View Full Version : Muda / Tohum paylaşım sonrası ( Afyonkarahisar )
Tohum Paylaşım Etkinliğinden gelen tohumların gelişimini bu başlık altında, gecikmeli de olsa elimden geldiğince paylaşmaya çalışacağım.
Elimden geldiği kadar çimlendirmeye ekmeye çalıştım. Halen ekemediklerim var. Hava durumu nedeni ile bir kısım tohumları geç ektim. Ancak ona rağmen yağan yağmur ve dolulardan dolayı çıkan fide ve tohumlarım oldukça fazla hasar gördüler. Kalıcı yerlerine ektiğim fideler yağan dolulardan filizleri, yaprakları kırıldı. Bir kısmı ise aşırı yağışların toprağı taşıması nedeni ile ektiğim tohumlar gibi üzerleri toprak, kum ile kaplandı. Yağmurlar halen yağmaya devam ediyor.
Tohum Listesi:
Sarımsak Otu / rana58
Afrika zambağı / rana58
Urla Bamyası / guppy
Arşın börülce sanırım ekstra göndermiş / guppy
Kabuksuz Kabak Çekirdeği / ozencan43
Domatesler
Turkey (Heybetli) / Anatohum 2014
Turkish Striped Monastry / birnefestoprak
Çorum Kırmızısı / birnefestoprak
Halep Karası / birnefestoprak
Green Sprouting Calabrese / birnefestoprak
Mehmetin Tatlı Türk Biberi / birnefestoprak
Göbekli Çığırtkan / birnefestoprak
Pul biberlik Maraşı / birnefestoprak
Somanın Kaderi / birnefestoprak
Peter Pepper Chilli Willy / bahcedenn
Gül Biberi / bahçeden
Kandil Dolma Biberi / bahcedenn
Jimmy Nardelio İtalian Pepper / bahcedenn
Hungarian Hot Wax / bahcedenn
Mazamort Üçburun Köy / bahcedenn
Georgesco Chocolate / bahcedenn
Boşnak / bahcedenn
Alibaba Karpuz / bahcedenn
Osh Kırgizia / bahcedenn
Sasha's Altai / bahcedenn
Black Vernissage / bahcedenn
Japanese Black Trifele / bahçeden
Russo Scilian Togetta / bahçeden
Russian Cossack / bahcedenn
Kalıcı Ispanak / bahcedenn
Yeşil çizgili Düvelek Kavunu / bahcedenn
Marina Di Chioggia Bal Kabağı / bahcedenn
Malabar Ispanağı (Kırmızı) / bahcedenn
Cıbrıka Çıbrıtsa / bahcedenn
Haseki Küpesi / bahcedenn
Dolmalık Biber / İsmail Kuzucu
Sarı Dolmalık / İsmail Kuzucu
Siyah Macar / İsmail Kuzucu
Limon Kokulu Melissa / İsmail Kuzucu
Zinnia Çiçeği / İsmail Kuzucu
Çan Çiçeği / İsmail Kuzucu
Karpuzlar
Yerli Karpuz Tatarlı / Andora
Kırmızı Horoz İbiği / Andora
Heliotropium Arbarescans / Esin
Yer Açelyası / -Esin-
Kuş Gözü / -Esin-
Hazeran / -Esin-
Passiflora (Çarkıfelek) / Lonicera
Karaca Black Böğürtlen / Lonicera
Thunbergia alata / Lonicera
Lonicera fragrantissima / Lonicera
Hatay Dağ Kekiği / incirli
Amasya Taşova Çiçek Bamyası / incirli
Kırmızı Çiçekli Kardinal Sarmaşığı Tilki Mete
Çift Boğum Su Kabağı mete söylemez
Yerli Karpuz Doğsareklam
Kaknus/ Bolu fasulyesi
Pares / Spagetti Kabak
Alakır Etlisi domatesi /Taşlıbahçe
Hazeran / akçabardak
Yer açelyası / akçabardak
Keçi Memesi Domates / akçabardak
Penstemon Barbatos / akçabardak
Mor Katmerli Datura / Selçuk Boz
Latin çiçeği / Selçuk Boz
Nakkaş Sarmaşığı / Selçuk Boz
Büyük Çiçekli Sıklamen / Selçuk Boz
Lif Kabağı / Selçuk Boz
Kırmızı Civanperçemi / MeyveliTepe
Nikotin Çiçeği / MeyveliTepe
İspir Şeker Fasulye / MeyveliTepe
Yerli Küçük Boy / TCM
Yerli Orta Boy / TCM
Çarliston / TCM
Ayyıldız Karpuz / TCM
Kongo Karpuz / TCM
Kısa barbunya / TCM
Beyaz Barbunya / TCM
Lif Kabağı / Bezginkuh
Chia / Bezginkuh
Şenberber Fasulyesi / Heyyamola
Yabani Roka / Heyyamola
Bolivian Rainbow Biber / Heyyamola
Maydanoz yapraklı tere / Heyyamola
Yerli siyah ince uzun patlıcan / Heyyamola
Su kabağı / Heyyamola
Siyah dolma biber / Heyyamola
Turuncu Jalapeno Biber / Heyyamola
Kırmızı armut domates / Heyyamola
Kız gözü çiçeği / Heyyamola
Frenk Maydanozu / Heyyamola
Çengelköy Salatalık / Heyyamola
Şenberber Fasulyesi / Yağmur
Barbunya Bamya / nkutsay
Tepeköy Fasulyesi / Atilgan
Karanfil /SDurul
Hüsnüyusuf /SDurul
Pembe domates ( Sugören ) /Coskun4216
Kalıcı Ispanak /Coskun4216
Dolmalık tatlı mor biber /Sevoş
Spagetti Kabak /Sevoş
Tinda / Kadim http://www.agaclar.net/forum/sebzeler/36295.htm#post1347348
Kırmızı havuç / Kadim
Aşağı yukarı bütün biber çeşitlerini ekmiştim. Yağmurlar varken küçük te olsa kalıcı yerlerine dikmek için götürdüm. Bu resimdekilerden daha iyi durumdalardı. Maalesef yağan dolular geldiklerininden iki saat kadar sonra çoğunluğuna zarar verdi. Sağ kalanlar var ise yarın dikmeye çalışacağım.
İlginç olan çok az dört beş tane kadar domates dışında hepsinin biber çeşitleri olmasına rağmen aynı gün, hazırlamış olduğum torf, bahçeden alıp elemiş olduğum toprak ve yanmış gübre karışımı içine dikmeme, hepsi eşit şekilde sulanmalarına rağmen bazı biber çeşitlerinin çimlenmelerinin çok farklı olması.
559041
559042
559043
559044
559045
559046
559047
559048
Resulgur
25-06-2015, 23:57
Sayın Muda çok geçmiş olsun dert etmeyin yine ekersiniz sağlık olsun ..
Geçmiş olsun Sn Muda. Ne yazık ki hava şartları için yapabileceğimiz bir şey olmuyor. Haziran bitti, yaz göremedik bu yıl. En büyük korkumdu dolu, hala tehlike geçmiş değil diye düşünüyorum. Umarım en az zayiatla atlatırsınız.
Tilki Mete
30-06-2015, 00:36
Geçmiş olsun :( bu sorumluluğu beceremedik bu sene, ama hava şartlarıda ağır bastı onun etkisi ha bugün ha yarın diye diye yaz bitti :(. olsun seneye tekrar deneriz artık ..
Sayın Muda çok geçmiş olsun dert etmeyin yine ekersiniz sağlık olsun ..
İlginiz için teşekkür ederim. Yaz dönemi bizde biraz kısa olduğu için yeniden ekme şansı pek yok. Tabi herkese tohumların hepsini bir anda ekmeyelim ne olur ne olmaz diye bir kısmını saklayalım gerekirse daha sonra ekeriz yazarak arkadaşlarımızı uyaran ben bir kısım tohumları nasıl olsa son yağmurlar olarak düşünerek yağmurlarla beraber ekmek durumunda kaldım. Özellikle tepeköy ve şenberber fasulyeleri nedense iki yıldır yetiştirmeyi başaramadım. Belki birkaç tane kalmış olabilir. Bir kısım tohumlar az bulunmaları nedeni ile oldukça önemli idiler. En çok üzüldüklerim onlar. Çeşitli bamya tohumlarından da ektiklerim bazı tohumlarda olduğu gibi yağan yağmurlar nedeni ile toprak altında kalarak çıkamadılar. Dün bendeki tohumlardan bir miktar daha ektim. Havalar ısınmadığı halen yağışlar devam ettiği için muhtemelen bir kısım tohumlar daha çimlenemeden bozuldular.
Bizlerin para kazanma amacı olmadığı için bir şekilde yerlerini doldurma durumu var. Ancak bu işle ekmeğini kazananların durumu çok da parlak değil. Tanıdığım bir üretici-pazarcı 4 kez fasulye ektiklerini ancak hepsinin çürüdüğünü söyledi. Onların durumu oldukça zor. Dolaylı olarak hepimiz bu olaylardan etkileneceğiz. Tekirdağ'daki arkadaşlar yağmur yağmamasından şikayetçi. Ben ömrün boyunca ilk defa bu kadar yağış gördüm. Gündönümünden sonra hala otlar yeşil. Sararan yerlerde bile yeniden yeşil otlar var artık.
Çeviz ağaçlarında yeniden sürgün vermeye başladığını gördüm. Erkek çiçekler tamamen donduğu için bu yıl her meyvada olduğu gibi hemen hemen hiç bir şey yok. Tabi bir ağaç dışında dişi çiçekler de yok. Bir çetin cevizin erkek çiçekler olmadan dişi çiçeklerden tek tük büyüyenleri var. Beni bu olay çok şaşırttı. Çevrede başka donmayan cevizlerden mi tozlaştı yoksa biraz daha büyüyüp bir kısmının döküldüğü gibi onlar da dökülecekler mi? Zaman içinde göreceğiz.
Çekirdeği oyalı karpuz tohumları beş tohumda beş çimlenme oranı ile yüzde yüz çıkma oranına sahip oldu. Ancak aynı başarı diğerlerinde olmadı nedense. Umarım büyütüp ürün alabilirim. Hava yeni ısındı. Muhtemelen bundan sonra gelişmeleri hızlanacaktır.
http://www.agaclar.net/forum/1314539-post4.htm
564317
564318
Kalıcı Ispanak / bahcedenn
Kalıcı Ispanak /Coskun4216
Geçtiğimiz yıl etkinlikten sn. bahcedenn'den gelen kalıcı ıspanaklar bu yıl tohuma kalktılar. Bundan sonra sanırım tohum konusunda sıkıntı olmaz.
564320
Cıbrıka Çıbrıtsa / bahcedenn
Benim kekik olarak aldığım fideler ile cıbrıkanın aynı olduğu kesinleşti. Geçtiğimiz yıl damlama sulama sıralarında araya diktiğim kekik olarak verilen cıbrıskaların tohumları ile etkinlikten gelen tohumları aynı zamanda yan yana ektim. İkisi de aynı şekilde çimlendiler.
Bir kısım tohumları sonbaharda ekmiştim. Onlar sorunsuz bir şekilde çimlenmiş durumdalar.
564324
[TTACH]564322[/ATTACH]
Geçtiğimiz yıl dökülen tohumlardan hala çıkanlar var.
