View Full Version : Atiilgan/tohum paylaşım sonrası Ankara
Linkler daha sonra verilecek.
7 farklı kaynaktan karşılaştırma amaçlı isot biberi dikildi (birnefestoprak/oz26 3 adet, ahaknet, dagsareklam, bahcedenn ve ticari bir tür).
Yine karşılaştırma amaçlı 6 çeşit Antep dolmalık acı biberi dikildi (sdurul, benim kendi edindiğim bir çeşit ve 4 ticari tür). Ticari türler sadece acı dolma diyor ama resimleri Antep biberi gibi duruyor.
Henüz dikmedim ama 5 ya da 6 farklı kaynaktan kandil dolma biberi odikeceğim.
Elimdeki biber çeşitlerden 50 kadarını bu yıl dikmeye çalışacağım. Biberleri orta boy kağıt bardaklara hindistan cevizi kabuğu torfuna dikiyorum. Aşırı nem kapalı havalarda küfe neden olduğu için üzerlerini streç vs ile örtmüyorum. Gerçek yapraklar görününce her bir biberi tekli ya da ikili olarak bardaklara şaşırtıyorum. Bu aşamada genel amaçlı sebze torfu kullanıyorum. Biberler çiçek açmaya yakınken bahçeye kalıcı yerlerine dikiliyor.
Dün itibarıyla domatesleri dikmeyi bitirdim. Bu gariplerin ismini yazmayı unutmuşum o yüzden dikmemeyi tercih ettim ama komşu dikmek için gönüllü oldu. Ne kadar dikkat etsemde aksaklıklar oluyor. Biberleri büyütmede bu yıl sorunlar oldu ve yarıya yakınını kaybettim. Bir kaç güne onlarıda dikip ne kalmış göreceğim.
Selma_321
25-05-2018, 02:15
Sayın Atılgan bol bereketli olsun inşallah. Bende tohum etkinliğinden aldığım biber tohumlarını ektim, çimlenme gayet güzel oldu, fakat, saksıya geçirince çoğu boğazından çürüyüp kopup öldü. Nedendir acaba, sizinkilerinde çoğu ölmüş.
Biberler çimlendiğinde hava uzun süre kapalı, yağışlı ve soğuk oldu. Bu yıl çok vakit ayıramadım. Yapay ışık ve ısı sağlamalıydım. Fideler zayıf kalınca en küçük bir hastalık bile öldürücü oluyor.
Sayın Atılgan bol bereketli olsun inşallah. Bende tohum etkinliğinden aldığım biber tohumlarını ektim, çimlenme gayet güzel oldu, fakat, saksıya geçirince çoğu boğazından çürüyüp kopup öldü. Nedendir acaba, sizinkilerinde çoğu ölmüş.
@ Atilgan; bahçeye-toprağa ekilen domates-biber ile viyole-bardağa ekilenler arasında belirgin fark oluyor. Bizimkiler; hanım evlatları narin ince uzun çıtkırıldım, bahçeye ekilenler ise mahallenin afacan fırlamaları; kalın kök, daha koyu renkli yapraklar, küçük boy. Bahçeye ekilenlerin kötü tarafı topraktan sökülerek gerçek yerine şaşırtıldığında kök yapıları bizimkiler gibi gelişkin olmadığı için şaşırıp şok geçiriyorlar ve az da olsa bir kısmı telef oluyor. Sizin domatesler ise bardakta olmalarına rağmen mahalle çocukları gibi maşallah pek güzeller.
Selma_321
25-05-2018, 16:00
:D Eee sayın TCM, benimkileride pet bardaklara ektim, sonra saksılara geçirdim. Çoğu öldü, o halde benimkilerde sosyete evladı mı oluyor ki, o kadar itina gösterdim öldüler.:(
:D Eee sayın TCM, benimkileride pet bardaklara ektim, sonra saksılara geçirdim. Çoğu öldü, o halde benimkilerde sosyete evladı mı oluyor ki, o kadar itina gösterdim öldüler.:(
Erken doğum :D
Selma_321
26-05-2018, 12:20
Tabi bir dr. danda bu cevap beklenirdi:D:D
Havalar serin gidince patatesler meyve tuttu. Umarım dökülmez de patates tohumu paylaşabilirim.
