PDA

View Full Version : yilmazms / Ceviz Bahçesi (Balıkesir, Susurluk)




yilmazms
10-05-2016, 17:50
Merhaba arkadaslar, ceviz bahcesi kurarak kurumsal,uzun saatler bilgisayar basinda veya toplantilarda gecen hayat yerine doga ile ic ice yeni bir hayata adim atma karari aldim.

Bana yardim ve desteginizi esirgemezseniz sevinirim.

Forumun neredeyse tamamini okudum, iyi bir arastirmaciyim, ingilizce ve almanca ana dilim kadar iyi bilirim ve kaynaklari arastiririm. Ancak her bahce farkli ve ne ile karsilasacagimi bilmiyorum.

Adim adim yapmayi tasarladiklarimi yazip sizin yorumlarinizi rica edecegim.

Tum agac dostlarina sevgiler saygilar.

Yasamak bir agac gibi tek ve hur ve bir orman gibi kardescesine...




yilmazms
10-05-2016, 17:59
Ceviz icin arazimi almak uzereyim. Bu hafta sonu toprak ve su analizi yaptiracagim. Arazide bugday ekili, temmuzda urun kalkacak. Lokasyon Balikesir Susurluk, rakim 700.

Planim Kasim ayinda fideleri acik kok dikmek. Simdi ilk soru geliyor, Kasimda acik kok yerine Bugday hasatindan hemen sonra ekmenin avantaji olur mu?


Dezavantaj 1: Sulama sistemini erken kurmam gerekecek veya bu sene tanker ile idare edecegim.

Avantajlar? Dezavantajlar?

coskunsarıkaya
10-05-2016, 20:24
Merhaba Yılmazms
Yeni hayatında ağaçlarla daha mutlu ve umutlu sağlıklı stressiz uzun yıllar temennı ederim.
Sorularına cevap vermek isterdim.Ancak Bende yetiştirici değil araştırma safhasındayım.Mutlaka üstadlar yardımcı olacaklardır.Araştırmaya devam...
Başarılar dilerim ALLAH Utandırmasın

bahaes26
10-05-2016, 21:08
Merhaba
Şimdiden hayırlı olsun.Geçen Temmuz ayında bende sizinle aynı durumdaydım.Ne yapmam gerektiğini az çok tasarlamama rağmen öngörmediğim aksilikler çıkmadı değil.Öncelikle bu işi çok sevmeniz gerekiyor,aksilikler ve zorlukların altından bu sayede kalkarsınız.

Toprak analizini yaptırdıktan sonra,tarlanıza dip sürüm yaptırmanız gerekiyor,Bulabilirseniz toprağa iyi yanmış koyun veya keçi gübresi atın.Fidan dikiminden 2veya 3 ay evvel pikaj çalışmasını bitirip.Fidan çukurlarını 80*80 açtırın.Tabi bu arada bölgenize en uygun cinsi tespit edip,güvenilir bir fidan üretimi yapan bir fidancıya siparişinizi verin.Ben şahsen açık köklü dikim yapmanızı tavsiye ederim.
En önemli konulardan biride dikimden bir hafta önce mutlaka çukurları kepçe ile tekrar doldurtturun yoksa dikim süresi çok uzar.İnsan gücüyle hem dikim hem çukur doldurma işi çok zor olur.Bu konuda ben hata yaptım ve hala uğraşıyorum.

Buğday hasatından sonra açık köklü dikemessiniz.Açık kök fidanlar yapraklarını mevsimin durumuna göre kasım ayının ortalarına,hatta sonuna doğru dökebiliyor.Geçen yıl çok kimse Aralık ayında dikim yapmak zorunda kaldı.Çevredeki fidanları gözlemleyin fidanlar yapraklarını döksün fidanlarınızı sonra teslim alın.Sahtekar fidancılar yaprakları elle sıyırıp satabiliyor,dikkat edin.

Şimdiden kolay gelsin.Saygılarımla

yilmazms
10-05-2016, 21:33
Iyi dilekleriniz icin tesekkur ederim Syn coskunsarikaya ve bahaes26.

Agustos sonu tuplu dikim mi yoksa kasimda acik kok dikim mi tavsiye edersiniz? 3 ay pek bir fark yaratir mi?
Mesut

bahaes26
10-05-2016, 21:52
Genel olarak Agustos ayında tüplü dahi olsa dikim olmaz.Toprak tavından çok uzaktır.Açık kökü kasım ayında dikerseniz zaten tüplüye göre 1 yıl önde olmuş olursunuz.Planlarınızı Kasım için yapmanızı tavsiye ederim.

https://www.youtube.com/watch?v=bXZg9z0ivxc

murat-16
11-05-2016, 07:34
Merhaba
Şimdiden hayırlı olsun Ağustos ayında dikmeyi planlıyorsanız haziranda tüplü fidanlar satışa çıkacaktır ve sizin güvenilir bir fidancıyla şimdiden dörüşüp fidanların almanız veya ayırmanız gerekmektedir .Ağustosta fidan bulamassınız ve işleriniz aralık ayına kalacaktır

wusiv
11-05-2016, 15:07
Ceviz icin arazimi almak uzereyim. Bu hafta sonu toprak ve su analizi yaptiracagim. Arazide bugday ekili, temmuzda urun kalkacak. Lokasyon Balikesir Susurluk, rakim 700.

