PDA

View Full Version : Sarımsak (Allium Sativum L.) yetiştiriciliği




Serhan KARAGÖL
13-04-2007, 15:39
Sarımsak (Allium Sativum L.) yetiştiriciliği

Kültür sebzeleri arasında yemeklik ve ilaç olarak kullanılan sarımsak çok eski zamanlardan beri bilinen ve evlerimizde azar azar da olsa sürekli olarak tükettiğimiz bir sebzedir.
Ana Vatanı: Batı Asya'dan geldiği söylenen sarmısağın çok eski kültür bitkileri arasında yeri vardır. Sert kokulu olan sarmısağın tıbbi önemi büyüktür.

BESİN DEĞERİ:
Yiyeceklerimizde çeşni veren sarmısağın 100 gramında 63.8 su, 28.2 gr. karbonhidrat, 5.3 gr. protein, 0.2 gr. yağ, l .1 gr. selüloz vardır. Kalori değeri 140'tır. içerisinde A, Bj, 82, Niasin ve C vitamini bulunur (Dr. Ekinci.) Keskin kokusunu Aliyi-sulfit verir ki kükürtlü ve eterli yağlardan oluşmuştur. Sindirimi kolaylaştıran bu yağlar tıpta yararlı sayılmıştır.
Sarmısağın kokusu solunum sistemim temizlemektedir. Yüksek tansiyona iyi gelen sarmısağın sindirim sisteminde yararlı olduğu, damar şişkinliklerini iyileştirdiği kabul edilirken, her sabah bir diş sarmısağın cildi koruduğu, ömrü uzattığı öne sürülür. Bizim kokusunu istemediğimiz sarmısağın kokmayanı da üretilmiştir (Japonya'da 1970).

Toprak ve iklim istekleri:
Sarmısak, süzek, milli-kumlu, orta ağırlıkta verimli toprakları tercih eder. Soğana benzeyen isteklerini daha ayrıntılı olarak bir önceki bölümden anımsamalı; gübre için de aynı soğan gibi davranmalıdır.
Sarımsak ılımlı iklimden hoşlanır. Sıcaklığın 15 – 20 oC olması yeterlidir. sarımsaklarda çiçeklenme 15 – 20 oC arasında olur. Bu çiçekler tohum bağlamaz.
Bitkinin yeşil aksamı, 15 oC üzerindeki sıcaklıklar gelişmeyi yavaşlatır. Sarımsak diş halinde iken –10 oC ye kadar dayanabilir. Bitki halinde ise ancak -3, –4 oC ye kadar zarar görmez. Düşük sıcaklıklar uzun süre devam ederse 0 oC nin hemen altında donma başlar.
iklim yanında sarımsağın toprak istekleri de önem taşır. Fazla ağır, killi ve su tutan topraklarda başlar güzel teşekkül etmez. Sarımsak, toprakta bir miktar organik madde istemesine rağmen, organik gübrelemeden hoşlanmaz. Bu yüzden çiftlik gübresi bir önceki ürüne atılırsa daha iyi sonuç alınır. Sarımsağın tercih ettiği topraklar, az miktarda humus ihtiva eden kumlu-tınlı topraklar olup, toprak asitliğinin nötr olması gerekir. Sarımsak ticari gübrelerden hoşlanan bir sebzedir. Gelişmenin ilk dönemlerinde fazla olan azot ihtiyacı giderek azalarak son dönemde potasyuma olan ihtiyaç artar. İyi bir ürün için tınlı-kumlu bir toprağa 20 kg/da azotlu 25 kg/da potaslı ve 10 kg/da da fosforlu gübre atılmalıdır. Besin maddeleri yetersiz olunca dişler küçük kalıp, sayıları çoğalır ve depolama müddeti kısalır.

Toprak Hazırlığı:
Taze çiftlik gübresi kullanmaktan kaçınılmalıdır. Dikimden en az 3 ay önce yanmış çiftlik gübresi ile dekara 3-4 ton gelecek şekilde gübrelenmesi ve gübrenin 25 cm derinliğe sürümle karıştırılması gerekir. Kış döneminde mümkünse ikinci bir sürüm yapılmalıdır.
Başarılı bir yetiştiricilik için dikim öncesi yapılan toprak işlemesiyle dekara saf olarak 7-8 kg Azot, 10 kg Fosfor ve 20-25 kg Potasyum toprağın 10-12 cm derinliğine karıştırılmalıdır. Bitkiler 30-40 cm boy aldıktan sonra dekara 12-13 kg Potasyum nitrat verilmelidir.

Dikim:
Dikimde kullanılacak dişlerin bulunduğu sarımsak başları genel özelliklerine bakılarak seçilir ve dişleri ayrılır. Daha sonra iriliklerine göre 2-3 grupta toplanır. Dişleri ayırma esnasında zarar görenleri çıkartılır ve kullanılmazlar. Gruplandırılan dişler ayrı partiler halinde dikilmelidir. Bu yapılmazsa gelişme ve olgunlaşma yeknesak olmaz, üretilen başlar irili ufaklı olur.
Dişler kapama olarak veya ya da 120 cm genişliğinde hazırlanan ve aralarında 30 cm gezinti yolu bırakılan tahtalara dişlerin uçları görülecek şekilde elle tek tek dikilirler. Dişlerin ters dikilmemesine özen gösterilmelidir
1 m² alana baş sarımsak üretiminde 80-100 adet diş dikilir. Bu değerle dekara kullanılacak diş miktarı diş iriliğine bağlı olarak 60-80 kg arasında değişir.
Yabancı otlardan temiz bir tarlada dişler arasındaki dikim mesafesi 10-12 cm olarak verilir. Yabancı ot sorunu olan tarlalarda sıravari dikim yapmak ve sıralar arasında yabancı otla mücadelenin kolaylaştırılması için 25-30 cm sıra arasına 6-8 cm sıra üzeri mesafe ile dikim yapmak gerekir

Çapalama:
Dikimden sonra dişler hemen kök ve sürgün meydana getirerek gelişirler. Bitkiler 15-20 cm boy aldıklarında yabancı ot gelişmesini önlemek ve bitkilerin daha iyi gelişmesini sağlamak için 3-4 cm derinliği geçmeyecek şekilde yüzeysel bir çapa yapılır.
Hafif karakterli topraklar ile yabancı ot sorunu olmayan tarlalarda çapalamaya da gerek kalmaz. Çapalama oldukça emek isteyen bir iştir. Sarımsakta maliyeti etkileyen en önemli unsur üretim materyali (dişler), dikim ve çapalama işçilikleridir. Bu kalemde yapılacak tasarruflar maliyeti önemli ölçüde azaltacaktır.

Sulama:
Yetiştiricilik döneminde yağan yağış su ihtiyacını karşılamaz ise, sızdırma metodu ile sulama yapılmalıdır. Sızdırma amacı ile boğaz doldurma işlemi yapılması gerekir

Gübreleme:
Bitkiler 30-40 cm boy aldıklarında 7-8 kg azotla beraber verilmesi gereken potasyum, potasyum nitrat olarak yapraklara değmeyecek şekilde 2-3 parti halinde toprak yüzeyine serilerek üzerinden su verilir.

Hasat:
Sarımsaklarda hasat bitkinin yapraklarının iyice kurumaya başladığı dönemde yapılır. Sarımsaklar hevenkler halinde asılarak depolanacaksa hasatta yaprakların tam olarak kuruması beklenmez, bitkilerde örmeye imkan verecek şekilde solduğu dönemde yapılır.
Hasat genellikle çapa ile yapılmaktadır. Sıravari dikim yapılmış ise soğan hasat makineleri ile de hasat yapılabilir. Hasat edilen sarımsaklar kurumak üzere birkaç gün süre iel tarlada bırakılır. Sonra yapraklar ovularak uzaklaştırılıp depolanır veya pazarlanır.
Hasat miktarına etki eden faktörlerin başında diş seçimi gelmektedir. Mümkün olduğu kadar az sayıda ve daha iri diş meydana getiren, düzgün şekilli, çeşidin özelliğini taşıyan başlar tohumluk materyal olarak alınmalı ve 18-20 ºC sıcaklıklarda saklanmalıdır.

Kaynaklar:
1)Ereğli tarım (www.ereglitarim.gov.tr/dosyalar/Yetistiricilik%20bilgileri_%20bitkisel%20üretim/Sarmısak.htm)
2)Ziraatci.com (www.ziraatci.com/yetistir/sayfa.asp?konuid=7&manual=off&shf=3)
3)Yalova Tarımsal araştırmalar (www.arastirma-yalova.gov.tr/faydali/sarimsak.htm)
4)Kastamonu Tarım il müdürlüğü (www.kastamonutarim.gov.tr/index.php?mod=1001&sayfa=15)
5)Ruhi B. A.Ü. Ziraat Fak.




Serhan KARAGÖL
13-04-2007, 15:44
ÖNEMLİ SARIMSAK ÇEŞİTLERİ

Kastamonu Sarmısağı: Pembe beyaz kabuklu, acı, kışa da dayanıklı olan sarmısak ihracata elverişlidir. Orta Kuzey Anadolu'da, özellikle Kastamonu'da çok üretilir. iç ve dış piyasada en fazla aranan bir türdür.

Edirne Sarmısağı: Beyaz, bej kabuklu, orta irilikte (25 gr kadar) sıkı başlı bir sarımsaktır. Kuru madde oranı % 37.5 tur. Trakya ve Marmara yöresinde üretimi geniş çapta yapılır.

Balıkesir Sarmısağı: Beyaz, kirli siyah kabuklu, gevşek yapılı, taze tüketime uygun bir türdür. Fazla dayanıklı olmayan bu sarmısak Marmara'nın Güney'inde çok üretilir.

Kara Sarmısak: Taze sarmısak elde etmek üzere yetiştirilen iri dişli bir türdür. Tadı acı olan sarmısak yurdumuzda çok ekilir.

İspanyol Sarımsağı: Avrupa'da çok yetiştirilen makbul bir sarımsaktır. Bizde de tarıma alınma denemeleri yapılmalıdır.

Kaynak: Antalya Tarım İl Müdürlüğü. Çiftinin el kitabı

Serhan KARAGÖL
28-04-2007, 17:30
Bu konu hele hiç önemsenmedi :((

malina
28-04-2007, 18:42
Bazı türlerin kaybolmaması için uğraşılıyor sanırım.

