PDA

View Full Version : Lithops

Sayfalar : [1] 2 3

barracuda
06-04-2007, 20:27
Lithops hakkında herhangi açımış bir başlık bulamadım. Bu konuda paylaşımda bulunursanız sevinirim.

Lithops yetiştiriciliği ve genel bilgiler (Çeviri) (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=9529)

antikressam
10-04-2007, 13:38
Merhaba ben ferhat.

Elimde lithops hakında bu kadar bilgi var işine yararsa.

Çöllerde yaşayan ‘Lithops’ isimli bitkidir. Türkçede ‘taş öpen’, ‘taş emen’, ‘inek toynağı’, ‘yaşayan taş’, ‘çiçek açan taş’ veya ‘altıntaş’ gibi isimlerle ifade edilen bu bitki, bildiğimiz canlıların yaşamasının imkânsız olduğu Güney Afrika çöllerinde yetişmektedir. Kuru toprak, kum ve çakıllarla dolu olan bu yerlerde su yoktur.

Afrika’nın orta, güney ve kuzey bölgelerinde yaşıyan altıntaş bitkisi (Lithops), Mesambryanthemaceae ailesinin su depolama özelliği olan ve en çok bilinen çeşididir. Şu ana kadar 37 türü ve 93 çeşidi tespit edilen bu bitkinin tür ve çeşitleri; çiçeklerinin rengi, meyvelerinin şekli, tohumlarının yapısı, yapraklarının görünen kısımlarının rengi, deseni, şekli, boyu gibi birçok özelliğiyle birbirinden ayrılır. Hattâ oluşturdukları kolonideki bitki sayısı bile bu bitkinin türü hakkında bilgi verebilmektedir.
Bu bitkilerin yayılmasında en önemli faktör, su ve topraktır. Denizden yaklaşık 2.500 m yükseklikte bulunan bu bitkiler, çoğunlukla kurak iklimlerde; kireçli, kumlu, demirli ve taşlı topraklarda yaşar. Türlerine göre sıcaklığa dayanıklılıkları değişen bu bitkiler, genel olarak serin yerlerde yaşamasına rağmen, L. leslei 56 ºC’ye kadar dayanabilmektedir. Aynı bölgede bulunan L. turbiniformis ise 45 ºC’den sonra yaşayamamaktadır. Her iki tür de -10 ºC’de belli bir süre dayanabilmektedir. Yaprakları ters dönmüş ve birbirine bitişik iki koni şeklinde yaratılmış olan bu iki tür; gri, yeşilimsi gri, kırmızımsı ve pembe renklerde olabilmektedir.

antikressam
10-04-2007, 13:50
http://www.palmiyemerkezi.com/2005yili/aralik2005/Buyuk/Lithops-9.jpg

darla
10-04-2007, 14:16
Zor şartların bitkisi de diyebilirim.
Gerçektende doğaya uyum sağlamış.

ferdi binici
10-04-2007, 21:43
lithopların kışın yaşaması için keainlikle 3 ay boyunca su verilmemesi gerekiyor.bir kere bile verireniz ölürler.aman dikkat

gundam
30-05-2007, 04:56
seedrack ten tohumlarını getirip vermiculite-derekumu ve toprak karısımıa ekmiştim
kolay cimleniyorlar lakin mantara karsı cok duyarlılar
koctas bauhausta arada sırada bulunabiliyor bazı turleri tabi uzerine kuru cicek yapıstırılmıs olarak

İNCEEFE
30-05-2007, 09:54
Sevgili Gundam Aldigin Tohumlarin Hepsi Ayni Tur Mu Cikti Merak Ettim.

selenn
30-05-2007, 10:45
Merhaba arkadaşlar,

Çok araştırmış olmama rağmen bir türlü Lithops bulamadım. Koçtaş'da da hiç rastlamadım( hoş Bursa'da Koçtaş yeni açıldı). Satışı yapılan yerler hakkında bilgisi olan arkadaşlardan yardım rica ediyorum. Bu arada İstanbul Sarıyer'de Ünal Çiçekçilikte farklı bir türüne denk geldim ama benim asıl almak istediğim yukardaki resimde taş görünümlü olanları.

Sevgiler

İNCEEFE
30-05-2007, 11:02
Antalyada Taner Bey Var Iletişim Bilgileri Bende Mevcut Eğer Isterseniz Size Kargo Ile Gönderebilir Zannedersem Tabi Latince Isimlerine Göre Istemeniz Lazim

saydemir
30-05-2007, 17:55
İstanbulda eminönünde istanbul çiçekçilik sanırım adı. Orada var birkaç tür ve büyüklükte hatta. Fiyatlarıda 5 ytl den başlıyor. Geçenlerde ben bir tane ordan aldım.
Görüntüsü de yukardaki resme benziyor.

gundam
31-05-2007, 00:34
daha once ankaradada gormustum sakarya idi yanlış hatırlamıyorsam.
bu market ve superstore larda satılanlar genellikle kaktüs mix lerin aralarında oluyor ve üstüne silikonla kuru çiçek yapıştırılmış oluyor. bitki genellikle bu silikon değen taraftan bi sıvı balonu haline gelip çürüyor.

seedrack ten aldığım tohumlar malesef aynı ture ait deil di
ztn bitkilerimin çoğunu askerliğim suresince kaybettim henuz tam gelişme fırsatı bulamamışlardı.

İNCEEFE
31-05-2007, 09:04
Bu Kiş Zor şartlar Altinda Hayatta Kalma Mücadelesine Devam Eden Lithopslarimdan Bazilari

selenn
02-06-2007, 14:49
Sevgili arkadaşlar,

Öncelikle yardımlarınız ve bilgilendirmeleriniz için çok teşekkür ederim. Sevgili İnceefe ve Saydemir'e özelden mesaj yollayarak irtibat numarlarını rica ettim.
Sayenizde bu çok sevdiğim türe de sahip olacağım inşallah. Bu arada şunu da söylemeden geçemiyorum Gundam'ın da bahsettiği gibi silikonla yapıştırılan kağıt çiçekler beni sinir ediyor. Zavallı kaktüs ve sukulentlerin yanmalarına sebep oluyor. Bunu sözüm ona bitkilerin dikkat çekmesi için yapıyorlar ama zavallıların çürümelerine yol açıyor bu işlem. üzülmemek elde değil.

saydemir
02-06-2007, 17:50
Geçen aldığım bir kaktüsümün üerinden ne kadar dikkat edersem edeyim silikonları çıkarırken kaktüste zarar gördü. :mad: :( Taktıkları çiçekler zaten birşeye benzemiyor, kaktüs alanlarda o çiçekler yüzünden almıyorlardır sanırım ama ne mantık bilemiyorum??!!

Kagan
02-06-2007, 19:56
Bu silikonlar benim de canımı sıkıyor. Aldığım kaktüslerin silikonla yapıştırılmış yapay çiçeklerini mümkün olduğunca sökmeye çalıştım. Ama bazılarının (yapay çiçeklerini sökmeme karşın) silikonlarını sökemedim.

Acaba bu kalan silikonların kaktüslerime ne kadar zararı dokunur? Ayrıca zamanla dökülüp giderler mi?

selenn
02-06-2007, 22:44
Silikonları sökerken çiçekten tutup çekildiğinde hem kaktüs zarar görüyor hem de silikon parçaları bitki üzerinde kalıyor. Kaktüse yapışık olan silikon bölünden tutarak ayırmaya çalışılınca az zararla atlatmış oluyorsunuz. her ne kadar bu anlatmış olduğum yolla yaptıysam da kaktüslerimin üzeri siyah yanık izleri ile dolu. Bu nasıl bir zihniyet anlayamıyorum:(

bottistar
03-06-2007, 14:06
Ben cımbız ve bisturi kullanıyorum. Bazı çiçekler siz de rastlamışsınızdır silikonsuz ince sert çubuklarla(kürdanın ucu gibi) tutturuluyor. Cımbızla yavaşça söküp alıyorum. Silikonların inatçı olanlarında ise silikonu kaktüsün üzerinde bırakmaktansa bisturi ile nazikçe sökmeye çalışıyorum. Bu sırada tabi kaktüs de zarar görebiliyor. Fakat kaktüsün kalan zamanını sentetik bir maddeye yapışık geçirmesindense kendini onararak geçirmesini tercih ediyorum. Çok karakterli bitkiler.

Ama Kağan'ın merak ettiği şeyi ben de bilmiyorum, acaba üzerinde kalan silikonların zararı ne olur ?

bottistar
03-06-2007, 14:23
Lithopsları tohumdan üretmek konusunda tavsiyeleri olan var mıdır acaba ? Duyduğum kadarıyla tohumdan yetiştirmek, özellikle yetiştirirken ilk birkaç sene sağlıklı tutmak zormuş. Ben tohumdan kaktüs yetiştirmek konusunda yeniyim. Şu anda cam kapaklı yüksek nem hapsine tutulmuş akvaryum içinde deneylerime devam ediyorum :) Akvaryum içinde birkaç saksı da lithops var. Acaba belli bir zaman gelince diğer kaktüslerden daha farklı bir bakım yolu mu izlemem gerekiyor?

COYOTE
17-06-2007, 21:52
:( Dün eve gelen misafirleden birinin şirin! yavrusu küçücük lithopsumu saksısından çekmiş çıkarmış ben gözünün içine bakıyorum,zaten nanemollaydı sinir oldum tekrar diktim ama canlandırma adına ne yapabilirim?

İNCEEFE
18-06-2007, 13:50
Sevgili COYOTE hiç merak etme benim oğlumda en az 3 kere saksıdan düşürdü ama maşallahları var hatta bu sene yavru bile verdiler. Yukarı da resmi görülenler onalardan bazıları :))

COYOTE
18-06-2007, 18:08
Çok teşekkürler İNCEEFE valla içime su serptiniz.:D

İlkin
10-07-2007, 14:27
Merhaba, ben de kaktüs ve sukulent meraklısıyım. Zar zor 3 tane lithops bulabildim. Onlara da gözüm gibi bakıyorum. Ankara'dan aldım. Çayyolu-Ümitköy arasında 2 tane sera var. Oraya giderseniz kime sorsanız gösterir. İlk baştaki seracıda bulabilirsiniz lithopslardan. Resimlerini sizlerle paylaşmak istedim...

Nehir kenarında alınmış kumla, toprak karışımı harmanlanmış toprağı seviyorlar. Kışın ekim başından mart sonuna kadar hiç sulanmayacak diyorlar. Yazın ise haftada 1 sulanabilir. Ama aşırıya kaçılmayacak, saksının dibinde su birikmeyecek. Yoksa nazik bitkimiz hemen yaşama hoşçakalın diyor. Her sene içinden bir tomurcuk yetişiyor. Yani her sene kendisini yeniliyor. Açtığı çiçeklerse muhteşem bence. Elinde lithops bakan varsa aman dikkat etsin. Öldürmesin :p

İlkin
12-07-2007, 10:58
Tekrar Merhaba 1. Lithopsum ölmeye başladı. Alt gövde 1-2 gün önce küflenip yumuşamaya başladı. Şimdi içinden çıkan yavruyu da bu yumuşama sardı. Kurtarılaması için ne yapılacağını bilen var mı acaba? Bunları alalı 1 ay oldu. Bir ay boyunca sadece bir kere suladım. Diğerleri sağlıklı ama 1. resimdeki Lithopsum ölüyor. :(

gundam
13-07-2007, 13:18
sayın ilkin in resimlerinden 1. ve 3. resimdeki türden bendede vardı ve dikkatli gözlere heryerde heran karşınıza çıkabilecek bir tür.
tohumdan yaklaşık 3-4 senedir lithops denemelerim oldu lakin tohumdan yetiştirilmesi imkansız gibi birşey.
adeta tek hücreliler gibi çürüyüp patlıyorlar.
istanbul veya yakınlarında çeşitli türlerinden görsem tekrar alırım.

İlkin
13-07-2007, 15:14
Ben çok zor buldum gerçekten. Bunların en büyük düşmanı su. Suyu ayarlayamadınız mı hemen ölüyorlar. Kesin tohumdan çıkartırken fazla sulamışsınızdır. Ondan ölmüşlerdir. Benim Lithops'um bugün öldü :( İçinden o kadar çok su çıktı ki şaştım kaldım. Umarım diğerleri böyle olmaz...

selenn
13-07-2007, 18:08
Sevgili İlkin,

Su konusuna ek olarak aklıma ışık durumu geldi. Acaba yetersiz ışık almış olabilir mi? Bu arada hakikaten zor bir tür olduğunu biliyorum, ölmelerine üzüldüm. Umarım elinizdeki uzun yıllar yaşamaya devam eder.

İlkin
16-07-2007, 10:30
Sevgili İlkin,

Su konusuna ek olarak aklıma ışık durumu geldi. Acaba yetersiz ışık almış olabilir mi? Bu arada hakikaten zor bir tür olduğunu biliyorum, ölmelerine üzüldüm. Umarım elinizdeki uzun yıllar yaşamaya devam eder.

Merhaba Selenn, ışık konusunda bir sıkıntım yok. Baya aydınlık bir yerde tutuyorum. Lithopsların tek düşmanı su. Gram gram vermek lazım. Ben bunu anladım. Diğerleri sağlam şuanda. Umarım onlara birşey olmaz.