Planim Kasim ayinda fideleri acik kok dikmek. Simdi ilk soru geliyor, Kasimda acik kok yerine Bugday hasatindan hemen sonra ekmenin avantaji olur mu?


Dezavantaj 1: Sulama sistemini erken kurmam gerekecek veya bu sene tanker ile idare edecegim.

Avantajlar? Dezavantajlar?

sn yilmazms;

araziniz büyüklüğü ne kadar bilmiyorum, kaç ağaç dikiliecek bir şey yazılmamış
Tankerle sulama yapılma gibi bir durum var. ister açık köklü veya tüplü olsun ağaç sayısı fazla ise sulama maliyeti sizin için büyüyecektir. traktörünüz ve tankeriniz var ise idare edebilirsiniz, bu aletleriniz yok ise kirlamaya gidecekseniz bayağı bir masraflı olacaksınız bunun yanında temmuz-ağustos ayları fidanlar sulama zamanı gelecek, bir bakmışssınız traktör başka işlerde gelemeyebilir. 2-3 gün bile fidanları su stresine sokabilir.
uzun zaman önce badem için makale okuyup geçtiğim bir araştırmaydı, Ceviz ağaçları da Kazık kök sistemi sahip , Tüplü Fidanlar veya Açık köklü fidanlarda kök geleşimi doğal olmayabiliyor bunlarda bir kaç örnek;
Tüplü Fidanlarda kazık kökünde Dönme olabiliyor.bunlar toprağın derinliklerine tekrardan gitmesi bir kaç yılı bulabiliyor. bu süre boyunca sulama ihtiyacı fazla oluyor;

Açık kök Fidanda, yerinden çıkartıldığı zaman kazık kökünde kopma oluyor bunu yenileme oranı çok düşük,ikincil kök olduğundan dolayı her halükarda tohumdan yetişene göre kısa kaliyor. tabi bu yenileme su desteğine ihtiyacı var.

makaleden sonra folyo tepside bir badem çekirdeği çimlendirdim. filizlenen bademi (nisan 2016) ayında ölçtüğümde, toprak üstü yeşil filiz boyu 12cm ve kök uzunluğu 29cm çıktı, 3-4 yaşındaki çekirdekten yetişen ağacı düşünemiyorum.

Çekirdekten Yetiştirmede ;
-daha az su stresine gireceğine
-hastalıklı fidan olmayacağına (Aşı kalemi Hastalık taşımıyorysa)

dezavantajı;
-Aşı kalemi bulma zorluğu
-2 yıl geriden geriden geleceğine

inanıyorum.


Babamın "köylü çocuğuyuz" diyerek, eski üsul araştırmadan soruşturmadan cevizlerden sonra dilimiz yandı sizde yanmayın ve aşağıdaki husulara dikkat edin. Fidancılar,Yoldan geçen Halil amca ve Tarım İl Müdürlükleri lafını dinleyip fakat en son güveneceğiniz kurum ve kişiler olsun


1-toprak profilini Mümkünse 2-3 metre derinlikte tarlanın farklı noktalarından açmaya çalışın, kil/kist tabakası veya tabansuyu sorunu var ise ona göre düzenleme yapabilirsiniz

2-Toprak numulerini 120 cm'e kadar 30-60-90-120 olacak şekilde alın numuneleri İZ ELEMENTLER dahil isteyin. Çinko, bakır, bor v.b fazlalıklarından dolayı zehirlenmelere veya eksikliklerden karşı önlem alabilirsiniz.

3-Türkiyede en büyük sorun ph, organik madde eksiliği ve Tuzluluk, bunlardan en önemlisi ph ve tuzluluğa dikkat edin arazide yapay gübrenin fazla kullanılması veya fazla sulanma olduğu zaman toprakta tuzlulaşma, Sülfat(kükürt) içerikli gübre kullanımında Ph'ın 6.5 altına düşmesi ile asitleşme, tavsiyem toprak analizin yaptıktan sonra arazinizi alın, düzeltmek daha çok paraya ve zamana neden oluyor.

4-fidan alacaksanız, en önemli şey Sözleşme yaparak alın ve kurumsal bir yapıya sahip firmalardan, fidan sertifikalarını ve sözleşmeyi en az 7-10 yıl boyunca saklayın(uzun vadeli yatırımlar) , hastallık testlerini yapın, sözleşmeye türüne doğru çıkmazsa veya hastalıklı çıkarsa cezai şart ekleyin,, açık köklü fidanda bahçeye dikmeden önce kök ve gövdeyi dezenfekte edecek ilaçlara batırdıktan sonra sonra bahçeye dikin.