Forumda flora bölümünde iki sarmısak daha buldum :)

Allium ilgazense (Yabani Ilgaz sarmısağı) (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=3431)

Allium tuncelianum (Tunceli Sarmısağı) (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=3909)

malina
28-04-2007, 18:47
Allium tuncelianum [/URL] (http://209.85.135.104/cumartesi1.html)

Munzur Dağları'nda yetişen ender bitki türlerinden biri olan Allium tuncelianum (Tunceli sarmısağı), bilim otoritelerine göre kültür sarmısağının atası. Bu dağ sarmısağı, yalnızca Tunceli ili Ovacık ilçesi ve Erzincan sınırında yetişiyor.

Allium tuncelianum, bir çeşit dağ sarmısağı. Bu tür, 1980'li yıllarda keşfedildi. Tunceli sarmısağının tek dişli başları, kabuklarının arasında da küçük dişçikleri var. Kabuk sayısı kültür sarmısağından daha az. Tunceli sarmısağı 1500-2000 metre yükseklikte, drenajlı ve taşlı-çakıllı yerlerde kendiliğinden yetişiyor. Bugüne kadar doğada nasıl çoğaldığı da tespit edilemedi. Daha önce Ankara Üniversitesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ruhsar Yanmaz bir araştırma yaptı. Ancak elindeki materyal yeterli sayıda olmadığı için araştırma sonuçlanamadı. Bitkiye adını veren Prof. Dr. Mehmet Koyuncu ve Prof. Dr. Neriman Özhatay'ın kimyasal analiz çalışmaları sonucunda, Allium tuncelianum'un bilinen kültür sarmısağıyla benzer özellikler gösterdiği ortaya çıktı.

Tunceli sarmısağının yöreye özgü marka tesciliyle ihracatı da yapılabilen bir bitki haline gelmesi planlanıyor.


[URL="http://www.aksam.com.tr/arsiv/aksam/2004/07/11/cumartesi/cumartesi2.html"]Kaynak (http://209.85.135.104/cumartesi3.html)

limon
28-04-2007, 19:58
Bu konu hele hiç önemsenmedi :((

Ben evde cücüklenmiş sarımsaklarımı bahçeme ektim 20 kök kadar.
Tohuma bırakmayı düşünüyorum. Belki seneye bir tarla bulup ekerim ;)

selenn
28-04-2007, 21:56
Balkonda cam önlerinde yer kalmadı ama elime geçen her taneyi çimlendirmeyi deniyorum. Şimdi de sarımsak deneyeyim. Taneleri toprağa gömmem yeterli olur mu? Bir de ne kadar süre beklemek gerekiyor çimlenmeleri için?

Serhan KARAGÖL
29-04-2007, 12:14
Balkonda cam önlerinde yer kalmadı ama elime geçen her taneyi çimlendirmeyi deniyorum. Şimdi de sarımsak deneyeyim. Taneleri toprağa gömmem yeterli olur mu? Bir de ne kadar süre beklemek gerekiyor çimlenmeleri için?

Toprağın 3-5 cm derinliğine gömmeniz yeterli olacaktır. Ekimi yaparken baştan ayırdığınız dişlerin düz tabanları alta gelmelidir. Çimlenmeleri ise fazla uzun sürmez. 1 hafta kadar bi sürede çimenirler.

Serhan KARAGÖL
29-04-2007, 12:27
Ben evde cücüklenmiş sarımsaklarımı bahçeme ektim 20 kök kadar.
Tohuma bırakmayı düşünüyorum. Belki seneye bir tarla bulup ekerim ;)

Sarımsak tohum bağlama kabiliyeti olmayan bir bitkidir. Yani anaç sarımsak bıraksanız bile çiçekleriniz tohuma dönüşmeyecektir. Bu sebeple sarımsak yetiştiriciliğinde sarımsak dişleri kullanılır.

limon
30-04-2007, 01:42
Sarımsak tohum bağlama kabiliyeti olmayan bir bitkidir. Yani anaç sarımsak bıraksanız bile çiçekleriniz tohuma dönüşmeyecektir. Bu sebeple sarımsak yetiştiriciliğinde sarımsak dişleri kullanılır.

Hiç bilmiyordum. İnternette gezerken bir sitede bahçenize sarımsak muhakkak ekin yazıyordu. Çok güzel fotoğraflamışlardı. Çiçek açınca çok güzel oluyormuş dekoratif amaçlı bile kullanılıyormuş. Ben de bir heves elimdeki zaten cücüklenmiş sarımsak dişlerini ekmiştim. Kendisinden çok çiçeklerini merak ettiğimden :rolleyes:
Bilginize teşekkürler...

agartha
25-06-2007, 23:08
Balkondaki saksılardan birinin kenarına sarımsak ekmiştim evde filizlenenlerden. Çıkan filizi sararıp gitti, altına acaip kök yapmış ve hiç yeşilliği olmamasına rağmen yanına bir diş daha çıkarmış. Bir çürüme, ölme de yok. Normal bir durum mu bu?

agartha
15-07-2007, 06:39
Hiç bilmiyordum. İnternette gezerken bir sitede bahçenize sarımsak muhakkak ekin yazıyordu. Çok güzel fotoğraflamışlardı. Çiçek açınca çok güzel oluyormuş dekoratif amaçlı bile kullanılıyormuş. Ben de bir heves elimdeki zaten cücüklenmiş sarımsak dişlerini ekmiştim. Kendisinden çok çiçeklerini merak ettiğimden :rolleyes:
Bilginize teşekkürler...

Limon, sizin sarımsaklar ne durumda?

Salinta
23-07-2007, 20:26
Arkadaşlar kusuruma bakmayın ama benim bildiğim sarımsak bahçe bitkisi, bu sayfada ne işi var?? Yanlış mı biliyorum acaba??

Selahattin Yılmaz
25-10-2007, 19:24
SARIMSAK

Kültür sebzeleri arasında yemeklik ve ilaç olarak kullanılan sarımsak çok eski zamanlardan beri bilinen bizde ve diğer Akdeniz memleketlerinde bol miktarda tüketilen bir sebzedir.

ILIK İKLİMİ SEVER

Sarımsak ılımlı iklimden hoşlanır. Sıcaklığın 15-20°C olması yeterlidir. Bilindiği gibi sarımsak tohum bağlamaz.

Resim 1. Edirne sarımsak çeşidinin görünümü.

23073



OPTİMUM 15-20°C İSTER

Bitkinin yeşil aksamı, 15°C üzerindeki sıcaklıkta iyi gelişme gösterir. 25°C den sonraki sıcaklıklar gelişmeyi yavaşlatır. Sarımsak diş halinde iken -10°C kadar düşük sıcaklıklara dayanabilir. Bitki halinde ancak -3, -4°C sıcaklığa karşı kendini korur. Düşük sıcaklıklar uzun süre devam ederse 0°C nin hemen altında donmaya başlarlar.

Sarımsak uzun gün bitkisidir. Diş verimini arttırmak için sıcaklığın biraz yüksek olması, sulamanın az olması ya da hiç yapılmaması, yeteri kadar gübre verilmesi gerekmektedir. Belirtilen sıcaklık için ülkemizin iklimi uygun olup, suyun kontrollü verilmesi ve düzenli gübreleme üreticilerimizi ilgilendirmektedir.

ORGANİK MADDELİ TOPRAK

Fazla ağır, killi ve su tutan topraklarda, başlar güzel oluşamaz. Bitki gelişmesi yavaşlar. Sarımsak yetişmesi sırasında organik gübrelenmeden hoşlanmaz. Ama toprakta organik maddenin bulunmasını ister. Bu yüzden % 5 humus içeren kumlu-tınlı topraklarda iyi yetişir. Toprakta fazla nem bulunmamalıdır. Asitliğin nötr olması gereklidir. Fazla asit ve bazik topraklarda gelişme yavaşlar.

TOPRAK TAHLİLİNE GÖRE GÜBRE

Sarımsak ticaret gübresinden hoşlanan bir sebzedir. Organik gübreler bir önceki ürüne atılırsa daha iyi sonuç alınır. Sarımsağın. azot, potasyum ve fosfora ihtiyacı fazladır.

- Gelişmenin başlangıcında azot isteği fazla olup giderek azalır. Baş bağladıktan sonra özellikle hasata yakın azot miktarı azaltılmalıdır.

- Bu dönemde potasyuma olan ihtiyaç artmıştır. Potasyum ilerde başın depolanma gücünü arttırır. lyi bir ürün için tınlı-kumlu bir toprağa 20 kg/da azot, 25 kg/da potasyum ve 10 kg/da fosforlu gübre atılmalıdır.

GÜBRE YETERSİZ OLURSA!

Besin maddesi oranı düştüğü zaman, dişler küçük ve cılız kalır, bir baştaki diş adeti çoğalır, başlar depolama sırasında çabuk koflaşır, saklama müddeti kısalır.

ÜRETİM SADECE DIŞ İLE YAPILIR

Sarımsak, sadece dişlerle üretilir. Dişler gövde üzerinde veya çiçek sürgünü üzerinde oluşmuştur. Üretimde daha çok gövde üzerinde oluşan ve sarımsağın başını meydana getiren esas dişler kullanılır.

DİŞLER NORMAL İRİLİKTE OLMALI

Üretimde kullanılacak sarımsak dişleri belli bir büyüklükte olmalıdır. Dişler fazla dolgun ve fazla küçük ve zayıf olursa istenen ürün elde edilmez. Fazla büyük dişler çabuk çiçek sapı meydana getirir. Zayıf ve küçük dişler ise, iyi bir bitki oluşturmaz ve verim düşüklüğü meydana getirir.

DİŞLER 18-20°C DE DEPOLANMALI

Bir başta 10-15 adet diş bulunması, arzu edilen bir durumdur. Bu tip sarımsak 20-25 gr büyüklüktedir. Üretimde kullanılacak dişler 18- 20°C sıcaklıkta depolanmış olmalıdır.

TEK VEYA ÇİFT SIRA EKİM

Sarımsak dişleri tek veya çok sıralı ekilir. Tek sıra 20-40 cm sıra arası ve 5-10 cm sıra üzeri mesafelerde, şayet makinalı tarım yapılıyorsa çok sıralı ve 120-150 cm genişlikteki tahtalar üzerine sıra üzeri ve sıra arası mesafeler 10'ar cm olmak üzere 12-15 sıra yapılır.