Teşekkür ederim ;)

COYOTE
20-07-2007, 21:21
Sn ilkin 1 ve 3 numaralı kaktüsünüz Lithopsla aynı familyadan gerçi ama bendeki cactus and succulents kitabında adı Pleiospilos olarak geçiyor. Familyaları ise Aizoaceae :D

İlkin
21-07-2007, 10:19
Sn ilkin 1 ve 3 numaralı kaktüsünüz Lithopsla aynı familyadan gerçi ama bendeki cactus and succulents kitabında adı Pleiospilos olarak geçiyor. Familyaları ise Aizoaceae :D

Teşekkür ederim bilgiler için. Not alacağım bunları :rolleyes:

2. resimdeki de baya boy attı, sağlığı da iyi çok şükür. 3. resimdekiler aynı duruyor. 1. resim ise hakkın rahmetine kavuştu malesef :(

uyar11
05-08-2007, 00:48
Sevgili ilkin,
Uzun zamandir forumda yoktum. Lithopslarinizin durumuna uzuldum. Size elinizdeki bitkilere benim eliminde deymis olabilecegini soylesem herhalde inanmazsiniz.
Neyse fotoya baktiginizda belki inandirici olabilir. Orasi benim calistigim ve bu forumun diger bolumlerinde daha degisik fotolarinda bulundugu yer.
Size ve diger lithops meraklilarina onerim; satin aldiginiz lithopslari saksisindan cikarin ve topragini silkeleyin ve tekrar ayni saksiya cok ince olmamak sarti ile derekumu koyup bitkinizi dikin ve birkacgun dinlenmeye birakin. Saksinizi suya batiip cikararak sulama islemi yapabilirsiniz, korkmayin islak kum sizi korkutmasin, asiri su hemen suzuleceginden ve kum tanecikleri arasindaki nem bitkinize yetecektir. Bu islemi sadece sicak havalarda yani islak kumun birkac saat icinde kolaylikla buharlasacagi ortamlarda yapaparsaniz ve kis boyunca hic su vermeden taki canlanma gorundugunde ayni islemi tekrarlayarak saglikli kalmalarini ve cicek acmalarini saglarsiniz.
Saygilarimla.

uyar11
05-08-2007, 19:29
Bir ust mesajda belirttigim sekilde, lithopslarinizi asagdaki fotoda goruldugu sekilde yeniden saklilarsaniz, sizinle beraber olma sureleri artar.

kürşad
28-08-2007, 13:16
Hayal meyal evde böyle bir bitkiyi hatırlıyorum.
Önce Living Stone olduğunu öğrendim, daha sonra da Lithops.
Rarexoticseeds sitesinde 100 lü karışık mevcut, ancak Bulk tabir edilen gram veya 1000 ler sözkonusu olunca sanırım tür seçme şansı doğacak ve birleşip daha çok tohumu daha uygun fiyata alabiliris. Tabii ki isteyen olursa.

Bu sitede 3 çeşidi var:
http://www.jlhudsonseeds.net/Supplement%202007%20L.htm
Lithops Bromfeldii
Lithops Dorothea
Lithops otzeniana Bu her 3 türün de çiçeklerinden bahsedilmiş.

Burada da aynı stedeki tohumların 1 gram veya onsunda kaç adet tohum içerdiği ve fiyatı ancak lithops un listede hiçbirisi geçmemiş sebebini anlayamadım.
http://www.jlhudsonseeds.net/BulkSeed.htm

Yetiştirme ile ilgili biraz bilgi verilmiş.
Kabuk değiştirmiş halleri de var nasıl oluyorsa artık.
http://cacti.co.nz/cultivation.html
aucampiae
bella
dinteri
dorotheae
fulviceps
hookeri
karasmontana
lesliei
naureeniae
otzeniana
pseudotruncatella
ruschiorum
salicola
vallis-mariae
verruculosa
villettii
werneri türleri hakkında birer satır yazılmış.

kürşad
28-08-2007, 13:35
Lithops Bromfeldii (http://gardenbreizh.org/photos/gilda_mb/photo-25414.html)
Lithops Dorothea (http://www.gapphotos.com/imagedetails.asp?imageno=34422)
Lithops otzeniana (http://www.lithops.info/en/gallery/lithops_c128a.html)
Ve diğerleri
http://www.lithops.info/de/galerie/bilder.html
Hepsinin resimlerini buraya kopyalamak isterdim ama harcadıkları zaman ve emeği düşününca linke tıklayıp bakmak daha uygun olur.

kürşad
28-08-2007, 13:38
Burada da tohum satışları var: 100 adedi 1.20€ dan başlıyor.
http://www.cactusplaza.com/succulent-seeds-lithops-c-203_204_220.html

İlkin
28-08-2007, 14:31
Sayın Uyar bilgilendirmeniz için teşekkür ederim. Lithopsum sağlam hala ;) Diğer pleiospilos nelii olanların hepsi öldü malesef. Hiç su vermediğim halde öldüler, gram su verdim yine öldüler. :(

Lithopsum da baya bir boya gitti. Şimdi direk güneş ışığı almayan bol ışıklı bir camın önüne koydum onu. İlk fırsatta da üzerindeki toprağı silkeleyip dere kumu olan bir saksıya alacağım onu. Bu arada topraktan kuma geçirme olayını ilkbahar'a da bırakabilirim Eylül kapı da ne de olsa. Teşekkürler tekrar.

Kagan
28-08-2007, 16:25
Lithops cinsinden bitkilerin saksı toprağının değişiminde dikkatli olmak gerekiyor. Yeni toprak eskisinden çok farklı ise Lithops'unuz atalarının yanına gidebilir. (Sanırım bu bilgiler, bu bölümde bir yerlerde vardı...)

Benim iki tane Lithops'um var. İkisi de saat 14 dolaylarından güneş batana değin güneş görüyorlar. Kaktüslerimle birlikte onları da suluyorum; hem de bolca. Satıcı bana ayda bir su ver demişti. Ama ben onu dinlemedim ve toprakları kuruyunca bolca suluyorum. Ayda bir su verse idim ölmeseler bile böyle gelişip serpilmezlerdi. (Güzden başlayarak kesinlikle su yok; o başka bir konu.)

Çeşitli yerlerden edindiğim bilgilerde "sakın doğrudan güneş ışığının altına koymayın", "çok çok az su verin" tümceleri yer alıyordu. Ama Lithops'ları araştırdığımda bu bitkilerin doğal ortamlarında kızgın güneş altında, taşlı çakıllı, kurak arazilerde yaşadıklarını öğrendim ve hemen güneş altına alıp saksılarına çakıllar döşedim. Şimdilik yaşamlarından mutlular...

İlkin
28-08-2007, 17:09
Gerçekten çok ilginç Kagan Bey, demek bolca suluyorsunuz ve hiçbirşey olmuyor çok ilginç. Gerçi benim lithops'a da birşey olmadı diğer dediklerim öldü ama yine de korka korka su verir oldum. Belki de bolca sulama işini nehir kumu koyduktan sonra yapmakta fayda var. Dediklerinizi dikkate alacağım. Bana da kızgın güneş altında tutmayın demeleri çok mantıklı gelmiyordu, doğal ortamlarında dediğiniz gibi kızgın güneşin altında yaşıyorlar. Teşekkürler.

Kagan
28-08-2007, 17:26
Bolca (toprakları kuruyunca) suluyorum ama harçları çok geçirgen. Kaktüslerime kullandığım karışımdan (1 ölçü Mineflora toprağı + 1 ölçü kaba dere kumu) kullandım ama saksıya toprağı koyarken bir kat toprak koydum, üzerine çakıllar yerleştirdim, sonra çakıllar görünmeyene dek toprak koydum, sonra yine çakıllar yerleştirdim ve bu işlemi saksı dolana değin sürdürdüm.

Yani toprakları, tıpkı doğal ortamlarında olduğu gibi taşlı-çakıllı ve çok geçirgen. Bu yüzden su verdim mi bolca veriyorum.

esen
04-09-2007, 19:32
Bolca (toprakları kuruyunca) suluyorum ama harçları çok geçirgen. Kaktüslerime kullandığım karışımdan (1 ölçü Mineflora toprağı + 1 ölçü kaba dere kumu) kullandım ama saksıya toprağı koyarken bir kat toprak koydum, üzerine çakıllar yerleştirdim, sonra çakıllar görünmeyene dek toprak koydum, sonra yine çakıllar yerleştirdim ve bu işlemi saksı dolana değin sürdürdüm.

Yani toprakları, tıpkı doğal ortamlarında olduğu gibi taşlı-çakıllı ve çok geçirgen. Bu yüzden su verdim mi bolca veriyorum.

Kagan Bey Bauhaus'ta poşet içinde hazır halde satılan kaktüs topraklarıyla ilgili bilginiz var mı? Benim İstanbul'da dere kumu, çakıl taşı bulma şansım pek yok ve bu toprakları kullanıp dekoratif taşlarla saksıların üzerini kaplıyorum. Kaktüslerim mutlu olur mu bu ortamda?

Kagan
04-09-2007, 19:46
Kaktüs topraklarının olmazsa olmaz koşulu, geçirgen ve süzek bir yapıda olmaları, suyu çok fazla tutmamaları. Bauhaus'ta satılan toprak bu özelliği taşıyorsa işinizi görecektir.

Bence satılan malın markasına bakın. Yabancı ülkelerden ithal edilmiş bir ürünse güvenerek kullanabilirsiniz (zaten kaktüs gübresi olduğunu da belirtmişsiniz). Yerli bir mal ise biraz düşünmek gerek. Çünkü benim yaşadığım deneyimler ve insanlardan duyduklarım, yerli üreticilerin ürünlerine ve hizmetlerine (elbette hepsine değil) temkinli yaklaşmama neden oluyor...

esen
04-09-2007, 22:13
Evet bir Alman firmasının toprağı, zaten bütün topraklar ithal. Avrupa'daki kaktüs derneklerini ve meraklılarını düşününce, topraklara da güvenmek istiyor insan.

İlkin
10-09-2007, 10:44
Lithopsum ben haftasonu yokken çiçeklenmeye niyetlenmiş :p Heyecanla bekliyorum bakalım çiçeği nasıl olacak? ;)

zeonka
11-09-2007, 11:29
Sevgili İlkin maşallah çok güzel görünüyor doğrusu çiçeğini bende çok merak ediyorum.En kısa zamanda bende edinmek istiyorum.Çiçek açınca resimlerini bizimle paylaşırsanız çok seviniriz.İşallah biran evvel açar...

uyar11
11-09-2007, 12:53
Lithopsum ben haftasonu yokken çiçeklenmeye niyetlenmiş :p Heyecanla bekliyorum bakalım çiçeği nasıl olacak? ;)

Sevgili Ilkin,
Beklemene gerek yok, bak ben sana Lithopsunun cicegini actirdim;)

Penelophe
11-09-2007, 13:03
:eek: Harika, gerçekten çok güzelmiş çiçekleri, hem de kendinden büyük.;)

İlkin
11-09-2007, 13:21
Vay canına, benimki demek böyle açacak. Yaşasın. Gidip gidip bakıyorum daha açmadı :p Mucize bunlar gerçekten.

Teşekkürler sevgili Uyar ;)

Bu arada sizin 31. mesajınızdaki lithopsun adı ne?

uyar11
11-09-2007, 13:38
Galiba Lithops aucampiae:(

İlkin
11-09-2007, 13:46
Evet büyük ihtimalle o, intten bakınca onun resimleri çıkıyor. Çok güzel bir rengi varmış. Bakalım Taner Bey'de var mı? Ah ah görüp de bulamamak ne feci oluyor :p

Teşekkür ederim.

Bu arada burda gördüğüm lithopsun resmini b.sayarımda arıyorum ben, nerede nerede diye :o B.sayar ve burası birbirine girdi. ;) Burada bulunca rahatladım.

İlkin
11-09-2007, 18:25
Çiçek açan bir lithops'a daha çok su vermek gerekir mi acaba? Yada yapraklarına su fısfıslamak :p

Kagan
11-09-2007, 20:19
Taşotları'nın (Lithops'lar) sulanması ile ilgili kaynaklarda şu bilgiler var:

"Sonbaharın ikinci yarısında sulama tümüyle kesilmelidir. Bitkiler sonbaharda çiçek açar."
http://www.palmiyemerkezi.com

"Sonbaharda çiçek açtıktan sonra Kasım-Aralık gibi bitkinin üzeri yumuşamaya başladığında sulama kesilir, ilkbaharda bitki üzerindeki yarıktan yeni bitki göründüğünde alıştıra alıştıra sulamaya başlanır. Kışın bir kez bile su verirseniz bitki büyük olasılıkla ölür."
http://www.kaktussergisi.com (Yazının altında "Angay Kaktüs Üretimi"ne teşekkür edildiğine göre bilgiler Taner Angay'dan alınmış.)

"Çok sıcak havalarda, bitkinin sağlıklı büyüme döneminde günde bir bile su verilebilir (deneyimlere göre akşam toprağını kontrol ettiğinizde tam kurumuşsa). Eylül ayından başlayarak sulama azaltılmaya başlanır, Kasım'dan başlayarak kış düzenine geçilir; yani su yok..."
http://groups.google.com/group/kaktusrehberi (Bir kullanıcı http://www.easycactus.co.uk/site/content/view/18/42 adresli siteden çeviri yapmış.)

