PDA

View Full Version : 2019 yılı ceviz hasadımız (Hasat verim ve hasat sonu fiyatlama)




vosvos17
14-10-2019, 03:01
2019 Yılı ceviz hasadımızı gerçekleştirmiş bulunmaktayım.Allaha hamdolsunki kazasız belasız bir şekilde hasadımız bitti.
7. Yaşındaki bahçemizden hasat ve hasat sonu tespitlerimi paylaşmak istiyorum.
Konunun devamında ırklar arasındaki karşılaştırmaları da detaylı bir şekilde sizlerle paylaşacağım.
Elimdeki mevcut ırklardan Chadler,Perdo,Howard,Meylannaise,Tulare,Franguette ,Kaman1 gibi çesitleri çok detaylı olarak inceleyeceğiz.
Bu çeşitler hakkında çok şeyler yazıldı, çizildi.
7 yaşındaki bir ağaçta verim ve hasat sonu cevizi pazarlama şeklindeki bir kaç yöntemi avantaj ve dezavantajlarıyla birlikte konu içerisinde paylaşacağım.
Bu konu biraz uzun soluklu bir konu olacağından konuya ara ara ve her çeşidi en hassas noktasına kadar resimleyerek yol almayı planlıyorum.
Ancak bazı sağlıklı değerlere ulaşabilmemiz için biraz zamana ihtiyacımız var.
Cevizlerimiz doğal yollardan kurumaya bırakıldığı için analiz öncesi iyice kurumaları bize daha sağlıklı sonucu verecektir.
Bu gün itibariyle 15 gündür güneş ışığı görmeyen ranzalarda tek sıra halinde kafes tellerinin üzerinde kurudular.
Kuruma süresince gölge ve havadar bir ortamda bu süreci tamamladılar.
Süreyi bir hafta daha uzatıp analizlere geçmeyi planlıyorum.

Her çeşitten 10 ad en iyi meyveleri seçerek aldım.
Sadece Tulare çeşidi iki yıllık bir fidan olduğundan ondan malesef iki ad numune alabildim.Fikir vermesi açısından faydası olacaktır.
Numune sayısı ne kadar fazla olursa o kadar sağlıklı fikir verecektir.
Konuya 2 dönüm arazide 7.5 x4 dikim sıklığıyla dikilen Pedro çeşidi ile giriş yapıyorum.
Bu çesidimizde 7 yaşında en iyi verimi aldığımız ağaç yeşil kabuk makinede soyulduktan sonra yaş halde 50 kg dır.




vosvos17
14-10-2019, 03:39
Pedro çesidi hakkında analizlere başlamadan önce bu çeşit hakkında biraz bilgi vermek istiyorum.
ARTILARI
1- Kesinlikle tozlayıcı istemeyen bir çeşit (Mevveler hasat iriliğine gelene kadar bile erkek çiçek üretebiliyor)
2- Yan dal verimi yüksek bir çeşit.
3 -İnce kabuklu (Kabuk kalınlığı 1.1 ve 1.2mm)
4 - Meyve tutumu korkunç güzel.
5 -İç randımanı % 47 (1kg kabuklu cevizden 470 g iç çıkıyor)
6 -İçi bütün çıkıyor ,kabuk yapışması zayıf ,İç rengi sarı.
EKSİLERİ
1- 35 derecenin üzerinde güneş yanıklarına karşı hassas.
2- Çok fazla meyve tutumu dolayısıyla meyvelerin kalibreleri düşük olabiliyor.(Ancak yinede standart 1. sınıf meyve çapı olan 28 mm nin çok üzeri 33 34 mm gibi.
28 mm nin 1 sınıf olma kriteri bakanlığın ithal cevizler ile ilgili yazısından alıntıdır.)
3-Dikine değilde yere parelel giden bir yandan yapısı var.Fazla meyve tutumu ile oluşan bu ağırlık lider dalları bile neredeyde 45 derece açıya kadar yatırabiliyor ve ağaçlarda şekil bozukluklarına sebebiyet verebiliyor.
4- Soyma makinesinde ince kabuğu nedeniyle kırılmalar oluyor.
SONUÇ
Muhteşem meyve tutumu,tozlayıcı istememesi ,hastalıklara karşı direnci gayet iyi bir çeşit.
Güneş yanığı kaolin kiliyle % 95 gibi başarıyla engellenebiliyor.
Hasat Eylül sonu Ekim başı en uygun zaman.
Fakat kabuklarının ince olması soyma makineleri için sorun teşkil edebilir.(Devir ayarlı makinelerde de sorun olabileceğini tahmin ediyorum )
Yinede 7. Yaşında 50 kg ürün verebilen bir çeşitte bu olumsuzluklara rağmen kesinlikle düşünülmesi gereken bir çeşit.