564323
Kırmızı havuç / Kadim
Etkinlik kapsamında olmasa da arkadaşımızın gönderdiği tohumlardan çıkan havuçlar
Malesef karıştırmışım. Çıkanlar fazelya arı otu imiş.
http://www.agaclar.net/forum/1312662-post9.htm
564325
564326
Kırmızı Çiçekli Kardinal Sarmaşığı Tilki Mete
564327
Başımızın yeni belaları gelmeye başladı. Yöresel olan küçük mercimek vardı. Belki etkinlik kapsamında paylaşabilirim ümidi iki yere ekmiştim. Bayram öncesi bahçeye gittiğimde bir tane sırt kabuğu kırık kaplumbağanın onları yediğini gördüm. Biraz sonra birnefestoprak tarafından gönderilen göbekli çığırtkanın tamamen yenmiş olduğunu, karpuz, kavun çeşitlerinden de bir kısım yenilmiş olduğunu gördüm. Plastik bir kovaya koyup uzak bir yere götürmek istedim. Ancak daha sonra yolun yukarısında aşağıda bir yere bıraktım. Dün gittiğimde ise yeni hasarlar gördüm. Bir kısım karpuzlardan köküne kadar yenilenleri vardı. Daha önce yenmemiş olan kırmızımsı marulların çoğu yenilmişti. Genellikle bizim etkinlikten gelen çoğaltmaya çalıştığımız taze bitkileri tercih ediyordu. Bugün geldiğimde nihayet yapanı yakaladım. Ancak maalesef kaçtı. Otlar çok olup arazi engebeli olması nedeni ile saklanacak o kadar yeri var ki. Küçük yerli lezzetli mercimekler de nerede ise hiç kalmamıştı.
567235
Yakın zamanlarda gördüğüm küçük kaplumbağalar da artık bana masum görünmemeye başladı.
567236
Otlar kurumaya başlayınca taze otların bulunduğu yerleri tercih etmeye başlıyorlar.
Anatohum kapsamında birnefestoprak tarafından gönderilen tohumlardan en iyi gelişeni 5 tohumda 5 çimlenme ile çekirdeği oyalı oldu. Sıcaklar başlayınca kol atmaya başladılar.
http://www.agaclar.net/forum/1314539-post4.htm
10 dilimli Bitlis ile siyah dilimli İzmir'de ise aynı başarıyı gösteremedim. Aynı şartlarda birinden bir diğerinden ise 2 tohum toprağa aktarılabildi.
http://www.agaclar.net/forum/1338541-post8.htm
http://www.agaclar.net/forum/1338544-post9.htm
567241
567242
567243
567244
Tilki Mete
21-07-2015, 09:22
Kırmızı Çiçekli Kardinal Sarmaşığı Tilki Mete
564327
Efendim :D :D :D
MaşaAllah çok iyi gözüküyor kökleri oynatmadan gerçek yerine alabilirsiniz :) destek çubuğu biraz uzun tutun iyi şartlarda biraz uzuyor :D sağlıklı olması dileğiyle kolay gelsin ..
birnefestoprak
21-07-2015, 17:34
Kavunlarla ilgili cimlenme mi dusuk oldu, cimlendikten sonra fideleri mi kaybettiniz, onu anlayamadim?
Anatohum kapsamında birnefestoprak tarafından gönderilen tohumlardan en iyi gelişeni 5 tohumda 5 çimlenme ile çekirdeği oyalı oldu. Sıcaklar başlayınca kol atmaya başladılar.
http://www.agaclar.net/forum/1314539-post4.htm
10 dilimli Bitlis ile siyah dilimli İzmir'de ise aynı başarıyı gösteremedim. Aynı şartlarda birinden bir diğerinden ise 2 tohum toprağa aktarılabildi.
http://www.agaclar.net/forum/1338541-post8.htm
http://www.agaclar.net/forum/1338544-post9.htm
567241
567242
567243
567244
Kavunlarla ilgili cimlenme mi dusuk oldu, cimlendikten sonra fideleri mi kaybettiniz, onu anlayamadim?
Sayın birnefestoprak;
Dünden beri fidelerin çekmiş olduğum fotoğraflarını arıyorum. Net olarak söyleyebilmek için. Belki sildim veya bulamadığım bir yerdeler. Notlarıma baktım. Hangi tohumdan ne kadar ektim diye. Çekirdeği oyalıdan 5 tohumdan beşi de çimlenmiş durumdalar. Gelişme durumları iyi. Sıcaklar başlayınca daha muhtemelen daha iyi olacaklar. Siyah dilimli İzmir ve on dilimli Bitlis'ten üçer tohum ekmişim. Birinden bir tane, birinden ise iki tane çıkmış idi. Tabi profesyonel olarak bilmediğimiz için belki hatalı bir işlem yaparak daha derine tohumları gömme veya toprağın üst yüzeyinin sertleşmesi nedeni ile çıkamama, sulamamıza rağmen yeterli nem almaması gibi faktörler ortaya çıkmış olabilir. Her üçü de şu an yaşıyorlar. Sürmeden 4 tohum ekmişim. Mollaköy tohumundan da üç tohum ekmişim. Bunlardan çıkanları da ektim. Ancak fotoğrafları bulamadığım için hangi sıradan kaç tohum çimlendiğini tespit edemedim. Bir kısım tohumları ise bir iki tane yedek bırakmıştım. Bir kısım tohumları ise havaların durumu ve benden kaynaklanan nedenlerle dikemedim.
Doğsa reklamdan gelen yerli karpuzdan da biraz direk yerlerine ekmiştim. Onlardan da bir kısım çıkanlar oldu. Ancak bir kısım karpuzlar ve birkaç kavun halen başka bir olay olmadı ise kaplumbağa tarafından lezzetli bulunarak tüketildi. Fotoğrafları bulabilirsem veya ürünler ortaya çıktığı zaman muhtemelen hangisinden ne çıktığı belli olacak.
Heybetli domatesinin tohumlarını iki parti halinde ekmiştim. İlk ektiklerimden üç tanesi diğerleri gibi patetes yapraklı olmadı. Normal yapraklı oldu. İkinci ekim yaptığımda onlarda normal yapraklı çıkmadı. Tabi bizim domatesler henüz yeni çiçek açmaya başladılar. O kadar yağmur, soğuk ve doludan sonra elimizde kalanlara şükrediyorum. Bir arkadaş dört defa fide ve fasulye ekmiş. Arazinin eğimli ve suyu hemen çekmesi nedeni ile bizde o kadar hasar olmadı. Eksik gelen bir kısım yerleri tamamladık. Çeşitlerde bir kısmında ayırma sıkıntısı olacak.
Geçtiğimiz yıl ektiğim domateslerden iki tohum patates yapraklı çıkmıştı. Domatesler çok büyük olmamasına ceviz büyüklüğünde olmasına rağmen meyve oranı oldukça fazla olmuştu. Domatesin bir özelliği de kalın kabuklu sayabilmemize rağmen değişik bir ekşiliği vardı. Çok istememe rağmen bu yıl onu tohumdan yetiştirememiştim. Sayın telato'ya bir kısım tohumlarla beraber onun tohumunu özellikle dikmesi için göndermiştim. Ekebildimi bilemiyorum. Domateslerin bulunduğu yerin dışında glayöllerin yanında taşlar arasından iki tohum çıkmış. Bir tanesi aynı patates yapraklı diğeri ise normal yapraklı. Biraz taşlarını temizleyerek gübre verdim. Aynı domates mi bilemiyorum. Domateslerini görebilirsek ne olduğu ortaya çıkacak.
13.07.2015 gün çektiğim fotoğrafı. Şimdi biraz daha büyüdüler.
567601
Hepimizin en çok istediği eski ekşi domatesler. Bu yıl muhtemelen onlardan oldukça fazla miktarda tohumu arkadaşın annesinden gelen tohumlardan ektim. Onda olan tam olgunlaşmadan ekşimsi olan sırık domates tohumları da çıkınca bir aksilik olmaz ise hem denemesini yapıp hem de söylediği gibi çıkarsa etkinlikte paylaşabileceğim farklı domatesler ortaya çıkacak.
Etkinliğe tohumlarını gönderdiğim uzun kabakları hava şartları ve benim yetişemem nedeni ile dikememiştim Arkadaşım sera ortamında yaklaşık 20 kabak ekmiş. Bir kısmı çıkmıştı. Ancak aşırı soğuklardan biber, patlıcan, domates gibi çoğu bitki çimlenmesine rağmen soğuk nedeni ile öldüler. İkinci kere ekmek zorunda kaldı. Uzun kabaklardan da daha dayanıklı oldular muhtemelen beş tanesi kaldı. İki tane fideyi ben diktim. Aşağıdaki resimler onlarınki. Askıya alabilirsem çok daha iyi olacaklar.
567607
567608
Kırmızı Civanperçemi / MeyveliTepe
Kaybolmamaları için beyaz çivanperçemlerinin yanına diktim.
567609
567610
Latin çiçeği / Selçuk Boz
567613
MeyveliTepe
23-07-2015, 00:55
Kırmızı Civanperçemi / MeyveliTepe
Kaybolmamaları için beyaz çivanperçemlerinin yanına diktim.
567609
567610
Resimdekileri civan perçemine benzetemedim.
Resimdekileri civan perçemine benzetemedim.
Civanperçemi normalde kokulu oluyor. Ben yapraklarının da koktuğunu düşünüyordum. Bu kısmen doğru. Sarıların yaprakları kokuyor. İki çeşit beyaz var. Ancak farklılık sadece yapraklarında. Her üçünün de yaprakları daha ince. Ben şu anda karar veremedim. Resimlerimi bulabilirsem notlarımda kırmızı civanperçeminin hangi yerde olduğunu çıkıp çıkmadığını kontrol etme durumum olacak.
Sayın telato'ya bir kısım tohumlarla beraber onun tohumunu özellikle dikmesi için göndermiştim. Ekebildimi bilemiyorum.
568638
Sayın Muda özellikle ekmemi istediğiniz domates normal yapraklı çıktı...
Etkinlikten gelen kabaklardan çıkanlar. Yağmurlar ve soğuk dolayısı ile geç kalınca ilk olanlar mecburen tohumluk olarak ayrıldılar. İki tane ektiğim tohumdan ikisi de farklı kabaklar çıktı. Çeşitlerin isimlerini yazabilirseniz çok iyi olur.
570685
570686
Bu da ayrı kök. Yuvarlak olmasına rağmen rengi farklı.
570687
bahçedenn Marina di Chioggia Bal Kabağı
Gelişimi çok güzel oldu. Duvardan aşağıya doğru sarkıtmak zorunda kaldım. İki tane balkabağı tam duvarın üzerinde oldular. Büyüdükleri zaman duvar üzerinde nasıl durduracağım biraz zor.
570688
570689
570690
570691
Etkinlikte paylaşmış olduğum önceki etkinlikte birnefestoprak tarafından gönderilen Early Golden Summer Crookneck ile ilgili göndermiş olduğum tohumlardan herhangibir geri dönüş olmadı. Göndermiş olduğum tohumların elde ettiğim kabaklar temmuz ayının son haftalarında oluşmuş durumda. Bu yıl ise biraz daha gecikmiş durumda olmalarına rağmen oldukça verimli gözüküyorlar. Gölge yerlerde çok fazla gelişemiyorlar. Güneşli yerde yetişen bir tanesinin resmi.