"Yaz başından sonbahar sonlarına kadar bolca su verilir."
Nejat Ebcioğlu - Kaktüsler ve Diğer Etli (Sukulent) Bitkiler

Bu dört kaynaktaki bilgileri birleştirirsek şu sonuca varabiliriz:

Bitki yazın tam güneş altında ise, toprağı tam olarak kuruduğunda bolca sulanır. Bu tam kuruma bir günde de gerçekleşebilir, üç günde de, beş günde de; yani hava sıcaklığı, bitkinin güneş altında olup olmaması, havanın nem oranı ve buharlaşma bu konudaki etkenler...

Bitki güzün önce çiçek açıyor, Kasım-Aralık gibi üzeri yumuşamaya başlıyor. Demek ki çiçekliyken (tabi yine yukarıda sıraladığım etkenlere bağlı olarak) sulama uygulanıyor. Ama üzeri yumuşamaya başlayınca asla su yok...

Su püskürtme konusunda kendi deneyimlerinden örnek vereyim. Bu yaz bilindiği üzere havalar çok sıcaktı. Bu dönemde 2-3 kez sabahları kaktüslerimle birlikte Taşotları'ma da su püskürttüm. Yine çok sıcak havalarda sulamayı gece yaptım ve sulamayı yağmurlama şeklinde yaparak bitkileri yıkadım. Taşotları'nda da, kaktüslerde de bir sorun yaşamadım. Yalnız taşotlarının (zaten iki tane var) üzerlerinde çok küçük böcek ısırığı gibi çukurcuklar var. Bu bence böcek ısırığı. Bitkiler sağlıklı görünüyor.

Ancak geçenlerde hava oldukça soğukken, geceleyin sağanak yağmur başladı. Yağmurun farkına varıp da bitkileri eve alıncaya kadar bayağı yağmur yediler. Kaktüslerde bir terslik olmadı. Ancak taşotlarında büzüşme oluştu; bir gün sonra bu büzüşme de düzeldi.

mehtap gürbüz
11-09-2007, 21:08
Sayın kagan taşotlarına salyangozlar bayılıyor bildiğim kadar başka zararlısı yok. Bir tanesini özüne kadar yerken yakaladım iş işten geçmişti. Elimizde olan birkaç tane için etraflarını ilaçla çevirdik kalanlar şimdi emniyetteler.

İlkin
12-09-2007, 09:57
Bilgiler için teşekkür ederim Kagan Bey, baya faydalı anlattıklarınız. Ben hergün olmamakla birlikte çok az su fiskiyesi yapıyorum. Çiçek açımından sonra büzülme başlayana kadar da su oranını yavaş yavaş azaltacağım.

İlkin
17-09-2007, 12:56
Lithops Schwantesii çiçek açtı. ;)

Oğuzhan
17-09-2007, 13:07
Çok güzel koksu var mı?

Penelophe
17-09-2007, 13:40
İlkin, maşallah, süper görünüyor.:)

İlkin
17-09-2007, 13:57
Gerçekten de çok güzel, seyrine doyum olmuyor ama kokusu yok ;) Bir de akşam üstüne doğru açıyor!

İlkin
18-09-2007, 13:01
Lithopslarımla ilgili bir konuda danışmak istiyorum. Onlar için 2 tane saksı aldım, toplam 12 lithopsumu bunlara taksim edeceğim. Kum ve minik taş ağırlıklı olmak üzere kompost toprak ve torf koyayım diyorum. Ama şöyle bir sorun var. Aldığım saksı seramik ve fırınlanmamış, bir bakayım su ne olacak dedim, içine biraz su döktüm bir süre bekleyince suyu çektiğini gördüm. Acaba bu avantaj mı dezavantaj mı? Toprakta fazla nem varsa çekmesi iyi mi olur? Elimi sürünce nem gelmiyor ama o kadar su nereye gitti anlamadım ;) Bir de delik açacağım saksılara matkapla. Bu konuda bir yardımcı olursanız sevinirim.

uyar11
19-09-2007, 04:41
Sevgili Ilkin,
Lithopslar icin en uygun saksilar ici ve disi sirli olmayan toprak saksilar, Nedeni ise; topraktaki asiri nemi emmeleri. Lithopslar kilcal koklere sahip olduklarindan, saksinin emmis oldugu bu nemi, bu kilcal kokleri sayesinde rahatlikla alabilirler. Bu yuzdendir, hic topraksiz, sadece kucuk cakil taslari ile, bu toprak saksinizi doldursaniz ve lithopslarinizi dikseniz bile, cakil taslari arasinda hapsolmus ve saksi tarafindan emilmis nem bile onlara yetecek, curume riski en aza indirgenmis olacaktir.
Akliniza su soru gelebilir; yetistiriciler neden plastik saksilarda ve toprak icinde yetistiriyor oyleyse!
Seralarda yetistirilen bu tur bitkiler, cok ozel sartlar altinda, kontrollu ve hizli bir sekilde yetistirildiklerinden dolayi sorun yasanmiyor. ( Aslinda yasaniyor, cok miktarlarda yetistirilen bu tur bitkilerde curume olmuyor degil ama kalan saglar bizimdir denip, sadece saglikli olanlar sizlere ulasiyor )
Satin aldiginiz boyle bir bitkiyi ayni saksisinda uzun sure yasatmaniz mumkun olmuyor, zira siz, hicbir zaman yetistigi yerdeki atmosferi saglayamiyorsunuz ve malesef sonu belli. Eger satin aldiginiz bitkinin ozelliklerini bilirseniz, gereksinimlerini de bilirsiniz demektir. Butun bitkiler seralarda yetistirilmelerine ragmen, normalde dogada, bazen cok zor sartlar altinda zaten varlar, onemli olan alismis olduklari ortamlari onlara saglamak.
Son olarak da sana buradan (http://www.cactus-art.biz/schede/LITHOPS/photo_gallery_lithops.htm) bir link gonderiyorum, doya doya seyret.
Saygilar.

İlkin
19-09-2007, 09:28
Sevgili Uyar Abi harika bilgiler verdin gerçekten. Dün saksılarıma matkapla delikler açtım. Bu yazımı yazdıktan sonra gidip gelip bakıyorum bir cevap yazmışmısınız diye Şimdi hemen gidip saksılara alabilirim gönül rahatlığı ile. Sonra resimlerini de eklerim. Gerçekten hep düşünürdüm bu lithopslar üretim yerlerinde büyüyorlar, çiçek açıp içinden tekrar yapraklar çıkartıyorlar da biz de niye sorun oluyor diye... Şimdi biliyorum artık. Verdiğiniz link de çok güzel.

Teşekkürler herşey için.

nevsune
19-09-2007, 09:45
İlkin'ciğim lithopsun çok güzel. Tembellik edip okuyamadım geçmiş mesajları ama yakındığına göre bakımı zor olmalı .

Zor olan her zaman daha anlamlı oluyor. Sana başarılar diliyorum. Senin geliştirmeni izleyerek yakında bir tane de ben edinebilirim.

İlkin
19-09-2007, 11:22
Teşekkürler Nevsune Hanım... Kesinlikle siz de almalısınız Lithopslardan.

Deminden beri lithopslarımı yeni saksılarına aktarmakla uğraşıyorum, her taraf taş kum oldu ama aldığım kum 2.kayık saksı için yetmedi :o O yüzden hafta sonu benim ayaklar yine çiçekçilerin yoluna götürür beni :p

Bakalım nasıl olmuşlar? Çok az da toprak koydum ama baya kum taş var içinde. Umarım köklerine zarar vermemişimdir; ip incecik kökleri varmış. İnşallah yaşarlar. :rolleyes:

papatyam
19-09-2007, 11:29
Bence görüntü çok hoş :)

Sevilay
19-09-2007, 11:35
İlkin çok güzel olmuşlar.Ellerine sağlık.

İnşallah senin bu emeklerine karşılık onlar da seni çiçekleriyle sevindirirler.

İlkin
19-09-2007, 12:13
Teşekkürler papatyam ve Sevilay Hanım. Herşey onların yaşaması için ;) Yaşayıp da çiçek açarlarsa ne mutlu bana.

Mutlaka siz de alın, harika canlılar ;)

mehtap gürbüz
19-09-2007, 20:43
Helal olsun sana. Sanatçı kişiliğini konuşturmuşsun.Yayınladığın bütün resimlerdeki, kaktüs ve çiçeklerin hepsi bakımlı çok güzel. Tebrikler. Hoşçakal.

esen
20-09-2007, 00:04
İlkin sanat eseri gibi olmuş. Lithops'lar özellikle bu tip saksılara çok yakışıyor, ben de aynı saksının dikdörtgen şeklinde olanına diktim (bakınız kaktüs kardeşliği)
Yalnız dibine koyduğunuz taşları bu kadar bol nereden buluyorsunuz, üstelik küçük küçük? Benim de yarın lithops'larım geliyor Taner Bey'den, bol bol taş karıştırayım diyorum yazılanları okuyunca. Ama İstanbul'da nereden bulacağım? dekoratif amaçlı satılanlar da çok büyük:(

İlkin
20-09-2007, 16:44
Bu yazılanları daha yeni görüyorum :p Teşekkürler Mehtap Hanım ve Esen Hanım ;)

Valla onlara acayip bir sevgi veriyorum. Bir görseniz gelen giden müşteriler, arkadaşlarım bir vitraylarıma bir kaktüslerime bakıyor. Kaktüsçü müyüm vitraycı mı belli değil :rolleyes:

Bu minik taşları ben praktikerden aldım. Akvaryumcularda da vardır. Aslında Uyar Abi toprak koyma dedi ama ben dayanamadım eski mantık işte biraz ekledim. Besin nereden alacaklar diye düşünüyorum sonra. Kullandığım saksı da nem çektiği için iyiymiş bilmeden aldım ama acemi şansı işte tuttu bu sefer. İçi dışı sırsız olacak.

Hepberaber sevdiğiniz kaktüs ve sukulentlerle mutlu bir ömür diliyorum sizlere de ;)

Bu arada bir bakın çevrendeki akvaryumculara, mutlaka onlarda vardır. Bulamazsan eğer taş, ben sana alıp yollarım buradan...

esen
20-09-2007, 22:28
Sevgili İlkin akvaryumcularda görmüştüm, ama forumda bir ara onların mermer kırığı olabileceği ve bitkiye zarar verebileceği üzerine bir şeyler okumuştum o yüzden sildim o seçeneği beynimden. Ancak gerçek taşı ayırabilirim mermer kırığından ve İstanbul'da pek çok pet shop'ta gördüğümü de hatırlıyorum. Ben Taner Bey'den gelenleri diplerindeki topraklarla birlikte aktardım bu tip bir saksıya ve yan yana diktim. Yani hiç topraksız bırakmak bir yana sadece üsttekiler dışında içi kaktüs toprağı oldu. Azaltayım mı toprağı ben de?

zeonka
20-09-2007, 22:42
Sevgili İlkin gerçekten çok hoş görünüyorlar.Çiçeğini de ilk defa görüyorum çok güzelmiş acaba hepsi sarı renki açıyordur.

COYOTE
20-09-2007, 23:15
Esen hanım eminönünde çiçek pazarında o taşların her boyu çuvallarda kilo işi alınabiliyor.:)

İlkin
21-09-2007, 10:31
Esen Hanım sanırım lithopslarda hiç toprak olmasa bile oluyormuş ama ben dayanamadım ucundan azıcık yine de toprak verdim :p Kaktüs ve sukulentlerde bolca nehir kumu ile toprak olması gerekiyor. Sanırım siz lithopslarınıza toprak eklemiş, üstte kalan yere de taş koymuşsunuz. Eğer böyle ise hemen değiştirin. Suladıkça fazla nemden ölürler kesin. Kaktüslerinize böyle br yöntem uyguladı iseniz de bence yine sırf toprak olmasın, yine saksıya boşaltıp nehir kumu takviyesi yapın, minik taşlardan karıştırın. Üstünü de süslemek için taşlardan doldurun ;)

Bu işlerle uğraşa uğraşa ne çok bilir oldum değil mi? Ama o kadar çok şey var ki bilmem gereken... O da olur umarım.

Lithopslar sadece sarı çiçek açmıyor, beyaz, mor renk açanları da var bu arada. İnternetten araştırınca çıkıyor hepsi karşınıza :rolleyes:

nevsune
21-09-2007, 11:41
İlkin'ciğim, sanatçı kişiliğin lithops saksısında belli ediyor kendini. Arada vitraylar görünüyor kenardan, köşeden onlar da çok güzel.

Dün gece Coyote ile birlikte kaç saat lithops araştırdık internetten. İnsanın gözleri kamaşıyor. Hele bir lithops vardı, aynı fıstık ezmesi gibi duruyordu. Çiçek açmışı ayrı güzel, açmamışı ayrı.

İlkin
21-09-2007, 12:07
Çok teşekkürler Nevsune Hanım ;) O görünen camlar benim örnek numune camlarım, müşterilere yaptığım tasarımlar için cam türü ve renk beğendiriyorum.

