PDA

View Full Version : Nokta ve virgülden sonra boşluk bırakılır.




malina
12-03-2007, 21:12
Forumda o kadar çok yazıda, noktadan sonra boşluk bırakılmıyor ki ben mi yanlış biliyorum diye anket yapmak istedim :)

Noktalama işaretlerinden nokta, virgül, noktalı virgül, iki nokta, üç nokta, soru, ünlem, tırnak işaretleri, ayraç ve kesme ait oldukları kelimelere bitişik olarak yazılır ve kesme dışındaki işaretlerden sonra bir harf boşluğu ara verilir.

Kaynak: TDK Yazım Kılavuzu / Yazım Kuralları / Noktalama İşaretleri (http://www.tdk.gov.tr/TR/BelgeGoster.aspx?F6E10F8892433CFFAAF6AA849816B2EF3 8C9FF22CFEEDAF0)Dikkat: Önce boşluk bırakılmaz, sonra bırakılır :)
Kesme işaretinden sonra boşluk bırakılmaz...




anilozer112
12-03-2007, 21:25
Her cümlenin sonuna (noktalama işaretinden sonra) bir vuruşluk boşluk bırakılır. Ama bunu uygulama olarak kimse kullanmıyor. Ben boşluk bırakmam ama bakalım anket ne diyecek.?

Halit Togay
12-03-2007, 21:31
Tabii ki bırakılır. Zaten bu kes, yapıştır, işaretle, kopyala devrinde bırakılmak zorundadır da.

Selahattin Yılmaz
12-03-2007, 21:52
Noktadan sonra boşluk bırakılır zira bilgisayarlardaki metin editörlerinin çoğu cümleyi tanırken noktadan sonra, virgülden sonra ve hatta ünlem işaretlerinden sonraki boşlukla cümleyi tanır yine enter tuşunun kullanımı ile paragrafın tanınması da bu mantıkladır. Bu manada dil kuralları metin editörlerince bu şekilde tanınır hale gelmiştir.

malina
12-03-2007, 22:28
Her cümlenin sonuna (noktalama işaretinden sonra) bir vuruşluk boşluk bırakılır.Ama bunu uygulama olarak kimse kullanmıyor.Ben boşluk bırakmam ama bakalım anket ne diyecek.?

noktadansonraboşlukbırakmayanlarkelimelerinarasınd aboşlukyokturdiyedüşünüyorolmalılar.madem
kelimelerarasındaboşlukyokmuşbizniyeuğraşıyoruz.an ilozerÜyeimzalarıkonusundakurallarımızvar
okumanıveuymanıricaederim.

titan
12-03-2007, 22:57
noktadansonraboşlukbırakmayanlarkelimelerinarasınd aboşlukyokturdiyedüşünüyorolmalılar.madem
kelimelerarasındaboşlukyokmuşbizniyeuğraşıyoruz.an ilozerÜyeimzalarıkonusundakurallarımızvar
okumanıveuymanıricaederim.

:D :D :D :D
Tabi ki boşluk bırakılır. Boşluk bırakmamak Word'e karşı gelmek olur. Word'e karşı gelmek demek, yazım kurallarına karşı gelmek demektir. İşte bu yüzden cümleler ve kelimler arasında boşluk bırakılır.

Eğerkelimelervecümlelerarasındaboşlukbırakılmazsab öyleolur.

(bu cümleyi yazarken elim 6-7 kez boşluk tuşunun üzerine doğru gitti. :D )

Sevelim
12-03-2007, 23:08
Malina ve Titan, sizin benim gözlerime kastınız mı var? Birilerine yaptıkları yanlışlıkları göstermek adına gözlerime yazık ediyorsunuz. :)

Aslında noktadan, virgülden, soru işaretinden ve bilumum noktalama işaretlerinden sonra boşluk bırakmamak bilgisayar kullanmaya başlayınca ortaya çıktı. Elde yazarken hepimiz boşluk bırakırdık.

PC çıktı imla kuralları bozuldu.

