PDA

View Full Version : Kefir




Sayfalar : [1] 2 3 4

Sebahattin Sargın
17-03-2007, 13:54
KEFİR

Kefir Kafkaslarda keşfedilen,kültüre edilmiş, birçok sağlık unsuru içeren ayran benzeri bir içecektir. Kefir ekşi ve ferahlatıcı tadı ile ayrana yoğurtta bulunan maya ve bakterilerin bağırsak sisteminde tutunma özelliği olan probiyotik yapıları ile de yoğurda benzemektedir.Kefirde doğal olarak yer alan bakteriler ve mayaların simbiotik etkileşimi sonucu oluşan yapılar bu içeceğin düzenli tüketilmesi durumunda sağlık açısından faydalar içermektedir.Değerli vitamin ve mineraller ile yüklenmiştir.Kolay sindirilebilir proteinler ve doğal antibiyotik özellikler içermektedir.Kefirde yer alan çok miktardaki yararlı maya ve bakteriler,kültüre edilme işleminden sonra ortamda bulunan laktozun tamamına yakınını yapılarında bulunan laktaz enzimi ile tüketirler.Böylece laktozu tolere edemeyen kişiler bu şekilde kefiri rahatça tüketebilirler.

Kefir inek,keçi,koyun,Hindistan cevizi, pirinç ya da soya sütleri ile yapılabilir.Yapısal olan mukoz benzeri özelliği sindirim sisteminde yararlı bakterilerin kolonizasyonunu kolaylaştırır.

Kefir,tanecik(grain)adı verilen jelatinimsi,beyaz ya da sarı partiküllerden oluşmaktadır.Bu tanecikli yapı kefiri diğer süt ürünlerinden ayırmaktadır. Bu tanecikler bakteri/maya karışımı kazein(süt proteini)ve kompleks şekerler ile küme halini almaktadır.Bazı taneciklerin fermantasyon işlemleri sonucunda el

BESİN DEĞERİ

Kefir,vücudun temel fonksiyonlarında ve çeşitli faaliyetlerinde kullanılan mineraller ve esansiyel amino asitler bakımından zengindir.Kefirde bulunan proteinler kısmi sindirimi yapabilen ve bu nedenle vücut tarafından kolay değerlendirilebilir yapılardır.Kefirde bol miktarda bulunan ve esansiyel amino asitlerden bir tanesi olan triptofanın,mineral ve maddelerden kalsiyum ve magnezyumun sinir sistemi üzerinde rahatlatıcı etkisi olduğu bilinmektedir.Vücudumuzda en çok bulunan ikinci madde olan fosfor,hücre gelişimi ve enerji ihtiyacının karşılanması için karbonhidratların,yağların ve proteinlerin kullanımında kolaylık sağlamaktadır.Kefir B12,B1,K,D ve E vitaminleri bakımından da zengindir.


İyi Bir Kefir;


Akıcı kıvamda,homojen ve parlak görünümde olmalıdır.
Kefir içildiği zaman hafif maya tadı vermeli ve aroması hissedilmelidir.
Serinletici bir etki göstermelidir.


KEFİRİN YARARLARI

Sindirime katkıda bulunur, sindirim sistemindeki “kötü” mayaların azalmasına yardımcı olur.
Yiyeceklerle alınan toksik(zehirli) maddelerin vücuttan atılmasına yardımcı olur.
Kabızlık, ishal, ve bağırsak tahrişleri gibi rahatsızlıkların ortadan kalkmasına yardımcı olur.
Besinlerle vücuda alınan protein, karbonhidrat moleküllerinin sindirimine yardımcı olur.
Laktaz enzimi ilişkisi vasıtasıyla laktoz (süt şekeri ) intoleransı etkisiz hale getirir.
Antibiyotik kullanımı nedeniyle doğal yapısı (mikro florası) bozulan bağırsak dengesinin düzeltilmesine yardımcı olur.
Diyetteki yağların emilimini destekleyerek kolestrolü kontrol altında tutar.
Yüksek kan basıncının düşmesine katkıda bulunur.
Bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olur.
Gıda alerjilerinin belirtilerinin azalmasına yardımcı olur.
B grubu vitaminleri üretir ve emilimini sağlar.
Kalsiyumun bağırsaklardan emilimini arttırarak osteoporoz riskinin azalmasına yardımcı olur.

KAYNAKLAR:Gıda biyoteknolojisi ders notları. Eker süt ve süt ürünleri kefir tanıtım kataloğu.




Sebahattin Sargın
17-03-2007, 14:14
Kefirin geçmişi çok eskilere dayanmaktadır. Kafkaslardan doğan efsanevi bir süt içeceğidir. Neredeyse 5000 yıllık bir içecek olmasına rağmen zamanla unutulmaya yüz tutmuştur. Atilla ordularıyla Avrupa''ya seferlerinde, uzun yola dayanıklı olduğu için at ve keçi götürmeye karar verir. Bu seferler boyunca Türkler at sütünden kımız, keçi sütünden de kefir yapıyorlar. Ve diğer ırklara göre çok daha sağlıklı ve uzun ömürlü oluyorlar. Savaşlar esnasında Avrupalılar tarafından Türklerin bu kuvveti fark ediliyor ve sırf bu nedenle Türklere LAKTAFAGÜS demeye başlıyorlar.

1920''lere gelindiğinde Rus bilim adamı probiotik bakteriler üzerine araştırma yaparken, Rusya da uzun yaşayan insanların su yerine kefir içtiklerini görür. Kefiri inceler ve yoğurtta 2 adet olan probiotik (dost) bakterinin kefirde 25-30 adet olduğunu görür. Bunun üzerine binlerce ton kefir üretilir ve oradan İskandinav ülkelerine, Avrupa ve Amerika''ya kadar yayılır.

Kafkas halkının uzun yaşam öyküleri ve o bölge insanlarında kanser vakasına rastlanmaması sık söz edilen önemli bir konudur. Bir asrı devirmiş 120-140 yaşındaki Kafkaslılar, yapılan röportajlarda su ihtiyaçlarını tamamen kefir içerek karşıladıklarını belirtmişlerdir.
Kaynak:http://www.mykefir.com/default.asp

Oğuzhan
17-03-2007, 14:23
Sebo17 Merhaba

Kefiri 3 ay kadar denedim.Mantarını almıştım.Onunla sütü mayalıyordum.Bağırsaklar için çok iyi.Ayrıca gece yatmadan önce içildiğinde rahat bir şekilde uyuyorsun.Yalnız zamanla şişmanlatıyor.:)))

Sebahattin Sargın
17-03-2007, 14:28
Merhaba Sevgili Elfogi

Beni güldürdün sevgili Elfogi. Kefir gerçekten sindirim için çok yararlı bir besin maddesi. Şişmanlamaya gelince eh artık onuda bir şekilde eritirsin. :)
Kefirin içince insanı ferahlatan bir tadı var.

Oğuzhan
17-03-2007, 14:53
İnsanın içtikçe içesi geliyor.Acayip İştah açıyor...:)

memet
17-03-2007, 14:53
Sanırım beşbin rakamında bir aksaklık var. Bilinen uygarlığızın nerdeyse başlangıcı. doğrusunu buluruz, biraz araştıralım.
Her ne zaman bulunduysa, astım için kefirin çok faydasını görmüşümdür.

Halit Togay
17-03-2007, 15:32
Doğru söylüyorsunuz. ,Esasen ben de 15 yaşımdan beri kefiri biliyorum evimizde yapılır ve içilirdi, hatta 2 sene evveline kadar evde yapardım bir tatil için maya mantarlarını sütten çıkartıp dolaba koymuştum gelince de bir süre yapmadım sonra aradım ki atılmış. Elinde olan varsa, ve verme inceliğini gösterirse çok sevineceğim. Galiba internettte de kefir paylaşımı yapılıyor. Ancak yurtdışından geliyor.

memet
17-03-2007, 17:08
Kefir mayası, Ankara'da ve izmir'de Ziraat fakületelrinde olması gerek.
Ankara, emin değilim İzmir kesin..Sınav dönemlerinde öğrenciler çokça rağbet ediyorlar kampüsde. Hem hazırı hem mayası bulunuyor.
Zaten hazırı artık her yerde satılıyor.

Halit Togay
17-03-2007, 17:29
Hazırının lezzeti maalesef evde yapılan kadar iyi değil.

Oğuzhan
17-03-2007, 17:32
Kefir mayasına gerek yok.Hazır kefir alın.İçime hazır. Herhangi bir marka olabilir.Süt alıp 1 kg kavanoza boşaltın.Oda sıcaklığında olması gerek.Hazır olan kefirden 5-6 yemek kaşığı koyun.Güzelce karıştırın.Ve kavonozun ağzını sıkı bir şekilde kapatın.Kavonozu bir bezle sarıp kuytu bir köşeye yerleştirin.1 **** 2 gün sonra sütünüz artık kefir afiyet olsun...:)Tatlı **** ekşi severseniz. Süreyi ona göre uzatabiliyoruz.

Halit Togay
17-03-2007, 18:24
Benim de aklıma gelmişti, ama pastorizedir diye düşünmüştüm.

denizakvaryumu
17-03-2007, 18:58
Kefirde Türkiyede yaşanan en büyük polemik mayalanma süresidir...

Bazı kişiler kefirin uzun süre mayalanmasının gerektiğini bu şekilde ancak yararlı olabileceğini savunurken,

diğer grup kefirin uzun süre mayalanması ile alkol oranının arttığını bunun da haram olduğunu savunmaktadır...

Marketlerde satılan kefir de bu nedenle tatlı kefirdir...

Vücuda faydalı uzun süreli mayalanan kefir ve tatlı kefir ??? Bu konuda bir araştırma yapılması gerektiği düşüncesindeyim...

Sebahattin Sargın
17-03-2007, 19:13
Uzun süre bekletilen kefirde karbondioksit ve alkol oranı artmaktadır. Bence bu bekletme süresi kişiye göre değişir isteyen alkol oranı fazla olması için bekletir isteyen bekletmez.

memet
17-03-2007, 19:14
Ben kefiri Ege üniversitesinden aldığımda bana bir metin vermişlerdi.
Tatlı kefirle, ekşi kefirin kullanmı ve faydaları hakkındaydı. Onu bulup ekleyeyim buraya.
Yanlış aklımda kalmadıysa kefirdeki alkolle, herhangi bir meyvada doğal olarak bulunan alkol miktarı arasında fark oldukça azdı.
Ziraat fakültesinin süt ve süt ürünleri bölümünde kefir konusunda araştırmalar yapılıyor.

denizakvaryumu
17-03-2007, 19:24
Burda önemli olan tatlı kefirle uzun süre mayalanan kefirdeki yararlı bakterilerin oranı....hangisinde daha fazla?

Sebahattin Sargın
17-03-2007, 19:32
Kefir yapılışında kullanılacak süt (taze keçi sütü en makbul olanıdır) 5-6 dakika kadar iyice kaynatıldıktan sonra (marketlerden alınacak kutu veya şişe sütlerini kaynatmaya gerek yoktur, çok az ısıtarak 20 - 25 C'ye getirmek yeterlidir) bir kaba konur ve 25 C'ye kadar soğuması beklenir (normal oda sıcaklığı).

Üzerindeki kaymak tabakası alınır ve 1 litreye 15-20 gram kadar (daha az veya çok olabilir, bu fermantasyon zamanıni etkiler) kefir tanesi katılır iyice karıştırılır. Kabın üzeri kapatılır ve süt 20 - 25 C de kalacak şekilde bırakılır.

Soğuk havalarda kabın etrafı bezle sarılarak sıcaklıgın 20-30 C’larda kalması saglanır. Dikkat edilirse bu sıcaklık yoğurt yapmak üzere sütün mayalandığı derece olan 40-45 C dan daha düşüktür. Bu yüzden kefir yapımında süt sıcaklığı serçe parmağıyla kontrol edilecek olunursa, sıcaklığın ve soğukluğun hissedilmediği bir ısıya yakın olacak bir derecede süte kefir tanesi katılır.

Sütümüz normal şartlarda olarak 18-24 saat sonra pıhtılaşmalıdır. Pıhtılaşma süresinde süte katılan kefir tanesi miktarı ve bekleme sırasındaki sütün sıcaklığı etkili olmaktadır. Soğuk havalarda kabın etrafı sarılmaz ise sütün sıcaklığı, düşeceginden bazen pıhtılaşma gecikir veya hiç gerçekleşmez.
Pıhtı yani kefir oluşunca buzdolabına alınır ve soğuyuncaya kadar burada bekletilir. Buzdolabından alınan kefir, tanelerin ayrılmasi için bir kabın üzerine yerlestirilen tamamı plastik süzgeçten ( bu çok önemli, zira kefir oluştuktan sonra hiç bir sekilde tel veya aleminyum gibi metallerle temas etmemelidi ) geçirilir. Süzgeç üzerinde kalan taneler hemen kefir yapımında kullanılabileceği gibi yıkanarak bir su bardaği içerisinde buzdolabında bir hafta, kadar saklanabilir. Saklanmak istendigi zaman taneleri örtecek kadar bardağa su koymak gerekir.

Mayalama sonrasi yoğurt kıvamı elde edildiğinde sulandırılmasında hiç bir sakınca yoktur, ancak sağlıklı olması açısından klorsuz kaynak suyu tercih edilmelidir.

Elde edilen kefir hemen içilir veya 2 - 3 gün buzdolabında, kalabilir. Bu süre içinde kefirde biraz asit, alkol ve karbondioksit oluşur, dolayısıyla tat ve aromasi değişir.

memet
17-03-2007, 19:44
Bu başlığı açman iyi oldu.

Sebahattin Sargın
17-03-2007, 20:19
Gerçekten öyle oldu sevgili memet. Kefir gibi çok yararlı bir içecek konusunda herkesin bilgisi olmalı.

nartsawa
19-03-2007, 08:36
site nin konuyla ilişkisi olmaması nedeniyle uzatmayayı diye inanın sizden çok özen gösteriyorum sayın sebo ama resmi kaynaklarınız yaklaşık 5000 yıl önce gerçekleşmiş hangi orta asya dan kafkasya ya türk göçü hakkında bilgi veriyor. insanları yanlış bilgilendirmeyiniz.

kefir kafkasya orijinli bir içecektir ve kuzey kafkasya da hangi "resmi" kaynakta yaklaşık 5000 yıl önce kafkas türklerinin var olduğu konusu anlatılıyor bildirmezseniz, inandırıcı olmaktan uzak bu yargınızla konu gereksiz uzayıp gidecektir. forum veya site yöneticisi beni forumdan ve siteden atıncaya kadar :D
kefir gerçekten güzel bir içecek ve forumda kefirle ilgili yazdıklarınız gerçekten çok faydalı yazılar ama lütfen faydalı şeyler yazarken yanlış bilgileri de eklemeyelim zira bu durum diğer yazdıklarımızı da gölgeleyebilir. sizi üzme çabası içerisinde de değilim ve hala ısrar edecekseniz ben susma hakkımı kullanacağım
saygılarımla..

KUMRU
19-03-2007, 11:48
Bizim evde yaklaşık 25 sene evvel kefir yapılırdı , kefir mayası zamanla çoğalır ve isteyenlere verilirdi. Ancak o zaman yağlı sokak sütüyle yapılırdı. Zamanla kefiri unuttuk , yapmayı bıraktık. Birkaç sene evvel ben kendim deneyeyim dedim ve Mısır Çarşısından maya aldım. Maya çoğalmak şöyle dursun , zamanla eridi ve bitti. Her ne kadar tam yağlı sterilize sütle yaptımsa da sanırım hazır sütlerin yağı biraz alınıyor ve sonuç çok verimli olmuyor. Ben de artık hazır kefirle yetiniyorum.

memet
19-03-2007, 11:52
Kefiri Üniversiteden almıştım.
Orada ısrarla uyardıkları nokta, steril ortam sağlamak, bilmediğin yerlerden kefir mayası alma demişlerdi.
Evde de yeterli steril ortam sağlanmazsa küf üreyebiliyor kefirde, bu durumda mayayı kullanmamak gerekir.

Oğuzhan
19-03-2007, 19:24
Peki hazır kefirle sütü mayalamak sağlıklımıdır.Ben genelde öyle yapıyorum...

memet
19-03-2007, 19:43
Hazır kefirle nasıl mayalıyorsun?
Kefir yapmak için. Karnıbaharı andıran mayasından gerekir.

Müjgan
20-03-2007, 09:08
Kefir, üniversitelerde standardizasyonu yapılmış, özel olarak faaliyeti durdurulmuş, satışa hazır olanlardan alınıp üretilmeli.
Zamanla uygun olmayan şartlarla o tür kefir bile niteliğini bozabiliyor. Bazen zamanında mayayı yenilemezsen -ki iç iç nereye kadar- sütte fazla beklemiş oluyor ve kokusunu değiştiriyor. Yine bazen kefir taneleri minik karnabahar tanelerine benzemek yerine, gittikçe irileşen, pinpon topu iriliğine ulaşan minik canavarlara dönüşüyorlar. Onları gördükten sonra insanın kefir içesi bile gelmiyor :) Hatta insanın rüyasına girip, bütün evi kaplıyorlar, kefir taneleri tarafından yenilip yutulacağın anda, rüyadan terleyerek uyanıyorsun. :o

aybala
20-03-2007, 09:33
...pinpon topu iriliğine ulaşan minik canavarlara dönüşüyorlar.
Bir gün sağlıklı yaşama sevdası ile aktardan kefir almaya kalkmıştık. Aktar kavanozun içinde bir şey getirdi. Sonra nasıl mayalanması gerektiğini, nasıl çoğaldığı, ne şekle girdiğini...falan anlatmaya başlayınca kendimi dışarıya zor atmıştım. Hala değil içmek, düşününce bile.... bu konuya bile zor tıkladım :)

Oğuzhan
20-03-2007, 11:35
Memet Bey
1 Lt Süt
Marketten hazır kefir.
Daha sonra sütü kavanoza alıyorum.İçine İçime hazır kefirden 6 Yemek Kaşığı koyup karıştırıyorum.Kavanozun ağzını kapayıp bezle sarıyorum.Kuytu bir köşede bekletiyorum.1-2-3 gün gün sayısı size kalmış.Afiyet olsun.Bir Deneyin.:)

memet
20-03-2007, 11:55
Ben şu bakımdan sordum. Sonuçta süt kesiliyordur evet, ama mayayla yapılan kefirle aynı içerikte olmuyordur.
Tatlı kefir oniki, ekşi keifr yirmidört saatte mayalanıyor. Üniversitenin broşüründe kefir yapmak için mayayı kullanın diyordu.
Öyle yapmasanız bile kavanozu kapakla kapamayın..

Ben şu broşürü bir bulayım neredeyse.

papatyam
20-03-2007, 12:11
Bebeğim olduktan sonra biraz zayıflamaya karar vermiştim kayınvalidem Kefir iç ayran gibi tadı var dedi, aldım bir yudum içtim ağzıma almamla püskürtmem bir oldu, Kefir bana göre değil.

denizakvaryumu
20-03-2007, 13:03
Bebeğim olduktan sonra biraz zayıflamaya karar vermiştim kayınvalidem Kefir iç ayran gibi tadı var dedi, aldım bir yudum içtim ağzıma almamla püskürtmem bir oldu, Kefir bana göre değil.

artık marketlerde meyveli olanları çıktı sanırım çikolatalı olanı da var.

memet
20-03-2007, 13:16
Kefiri içmeden önce uyarmak gerek, ayran gibi olmadığı kesin.
Yanıltıyor ilk içecekleri.

papatyam
20-03-2007, 13:21
artık marketlerde meyveli olanları çıktı sanırım çikolatalı olanı da var.