5. ağacı bir canlı olarak görüyorsanız ve onunda bir ruhu olduğuna inanıyorsanız çocuğunuzdur büyüdükçe sevineceksiniz. ,ticari olarak düşünüyorsanız, tarlanızın fabrika ve onlarda fabrika içinde bulunan birer makine olarak görün yağ , bakım ister zamanı gelince eskisini atıp yenisini alırsınız.

motie
11-05-2016, 18:54
Beni whats app ekler misiniz? Sakarya Geyve' de bir bahçe aldım bende bir yıldır uğraşıyorum. Sizinle istişare etmek istiyorum. 05303632963 Murat ben. Teşekkürler


Sent from my iPhone using Tapatalk

yilmazms
11-05-2016, 23:01
Sn wusiv,
Cok guzel yazmissiniz, oncelikle verdiginiz emege ve bilgilerinizi paylastiginiz icin size tesekkur ederim.
Arazi birden fazla parselden olusmakta, dolayisiyla henuz buyuklugu konusunda karar vermedim, tamamini da ceviz yapabilirim bir kismini da. En az 10 donum gibi dusunebiliriz.

Arazimde ayrica akan su var.

1,2 ve 3 maddeleri icin bir jcb ile cuma veya cumartesi toprak numunesi almak istiyorum. Ekin oldugu icin cok fazla kazmak da istemiyorum acikcasi.

4.madde icin ne gibi hastaliklar olabilir ve ilaclar nedir? Benim duydugum kok kanseri olabiliyormus ama fidancilarda kokler ilacli gelebiliyormus.

5.maddede ben ilk once agaci canli olarak gorurum, tam bir agac dostuyumdur, deli diyeceksiniz ama agaclara sarili fotograflarim vardir hippiler gibi. Her agac benim su fani dunyaya bir katkim gibi dusunuyorum. Onlar da bana meyvelerini verirse ne mutlu bana. ****** belli bir hedef ve planimiz olacak, sonucta isin maddi kismi da var.

Sanirim karar alabilirim artik, gorunen o ki zaten agustos ayinda toprak tavli olmayacak ve sulama icin bayagi efor sarfedecegim, sadece 3 ay kazanmak icin hem de. Onun yerine topragi 3 ay hazirlamak daha mantikli duruyor. Fiyatlari bilmedim ama acik kok belki daha ucuzdur. Bu yuzden aslinda ekim ayi sonu mumkunse ekim yapmak istiyorum, tabi acik koklu fide tamamen uyumussa. Balikesirde fidanci tanidigi olan var midir?

Can suyundan baska bir su gerekmez degil mi kis ekimleri icin? Sonra Allah Kerim mayisa kadar sulama sistemi icin zaman var.

Bir 3 donum yere acaba eylul gibi yagislar baslayinca cimlenmeye baslamis ceviz eksem mi diye de dusunuyorum, karsilastirma sansim olsun istiyorum...


Sn motie,

Ekliyorum, selamlar.

wusiv
12-05-2016, 10:07
Sn wusiv,
Cok guzel yazmissiniz, oncelikle verdiginiz emege ve bilgilerinizi paylastiginiz icin size tesekkur ederim.
Arazi birden fazla parselden olusmakta, dolayisiyla henuz buyuklugu konusunda karar vermedim, tamamini da ceviz yapabilirim bir kismini da. En az 10 donum gibi dusunebiliriz.

Arazimde ayrica akan su var.

1,2 ve 3 maddeleri icin bir jcb ile cuma veya cumartesi toprak numunesi almak istiyorum. Ekin oldugu icin cok fazla kazmak da istemiyorum acikcasi.

4.madde icin ne gibi hastaliklar olabilir ve ilaclar nedir? Benim duydugum kok kanseri olabiliyormus ama fidancilarda kokler ilacli gelebiliyormus.

5.maddede ben ilk once agaci canli olarak gorurum, tam bir agac dostuyumdur, deli diyeceksiniz ama agaclara sarili fotograflarim vardir hippiler gibi. Her agac benim su fani dunyaya bir katkim gibi dusunuyorum. Onlar da bana meyvelerini verirse ne mutlu bana. ****** belli bir hedef ve planimiz olacak, sonucta isin maddi kismi da var.

Sanirim karar alabilirim artik, gorunen o ki zaten agustos ayinda toprak tavli olmayacak ve sulama icin bayagi efor sarfedecegim, sadece 3 ay kazanmak icin hem de. Onun yerine topragi 3 ay hazirlamak daha mantikli duruyor. Fiyatlari bilmedim ama acik kok belki daha ucuzdur. Bu yuzden aslinda ekim ayi sonu mumkunse ekim yapmak istiyorum, tabi acik koklu fide tamamen uyumussa. Balikesirde fidanci tanidigi olan var midir?

Can suyundan baska bir su gerekmez degil mi kis ekimleri icin? Sonra Allah Kerim mayisa kadar sulama sistemi icin zaman var.

Bir 3 donum yere acaba eylul gibi yagislar baslayinca cimlenmeye baslamis ceviz eksem mi diye de dusunuyorum, karsilastirma sansim olsun istiyorum...


Sn motie,

Ekliyorum, selamlar.