Bu mücadeleyi yıllardır veren biri olarak agaclar.net'te Türkçe'mize duyulan hassasiyet beni çok mutlu ediyor.

malina
12-03-2007, 23:11
Birilerine yaptıkları yanlışlıkları göstermek adına gözlerime yazık ediyorsunuz. :)


Önce yanlışlarını gösterelim değil mi? Boşluk bırakmamakta ısrar edenler için bir takım kötü niyetlerim var :)

titan
12-03-2007, 23:16
Önce yanlışlarını gösterelim değil mi? Boşluk bırakmamakta ısrar edenler için bir takım kötü niyetlerim var :)

Benim de kötü niyetler konusunda Malinaya yardım etme isteğim var. :D
TÜRKÇE'mize el sürdürtmem. :D

anilozer112
13-03-2007, 00:58
Bu içime dert gibi düştü beni yanlış anladınız. :( Gözüme uyku girmedi. Ben boşluk bırakmam derken alıştığım şeyi ifade etmek istedim. Boşluk bırakmıcam demedim. ****** boşluk bırakılır. Türkçeye verdiğiniz önemi her zaman destekliyorum. Bundan sonra boşluk bırakmaya elimizi alıştırsak iyi olur. Bendeki bu alışkanlığı hemen kaldırdım bile.:o

gökceada
13-03-2007, 04:23
Bu içime dert gibi düştü beni yanlış anladınız. :( Gözüme uyku girmedi. Ben boşluk bırakmam derken alıştığım şeyi ifade etmek istedim. Boşluk bırakmıcam demedim. ****** boşluk bırakılır. Türkçeye verdiğiniz önemi her zaman destekliyorum. Bundan sonra boşluk bırakmaya elimizi alıştırsak iyi olur. Bendeki bu alışkanlığı hemen kaldırdım bile.:o

Latin alfabesi kurallarina göre noktadan sonra bosluk birakmak gerek. Bende bu kurala pek uymuyorum aslinda. Neden? iste bunu bilemiyorum.

malina
13-03-2007, 10:46
anilozer112, çok teşekkür ederim :)

Noktadan boşluk bırakmayanların sorularına cevap verirken, bu sayfanın adresini cevabınızın altına yapıştırın. Tabii abartıya kaçmadan. Bir şeyi düzeltmeye çalışırken mesaj kirliliği de yaratmayalım.

Arkadaşların bir kısmı bilmiyor olabilir. Boşluk bırakmamanın okuma güçlüğü yarattığını bilirlerse (paragraf yapmamak da aynı güçlüğü yaratıyor) anlaşılır olmak için bu alışkanlıklarından vazgeçerler.

dost.bahcivan
13-03-2007, 17:08
Sayın Vildan Hanımın son mesajından sonra, söylenecek söz bulamadım.

muhterem06
14-03-2007, 20:16
okulda öğrendiğim kadarıyla noktalama işaretlerinden sonra boşluk bırakılır. Hatta ingilizce kompozisyonlarımda sırf o yüzden puanımın kırıldığı bile oldu. :)

igk
14-03-2007, 23:08
Elbette her noktalama işaretinden sonra boşluk bırakılır. PC nin icadından önce de olan bir güzellik ve gereklilik. Okumayı da kolaylaştırır.

Noktalama işaretlerine ve kurallarına uymayanların, ayrıca "dahi" anlamında kullanılan "de" ve "da" ları ayrı yazmayanların mesajları da boş olsun.

usturmaca
16-03-2007, 19:26
Çok ilginç.

Bu konu benim yüzümden açıldı.Bende bildiklerimi söyliyeyim bari.
Nokta niçin bırakılır?Nokta bir cümlenin anlam bütünlüğünün sona erdiği yeri belli eder.Yazımda yeni bir cümlenin başlangıcıda büyük harfle başlamasından anlaşılır.Kısaca,noktayı gördüğümüzde cümlenin bittiğini,arkasındaki büyük harfle başlıyan kelimeninde yeni bir cümle başlangıcı olduğunu anlıyorsak ve nokta işaretide bir harfin yerini kaplıyacak boşlukta bırakıldıysa (word'de ister istemez öyle zaten) bu web dünyasında bir pixellik gereksiz ziyana ne gerek var sizce?

