Ozlem A
08-01-2015, 13:28
Oğlum anaokuluna başlayana kadar ambalajlı bisküvi, özel günler dışında da pastane mamulü yemedi. İnsan sağlığına rafine şekerin (aslında meyve şekeri ve diğer şekerler de öyle ama daha az tabii) ne kadar zararlı olduğu konusunda gözümüzü ilk açan çocuk doktorumuz olmuştu.
Okuyup araştırdıkça bu kadar zararlı bir maddenin yasaklanması lazım noktasına kadar gelmiştim. En çarpıcı bilgilerden biri, kanserli hücrelerin laboratuvarda tespit edilmesinde şeker kullanılmasıydı. Özetle test için verilen şekerin etrafına toplanan hücreler kanserli hücreler oluyor, bu hücreler şekerden besleniyorlardı.
Paketli ve şekerli hiçbirşeyi eve sokmazken bir gün eşim yurtdışı gezisinden bir paket organik pekmezli bisküvi ile döndü. Olay çıkarmadan önce neymiş bu diye bir baktım, içinde koruyucu yok, organik ürünler kullanılmış, zararlı bir şey göremeyince yazık çocuk denesin dedim :). Bizimki o kadar sevdi ki, bitince "büsküü, büsküüü" diye mızırdamaya başladı.. Düşününce, evde de yapılabilecek bir şey gibi geldi. Böylece hayatımda ilk kez internetten tarif arayıp, ilk kurabiyemi yapmış oldum. Tatlı bilmemiş olan minik çocuk ise pek bir sevmişti o zaman kalıplarla şekil şekil kesilmiş kurabiyeleri.
Şimdi vereceğim tarif o tarif değil, biraz daha büyümüş çocuklar için..
Fındık fıstık alerjisi olanlara ve bal içermesi nedeniyle 1 yaşından küçük bebeklere vermemek lazım, hatırlatayım.
Bu tarifin çıkış noktasını karafakiden.com sitesinde görmüş ve yapmıştım. Sonradan damak tadıma uydurmak üzere epey değiştirdim ve aşağıdaki son şeklini aldı.
Görüntüdeki kavrukluk sizi aldatmasın, rafine şekersiz nefis bir kurabiye olmasının yanısıra yapılışı ve pişirmesi yarım saat kadar bir vakit alıyor, oldukça pratik.
Fotoğraftaki kurabiyelere kuru vişne ve evde bayatlamaya yüz tutmuş olarak bulduğum pekan cevizi ile beraber antep fıstığı koydum. Siz istediğiniz, veya elinizin altında bulunan yemişleri kullanabilirsiniz.
Ölçüleri 1 su bardağı = 250 ml. olarak veriyorum, ufak çaplı sapmaların zararı olmayacaktır. Affedici bir tarif.
Umarım denersiniz, eğer bir de buraya fotoğrafını eklerseniz çok mutlu olurum :)
Pekmezli Kuru Meyveli Keçiboynuzlu Kurabiye
531867
Malzemeler
32 adet kurabiye
1/3 su bardağı (1 Türk kahve fincanı) kuru meyve (dut, vişne, kayısı vb*)
1 su bardağı kuru yemiş (fındık, fıstık, ceviz, badem vb)
125 gram tereyağı
1/4 su bardağı pekmez (yaklaşık yarım çay bardağı)
1/4 su bardağı bal
1 yemek kaşığı keçiboynuzu tozu (opsiyonel, yoksa yerine bu kadar un)
1+1/4 su bardağı tam buğday unu (yarısını beyaz un yapabilirsiniz)
Yapılışı
Tereyağını eritip ılınmaya bırakın.
Kuru meyveleri ılık suda 5 dakika beklettikten sonra süzüp kurulayın ve küçük parçalar halinde doğrayın.
Aromalarını ortaya çıkarmak için fındık, fıstık, ceviz ya da hangi kuruyemişi ya da karışımını kullanıyorsanız, tavada hafifçe kavurup sonra ılındırın. Kavrulmuş malzeme kullanıyorsanız bu adımı atlayın.
Orta boy bir kaba erimiş tereyağını alın ve içine bal, pekmez ve keçiboynuzu tozunu ekleyip iyice karıştırın, homojen bir hale gelmesi gerekiyor.
Kuru meyve ve yemişleri ekleyin.
Kademeli olarak unu da ekleyip tahta bir kaşıkla tüm malzemeyi iyice karıştırın. Gerekirse elinizle hafifçe yoğurabilirsiniz.
Oluşan hamuru 10 dakika dinlendirmek üzere buzdolabına koyun.
Fırınınızı 170 C ye ayarlayıp ısıtmaya başlayın.
Fırın tepsinizi pişirme kağıdı ile kaplayın.
Buzdolabından aldığınız hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparın ve tepsiye yerleştirin. Una batırdığınız bir çatalla çapraz olarak bastırarak yassıltın.
Isınmış fırında 15-17 dakika pişirin.
Fırından çıkan kurabiyeleri fırın teli üzerinde soğutun.
Notlar
Fırından çıkan kurabiyeler önce yumuşak gibi gelebilir, soğuyana kadar pişmeye devam edeceklerinden sakın fırına geri koymayın. Soğuduklarında gevrek ve enfes olacaklar.