Neyli olursa olsun ııh bana göre değil,
Memet gerçekten tadını bilmeyeni uyarmak gerek :)

FUSNUR
20-03-2007, 15:26
İçiminin keyifli olmadığına dair yazıları okuyunca çok şaşırdım doğrusu ,çünkü benim mayaladığım kefir neredeyse yoğurt gibi tutuyor ve ben biraz sulandırarak kullanıyorum ve tadının ayrandan bir farkı yok neredeyse.Ancak hazır satılanlar konusunda sizlere katılabilirim ,bende zorla tüketiyordum.

Ben kefir yerine başka bir şey mi yapıyorum? Benim yaptığım çok lezzetli:rolleyes:

memet
20-03-2007, 16:14
Kefiri bende çok seviyorum, ama ayran gibi deyince, ayranın ekşimsi tadı yerine daha farklı bir tat gelince ilk tepkisi böyle olan çok oluyor.
Önceden uyardıklarım güzel buluyor.

Bakla gibi bir şey kimi aşık, kimi ağzına almaz.

ebonsa
20-03-2007, 16:14
Böyle konu açtığın ve bilgiler almamı sağladığın için sağol Sebo.
Ben de bir kaç yıl önce hazır alıp içmiştim. İlk başta çok tuzsuz ayran gibi gelmişti lakin nedense sonraki içişlerimde pek de hoşuma gitmemişti ama fazla hatırlamıyorum tadını, önümüzdeki günlerde bir tane daha alıp içeyim...

Müjgan
20-03-2007, 16:20
Kefir yaz sıcaklarında çok iyi içiliyor, dolaptan çıkmış kefir kadar insanı serinleten bişi yok :)
Ayrıca tadını beğenmeyenler için, cacıklaştırabilirsiniz. Biraz sarmısak ve salatalık rendesi ile içimi kolay oluyor :)

papatyam
20-03-2007, 16:27
Kefiri bende çok seviyorum, ama ayran gibi deyince, ayranın ekşimsi tadı yerine daha farklı bir tat gelince ilk tepkisi böyle olan çok oluyor.
Önceden uyardıklarım güzel buluyor.

Bakla gibi bir şey kimi aşık, kimi ağzına almaz.

:) Ben Baklayı da sevmem

Sebahattin Sargın
20-03-2007, 16:45
Böyle konu açtığın ve bilgiler almamı sağladığın için sağol Sebo.
Ben de bir kaç yıl önce hazır alıp içmiştim. İlk başta çok tuzsuz ayran gibi gelmişti lakin nedense sonraki içişlerimde pek de hoşuma gitmemişti ama fazla hatırlamıyorum tadını, önümüzdeki günlerde bir tane daha alıp içeyim...


Bu başlığın içindeki bilgiler insanların işine yaramaktaysa çok mutlu olurum. Bildiğim ve mesleğim olan konularda yazıp insanları bilgilendirmeye devam edeceğim, elimden ne gelirse artık.

Oğuzhan
21-03-2007, 11:31
Bekliyoruz.:)))

Bıyıklı
30-04-2007, 01:39
Bir gün sağlıklı yaşama sevdası ile aktardan kefir almaya kalkmıştık. Aktar kavanozun içinde bir şey getirdi. Sonra nasıl mayalanması gerektiğini, nasıl çoğaldığı, ne şekle girdiğini...falan anlatmaya başlayınca kendimi dışarıya zor atmıştım. Hala değil içmek, düşününce bile.... bu konuya bile zor tıkladım :)

Aynen, kaç kere marketlerde gördüm bir türlü elim rafa gitmedi. Faydasını da okuyorum böyle faydalı içecekleri de severim fakat aklıma okulda mikroskop altında baktığımız tek hücreli, kancalı vs. mahluklar geliyor. Bunlar artık süte hangi işlemi uyguluyorlarsa hiç içesim yok. :o

Sebahattin Sargın
30-04-2007, 16:47
Sn. bıyıklı baktığınız mikroorganizmaların yararlıları olduğunu da biliyorsunuzdur sanırım. Onlar hayatımızın her alanında varlar....

Bıyıklı
01-05-2007, 00:37
Sn. bıyıklı baktığınız mikroorganizmaların yararlıları olduğunu da biliyorsunuzdur sanırım. Onlar hayatımızın her alanında varlar....

Biliyorum bilmesine de kefirin organizmalarının birazcık makro boyutlarda olmasını içim kaldırmıyor işte ne bileyim. :)

Filiz
14-07-2007, 23:43
memet, bulamadın mı halen broşürleri?

nevsune
16-07-2007, 19:47
Sevgili Filiz

Herşeye atladığım gibi:) , bir aralar da kefir diye yanılıp yakılmıştım. Sonra buldum ve hatta bu konuda bir paylaşım grubuna bile üye oldum. Kefirin yararları ile ilgili bilgiçlik yapmayayım ama son derece sağlıklı bir besin. Herşeyden önce bir probiyotik. Özellikle sindirim sistemine çok olumlu katkıları var. Yediğimiz içtiğimiz herşeyin hormonlu olduğu düşünülürse, olumsuzlukları ortadan kaldıracak bir gıda maddesi. Bu konuda googledan bir kefir araştırması yapıldığında ne kadar yararlı olduğu görülür.

Herkesin damak zevki farklıdır ama kefirin öyle çok kötü bir tadı olduğunu düşünmüyorum. Ben ekşi sevmem, ekşi yoğurt yiyemem ama kefiri mayalama süresini az tuttuğumda, kefirin tadı gayet güzel geliyor bana.

Ben Sn. Memet'e katılıyorum. Hazır kefir,maya olarak kullanılarak kefir elde edilmez. Kefir, kefir daneleri ile mayalanır ancak.

Sebahattin Sargın
17-07-2007, 15:20
Acaba bu kefir danelerini nereden bulabiliriz? Bu konuda bir bilgisi olan varmı?

nevsune
17-07-2007, 15:49
Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi, kendi satış yerlerinde kefir mayasını küçük şişelerde satar. Bursa'da Uludağ Ün. var galiba değil mi? Ziraat Fakültesinde belki vardır, bir sormak gerekir.

http://health.groups.yahoo.com/group/kefirtaneleri/
Bu gruba üye olup, elinde olandan isteyebiliyorsun.
Kimsede yoksa, bir kaç ay bekleyip benden istiyorsun:D .

memet
17-07-2007, 15:49
EÜ Ziraat Süt ürünleri bölümünde kefir var. Hem danesi satılıyor, hem de satış yerinde hazırı.
Süt ürünleri bölümü olan başka fakültelere sormalı, olabilir onlarda da.

cemal.S
24-07-2007, 09:50
Yazılanları bir çırpıda inceledim. Bilgi veren arkadaşlara teşekkürler. Gerçekten faydalı bir içecek gibi duruyor. Sütü hiç içmedim içemem nedenini sonra buraya yazarım. Ancak anladığım kadarı ile bir süt mamülü olan kefiri içerek sağlık bulabilirim diye düşündüm. Tabiiki tarihçesi çok önemli ancak ince bir teferruat diyebilirim. Her kim buldu ve insanlığa sundu ise onlara sonsuz teşekkürler. Yaratıcılık ve zekanın ürünüdür mutlaka. Zorda kalmanında olabilir.

Saygıyla.

Hakan KINACI
24-07-2007, 09:53
Peki hazır kefirle sütü mayalamak sağlıklımıdır.Ben genelde öyle yapıyorum...
Sn.Efongi,
Hazır kefir ile mayalama yapıyorum diyorsunuz peki bu mayalama sonucu kefirinizi elekten geçiriyormusunuz eğer geçiriyorsanız içerisinde maya (kefir tanesi) oluşması gerekir.
Eğer bu tür bir oluşum yok ise siz sadece hazır kefirinizi sulandırmış ve iki gün (ve/veya bir gün artık o sizin mayalama gününüze göre değişiyor) bekletmiş oluyorsunuz ki bu da çok sağlıklı olduğu anlamına gelmiyor.
Kefir;
çocukaların yetişme çağından ergenlik çağına ve yetişkinlerde bir çok hastalığa karşı vücudun dincini arttıran bir içecektir.
Çocuklarda özellikle antibiyotik etkisi yaparak vucutlarının bağışıklık sistemini geliştirir ve arttırır.
Yetişkinlerde ise hem bağışıklık sistemine yardımcı olur hemde bir çok hastalıktan korur.
Ayrıca yukarıda belirtildiği gibi kefir sindirim sistemini çalıştırıken asla kilo yapmaz :)
Ayrıca kefirin faydalarını anlatmakla da bitmez piyasada hazır satılan kefirler bizlerin evde yaptığı mayalama ile alakasının olmadığını düşünüyorum. Yanılıyor da olabilirim ancak benim şahsi düşüncem bu ev yapımı kefir ile piyasadan alınma kefirin tadına bakın aradaki farkı sizlerde benim kadar anlayabilirsiniz...
Saygılar,

denizakvaryumu
24-07-2007, 10:31
Hazır kefir ile ev yapımı kefir arasında tad bakımından nasıl bir fark var?

Hakan KINACI
24-07-2007, 10:41
Hazır kefir ile ev yapımı kefir arasında tad bakımından nasıl bir fark var?

Size buradan nasıl anlatabilirim ki bunu siz evde hazırlarsınız bir onun tadına bakarsınız birde piyasadan satılandan alır onun tadına bakarsınız o zaman aradaki farkı anlayabilirsiniz.
Bunca yıl ömrümde ilk defa tad olayını nette anlatırmısınız olayına şahit oluyorum. :)
Saygılar,

denizakvaryumu
24-07-2007, 11:04
Ekşilik tatlılık olarak soruyorum :) Bir başka anlatımla ev yapımı kefir daha mı ekşi?

memet
24-07-2007, 11:16
Ben üniversiteden kefir tanesi alırken, hazır kefirle sütün kesilmesinin tam olarak kefirle aynı içerikte olmadığını konuştuğumu hatırlıyorum.
Kefir tanesinin kullanılması şart.
Kefirin ekşi ya da tatlı olması, sütün ne kadar beklediğiyle ilgili.
Oniki saat bekleyen kefir tatlı olur. Bir gün bekleyen kefir biraz ekşice, İkisi de kullanım amacı bakımından farklılık gösterir.
Kefir taneleri süzüldükten sonra bir süre hazırlanan kefirin buzdolabında dinlendirilmesi yararlıdır.
Uzun süre kefir üretip kullanmış biri olarak, en büyük sorun, tanelerin steril saklanması sorunu oluyor. Bir süre sonra kefirin üstünde küf üreyebiliyor. Buna dikkat etmek gerek.
Bu kefirin kullanılmaması gerek.
Bu bakımdan hazır kefir alıp tüketmek daha pratik

selenn
24-07-2007, 11:18
Çok güzel bir başlık olmuş. Bilgi veren tüm arkadaşlara çok teşekkürler. Dün ben bu başlığı görmeden marketten aldığımız kefiri eşimin zoru ile tattım. Eşim tattırırken ayrana benzediğini söyleyerek kandırmıştı ama doğrusu ayranla alakası yok. Ama Sevgili Elfogi'nin dediği gibi kilo alımına dikkat etmek gerek. Besleyicilik oranı çok yüksek olduğunu duymuştum daha evvel. Güzel bir başlık olmuş, ev yapımını da merak ettim doğrusu. Herhalde hazır satılanlardan daha lezizdir.

memet
24-07-2007, 11:51
kefiri ayrana benzetmek her sefrinde ilk tadanları yanıltıyor.
Aslında tokluk hissi yarattığı için, zayıflarken de kullanabilirsiniz.
Ben sağlık sorunları için kür olarak kullanıyorum. Kışa girerken bir iki ay, yaza girerken bir iki ay.

limon
24-07-2007, 13:28
Arkadaşlar kefiri hazırlarken Sebahattin'in dediği gibi kesinlikle metal kaşık veya süzgeç kullanmamak gerekiyor. Un elediğimiz ince plastik süzgeçler veya tülbent kullanılabilir. Mayanın tek bir zerresinin bile içeceğe karışmaması gerekiyor. Ve kavanoza koyup mayalarken kapağını kapamaktan bahsedilmiş ama benim bildiğim kadarıyla kavanozun kapağının tam kapanmaması gerekiyor. Hafifçe aralamak gerekiyor.

Billur Korkmaz
24-07-2007, 13:56
Memet Bey,
Bir dönem uzun süre hergün olmak üzere kullanmıştım; ara verince kavanozda su içinde bekleyen maya bozulunca attım. Tekrar başlamak istiyorum, sürekli kullanmanın olumsuz bir etkisi olabilir mi?

memet
24-07-2007, 14:58
Ben hiç bir olumsuzlık görmedim şimdiye kadar.
Bir metin var bende kefirle ilgili onu arıyorum bulunca buraya ekleyeceğim

Billur Korkmaz
24-07-2007, 15:04
Üstte kışa ve yaza girerken ikişer ay kullandığınız için sordum, neden tüm bir yıl değil de mevsimlik ikişer ay?

Hakan KINACI
24-07-2007, 15:04
Ben kefiri yaklaşık bir yıl hergün kullandım ailecek hiç bir olumsuz yönünü görmedim.
En son geçen sene tatile çıkarken mayayı suya koymayı unutmuşum tüm mayam mahvoldu çöpe attım şimdi tatil dönüşü tekrar bir maya kültürü alacağım ve yine önümüzdeki yaza kadar her gün kefir mayalayacağım :) bizim ailenin kefir saatinde hep beraber kefir içeceğiz yine :)
Saygılar,

memet
24-07-2007, 15:08
Uzun süre kullanınca insan bıkmaya başlıyor. Tek nedeni bu.

Hakan KINACI
24-07-2007, 15:12
Uzun süre kullanınca insan bıkmaya başlıyor. Tek nedeni bu.
Birde her gün tekrar tekrar mayalamak da insanı bıktırıyor.
Ben cam kaseye ışıksız ortamda mayalanmaya bırakıyorum, mayalandıktan sonra süzme işi plastik süzgeçte birde hiç bir zaman maya kaltürünü metale değdirmiyorum yani anlayacağınız uğraşı var biraz... Ancaaak o evde yaptığınız o kadar zahmet harcadığınız kefirin tadınıda hiç biri vermiyor :)
Saygılar,

Dip Not; Beni kefir ile bu leziz bir o kadarda faydalı içecek ile buluşturan Değerli Dostum Oğuz SAĞLAM' a da buradan teşekkürlerimi sunuyorum.

memet
24-07-2007, 15:46
Mikroorganizmaların etkisi laktoz ve proteinlerdeki değişimler, kefirin hazmını kolaylaştırır. Diğer yandan oluşan bu yeni maddeler iştah açıcı serinletici, sevilen tat ve aroma oluştururlar. Kefirdeki laktoz oranı süte oranla azaldığı için, barsakları laktoza duyarlı kişiler kefiri rahatlıkla içebilir.
Kefirde bulunan CO2 sindirimi kolaylaştırır. Diğer yandan başta B12 olmak üzere bazı B grubu vitaminler sentezlenmiş olarak kefirde bulunur.
Kefirde oluşan süt asidinin %90'dan fazlasının L(+) süt asidi olduğu bildirilmiştir. L(+) süt asidi vücut tarafından kolayca sindirilmekte ve fizyolojik olarak da önemi bulunmaktadır.
Kefirin bazı rahatsızlıkları ve hastalıkları iyileştirdiği birçok literatürde bildirilmiştir. Kefirde oluşan asetik asit, H2O2 gibi antibakteriyel maddeler, E.coli, Salmonella gibi patojen bakterilere antibakteriyel etki yapmaktadır.
Ayrıca kefir mide ve pankreas gibi bazı organların salgılarını arttırmaktadır. Asetik asit bakterileri barsaktaki bakterilere karşı antibakteriyel etki göstermektedir. Yapılan araştırmalar, kefirin sinirsel rahatsılıklara, iştahsızlık ve uykusuzluk için iyi bir ilaç olduğunu göstermiştir.
Ayrıca halk arasında yüksek tansiyon, safra kesesi rahatsızlıkları, bronşiti iyileştirdiği bilinmektedir. (Astım için yararlarını ben şahsen bilirim)

Kefir düzenli olarak günde yarım litre içildiğinde (iki bardak) organizmayı stabilize edici etkisinin olduğu, sağlık üzerinde olumlu etkiler gösterdiği bilinmektedir.Ayrıca, karaciğer, safra, böbrek fonksiyonları ve kan dolaşımı üzerinde olumlu etkileri olduğu, antikarsinojenik özellik taşıdığı bir çok yayında belirtilmiştir.

Broşürün kaynağı, EÜ. Ziraat Fakültesi Süt Teknolojisi Bölümü'dür.
telefonu: 0 232 388 01 10 -2733

Billur Korkmaz
24-07-2007, 16:27
Aydınlatıcı bilgileriniz için teşekkürler Memet Bey.. :)

nevsune
11-08-2007, 21:33
Sebahattin Bey ne oldu, buldunuz mu kefir danelerinden?

Benden size gelebilecek kadar gelişmiş danem var. istiyorsanız göndereyim.

Sebahattin Sargın
11-08-2007, 21:41
Nevsune hanım buralarda geniş kapsamlı bir araştırma yapamadım işlerimden dolayı. Bir miktar elinizdeki danelerden bana gönderebilirseniz sevinirim ;).

nevsune
11-08-2007, 21:43
Elbette, size sözüm vardı zaten.

Adresinizi özelime yazarsanız, önümüzdeki hafta göndereceğim.

memet
12-08-2007, 08:54
Daneleri steril bir cam kap içinde, sıcaktan etkilenmeyecek şekilde önlem alarak göndermeyi ihmal etmeyin.

nevsune
12-08-2007, 13:10
O zaman Sevgili Sebahattin Bey'i eylül ayına dek bekletelim. Çünkü arabaların içinde her şey pişiyor bu sıcakta.

Sebahattin Sargın
12-08-2007, 13:13
Bana uyar öyle daha iyi olur belkide....

Billur Korkmaz
12-08-2007, 21:08
Kefir mayasını gönderirken süt içinde mi, su içinde mi?.. Süt olmaz sanırım, bozulur..:(

On onbeş gündür hergün sabah akşam birer bardak içiyorum, iki günde bir mayalıyorum, komşum Tübitak'tan almıştı o mayayı yıllar önce, hala nesli tükenmedi.. Nesli biterse bende isterim Nevsune hanımcım.. :D

memet
12-08-2007, 22:50
Kefir önce "temiz" olan suyla çok iyi yıkanmalı. herşeyin steril olmasına dikkat ederek cam bir kaba koymalı.
EÜ ziraatte herhengi bir sıvının içine koymadan veriyorlar ama, mesafe az eve gidene kadar. Belki suya koymak yaralı olabilir.
Billur korkmaz, ev ortamında en büyük sorun kefiri steril saklama, yıllar boyu nasıl sağladınız bunu.
Ben birden fazla defa kefir aldım üniversiteden, bir süre sonra mayalanan kefirin üstünde kremsi bir renkte küf oluşuyor.