Ve bir soru daha.Ben bu siteye zeytin dikimi hakkında bilgi almak için üye oldum.Asgari yazım kurallarına (eğer biliyorsam) elbette dikkat etmem lazım.

Ne yalan söyliyeyimki doğayla uğraşıp dinlenebileceğimi düşünürken soru sormada imla hatası yapma stresine girdim.Ve düşünüyorumki bu yazılanları okuyup soru sormaya korkacak bir sürü eğitimine güvenemeyen insan vardır üyeler arasında.

Neyse,anladınız siz beni :))

Saygılarımla

malina
16-03-2007, 20:15
Sadece siz olsanız bu işle uğraşmaya değmezdi.

web dünyasında bir pixellik gereksiz ziyana ne gerek var sizce? demişsiniz.
Göstereyim:

8307

Üstteki, noktalama işaretlerinden sonra boşluk bırakılmamış hali.
Yazıda bir alt satıra inerken, boşluklar esas alınıyor. Boşluk olmadığı zaman, o kelime grubu tek kelime olarak algılanıyor.

7. satırdaki başlamasından kelimesinin yanı bu nedenle boş. Bu boşluk insanda paragraf etkisi uyandırıyor. Paragraf varsa konunun başka ayrıntılarından bahsedilmeye başlamıştır diye düşünme eğilimindeyiz. Oysa konu değişmedi...

Sonuçta bu tür farkına bile varmadığımızı sandığımız ayrıntılar, okuduğumuzu anlamamızı güçleştirir. Noktalama işaretlerinden sonra boşluk bırakmak bunlardan biri...

Burada ağaçlar, bitkiler ve benzer konularda kolay okunabilir bir bilgi arşivi oluşturmaya çalışıyoruz. Yoksa bana ne, siz kendi yazışmalarınızda noktadan sonra boşluk bırakmışsınız, bırakmamışsınız.

anilozer112
16-03-2007, 20:28
Çok güzel anlatmışsın sevgili malina. Evet aslında bende bırakmazdım ama okumayı güçleştiriyor.

Sonra düşündüm. Ben kendi yazdığımı anlıyordum. Çünkü yazıyı ben yazmıştım. Takılmadan okuyordum. Ama sonra bir yazıyı iki farklı kişiye okuttum. Noktadan sonra boşluk bırakılan yazı, hızlı ve düzgün okunuyor ama boşluk olmayan da ise zorluk çekiliyordu. İşte yanlışımı sevgili malina sayesinde anladım. Teşekkürler. :o

serder
16-05-2007, 09:24
bu bir tarz olmuştu bir dönem. ismini vermeyeceğim bir yazar kitaplarında bazı paragrafları noktasız ve boşluksuz yazardı. okuyucuya eziyet olsun diyemi yazıyor diye çok düşünmüştüm. bu yazarımız şuan Tv de bir program sunmakta. ondan kalan bir alışkanlık demiyorum ama tanıdığım bir çok kişi bunu yapmıştı.

noktadansonraboşlukbırakmayanlarkelimelerinarasınd aboşlukyokturdiyedüşünüyorolmalılar.madem
kelimelerarasındaboşlukyokmuşbizniyeuğraşıyoruz.an ilozerÜyeimzalarıkonusundakurallarımızvar
okumanıveuymanıricaederim.

malina
16-05-2007, 09:53
ismini vermeyeceğim bir yazar kitaplarında bazı paragrafları noktasız ve boşluksuz yazardı.

Oğuz Atay mı?

Derya Özen
16-05-2007, 10:17
Noktadan sonra boşluk bırakılır. Kesinlikle her noktadan sonra, boşluk bırakırım.
Forum da, Türkçe konusun da uyarı alan kişilerden biri de benim. Uyarıldıktan sonra yazdığım yazılar ve eski yazılarım arasın da kıyaslama yapınca, iyi ki uyarılmışım yoksa bu karışık yazılarla nereye kadar devam ederdim bilmiyorum diye düşündüm. Lütfen, uyarıları bize yapılan hakaret olarak algılayıp site den uzaklaşmayalım. Burası bir paylaşım sitesi, arkadaşlarımız bizimle, doğru bildiklerini paylaşıyorlar. Bundan güzel ne olabilir ki.?

serder
02-06-2007, 16:27
Oğuz Atay mı?
Kürşat BAŞAR.

