PDA

View Full Version : Tinda (Hint Yuvarlak Kabağı)




Kadim
10-01-2015, 20:19
Amatör merakıyla tohumdan sebze, meyve yetiştirmeye çalışan biriyim. Uzun süre önce foruma kayıt oldum, sürekli ve düzenli forumu takip ediyorum. Ancak forumda paylaşımda bulunma bakımından pek etkin biri değilim. Türkiye'de bilinmemesi nedeniyle paylaşmakta yarar gördüğüm bir tarım ürününü sizlere tanıtmak istiyorum. Bu ürünün bendeki hikayesi şöyle:

2014 yılının Nisan ayında işim nedeniyle Pakistan'ın Sialkot şehrindeydim. Sokak pazarında görüp, merak ettiğim ve ardından ismini sorduğum bu yuvarlak meyvelerin adının Tinda olduğunu öğrendim. Sukabağıgillerden olduğunuysa internetten araştırınca öğrenmiştim. Bitki kısmı karpuza çok benziyor. Sokaktaki tohum satıcılarından satın aldığım ilaçsız tohumları Türkiye'ye getirdim. (Bu tohumlarla birlikte Pakistan'a özgü salatalık ve kırmızı havuç tohumu da getirdim.) 2014 yılından tam emin olamadığım için Ağaçlar.net üyelerinin ilgisine sunmadım. Ancak kendim yetiştirdikten sonra konusunu açmaya karar verdim. Kendim tam ilgilenemediğim için verim fazla olmadı ancak ilgiyle bakıldığında verimli olacağına inanıyorum.

532165

Tinda (Indian Round Gourd)
Familya: Sukabağıgiller
Latincesi: Citrullus fistulosus
Yerel İsimleri: Hint Yuvarlak Kabağı, Hint Bebek Kabağı, Elma Kabağı

Diğer kabak çeşitleri gibi, verimli ve hızlı çoğalan sarmaşıklara sahiptir. Meyvesi yuvarlak ve 5-8 cm boyutlarındadır. Meyveleri yeşil renkli, küçük elma büyüklüğünde, 50-60 gr ağırlığındadır. Bitki arsız ve verimlidir. Ekimden sonra ortalama 70 gün sonra meyve verir. Ekim zamanı ilkbahar sonu, yaz başıdır. Kendi ektiklerim toprak ısısı iyice artmadan büyümediler. Tohumların çimlenmesi de benzer şekilde sıcaklığın yüksek olmasını gerektiriyor. Tohumları karpuz tohumlarına benziyor. Tohumlara kolay çimlenmeleri için jiletle kazıma işlemi yaptım.

532163

Tarım: Sıcak ve uzun bir yetişme sezonu isterler. Tohumları son donlardan sonra güneşli ve sıcak bir bölgeye ekilir. Verimli ve drenaj bakımından iyi toprak ister. 2-2,5 cm derinliğe ortalama 40 cm arayla ve 140-150 cm dizi aralığıyla ekilir. Elle tozlaşma gerekebilir. Sarılıcıdır. Dikey destek çubuğu gerekebilir.

532164

Meyveleri genç/tazeyken hasat edilir.

532166

Çekirdekleri kavrulup yenilebilir türdendir. Hindistan'ın yerel bir tarım ürünüdür. Pencap bölgesinde meşhurdur. Pakistan'ın da özellikle Pencap bölgesinde körili olarak hazırlanan yemek tarifleri meşhurdur. Patlıcan, bezelye, patates v.d sebzelerle birlikte yemeği yapılmaktadır. Bizdeki kabak dolması benzeri yemeği özellikle meşhur.

532167


Not: İlk üç resim kendi çektiğim resimlerdir. Arama motorlarına Tinda yazarak daha fazla bilgi, resim ve yemek tarifi bulabilirsiniz.




siskebap
10-01-2015, 23:54
Merhaba Sayın Kadim,
Acaba meyve kabuğu su kabağındaki gibi sert mi, yoksa yemeklik kabaktaki gibi yumuşak mı?
Bir de meyve tohuma bırakıldığında boyutu ne kadara ulaşıyor?

Son olarak belki en önemlisi tadı Türk damak tadına ne kadar yatkın?
Teşekkürler,

Kadim
11-01-2015, 11:33
Yemeklik kabak gibi yumuşak, tohuma bırakıldığında boyutunda önemli bir değişim olmuyor. Tadı Türk damak tadına uygun.

Muda
13-01-2015, 10:06
Sayın Kadim:
Keşke hazır tohum satan yer bulmuşken başka tohumları da sorup alsaydınız. Çiçek veya sebze tohumlarından Türkiye'de bulunmayan türlerden. Muhtemelen Pakistanda hala eski tohumlar bulunmaktadır. Tilda su kabağıgillerden olması nedeni ile bendeki uzun kabak ve iki çeşit daha su kabağı tohumunu tozlaştırması ihtimali nedeni ile gelecek yıl dikmeyi düşünüyorum.

Paylaşımınız için teşekkür ederim.

Kadim
13-01-2015, 14:01
Sayın Kadim:
Keşke hazır tohum satan yer bulmuşken başka tohumları da sorup alsaydınız. Çiçek veya sebze tohumlarından Türkiye'de bulunmayan türlerden. Muhtemelen Pakistanda hala eski tohumlar bulunmaktadır. Tilda su kabağıgillerden olması nedeni ile bendeki uzun kabak ve iki çeşit daha su kabağı tohumunu tozlaştırması ihtimali nedeni ile gelecek yıl dikmeyi düşünüyorum.

Paylaşımınız için teşekkür ederim.

Sayın Muda
Merhaba Pakistan'dayken bulunduğum bölge itibariyle tohum olarak Türkiye'dekilerden çok farklı bir şey göremedim. Girdiğim tohum dükkanı da hibrit tohum doluydu. O nedenle pazardan bu tohumları temin ettim. Bir daha ki sefere inşallah farklı türden tohumlar da bulmaya çalışacağım. İnanın Pakistan'da bu tür şeyleri aradığınızda sizi şaşkınlıkla karşılıyorlar. Türkiye'den iş seyahati için gelmiş bir kişinin neden tohum aradığını pek algılayamıyorlar. Güneye yakın olmayan bir şehir olduğu için de çok fazla türde tohum yok. Güneye yakın bölgelerde egzotik çiçek, meyve ve sebze tohumu bulmak daha kolay olur.

Kadim
12-02-2015, 16:43
Karanlık olması nedeniyle görüntü biraz kötü olsa da geçen hafta zorlukla daolsa çimlenen ilk tinda tohumunun resmi, emsal olması için:)

536750

Fatma Kochan
13-02-2015, 00:57
Ne mutlu size Kadim bey :) Benimkilerden daha kıpırtı yok, gerçi ben anca vakit buldum ve bu hafta Pazartesi diktim.

hobiciakvarist
14-05-2015, 17:21
İlginç bir deneyim olacağına benziyor deneyenler için. Başarılar.

kasap.94
29-06-2015, 18:48
On çekirdekten onunda da başarısızlık. Yetiştiren arkadaşların paylaşımlarını bekliyoruz.

Fatma Kochan
28-07-2015, 17:56
Merhaba Kadim bey.
Sizin Tinda tohumundan çıkanlar ne durumda?
Çok merak ediyorum.

Kadim
18-08-2015, 19:48
Fatma Hanım ben bu sene bahçeye hiç Tinda ekmedim :(