View Full Version : Atilgan / Tohum paylaşım sonrası ( Ankara)
Maniye Domatesi (Sayın Birnefestoprak a teşekkürler)
İlk parti 6 adet 500-650 gram arası meyveleri oldu. Onların tohumlarını aldım. Şu an domatesin üstünde 20 kadar domates var ama 200-300 gram arası olurlar herhalde. Dalından koparıp yediğinizde sade, düşük asitli bir domates izlenimi alıyorsunuz ama tuzlayıp yediğinizde tadı mükemmel oluyor (Benim domateste referans noktam pembe Brandywine domatesi). Bitki çok güçlü ve sağlıklı büyüyor.
577434
577435
577436
birnefestoprak
14-09-2015, 17:42
Sizin gosterdiginiz resimler, cesidi cok daha iyi temsil ediyor. Benim tohum aldigim orneklem kisitliydi. Daha once gosterdigim resimdeki meyve, iki cicegin birlesmesiyle olusmus bir meyveye ait. Cesidi temsil eden meyvelerin sizin resminizdeki gibi basik ve etli olmasi gerek. Bir de meyveyi kesip genis eksenin kesidini resimleyebilir misiniz?
Verimi cok yuksek gozukuyor. Bir de o alt katmandaki meyvelerin tamami ayni anda kizarmis gozukuyor ki bu cok guzel bir ozellik. Lezzete de tekrar doner bakariz. Bazen belli sartlara bagli olarak, meyveler tam bir lezzet kapasitesine ulasamayabiliyor.
Maniye icin tohum talep edecek uyelere Sn Atilgan'in hasat edecegi tohumlari tavsiye ederim.
Resimler tohumluk için izole ettiğim domatese ait. Öncelikli amaç tohum almak oldugu için bolca sulandı. Ana bahçedeki 5 kök domateste benzer bir büyüme gösterdi onların ilk parti domatesleri tadına bakma fırsatı bulmadan domates sosu oldu. İlginç bir şekilde ilk parti iri domatesler aynı anda kızardı. Meyve tutumu çok yüksek. Seyreltme yapılarak daha iri meyveler elde edilebilir.
birnefestoprak
14-09-2015, 20:14
Bol sulama, lezzeti etkilemis olabilir. Simdi bolca tohum oldugu icin bundan sonra daha ayrintili bakabiliriz. Elinize saglik.
Resimler tohumluk için izole ettiğim domatese ait. Öncelikli amaç tohum almak oldugu için bolca sulandı. Ana bahçedeki 5 kök domateste benzer bir büyüme gösterdi onların ilk parti domatesleri tadına bakma fırsatı bulmadan domates sosu oldu. İlginç bir şekilde ilk parti iri domatesler aynı anda kızardı. Meyve tutumu çok yüksek. Seyreltme yapılarak daha iri meyveler elde edilebilir.
Samsun'un Bereketi (Sayın Birnefestoprak a teşekkürler)
Oldukça erkenci, verimli ve lezzetli bir çeri domatesi. "Black Cherry" (Siyah Çeri) domatesimden 10 gün kadar erken kızardı.
Heybetli Domatesi (Sayın Birnefestoprak a teşekkürler)
Domatesin renği ilk resimdeki gibidir. Ev içinde ışık yanılgısı olmuş.
Malesef izole ettiğim domates yerini sevmedi ve kurudu. Tohumları resimde gösterilen bahçe içindeki domatesten almak zorunda kaldım. Orta boy, hafif dilimli ve lezzetli meyveleri var.
birnefestoprak
15-09-2015, 20:11
Bunun tohumunu dagitacak olursaniz, ilkin en alttaki resimde gozuken ufak, ceri tanimina tam uyan, yuvarlak ve duz yuzeyli meyvelerden aldiginiz tohumlari dagitabilir misiniz lutfen? Ustteki iki resimde gozuken dilimli, basik ve ceriden biraz daha buyuk meyvelerden bende de olmustu fakat bu zaman icinde olusan bir varyasyon olmali. Meyve sekli esasen en alttaki resimdeki gibi olacak.
Bu cesidin Likopen oraninin oldukca yuksek oldugunu tahmin ediyorum. Hasada gelme suresi de 70-75 gun kadar (sizde daha erken olmus olabilir mi bilmiyorum).
Samsun'un Bereketi (Sayın Birnefestoprak a teşekkürler)
Oldukça erkenci, verimli ve lezzetli bir çeri domatesi. "Black Cherry" (Siyah Çeri) domatesimden 10 gün kadar erken kızardı.
Antep Biberi (Sayın Heyyamola ya teşekkürler)
Henüz tadına bakmadım ama gelişimleri iyi.
Resimdeki izole ettiğim biber saat 3 den sonra güneş almayan bir konumda.
Ana bahçedeki kardeşleri çok büyüdüler ama meyve tutumu bununki kadar olmadı.
Bu benimde dikkatimi çekmişti ama ilk meyveleri afiyetle yedik.
Tohum aldıklarımda sıkıntı yok. İlk domates dikildikten tam 63 gün sonra kızarmış.
Bunun tohumunu dagitacak olursaniz, ilkin en alttaki resimde gozuken ufak, ceri tanimina tam uyan, yuvarlak ve duz yuzeyli meyvelerden aldiginiz tohumlari dagitabilir misiniz lutfen? Ustteki iki resimde gozuken dilimli, basik ve ceriden biraz daha buyuk meyvelerden bende de olmustu fakat bu zaman icinde olusan bir varyasyon olmali. Meyve sekli esasen en alttaki resimdeki gibi olacak.
Bu cesidin Likopen oraninin oldukca yuksek oldugunu tahmin ediyorum. Hasada gelme suresi de 70-75 gun kadar (sizde daha erken olmus olabilir mi bilmiyorum).
İkinci parti Maniye domatesleri kızardı.