“blue cream berry (http://www.agaclar.net/forum/1521776-post11.htm)” de meyveler göründü. Teşekkürler sayın Malbman.
Ankara da kokulu karadeniz üzümü. Bunun yaprak ve meyvesi bilinen kokulu üzüme göre daha iri.
Resim net değil ama mısırların püskülleri bile farklı renklerde.
Karışık renkli “painted mountain” mısırı. Paylaşıma koymayı düşünüyorum.
“blue cream” de meyveler göründü. Teşekkürler sayın Malbman.
Harika görünüyorlar. Mahsulünüz bol olsun Sayın Atilgan :)
Biraz daha mısır resmi
677513
677514
677516
Bu salatalığıda (white emerald) paylaşmayı düşünüyorum
Karpuzlar kendini belli etmeye başladı. İlk resimdeki karpuzun (gift of sun-güneşin hediyesi) yaprakları bile sarılı yeşilli.
Domatesler sırasıyla
True black brandywine, Alakır etlisi, Prudent’s purple, Blue cream
Patates tohumlarının birçoğu olgunlaşmış gibi
Bereketli olsun sayın Atılgan
Patates tohumlarının böyle olduğunu bilmiyordum. Güne birşey daha öğrenerek başladık :)
Blue cream domatesin rengi çok güzelmiş. Rica etsem daha yakın çekim bir fotoğraf yükleyebilir misiniz? Tadıyla ilgili notları da paylaşırsanız memnun olurum
Blue cream domatesinin net resmi
(Düzeltme Bu domates yine sayın Malbman ın paylaştığı "Indigo Rose (http://www.agaclar.net/forum/1521773-post10.htm)" domatesine benziyor. Ya o karıştırdı ya da ben iyi not alamadım).
İri biftek domates olarak satın aldığım Rus domatesi malesef ismine doğru çıkmadı. Çeri domatesleri bile geçerek ilk kızaran domates olacak.
Buda başka bir Rus domatesi. Oturak ve oldukça verimli. Umarım tadıda güzeldir.
“Painted Mountain” adlı mısırın tadına baktık bugün. Bana kalsa hepsini tohumluk bırakacağım ama evdekiler aynı fikirde değil. Bu mısırda ana amaç un için kullanım ama süt mısırlar oldukça tatlı ve lezzetli. Mısırlar haşlandığında mor olan açık mor bir renk aldı. Ne kadar kalıcı olur bilmiyorum ama haşlama suyuyla küçük bir halı boyanabilirdi.
Domatesler kızarıyor. Ankara için erken sayılır. Sırasıyla
Gina, Zhenechka.
“Painted Mountain” adlı mısırın tadına baktık bugün. Bana kalsa hepsini tohumluk bırakacağım ama evdekiler aynı fikirde değil. Bu mısırda ana amaç un için kullanım ama süt mısırlar oldukça tatlı ve lezzetli. Mısırlar haşlandığında mor olan açık mor bir renk aldı. Ne kadar kalıcı olur bilmiyorum ama haşlama suyuyla küçük bir halı boyanabilirdi.
Közlemeyi denediniz mi? Şöyle ki; haşlamalık mısırlar közlenince tatlı oluyor ancak dişlere yapışıyor. Deneyip, önerebileceğiniz cins var mı közlemek için.
Közlemedim henüz ama deneyince yazarım. Közlemeye çok uygun olur diye düşünüyorum çünkü haşlanınca tane tane ayrıldı.
Közlemeyi denediniz mi? Şöyle ki; haşlamalık mısırlar közlenince tatlı oluyor ancak dişlere yapışıyor. Deneyip, önerebileceğiniz cins var mı közlemek için.
Buda Sletzs domatesi. Soğuk havalara ve mantari hastalıklara dirençli. Oregon Üniversitesi tarafından geliştirilmiş az çekirdekli erkenci ve oturak bir tür.
Aşırı yagmurlardan çatlayınca ilk “true black brandywine” ı kopardım. Lezzet mükemmel ötesi. Siyah dometes lezzetini özlemişim. Siyah domateslerin Ankarada çok başarılı olduğunu farkettim.
