PDA

View Full Version : aaligul / Tohum Paylaşım Sonrası (İstanbul,balkon - Edirne)




aaligul
01-04-2015, 13:16
Herkese selamlar, tohum takas etkinliğinde emeği geçen herkese teşekkürler.

Biber Grubu
Kıl Biber Tatlı bahcedenn
Mazamort Biber, Üç Burun (Köy) Biberi bahcedenn
Çarliston Biber İsmail Kuzucu
Yeşil Tatlı Sivri Biber oz26
Salçalık Biber İsmail Kuzucu
Tatlı Kapya Biber (Yağlık) heyyamola
XXXL Kapya Biber heyyamola
Kapya oma1453
Dolmalık Biber İsmail Kuzucu
Sarı Dolmalık Biber İsmail Kuzucu
Minik acı süs biberi TCM
Turşuluk Sarı Biber İsmail Kuzucu
Jimmy Nardello Italian Pepper (Jimmy Nardello's Sweet Italian Frying Pepper) bahcedenn

Karpuz Grubu
Osh Kirgizia Karpuz bahcedenn
yerli karpuz dagsa reklam
Alaca Karpuz İsmail Kuzucu
Yerli küçük karpuz TCM
Yerli orta boy karpuz TCM
Yerli Karpuz (Tatarlı Karpuzu) Andora
Ali Baba Karpuz bahcedenn

Kavun Grubu
Portakal Kavun heyyamola
Yeşil Çizgili Düvelek Kavunu bahcedenn
kırkagaç kavun dagsa reklam
Tigger Kırlangıç Kavun heyyamola
Karışım kavun TCM
Top / cantaloupe kavun TCM

Domates Grubu
Russian Cossack Domates bahcedenn
Thessaloniki Domates bahcedenn
Ayaş Domatesi heyyamola
Abu Rawan Domates bahcedenn
Black Cherry Domates bahcedenn
Cherokee Purple Domates bahcedenn
Yerli domates 1 TCM
Yerli domates 2 TCM
Köy Domatesi (Ufak Boy) oz26

Patlıcan Grubu
Edirne Patlıcanı (Edirne Purple Striped Eggplant) bahcedenn
Kemer Patlıcan İsmail Kuzucu
Little Fingers Patlıcan yağmur

Kabak (kızartma)
Kızartma Kabağı Andora
Topak Kabak heyyamola

Bamya Grubu
Amasya (Taşova) çiçek bamyası incirli
Bamya Andora
bamya dagsa reklam

Barbunya Fasulye Grubu
Beyaz barbunya TCM
Kısa barbunya TCM
Barbunya Fasulye MeyveliTepe
İspir Şeker Fasulye MeyveliTepe
Şenberber Fasulyesi heyyamola
Kuru fasulye TCM
Beyaz barbunya TCM

Diğer
Çengelköy Salatalık heyyamola
ay çekirdegi (çerezlik) dagsa reklam
Çıtırlı Mısır (Patlatmalık Mısır) Andora
Yerli Köy Börülcesi İsmail Kuzucu
Golden bantam 12 row mısır pares
Kırmızı Kıvırcık Marul heyyamola
Çıbrıka, Çıbrıtsa, Çobrisa, Çibirsi - Summer Savory bahcedenn