DarkYES
02-06-2007, 17:52
bu web dünyasında bir pixellik gereksiz ziyana ne gerek var sizce? Bir pikseli ziyan olarak gördüğünüz için aklıma takıldı; sizce noktalama işaretleri sonrası bırakılmayan bir boşluk yüzünden yazılan metni okuma sırasında kaybedilen onlarca saniye -ki metninizi onlarca insan okuyor- daha büyük bir ziyan değil mi?

İşini en kısa zamanda bitirip, iş harici yaptıklarına daha çok zaman ayırmaya çalışan bir üye olarak soruyuromu yanlış anlaşılmasın.

cemal.S
05-06-2007, 08:12
Müsadenizle!

Sanırım benim bu noktadan sonra boşluk bırakma konusunda söyleyeceğim şey belkide problemimizi hafiflete bilir. Noktadan sonra kesinlikle boşluk bırakırım. Burdaki esas sorun ( F klavye ile Q klavye) arasında diye düşünüyorum. Onlar aralarında anlaştıkları anda işlem tamam.
Yanlışta olabilir benimki tamamen gözleme dayalı varsayım.

memet
05-06-2007, 08:50
OĞuz Atay, Tutunamayanlar'da sayfalarca süren kelimelerin birbirine birleşik olduğu bir bölüm yazmış.
Fakat bu bir biçim denemesi, anlatımda çeşitleme, kitabın tümünün bunla ilgisi yok.

serder
11-06-2007, 18:20
Doğrudur sayın memet.
Şahsen yazıda en çok dikkat edttiğim; en kısa, en sade, en kolay anlaşılır olmasıdır. Bilinçli zorlamaları lüzumsuz hatta umarsızlık olarak değerlendiriyorum.
İyi olmak için sade olmak yeterli oluyor. Örneğin Orhan Veli, sade ve duru. Ben Orhan Veli için "basit, beceriksiz" diyen duymadım...
konuyu saptırmıyorumdur umarın???

nevsune
11-06-2007, 19:45
Adının başında Dil olan bir fakültede okumuş biri olarak, bu sitede beni en çok sevindirenlerden biri anadilimizi doğru kullanmaya teşvik oldu. Noktalama işaretleri, takı ekleri, büyük -küçük harf ayırımı, paragraf açma vb. kurallar, Türkçemizin olmazsa olmazlarıdır. Ben 54 yaşında bile çeşitli konularda kendimi hala eğitmeye çalışıyorsam, lütfen herkes de en azından yazım kuralları konusunda kendisini eğitmeye çalışsın.

Noktadan sonra, Malina'nın 17. mesajda anlattığı gibi boşluk bırakmak gerekir.

Yazarlar diledikleri gibi yazmakta özgürdürler ama benim de, yazım kurallarına uymayanları okumamak gibi bir özgürlüğüm var.

İklimsiz
22-12-2007, 00:44
İnternet ortamında en rahatsız olduğum şeylerin başında gelir, noktalama işaretlerinden sonra boşluk bırakılmaması. Okuyan açısından nasıl bir eziyettir o. Yazının içeriği ne kadar dolu olursa olsun imla kurallarına uyulmuyorsa benim açımdan pek bir anlam taşımıyor.

Evet, noktalama işaretlerinden sonra mutlaka bir tık boşluk bırakılmalı.

abk
22-12-2007, 09:00
Noktalama işaretlerinden sonra boşluk bırakmazdım . Boşluk bırakmam gerektiğini de bilmiyordum . Malina ' nın uyarısından sonra bırakmaya başladım . İlk bir kaç mesajda dikkat ediyorsunuz , sonra alışıveriyor insan . Çok da zor değil yani . Boşluk bırakmama alışkanlığı biraz da cep telefonlarında mesaj yazmanın etkisiyle yerleşti sanıyorum . En az kontürle en çok şeyi anlatabilmek istiyor insanlar . İlk feda edilen boşluklar oluyor , sonra kelimeler kısalmaya , bozulmaya başlıyor . Şu anda insanlar neredeyse simgelerle anlaşıyorlar .