Billur Korkmaz
12-08-2007, 23:22
Her mayalama sonrasında çok bol su ile yıkayıp koyu renk steril cam bir şişe içinde buzdolabında saklanıyor ve şayet kullanılmayacaksa sık sık suyu değiştiriliyor, ancaaak bir şey keşfettim ki doğal musluk suyuyla bekletilirse sararma oluşuyor, satın alınan şişe suyunda bekletilirse bembeyaz kalıyor..

Eğer uzun süre mayalama yapmayıp çoğalmasını istiyorsanız, 2-3 günde bir değiştirilmek kaydıyla sütte tutabilirsiniz.. Ben bir kaç kez kökünü köreltmiş olsam da komşum tedavi amaçlı 7 senedir aynı mayayı kullanıyor hiç köreltmedi, gün aşırı mayalamakta, çoğalanı dağıtmakta.. Ondan tedarik ediyorum..

Billur Korkmaz
12-08-2007, 23:24
Ayrıca metal kaşık yerine tahta kaşık ve cam kavanoz, plastik süzgeç kullanma olayı da etken sanırım..

nevsune
13-08-2007, 07:08
Billur Hanım çok doğru bilgiler vermişsiniz.
Geçen yıl ben çok aradım, bir türlü de yolum Ziraat Fakültesi tarafına düşmedi. Kefirtaneleri diye bir yahoo grubu var, oraya üye oldum. Her ne kadar oradan dane edinemediysem de, çok değerli bilgiler edindim. Sonra bir gün annemin komşusunda olduğu çıktı ortaya ve onun yavrularını büyütüyorum şimdi. Artık tosuncuk olmaya başladılar. İşte Sebahattin Bey'e gidecek olan, benim çoğalttıklarımdan ilk yavru olacak. O'da dikkatli mayalama ve saklama yaparsa eminim bir süre sonra kendi yavrularını dağıtmaya başlayacak.

Ben o grupta verilen bilgilerden çok yararlandım. Gerçekten kefir, bir sorumluluk işiymiş. Öyle ayran muamelesi yapamıyorsunuz ona. Kefir mayalamak isteyenlerin o gruptaki bilgilere ulaşmasını öneriyorum.

Bir de eklemek istediğim bir şey var. Lütfen uzun ömürlü sütle mayalamayın. Sağlıklı olduğundan emin olduğunuz çiğ sütü kaynatıp mayalayabilirsiniz. Ama böyle bir seçeneğiniz yoksa, pastörize süt kullanmalısınız.

Filiz
13-08-2007, 08:22
Ben de kefir danesi istiyorum mümkünse...

nevsune
13-08-2007, 08:41
Filiz'ciğim

Benimkiler daha yeni çoğalıyorlar. Bir tanesini Sebahattin Bey'e göndereceğim. Aldığım kaynakta!! varsa sana da gönderirim. Yok kalmadıysa orada, benimkilerin biraz daha çoğalmasını beklememiz gerekecek.

Billur Korkmaz
13-08-2007, 12:57
Gerek kefir de gerekse normal içmek için kesinlikle pastörize süt kullanıyorum ben; sütçülerin sattığı açık süt beni açıkcası endişelendiriyor. Sonuç mükemmel, aynı yoğurt kıvamında, süzgeçten zor geçiyor. Benim kefirim henüz tomurcuklanmadı ama komşum şu an yazlıkta olmasaydı sana tedarik edip yollardım Filizciğim, belki bir ay sonra tamam mı?

Ayrıca tam 24 saat bekletiyorum, dün gece 21.00'de mayaladım, bu gece 21.00'de süzücem..

Filiz
13-08-2007, 14:37
Zaten memet'in dediği gibi bu sıcak havalarda bozulur kefir daneleri tabii ki beklerim. Havalar soğuyunca görüşürüz...

memet
13-08-2007, 17:54
Midesi hassas olanlar oniki saat bekletilmiş kefir kullanabilir.
Kefiri süzdükten sonra, bir kaç saat dolapta dinlendirip içmesi daha uygun.

Sebahattin Sargın
13-08-2007, 19:25
Yaşasın kefirim olacak, bende deniyeceğim. Filiz kefirimden uzak dur yahu ;);)

Billur Korkmaz
13-08-2007, 21:55
Filizin kefiri benden, senin ki Nevsune Hanımdan sebocuğum; boşuna telaş yapma.. :D

Filiz
14-08-2007, 08:11
Kefir kardeşliği kuralım fikrime sıcak bakmayanlar vardı bir ara(o kendini biliyor:) ). Billur Hanım teşekkürler.

Hakan KINACI
14-08-2007, 08:19
En güzeli bence de Kefir kardeşliği kurulabilir :) Ben daha tatile çıkmadığım için kefir mayası almadım arkadaşımdan tatil sonrası alacağım ve çok çabuk çoğaldığı için maya verecek kimsem olmuyor. Böyle bir şey yapılırsa hiç değilse maya heba olmaz.

Filiz
14-08-2007, 08:22
Hakan bir sonbahar gelsin paylaşıma başlayalım bu sıcaklarda kefir paylaşımı zor olur. Desteğin için saol ;)

Hakan KINACI
14-08-2007, 08:44
Elbette Filiz hanım, bende zaten Ekim ayı gibi kefir mayamı alacağım ve kasım aralık gibi de elimde bayağı çoğalmış olur. İnanın maya çoğaldıkça ne yapacağınızı şaşırıyorsunuz hiç değilse paylaştığınızda elinizdeki maya bozulsa veya bir şekilde kaybolsa bile sizbiliyorsunuz ki bir dostunuzda bir arkadaşınızda mutlaka bulabileceğiniz bir maya mevcut içiniz daha rahat oluyor inanın.
Bazıları da çok önemsemiyor gerçi aldıkları mayayı ve bir şekilde kaybediyor, sebebi sizde tadıyor gerçekten çok güzel bir tad evde o kadar tarif ediyorsunuz uygulamalı gösteriyorsunuz sonra evinde sizin yaptınız tadı almayınca maya bozuk diye atanlar bile var malesef.
Bu nedenle bu tür kardeşliğin bence çok büyük önemi var diye düşünüyorum.
Rica ederim, destek olmam sizin bu şekilde bir kardeşliğe öncü olmanız...

Filiz
14-08-2007, 08:58
Benim gözüm gibi baktığım kefir danelerim vardı yıllarca kullandım kullandım. Onları şurup şişesinde muhafaza ediyordum. Bir gün memleket dönüşü baktım ki şişe var daneler yok. Sağolsun ev arkadaşım şişeyi ordan oraya sakladığımdan bir şey yapacak diye atmamış. Sözde iyilik! bir güzel de yıkamış! Afferin dedim iyi yapmışın bana sözü vardı dane bulacaktı bulamadan şehri terketti :D Düşünün o kadar ilgili ki kendisinin sevmediği kefiri benim her hafta yaptığımı bilmiyordu :D

Billur Korkmaz
14-08-2007, 13:15
Ahhh Filizcim bak bu iyi oldu kefir kardeşliği derneği.. Kaktüs kardeşliğine pek bir özeniyordum.. Bamya sevenler derneğinden sonra kefirciler işbaşında.. Hassomanımızda dönse tatilden organizasyonumuz daha bir güzelleşecek bence.. Nevsune Hanımın pek sesi çıkmadı bu konuda.. :D

nevsune
14-08-2007, 13:33
Merhabalar.

Kışlık erzak hazırlamaktan bitap haldeyim, ondan sesim çıkamıyor.

Billur Hanımcığım katılmaz olur muyum, derhal. Herkes gitsin, gelsin başlayalım.

Fatma E.
14-08-2007, 13:43
Bende de kefir daneleri var, büyüdüklerinde ben de paylaşabilirim. Şimdilik pek küçükler :) Kışa kadar çoğalırlar herhalde. Tabi bu arada birşey olmazsa danelerime.

Billur Korkmaz
15-08-2007, 15:07
Midesi hassas olanlar oniki saat bekletilmiş kefir kullanabilir.
Kefiri süzdükten sonra, bir kaç saat dolapta dinlendirip içmesi daha uygun.

Midem sağlam değil, gastritim var ve sanırım yirmidört saat bekletilen kefirden olmalı , aşırı gaz yapmakta son dönemlerde.. Oniki saat bekletmeyi deneyeceğim bundan böyle, biraz daha katılaşmamış olsada..

ekip2004
15-08-2007, 19:40
Merhaba ,Kefir için okadar çok şey söylenmiş ki ben de deneyecem...

Billur Korkmaz
15-08-2007, 22:07
Tavsiye ediyorum ekip 2004, az öncede bir hekim arkadaşım anlattı daha bir sürü faydalarını ve iyi ki kullanıyorum dedim..

Mesela, yaşlanmayı durdurucu bir özelliği olduğunu söylediğinde sevincimden kanatsız uçtum.. :D

sempe
16-08-2007, 13:36
Benim elimde de 2-3 yıldır kefir mayası bulunuyor. İçmesemde mayayı korumaya çalışıyorum. Üniversiteden bir broşürle birlikte geldi. Bu broşürde kefir mayalarının derin dondurucuda ve hatta kurutularak saklanabileceği uzun zaman aktivasyonunu sürdürdüğü vs. yazıyordu. Sterilizasyon konusunda herhangi bir bilgi yoktu, sadece klorlu ve sert suyla yıkanmaması, metalle temas ettirilmemesi gerektiği yazıyordu. Uzun zaman kullanılmayacaksa, buzdolabında ve süt içerisinde muhafaza edilmesi gerektiği diğer bilgiler arasındaydı.

sempe
16-08-2007, 13:41
Memet, küf konusunda biraz daha bilgi verebilir misiniz? Ekstra oluşabilecek mayaların zararları ne olabilir? Ben bazen 3 ay boyunca buzdolabında süt içerisinde tutuğum kefirin üzerinde beyaz renkli (muhtemelen küf :D)olduğunu gördüm. Bununla yapılan kefirin tadında bir değişiklik gözlemlemedim.
Ayrıca su ve süt kefiri diye iki tür kefir olduğunu okumuştum bununla ilgili bilgisi olan varsa yazabilirler mi?

memet
16-08-2007, 14:44
Ben üniversiteden aldığımda, eğer kullanmayıp saklanacaksa, suyla çok iyice durulayıp, sütte değil, suda saklamamı söylediler. Süt mayalanmaya devam ettiriyor anladığım kadarıyla. Sanırım zaman zaman bu suyuda değiştirmek gerekiyordu.
Suda gelişen bir kefir duymadım. Sanırım bir yanlış anlaşılma bu.

Sütte üretildiği için, kefirin içinde başka bakterilerinde üremesinin çok kolay olduğunu, bunun vücut için zararları olabileceğini söylemişlerdi.
Ortamdan kontrolsüz karışan bakterilerin, ne sonuç vereceğini anlaması zor.

Üzerinde rengi biraz farklı kaymaksı bir tabaka olan kefirim için danıştığımda, okuldan bana kullanmamam gerektiğini söylediler.
Ev şartlarında kefiri steril korumanın zor olduğunu, mayalanma işlemini mutfakta yapmasam daha iyi olacağını söylediklerini hatırlıyorum. Pek çok organizma olduğu kesin mutfakta.
Benim küf olan kefirimde de herhangi bir tat değişikliği yoktu.
Henüz temizken, bir miktar kefiri ayırıp suda saklamaya başlamıştım küflenirse yedek olsun diye .

nevsune
16-08-2007, 17:01
Su kefiri diye bir şey var. .Yalnız su kefiri yaptıktan sonra bir daha sütle mayalayamıyorsunuz. Bu konuda daha önce de sözünü ettiğim gruptaki yazışmaları toplamış ve bir dosya yapmıştım. Size oradan bölüm bölüm bilgiler aktarayım.

nevsune
16-08-2007, 17:02
1. Tahmini olarak 1 litre (=kilo) süt için 30-40 gram dane yani 3-4 çorba kaşığı dane 20-30 C dereceler arsı sıcaklıkta 24-36 saat içinde ideal bir kefir üretmek için yeterlidir. Ama sizinde bildiğiniz gibi, kefir danelerinin mikrobial florası çeşitli etkenlerden dolayı değişmektedir. yukarıdaki oranı esas almak şartı ile dane mayalama oranı ve fermentasyon süresi değişir.
2- Kişiden kişiye değişmekle birlikte, normal olarak 24-36 saatlık bir fermentasyon süresi öneriyorum.
4.Kefir oluştuktan sonra kefiri Buzdolabı sıcaklığında (4-6 C dereceye) depolayın bu kefirin fermentasyonu çok yavaşlatır.Bunun sonucuda ekşi tad oluşumu yavaşlar.
Fermentasyon süresini damak zevkinize göre ayarlayın. uygun tad oluştumu bunu sabitlemek için buzdolabına kaldırın. Hemen tüketebilirsiniz..
5. Günlük yapabilirseniz daha taze ve mikrobiyel aktivitesi daha fazla olur ama sizinde bahsettiğiniz gibi sınırlı zamandan dolayı her gün yapmakta zorlanıyorsanız. Haftada 1-2 defa yapıp buzdolabında saklayınız. Damak tadınıza uygun ise 1 haftalık beklemede hiç bir sorun oluşturmaz. Ancak 1 haftadan sonra asitliğin artışıyla ortama mayalar hakim olmakta asitlik artışı bazı yararlı bakterilerinde aktivitesini engellemektedir. Diğer yandan ise asitlik artışı ile süt proteinlerinin, yağlarının, şekerinin yıkımı ve aminoasitler, peptidler gibi yeni faydalı maddelerin oluşumu artmaktadır. Kısacası. Ne çok uzun nede çok kısa fermentasyon süresini öneririm.. Tecrübelerime göre haftada 2-3 fermentasyon idealdir.

kaynak: kefirtaneleri grubu

nevsune
16-08-2007, 17:04
Kefir nasıl yapılır?

Gerekli malzemeler,

Cam kavanoz
Plastik süzgeç
Süt
Kefir mayası

Cam kavanoz:Yapmak istediğiniz miktara göre 1 litre ile 8 litrelik
kavanoz olabilir.
Plastik süzgeç her hangi bir yerden temin edebilirsiz,metal
kullanmayın
Süt:Hemen her sütten yapılabilir.Pastorize,UHT,Paket süt,süt
tozundan yapılan süt.En iyisi ve faydalısı taze ve katkısız süt ile
yapılandır
Kefir mayası:Satılan bazı yerler var fakat bulamazsanız ben ücretsiz
veriyorum

Nasıl yapılır?

Sütün ısısı 5 c ile 35 c arasında olabilir.İdeali 25 c civarı.
Mayalar ile sütün ısısı birbirine yakın olsun.
Kavanozun 3/4 üne kadar süt ile doldurun ve mayaları içine koyun
kavanozun agzını gevşek kapatın veya bir bez ile kapatın.
Oda sıcaklıgında mayalanmaya bırakın.(4 c ile 30 derece arası
olabilir)
Mayalanma süresi: sütün kalitesine,süt maya oranına,mayaların
aktivitesine ve ortam sıcaklığına bağlı olarak 12 saat ile 48 saat
arasıdır.
Mayalama süresi artıkça kefirin tadı ekşi olur.Tatlı kefir kabızlığı
ekşi kefir ishali keser.
Mayalama işleminden sonra oluşan sıvıyı plastik bir süzgeçle
süzün,süzgeçte kalan mayaları tekrar kavanoza koyun ve süt ile
doldurun ve mayalanmaya bırakın.Eger mayalama yapmıyacaksanız,bir
süre ara verecekseniz kavanozu buzdolabına koyun bir hafta kadar
kalabilir,bir hafta sonunda yeniden süzebilirsiniz.
Elizde kalan süzüntü kefir dir.Bunu taze olarak tüketebileceğiz gibi
buz dolabında kapagı gevşek olarak 1 yıl kadar
saklayabilirsiniz.Tadı hafif ekşir ama faydalarında azalma olmaz.
Mayalarınızı dondurmaz,40 c ısının üstünde tutmaz,ezmez,kimyasal ve
klorlu suya bırakmazasanız sizden uzun yaşarlar.
Kefir yaptıkça mayalarınızda artma olucaktır,süt maya oranını
korumak için ya mayaları başka bir kaba alın **** süt miktarını
artırın.Fazla mayalarınızı isteyen diğer insanlarla verebileceğiniz
gibi onları yiyebilirsinizde,aç karnına yemekten en az 1 saat önce
yemeniz çok faydalıdır.
Kefir ilaç değildir ama faydalı bir besindir,faydalarını Doktorlar,
Gıda mühendisleri ve kullananlar bilirler.
Kefir mayası,hazırlanması,su kefiri,meyve kefiri,bitkilerin kefir
ile mayalanması,kefirden sabun yapımı,yüz maskesi yapımı,kefirden
turşu yapılması,kefir peyniri,yogurdu gibi aklınıza gelen her konuda
arayabilir,sorabilirsiniz.

kaynak: kefirtaneleri grubu

nevsune
16-08-2007, 17:05
TAVSİYELER-TARİFLER



Tavsiyeler:
Kefir taneleri yenebilir, özellikle sabah uyanınca mide boşken veya öğünden yarım saat önce tüketilmesi daha faydalı olacaktır.
Vücuda dost milyarlarca mikrop ve maya içermektedir, bu anlamda kefir taneleri probiyotik haplar olarak düşünülebilir.
Kefir taneleri ve kefir sevdiğiniz taze meyveler, taze meyve suyu veya bal ile karıştırılarak blendırdan geçirilip içilebilir.
Kefir taneleri salatalara karıştırılabilir.
Kefir taneleri kıvam arttırıcı olarak da kullanılabilir. (ör: çorbalar)
Birçok tarifte yuymrtanın yerini alabilir. (ör: dondurma yapımı)
Kefir tanelerini yoğurt mayalarken de kullanabilirsiniz.

Kefir buz kalıplar
İçindekiler:
1 bardak tatlı kefir (uzun süre mayalanmamış olmalı yoksa tadı ekşi olacaktır)
yarım bardak sevdiğiniz meyve suyu, veya 1 küçük muz
1 yemek kaşığı bal (yerine meyve kurusu da konabilir)
1-2 çay kaşığı taze kefir tanesi
½ çay kaşığı doğal vanilya özü

Yapılışı:
Tüm içeriği karıştırın ve blendırdan geçirin. Karışımı buz tepsisi veya buz kalıplarına boşaltarak dondurun.

Ev yoğurdu hazırlarken kefir tanelerinin kullanımı (Kefir Yoğurdu)

İçindekiler:
1-2 yemek kaşığı kefir tanesi (1/3 bardak hazır su içinde blendırdan geçirilmiş)
1 litre taze süt
3 yemek kaşığı süt tozu (isteğe bağlıdır. Yoğurdun daha yoğun olması için kullanılır)
2 yemek kaşığı hazır veya ev yoğurdu.

Yapılışı:
Doğranmış kefir taneleri ve 1/3 bardak su karışımını 5 dakika kadar karıştırarak kaynatın. Sonuçta kıvamlı bir jel elde edilecektir. Ayrı bir kapta süt ile süt tozu karışıtırılır, kaynayıncaya kadar karıştırılır ve ateşten alınarak soğumaya bırakılır. 37 ila 45°C arası sıcaklıktaki süte ılık durumdaki kefir jeli ve taze yoğurt eklenerek iyice karıştırılır. Karışım içinde sıcak su gezdirilerek ısıtılmış cam kavanoza boşaltılarak kavanozun ağzı kapatılır . 37 ila 45°C’lik ortamda 8-12 saat arası mayalanmaya bırakılır. Bu ideal ortam sıcaklığına ulaşmak için elektrikli battaniye de kullanılabilir.