aaligul
01-04-2015, 14:05
bu yıl ilk defa üretime başlıyorum. tohumda fideye, fideden ürüne sistemli bir bilgiye sahip değilim. bu sistemsizlik bazen tatlı bir heyecan ve endişe uyandırıyor. tohumlarımın üçte birini köydeki kardeşim ahmet'e gönderdim. o kendi deneyimini geleneksel yöntemlerle yapacak. ben de şehirde internet üzerinden edindiğim "sistemsiz" bilgilerle deneyimi gerçekleştireceğim.
Tohumların ekimi için koçtaştan perlitli torf aldım. Tohumları ekmek için de plastik bardak. Her bardağa bir tohum ektim. Şaşırtma işlemleri ilk yıl için karmaşık geldiği için, bu yıl tek tek ekip, doğrudan toprağa ekmeyi planladım. 25 mart tarihinde başladım. Allah kısmet ederse de 26 nisan da köydeki bahçeye ekmeyi planlıyorum. Bardakları torfu pazartesi akşamı doldurmuştum. Nem kaybından dolayı ve torfun yerine oturmasıyla bardaklar yarı yarıya veya 2/3 dolulukta kaldı. Toprağımda kalmadığından bu şekilde ektim. İlk ekimlerim domates, biber grubu, patlıcan, karpuz, kavun, kabak ve salatalık oldu. Her tohum için bardaklarda tırnak derinliğinde çukurlar oluşturdum. Tohumları çukurların içine bıraktıktan sonra spreyle 2-3 fıs tohumun üstüne püskürttüm ve tohumların üstünü hafifçe örttüm. Tabii bu işlerde benden daha çok heyecanlı ve meraklı ömrünü toprakla geçirmiş annemi de anmadan geçmemeliyim. Köy bilgisiyle internet bilgisi arada çatışmalar yaratsa da tohumlarımızı büyük bir heyecanla ektik. Ve beklemeye başladık. Toprak doldurma işlemini erken yaptığım için ve üzerlerine streç çekmediğim için toprağın biraz kuruduğu izlenimiyle her akşam tohumların olduğu noktaya 1-2 fıs su püskürttüm. Acaba geç mi kaldım endişesi yaşarken, 28 mart gecesi yani 3. Gün, heyamoladan gelen çengelköy salatalık çimlenmiş hatta zürafa gibi boyunu uzatmıştı. Pazar günü ise ikinci salatalık başını çıkarmıştı. Çok heyecan vericiydi. Sanki erken doğum gibiydi! Beni asıl mutlu eden 3 yaşındaki kızımdı. Yaşının küçük olması nedeniyle ilgisini çekmeyeceğini ve anlamayacağını düşünüyordum. Ancak ona gösterdiğimde onda da büyük ilgi uyandı. O gün 2-3 defa “küçük salatalık bebeğini” görmek istedi. Ve her sabah küçük tohumlara günaydın diyoruz. “baba karpuz da ekelim, domates de ekelim….” Deyişlerinin bendeki yarattığı hissi kelimelerle anlatamam.
Pazartesi günü uzuuunn metrobüs yolcuğumda siteye girdiğimde salatalığımın sağlıklı olmadığını, ışık yetersizliğinden boy attığını anladım. Heyamolanın oluşturduğu sayfadan da çimlenen tohumları güneş gören kapalı balkona aldığını gördüm. Akşam eve gelince ilk işim çimlenen tohumları kapalı ısıtmasız balkona almak oldu. Bu arada cumartesi günü kızartma kabaklarının bardak içinde dolaştığını görmüştüm. Onlar da pazartesi günü yani 5. gün toprak üstüne çıkmışlardı. Ve tabii k asıl sürpriz domateslerdeydi, onlar da toprak üstüne çıkmışlardı. Yine pazartesi günü bir tane kavun da toprak üstüne çıkmışlardı. Salı günü yani 6. Gün tüm domatesler toprak üstüne çıkmışlardı. Ve bugün yani 7. Gün ilk biber de toprak üstüne çıkmıştı. Bu erken uyanış beni tedirgin etti açıkçası, sitede diğer üyelerden gördüğüm kadarıyla çimlenme genelde en az 10 gün sürüyordu. Nedeni şuan bilmemekle birlikte oda sıcaklığının yüksek olması ve ya her gün nemlendirmem etkili oldu diye düşünüyorum. Bundan dolayı Pazartesinden beri nemlendirme yapmıyorum.
Diğer taraftan yukarıda anlattığım süreçte tohumların bir kısmını ekmiştim. 2. Postayı 28 mart cumartesi ektim. 1 postadaki hatalarımı da telefi ettim. 1 postada vaktim olmadığı için bardakların altına delik delmemiştim. Bardakları ağzına kadar doldurdum ve hemen o gece annemle ektik. Yine aynı şekilde. Bu sefer her bir tohumdan ayrıca birer tane lifli bardaklara da ektim. O geceden beri de herhangi bir nemlendirme yapmadım. Yarın gece yapmayı düşünüyorum.
Sürecimi genel olarak böyle. Bundan sonra bulduğum her fırsatta tohum bazında resimlerle gelişimleri aktarmaya çalışacağım.
Bundan sonrası için kafamdaki soruları ve araştırmam gerekenleri burada toplu olarak paylaşmak istiyorum. Bu soruları siteden araştırmakla birlikte deneyimleriniz paylaşırsanız sevinirim.
1) filizlenen tohumlarımı hemen kapalı, ısıtmasız sabah 11 den akşama kadar doğrudan güneş alan balkonuma alacağım. Ancak sulama periyodu ne olmalı. Çok su vermekten endişeleniyorum. Toprağın nemsiz görünmesi su ihtiyacını gösterir mi? Yoksa belli periyotlarla sulamak gerekir mi?
2) bardaklarda perlitli torf kullandım. Başka hiç bir şey yok. 26 Nisan a yani bahçeye ekene kadar bu yeterli olur mu? Toprak veya başka bir katkı yapmam gerekir mi? **** başka bir şey?
3) 2 soruyla bağlantılı olarak bazı bardaklarım yarıya kadar toprakla dolu, bunlara kök doldurması gibi torf veya toprak eklesem bir sıkıntı olur mu?
4) taşımayı kendi özel aracımla yapacağım. Çiçekçilerden, manavlardan temin edeceğim yüksek kasalara doldurcağım. Gideceğim yol 200 km. yola çıkarken köklerin zarar görmemesi için sulamalı mıyım? **** başka bir şey?
Herkese hayırlı günler

