PDA

View Full Version : Kerkenez/ Tekirdağ - Balkon - İstanbul




kerkenez
27-02-2015, 22:04
Öncelikle tohum paylaşan herkese teşekkürler ve de herkese bol ve lezzetli hasatlar.

Yoğunluktan dolayı ancak sayfayı açabildim. Bitkileri ağırlıklı olarak yazlığın bahçesine ekeceğim ama bir kısmını İstanbul da elimin altında kullanmayı planlıyorum. farkında olmadan mükerrer taleplerim olmuş paylaşan arkadaşlar kusura bakmasın lütfen.

Bal kabağı/ akçabardak
Süs ayçiçeği - Tiger Eye Mix Sunflower/ Andora
Yerli Karpuz (Tatarlı Karpuzu)/ Andora
Kandil Dolma Biberi/ Atilgan
Ayçiçeği (Süs) - Tiger Eye Mix Sunflower/ bahcedenn
Balık Biber/ bahcedenn
Black Cherry Domates/ bahcedenn
Britain's Breakfast Domates/ bahcedenn
Cherokee Purple Domates/ bahcedenn
Çıbrıka, Çıbrıtsa, Çobrisa, Çibirsi - Summer Savory/ bahcedenn
Edirne Patlıcanı (Edirne Purple Striped Eggplant)/ bahcedenn
Jimmy Nardello Italian Pepper (Jimmy Nardello's Sweet Italian Frying Pepper)/ bahcedenn
Kalıcı Ispanak - Perpetual Spinach/ bahcedenn
Kandil Dolma Biberi/ bahcedenn
Kıl Biber Tatlı/ bahcedenn
Peter Pepper (Chilli Willy Pepper) +18/ bahcedenn
Pul Biberlik Maraş/ bahcedenn
Russian Cossack Domates/ bahcedenn
Sakız Kabak/ bahcedenn
Trinidad Scorpion (Butch T soyu)/ bahcedenn
Urfa Kirazı/ bahcedenn
Halep Karası/ birnefestoprak
Kalıcı Ispanak - Perpetual Spinach/ Coskun4216
Jalapeno Biber/ esgül73
Acı Süs Biber/ heyyamola
Çengelköy Salatalık/ heyyamola
Kına Çiçeği/ heyyamola
Pink Vernissage Domates/ heyyamola
Şenberber Fasulyesi/ heyyamola
XXXL Kapya Biber/ heyyamola
Yabani Roka - Wild Rocket/ heyyamola
Yerli Siyah İnce Uzun Patlıcan/ heyyamola
Sarı Dolmalık Biber/ İsmail Kuzucu
Tiny Tim Domates/ İsmail Kuzucu
Barbunya Fasulye/ MeyveliTepe
Kırmızı Civan Perçemi (Achillea millefolium)/ MeyveliTepe
Kırmızı Kaliforniya Biberi/ MeyveliTepe
San Marzano Domates/ MeyveliTepe
Yerli Afyonkarahisar patlıcanı/ Muda
Jalapeno Biber/ oz26
Kandil/ oz26
Little Fingers Patlıcan/ oz26
Pepperoncini Biber/ oz26
Red Robin Domates/ oz26
Sivas Koyulhisar Domates/ oz26
Büyük turuncu domates/ sakagun
Çörekotu Çiçeği/ SDurul
Şebboy/ SDurul
Sarı Şebboy/ sevoş




kerkenez
27-02-2015, 22:19
15 şubatta ağırlıklı olarak biberleri ektim. Bir kısım Zengarden tohumlarımda var. Yine Zengarden' dan aldığım yetiştirme torfunu plastik meze kaplarına doldurup tohumları ektim ve kapaklarını kapattım.

538705

Bir tanem bana yardımcı olurken.

538706

Tohumların ekip, sulandıktan sonraki hali.