578015
578010
578011
578012
Tohum aşamasından fide aşamasına gelişimi oldukça yavaş oldu. Aşırı yağışlar ve soğuk hava yüzünden pembe domateslerde (Heybetli hariç) ilk çiçeklerde pek meyve tutumu olmadı. İlk meyvesi orta büyüklükde idi (ilk resim). Meyveler küçük ama mükemmel küre şeklindeler. Bu yıl onun senesi deyildi seneye tekrar dikeceğim.
Eva purple a benziyor. Düz hatları boyutları ile.
Alakır etlisi benim için en büyük süprizlerden biri oldu. Oldukça verimli. Gösterişli ve lezzetli meyveleri var.
Malesef bu biberin tohumları stabil deyil. Diktiğim 4 kök biberde farklı oldu. İzole edilmiş iki biberinde aslında aynı olmadığını anlamam biraz uzun sürdü (3.resim) Ben yinede tohumlarını aldım. Tekrar dikip stabil bir hale getirmeye çalışacağım.
Kışın içeri alınıp ilkbaharda topraga dikilecekler.
580513
580514
580515
580516
Birinci resim solda Ali Baba Karpuzu (Teşekkürler sayın bahcedenn)
İkinci resim Yerli karpuz (Teşekkürler sayın dağsa reklam)
Üçüncü ve dördüncü resimler Blacktail Mountain karpuzu. Ankara ve benzer karasal iklim koşulları için tavsiye edebilirim.
Her ikiside çok verimli idi (Teşekkürler sayın Tcm)
Yalnız uzun acı tazeyken hiç acı bir biber değil.
birnefestoprak
09-10-2015, 19:46
Blacktail Mountain, Amerika'nin onemli tohum uzmanlarindan Glenn Drowns'in Idaho'da henuz lise ogrencisiyken '70'lerde urettigi bir cesit. Idaho iklimi, karpuz icin kisa ve yazlari serin oldugu icin, erkenci bir karpuz uretmek fikriyle yola cikmis. Gec yaz/erken sonbahar donemi icin son derece ideal, cok kaliteli bir cesit bu.
Georgescu Chocolate tatlı biberi çok hoş bir aromaya sahip. Peter benim için çok fazla acı ama beğeneni çok oldu. Maalesef tohum için izole ettiğim biber (3 resim) çok geç kaldı. Şu an üstünde yetişmiş biberler var ama kızarır mı bilemem. Tekrar teşekkürler sayın bahcedenn
Taşlıbahçe
09-10-2015, 20:42
Alakır etlisi benim için en büyük süprizlerden biri oldu. Oldukça verimli. Gösterişli ve lezzetli meyveleri var.
Paylaşımınız için teşekkürler. Alakır Etlisi (Köpek Hayası) şu ana kadar geri dönüşlerden tam puan aldı. Bizim ikinci yılımız ve önümüzdeki yıl bahçemizin ana çeşitlerinin başında olacak gibi. Formu, etli yapısı Birnefestoprak'ın da belirttiği (http://www.agaclar.net/forum/surdurulebilir-dogal-tarim-bahceleri/34598-5.htm)gibi daha çok sosluk, kurutmalık havası veriyor ancak tadı mükemmel ve bu özelliğiyle taze tüketim için de çok uygun.
Sayın bahcedenn in Paylaştığı Peter biberi oldukça geç kaldı ama havalar izin verirse tohum alıp paylaşabilecegim.
Ana bahçemdeki Peter biberinde bir tane kızarmış. Kendimi garantiye aldım. Umarım çapraz toşlaşma olmamıştır.
blnturkek
26-10-2015, 15:45
emeğinize sağlık
Biber ve patlıcan fideleri ile başlıyalım. Bir hafta önce hepsi bahçeye dikildi. Biraz gelişince tekrar resim ekleyip paylaşımcılara teşekkür edeceğim.
Biberleri bu resimdeki hali ile mi diktiniz bahçeye?
Biberleri bu resimdeki hali ile mi diktiniz bahçeye?
Herhalde dikilmeden bir hafta kadar önce çekmiştim tesimlerini.
Patlıcana bitişik olanlar ilk dikildiğinde çıkmamış demre biberi. Diğerlerine göre kısa kaldılar.
Biberleri küçük viyollere ekmeli demekki. Ben domatesler gibi plastik bardaklara ekmiştim. İki ayın geçtiler ancak kökleri bardaktan anca gözüküyor.
Bu yıl 27 çeşit domates diktim. Bir aksilik olmaz ise en az yarısını paylaşıma açacağım.
Biberleri küçük viyollere ekmeli demekki. Ben domatesler gibi plastik bardaklara ekmiştim. İki ayın geçtiler ancak kökleri bardaktan anca gözüküyor.
Biberler sera ortamında büyüdüler. Patlıcanlar bir şekilde köklerini viyol un dışına attığı için daha çabuk gelişti. Sera bana ait olmadığı için çok yer işgal etmek istemedim bu yüzden küçük viyollere diktim. Bardağa dikilmiş olsalar sera ortamında çok daha güçlü gelişirlerdi. Aynı serada poşette dikilmiş biberler çok daha iyi gelişmişti.
Mollaköy Kavunu / Taşlıbahçe (http://www.agaclar.net/forum/1414010-post15.htm)
Mollaköy Kavunu (http://www.agaclar.net/forum/1333134-post6.htm)
Komşunun tavukları bütün yapraklarını yemişti ama geri geldi ve meyvesini verdi.
Vorlon Domatesi / Birnefestoprak Vorlon Domatesi (http://www.agaclar.net/forum/1426424-post13.htm)
Çeri domateslerinden sonra ilk kızaran domates oldu. Tohumunu bile almaya başladım.
"Blue Beauty" Domatesi /Bahcedenn "Blue Beauty" Domatesi (http://www.agaclar.net/forum/1415607-post6.htm)
Yakın çekim istenmişti sanki.
Dolmalık Kabak / Andora Dolmalık Kabak (http://www.agaclar.net/forum/1316932-post14.htm)
Bir önceki paylaşımdan. Oldukça verimli ve lezzetli.