heyyamola
01-04-2015, 22:12
Sulama; çimlenme gerçekleşene kadar yüzeysel, çimlenme gerçekleştikten sonra kök bölgesinin hemen altına yönelik olarak yapılmalıdır. Aynı şekilde önceleri az ve sık yapılan sulama, kökler iyice gelişince bol ve seyrek hale gelmelidir. Bardakların altı delik olduğundan sorun oluşturmaz. Yine de mümkün olduğunca az sulama yapınız.

Tam dolu olmayan bardaklarınızı, içine biraz bahçe toprağı koyduğunuz başka bir bardağa şaşırtınız. (Fideyi torfu dağıtmadan kalıbıyla çıkarıp, topraklı olan diğer bardağın üzerine yerleştirin) Çok uzamış sapların boğaz doldurmasını, toprakla değil de torfla yapınız.

Toprak ilavesi olan bardaklar, asıl yerlerine dikilene kadar besin maddesine ihtiyaç duymazlar büyük ihtimalle... Sadece torfta yetişenler için sıvı halde satılan kompoze besinlerden sulandırarak kullanabilirsiniz. (Dozajı daima düşük tutunuz) Sıvı haldeki deniz yosunu da olabilir. (1/1000 oranında) Aslında ilave besin maddesine gerek kalmayabilir de.. Buna fidelerin gelişimine bakarak karar verebilirsiniz. Fidelerin büyümesinde gündüz sıcaklıklarından ziyade gece sıcaklıkları etkilidir. Gece sıcaklıkları 12 derecenin altında olursa fidelerin gelişmeyeceğini unutmayınız.

Taşıyacağınız zamana kadar yeterince gelişmiş olacaklardır. Fazla da evham yapmayın. :)

Kolay gelsin.

aaligul
01-04-2015, 23:38
ilginiz ve bilgilerini için teşekkürler...