Siyah sivri biberlerler (http://www.agaclar.net/forum/1519295-post8.htm) için teşekkürler sayın Musa Gündogan
Gift of sun-Güneşin hediyesi adlı rusya orijinli karpuzu bugün kestik. Biraz daha beklesek içi geçecekmiş. Karpuzları sorunsuz büyütüyordum ama tadları yavan oluyordu. Artık karpuz dikmeyeyim derken fikrimi bu karpuz deyiştirdi. Sulu ve çok tatlıydı.
Sizin için denemeye çalıştım. Çok sıcak olduğu için közde pişirmeye cesaret edemedim onun yerine elektirikli ızgarada pişirdim. Severek yedik. Dişe yapışmada yoktu.
Közlemeyi denediniz mi? Şöyle ki; haşlamalık mısırlar közlenince tatlı oluyor ancak dişlere yapışıyor. Deneyip, önerebileceğiniz cins var mı közlemek için.
İsmimi çokça duyduğum ama ilk kez bu yıl deneyebildiğim “pruden’s purple” domatesi. Belki yerini sevmedi. Fazlaca gövdesel gelişim gösterdi. Belki toprak çok gübreliydi. Çok verimli olmadı ama meyveleri gösterişli.
Geçen yıl bir düzine karpuzdan bir tanesi bile tatlı çıkmamıştı ama bu yıl şansım yerinde. Bu karpuz (holodok) bir kaç gün daha bekleyebilirmiş ama tadı oldukça iyiydi.
Bu karpuzun (ogenek—küçük parıltı) ipi yeşildi ama ben yine de kopardım. Geç bile kalmışım. Tadı yinede mükemmeldi. Çekirdeklerinin rengi karamel şekerininki gibi.
Sayın Oruçoğlu (http://www.agaclar.net/forum/1483617-post4.htm) nun paylaştığı bana sayın Telato (http://www.agaclar.net/forum/1520560-post1843.htm) dan gelen dilimli olmayışını beğendiğim Dilimli Domates. Teşekkürler.
Sayın Yurtsever den gelen Kırmızı Bulgar domatesi (http://www.agaclar.net/forum/1517526-post4.htm). Teşekkürler.
Sayın Birnefestoprak dan gelen Garrison domatesi (http://www.agaclar.net/forum/1525607-post9.htm). Enine duvar boyunca büyüyecek gibi. Teşekkürler.
Karpuzlar bitti kavunlar yavaştan geliyor. “powdered sugar” ve “orange ananas”
İyi bayramlar dostlar. Şu an Sakaryadayım ama Pamukova ya gitmeye üşeniyorum. Pamukova da bir yakını olan varsa ve Pamukova kavununun tohumunu temin edip paylaşabilirsek çok iyi olur. Eskilerde ticari maksatlı üretilip satılırdı. İşte nette bulduğum bir resmi.
“üstteki pudra şekerini bugün kestik. Adına yakışır bir kavunmuş.
Bir haftalık ayrılıkta 3 kavunum çatlamış ve çürümüş. Kavunları ve karpuzları yüksek yataklar üzerine dikmiştim.Yüksek yataklardan ya da değişen hava sıcaklıklarımı bilmiyorum ama bu yıl ilk kez çok kezzetli oldular.
İri olan kavunun adı Etiopyalı. Tohumları Rusya dan geldi. Çekirdek haznesi iki odalı. Uzunca bir süre dalında kalabiliyor. Ananas tipi kavunlara görünüş olarak benzesede kendine has hoş bir tadı var.
birol baser
27-08-2018, 23:29
Hepsi super gorunuyor afiyet olsun bereketli olsun :)
“Ogen” kavununun olgunlaştıgında çok hoş bir kokusu var. Üste resmini paylaştığım pamukova kavununada benziyor. Uzunca süre İsrail e ait bir tür olduğu sanılan Macar originli bir kavun. Oldukçada verimli oldu.
Madhu Ras—Bal kavun Hindistan originli bir kavun. Güzel görünümlü hoş aromalı.