Bu bahçede her yıl yoprak analizi yapıldığı ve gübreleme programının kontrollü bir şekilde uygulandığını belirtmek isterim.
Gübreleme programından daha fazla gübrede atıyorum.
Ağaçlardaki meyve tutumu inanın insanı korkutuyor.
Cevizler küçük ve içini dolduramayacak diye korkarak fazlasıyla gübre atsakta malesef ağaç alabildiği kadar gübreyi alıyor.
Çok gübre atmakla iri meyvede olmuyor����

vosvos17
15-10-2019, 03:20
Hasat sonu bir kaç resim paylaşalım

AkisSoftware
15-10-2019, 07:50
Mükemmel bir konu açmışsınız. Rabbim bol bol kazanç versin. Benim gibi bu konuya ilgisi olan kişilere ışık tutacak bir konu. İlgi ile izlemeye devam...

dongyul
15-10-2019, 19:43
Bereketli olsun gerçekten çok güzel görünüyorlar ayrıca karşılaştırma yapmanız bilgiler müthiş ellerinize sağlık.

vosvos17
16-10-2019, 02:59
Merhaba arkadaşlar
Bu akşam çeşitler arasındaki özelliklere girmeden üreticiler için en mantıklı satış stratejisinin üzerine bir yazı ile giriş yapıyorum.
Bu yıl ilk defa bizim bölgemizde yeşil kabuklu olarak ceviz alımı yapılmış.
Cevizi toplaması sizden.Yeşil kabuklu olarak kg fiyatı 6TL.
Bir tane cevizi yeşil kabuklu olarak tarttık.
58.79g geldi.
Yeşil kabuk 32.63g
Yaş ceviz ise 25.42 g geldi.

1kg yeşil kabuklu ceviz 17 ad eder.
6TL/17ad = 0.35 TL eder.(Yeşil kabuklu tane ağırlığının fiyatı )

Yeşil kabuk soyulduktan sonraki fiyat ise bu bölgede pazarlada 20 TL olarak gidiyor.
25 g geliyor bir ceviz
1000/25 = 40 ad eder.
20TL /40 ad = 0.50TL eder tanesi.(Yeşil kabuk soyulmuş yaş cevizin tane fiyatı)

3. Seçenek kuru olarak satmak.
Aşağıda da verilerini göreceğiniz gibi aşırı verime yatan bir ağaçta kurumuş bir ceviz ortama 10 g a kadar düşmekte.
Bu da 1kg için 100ad cevize tekamül eder.
Ben fiyat olarak 30 TL den veriyorum.
30TL/100ad =0.30 TL tane fiyatına denk gelir.
Şimdi özet olarak
1 -Yeşil kabuklu ve hiç uğraşmadan satmak 0.35TL
2- Yeşil kabuğu soyup satmak 0.50 TL
3-Kurutulmuş olarak satmak 0.30TL
Görüldüğü gibi kuru olarak cevizi satmak en mantıksızı.

Diğer iki seçenekten hiç uğraşmadan yeşil kabuklu satmak ve kabuğu soyupta 15 TL gibi bir fiyata satabilmek bile çok daha mantıklı.

Piyasada ceviz fiyatları acayip dalgalı gidiyor.
Yaş bir ceviz kuruma ile % 35 fire veriyor.Yani1.5 kg yaş ceviz size 1 kg kuru cevizi verecektir.
1.5kg yaş cevizde zaten 30TL yapacaktır.
Görüldüğü ve hesaplandığı üzere 20TL ye kuru ceviz almak imkansızdır neredeyse.

Zaten yurt dışından da 3.75 USD gibi bir paraya getiriyorlar.
O da yaklaşık 22TL civarı eder.
Bunun üzerine % 25 raf ücreti ilave ederlerse 27.5TL gibi bir fiyat ederki bu fiyatta geçen sene ürünü olan cevizlerin fiyatıdır.

Bu cevizlerdeki randımanda % 40 a düşmüş oluyor.Bizzat alıp tarttım.
Halbuki aşağıda kendi numenelerimdem aldığım oranlarda randımanın % 46 gibi olacağı tespit edilmiştir.
Birde üretici formunda olduğumuzdan benim tartım hiç eksik tartmaz.
1kg 1100g gelir 5 kg 5.500g gibi.
Yani müşteri yeni üründe en az % 9 daha fazla kazançlı olacaktır.

vosvos17
16-10-2019, 03:23
Pedro çesidi analizi
Resimlerde cevizlerin içerisindeki kabın darası alınmadığından 115.06g tartmışım.
115.06 -14.70 =100.37g (10 ad kuru cevizin ağırlığı)
10.37 g tane ağırlığı eder.
46.02/100.37 = % 45.85
1kg kabuklu ürün 458g iç verir.
Pedro ırkında bu oran 1 kg için 470g dır.
Resimlerde isaret içerisine alınan bir ad üründe güneş yanığı gibi bir durum sebebiyle kuruma tespit edilmistir.
Bu da cevizin iç ağırlığına direk etki etmiştir.
Söz konusu ceviz hasarsız olmuş olsaydı ve 1 g ağırlığı artsaydı zaten randıman % 47 olacaktı.
Ürün % 2.5g gibi hata payıyla üretilmiştir.☹️☹️.
Zaten her kilo için en az % 5 hata payı hesaplanıp paketleme yapmaktayım.Malum kapalı bir ürün satıyoruz bu sebeble kilo da 3 5tane fazla atarak bu ihtimali ortadan kaldırıyoruz.