hassoman
22-12-2007, 17:22
Sevgili abk,
Yazım kurallarına gösterdiğiniz özen için sizi kutlarım. Bu konuda iyiniyetli ve istekli olduğunuzu gördüğüm için şu uyarıma sanırım gücenmeyeceksiniz:

Efendim, noktalama işaretlerinin harflerden farkı yoktur. Bir kelimenin ortasında boşluk bırakamazsanız noktalama işaretlerinden önce de aynı şekilde boşluk bırakamazsınız. Boşluk, ancak noktalama işaretlerinden sonra bırakılmalıdır. Sizden bir cümle ile örnek vereyim:

Yanlış:
Noktalama işaretlerinden sonra boşluk bırakmazdım . Boşluk bırakmam gerektiğini de bilmiyordum .

Doğrusu:
Noktalama işaretlerinden sonra boşluk bırakmazdım. Boşluk bırakmam gerektiğini de bilmiyordum.

Siz hem önce hem sonra boşluk bırakmışsınız.
Kafanızı karıştırmadım değil mi?

İklimsiz
22-12-2007, 18:30
Elimizde kalem, aynı kağıt üzerine **** deftere yazı yazıyormuşuz gibi. Nokta, virgül, noktalı virgül, ünlem vs. işaretimizi koyup, arada bir boşluk bırakıp devam ediyoruz. Sayın Hasosman'ın dikkatinden kaçmayan ayrıntıyı ise dikkatsizlikle klavyeye basmak olarak yorumlayalım:)

malina
22-12-2007, 18:37
Noktalama işaretlerine dikkat etmeli misiniz?Hepsine dikkat etseniz iyi olur ama özellikle dikkat etmenizi istediklerimiz şunlar:
Cümleye büyük harf ile başlayın, anlamına uygun noktalama işareti ile bitirin.
Nokta, virgül gibi işaretlerden sonra mutlaka boşluk bırakın.
Bu boşluğu işaretlerden önce bırakmamaya dikkat edin.
" (tırnak) ve ( (Parantez) kullanırken, boşluk bırakmayın.

Kırmızı bölümü buraya yazmayı unutmuşum, kabahat bende :)

malina
22-12-2007, 18:42
" (tırnak) ve ( (Parantez) kullanırken, boşluk bırakmayın.

Bu da tam anlaşılmıyor...

En iyisi örnek yazmak:


Vildan(malina) "her şeyi " çok biliyorum zanneder! Yanlış
Vildan( malina ) "her şeyi" çok biliyorum zanneder! Yanlış
Vildan ( malina ) " her şeyi " çok biliyorum zanneder! Yanlış

Vildan (malina) "her şeyi" çok biliyorum zanneder! İçerik yanlış, çünkü öyle bir iddiası yoktur ama boşluklar doğru :)

abk
22-12-2007, 19:02
Sevgili abk,
Bu konuda iyiniyetli ve istekli olduğunuzu gördüğüm için şu uyarıma sanırım gücenmeyeceksiniz:..............

Boşluk, ancak noktalama işaretlerinden sonra bırakılmalıdır. Siz hem önce hem sonra boşluk bırakmışsınız.........
Kafanızı karıştırmadım değil mi?

:rolleyes: Gücenmedim, endişelenmeyin. Hem haklısınız da. Ama yeniden elimi alıştırmam gerekecek. :(
Kafam karışmadı ama elim karışıyor biraz. :rolleyes:

abk
22-12-2007, 19:05
Kırmızı bölümü buraya yazmayı unutmuşum, kabahat bende :)

Aslında yazmanıza gerekte yoktu. Diğer yazılara bakınca anlamam gerekiyordu. Ancak ben yazıların içeriğine öyle dalıyorum ki, yazım şekline dikkat etmiyorum sanırım.