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Persian_walnut_diseases
Hastalıkları yukardan görebilirsiniz.
genel hastalık önleyeci bakır içerikli ilaçlar (örnek: Göztaşı)

Kök Kanseride bakteriel bir hastalıktır. bakteriel hastalıklar ve Mantar kaynaklı(tedavi edilebilir düzeyde) hastalıklar bahçe için en tehlikeli hastalıklardır, bakteriel hastalıklar toprakta uzun yıllar boyunca hayatta kalabilme becerilerine sahiptirler rüzgarla bile dağılabilirler.

14 Dönüm bahçemizde bakteriel kaynaklı hastalık çıktı ve bahçeyi sökeceğiz her hangi bir ağaç dikemiyeceğiz 5 yıl boyunca, 3 ayrı ziraat müh. getirdik ve arazi 3km çevresinde hiç bir kurulu bir bahçe olmaması ve arazinin kuru tarım yapılan bir yer olmasından dolayı fidanlarla beraber geldiğini, sertifikaların saklanmaması ve sözleşme olmadığından dolayı her hangi hukuki süreç başlatamıyoruz.

şimdi ilk işimiz Tamamen çekirdekten yetiştirme yapacağız, 6 yaşında oldukça sağlıklı fernor bahçesi bulduk başka bir ilçede, aşı kalemlerini oradan sağlayacağız.

eğer devlet desteği almayı istemiyorsanız tavsiyem damızlık için sağlıklı bir bahçe bulduğunuzda, çekirdekten dikmek.

yilmazms
13-05-2016, 00:44
Cok gecmis olsun. Artik bize ders almak duser.

Sent from my GT-N7105 using Tapatalk

yilmazms
17-05-2016, 21:05
Kasim 2016 dikimi icin acik kok chandler fidani siparisini simdiden gecmek gerekir mi? Guvenilir mavi sertifikali ve yuksek sayida fidani karsilayabilecek fidanlik onerir misiniz? Tesekkur ederim

kararsız
18-05-2016, 12:29
Kasim 2016 dikimi icin acik kok chandler fidani siparisini simdiden gecmek gerekir mi? Guvenilir mavi sertifikali ve yuksek sayida fidani karsilayabilecek fidanlik onerir misiniz? Tesekkur ederim

mavi setrifikalı değil ama güvenerek alabileceğiniz bir firma öneririm ben ondan aldım diktim ve memnunum
bafra fidancılıktan güvenerek alabilirsiniz

yilmazms
27-05-2016, 23:07
Tekrar merhaba, dikim icin hazirliklara devam ediyorum. Buyukbas hayvan gubresini yanmasi icin serdirdim.

Dikim 5 ay sonra.

Cikan toprakla karistirmak icin cukur basina kac kg gubre gerekecektir?

Bu gubre ile beraber yine cukur basina 250gr tsp uygulayacagim.

Dikimde baska gubre veya ilaca ihtiyac var mi?



Sent from my GT-N7105 using Tapatalk

kamil keskin
31-05-2016, 06:58
Merhabalar. Ben de Balıkesir Sındırgı da ceviz ile uğraşıyorum. Fidan almadıysan balıkesir küçük Bostancı köyünde kocaman Fidancılık var.ben de ordan aldım. Tavsiye ederim

yilmazms
01-06-2016, 22:08
Henüz fidan almadım. Balıkesir civarında bayağı fidancı var, siz açık kök fidana ne kadar ödediniz?

Bir önceki mesajımda çukura yanmış gübre koymayı düşünüyordum, bu fikirden vazgeçtim. Tüm tarlaya sereceğim. Çukura da TSP ve hümik asitden başka bir şey koymayacağım.

Önümüzdeki 5 ay toprak işleme işlemleri ile geçecek. Fidan dikim noktalarını belirlemek için ipler yerine ölçüm aleti kullanan var mı? Sanki daha kolay olabilir öyle diye düşündüm, artık GPS ve lazer var, ipe gerek olmamalı.

yilmazms
23-06-2016, 20:10
Arkadaşlar, dikim çukurunun tanesini kepçeler kaça açıyor? Balıkesir'de kepçe kiralayan tanıdığı olan var mı?

Ayrıca 8x6 dikim için çukur yerlerini belirlemenin en kolay yolu nedir? İp ile uğraşmadan GPS ile yapılabiliyor mu?

Teşekkürler

ykaya194
24-06-2016, 11:58
Arkadaşlar, dikim çukurunun tanesini kepçeler kaça açıyor? Balıkesir'de kepçe kiralayan tanıdığı olan var mı?

Ayrıca 8x6 dikim için çukur yerlerini belirlemenin en kolay yolu nedir? İp ile uğraşmadan GPS ile yapılabiliyor mu?

Teşekkürler

Ücretlendirme, dikim çukuru birim fiyatı değilde saat üçreti olarak hesap ediliyor ve takribi 100 tl/saat

Dikim yerlerinin belirlenmesi GPS ile yapıldığında her çukur için ayrı ayrı koordinatları hesap etmek uzun sürebilir halbuki arazinin dört noktasına kazık çakıp bunlara ip bağlanarak çukur yerlerinin işetleretlenmesi daha pratik olur.

yilmazms
24-06-2016, 12:57
Sagolun, bu durumda araziyi parca parca iplerle isaretlemek daha iyi olacak.
Kepceyi saatle tutmak isime gelmiyor cunku isinde oyalansin istemiyorum. Cukur basina ve cukurlar 1x1x1m acilacak sekilde anlasacagim. Saatte kac cukur acilabilir?
Bir de her cukurdan cikan toprak 1 ton olacak, bu topragi yanmis gubre ile karistirip doldurtmak da ayri para. Bunu bir traktorle yapsak, cukur basina 100kg once gubre ustune ust tabaka sonra alt tabaka doldursam olur mu? Karistirma isi zahmetli olacak.


