konusunda haklısınız, ufacık bir su topluluğunda neler oluyor neler, takip etmek çok zevkli.

Tekrar teşekkürler.

negif
05-07-2008, 08:36
benim de iki adet koi balığım var sizin dediğiniz gibi öyle geniş havuzları yok malesef fanusta yaşıyorlar. geçen yıl bir arkadaşıma yavru olarak gelmişlerdi oğlum heveslendiği için 4 tane de ona verdi. 2 tanesi öldü. bu sbah zayıf olan (sanırım erkek) şişman olanı(sanırım dişi) kovalayıp duruyordu. ben de şişman olanı başka bir kaba koydum. geçen yılki yavrunun bu yıl yumurtlama imkanı yoktur heralde değil mi? bu konuda fikirlerinizi benimle paylaşırsanız sevinirim.

negif
07-07-2008, 15:26
kimse cevap vermemiş kendi sorumu kendim yanıtlayım. mümkünmüş, çünkü balığımız yumurtladı. bakalım çıkacaklar mı, çıkarlarsa yaşayacakar mı?

tugo
07-07-2008, 16:39
Ben de merak ediyordum, sizden öğrenmiş oldum.
Havuzdaki vaziyetleri gün gün takip ediyorum ama tabii tabiata açık bir yer olduğu için olaylar çok karışık. Son aylarda 4-5 çeşit yumurta gözlemledim, bir tek kurbağa yumurtalarını tanımlıyabildim, diğerleri de herhalde çeşitli sineklere aitti. Bir de ufak salyangoz yavruları belirdi. Koilerde ses yok veya yumurtaları kurbağalara yem oldu.

Hasan Lalezar
11-07-2008, 23:26
Koi lerinizin akvaryumda yumurtlaması ne güzel. Benimkiler havuzda iki yıldır ama hala bir ses yok bakalım bekliyoruz...

yasarhakan
17-07-2008, 15:49
Yukardaki birkaç mesaja çok şaşırdım doğrusu.

Fanusda yumurtlayan koi'ler, havuzda balıkması önerilen tropheuslar, callus'lar (calvus'dur doğrusu)

Koi'lerin fanusda üremeleri imkansız ve şimdiye kadar hiç rastlanmamış bir şeydir.

Poşetçay'ın ise tropheus ve calvus'u beslemeyi bırak gördüğünü bile zannetmiyorum. Afrika Tanganyika gölüne endemik olan bu türler geniş akvaryumlarda ancak tecrübeli akvaristler tarafından beslenebilir.

otugay
10-08-2008, 22:01
Oldukça yeni bir üyeyim ve bu konu başlığına ilk defa girdim. Bu konu için sanırım Tülay hanımın kurbağalarına teşekkür etmemiz lazım:). Tülay hanım anladığım kadarı ile önerileri dinlememiş ve bence çok iyi yapmış. Özellikle kimyasal kullanımı ve havuzun boşaltılmassı ile ilgili olanları.

Benim bahçemde de 15 senedir Tülay hanımın havuzunun çok benzeri var. Tülay hanım belirtmemiş ama benimkinde herhangi bir izolasyon yok, dibi toprak yanların bir kısmında dökme taş var. Önceleri çok yoğun alg problemim varddı. Algler ile doğal olarak başa çıkabilmenin basit bir kuralı var. Yüzeyin 1/3'ü gölge olacak, 1/3'lük kısımda da zemine suya oksijen veren bitkilerden olacak. Şu anda yaklaşık bu oranda nilüfer ve oksijen veren bitki var. Ayrıca kırmızı süs balıkları da koydum.

Şu anda hiçbir alg problemim yok. Ayrıca bu minik eko sistemde kendileri gelen su yılanları (2 cins), su kaplumbağaları, yengeçler, semenderler, çeşit çeşit böcekler ve tabi kurbağalar var. Yalı çapkını, gri balıkçıl ve balaban mevsimine göre balıklarımı yemeye geliyorlar (onların da dengelenmesi lazım). Bunların dışında bir adet ördek de bir senedir burada konaklamaya karar verdi.

Şu anda hiçbir cinste aşırı çoğalma yok, denge içinde yaşıyorlar.

burcuaras
20-10-2008, 12:03
Tülay hanım

Türkiyede süs havuzu uygulamalarında larva mücadelesinde kullanılmak üzere huwa-san tr50 kullanılmaktadır.Sorununuzu çözeceğini düşünüyorum.Uygun dozu uyguladığınız taktirde yosun ve larva probleminiz yeşil örtüye zarar vermeden sizi sonuca götürecektir.