DEKARA 60-90 KG DİŞ

Çok sıralı ekimde birim sahadan daha fazla ürün elde edilir. 1 dekar yere orta büyüklükte diş kullanıldığı zaman tek sıraya 55-60 kg, çok sıraya 75-90 kg diş hesaplanır. Dişler tek tek dikilir. Sivri kısmı yukarı, yassı kısmı aşağıya gelecek şekilde, diklemesine dikilir. Dikim derinliği 3-4 cm dir. Kuru topraklarda derinlik 5 cm ye kadar indirilebilir.

DİKİM NE ZAMAN?

Sarımsaklar ılımlı iklimlerde Kasım ayından itibaren, soğuk ve toprakta don yapan yerlerde Nisan'dan sonra dikilir.

ANCAK GEREKİRSE SU VERİLİR

Ülkemizde kıraçta yetiştiricilik yapıldığından, sadece yağmur suyundan yararlanılır. Şayet sulama yapılacaksa o zaman, tahtalar 80- 100 cm genişlikte ve her tahtaya 20-40 cm derinlikte bir ark hesaplanır. Su sızdırma olarak verilir. Tek sıra dikim yapıldığında 20-40 cm sıra arasında bitkiler büyüyüp 10-15 cm boy aldığında boğaz doldurma yaparak 10-15 cm derinlikte çizgiler açılır.Su bu çizgilere verilir.

ÇAPA VE YABANCI OT

Kurak yetiştiricilikte 2-3 çapa yeterlidir. Bitkiler toprak yüzünü kapatıncaya kadar, yabancı otlarla mücadele ve birde yağmur yağdıktan sonra kaymak tabakası için çapa yapılır. Sulu şartlarda her sulamadan sonra bir çapa yapılmalıdır. Sarımsakta ilk çapa önemlidir.Genç devrede yabancı ot bulundurulmamalı ve kaymak tabakası oluşturulmamalıdır.

HASAT ZAMANI EKİM ZAMANINA BAĞLIDIR

Başların olgunluğu ekim zamanına bağlı olarak değişir. Normalde en erken olgunlaşma taze yeşil sarımsak için Şubat sonu ve geç ekimde ise Haziran başıdır. Başların olgunlaşması ve hasatı en erken Mayıs sonu, Haziran başı, geç ekimde ise Temmuz sonu ve Ağustos başıdır.

Sarımsak çeşitlerine göre ya toprak içinde 2/3 kısmı kalacak şekilde veya toprak üstünde baş oluşturur. Seyrek dişli başların hasatı oldukça güçtür. Yalnız bu tipler genelde toprak üstünde ba; oluşturur. Sık başlı olanlar daha kolay hasat edilir.

ÇAPA İLE SOKELİM

Toprak içinde baş oluşturanlar elle çekilmemeli, çapa ile çıkartılmalıdır. Hasat öncesi sarımsak sapları aynen soğanda olduğu gibi yatırılır. Böylece dişlerin daha fazla olgunlaşması sağlanır. Saplar iyice kuruyunca güneşli ve kum havada hasat yapılır.

Resim 2.Örgü yapılarak depo veya pazara hazırlanmış sarımsaklar.

23074


İYİ KURUTALIM

Ürün 4-5 gün tarla üstünde bırakılarak iyice kurutulur. Yağışlı bölgelerde ürün kapalı yerlerde serilerek kurutulur.

- lyi bir çeşit ve uygun bakım şartlarında dekardan 700-1200 kg kuru baş sarımsak alınır.


Kaynak (http://www.tarim.gov.tr/hizmetler/yayinlar/e-kitap/sebzecilik/koku_yen_seb.htm)

Selahattin Yılmaz
06-12-2007, 22:41
SARIMSAK (Allium sativum) YETİŞTİRİCİLİĞİ


1. Ekonomik Önemi, Anavatanı ve Yayılma Alanları

Sarımsak ülkemizin her tarafında yetiştirilen bir sebzedir. Sarımsak çevre şartlarına iyi adapte olabilen yapısından dolayı ülkemizin her tarafında yetiştirilmekle birlikte ideal üretim alanlarının deniz ikliminden kara iklimine geçilen yöreler olduğu kolayca görülür. Kastamonu, Amasya, Tokat illerimizde önemli boyutlarda sarımsak üretimi başarıyla sürdürülmektedir.

Sarımsağın Türkiye'de ne zamandan beri yetiştirildiği yolunda kesin bir kayıt bulunmamaktadır. Ancak Evliya Çelebi Seyahatnamesinde sarımsakla ilgili kayıtlar bulunmaktadır. Türklerin Orta Asya'dan göç etmeden önce sarımsağı kullandıkları da bilinmektedir. Sarımsağın anavatanının Akdeniz ülkeleri, İran ve Afganistan olduğu bir çok araştırıcı tarafından bildirilmiştir. Sarımsağın M.Ö. I. Ve II. Yüzyıllarda Çin'de ilaç olarak kullanıldığı verilen bilgiler arasındadır. Bayraktar, 1970 Firavun mezarlarında sarımsak başlarının bulunduğunu bildirmektedir. Sarımsağın Avrupa'daki 15. Ve 16. Yüzyıllarda başlamıştır. Sarımsağın insan sağlığında oynadığı rolün belirlenmesinden sonra sarımsak kullanımı engelleyen kokusu üzerinde çalışmalar yoğunlaşmış, bunun sonucunda da sarımsak üretim ve tüketimi önemli boyutlarda artmıştır. Bugün ABD'de sarımsak son derece kıymetli bir sebze olup önemli miktarlarda üretilmekte ve tüketilmektedir.

Ülkemizde 1998 yılı istatistiklerine göre üretilen sarımsak miktarı 26.500 ton taze 85.000 ton kuru sarımsak olarak bildirilmiştir. Bazı yıllarda üretimin çok önemsiz bir kısmı ihraç edilmektedir.


2. Morfolojik Özellikleri

2.1. Kök
Sarımsakta kök oluşumu soğan ve pırasada olduğu gibidir. Bitki çok yoğun bir kök oluşumuna sahiptir ve kökleri çok ender hallerde dallanır. Köklerin çok önemli bir bölümü (%75) toprağın 20-25 cm'lik derinliğinde delişir. Azda olsa bitki gelişimine ve toprak yapısına bağlı olarak 50 cm derinliğe kadar giden köklere de rastlanır. Bitki kökleriyle toprağa çok iyi tutunur ve köklerin yayıldığı hacim içindeki besin maddelerinden iyi bir şekilde yararlanır.


2.2. Gövde
Sarımsağın gövdesi soğan ve pırasada olduğu gibi altta yoğun kök kitlesini taşır, rozet şeklindedir. Bu rozet üzerinde sarımsak başını oluşturan dişler dizilmiştir.

2.3. Yaprak
Sarımsak dişi toprağa dikildikten hemen sonra önce kökleri daha sonrada yapraklarını meydana getirir. Yapraklar dışarıdan içeriye doğru meydana gelirler ve bir aks oluştururlar. Çeşide ve yetiştirme şartlarına bağlı olmak üzere yaprak kınlarının meydana getirdiği bu aks 20-60 cm boy alabilir. Sarımsak yaprakları toprakla dar açı yaparlar. Yapraklar boyuna çizgili ve simetrik yapıdadır, orta kısımda belirgin bir omurga yer alır. Yaprak rengi çeşitlere göre değişir. Yaprakların üst kısmı mum tabakası ile kaplıdır.

Gövde üzerinden çıkan yapraklar iç içe sarılmış vaziyette gelişip önce aksı, daha sonrada ayayı meydana getir. Bitki önemli miktarda yaprağın koltuğundaki tomurcuklar gelişip depo halini alır bu tomurcuklardan dişler meydana getirir. Yapraktan geriye kalan kısım incelir, kuru bir zar halini alarak sarımsak dileri arasında kalır. Dıştaki 5-6 yaprağın kınları dişlerden oluşan başı saracak şekilde gelişir ve başı korur.

2.4. Çiçek
Sarımsak bitkisi birinci yıl vegatatif olarak kalır. Çiçeklenme 2. Yılda olur. Ancak 2. Yılda da dikim geç olursa bitki sadece dişlerden oluşan bir baş meydana getirir. Bu durum yıllarca böyle devam eder. Bitkiler çiçek meydana getirmeden dişleri ve başı oluşturmayı sürdürür. Bazı köy çeşitlerimiz çiçek demeti sapı ve çiçek meydana getirmeye yönelimlidir.

Özellikle tek veya iki adet büyük diş meydana getiren köy çeşitlerimizde bu özellik bariz olarak görülür. Bu özelliklere sahip olan ve çiçek demeti sapı ve çiçek meydana getiren çeşitler ikinci yılın ilkbaharında 80-160 cm uzunluğunda çiçek demeti sapı ve bu sapın uç kısmında da soğan ve pırasada olduğu şekilde de çiçekleri meydana getirirler. Çiçekler atılı yapıda olup taslak halinde iken bir zar tarafından sarılmıştır. Çiçekler atılı yapıda olup sarımsak bitkisinde morfolojik olarak çiçek tam olarak meydana gelmekle birlikte, çiçekte mayoz bölünmesi tam olarak gerçekleştiği halde, çekirdek bölünmesi meydana gelmez. Bu sırada çiçekte apomiksis ile patlak mısır tohumu iriliğinde dişler gelişir. Sarımsak bu dişlerle kolayca üretilirler. Nitekim İç Anadolu'da çiftçiler Temmuz ayı içinde hasattan birkaç gün önce buğday tarlalarında buğdaydan daha yüksek boy yaparak, çiçek demetlerinin bulunduğu tepe noktasında dişler oluşturan çiçek demeti saplarını keserek veya sadece dişleri basit bir şekilde ovalayarak toplarlar. Bu dişler ekim ayında yapılan buğday ekimi sırasında tohumun içine karıştırılarak tekrar ekilirler. Dişler toprakta kış boyunca gelişir ve her bitki 1 veya 2 adet oldukça büyük 2-3 cm çapında ve genellikle oval şekilli diş oluştururlar. Ayrıca çiçek demeti sapının uç kısmında dişler meydana getirirler, hasattan önce bu dişler toplanır. Buğday hasadından sonra bu bitkiler parlak beyaz anızları ile tarlada kolayca fark edilirler ve hasattan sonra çapa ile sökülüp yemeklik sarımsak olarak kullanılırlar.