570692
Maydanoz yapraklı tere / Heyyamola tarafından paylaşılmıştı. Tohumlarını olgunlaştırmaya başladılar. Yanlarında etkinlikten gelen kavun ve karpuz da bulunmakta.
570693
570694
Etkinliğe gönderdiğim uzun kabak tohumlarından telato arkadaşımızın dışında paylaşım gelmedi.
Sn telato'nun uzun kabaklarını görünce bendeki iki kök de ürün vermeye başladılar. İlk kesim üç tane ikinci kesim ise her kökten ikişer tane hasat yapıldı. Askı sistemini tam olarak hazırlayamayınca en büyüğü 60- 70 cm civarında oldu. Çok fazla yan dal verdi. Bir dalda nedense kısa boylu kabaklar oluyor. Diğer dallarda ise problem yok. Askıya alabilirsek daha uzun olacaklar. Kurutmalık olarak kullanılacak ise büyümelerini beklemek gerekiyor. Dolmalık olarak kullanılacak ise çok daha ince iken toplanması iyi oluyor. Gübre ve su verildikçe askı sistemi de olursa çok hızlı gelişiyorlar.
570695
570696
Sn. Birnefestoprak tarafından gönderilen çekirdeği oyalı karpuzların gelişmeleri hızlandı.
570701
570702
Geçtiğimiz yıl tohum paylaşım etkinliğinde sn. bahçedenn tarafından paylaşılan kalıcı ıspanaklar havaların aşırı ısınması nedeni ile bir anda tohum oluşum aşamasında kurudular. Tohumlar çok sert ve ayrılmıyor. Umarım yeteri kadar olgunlaşabilmişlerdir.
570708
Sn. Esin tarafından paylaşılan Clarkia unguiculata benim çok hoşuma gitti. İki farklı renk tonu var. Topluca violden çıkarıp toprağa ektiğim daha sonra çıkarıp şaşırtamadıklarım.
570714
Kız Gözü Çiçeği
http://www.agaclar.net/forum/1314727-post3.htm
570715
570716
Daha sonraki halleri. Belirli büyüklükte fazla miktarda çiçek açınca çok güzel bir görüntü veriyorlar.
571880
Nikotin Çiçeği / MeyveliTepe
http://www.agaclar.net/forum/1321266-post11.htm
Aslında çok daha fazlası çimlenmişti. Şaşırtma aşamasında biraz küçük olmalarından sulamasını tam olarak yapamadığımdan nerede ise bir tanesi büyüyebildi. Fazla olsaymış çok daha yoğun kokusu alınabilecek bir çiçek. Farklı renklerinin olması da çok güzel. Bende sadece bu renk var.
571881
571882
571883
Spagetti Kabak /Sevoş veya Pares
Farkında olmadan iki kişiden talepte bulunmuşum. Kimden gelen tohumdan çıktığını bilemiyorum.
http://www.agaclar.net/forum/1308003-post8.htm
http://www.agaclar.net/forum/1324403-post23.htm
571892
Nakkaş Sarmaşığı (Cymbalaria Muralis) Selçuk Boz
http://www.agaclar.net/forum/1312166-post8.htm
571893
Chia / Bezginkuh
http://www.agaclar.net/forum/1312137-post2.htm
571895
Thunbergia alata / Lonicera
http://www.agaclar.net/forum/1309106-post10.htm
571896
571897
Malabar Ispanağı (Kırmızı) / bahcedenn
http://www.agaclar.net/forum/1326297-post33.htm
Komşuma verdiğim tohumlardan bir tanesi çıkmış. Bende nedense çıkmadı. Burada hava geceleri soğudu. Saksıya almayı düşünüyoruz.
571898
571899
Boşnak biberi / bahcedenn
http://www.agaclar.net/forum/1329650-post82.htm
Biber çeşitlerinden nerede ise biberi olan tek fidem. Diğerleri henüz küçük. Tohum oluşturabilirlermi bilemiyorum.
571901
Turkish Striped Monastery (Çizgili İstanbul)/ birnefestoprak
http://www.agaclar.net/forum/1308835-post3.htm
571903
571904
571905
Heyamola/ Maydanoz yapraklı tere
Tohumları ilk olgunlaşan tereler oldu. Fırsat bulabilirsem toplamam lazım.
Birnefestoprak tarafından anatohum kapsamında gönderilen sürme
http://www.agaclar.net/forum/1333143-post7.htm
Tek karpuz büyümeye başladı. Çoğu tohumlardan çıkan bitkiler yağmurlar ve soğuklar nedeni ile geç kaldılar. Yeniden soğuklar başladı.
572036
birnefestoprak
21-08-2015, 22:58
O biraz gec kalmis; olgunlasir umarim ama 80 kg'a kadar cikabilen bir cesit.
Birnefestoprak tarafından anatohum kapsamında gönderilen sürme
http://www.agaclar.net/forum/1333143-post7.htm
Tek karpuz büyümeye başladı. Çoğu tohumlardan çıkan bitkiler yağmurlar ve soğuklar nedeni ile geç kaldılar. Yeniden soğuklar başladı.
572036
Bu yıl 22 nisanda kar yağdı. Yağmurlar devam etti. Kesildikten sonra da aşırı sıcaklar başladı. Dolu da zarar verdi. Şimdi yeniden geceleri soğuklar başladı. Meyvalardan büyük çoğunluğu çiçek aşamasında öldüler. Biraz da acemilik ve zamanında gerekli bakımları yapamadık sanırım. Biber fidelerim küçücük. Domatesler önce ekmem nedeni ile büyüdüler. Ancak nedense meyve tutumu az. Yeni yeni çok azı kızarmaya başladı. Çok verimli olduğunu bildiğim çeşitlerde bile domates az ve küçük durumda.
Çekirdeği oyalılarda gelişim ve meyve tutumu iyi durumda. Onlarda henüz olgunlaşmadılar. Aynı sap üzerindeki iki tane olgunlaşabilir mi. Birini koparmalımıyım.
572046
572047
birnefestoprak
21-08-2015, 23:26
"Ayni dalda iki meyve olursa birini koparinca sonuc daha iyi olur" diye bir inanis var ama bence gerek yok. Demek ki ikisini de buyutebilecegini biliyor. Onlar cok buyuk olmayacak, yetisirler, daha cok tohumunuz olur. Hava sogudu demissiniz ama don olmaz herhalde Eylul ayinda, degil mi?
Çekirdeği oyalılarda gelişim ve meyve tutumu iyi durumda. Onlarda henüz olgunlaşmadılar. Aynı sap üzerindeki iki tane olgunlaşabilir mi. Birini koparmalımıyım.
572046
572047
Burayı alalı üçüncü yıl olunca kesin olarak bir şey söyleyemiyorum. Bir kere don olunca her şey bitiyor. Daha sonra bitkiler perişan oluyor. Umarım olmaz. Gece soğuk oluyor. Belirli bir derecenin altına düşünce büyüme duruyor. Mollaköy (Mollakendi) Kavunu olduğunu düşündüğüm iki küçük biri daha büyük durumda kavun büyümeye başladı. Sabah son hallerinin fotoğraflarını çekmeye çalışacağım. Umarım bütün çeşitlerden yeteri kadar tohum alabilirim.
Domatesler kızarmaya daha yeni başladı. Pek çoğu dalında yeşil olarak kalacak. Susak yetiştirdiniz mi hiç sn Muda. Baya büyüdüler, mevsim olarak olgunlaşır mı diye endişeleniyorum. Biberlerde hiç verim alamadım. Hava geç ısındığı için fideler büyüyüp gelişemedi. Domateslerde meyve az. Karasal iklimde bahçecilik biraz daha zor ne yazık ki.
Domatesler kızarmaya daha yeni başladı. Pek çoğu dalında yeşil olarak kalacak. Susak yetiştirdiniz mi hiç sn Muda. Baya büyüdüler, mevsim olarak olgunlaşır mı diye endişeleniyorum. Biberlerde hiç verim alamadım. Hava geç ısındığı için fideler büyüyüp gelişemedi. Domateslerde meyve az. Karasal iklimde bahçecilik biraz daha zor ne yazık ki.
Sayın aleydi;
Bende de domatesler yeni kızarmaya başladılar. Hava şartları nedeni ile her bitkide bu yıl sıkıntı var. Olanla yetiniyoruz.
Susak ben de yetiştirmeye çalıştım. Normal zamanda ekmeme rağmen havalar ısınınca çıktığı için nedense çok fazla büyütemedim. Olmaya başlayınca da kış gelip soğuklardan öldüler. Bu yıl da aynı durum gibi. Hatta daha kötüsü. Henüz 40 cm kadar oldu. Tohum vermesi mümkün değil gibi. Gelecek yıl çok daha erken biraz büyük bardaklarda yetiştirip toprağa o şekilde dikmeyi düşünüyorum. O zaman muhtemelen yetişirler. Uzun kabakları arkadaşımdan o şekilde alıp dikmiştim. Üçüncü kez hasat ettim. Tam olgunlaşmasını beklemeden hasat ettiğim için.
Biberlerde bende de sıkıntı var. Toprağa aktardıklarım yeni yeni ürün vermeye başladılar. Geçtiğimiz yıl ise 50 cm kadar olmuşlardı. Bir kısmı ise hala fide halindeler.
Mollaköy (Mollakendi) Kavunu
http://www.agaclar.net/forum/1333134-post6.htm
Bir tanesi büyük. Diğeri daha küçük durumda. İki ayrı kökte birer tane var.
572611
572612
572613
Heybetli olması gerekiyor. Sayın birnefestoprak daha fazla bilgi verir diye düşünüyorum. Bu kök büyüklük yerine fazla domates verdi. Belki de yeteri kadar bakamadığımız ( çapalama, gübreleme ve askıya alınma işlemlerini yapamama ) için olmuş olabilir.
572630
572633
572631
572632
572634
birnefestoprak
25-08-2015, 22:56
Mollakoy Kavunu'na cok sevindim (bunun hasat halinde resmini de cekebilirseniz cok yararli olur). Son mesajinizdaki meyveler, renk ve sekil bakimindan Heybetli'ye uymuyor.
geçtiğimiz yıl ektiğim domateslerden iki tohum patates yapraklı çıkmıştı. Domatesler çok büyük olmamasına ceviz büyüklüğünde olmasına rağmen meyve oranı oldukça fazla olmuştu. Domatesin bir özelliği de kalın kabuklu sayabilmemize rağmen değişik bir ekşiliği vardı. çok istememe rağmen bu yıl onu tohumdan yetiştirememiştim. Domateslerin bulunduğu yerin dışında glayöllerin yanında taşlar arasından iki tohum çıkmış. Bir tanesi aynı patates yapraklı diğeri ise normal yapraklı. Biraz taşlarını temizleyerek gübre verdim. Aynı domates mi bilemiyorum. Domateslerini görebilirsek ne olduğu ortaya çıkacak.
13.07.2015 gün çektiğim fotoğrafı. şimdi biraz daha büyüdüler.
567601
572644
572645
Resulgur
26-08-2015, 21:16
Heyamola/ Maydanoz yapraklı tere
Tohumları ilk olgunlaşan tereler oldu. Fırsat bulabilirsem toplamam lazım.