Sent from my GT-N7105 using Tapatalk

coskunsarıkaya
24-06-2016, 22:56
Sayın yılmazms;

Araziyi iple belirledikten sonra kesişme noktalarına demir veya ağaç kazık çakınız. Kepçenin çalışmasına engel olmayacak şekilde iki ucu ve tam ortası kertikli dikim tahtası kullanarak 2-2.5 m olabilir iki ucuna demir veya ağaç kazık çakılır.Ortada kalan pikaj kazığı sökülür. Bu çalışma size birkaç avantaj sağlar.
1-pikaj noktanız röperlenmiş olur
2-kepçeci için ayrıca işaretleme gerekmez.
3-ikici kez ip çalışması gerekmez.
4-arazinin durumuna göre fidan dikim yüksekliğini ayarlayabilirsiniz.
Ayrıca bitki besleme uzmanı Prof Dr Habil Çolakoğlu nun tavsiyesi,. fidan çukurunun en altına 1 su bardağı Tsp,dap,veya 3*15,1 tatlı kaşığı kadar çinko sülfat.Toprak ph sı yüksek ise çukur toprağına kükürt karıştırılmasını tavsiye ediyor.Şimdiden bahçeniz hayırlı uğurlu olsun,kolaylıklar dilerim.Saygılar Selamlar.

berk10
28-06-2016, 15:21
Tekrar merhaba, dikim icin hazirliklara devam ediyorum. Buyukbas hayvan gubresini yanmasi icin serdirdim.

Dikim 5 ay sonra.

Cikan toprakla karistirmak icin cukur basina kac kg gubre gerekecektir?

Bu gubre ile beraber yine cukur basina 250gr tsp uygulayacagim.

Dikimde baska gubre veya ilaca ihtiyac var mi?



Sent from my GT-N7105 using Tapatalk

250gr.tsp yazmıssınız.tsp dusuk ph li dap yuksek ph li topraklara önerilir.analiz sonucunda buna dikkat edin.bir de dikim cukuruna leonardit atın.2 kg kadar

yilmazms
30-06-2016, 14:26
Ok tesekkurler.

Arkadaslar, fidan icin teklif alimina basliyorum. Birkac arkadas birlesip aliyoruz ve sayi 3500e kadar cikacak. Ozelden aranizda fidanci varsa teklif alabilirim. Chandler + Franquette tozlayici. Ayrica 500 kadar kara ceviz coguru ariyorum.

Sent from my GT-N7105 using Tapatalk

yilmazms
30-06-2016, 14:37
Sayın yılmazms;

Araziyi iple belirledikten sonra kesişme noktalarına demir veya ağaç kazık çakınız. Kepçenin çalışmasına engel olmayacak şekilde iki ucu ve tam ortası kertikli dikim tahtası kullanarak 2-2.5 m olabilir iki ucuna demir veya ağaç kazık çakılır.Ortada kalan pikaj kazığı sökülür. Bu çalışma size birkaç avantaj sağlar.
1-pikaj noktanız röperlenmiş olur
2-kepçeci için ayrıca işaretleme gerekmez.
3-ikici kez ip çalışması gerekmez.
4-arazinin durumuna göre fidan dikim yüksekliğini ayarlayabilirsiniz.
Ayrıca bitki besleme uzmanı Prof Dr Habil Çolakoğlu nun tavsiyesi,. fidan çukurunun en altına 1 su bardağı Tsp,dap,veya 3*15,1 tatlı kaşığı kadar çinko sülfat.Toprak ph sı yüksek ise çukur toprağına kükürt karıştırılmasını tavsiye ediyor.Şimdiden bahçeniz hayırlı uğurlu olsun,kolaylıklar dilerim.Saygılar Selamlar.
Merhaba Coskun Bey,

Tam anladim mi bir kontrol etmek istedim. Yeri belirledikten sonra pikaj tahtasina gore 2 kazik dikiyoruz. Sonra kepceciye bu iki kazik arasini kaz diyecegim. Toprakla doldurduktan sonra da pikaj tahtasina gore ekimi yapacagim.

Dogru mudur?

Sent from my GT-N7105 using Tapatalk

coskunsarıkaya
30-06-2016, 15:09
Doğrudur sayın yılmazms selamlar

coskunsarıkaya
30-06-2016, 15:47
Ok tesekkurler.

Arkadaslar, fidan icin teklif alimina basliyorum. Birkac arkadas birlesip aliyoruz ve sayi 3500e kadar cikacak. Ozelden aranizda fidanci varsa teklif alabilirim. Chandler + Franquette tozlayici. Ayrica 500 kadar kara ceviz coguru ariyorum.