538707

Ekilen tohumlar

Balık Biber/ bahcedenn
Jimmy Nardello Italian Pepper (Jimmy Nardello's Sweet Italian Frying Pepper)/ bahcedenn
Kandil Dolma Biberi/ bahcedenn
Kıl Biber Tatlı/ bahcedenn
Peter Pepper (Chilli Willy Pepper) +18/ bahcedenn
Pul Biberlik Maraş/ bahcedenn
Urfa Kirazı/ bahcedenn
Kalıcı Ispanak - Perpetual Spinach/ Coskun4216
Jalapeno Biber/ esgül73
Acı Süs Biber/ heyyamola
XXXL Kapya Biber/ heyyamola
Tiny Tim Domates/ İsmail Kuzucu
Kırmızı Kaliforniya Biberi/ MeyveliTepe
Jalapeno Biber/ oz26
Red Robin Domates/ oz26
Şebboy/ SDurul
Sarı Şebboy/ sevoş

kerkenez
27-02-2015, 22:27
Tohumlar filizlenmeye başladılar tahminimden önce. Ev güney cepheye baktığı için az ışık alıyor. Bu sorun yaratıyor. Önümüzdeki yıl bir ışıklandırma sistemi kurmayı planlıyorum. Bazı tohumlarda hata yapmışım ve çok ekmişim. Çoklar ve zayıflar muhtemelen yaşamayacaklar. Şebboylar ve Bauhaus tan aldığım karanfillerin durumu kritik.

538713
538714

kerkenez
27-02-2015, 22:47
Şebboy ve karanfiller dışında fena gitmiyor gibi.

538720

Şebboylar iyice yere yapıştı. :(

538721

karanfiller nispeten daha iyi durumda.

538722

A_NOMAD
27-02-2015, 23:31
Karanfillerinizin ve özellikle de şebboylarınızın toprağı kupkuru görünüyor, bence topraklarının nemli kalmasını sağlayın, toparlanabilirler.

Tilki Mete
27-02-2015, 23:54
Biraz zıbırmışmı sanki , fazla uzamış. Güneş ihtiyacı yetmiyor sanki bir lamba ile desteklemek lazım :D:D

İbrahim Yavuz
28-02-2015, 00:22
Sanki torf fazlasıyla kurumuş gibi, üstten nemlendirmeyi unutmayın kayıplar oluşabilir.

dinozor
28-02-2015, 00:25
Sayın kerkenez, karanfili tohumdan yetiştirmeyi hiç denemedim ama şebboy tohumlarını yazın direkt dış mekanda çimlendiriyorum ben. Kardan kıştan hiç etkilenmeden takip eden baharda çiçekleniyorlar. Elinizde şebboy tohumu kaldıysa bir de böyle deneyin isterseniz, firesiz ve garatili;)

kerkenez
28-02-2015, 13:39
Biraz daha nemli gidelim bakalım. Işık kesinlikle az geliyor. Ona bir şey düşünmem lazım. Acemilikte oldu bütün tohumları ektim. Sakla bir kısmını değil mi?

İbrahim Yavuz
28-02-2015, 13:49
Keşke en azından Nisan sonu gibi ekim yapsaydın, güneş ışınlarından daha çok faydalanabilirdin. Ne kadar ışık verirsen ver güneş ışığının ve ısısının yerini tutmuyor.

kerkenez
02-03-2015, 13:28
Toparlar diye düşünüyorum. Nisan sonu geç olur 23 Nisan' da toprağa almayı hedefliyorum. Biraz daha gelişsinler şaşırtıp Nisan başı annemin balkonuna götüreceğim zaten. Orada çok hızlı gelişiyorlar.

kerkenez
21-06-2015, 17:48
İnsanın ağzının tadı bir kere bozulmasın, bu kış bir miktar hastalıklar daha sonra da işle ilgili bir sıkıntı nedeniyle buralardan biraz uzak kaldım. Çektiğim resimleri bile paylaşamadım. Şimdi geçmişten bu güne en azından resimleri paylaşmaya çalışacağım.

Son bilgi de 150 kadar sebze fidesi teklemiştim ancak danaburunları bunların çoğunu telef ettiler geriye ne kaldı tam belli değil. Son çare olarak kepekli ilaç atmak durumunda kaldım en az 40 tane danaburnu öldü.

kerkenez
21-06-2015, 18:10
Bunları 28 Şubatta çekmişim. Biberler büyümeye başlamış, şebboylar ve karanfiller cansız gibi. Ön taraftakilerde yeni diktiğim domatesler.

kerkenez
21-06-2015, 18:16
Bunları da 28 Martta çektim. Havaların ısınmasıyla birlikte daha çok ışık alabilmeleri için ön balkona aldım.