Lithopslar gerçekten çok güzel bitkiler bir o kadar da narinler ama. Şimdi gidip su vereceğim. Onları dikeli 3 gün oldu, taşları kupkuru. Bakalım ne yapacaklar. ;)

Sizin baktığınız türün adı neydi acaba merak ettim :p Bak bak bitmiyor ama yakında evimin balkonunun duvarlarına raf monte edeceğim. Artık sığmayan türleri oraya koyacağım. Bu demektir ki daha fazla tür alabilirim :D

nevsune
21-09-2007, 12:18
Lithopsun fıstık ezmesine benzeyeni bromfildii,
vitray dediğim 29 nolu mesajdaki.

İlkin
21-09-2007, 12:37
Teşekkürler nevsune hanim, yaşasın ki o lithopstan bende var ;)

29 no'lu mesajıma baktım evet haklısınız araya bir tane füzyon vitray örneklerinden karışmış :p

esen
21-09-2007, 12:56
Teşekkürler İlkin. Neyseki hiç sulamamıştım, hemen tarifine uygun bir şekilde yenileyeceğim.

selenn
21-09-2007, 14:37
Vallahi sevgili İlkin sanat eseri adeta Lithopslarınızın görünüşü. Ellerinize sağlık. Güle güle büyütün.

İlkin
21-09-2007, 14:51
Ben hiçbirşey yapmadım, sadece doğal ortamlarına kavuşturmak istedim onları...

Hepsi allahın hikmeti işte, harika canlılar gerçekten ;)

ataser
21-09-2007, 23:11
İlkin hanım benimle dalga geçiyordunuz ama sizde kontrolden çıktınız bakıyorum da :p
Raf işi mantıklı ama ben başka bir yol buldum.:D :D Bizim bakkalın elindeki cips satılan raflardan aldım, 5 katlı her kata da benim elimdeki saksılardan 12 tane sığıyor. Yerim kalmadı gene ama baya da bir saksımı sahiplendi, kışın da üzerine naylon gererek basit bir sera yapmayı düşünüyorum en azından dona karşı koruyucu olması adına. Tavsiye ederim :rolleyes:

kameram çalışmıyor yoksa ilk fırsatta resimleri ekleyeceğim.

nevsune
22-09-2007, 07:34
Ataser gerçekten iyi fikirmiş bu. Şu fotoğrafı bir ekleyin de çözümünüze bir bakalım.

Yakında bitkilerimiz evi sahiplenip, bizi atacaklar, az kaldı.

Arzu Kasapoğlu
22-09-2007, 15:09
Bende o rafların üç katlısı var.;) Beş yıldır kullanıyorum. Yeri kısıtlı olanlar için çok iyi bir çözüm. Hem de çiçekler açınca çok güzel görünüyor.:p

tiya
22-09-2007, 15:29
Bakkal dostumuz da yok ki. Ne yapsak acaba?

tiya
22-09-2007, 15:39
İlkin bu "taner abi" nerede?

nevsune
22-09-2007, 16:48
Bir fotoğraf koysanız da, görsek. Şimdilik durdukları yere zor sığıyorlar, yarın bir operasyon yapıp, aşıladıklarımı yeni saksılarına alacağım.Benim de acil çözüm bulmam gerek.

ataser
24-09-2007, 21:27
Bunlarda benden:)
Produced by TAner Angay:)
tekrar teşekkürler.

ataser
24-09-2007, 21:28
Ya bu arada rafın resimleri kardeşlikte.
Nerede konuştuğumuzu unutmuşumda:)

selenn
25-09-2007, 00:10
Güle güle büyütün Lithopsları,Ataser. Çok sevimliler. Bayıldım yaa!!!
Bu arada çiçek açmış olan da ayrı güzel yani:)

İlkin
25-09-2007, 10:24
Hepsi de çok cici ve sağlıklı. Güle güle bakın onlara...

İlkin
26-09-2007, 10:55
Lithopslarla ilgili bir şey sormak istiyorum. Artık kış zamanı geliyor ve bu kış zamanı bildiğim kadarı ile lithopsların uyanma zamanı. Kışın suyu tamamen kesmemiz gerekiyor sanırım gelecek sonbaharda çiçek açmayacaklar yoksa değil mi? Kaktüsler gibi 10 derecelik serin bir yerde mi durmaları gerekiyor acaba?

Yani kaktüslerle aynı mantık mı diye düşünüyorum. Ama kaktüsler yazın çiçekleniyor, lithopslar sonbahar kış gibi çiçekleniyor. Bu konuyu bilen varsa açıklarsa çok sevinirim. Bir de lithopslara da sıvı gübre verilebilir mi? Ne zaman verilir? Teşekkürler.

selenn
26-09-2007, 13:47
Sevgili İlkin,

Elimdeki kaynakta Lithopsların kışın hiç sulanmaması gerektiği yazıyor. Çiçek açtıktan sonra sulama kesilmeli. Bir de sıvı gübre sadece ilkbaharda veriliyor, yazın verilmiyor.Aslında kaktüslere benzer bakımları var ama işte bazı nktalarda kaktüslerden farklılık gösteriyor.

İlkin
26-09-2007, 14:08
Hıım anladım ama ben hepsini aynı saksıya ektim. Çiçek açanı açmayanı. Ne olacak şimdi? Hay allah! :o

selenn
03-10-2007, 18:56
Sonunda ben de başardım. Taner Bey ile irtibata geçtim ve bugün Lithopslarım elime ulaştı. Çok sevimliler. Yolda zarar görmemişler Taner Bey'in güzel paketleme sistemi sayesinde. Artık dinlenme dönemleri diye su vermiyorum ve saksı değişimi yapmayı da açıkçası göze alamıyorum. Onca yoldan geldi cimcimeler ne de olsa. :p

22027

22028

22029

İlkin
04-10-2007, 09:39
Harikalar selen, maşallah hepsine. Şu en alttaki resimde sağ alt köşede olan lithopsun adı ne acaba. Merak ettim.

Ben hala sulamaya devam ediyorum bu arada. Haftada 1 defa ama. Çiçek açan var açmayan var. Yeni yapraklar vermeye başladığında suyu keseceğim. Bir tanesi de çiçek tomurcuğu verdi ama bir yanda da büzüştü. Anlamıyorum bana ne anlattığını :(

Bir de şunu merak ediyorum. Lithopsların da kaktüsler gibi yazın yada sonbahar çiçek açabilmesi için kışın soğuk bir yerde durması gerekiyor mu?

selenn
04-10-2007, 14:08
İlkinciğim en alttaki resimdeki sağ alt köşedeki Lithops dorothea. Sulamaya devam ediyorum demişsin mesajında ben açıkcası cesaret edemedim. Aslında şuanda çiçek açacak olan bir iki tür var ama sonbahara girdikten sonra su vermek konusunda tereddütte kaldım. Büzüşen kaktüsün acaba artık su istemiyor olabilir mi diye geldi aklıma.

Ben kaktüs ve lithopslarımı balkonda sevgili Ataser'in sunumunu yaptığı raf sistemine benzer bir şekilde muhafaza etmeyi düşünüyorum. Ev ortamında hem sıcak olumsuz etkileyecektir hem de yeterli ışık alamayabilirler.
Sevgiler.

İlkin
04-10-2007, 17:42
Selenciğim çok güzeller gerçekten. O tür bende yokmuş. Olanlar yeter ama şimdilik bana. Onlara iyi bakayım bir, değil mi? ;) Güle güle büyüt seninkileri. Sevgiler.

uyar11
26-10-2007, 23:25
Sevgili lithopsseverler,
Daha once, burada, 30 nolu mesajda anlattigim sekilde, lithopslarinizi topraksiz sekilde de yetistirebilirsiniz. Asagida gordugunuz fotoda, bitki, topragindan tamamen arindirilmis ve ince cakil icine dikilerek ciceklenmesi saglanmis, saglikli bir sekilde buyumesine de devam etmektedir. Sadece ilkbaharda sulama suyuna eklenecek birkac damla gubre ile topraga ihtiyac duymadan ve topragin sebep oldugu asiri nemlilik yuzunden olusan curumeler de ortadan kalkacaktir.
Saygilar.

İlkin
27-10-2007, 10:08
Gerçekten de harika görünüyor, maşallah.

Ben artık sulamayı bıraktım. Bazı lithopslar daha hiç çiçek açmadı. Acaba çiçek açacaklar mı? Yoksa çiçek açmadan içinden yeni yaprak mı verecekler?

nevsune
27-10-2007, 12:56
Hemen yavru lithopsun toprağını döküp, tamamen küçük çakıllara diktim. Son kez suladım. Artık bahara kadar su vermeyeceğim.

İlkin
07-12-2007, 17:19
Sevgili Gürbüz ailesinden gelen güzel lithops bakın nasıl oldu. ;)

mehtap051
08-12-2007, 00:41
Arkadaşlar lithopslarınız çok güzel görünüyor. Bende Taner Bey'den sipariş vermek için şubat sonunu bekliyorum. Bende biran evvel kaktüs ve lithopslarıma kavuşmak istiyorum. Güle güle büyütün lithopslarınızı.

Altar
17-12-2007, 00:08
Sayın Uyar11 lithopsları topraksız ortama geçirmek için herhangi bir zaman var mı? Baharı beklemeli miyiz?

nevsune
17-12-2007, 00:26
Ben yakın zamanda bir yavru lithopsumu çakıllara geçirdim. Şu ana dek herhangi bir sorun olmadı.

huzunperest
06-02-2008, 15:21
İlk kez bu bölümde tanıştığım lithopsları oldukça beğendim. Bulduğum ilk lithopsları satın alıp forumdaki tavsiyeler doğrultusunda toprağından temizleyip çakıl içerisine diktim. Bir kaç gündür hareketlenmeler gözlemliyordum. Acaba yanlış bir şey yapıp patlattım mı lithopslarımı derken bir de baktım ki yaprak veriyorlarmış.

http://img218.imageshack.us/img218/3420/img2898mi4.jpg

İlkin
07-02-2008, 11:13
Çok güzeller, tebrikler...

nevsune
07-02-2008, 14:04
Lithopsların yavrulama zamanı sanırım. Benimki de göbeğinden açılmaya başladı, büyüteçle bakınca içindekiler görünüyor. İyice açıldığında görüntüleyeceğim demiştim ama fotoğrafta belli oluyor açıldığı.

Sevgili Coyote'ninki de açılmaya başlamış. Fotoğraf makinesini eline geçirdiğinde kendisininkini görüntüleyecek:p

selenn
07-02-2008, 14:55
Merhaba Nevsune Hanım,

Lithopsunuz maşallah çok sağlıklı gözüküyor. Bendekilerde büzüşme var ki uzun zamandır su vermediğim için olduğunu zannediyorum. Açıkçası bahara kadar da sulamayı göze alamıyorum. Siz hiç su verdiniz mi ?

Sevgiler.

nevsune
07-02-2008, 15:00
Sevgili selenn

Hayır, Ekim ayından bu yana bir kez yaptığım yanlışlığın dışında hiç su vermedim. Bahara kadar da vermeyeceğim.

Bekleyin bakalım biraz daha, belki toparlar.

selenn
07-02-2008, 15:19
Evet sevgili Nevsune. Ben de beklemekten yanayım. Teşekkür ederim. Sevgiler.

İlkin
07-02-2008, 17:36
Ben su veriyorum ayda 1-2 kere ama. Verilmesi gerek diye biliyorum hem de. Benimkinde toprak yok hiç, direk minik taşların içinde. Sadece yeni yaprak veren varsa o zaman vermiyorum.

selenn
07-02-2008, 17:44
Ben cesaret edemiyorum İlkinciğim açıkçası. Şuanda yeni yaprak oluşu da gözlemleyemiyorum. Daha fazla büzüşme olmadığı müddetçe beklesem mi acaba?

İlkin
07-02-2008, 17:55
Bilemeyeceğim Selenciğim, bendekilerde geçen ay baya büzüştü su verdim şimdi düzeldiler, içlerinden yeni yaprak çıkmıyor henüz; Pek ışık alan bir yerde değil zannedersem onun için olsa gerek. Bu haftasonu yerlerini değiştireceğim. Ama ara ara su vermeye devam ediyorum ben, birşey de olmuyor. Yazın su verdiklerim öldü halbuki. Değişik bir bitki bu. ;)

COYOTE
09-02-2008, 22:53
Bu da benim lithops. Yavru veriyor bakalım ne zaman tam büyür.

binnazyagci
14-02-2008, 11:25
Merhaba iyi günler dilerim öncelikle.
Ben tohumdan lithops yetiştirmeyi düşünüyorum. Fakat daha önce hiç böyle bir deneyimim olmamıştı. Bunu başarmak çok zor mudur ve de belli bir ekim zamanı var mıdır ? Bu konuda beni bilgilendirirseneiz çok memnun olacağım.

İklimsiz
14-02-2008, 12:14
Sevgili binnazyagcı, siz de benim gibi zoru sevenlerdensiniz anlaşılan. Zor değil, sadece sabırla tohumdan lithops üretmeyi başarabilirsiniz.

2 kısım torf, 1 kısım bahçe toprağı, 1 kısım çakılsız dere kumu

Çok iyi karıştırılıp, alt kısıma olduğu gibi koyun. Üst kısıma bir parmak kalınlığında bir tabakaya eleyerek yayın ve tohumu atın. Tohum çok küçükse yalnızca bir tahtayla bastırıp, büyükse bastırdıktan sonra bir miktar elenmiş kumu üstüne serpiştirin.

