PDA

View Full Version : Meyvelerle ekmek mayası suyu ve meyve suyu mayasıyla ön hamur mayası ve ekmek yapımı




N.Akdas
22-01-2017, 21:05
Genellikle japonya da kuru meyvelerden ya da taze meyvelerden hatta bitkilerden belli bir suyun içinde gerekli mayalanma sıcaklığında , sıcaklığa göre yaklaşık 7 gün kavanozda bakterilerin oluşmasının beklenmesinin ardından elde edilen MEYVE SUYU MAYASI elde edilir.

Elde edilen bu meyve suyu mayasıyla tıpkı ekşi mayadaki gibi ekşi maya hazır olduktan sonra ekmeği mayalamadan ön hamur mayası elde edilir.

Ve son işlem olarakta ön hamur mayasıyla birbirinden farklı lezzet ve kokuda ekmekler yoğrulur ve pişirilir.

Ekşi mayalı ekmek konusunda paylaşmıştım ama daha çok kişi görsün diye konu açmak istedim.
Kuru üzüm,mandalina,limon,çilek,elma vs bir sürü meyve çeşidiyle yapılabiliyor.

Araştırırken en güzel ve basit tarif videosu olarak bunu buldum ve ekliyorum.
Google çeviriciyle çeviri yapabilirsiniz.

MEYVE SUYU MAYASI HAZIRLAMA
Bazen bağlantılarda sorun olduğu için videonun başlığını da yazmak istiyorum.

Youtube peaceful cuisine in tariflerinden
baking with natural yeast 1/3 yeast water | youtube Video

ELDE EDİLEN MEYVE SUYU MAYASI İLE ÖN HAMUR MAYASI HAZIRLAMA
Baking with natural yeast 2/3 dough starter | youtube Video

VE EKMEK YAPIMI
https://m.youtube.com/watch?v=G4iOTavi-ec

Baking with natural yeast 3/3 whole wheat bread | youtube Video (https://www.agaclar.net/forum/m.youtube.com/watch?v=G4iOTavi-ec)




N.Akdas
22-01-2017, 21:23
Mandalina ile yapılanlardan
https://washoku.guide/recipe/303529

Ve birkaç tane daha

https://washoku.guide/categories/how-to-make-your-natural-yeast

Ozlem A
22-01-2017, 21:28
Güzel bir konu açmışsınız sn. N.akdas, teşekkürler.

Meyvelitepe de bu konuda çok ayrıntılı uygulama ve bilgiler paylaşmıştı. Kaynak olarak çok faydalı olacağını düşünüyorum.

Yaban Mayasının İzinde | Meyvelitepe - Çılgın Kalabalıktan Uzak (http://blog.meyvelitepe.org/2016/04/15/yaban-mayasinin-izinde/)

N.Akdas
25-01-2017, 15:07
Güzel bir konu açmışsınız sn. N.akdas, teşekkürler.

Meyvelitepe de bu konuda çok ayrıntılı uygulama ve bilgiler paylaşmıştı. Kaynak olarak çok faydalı olacağını düşünüyorum.

Yaban Mayasının İzinde | Meyvelitepe - Çılgın Kalabalıktan Uzak (http://blog.meyvelitepe.org/2016/04/15/yaban-mayasinin-izinde/)

Bilgilendirme için teşekkürler rast gelmemiştim :)

N.Akdas
25-01-2017, 15:58
Verdiğiniz linke baktıktan sonra çiçeklerle ilgili hamur mayasıyla ilgili köşe yazısına denk geldim.

Çiçeklerden kolay hamur mayası - HTHayat (http://m.hthayat.com/blog/haber/1035063-ciceklerden-kolay-hamur-mayasi)

N.Akdas
25-01-2017, 16:51
Kekikten,nardan,reyhan vs ekmek yapmışlar

Images tagged with #yabanmayasi on instagram (http://www.imgrum.net/tag/yabanmayasi)

Ozlem A
19-02-2018, 19:36
Elma mayası ile Aralık ayında yaptığım ekmeği de ekleyeyim buraya :)

Sadece 5 gün fermente ettiğim elma suyu, tuz ve un. Ölçüler bende bu ekmekte göz kararı ama @meyvelitepe instagram hesabı bu konuda önemli bilgiler vermekte.