kerkenez
21-06-2015, 20:28
Fideler yavaş yavaş toparlandı. Yavaş yavaş teklenmeye başlanacak.

kerkenez
21-06-2015, 20:31
Fidelerin büyük ölçüde teklenmesi tamamlandı. Arada bir haftalık bir tatil kaçamağı olacak ondan sonra kalanlar da teklenecek. Kurtulamaz dediğim şebboy, sarı şebboy ve karanfiller canavar gibi oldu.

kerkenez
21-06-2015, 20:35
Ve büyük final. Bütün çabalar sonunda amacına ulaşacak ve fideler toprakla buluşacak. Günlerce verilen emeklerin sonu bunlar işte...

560797

Ve iki güne yakın bir uğraşla yerlerine diklen fideler.

560797

560799

kerkenez
21-06-2015, 20:57
Fideleri diktikten sonra bakım için birisiyle anlaşmıştık. Bütün fideleri düzenli bir şekilde diktim ve ihtiyaç durumları için her sıraya ikişer adet yedek fidesini bıraktım hatta bir miktarda rezerv fidem de kalmıştı.

Bir kaç gün sonra aradığımda danaburunlarının ciddi miktarda fideye kestiğini fideleri yenilediğini söyledi. Bir kaç kez daha aradığımda aynı cevabı aldım. Fide bırakmıyorlarmış. Mecburen dana burnu ilacı aldım ancak iki hafta sonra gidebildim.

Durum gerçekten vahimdi geriye 50 kadar fide ancak kalmıştı. Akşam fideleri ekip ilaç attık ertesi gün durum ortaya çıktı. İlk etapta 20 kadar danaburnu yakaladık.

Daha sonraki günlerde de yakaladıklarıyla 40 kadar danaburnu öldürdük.

kerkenez
21-06-2015, 21:07
Geçen hafta gittiğimde danaburunlarının hızı kesilmiş ama yine de 2 tane daha öldürdüm. Hala aralarda dolaşıyorlar. Fideler toparlıyor ancak en büyük sıkıntı fideleri ben dikmediğim için her şey karışmış durumda. Neyin ne olduğu belli değil, hangi fidelerin kaldığı belli değil. Artık meyveleri olgunlaşmaya başlayınca göreceğiz bakalım.

Danaburunlarının gazabından kurtulan domates, biber ve patlıcanlar çiçekte. Kısmetse detaylar haftaya kendi bahçe sayfamda olur.

560812

560813

Yeni dikilen ve danaburunlarından kurtulan fidelerin durumu bu resimlerde açıkça gözüküyor.

560814

560815

kerkenez
06-07-2015, 21:26
Yukarıda bahsettiğim gibi danaburunların fideleri kesmesi ardından düzenimin bozulmasıyla neyin ne olduğu belli değil. Ortaya çıkmaya başlayan biberlerin ne olduğunu belirtecek var mı?

Urfa Kirazı?

564432

Maraş mı, Kapya XXX Mi?

564433

En soldaki kıl biber, muhtemelen sonraki ikisi rahmetli babamın biberi, dördüncü biber sırlı Arnavut biberi ( tadına baktık :dilli: ), son biber Jimmy Nardello olabilir mi?

564434

kerkenez
28-07-2015, 12:34
Evet yavaş yavaş neyin ne olduğu ortaya çıkmaya başladı. Tespit edebildiklerimin resimleri.

Kapya XXXL ancak benimkiler S gibi, birazda şekilsiz oldu.

568530

Kıl biberler oldukça verimli ve lezzetli.

568531

Süs biberleri.

568532

kerkenez
28-07-2015, 12:36
Sarı dolmalık biber.

568533

Kandil dolmalık biber.

568534

Ve son olarakta urfa kirazı.

568535

kerkenez
28-07-2015, 12:43
Henüz tadına bakamadığım ve merakla beklediğim halep karası.

568538

Afyon patlıcanı. Baya dallanıp budaklanıyor, yan yatıyor. İlk defa bir patlıcanı sırağa almak zorunda kaldım.

568536

Edirne patlıcanı. Dolmasını yaptık lezzetliydi.

568537

kerkenez
28-07-2015, 12:53
Britain's breakfest cherry.

568541

San Marzona.

568542

Pink vernissage olmalı.