Sarımsak, çiçeklenme esnasında meydana gelen bu biyolojik nedenlerle tohum oluşturmaz.


3. Yetiştirilme İstekleri

3.1. İklim isteği
Sarımsak ülkemizin çok yağış alan Karadeniz kıyı bölgesi dışında hemen her tarafında kolayca yetiştirilir. Çok yağış alan bu kıyı kesiminde de taze sarımsak olarak rahatça yetiştirilmektedir.

Büyük miktarlarda ve ekonomik üretimi ise deniz ikliminden kara iklimine geçiş bölgelerinde başarı ile yapılır. Yetiştirme döneminde optimum gelişmeyi 15-20 °C sıcaklıklarda %60-80 nemli ortamlarda gösterir. Sıcaklık azalması ve artışı durumunda bitki gelişmesi yavaşlar, bitkilerin yapraklarında sararmalar görülür. Bitkinin gelişme döneminde yüksek nem olumlu etki yaptığı halde dişlerin ve başın oluşmasından sonra yüksek nem hastalıklar yönünden olumsuz etki yapar. Hasat döneminde ise yağış istemez.

3.2. Toprak İsteği

Toprak istekleri yönünden seçici değildir. Sarımsak bitki besin maddeleri ve organik maddelerce zengin toprak ister. Hafif karakterli, kaymak bağlamayan alüviyal topraklarda iyi gelişir. Taze organik gübreden kaçınılmalıdır. Toprak pH'sı 6.5-7 arasında olmalıdır. Nötr topraklarda üretim daha başarılı olur.


4. Yetiştirilme Şekli

Sarımsağın üretimi arpacıkla yemeklik soğan üretimine çok benzerlik gösterir. Ancak sarımsak üretiminde kullanılan dişler vegatatif üretim materyalidir. Daha önceden üretim materyali olarak ayrılacak olan dişlerin bulunduğu sarımsak başları genel özelliklerine bakılarak seçilir ve dişlerine ayrılır. Dişler daha sonra iriliklerine göre 2-3 grupta toplanır. Dişlerine ayırma sırasında kabuğu zarar gören dişler ayrılırlar ve üretim materyali olarak kullanılmazlar. Grublandırılan dişler ayrı partiler halinde dikilmelidir. Dişler gruplama yapılmadan dikilecek olursa gelişme olgunlaşma yeknesak olmaz, üretilen başlar irili ufaklı olur. Bu nedenle dikim öncesinde yapılan gruplama işi önem taşır.

4.1. Toprak hazırlığı ve dikim
Toprak isteklerini anlatırken belirtildiği şekilde üretim yapılacak tarlayı seçerken toprağın kaymak bağlamayan bir yapıda olmasına özen gösterilir. Üretim yapılacak tarlanın organik maddelerce zengin olması en az %4-5 civarında humus içermesi başarılı bir sarımsak üretimi için gereklidir. Sarımsak taze organik gübrelemeden hoşlanmaz. Sarımsak üretilecek tarlanın dikiminden en az 3 ay önce yanmış organik gübre ile dekara 3-4 ton gelecek şekilde gübrelemesi ve gübrenin toprağın 25 cm derinliğinde sürümle karıştırılması gerekir.

Sonbaharda organik gübre ile gübrelenerek sürülen toprak kış döneminde fırsat bulunursa tekrar 20-25 cm derinlikte sürülür. Bölgelere göre dikim zamanı gelince (Şubat başından itibaren) toprağa gerekli inorganik gübreler serpme olarak atılır. Başarılı bir yetiştirme için dekara 14-16 kg N, 10 kg P2O5, toprak yapısına bağlı olarak 20-25 kg K2O verilmelidir. Bu gübreler dikim öncesinde yapılan toprak işlemesiyle toprağın 10-12 cm derinliğine karıştırılır. Verilmesi gereken N'un yarısı potasyum nitrat formunda verilmelidir ve bu işlem bitkiler 30-40 cm boy aldıktan sonra yapılmalıdır. Böylece ilkbahar yağışları ile gübrelerin yıkanması önlendiği gibi potasyumun da bitkinin baş bağlamaya geçmesi döneminde verilmesi sağlanmış olur.

Bu şekilde gübrelenen ve 10-12 cm derinlikte işlenen toprak dikime hazır hale gelmiştir. Dikim için daha önce gruplarına ayrılmış bulunan dişler ya kaplama olarak **** 120 cm genişliğinde hazırlanan ve aralarında 30 cm gezinti yolu bırakılan tahtalarla dişlerin uç kısımları toprak üstünde görülecek şekilde, saç ayağı şeklinde elle tek tek dikilirler. Dişlerin ters dikilmemesine özen gösterilmelidir.

Sarımsaklarda dikimde kullanılan diş miktarı, diş iriliğine ve dikim sıklığına bağlı olarak önemli ölçüde değişir. 1m2 alana baş sarımsak üretiminde 80-100, taze sarımsak üretiminde ise 140-160 adet diş dikilir. Bu değerlerle dekara kullanılacak diş miktarı 60-100 kg arasında değişiklik gösterir. Taze sarımsak üretiminde sık dilimle sarımsakların boy yapmaları ve daha çok yeşil kısım oluşturmaları sağlanır. Sık olarak gelişen taze sarımsaklar aynı zamanda gevreklik kazanırlar.

Yabancı otlardan temiz bir tarlada dişler arasındaki dikim mesafesi 10-12 cm olarak verilir. Yabancı ot sorunu olan tarlalarda sıravari dikim yapmak ve sıralar arasında yabancı otla savaşımının kolaylaştırılması için 25-30 cm'lik mesafe vermek, buna karşılık sıra üzerinde ise 6-8 cm ara ile dikim yapmak gerekir.

4.2. Çapalama
Dikiminden sonra dişler hemen kök ve meydana getirerek gelişirler. Bitkiler 15-20 cm boy aldıklarında yabancı önlemek ve bitkilerin daha iyi gelişmesini sağlamak için 3-4 cm derinliği geçmeyecek şekilde yüzeysel bir çapalama yapılır.

Hafifi karakterli ve posa topraklar ile yabancı ot sorunu olmayan tarlalarda çapalamaya da gerek kalmaz. Çapalama oldukça emek isteyen bir iştir. Sarmısakta maliyeti etkileyen en önemli unsur üretim materyali (dişler), dikim ve çapalama işçilikleridir. Bu kalemlerde yapılacak tasarruflar maliyeti önemli ölçüde azaltmaktadır.

4.3. Sulama
Bitki gelişme dönemi yağışların en yoğun olduğu dönem olup, bu nedenle sarımsak genelde sulamaya gerek kalmadan yetiştirilebilir. Sulamanın gerekli olduğu hallerde yağmurlama sulama yapmak en başarılı sonucu verir. Bitkiler 30-40 cm boy aldıklarında ayrılan azotla birlikte gerekli potasyum, potasyum nitrat şeklinde sulamadan önce bitkilerin yapraklarına gelmeyecek şekilde serpme olarak verilerek gübreleme tamamlanır. Bunlardan sonra hasada kadar herhangi bir işlem yapılmaz.

4.4. Tarımsal savaşım
Sarımsak yetiştiriciliğinde, baş oluşturma döneminde etkili olan mantari hastalıklar önemli zararlara yol açarlar. Bu nedenle bu dönemde çok yağış alan bölgelerde yetiştirmeden mutlaka kaçınılmalıdır. Bu özellikteki yerlerde yetiştirme zorunlu ise dikimi ve dolayısıyla da baş oluşumunu geciktirerek korunmalıdır. Zorunlu hallerde fungusitlerle savaşım yapılır.

Sarımsaklarda üretimi sınırlayan en önemli zararlı Kök ur nematodlarıdır. Vegatif olarak üretilen sarımsakta nematodlarla bulaşık olmayan üretim materyali büyük önem taşır. Bu konuda çiftçimizin yeterli ölçüde bilgilendirilmemesi nedeniyle sarımsak üretim alanlarımızın çoğu nematodla bulaşık hale gelmiştir. Sarımsak üretimimizin geleceği açısından nematodla bir defa bulaşan tarlanın nematodlardan temizlenmesi çok zor ve maliyeti çok yüksek olan bir iştir.

5. Olgunluk, Hasat ve Depolama

Sarımsaklarda hasat bitkinin yapraklarının iyice kurumaya başladığı dönemde yapılır. Sarımsaklar hevenkler halinde asılarak depolanacaksa hasatta yaprakların tam olarak kuruması beklenmez, hasat bitkilerde eksenin örmeye imkan verecek şekilde solduğu dönede yapılır. Hasat zamanı bölgeye ve dikim tarihine bağlı olarak büyük değişiklik gösterir. Sahil kuşağında hasat haziran veya temmuz ayı içerisinde yapılabildiği halde diğer bölgelerimizde hasat eylül ayına kadar sürer. Hasat genellikle çapa işe yapılır. Sıravari dikim yapılmış ise hasadı makine ile de yapmak mümkündür. Bu amaçla soğan hasat makinelari kullanılır. Hasat edilen sarımsaklar kurumak üzere birkaç gün süre ile tarlada bırakılır. Sonra yapraklar ovularak uzaklaştırılıp depolanır veya pazarlanır.

Sarımsaklarda depolama basit depolama yapılabildiği gibi iklim kontrollü depolarda da yapılabilir. Basit depolarda muhafaza süresi çok kısalır ve büyük boyutlu ağıtlık kayıpları, buna bağlı olarak da kalite kayıpları oluşur. Sarımsakların 0 °C civarındaki sıcaklıklarda %70-75 nemde 6-8 ay süre ile %5-10 luk kayıpla muhafaza edilmesi mümkündür.

