PDA

View Full Version : Bakla zınnı (Tropinota ( Epicometis ) hirta)

amasyalı
16-04-2007, 23:54
Arkadaşlar Amasya yöresinde özellikle yüksek kesimlerde meyve bahçelerinde bakla zınnı denilen bir böcek türü meyveler çiçek açtığında çok zarar vermektedir.

Bu böcek son 3 senedir çok çoğaldı çiçeğin içine girip meyveyi yiyor. Bu böcekten kurtulmak için çok çeşitli pestisitlerle mücadele ettik ama bir faydasını görmedik. Sadece ağaçların altına koyu mavi kova koyarak zararını biraz azalttık..yine de kesin çözüm değil.

Bu konuda yardımcı olabilecek var mı?

aybala
17-04-2007, 00:22
Arkadaş sanırım budur :)

9399

Bakla zınnı (Epicometis hirta)

Burada (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=18737&postcount=3) da bakla zınnı hakkında bilgi var.

fmt79
17-04-2007, 15:55
Aybala'nın verdiği linkte çok güzel anlatılmış, birkaç eksik var;
Bu zararlı ile mücadele mümkün ama zordur. Meyve agaçlarının tomurcuklanmasını beklemeden, gözler kabardığı andan itibaren mücadeleye başlanmalıdır. Öncelikle dekara 3-5 adet içi su dolu mavi leğenler koyulmalı ve düşen erginler imha edilmelidir. çiçek tomurcukları oluşunca ise Endosülfan etkili maddeli insektisitlerle ilaçlanmalıdır. Bu zararlı ile kimyasal mücadele şarttarı.

Kimyasal mücadeleye ilave olarak da, dekara 1 adet gelecek şekilde feromon tuzakları asılmalıdır. Piyasada çiçek zınnı (bakla zınnı) için üretilmiş feromon tuzakları mevcuttur. Kapar ve EPHİ adlı iki feromon tuzağı var, ama yenileri de çıkmış olabilir.

amasyalı
20-04-2007, 19:29
teşekkür ederim ilginiz için bu söylediğiniz tuzakları nereden bulabilirim.amasya civarında yokta ve tuzak sadece böceğin geldiğinimi belli ediyor yoksa sadece tuzaklada mücadele edebilirmiyiz.ben endüsülfan kullandım etkili oluyor ama 1 gün sonra tekrar aynı şekilde geliyor.

amasyalı
20-04-2007, 19:30
evet arkadaşım aynen o teşekkür ederim ilgin için ama orada vermiş olduğu bilgileri uyguladım pek başrılı olamadım. saygılarımla.....

kürşad
09-04-2008, 13:37
Epicometis Hirta yani bakla zınnını geçen yıl bol bol gördük, çiçekleri tozlaştırıyor diye sevindik hatta. Meğer çiçeklerin içinde oluşmaya başlayan meyveyi yiyerek besleniyormuş meyveyi kökünden yemiş sayılıyor yani.
Bu yıl bahçeye ziraat mühendisi götürmüştük birkaç zararlı görüp anlattı, bunlar da sonradan peydah oldu.
Araştırdık ve mavi renge geldiğini öğrendik.
Bunlar zararlılarımız, kiraz çiçeklerini yemekle meşguller.
34231
34232
34233
34234
34235

kürşad
09-04-2008, 13:39
34236

34237

34238

34239

34240

kürşad
09-04-2008, 13:40
34241

34242

34243

kürşad
09-04-2008, 14:09
Mavi Leğen: hem 75 ykr hem de içinde su durmuyor, bzaen devriliyor, arılar ve diğer böcekler de içine düşüyor.