Üzümleri arılardan korumak için bir kısmını fileledim. Aşcıların kollarına taktıkları filelerden. Ne kullanırım diye düşünürken yemekhanede servis yapan görevlinin kolunda gördüm. Büyükçe olduğu içim sogan tohum çiçeklerini filelemek içinde kullanışlı oldu.
Scotch Bonnet (http://www.agaclar.net/forum/1526400-post9.htm) biberini yemeğe cesaret edemedik ama konserve soslarda kullandık. Teşekkürler sayın Bahcedenn
Sayın Malbman den gelen blue cream domates tohumlarında bir karışma ya da çapraz döllenme olmuş olabilir. Net den araştırdığım kadarıyla ikinci resimdekiler blue cream gibi duruyor. Birinci resimdekiler biraz daha irice. Blue cream ler oldukça tatlı ve meyvemsi bir aromoya sahip. İlk resimdekilersinse daha dengeli klasik domates aroması var.
(Düzeltme İlk resimdeki yine sayın Malbman ın paylaştığı "Indigo Rose (http://www.agaclar.net/forum/1521773-post10.htm)" domatesine benziyor. Ya o karıştırdı ya da ben iyi not alamadım).
Orange Ananas kavunuda olgunlaştı. Görüntüsü hoş ama biraz daha tatlı olabilirdi.
AkisSoftware
17-09-2018, 14:08
Sayın hocam ellerine sağlık hepsi çok güzeller...
birol baser
24-09-2018, 00:15
Seneyede verimli bir bahceniz olur insallah ben Ankara yetistiremedim sincan da asiri yagmurlardan boya gitti hep cok az urun alabildim
AkisSoftware
24-09-2018, 12:51
İlerde bizim de bir yerimiz olursa inşallah biz de yaparız bir şeyler...
Bu yıl Mayıs ayında o kadar çok yağdıkı daha dikemeden biber ve domatesler hastalandı. Boya gitme biraz da sık dikim ya da gölgeye dikimden kaynaklanmış olabilirmi.
Seneyede verimli bir bahceniz olur insallah ben Ankara yetistiremedim sincan da asiri yagmurlardan boya gitti hep cok az urun alabildim
birol baser
24-09-2018, 13:20
Aksam gunesini ful alan yere ekmistim sabahtan oglen sonuna kadar yari golge sayilabilir tespitiniz dogru gibi hic aklima gelmedi aralari 50 cm civariydi salkim domates diye almistim lamba domates cikti :) kucuk kucuktu
Üç yıl üst üste dolma biber olarak aldığım fideler acı demre biberi çıkınca kendi fidemi kendim üretmeye karar verdim. Bu yıl havalar sıcak gidince erken dikim şansı oldu. Benimkiler henüz küçük olduğu için fidancının birinden biraz acı biber fidanı aldım. Kendi üretimim dedi ama hibrid bir meyveden tohum almış olsa gerek çünki fidelerin hepsi farklı çıktı ve sadece biri acıydı.
Aksam gunesini ful alan yere ekmistim sabahtan oglen sonuna kadar yari golge sayilabilir tespitiniz dogru gibi hic aklima gelmedi aralari 50 cm civariydi salkim domates diye almistim lamba domates cikti :) kucuk kucuktu
AkisSoftware
24-09-2018, 16:09
Tohum paylaşımını dört gözle bekliyorum. Hiç katılmadım ama tohum alabilmemiz için bizim de illaki tohum mu vermemiz gerekiyor? Bilgisi olanlar paylaşabilir mi?
İlk kez katılıyorsan seninde paylaşımda bulunman gerekmiyor. Ama talep sayın sınırlı oluyor.
Tohum paylaşımını dört gözle bekliyorum. Hiç katılmadım ama tohum alabilmemiz için bizim de illaki tohum mu vermemiz gerekiyor? Bilgisi olanlar paylaşabilir mi?
Bu yılın favori domatesi sayın Muda nın bir kök fide olarak verdiği ve denememi istediği Afyon un Şuhut ilçesinin bir domatesi. Verimiyle, kusursuz şekilli meyveleri ve tadıyla bizi çok etkiledi.