Bu arada incelememi yaptığım cevizleri seçilmiş olarak değil, rastgele elime ne gelirse alarak gerçekleştirdim.
Bu şekilde daha sağlıklı olacağını düşündüm.
Kabuk kalınlığı 1 mm den 0.8 mm ye kadar olduğunuda tespit etmiş bulunmaktayım.
Özellikle 0.8 mm olan cevizin alt kısmı soyma makinasın da da en çok hasara maruz kalan yeri.
Kolay kırılma,bütün çıkma ve lezzeti gayet güzel,verimi her cinsten açık ara fazla bir çesit.
Bu fazla verim çapta küçülmeye ,ince kabuk makinada zaiyata ve güneş yanığına hassas bir çeşit(35 derece üzeri) olarak karşımıza çıkıyor.
Güneş yanığı kaolin kili ile çözülebiliyor.Aşırı meyve tutumunu da biraz ağır budama yaparak çözmek gerekiyor.
Diğer ırklardan farklı olarak sert budama isteğinin bu sebeble tavsiye edilmesinin nedenide bence bu kadar fazla meyve tutması.

Daha önce bahçe kurup değişik çesitleri eken ve gözlemleyen birisi bana sürekli Pedro diyordu.
Pedro daki verimin diğer ağaçlarda olmadığını söylüyordu.
Bir kaç yıl önce bir fidan satıcısı Chadler çeşidini kesip Pedro aşılamak isteyenler olduğunu söylemişti.
Bende bunun tozlama sorunundan olduğunu düşünmüştüm.
Bu yıl kendi bahçeme 1km uzaklıktaki chadler bahçesini gördüm.
Hasat sonu sahibi verim az diye yakınıyordu.
Demem o ki Pedro da bu verim kaybını hiç görmedim.
Bu sene aşılanacak 15 civarı ağacım var.
Hiç düşünmeden Pedro aşılayacağım.
Çünki o bir PRENSES.
CEVİZLERİN PRENSESİ...������
Son olarak
Ekim 4 de hasadımızı yaptık. Kadıoğlu Vibepro traktör arkası silkele makinası almıştım.Silkeleme makinası gayet güzel.
Tasarımı güzel,şasesi güçlü.
1.5m ve üzeri 15 cm çapındaki dallarda ve tepeye uzanan dallarda son derece başarılı.
Bu alet hasadımızı çok hızlandırdı.Tavsiye ediyorum

vosvos17
16-10-2019, 04:08
Pedro kabuk kalınlıklarını ve 7.yaşında 50 kg yeşil kabuktan ayrılmış ürün resimlerini paylaşıyorum.
Hedefimiz 8. Yaşında 30 kg üründü.
Allaha hamdolsun.7. yaşımızda bu rakamları gördük.

vosvos17
16-10-2019, 12:28
Kaman 1 Analiz
Muhteşem lezzeti , dolgun içi ile gerçekten çok özel bir çeşit.Daha önceki senelerde % 52 ye kadar randımana ulasabildiğimiz bu çeşit bu sene sıcaklarında etkisiyle olsa gerek gerek iç kalitesi,gerekse randımanında az bir düşüşle incelememizde beni şaşırtan bir çeşit.

Muhteşem lezzet ve aroması, Pedro gibi kat ve kat daha verimli bir çeşidin karşısında ticari olarak hayatını devam ettirmesine malesef yeterli olmuyor.
Güneş yanıklarına hassas hastalıklara pek dayanıklı değil.Meyvenin albenisi pek yok.
Ancak çok lezzetli bir çeşit.Sadece lezzet için ekilecekse Kaman 1 gerçekten on numara bir lezzete sahip.

Bu çeşidi paketleme yaparken 2 kez 100 er adet olarak sayıp tarttım.
100ad i 1040g ve 100ad i 970g geldi.
Tane adedi 10g civarlarında.Kabuk kalınlığı 1.5mm gibi.
İç randımanı da % 50.7 (1 kg kabuklu cevizden 507 g iç çıkabiliyor)
(55.14/108.74 = % 50.7)
İncelenen her bır ırkı ilerleyen günlerde bütün özellikleriyle birlikte tek bir kayıt altında yayınlayacağım.
Şimdilik çeşitlerin görünüş ve randımanlarını paylaşmak yeterli gelecektir.
Cinslerin boylarının ölçümünüde yaptım fakat resimleri 5 er tane olarak atabiliyorum.
Burada amacımız ticari faaliyet konusu olduğundan, ben hobici bir vatandaş olarak uğraştığımdan bu işe yatırım yapmayı düşünenler için verim her zaman birinci öncelik olacaktır.Bu sebeble randıman ve verim ilk önce tercih ettiğimiz kriterlerimiz...