Selam Sn. Muda tohumları nasıl ayıkladınız bende sayfamda paylaştım bu şekilde ama içindeki tohumları nasıl çıkarıyoruz bilemedim.
hdogan selluka
Geçtiğimiz yılki etkinlikte paylaşım yapmıştı. Ben bu yıl çimlendirebildim.
572903
Taşlıbahçe
28-08-2015, 22:05
572644
572645
Bu yıl bir sürpriz olarak Sn. Hanımeli'den gelen "Burdur Yerli Domates" tohumlarından biri patates yapraklı çıktı. Verimi iyi; aralarda 400 gr'ı bulan birkaç meyve de oldu. Sizinkilerin -kendi çıkanları saymazsak- hangi çeşitten çıktığını takip edebildiniz mi?
Selam Sn. Muda tohumları nasıl ayıkladınız bende sayfamda paylaştım bu şekilde ama içindeki tohumları nasıl çıkarıyoruz bilemedim.
Biraz geç cevap verdim ancak kusura bakmayın. Denemeden bir şey yazmak istemedim. Saplı tohumları elinizle sıyırıp topluyoruz. Daha sonra iki elimizle ovalayınca tohumlar çıkıyor üstlerinde bulunan kabuk da parçalanıyor. Daha sonra bir kapta toplayıp alttaki başka bir kap içine dökerken üflediğinizde tohumlar ağır olduğu için alttaki kaba düşüyorlar. Kabuklar ise uçup gidiyorlar.
Patlıcan çekirdeğini çıkarmak için ise el veya ayakla yuvarlayarak ezerek çekirdeklerin etrafındaki etli kısmın sulanması sağlanıyor. Etli kısım sıvı hale gelince ucunu kesip su içerisine çekirdeklerle beraber akması sağlanıyor. Daha sonra da süt süzgecine dökerek çekirdekleri akar su altında yıkanıyor. Daha sonra kurutup hava alan bir torba içerisinde sakladım.
Aslında bu şekilde tohumların nasıl alınması gerektiği ile ilgili bir başlık açılsa iyi olacak.
...Aslında bu şekilde tohumların nasıl alınması gerektiği ile ilgili bir başlık açılsa iyi olacak.
Bu şekilde bir başlığımız var aslında, bu amaca uygun olduğunu sanıyorum...
http://www.agaclar.net/forum/tohum-paylasim-etkinligi/6483.htm
Bu yıl bir sürpriz olarak Sn. Hanımeli'den gelen "Burdur Yerli Domates" tohumlarından biri patates yapraklı çıktı. Verimi iyi; aralarda 400 gr'ı bulan birkaç meyve de oldu. Sizinkilerin -kendi çıkanları saymazsak- hangi çeşitten çıktığını takip edebildiniz mi?
Gerçekten güzel bir sürpriz olmuş. Umarım aynı şekilde verimli yeni bir tür domatesler çıkar. Bende ilk defa geçtiğimiz yıl çıkmıştı. Boyutu ve meyvesi çok büyük olmamasına rağmen çok iyi verimi vardı. Bu yıl o ve büyük bir kısım tohumu ekemedim. Yeni çeşitleri denemek istedim. Hava şartları nedeni ile bir kısım domatesler yeni kızarmaya başladı. Aralara ekimler nedeni ile çeşitlerde karışıklık oldu. Maalesef hangi çeşitten çıktığını takip edemedim.
Resulgur
31-08-2015, 21:19
Biraz geç cevap verdim ancak kusura bakmayın. Denemeden bir şey yazmak istemedim. Saplı tohumları elinizle sıyırıp topluyoruz. Daha sonra iki elimizle ovalayınca tohumlar çıkıyor üstlerinde bulunan kabuk da parçalanıyor. Daha sonra bir kapta toplayıp alttaki başka bir kap içine dökerken üflediğinizde tohumlar ağır olduğu için alttaki kaba düşüyorlar. Kabuklar ise uçup gidiyorlar.
Patlıcan çekirdeğini çıkarmak için ise el veya ayakla yuvarlayarak ezerek çekirdeklerin etrafındaki etli kısmın sulanması sağlanıyor. Etli kısım sıvı hale gelince ucunu kesip su içerisine çekirdeklerle beraber akması sağlanıyor. Daha sonra da süt süzgecine dökerek çekirdekleri akar su altında yıkanıyor. Daha sonra kurutup hava alan bir torba içerisinde sakladım.
Aslında bu şekilde tohumların nasıl alınması gerektiği ile ilgili bir başlık açılsa iyi olacak.
Sn. Muda bilgi için çok teşekkür ederim. Aynen bende düşündüm böyle bir başlık atılsa diye foruma baktm başlık var ama içerisindeki bilgiler yetersiz. Tohum alma resimlerle anlatılsa çok daha güzel olur.
Kaknus/ Bolu fasulyesi
http://www.agaclar.net/forum/1314231-post3.htm
İki fasulyeyi fasulye yetiştirmede başarısızlıklarımdan dolayı komşuma vermiştim. Sagolsun benim diğer diktiklerim çok az yaşamasına ve verim vermemesine rağmen onda en azından yaşadılar. O kendi diktiklerinden hasat ediyor. Bunları tohumluk olarak ayırdık. Her ne kadar lezzetini bilmesek de verim olarak beğeniyor. Biraz daha bakımla daha iyi olacaklar muhtemelen.
573574
573575
573576
Bu yıl oldukça fazla yağmur yağdı. Fasulyeler yağmur fazla yağdığı zaman çürüyorlar. Dağlık ve kumluk yer olması nedeni ile su çok fazla durmuyor. Ancak ona rağmen fasulye tohumları çürüyorlar. Komşumun fasulye dikerken uyguladığı yöntem biraz çukur kazıp yanmış gübre koyuyor. Fasulyeyi onun üzerine koyup çok az daha gübre koyarak ekim yapıyor. Bu şekilde olunca fazla su tahliye olup toprağın üstünün su nedeni ile sertleşip çimlenen tohumun üzerinin sert toprak tabakası oluşması önleniyor.
İspir Şeker Fasulye / MeyveliTepe
http://www.agaclar.net/forum/1314889-post9.htm
Komşuma tohumlarını verdiğim ikinci çeşit fasulye
Biraz kıyıda köşede kaldı. Kuru fasulye olarak fazla boylanmayacağı düşünüldü. Ancak bizi yanılttı. Komşumun kökensiz olarak nitelendirdiği kuru fasulyelerden çok boylandığını, verimli olduğunu söyledi. Sırık dikilmesi durumunda çok daha verimli ve güzel olacağı kesin.
573577
573578
573579
Latin çiçeği / Selçuk Boz
573580
birnefestoprak
02-09-2015, 01:02
Ispir'in kiliflarinin barbunya gibi cok ucuk pembe seritli olmasi gerek. Kiliflar kartlasmaya basladikca daha belirgin oluyor. Sizinkinde var mi o desen? Resimden secemiyorum.
birnefestoprak
02-09-2015, 01:04
Bir de dane sayisi kilif basina 3-4 kadar oluyor. Sizinkilerde 7-8 gibi gozukuyor.
En kısa zamanda durumlarına bakıp bilgi vereceğim.
Yer Açelyası - Clarkia unguiculata
http://www.agaclar.net/forum/1307047-post3.htm
http://www.agaclar.net/forum/bahce-sus-bitkileri/12896.htm
573684
573685
573686
573687
573688
Kuşgözü - Gilia tricolor
http://www.agaclar.net/forum/1307436-post4.htm
Çiçekleri biraz küçük. Fosforlu gibi bir görüntüsü var. Kokusuna bakmadım. Duvar altında olunca biraz gölgede kaldı.
573689
573690
Marina di Chioggia Bal Kabağı
http://www.agaclar.net/forum/1326984-post39.htm
Önceki hali;
http://www.agaclar.net/forum/1401206-post28.htm
Mantar nedeni ile çok büyük problem var. Umarım tohumlarını olgunlaştırabilirler Duvar üzerine aldım.
573691
573692
.
Mücevher Çalısı
03-09-2015, 12:08
Kuşgözü - Gilia tricolor
http://www.agaclar.net/forum/1307436-post4.htm
Çiçekleri biraz küçük. Fosforlu gibi bir görüntüsü var. Kokusuna bakmadım. Duvar altında olunca biraz gölgede kaldı.
573689
573690
Dünya tatlısı bir kır çiçeği. Fazla güneşte kalsa sararma yapardı yaprakları, duvar altında kalması iyi olmuş. Kokusunu da hafif Leylağa benzetirim ben...
Ispir'in kiliflarinin barbunya gibi cok ucuk pembe seritli olmasi gerek. Kiliflar kartlasmaya basladikca daha belirgin oluyor. Sizinkinde var mi o desen? Resimden secemiyorum.
Bugün arkadaşın oradaki her iki fasulyeye baktım. Karışıklık nasıl oldu bilemiyorum. Arkadaşıma iki çeşit fasulye vermiştim. İspir fasulyesi olarak diktiğinde sizin söylediğiniz gibi pembe şeritler yok. Toplamda iki kök var. Bir tanesi üç dört taneli. Diğeri isi tane sayısı fazla. Taneler yuvarlak ve kısa değil.
Bolu fasulyesinde tanelerde belirgin özelliği olan leke var. Çok verimli durumda. Fotoğraflarını daha sonra eklerim.
574115
574116
574117
Bolu fasulyesi çok verimli. İspir fasulyesi olarak diktiğinde ise belirgin özellikleri yok. En alttaki resimde görüldüğü gibi uzun taneli. Bolu fasulyesinin biraz soluk olsa da lekeleri belirmiş.
Karpuzlarda sıkıntım olmuştu. Yeni bir yere ekmiştim. Bu ektiklerim direk çekirdekten çıkanlar. Bir kısmı kaplumbağanın gazabına uğramış nerede ise köküne kadar yenmişti. Hatırladığım Doğsa reklam tarafından etkinliğe gönderilen karpuz tohumlarını ekmiştim. Ancak farklı bir karpuz daha var. Ben karar veremedim daha. Çok çeşit ekmektense tek çeşit ekip en iyi ve tozlaşma ihtimali olmadan yetiştirmek en güzeli.
Şu ana kadar karpuzlarda şampiyon olan ilk iki resimdeki. Komşum olgunlaştığını söylüyor. Tek olduğu için olgunlaşmama ihtimaline karşı koparmaya kıyamıyorum. Onun tahmini 9-10 kğ. En az 8 kğ olduğunu söylüyor.
Kulakçıklarının kuruyup kurumadığını olayı tam olarak anlamadığım için bilemiyorum. Arkadaşın abisi Alanya'da karpuzun yüzeyine bakarak olgunlaşıp olgunlaşmadığını anlıyormuş. Benim hiç anlamadığım şey. Başına bir şey gelmeden koparsam iyi olacak. Aynı şartlarda diğerleri 1 kğ ancak gelir. Karpuz, kavun yetiştirmeyi beceremiyoruz sanırım.
574296
574297
Doğsa reklam tarafından gönderilen karpuz hangisi. Diğeri bariz olarak farklı. Renk olarak alttaki resimdekine daha benziyor. Onlar daha yeni büyümeye başladılar.