Kolay gelsin;)

binnazyagci
15-02-2008, 00:04
Teşekkür ederim. En yakın zamanda denemeyi düşünüyorum.

İklimsiz
15-02-2008, 00:58
Tohumları nerden edindiniz Binnaz hanım? Yurtdışından mı, gittigidiyordan mı?

Arjin
16-02-2008, 02:51
Merhaba,

Saniyorum Gitti gidiyordan temin ediliyor, ben de cok istiyorum ama cesaret edemiyorum:(Tohumdan yetistirmek zok zormus cunku.

binnazyagci
16-02-2008, 14:08
Bende gittigidiyordan temin edeceğim tohumları :)

Arjin
17-02-2008, 01:48
Okuduklarima gore tohumdan yetistirmek benim gibi acemiler icin nerdeyse imkansiz gorunuyor..Iklimsiz bu konuda ne diyor acaba :)

İklimsiz
17-02-2008, 02:14
10.02.2008 de ektiğim tohumlar ipince beyaz bir sap olarak 0,5 cm boydalar.

114 no.lu mesajdaki karışımda, ağzı kapalı peynir kutusunun içersindeler. Isıyı sabit tutabilmek için elektikli battaniyenin ılık ayarında. Isı 25 derece ve her gün kutunun kapağını açarak aşırı nemden etkilenmemeleri için bir süre havalandırıyorum.

Arjin
18-02-2008, 02:32
Sen bir harikasin Iklimsiz...
Ben yinede seninkiler buyuyene kadar bu ise yeltenmek istemiyorum;)

Benim kullandigim klavye Turkce karakterli degil, bu yuzden olan imla hatalarini gormezden gelirseniz sevinirim.

COYOTE
03-03-2008, 09:50
Sevgili iklimsiz umarım güzel haberler verirsiniz. Benim lithopsun son durumu. Aslında o kadar minik ki saksısı 3cm boyunda.

İklimsiz
03-03-2008, 12:47
Tohumdan yetiştirmeyi denediğim lithopslar hala çok minik olmalarına rağmen, litops formunu almaya başladı. Resimlemeyi ve sizlere göstermeyi çok istiyorum fakat, resimde birşey belli olmuyor henüz:p

Kaktüs ve lithops tohumdan yetiştirmek, sabır dedikleri bu olsa gerek :D

Ben sevdim bu işi, yeni tohum siparişleri kapıda:p

nevsune
03-03-2008, 13:12
Şubat ayının başında yavrulamak için açılmaya başlayan lithops, daha hala açılmakta. İçindeki yavrusu artık çok güzel görünüyor.

Ben artık yavaştan su vermeye başladım.

huzunperest
03-03-2008, 14:30
Sevgili iklimsiz, Lithops tohumlarını sipariş ettiniz mi yoksa edecek misiniz? Eğer yeni sipariş verecekseniz size katılmayı düşünürüm. Tohumdan lithops üretiminiz oldukça özendirici oldu benim adıma:) ben de tohumdan yetiştirmek istiyorum:)

İklimsiz
03-03-2008, 19:33
Siparişi verdim sevgili huzunperest, beklemedeyim. Tohumlar geldiğinde benden haber bekleyiniz;) :p

huzunperest
03-03-2008, 20:10
Teşekkürler İklimsiz, gözüm kulağım sizde olacak.

minka
04-03-2008, 09:59
Günaydın ve merhaba,
Eni 1 cm olan lithops'um. Gelişimini yeni tamamlıyor. Mucip Bey'den gelmişti. Yardımları için tekrar teşekkür ederim. Beyaz çiçek açacak ama daha çok var. Lithops bella olduğunu düşünüyorum.

İklimsiz
12-03-2008, 20:01
Bugün gelen, satıcının 1 yaşında olduğunu yazdığı lithopslarım.

İklimsiz
12-03-2008, 20:02
Bunlar da 3 yaşındaymış :p

İklimsiz
12-03-2008, 20:06
Bebekler, biraz daha büyükler hepsi bir arada :p

Tohumdan da yetiştirdiğim düşünülürse, iki aylık mini mini bebişlerimin fotoğraf karelerinde görünememeleri gayet normal ;)

Sonuç: Lithopslar sabır törpüsü...

İlkin
13-03-2008, 11:23
Geldiler demek senin minikler de;) Güle güle büyüt hepsini. Ben benimkilerin resimlerini galeriye ekledim. Gayet de net resimledim. Bir bak oraya iklimsiz.
Yiyesim geliyor leblebileri :p

İklimsiz
13-03-2008, 11:33
Geldiler, geldiler İlkin:p Sana borçluyum bu güzelliği biraz da:p

Tohumlar da ekildi, artık bundan sonrası beklemek.

huzunperest
04-04-2008, 02:25
Sevgili iklimsiz, lithops tohumlarını 24.03.2008 de %50 torf, %50 dere kumu karışımının üzerine kibarca bırakıp bir cam parçasıyla hafifçe bastırdım. En üst kısma da yarım cm kalınlığında tekrar dere kumu serip, içine bir miktar mantar ilacı kattığım su ile suladım. Üzerini strec film ile kapatıp petek üzerinde aydınlık bir yerde bekletiyordum. Her gün havalandırıp
-acaba çimlenecekler mi? soruları içimi kemirirken bugün ilk tohumun bana yeşil yeşil merhaba dediğini görmek müthişti.:)Daha mini minnacık olduğu kum tanelerinin büyüklüğünden anlaşılıyordur ama yavaş yavaş büyüyecek :)
Çok teşekkürler.

İklimsiz
04-04-2008, 11:24
Sevincini paylaşıyorum huzunperest, Zor değilmiş değil mi?

Biraz sabır, o kadar :)

nevsune
22-04-2008, 17:45
İki aydan fazla süren lithopsun yavrulaması, sonunda gerçekleşti.

http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=16430

Carlos_Cortes
30-04-2008, 01:09
Herkese selamlar.

Benim 2 ayri saksida bulunan Lithops'larim var. ikisi de tahminimce "dorotheae" cinsi. ilkini yaklasik 6-7 ay önce Eminonu'nden almistim. iki bas seklindeydi ve bir tanesi kis aylarini gecirirken kurudu. Suan o Lithops'um tek bas olarak yasiyor ve yeni yapraklar vermekte. Nazar degmesin son derece saglikli.

Diger aldigim Lithops ise biraz daha büyük bir saksinin icinde ve toplam 6 bas var (4 bas varmis ve yeni yapraklarla beraber 6 tane olmuslar).
Ve anladigim kadariyla ben almadan evvel cicek de acmislar.

Fotograflarini da gönderiyorum bu arada.

Acaba sizce su vermeye baslamalimiyim yoksa bir sure daha beklemelimiyim?

Aslinda kucuk Lithops'um icin biraz daha bekleyebilirim cunku hala yeni yapraklar tam olarak gelismedi ve eskileri de kurumadi. Buyuk saksidakilerde ise hafif büzüsmeler var yeni yapraklarda. Eskiler de cok az kaldi kurumaya. Tabi bu durum uygunsuz hava kosullarindan da olabilir mi diye sormadan edemiyorum cunku Eminonu'nden aldim ama bilmiyorum.

Anlayacaginiz uzere kafam cok karisik. Onlara zarar gelsin istemiyorum. Cevaplariniz icin simdiden tesekkür ederim...

İklimsiz
30-04-2008, 01:19
Lithopslarınız gayet sağlıklı görünüyor. Azar azar ve uzun aralarla su verebilirsiniz artık.

Bir kaynakta saksıyı olduğu gibi suya daldırın, toprağı iyice doyurun yazıyordu diye anımsıyorum ancak, ben, benimkilere cesaret edemedim. Etrafını gezdirerek çok az su verdim, şimdilik iyiler. Bir dahaki uygulamayı 20 gün sonra yapacağım.

Yarın resimlerim.

venus
30-04-2008, 03:47
Sevgili İklimsiz ,
tohum konusunda emin degilim halen ogreniyorum dogruyu.....Eger bir lithops almak istersem nereden alabilirim tohum olarak satısını buldum ama soyledigim gibi riske girmek istemem o son care olsun derim....;)
( yanlıs okumadıysam siz buyuk iken aldınız + tohum )Saygılar

İklimsiz
30-04-2008, 09:47
Tohumdan lithops yetiştirmek, ilk yeşil başları toprakta görünceye kadar çok heyecanlı:p Sonrasında, sabırla ve uzun bir bekleyiş gerekiyor.1 yaşındaki bir lithops 0,5 cm. boyda. Bizlerde bulunan sanırım 3-4 yaşlarındalar.

Sevgili İlkin'in önerisiyle, tohum ve lithopsları bu siteden satın aldım. Resimdeki lithopslar 3 yaşındalar ve alt resimdeki lithopslardan biri, bir kökte iki tane:p

http://www.conos-paradise.com/

Kagan
30-04-2008, 10:42
Carlos_Cortes...

Lithops'lar yıllık olarak kendilerini yenileyen bitkiler. Her yaprak çiftinin içinden yeni bir yaprak çifti (bazen daha çok) çıkarak kendini yeniler. Bu zaman zarfında Lithops'lara su verilmez. Kaynaklardaki bilgiler bu doğrultuda...

Ayrıca ben de Lithops'larıma aynı yöntemi uyguluyorum. Şimdiye değin bir sorun yok... Eski yaprakların büzüşmesi sizi kaygılandırmasın. Yeni yaprak çifti, eski yaprak çiftinden su çektiği için bu gayet normal...

Ancak, eski yapraklar kurudu ise ve yeni yapraklarda büzüşme varsa, sulamaya başlamalısınız...

badem
30-04-2008, 14:01
merhaba lithopsseverler nereden bulabilirim lithops yapı marketlerin hiç birinde yok yardımcı olursanız çok sevinirim

Kagan
30-04-2008, 14:16
merhaba lithopsseverler nereden bulabilirim lithops yapı marketlerin hiç birinde yok yardımcı olursanız çok sevinirim

Taner Angay'dan internet yoluyla alabilirsiniz. İlkin'de adresi vardı. Mesajınızı okuyunca size bilgi verecektir...

İlkin
30-04-2008, 16:37
Lithopslarınıza doğru sulama yaptığınız müddetçe sizlerle çok uzun zaman kalabilirler.
Ben kendiminkilerinin sulamasına ekimden itibaren dikkat ediyorum. Kasım'dan itibaren kışı atlatana kadar hiç su vermiyorum. Ana bitki büzüşmeye başlarsa su vermeye başlıyorum. İçinden çıkan yeni yapraklar tamamen görünmeye başladı mı suyu kesiyorum. Nisan'dan itibaren yavaş yavaş su vermek gerekiyor. Mayıs'tan ekim ortasına sonuna kadar 10 gün ara ile normal su veriyorum. Fazla suya alerjileri var hemen ölüyorlar, aman dikkat. Lithops bulabileceğiniz adresleri özelden yazacağım sayın neseakova. Bir de bol minik taşlı bir saksıya ekerseniz toprakta nem kalmasını da engellersiniz.

badem
30-04-2008, 17:05
çok teşekkür ederim ilkin en kısa zamanda benimde lithopsum olacak çok sevindim

Carlos_Cortes
30-04-2008, 20:36
Tesekkür ederim yardimlariniz icin iklimsiz ve kagan.

Ben ilk lithops'uma sahip oldugumda bu bütün bilgileri hatmettim. Fakat tecrübem olmadigi icin yine de bir danismak istedim. Buyuk saksidaki lithops'larimda iyiden iyiye burusma basladi. Ama Eski yapraklar tam olarak kurumadigi icin de su vermek istemedim. Simdi ufak ufak sulamaya baslayacagim. Umarim duzelmeye baslar.

Not: Lithops'larim saat 2 civarindan 7-8 civarina kadar güzes gormektedir. Zaten ilk lithops'um da bu duruma alisik ve gelisim gosteriyor. Buyuk saksidakiler de kisa zamanda uyum saglar umarim. Belki bu durum yuzunden burusmuslardir.

Neyse kisacasi buyuk saksiya ufak ufak su verecegim. Kucuk saksi icin de Mayis sonuna kadar bekleyecegim...

uyar11
13-05-2008, 19:50
Sevgili Lithops severler,
Elimde yeterince lithops tohumu var, tohumdan yetistirmek isteyenler icin gonderebilirim. Yanliz buradan her isteyene gondermeye kalkarsam, ben altindan kalkamam. En iyisi ben buradan birine gondereyim, o kisi size postalasin. Karsiliginda o kisiye posta pulu gonderirsiniz o da size geri postalar.
Bu is icin en ideal kisi Ilkin sanirim. Eger kendi de kabul ederse tabii.
Ne dersiniz?

İklimsiz
13-05-2008, 20:02
Sevgili İlkin ne diyecek bekleyelim. Olmazsa ben de dağıtımı üstlenebilirim:)

fevziye
14-05-2008, 12:51
İklimsiz merhaba, eğer sn. uyar11'den gelecek tohumları siz dağıtırsanız beni birinci sıraya yazabilir misiniz? Sizin yetiştirme çabalarınızı ve sabrınızı takdir ediyorum, en azından sizden rahatlıkla bilgi alabilirim.

