PDA

View Full Version : Zeytinli Ekmek




Vicia Ervilia
20-05-2015, 20:52
Ay daha tadına bakmadım. Tek sorun fırında kalacakları süreyi ayarlayamamam o da ilk kez yaptım, ondan.. Umarım içi pişmiştir ;)




Jakin
20-05-2015, 20:54
Ay daha tadına bakmadım. Tek sorun fırında kalacakları süreyi ayarlayamamam o da ilk kez yaptım, ondan.. Umarım içi pişmiştir ;)

Güzel görünüyorlar. Tarif de alabilir miyiz?

Vicia Ervilia
20-05-2015, 21:20
Malzemeler:

4 su bardağı un(tam buğday)
1 paket kuru maya
1 yemek kaşığı şeker(ben esmer şeker kullandım)
1/2 çay bardağı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı tuz
1 yumurtanın sarısı
1 su bardağı ılık su(daha sonra eklemek için ayrıca 1/2 su bardağı ılık su)


Leğene unu dökün, ortasında çukur açın. O çukurun içine mayayı, şekeri, ılık suyu ve zeytinyağını dökün. Unun üstüne de tuzu gezdirin.

En az 5 dk. yoğurun. Bazen su eklemek gerekiyor unun markasına göre değişiyor. Ben de toplamda 1,5 su bardağı su gitti. Sonra üstünü nemli bir bezle kapatıp 45 dk dinlendirin.

Daha sonra 1 su bardağı dilimlenmiş zeytine biraz kekik ve nane koyun.

Bunları hamura boca edip karışacakları kadar yoğurun ve mandalina büyüklüğünde parçalara ayırın. Yağlı kağıda dizin. Bu şekilde de 15 dk dinlendirin. Üstlerine yumurta sarısı sürüp biraz çörekotu serpin. 180 derecede üstü kızarana kadar pişirin(bende 30 dk sürdü)
(Ben kuru olmasını istemediğim için, ufak bir kaseye ayrıca zeytinyağı koydum. Elimi zeytinyağıyla yağlayıp daha sonra topları yuvarladım.)
Çıkartıp üstüne biraz su serpin ve ıslak bezi kapatıp öyle soğumaya bırakın.
Afiyet bal şeker olsun :)

Jakin
20-05-2015, 21:32
Vicia Ervilia çok teşekkür ederim. İlk fırsatta deneyeceğim. Un markası ne kullanıyorsunuz?

Vicia Ervilia
20-05-2015, 22:04
Vicia Ervilia çok teşekkür ederim. İlk fırsatta deneyeceğim. Un markası ne kullanıyorsunuz?

Evde katmer vardı ama normal de hiç dikkat etmiyorum. yapın yapın hem bayatlamıyor kolay kolay.. Yumurta da yok içinde.. tadı da çok iyi olmuş valla.. Zeytinin tüm çeşitleriyle yapılıp, içine zeytine yakışan herşeyi koyabilirsiniz. Dereotu, haşlanmış patates, kaşar, taze baharatlar vs..

Karena
20-05-2015, 22:28
Elinize sağlık, afiyet olsun. Benim de hobilerimden birisidir, ekmek yapmak. Affınıza sığınarak bir tecrübemi paylaşmak istiyorum.
Ekmeğin kabuğunun kalın olmasını önlemek için konserve balık kutusunun içine kaynamış su koyarak fırın içinde buharlaşmayı temin sureti ile tam buğday unundan yapılan ekmeklerimi daha ince kabuklu hale getire biliyorum. Tekrar afiyet olsun.

Vicia Ervilia
21-05-2015, 01:37
Elinize sağlık, afiyet olsun. Benim de hobilerimden birisidir, ekmek yapmak. Affınıza sığınarak bir tecrübemi paylaşmak istiyorum.
Ekmeğin kabuğunun kalın olmasını önlemek için konserve balık kutusunun içine kaynamış su koyarak fırın içinde buharlaşmayı temin sureti ile tam buğday unundan yapılan ekmeklerimi daha ince kabuklu hale getire biliyorum. Tekrar afiyet olsun.

Fırından çıkarmadan önce tepsinin alt kısmından içeriye iki üç buz fırlat... o da dışının çıtır çıtır içinin yumuşacık olmasını sağlıyor ;)

Vicia Ervilia
21-05-2015, 01:41
Sevgili karena;
Bu benim ilk ekmeğim biraz uydurmasyon biraz tarifli oldu ama güzel oldu... Mutfaktan kendimi zor uzak tutuyorum suan :)

Bana özelden tamamen tam buğday unuyla yapabileceğim, yağ olarak da zeytinyağı kullanabileceğim tariflerin varsa gönderir misin? teşekkür ederimm.. Ben pofidik küçük ekmeklerle kafayı bozdum bu ara... hani şu pastahanelerde satılan ''sakallı'' dedikleri içi peynir maydonoz dolu minik sandviçler var ya.. onun gibi kahvaltılık hatta boş bile yenebilecek küçk ekmekler hazırlamak istiyorum.

Karena
21-05-2015, 17:02
İnanın hiç özel tarifim yok, kızımla değişik şekiller vermekten başka. Sadece içeriği değiştiriyoruz o kadar. Hamurla oynamayı çok sevdiği için de beni mecbur kılan kendisi. Onun tariflerinden verebilirim ama yenecek gibi olmadığının teminatını verebilirim. :)))

Karena
21-05-2015, 17:07
Özel bir şey düşünüyorsanız özellikle hamurun içerisine Mahlepi denemenizi öneririm.