574298
574299
Birnefestoprak tarafından gönderilen çekirdeği oyalılar. Verim iyi olmasına rağmen nedense büyütemedim. 1 kğ civarında ancak varlar. Bundan sonra büyüyebilirler mi bilemiyorum. Aynı kolda iki karpuz olan ikinci bir kol daha var.
574300
574301
Domatesleri kaldıramayınca yerlerde sürünüyorlar. Hemen hemen hiçbirine çapa yapılamadı. Kavun, karpuz, domates çapa yapılmayınca sanırım fazla büyüyemiyorlar. Gübre fide dikilirken biraz verebildim. Yağmurlar ve dolu nedeni ile bitkilerin hepsinin gelişimi gecikti. Domatesler yeni verime geçti. Havalar soğuyacakmış.
Birnefestoprak'ın gönderdiği Turkish Striped Monastery (Çizgili İstanbul) sırığa alınıp biraz daha iyi bakılsa imiş çok fazla domates verecekmiş. Çizgileri sarımsı.
574302
574303
574304
574305
Patetes yapraklı verimli ancak domatesleri çok büyük olmayan. Bir salkımda 10 tane diğer salkımda 11 tane domates saydım.
574306
574307
574308
574309
Buda başka bir patates yapraklı
574310
574311
574312
574313
574314
@ Muda, sizin karpuzun daha zamanı var gibi, kulakçık yeşil ve canlı duruyor.
@Muda, gönderdiğiniz patlatmalık darı tohumları ile komşumuzun verdiği darıları karıştırarak ekmiştik. Sanırım işaretli olan düzeli sıralanmış olanlar sizin gönderdikleriniz. Patlatmalık darıları dalında iyice kartlaştıktan sonra mı toplamak gerek yoksa koparıp içeride mi bekletmeliyiz.
Sn. TCM;
Patlatmalık mısırlar en üstte olduğu gibi biraz küçük ve düzgün sıralılar. İçlerinde renkli olanların da çıkması gerekiyor. Tamamen olgunlaşıp sertleştikten sonra topluyoruz. Şu anda ateş üzerinde közleme veya haşlama yaparak değerlendirebilirsiniz. Patlatmak isterseniz mutlaka dalında iyice sertleşinceye kadar beklemesi gerekiyor.
Boşnak biberi / bahcedenn
http://www.agaclar.net/forum/1329650-post82.htm
Biber çeşitlerinden biberleri olan biberleri çoğalttılar. Diğerleri henüz biber vermeye başlamadılar.
574586
574587
Uzun kabaklar yeniden kabak oluşturmaya başladılar. Bir de mantar olmasa idi. Çok fazla yan dal yapınca verim de arttı. Bir kısım dişi çiçeklerde döllenme olmamış sanırım. Birkaç gün önce çekilen fotoğraflar. Bugün gördüğümde büyümüşlerdi.
574588
574589
574590
Başka arkadaşların yetiştirdiği kadar olmasa da elimdeki en büyük karpuz. Kulakçığı hala yeşil. Sayın TCM sayesinde nihayet nereye bakacağımızı öğrendik.
574591
574592
Uzun ve rengi çok hoşuma giden karpuz.
574593
574594
Büyümeye devam ediyor. Kulakçığı yeşil.
574595
Yuvarlak olanları da var.
574596
574597
574598
Bu da birnefestoprak tarafından gönderilen diğerlerinden farklı olan kavun. Bakalım büyüyebilecekler mi?
574599
574600
10 Dilimli Bitlis olduğu anlaşıldı.
Babam tarafından tohumları eski tohumlar gibi iri olduğu için dikkatini çekerek yurt dışından getirdiği karpuzdan iki kök çıktı. Nedense fazla büyümediler. Bir tanesinde meyve tutumu oldu. Umarım yetişir ve ne olduğunu görebiliriz. Tohum oluşturabilirse etkinlikte paylaşmayı düşünüyorum.
574601
574602
birnefestoprak
11-09-2015, 00:34
10 Dilimli Bitlis degil mi o?
Bu da birnefestoprak tarafından gönderilen diğerlerinden farklı olan kavun. Bakalım büyüyebilecekler mi?
574599
574600
MeyveliTepe
11-09-2015, 00:56
İspir Şeker Fasulye / MeyveliTepe
http://www.agaclar.net/forum/1314889-post9.htm
Komşuma tohumlarını verdiğim ikinci çeşit fasulye
Biraz kıyıda köşede kaldı. Kuru fasulye olarak fazla boylanmayacağı düşünüldü. Ancak bizi yanılttı. Komşumun kökensiz olarak nitelendirdiği kuru fasulyelerden çok boylandığını, verimli olduğunu söyledi. Sırık dikilmesi durumunda çok daha verimli ve güzel olacağı kesin.
Bu fasulye sırıktır. Mutlaka sırık dikilmesi veya ipe alınması lazım. Normal büyümüş kılıflarda 7 adet tam yuvarlak iri tane oluyor. Daha az da olabilir. Güneş gören kılıflar barbunya gibi kızarıyor, az güneş görenler beyazlaşıyor. Barbunya kıvamına gelen kılıflar kuruması beklenmeden (taneler yeşil olmayıp beyaza dönmüş durumdayken) toplanıp içleri çıkarıldıktan sonra 5 dakika kaynar suda şoklandıktan sonra süzülüp dondurulursa kışın çabuk ve çok lezzettli kurufasulye pişirmek mümkün olur.
Bahçemden bugün çektiğim şeker fasulye diye bildiğim tam ismini buradan tesadüfen öğrendiğim İspirin şeker fasulyesi. Oturakta yetiştiriliyor ancak sırığa almak daha verimli oluyor. Kayınpederin önerisiyle ilk ektiğimiz önceki sene oturak yapmıştık, son iki senedir sırığa alıyorum daha verimli oluyor. Taze, kuru her türlü tüketilebilir ve lezzetli.
Resimde yeşil, olmaya yakın ve olmuş üç hali de mevcut.
574811
10 Dilimli Bitlis degil mi o?
Muhtemelen 10 dilimli Bitlis. Tek kök. Yeni meyve tutumu oluyor.
Bu fasulye sırıktır. Mutlaka sırık dikilmesi veya ipe alınması lazım. Normal büyümüş kılıflarda 7 adet tam yuvarlak iri tane oluyor. Daha az da olabilir. Güneş gören kılıflar barbunya gibi kızarıyor, az güneş görenler beyazlaşıyor. Barbunya kıvamına gelen kılıflar kuruması beklenmeden (taneler yeşil olmayıp beyaza dönmüş durumdayken) toplanıp içleri çıkarıldıktan sonra 5 dakika kaynar suda şoklandıktan sonra süzülüp dondurulursa kışın çabuk ve çok lezzettli kurufasulye pişirmek mümkün olur.
Arkadaşım bunun dışında hepsini sırığa almış durumda. Bunun da sizden gelen fasulyeden çıktığı konusunda şüphemiz büyük.
577472
577473
Çekirdeği oyalılarda gelişim ve meyve tutumu iyi durumda. Onlarda henüz olgunlaşmadılar. Aynı sap üzerindeki iki tane olgunlaşabilir mi. Birini koparmalımıyım.
572046
572047
Bugün kulakçığın kurumuş olduğunu görünce büyük olanı dayanamayıp kopardım. Bir kilo civarında düşündüğüm karpuz 1.970 gram geldi. Karpuzdan anlayan halaoğluna gösterdiğimde daha olgunlaşmadığını söyledi. Mecburen kestim. Pembemsi beyazımsı bir görüntü çıktı karşıma. Tadına baktığımızda tatlı idi. Ancak henüz tam olarak olgunlaşmadığı için bir kısım çekirdekler beyaz veya kahverengi gibi idi. Çekirdeklerden epey bir kısmı ise siyahımsı idi. Karpuzun içinde bile olgunlaşan çekirdeklerin tümü oyalı vaziyette idi. Farklı desenlerde. Diğerlerinin tam olarak olgunlaşmasını bekleyeceğim. Nasıl olsa bir miktar tohumumuz oldu.
Taşlıbahçe
15-09-2015, 12:24
Bugün kulakçığın kurumuş olduğunu görünce büyük olanı dayanamayıp kopardım. Bir kilo civarında düşündüğüm karpuz 1.970 gram geldi. Karpuzdan anlayan halaoğluna gösterdiğimde daha olgunlaşmadığını söyledi. Mecburen kestim. Pembemsi beyazımsı bir görüntü çıktı karşıma. Tadına baktığımızda tatlı idi. Ancak henüz tam olarak olgunlaşmadığı için bir kısım çekirdekler beyaz veya kahverengi gibi idi. Çekirdeklerden epey bir kısmı ise siyahımsı idi. Karpuzun içinde bile olgunlaşan çekirdeklerin tümü oyalı vaziyette idi. Farklı desenlerde. Diğerlerinin tam olarak olgunlaşmasını bekleyeceğim. Nasıl olsa bir miktar tohumumuz oldu.
Siyah olanlar da kurudukça oyalanıyor; ben ilk karpuzda bir hata edip siyah olanları atmıştım, tek çentiklilerin kurudukça daha da desenlendiğini görünce sonraki karpuzların siyahlarını da gözlemledim, kurudukça güzelleştiler :)
birnefestoprak
15-09-2015, 18:31
Tam olgunlukta meyvenin kesidinin resmini cekip gosterebilir misiniz? Emin olamiyorsaniz ve geri kalan meyve(ler)de herhangi bir curume soz konusu degilse, bitkinin olmesini de bekleyebilirsiniz.
Sizin desensiz cekirdekler de kurudukca Taslibahce'nin dedigi gibi catlayacak (fizyolojik bir durum oldugunu dusunuyorum; sanirim dis tabaka cok ince oldugu icin nem azaldikca gerilip catliyor) ve sonraki mevsimde ekime uygun ama esas olgun tohumlar onun daha once gosterdigi resimdeki gibi olacak.
Bugün kulakçığın kurumuş olduğunu görünce büyük olanı dayanamayıp kopardım. Bir kilo civarında düşündüğüm karpuz 1.970 gram geldi. Karpuzdan anlayan halaoğluna gösterdiğimde daha olgunlaşmadığını söyledi. Mecburen kestim. Pembemsi beyazımsı bir görüntü çıktı karşıma. Tadına baktığımızda tatlı idi. Ancak henüz tam olarak olgunlaşmadığı için bir kısım çekirdekler beyaz veya kahverengi gibi idi. Çekirdeklerden epey bir kısmı ise siyahımsı idi. Karpuzun içinde bile olgunlaşan çekirdeklerin tümü oyalı vaziyette idi. Farklı desenlerde. Diğerlerinin tam olarak olgunlaşmasını bekleyeceğim. Nasıl olsa bir miktar tohumumuz oldu.
Siyah olanlar da kurudukça oyalanıyor; ben ilk karpuzda bir hata edip siyah olanları atmıştım, tek çentiklilerin kurudukça daha da desenlendiğini görünce sonraki karpuzların siyahlarını da gözlemledim, kurudukça güzelleştiler :)
Karpuzu kestiğimde bende birkaç çentikli olanlar olduğu gibi çok fazla çentikli olanlar da vardı. Bugün baktığımda çentik sayıları hepsinde çok daha fazla artmış durumda. Karpuzdan çekirdekleri aldığımda parlak renkte ve çekirdekler daha siyahtı. Biraz önce resimlerini çektim. Işık çok iyi olmadığı için istediğim gibi resimler çıkmadı.