Fidesini sayın Muda nın verdiği , Yurtsever arkadaşımızın paylaştığı Pembe Bulgar domatesi (http://www.agaclar.net/forum/1517523-post3.htm). Kızaran iki domatesin herbiri 600gr civarında idi. Henüz tadına bakmadım ama muhteşem görünüyorlar.
Bahçenin rekoru 700 gr ile sayın Birnefestoprak ın paylaştığı Garrison (http://www.agaclar.net/forum/1525607-post9.htm) a ait. Malesef meyveler üzerinde derin çatlaklar oluşmaya başladı. Bu domates abartısız Brandywine gibi lezzetiyle ün yapmış domateslerle yarışır.
(Not: Sayın Birnefestoprak ın resimlerine tekrar baktım ve onlarda çatlama görmedim. Bahçemin Garrison u diktiğim kısmı sezon ilerledikçe biraz serin kalmış olabilir ama biraz yakınında Prudent´s purple domateslerinde hiç bir çatlama gözlemlemediğimide not edeyim).
birol baser
27-09-2018, 22:40
Benimkilerde de catlama olmustu bu sene sulamayi geciktirmistim birden sulayinca asiri su emmesinden basinctan ve gec hasattan catlamisti gec koparinca dahada buyur sanmistim cins bir domates fidem vardi ustunde sadece üç domates vardi
AkisSoftware
28-09-2018, 14:38
Yazdıklarınızı gördükçe mutlu oluyoruz. Bir hobi bahçesi almak istiyorum lakin fiyatları el yakıyor. Ancak bizim için memlekete gidince yapılacak işler görünüyor. Buralarda zor gibi.
birol baser
28-09-2018, 14:57
Ben kendi bahcem, komsum,tezyem yakin bahcelerine el koyuyorum bakmiyorlar bahcelerine su sorunu yasiyoruz diyorlar ben hacliklarimi biktirip aldigim 5 tane varil buldugum tum kovalari annem yardimiyla yagmur suyu dolduruyorum komsularin yagmur giderlerinin altina koyuyorum doldurtuyorum yardimci oluyorlar cesme suyunu cok nadir kullaniyorum baskalarinin sayfalarinda da gorunce bitki bortu bocek. Cicek dayanamiyorum basima gelen **** yapmak isteyipte yapamadigim olursa parmak ucuma engel olamiyorum hemen yazasim geliyor herbirinizden degisik seyler ogreniyorum ankara da bahce sorun olmuyor bana mustakil ev olunca Allah insallah sizede istediginizin bin misli bir hobi bahcesi nasip eder insallah
AkisSoftware
28-09-2018, 16:15
Kiralık hobi bahçelerini araştırdınızmı? Bilkent üniversitesinin var biliyorum ama toprak kalitesi (dolgu toprak) ve lokasyonu kötü.
Hocam kiralık düşünmüyorum. Ben çok emek vereceğim. Emek verdikten sonra çok üzülürüm. 20-30 bine olsa alınır 500 metre kare falan ama fiyatlar ev parasında neredeyse. İyi bir emlakçı bulsak belki kelepir bir şeyler bulunabilir ama o da zor gibi görünüyor...
Sayın Malbman den gelen blue cream domates tohumlarında bir karışma ya da çapraz döllenme olmuş olabilir. Net den araştırdığım kadarıyla ikinci resimdekiler blue cream gibi duruyor. Birinci resimdekiler biraz daha irice. Blue cream ler oldukça tatlı ve meyvemsi bir aromoya sahip. İlk resimdekilersinse daha dengeli klasik domates aroması var.
(Düzeltme İlk resimdeki yine sayın Malbman ın paylaştığı "Indigo Rose (http://www.agaclar.net/forum/1521773-post10.htm)" domatesine benziyor. Ya o karıştırdı ya da ben iyi not alamadım).
Sayın Atilgan merhaba,
Üstteki fotoğraftakiler Indigor Rose ama sanki başka bir çeşitle karışmış gibi. Zira Indigo Rose'nin rengi çok koyu oluyor ve bu kadar açılmıyor.
Alttakiler de sizin de belirttiğiniz gibi Blue Cream Berry.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2024, Jelsoft Enterprises Ltd.