568543

Bunlarda Russian cossack diye tahmin ediyorum.

568544

kerkenez
28-07-2015, 13:05
Sakız kabağı tohum için.

568546

Çengelköy salatalığı hiç verim alamadık. Biz beceremedik herhalde. Bir taneyi unutmuşuz o da tohumluk olmuş.

568545

kerkenez
12-08-2015, 18:51
Rengarenk San Marzona' lar. Denildiği gibi fazla sulamaya karşı hassaslar ancak tam sosluk.

570946

Pink Vernissage. Görünüşlerine hasta oldum, lezzetine de. Birazda kabuğu ince olsaymış en harika domateslerden biri olabilirmiş. Yine de önümüzdeki yıllarda bahçede yerini alacak.

570949

Afyon patlıcanları. Çok tombul oldular evdekiler pek tutmadılar.

570947

Süs Biberi ancak melezlenmiş herhalde, neredeyse sivri biber boyutunda. Tohumu alınacaklardan.

570948

Ve sırıkla atlama üstadı Şenşerber Fasulye. Uzadıkça uzuyorlar.

570950

kerkenez
12-08-2015, 18:59
Süs Ayçiçeği.

570955

En beğendiğimiz patlıcan olan ve tohumunu almaya karar verdiğim Halep Karası. Koruma altına aldık.

570953

Bu da Urfa Kirazı.

570954

Bunların tozlaşmasını sağlamak için ne yapmak gerekir? Rüzgar yeterli our mu yoksa elle yapmak mı lazım?

birnefestoprak
12-08-2015, 19:09
Patlican, biber ve domates icin tozlasmada ruzgar onemli bir aracidir ama etkili sonuclar icin elle mudahale edebilirsiniz. Bu mesaj (http://www.agaclar.net/forum/1217858-post15.htm)daki yontemin aynisini uygulayabilirsiniz.

Halep Karası'nin performansindan biraz bahsedebilir misiniz lutfen? Verim, tuketim sekliniz, icindeki cekirdek miktari, lezzeti gibi her turlu bilgi cok yararli olur.

Süs Ayçiçeği.

570955

En beğendiğimiz patlıcan olan ve tohumunu almaya karar verdiğim Halep Karası. Koruma altına aldık.

570953

Bu da Urfa Kirazı.

570954

Bunların tozlaşmasını sağlamak için ne yapmak gerekir? Rüzgar yeterli our mu yoksa elle yapmak mı lazım?

kerkenez
12-08-2015, 19:26
Patlican, biber ve domates icin tozlasmada ruzgar onemli bir aracidir ama etkili sonuclar icin elle mudahale edebilirsiniz. Bu mesaj (http://www.agaclar.net/forum/1217858-post15.htm)daki yontemin aynisini uygulayabilirsiniz.

Halep Karası'nin performansindan biraz bahsedebilir misiniz lutfen? Verim, tuketim sekliniz, icindeki cekirdek miktari, lezzeti gibi her turlu bilgi cok yararli olur.

Teşekkürler.

Deneyeceğim bakalım.

Halep Karası gerçekten harika. Çekirdeklenme az, lezzeti harika. Sulu yemeğini yapmadım ama ayıptır söylemesi mangalda közledik yiyen herkes beğendi.

Oldukça da verimli. Hain danaburunlarından tek bir kök kalmasına rağmen yiyecek kadar çıkartmayı başardık. Korumaya aldığımda üzerinden baya bir çiçeği açmışlardı, riske girmemek için üzülerek kopartıp attım.

Muda
13-08-2015, 22:30
570949[/ATTACH]

Afyon patlıcanları. Çok tombul oldular evdekiler pek tutmadılar.