Burcu ARAS
Belga Sağlık ve Zirai Ürünleri San.Tic.Ltd.Şti
Bursa Bölge Müdürlüğü
FSM Bulvarı Ümit 2 Apt. No:10 K:3 D:7 PK:16200 Nilüfer - BURSA
Gsm :(0533) 267 90 16
Tel :(0224) 245 64 62
Faks :(0224) 245 97 34
e-mail :bursabelga@belga.com.tr
web :www.belga.com.tr

Mavi_Deniz
22-11-2008, 10:01
Açıkçası kurbağaları çok seven ve bu konuda bilgi sahibi olan biri olarak, kurbağa larvalarının su mercimeği dışında herhangi bir su bitkisine zarar vereceğini sanmıyorum. Öte yandan bir bahçenin içindeki havuzda sürekli kurbağa üretmeyi denemiş olmama rağmen başaramadığım halde, nasıl larvaları üretmeyi başardığınızı merak ediyorum. En kısa zamanda cevabınız bekliyorum.

Saygılarımla, Deniz Ortayay

tugo
22-11-2008, 11:38
Benim havuzumdaki milyonlarca larva, koiler ve belki başka nedenlerden neredeyse tamamı telef olduktan sonra, son kalanlar ayakları çıktıktan sonra havuzu terk ettiler ve yaz sonunda onları bahçedeki küçük deliklere girer çıkarken gördüm, tabii artık ortalıkda yoklar. Nisan ayında tekrar görüşmek üzere herhalde. Bendeki tür, sürekli suda kalmıyor, ergenler yumurtlamayı takip eden 2-3 gün içerisinde havuzu terk ediyorlar, larvalar da ayaklandıktan sonra. Sürekli suda yaşıyan kurbağalar ayrı bir tür olsa gerek.

kaktüs
20-04-2009, 16:13
Oldukça yeni bir üyeyim ve bu konu başlığına ilk defa girdim. Bu konu için sanırım Tülay hanımın kurbağalarına teşekkür etmemiz lazım:). Tülay hanım anladığım kadarı ile önerileri dinlememiş ve bence çok iyi yapmış. Özellikle kimyasal kullanımı ve havuzun boşaltılmassı ile ilgili olanları.

Benim bahçemde de 15 senedir Tülay hanımın havuzunun çok benzeri var. Tülay hanım belirtmemiş ama benimkinde herhangi bir izolasyon yok, dibi toprak yanların bir kısmında dökme taş var. Önceleri çok yoğun alg problemim varddı. Algler ile doğal olarak başa çıkabilmenin basit bir kuralı var. Yüzeyin 1/3'ü gölge olacak, 1/3'lük kısımda da zemine suya oksijen veren bitkilerden olacak. Şu anda yaklaşık bu oranda nilüfer ve oksijen veren bitki var. Ayrıca kırmızı süs balıkları da koydum.

Şu anda hiçbir alg problemim yok. Ayrıca bu minik eko sistemde kendileri gelen su yılanları (2 cins), su kaplumbağaları, yengeçler, semenderler, çeşit çeşit böcekler ve tabi kurbağalar var. Yalı çapkını, gri balıkçıl ve balaban mevsimine göre balıklarımı yemeye geliyorlar (onların da dengelenmesi lazım). Bunların dışında bir adet ördek de bir senedir burada konaklamaya karar verdi.

Şu anda hiçbir cinste aşırı çoğalma yok, denge içinde yaşıyorlar.

Nerede bu havuz çok merak ettim :D Eğer İstanbul'daysa çok ama çok şanslısınız.

tugo
20-04-2009, 16:35
Evet ilk kurbağalarım Mart ayında geldi. Bu sene erkenciler. Şu ana kadar 2 yumurtlama gerçekleşti ve ilk larvalar çıktı.
Geçen sene 20 Nisan civarında gelmişlerdi. Davranışlarını not ettim. 10-12 günlük bir serenad süreci sonunda yumurtlamanın gerçekleşmesinden sonra bir süre sesleri kesiliyor sonra yine bir yumurtlama süreci başlıyordu. Bu şekilde 4 dönem geçirip sonra da havuzdan çıktılardı. Minikleri arasıra bahçenin orasındaki burasındaki deliklerde görüyordum.

Bakalım bu seneki davranışları geçen sene tuttuğum notlara uyacakmı.

kaktüs
20-04-2009, 16:41
Kısa film de çekin :D Mini belgesel

otugay
20-04-2009, 21:57
Nerede bu havuz çok merak ettim :D Eğer İstanbul'daysa çok ama çok şanslısınız.

Havuz Silivri'nin Kurfallı köyünde. Bu arada erguvani balıkçıl da geldi.:p

kaktüs
20-04-2009, 22:15
Hadi canım?!? O zaman bizim de ziyarete gelme vaktimiz gelmiş demektir :P

Yahu benim bildiğim su kaplumbağaları sıcak iklimlerde yaşıyor. Silivri pek de sıcak sayılmaz. Bak çok özendim şimdi.. Nasıl olur? Bu manzarayı görmek gerek. Balıkçıllar, su yılanları, kurbağalar...

Buradaki ekosistemde (benim bahçede) sadece fare kedi köpek ve kuş var (güvercin, serçe, kumru karga)... :D Şöyle değişik şeyler de olsa fena olmazdı.

otugay
20-04-2009, 22:36
Sayın Kaktüs, soğuk fark etmiyor çünkü kışuykusuna yatıyorlar. Henüz bir cins su kaplumbağası çıktı.