İlkin
14-05-2008, 15:04
Sevgili Lithops severler,
Elimde yeterince lithops tohumu var, tohumdan yetistirmek isteyenler icin gonderebilirim. Yanliz buradan her isteyene gondermeye kalkarsam, ben altindan kalkamam. En iyisi ben buradan birine gondereyim, o kisi size postalasin. Karsiliginda o kisiye posta pulu gonderirsiniz o da size geri postalar.
Bu is icin en ideal kisi Ilkin sanirim. Eger kendi de kabul ederse tabii.
Ne dersiniz?

Uyar Abi Merhaba, forumdan bir arkadaşla elimizdeki lithopsların tohumu var mı yok mu diye didik didik bakınırken tam da zamanında haberin geldi ;) Sen bu işe beni uygun görürsün de ben hayır mı derim hiç. Teşekkür ederim şimdiden. Görüşüp haberleşiriz en kısa zamanda.

Forumda bilgi isteyen herkese elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışıyorum, bilen biliyor. Bu konuda da eşit davranacığımdan emin olabilirsiniz.

Sevgiler, selamlar.

uyar11
14-05-2008, 19:19
Sevgili Ilkin,
en kisa zamanda ozele posta adresini gonderebilirsen bende tohumlari gonderirim ve dagitimi yaparsiniz.
Gorusmek uzere,

berduray
14-05-2008, 19:50
Biri tohum mu dedi, hemen sıraya yazılabilir miyim?

İklimsiz
14-05-2008, 20:10
Talebe göre, tohumlar yeterli sayıda gelirse ben de rica edeceğim.

Eğer az sayıda ve talep yoğun olursa, tohumdan yetiştirmeyi daha önce hiç denememiş arkadaşlara öncelik verebilirim.

kontes
14-05-2008, 22:18
Merhabalar Sn İlkin beni de listeye alırmisiniz lütfen.Kızım çok sevdi lithopsları onun için denemek istiyorum yetiştirmeyi.Şimdiden çok teşekkürler.

İlkin
15-05-2008, 09:53
Arkadaşlar tohumlar gelsin bir sağsalim; yol uzun, bir de mektupla gelecek anladığım kadarı ile. Geldiği zaman haber vereceğim buradan, kimler istiyorsa bir liste çıkartacağım elimdeki tohumları eşit şekilde bölmeye çalışacağım. ;) Heyecanlı bir bekleyiş başladı bakalım.

Koyu yeşil
15-05-2008, 10:02
Ben şimdiden talip olduğumu belirteyim de ;) yeterli sayıda tohum olursa paylaşım listesinde yer almak isterim.

venus
16-05-2008, 00:25
Sevgili İlkin,
Verdigin adreslerle görüştüm eve halen dönebilmiş degilim ancak dönünce sipariş verecegim ki İstanbul'dan yüküm az olsun.Söyledigin gibi fiyatlarda cok uygun....Neyse ben de tohum denemesi yapmak isterim.Tohum durumuna gore tabi.;)...Tesekkürler

İlkin
28-05-2008, 11:49
Arkadaşlar lithops tohumları azönce geldi. Aşağıdaki resimler gelen tohumlar için size fikir verebilir. Zarfın içindeki tohumlar ve bir tohum kapsülünün içinden çıkan tohumların resimlerini yolluyorum. Ben saydığım zaman bir kapsülün içinde 50'den fazla tohum var. Bu hafta içinde tohum isteyenler bana adlarını ve adreslerini yollarsa liste çıkartıp isteyenlere bölüştüreceğim tohumları.

Uyar Abi'ye buradan bir kere daha teşekkür etmek istiyorum. Sağolsun tohumları bizlerle paylaşma inceliğinde bulundu...

Bir de sorum olacak acaba tohum türleri aynı mı farklı tür tohum mu var acaba zarfin içinde? Sevgilerimle...

COYOTE
28-05-2008, 12:17
Sevgili İlkin ben bir-iki tane tohum isterim tabi eğer bana da düşerse. ;)

fevziye
28-05-2008, 12:25
Sevgili İlkin, ben de sıradayım.

İklimsiz
28-05-2008, 12:28
Sonunda geldiler demek, hoşgeldiler:)

İlkin
28-05-2008, 12:35
Adreslerinizi yollar mısınız? ;)

deniz-
28-05-2008, 15:59
uyar11 tohumlar için çok teşekürler...İstanbuldan istediğiniz birşey varsa seve seve.....

caretta
28-05-2008, 17:11
Adreslerinizi yollar mısınız? ;)

Ben gönderdim :)

İlkin
28-05-2008, 17:25
Tamamdır yazdım sizi de, yarın tohum isteyenlerin listesini yayınlayacağım burada kaçırdığım olmasın diye, adı olmayan tekrar bana geri döner özelden. İyi akşamlar...

uyar11
28-05-2008, 23:02
Herkeze selamlar,
Tohumlarin ulastigina sevindim, neredeyse umidi kesiyordum, zira biraz uzun surdu.
Malesef tohumlar sadece bir cinse ait ama su an tam hatirlamiyorum hangisi, buyuk sari cicekliydi herhalde.
Tohumlar gecen seneye ait ciceklerin yani daha tazeler. Paylasim isini nasil yaparsiniz bilemiyorum ama her isteyene 10 ar tohum dusse, herhalde yuzlerce kisiye yeter.
Herkeze simdiden basarilar diliyorum buradan ve saygilar sevgiler.

İklimsiz
28-05-2008, 23:04
İnceliğiniz için çok teşekkürler uyar11.

fevziye
29-05-2008, 08:38
Çok teşekkür ederiz sayın uyar11.

İlkin
29-05-2008, 10:21
Fevziye Hanım bana hala adresinizi vermediniz, tohumlardan istemiyor musunuz yoksa? :)

İlkin
29-05-2008, 10:27
Tohum isteyenlerin listesi.

* caretta
* Arzu Kasapoğlu
* cyucel
* coyote
* koyuyesil
* wolkan
* berduray
* kontes
* venus
* Tulin Erkardes
* inceefe
* nanna
* deniz-
* ekin97
* iklimsiz
* cemo
* fevziye
* cybel
* Gulşen
* sergul
* some_at
* sevilay
* feriha
* papatyam
* saydemir
* smiy

İlkin
29-05-2008, 10:30
Herkeze selamlar,
Tohumlarin ulastigina sevindim, neredeyse umidi kesiyordum, zira biraz uzun surdu.
Malesef tohumlar sadece bir cinse ait ama su an tam hatirlamiyorum hangisi, buyuk sari cicekliydi herhalde.
Tohumlar gecen seneye ait ciceklerin yani daha tazeler. Paylasim isini nasil yaparsiniz bilemiyorum ama her isteyene 10 ar tohum dusse, herhalde yuzlerce kisiye yeter.
Herkeze simdiden basarilar diliyorum buradan ve saygilar sevgiler.

Tekrar çok teşekkürler uyar abi, ellerin dert görmesin. Liste yavaş yavaş oluşuyor, isteyenler azalsın tohum paylaşımını nasıl yapacağımıza ortak bir karar verip ona göre yollayacağım tohumları. Lithops tohumlarının dayanıklılığı ne kadar acaba, buzdolabına koysam mesela tohumların ömürleri uzar mı? Bir de nasıl bir çimlendirme yöntemi izlemeliyiz bilgisi olanlar da yazabilirse bu güzel tohumları heba etmeden biraz bilgi sahibi olarak büyütmeye çalışalım derim ben. ;)

cybel
29-05-2008, 23:16
Tohum isteyenlerin listesi.

* caretta
* Arzu Kasapoğlu
* cyucel
* coyote
* koyuyesil
* wolkan
* berduray
* kontes
* venus
* Tulin Erkardes
* inceefe
* nanna
* deniz-
* ekin97
* iklimsiz
* cemo
* Fevziye
* cybel

cybel
29-05-2008, 23:23
lithops tohumu isteyenlerin listesi

* caretta
* Arzu Kasapoğlu
* cyucel
* coyote
* koyuyesil
* wolkan
* berduray
* kontes
* venus
* Tulin Erkardes
* inceefe
* nanna
* deniz-
* ekin97
* iklimsiz
* cemo
* Fevziye
* cybel

sanırım böyle daha iyi oldu :) sayın ilkin özelden de mesaj atsam mı acaba size?

Bu arada sayın uyar11 emeğinize sağlık.çalışmalarınızı(özellikle picasadaki albümünüzü tüm arkadaşlarıma gösterdim) zevkle takip ediyorum.İzmirdeki sera projeniz umarım en kısa zamanda gerçekleşir.Tohumlar için de çok teşekkürler.Saygılar

İlkin
30-05-2008, 11:06
cybel hanim adresinizi özelden vermezseniz nasıl yollayacağım tohumları ;) Rica etsem adresinizi yazar mısınız lütfen?

cybel
30-05-2008, 16:05
kusura bakmayın sayın ilkin. sanırım gece o saatte akıl edemedim. adresimi size gönderdim.

Koyu yeşil
30-05-2008, 16:42
İlk kez tohumdan lithops yetiştireceğim, bunu sağladığınız için teşekkürler Uyar11 ve İlkin.

minka
31-05-2008, 02:37
lithops tohumu isteyenlerin listesi

* caretta
* Arzu Kasapoğlu
* cyucel
* coyote
* koyuyesil
* wolkan
* berduray
* kontes
* venus
* Tulin Erkardes
* inceefe
* nanna
* deniz-
* ekin97
* iklimsiz
* cemo
* Fevziye
* cybel
* minka

Listeye eklendim Sayın İlkin. Umarım bana da tohum ayırabilirsiniz. Uyar11 ve İlkin çok teşekkürler. Benim de ilk denemem olacak.

uyar11
31-05-2008, 02:37
Sevgili Lithopseverler,
Tohumlarin ekim asamasi buradak (http://users.skynet.be/fhoes/rsasucculents/sowing.htm)i sitede resimlerle anlatilmis, belki isinize yarayabilir. Daha onceden tecrubesi olan arkadaslar da burada bilgi ve tecrubelerini paylasmislardi. Yeni deneyimi olanlar varsa, diger arkadaslarla paylasirlarsa faydali olur sanirim.
Saygilar sevgiler,

Sergül
01-06-2008, 00:11
Uyar11 ve İlkin şimdiden teşekürler:)

Gülşen
01-06-2008, 00:25
Lithopsları ilk kez burada gördüm, bende ilk kez yetiştireceğim. Emek veren, Uyar11 ve İlkin'e çok teşekkürler :))

İlkin
02-06-2008, 11:58
Arkadaşlar merhaba, liste yavaş yavaş bitti gibi. Bu hafta içinde tohumları hazırlayıp yollayacağım. Kişi başına 10-15 tane tohum yollamayı düşünüyorum. Aynı tür tohum olduğu için bu kadar tohum yeterli diye düşündük. Zaman içinde başka isteyenler de olabilir nasılsa. Onlara da elimde kalmışsa yollarım yine. Yollama durumuna gelince sizler için de uygunsa karşıdan ödemeli olarak kargo ile yollamayı düşünüyorum. Posta yolu ile yollarsam yolda kaybolma durumunu göze alamayız bence. En güvenli yol kargo gibi bence. Hepsini yurtiçi kargo'ya vereceğim size de uygunsa.

Bir de ismini yazmamış olan sergül hanım var, isminizi özelden yollayabilirseniz çok sevinirim. Benim posta kutumda bir sorun oluştu tohum isteyen herkese tek tek cevap yazdım ama ara ara dolduğu için posta kutusu, yolladığım mesajlar gitmemiş olabilir belki diye yazıyorum.

Benim yazdığım 173 no'lu listede adı geçmeyenler varsa bana ulaşsın tekrar lütfen.

Sevgiler.

wolkan
02-06-2008, 12:21
sayın ilkin ödemeli kargo çok iyi olur çok birşey tutacağınıda sanmam tohumları sabırsızlıkla bekliyorum hazırlık yaptım herşey tamam sıra tohumlarda:p

İklimsiz
02-06-2008, 13:37
Kargo bana da uyar, sabırsızlıkla bekliyoruz:)

fevziye
02-06-2008, 15:38
Bana da kargo uyar, şimdiden teşekkürler.

kontes
02-06-2008, 16:22
Kargo en iyisi.Teşekkürler.

minka
02-06-2008, 19:45
Sevgili İlkin,
Listenize beni de ekler misiniz? Özelden mesajlar gitmiyor sanırım. Çok teşekkürler. Sayın Uyar11 size de çok teşekkürler.

cybel
02-06-2008, 20:10
kargo çok uygun sevgili ilkin.bana da uyar.