vosvos17
21-10-2019, 18:08
Bu gün tekrar dan Howard ,chadler ,gibi çeşitleri test edecektim.Ancak biraz ağır oldukları için beklemede kalmaya devam edeyim dedim.
Yaklaşık 15 gündür kuruma pozisyonundalar.
Bende farklı bir çalışma yapayım dedim.
Pedro ırkından melezleme ile üretilen Chadler ve Howard gibi çeşitleri bir kare içerisine topaladım.
Enine, boyuna,dikine resimledim.
Buyrun hep beraber bakalım.
Soldan ilk olan Pedro
Ortadaki Howard
Sağdski chadler.
Pedro biraz daha kabuk olarak pütürlü ve daha ince bir kabuğa sahip.
Howard biraz daha az pütürlü bir yapıda.
Chadler ise diğer iki ırka göre sanki zımparalanmış gibi.
Howard ve chadler lar 3 yaşındaki ağaçlardan alındıkları için daha iriler.
Üzerlerinde daha az meyve olan bu iki çeşitin bu kadar büyük olması normal
Pedro ise verime yatmış 7 yaşlı bir ağacın meyvesi.
Resimlerde ne kadar belli oluyor bilmiyorum ama Howard ta çok iri bir calibreye sahip.
Ve iç kalitesi, lezzeti çok iyi diyorlar.
Bakalım testlerimizden nasıl bir sonuç çıkacak bende merak ediyorum...

vosvos17
23-10-2019, 19:08
HOWARD Cevizi analizi
3 yaşında ağaçların meyveleridir.
En ufak 40 mm ve 15.61 g
En büyüğü 45.7 mm ve 16.10 g ağırlığında.
10 ad meyve ağırlığı :152.57 g
İç ağırlığı : 73.19 g
73.19/152.57 : % 48
İçlerinden bir tanesinin içi sanki dolmamış gibi siyah ve buruşuk çıktı.
Buna rağmen 1 kg kabuklu cevize 480 g iç verebilecek bir çeşit.
Zaten çeşit için standart değer 490 g civarlarında.
Bu ağaçlara sadece damladan az miktarda sıvı gübre verdim.
Bu sene itibariyle toprak tahliline istinaden gübreleme yapacağım.
Howard ın iç kalitesini daha iyi bekliyordum.Amber diye tahmin edilen kahve tonlarına daha yakın.
Kabuğun en ince yeri 1.3 mm olarak ölçüldü.
Pedro gibi elle kırılamıyor.Soyma makinelerinde sorun yaşamayacak gibi duruyor.
Lezzeti çok methedilen bu çeşiti iki kişiye tattırdım.
İkiside Pedro daha lezzetli dedi.(Birisi ben diğer kişi de eşim)
Aşağıya pedro ile olan ceviz kabuğu kalınlıklarını da ekliyorum.
Farklar çok bariz.
Ama albenili bir meyvesi var.Ve 48 randımanla bile kesinlikle pas geçilmemesi gereken bir çeşit.
Şimdi sıra resimlerde

vosvos17
23-10-2019, 19:11
İçi bütün çıkıyor.Kabuk yapışması Pedrodan daha fazla.Güneş yanıklarına Pedrodan daha dayanıklı.

vosvos17
23-10-2019, 19:34
Pedro ve Howard kabuk kalınlıkları.

vosvos17
23-10-2019, 19:52
Bu arada cevizlerin içerisinde bulduğum ve yaklasık 30 mm olan,diğer cevizlerin neredeyse minyonu gibi olan Pedroları da sizinle paylaşayım.
Bu calibre yani 28 mm nin üzeri birinci sınır diye geçiyor bakanlığın şartnamesinde.
30 mm boy olarak ufacık bir boy.Nasıl 1. sınıf olarak belirleniyorsa ?
Ancak bu boylardaki en sevdiğim şey müthiş iç dolgusunun olması.
Evet belkide bu zamana kadar bundan hiç bahsedilmedi.
Küçük diye hor görülüp değersiz olarak nitelendirilen şu boylarda terazi de bu çesidin dolgunluğunu ve iç randımanının da kalitesi doğruluyor.
Şu an tartılmış resimleri mevcut değil Bir ara onlarıda atarım.
Fakat gerçek olan şu ki Pedro nun iç kalitesi ve lezzeti bizim üretimimizde Howard dan çok daha kaliteli olarak tespit edilmiştir.
Yarın Cevizlerin Kralı olarak tanımlanan Chadler ı inceleyeceğiz.
Şimdi sizi minyon Pedrolarla başbaşa bırakıyorum.