aaligul
10-04-2015, 23:55
geçen haftasonu köydeydim. uzun yıllar ekilip biçilmemiş bahçemizin bir kısmını yazın sürmüştük, şimdi tekrar sürdük. ekilecek alan 200 metrekare, yapabilirsem damlama sulama yapacağım. yazdan inek gübresi de çekmiştik. gitmişken geç de olsa nohut ve soğan da ektik... ancak eve döndüğümde beni süpriz bekliyordu, ikinci postada ektiğim bazı tohumlarım çimlenmişti ve ışığı bulmak için epey zorlanmışlardı anlaşılan, büyük bir hata yapmıştım, onları aslında balkonda bırakmalıydım:((( o kadar boy atmışlar bazıları kırılmıştı bile... ben de acemi aklımla onlara kürdandan destek yaptım:))) hani sebze verirler mi bilmiyorum ama sebzesiz olsa yaşamalarını istiyorum ;) bu akşam onları 1,5 lt pet sişelere ekeceğim, anca kurtarır.... geçtiğimiz hafta, sn heyyamola'nın tavsiyesi üzerine, toprağı az olanlara toprak ekledim, bazılarının köklerini doldurdum. çok da iyi oldu, sanki, güçlendiler, gülümsüyorlar sanki :))) köklerini güçlendirmek için sn heyyamola'nın tavsiyelerini yapabilirsem önümüzdeki hafta yapacağım. hatta belki sn aleydi'nin yaptığı gibi siyah fide poşetlerine de aktarabilirim.
şuan üç günde bir kökten sulama yapacağım.
ikinci postada ektiğim tohumların çimlenmesi çok yavaş gidiyor. günde ancak bir tohumu balkona alıyorum, hatta bugün hiç yoktu. daha serin yerde duran tohumlarımda ise hiç çimlenme yok...
yine bu hafta tekrar ekim yapacağım. bu sefer her akşam nemlendireceğim.

aaligul
11-04-2015, 00:10
Çengelköy Salatalık heyyamola
Ekim Tarihi: 25 Mart 2015
Çimlenme Tarihi: 28 Mart 2015
Ekim Yeri: plastik bardak, oda sıcaklığı, çimlendikten sonra ısıtmasız kapalı balkonda

aaligul
11-04-2015, 00:26
Yerli domates 1 TCM

Ekim Tarihi: 25 Mart 2015 ve 28 Mart 2015
Çimlenme Tarihi: 30 Mart 2015 ve 7 Nisan 2015
Ekim Yeri: plastik bardak, oda sıcaklığı, çimlendikten sonra ısıtmasız kapalı balkonda

aaligul
11-04-2015, 00:36
Yerli domates 2 TCM

Ekim Tarihi: 25 Mart 2015 ve 28 Mart 2015
Çimlenme Tarihi: 30 Mart 2015 ve 7 Nisan 2015
Ekim Yeri: plastik bardak, oda sıcaklığı, çimlendikten sonra ısıtmasız kapalı balkonda

aaligul
11-04-2015, 01:37
Ayaş Domatesi heyyamola

Ekim Tarihi: 25 Mart 2015 ve 28 Mart 2015
Çimlenme Tarihi: 30 Mart 2015 ve 7,8 Nisan 2015
Ekim Yeri: plastik bardak, oda sıcaklığı, çimlendikten sonra ısıtmasız kapalı balkonda

aaligul
11-04-2015, 01:38
Köy Domatesi (Ufak Boy) / oz26

Ekim Tarihi: 25 Mart 2015 ve 28 Mart 2015
Çimlenme Tarihi: 30,31 Mart 2015 ve 7,8 Nisan 2015
Ekim Yeri: plastik bardak, oda sıcaklığı, çimlendikten sonra ısıtmasız kapalı balkonda

aaligul
11-04-2015, 01:39
Abu Rawan Domates bahcedenn

Ekim Tarihi: 25 Mart 2015 ve 28 Mart 2015
Çimlenme Tarihi:3 Nisan 2015 ve ---------
Ekim Yeri: plastik bardak, oda sıcaklığı, çimlendikten sonra ısıtmasız kapalı balkonda

aaligul
11-04-2015, 01:41
Thessaloniki Domates bahcedenn

Ekim Tarihi: 25 Mart 2015 ve 28 Mart 2015
Çimlenme Tarihi: 30,31 Mart 2015 ve 8,9 Nisan 2015
Ekim Yeri: plastik bardak, oda sıcaklığı, çimlendikten sonra ısıtmasız kapalı balkonda

aaligul
11-04-2015, 01:42
Cherokee Purple Domates bahcedenn

Ekim Tarihi: 25 Mart 2015 ve 28 Mart 2015
Çimlenme Tarihi: 1 Nisan 2015 ve ---------
Ekim Yeri: plastik bardak, oda sıcaklığı, çimlendikten sonra ısıtmasız kapalı balkonda