Kefir Peyniri
İçindekiler (yaklaşık 350 gram için)
1 litre kefir
sık dokunmuş tülbent veya türevi bir pamuklu dokumadan torba
ip
1 litrelik bir tencere (peynir atı suyunu biriktirmek için)
2 adet güneşte kurutulmuş domates
2 yemek kaşığı susam
yarım çay kaşığı rafine edilmemiş deniz tuzu
sarımsak
3 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
yarım yemek kaşığı kuru veya taze zencefil kökü
1 yemek kaşığı soya sosu
yarım çay kaşığı toz biber

Hazırlanışı:

Koyu kefir (tercihen süzüldükten sonra 2-3 gün dolapta bekletilmiş) daha önceden nemlendirilmiş ve geniş bir kap içine yayılmış tülbent(kalın pamuklu dokuma) üzerine dökülür. Pamuklu bez –özellikle evlerde süzme yoğurt hazırlamak için kullanılan torbalar bu iş için idealdir.- daha sonra ağzı bağlanarak asılır. Altına yerleştirilen kapta da kefirden damalayacak olan peynir altı suyu birikmeye başlayacaktır. (Bu sıvı kesinlikle bir artık olarak görülmemelidir. Özellikle cilt için çok faydalı olan ve avrupada hammadde olarak kullanılan bu yarı-mamül ya içilmeli ya yemek veya pasta tarifleri içinde değerlendirilmeli veya yatmadan önce yüze sürülerek sabah yüz yıkanmalıdır. Ciltteki fark kısa sürede anlaşılacaktır.)
24 saat sonunda torba açılır ve süzme yoğurt kıvamını almış olan kefir bir kaba alınır. Bu haliyle sofralarda krem peynir olarak kullanılabileceği gibi cheescake olarak anılan peynirli pastanın hazırlanmasında da kullanılabilir.


2. aşamada; deniz tuzu ile kavrulmuş susam taneleri, küçük küpler halinde doğranmış kuru domatesler ve diğer malzeme süzme kefir ile karıştırılır. Birkaç gün dolapta bekletilecek bu karışım, içerdiği çeşni sayesinde daha fazla tad kazanacaktır. Ürünün daha uzun süre bekletilmesi halinde -1 ay kadar- sertleşerek peynir kıvamını alacaktır. Bu ürünü kahvaltılık olarak kullanabilir, yemek tariflerinizde –börek, pizza, pasta- yer verebilir, özellikle makarna için sos olarak değerlendirebilirsiniz.



Kefirden Lor Peyniri

İçindekiler:
2-4 litre süt
1-2 bardak kefir (süzüldükten sonra 2 gün dolapta bekletilmiş kıvamlı ve ekşi)



Hazırlanışı:
Süt 60° C de ısıtılır. Ağır ağır karıştırılan süte kefir yavaş yavaş dökülür. Karıştırma işinin özellikle ağır yapılması önem taşır. Ağır ağır süren karıştırma işlemi esnasında taneler kesilmiş sütten ayrılmaya başlayacak ve yüzeye yükselecektir. Artık kesilen sütün suyu açık renkli olmaya başlayacaktır. Eğer hala süt gibi görünüyorsa ya sıcaklık arttırılmalı ya da biraz daha kefir eklenerek karıştırmaya devam edilmelidir. Kesilen süt suyu açık bir renge kavuşunca işleme son verilir ve 2 dakika kadar beklenir. Ardından kesilen süt içindeki taneler delikli bir spatula yardımıyla bir tülbent üzerine serilerek suyu alınır. Yaklaşık 1 saat sonunda iyice kuruyan taneler artık yemeye hazırdır. İstenirse, süte kefir eklemeden önce 4 bardak süte 1-2 çay kaşığı olacak ölüde tuz eklenebilir. Ayrıca işlem sonunda arta kalan kesilmiş sütün suyu da ılık hale geince kefirle karıştırılarak mayalanabilir.

Kefirle Sağlıklı Ekmek

İçindekiler:

• 225g kayısı kurusu
• 3- 4 adet büyük ve olgun muz
• 225g çekirdeksiz kuru üzüm
• 170g iri doğranmış ceviz
• 1kg kahverengi ekmeklik unu
• 250g beyaz ekmeklik un
• 4 yemek kaşığı eritilmiş tereyağı veya margarin
• 4 yemek kaşığı bal
• 1 çay kaşığı deniz tuzu
• 3 çay kaşığı sodyum karbonat
• 600ml kefir

Hazırlanışı:

Kayısı, çok az su eklenerek pişirilmeye başlanır. Kayısı tanelerindeki su iyice çekilince tavadaki su ayrılır ve tavasaki kayısıya üzüm ve ceviz eklenir ve bir kenara alınır. Ayrılan su içinde muzlar püre halinde getirilir.
Büyük bir kapta tuz karbonat ve un-beyaz ve kahverengi- karıştırılır. Ardından karışıma bal, tereyağı, muz püresi, kayısı/üzüm/ceviz eklenerek hamur çabuk bir şekilde yoğrulur. Yoğurma esnasında hamura yavaş bir biçimde kefir eklenir. Ardından hamur önceden yağlanmış üç pişirme kabına eşit olarak dağıtılır ve 200º C’deki fırında 30 dakika pişirilir. Ardından 150º C’de 20 dakikda daha pişirilir. Oda sıcaklığında soğumaya bekletilen ekmekler yenmeye hazırdır.
.

Cilt temizleme kremi

16 yemek kaşığı kefir
iki buçuk yemek kaşığı kurutulmuş yonca
iki buçuk yemek kaşığı eritilmiş bal

2 yemek kaşığı kuru yonca 1 bardak kaynamış suya konur ve beş dakika demlenmesi için beklenir. Yaprakları suyundan alınan yonca demine bal eklenir ve karışımın oda sıcaklığına gelmesi beklenir. Sıcaklığını yitirmiş karışıma kefir eklenir ve dakikalarca çırpılır. Karışım tüm cilt tiplerinin temizlenmesine uygun olup buzdolabında saklanmalıdır.


Makyaj temizleyicisi

2 yemek kaşığı kefir
1 çay kaşığı badem yağı

Malzemeler karıştırılır ve iyice çalkalanır. Tüm ciltlerin temizliğine uygundur.

Kuru ciltler için maske

2 yemek kaşığı kefir
1 yemek kaşığı bal
1 çay kaşığı şeftali yağı
1 olgun muz
1 yumurta sarısı

Tüm malzeme karıştırılarak blendırdan geçirilir. Yumuşak ve kremsi bir hale gelince kullanılabilir.


kaynak:kefirtaneleri grubu

nevsune
16-08-2007, 17:06
Kefir tanelerini dondurmak:
Kefir taneleri hazır su ile yıkanarak temiz bir beyaz havlu üstüne alınır. Nemini kaybeden tanelere süt tozu eklenerek dondurulur. Dondurma süresinin 2 ayı geçmesi halinde taneler zarar görebilir.
Dondurulan tanelerin yeniden aktif hale gelmesi –uyanması-- için, donmuş haldeki taneler bir bardak soğuk suda birkaç dakika bekletilir. Buzu çözülen taneler süzgeçe alınarak soğuk suyun altına tutulur.
Buzdan tamamen kurtulan taneler yarım bardak süte 2 yemek kaşığı olacak şekilde sütle karıştırılır. Her 24 saatte bir süzülen kefir tanelerinin pıhtılaşıp pıhtılaşmadığı kontrol edilir. Mayalanmanın normal seyrinde olduğu gözlendiği an, tanelere normalde olması gerektiği kadar süt eklenerek mayalamaya devam edilir. Dondurulmuş tanelerin tekrar çalışır hale getirilmeleri sürecinde özellikle ortam sıcaklığı önemli bir etkiye sahip olacaktır. İdeal mayalanma sıcaklığında (20-24°C) bekletilen taneler daha çabuk eski haline dönecektir.

Kefir tanelerini kurutmak:
Kefir taneleri kurutularak 12 ila 18 ay süresince saklanabilir. Kurutma işlemi için öncelikle kefir taneleri hazır su ile yıkanır ve temiz bir havlu üstüne serilerek kurutulur. İyi havalandırılan bir yerde sıkılaşıp sarılaşıncaya kadar kurutulan taneler sıcaklık, nem ve tane büyüklüğüne bağlı olarak 2 ila 5 gün arasında tamamen kurumuş hale gelecektir. Kurutulan taneler, hava sızdırmaz kavanoz veya fermuarlı saklama poşeti içine alınarak serin bir yerde –tercihen buzdolabında, dondurucuda değil-- saklanır. Ayrıca kurutulan tanelere süt tozu eklenmesi suretiyle 6 yıla kadar saklanabildiği söylenmektedir.
Kurutulmuş tanelerin eski haline getirilmesi için, kavanoza süt eklenerek oda sıcaklığında mayalanması beklenir. 24 saat sonunda süzülen kefir taneleri kontrol edilerek mayalanmaya başlayıp başlamadığı anlaşılır. Süzme işlemi ardından oluşan kefir içilmez. Kurutulan tanelerin uyanması 4 gün ila 1-1,5 hafta kadar sürebilir. Temiz, açık renkli ve ekşimsi kefir kokusunu almaya başladığınız zaman artık kefirin uykudan uyandığını ve normal şekilde kullanabileceğinizi anlarsınız.

kaynak:kefirtaneleri grubu

nevsune
16-08-2007, 17:07
Sıkmamak için burada ara veriyorum. sonra ilerde devam ederim.

Üç kişiye kefir danesi buldum.

İsteyenler lütfen şimdiden bildirsinler. Sıcaklar azalınca göndereceğim.

ceviz ağacı
16-08-2007, 19:16
Sevgili nevsune
Kefir danelerinden ben de alabilirmiyim teşekkürler.

Güler
16-08-2007, 20:12
Nevsune Hanım,
Mümkünse ben de kefir danelerinden alabilirmiyim?

Güler
16-08-2007, 20:14
Kefir hakkında hiçbir bilgim yok. Marketlerde görüyorum. Şimdi bütün sayfaları okuyacağım.

Filiz
17-08-2007, 07:49
Kefir kardeşliği konusunda önerilerim var. Mesela elinde kefir bulunanlar yaşadıkları şehre en yakın olan kişiye danelerden göndersin. Bu kişi de çoğalttıktan sonra diğer isteyen ve kendine en yakın olan kişiye. Bu daneler ne kadar sürede paylaşılacak kadar olur?

nevsune
17-08-2007, 08:04
Güler Hanımcığım, Sevgili Cevizağacı elbette gönderirim.
1- Coyote,
2- Güler,
3- Cevizağacı.

Yalnız dediğim gibi biraz sıcakların azalmasını bekleyelim, yolda bozulmasınlar.
Korkmayın emanete iyi bakacağım.

Fatma E.
17-08-2007, 09:16
Kefir sık sık yapılırsa daneler çabuk büyüyor. Ben eşim yemediği için çok sık yapamıyorum. Ama havalar serinleyene kadar büyütürüm onları :) Bu arada uzun süre kullanılmayacaksa kavanozda biraz içme suyuyla derin dondurucuya kaldırabilirsiniz. İki kez dondurdum, sonuç olumlu. Hala çok canlılar.

nevsune
17-08-2007, 11:47
Ben de denemek için bir parçasını üzerine süt tozu ekip, kurutmuştum. Hala canlandırmadım. Olup olmadığını bilemiyorum.

nevsune
17-08-2007, 11:50
Filiz'ciğim ben alalı tam hatırlayamıyorum ama bir yıla yaklaştı galiba. Dağıtmaya hazır oldu. Çiçekçi'nin dediği gibi bir süre ben de pek sık yapmadım. İki aydır daha sık yapıyorum ve üremeleri hızlandı.

Billur Korkmaz
17-08-2007, 23:46
Nevsune Hanımcığım, özellikle cilde olan faydaları konusunda aydınlattığınız için teşekkürler; hemen deneyeceğim o formülleri.. :D

Yücel Özlem
18-08-2007, 01:38
Nevsune Hanım, Kefirden ben de isteyebilir miyim?

nevsune
18-08-2007, 06:15
Elbette Yücel Bey,

Herhalde bir Ankara toplantısı olur sonbaharda. Ben de elimdekileri iyice semirtirim o zamana.

sarıaltıngül
19-08-2007, 07:51
Merhaba

10 Yıldır kefir kullanıyorum. Çoğaldıkça çevreme verdim verdim, sonunda benim kefir bozuldu ama dağıttığım hiç bir dostum ,düzgün yapamadığı için onlardan da alamadım, çöpe atmışlar. Hazır Ege üniversitesinin şişedeki kefirini aldım .Tekrar başladım fakat bir şey farkettim. İlk kefirimin tadı daha güzeldi. Orta Asya'dan,Türkmenistan'dan gelmişti. Ege üniversitesi birşeyi bence eksik yapıyor. Dışarıdan gelen tamamen ayran tadında kıvamı farklıydı. Memet beyin dediği gibi Egenin ki küf tutuyor ve çabuk bozuluyor.Eski kefirimden bulunduran varsa bana bir zahmet özelden ulaşsın. Çünkü kefir cilde de çok iyi geliyor ve en önemlisi vücut çok dirençli oluyor. Anneme hep hatırlatırdım ''kedinin sütünü verdin mi?''.Annem anlardı ki kefirin sütü değiştirilecek :)

memet
19-08-2007, 09:59
Üniversiteden kefir alırken verdikleri formda, anlattığınız farklılıktan sözediliyordu.
Kefirin homojen olmadığı, her mayanın farklı özellikler gösterdiği söyleniyordu.
Aynı kefirden ayrılan mayaların, zamanla farkılaştığı anlatılıyordu.

Belki Türkmenler, Kefiri ana vatanı kafkasya'dan alırken başka bilgiler de edinmişlerdir.

Yücel Özlem
19-08-2007, 21:20
Elbette Yücel Bey ... Nevsune Hanım, teşekkür ediyorum. :)

Deneme üretimine başladım. Umarım başarırım.

nevsune
19-08-2007, 22:29
Başarırsınız elbette.

Bence kefir mayalamak, karpuz kesmekten daha kolay.

Yücel Özlem
20-08-2007, 12:18
Kefirim yoğurt gibi koyulaştı!...

nevsune
20-08-2007, 17:42
Ne güzel, demekki sizi çok sevdi.

Şaka bir yana, havalar çok sıcak ya, e maşallah sizin mayalar da iyi semirmişti.
Arada bir kavanozu sallarsanız, homojen olmasını sağlarsınız. İsterseniz mayalanmaya dolapta devam ettirebilirsiniz. Tadı iyi ise mesele yok.

Sonucu yazar mısınız lütfen?

Yücel Özlem
20-08-2007, 19:37
Benim çok sevdiğim kesin.:)

Dediğiniz gibi yaptım. Yalnız, kavanozu sallmadan önce bir miktar süt ilave ettim. Mayalarım parçalanmasın diye. Süzdüm ve dolaba aldım. Tadı iyi. Ben biraz daha ekşi seviyorum. Bu defa süt kattığım için olsa gerek biraz hafif oldu. Mayaları da suya aldım. Onlar da iyi gözüküyorlar. Arz ederim Efendim.

memet
22-08-2007, 09:51
Kefir kullanan arkadaşlar, gördükleri yararı aktarsalar, faydaları konusunda da bilgimiz birikse..
Ben kullanmaya başladıktan bir iki gün sonra, sakin rahat ve dinlendirici uyku uyumaya başlarım, söz gelimi.

Filiz
22-08-2007, 10:02
Kefirdeki kalori miktarını araştırırken bu köşe yazısını (http://www.aksam.com.tr/arsiv/aksam/2005/07/08/yazarlar/yazarlar320.html)buldum ve sizlerle paylaşmak istiyorum.

Ve bunu... (http://www.ekoses.com/ekolojikyasamportali/bpg/publication_view.asp?iabspos=1&vjob=vdocid,146312)
Kefir mayası, keçi tulumu içine konan inek sütünün dana ve koyun şirdenleriyle pıhtılaştırılması yoluyla elde ediliyor.

memet
22-08-2007, 10:46
Filiz, alıntılar çok güzel, ben özellikle şu bölüme dikkat çekmek istedim;

"Kefir tanesindeki mikroorganizma topluluğu çok hassas ve istenmeyen mikropların bulaşması için çok uygun bir ortamdır."
Bu konuya çok dikkat etmeli..
Yazının tümünü okumak gerek.

nevsune
24-08-2007, 20:18
Yücel Bey,
ne oldu? yoğurt kefire dönüştü mü?

Bence siz denemekten vazgeçip, buzdolabının bir köşesine attınız daneleri;)

nevsune
30-08-2007, 22:38
Sevgili kefirciler.

Kefirleriniz şişeciklere konuldu, hazır. Fakat hava sıcaklığı yine artıyor. Ne yazıkki göndereceğim yerler, hiç biri merkez olmadığı için 1 günde ulaşamıyor. İki günlük sıcakta beklemenin ise, danelerde bozulmaya yol açacağı düşüncesindeyim. Eylülün ilk haftasında da ben yolculuğa çıkıyorum.

Yani biraz daha beklemek durumundayız. Merak etmeyin diye yazmak istedim.

Yücel Özlem
02-09-2007, 18:41
Yücel Bey,
ne oldu? yoğurt kefire dönüştü mü?

