PDA

View Full Version : Zeytinyağının katkılı olup olmadığını anlama (hidroklorik asit testi)




sinbas
25-02-2016, 08:47
Bu konuda bir başlık var mı? bilmiyorum ama şimdilik buraya yazayım. :)

Son günlerde almış olduğunuz zeytin yağlarına hidroklorik asit testi yapıyor musunuz?

Bilhassa adı sanı duyulmamış yağlar test sonucu kiremit tozu gibi kızarıyor.

Benim öğrenmek istediğim içinde katkı olan zeytin yağı kızarıyor ve bu kızarmanın sebebi nedir? yani içine ne katıldığını tam olarak nasıl anlayacağız.

Aldığım duyumlara göre Aydın'a Adana üzerinden yüklü miktarda tırlarla pamuk yağının sevkedildiği.

Bu kızarmanın tek sebebi karıştırılan pamuk yağı olabilir mi?

Eğer öyle ise biz evimize bitkisel kökenli katı yağ sokmuyoruz, fakat adamlar bir dünya para verip organik, sızma vs. diyerek aldığımız Zeytin yağının içine katıyorlarsa bize yine katı yağ (margarin) yedirmiş oluyorlar.

Ben margarin yiyeceksem neden bir dünya para verip katkılı zeytinyağı alayım.

Bu yağların içine tam olarak ne katılıyor onu bilmiyoruz.

Neden? bizim sağlıktan ve tarımdan sorumlu bakanlıkların bir yaptırımı yok veya var da usulünce uygulanmıyor mu? eğer bu katkıların sağlığa zararı yok ise ve yasal sınırlar içinde yapılıyorsa içindeki katkılar neden ambalajın üzerinde yazmıyor.


Yine ayçiçek yağı ile ilgili bir haber; Fiyatı uçtu, ayçiçek yağı diye bakın ne satıyorlar! - Milliyet Haber (http://www.milliyet.com.tr/fiyati-uctu-aycicek-yagi-diye/ekonomi/detay/2084014/default.htm)

İnsanlara, işletmelere, her şeyden önemlisi ilgili bakanlıkların bu konuda atacağı adımlara ve denetim elamanlarının denetimlerine güvenmek istiyorum.

Bu güne kadar 3-4 yerden almış olduğumuz yağ numuneleri üzerinde yaptığımız test sonucu böyle bir yazıyı yazmak gereği duydum.

Sevgi ve saygılarımla.




sinbas
25-02-2016, 09:46
"Hidroklorik asit testini nasıl yapacağız?" diyen arkadaşlar için;

"Yarım çay bardağı zeytin yağının içine, bir tatlı kaşığı kadar Tuz ruhu katıyor ve hızla karıştırmaya başlıyoruz, yağda kızarma olursa katkılı, kendi rengini muhafaza ederse sorun yok." deniliyor.

Kısaca hepimizin evimizde yapabileceği bir yöntem.

Başka yöntem bilen arkadaşlar var ise bu konu altına yazalım. :)

sinbas
03-03-2016, 10:53
Aynı uygulama Ayçiçek yağına yapıldı ayçiçek yağı test sonucunu beyazlaşarak bitirdi.

Yine aynı uygulama Kristal riviera zeytinyağına yapıldı test beyazlaşarak sonuçlandı.

Şimdi bu iki test sonucunda riviera tipi zeytin yağlarının içinde ayçiçek yağımı var sorunu gündeme getiriyor, bu konuda bilgisi olan arkadaşların yorumlarını bekliyorum.

Eğer riviera zeytin yağlarının içinde ayçiçek yağı var ise biz neden 80-100 tl verip zeytin yağı alıyoruz. 40-50 arası verir ayçiçek yağı alırız. :)

Naturel zeytinyağı mı? Riviera zeytinyağı mı? (http://www.formsante.com.tr/saglik/beslenme-diyet/2516-naturel-zeytinyagi-mi-riviera-zeytinyagi-mi.html)

hosseda
03-03-2016, 11:25
Sayın sinbas, doğru Riviera zeytinyağda ayçiçek yağı olmaması gerekir. Asit çok yüksekse bir zeytinyağda onu fabrikasyon işlemlerle yüksek asitinden arındırıyorlar, zeytinyağ özelliği azalan bu yeni oluşuma biraz hakiki zeytinyağ katarak riviera diye satıyorlar. Natural veya sızma denilen yağa göre daha hafif ve ucuz olan bu yağ neticede gene zeytinyağı ama yeni deyimle light yağ.