6. Verim

Dekara verim yetiştirme şartlarına, bölgelere ve çeşide bağlı olarak 800-1400 kg arasında değişmektedir. Üretim materyali olarak kullanılan baş ve dişlerin seçimi büyük önem taşır. Mümkün olduğu kadar az sayıda ve daha iri baş meydana getiren düzgün şekilli, çeşidin özelliklerini taşıyan başlar tohumluk materyal olarak alınmalı ve 18-20 °C sıcaklıklarda saklanmalıdır. Depolama sıcaklığı 15°C'nin altına düşerse çiçek sürgünü meydana getirme oranı önemli ölçüde artar.

www.gencziraat.com/Bahce-Bitkileri/Sarimsak-Yetistiriciligi.html

sinaninci1
06-12-2007, 22:55
Bu yazıyı görünce çok sevindim. Bu güne kadar sarmısak dikimini hep yanlış yapıyormuşum. Çok güzel bir çalışma teşekkürler.

nazlı06
07-12-2007, 12:21
Sarısağın pazarı nasıl?. Nasıl bir kazanç elde edebiliriz?

limon
07-12-2007, 12:59
Ayırdığımız dişleri Şubat ayında mı ekmemiz gerekiyor?

limon
11-12-2007, 19:24
Dün Eminönü'ne gittim. Şöyle bir dolaştım çiçekçileri. Her zamanki gibi sebze tohumlarına gelince takıldım kaldım. Kendime hakim oldum ve sadece yarım kilo bakla, biraz dereotu tohumu aldım. Bu arada "diş sarımsağı ne zaman ekmeli?" sorusunu oradaki derin bilgileriyle!! ;) ne cevap vereceğeni adım gibi bildiğim satıcıya sordum. Cevap mı?
Beni hiç şaşırtmadı. "Şimdi abıla buuuuu dişşş sarrımsagı ayyıracaksın ne zamman istersen o zamman ek. Olur o! "

Selahattin Bey olur mu o? Ne dersiniz? ;)

Selahattin Yılmaz
11-12-2007, 19:40
Eğer aşırı donlar olursa şimdi ekmek sıkıntı olabilir o yüzden diş sarmısaklarınızı şubat sonu mart başı gibi dikin bence.

berduray
23-01-2008, 12:31
Biz birer parti olmuşları yedik,ikinci kez diktim.Tabi size göre daha ılıman bir iklimdeyiz.
Bana sorarsanız o toprağı isteyince cücükleyip kendini belli ediyor,soğanı ve sarmısağı hiç bir zaman zamanı şudur,artık dikelim diye dikmedim. Onlar hep cücükleyerek zamanlarının geldiğini bana belli ettiler,yeter ki siz onlara kulak verin.

HOŞÇAKALIN, "AĞAÇLAR'LA" KALIN

pancfidan
29-01-2008, 17:59
Sarımsak hem bahçe hem de tarla bitkisidir.Koşullar uygun olduğu sürece çoğu yerde yetiştirilebilir;)
__________________
walnut tree nursery (http://www.waltreeturkey.com)

envor
17-02-2008, 18:19
1999 yılında ticari olarak sarımsak ektim,öylesine büyük zarar etmiştimki o yıl,yıllarca sarımsaklı yoğurt bile kullanmamıştım.:D
Ama şimdi perlit'te yetiştirmek istiyorum.
Sayın Selahattin bey olurmu sizce?:)

Selahattin Yılmaz
17-02-2008, 21:09
Bunu eğer toprasız kültürde perlitte yetiştirecekseniz sonucu bizede söyleyin bizde öğrenelim :)

envor
21-02-2008, 20:49
Teşekkürler...:)

A.Şahin
01-04-2008, 21:05
Bahçemdeki sarımsaklarım ve baklaların bir kısmı ;)

Sonja Varol
13-04-2008, 23:14
Ben ve diger sebze bahcesi olan komsularim, sarmisagi eylül-ekim gibi dikeriz biz. Temmuz- agustos hasat zamanidir.
Burada arkadaslarin, Subat ayi dikim zamani olarak dikkatimi cekti ve acaba biz mi yalnisiz diye arastirdim. Genelde eylül/ekim gibi dikilmesi gerektigini ögrendim. Bilgilerinize...

kürşad
10-06-2008, 16:10
Apomiksiz çoğalma mız başlamıştır, bahçeye gidebildikçe resimlerini çekeceğim.
Bu sarmısak google da "elephant garlic" diye arattığınızda çıkar.
Ebatları ona benziyor ama çeşidini bilmiyorum.
Tohum üretirse tohumlarını alacağım bakalım sonuç ne olacak. Daha önce Çanakkale 18 Mart Üniversitesinde %5 oranında çimlenme başarısı yakalamışlar.

40211

40212

40213

40214

40215

member şip
18-10-2008, 23:42
Bu sarımsagın cinsi ne acaba.Sogan gibi tek diş olanı var.Diş olanı iri ve yandan küçük tohum gibi diş veriyor.

http://img388.imageshack.us/my.php?image=dsc00648be8.jpg
http://img511.imageshack.us/my.php?image=dsc00649qe7.jpg
http://img378.imageshack.us/my.php?image=dsc00650za4.jpg
http://img378.imageshack.us/my.php?image=dsc00651bg4.jpg

nesecik
11-06-2009, 12:42
Ben de küçük bir peynir kutusuna sarımsak dişleri ekmiştim yeşil dalları uzamaya başladı.Nasıl yetişir hiç bilgim yok ne yapmalıyım?;)

member şip
19-06-2009, 21:05
Ben de bahçemin küçük bir köşesine ekim ayında sarımsak ekmiştim geçen hafta hasat ettim gerçi benim samırsaklar biraz degişik çoğu sogan gibi tek diş oluyor.

tolgahann
19-06-2009, 21:52
Sevgili member şip sizinde değiniz gibi sarımsaklarınızın türü değişik.''Tunceli sarımsağı'' deniliyor.İlginç bir tür gerçekten.Acaba sarımsakların kesitini ve soyulmuş halini yanına bir madeni para koyarak fotoğraflama şansınız var mı?

member şip
21-06-2009, 19:42
Soyulmuş ve kesilmiş hali

tolgahann
21-06-2009, 20:31
Sn.member şip gerçekten ilginç görünüyor. Fotoğraflar için çok teşekkür ederim.Sandığımdan büyükmüş.

tolgahann
06-07-2009, 01:25
Ben de bahçemin küçük bir köşesine ekim ayında sarımsak ekmiştim.

Sevgili member şip bu tek dişli sarımsakları üretirken tohum/anaç olarak kullandığınız sarımsaklarda tek dişten mi oluşuyordu.Yoksa bildiğimiz sarımsak gibi diş diş ayırarak mı ektiniz.Çok ilginç görünüyorlar gerçekten.

berduray
06-07-2009, 12:15
Benim derdim de her zaman küçük dişli sarmısak elde etmem.

Toprağa çiftlik gübresi de karıştırıyorum ama sonuç hep aynı, küçücük sarmısak.

Bunları ne şöyle büyükçe bir kafa haline getirir? Şöyle pazarda satılanlar gibi yani.

member şip
06-07-2009, 21:51
Sevgili member şip bu tek dişli sarımsakları üretirken tohum/anaç olarak kullandığınız sarımsaklarda tek dişten mi oluşuyordu.Yoksa bildiğimiz sarımsak gibi diş diş ayırarak mı ektiniz.Çok ilginç görünüyorlar gerçekten.

Bunların hepsi tek diş olmuyor dişli olanlarıda oluyor bide altlarında küçük dişler veriyor ekerken büyük dişleri ve küçük dişleri kullanıyorum.

denizakvaryumu
23-10-2009, 16:14
109265

109262

Siyah çay olur da siyah sarımsak olmaz mı? :)

http://www.blackgarlic.co.uk/index.asp-Q-I-E-black-garlic-bag-2-bulbs,75149173#

sertug guray
03-03-2010, 22:35
Arkadaşlar acaba sarısak saksıda yetiştirilirmi aranızda deneyen, bilgisi olan varmı. Bana yardımcı olursanız çok sevinirim

ilksenozturk
04-03-2010, 08:18
ben saksıda sarımsak yetiştirmiştim. çok sıkıntısız büyümüşlerdi.
ben eylül gibi ekmiştim, kışın toprakta kaldılar, üzerlerine kar yağdı, o dimdik yeşil kısımlar bana mısın demedi bile. mart nisan gibi de üst kısımlar hafiften sararmaya başlayında çıkarmıştım topraktan. çok güzellerdi. evdeki sarımsağınızdan koparacağınız birkaç diş ile yapabilrsiniz. bu ay yine ekmeyi planlıyorum, bu sefer yazı toprakta geçirecekler

birgaripyolcu
23-04-2010, 19:19
arkadaşlar sanırım sarımsaklarda soğan gibi ezip çiğneme olmuyor.Çiçekten sonra sarımsak dişleri oluşuyor.Çünkü soğanlar 2.ci yılında kurumaya yüz tutunca dalları yan yatırılıp çiğnenir.selamlar

turko-g
26-04-2010, 16:24
Kastamonu (Taşköprü) sarımsak üretimi ile ilgili bende gördüğüm kadarı ile edindiğim bir iki bilgiyi aktarayım.

Kasım ayı sonunda sarımsak dişleri ayırmaya başlanır. Kasım ayı çünkü ailleler dönümlerce ekiyor, ailede kim varsa ve gücü yetenler günlükçü tutarak sarımsak dişlerini ayırmaya başlıyor.

Şubat sonu gibi dişler dönümlerce tarlalara elle tek tek dikiliyor. Şu an gördüğüm kadarı ile 4-5 yaprak olmuşlar. Sarımsak aralarında otlanma başladığı için kazmalara başlamış aileler. Sarımsak fazla sulanmayı sevmiyor deniliyor.

Temmuz sonu gibi (Temmuz-Şubat arası görmediğim için fazla bilgim yok) tarlalardan elle sökülen sarımsaklar tarlalarda kök aralarının toprağı kuruması için tarlada bırakılır. Yağmur yağmadan evlerinin yanlarındaki depolara (genelde mağaza deniliyor) getirilen sarımsağın ikinci zor aşaması başlıyor.

Küçük, orta, büyük ve kopuk olarak ayrılıyor. Köklerdeki topraklar temizlenip, dış yapraklarıda ayrılıyor. Her bir ayrı bölüm demet demet bağlanıyor. Yine boy oranına göre yığın oluşturuluyor. Ortası açık bir metrelik demetli yığınlar. Kopuklar da çuvallanıyor. İstanbul pazarlarında gördüğüm üçüncü sınıfa bile girmeyen kopuklar satılıyor. Üstelik Taşköprü pazarında büyük ve orta boy sarımsak demeti aldığınız fiyata burlarda kopukları satıyorlar. Yani kısacası yine onlar tüccar diyorlar, aracılar kazanıyor.