vosvos17
25-10-2019, 17:50
CHADLER İnceleme
10 ad ceviz ağırlığı: 150.09g
İç ağırlığı 67.79g
69.79/150.09 : % 45.1☹️
İç kalitesi son derece mükemmel.
Diğer ırklardan açık ara üstün.
Kabuğu Howard ve Pedro dan daha kalın.
%49 ile 52 arasında olması gereken randıman % 45 çıktı.
Belkide bu kadar kalın kabuk randımanını düşürdü.
Bir ad ceviz içini tam dolduramamış. O da verime etki edecektir muhakkak ama o bile % 46 nın üzerine randımanını atamayacak gibi.
Şaşkınım işin açıkçası.Daha iyi bir değer bekliyordum.
Meyve boyutları seçmece olduğundan Chadler ve Howard ların irilikleri verime yatan Pedro lardan çok daha iri.
Howard meyve kalibresi olarak Chadler dan aynı yaştaki ağaçlar için daha iri.
Ancak lezzet olarak Chadler Howard tan daha lezzetli geldi bize.
Pedro ve Chadler ı lezzet olarak kıyasladığımızda ise ben şahsen Pedro nun damakta bıraktığı lezzeti daha çok beğendim.
Bu arada bir sonraki yıl 15 kadar âşı yapacağım çeşitler var.
Bu testler ışığında kendime en verimli çeşidi seçeceğim.Bu sonuca görede hangi ırkı seçeceğime karar vereceğim.
Gözlemlerim tarafsızdır.
İncelemeler bitttikten sonra nihai kararımı da açıklayacağım.

vosvos17
25-10-2019, 17:56
Chadler

vosvos17
25-10-2019, 18:05
Buradaki resimlerde de Pedro ve Chadler ın iç kalitelerini resimlemeye çalıştım.
Chadler pedro dan açık ara daha beyaz.Pedro biraz daha damarlı ve esmer bir renk tonunda.
Ancak Pedroların soyma makinesinde soyulduğunu ve buna bağlı olarak hafif su alarak iç tonunun bir tık koyulaştığını belirtmek istiyorum.
Chadler lar seçmece toplandı ve elle soyuldular.
Chadler ın renk olarak tonu bariz açık.Fakat Pedro da asla kötüdeğil.
Son olarak 3 çeşidin kabuklarını koyuyorum
Pedro 0.8 mm
Hovard 1.1 mm
Chadler 1.3 mm gibi.
Ortada en iri olan Howard.Sol baştaki Chadler.Sağ baştaki de pedro.
Resimlerin içerisine benim muhabbet kuşu da girmiş.
O da biliyor ağzının tadını.Cevize hiç dayanamıyor.����

vosvos17
26-10-2019, 10:52
Chadler inceleme 2
Arkadaşlar merhaba akşamdan beri kafamı kurcalayan bu çeşit hakkında bir test daha yapma gereksinimi duydum.
Çesidin teknik verisi ilk incelememizde oldukça düşük çıkmıştı.
İlk denemede inceleme için ayrılan Chadler cevizlerden 5 ad daha alıp bu şüpheyi ortadan kaldırmak istedim.
Çeşidin teknik verilerinde iç oranı % 49 ile % 52 arası olması gerekiyordu.
Son denememde bu çeşit için % 50.5 gibi bir rakama ulaştım.Olması gereken de bu rakamlardı zaten.
Ancak ilk testte neden böyle oldu anlayamadım.
Şimdi son test resimlerini atıyorum.
29.51/58.40 : % 50.5
1kg kabuklu üründen 500 g mükemmel kalite ceviz içi.

dapperdon
26-10-2019, 12:02
Analizleriniz için çok teşekkürler; tek tek incelemeleriniz ve sonrasında karşılaştırmalarınız gerçekten fayda sağlar bir çalışma olmuş. Bu arada hasadınız bereketli olsun, Allah bol kazanç versin.

vosvos17
26-10-2019, 17:52
Analizleriniz için çok teşekkürler; tek tek incelemeleriniz ve sonrasında karşılaştırmalarınız gerçekten fayda sağlar bir çalışma olmuş. Bu arada hasadınız bereketli olsun, Allah bol kazanç versin.
Teşekkür ederim.İyi dilek ve temennileriniz için.
Şunu da belirtmeden geçemeyeceğim.
Malesef bu ülkede üretici kendi ayağına sıkmaya devam ediyor.
Şu an itibariyle fiyatlar karma karaşık.
25 ile 30TL arası bir skala var.
Bu işin 5 sene sonra patlayacağını tahmin ediyorum.İnsanlar 1 TL için bile kaliteyi görmezden geliyor.
UCUZ olması yeterli.
İyi mal üretmenizin hiç bir önemi yok.
1 er 2 şer TL fark için bir çok müşteri kaybettim.
Millet nasıl 1 TL ucuz almanın hesabını yapıyorsa bende ederinde satmaya gayret ediyorum.
Bir ürünü yetiştirip piyasaya sürerken yalvarır gibi alın bu malı dersek o mal elden ayaktan düşer.
Bir sene gözüne bakıp emek ettikten sonra ****** iyi bir fiyata satabilmek hedefimiz.
Ancak bu işlerde kaçınılmaz son geliyor.Tonaj arttıkça prakende satmak zor.
Mecburen toptan alıcıya gidecek insanlar.