Bence siz denemekten vazgeçip, buzdolabının bir köşesine attınız daneleri;)

Efendim, teşekkür ederim. Vazgeçmedim. Sayenizde işi öğrendim. Şimdi üretim yoluna girdi. Hatta konuklarıma da tattırdığım oluyor.

melnils
21-11-2007, 22:34
Kefir mayasını yollayan kişiler varsa, ne şekilde paketleyip kargoya verdiklerini anlatabilirler mi? Su içinde sakladığım için, kargo almak istemiyor.Susuz gönderirsem kefir bozulmaz mı ? Kolayı varsa anlatırsanız sevinirim.

nevsune
21-11-2007, 23:00
Ben küçük ilaç şişesi boyutundaki bir şişe içinde sulu olarak göndermiştim. MNG kargo hiç bir sorun çıkarmadan aldı ve yerine de ulaştırdı.

hatipali74
22-11-2007, 18:58
Sayın Melnils;
Kargo merkezine bugün gittiğimde gönderdiğiniz kargoyu geri göndermek için ayırmışlardı.(Adresimi bulamamışlar.)Eve gelip hemen 750 ml. kadar kaynatılıp oda sıcaklığında olan süte koydum.Üzerini örtmeden soba yanan odaya koydum.Mayayı kokladığımda peynir gibi kokuyordu.Rengi çökelek gibi beyaz ve biraz sulanmıştı.Umarım bozulmamıştır.
Yarın öğlen saatlerinde kefirin olup olmadığını kontrol edeceğim.Eğer bozulmuşsa sizden bir kere daha göndermenizi rica edeceğim.Zahmetleriniz için binlerce teşekürler.Saygılarımla.

melnils
22-11-2007, 23:32
Bozulmuşsa yeniden yollayabilirim tabi. Bende de zaman zaman kefirin sütü su ile ayrılıyor. Ama ben bu durumun kullandığım pastorize sütlerin markalarından dolayı olduğunu düşünüyorum. Ben buzdolabında uzun süre sakladığım kefiri yeniden yapıcaksam bir gün az miktarda sütte (250ml) bekletiyorum. Kefirler kendine gelsin diye. Olan kefiri içmiyorum. İkinci partiyi normal tüketiyorum :) Buzdolabında da suyunun içine şeker atıyorum. Bu şekilde öğrendim saklamayı.

hatipali74
23-11-2007, 23:00
Biteviye kontroller soncunda tam umudumu kesmiştim ki; 30 saatin sonunda oda sıcaklığında bekleyen süt incir uyutması gibi koyulaşmıştı.Tadı tadımsı, biraz yoğurdu andırıyordu.Plastik süzgeçte süzdükten sonra biraz sulandırıp buzdolabına koydum.Kefir danelerini ise biraz toz şeker attığım plastik şişeyle buzdolabına kaldırdım.Umarım yanlış yapmamışımdır.Elde ettiğim ürün de kefirdir. Sayın Melnils size tekrar teşekkürler.

hatipali74
24-11-2007, 20:54
Sanırım benim elde ettiğim kefir değil, cam şişede kalanında şişenin dibinde su birikiyor ve heterojen bir görüntü var.Dünden beri kefirin tadı ekşimediği gibi daha tatlandı.Acaba bu kefirmidir? Pazartesi yeni bir deneme daha yapacağım.

nevsune
24-11-2007, 21:09
Kefiri, mayalanırken arada bir sallamanız gerekir, o zaman homojenleşecektir. Tadı istediğiniz gibiyse sorun yok demektir. Yalnız lütfen mayalarınıza musluk suyu ve metal bir şey değdirmemeye çalışın.

polatuz
25-11-2007, 19:55
Merhaba,
Kefirin önemli bir tartışma başlattığını gördüm. Bu konudaki bilgilerimi paylaşmak istiyorum.
Tüm dünyada önemli bir ilgi görmeye başlayan kefir, Kafkasya'da binlerce yıldır tüketiliyor. Bazı iddialara göre kefirden Kur'an'da da söz ediliyor. Kefir, 19'uncu yüzyıla kadar Kafkasya'da bulunan halklara mahsus bir mayaymış. Efsaneye göre bir Rus prensesi bir Kafkasyalı delikanlıyı ayartıp bu mayayı çalmış. O zamana kadar Kafkasya halkları bu mayayı kimseye vermezmiş.
Kefir kelimesinin, bu içeceğin yarattığı etkiye atfen Türkçe "keyif" kelimesinden geldiği, dünya çapında kabul edilen bir iddiadır.
Kefir gerçekten de küçük miktarda alkol içerir. Ama bu miktarda alkol zaten insanın sindirim sisteminde doğal olarak oluşuyor. Yani meyve, şekerli gıda **** karbonhidrat tükettiğimizde zaten alkol oluşuyor. Karbonhidratlar tükürükte bulunan enzimlerle şekere çevriliyor. Bu şeker sindirim sistemimizde bulunan doğal mayalar tarafından alkole dönüştürülüyor.
Yani softalar alkolün en küçük miktarının haram olduğunu söyleseler de, aslında sindirim sistemimimizde alkol zaten her zaman oluşuyor.
Bu konunun başlangıcında yaşanan polemik ile ilgili de bir kaç söz söylemek isterim.
Kefir gerçekten de Kafkasya'dan kaynaklanır. Ama bir kaç bin yıl önce Türklük **** başka bir milliyet gibi bir konu yoktu. Yani bu konuyu başlatan sayın Sebahattin Sargın'ın iddia ettiği gibi Kafkas Türkleri ifadesi çok doğru olmamış. Ama polemiği başlatan sayın Nartsawa'nın itirazları da çok doğru değil. Çünkü bu Kafkasya halklarının Orta Asya'dan, tıpkı Türk kavimlerinin göçleri benzeri bir göç ile bir kaç bin yıl önce göçtükleri, genel kabul gören bir teori. Daha sonra bu halklar Kafkasya'dan Moğol istilası ile dağılıp Avrupa'ya yayılmışlar. Mesela Kral Arthur'un kılıcı excalibur'un aslında bir Kafkas devleti olan Alan İmparatorluğu'nun efsanesi olduğu biliniyor. İskoçya'yı bile bu insanlar kurmuş. Hatta London kelimesi de bu insanların dilinde durgun su kelimesinden kaynaklanıyormuş. Bu halk da Kafkasya ve öncesinde Orta Asya kökenliymiş. Yani kafatasçılığın gereği yok.
Neyse kefire dönelim. Kefir çok sayıda maya ve mantarın oluşturduğu bir simbiyoz yaşam formudur. Bugün hala içeriği tam olarak bilimsel anlamda çözümlenememiştir. İşte tam bu nedenledir ki ticari olarak satılan sözde kefirler gerçekten "Kefir" değildir. Çünkü içindeki maddelerin tamamını tanımlayamadığınız bir gıda, ticari olarak satılabilir bir madde değildir. (Kimse bana coca cola özütünden bahsetmesin, çünkü nasıl satılabildiğini bilmiyorum.)
Yani kefir mayasıyla sütü mayalayıp satamazsınız. Çünkü mayalanmadan sonra oluşan maddeyi bilimsel olarak tanımlayamazsınız. Ama ortada bir gerçek var ki, kefiri binlerce yıldır kullanan insanlar, bu mayalı içkiden, bugünün bilimsel teknikleriyle geliştirilen ilaçlarından sağlayamadıkları yararı sağlamışlar. Ve bu yararı, ancak bugün, analitik düşünmeyi yaşam biçimi halini getirmiş batılı ülke insanları yeni keşfetmişler. Gerçekten bugün gizemini korumayı başaran belki de tek madde kefirdir.
Basit anlatımıyla kefir, bulgur büyüklüğünden fındık büyüklüğüne kadar değişen boyutlardaki bir canlı formudur. Bu yaşam formu, çok sayıda mikroskobik tek hücreli canlının, bir bütünlük oluşturacak şekilde bir araya gelmesiyle oluşmuştur. Bu çok sayıdaki canlının oluşturduğu matriks, üreme yoluyla çoğalıyor. Yani kefir ancak varolan kültürden çoğaltılabilir, labaratuar ortamında da olsa oluşturulamıyor. Yani bugün dünyada varolan kefir tanelerinin kaynağı tektir. (Gerçi kefir ile ilgili uluslararası Yahoo grubunda Ege Üniversitesi'nden bir öğretim görevlisi, bir hayvan bağırsak dokusunda kefirin belirli koşullarda yaratılabildiğini iddia etmişti)
Kefir ile mayalanan süt, zararalı mikropların üremesi için olumsuz bir ortam oluşturur. Yani gerekli koşullar sağlandığında kefirde zararlı mikrop üremez. Örneğin mayalanmış kefir içinde bekletilen etin, günlerce (hatta aylarca) oda sıcaklığında kaldığı halde bozulmadığı görülmüştür. Yine de kefir yapılırken mümkün olan maksimum hijyen koşullarının sağlanması bir zorunluluktur.
Biraz uzun bir yazı oldu ama kusura bakmayın.

melnils
26-11-2007, 21:44
Sevgili hatipali74, kefiri ekşitmek istiyorsanız en az 2 gün bekletmeniz gerekir, ben öyle yapıyorum. 24 saat bekleyen kefirin süt gibi tadı oluyor. Süt içinde bekledikçe ekşiyor. Tadı ekşi ayran gibi oluyor. İstediğiniz tadı ayarlıyabilirsiniz. Ben ekşi sevdiğim için 2 gün bekletiyorum, bazen 3 gün.. Kefir ekşidikçe yararlılığının artığını okumuştum. Yoğurt kıvamındaki kefiri süzmek için kullandığınız suyun içme suyu olması sizin yararınıza :) Buzdolabında beklediği zaman suyla kefir ayrılıyor, doğrudur. Çalkalıyıp içiyorum :) Buzdolabında şekerli suda beklettiğiniz kefirleri yıkayarak şekerli sudan arındırıp yeniden mayalayın. Buzdolabında bekliyen kefirlerin suyunun bulanık olmasıda da doğal, sütün içinden çıkarınca belki yeteri kadar yıkayamadığınızdan olabilir. Kolay gelsin..

polatuz
26-11-2007, 23:11
Sevgili hatipali74, kefiri ekşitmek istiyorsanız en az 2 gün bekletmeniz gerekir, ben öyle yapıyorum. 24 saat bekleyen kefirin süt gibi tadı oluyor. Süt içinde bekledikçe ekşiyor. Tadı ekşi ayran gibi oluyor. İstediğiniz tadı ayarlıyabilirsiniz. Ben ekşi sevdiğim için 2 gün bekletiyorum, bazen 3 gün.. Kefir ekşidikçe yararlılığının artığını okumuştum. Yoğurt kıvamındaki kefiri süzmek için kullandığınız suyun içme suyu olması sizin yararınıza :) Buzdolabında beklediği zaman suyla kefir ayrılıyor, doğrudur. Çalkalıyıp içiyorum :) Buzdolabında şekerli suda beklettiğiniz kefirleri yıkayarak şekerli sudan arındırıp yeniden mayalayın. Buzdolabında bekliyen kefirlerin suyunun bulanık olmasıda da doğal, sütün içinden çıkarınca belki yeteri kadar yıkayamadığınızdan olabilir. Kolay gelsin..

Sütün kefir ile mayalanması tamamen süt maya oranına bağlı. Eğer normal oda sıcaklığında (20 derece civarı) 24 saatte sütün suyu ile katı maddeleri ayrışmıyorsa (katı madde kavanozun üstünde, suyu altında) mayalanma tamamlanmamış demektir ve ya maya miktarını arttırmak **** süt miktarını azaltmak gerekiyordur. Bu ayrışma olduğunda kefiriniz olmuştur. Yani sütün içinde kefir mayası tarafından tüketilecek maddeler hemen hemen tamamen tükenmiş olacaktır. Kavanozu hızla çalkalayarak, kalan, mayanın tüketebileceği az miktardaki maddenin de kullanılabilmesini sağlayabilirsiniz.
Kefir tanelerini buzdolabında su içinde bekletebilirsiniz. Ama kesinlikle suya şeker koymayın.
Tıpkı sütü mayaladığınız gibi, şekerli suyu da kefir taneleri ile oda sıcaklığında mayalayabilirsiniz. Bu karışımın içine limon dilimleri gibi çeşitli aroma verici maddeler ekleyebilirsiniz. Sonuçta gazoz benzeri ama ondan çok daha yararlı bir içecek elde edebilirsiniz. Bu, su kefiridir. Ancak bir kez su kefirine dönüşen kefir taneleri, bir daha süt mayalamakta kullanılamaz. Ayrıca süt içinde hızla büyüyüp çoğalan kefir taneleri, su kefirinde çoğalmaz.
Yani kefir mayanızı süt mayalamak için kullanmaya devam edecekseniz, bu taneleri asla şekerli suya koymayın. Yoksa taneleriniz geri dönüşü olmayan su kefiri yoluna girmiş olacaktır.

tijeen
20-03-2008, 10:46
Kefiri ailece severek içiyoruz.2 sene evvel eşimin arkadaşı mayayı vermişti,o gün bu gündür mayalıyoruz.Bazen ben unutuyorum eşim ilgileniyor.Çocuklarımın soğuk algınlığına karşı direnci artı,kolay kolay hasta olmuyorlar artık.

Cansunarya
06-06-2008, 20:29
Merhaba,
Bu başlığı geç farkettim. Ben kefir tanelerini boza yapımında kullanıyorum. İkram ettiğim arkadaşlar çok beğeniyor. Öğünmek gibi olmasın Vefa bozasından bile güzel oluyor bence :)p En güzeli durdukça daha güzelleşiyor normal bozadaki gibi maya kokusu alınmıyor.

ipekcik
07-07-2008, 18:02
Merhaba,
Haziran ayinda Misir Carsisindan kefir aldim. Yaklasik 1 aydir mayalayip ailemle birlikte iciyoruz. 12 yasindaki oglum kefiri cok sevdi ve ergenlik sivilcelerine iyi geldigini iddia ediyor.
Agustos ayi basinda 36 saatlik bir yolculuga cikiyoruz (Hava yollari ile) ve kefir tanelerim de bizimle gelecekler. Onlari nasil goturmeliyim? Sut icinde mi yoksa su icinde mi? Onlari bir kavanoz icersinde bavulla kargoya vermeyi planliyorum. Acaba bir zarar gorurler mi?
Sorumu yanitlayan olursa cok sevinirim. Herkese huzurlu bir yaz dilerim.
Selamlar

fkilimci
10-07-2008, 15:20
Merhaba,
Haziran ayinda Misir Carsisindan kefir aldim. Yaklasik 1 aydir mayalayip ailemle birlikte iciyoruz. 12 yasindaki oglum kefiri cok sevdi ve ergenlik sivilcelerine iyi geldigini iddia ediyor.
Agustos ayi basinda 36 saatlik bir yolculuga cikiyoruz (Hava yollari ile) ve kefir tanelerim de bizimle gelecekler. Onlari nasil goturmeliyim? Sut icinde mi yoksa su icinde mi? Onlari bir kavanoz icersinde bavulla kargoya vermeyi planliyorum. Acaba bir zarar gorurler mi?
Sorumu yanitlayan olursa cok sevinirim. Herkese huzurlu bir yaz dilerim.
Selamlar

Bir kefir broşüründe okuduğum kadarıyla kefir daneleri süt içinde bekletiliyormuş, suya konduğunda besinsiz kaldığı için ölüyormuş.
Bende de kefir daneleri var ve sürekli mayalıyorum. Günlük sütle mayalayınca süper oluyor. Ama benimki ayran gibi değil yoğurt gibi oluyor. Ben de yoğurt yerine kullanıyorum. 5 yaşındaki kızım peynir ve yoğurt yemiyor ama yayla çorbasını sevdiği için çorbaya yoğurt yerine kefir koyarak ona da yedirmiş oluyorum.

fkilimci
10-07-2008, 15:22
Herkese merhabalar,
bir suredir kefir mayasi ariyorum kendim yapayim diye ve bulamiyorum, aramalarim sonucu size ulastim,
hararetli bir sekilde kefirden bahsedildigini gordum.ne gusel:
Bana da kefir mayasi bulmam konusunda yardimci olabilecekler varmidir diye sormak isterim?
varsa cok makbule gececek inanin


simdiden cok tesekkurler

Ben kefir mayamı Osmanbey metro durağında inip merdivenlerden çıkınca hemen köşede bulunan aktardan alıyorum. Eğer yakınsanız oradan alabilirsiniz.

denizakvaryumu
10-07-2008, 16:01
Tıpkı sütü mayaladığınız gibi, şekerli suyu da kefir taneleri ile oda sıcaklığında mayalayabilirsiniz. Bu karışımın içine limon dilimleri gibi çeşitli aroma verici maddeler ekleyebilirsiniz.

Sonuçta gazoz benzeri ama ondan çok daha yararlı bir içecek elde edebilirsiniz. Bu, su kefiridir.

Ancak bir kez su kefirine dönüşen kefir taneleri, bir daha süt mayalamakta kullanılamaz. Ayrıca süt içinde hızla büyüyüp çoğalan kefir taneleri, su kefirinde çoğalmaz.


Su kefiri deneyen oldu mu? Su kefiri süt kefiri gibi yararlı mıdır?

polatuz
10-07-2008, 23:35
Merhaba,
Haziran ayinda Misir Carsisindan kefir aldim. Yaklasik 1 aydir mayalayip ailemle birlikte iciyoruz. 12 yasindaki oglum kefiri cok sevdi ve ergenlik sivilcelerine iyi geldigini iddia ediyor.
Agustos ayi basinda 36 saatlik bir yolculuga cikiyoruz (Hava yollari ile) ve kefir tanelerim de bizimle gelecekler. Onlari nasil goturmeliyim? Sut icinde mi yoksa su icinde mi? Onlari bir kavanoz icersinde bavulla kargoya vermeyi planliyorum. Acaba bir zarar gorurler mi?
Sorumu yanitlayan olursa cok sevinirim. Herkese huzurlu bir yaz dilerim.
Selamlar

Bence iyice yıkadıktan sonra kağıt havlu içinde kurutup yanınıza alırsanız daha iyi olur. Kavanozun kırılması tehlikesine de engel olursunuz. Kurumuş kefir tanelerini süte koyduğunuzda yeniden canlanacaklardır. Belki ilk sütü dökebilirsiniz.

polatuz
10-07-2008, 23:48
Su kefiri deneyen oldu mu? Su kefiri süt kefiri gibi yararlı mıdır?

Ben denedim. Çıkan ürün eğer kapalı kapta ise hafif gazozumsu bir içecek oluyor. Sanırım yararlı bakterilerin vücuda alınması açısından benzer bir durum söz konusu. Ancak kefirin sütte bulunan kimi molekülleri vücuda çok daha yararlı moleküllere çevirme işlevi bu durumda gerçekleşmiyor.
Daha detaylı bilgi için: http://users.chariot.net.au/~dna/Makekefir.html#Kefir-d-acqua

ipekcik
11-07-2008, 01:20
Sayin FKİLİMCİ ve Sayin POLATUZ, sorumu yanitladiginiz icin cok tesekkur ederim. Ben kefirleri kurutma islemini yapmaya cekiniyorum, belki ezilip zarar gorebilirler nedeniyle. Bu yuzden az sut ile ufak bir kavanoza koyup, kiyafetler arasina yerlestirip bavula koymayi planliyorum. Sonucu sizlere yazarim. Belki seyahat edecek arkadaslara fikir verebilir.

ipekcik
13-07-2008, 13:05
Hatirlarsaniz, bir ay evvel Misir Carsisindan kefir taneleri alip mayalamaya baslamistim. Agustos basi cikacagim yolculuk icin de sizlerden saklama onerileri sormustum.
Bundan 5 gun evvel kefirlerimin performansi artsin diye sise suyu ile onlari yikayip yeniden sut icinde mayalamaya birakmis idim. Sure tamamlaninca (36 saat sonra) bir de ne goreyim; benim kefirler bu defa yogurd kivamli sivinin en ustunde ve sarimsi bir renkteler. Kefirleri oradan tahta bir kasik ile siyirip biraz sut ile calkaladim, sarimsi renk kaybolunca yeniden 1 litreye yakin sut ilavesiyle mayalanmaya biraktim. 24 saat sonra kontrol amaci ile kavanozu inceledigimde yine kefirleri en ustte ve sarimsi bir renkte buldum. Sizce ne oldu bunlara ve ne yapmaliyim? Acaba bu durum sikca olageliyor mu?
Kefirleri hic dokunmadan yogurt kivaminda mayalanmis sut icersinde buzdolabina kaldirdim. Sizden gelecek cevaba gore hareket edecegim.
Selamlar
İpek

KozanDağı
07-10-2008, 23:31
Reflü başlangıcı vardı kalmadı
Reflüsü olan baskasına verdim rahatladı.
daha birçok rahatsızlıga iyi geldiğine cevremdem şahitim. Çok kişiye dağıttım en güzel yanı da bu paylaştıkça çoğalıyor.Ama en sonunda kendim öldürdüm ihmalden dolayı. Hem İçin Hem yüzünüze sürün. Faydasını göreceksiniz. Yahoo groups da kefir gurubu var. tavsiye ederim bakın.

