PDA

View Full Version : Verimli yerli ceviz çeşitlerimize sahip çıkalım




coskunsarıkaya
13-06-2016, 00:12
Değerli arkadaşlar;

Bir süredir yerli çeşitlerimiz hakkında düşüncelerimi sizinle paylaşmak istiyorum.Yanlışlarım hatalarım varsa lütfen düzeltin.Orta okul mezunu ve teknoloji özürlü biri olarak karşınızdayım.Pc'de mesaj yazmak benim için uzun zaman alıyor.

6-7 yıldır yabancı ceviz çeşitleri konuşuluyor,doğrusunu söylemek gerekirse bende dahil.Ne yerli nede yabancı çeşit düşmanıyım.O kadar çok tarımda yerli tohum kaybettik ki aklıma gelenler(mısır,siyah çekirdekli karpuz,domates,buğday,nohut)bunların arasına ceviz de katılsın istemiyorum.GDO'lu ürünleri hiç birimiz kullanmak istemiyoruz haklı olarak.Yabancı çeşitlerin gdo lu olmadığını nereden biliyoruz?Ama millet olarak görselliğe önem veriyoruz maalesef, lezzet ve doğallık ikinci planda kalıyor.

Asıl söylemek istediğim şudur:Ticari bahçeler yabancı çeşitlerle kurulabilir,
hiçdeğilse kıyıda köşede verimsiz ağaçları o yöreye uyum sağlamış verimli çeşitlerle aşılayıp aile bütçemize hem Milli ekonomimize katkı sağlamış oluruz
hemde çeşitlerimize sahip çıkmış oluruz.Üye arkadaşlardan biri yanlış olmasın
TÜRKİYEDE 4,5 milyon verimsiz ceviz ağacı var diye paylaşmıştı.

Kendi adıma üzerime düşen vazifemi yapmak istiyorum.Doğup büyüdüğüm Denizli Çal Belevi köyünde araştırma yaptığım ve takip ettiğim 2 ağaç var,birisi orta geççi kendini mükemmel tozluyor ve her yıl verim veriyor.Diğeri arkadaşımın tavsiyesi ile daha sonra takip etmeye başladım.sahibiyle tel de görüştüm 8 yıl olmuş bağ kendisinin olalı ,her yıl büyük miktarda ceviz almış bağda 2 ceviz var birinde muhteşem verim var diğer az miktarda.

Fotosunu ve videosunu çektim ama video telefonla çektiğim için kaliteli değil... SAYGILAR SELAMLAR.




coskunsarıkaya
13-06-2016, 00:16
https://www.youtube.com/watch?v=fEskQa6hYlA

coskunsarıkaya
13-06-2016, 03:29
Sayın arkadaşlar,

Bazı ayrıntılar aklıma geldikçe yazıyorum.Sizlerinde soru ve görüşleriniz olursa: Vatana,Milletimizin menfaatleri çerçevesi dahilinde hep beraber cevaplamaya çalışalım .Amacım ben yaptım değil;bizler yapmış olalım.

Görmüş olduğunuz ağaç,1040 rakımlarda,ilaç,gübre,sulama ve budama görmemiştir. Kültürel mücadele(çapalama ve sürüm) hariç tamamen doğal yetişmiştir. Ağaç takriben 30-35 yaşlarında. Cevizin iç rengi sarı, kabuğu ince, içinin bütün çıktığını söyledi sahibi. Zamanı geldiğinde nasip olursa sizlerle paylaşacağım. Sağlıcakla kalın selamlar

serdar1
13-06-2016, 08:59
Harika ceviz vermiş bende yerli cevizlere yöneldim.Köyde ve civarda ayakta kalmış yerli cevizleri araştırıyorum. Hibrit cevizler bende karşı değilim ama soğuklara dayanamayan bu yabancı menşei cevizleri bahçemden tek tek tekrar aşılayıp uzaklaştıracağım.Dört adet yerli cevizimin dalları ceviz dolu ünlü markalar nal topluyor 3 yıldır soğuklara dayanamıyorlar..

coskunsarıkaya
13-06-2016, 10:04
Sayın Serdar1;

Bizimkisi su akar Türk bakar hesabı oldu.Ceviz kültürümüz olmadığı için bazı tabuları yıkmak (ceviz budanmaz aşılanmaz gibi) kolay olmuyor.Yaşlı ağaçlar aşı tutmaz ağaç kurur gibi söylemlerle karşılaşıyorum.350 haneli köyde yaşlı ağaç aşısı olarak kendi ağacım var. Şimdi aşı yaptırmak için sıraya giriyorlar. Yabancı çeşitlerden tırsıyorlar. Çok kişiler soruyor çekirdekten aynısı çıkmazmı? Ben inanıyorum her yörede oraya uygun ismini bilmediğimiz çeşitler vardır, yalnız araştırmak gerekiyor.

Akademisyenlerimizin melezleme çalışmaları sonuçlanıncaya kadar selleksiyonla üretimimize devam etmeliyiz. Yalnız dikkat etmemiz gereken bir konu verimsiz çeşitlerimizin tozlayıcı konumunda olduğu göz önünde bulundurulmalı, reseptör döneminde hangilerinden toz aldığı tespit etmeliyiz. Ayrıca tozlanmadığı için meyve dökümü olan çok sayıda verimsiz ağaçlarımızın da olduğunu tahmin ediyorum. SAYGILAR SELAMLAR