Vatandaşın üreticiye çok gördüğü fiyat,Toptancının kurşunu olarak yine kendisine dönecek.

Kısacası bu ülke çifçisinin kaderi bu galiba.
Üret ama kazanma.
Sürünmeye devam et....

vosvos17
28-10-2019, 14:51
Franquetta İnceleme
Bu çesidin meyvelerinden malesef bir kaç tane vardı.Çok deyaylı bir inceleme olmadı ama yinede paylaşmak istedim.
İç randımanını dikkate almadım.Cevizler çok iyi olmadığında n doğru sonucu vermeyecekti.
Ancak iç rengi tatminkar.
Meyve uzun ve pütürlü bir yapıya sahip.
Birde bu meyvenin ağacını hiç sevmiyorum.Uzun sopa vari sürgünler veriyor.
Ama fikir vermesi açısından paylaşıyorum.

vosvos17
28-10-2019, 18:34
Meylannaise
Bu çesitten bir kaç ağacım var aşılayarak çeşit değiştirmek istiyorum.
Meyveleri sayılı olduğundan analizi pek sağlıklı olmasada % 45 iç randımanı var.
İç rengi hafif kahveye dönük ama rahatsız etmiyor.
Kabuk yapışması diğer ırklardan biraz fazla.
Rahat iki parça çıkabiliyor.
Lezzeti eşime göre Howard tan daha iyi.
Bana göre Haword ve Chadlerden daha iyi.
Damağınızda hoş bir aroma bırakıyor.Bence sıralamada Pedro ile kafaya oynar.
Ancak verimi biraz düşük.
Meyve iriliği güzel.
Kabuk pütürlü.
Kabuk kalınlığı da 1.6mm civarlarında.

vosvos17
01-11-2019, 11:40
Elimde olan bir başka çeşidi daha sizlerle paylaşmak istiyorum.
Ne olduğunu bilmiyorum.
Ancak elimdeki çeşidi internetten kıyaslayınca GÜNTEKİN -1 e benzediğini söylemek istiyorum.
Yine de emin değilim yanlışım varsa düzeltiniz lütfen arkadaşlar.
Meyve ağırlığı 14 g ile 17 g aralığında iç randımanı % 51.
İç rengi sarı, albenili,cevizin meyvesi iri ,içi dolgun kabuk yapışması yok.
Lezzeti gayet güzel.

vosvos17
01-11-2019, 11:45
Bir ad ceviz kurumuş olduğundan 10 ad tartımın sağlıklı sonuç veremeyeceğini düşünerek tek bir ceviz tarttım.
İlk iki resim onlarındır.

vosvos17
01-11-2019, 12:03
Bazı kaynaklarda Güntekin 1 in verimi % 40 olarak verilirken aşağıdaki kaynakta % 52 olarak veriliyor.
Benim incelediğim çeşitte görsel olarak en çok Güntekin 1 e benziyor.
Meyve ,boyu ,şekli, ağırlığı iç randımanı aşağıdaki tabloyla birebir neredeyse.
Bence Güntekin 1 in iç randımanı % 52 dir.
İnternet üzerinde site kuran bütün profesyonel satıcılar bu bilgileri birbirlerinden kopyaladığından bir sürü çeşit ,tozlayıcı ve test randımanları hakkında epey çok bilgi kirliliği var.
Mümkünse Üniversitelerin araştırma bölümlerinde yer alan bilgilere ulaşabilirsek çeşitlerin daha doğru bilgilerine ilulaşabiliriz.

hazerhan
28-11-2019, 08:22
Eline emeğine sağlık çok güzel bir çalışma

Voltran32
03-03-2020, 09:56
çok güzel değerlendirmeler

Laji
18-04-2020, 22:45
Teşekkür ederim.İyi dilek ve temennileriniz için.
Şunu da belirtmeden geçemeyeceğim.
Malesef bu ülkede üretici kendi ayağına sıkmaya devam ediyor.
Şu an itibariyle fiyatlar karma karaşık.
25 ile 30TL arası bir skala var.
Bu işin 5 sene sonra patlayacağını tahmin ediyorum.İnsanlar 1 TL için bile kaliteyi görmezden geliyor.
UCUZ olması yeterli.
İyi mal üretmenizin hiç bir önemi yok.
1 er 2 şer TL fark için bir çok müşteri kaybettim.
Millet nasıl 1 TL ucuz almanın hesabını yapıyorsa bende ederinde satmaya gayret ediyorum.
Bir ürünü yetiştirip piyasaya sürerken yalvarır gibi alın bu malı dersek o mal elden ayaktan düşer.
Bir sene gözüne bakıp emek ettikten sonra ****** iyi bir fiyata satabilmek hedefimiz.
Ancak bu işlerde kaçınılmaz son geliyor.Tonaj arttıkça prakende satmak zor.
Mecburen toptan alıcıya gidecek insanlar.