Sergül
03-06-2008, 00:06
Sevgili İlkin, Özelinize tekrar yazdım. Sabırsızlıkla bekliyorum, çok teşekürler :)

meşepalamudu
03-06-2008, 16:02
Merhaba arkadaşlar, lithopslarınızı haziran ayı itibariyle ne sıklıkta sulamaya başladınız ??
Benimkiler diplerden buruşmaya başladı ama bu pek çiçek açma ibaresi gibi gelmiyo bana :(

some_at
03-06-2008, 17:13
Sevgili İlkin çok teşekkürler adres bilgilerimi, adımı ve soyadımı yazdım. :D

İlkin
04-06-2008, 12:37
Merhaba arkadaşlar, lithopslarınızı haziran ayı itibariyle ne sıklıkta sulamaya başladınız ??
Benimkiler diplerden buruşmaya başladı ama bu pek çiçek açma ibaresi gibi gelmiyo bana :(

Büyük ihtimal baya bir zamandır sulamıyorsunuz onları. İçinden yeni yaprak verme dönemi de neredeyse bitti. Sulayın biraz biraz, toprağı da minik çakıllı kumlardan olsun. Su vermediğiniz için kuruyor olabilirler.

İlkin
04-06-2008, 12:37
Arkadaşlar bu cuma tohumları inşallah kargoya vereceğim, bilginiz olsun.

deniz-
04-06-2008, 12:44
Sevgili İlkin çok teşekürler..Tohumlarımı dört gözle bekliyorum.Sevgiler..

İNCEEFE
04-06-2008, 19:08
Arkadaşlar benden size tavsiye evde tohumdan lithops yetiştirecekler şimdiden tava yoğurdu yemeye başlasınlar. Detayları daha sonra sizlerle paylaşacağım.

cybel
04-06-2008, 20:05
sanırım tava yoğurtlarının kapları ekim için ideal. ben zaten tava yoğurdunu çok severim:) sabırsızlıkla bekliyorum.teşekkürler inceefe

İNCEEFE
05-06-2008, 10:48
LİTHOPS TOHUMDAN ÜRETİM

Lithopsların tohumdan üretimini 4 ana başlıkta incelemek gerekir.

1- Tohum
2- Toprak
3- Sulama
4- Işık

TOHUM

Tohumlarda bana göre dikkat edilecek en önemli husus en az bir kış geçirmesi. Yani dinlenme uyku dönemini yaşaması. Tohum yaşarmı demeyin çünkü eğer tohum canlı olmasaydı toprakla buluştuktan sonra devasa bir ağaca dönüşüp bize meyve ve çiçeklerini sunmazdı. Eğer dinlenme dönemi olmadı ise ve biz tohumları hemen ekmek istiyorsak soğuk şaşırtma yapabiliriz. Yani 1-2 gün buzdolabına serinletebiliriz tohumları. Dışarı çıkarınca uyanma moduna geçmiş olur tohumlarımız. Bu dinlenme dönemini geçirdikten sonra tazelik en önemli konu. Gerçi son toplantı da Taner Bey’in söylemiş oldukları hala kulağımda “bilhassa lithopsların tohumlarının yaşlandıkça tutma oranları daha da yükseliyormuş” ama tabi bazı araştırmacılara göre bu daha da değişiklik arz ediyor. Lithops tohumları oldukça küçük olduğundan çok hassas davranmalıyız. Eğer tohumları saklamak istiyorsak güneş görmeyen hafif serin bir yerde muhafaza etmeliyiz.

TOPRAK

Lithopsların ekiminde kullanılacak çok steril ve fazla nemi tutmayan bir toprak türü olmalı. Saksımızın altı her zaman ki gibi delik olmalı. Ben bu işlemde tava yoğurt kutularını kullandım. Onların kapaklarıda tam bir mini bir sera oluşmasında faydalı oldu. Işığı geçiren ama sıkı sıkıya kapanan bir kapak.

Saksının en alt kısmına kalın pomza taşı (yaklaşık 1-1,5 cm çap) yerleştirdim. Su tahliyesi ve drenaj sağlasın diye. Bu pomzaların üstüne lithopsların köklerinin tutacağı türde toprak serdim. Ben burada torf kullanmadım daha ince bir toprak kullandım. Zaten lithopslar küçük kökleri de toprağa tutunmakta zorlanmasınlar diye gevşek bir toprak kullandım. En üste de hemen hemen tohumlarla aynı boyda bir kum kullandım. Bu kum bizim memleketten getirdiğim bir topraktı. Belki bilirsiniz Isparta’da Gölcük Krater Gölü vardır. Eski bir yanardağ zamanında patlamış ve şu anda gölet durumunda. En son oralara gittiğimde almıştım bu toprağı benim için çok değerli bir toprak türü. Bu toprağı da elekten geçirdikten sonra yeterli büyüklükte olanları En üst kısma serdim.

Lithops tohumları ışık görerek büyürler. Kesinlikle toprağın altında kalmaması gerekir. Bu yüzden en üstteki toprağın tane büyüklüğü çok önemlidir. Yani tohumları ekince saksının alt kısımlarına düşmemelidir. En son kat toprağıda serdikten sonra toprak yüzeyini düzleştirmemiz gerekir. Toprak seviyesi saksının her yerinde eşit olsun. Bu işlemi fazla bastırmadan yapmak gerek Eğer çok bastırırsak toprak sertleşebilir. En başında beri saksıya her kat toprağı dengeli serdiysek zaten bir problem olmayacaktır.

Evet şimdi 3 kat toprağımızı serdik. Alttan üste doğru;
1- Kalın pomza,
2- Köklerin tutunabileceği geçirgen bir toprak,
3- Tohumlarla aynı boyda olan son kat.

Şimdi ise ekim işine geçebiliriz. Elimizde bulunan tohumların adedini sayıp belirlememiz zordur biraz. Bunun için;
*Tohum ve saksı büyüklüğüne bakılarak,
*Bu saksıda yaklaşık 1 yıl gibi zaman geçireceklerini düşünerek,
*Lithopsların 1 sene sonra ne kadar büyüyeceğini tahmin ederek ekim işlemi yapılır.
Ben aralarında yaklaşık yarım santim olması için uğraştım ama biraz zor bu kısım. Toprağın üzerine tohumları yerleştirdikten sonra yine düz bir cisimle toprağın üs kısmına hafifce bastırıyoruz. Tohum ve toprak birbirine tam temas sağalasın diye. Tabi yine seviyeyi bozmadan hasas bir şekilde.

Yalnız burada şunu belirteyim tohumları toprakla buluşmasında önce tohumları ilaçlanması gerekirdi. Fakat ben mantar ilacı bulamadığımdan dolayı ilaçlama işlemi yapamadım. Bu ilaçlama işlemi daha sonraki sulamalarda yapılabilirmiş. Fakat en güzeli ekimden önce yapılan ilaçlama işlemi. Mantarlara karşı korucuyu olarak. (Fungisit mantar ilacı toz halinde %50 Captan ihtiva eden)

SULAMA:

Tohumlar toprakla buluştuktan sonra ilk sulama işlemi alttan yapılacaktır. Saksımızdan daha büyük bir kap bulup içini içme suyu ile doldurup saksımızı içine oturtuyoruz. Sürekli takip edip toprak en üst seviyede suyu emdiği anda çıkartıyoruz. Toprağın 3 katıda ıslanmış olacak tabi. Suyu alttan çektikten sonra saksımızı gölge bir yere alıyoruz.

Daha sonra üst kapağı kapatıyoruz. İşte burada tava yoğurdu kutusu benim çok işime yaradı. Eğer böyle bir kutu yoksa üzerini bir camla yada streç filmle örtebilirsiniz. Sera ortamı oluşturmak için üstün örtülmesi önemli. Ben daha sonra 1 sabah 1 akşam olmak üzere 2 kere spreyle sulama yaptım. Sulama esnasında toprağın tamamen ıslanmamasına dikkat ettim. Yani sadece toprağın yüzeyi ve uzaktan sprey. Çok yakından yapılınca tohumları yerinden oynatıp üstünü toprakla kapatabiliyor. Ayrıca gün boyunca da en az 5 saat aralıklarla havalandırma yaptım. Küf ve mantar oluşumunu havalandırma sayesinde önlemiş oldum. Bu işlem yaklaşık 1-1,5 ay sürdü. Zaman ilerledikçe verilen su miktarı azaldı havalandırma süresi uzatıldı.

IŞIK:

18 Mart 2008 tarihinde ekim işlemini yaptım. Lithops yavruları yaklaşık1,5 aylık olana kadar hiç direk güneş ışığı ile muhatap olmadılar. Ama bulundukları yer bol ışık alan bir yerdi. Evin salonunda güneş alan pencereye yakın bir bölümde gelişim gösterdiler. Ortam sıcaklığı ise 20-23 C arasında idi.

Lithops tohumları ışık görerek büyürler. Ama benim ektiklerim 2 kapsülden oluşan tohumlardı. Ekim işlemini yaptığım akşamın sabahında işe gitmiştim.Akşam eve geldiğimde ilk işim küçük seraya bakmak oldu. Ve bir an yıkıldım. Çünkü benim yakışıklı oğlum eline geçirdiği bir sopayla bütün saksıyı alt üst edip çorba karıştırır gibi karıştırmıştı. Dolayısıyla toprağın altında kalan tohumlar oldu . Hala daha yeni filizlenen tohumlar var. Ümidi kesmemek gerekir. İlk filizi 3. gün gördüm. Ardından diğerleri geldi.

Yaklaşık 2 aylık olduktan sonra yavaş yavaş güneşe (ama günde 2 saat gibi) çıkarmaya başladım. Güneşte iken kesinlikle sulama yapmamak lazım. Üst kısım daima kapalı oluyor güneşte iken de. Bir büyüteçle her zaman gelişimlerini kontrol etmek gerekiyor. Bir böcek varmı mantar yada başka bir zarar gelmiş mi diye.

Şimdilik sağlıkları yerinde bu gün itibariyle 72 günlükler. Rotring kalemlerin baş kısmı büyüklüğündeler. Tohumdan lithops üretmek gerçekten sabır isteyen bir süreç. İlk iki ay çok hızlı geçiyor çünkü büyümelerini daha rahat izleyebiliyorsunuz. Bakalım bu süreç bundan sonra nasıl seyredecek. Sabır sabır sabır…

NOT:
Yukarıda yazdıklarım tamamen şahsımın tecrübeleridir. Tohumdan lithops üretmek isteyen diğer arkadaşların bulundukları ortamın iklim şartlarına bağlı olarak değişiklikler arz edebilir. Bunu için lithops la ilgili değişik kaynaklardan faydalabilirler.

Ömer CANIZ
28/05/2008
İstanbul

meşepalamudu
05-06-2008, 11:34
Çok teşekkür ederim, sulamaya başladım. İnşallah çiçek açarda sizlerle paylaşırım:)

İlkin
05-06-2008, 11:47
Süper bir anlatım, paylaşım için çok teşekkürler inceefe ;)

cybel
05-06-2008, 19:18
Her ayrıntıyı tek tek yazmışsınız sevgili inceefe. Benim gibi ilk kez tohumdan üretim yapıcak arkadaşlara çok yardımcı olacak.sevgiyle kalın

caretta
06-06-2008, 15:12
Sn.İnceefe,

Çok teşekkürler .. Herşeyi yazmışsınız :)

wolkan
06-06-2008, 15:50
sn inceefe ayrıntılı anlatım için teşekkürler bu sayede tohumlar heba olmayacak

berduray
06-06-2008, 16:28
İşte budur, detay verince kafada soru işareti olmuyor demek ki, geriye "sevgili yaşayan taşlar"ıma kavuşup bu heyecanı benim de yaşamam kalıyor.

Keşke bütün tohum çimlendirmeler,çelik köklendirmeler bu kadar net anlatılsa...

berduray
07-06-2008, 11:47
Soğuk şaşırtma ne demek?

İklimsiz
07-06-2008, 13:32
Doğrusu soğuk katlama olacak sanırım:p

deniz-
07-06-2008, 20:32
İNCEEFE tava yoğurdunu aldık kabımız hazır:)Anlatımınız için çok teşekürler...

İklimsiz
08-06-2008, 00:49
Sayın İnceefe lithops tohumları çimlendirmeyi en ince ayrıntılarına kadar anlatmış, kendisine teşekkürü borç biliriz.

4-5 ay kadar önce sayın Mucip Gürbüz beyin yönlendirmeleriyle tohumdan lithops yetiştirmeyi denemiş, başarılı da olmuştum. Fakat mevsim itibariyle havaların soğuk olması yüzünden sanırım, neredeyse yerinde saymışlardı. Şimdilerde gözle görülür bir ilerleme var.

Aynı karışıma kaktüs tohumları da ektim.

meşepalamudu
09-06-2008, 12:08
Sulama işe yaradı, gayet sağlıklı görünmeye başladılar, buruşukluklar baya açıldı. Tavsiyeniz için teşekkür ederim:)

İlkin
09-06-2008, 16:08
Arkadaşlar merhaba, azönce hepinizin tohumlarını kargoya verdim. Gecikme için kusura bakmayın. İşlerden ancak başımı kaldırabildim. Yurtiçi kargoyu aradım gelmediler, poşet istedim getiremeyiz dediler. Ben de o yüzden Aras Kargo'ya verdim tüm tohumları, yarın öbür gün ellerinize ulaşır umarım... Herkese 10-15 adet tohum yollayacaktım ama biraz deli işine döndü bölüp sayması ve elimde de inanılmaz çoklukta tohum kalıyordu o yüzden 1 kapsul tohum yolladım hepinize, beyaz bir kağıdın üstünde parçalarsanız tohum kapsülünü noktaları kaybetmezsiniz büyük ihtimalle, ;) o kadar küçüklerki görünce anlayacaksınız. Daha sonra başkaları da isteyebilir diye yine biraz tohum ayırdım, isteyen olursa yazsın lütfen.