Tuzak: Piyasada 30 ytl olan feromon tuzakları var altı plastik hazneli ve açılabilir biçimde.
34245

Ancak tuzak yapma durumu böcekleri gördüğümüz zaman aklıma geldi.
Sabahın erken saatlerinde de ağacın altına bez serip sallama şeklinde bezin üstüne dökülerek yapılabiliyormuş.
Maliyet ise cilt kapağı ve feromon ile sınırlı.
Cilt kapağı yaklaşık 10 kuruş, feromon ise 2 ytl civarında ve onu da 4 e bölmeyi düşünüyorum.
Bahçeye koymuş olduğum tuzak 2 taneydi ve birinde 12-13 birinde 21-22 tane böcek vardı. Şimdi biraz daha sayıyı arttırdım, içindeki su buharlaşmıyor ve yağmur yağdığında dolmasını önlemek için 10 cm üste ince bir delik delmekgerekiyor.

cronic112
16-12-2008, 19:25
Mavi Leğen: hem 75 ykr hem de içinde su durmuyor, bzaen devriliyor, arılar ve diğer böcekler de içine düşüyor.

Tuzak: Piyasada 30 ytl olan feromon tuzakları var altı plastik hazneli ve açılabilir biçimde.
34245

Ancak tuzak yapma durumu böcekleri gördüğümüz zaman aklıma geldi.
Sabahın erken saatlerinde de ağacın altına bez serip sallama şeklinde bezin üstüne dökülerek yapılabiliyormuş.
Maliyet ise cilt kapağı ve feromon ile sınırlı.
Cilt kapağı yaklaşık 10 kuruş, feromon ise 2 ytl civarında ve onu da 4 e bölmeyi düşünüyorum.
Bahçeye koymuş olduğum tuzak 2 taneydi ve birinde 12-13 birinde 21-22 tane böcek vardı. Şimdi biraz daha sayıyı arttırdım, içindeki su buharlaşmıyor ve yağmur yağdığında dolmasını önlemek için 10 cm üste ince bir delik delmekgerekiyor.

Arkadaşım bu feromonu ve tuzağı nerden temin edebilirim. Konu Hakkında Bilgi verirsen sevinirim. Ayrıca feromonun adı ne (Ticari Adı)

Emine Aktaş
16-12-2008, 22:04
Feromen, böceklerin kokularının labaratuvar ortamında elde edilmesine denilir. Feromen tuzakları, her böcek için ayrı olan feromen kokularının tuzaklarda bulundurulmasına denir. Dolayısı ile, feromen tuzaklarını tarımsal ilaç ve özellikle organik tarım ilaçları satılan her yerden temin edebilirsiniz.

kürşad
17-12-2008, 08:56
Bu adres feromon için (http://www.tarimmalzemeleri.com/default.asp?git=9&urun=162969#.)
Ancak tuzağın yapışkanlısını yapmışlar. zaten ben bu resmi yabancı bir siteden almıştım.
Pet öeşrubat şişesinin üstüne bir huni yerleştirip üstteki resimdekiler gibi bantlayıp kullanabilirsiniz, Altına bir iki küçük delik açınız içine su doldurduğunuzda koku yapıyor bir süre sonra ve yosunlanma yapıyor. Bir kısmını toprağa gömerek veya 30-40 cm si toprağın üstünde kalacak şekilde inşaat demirini toprağa sokarak şişeyi sabitleyebilirsiniz.
Çiçekler açmadan 15 gün önce tuzaklarınızı yerleştiriniz, Bu böcekler kötü bir uçucudurlar o yüzden tuzak sayısını fazla tutunuz, feromonlu tuzaklar sadece erkekleri cezbeder, mavi renge ise hepsi gelebilir. Böcekleri şişeden çıkardıktan sonra eğer tamamı ölmüş ise yakarak imha ediniz çünkü böcekler hastalıkların yayılmasında çok etkilidirler.
Yaptığınız çalışmanın resimlerini ve edindiğiniz tecrübeleri de bizimle paylaşınız.

Emine Aktaş
17-12-2008, 10:54
Bakla zınnı ile mücadelede bunlara ek olarak, tomurcuklanma döneminde, bakla zınnının ağaç üzerinde durgun olduğu ikindin veya sabah erken saatlerinde, ağaç altlarına beyaz çarşaf açılarak, ağaçları silkelemek süretiyle de mekanik mücadele yapılabilir.