Tam olgunlukta meyvenin kesidinin resmini cekip gosterebilir misiniz? Emin olamiyorsaniz ve geri kalan meyve(ler)de herhangi bir curume soz konusu degilse, bitkinin olmesini de bekleyebilirsiniz.
Sizin desensiz cekirdekler de kurudukca Taslibahce'nin dedigi gibi catlayacak (fizyolojik bir durum oldugunu dusunuyorum; sanirim dis tabaka cok ince oldugu icin nem azaldikca gerilip catliyor) ve sonraki mevsimde ekime uygun ama esas olgun tohumlar onun daha once gosterdigi resimdeki gibi olacak.
Tam olgunlaştığı zaman meyve olursa kesip resmini çekerim. Şu anda aldığım meyve tam olgunlaşmamış durumda. Kızım karpuz kokusunun her yere geldiğini söyledi. Şu anda karpuzlar içerisinde tek kopardığım bu oldu. Diğerlerini bekleteceğim. Elimde bir miktar da olsa çimlenecek olgunluğa ulaşmış çekirdekler olmuş durumda.
577602
577603
577605
577606
Başka bir yerde olduğu için kaplumbağadan kurtulan marullar.
Göbekli Çağırkan Birnefestoprak
http://www.agaclar.net/forum/1314691-post7.htm
Daha önce görmediğim için ilginç bir durum meydana geldi. Nedense farklı oluşumlar bende çıkmaya başladı. Normal tohumların dışında farklı bir çiçeklenme olacak sanırım.
577615
577616
577617
577618
577619
Kırmızı Kıvırcık Marul geçtiğimiz yılki etkinlikten. Sayın Heyyamola tarafından gönderilmişti. Bu yıl ekebildim.
577620
577621
Mollaköy (Mollakendi) Kavunu
http://www.agaclar.net/forum/1333134-post6.htm
Bir tanesi büyük. Diğeri daha küçük durumda. İki ayrı kökte birer tane var.
572611
572612
572613
Son durumları. Çok büyütemedim. Üzerlerinde çatlamalar başladı. Burada arkadaşların kavunlarında bir hastalık var sanırım. Köken kurumaya başlıyor.
577622
577623
İki senedir benim kavunlarda böyle. Bu sene altlarına naylon serdim toprakla irtibatını azaltmak için, gelişmeye başladığı andan itibaren bakır-kükürt attım, mantarı gördüğüm anda 'topas' attım, ama olmadı, üstelik bu sene daha kötü oldu gibi. Ön taraftaki kökenler tamamen kurumuş, korku ve sinirden sıranın arkasına geçip bakamadım. Seneye nasip olursa dört beş kök kavun ekip sırığa almayı düşünüyorum inadına. Yaylada kavun daha zor oluyor, sıcak-soğuk farkı, çiy vs.
Geçtiğimiz yıl ben farklı yerde yetiştirmiştim. Komşumun kavunları tam olgunlaşma aşamasında nerede ise bütün yaprakları kurumuştu. Bu yıl da aynı olmuş. O yerinin küçük olması nedeni ile hava almadığına bağlıyor bu durumu. Aşağıdaki bahçede olan komşumda da aynı durum söz konusu olmuş.
578679
Sayın Sdurul ve Loveforlife'dan önceki etkinlikten gelen sabah sefalarından bir kısmı bahçede sanırım kaplumbağaların gazabına uğradı. Birkaç açan vardı. Alt yaprakları yenmesine rağmen. Saksıda olanlar nihayet çiçek açtı. Her ikisine de teşekkür ederim. Özellikle farklı yapraklı olan çok iri ve güzel. Umarım tohumlarını alabilirim.
578667
578668
578669
578670
578671
Çekirdeği oyalılar. Bir gün sonra kurumaya başladıkları halleri.
578676
Diğerlerinin olgunlaşmasını bekliyorum. Doğsa reklamdan gelen karpuz hala olgunlaşmadı. Sanırım büyümeye devam ediyor. Elimdeki en büyük karpuz o oldu. Umarım çürütmem.
Etkinlikten gelen biberlerden ürün vermeye başlayanlar.
Hungarian Hot Wax biberi olma ihtimali var diye düşünüyorum.
http://www.agaclar.net/forum/1319996-post23.htm
579003
579004
579005
Bolivian Rainbow Biber
http://www.agaclar.net/forum/1321681-post21.htm
579006
579007
Gül biberi
http://www.agaclar.net/forum/1327615-post42.htm
579009
579010
Aynı bitkinin çiçeği olduğunu düşünüyorum. Çiçekleri çok ilginç geldiği için resmini çektim. Çok net çıkmasa da bir fikir veriyor.
579011
Sedef çiçeği (Lunnaria annua) olduğunu düşünüyorum. Önceki yılki etkinlikten loveforlife tarafından paylaşılan olması lazım. İki yıllık olunca bu yıl çiçek açmadı. Farklı olduğunu düşünen arkadaş var ise uyarırsa sevinirim.
579012
579013
Urla Bamyası
http://www.agaclar.net/forum/1312470-post3.htm
Bu yılki etkinlikten gelen ve kendi ektiğim bamya tohumlarından nedense pek bamya çıkmadı. Veya öldü. Sonradan ektiğim bamyalar ise küçük vaziyette yeni gelişiyorlar. Daha önce çıkan ve tek tük büyümeyen bamyalar.
579018
579019
İlk çıkan ve tohumluk olarak bıraktığım kabaklar. Yeni kabak oluşturamadılar.
579020
579021
579022
Önceki halleri
Etkinlikten gelen kabaklardan çıkanlar. Yağmurlar ve soğuk dolayısı ile geç kalınca ilk olanlar mecburen tohumluk olarak ayrıldılar. İki tane ektiğim tohumdan ikisi de farklı kabaklar çıktı. Çeşitlerin isimlerini yazabilirseniz çok iyi olur.
570685
570686
Bu da ayrı kök. Yuvarlak olmasına rağmen rengi farklı.
570687
Resulgur
27-09-2015, 06:26
579023
579024
579025
Sn. Muda emeğinize sağlık çok güzel görünüyorlar , son resimlerdeki kabaklardan bende de var. Hasat zamanı ne zaman acaba ??
Sn. Muda emeğinize sağlık çok güzel görünüyorlar , son resimlerdeki kabaklardan bende de var. Hasat zamanı ne zaman acaba ??
Üstte olan spagetti kabak bir tek onda yeni kabak oluşumu başladı. Çok büyümese de. Tohuma bırakılan ürünler tohumlar tam içini dolduruncaya kadar yeni ürün veremiyor. Yağmurlar nedeni ile mantar oluşumu olunca daha fazla ürün veremediler. Etkinlikten gelen tohumlardan ilk amaç yeterli olgunlukta tohum olması nedeni ile tamamen olgunlaşıncaya kadar ben dokunmayacağım. Bir kısım tohumlarda çıkmasına rağmen meyve veremeyenler var.
bahcedenn
28-09-2015, 20:22
Etkinlikten gelen biberlerden ürün vermeye başlayanlar.
Hungarian Hot Wax biberi olma ihtimali var diye düşünüyorum.
http://www.agaclar.net/forum/1319996-post23.htm
579003
579004
579005
Bolivian Rainbow Biber
http://www.agaclar.net/forum/1321681-post21.htm
579006
579007
İlk resim aynen dediğiniz gibi Hungarian Hot Wax, ikinci ve üçüncü resim ise Jimmy Nardello Italian Pepper (Jimmy Nardello's Sweet Italian Frying Pepper) gibi duruyor. Yalnız bendekiler daha bi dallı budaklı oldular.
http://www.agaclar.net/forum/1406586-post76.htm burada sorduğunuz karpuz muhtemelen geçen etkinlikte benden gelen Kongo karpuz. Çekirdeği açık renkli olması lazım eğer kestiğiniz olduysa.
http://www.agaclar.net/forum/1320187-post5.htm
http://www.agaclar.net/forum/1406586-post76.htm burada sorduğunuz karpuz muhtemelen geçen etkinlikte benden gelen Kongo karpuz. Çekirdeği açık renkli olması lazım eğer kestiğiniz olduysa.
http://www.agaclar.net/forum/1320187-post5.htm
Sayın TCM;
Bende görüntü,üzerindeki desenler ve renkler itibari ile ben de sizden gelen kongo karpuz olduğunu tahmin ettim. Uzun olan olduğu gibi resimde görüldüğü gibi yuvarlak olan da var. Kulakçık itibari ile halen yeşil olarak görünüyorlar. Ancak uzun olan başka karpuzlarla birlikte alt tarafından yarılmaya başlamış durumda. Öncelik tohum almak olduğu için bekletiyorum. Yakında soğuk nedeni ile mecburen koparmak zorunda kalacağız.
[QUOTE=Muda;1411912]Etkinlikten gelen biberlerden ürün vermeye başlayanlar.
Hungarian Hot Wax biberi olma ihtimali var diye düşünüyorum
.Sn Muda biberleriniz İsmail Kuzucu dan Turşuluk sarı bibere benziyor.
[QUOTE=Muda;1411912]Etkinlikten gelen biberlerden ürün vermeye başlayanlar.
Hungarian Hot Wax biberi olma ihtimali var diye düşünüyorum
.Sn Muda biberleriniz İsmail Kuzucu dan Turşuluk sarı bibere benziyor.
Sn. neşecan;
Biberlerde bu yıl yetiştiremediğim için fazla bir şey söyleyemiyorum. Bir tek sn. bahçedennden gelen boşnak biberleri kızarmaya başladı. Gelecek yıl hepimiz için daha iyi olur diye ümit ediyoruz.
Birnefestoprak tarafından anatohum kapsamında gönderilen sürme
http://www.agaclar.net/forum/1333143-post7.htm
Tek karpuz büyümeye başladı. Çoğu tohumlardan çıkan bitkiler yağmurlar ve soğuklar nedeni ile geç kaldılar. Yeniden soğuklar başladı.
572036
Nihayet hasat ettim. Tek karpuz ancak yetiştirebildim. 80 kğ olmasa bile 3.880 gram ancak oldu. İçini boşaltmış. Kalın kabuklu. Lezzeti iyi.
580683
580684
580685
580686
580687
Mollaköy (Mollakendi) Kavunu
http://www.agaclar.net/forum/1333134-post6.htm
Bir tanesi büyük. Diğeri daha küçük durumda. İki ayrı kökte birer tane var.
572611
572612
572613
Mümkün olduğu kadar olgunlaşmalarını bekledim. Bir tanesinin sapı bile kurumuş hasat ettim. Diğeri ise yarılınca hasat ettim. İlk hasat ettiğim 840 gram oldu. Diğeri de muhtemelen ona yakındır. Tat olarak çok şekerli çıkmadı. Ancak bir tanesini araba içinde götürürken koku olarak tüm arabayı kapladı. Bitkiyi daha sağlıklı olarak yetiştirebilsem muhtemelen daha farklı olabilirdi. Kavun olarak iki tane mollakendi bir tane de 10 dilimli bitlis dışında kavun yetiştiremedim. En yakın komşumdaki kavunlar ise en az 100 metre ötede bulunmakta.