Ben de kendime 10-15 kadar minik nokta ayırmıştım, onları buzdolabında beklettim birkaç gün. Bu akşam ekeceğim bakalım hayırlısı ile toprağa. Hepinize kolay gelsin. Bu arada tohumların hepsini ekmeyin deneme için küçük bir yerde birkaç tohumu ekin ona göre gerisini de ekersiniz.

Uyar abiye buradan bir kere daha teşekkür ediyorum. Bu güzel paylaşımı ve heyecanı bizlere yaşattığı için. Sağolsun.

cybel
09-06-2008, 16:19
Sevgili İlkin herşey için teşekkürler. Eğer seninde birşeylere ihtiyacın olursa elimden geleni yaparım. Uyar beyede senin nezninde teşekkür ederim.sevgiler

İNCEEFE
09-06-2008, 16:26
Sevgili İlkin Hanım,
Lithops tohumlarını bizlere ulaştırmadaki sabrınız ve emekleriniz için çok teşekkür ederim.

Ayrıca bu tohumları Hollanda'dan size gönderen Hüseyin Bey'e (Uyar11) sonsuz teşekkürlerimi sunarım. Kendisi İstanbul'a geldiğinde umarım görüşme fırsatımız olur.

Saygılarımla,

Ömer CANIZ

wolkan
09-06-2008, 18:50
Sayın uyar11 ve ilkin bu güzel çabalarınızdan ötürü sizlere çok teşekkür ediyorum.

sayın ilkin bir kapsül yollamanız çok iyi olmuş çünkü bursada bir kaç arkadaşa lithopslardan bahsettim ve birkaç fotoğraf gösterdim aşık oldular yaşayan kayalara çimlenince onlarada vermek için söz vermiştim şimdi onlarada tohumlardan veririm benimle aynı heyacanı yaşasınlar.

Saygılar
Volkan Konuşkan

venus
10-06-2008, 03:07
Sevgili İlkin
Kusur ne demek zaten bizim için zamanınızı ayırıp bu sorumlulugu almak bile büyük bir zorluk çok tesekkür ederim...Hepimizle tek tek uğraştınız ve bu 1-2 gün içinde bir sürü üyenin de yüzünü de güldürmüş olacaksınız bu işin en zor kısmı yetenek ister..:p
Ve tabi ki Uyar11'e sonsuz teşekkür ediyorum o bizim başrol oyuncumuz gibi oldu...Bakalım bu filmin sonu ne olacak herkese çimlendirmede başarılar diliyorum...;)

kürşad
10-06-2008, 08:26
100 kadar bende de var. çimlendirmek için geç mi kaldık?
Bir de kışın passiflora lar ölmüştü banyoda, lithopslar da dayanır mı ölür mü?

İlkin
10-06-2008, 11:27
100 kadar bende de var. çimlendirmek için geç mi kaldık?
Bir de kışın passiflora lar ölmüştü banyoda, lithopslar da dayanır mı ölür mü?

Banyo mu? Bence onları ışık alan bir yere koyun, bitkiler gelişim için ışık ister... Yoksa hiç şansları yok.

Gülşen
10-06-2008, 12:29
Sevgili İlkin ve Uyar 11 lithops tohumları geldi. Çok çok teşekkür ederim:D:D Umarım başarılı bir şekilde filizlenir.Gelişmeleri haber veririm. Tekrar teşekkürler :p

İlkin
10-06-2008, 13:04
Baya hızlı gitmiş, ne güzel darısı diğerlerinin başına. Sevgiler... ;)

wolkan
10-06-2008, 15:00
Tohumlar elime ulaştı çok teşekkür ederim

fevziye
10-06-2008, 15:52
İlkin'ciğim tohumlar elime ulaştı, çok teşekkür ederim. Sevgili Uyar11 size de ayrıca teşekkürler.

ekin97
10-06-2008, 17:54
İlkin tanım tohumlar geldi. Size ve sayın Uyar11'e emekleri için çok teşekkür ederim.
İnşallah yaşatmayı başarırız:)
Sevgiler...

kontes
11-06-2008, 00:16
Sevgili İlkin tohumlar bu sabah elime ulaştı.Verdiğiniz emek ve zahmet için size ve Sn.Uyar11 çok teşekkür ederim.Çimlendirmede herkeze başarılar dilerim...

uyar11
11-06-2008, 00:47
Sevgili Lithopsseverler,
Tohumlarin elinize gecmeye basladigini gordukce bende sizler kadar mutlu oluyorum. Yoksa onca tohum heba olacakti. Neyseki, Sevgili Ilkin'in de buyuk ozverisi ve katkilariyla tohumlar sizlere ulasiyor ve bir cok arkadasimiz belkide ilk defa Lithopsla ile tanisip mutlu olacaklar.
Siradaki tohum bakalim ne olacak;)
Bu is icin de Sevgili Iklimsiz'i gorevlendirebiliriz herhalde, kendisi Lithopslarin dagitimi icin de ilk gonullu olmustu.
Sevgiler,

wolkan
11-06-2008, 08:42
Sayın uyar11 tek kelime ile süpersiniz yeni tohumlar için ise çok meraklandım :rolleyes: acaba nedir diye ?
Yaşasın Tohum Kardeşliği

fevziye
11-06-2008, 09:13
Soğuk katlama yaptınız mı?

İNCEEFE
11-06-2008, 09:24
Sevgili arkadaşlar,

Zannedersem ben sizlerin kafasını biraz karıştırdım. Bu soğuk katlama olayı bu gelen lithops tohumları için geçerli değildir kanaatindeyim. Zira bu tohumlar en az 1 kış geçirmiş tohumlardır. Yani olsa olsa geçen senenin tohumlarıdır. Çünkü bu sene daha tohum veren lithops yok hatta şu vakte kadar çiçek açan bile yok. Dolayısı ile soğuk katlama gibi bir olaya girmenize lüzum yoktur.

Yinede tohumların mazisini en iyi Uyar11 bilir ama benim kanaatim böyle.

Saygılarımla,

Ömer CANIZ

caretta
11-06-2008, 12:29
Benim tohumlarda geldi, teşekkür ederim Sn. İlkin ve bizleri de unutmadığınız için Sn.Uyar :)

Fethiyeli Lithopslar artık yuvasında :)) Bu arada buralarda hiç lithops görmedim..Bir sürü kaktüs çeşidi var ama lithops yok.

deniz-
11-06-2008, 12:36
Sayın Uyar11 ve sevgili İlkin, tohumlarım şimdi geldi. Çok sevindim.Bize bu sevinci yaşattığınız için ikinize de çok teşekkür ederim. :) Bundan sonra bebişleri büyütmek için kolları sıvayacağız.Herkese kolay gelsin..

İlkin
11-06-2008, 16:46
Tohumların tek tek adreslere varıyor olmasına çok sevindim, bugün tüm tohumların adreslere varmış olması gerekiyor. Eline geçmeyen varsa Aras Kargo'yu arasın lütfen. Dün bir üyenin adresini bulamamışlar tekrar beni aradılar adres bu muydu diye sordular.

Umarım hepiniz tohumlarınıza kavuşur mutlu mutlu onları büyütürsünüz. Tekrar Uyar Abi'ye teşekkür ediyorum. Yeni tohumları da çok merak ediyorum doğrusu. İklimsiz'e şimdiden kolay gelsin. ;)

Sevgilerimle...

Arzu Kasapoğlu
11-06-2008, 16:49
Sevgili İlkin, tohumları az önce aldım, çok teşekkürler.

Sevgili Uyar11, size de çok teşekkür ediyorum.

Sevgiler...

İklimsiz
11-06-2008, 22:50
Ben de bugün tohumlara kavuşup, ekimini bile yaptım.

Sevgili İlkin ve uyar11 e bir kere daha teşekkürler.

some_at
12-06-2008, 12:23
Bende tohumları dün aldım henüz ekimizi yapmadım. Çok teşekkürler ilkin hanım.

İNCEEFE
12-06-2008, 12:30
Bakalım tohumlardan çıkan ilk filiz resmini kim gönderecek :)

some_at
12-06-2008, 12:35
:D Filiz çıktıktan sonra herşey başlıyor. Bakalım kim öldürmeden büyütebilecek.

İklimsiz
12-06-2008, 14:45
Tohumlara kavuştuğumuz bu günlerde, herkesin tatlı bir telaş içersinde olduğunu görür gibiyim;)

Ekteki resim motivasyon olması açısından:cool: İnşallah bizimkilerin de bu halini görürüz.

İklimsiz
12-06-2008, 15:45
Sizin oralarda inşaat yok mu sevgili cemo? İnşaatlarda kullanılan kum dere kumu. Bir-iki avuç alın, yıkayın ve kullanın :)

cybel
12-06-2008, 16:20
Sevgili İlkin tohumlarım bugün geldi. Emeğinize sağlık. Çok teşekkür ederim. Umarım tohumdan yetişme lithopslarımız kısa zamanda çıkarlar.Sevgiler.

İlkin
12-06-2008, 17:19
Rica ederiz ;) Güle güle çimlendirin hepsini :)

wolkan
12-06-2008, 19:33
Bende ancak bugün toprakla buluşturabildim minişleri bakalım ne olacak

Sergül
12-06-2008, 20:03
Lithops tohumlarım bugün denizi aşıp bana ulaştılar. Uyar11, İlkin çok teşekürler.:)

Gülşen
12-06-2008, 20:38
Dere kumu sorununu çözdükten sonra ( Dereden gidip alındı,yıkandı):p, sonunda lithopsları biraz önce ektim. Sadece dezenfekte yapamadım. İlk sulamada bu işlemi de gerçekleştireceğim:D Şimdi sıra beklemekte. Bakalım hangimizin bebişleri erken uyanacak:p Lithops operasyonunda, tüm emeği geçenlere bir kez daha teşekkür ederim.Umarım hiç fire vermeden bu işi başarırız:p

Koyu yeşil
12-06-2008, 22:24
Benim de tohumlarım geldi. Sevgili İlkin, Uyar 11 çok teşekkürler.

berduray
13-06-2008, 12:00
Ben de dün tohumlarımı aldım, emeği geçen herkese, Sayın İlkin ve Sayın Uyar11'e minnettarım.

Benim ilk deneyimim olacak, umarım başarırım.

Hoşçakalın, "AĞAÇLAR"la kalın !

soaplumps
14-06-2008, 01:43
merhaba,

ben de geçen hafta internet üzerinden lithops tohumları satın almıştım, buradaki tavsiyeler doğrultusunda ektim, gerçekten çok faydalı bir birikim olmuş emeği geçen herkese teşekkürler ;)

şimdi heyecanla bekliyorum bakalım nolcak... mantara karşı ilaç edinemedim, daha sonra verebilmeyi umuyorum.. umarım bi sorun olmaz:(

caretta
14-06-2008, 10:06
Tohumların illa üstünü örtmek gerekli mi..? Burası çok sıcak ve balkonda ıslanmayacakları bir alanda bırakacağım..Üstünü örtersem fazla gelir diye düşünüyorum..

caretta
14-06-2008, 10:16
merhaba,

ben de geçen hafta internet üzerinden lithops tohumları satın almıştım, buradaki tavsiyeler doğrultusunda ektim, gerçekten çok faydalı bir birikim olmuş emeği geçen herkese teşekkürler ;)

şimdi heyecanla bekliyorum bakalım nolcak... mantara karşı ilaç edinemedim, daha sonra verebilmeyi umuyorum.. umarım bi sorun olmaz:(

Merhaba, hoşgeldiniz..Yeni gelen üyeleri forumda "kendinizi tanıtın " başlığına davet ediyoruz ki aramıza katılabilesiniz.Bizde sizin yaşadığınız deneyimleri görmek isteriz :)

berduray
14-06-2008, 11:17
Ben de Sayın Caretta gibi yanlış yapmaktan korkuyorum.

Bitki güneşi seviyor; ölçtüm güneşte 50 derece, direkt güneşe de koymayalım çok sıcak ama gölgede bile çimlendirme kabında üzeri streç filmle kaplı sera etkisi, ısı nem çok yüksek.

Folyoyu aç kapa aç kapa mantar olur diye vallahi kendimi kuluçkaya yatmış tavuk gibi hissediyorum, sürekli başlarındayım, buradaki sıcağa göre nasıl bir yol izlemeliyiz?, şaştım kaldım.

İklimsiz
14-06-2008, 15:29
Yanlış alarm :)

İklimsiz
15-06-2008, 13:02
Önce, taa Hollanda'dan Adanaya, sonra da Giresun'a uzun bir yolculuk yapan lithops tohumlarından en güçlüsü, yeter bu kadar uyku deyip, dünyaya gözlerini açtı:cool:

Diğerleri de yakındır:p

Gülşen
15-06-2008, 13:40
Çok güzel haber bu İklimsiz :D:D Hoşgeldin bebek lithops :p

wolkan
15-06-2008, 15:23
Sanırım bu sefer doğru teşhis.
Ne dersiniz???

İklimsiz
15-06-2008, 15:26
Doğru söze ne denir :) Kutluyorum sizi.

Yakında güzel haberler bir bir gelip, burayı lithops tarlasına çevireceğiz :)