Vatandaşın üreticiye çok gördüğü fiyat,Toptancının kurşunu olarak yine kendisine dönecek.

Kısacası bu ülke çifçisinin kaderi bu galiba.
Üret ama kazanma.
Sürünmeye devam et....

Bu çok kıymetli bilgiler deneyimleri için çok teşekkür ederiz..
"Bu işin 5 sene sonra patlayacağını tahmin ediyorum." neden böyle söylediniz sürekli oluşturulan bahçeler yüzünden mi acaba

vosvos17
19-05-2020, 04:51
Etrafımda ceviz üretimi üzerine müthiş bir yatırım görüyorum.
Gün geçtikçe artan sayı daha şimdilerden üreticilerin değişik fiyatlar vermesine neden oluyor.
Yani malını satamayan fiyatı aşağı çekiyor.
Tüketici de ürünün kalitesine değil fiyatına bakınca artan üretimin fiyatları aşağı çekeceği bir gerçek.
Ayrıca maliyet giderleri sürekli artarken fiyatların sabit kalması kazançları malesef düşürüyor.
Kendi açımdan tek sevinebildiğim konu artarak ve istikrarlı giden ağaç verimleri.
Şayet o verimi de alamazsak malesef bu kadar emeğe yazık olur.

feliuz
17-07-2020, 00:18
Öncelikle verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim, sayfalarca yazı okudum ama sizin incelemeniz çoğundan faydalı oldu.
15 kadar ağaca aşı yapacağınızı yazmışsınız yukarıda, acaba hangi türe karar verdiniz, ben pedro gibi tahmin ediyorum :)
Ben de 5 dönümlük bir arazide hobi amaçlı karışık meyve bahçesi kuracağım ancak 3 dönüm kadar kısmına ceviz dikmeye karar verdim bu sonbaharda bir aksilik çıkmazsa, rakım 300 civarı ve yazları fazla sıcak oluyor, benim aklımda chandler ve howard birlikte ekmek vardı, chandlerı yedim ama çok lezzetli bulmadım, howard tadamadım daha ama howard daha lezzetli şeklinde okumuştum birkaç yerde.
Emeğinize sağlık, hayırlı kazançlar.

vosvos17
25-07-2020, 21:09
Öncelikle verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim, sayfalarca yazı okudum ama sizin incelemeniz çoğundan faydalı oldu.
15 kadar ağaca aşı yapacağınızı yazmışsınız yukarıda, acaba hangi türe karar verdiniz, ben pedro gibi tahmin ediyorum :)
Ben de 5 dönümlük bir arazide hobi amaçlı karışık meyve bahçesi kuracağım ancak 3 dönüm kadar kısmına ceviz dikmeye karar verdim bu sonbaharda bir aksilik çıkmazsa, rakım 300 civarı ve yazları fazla sıcak oluyor, benim aklımda chandler ve howard birlikte ekmek vardı, chandlerı yedim ama çok lezzetli bulmadım, howard tadamadım daha ama howard daha lezzetli şeklinde okumuştum birkaç yerde.
Emeğinize sağlık, hayırlı kazançlar.
Bahçemde Chadler ,Howard,Perdro, var.
Bizde lezzet olarak pedro ve Howard ı daha lezzetli bulduk.
Ama Chadler çok albenili bir çeşit.
Pedro korkunç verimli fakat güneş yanıklarına hassas.
Gerçi bu sene Chadler sahiplerinin de sıcaklar nedeniyle kaolin kili kullandığını görüyorum.
35 derece ve üzerinde güneş yanıklığı Pedro,chadler ve Howard ta malesef belli oluyor.
Her çeşitte bunu gözlemledim.
Ancak pedro da meyvelerin daha açıkta olması nedeniyle bu oran daha fazla olabiliyor.
Haziran ortası gibi kaolin kili uygulamak kesin çözüm.
Mümkünse iki kere kaolin kili atarak risk sıfıra kadar indirilebiliyor...

Denizli 2020
30-08-2020, 14:57
Merhabalar. Ayrıntılı bilgiler için çok teşekkürler.Benim Denizli'de 1200 rakımda yaklaşık 700 chandler cevizim var.(5 yaşında).İlk dikimde rüzgar yönünde 20 tane pedro dikilmiş tozlayıcı olarak.(O zaman arazi bende değildi) Ancak bildiğim kadarı ile chandler'in tozlayıcısı; fernette,franquette fernör.
Ben de bu yıl pedroları diğer tozlayıcılarla aşılamayı düşünüyordum.Acaba pedro'nun chandleri tozlayıcı özelliği var mı? Varsa dokunmayacaım. Çünkü sizin de belirttiğiniz gibi verimi yüksek.
Çok teşekkürler şimdiden cevaplarınız için..