"Candy Mountain" tatlı mısırı. Bu yılki mısır denemem. Tohumunu paylaşacağım. Oldukça erkenci ve lezzetli.
Tohumluk için ayırdıgım üç kök Cirgalan biberinden ikisi üsteki gibi kısa küt biberler veriyor. Resimde altdaki biberler üçüncü bibere ait. Bu tür için bu normalmi?
Yaprağı için diktiğim karalahana alabaş çıktı(İstanbul tohum isim karadeniz). Ben bu kadar büyük olanını görmemiştim. Bir kaç gün önce merak edip tadına baktım. Onca sıcak günlere ragmen hiç bir acılık yoktu.
Bursa Dag Köyü biberi / Birnefestoprak (http://www.agaclar.net/forum/1411797-post2.htm) Bursa Dag Köyü biberi (http://www.agaclar.net/forum/1205070-post130.htm)
Kosova domatesi kızarmamakta direniyor.
Sakarya da köyden temin ettiğim bir çeri domatesi. Alt kısımda düzgün tek dal, üstlerde ise karışık çok dallı salkımları var. Çok erken kızarmaya başlıyorlar ama canlı kırmızı rengi almaları oldukça uzun sürdü. Tadı tam olgun olduklarında oldukça iyi.
624176
birnefestoprak
06-08-2016, 20:41
Bunun meyvelerini hasat edince yakından bir resim çekebilirseniz çok sevinirim.
Bursa Dag Köyü biberi (Teşekkürler sayın Birnefestoprak).
"Pink Passion" domatesi toplamda kızaran domates sayısıyla çeri domatesleri hariç en erkenci domates oldu.
Bu ikisi tohum için izole edildi. Bir tanesi diğerinden farklı olarak yukarı bakan meyveler veriyor ama siz bunu gözlemlediginizi belirtmiştiniz sanırım.
Bunun meyvelerini hasat edince yakından bir resim çekebilirseniz çok sevinirim.
Her ikiside Mollaköy kavunu olabilirmi?
İlk resimdeki için son bir aydır birkaç güne olur beklentisindeyim.
Emcelli Biberi / Sdurul Emcelli Biberi (http://www.agaclar.net/forum/1412822-post9.htm)
Thai acı biberi / buz45 (http://www.agaclar.net/forum/1419099-post4.htm)
Thai acı biberi (http://www.agaclar.net/forum/1149938-post11.htm)
Tekrardan Bursa dağ köyü
Yukarı bakan (sagda) biraz daha düzgün ama kısa meyveleri var.
Halep Karası patlıcanı / Kerkenez (http://www.agaclar.net/forum/1419830-post6.htm)
Halep Karası patlıcanı (http://www.agaclar.net/forum/1314531-post5.htm)
Kuşlar da tadına bakmış.
birnefestoprak
21-09-2016, 05:17
Biberlerde her iki meyve türünde de bir anormallik gözükmüyor. Yukarıbakan'ın da aynı bitki üstündeki bütün meyveleri yukarı bakmıyor (bende de bu durum söz konusuydu; yan dallar başka bitkiye ait değilse sizde de aynı durum gözüküyor).
Kavunu da Mollaköy olarak mı ekmiştiniz? Olgunlukta renginin dönmesi gerek. Sn Taşlıbahçe resmini paylaşmıştı. Sizdekinin meyve yapısı doğru gözüküyor.
Evet mollaköy olarak dikmiştim.
İkinci resimde biberleri ayırdım.
Kellogg´s domatesi / Birnefestoprak Kellogg´s domatesi (http://www.agaclar.net/forum/1419523-post9.htm)
Hep denemek istemiştim bu yıl nasip oldu. Bütün övgüleri hak ediyor.
Salatalık /Sakagun Salatalık (http://www.agaclar.net/forum/1412896-post3.htm)
Verimli ve sağlıklı bir tür.
Arı Otu / SDurul (http://www.agaclar.net/forum/1312662-post9.htm) Arı Otu
Geçen yılkı etkinlikten. Sorunsuz kolay büyüyen bir çiçek.
Pınarhisar Domatesi /Kerkenez Pınarhisar Domatesi (http://www.agaclar.net/forum/1419615-post2.htm)
Küçük- orta büyüklükte çok lezzetli kusursuz meyveleri var.
Pembe Avşa / Rana58 Pembe Avşa (http://www.agaclar.net/forum/1419579-post11.htm)
Küçük-orta büyüklükte çok lezzetli kusursuz meyveleri var.
Urfa Biberi / Dagsa Reklam Urfa Biberi (http://www.agaclar.net/forum/1427391-post7.htm)
Çekirdek kısmı çıkarılırsa et kısmı o kadarda acı deyil.
Çok gösterişli meyveleri var.
Dester Domatesi / Birnefestoprak Dester Domatesi (http://www.agaclar.net/forum/1414093-post6.htm)
İki kökten toplamda 4 domates aldım. Çok lezzetli.
Pırlanta Patlıcanı / Oz26 Pırlanta Patlıcanı (http://www.agaclar.net/forum/1429491-post17.htm)
Büyüklü küçüklü gösterişli meyveleri var.
Benim gibi acıyı seviyorsunuz, baktım da hemen hemen aynı biberleri ekmişiz.
Emcelliler hafif acılıkları ile pek güzel, dolmalık biber olarak kullanabilirsiniz, yakışıyor.
Tai ler (veya benim tai sandıklarım) çok acı, boyları serçe parmağı kadar, yaklaşık 5-6 cm. civarında ve düz. Döküm oldukça fazla, boy duruş ve verimlerine bakınca süs biberi havası var. Ancak acısı gerçekten fazla.
Bursa dağ köyü biberi orta acılıkta ve tailerden daha iriler.
Acı seviyorsanız habanero da deneyin seneye, o da çok acı, daha irice, yemesi aroması oldukça güzel.