aaligul
11-04-2015, 01:43
Dolmalık Biber İsmail Kuzucu

Ekim Tarihi: 25 Mart 2015 ve 28 Mart 2015
Çimlenme Tarihi: 4 Nisan 2015 ve--------
Ekim Yeri: plastik bardak, oda sıcaklığı, çimlendikten sonra ısıtmasız kapalı balkonda

aaligul
11-04-2015, 01:44
Sarı Dolmalık Biber İsmail Kuzucu

Ekim Tarihi: 25 Mart 2015 ve 28 Mart 2015
Çimlenme Tarihi: 3 Nisan 2015 ve 8 Nisan 2015
Ekim Yeri: plastik bardak, oda sıcaklığı, çimlendikten sonra ısıtmasız kapalı balkonda

aaligul
11-04-2015, 01:46
Yeşil Tatlı Sivri Biber oz26
Ekim Tarihi: 25 Mart 2015 ve 28 Mart 2015
Çimlenme Tarihi: 1 Nisan 2015 ve ------
Ekim Yeri: plastik bardak, oda sıcaklığı, çimlendikten sonra ısıtmasız kapalı balkonda

aaligul
11-04-2015, 01:47
Turşuluk Sarı Biber İsmail Kuzucu
Ekim Tarihi: 25 Mart 2015 ve 28 Mart 2015
Çimlenme Tarihi: 2 Nisan 2015 ve -----
Ekim Yeri: plastik bardak, oda sıcaklığı, çimlendikten sonra ısıtmasız kapalı balkonda

aaligul
11-04-2015, 01:48
Çarliston Biber İsmail Kuzucu
Ekim Tarihi: 25 Mart 2015 ve 28 Mart 2015
Çimlenme Tarihi: 2 nisan 2015 ve -----
Ekim Yeri: plastik bardak, oda sıcaklığı, çimlendikten sonra ısıtmasız kapalı balkonda

aaligul
11-04-2015, 01:49
Mazamort Biber, Üç Burun (Köy) Biberi bahcedenn

Ekim Tarihi: 25 Mart 2015 ve 28 Mart 2015
Çimlenme Tarihi: 3 nisan 2015 ve ----
Ekim Yeri: plastik bardak, oda sıcaklığı, çimlendikten sonra ısıtmasız kapalı balkonda

aaligul
11-04-2015, 01:50
Minik acı süs biberi TCM

Ekim Tarihi: 25 Mart 2015 ve 28 Mart 2015
Çimlenme Tarihi: 2 Nisan Mart 2015 ve ---------
Ekim Yeri: plastik bardak, oda sıcaklığı, çimlendikten sonra ısıtmasız kapalı balkonda

aaligul
11-04-2015, 01:52
Jimmy Nardello Italian Pepper (Jimmy Nardello's Sweet Italian Frying Pepper) bahcedenn

Ekim Tarihi: 25 Mart 2015 ve 28 Mart 2015
Çimlenme Tarihi: 6 Nisan 2015 ve ------
Ekim Yeri: plastik bardak, oda sıcaklığı, çimlendikten sonra ısıtmasız kapalı balkonda

aaligul
11-04-2015, 01:53
Tatlı Kapya Biber (Yağlık) heyyamola

Ekim Tarihi: 25 Mart 2015 ve 28 Mart 2015
Çimlenme Tarihi: 31 Mart 2015 ve ----
Ekim Yeri: plastik bardak, oda sıcaklığı, çimlendikten sonra ısıtmasız kapalı balkonda

aaligul
11-04-2015, 01:54
XXXL Kapya Biber heyyamola

Ekim Tarihi: 25 Mart 2015 ve 28 Mart 2015
Çimlenme Tarihi:4 Nisan 2015 ve -------
Ekim Yeri: plastik bardak, oda sıcaklığı, çimlendikten sonra ısıtmasız kapalı balkonda

aaligul
11-04-2015, 01:55
Salçalık Biber İsmail Kuzucu
Ekim Tarihi: 25 Mart 2015 ve 28 Mart 2015
Çimlenme Tarihi: 4 nisan 2015 ve ------
Ekim Yeri: plastik bardak, oda sıcaklığı, çimlendikten sonra ısıtmasız kapalı balkonda