Ahmet1971
31-08-2020, 17:15
Bahçemde Chadler ,Howard,Perdro, var.
Bizde lezzet olarak pedro ve Howard ı daha lezzetli bulduk.
Ama Chadler çok albenili bir çeşit.
Pedro korkunç verimli fakat güneş yanıklarına hassas.
Gerçi bu sene Chadler sahiplerinin de sıcaklar nedeniyle kaolin kili kullandığını görüyorum.
35 derece ve üzerinde güneş yanıklığı Pedro,chadler ve Howard ta malesef belli oluyor.
Her çeşitte bunu gözlemledim.
Ancak pedro da meyvelerin daha açıkta olması nedeniyle bu oran daha fazla olabiliyor.
Haziran ortası gibi kaolin kili uygulamak kesin çözüm.
Mümkünse iki kere kaolin kili atarak risk sıfıra kadar indirilebiliyor...


Merhaba
Gerçekten inanılmaz emwk harcamışsınız
Rehber niteliğinde olmuş
Emeğinize sağlık
Ben yeniyim forumda
Sizin bahçe nerede
Bem bilecik veya denizli tarafında bahçe kurmayı planlıyorum
Hangi cevşzi önerirsiniz
Bi de çalışmalarınızda fernor cinsi var mı
Teşekkürler


Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi

vosvos17
20-09-2020, 02:16
Merhabalar. Ayrıntılı bilgiler için çok teşekkürler.Benim Denizli'de 1200 rakımda yaklaşık 700 chandler cevizim var.(5 yaşında).İlk dikimde rüzgar yönünde 20 tane pedro dikilmiş tozlayıcı olarak.(O zaman arazi bende değildi) Ancak bildiğim kadarı ile chandler'in tozlayıcısı; fernette,franquette fernör.
Ben de bu yıl pedroları diğer tozlayıcılarla aşılamayı düşünüyordum.Acaba pedro'nun chandleri tozlayıcı özelliği var mı? Varsa dokunmayacaım. Çünkü sizin de belirttiğiniz gibi verimi yüksek.
Çok teşekkürler şimdiden cevaplarınız için..
Pedro kendime verimli bir çeşit.Chadler için doğru tozlayıcı değil.
Ancak verimi güzel.Meyve kalibresini korumak için sert budanmalı.
Yoksa meyveler ufak oluyor.
Ancak ne kadar ufakta olsa kilo basıyor.
Bence 20 ağaç pedro olması güzel.
Her çesitten biraz bulundurmak iyidir.

vosvos17
20-09-2020, 02:23
Merhaba
Gerçekten inanılmaz emwk harcamışsınız
Rehber niteliğinde olmuş
Emeğinize sağlık
Ben yeniyim forumda
Sizin bahçe nerede
Bem bilecik veya denizli tarafında bahçe kurmayı planlıyorum
Hangi cevşzi önerirsiniz
Bi de çalışmalarınızda fernor cinsi var mı
Teşekkürler


Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi

Bahçem Çanakkale/ Biga da.
Chadler iyi bir çesit.
Tavsiye edebilirim.
Fernor da çok verimli bir çesit.
Chadler ekerseniz bir miktar Fernor da ekebilirsiniz.
Fernor elimde yok.Yüksek rakım için iyi bir çesit.Verimide gayet güzel.
Ben bu gün chadler bahçesi kurmaya kalksam
Fernette,Franquette ,Fernor,Meylannaise ,Ronde gibi tozlayıcılardan bir kaç tane mutlaka ekerdim.

Ahmet1971
27-09-2020, 09:19
Bahçem Çanakkale/ Biga da.
Chadler iyi bir çesit.
Tavsiye edebilirim.
Fernor da çok verimli bir çesit.
Chadler ekerseniz bir miktar Fernor da ekebilirsiniz.
Fernor elimde yok.Yüksek rakım için iyi bir çesit.Verimide gayet güzel.
Ben bu gün chadler bahçesi kurmaya kalksam
Fernette,Franquette ,Fernor,Meylannaise ,Ronde gibi tozlayıcılardan bir kaç tane mutlaka ekerdim.


Cevabınız için çok teşekkürler
İzmir de profosyonel ceviz bahçesi olur mu
Olursa en iyi hangi bölgesinde olur
Bilgisi olan arkadaşlar cevaplayabilirse çok sevinirim


Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi

vosvos17
03-10-2020, 21:03
Pedro ve Howard chadler den bence daha lezzetli.Yanlış anlaşılmasın elimde bir miktar chadler da var.
Ve chadler ı daha albenili diye üretmeye devam ediyorum.
Fakat bence Howard,Pedro,Kaman1 chadler dan çok daha lezzetli.
Bu benim görüşümdür.Gözlemlerim bu yönde.
Bir kaç kişiye daha söylemeden tattırdım test edenlerde benim gibi düşünüyor.