Loxton Lass cüce domatesi (Dwarf Tomato Project (http://www.dwarftomatoproject.net/))
Boyu bir metreyi geçmeyen compact bir bitki yapısı var. Oldukça verimli ve iri meyveleri var. Lezzeti orta-iyi. Büyük saksılarda balkonda yetiştirilebilir.
Acı biberleri (az acı olanları ) yemeklerde seviyorum. Acı biberleri daha çok eşim için ve tohum dağıtımına katkım olsun diye dikiyorum. Bu yıl denediğimiz biberlerin hepsi eşimden geçerli not aldı.
Benim gibi acıyı seviyorsunuz, baktım da hemen hemen aynı biberleri ekmişiz.
Emcelliler hafif acılıkları ile pek güzel, dolmalık biber olarak kullanabilirsiniz, yakışıyor.
Tai ler (veya benim tai sandıklarım) çok acı, boyları serçe parmağı kadar, yaklaşık 5-6 cm. civarında ve düz. Döküm oldukça fazla, boy duruş ve verimlerine bakınca süs biberi havası var. Ancak acısı gerçekten fazla.
Bursa dağ köyü biberi orta acılıkta ve tailerden daha iriler.
Acı seviyorsanız habanero da deneyin seneye, o da çok acı, daha irice, yemesi aroması oldukça güzel.
MeyveliTepe
21-09-2016, 15:17
Tai acı biber dedikleriniz sanırım sn.buz45'den geldi. Buz45 de bir önceki etkinlikte Bahcedenn'den almıştı. Bahcedenn de ondan önceki etkinlikte "thai" biber olarak benden almıştı.
Bu biberin ilk orijinal kökeni "thai dragon" olarak uzak doğudur. Fakat bu biberi bir hibrid olan thai dragondan 4-5 yıllık bir süreç içinde seleksiyon ile ıslah etmiştim.
Seleksiyon sürecinde (özellikle 2. ve 3. yıllarda) o kadar çok farklı biber ortaya çıktı ki, tohumluk seçimimi hep yukarı bakan, meyve büyüklüklükleri 7-9 santim arasında değişen, bitkisi çok kuvvetli gelişen ve acılığı en yüksek bitkilerden yaptım. Dördüncü seneden sonra yaptığım seçimler doğrultusunda stabil kaldı ve artık açınım göstermedi.
Sonuçta ortaya çıkan biber, çok verimli, çok acı ancak bu gibi çok acı biberlerde pek görülmeyen lezzette, acılığı da diğer biberlerden farklı bir biber oldu. İlk hibrid biberin adı thai dragon olması sebebiyle "Thai" olarak paylaşıma sunmuştum (keşke başka bir isim verseydim). Bu izahatları ilk paylaşımda vermiştim (http://www.agaclar.net/forum/1149938-post11.htm), sonra tekrar paylaşıma sunarken bahcedenn de verdi (http://www.agaclar.net/forum/1311964-post6.htm). Fakat bu gün, üstelik de bu kadar kısa bir zamanda uzak doğu kökenli tai biberine dönüşmüş olması üzücü.
@ MeyveliTepe, bendeki thai biberler aynen verdiğiniz ilk linkteki kardeşlerine benziyor. Biber gerçekten acı ancak bir oturuşta altı yedi tane yiyebiliyorum ki bu da biberin az acı olmasından değil sanırım benden kaynaklanıyor :) Bu arada neye üzüldüğünüzü anlayamadım.
MeyveliTepe
21-09-2016, 17:04
@ MeyveliTepe, bendeki thai biberler aynen verdiğiniz ilk linkteki kardeşlerine benziyor. Biber gerçekten acı ancak bir oturuşta altı yedi tane yiyebiliyorum ki bu da biberin az acı olmasından değil sanırım benden kaynaklanıyor :) Bu arada neye üzüldüğünüzü anlayamadım.
Üzücü diye nitelendirdiğim şey, 4 yıllık emek sonucunda ortaya çıkmış ve ne olduğu kaybolmadan takip edilmesi gereken bir çeşidin ne olduğu belirsiz bir çeşit durumuna düşmüş olması.
Siz benden veya bahcedenn'den böyle bir tohum almamışsınız, geçen sene buz45'den almışsınız. Yetiştirdiğiniz o mudur bilmiyorum, şayet oysa ve rengi kırmızıya dönmüş 6-7 biberi bir defada yiyebiliyorsanız muhtemelen bir bhut jolokia'yı, hatta scorpion trinidat'ı da yüzünüzü buruşturmadan rahatlıkla yiyebiliyor olmalısınız.
Bu arada, çok benzer görüntüye sahip, yine biberleri yukarı bakan ama tamamen farklı lezzetlerde onlaca farklı biber çeşidi olduğunu söylemeliyim.
Doğrusu, ben bu biberden tek bir küçük ısırık dahi yiyemem. Biz genellikle 15-20 biberi bir kilo tatlı biberle karıştırarak çok acı sos yaparak değerlendiriyoruz :)
Bahsettiğim biberler @buz45 in thai leri evet. Ancak ben yeşilken yedim. Yeşilken 25.000 kızarınca 100 bin olmuyordur herhalde di mi acılığı? Kızarsınlar onu da kontrol edelim. Nasip olursa bu yıl paylaşın seneye onun da tadına bakalım:)
Yanlışlıkla ismini yanlış yazmışım düzelttim. Benim burda amacım bana doğrudan tohumu ulaştıran paylaşımcıya teşekkür etmek. Paylaşıma açtığımda çeşidin tarihçesini vermem gerekir ve bunu en iyi şekilde yapmaya çalışıyorum. İki adet tohumluk ve ana bahçede 4 olmak üzere toplamda 6 kök dikildi ve hepsi birbirinin aynı. Sizin biberinizden bir deyişim olduğunu sanmam.
Ben cesaret edip yiyemedim ama eşim oldukça acı olduğunu söyledi.