570947



Sayın kerkenez;
Patlıcanları çok büyümeden istediğiniz boyutlarda olduğunuzda toplasaydınız keşke. Renk olarak kötü gibi gözükse de tam zamanında toplandığında çok lezzetli ve yemeği çok güzel oluyorlar. Patlıcanları fazla tombullaşmadan toplamayı ve yemeğini yapmayı deneyin. Benim geçtiğimiz yıllarda halep karası bizim burada Bursa patlıcanı olarak satılıyor, yerli Afyon patlıcanı alarak kışlık olarak eşim hazırlamıştı. Kışın en beğenerek yediğimiz ve lezzetli olan Afyon patlıcanı oldu.

kerkenez
14-08-2015, 09:04
Sayın Muda,

Aslında çok büyük değiller yakın çekim olduğu için öylegözüküyor. Uzunluğu 15 cm.' yi geçmez. Küçük hali bile tombul. Belki bizim toprakta öyle oldu.Tadı güzel aslında ama şekilsiz olduğu için annem çok söylendi. İlk meyveler acıydı toparladı sonradan.Mesela çizgili Edirne Patlıcanını da sevmedi. Defolu bu diyip duruyor. :)

Ama Halep Karası tam istediği gibi. Hem şekilli hem de oldukça lezzetli.

kerkenez
25-08-2015, 20:59
Britain' s breakfeast chery. Üzerinde çok domates var ancak çok geç olgunlaşıyor. Arkaları da pek kızarmıyor kesince beyaz duruyor ve yemesi de hırt hırt. Lezzeti de vasat geldi. Önümüzdeki yıl dikmeyeceğim.

572590

Bunlar Russian Cossack diye düşünüyorum. Pek güzel olmadı ama bu hastalıktan da kaynaklanıyor olabilir. Bunu da dikmeyeceğim.

572591

572592

Red Robin ya da Tiny Tim bilemedim ama inanılmaz verimliler. Tadı da olgunlaşınca çok lezzetli oluyor. Bunu dikeceğim.

572593

572594

kerkenez
25-08-2015, 21:03
Bu Çengelköy Hıyarı ise ben neyim acaba?

572598

Geç ektiğim Edirne patlıcanları meyveye durmaya başladı.

572595

Bal kabağı sonunda dişi meyve verdi.

572596

Maraş pul biberlik olduğunu düşünüyorum. Boyları tahminimden kısa, oldukça acı. Tabi yukarıda bahsettiğim tüm olumsuzluklar benden de kaynaklanıyor olabilir.

572597

Ekolojilover
29-02-2016, 13:37
Mükemmel emeğinize sağlık

kerkenez
25-03-2016, 21:13
Kurudu, kurumadı, büyür büyümez derken Sn. Sevoş' tan gelen sarı şebboylar çiçek açtı, bahçemizi renklendirdi. Teşekkürler.

Dutlubahçe
26-03-2016, 13:06
Annem bu çiçeklere 'mısır menekşesi' diyor. Kendisi de Tekirdağlı.

kerkenez
27-06-2016, 21:18
Sayın Muda' dan aldığım tohumlardan çıkan kabak. Crookneck değil, spagetti kabak olabilir mi acaba?

620137

Muda
28-06-2016, 09:54
Çok ilginç bir durum. Renk sarı. Spagetti kabak tohumu da göndermiş olabilirim. Bu yıl çoğu tohumu ekemedim. Tozlaşma nedeni ile olması da çok mümkün değil. Dağıtıma soktuğum tohumlar cinsinin en güzellerinden seçmiş olduğum kuğu şeklinde kıvrık üzeri kabarcıklı olanlardandı. Bu kabak tamamen düz. Üzerinde kabarcıklar bulunmuyor.

http://www.agaclar.net/forum/1309984-post2.htm

Siz fazla büyütmeden kesip kızartma kabağı olarak kullanmaya çalışın. Spagetti kabak ise büyük olan yeterli olgunluğa gelmiş gibi gözüküyor. Kestiğiniz zaman ne olduğu belli olur. Tohum almaya çalışmayın. Kolay gelsin.

Spagetti kabak üstte bulunan kabak.
http://www.agaclar.net/forum/1411919-post113.htm

kerkenez
29-06-2016, 08:23
Çok ilginç bir durum. Renk sarı. Spagetti kabak tohumu da göndermiş olabilirim. Bu yıl çoğu tohumu ekemedim. Tozlaşma nedeni ile olması da çok mümkün değil. Dağıtıma soktuğum tohumlar cinsinin en güzellerinden seçmiş olduğum kuğu şeklinde kıvrık üzeri kabarcıklı olanlardandı. Bu kabak tamamen düz. Üzerinde kabarcıklar bulunmuyor.

http://www.agaclar.net/forum/1309984-post2.htm

Siz fazla büyütmeden kesip kızartma kabağı olarak kullanmaya çalışın. Spagetti kabak ise büyük olan yeterli olgunluğa gelmiş gibi gözüküyor. Kestiğiniz zaman ne olduğu belli olur. Tohum almaya çalışmayın. Kolay gelsin.