580697
580698
580699
580700
580701
Sn. Birnefestoprak tarafından Anatohum projesi kapsamında gönderilen tohumlardan çıkan 10 dilimli Bitlis kavunu
Kavunlarda sıkıntı olmaması için üç çeşit kavun ekip iki çeşit büyütebildim. Nedense yakın çevremdeki arkadaşların kavunlarında da kökende kurumalar oldu. Ne olduğunu tespit edemediğim için herhangibir ilaçlama yapılmadı.
http://www.agaclar.net/forum/1338541-post8.htm
http://www.agaclar.net/forum/1299167-post14.htm
http://www.agaclar.net/forum/1407026-post89.htm
Bir tanesini büyütebildi. İkinci küçük kelek büyüyemedi. Büyüyen de daha tam olgunlaşamadan o taraftaki karpuzlarla beraber kökenlerine kadar kurudu. Diğer taraftaki karpuzlar nedense yaşıyorlardı. Belki soğuk bölgesel etki etmiş olabilir.
Resimlerini verdiğim tek kavun balkonda beklerken yanlışlıkla kesilmiş. Ben bekleterek çekirdeklerin biraz daha olgunlaşacağını düşünüyordum. Birkaç dilim yiyebildim. Henüz sert ve tam olarak olgunlaşmamış durumda idiler. Tatlanmamıştı. Çekirdeklerini aldım. Gelecek yıl en azından kendim yeniden deneyeceğim.Türün nadir olması nedeni ile etkinlikte paylaşılır mı sn. birnefestopraktan gelen cevaba göre hareket edeceğim.
582135
582136
582137
582138
Doğsa reklam tarafından gönderildiğini düşündüğüm karpuz yetiştirebildiğim en büyük karpuz oldu. Tohum olarak düşündüğümüz için olgunlaştığını düşünmemize rağmen kesmedim. Tabi bunda en büyük etkenlerden biri kulakçığının yeşil olarak durması idi. Kestiğimiz zaman içini boşaltmaya başladığını gördük. 11 kğ olunca daha önce kesmiş olsam herhalde daha büyük olacaktı. Tek karpuz oldu. Kabuk kalınlığı 2 -2.5 cm arasında idi. Herhalde kendim yetiştirince bütün karpuzlar tatlı ve lezzetli geliyor. Renk pembe çekirdekleri ise açık renkte. Dış kabuk rengi normal karpuzlara benzese de çekirdekleri bunun da normal karpuzlara göre iri.
http://www.agaclar.net/forum/1316714-post3.htm
582139
582140
582141
@Muda, büyük karpuz muhtemelen @dagsa reklam ın karpuzu, dün benim kestiğimin boyutları böyle olmasa da kendi ve çekirdeklerinin görüntüsü de sizinki gibiydi.
Bu arada paylaştığınız geçen sene benim gönderdiğim kongo karpuzunun içinin ve çekirdeklerinin rengi bahsettiğiniz gibi olacak, açık renkli. Zengarden bu karpuz için şeker miktarı en yüksek en tatlı karpuzlardan diyordu ancak düzgün yetiştirmeyi beceremesem de beklediğim lezzeti bulamadım.
birnefestoprak
24-10-2015, 02:17
Sn Muda,
On Dilimli Bitlis'in olgun bir meyvesi vardi diye hatirliyorum, aklimda yanlis kalmis olabilir. Eger o meyveden tohum hasat etmediyseniz, "tam olgunlasmadi" dediginizden de dolgun tohumlari paylasabilirsiniz (kesmediyseniz, bir sure daha dursun; lezzeti degismeyecektir ama tohumlar daha saglikli olur). En uygun olani bu degil ama boylece en olumsuz olabilecegini dusundugunuz bir durumu olumlu sekilde sonuclandirmis olacaksiniz. Ondan cogalan tohumlar da birkac sene icinde toparlanir diye tahmin ederim.
Bu tip aksilikler olabiliyor. Cok acil (veya cesitli talihsizlikler/beklenmedik doga olaylari iceren) bir durum olmadikca, kendi stogumu guvenceye almadan kimseye tohum gondermem mumkun olmadigi icin endiselenmenizi gerektiren bir durum yok. Siz denemeye ve yardimci olmaya gonullu oldukca, cesitli tohumlar icin sizin yardiminizi rica edecegim (yer imkani olan gonulluler zaten istedikleri cesitleri kendileri seciyor). Bazi bitkiler icin yetistirme sartlarini iyilestirmek icin yardimci olmamizi gerektiren konular varsa onlari soyleyebilirsiniz.
Sizin uygulamalariniz biraz permakultur alanina giriyor. Bazi bitkileri bunun disina cikarip, tohumunu cogaltmak icin simartmak isteyebilirsiniz. Dogaya birakmaniz guzel birsey ama nadir tohumlar icin bir miktar mudahale etmemiz gerekebiliyor.
Doğsa reklam tarafından gönderildiğini düşündüğüm karpuz yetiştirebildiğim en büyük karpuz oldu. Tohum olarak düşündüğümüz için olgunlaştığını düşünmemize rağmen kesmedim. Tabi bunda en büyük etkenlerden biri kulakçığının yeşil olarak durması idi. Kestiğimiz zaman içini boşaltmaya başladığını gördük. 11 kğ olunca daha önce kesmiş olsam herhalde daha büyük olacaktı. Tek karpuz oldu. Kabuk kalınlığı 2 -2.5 cm arasında idi. Herhalde kendim yetiştirince bütün karpuzlar tatlı ve lezzetli geliyor. Renk pembe çekirdekleri ise açık renkte. Dış kabuk rengi normal karpuzlara benzese de çekirdekleri bunun da normal karpuzlara göre iri.
Sayın Doğsa reklam ın karpuzunu bende dikmiştim. Görünüm olarak onunkine biraz benzesede oldukça küçük karpuzlar elde ettim. Kendisi en iyi gözleme sahip olmalı ama paylaştığı tohumlar stabil olmayabilir.
Sn. Bezginkuh tarafından paylaşılan tohumlardan büyüttüğüm chia. İklim itibari ile tohumunu alamayacağımız tescillendi. Kırağı düşmeden saksıya alarak çiçek açabileceğini düşündüğüm bir yere gönderdim. Çiçeklerini de bu nedenle muhtemelen göremeyeceğiz. Bir metrenin üzerinde violden kök salarak büyüdü. Ağaç gölgesinde olması belki gelişimi açısından iyi oldu.
583922
[QUOTE=TCM;
Bu arada paylaştığınız geçen sene benim gönderdiğim kongo karpuzunun içinin ve çekirdeklerinin rengi bahsettiğiniz gibi olacak, açık renkli. Zengarden bu karpuz için şeker miktarı en yüksek en tatlı karpuzlardan diyordu ancak düzgün yetiştirmeyi beceremesem de beklediğim lezzeti bulamadım.[/QUOTE]
Sn. TCM;
Karpuz ince kabuklu oldu. Resmini nihayet fotoğraf makinasından alarak küçültebildim. Ben tat olarak beğendim. Umarım istediğiniz gibi ürünler yetiştirebilirsiniz.
583924
Sn Muda,
On Dilimli Bitlis'in olgun bir meyvesi vardi diye hatirliyorum, aklimda yanlis kalmis olabilir. Eger o meyveden tohum hasat etmediyseniz, "tam olgunlasmadi" dediginizden de dolgun tohumlari paylasabilirsiniz (kesmediyseniz, bir sure daha dursun; lezzeti degismeyecektir ama tohumlar daha saglikli olur). En uygun olani bu degil ama boylece en olumsuz olabilecegini dusundugunuz bir durumu olumlu sekilde sonuclandirmis olacaksiniz. Ondan cogalan tohumlar da birkac sene icinde toparlanir diye tahmin ederim.
Bu tip aksilikler olabiliyor. Cok acil (veya cesitli talihsizlikler/beklenmedik doga olaylari iceren) bir durum olmadikca, kendi stogumu guvenceye almadan kimseye tohum gondermem mumkun olmadigi icin endiselenmenizi gerektiren bir durum yok. Siz denemeye ve yardimci olmaya gonullu oldukca, cesitli tohumlar icin sizin yardiminizi rica edecegim (yer imkani olan gonulluler zaten istedikleri cesitleri kendileri seciyor). Bazi bitkiler icin yetistirme sartlarini iyilestirmek icin yardimci olmamizi gerektiren konular varsa onlari soyleyebilirsiniz.
Sizin uygulamalariniz biraz permakultur alanina giriyor. Bazi bitkileri bunun disina cikarip, tohumunu cogaltmak icin simartmak isteyebilirsiniz. Dogaya birakmaniz guzel birsey ama nadir tohumlar icin bir miktar mudahale etmemiz gerekebiliyor.
Sn; birnefestoprak;
Mollakendi kavunu iki tane oldu. 10 dilimli Bitlisin ikinci keleği büyüyemeden öldü. İlk olanı ben özellikle bekletirken evden yanlışlıkla kesmişler. Artık yapabileceğim bir şey yok. Muhtemelen tohumlar yeterli olgunluğa ulaşmışlardır.
Sahip olduğum yerin oldukça büyük ve zor koşulları ve bizim de biraz maymun iştahlı her şeyi mümkün olduğunca yapabilmek için denemeye çalışmamızdan kısmen teorik bilgilerimiz olmasına rağmen pratik ile teoriği yeteri kadar birleştiremeyince tabi ki amatörün üstü profesyonelliğin çok altında ürün almak durumunda kalıyoruz.
Çeşit sayısını azaltıp miktarı çoğaltarak tohumların tozlaşma ile melezlenmesini önleyerek saflığını sağlamak gerekiyor. Bu konuda daha önce uyarmıştınız.
Belki biraz daha tecrübe kazanmamız durumunda daha iyi duruma gelebiliriz. Yapabildiğimiz kadarla devam edeceğiz.
Sn. TCM;
Karpuz ince kabuklu oldu. Resmini nihayet fotoğraf makinasından alarak küçültebildim. Ben tat olarak beğendim. Umarım istediğiniz gibi ürünler yetiştirebilirsiniz.
Evet karpuzumuz bu, tadını bilmiyorum ama çekirdeklerinden tanıdım :) Elinize sağlık.
Sn. Bezginkuh tarafından paylaşılan tohumlardan büyüttüğüm chia. İklim itibari ile tohumunu alamayacağımız tescillendi. Kırağı düşmeden saksıya alarak çiçek açabileceğini düşündüğüm bir yere gönderdim. Çiçeklerini de bu nedenle muhtemelen göremeyeceğiz. Bir metrenin üzerinde violden kök salarak büyüdü. Ağaç gölgesinde olması belki gelişimi açısından iyi oldu.
Benim Chia da bu durumda. İki domates sırasının arasına güneş görebileceği bir yere dikmiştim. Çok güzel gelişti ama henüz çiçek açmadı.
Bir kısım kabaklardan ne olduğunu bilemediğim kabağın tohumunun nereden geldiği belli oldu. Biraz daha olgunlaşmaları için bekletirken soğukları hesaba katamadık. Kendileri donmuş olmalarına rağmen çekirdekleri donmamış gibi görünüyorlar. Üstte bulunan sayın sevoş'tan gelen spagetti kabak tohumların almaya çalışınca tamamen spagetti gibi oldu. Bir kabağın bu kadar lif lif olduğunu görmemiştim. Donduğu için mi yoksa yemeğe kalksak aynı görüntü ortaya çıkacak mı?