Kurabiyeler hava almayan kapta 1 haftaya kadar çok taze kalabiliyor.
Tamamını bitiremeyiz diyorsanız bir kısmını stretch film ile sarıp buzdolabı poşetine koyarak dondurabilirsiniz.
Okuyup araştırdıkça bu kadar zararlı bir maddenin yasaklanması lazım noktasına kadar gelmiştim. En çarpıcı bilgilerden biri, kanserli hücrelerin laboratuvarda tespit edilmesinde şeker kullanılmasıydı. Özetle test için verilen şekerin etrafına toplanan hücreler kanserli hücreler oluyor, bu hücreler şekerden besleniyorlardı.
Paketli ve şekerli hiçbirşeyi eve sokmazken bir gün eşim yurtdışı gezisinden bir paket organik pekmezli bisküvi ile döndü. Olay çıkarmadan önce neymiş bu diye bir baktım, içinde koruyucu yok, organik ürünler kullanılmış, zararlı bir şey göremeyince yazık çocuk denesin dedim :). Bizimki o kadar sevdi ki, bitince "büsküü, büsküüü" diye mızırdamaya başladı.. Düşününce, evde de yapılabilecek bir şey gibi geldi. Böylece hayatımda ilk kez internetten tarif arayıp, ilk kurabiyemi yapmış oldum. Tatlı bilmemiş olan minik çocuk ise pek bir sevmişti o zaman kalıplarla şekil şekil kesilmiş kurabiyeleri.
Şimdi vereceğim tarif o tarif değil, biraz daha büyümüş çocuklar için..
Fındık fıstık alerjisi olanlara ve bal içermesi nedeniyle 1 yaşından küçük bebeklere vermemek lazım, hatırlatayım.
Bu tarifin çıkış noktasını karafakiden.com sitesinde görmüş ve yapmıştım. Sonradan damak tadıma uydurmak üzere epey değiştirdim ve aşağıdaki son şeklini aldı.
Görüntüdeki kavrukluk sizi aldatmasın, rafine şekersiz nefis bir kurabiye olmasının yanısıra yapılışı ve pişirmesi yarım saat kadar bir vakit alıyor, oldukça pratik.
Fotoğraftaki kurabiyelere kuru vişne ve evde bayatlamaya yüz tutmuş olarak bulduğum pekan cevizi ile beraber antep fıstığı koydum. Siz istediğiniz, veya elinizin altında bulunan yemişleri kullanabilirsiniz.
Ölçüleri 1 su bardağı = 250 ml. olarak veriyorum, ufak çaplı sapmaların zararı olmayacaktır. Affedici bir tarif.
Umarım denersiniz, eğer bir de buraya fotoğrafını eklerseniz çok mutlu olurum :)
Pekmezli Kuru Meyveli Keçiboynuzlu Kurabiye
531867
Malzemeler
32 adet kurabiye
1/3 su bardağı (1 Türk kahve fincanı) kuru meyve (dut, vişne, kayısı vb*)
1 su bardağı kuru yemiş (fındık, fıstık, ceviz, badem vb)
125 gram tereyağı
1/4 su bardağı pekmez (yaklaşık yarım çay bardağı)
1/4 su bardağı bal
1 yemek kaşığı keçiboynuzu tozu (opsiyonel, yoksa yerine bu kadar un)
1+1/4 su bardağı tam buğday unu (yarısını beyaz un yapabilirsiniz)
Yapılışı
Tereyağını eritip ılınmaya bırakın.
Kuru meyveleri ılık suda 5 dakika beklettikten sonra süzüp kurulayın ve küçük parçalar halinde doğrayın.
Aromalarını ortaya çıkarmak için fındık, fıstık, ceviz ya da hangi kuruyemişi ya da karışımını kullanıyorsanız, tavada hafifçe kavurup sonra ılındırın. Kavrulmuş malzeme kullanıyorsanız bu adımı atlayın.
Orta boy bir kaba erimiş tereyağını alın ve içine bal, pekmez ve keçiboynuzu tozunu ekleyip iyice karıştırın, homojen bir hale gelmesi gerekiyor.
Kuru meyve ve yemişleri ekleyin.
Kademeli olarak unu da ekleyip tahta bir kaşıkla tüm malzemeyi iyice karıştırın. Gerekirse elinizle hafifçe yoğurabilirsiniz.
Oluşan hamuru 10 dakika dinlendirmek üzere buzdolabına koyun.
Fırınınızı 170 C ye ayarlayıp ısıtmaya başlayın.
Fırın tepsinizi pişirme kağıdı ile kaplayın.
Buzdolabından aldığınız hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparın ve tepsiye yerleştirin. Una batırdığınız bir çatalla çapraz olarak bastırarak yassıltın.
Isınmış fırında 15-17 dakika pişirin.
Fırından çıkan kurabiyeleri fırın teli üzerinde soğutun.
Notlar
Fırından çıkan kurabiyeler önce yumuşak gibi gelebilir, soğuyana kadar pişmeye devam edeceklerinden sakın fırına geri koymayın. Soğuduklarında gevrek ve enfes olacaklar.
Kurabiyeler hava almayan kapta 1 haftaya kadar çok taze kalabiliyor.
Tamamını bitiremeyiz diyorsanız bir kısmını stretch film ile sarıp buzdolabı poşetine koyarak dondurabilirsiniz.