aaligul
11-04-2015, 01:56
Kapya oma1453

Ekim Tarihi: 25 Mart 2015 ve 28 Mart 2015
Çimlenme Tarihi: 6 nisan 2015 ve ------
Ekim Yeri: plastik bardak, oda sıcaklığı, çimlendikten sonra ısıtmasız kapalı balkonda

aaligul
11-04-2015, 01:57
Little Fingers Patlıcan yağmur

Ekim Tarihi: 25 Mart 2015 ve 28 Mart 2015
Çimlenme Tarihi: 7 Nisan 2015 ve ----
Ekim Yeri: plastik bardak, oda sıcaklığı, çimlendikten sonra ısıtmasız kapalı balkonda

A_NOMAD
11-04-2015, 02:06
Kürdan destekleriniz pek sevimli ancak ışık eksikliği yüzünden uzayan fideleri kurtarır mı bilemiyorum :(

Asıl söylemek istediğim: Domates fidelerinizi kürdanla desteklemeye uğraşmak yerine tekrar şaşırtıp, bu kez fazla uzamış olan gövdelerini toprak altında bırakacak şekilde dikmenizi öneririm zira domates fideleri gövdelerinden de kök oluşturabiliyor, tekrar şaşırtmak yerine toprak ekleyerek de yapabilirsiniz tabii ki...

'Bu yöntem diğerlerinde de işe yarar mı?' derseniz, bilmiyorum.

Kolay gelsin.

aaligul
13-04-2015, 13:34
sn A_NOMAD bilgileriniz için teşekkürler. şaşırtma ve yer değiştirme işlemini dün gece yaptım. sonucu çok merak ediyorum. epey acemice oldu. bu akşam yeni yerine alışıp alışmadıklarını test edeceğim:)) kürdan konusunda haklısınız, ışık konusu çözmedi :))) ancak amaç fazla uzayanların kırılmasını engellemekti... hatta beni şaşırtan bişey de oldu, bir tane domates fidesi vardı, gövdesi bir noktadan incelmiş kopmak üzeriydi, kürdan desteğinle kendi kurtarmış, güçlenmiş yeni yapraklar çıkarmış :)) bakalım hayırlısı....

aaligul
13-04-2015, 13:47
aşağıda iki tane kabağım var. saksıda olan ilk yerinde de fotoda göründüğü gibiydi, saksıya aldım ancak bir değişiklik olmadı, 5 gündür bu şekilde...
pet şişede olanı ise dün akşam plastik bardaktan pet şişeye aldım... acaba neden bu durumdalar??

TCM
13-04-2015, 14:32
Direk güneş ışığında kalmışlar sanki.

aaligul
14-04-2015, 21:55
Direk güneş ışığında kalmışlar sanki.

evet tüm fidelerim saat 11 'den sonra doğrudan güneş alan kapalı balkonumda duruyorlar. ancak bu durum iki kabağımda var. diğer fidelerim en azından canlılar, soluk değiller. geçen akşam biraz fazlaca su verdim üstten, saksıda olanda hafif canlanma var... ama dediğinizi dikkate alarak yarın biraz gölgeye alayım....

TCM
15-04-2015, 10:05
Tam tersini yapmışsınız, saat 11 e kadar güneşe, sonra gölgeye alacaktınız. Öğle güneşi yakıcı oluyor. Ben üzerini beyaz elyafla örttüğüm halde dün hafif kuru kalan minik bir kaç menekşe yamulmuş :(

aaligul
15-04-2015, 13:30
ne yazık ki evimde sabah güneşi alan bir yer yok. ancak pet şişede olan düzeldi. saksıda olan hala aynı... bakalım hayırlısı...

aaligul
19-04-2015, 12:08
...