Zeferan
08-10-2008, 01:02
Ben Kafkazlarda doğdum büyüdüm. Çocukluğumdan beri kullanıyodum . Çok lezzetlidir. Yoğurt gibi birkaç gün bekletemiyorduk. Çok çabucak ekşiyordu. Ama, inek sütünden yapılıyordu. Şimdi Kafkaslarda da kefir modası geçmiş. Yoğurt modası başlamış. Ama, yoğurtun kefir kadar lezzetli ve sağlıklı olduğuna inanmıyorum. En azından markette satılanlar. Ve kefir asla plastik kablarda satılmazdı. Türkiyede olan süt şişeleri varya, ona benzer şişelerde satılırdı.

nevsune
08-10-2008, 08:50
Bir yıl arayla yaptırdığım iki kemik taramasında; kalsiyum ilaçlarımı ihmalcilik yüzünden kullanmadığım, yürüyüşleri de bıraktığım halde kemik erimemin gerilediği ortaya çıktı. Bunun biraz da kefir kullanmamla ilgisi olduğunu düşünüyorum.

Bir süredir kefiri düzenli kullanmaya başlamıştım. Ayran, yoğurt, peynir gibi süt ürünlerini çok da sevmiyorum. Bu yüzden kefiri öyle ayran gibi içmek yerine haftada 2-3 gün müsli veya yulaf ezmesi ve meyvelerle karıştırıp kahvaltıda tüketiyorum. Tadı içindeki malzemelerle karışınca hoşuma bile gitmeye başladı.

Bu arada, iki kişiye kefir mayası gönderebilirim. Yalnız lütfen meraktan değil de gerçekten kullanacakların istemesini rica ediyorum. Çünkü onlar canlı organizmalar ve kullanılmadıkları zaman ölüyorlar.

Bir yanlış anlamayı önlemek adına:
Kefiri mucize bir ilaç olarak görmüyorum. Yalnızca sağlıklı yaşam içerisinde bir yeri olduğunu düşünüyorum,o kadar. Kemik erimesi olanlar yine ilaçlarını alsınlar, -benim gibi-tembellik yapmayıp yürüsünler. Yanısıra da kefiri tüketsinler:)

nevsune
11-10-2008, 09:19
Sevgili Yücel Özlem,
siz bulabildiniz mi, ne yaptınız merak ettim. Hakkınız her daim saklı:)

Yücel Özlem
11-10-2008, 20:54
Efendim, çok teşekkür ederim. Buldum.

Biliyorsunuz, süekli mayalayınca çoğalıyor. Ben de dağıtıyorum. Yakın çevremde pek çok kişiye vermişim. Böylece ihtiyaç oluca bulmak da kolay oldu. Ablamdan aldım.

Tekrar teşekkürler. Saygılar.

nevsune
13-10-2008, 17:32
neseakova, Filiz; bugün aps ile yolladım kefirlerinizi. Yarın elinize geçebilir. Şimdilik o elinize geçen mayayı hemen 1/2 lt. süte ilave edip kefir yapmaya başlayabilirsiniz. Onlar son derece sağlıklı ve güçlü mayalardır. Geliştikçe siz de dağıtırsınız.

Bir kaç gündür mayayı saklamak için uygulanan bir yöntemi deniyorum. Eğer başarılı olursam sizlere de anlatacağım.

Filiz'ciğim, seni bulmaları için okulun kapısına tembih edersen iyi olur. Bu postacıların ne yapacakları belli olmuyor. Senin paketin su sızdırıyordu. Postanede yapacak bir şey bulamadım, bir ıslak mendil poşetine sarmaya çalıştım ama sana ulaşana kadar ne olacak bilemiyorum. Eline geçer geçmez, mayaları (onlardan ortancasını geliştirip annene gönderirsin) iyi su ile yıkayıp hemen süte koymanda yarar var. Sonucu bana bildirirsen sevinirim.

Umarım yararlarını görürsünüz.

Filiz
14-10-2008, 15:29
Kefirlerim geldi son derece sağlıklılar. Paket biraz akmış ama hala suları vardı. Teşekkürler.

badem
16-10-2008, 10:21
kefirim bugün geldi paket akmış hemen sizin dediğiz gibi süte koydum çok teşekürler

nevsune
16-10-2008, 16:09
Sevgili Filiz, sevgili neseakova kefir mayalarınızın ptt'ye rağmen size sağlıklı ulaşmasına sevindim. Hele Ankara'dan, İstanbul'a 3 günde aps gönderme başarısından dolayı ptt'yi ayrıca kutluyorum! Umarım işinize yararlar.

Bu arada kefir mayalarını saklama ve gönderme konusunda aşağıda yazdıklarım işimize yarayacaktır diye düşünüyorum.
111 (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=3651&page=4) no'lu mesajımda yazdığım gibi, kefir mayalarının saklanması ile ilgili olarak kurutma işlemini yapmıştım. 1 yıldan fazla oldu sanırım süt tozu ile kurutmuş olduğum bir mayadan biraz kopartıp bu hafta uyandırmayı denedim. Dört gün süreyle, her gün biraz süt içerisinde bıraktım ama bu sütleri kullanmadan döktüm ve mayaları temiz su ile çalkalayıp yeniden sütün içine koydum. 4. gün normal mayalanmaya bıraktım. Mayalar çok başarılı bir şekilde mayalanma işlemini gerçekleştirdiler. İçtiğim kefirin lezzeti, diğerlerinden farklı değildi.

Bundan böyle, çoğalan mayaları kurutup öyle göndereceğim. Akma, sızma, ptt ne yaptı derdimiz olmaz.

Baldaş
18-10-2008, 10:34
Arkadaşlar ben de bir süredir yoğurdumu evde kendim mayalayarak hazırlıyorum. İlkinde pastörize market yoğurdu ve kaynattığım taze inek sütüyle denedim tuttu ama güzel olmayacağını söylediler fena sayılmazdı yine de. Daha sonra ev mayasıyla denedim başarılı oldum. Yoğurt yapımı çok basit olmasına rağmen belki özendirici de olur diye ileride fotoğraflarıyla buraya aktarmayı düşünüyorum.

Madem ki bu kefir Kafkaslardan dünyaya yayılmış kolay bulabilmem gerekir :)) Mayaya nasıl ulaşabilirim bir fikri olan var mı? Mesela buradaki Ziraat Fakültelerinden ya da aktarlardan bulabilir miyim ? Elinde olan ve benimle paylaşabilecek olan varsa çok sevinirim ve onun da resimlerini buradan herkesle paylaşırım...

Baldaş
20-10-2008, 14:14
Arkadaşlar Ziraat Fakültelerinin altını üstüne getirdim kefirle ilgili doğrudürüst bilgi bulamadım. Bedeli karşılığında temin etmeme yardımcı olabilecek biri varsa çok sevinirim.

Arzu Kasapoğlu
23-10-2008, 21:55
Merhaba Nevsune Hanım,

Bu gün kefir mayam sapa sağlam geldi. Yarım kiloluk sütle ilk kefirimi mayaladım. Katı kıvam
da olması için yirmidört saat bekleteceğim.

Çok teşekkür ederim. Elinize sağlık...

hatipali74
25-10-2008, 06:28
Sayın Nevsune Hanım,
Dün kefir mayam elime geçti.Ben de Arzu hanım gibi hemen kaynak suyuyla yıkayıp süte koydum.Posta ücretini karşılamanız çok büyük incelik. Size çok teşekkür ederim.Herşeyin gönlünüzce olması dileğiyle...

nevsune
27-10-2008, 16:04
Arzu Kasapoğlu, hatipali74 yanıtta biraz geç kaldım, kusura bakmayın. Rica ederim, işinize yaramasını umarım:)

Sevgili Baldaş, sizin kefirinizin gelmesi bir iki hafta alabilir(beklediğinizi biliyorum:)) .Kendiminkini ayırıp göndereceğim için mayanın biraz daha büyümesini bekliyorum ki ikimizin de işine yarasın.Sırf bu yüzden ben de daha sık yapmaya başladım, biran önce gönderebilmek için:p. Çünkü ne kadar sık yapılırsa, mayalar sütten o kadar fazla beslenip gelişiyorlar.

Kefiri mayalamakla ilgili bu başlıkta işinize yarayacak her türlü bilgi var. Çok kolay merak etmeyin, hatta yoğurt yapmaktan bile kolay. Yeter ki onun istemediği bir iki şeye dikkat edin.

Kızımıza en yakın zamanda içireceğiz kefiri, azıcık sabır:)

günsu
27-10-2008, 20:23
Bu haftasonu doktor kontrolü için izmire gittiğimizde hazır gitmişken kefir mayası alayım dedim aktarlardan, eve geldikten sonra sütün içine koydum içindeki tarife göre, ama biraz önce kokladığımda sanki ekşimiş süt gibi bir kokusu vardı :(

Nerde yanlış yaptım acaba...Yoksa bunu söylemek için erkenmi...

Baldaş
28-10-2008, 09:31
Teşekkür ederim Nevsune :) Vallahi bildiniz gerçekten bekliyorum ama bana adresinizi vermediniz. Aynı şeyi Sayın Balıkçı da yapmıştı. Bana Tekirdağ yerine İstanbul adresini verdi ama kendisi Tekirdağ'da. Ya sizlere biraz daha ısrar etmem gerekecek ya da dedektiflik yapmam :)
Günsu inan bilsem sana yardım ederdim ama acemiyim.Konu başlığı altında gerçekten yeterli bilgi var tek tek okuyabilirsin. İnternette arama yapınca çok bilgi var gibi görünüyor ama herkes birbirinden kopyalayıp yapıştırmış ... Yine de bu siteden şaşma derim. :)

Arzu Kasapoğlu
28-10-2008, 11:12
Günsu ben yirmidört saat beklettim. Yoğurt kıvamında yaptım, öyle bir koku yok.

Belki biraz daha bekletmen lazım.

günsu
28-10-2008, 16:00
Bugün plastik süzgeçle süzdüm, resmen böyle kesilmiş süt gibiydi, içinden kefir tanelerini seçtim jel kıvamındaki taneciklerin biraz üremiş gibi olması sevindiriciydi.

Süzdükten sonra nasılolsa bu dedim kesilmiş bari cezvede kaynatayımda loru ortaya çıksın.
Bu seferde loru süzgecin içinde toplanmadı.

Neyse bugün tekrar deneyeceğim.

nevsune
28-10-2008, 16:20
Bugün plastik süzgeçle süzdüm, resmen böyle kesilmiş süt gibiydi,

Öyle olduğunda kavanozu çalkalayın, onlar tekrar homojen bir hale geliyorlar.

Kötü bir koku yoksa, mayalar sararmamışlarsa sorun yok demektir. Merak etmeyin yakında onlara alışırsınız:) Ekşi koku fazla süreli mayalanma halinde oluyor. Genelde normal oda sıcaklığında 24 saat iyi bir kıvam ve lezzet için yeterli.

Cheops
31-10-2008, 21:22
Merhaba...

Bende ilk defa kefiri markette görüp ne olduğunu bilmeden üzerinde ki yazılardan içilebilecek bişey olduğu anlamını çıkararak tanışmıştım. Ayran ve yoğurt ile aram çok iyi olduğu için kefirin tadına bayıldım devamlı almaya başladım internet üzerinden üretimini evimde yapabileceğimi öğrenince çok sevindim... Yarın ilk işim marketten sade kefir alıp süt ile mayalamayı deniyeceğim sonuçları size yazarım... Sonucun olumlu olacağı düşüncesindeyim sonuçta marketten aldığım yoğurt ile sütüğ mayalayınca yoğurt oluyor ilk mayada biraz salyalı ikincisinde normale dönüyor. Kefirde böyle olur inşllh.

günsu
01-11-2008, 10:10
Benim kefirim iki gündür çok güzel oluyor, bu arada çevremden yeni bilgilerde topluyorum.

Galiba ilkbaştaki kokusunun sebebi, aldığımda mayası keskin kokulu bir sıvının içindeydi onun etkisiyle diye düşünüyorum, ****** onları içememiştim hep döktüm.

Çevremden, yoğurt gibi süt ılıkken sıcak tutarak mayalanıcağını söylediler özellikle bu şekilde yapınca daha güzel oldu.

Bildiğimiz kadarıyla bize bir zararı yok ama küçük bir parçasını yanlışlıkla yutsak bize bir zararı olurmu:confused:midemizdede çoğalırmış.


Arkadaşım bu yüzden içmekten vazgeçmiş, halbuki mide ortamıyla süt aynı değildir herhalde.

Bir bilene sormakta fayda var.

polatuz
01-11-2008, 10:12
Merhaba...

Bende ilk defa kefiri markette görüp ne olduğunu bilmeden üzerinde ki yazılardan içilebilecek bişey olduğu anlamını çıkararak tanışmıştım. Ayran ve yoğurt ile aram çok iyi olduğu için kefirin tadına bayıldım devamlı almaya başladım internet üzerinden üretimini evimde yapabileceğimi öğrenince çok sevindim... Yarın ilk işim marketten sade kefir alıp süt ile mayalamayı deniyeceğim sonuçları size yazarım... Sonucun olumlu olacağı düşüncesindeyim sonuçta marketten aldığım yoğurt ile sütüğ mayalayınca yoğurt oluyor ilk mayada biraz salyalı ikincisinde normale dönüyor. Kefirde böyle olur inşllh.

Marketlerde satılan kefir, gerçek kefir değildir. Sanırım bunu daha önce de yazmıştım. Ticari gıda üretimini düzenleyen kurallar, içinde ne olduğu tanımlanamayan gıdaların ticari olarak satışına izin vermiyor. Bu yüzden de ticari olarak satılan kefir, gerçek kefirin içinde bulunan belirli tür mayalar ile mayalanmış sütlerden oluşuyor. Oysa gerçek kefir, bugün hala tam olarak içinde bulunan mikroorganizmaların tamamı tanımlanamamış karmaşık bir matriks yapı oluşturuyor. Bu yüzden gerçek kefir yapabilmek için gerçek kefir mayasını, bu maya ile kefir yapıp çoğaltmış birinden almanız gerekiyor.

Cheops
09-11-2008, 21:04
elinde kefir mayası olan ödemeli kargo ile bana yollayabilirmi acaba ???? çok rica atsem

Baldaş
10-11-2008, 13:23
Sayın Nevsune'nin gönderdiği kefiri temiz suyla yıkayıp hemen mayaladım. 24 saat gibi ılık sütte tuttum. Ayran değil de yoğurt elde ettim.

Sayın Cheops size daha yakın bir kaynaktan kolayca ulaşma imkanı bulamazsanız aldığım mayayı çoğaltıp size göndermeye çalışırım...

şeref
10-11-2008, 15:11
Arkadaşlar, iyi günler
ben kefiri yıllarca kullandım. çok faydasını gördüm.
Eğer sistemini bilirde yaparsanız aynı pınar ayran gibi tat vermektedir, yoksa paslı demir tadı vermektedir.
Hazır kefirleri kesinlikle ve kesinlikle kullanma,kullandırma taraftarı değilim.
Bende MAYASI vardı ama rahatsızlığımı takip esnasında yenilemediğim için öldüler.
Inşallah, temin edebilirsem çoğaltıp isteyene gönderirim.

çok kıymetli bir içecek, kıymeti bilinmiyor.

Sevgi ve saygılar
şeref deniz

denizakvaryumu
10-11-2008, 15:33
Hazır kefirleri kesinlikle ve kesinlikle kullanma,kullandırma taraftarı değilim.


Neden, hazır kefiri önermiyorsunuz?

denizakvaryumu
10-11-2008, 15:34
Sayın Nevsune'nin gönderdiği kefiri temiz suyla yıkayıp hemen mayaladım. 24 saat gibi ılık sütte tuttum. Ayran değil de yoğurt elde ettim.

.

Kefir mayasıyla yoğurt olması mümkün değil, bir yanlışlık olmasın?

Kiraz
10-11-2008, 15:46
Ben de buradan okuduğum gibi, hazır kefirle mayaladım, tam yoğurt kıvamı gibi katı oldu.
Metal değdirmemek gerektiğine göre, tahta kaşıkla yemek gerekiyor herhalde :)

Baldaş
10-11-2008, 16:04
Denizakvaryumu ne bileyim havadan mı sudan mıdır ? Sütü bıraksam kendi haline yine yoğurt oluyor :)... Bakın tamıtamına şöyle yaptım: Sütü kaynattım, ılımasını bekledim, güzelce pınar suyuyla yıkayıp kar gibi yaptığım kefiri metal değdirmeden süte bıraktım. Yoğurt mayalar gibi üzerini sıkıca örttüm. Yalnız mayalanma süresini bir tam gün tuttum. Bildiğiniz yoğurdu elde ettim...

Kiraz
10-11-2008, 16:12
Ben de günlük süt aldım, hafifçe ılıttım (buzdolabından çıkmıştı, oda sıcaklığına getirdim) . Hazır kefirle mayaladım, metal olmayan kapaklı bir kapta 24 saat beklettim, yoğurt gibi oldu.

nevsune
10-11-2008, 16:15
Çok sıcak bir ortamda tuttuysanız belki ondan olmuştur ama ben de hiç yoğurt gibi olanını görmedim. Bazen benimki de sıcak ortamda koyu olabiliyor ama o kadar değil. Belki sütün ılık olması mayalanmayı çabuklaştırmıştır. Hele bir de örtüler altında. Ne yapsın garibim, kendini yoğurt sanmıştır:D.

Ben ayran kıvamı için genelde oda sıcaklığında 24 saat tutuyorum. Sütü de ılık değil soğuk mayalıyorum. Tadı, kıvamı tam istediğim gibi oluyor.

Kiraz
10-11-2008, 16:18
Oda sıcaklığı 21,5- 22 dereceydi. Bir litre süte, 2 yemek kaşığı kadar hazır kefir koymuştum.

Sanırım sütün ısısı biraz daha düşük olmalıydı.

nevsune
10-11-2008, 16:19
Kefire ihtiyacı olan arkadaşların bir süre beklemeleri gerekecek. Şu anda benim elimde sadece küçük bir parça maya kaldı. Biraz geliştiğinde yine buradan haber veririm.

nevsune
10-11-2008, 16:39
Bir litre süte, 2 yemek kaşığı kadar hazır kefir koymuştum.
.

Hazır kefir mayalama yöntemiyle kefir elde edilip edilemeyeceğini bilmiyorum. Şimdiye dek hep, kefirin böyle olamayacağını okudum. Onun yoğurt türü bir besin olma olasılığı daha fazla.

Biraz beklerseniz, size de gerçek maya gönderirim.

Kiraz
10-11-2008, 16:48
Teşekkürler Nevsune, aktarlarda satıldığını okudum, buradan bakabilirim, bulamazsam haber veririm.

Aslında sormak istediğim bir şey var. Bana iki sene önce kefir verilmişti, çok düzenli mayalamadığım için iki senedir buzdolabında sütün içinde bekliyor, arada iyice yıkayıp sütünü değiştiriyorum. Kötü kokusu yok, boyutunda da büyüme yok ama ne kullanmaya cesaret edebiliyorum ne de atmaya kıyabiliyorum. Kısacası atayım mı?