Altta bulunan yeşil yuvarlak kabak ise kabuksuz kabak çekirdeği. Çekirdeklerin üzerlerinde incecik belli belirsiz zar var. Beş altı tanesi kuruma aşamasında ikiye ayrılınca yenilerek tadına bakıldı. Tadı güzel.
Bu yıl etkinlikten gelen tohumların büyük çoğunluğunu bahçenin bir kısmını set haline getirme çalışmaları nedeni ile geç kalarak ekemedim. Sağolsun daha önceden bir kısım domates ve patlıcan gibi tohumlardan göndermiş olduğum telato arkadaşımız kendi tohumlarından da fide haline getirerek iki kez kargo ile gönderdi. Bu yıl gelen fideleri ekmeme rağmen nedense aşağıda diktiğim domateslerde belki de gübre, çapalama, sulama gibi eksiklerimiz nedeni ile istediğimiz gibi bir verim alamadım. Olanlarla idare edeceğiz.
627078
627079
627080
627081
627082
Telato arkadaşımızdan gelen domates fidelerinin toplu olarak ekildiği yerin bir kısmı. Toprak çok uzun süredir ekilmediği bizim de gübre, sırık vs. gerektiği gibi bakamadığımız için kısmi verim alabildim.
627085
627086
627087
627088
627089
Muhtemelen Afyon Salar kasabasından bana gelen ve Telato arkadaşımızın tohumlarını fide yaparak gönderdiği domatesler olduğunu düşündüğüm domatesler. Nedense çiçek burnu çürüklüğü bunlarda çıktı. Oldukça verimliler. Daha iyi bakabilseydim muhtemelen daha büyük olabilirlerdi.
627090
627091
627092
Sarı dolmalıklar :D
627097
627098
Bir de tam büyütebilseydim herhalde çok fazla hasat edecektim.
627099
627100
627101
Sivas koyulhisar
627102
627104
siyah çerry
627105
627106
Pink Vernissage Domates bahcedenn
627112
627113
Bu yılki tohum paylaşım etkinliğinde istediğim gibi verim alamadığım için iki farklı ürün ile muhtemelen katılacağım. Biri kıbrıs ayçekirdeği olarak bilinen birnefestoprak'ın anatohum kapsamında yetiştirmiş olduğu ayçekirdeği. Biraz geç ekilmesine rağmen şimdiye kadar gördüğümüz çekirdekler içinde en uzun boylu olanı.
627221
http://www.agaclar.net/forum/1478886-post15.htm
http://www.agaclar.net/forum/1244255-post9.htm
Beetberry
Chenopodium capitatum
Strawberry Spinach
Strawbini
Çilekli ıspanak olarak Türkçe'ye çevrilen bir arkadaşım tarafindan çekilen fotoğraflarından bu bitkinin adı nedir bölümünde sorup öğrendiğim, nerede ise yabani ot olarak sökülecek iken büyüme fırsatı bulan bir tanesi çiçekler arasında çıktı. Şu anda sulanmadığı için kuruma moduna giren bitkinin küçük meyveleri ve yaprakları yenebiliyormuş. Minik tohumlarının yenmemesi tavsiye ediliyor. İçeriğinde oksalik asit bulunduğu için yapraklarının dikkatli tüketilmesi gerekiyor. Renk olarak mükemmel. Tat olarak çok lezzetli olmasa da yenilebilir seviyede. Türkiye'de pek bilinmiyor. Bir sitede satış ilanıı bulunmakta. Sırf görüntüsü için bile yetiştirilebilir.
627220
http://bitkibakimi.blogcu.com/cilekli-ispanak-chenpodium-capitatum/2662316
http://www.seedaholic.com/strawberry-spinach.html
Mücevher Çalısı
09-09-2016, 22:21
Beetberry
Chenopodium capitatum
Strawberry Spinach
Strawbini
Çilekli ıspanak olarak Türkçe'ye çevrilen bir arkadaşım tarafindan çekilen fotoğraflarından bu bitkinin adı nedir bölümünde sorup öğrendiğim, nerede ise yabani ot olarak sökülecek iken büyüme fırsatı bulan bir tanesi çiçekler arasında çıktı. Şu anda sulanmadığı için kuruma moduna giren bitkinin küçük meyveleri ve yaprakları yenebiliyormuş. Minik tohumlarının yenmemesi tavsiye ediliyor. İçeriğinde oksalik asit bulunduğu için yapraklarının dikkatli tüketilmesi gerekiyor. Renk olarak mükemmel. Tat olarak çok lezzetli olmasa da yenilebilir seviyede. Türkiye'de pek bilinmiyor. Bir sitede satış ilanıı bulunmakta. Sırf görüntüsü için bile yetiştirilebilir.
627220
Çok ilginç "fantastik" hatta:)
birnefestoprak
12-09-2016, 06:06
Elinize sağlık. Bunun tohumu bana Sımişka adıyla gönderilmişti. Kars'a ait bir tohum. Kıbrıs'la ilişkilendirildiğini daha önce de duydum ama iki farklı çeşit olabilir.
Bu arada sizin daha önce etkinliğe gönderdiğiniz bir patlıcan vardı. Çeşitli nedenlerden ötürü tohumunu bu sene alamadım ama onun kuraklık dayanımı oldukça yüksek gözüküyor.
Bu yılki tohum paylaşım etkinliğinde istediğim gibi verim alamadığım için iki farklı ürün ile muhtemelen katılacağım. Biri kıbrıs ayçekirdeği olarak bilinen birnefestoprak'ın anatohum kapsamında yetiştirmiş olduğu ayçekirdeği. Biraz geç ekilmesine rağmen şimdiye kadar gördüğümüz çekirdekler içinde en uzun boylu olanı.
627221
http://www.agaclar.net/forum/1478886-post15.htm
http://www.agaclar.net/forum/1244255-post9.htm
Geçtiğimiz yıl ektiğim ama çıkmayan bu yıl çok güzel bir şekilde çıktı.
627531
627532
Bir kök de olsa kırmızı armut domates
627533
Bu yıl da tam istediğim gibi olmadı. Ancak büyük mesafe kaydettik. Kepçe ile birkaç set yapıp konteynerı koyduk. Umutla geleceğe bakıyoruz. Bu yıl yetiştirdiğim fideleri balkonda kırmızı örümcek saldırısına maruz kalınca kalıcı yerlerine götüremedim. Kinova, üç çeşit su kabağı, kırmızı malabar ıspanağı, yer bademi domatesler, vs. kaldılar.
Sn. Lonicera'dan gelen ve bendeki tohumlardan zımparalayarak diktiğim Roselle/ Sudan bamyası fidelerinden üç tanesini kış gelince bir saksı içerisinde içeriye almıştım. Bir tanesi yaklaşık elli cm diğeri ise otuz cm kadar oldu. En küçük olan ise öldü. Çiçeğini tam olarak göremesem de en azından çiçek açtı. Ancak tohum yapar mı bilmiyorum. http://www.agaclar.net/forum/1482854-post2.htm
http://www.agaclar.net/forum/1415022-post66.htm
662608
662609
Latin çiçeği de mecburen saksıda kaldı. Kış nedeni ile içeriye alınca o da hemen bozuldu. Muhtemelen hiç tohum alamadan sezonu noktaladı.
662610
662611
@ Muda, resimde çiçeğin sağındaki 'ıtır' mı?
@ Muda, resimde çiçeğin sağındaki 'ıtır' mı?
Evet ıtır. Bildiğiniz gibi çok hoş bir kokusu oluyor. Balkonda iken çok keyifli idi. Şimdi içeride baharı ölmeden geçirmesini bekleyeceğiz.
Kokusu pek güzel, böyle olunca çaya çorbaya katasım geliyor da o açıdan sordum var mı bildiğiniz tüketim yolu :) Bu arada benimki ufak bir saksıda ve sürekli dallanıp budaklanıyor, epeydir gözükmeyen @ Mücevher Çalısı vermişti sağolsun, ben de geçen fazlalıkları kestim kurutmaya çalışıyorum şimdi, iş yerinde öğleden sonra karabaş otu içiyoruz, içine ekleyelim bakalım nasıl olacak.
celalim01
14-12-2017, 18:16
Bazen istediğimizi yapma konusunda elimizde olmayan aksilikler oluyor. Sizin güzel çalışmalarınızı gördük. Çalışkanlığınızı biliyoruz.Sizi izliyoruz.Ben bazı çiçekleri içeri alıyorum ama latin gibi çiçekleri almadım.Hatta hiç ellemiyorum.Kendisi tohum yapıp,toprağa bırakıyor sonra yine kendisi çıkıyor.
Kokusu pek güzel, böyle olunca çaya çorbaya katasım geliyor da o açıdan sordum var mı bildiğiniz tüketim yolu :) Bu arada benimki ufak bir saksıda ve sürekli dallanıp budaklanıyor, epeydir gözükmeyen @ Mücevher Çalısı vermişti sağolsun, ben de geçen fazlalıkları kestim kurutmaya çalışıyorum şimdi, iş yerinde öğleden sonra karabaş otu içiyoruz, içine ekleyelim bakalım nasıl olacak.
İstediğiniz yere katabilirsiniz sanırım. Kullananlar var çünkü.
Arkadaşımın annesi harika aromalı bir çay yapar. Tarifini sorduğumda içine ıtır koyduğunu söylerdi. O ıtır bu konuda bahsedilen mi sizce
Dayanamayıp annemi aradım. Yanlış bilgi vermişim :) Sütlaça değilmiş, özür dilerim. Üzüm Kompostosu, üzüm reçeli ve şeftali reçeline 2-3 yaprak koyuluyormuş. Çokta güzel oluyor tavsiye ederim. Bu kesin bilgi :)
Sütlaca koyan da var.
Saksısını biraz büyütürseniz daha iyi olur sanırım. En azından ilkbaharda deneyin. Aldığım ve şu anda vefat eden çiçekçi her yıl taze sürgünlerini toprağa dikerek ürettiğini gövde yaşlanınca çok iyi olmadığını söylemişti.
Bu arada karabaş otu İzmir'de çok miktarda bulunmakta. Ancak burada bulamıyorum. Tohum veya fide olarak gönderme şansınız olur mu? Hem çiçeği güzel, hem de şifalı. Melissa( oğul otu ) ile birlikte içilirse kalp hastalıklarına da iyi geliyor diye biliyorum.
Bazen istediğimizi yapma konusunda elimizde olmayan aksilikler oluyor. Sizin güzel çalışmalarınızı gördük. Çalışkanlığınızı biliyoruz.Sizi izliyoruz.Ben bazı çiçekleri içeri alıyorum ama latin gibi çiçekleri almadım.Hatta hiç ellemiyorum.Kendisi tohum yapıp,toprağa bırakıyor sonra yine kendisi çıkıyor.
Adana'da sıkıntı yok. Ancak Afyonkarahisar iklimi soğuk ve uzun bir dönem sürmekte. Dışarıda durması halinde kesin olarak ölecekti. İçeriye alınca da bir kısmı ölüyor. Elimizden geldiği kadar yaşatmaya çalışıyoruz. İlginiz için teşekkür ederiz.
sarıçizmeli
08-02-2018, 11:28
Merhaba @ Muda sizinle tanışıp mümkünse tohum alışverişi yapmak istiyorum.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2024, Jelsoft Enterprises Ltd.