aaligul
19-04-2015, 12:11
domates grubu son durum
Ekimden sonra 25. gün (ortalama)
Çimlenmeden sonra 19. gün (ortalama)

aaligul
19-04-2015, 12:14
biber grubu
Ekimden sonra 25. gün (ortalama)
Çimlenmeden sonra 17. gün (ortalama)

aaligul
19-04-2015, 12:19
kapya / tarhana biberi son durum
Ekimden sonra 25. gün (ortalama)
Çimlenmeden sonra 14. gün (ortalama)

aaligul
20-04-2015, 10:37
aslında çıkan tek patlıcanım:)
Ekimden sonra 25. gün (ortalama)
Çimlenmeden sonra 12. gün (ortalama)

aaligul
20-04-2015, 11:22
salatalıklar... ürün durumunu bilmiyorum ama yeni yerlerinden sonra bu haller çok hoşuma gidiyor... biri balkona biri bahçeye...

Ekimden sonra 25. gün (ortalama)
Çimlenmeden sonra 21. gün (ortalama)

aaligul
20-04-2015, 11:25
karpuz gurubu
Ekimden sonra 25. gün (ortalama)
Çimlenmeden sonra 19. gün (ortalama)

aaligul
20-04-2015, 11:33
kavun gurubu
Ekimden sonra 25. gün (ortalama)
Çimlenmeden sonra 19. gün (ortalama)

aaligul
20-04-2015, 11:36
kızartmalık kabak grubu
Ekimden sonra 25. gün (ortalama)
Çimlenmeden sonra 22. gün (ortalama)

aaligul
20-04-2015, 14:02
düzenli ve sistematik bir insan olamadığım için fideleri kendi başlıklarında bir türlü toplayamadım...yukarıdaki gibi toplu değerlendirme yapabildim.

yukarıda fotolarını eklediğim fidelerimi geçen hafta bakıma aldım. ışıksızklıktan boya gidenleri plastik bardaklardan pet şişelere aldım. özellikle 1,5 litrelik petlerdekiler tam acemi işi oldu herhalde, ürün verirler mi bilmiyorum ama yaşamaları bile benim için önemli oldu ;) yer değiştirme/ şaşırtma işlemim tam bir acemilik oldu. ilk yaptıklarımı kuru halde yaptım ve bir nevi şaşırtma oldu. sonra aklıma çamur olacak gibi ıslatmak geldi ve böylece kalıp olarak çıkartarak yer değiştirme yapmış oldum. açıkçası biraz endişeliydim, çünkü pet şişelere aktarırken bazılarının köklerine, bazılarının yapraklarına bazılarının da gövdelerine zarar vermiştim. çok şükür ki hiç zarar yok, hepsi şuan en azından "can" olarak sağlıklı gözüküyorlar. hatta solan kabaklar da düzeldi. diğerlerinin de köklerini torflarla doldurdum

ilk torfumu koçtaştan almıştım ve ithaldı, tertemizdi. çok sıkışınca japon pazarından da altım ancak içinde yok yoktu, hatta torba kalıntıları da vardı. sonra tekrar tekzenden aldım, humuslu yazıyordu üstünde, o da yerli idi. ancak onun içinde de kök, küçük kabuklar vardı. bunlar faydalı mı zararlı mı bilmiyorum. ancak ithal olanın çok temiz olduğunu gördüm. forumlarda neden özellikle ithal torf alınması konusunda ısrarcı olunduğunu anladım!!!

ikinci postada ektiğim ancak bir türlü çimlenmeyen tohumlarımın torflarının kuruduğunu fark edince sabah akşam nemlendirme çalışmaları sonucunda çimlenme sağlayabildim. Bardakların ağzını streçle kapatmamıştım ki her gün nemlendiririm ve uğraşmış olurum diye düşünüyordum. İlk postada sorun olmadı ama ikinci postadaki sorundan nemi korumak için kapalı tutmanın önemini anlamış oldum.

3 postayı da ektim ve nem konusunda daha duyarlı davranınca onlardan da çimlenenler oldu.

Normalde 23 nisan haftasında fideleri bahçeye ekmeyi düşünüyordum, ancak havaların serin gitmesi beni endişelendirdi, riske atmamak için mayıs ilk haftası bahçeye ekeceğim.

Şimdi iki konu üzerinde araştırma yapmam gerekiyor.