Resimleri bulabilirsem eklemeye çalışacağım.

kateriçka
21-06-2010, 13:32
Merhabalar
değerli bilgiler için teşekürler
öğrenmek istediğim şey, sarımsak ekmek için belli bölgeler mi veriliyor devlet tarafınan (pancar ekimi gibi)
yoksa isteyen ekip satıyor mu toptan alıcısı varmı
bizim köye yakın bir yerde devlet tarafından ve devlet yine satın alıyor çıkan mahsulü

karalaf
02-07-2010, 23:45
verdiğiniz bilgiler çok değerli teşekkürler.acaba terasta yetiştirmek mümkünmü?

karalaf
02-07-2010, 23:49
verdiğiniz bilgiler çok işime yaradı ancak terasta nasıl yetişirler acaba

Lilium
17-07-2010, 12:15
Tohumu almanyadan gelen ve burada yetiştirilen ne cins olduğunu bilmediğim çok iri bir sarmısak çeşidi, çevre genişliği 30cm, aynı zamanda köklerinde de tek diş yumrular olarak da yavrular yapıyor.
Gelecek yıl çoğaltmayı düşünüyorum cinsini bilen varsa sevinirim.
161211

161212

denizakvaryumu
18-07-2010, 23:16
Elephant Garlic

http://www.google.com.tr/images?q=Elephant%20Garlic&rls=com.microsoft:tr:IE-ContextMenu&oe=UTF-8&rlz=1I7MOOI_tr&redir_esc=&um=1&ie=UTF-8&source=og&sa=N&hl=tr&tab=wi

Lilium
18-07-2010, 23:41
Teşekkür ederim.

pria
23-12-2010, 13:53
Bu yıl hafif kumlu,süzek bir tarlada sarımsak ektim..
15 kilo kadar..
200 metrekare kadar bir alana ektim..
1 metre genişliğindeki tavalarda 5'er sıra var..Aralıklar 15x10 cm..
Orta irilikte çok temiz sarımsaklar kullandım..Menşei Kastamonu..
Ufak dişleri ayırıp ayrı bir yere ektim..Gübre olarak ÜNALDI GÜBRE'nin 12x12x12 %20 humuslu BİOCOMP gübresini kullandım..Ocak ayında köye gittiğimde potasyum sülfat takviyesi yapacağım.

Bu yılki amacım şu:Sarımsak tarımında tecrübe kazanmak..Toprağın sarımsağa uygunluğunu görmek..ve bu yıl elde edeceğim sarımsakları (tahminim 150 kilo)
gelecek yıl tohumluk olarak kullanıp,tohum maliyetini asgariye indirmek..
İnşallah gelecek yıl 2 dekar civarında bir ekim yaparım..Eğer pazarlama sorunu yaşamaz ve kazanç görürsem ileriki yıllarda ekim alanını 5-10 dekara çıkarma niyetim var..

Ufak alanlarda ot mücadelesi yapmak kolay ama..alan büyüdükçe ilaçlı yabani ot mücadelesi yapmam gerekecek..

Sarımsak için bir ot ilacı tavsiyesi olan var mı acaba?

dermana
23-12-2010, 20:07
toprağınızda sorun olan yabancı otlar neler

pria
24-12-2010, 07:46
toprağınızda sorun olan yabancı otlar neler

Karaçim,sirken,ebegümeci,gelincik,yabani hardal,ayrık gibi pek çok ot..
Genelde geniş yapraklı otlar..

dermana
25-12-2010, 15:45
stomp extra [basf] ekimden önce toprağa uygulanıyor.

pria
25-12-2010, 17:32
stomp extra [basf] ekimden önce toprağa uygulanıyor.

Baharda otlar çıkmaya başlayınca atılabilen bir ilaç yok mu acaba?

dermana
25-12-2010, 19:41
soğana atılan bir ilaç var. galleon 240 ec. ama sarmısağa atılır mı bilemiyorum.

pria
25-12-2010, 22:49
soğana atılan bir ilaç var. galleon 240 ec. ama sarmısağa atılır mı bilemiyorum.

Biga'da sarımsak satın aldığım çiftçiye sormuştum sarımsak için hangi ot ilacını kullanıyorsunuz diye?Bana kendi şivesiyle ''süper galan'' atıyorum demişti..
Sizin ''galleon'' 240 ec'' yi kastetmiş olabilir.
Bu ilacı Ziraat odasındaki ilaç bölümüne bir soracağım..İnşallah sarımsağa atılabilen bir ilaçtır.
Teşekkürler sayın dermana..

dermana
26-12-2010, 12:41
süper galant çimensi otları öldürür. ama geniş yapraklı otlara gübre etkisi yapar.

pria
27-12-2010, 13:07
Sayın demana,

Sizin adını verdiğiniz ilaçlarla ilgili bir döküman bulamadım..

Bu arada HEKTAŞ'a e-posta göndermiştim..Hem telefonla görüştük hemde e-postayla yanıt verdiler..
HEKTAŞ'ın Marmara bölgesi sorumlusu şu bilgiyi verdi bana:

''Sarımsakta çıkış sonrası geniş yapraklı otlar için; HEKOTRİL 24 EC (Litrede 240 gr loxynil) 150 cc/da,
Dar yapraklı otlar için; HERALD SÜPER (Litrede 108 gr. Haloxyfop-p-methyl) 50 cc/da, sarımsakta ruhsatlı olmamasına rağmen bölge çiftçisi tarafından kullanılmaktadır''
Yani bu Hektaş'ın bu ilaçları sarımsakta ruhsatlı olmamasına rağmen Karacabey yöresi çiftçileri tarafından kullanılıyormuş..
Ben bu sene zaten bir tavada uygulama yapacağım..Dediği gibi başarılı olursa gelecek yıl tüm alana uygularım.

Sizlere de yardımcı olur diye bu notları buraya aktardım.

uzman16
04-01-2011, 16:27
Ben de Ekim ayında bahçeme 20 diş kadar sarımsak dikmiştim. Yeşil kısım uzadı, ne kadar sürede olgunlaşır?

badboy6630
09-01-2011, 18:18
dikim zamanı olarak tam birşey yazılmamış diğer yerlerde şubat başında başlanır diye yazıyor fakat bizim burda ekim de ekiyorlar kesin bişey söyleyebilirmisiniz

tugrulbaba
14-01-2011, 08:50
Ben de yaklaşık 2 kg. sarımsak ayırıp 70 m2 kadar bir alana ektim. Yaprakları yaklaşık 8-10 cm civarında gelişti. Aklıma gelipte kök gelişimine bakmadım. Havalar soğuk olduğu için gelişimleri durdu.

mavikartal5
18-01-2011, 17:10
valla ben taze sarımsak almıyorum, zira balkonumdaki saksılara kendim ekiyorum. biraz küçük kalıyorlar ama taze ve temiz.

alexcan1905
27-02-2011, 00:08
Merhabalar.Ben evde güzel genişçe bir saksıya 24 Ocak 2011 de sarımsak dişini ektim.Filizlendi ve şuanda 21cm boyunda.Acaba ne zaman hasadını yapmalıyım.O kadar araştırdım 2 ay 3 ay vs.. gibi bir yetiştirme süresi göremedim.Yardımcı olursanız sevinirim.

nejdet şen
06-01-2012, 22:10
siyah sarımsak nereden bulabılırım?

nejdet şen
06-01-2012, 22:14
Ben de bahçemin küçük bir köşesine ekim ayında sarımsak ekmiştim geçen hafta hasat ettim gerçi benim samırsaklar biraz degişik çoğu sogan gibi tek diş oluyor.
tek diş sarımsak tohumunu nereden bulabilirim? elinde olan varsa msj atsın lütfen
bu sarımsağa hangi ayda ektin acaba?

3ggg
15-04-2012, 18:59
harikasınız bilgiler muazzam

justice
02-05-2012, 13:59
benim garliclerimde bunlar ama BİMde satılan sarımsaklardan alıp 1 bağ diktim bahçeye bakalım aynı irilikte olacaklarmı.Sn. member şip'inkiler çok hoş bende iri sarımsak seviyorum.ikinci resimde kabaklarımda çimlenmişlerdi bu arada.:D

fahrettinkutsal
15-09-2012, 20:02
ankara ilçesi polatlıda sarımsak için uygunmudur.

polemos
10-02-2013, 00:58
Deneme amacli ektigim sarimsak disinin uc gostermesi uzerine daha derin bir saksiya ve suzek bir topraga gecirdim. Yalnizca 3 gunde bu kadar kok yapmis

Hülyab
13-03-2013, 22:14
Merhabalar,

Elimde 25 ila 30 diş kadar taşköprü cinsi sarımsak var büyükçe saksılara ekerek balkonumda yetiştirmeyi düşünüyorum. Baş yapması için yapmam gerekenler nedir şimdi eksem ne kadar süre sonra baş yapar acaba bilen var mı? Taze sarımsak olarak kullandıklarımın yeşil kısımlarını üstten sürekli kestiğim için sanırım kurumuyorlar ama kök olmasını istersem üst kısımlarını kullanmamam mı gerekir?

fatihzorlu
06-11-2013, 01:24
selamlar
nasipse 1-2 hafta içerisinde 2 yaşındaki yarı bodur(mm111)elma bahçemize ilk defa ticari anlamda sarımsak dikeceğim 2 dekarlık alanı hazırlıyoruz şuan.yeşil sarımsak olarak satma düşüncem var. çevreden edindiğim bilgiler Kastamonu sarımsağı dikmem yönünde ama kararsızım.yeşil sarımsak için önerebileceğiniz cins varsa sevinirim.
Bahçemiz Antalya Elmalı İslamlar köyünde.
sıralı dikim yapmayı düşünüyorum..
altta verdiğim videodaki dikim sistemi uygulayacağım sizce de uygun mudur. ?

Planting Garlic With Our Custom Made 2 Person Stamper/ Planter - YouTube (http://youtu.be/DeoC4wMeacE)

Muda
06-11-2013, 12:25
Arkadaşlar sarımsak kasım 11'inden sonra ekiliyormuş. Ben ilkbaharda biraz geç ekmiştim. İlkbaharda ekilen yeşil sarımsak olarak kullanılıyormuş. Forumda arkadaşların yazdığı sarımsak gibi genelde tek diş olarak büyüyor. Bildiğimiz gibi baş sarımsak olmuyor.

bahcedenn
23-04-2014, 14:56
Ufak çiftçilik yapanlar için yapması kolay bir alet ve çok pratik bir ekim örneği.

bahcedenn
23-04-2014, 14:57
Devam...

bahcedenn
23-04-2014, 15:05
Biraz para harcayarak yapılabilecek manuel modern sarımsak ekim aparatları.