Sergüzen
22-12-2007, 22:16
Tabii ki nokta, virgül, iki nokta, soru işareti ve diğerlerin den sonra boşluk bırakılır. TDK kuralları. Bu kurallar sadece türkçede yoktur. Diğer dillerde de vardır. Yabancı dillerde yazılan kitaplara bakıldığında da bu kurallar görülebilir. Bu sitede yapılan yazışmalarda kurallara mümkün olduğunca uyulmasında yarar vardır.
Maalesef günlük yazışmalarda bunu istemek imkansızdır. Bursanın merkezinde insanların yarısı ilaç reçetelerin arkasına ismini ve soy ismini yazmakta zorlanıyorsa...

malina
22-12-2007, 22:29
Maalesef günlük yazışmalarda bunu istemek imkansızdır. Bursanın merkezinde insanların yarısı ilaç reçetelerin arkasına ismini ve soy ismini yazmakta zorlanıyorsa...

Ama bu arkadaşların, foruma girip yazıştıklarını da sanmıyorum... :)

Konu; noktadan sonra boşluk bırakılmalı...

Yani isteklerde gerileyeceğiz de, artık gidecek yer kalmadı, duvara dayandık :)

tener
27-07-2008, 18:02
Umutsuzluğa kapılmayın. Ben bile ,o kadar uzun süredir siteye üyeyim. Bu uyarıların neden yapıldığını tam olarak idrak edememiştim.
Ta ki... Uyarıyı merak edip , buraya uğrayıncaya kadar. Fenada da olmadı hani. Her gün yeni bir şeyler öğrenmek güzel.:p

Cumhur Tonba
28-08-2008, 00:01
Boşluk bırakmamanın çirkinliğini, Yücel Özlem Bey'in bana göndermiş olduğu mesajdan sonra fark ettim. Bir daha mı? Tövbe.

handanhanım
03-11-2008, 21:19
Lütfen darılmayın ama, noktalama işaretlerinden sonra boşluk bırakılıp bırakılmayacağı ilk
okul ikinci sınıftan itibaren herkese öğretilir.

Tartışmak bile gereksiz diye düşünüyorum.

Saygılarımla

malina
03-11-2008, 22:21
Çok kişi, ilkokul birinci sınıftan terk :)

Sizin tartışmayı gereksiz gördüğünüz konu, bu forumda tartışmayı bırakın, kavgalara neden oluyor :)

Komik olan tarafı, epey yandaş da buluyorlar...

İsmail Karagülle
30-03-2009, 22:54
Bu yazıları okuduktan sonra, bu sitede birşeyler yazma cesareti gösterebileceğimi zannetmiyorum. Bir dilbilgisi öğretmeninden ders alıp sonra yazabilirim. Kurallara uyuyormuyum, diye korkarken ne yazacağım, ne soracağım konusunda dikkatim dağılıyor. Ve kendimi dinleniyor gibi değil yoruluyor gibi hissediyorum. İyilikler dilerim.
İnşallah kural hatası yapmamışımdır.

Cumhur Tonba
30-03-2009, 23:03
Sayın huyhuyhuy.
Lütfen hemen pes etmeyin. Biraz zaman geçinçe zaten beynimiz şartlanıyor ve siz düşünmeden boşluğu veriyor.

İsmail Karagülle
31-03-2009, 01:00
Sayın, Cumhur Tonba teşekkür ederim. Duyarlı ve yüreklendirici iletinize memnun oldum.
Lise yıllarım aklıma geldi. Albay bir matematik hocamız vardı. Tam not beklediğim bir sınavdan 80 vermişti. Ve bende itiraz etmiştim. Albay matematikten değil yazı ve imladan not kırdığını söylemişti. Kurallar mutlaka önemlidir. Ama bazen ana konunun önüne geçiyor. İlginize teşekkür ederim.

Cumhur Tonba
31-03-2009, 01:13
O zaman sizi kaybetmiş sayılmayız. İnanıyorum ki başaracaksınız. Zaten sağ elle noktayı koydunuz mu sol el boşta. Hemen uzun tuşa basıversin. Üst yazıda gayet güzel yazmışsınız. Yerli yerinde boşluklar var. Sizinde hoşunuza gidecek. Okumamız kolaylaşacak. Bunu bizim için değil, kendiniz için yapın.
Saygılarımla.

malina
31-03-2009, 10:16
Bu yazıları okuduktan sonra, bu sitede birşeyler yazma cesareti gösterebileceğimi zannetmiyorum. Bir dilbilgisi öğretmeninden ders alıp sonra yazabilirim. Kurallara uyuyormuyum, diye korkarken ne yazacağım, ne soracağım konusunda dikkatim dağılıyor. Ve kendimi dinleniyor gibi değil yoruluyor gibi hissediyorum. İyilikler dilerim.
İnşallah kural hatası yapmamışımdır.