Sent from my GT-N7105 using Tapatalk

Sayın yılmazms;

Tozlayıcı konusunu tekrar gözden geçirmenizi isterim.Yanlış hesap Bağdattan döner derler.(Cevizde tozlama) başlığında 3.sayfa 62 nolu mesaj sayın formullane nin araştırması dikkate almanızı tavsiye ederim.4.sayfa 91 nolu mesaja kadar bölümü okursanız menfaatinize olacaktır.SELAMLAR

berk10
30-06-2016, 17:29
Ok tesekkurler.

Arkadaslar, fidan icin teklif alimina basliyorum. Birkac arkadas birlesip aliyoruz ve sayi 3500e kadar cikacak. Ozelden aranizda fidanci varsa teklif alabilirim. Chandler + Franquette tozlayici. Ayrica 500 kadar kara ceviz coguru ariyorum.

Sent from my GT-N7105 using Tapatalk

Sizin yeriniz kac dönüm.3500 sayısı bayağı yuksek bir sayı.fidancılardan iyi bir indirim alınabilir.birde fidanların ekileceği bölgeye yakin bir yerden alinirsa fidan adaptasyonu daha kolay oldugunu duymustum.anektod olarak belirtmek istedim.

yilmazms
30-06-2016, 19:39
Ekecegim alan tamamen masraflarima bagli 10 ila 250 donum arasi. Birkac kisi toplaniyoruz

Sent from my GT-N7105 using Tapatalk

yilmazms
21-07-2016, 11:27
Merhaba arkadaşlar,

Araziden toprak ve su için numune aldım, gitmişken 5 ayrı bölgeden de profil çukuru 3m ye kadar açtırdım. 4 ü çok iyi yumuşak ve engelsiz bir toprak çıktı. ancak dereye 50mt yakın bölgedeki toprak ekteki gibi, topraktan ziyade katmanlar halinde elle zorlanınca kırılabilen bir taş var, suyu emmiş temmuzun bu sıcak günlerinde dahi içi ıslak. Bu cevize engel midir? Olmadı o bölgeye ekmeyeceğim.
http://i.hizliresim.com/aE7oj2.jpg (http://hizliresim.com/aE7oj2)

Lilium
15-08-2016, 00:58
Ancak her bahce farkli ve ne ile karsilasacagimi bilmiyorum.



Öncelikle şevkle başladığınız bu işte başarılar dilerim, Umarım başarılı olursunuz.

1- Öncelik topraktır toprağınızı iyi etüt ettirin, toprak yapınıza göre işlem yapınız herkes çukur açıyor diye çukur açmayınız her toprak ta çukur açılmaz, çukur açılmayacak bir toprak yapısında çukur açarsanız hem maliyetli olur hemde iyi yapayım derken daha kötü yapmış olursunuz,

2- Fidan alırken Tabi ki, hesaplı olanını tercih edin ama en düşük fiat verenden alırsanız iyi yapmış olmazsınız.

3- mavi sertifika bir aldatmadan başka bir şey değil, Sen şimdi parayı veriyorsun sonra alıyorsun. Önemli olan sağlıklı ve adına doğruluğudur.

Sertifika demek adına doğruluğu demek değildir, sertifika üretim belgesidir, yani herhangi bir x cinsi üretim iznidir kişi bunun üretme iznini almıştır ve üretir, Adına doğruluğunun garantisini istiyorsan fidancınla 2-3 yıllık dikim bakım sözleşme sizi garantiye bağlar (Bu 2-3 yıllık zaman zarfında da yanlış cins varsa ortaya çıkar ve hak arama mahkeme gibi durumlarda haklı çıkmanız söz konusu) sertifika yarın hukiki bir durumda sizi haklı kılmaz, sözleşme sertifikadan önemlidir.

4- Bir kaç profil fotoğrafı göstermekle ya da görmekle sizleri yanlış yönlendirme yapabiliriz, bir kanaatimiz olur ama bu en doğrusu demek değildir. Örneğin: koyduğunuz fotoğraftaki toprak yapınıza göre ben çukur açmanızı hiç önermem, diğer yerler taraflar nedir nasıldır ne gibi bir işlem gerektirir bu arazinizin durumuna gör değişir.

Not: Bir de fotoğraflarınızı en yüksek 800 megapiksellikte yüklerseniz forum görselliğini bozmamış olursunuz.

yilmazms
15-08-2016, 18:49
Yanitiniz icin tesekkur ederim sayin Lillium. Cukur acmanizi onermem demissiniz, yani ceviz ekmeyin mi diyorsunuz tam anlamadim. Her zamanki gibi forumu kullanmakta uzmanliginizi konusturmusunuz, fotolarda dikkat ederim.