MeyveliTepe
22-09-2016, 00:18
Yanlışlıkla ismini yanlış yazmışım düzelttim. Benim burda amacım bana doğrudan tohumu ulaştıran paylaşımcıya teşekkür etmek. Paylaşıma açtığımda çeşidin tarihçesini vermem gerekir ve bunu en iyi şekilde yapmaya çalışıyorum. İki adet tohumluk ve ana bahçede 4 olmak üzere toplamda 6 kök dikildi ve hepsi birbirinin aynı. Sizin biberinizden bir deyişim olduğunu sanmam.
Ben cesaret edip yiyemedim ama eşim oldukça acı olduğunu söyledi.
Bunda sizin bir kusurunuz yok. Belki bizim bir eksiğimiz. Yıllık etkinlik katalogları hazırlanırken bu gibi tohumların ilk kökenlerinin, varsa hikayelerinin ve isimlerinin devamlılığını sağlayacak bir düzenlemeyi düşünmeliydik.
Not: Bu biber öylece yemek için değil zaten, seyreltilerek acı sosta kullanılır.
birnefestoprak
22-09-2016, 01:42
Bu konu çok önemli. Öneriler kısmında şöyle yazmışım: http://www.agaclar.net/forum/1440571-post11.htm. 2017 için uygulanabilirse çok faydası olur. Aksi durumda, yıllar geçtikçe toparlamakta zorlanırız.
Bunda sizin bir kusurunuz yok. Belki bizim bir eksiğimiz. Yıllık etkinlik katalogları hazırlanırken bu gibi tohumların ilk kökenlerinin, varsa hikayelerinin ve isimlerinin devamlılığını sağlayacak bir düzenlemeyi düşünmeliydik.
Not: Bu biber öylece yemek için değil zaten, seyreltilerek acı sosta kullanılır.
Konu önemli ancak yapılabilecekler kısıtlı, bu sebeple düzenli bir organizasyon ve bunu yürütmek için de aşk ve şevk lazım.
Organizasyon için öncelikle bilgilendirme; forumun farklı yerlerinde bulunsa da, bahse konu tohumlar hakkında ayrıntılı bilgi, izolasyon mesafeleri, koruma vs. Daha sonra kişilerin tespiti; gönüllülerin ayarlanması, tohum paylaştırılmasının yapılması, arada yoklama-zorlama :) ve en sonunda da sınav.
Kendi adıma; öncelik domates ve biber olmak üzre, deneyerek azaltarak seçeceğim çeşitleri sürekli yetiştirmek isterim. Bahçe ve ben bu kadar çeşit için izolasyona teknik olarak uygun değiliz. Benim gibi çoğu arkadaşın da istesek te yetiştireceğimiz ürünlerde bunu uygulamaya elverişli olmadığımızı düşünüyorum. Beğendiğim çeşitlerin devamlılığını sağlamak ve bozulmalarını engelleyebilmek için her yıla ait tohumları ayrı tutuyorum. Bozulma olduğunda bir önceki yıla dönerek bu sorunu engelleyeceğimi sanıyorum.
Ancak forumda kısmen yapılan ve daha bilinçli yapılacağına inandığım bu güzel çalışmaya ben de katkıda bulunmak isterim. Şöyle olabilir eğer uygunsa; bana iki çeşit domates ve bir çeşit (biri saksılık olursa iki çeşit) biber zimmetlersiniz, ben sürekli onlarla izolasyona kesin uyacak şekilde, kendi bahçemde, komşu bahçede, uzak bahçede vs. bir şekilde hallederim.
Bu vesile ile, tohum paylaşan, vesile olan, aldığı tohumla uğraşıp bir şeyler yapan ve işlemi gerçekleştirip geliştiren herkese teşekkür ediyorum.
birnefestoprak
22-09-2016, 15:08
Diğerleri olmasa bile en azından ilk tohum kaynağı ve tohumu en son gönderen kişinin kim olduğu belirtilmeli. Geriye dönük bütün aşamaları takip etmek yıllar geçtikçe zorlaşabilir.
Çaprazlanmayla ilgili en önemli sorun, elimizde herhangi başka bir ticari ya da amatör üretici kaynağı bulunmayan yerli tohumlardan kaynaklanır. Burda dağıtılan yabancı tohumların çoğunun mutlaka bir kaynağını buluruz. En kritik durumda olan tohumlar yerli kabaklar, kavunlar ve karpuzlar.
Kabaklarda da çoğunlukla onlar dağıtıldığı için kendi içinde pepolar, maximalar, moschatalar. Örneğin aynı anda iki pepo (yemeklik kabak) yan yana yetiştiriliyorsa, izolasyon gerekir. Bir pepo ve bir maxima (ör. Adapazarı Kabağı) yan yana yetiştiriliyorsa, burda izolasyona gerek yok (ikisi arasında çok çok nadir çapraz tozlaşmanın söz konusu olduğu durumların varlığını bir kaynakta okumuştum).
Domates ve biberler ise görece az risk taşıyor. Örneğin yan yana yetiştirilen 100 domates çeşitli bir populasyonda çapraz tozlaşmanın %5'e kadar çıktığı biliniyor; oldukça düşük bir oran. Aynı şeyi kabak için yapsanız, ardını alamazsınız. Biberlerde de acı biberlerin çiçek yapılarından dolayı, kendi aralarında, tatlı olanlara göre daha çok çaprazlanmaya uğradığı biliniyor.
ANATOHUM Projesi için gönderdiğim tohumların özellikle kabak, kavun ve karpuzlara ait olanlarının, önce proje gönüllülerinin elinden geçmelerinin ana nedeni tozlaşma konusu. Beni kontrol edecek kimse olmadığına göre, bir sorun olup olmadığını anlamamın çok yolu yok. Tohum, saflığı bozularak dağılacağına biraz geç dağılsın.
Ben bir izolasyon mesafesi tablosu hazırlayayım, bitince genel yazışmalara eklerim. Uygun görürseniz kullanırsınız.
birnefestoprak
22-09-2016, 16:00
Mollaköy, size Taşlıbahçe'den mi gelmişti? Meyve yapısı ve dokusu itibariyle bir sorun gözükmüyor ama rengi dönmemiş.