Spagetti kabak üstte bulunan kabak.
http://www.agaclar.net/forum/1411919-post113.htm

İzolasyon uygulamadıysanız çapraz tozlaşma yapma ihtimali yüksek. Meyveler crookneck olabilir ama tohumları çapraz tozlaşandır büyük bir ihtimal. Sorun değil spagetti kabak gibi bir deneyeyim, son durumu bildiririm.

kerkenez
18-08-2016, 12:03
625465

Yapraklarını salatalarda severek tükettiğimiz kırmızı pancar bayağı bir yumru yaptı. Ne zaman sökmeli acaba?

Tohum almak için ne yapıyorsunuz? Kışı dışarıda mı geçiriyor yoksa saksıyla içeriye mi almak lazım?

Resulgur
18-08-2016, 16:20
625465

Yapraklarını salatalarda severek tükettiğimiz kırmızı pancar bayağı bir yumru yaptı. Ne zaman sökmeli acaba?

Tohum almak için ne yapıyorsunuz? Kışı dışarıda mı geçiriyor yoksa saksıyla içeriye mi almak lazım?

Sn. kerkenez merhaba ;

Sayfalarınızı severek takip ediyorum. ilk zamanlarda tohum çimlendirme konusunda biraz sıkıntılar çekip bu aşamalara gelmeniz çok güzel bir durum.

Kırmızı pancarın bu aşamaya gelmesi ne kadar zaman aldı ?

Bizim pancarlar şu an yumurta büyüklüğünde yumru yaptı , benimde ilk tecrübem . ;)

Kolay gelsin .

heyyamola
18-08-2016, 23:47
625465

Yapraklarını salatalarda severek tükettiğimiz kırmızı pancar bayağı bir yumru yaptı. Ne zaman sökmeli acaba?

Tohum almak için ne yapıyorsunuz? Kışı dışarıda mı geçiriyor yoksa saksıyla içeriye mi almak lazım?

Yumrular olgunlaşmış gözüküyor. Tüketim amacıyla peyderpey sökmeye başlayabilirsiniz. Hasadını zamana yayarak bir ay boyunca yapabilirsiniz. Hasadını çok geciktirirseniz, koflaşma, gevrekliğin azalması, lezzet kaybı olabilir.

En iyi gelişen 1-2 kökü hiç dokunmayıp, olduğu yerde tohuma bırakınız. Kışı dışarda geçiren yumrular, ertesi bahar tekrar yeşerip yaz ortalarında çiçek açıp, bir sürü tohum verecektir. Kışa girerken yumruların üzerini biraz toprakla kapatırsanız daha iyi olur.

kerkenez
19-08-2016, 08:41
Sn. kerkenez merhaba ;

Sayfalarınızı severek takip ediyorum. ilk zamanlarda tohum çimlendirme konusunda biraz sıkıntılar çekip bu aşamalara gelmeniz çok güzel bir durum.

Kırmızı pancarın bu aşamaya gelmesi ne kadar zaman aldı ?

Bizim pancarlar şu an yumurta büyüklüğünde yumru yaptı , benimde ilk tecrübem . ;)

Kolay gelsin .

Sayın Resulgur teşekkürler. Bunları çimlendirmede pek sorun yaşamadım. Zaten bir adet tohum dikiyorsun 4-5 adet bitki çıkıyor. Yanlış hatırlamıyorsam nisan ortası gibi viyolde çimlendirdim, mayıs ortası gibi de şu anki yerlerine aktardım.

Bilgilendirme için teşekkürler sayın Heyyamola.

kerkenez
07-10-2016, 12:21
Kimden geldi şu an hatırlamıyorum (evdeki kayıtlara bakmam lazım). Jaleponalardan çıkan melez bir biber. Tadı jalepeno ama görünüşü sivri biber gibi. Izgarası güzel oluyor. Bu yıl tohumunu paylaşacağım.

629493

maskot87
10-10-2016, 08:38
vallahi hocam hepsi birbirinden güzel tohumlar :)

en kısa zaman içerisinde bende satın alacağım.