Arzu Kasapoğlu
10-11-2008, 17:21
Merhaba Nevsune Hanım,

Kefir mayası çoğalırken gerçek mayanın kendisi mi büyüyor, yoksa bardağın dibinde ince ince tanecikler var, çoğalan onlar mı?

aer
10-11-2008, 18:13
Merhabalar,
Kefirin hep yararlarını okudum, fakat merak ettiğim ; bir yaşından önce bebeklere inek sütü vs. verilmiyor. Fakat yoğurt yediriyoruz. Kefir bebeklere verilebilir mi bilgisi olan var mı? Kefir mayası arıyorum, Kocaeli'nde ikamet eden arkadaşlar, kefir mayası bulabileceğim yerler mevcut mu? Teşekkür ederim.

nevsune
11-11-2008, 08:26
Aslında sormak istediğim bir şey var. Bana iki sene önce kefir verilmişti, çok düzenli mayalamadığım için iki senedir buzdolabında sütün içinde bekliyor, arada iyice yıkayıp sütünü değiştiriyorum. Kötü kokusu yok, boyutunda da büyüme yok ama ne kullanmaya cesaret edebiliyorum ne de atmaya kıyabiliyorum. Kısacası atayım mı?

Aslında koku ve renkten bozulup bozulmadığını anlayabilirsiniz. Rengi sararmadıysa ve kötü kokmuyorsa bozulmamış olabilir. Bir kez, iyi sua iyice yıkaıp kalıntılardan arındırdıktan sonra, 1/2 litre sütün içinde mayalamaya bırakıp deneseniz.

Merhaba Nevsune Hanım,

Kefir mayası çoğalırken gerçek mayanın kendisi mi büyüyor, yoksa bardağın dibinde ince ince tanecikler var, çoğalan onlar mı?

Arzu'cuğum kendisi de büyüyor, küçük parçalar halinde ayrılıp çoğalabiliyor da. O parçaları birlikte mayalamayı sürdürürsen, zamanla onlar da büyüyecekler.

Baldaş
11-11-2008, 08:58
Tadını merak edenler için ev yapımı kefir :

Mayalama süresini uzun, sıcaklığı biraz yüksek tutunca: Satışa sunulan tuzlu ve kıvamlı ayranları değil de süzme yoğurttan sulandırılarak yapılan köpüklü köy ayranlarını düşünün. O ayranın içine biraz mineralli su ya da soda karıştırdığınızı farzedin. Tadı gayet güzel bence...

Vücuttaki etkileri : Sindirim sistemi hareketlerinin düzeldiğini hissediyorsunuz. Midede hafif gaz yapabiliyor. Midesi hassas olanlar biraz dikkatli olabilir. Bir de içtikten sonra çok sevinmiş ya da sahneye çıkarmış gibi acayip heyecan hissediyorsunuz. ( Tam olarak açıklayamadım ama anlayın işte )

nevsune
11-11-2008, 09:13
Midede hafif gaz yapabiliyor.)

Bünye alıştıktan sonra o da kalmıyor.

Geçenlerde tv'de, prof.lardan birinin bir konuşmasında duymuştum. Turpun yararlarından söz ederken, gaz sorunu dile getirilmişti. Aslında gazı yapan o besin olmazmış, zaten var olan gaz sorununu o besin çözermiş. Yani sebep olmaz ama çözüm olurmuş:)

Bundan hareketle düşünürsek, belki de kefir bir süre sonra probiyotiklik görevini yerine getirip, barsaklardaki sıkıntıları ortadan kaldırmış oluyor.

Arzu Kasapoğlu
11-11-2008, 09:55
Çok teşekkür ederim Nevsune Hanım.

şeref
11-11-2008, 11:15
sayın deniz akvaryumu,
bizler hep doğal yiyecek ve içeceklerden yanayız değilmi,
evde yapılan yoğurt 3 veya 4 gün kalıyor sonra ekşiyor,
hazır toğurtlar nasıl 3-4 ay bozulmadan kalabiliyor?
evde açıktaki su bir hafta sonra bozuluyor,
hazır su lar nasıl 5-6 ay bozulmadan kalabiliyor?
evde hazırlanan kefir 3 gün sanra bozulup acışıyor,
markette satılan hazır kefirler nasıl1-2 ay bozulmadan kalıyor?
kendi kendinize sorunuz, cevabını siz biliyorsunuz.
bu yüzden bari kefiri kendimiz yapıp içelim derim.
karar sizlerin.

sevgi ve saygılar
şeref deniz

Cheops
12-11-2008, 17:40
Nevsune hanım... kefir taneleri oluşmadımı ???
:(

nevsune
13-11-2008, 10:55
:D Yok, onlar bu kadar çabuk oluşamıyor.

Ne desem bilemiyorum ama biraz zaman gerekli.

Benim ilk bulduğum kaynağa bir bakayım. Hala yapıyor ve elinde varsa size onlardan göndermeye çalışırım.

Cheops
13-11-2008, 13:41
:D Yok, onlar bu kadar çabuk oluşamıyor.

Ne desem bilemiyorum ama biraz zaman gerekli.

Benim ilk bulduğum kaynağa bir bakayım. Hala yapıyor ve elinde varsa size onlardan göndermeye çalışırım.

çok çok teşekkür ederim nevsune hanım... gerçekten çok makbule geçer...

Musti
14-11-2008, 12:31
Merhaba arkadaşlar!
Merak ettim acaba soya sütündende kefir olurmu?Ne dersiniz.;)

polatuz
14-11-2008, 13:32
Merhaba arkadaşlar!
Merak ettim acaba soya sütündende kefir olurmu?Ne dersiniz.;)

Yurtdışında soya sütüyle kefir yapanlar olduğunu biliyorum.

Musti
14-11-2008, 14:27
Biraz pahalı olur ama bir denemek güzel olurdu.Farklı birşey olur.İlk fırsatta denemek gerek.:D

Cheops
14-11-2008, 21:44
Nevsune Hanım Sonunda Kefiri buradaki bir aktarda bulmayı başardım...

İlk görüşüm hayal kırıklığı oldu. Büyüklüğünü pinpon topu kadar bişey bekliyordum aldığım taneler bezelye tanesi kadar 2 çorba kaşığı dolusu...

Karnıbahara benziyorlar ilk gün pastörize sütü ılıklaştırıp kavanozun içine attım mutfak dolabında 1 gün beklettim baya koyulaştı.... İlk olduğu için içmeden döktüm süzgeç ile süzerek tabi geri kalanı temiz bir kavanoza koyup gene üzerine ılık süt koydum 6 saat oldu sabaha bakıcam şimdiden kokusu değişti... heyecanlıyım bakalım ilk yaptığım kefirin tadı nasıl olacak.... :D

memet
15-11-2008, 08:01
İki kaşık kefir mayası gereğinden bile fazla. Üniversite bir deney tüpü içinde bir çay kaşığı kadar satıyor.

Mide sorunu yaşayanlar için, 12 saat beklemiş kefir kullanmak yeterli olacaktır.

Cheops
15-11-2008, 13:38
Sonunda ev yapımı kefirimin tadına bakıyorum... Sanırım biraz fazla beklettiğim için biraz koyu oldu... Tadı hafif ekşimsi hazır kefirler gibi değil sanki ekşi boza gibi hafif dilimi gıdıklıyor... İnşallah bozuk süt içmiyorum dur :D

memet
15-11-2008, 14:37
Tadının hafif ekşimsi olması gerekiyor, 24 saat beklettiyseniz. Durdukça biraz daha artabilir bu tad. Hazır olanların 12 saat beklemiş kefir olduğunu düşünüyorum.

Koyu olmasının asıl nedeni, mayanızın iki çorba kaşığı olması. Maya çoğaldıkça koyulaşma da artacak.

polatuz
15-11-2008, 15:14
Sonunda ev yapımı kefirimin tadına bakıyorum... Sanırım biraz fazla beklettiğim için biraz koyu oldu... Tadı hafif ekşimsi hazır kefirler gibi değil sanki ekşi boza gibi hafif dilimi gıdıklıyor... İnşallah bozuk süt içmiyorum dur :D

Ekşimsi tad folik asit miktarının artmasındandır. Eğer kefiri süzdükten sonra da hemen içmeyip 24 saat buzdolabında bekletirseniz, içindeki özellikle B grubu vitaminlerin kat be kat arttığı bildiriliyor.
Kefir konusundaki en kapsamlı site, egzantrik bir Avustralyalı olan Dom'un web sitesidir.
www.chariot.net.au/~dna/Makekefir.html

denizakvaryumu
17-11-2008, 07:36
Bu durumda ekşi kefir içmek en iyisi.

memet
17-11-2008, 08:07
Yeni başlayanlar için, metal kap ve malzemeler kullanmamaları gerektiğini tekrar hatırlatayım.

Kefiri steril korumak çok kolay değil. Üstünde pembemsi renk bir küf üreyebilir zamanla, bu durumda mayaları kullanmamak gerekiyor.

Baldaş
17-11-2008, 08:20
Biz ekşiyi tercih ettik. Mayayı çıkarıp biraz tuz katıyorum.

Maya canavar gibi çıktı. Şu anda fındık boyutunu geçti ceviz boyutuna yaklaştı.

Saklamak için buzdolabında sütün içinde bekletiyorum orada bile büyümeye devam ediyor ve sütü mayalıyor.
Kefir yoğurdunu bir iki gün buzdolabında bekledikten sonra da tüketiyoruz. Şimdilik bir zararını görmedim.

memet
17-11-2008, 16:30
Kefir mayasını saklamayı istiyorsanız, duru su çıkana kadar yıkayıp sonra yiene su içinde saklamanız. Belirli aralıklarla bu suyu da değiştirin. Ortamdan bakteri alma riski olacaktır. steril saklamaya çalışmak gerekir.

Cheops
19-11-2008, 20:52
Arkadaşlar. Hepiniz kefir mayasının büyüdüğünden ve ürediğinden bahsediyorsunuz ama benim mayam git gide azalıyor... iki kaşık olan minink minik mayalar kala kala bir kaşık kaldı... Üremesi için ayrıca bişi yapmama gerek var mı ???

Nereye gittikleri hakkında da en ufak bir fikrim yok

nevsune
20-11-2008, 08:16
İzafiyet teorisine göre mayalarınızın bir yere gitmemesi gerekiyor:)

Korkmayın, bir kaşık fazla bile. Benim elimde fındık kadar bir maya var ve gayet iyi sonuç alıyorum. Ne kadar sık mayalama yaparsanız, o kadar çabuk büyürler. Baksanıza Baldaş'ın mayaları daha kaç günlük, ceviz büyüklüğüne gelmiş bile.

Baldaş
20-11-2008, 09:38
Cheops şu ince delikli plastik süzgeçlerden kullanmıyor musunuz? Belki de onları içtiniz farkında olmadan... Olsun kalanlar da yeter değil mi?

Benim mayadan biraz korkuyorum. Canlı ya ne bileyim. Bir de böyle yusyuvarlak büyümüyor sağdan soldan çıkıntı yapıyor. Azıcık daha büyüsün Susam'a gönderirim. Nevsune nasıl bölünüyor elimle koparayım mı ?

nevsune
20-11-2008, 09:50
Karnabahar gibi değil mi:p

Bir süre sonra o kendisi ayrılır zaten. Yine de istiyorsanız elinizle de kopartabilirsiniz.

Cheops
21-11-2008, 19:08
Benim mayalar minicikler hafif sarımsı... Nohut büyüklüğündeler
bakalım büyüyecekler mi?

Baldaş Evet O plastik Süzgeçlerden kullanıyorum.. 75 ykr ye aldım minicik...

Musti
24-11-2008, 09:06
Manda sütünden yaptım çok koyu oldu.Yoğurt çırpılmış gibi.Tabi süzmekte zor oluyor.Mayalanırken dipte gayet az su ayrılıyor, tadıda güzel.

Cheops
24-11-2008, 18:06
Benim yaptığım kefir hep o kıvamda oluyor zaten... acaba aldığım süt manda sütü mü diyeceğim ama hazır sütlerlede yaptım hep koyu yoğurt kıvamı gibi oluyor....

Arkadaşlar siz her seferinde mayaladığınız kabı değiştiriyormusunuz yoksa dibinde kalınca üstüne süt mü ekliyorsunuz....

Baldaş
25-11-2008, 07:27
Günaydın, hergün mayalamadığım için kavanozu yıkıyorum. Mayayı az sütün içinde buzdolabında saklıyorum. Onun da sütünü arada değiştiriyorum.

Arkadaşlar sonunda tereyağı üretmeyi de başardım. Sütü kaymağından nasıl ayırdıklarını bir türlü çözemiyordum. Kaynayan sütün tamamen soğuması hatta buzdolabında beklemesi gerektiğini çok geç anladım. Katılaşan yağ tamamen yüzeye çıkıyor ve mikserle sütün miktarına göre çocuk yumruğu büyüklüğünde yağ elde edebiliyorsunuz. Çok çalışmam lazım çoook...

Mine
25-11-2008, 07:47
Günaydın, hergün mayalamadığım için kavanozu yıkıyorum. Mayayı az sütün içinde buzdolabında saklıyorum. Onun da sütünü arada değiştiriyorum.

Arkadaşlar sonunda tereyağı üretmeyi de başardım. Sütü kaymağından nasıl ayırdıklarını bir türlü çözemiyordum. Kaynayan sütün tamamen soğuması hatta buzdolabında beklemesi gerektiğini çok geç anladım. Katılaşan yağ tamamen yüzeye çıkıyor ve mikserle sütün miktarına göre çocuk yumruğu büyüklüğünde yağ elde edebiliyorsunuz. Çok çalışmam lazım çoook...

Sn. Baldaş, ben de oğlum küçükken sizin gibi tereyağı yapardım belki benim minik bir tecrübeyle edinilmiş bilgim sizin de işinize yarayabilir;Kaynatıp bir gün buzdolabında beklettiğim sütlerin kaymaklarını kapağı iyi kapanan bir kap içerisinde derin dondurucuda biriktirirdim, kap dolduğunda eritip mikserle 5-10 dakika çırpıp sonrada ayrılmış yağımı elimle toplardım, yani kaymağı dondurduğunuz zaman zaten hücrelerindeki yağ dışarı atılıyor doğal olarak ve ve çok çıpmaya gerek olmadan ayrışıveriyor :)

Baldaş
25-11-2008, 08:19
Teşekkür ederim Mine67 bir de öyle deneyeyim. Buzdolabında alt kısımda az tuz katıp biriktirmiştim bir keresinde ama acılaşmıştı nedense. Derin dondurucu iyi fikir biriktirme açısından...

( Bu arada Mine Hanım foruma yeni mi üye oldunuz bilmiyorum da inanılmaz bir pozitif enerjiniz var. Buradan bile hissedebiliyorum... İzmir'e selamlar... )

memet
25-11-2008, 08:27
Kefir mayaladığınız kabı herseferinde temizlemek en uygunu olur. Kapların steril olmasına çok özen gösterilmesi gerekir . Evde kefir yapmanın en büyük sorunu, bu steril ortam sorunu.

Mine
25-11-2008, 08:56
Teşekkür ederim Mine67 bir de öyle deneyeyim. Buzdolabında alt kısımda az tuz katıp biriktirmiştim bir keresinde ama acılaşmıştı nedense. Derin dondurucu iyi fikir biriktirme açısından...

( Bu arada Mine Hanım foruma yeni mi üye oldunuz bilmiyorum da inanılmaz bir pozitif enerjiniz var. Buradan bile hissedebiliyorum... İzmir'e selamlar... )

Teşekkür ederim Baldaş :)sizin de öyle, sanırım bitkilerle ve hayvanlarla yakın olmanın ve iyimserliğin bir sonucu bu :)Alttaki de tanışma yazım :D

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2595&page=230

Baldaş
26-11-2008, 09:58
Nevsune kefirin bana darıldı galiba. Eskisi gibi mayalamıyor acaba can mı çekişiyor ? Bir gece biraz sıcakça süte bırakmıştım pişti mi acaba mayam :( ....

Mayanın yaşayıp yaşamadığını nereden anlarım? Yine büyüyor ama ılık süte koyunca bir gecede yoğurt kıvamına ulaşamadım. Tutturamıyorum artık ne yapmalıyım ? İşin kötüsü Susama da yollamıştım başaramadıysa kendisinden bilecek...

nevsune
26-11-2008, 10:13
Ben sıcak sütte hiç denemedim. Genelde dolaptan çıkmış süte mayalıyorum, hiç ılıtmıyorum bile. Çok mu sıcaktı acaba süt?

Bir şey olduysa yeni kaynak buldum. Yine gönderirim, üzülmeyin.

Baldaş
26-11-2008, 10:50
Çok teşekkür ederim Nevsune, sana yeniden sıkıntı yaratmayayım. Bayram trafiğinden istifade ile ben de yeni mayalara ulaşmaya çalışacağım . Şimdi elimdekini kurtarmaya çalışırım baktım olmuyor Mısır Çarşısında varmış galiba oradan, gelenlerle isterim .

nevsune
26-11-2008, 15:06
Sevgili Baldaş, hiç sıkıntı olmaz. Hiç değilse bildiğimiz, temiz bir maya.

Yine de nasıl isterseniz. Ben her zaman buradayım. İstediğiniz zaman yazın, birkaç gün içinde edinir gönderirim.

memet
26-11-2008, 17:15
Mısır çarşısından kefir almayın. Alacaksanız ya üniversiteden alın. Ya da steril ortamda üretildiğine emin olduğunuz arkadaşlarınızdan alın. Çarşı pazarda ne kadar steril olduğu belli değil. Bu konuda çalışan hocalar hiç bir biçimde tavsiye etmiyor, piyasada satılan kefir mayasını.

günsu
02-12-2008, 17:55
Kefiri aldığımızdan beri aşağı yukarı hergün mayalıyorum, ki yaklaşık bir ayı geçti, ve halen bir çaykaşığı kadar.

Bende izmir kemeraltından almıştım.

Baldaş
03-12-2008, 08:36
Sevgili Baldaş, hiç sıkıntı olmaz. Hiç değilse bildiğimiz, temiz bir maya.

Yine de nasıl isterseniz. Ben her zaman buradayım. İstediğiniz zaman yazın, birkaç gün içinde edinir gönderirim.

Nevsune teşekkür ederim mesajı şimdi okudum. Benim kefir biraz naz yapmış o gün. Süt yağlı olunca sanki daha çabuk mayalanıyor ya da ben öyle kuruntu yapıyorum.

Bu arada kefiri inceledikçe kafama takılıyor. Bu maya bir canlıdan alınan doku parçası mı? Eğer öyleyse kendi kendine nasıl oluyor da sütle büyüyor ? Bitki desem hiç değil. Acaba bir hayvanın midesinden falan mı üretiliyor ? Yoksa bir çeşit mantar mı?

nevsune
03-12-2008, 08:42
Kefir mayası bir tür mikroorganizma.

Wikipedia'daki tarifi şöyle:Kefir tanesinde; Torula mayaları, Saccharomyces sp., Lactococcus spp., [[Lactobacillus spp.],Leuconostoc spp gibi mikroorganizmalar bulunur.

Yağlı süt konusunda evet ben de aynı fikirdeyim. Geçenlerde markette SEK'in çıkardığı yarım yağlı pastörize süt görüp almıştım ve her zamanki sonucu elde edememiştim. Sonra yine normal yağlı pastörize süte döndüm. Şimdi işler yolunda.

Sebahattin Sargın
03-12-2008, 12:55
Bu arada kefiri inceledikçe kafama takılıyor. Bu maya bir canlıdan alınan doku parçası mı? Eğer öyleyse kendi kendine nasıl oluyor da sütle büyüyor ? Bitki desem hiç değil. Acaba bir hayvanın midesinden falan mı üretiliyor ? Yoksa bir çeşit mantar mı?