Meyvelere bakınca biberlerde bir sorun görmüyorum. Soldakiler daha iri olmuş. O bitkinin meyvelerinin aşağı bakması ilginç tabii.
Evet mollaköy olarak dikmiştim.
İkinci resimde biberleri ayırdım.
Evet Taşlıbahçe'den geldi.
Mollaköy, size Taşlıbahçe'den mi gelmişti? Meyve yapısı ve dokusu itibariyle bir sorun gözükmüyor ama rengi dönmemiş.
Meyvelere bakınca biberlerde bir sorun görmüyorum. Soldakiler daha iri olmuş. O bitkinin meyvelerinin aşağı bakması ilginç tabii.
Taşlıbahçe
22-09-2016, 17:33
Mollaköy, size Taşlıbahçe'den mi gelmişti? Meyve yapısı ve dokusu itibariyle bir sorun gözükmüyor ama rengi dönmemiş.
Meyvelere bakınca biberlerde bir sorun görmüyorum. Soldakiler daha iri olmuş. O bitkinin meyvelerinin aşağı bakması ilginç tabii.
Meyveler "Mollaköy"e ait, katılıyorum. Bu yıl bendekilerin rengi olgunlaşma sırasında yine beklenildiği gibi döndü. Ama her biri aynı göz alıcı renkleri almadı.
birnefestoprak
22-09-2016, 17:39
Aynı bitki üstünde farklı meyvelerde farklı renk alaşımları mı oldu?
Meyveler "Mollaköy"e ait, katılıyorum. Bu yıl bendekilerin rengi olgunlaşma sırasında yine beklenildiği gibi döndü. Ama her biri aynı göz alıcı renkleri almadı.
Taşlıbahçe
22-09-2016, 21:21
Aynı bitki üstünde farklı meyvelerde farklı renk alaşımları mı oldu?
Yan yana ekildiklerinden hangi meyvenin hangi bitkiye ait olduğu belli değildi. Şu an geçti, kontrol edemem.
Cırgalan Biberi / Pares (http://www.agaclar.net/forum/1415343-post5.htm)
Cırgalan Biberi (http://www.agaclar.net/forum/1321645-post19.htm)
Saksıda idi soğuktan etkilenmesinler diye içeri aldım. Aslında şimdiye kızarırlardı ama saksıdaki üç kökten birinin meyveleri (http://www.agaclar.net/forum/1475209-post35.htm)diğerlerinden sanki biraz farklıydı bende farklı olanı kesip kalanların üzerlerindeki bütün meyve ve çiçekleri kopardım.
İnternette bu mani ye denk geldim
“Cirgalan dedikleri, / Aci biber yedikleri / Pek hosuma gidiyor, / Viyy viyy dedikleri."
Muğla Yılanı / Birnefestoprak (http://www.agaclar.net/forum/1421513-post11.htm) / Mugla Yılanı (http://www.agaclar.net/forum/1002101-post315.htm)
Biraz geç kaldılar. Soguklardan etkilenmezler umarım. Yesek mi tohuma mı bıraksak bilemedim.
Bugun bir sera da Sdurul, Heyyamola ve benim tarafımdan paylaşılmış antep biberini gördüm. Yanlız yetişkin olanlar marketlerde satılan iri California biberleri kadardı. Benim geçen yıl kendi yetiştirdiklerim kandil biberi büyüklüğünde idi. Biberler çok büyük saksılarda toprak torf karışımında ve seranın her daim açık kapısının yanındaydılar. Tohumları Antep den gelen tek bir biberden almışlar. Büyük ihtimal bu Antep biberinin özel bir soyu.
Tohumdan yetiştirdiğim patates fidelerim dikime nerdeyse hazır
birnefestoprak
12-05-2017, 22:03
Hangi cesit bu? Tohumdan yetistirmek zordur, cinlenme orani da cok dusuk oluyor. Buyuk ihtimalle butun fideler ayni sonucu vermeyecek ama gelismeleri yazarsaniz sevinirim.
Tohumdan yetiştirdiğim patates fidelerim dikime nerdeyse hazır
Eski pateteslerden ise nerede ise kalmamış bir tür. Ben bulmayı başaramadım. Kolay gelsin.
Malesef yerli tohum bulamadım. Genelde karışık satılıyorlar ama ismi ile satılan türlerde var. Bazı ismi ile satılan türler büyük oranda aynı çeşit meyve veriyor. Resimde bardak içinde dikilmiş chaposa patatesi böyle bir tür. Patates tohumlarını stabil hale getirmek ( dihibridize etmek ) domatese göre çok daha zormuş. Her şey yolunda giderse bolca tohum, belki birazda yumru paylaşabileceğim. Çimlenme oranı tohum kaynagına göre çok farklılıklar gösteriyor.
20 kadar Comfrey tohumundan sadece ikisi çimlendi ama gelişimleri sorunsuz oldu.
Şeker otunda (stevia) çimlenmede sıkıntı yok ama sadece ikisini yaşatabildim.
Lonicera
16-05-2017, 17:10
Ellerinize sağlık, çok güzel görünüyorlar. Comfreyleri saksıda mı yetiştireceksiniz, yoksa bahçeye mi alacaksınız? Saksıda olacaksa aman sulamaya dikkat, kök çürüklüğüne çok çabuk yakalanıyor bilginiz olsun. Tohumunun çimlenmesi de çok düzensiz oluyordu ama bu kadar düşük yüzde beklemiyordum doğrusu.
Stevialar da dipdiri maaşallah.
Comfrey (karakafes otu) leri toprağa ekeceğim ama önce tavuklardan korunaklı bir yer oluşturmam gerek.