Lilium
16-08-2016, 00:14
Cukur acmanizi onermem demissiniz, yani ceviz ekmeyin mi diyorsunuz

Ne ilgisi var sayın yilmazms, fotoğraftaki gibi bir durumda çukur açmanız fidan kök bölgesine havuz yapmış olursunuz, (Fotoğraf beni yanıltmıyorsa arazinin altı taş gibi duruyor) kış suları birikir ileriki yıllarda da kurumalar görülür.
Doğruysa, bu gibi yerlerde çukur açmak yerine fidan ekilecek yerleri kanal açmanızı öneririm.

yilmazms
16-08-2016, 08:26
Bu "taşlar"ın içi ıslak ve elle bir kiremit gibi kırılabiliyor. 1 mt derinlikten itibaren başlıyor. Kanalı pullukla açıp 50-60cm den fidanları dikeyim o zaman, yaklaşık %10 eğim var pek su duracağını sanmıyorum.

yilmazms
16-08-2016, 23:08
Merhaba, sonunda toprak ve su analizim geldi. Toprak 30-60cm numuneden, digerleri de asagi yukari ayni.
http://i.hizliresim.com/D38vY6.jpg (http://hizliresim.com/D38vY6)
http://i.hizliresim.com/mEr9M1.jpg (http://hizliresim.com/mEr9M1)
Yorum yapmiyorlar, benim gordugum bayagi yuksek demir var. bu nasil bir sorun yaratir? Maden mi acsam :)

Lilium
16-08-2016, 23:10
Bu taş yapıyı biliyorum besince verimsiz zayıftır, dolayısıyla ceviz ekilecek arazide besince zengin humuslu süzek geçirgen en az iki metrelik toprak olması gerekmektedir ileride sorun yaşamak istemiyorsanız buna dikkat etmelisiniz.

yilmazms
16-08-2016, 23:24
Sayin Lilium, hazir buradayken bir de toprak ve su analizi yorumunuzu alabilir miyim? Tesekkurler

yilmazms
27-11-2016, 22:25
Hızlı bir kararla kış gelmeden haftasonu ekimi gerçekleştirdim. 10 dönüme 200kök 6x8 chandler ektim. Yardımları için sn Lilium a teşekkür ederim.


Sent from my iPhone using Tapatalk

Lilium
28-11-2016, 01:36
Hızlı bir kararla kış gelmeden haftasonu ekimi gerçekleştirdim.

Hemde ne hızlı karar iki günde fidanlar yerini aldı.

Sayın yilmazms ben teşekkür ederim yardımcı olabildiysem kendimi mutlu adlederim.

Ekim bitti demekle iş bitmiyor bilesin yeni başlıyor :) bakımının da iyi yapılıp verilen emeklerin karşılığı alınması gerek, takıldığın bir yer olursa elimizden gelen bir şey olursa her zaman yardımcı olmaya hazırım.

kamil10
01-12-2016, 05:49
sn yılmazms bahçeniz hayırlı olsun.En kısa zamanda resimlerini bekliyoruz.

yilmazms
01-12-2016, 15:43
Çok teşekkür ederim, yükleyeceğim


Sent from my iPhone using Tapatalk

Yeşiltan
02-12-2016, 09:06
Teşekkürler.

yilmazms
04-12-2016, 18:50
634955634956


Sent from my iPhone using Tapatalk

coskunsarıkaya
06-12-2016, 17:01
Sayın yılmazıms;

Bahçeniz hayırlı uğurlu olsun.Uzun yıllar şehir hayatından sonra fidan yetiştirmek takdire şayandır. Cesaretinize hayranım.Kolay gelsin, ALLAH utandırmasın iyi akşamlar.

yilmazms
17-12-2016, 17:52
Çok teşekkür ederim. Baktım bu iş ilk elden tecrübe gerektiriyor ben de ufaktan başladım. Ne de olsa bu uzun vadeli bir yatırım ve ben işin daha çok doğa aşkı tarafındayım. Pişman olacaksam da yaptığımdan olayım, yapmadığımdan değil, yaptığım bana her sonuçta bir şeyler öğretir.


Sent from my iPhone using Tapatalk

Darius41
06-02-2017, 08:18
Bahçeniz hayırlı olsun Allah utandırmasın

yilmazms
15-03-2017, 19:24
Teşekkürler. Üstadlara soralım, tepe vurumu yapmak ve hereke bağlamak lazım artık değil mi fidanları


Sent from my iPhone using Tapatalk

coskunsarıkaya
16-03-2017, 18:25
Sayın yılmazıms;

Üstadlar yoğun, kabul edersen naçizane cevaplamak isterim.Ayın 18,i gibi ay ters D konumuna geçiyor.Dolayısı ile budama ve aşılama işlemleri için tam zamanı.3-4 göz üzerinden kesip sutut veya aşı macunu sürmen gerektiğini biliyor olmalısınız.Kolaylıklar diliyorum iyi akşamlar.

Demirtaşlı
23-03-2017, 10:06
Merhaba

Lazer denedim gündüz açık alanda verimli olmuyor.

yilmazms
23-04-2017, 18:27
Biraz geç kaldım ama haftasonu budama yaptım. Yaklaşık fidanların yarısı 1cm kadar gözler uyanmış. Sutut ile kapattım, en az 15-20 aşı yeri toprak altında kalmış (geçen hafta çapa yapıldı) onları açtım. Şimdilik iyi gidiyoruz inşallah.