Bu yazı ile korkmanıza gerek yok ki :)

Mesajlarınızın kolay okunur olması için, nasıl yazmalısınız? (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2079)

Bu sayfaya bakar mısınız?

"1 numaralı örnekteki gibi yazılmasının hiç bir sakıncası yok. Yazılanlar çok kolay algılanıyor, yazıda aradığımı tekrar bulmak istediğimde hiç sorun yaşamıyorum. 2 ya da 3 numaralı örnekteki gibi yazmak zaman kaybı..." diyorsanız, ben bu sevdadan vazgeçeceğim. Herkes bildiği gibi yazsın diyeceğim...

malina
31-03-2009, 10:19
Zaten sağ elle noktayı koydunuz mu sol el boşta. Hemen uzun tuşa basıversin.

Daha kolayı var. Sağ elin baş parmağı her zaman boşta, üstelik klavyenin ortasında yer alan, boşluk tuşu hizasında...

Güler
31-03-2009, 10:38
Sevgili Cumhur, sitemize yeni girdiğinde bir yazınızı okumuştum.
İmlâ hatalarınızı hiç bıkmadan size gösterdiği için Yücel Bey'e teşekkürünüz vardı. Ve bunu açık, açık da samimiyetle belirtmiştiniz. Buradan cesaret aldım.
Sevgili arkadaşım bir de şu de-da lara biraz eğilsen.
Mesaj 45
(sizinde hoşunuza gidecek-sizin de hoşunuza gidecek) burada dahi anlamındaki de ayrı yazılmalı.

Cumhur Tonba
31-03-2009, 18:57
Ben de, de-da eki gelen bir kelime yazmam gerekirse bazan silip, yerine ikame edebileceğim bir kelime düşünüyorum. Ya da cümleyi değiştiriyorum. Bulsamda, bulmasamda arıyorum. Kararını düşün de ver( düşünde ver yazarsak rüyanda ver anlaşılır) diyorum.
Teşekkürler Güler abla.

Aslında basit bir kural var. Bile, o bile anlamına gelen de-da birleşik yazılır. Yer-konum ve tarih belirtirse bitişik yazılır.

malina
31-03-2009, 19:27
Hal eklerinden olan "de" "da" bitişik yazılır. Bunu silince cümlenin anlamı bozulur.

Kapıda kaldım.
Evde kedi var.

Kapı kaldım.
Ev kedi var.

Dahi anlamına gelen "de" "da" ayrı yazılır. Ekleri silince cümlenin anlamı bozulmaz.

Bu kapı da kırılmış.
Senin kedi de gece çok miyavladı.

Bu kapı kırılmış.
Senin kedi gece çok miyavladı.

Cumhur Tonba
31-03-2009, 21:55
Evet. Anlam bozulmazsa ayrı,
anlam bozulur ise bitişik yazmamız gerekir.

Cumhur Tonba
31-03-2009, 22:00
Lütfen darılmayın ama, noktalama işaretlerinden sonra boşluk bırakılıp bırakılmayacağı ilk
okul ikinci sınıftan itibaren herkese öğretilir.

Tartışmak bile gereksiz diye düşünüyorum.

Saygılarımla

Handan hanım.
Zaten tartışılan her hangi bir konu yok. Sadece hatırlatıyorlar. Benim gibi olanlar geç algılıyabiliyor ve yanlış yapmakta devam ediyor. Zamanla düzelecek.

Güler
01-04-2009, 11:00
Sevgili arkadaşlar!
Bizler hepimiz, sitemizde Türkçemizi doğru kullanmaya çok özen gösteriyoruz.
Ben eminim ki, pekçok arkadaşımız da yazışmalarımızda Türkçemize verdiğimiz değer yüzünden sitemize üye oluyorlar. Bu hususu defalarca dile getirenler olmuştur.