BarışByrmç
19-05-2017, 05:05
Bu konularda tecrübem yok. 18.05. 2017 perşembe domates belgeseli vardı, izleyen olmustur.kocaman tarladaki domateslerin dibine bildiğimiz saman koydular.güneş ışıklarını domateslere yansıtmak, ot çıkmasını engellemek ve sıcak tutmak için. Ve belli bir süre sonra sulamadıklarını söylediler, bu yüzden domatesin kökleri 2 metre kadar toprak altına inebilirmiş. . Herkese kolay gelsin, eğer o belgeseli izlemenizi tavsiye ederim. Teşekkürler ( yanlış konu içine yazdıysam, kusuruma bakmayın, sayfanın başında domatesler harika gözüküyordu )
Bu konularda tecrübem yok. 18.05. 2017 perşembe domates belgeseli vardı, izleyen olmustur.kocaman tarladaki domateslerin dibine bildiğimiz saman koydular.güneş ışıklarını domateslere yansıtmak, ot çıkmasını engellemek ve sıcak tutmak için. Ve belli bir süre sonra sulamadıklarını söylediler, bu yüzden domatesin kökleri 2 metre kadar toprak altına inebilirmiş. . Herkese kolay gelsin, eğer o belgeseli izlemenizi tavsiye ederim. Teşekkürler ( yanlış konu içine yazdıysam, kusuruma bakmayın, sayfanın başında domatesler harika gözüküyordu )
Ben bu harika belgeseli iki kez izledim.
Fidanlıkta bol kuru ot ve kocaman bir balya saman var..meyveye yatsınlar, altlarına saman döşeyeceğim..sulamayı belli bir süreden sonra kesmenin denemesini de yapacağım..belki seneye beni damlama telaşından kurtarır.
http://www.trtbelgesel.net.tr/tr/main/programlar/belgeseller/8/domatesin-zaferi/609#lg=1&slide=0
Tohumdan yetiştirdiğim ilk parti patates fidelerini (bir araba kadar) iki gün önce diktim. Biraz geç kalmışım. Kol atmaya başlamadan dikilmesi tavsiye ediliyor. İkinci resimde görüldüğü üzere kol atmaya başlamışlar.
Sayın Meyvelitepe'nin tohumunu paylaştığı Gojiberiler 3. yıllarında ilk çiçeklerini açtı.
Dayanamadım tohumdan yetiştirdiğim patateslerden birini söktüm.
Çok erken olmuş ama gelişimleri güzel.
Yumru olarak ektiğim patatesleri geçen hafta yemeğe başladık.
Sn. Atılgan;
Tohumdan yetiştirdiğiniz patetes yumrularını mümkün olduğu kadar büyüdükten sonra gelecek yıl ekmeniz gerekiyor. Bu şekilde o yumrular yenecek büyüklükte patetesler verecek. Eski patetesler tohum verirken şimdiki pateteslerde pek tohum verme durumu yok. Ekmiş olduğum kırmızı patetesler çiçek açtılar. Ancak onlar da büyük ihtimalle tohum vermeyecek. Belki benim su verme durumum yeterli gelmediği için de olabilir bu durum.
Benimkilerde de çiçekler tutmadan dökülüyor gibi. Aşırı sıcaklardan olabilir. Ekim için biraz geç kaldım sanki. Bolca suluyorum havalar biraz serinleyince umarım işler deyişir. Yumru olarak Yukon Gold dikmiştim. Çok memnun kaldım. Hastalık böcek de olmadı.
Sn. Atılgan;
Tohumdan yetiştirdiğiniz patetes yumrularını mümkün olduğu kadar büyüdükten sonra gelecek yıl ekmeniz gerekiyor. Bu şekilde o yumrular yenecek büyüklükte patetesler verecek. Eski patetesler tohum verirken şimdiki pateteslerde pek tohum verme durumu yok. Ekmiş olduğum kırmızı patetesler çiçek açtılar. Ancak onlar da büyük ihtimalle tohum vermeyecek. Belki benim su verme durumum yeterli gelmediği için de olabilir bu durum.
birnefestoprak
24-07-2017, 01:30
Yukon Gold çok iyi çeşittir de yumruları nerden buldunuz?
Benimkilerde de çiçekler tutmadan dökülüyor gibi. Aşırı sıcaklardan olabilir. Ekim için biraz geç kaldım sanki. Bolca suluyorum havalar biraz serinleyince umarım işler deyişir. Yumru olarak Yukon Gold dikmiştim. Çok memnun kaldım. Hastalık böcek de olmadı.
Bir arkadaşım Almanya dan tohumluk patates olarak getirmişti.
Doğu bloku ülkelerinden gelen Piton adlı biber bizim çarliston un kopyesi gibi. Büyük bir ihtimal yanlış tohum gönderdiler çünki piton anlatıldığı üzere oldukça uzun boğumlu ve kıvrık olmalıydı. Benim için artısı meyve renginin sarı değilde yeşil oluşu yanlız çarlistona göre daha iri ve kızardığında oldukça etli. Bu yıl aldığım tohumları seneye tekrar dikip hybrid olup olmadığına bakacağım.
Acı salkım süs biberi. Böylesi verimli bir biber görmemiştim.
Oldukça da acı.
Teşekkürler sayın heyyamola (http://www.agaclar.net/forum/1323023-post39.htm)
Greek pepperoncini.
Yunan lokantalarında verilen turşusunu çok severdim. Özel bir yapılış şekli varmı diye araştıracağım.
Teşekkürler sayın bahcedenn
Geçen yıl etkinlik dışı farklı bir kaynaktan edinmiştim. Resimlerinide paylaşmıştım. Etkinlikte paylaşılan acı antep biberinin biraz daha iri bir türü.
Nedense ben ekince çokda büyük olmadılar.
Yerli Afyon patlıcanı. Henüz tadına bakamadık ama ilk olgunlaşan oldu.
Teşekkürler sayın muda
Comfrey ler çiçek açtı. Karpuzun çeşidi Moonbeam. Sarı etli yeni bir tür. Dr. Alan Kapuler tarafından Yellow Doll hybrid çeşidinden dihybridize edilmiş. Erkenci ve gece soguklarına kısmen dayanıklı.