Sent from my iPhone using Tapatalk

yilmazms
05-05-2017, 14:09
646901


Sent from my iPhone using Tapatalk

blick
05-05-2017, 15:19
Sn yilmazms;
Bahçeniz ve cevizleriniz hayırlı olsun. Çok güzel bir adım atmışsınız inşallah devamı da istediğiniz şekilde gelişir.
Ayrıca bir susurluklu olarak bu bölgede yapmanız çok mutlu oldum :) İnşallah bir gün yolumuz kesişirse tanışmaktan mutlu olurum.
Benimde sizinle benzer noktalarımız var. Geçen yıl ayvalıktan bir zeytin bahçesi alıp burada kendimi geliştirmeye çalışıyorum. Genelde haftasonlarımız yollarda geçiyor. Eğer ayvalık tarafına yolunuz düşerse bahçemize de beklerim ;)

coskunsarıkaya
07-05-2017, 20:36
Sayın yılmazms;

Liderin yanındaki uyanmakta olan gözü koparın ki, hem lidere rakip olmasın hem de güçlü süren lideriniz olsun. Kolay gelsin iyi akşamlar

yilmazms
15-05-2017, 16:31
Lider derken zaten tam tepeden vermiyor sürgünü, tek bir süren sürgün mü bırakmamı öneriyorsunuz


Sent from my iPhone using Tapatalk

coskunsarıkaya
15-05-2017, 22:34
Sayın Yılmazms,

Tepe kesiminiz biraz yüksekten olmuş, forumda birçok mesaj var bu konuda 3-4 göz üstten kesilmesi hakkında. Resimde görünen yapraklanmış sizin lideriniz karşısındaki patlamak üzere olan gözü koparmadığınız takdirde çatallanma olacaktır ki, bu istenmeyen durumdur. Lider tek olmalıdır. Aşağıdaki patlayan gözler ilk yıl kök gelişimi için haziran ayına kadar kalması sizin yararınıza iyi olur. Daha sonra lider kalıncaya kadar temizleyiniz. İyi akşamlar kolay gelsin.

yilmazms
17-05-2017, 09:14
Valla kıyamadım desem :) çoğunu 80cm den kestim ama bu fotoğraftaki bayağı uyanmıştı o yüzden dokunmayayım dedim


Sent from my iPhone using Tapatalk

yilmazms
02-06-2017, 12:13
İyi yağmur yağdı, çapaya devam.


Sent from my iPhone using Tapatalk

yilmazms
02-06-2017, 20:38
Araları sürdük üstleri çapalattık, cevizlerim iyi durumda, tamamı tutmuş vaziyette, çoğunda 1 2 ceviz var, numune bırakıp gerisini kopardım. 1 tane fidanın yaprağında siyah leke ve sanki yanık gördüm sizce nedir? Yorumlarınızı bekliyorum. https://uploads.tapatalk-cdn.com/20170602/5e59f0f31e0f92b4f28495c51b2ca9e1.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20170602/d23905ee05efdd9b485ef14084e20de4.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20170602/b81d89c7a1a51a9057042a8c0fdfcc8f.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20170602/61359176778d2b3f9ef8bd6478bed487.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20170602/2ac2bad701494bec4b761258cbd8fdcf.jpg


Sent from my iPhone using Tapatalk

yilmazms
04-06-2017, 10:38
Forum eski günlerinden çok uzakta, artık yazan çizen pek yok. Aktif 2-3 bahçe var. Ya foruma özel bir popülarite düşüşü var ya da ceviz bahçeleri revaçta değil artık....


Sent from my iPhone using Tapatalk

MahmutRBS
30-09-2023, 02:44
Merhabalar
Ceviz yetiştiriciliğine girmek istiyorum. Bu maksatla araştırma yapmaya başladım.
Doğru şekilde ilerlemek için nasıl bir yol haritası izlemeliyim.
Daha önceden bu yollardan geçen arkadaşlar yazabilirler mi?

Muda
30-09-2023, 16:03
Merhabalar
Ceviz yetiştiriciliğine girmek istiyorum. Bu maksatla araştırma yapmaya başladım.
Doğru şekilde ilerlemek için nasıl bir yol haritası izlemeliyim.
Daha önceden bu yollardan geçen arkadaşlar yazabilirler mi?

Daha önce bu konuda yazılmış çok yazı ve bahçe bulunmakta. Öncelikle onları okuyun. Kuruluştan üretime kadar çok fazla örnek bulunmakta. İki metreden fazla derinlikte toprağınız, sulama durumunuzun uygun olması, ilgilenecek vaktiniz ve zamanınız uygun olması gerekmekte. 30.cm toprak olan, sulaması çok zor olan bir yere dahi ceviz ekmeyi tavsiye edilmekte. Sertifikalı aşılı fidanı 4 metre ara ile ektiren hatta daha kısa mesafelere ektirenler bulunmakta. Don çukuru olan yerde uygun olmayan yerde ekimler yapılmakta. Sonuç utibariyle ceviz hüsran bahçeleri çoğalmakta.Kendi durumunuza göre sizin karar vermeniz gerekmekte. Kolay gelsin.