Bu arada sizinkiler de iyi bir başlangıç. Ufakta olsa bir köşeye havuz koyun bakın neler oluyor.

kaktüs
21-04-2009, 08:07
:) Şehir merkezinde böyle şeylerle karşılaşırsam benden daha keyiflisi olamaz heralde.
Hmm molozlu bahçeye havuz mu düşünsem :D

furkan can
12-12-2010, 19:39
Biz küçükken kurbağalardan uzak dururduk. Siğil atarlar diye.Zamane kurbağaları atmıyor galiba. :)

annemlerde öyle diyorlar.Beni bu yaşta korkuttular.Siğil genellikle kurbağaların üzerinde olan küçük tümseklerden oluşan yaralardır.kurbağalarla yakın temasta olunca aynısı bildiğim kadarıyla elinizde oluyor.bedinimizin diğer yerlerinde de olduğunu bilmiyorum.siğilleri patlatınca daha büyüğü ve daha çoğu çıkıyor yani korkunç birşey fakat bir bir süre ellemeyince geçiyormuş.Afedersiniz eşek yalayıca geçiyormuş:p.http://www.google.com.tr/imgres?imgurl=http://www.kadinlariz.com/wp-content/uploads/2010/08/sigil-tedavisi.jpg&imgrefurl=http://www.kadinlariz.com/saglik/genel-saglik-bilgileri/sigil-nedir.html&usg=__onO5F4yixLQucOts2xHr4gmfans=&h=320&w=320&sz=13&hl=tr&start=0&zoom=1&tbnid=f1mqUT77NbHfQM:&tbnh=139&tbnw=145&prev=/images%3Fq%3Dsi%25C4%259Fil%26um%3D1%26hl%3Dtr%26s a%3DN%26biw%3D1440%26bih%3D716%26tbs%3Disch:1&um=1&itbs=1&iact=hc&vpx=1174&vpy=67&dur=890&hovh=225&hovw=225&tx=153&ty=118&ei=YxcFTa3lOoP_8AbO57CbBg&oei=KhcFTe7qK9yrnAfcwInoDQ&esq=6&page=1&ndsp=28&ved=1t:429,r:6,s:0

şehnaz
12-12-2010, 20:14
Cocukluğumda arkasından koşmadığım ( zavallı ) hayvancık kaldığını sanmıyorum, asla siğilim olmadı . Merak ettim , kurbağ istilasında son durum ne oldu ?

cigdoos
31-12-2010, 23:39
bende merak ettim açıkcası son durum nedir.

Yusuf Yalçın
01-01-2011, 09:15
24. mesajdaki kurbağanın cinsi ve türü hakkında bilgisi olan var mı?

şehnaz
01-01-2011, 15:43
Sanırım - Hyla arborea- , emin değilim .

çiftçi5234
02-06-2011, 15:03
acaba havuzun etrafına cibinlik türü küçük gözenekli ağ gersek kurbağaları önleyemezmiyiz acaba ? bence uygun bir usülle bu uygulanırsa kurbağalar havuza larva bırakamazlar
değilmi ? en kısa zamanda cevap bekliyorum şimdiden allah razı olsun

erolemre
03-05-2013, 14:14
suya çok az elektrik verin bunu nasıl ayarlarsınız bilemem ancak benim havuzumda kurbağları elektrik çarptı taşlara değen kurbalar şoka girdi topladım havuzdan 10 dk sonra kendine geldiler başka bir göle götürdüm bıraktım.(elektrik kasten verilmedi motorun takıldığı priz şase yaptı bende sonradan farkettim bunu yapacak olan arkadaşlar çok ince düşünsün )

nurcanaybay
03-05-2013, 20:01
Elektriği kasten vermemişsiniz tamam da bu yöntemi bir başkasına nasıl önerebiliyorsunuz onu anlıyamadım.

Umarım kimse böyle birşey yapmaya kalkmaz.

nurcanaybay
03-05-2013, 20:04
acaba havuzun etrafına cibinlik türü küçük gözenekli ağ gersek kurbağaları önleyemezmiyiz acaba ? bence uygun bir usülle bu uygulanırsa kurbağalar havuza larva bırakamazlar
değilmi ? en kısa zamanda cevap bekliyorum şimdiden allah razı olsun


Geceleri havuzun üzerini örtmekte işe yarayabilir .Havuz da balık varsa
bu da engelleyici olabilir , emin değilim ama balıklı havuzlarda larva bırakmadıklarını düşünüyorum.

erolemre
04-05-2013, 15:23
haklısınız öneri yanlış ancak profesyonelce yapılırsa bir sorun olmuyacaktır yoksa kötü bir öneri bundan şüphe yok.çok dikkatli ve elektrik işinden ileri derecede anlayanlara yaptırılabilir kişisel olarak yapılmamalı

kurbağlar balıklı havuzlardada yavru bırakır bunun balıkla bir ilgisi yok sadece balıklar yumurtaların bir kısmını yer.