Resulgur
31-07-2017, 00:13
Şeker otu oldukça büyüdü
Sn. Atilgan maşallah ürünleriniz bereketli olsun. Şeker otunun tadına baktınız mı , şeker oranı ne derecede ?
Kurutup kullanma fırsatınız oldu mu .. Şeker oranı çok az geldi bize ;)
birnefestoprak
31-07-2017, 01:16
Early Moonbeam, çok iyi bir çeşit. Oldukça erkencidir. Burda sonbaharda ekiyorum.
Comfrey ler çiçek açtı. Karpuzun çeşidi Moonbeam. Sarı etli yeni bir tür. Dr. Alan Kapuler tarafından Yellow Doll hybrid çeşidinden dihybridize edilmiş. Erkenci ve gece soguklarına kısmen dayanıklı.
birnefestoprak
31-07-2017, 01:18
Hem erkenci, hem de benim gözlemime göre kuraklık dayanımı çok iyi. İlerde yapılacak bir ıslah için bu özelliği kullanılabilir.
Yerli Afyon patlıcanı. Henüz tadına bakamadık ama ilk olgunlaşan oldu.
Teşekkürler sayın muda
Yeşil yaprakları doğrudan yendiğinde çok tatlı ama tatlandırıcı olarak denemedik. Ben bir iki yaprak kurutup size geri dönerim.
Sn. Atilgan maşallah ürünleriniz bereketli olsun. Şeker otunun tadına baktınız mı , şeker oranı ne derecede ?
Kurutup kullanma fırsatınız oldu mu .. Şeker oranı çok az geldi bize ;)
Lonicera
31-07-2017, 12:25
Yeşil yaprakları doğrudan yendiğinde çok tatlı ama tatlandırıcı olarak denemedik. Ben bir iki yaprak kurutup size geri dönerim.
Hiç denemeyin bence. Kurutulunca tat çok ama çok azalıyor, yok gibi bir şey. Tatlandırabilmek için çok miktarda kullanmak gerekiyor. Piyasadaki stevia kurusu bizimkiler gibi gölgede kurutularak değil de çok farklı işlemlerden geçerek elde ediliyormuş. Ben bir büyük fincan çay için neredeyse bir çay bardağı kurusunu blenderden çekip küçük kese içerisine koyduktan sonra çay içine atıp tatlandırabilmiştim.
Yukon Gold ların son hasadı süperdi. Anlaşılan diğer hasatları çok erken yapmışım. Neyse tecrübe ile öğreniyoruz.
3 haftadan fazladır bahçeden uzağım. Sağolsun arkadaşlar yardımcı oluyor.
Salkım süs biberler (http://www.agaclar.net/forum/1323023-post39.htm) kızarmış.
Bahçenin en büyüğü. 710 gram. Afyon Yerli domatesi. Teşekkürler sayın Muda (http://www.agaclar.net/forum/1484696-post5.htm)
ı
Sayın bahcedenn in 2014-2015 etkinliğinde paylaşmış olduğu greek pepperoni ve golden greek pepperoni biberlerinde bir karışma olmuş sanki. Turuncu renkli olan oldukça acı.
Sarı karpuz "Moonbeam". Soğuk bir dilimi meyveli dondurma gibi.
"Bozeman" karpuzu biraz küçük kaldı.
Karpuzlarda hiç bir izolasyon önlemi almadığım için tohumlarını paylaşamıyacağım. Aynı türden karpuzlarda farklı çekirdek renkleri oluşmuş. Buyük olasılıkla çapraz toşlaşma gerçekleşti. Hibritleşme olduğuna emin olursam farklı bir etkinlikte paylaşıma koyabilirim.
Balık biberi oldukça verimli oldu
Teşekkürler sayın kerkenez (http://www.agaclar.net/forum/1486295-post11.htm) ve sayin bahcedenn (http://www.agaclar.net/forum/1491066-post22.htm)
Stocky Red Roaster benzerlerinin aksine güneş yanmasından etkilenmedi.
Teşekkürler sayın birnefestoprak (http://www.agaclar.net/forum/1487848-post7.htm).
Bolca "Blue Beauty" tohumu alındı. Tekrardan teşekkürler sayın bahcedenn (http://www.agaclar.net/forum/1415607-post6.htm)
Tohumdan ektiğim patatesleri bugün topladım. Patatesler ufak ama seneye dikim için bir çoğu uygun. Beklediğim gibi renk cümbüşü oldu. İlk üçünün tadına baktım. Tatlı patates, kestane ve normal patates karışımı mükemmel bir tat.
658683
658684
658685
658686
Bunlarda tohumdan ekilen adı belli ticari tohumlar. Mevsim biraz daha uzun olsa yemeklik patates boyutlarına ulaşırlardı diye düşünüyorum. Tatları ahım şahım deyil ama verimli oldukları için birde yumrudan dikmeye değer diye düşünüyorum. Ayrıca patates bekledikçe içindeki nişasta şekere dönüştüğü için tadı zamanla gelişiyor.
658687
658688
658689
660105
660106
İspir kuru fasülyesini hasat ettik. Seneye daha çok dikebilecegiz. Teşekkürler sayın İsmail Kuzucu.
Musa Gündoğan
31-10-2017, 06:48
sayın atılgan
bahçenizi ve sayfanızı keyifle takip ediyorum. özellikle çeşit yetiştirmede göstermiş olduğunuz başarı beni heyecanlandırıyor. özellikle bunca çeşiti ankara da yetiştirmeniz çok güzel.
Sera içinde kuşkonmazlar filizlenmiş.
Bolca "Blue Beauty" tohumu alındı. Tekrardan teşekkürler sayın bahcedenn (http://www.agaclar.net/forum/1415607-post6.htm)
Bu domatese bayıldım. maşallah. Tohum varsa talibim.
malesef tohum paylaşımını kaçırdınız.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2024, Jelsoft Enterprises Ltd.