1) Fidelerdeki yaprakların bazıları koyu yeşil bazıları açık yeşil. Hangi renk sağlıklı, sağlıksız olanın ihtiyacı ne?
2) Forumda gezerken fidelerin bazıları için budamadan bahsedildiğini hatırlıyorum, şuan bazı yapraklara budama yapmam gerekiyor mu? Hangilerini budayacağım, asıl yerlerine almadan mı aldıktan sonra mı?

aaligul
21-04-2015, 10:18
yarin fideleri keşan goturecegim, yolum 200 km... fideleri/torfu suya doyurup, torfu sıkıştırarak mı göturmeliyim yoksa ozel bir sulama yapmadan bu halleriyle mi gotureyim. bu konuda bilgili ve deneyimlerinizi paylasirsaniz sevinirim....

Muda
21-04-2015, 12:19
domates, biber, kabak, kavun karpuz fidelerimi istanbuldan keşana goturecegim, yolum 200 km... fideleri 3 gun once kokten sulamistim, genel olarak suan torf nermli. fideleri/torfu suya doyurup, torfu sıkıştırarak mı göturmeliyim yoksa ozel bir sulama yapmadan bu halleriyle mi gotureyim. fideleri kasa icinde altina ayran, fide kutusu gibi kaliplara oturtacagim. bu konuda bilgili ve deneyimlerinizi paylasirsaniz sevinirim. fidelerim genel halleri asagidaki baglantıdaki gibidir..

http://www.agaclar.net/forum/tohum-paylasim-sonrasi-calismalar/36897-2.htm



Kasalara koyacağınızı yazmışsınız. Önemli olan kasaların yan duvarlarının fidelerden yüksek olması. Eğer değilse manavlarda pazarlarda genellikle meyva konulan plastik kasalar var. Onlardan tanıdık manavlardan bulabilirseniz normal sulama yaptığınıza ve halen ıslak halde olduğuna göre bahsettiğiniz şekilde götürebilirsiniz. Yeter ki üzerlerine bir şey devrilip fidelerinizi kırmasın. Sapları uzun olanlar var yeteri kadar boşluk da bulunuyorsa biraz daha toprak doldurup sallantıdan kırılmalarını önlemiş olursunuz.

Fidelerinizi dış ortama alıştırabildiniz mi. Eğer alıştırmadı iseniz kalıcı yerlerine dikmeden önce gölge yerlerde dış ortama alıştırmaya çalışıp daha sonra dikin.

aaligul
21-04-2015, 14:30
tesekkur ederim.uzun olanlara kurdanla destek yapacagim:)) alistirma konusu iyi ki hatirlattiniz, ekimi mayisin 1 veya 2. haftasi yapacagim. o zamana kadar alıştırma yaparım.

idurgun
07-05-2015, 15:53
Gelebilirsem yardım ederim dikimde ama zor görünüyor. Kürdan desteklerin harika olmuş :) Ben bu yıl tembel kaldım ama yine de iki saksı biber oldu. Aslında senin çerilerden yürütmek gerek ama...

idurgun
07-05-2015, 16:07
Bu arada bahçeye sebze adası yapmayı düşünmedin mi merak ediyorum. Belki şu konuyu görmemişsindir, Sayın MeyveliTepe'nin güzel uygulamaları örnek olabilir: Sebze bahçesi hazırlama (http://www.agaclar.net/forum/sebzeler/16978.htm)

aaligul
13-05-2015, 11:20
Bu arada bahçeye sebze adası yapmayı düşünmedin mi merak ediyorum. Belki şu konuyu görmemişsindir, Sayın MeyveliTepe'nin güzel uygulamaları örnek olabilir: Sebze bahçesi hazırlama (http://www.agaclar.net/forum/sebzeler/16978.htm)

düşünmez olmaz mıyım, düşündüm... ancak zaman kıstından dolayı yapamadım. birazcık zamanım olsaydı, en azından bir iki ada yapmak istiyordum. bu sene böyle olacak, seneye yapacağım inşallah... sen yardıma gelseydin yapardık....

aaligul
13-05-2015, 11:44
ekimden sonra 50. gün
ısıtmasız kapalı balkon, gölgede,