Çok basit olacak ama bildiklerimi paylaşayım....


Gıda biliminde mikroorganizmalar yararlı ve yararsız olarak iliye ayrılır. Yararlı mikroorganizmalar süttten peynir, yoğurt elde edilmesi gibi işlemlerde ısıl işlemlerinde yardımı ile kullanılır. Kefirde bulunan Saccharomyces spp., Lactobacillus sp. gibi mikroorganizmalar gıda sanayasinde fazlası ile kullanılmaktadır.


Kefir taneside bu mikroorganizmaları içerir, bu bebeklerimiz için uygun sıcaklık ve besin ortamı sağlandığında onlarda gerekli üremeyi yapacaklardır. Notlarım yanımda olsaydı bu mikroorganizmaların üreme sıcaklıklarını yazacaktım...

Yoğurdun ve kefirin mayalanmasındaki oda sıcaklığı bu mikroorganizmaların üremesi için sağlanan gerekli ortam sıcaklığıdır...


Umarım biraz yardımcı olabilmişimdir...

Sevgiler ;)

susam
03-12-2008, 12:59
Ben Baldaş sayesinde kefirle tanıştım. Baldaş'ta Nevsune sayesinde... Bu sitede işte böyle harika paylaşımlar oluyor. Burada olmaktan çok mutluyum.
Bu arada Baldaş'ın bana gönderdiği kefir yavaş yavaş büyüyor. Her gün mayalıyorum. Süper tutuyor. Tadına da iyice alıştım. Yanlız burada bir arkadaş kefirin kilo aldırdığını söylemiş. Bu konuda bilgisi olan varmı?

günsu
03-12-2008, 14:59
Evet ya, gerçekten kilo aldırıyormu yoksa sadece bağırsaklarımı çalıştırıyor,:confused: çünkü bazı tanıdıklarım zayıflamak için kullanmış.

Arkadaşlar, ne kadar zamanda nekadar büyüyor:confused:çünkü dediğim gibi benimki sanki hiç büyümedi.

Sebahattin Sargın
03-12-2008, 16:44
Kefir bağırsak florasını güçlendirerek sindirim sistemini etkin bir şekilde çalışmasını sağlar, çalışan bir sindirim sistemi kilo almasını engelleyecektir bana göre. Fakat kefirin zayıflamak için kullanılması yanlıştır böyle bir etkiye sahip değildir.

Yağlı süt ile mayalanan kefir elbette yağ oranı yüzünde kilo almanızı sağlayacaktır. Ancak günlük olarak aldığınız gıdalardan elde ettiğiniz enerjiyi belirli bir tempoda yakarsanı kilo alımıda engellenmiş olur...

Eğitim gören bir gıda teknisyeni olarak böyle düşünüyorum, yanlışlarım var ise lütfen düzeltiniz...

Sevgili Günsu;

Kefir taneleri için uygun ortam ve sıcaklığı sağlamazsan üreme olmaz dolayı ile de büyüme gerçekleşmez. Sevgili Susamın kefir taneleri büyüyormuş, demek ki uygun ortamı sağlıyor...


Arkadaşlar günlük olarak ne kadar kefir alıyorsunuz, kefir içerken yanında başka gıda maddeleri kullanıyor musunuz?

memet
03-12-2008, 18:57
Arkadaşlar çarşı pazardan aldığınız kefir mayalarına güvenmeyin. Hatta onları kullanmayın. Ne kadar steril ortamda korunduklarına dair hiç bir fikrimizi olamaz. içine karışan farklı organizmalar size yarardan çok zarar getirir. üremiyorsa elinizdeki maya, bir sorun olduğunu düşünmelisiniz. Mayaları üniversitelerden elde etmeye çalışın. Ne kadar iyi korumaya çalışsanız da, evinizde de bu mayaları steril koruma şansınızın çok kuvvetli olmadığını unutmayın. Üstünde sarımsı, farklı renkte bir tabaka oluşan kefirleri tüketmeyin ve mayayı atın.

susam
04-12-2008, 07:33
Sevgili Sebahattin Sargın. Benim kefir kullanmaktaki amacım ilk başta sağlık sorunlarımı gidermede yardımcı olması içindi. Gerçekten sindirim sistemimdeki sorunlar azalmaya başladı. Üstelik kendimi çok daha dinç ve enerjik hissediyorum. Günde iki büyük kase tüketiyorum. Genelde yoğurt kıvamında mayalıyorum. Bu arada beslenme alışkanlığımı tümden değiştirdim. Sebze ağırlıklı beslenme düzenine geçtim. Yaptığım sebze yemeklerinin üzerine sos niyetine az tuz atarak tatlandırdığım kefiri döküyorum. Çok lezzetli oluyor. Bunun haricinde çocuklarımı bir türlü kefir yemeye ikna edemediğim için onlara kahvaltılarda kefirle çırptığım yumurtaya bulayıp az yağda kızarttığım ekmeği yediriyorum. Ya da mantı üstüne yoğurt yerine kefir döküyorum. **** peynir ve maydanozla karıştırıp omlet yapıyorum. Yani dolaylı yoldan onlarada yedirmeye çalışıyorum.

susam
04-12-2008, 07:40
Kefir yapımında pastörize süt kullanmıyorum. Ne olursa olsun mutlaka katkı maddesi içeriyorlarmış gibi geliyor bana. O yüzden emin olduğum bir sütçüden düzenli aldığım sütü epey bir kaynatıp, dolaba kaldırıyorum. Günlük 1 lt sütü oda sıcaklığına gelene kadar bekletiyorum. Daha sonra 2 çay kaşığı kadar (ki elimdeki kefirin büyüklüğü şu an için bu) kefir atıp ışık görmesini engellemek için bir beze sarıp cam kavanozda mayalıyorum. Gayet güzel tutuyor.
Baldaş bilir. Kefir mayasını bana ilk ulaştırdığında büyüklüğü yarım çay kaşığı kadardı. Sanıyorum 20 gün oldu bu maya elime geçeli. İlk önce yarım bardak sütle mayalayarak başladım işe. Git gide miktarı arttırdım. Her gün mayaladığım için bekletme gibi bir durumum olmadı. Her mayalamadan sonra sütle yıkayıp yeniden mayalama yaptım. Şu anda görüntüsü geldiği zamanki kadar sağlıklı. Sararma olmadı. İnşallah ta olmaz.

susam
04-12-2008, 07:41
Bu arada sütün kaymağını mutlaka alıyorum. Bir yerde okumuştum. Kaymak alınmadan mayalama yapmayın yazıyordu. Ne derece doğru bilmiyorum. Ama ben bu sözü hep tuttum.

susam
04-12-2008, 07:45
Yine netten okuduğum bir yazıda kilo kontrolüne yardımcı olduğunu gördüm. Bu da bana iyi bir referans gibi geldi. Araştırırken kafkasların yeni doğan bebeklerine dahi kefir içirdiklerini okumuştum. Bu da bana çok dikkat çekici geldi. Gerçekten bebeklerin sindirim sistemlerinin henüz yeterince gelişmemiş olduğunu düşünürsek kefir içirilmesi ve bundan zarar değil yarar görmeleri bu gıdanın ne kadar hafif ve yararlı olduğunu tekrar düşündürüyor insana.

Sebahattin Sargın
04-12-2008, 10:14
Kefiri sıcak yemekler ile birlikte kullanmamız gerekli arkadaşlar, içindeki mikroorganizmalar yüksek ısı ile karşılaştıklarında ölüyorlar. Bu yüzden kefirin sağlık açısından bir yararı kalmıyor, bu konuya dikkatinizi çekmek istedim. Çocuklarınız için meyveli kefirlerden alsanız, belki bu hoşlarına gider.

Sevgiler ;)

susam
04-12-2008, 18:04
Sebahattin Bey. Sıcak yemeklerin üzerine dökülmemesi gerektiğini söylemeniz iyi olmuş. Ben yazmayı unutmuştum. Kesinlikle soğuk yemeklerin üzerine döküyorum. Hazır kefir kullanmayı düşünmem. Tadı evde yaptığımdan çok daha farklı. Bu yüzden sahtekarlık olabilirmi diye cesaret edip hazırını almıyorum. Ama çocuklar için kefirden nasıl meyveli yoğurt yapılır tarifini verebilirim. Kefiri yoğurt kıvamında mayalıyorum. Muz, dondurucuya koyduğum vişneler ya da çilekleri kullanıyorum. İstediğim meyveyi küp küp doğrayıp küçük bir kavanozun dibine koyuyorum. Üzerine toz şeker serpip üstünü kefirle kapatıyorum. Ağzını sıkıca kapatıp 1 gün dolapta bekletiyorum. Ertesi gün karıştırıp afiyetle yiyoruz.

Kiraz
04-12-2008, 18:20
Meyveli yoğurdu reçelle yapınca da güzel oluyor. Az şekerli, biraz ekşi ve bol meyveli reçel yapıyorsanız yoğurda yakışıyor, eminim kefirle de güzel olur.

susam
05-12-2008, 09:02
Bunu deneyeceğim Nurbahar Hanım. Bu arada kefirle omlet yapmayı da bıraktım. Sonradan aklıma geldi :o.

şeref
07-12-2008, 10:36
sevgili susam,
kefirin çok faydalı bir içecek olduğunu biliyorum.

yıllardır şalgam suyu ve bu işle (kefir) uğraşan bir beyefendi ile görüştüm. fazla içilmesine taraftar olmadığını, günde sadece sabah akşam birer fincan ****, tok karnına sabahları bir su bardağı olması gerektiğidir. vücutta olumsuz tepki gösterebileceğini belirtti,

söylediklerini birhayli düşündüm,sanırım vücuttaki kalıtsal hastalıkları destekliyor ve tetikliyor.gerçek payı olabileceği kanısındayım.

neden ilaçlar belirli ölçeklerde veya dozlarda veriliyor? önce bunu düşünmek lazım.

kendimi düşündüm. 25 yıldır yüksek tansiyon hastasıyım. bunu biliyorum. kalıtsal. ailemde herkeste var.

son dört yıl içerisinde , (yani kefiri fazlaca kullandığım zamandan beri) günde
2- su bardağı içtiğim oldu, daha fazlasınıda söyleyebilirim. su yerine çok zaman kefir içtim.
ancak bir tesadüfmüdür bilemem, yaklaşık 3 yıldır karaciğer yağlanması, diyabet(şekerhastalığı) ve kolon kanseri hastalığı belirdi.inşallah düşündüğüm gibi değildir. bu hastalıklar kalıtsalmıdır veya diğer ifadeyle kefirmi tetikledi, bilemiyorum.

azı karar, çoğu zarar olabilir,
araştırmak lazım veya bilgisi olan kimselerle fikirlerini paylaşmak lazım derim.
yazıları dikkatlice takip ediyorum.

mutlu bayramlar.
yüzünüzden gülücükler eksik olmasın.

susam
08-12-2008, 23:09
Bu söylediklerinizi kesinlikle dikkate alacağım. Tabi ben bu konuda tecrübesizim. Her gün yeni birşey öğreniyorum. Dediğiniz gibi eğer kalıtsal hastalıkları tetikleyici özelliği varsa benim için ciddi sorun var demektir. Bundan sonra sabah akşam günde iki doz... Yeni bir bilgi edinene dek tabi.

Cheops
18-12-2008, 22:28
Elinde Fazladan maya olan varsa banada yollayabilirmi... Benim mayalaın üstünde sarı renkli bişi oluştu... Mayalayınca eskisi gibi kokusu burnumu gıdıklamıyor peynir gibi kokuyor... :( :(

Msn den ulaşabilirsiniz... Yan tarafta...

susam
23-12-2008, 11:49
Daha 2 gün önce Bandırmadaydım. Bilseydim getirirdim. Dur bakalım kimseden ses çıkmazsa ben gönderirim.

susam
23-12-2008, 11:53
Bu arada kefir konusunda Şeref Bey'in uyarısını dikkate alarak bir doktora danıştım. Aslında çok yararlı bir gıda olduğunu söyledi. Fakat hücre yenilenmesini hızlandırdığı için özellikle kanser hastalığına genetik yatkınlığı olanların ve de polip, miyon gibi oluşumları olanların kefir tüketme konusunda çok dikkatli davranmaları gerektiğini söyledi. Bu açılardan risk taşımayanların bol bol tüketmesinde bir sakınca yoktur dedi.
Bunu paylaşmak istedim.

denizakvaryumu
23-12-2008, 15:10
Bu durumda uyuyan kanser hücrelerini de harekete geçirebilir.

şeref
23-12-2008, 19:58
Değerli Arkadaşlar,
yazılarımda belirttiğim üzere, kefirin benim rahatsızlıklarımı tetiklemiş olabileceğini, dikkatli olunmasını, bilenlerle paylaşılması konusunda yazdım. Kanıtlanmış birşey yok. Benim bu olayları yaşamam tesadüf olabilir. Sadece bir önsezi,

Diğer insanlarda çıkar veya çıkabilir şeklinde değerlendirilmesin, yanlış anlaşılmak istemiyorum. Sadece kalıtsal hastalığı olanların dikkatli olmaları ve tıbbi bilgisi olan kişilerle bilgilenip ondan sonra kullanmalarını istiyorum.

Bende olumsuz bir gelişme göstermiş olabilir.

En güzel tarafı; Kefiri ilk içtiğim zamanlarda, Yüksek Tansiyonumu normale çevirdiğini söyleyebilirim. Hatta 6-7 ay gibi bir zaman tansiyon hapı içmediğimide ifade edebilirim.

Sağlıklı günler dilerim.
Saygı ve Sevgiler.

memet
23-12-2008, 22:24
Bu güne kadar kefirin herhangi bir hastalığı tetiklediğine dair bir veri yok. Ege üniversitesinde kefir araştırması yaplıyor. Oraya ulaşıp sorulabilir soru.

susam
24-12-2008, 08:06
Bana bu konuda bilgi veren doktor, sadece genetik yatkınlığı olanlarda ya da vücudunda kist, kitle vs bulunanlarda kefirin riski arttırabileceğini söyledi. Ben risk grubunda olduğum için bu konuda dikkatli davranmaya karar verdim. Ama kefiri eşime ve çocuklarıma içirmeye devam edeceğim. Sonuçta çok yararlı bir gıda.
Yine de Ege üniversitesinden araştırmakta fayda var. Belki farklı bir bilgi edinebiliriz.

nevsune
24-12-2008, 08:51
Sevgili Susam ben de risk altında olduğum için aslında her türlü gıdayı son derece dikkatli ve kararında kullanmaya çalışıyorum, kefir de buna dahil.

Bugün yararlı deyip üstüne atladığımız! birçok gıdanın hiç de yazıldığı çizildiği gibi olmadığı ortaya çıkmıştı. Annemin hastanede (Onkoloji) ameliyat olduğu zaman, diğer odadaki bir hasta için yakınları gece kalkıp ısırgan aramışlardı. Sonraları öğrendik ki ısırgan, tedavi sırasında kullanıldığında bırakın yararı, tam tersine tedaviye ve dolayısıyla hastaya zarar veriyor. Bu arada kimbilir kaç kişinin canı yandı. Bu yüzden doktorunuza danışmanızı son derece doğal buluyorum ve en doğrusunu yaptığınıza inanıyorum.

İnternette oldukça büyük bir bilgi karmaşası var ama ben de bugüne kadar kefirin zararına dair bir bilgiye hiç rastlamadım. Elbette benim okumamam onun zararının olmadığını kanıtlamıyor:) Bu konuda öne çıkan bilgi, kefirin bir probiyotik olduğu ve hatta barsaklardaki poliplerin yok olmasını sağlamasıdır. Yine de kefir hakkındaki en doğru bilgiye, memet'in dediği gibi Üniversitede araştırma yapan akademisyenlerden ulaşılabilir.

Benim aşağıda bulduğum kaynak da araştırılabilir.

Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Besin Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof.Dr. Mustafa Tayar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kafkas Türkleri tarafından keşfedilen, kefirin, laktik asit bakterileri ve asetik asit bakterileri ve torula mayalarını içeren kefir tanelerinin sütü fermantasyonuyla elde edilen, içilebilir kıvamda, sağlık açısından oldukça faydalı bir süt ürünü olduğunu söyledi.

Kefirin ekşi ve ferahlatıcı tadıyla ayrana, içerdiği bakterilerin bağırsak sisteminde tutunma özelliği olan probiyotik yapılarıyla da yoğurda benzediğini anlatan Tayar, “Kaliteli ve sağlıklı yaşama katkısı, kefirin bileşiminde bulunan probiyotik bakteri ve mayalardan kaynaklanır” dedi.

Kefirin Yararları
“Toksik maddelerden vücudu temizleyen antioksidan ve antikanserojenik özellikler, kefirin tedavileri destekleyici ve koruyucu rolünü güçlendirmektedir” diyen Tayar, şu bilgileri verdi:

Devamı için: kaynak (http://www.kefirtanesi.com/2008/09/06/kefirin-faydalari-bitmiyor-ancak/)

susam
24-12-2008, 08:56
Sevgili Nevsune. Bir çok konuda olduğu gibi kefir konusunda da farklı bir dolu görüş var. İster istemez insanın kafası karışıyor. Gerçekten bu konuyu araştıracağım. Farklı bir bilgiye ulaşırsam paylaşırım.

şeref
24-12-2008, 10:42
Canım Arkadaşlarım,

Kefiri kullandığım dönemler içerisinde kesinlikle ve kesinlikle tansiyon ilacı kullanmadım.
25 Yıllık Yüksek Tansiyon hastası olmama rağmen Tansiyonum 130-80 mg çıkardı.
kefir kullanmadan daha önceleri 170-90 civarları, terapi sonrası 170/180-80 arası çıkıyor ve tansiyon ilacı kullanıyorum.

Sayın Nevsunenin dediği gibi terapi süresince ise prof, doçent ve uzman doktorlarım
bitki ve yan ürünleri kesinlikle tavsiye etmediler, bende kullanmadım. Kullanan biri hataylı ve biri Mersin/silifkeli arkadaşım rahmete ulaştı. (Ailesine yaptığım dostça uyarılarıma rağmen)

Sayın mehmet' in dediği gibi ilgili birimlerin araştırma görevlilerine danışmak gerekir.

Kendinize iyi bakınız.
Sağlıcakla kalınız.

nariçi
24-12-2008, 10:54
Peki şimdi kefir içmiyorsunuz, bu doktor tavsiyesi ile mi ? Ama tansiyonunuz yüksek gözüküyor!

şeref
24-12-2008, 11:23
Kefir kullanmadığım ve terapi süresince tansiyonum sürekli yüksekti. Şimdi olduğu gibi.

Terapi süresince yan ürünler ve hiç kefir içmedim.
Doktorlarım Terapi sonrası Bir yıl gibi bir süre kullanmamamı tavsiye ettiler.
Şimdilik kullanmıyorum. Açıkçası kullanmayı düşünemiyorum.

Tahlil ve tetkiklerim normal çıktığı için, yeniler düşüncesiyle içmeye çekiniyorum.

susam
24-12-2008, 16:39
Benim araştırmamda da riskli grupların içmemesi söyleniyordu. Onun haricinde herhangi bir rahatsızlığı olmayanlar ya da risk altında olmayanlar için çok sağlıklı olduğunu da söylediler. Mesela şeker hastalarının, hipertansiyon hastalarının, spastik kolon hastalarının vs. bir çok hastalıkta da yararlı olduğu söylendi.