Zeytinyağı fiyatlarında şaşkınlık var şu sırada. Aşağımı yukarımı gidecek kendi de bilemiyor. Bazı marketlerde uygun rakama, tanınan marka yağları görmeye başladım. Tüketicinin hali malum, daha yukarı giderse kullanımının azalması kaçınılmaz olur.

aydemiraydın
03-03-2016, 11:26
inanın piyasada o kadar komik fiyatlara toptan natural sızma zeytinyağı adı altında satışlar varki. fırsatçılar bu işten iyi para kaldırıyor.

decsan
06-03-2016, 22:49
Şu anda İzmir'de kaynağından Güvenilir zeytin Yağı 17 TL.. BİLGİNİZE..

Ben satmıyorum yanlış anlaşılmasın karşılaştırmak için referans olsun bâbından..

Aypedden Tapatalk kullanarak atıldı

sinbas
10-03-2016, 14:09
"Örneğin, erken hasat zeytinyağı elde edilmek istendiğinde; 6-7 kilo zeytinden, 1 kilo zeytinyağı çıkarılır. Olgun zeytinden ise, 4-5 kilo zeytine, 1 kilo yağ çıkar. Ancak asit oranı daha yüksektir."

Fabrikaların zeytin toptan alış fiyatı 4-6 lira olursa yukarıdaki mantığa göre bir kilo yağın ham madde maliyeti 20-30 lira olur piyasada ki 15-20 liralık yağlar pek inandırıcı olmuyor.

Geçen malum illerimizden birine soya yağı taşıyan bir arkadaşla sohbetimiz oldu.

Sohbetimizin can damarı tabii ki yine zeytin yağı oldu;

Soya yağının boşaltım alanına; pazarlarda gördüğümüz saf temiz organik diye satış yapan hanımlar el arabaları ile gelmişler 5 litrelik pet şişelere doldurduklarını görünce bizim ki dayanamamış sormuş "ne yapıyorsunuz bunu?" aldığı cevap dehşet verici bir şey. "4-4,5 litre soya yağını zeytin yağı ile 5 e tamamlayıp pazarda zeytin yağı olarak satıyoruz" olmuş.

Bir toplum ancak bu kadar kaderine terk edilir. Pazarlarda, marketlerde, TV de doğrudan satış adı altında insanlar dolandırılıyor,gıda yerine zehir satılıyor. Adam televizyonda çörek otu satıyor söze "Peygamber efendimiz S.A.V. demiş ki." diye başlıyor peygamberimizi dahi alet ediyorlar kimse bu işe dur demiyor.

Zeytin yağı ve üretim aşamaları ile ilgili daha ayrıntılı bilgi için TIKLAYIN! (http://www.yaklasansaat.com/dunyamiz/canlilar/zeytinyagi.asp)

feyziuslu
10-03-2016, 17:01
Aşağıdaki videoda katkılı zeytinyağının Tuz Ruhu(HCl) testi ile anlaşılmasıyla ilgili test yapıyorlar.Ben de bir köy yağhanesinden aldığım zeytin yağda denedim.Renk değişikliği olmadı.

https://www.youtube.com/watch?v=zT_zcdanamo

hosseda
10-03-2016, 18:04
Kasım ayının ilk haftasında toplanan 30 kg zeytinden 7 litre yağımız oldu (yağhane payı yerine para ödemek istedim 15 lira ver yeter dediler 20 ödedim). Tam anlamıyla erken hasat bir yağ elde ettik. Bu yağı salatalara kullanıyoruz. Sıkıma giden zeytinlerde hiç siyahlaşmış zeytin yoktu, tümü yeşil zeytindi. Erken hasat yağın ürün girdisi için bir emsal olsun diye yazdım.

Şu anda üretici has yağı ( asit 0,5-0,8 arası) yerinde 17-18 tl. ye veriyor. Yağhanede ise litresi 18 lira ile 24 lira arasında değişen yağ var. 24 lira denen yağ asiti en aşağıda olan yağ , yudumladığınızda boğazı hafifçe yakarak aşağıya inen yağ ama bizim evdekiler onu sevmiyorlar, daha asiti fazla olan ama evde tutulan yağı 18 tl.den aldım geçen hafta.