485502
485503
485504
485505

Büyük çiftçilik yapanlar için tasarlanıp yapılabilmesi kolay olan daha modern bir sarımsak ekim aparatı.

485506

kürşad
24-04-2014, 06:56
Biraz para harcayarak yapılabilecek manuel modern sarımsak ekim aparatları.
Büyük çiftçilik yapanlar için tasarlanıp yapılabilmesi kolay olan daha modern bir sarımsak ekim aparatı.
485506
Bunu traktörün arkasına kombine bir alete ekleyebilirsiniz.
Önde toprak frezesi toprağı un ufak eder.
Arkasında o kanalları açabilecek en sağ ve en solda iki tane kulakçık ile üstten tesviye edecek bir sıyırma ve silindir, en arkadan da bu çivili silindiri yürütürsünüz hepsi bir arada olur.
İlave masrafa da gerek yok toprak frezesine sanayide monte ettirilebilir.
İstediğiniz genişliğe göre freze seçmeniz şart.

member şip
19-07-2014, 22:15
Bu seneki yetiştirdigim sarımsak 313 gr

rencberdede
15-10-2014, 16:26
Pazardan alıp da ektiğim sarımsaklar çok cılız oluyor. Galiba bunlar F1 bitkinin tohumu gibi. Yeşil sarımsak olarak tüketebileceğim tohumu olan arkadaş var mı?

flying dragon
15-02-2015, 22:34
ben 2013 un eylulunde hatta eylul sonu gibi, fil sarmisagi denilen cinsin dislerinden bahceme sekiz tane ektim. yazin buyumelerini tamamladilar, afiyetle yedim onlari. daha sonra eylul ekim aylarinda ektigim yerde tekrar ciktigini gordum. ayni sirada, ama bazilari tek bazilari cift olmak uzere 14 15 sarmisak oldu. kar felan yagdi baya bi soguklar gecirdiler ama gayet iyi durumdalar. cok zahmetsiz ve mucadeleci bi bitki. ayni sirada ciktigi icin toprakta kalan koklerde buyuduklerini tahmin ediyorum.

emekel
12-03-2015, 17:07
Sayın demana,

Sizin adını verdiğiniz ilaçlarla ilgili bir döküman bulamadım..

Bu arada HEKTAŞ'a e-posta göndermiştim..Hem telefonla görüştük hemde e-postayla yanıt verdiler..
HEKTAŞ'ın Marmara bölgesi sorumlusu şu bilgiyi verdi bana:

''Sarımsakta çıkış sonrası geniş yapraklı otlar için; HEKOTRİL 24 EC (Litrede 240 gr loxynil) 150 cc/da,
Dar yapraklı otlar için; HERALD SÜPER (Litrede 108 gr. Haloxyfop-p-methyl) 50 cc/da, sarımsakta ruhsatlı olmamasına rağmen bölge çiftçisi tarafından kullanılmaktadır''
Yani bu Hektaş'ın bu ilaçları sarımsakta ruhsatlı olmamasına rağmen Karacabey yöresi çiftçileri tarafından kullanılıyormuş..
Ben bu sene zaten bir tavada uygulama yapacağım..Dediği gibi başarılı olursa gelecek yıl tüm alana uygularım.

Sizlere de yardımcı olur diye bu notları buraya aktardım.
Sarımsaktaki yabancı ot ilaçlarını deneyebildinizmi.sonuc nasıl oldu acaba?

ahmetshur
07-05-2015, 16:46
Sarımsaktaki yabancı ot ilaçlarını deneyebildinizmi.sonuc nasıl oldu acaba?

Sayın emekel, tecrübeli bir zirai ilaç bayisi olarak, sarımsakta dar yapraklı yabancı otlarla mücadelenin çok zor olmadığını size rahatlıkla söyleyebilirim. Ama geniş yapraklı yabancı otları için aynısını diyemem. Nedenide sizinde tahmin edebileceğiniz gibi sarımsaklarda geniş yapraklı olduğundan onların arasında çıkan geniş yapraklı yabancı otları çıkıştan sonra kontrol etmek çok zordur. İlacıda litrede 240 gr Oxyfluorfen etkili herbisittir. Mümkün olan en erken dönemde yani yabancı otların ilk çıktığı dönemde kullanılmasını tavsiye ederim. Otlar büyüdükten sonra kullanmanın hiç bir faydası olmaz.
Dar yapraklı yabancı otları kontrol etmek çok kolaydır. 50g/l Quizalofop-p-ethyl etkili ilacı her dönemde rahatlıkla kullanabilirsiniz...
Bir sorununuz olursa her zaman mesaj atabilirsiniz...

ecevitakbas
27-05-2016, 19:34
Bu makinalar iş gördünüz bende yapıp ekicem. Olumsuz yönü varmı acaba

bahcedenn
27-05-2016, 22:11
Bu makinalar iş gördünüz bende yapıp ekicem. Olumsuz yönü varmı acaba

Maalesef bu makineleri hiç kullanmadım. Çünkü hiç sarımsak yetiştirmedim. Bu şekilde de ekim yapıldığını görünce mutlaka birilerinin işine yarar ve işleri kolaylaştırır diye paylaşmıştım. İşe de yarayacağını düşünüyorum.

ecevitakbas
28-05-2016, 13:04
Öncelikle teşekkür ederim. Kim nerede kullanıyor adres telefon var mı veya siz nerede görmüştünüz. Ben ilk defa sarımsak ekip deneyeceğim. 4-5 dönüm kadar. Olursa pazarını bulursam 50 dönüm ekicem Eskişehir'de. Emekliye ayrıldım. Uğraşıcam bilgi verirmişsiniz.

bahcedenn
28-05-2016, 20:43
Öncelikle teşekkür ederim. Kim nerede kullanıyor adres telefon var mı veya siz nerede görmüştünüz. Ben ilk defa sarımsak ekip deneyeceğim. 4-5 dönüm kadar. Olursa pazarını bulursam 50 dönüm ekicem Eskişehir'de. Emekliye ayrıldım. Uğraşıcam bilgi verirmişsiniz.

Maalesef yurt dışında internet ortamında görmüştüm.

dartanyan113
16-06-2016, 11:16
485505

Büyük çiftçilik yapanlar için tasarlanıp yapılabilmesi kolay olan daha modern bir sarımsak ekim aparatı.

485506[/QUOTE]

her ikisi de güzel hoşuma gitti tarla çalışmalarımda değerlendirebilirim

yeniyayla
01-09-2016, 11:41
Kuru sarımsak üretiminin Kastamonu taşköprüden sonra akdeniz bölgesinde kahramanmaraşta yoğunlaştığı görülüyor. Kahramanmaraşta kullanılan tohumlarla (genel olarak çin tohumu kullanıldığı bilgisi var) Adana bölgesinde üretim yapmak mümkün mü

Lilium
02-09-2016, 01:32
https://www.facebook.com/nail.cimen/posts/10210697586545093?pnref=story

doğayadost
12-09-2016, 09:26
değerli ürün yetiştiricisi arkadaşlar merhaba,

sarımsak üretmek niyetine girdik ailecek.
henüz tarla almadım.istanbulda oturuyorum. altyapımda olsa da tarladan ekim dikimden tecrübem yok. ancak yeterince cesaret ve şevkim var. bütçemize uygun vize ve tekirdağ köylerinde yerler var. onları düşünüyoruz ayrıca uçak bileti sınırsız hakkım var. yani tavsiyelere açığım.

neler yapmalıyım ;
analiz; nereye yaptırmalıyım
analiz sonucuna göre kullanacağım tohumdan toprak kimyasal çeşit ve miktarlarını ayrıca zamanlamasını anlatabilecek zıraat muhendısı bulabilirmiyim ve nereden?
tohum nereden temin edilir
hangi tohumu tercih etmeliyim


ekipman; kira veya köylü tarla sahiplerinden den bir miktar ücret karşılığımı kullanmalıyım ?
techızatlar maliyeti; ekim,çapalama,söküm,traktör makinaları ikinci el en ucuzlarının toplamı ; 30 bin tl. artı bu techızatı 2 tır konteynerınde saklayacağım 10 bin tl. toplam techızat yatırımı 40 bin tl.

toplam bütçemi de yazıyorum:
techızat:40 bin
tarla;65 bin = 10 dönüm
bir yıllık gübre ilaç maliyeti ; 10 bin
tohum 8 bin tl
toplam : 123 bin tl.
bu projemi 2 ay içinde başlatmış olacağım.
kıymetli fikirlerinizi ve yönlendirmelerinizi bekliyorum.