Pahalı satmanın yolunu arayanların en büyük kozu makul fiyat söyleyene karışık o yağ yakıştırması.

Kuzey İtalyada z.yağ ( boğaz yakmayanı yok) litrelik cam şişelerde 5-8 E. aralığında. Bizim fiyatlar bu yıl oraları yakaladı. Daha yukarı gidemez gitmemeli.

aydemiraydın
11-03-2016, 11:51
turistik köylerde bile sebze meyve halinden aldıkları ürünleri organik kendi ürünümüz diye satıyorlar. hele hele baldaki ve yumurtadaki sahtekarlığı anlatmaya bile gerek yok.

rrrahmet
11-03-2016, 12:44
En son zeytini sıktırdığımızda sıkım tesisi 14 liradan yağınızı alırım demişti. Piyasada 8 liraya kadar yağ var, şaşırtıcı. Katkılı mı değil mi sorusuna cevap benim bildiğim yöntem dolapta bekletmek ve donma hızını, ne kadarı donuyor bunları incelemek. Kanolo yağı, pamuk yağı hatta makine yağı bile kullanıyorlar. Dikkatli olmak lazım.

feyziuslu
11-03-2016, 13:16
En son zeytini sıktırdığımızda sıkım tesisi 14 liradan yağınızı alırım demişti. Piyasada 8 liraya kadar yağ var, şaşırtıcı. Katkılı mı değil mi sorusuna cevap benim bildiğim yöntem dolapta bekletmek ve donma hızını, ne kadarı donuyor bunları incelemek. Kanolo yağı, pamuk yağı hatta makine yağı bile kullanıyorlar. Dikkatli olmak lazım.
Bir litre gerçek zeytinyağı içine 4-5 litre rafine ayçiçek yağı katılırsa bizim gibi amatörler,tadarak veya koklayarak bunu anlayamazmış.Haliyle çiçek yağı ile zeytinyağı arasında 1:5 gibi bir fiyat oranı var iken 8 liraya alınca bunun karışık olmamasına imkan var mı?Önceki sene yağhaneden aldığım zeytinyağı buzdolabında bir haftada ancak donmuştu ve ben bunu iade etmiştim.O zaman tuz ruhu testini bilmiyordum.Halbuki annemlerin kendi zeytinlerinden çıkarttığı yağ bir günde donmuştu.Galiba bu da tek başına ölçü değil.

aydemiraydın
11-03-2016, 13:55
Beş litre gerçek zeytinyağı içine 4-5 litre rafine ayçiçek yağı katılırsa bizim gibi amatörler,tadarak veya koklayarak bunu anlayamazmış.Haliyle çiçek yağı ile zeytinyağı arasında 1:5 gibi bir fiyat oranı var iken 8 liraya alınca bunun karışık olmamasına imkan var mı?Önceki sene yağhaneden aldığım zeytinyağı buzdolabında bir haftada ancak donmuştu ve ben bunu iade etmiştim.O zaman tuz ruhu testini bilmiyordum.Halbuki annemlerin kendi zeytinlerinden çıkarttığı yağ bir günde donmuştu.Galiba bu da tek başına ölçü değil.



gerçekten donma testi çözüm değil.

aydemiraydın
11-03-2016, 13:58
En son zeytini sıktırdığımızda sıkım tesisi 14 liradan yağınızı alırım demişti. Piyasada 8 liraya kadar yağ var, şaşırtıcı. Katkılı mı değil mi sorusuna cevap benim bildiğim yöntem dolapta bekletmek ve donma hızını, ne kadarı donuyor bunları incelemek. Kanolo yağı, pamuk yağı hatta makine yağı bile kullanıyorlar. Dikkatli olmak lazım.


piyasada satılan zeytinyağının tadına bakmıştım. günlerce midem bulandı ağzımın tadı bozuldu.içinde sadece bitkisel yağlar yok. sanırım yanmış yağlarıda katmışlar.

decsan
16-03-2016, 16:10
Ben kendi adıma o kadar eminim ki bu fiyatlardan..
Bu sene yağımı her sene olduğu gibi en yakın arkadaşlarımın bahçelerinden aldım..
Yamuk yumuk olması imkansız yani..
Fiyat ilk sıkımda 18 ve 20 TL idi.. Hatta arkadaşım 25 TL ancak sana 20den veriyorum diyerek getirdi..

Şu an fiyatlar düştü 17 TL..