...... hayaller gerçeğe dönüşüyor ....

edit 1;
yardım edilir diye beklentim vardı açıkçası.biz de forum ile iş takibimizi paylaşalım girişimci aday çiftçilere yol haritası olur dilerim.

tarihe not düşelim; 22.09.2016 Arazi bulundu. satınalma aşamasına geçildi.26 09 da satınalma gerçekleşti.
Bölge; kırklareli
toprak yapısı; kumlu tınlı

edit2;
09.27.2016 te toprak analize verildi.sonuçlarına göre toprak hazırlığı başlanacak.
01.10.2016 da bölgeye has , hastalığı olmayan tohumluk sarımsak bulundu stoklandı.
çiftçilik müracaatından bulunuldu. sonuçlandı. Kayıtları ekimin ilk haftası tamamlanmış olacak.
kısmetse iyi tarım yordamı ile ürün her aşamasında izletilip takip edilecek ; zıraat mühendisi + üniversite + yayıncı kuruluşlar. bunların planlamasını bilahare yapmış olacağım.
alınan ürün ve satışı dahil tescilli ürün olacak. zaten devlette bu yönde gidiyor şu anda.
ekimin ikinci haftasında ayın ismine yakışır nitelikte ekim yapımış olacak.
analiz sonuçlarına göre toprağın tamamına veya gelecek yıla tohumluk yetebilecek kadar alana dikim yapılarak, kalan kısma toprağı en iyi havalandırmaya yarayan bitki türü hangisi ise O ekilecek.

herşeyden önemisi toprağa bizzat bulanacağım ki tadı çıksın köylü abilerle birlikte eylenelim güle oynaya tarla sürüp yeşillendirelim. Ya Allah da diyelim.

edit3; ekım sonu ; sarımsaklar hazır.solucan gübresi alındı. zararlılardan korumak ıcın kımyasal alındı.17 dekarlık macar fiğ alındı. tüm hazırlıklar tamam.
11.112016 tarihinde yaradan gökten rahmet yağdırdı ve tarlanın sürümü yapıldı. Nihayet.... artık ekim aşaması arefesindeyiz. heyecan tavan.bu arada balkonuma ektiğim aynı sarımsak 20 cm boy verdi...

edit4; gelmek üzere

abbocernuus
22-10-2016, 00:31
Dogayadost Ozelden mesaj attim. Bakar misiniz.

doğayadost
20-11-2016, 19:23
:eek:değerli ürün yetiştiricisi arkadaşlar merhaba,

sarımsak üretmek niyetine girdik ailecek.
henüz tarla almadım.istanbulda oturuyorum. altyapımda olsa da tarladan ekim dikimden tecrübem yok. ancak yeterince cesaret ve şevkim var. bütçemize uygun vize ve tekirdağ köylerinde yerler var. onları düşünüyoruz ayrıca uçak bileti sınırsız hakkım var. yani tavsiyelere açığım.

neler yapmalıyım ;
analiz; nereye yaptırmalıyım
analiz sonucuna göre kullanacağım tohumdan toprak kimyasal çeşit ve miktarlarını ayrıca zamanlamasını anlatabilecek zıraat muhendısı bulabilirmiyim ve nereden?
tohum nereden temin edilir
hangi tohumu tercih etmeliyim


ekipman; kira veya köylü tarla sahiplerinden den bir miktar ücret karşılığımı kullanmalıyım ?
techızatlar maliyeti; ekim,çapalama,söküm,traktör makinaları ikinci el en ucuzlarının toplamı ; 30 bin tl. artı bu techızatı 2 tır konteynerınde saklayacağım 10 bin tl. toplam techızat yatırımı 40 bin tl.

toplam bütçemi de yazıyorum:
techızat:40 bin
tarla;65 bin = 10 dönüm
bir yıllık gübre ilaç maliyeti ; 10 bin
tohum 8 bin tl
toplam : 123 bin tl.
bu projemi 2 ay içinde başlatmış olacağım.
kıymetli fikirlerinizi ve yönlendirmelerinizi bekliyorum.


...... hayaller gerçeğe dönüşüyor ....

edit 1;
yardım edilir diye beklentim vardı açıkçası.biz de forum ile iş takibimizi paylaşalım girişimci aday çiftçilere yol haritası olur dilerim.

tarihe not düşelim; 22.09.2016 Arazi bulundu. satınalma aşamasına geçildi.26 09 da satınalma gerçekleşti.
Bölge; kırklareli
toprak yapısı; kumlu tınlı

edit2;
09.27.2016 te toprak analize verildi.sonuçlarına göre toprak hazırlığı başlanacak.
01.10.2016 da bölgeye has , hastalığı olmayan tohumluk sarımsak bulundu stoklandı.
çiftçilik müracaatından bulunuldu. sonuçlandı. Kayıtları ekimin ilk haftası tamamlanmış olacak.
kısmetse iyi tarım yordamı ile ürün her aşamasında izletilip takip edilecek ; zıraat mühendisi + üniversite + yayıncı kuruluşlar. bunların planlamasını bilahare yapmış olacağım.
alınan ürün ve satışı dahil tescilli ürün olacak. zaten devlette bu yönde gidiyor şu anda.
ekimin ikinci haftasında ayın ismine yakışır nitelikte ekim yapımış olacak.
analiz sonuçlarına göre toprağın tamamına veya gelecek yıla tohumluk yetebilecek kadar alana dikim yapılarak, kalan kısma toprağı en iyi havalandırmaya yarayan bitki türü hangisi ise O ekilecek.

herşeyden önemisi toprağa bizzat bulanacağım ki tadı çıksın köylü abilerle birlikte eylenelim güle oynaya tarla sürüp yeşillendirelim. Ya Allah da diyelim.

edit3; ekım sonu ; sarımsaklar hazır.solucan gübresi alındı. zararlılardan korumak ıcın kımyasal alındı.17 dekarlık macar fiğ alındı. tüm hazırlıklar tamam.
11.112016 tarihinde yaradan gökten rahmet yağdırdı ve tarlanın sürümü yapıldı. Nihayet.... artık ekim aşaması arefesindeyiz. heyecan tavan.bu arada balkonuma ektiğim aynı sarımsak 20 cm boy verdi...

edit4; gelmek üzere



12-19 kasım tarihlerinde ekim gerçekleştirildi.
3 dönüme alan kullanıldı.büyük ve küçük baş sarımsaklar ayrıştırılarak dıkıldı. 10 kg cıvarı taşköprü sarımsağı da ayrıca dikildi. tamamı işaretlendi.
solucan gübresi kullanıldı.
toprak altı ve böcek ilacı yağmur öncesi atılacak.
hayırlı olsun.

MaynaVira
28-11-2016, 20:29
Sn. doğayadost; öncelikle cesaret ve girişimciliğinizden dolayı sizi tebrik ederim.
Umarım hasat dönemi de, sizin için aynı şevk ve heyecan içinde geçer.

Anlaşılan o ki, daha önce sormuş olduğunuz sorulara, kendiniz bir şekilde cevap bulmuşsunuz. Tecrübelerinizi, kendi sorularınıza almış olduğunuz cevaplarınızı bizimle paylaşırsanız, başkaca girişimcilere de önayak olmuş olursunuz diye düşünmekteyim.

Ayrıca başlıkları uzaktan uzağa takip eden binlerce "stalker"lardan birisi olarak, konuyla ilgili paylaşılan fotoğrafları görmenin, benim için son derece iştah açıcı olduğunu söylemek isterim. Yani fotoğraf makineniz/telefonunuz, ellerinizden öper. :)

doğayadost
29-01-2017, 06:46
10 aralık toprak üstü ilaç atıldı.
ikinci toprak işleyici gübre alımı yapıldı.yağış ile birliktee verilmesi için havadurumu takip ediliyor.

doğayadost
02-03-2017, 14:15
10 aralık toprak üstü ilaç atıldı.
ikinci toprak işleyici gübre alımı yapıldı.yağış ile birliktee verilmesi için havadurumu takip ediliyor.
Ocağın son haftası toprak işleyici gübre kullanıp toprağı bir güzel destekledim.
şubatın son haftası 5-7 cm olan ilk çıkışla birlikte süne böceklenmesine karşın hafif bir ilaçlama yapıldı.

doğayadost
02-03-2017, 14:21
merhaba,
sarımsak tarlası ekim ve ilaçlama safhalarını ekliyorum.

cemcem43
14-08-2017, 09:32
Sayın @doğayadost Son durum nedir acaba?
Artılarını eksilerini yazabilirmisiniz?

Muda
01-11-2017, 21:22
Sarımsak ile ilgili ilginç bilgiler var. Ay takvimine göre sarımsak ekilmesi gelişim durumunu değiştirmesi de anlatılıyor. Özellikle Çin sarımsağının beyazlatılarak gönderildiğini okumak her şeyin alınmaması gerektiğini gösteriyor. Türkçeye çevirtip okursanız benim gibi yabancı dil bilmeyenler için faydalı oluyor.

5 Step Guide to Growing Gorgeous Garlic - The Micro Gardener (http://themicrogardener.com/5-step-guide-to-growing-gorgeous-garlic/)

Gncr35
09-02-2020, 21:33
Tarlamın 1 dönümüne sarımsak ekmek istiyorum tohumu nereden temin edebilirim ?

Gncr35
10-02-2020, 23:30
Manisada bulunan tarlamın 1 dönümüne sarımsak ekmeyi planlıyorum 100 kg kadar kastamonu orta diş temin etmem gerekiyor nereden temin edebilirim tohumcular bu konuda yardımcı olabilir mi

gastroplants
30-11-2020, 12:31
Sarımsak ekiminde yüksek hayvan gübresi gerektiği doğru mu?

yardimcierhan
10-02-2021, 03:41
Dostlar merhaba...
Sarımsakla ilgili güncel önemli bilgileri olanlar paylaşabilir mi?
Bu sayfa biraz ıssız kalmış sanki : ' )
Ben saksıda yetiştireceğim. Ekimi yaptım. Epey büyüdüler.
Sayfada farklı bilgiler mevcut.
Yanmış çiftlik gübresi iyi midir, yoksa ticari gübre mi?
Mesela saksıda yetiştirmek için nasıl bir toprak kullanmalı, torf+bahçe toprağı vs. nasıl olur?
Deneyimlerinizi de paylaşırsanız çok sevinirim.
Sevgiler. : ' )

IşıkBahçesi
25-03-2021, 13:42
Dostlar merhaba...
Sarımsakla ilgili güncel önemli bilgileri olanlar paylaşabilir mi?
Bu sayfa biraz ıssız kalmış sanki : ' )
Ben saksıda yetiştireceğim. Ekimi yaptım. Epey büyüdüler.
Sayfada farklı bilgiler mevcut.
Yanmış çiftlik gübresi iyi midir, yoksa ticari gübre mi?
Mesela saksıda yetiştirmek için nasıl bir toprak kullanmalı, torf+bahçe toprağı vs. nasıl olur?
Deneyimlerinizi de paylaşırsanız çok sevinirim.
Sevgiler. : ' )

Merhaba yardimcierhan :)

Bende 2 ay önce bahçeye ektim, 15 cm kadar oldular. Yanmış çiftlik gübresi kullandım gayet iyi yetiştiklerini düşünüyorum. Umarım fotoğraflarını çekmeyi unutmam da buraya yüklerim. :) Köylü dostlarımdan aldığım bilgilere göre (Edirne için geçerli olabilir) yanmış çiftlik gübresi ve havalandırma yeterliymiş.

ZERENAYSUN
17-05-2022, 12:20
çok güzel bir anlatım olmuş,ben de 'sarımsak yetiştirdiğimi' sanıyordum.Bahçemin boş kalan kurak bir yeri vardı,bundan böyle orayı sarımsak yetiştirerek değerlendireceğim.Teşekkürler