Sevgili Cumhur, geç algılama gibi bir durum söz konusu değil.
Pekçok arkadaşımız bu kuralları mutlaka çok iyi biliyorlardır, yazışma anındaki heyecanlarından veya yazılanı okumama gibi alışkanlıklarından dolayı gözlerinden kaçıyordur.
Uyarılarımızı iyi niyetle yapıyoruz, hataların da zamanla düzeleceğine ben de inanıyorum.

tabus
28-10-2010, 18:51
Forumda o kadar çok yazıda, noktadan sonra boşluk bırakılmıyor ki ben mi yanlış biliyorum diye anket yapmak istedim :)



TDK metnine bir daha baktım. Noktalama işaretlerinden sonra boşluk bırakılır kuralını göremedim. Bilgisayarda böyle yazım daha güzel görünüyor. Bunu kabul ederim. Ama Türkçe dilbilgisine aykırıdır diye kural konulmasına karşıyım. Böyle bir zorlamayı reddederim.

gece
28-10-2010, 22:47
TDK metnine bir daha baktım. Noktalama işaretlerinden sonra boşluk bırakılır kuralını göremedim. Bilgisayarda böyle yazım daha güzel görünüyor. Bunu kabul ederim...


"Noktalama işaretlerinden nokta, virgül, noktalı virgül, iki nokta, üç nokta, soru, ünlem, tırnak işaretleri, ayraç ve kesme ait oldukları kelimelere bitişik olarak yazılır ve kesme dışındaki işaretlerden sonra bir harf boşluğu ara verilir."

"TDK metnine bir daha" bakılabilmesi için, kaynak: www.tdk.gov.tr (http://www.tdk.gov.tr/TR/Genel/BelgeGoster.aspx?F6E10F8892433CFFAAF6AA849816B2EF3 8C9FF22CFEEDAF0)

Kaldı ki bu kuralı aramanız dahi gereksiz; TDK metinlerinin yazılışında onlarca değil, yüzlerce değil, binlerce noktalama işareti var ve herhangi bir TDK metninin daha ilk cümlesindeki kullanım biçiminden, kuralın ne olduğu kolayca anlaşılabilmektedir.

.. Ama Türkçe dilbilgisine aykırıdır diye kural konulmasına karşıyım. Böyle bir zorlamayı reddederim."Kırmızı ışıkta durma kuralını, alkollü araç kullanmama, içinde bulundukları toplumun genel geçer kurallarını reddetmeme kurallarını da reddedenler var.

İyi bir iletişim için konulmuş, doğru bir kuralı "zorlama" olarak değerlendirmenizi kabul etmiyor, size iade ediyorum.

Kuralı biz koymadık, zorlama olarak bakmayarak ve zorlanmayarak uyuyoruz.

Kendi kendinize reddetmenize hiç bir şey demem, ancak foruma yazarken reddedişinize göre değil de, kurala göre yazmanızı rica ediyoruz sadece.


gece
kurallar reddetmek için değil uyulmak içindir diyen forum kişisi.

malina
28-10-2010, 22:59
TDK metnine bir daha baktım. Noktalama işaretlerinden sonra boşluk bırakılır kuralını göremedim. Bilgisayarda böyle yazım daha güzel görünüyor. Bunu kabul ederim. Ama Türkçe dilbilgisine aykırıdır diye kural konulmasına karşıyım. Böyle bir zorlamayı reddederim.

Sağlam bir özür nasıl yazılır, hep birlikte merakla bekliyoruz :)

tabus
29-10-2010, 23:33
Sağlam bir özür nasıl yazılır, hep birlikte merakla bekliyoruz :)

Doğrusu 'sağlam' olması için ne gerekiyor bilmiyorum ama özürse katmerlisi.. Uzun cevabı 'gece' ye saklıyorum.

tabus
30-10-2010, 00:03
Sağlam bir özür nasıl yazılır, hep birlikte merakla bekliyoruz :)

Bilgisayarı az bilince..
Sn Gece'ye uzun bir özür metni yazdım fakat ne 'alıntıla' ne de 'hızlı cevap' yoluyla göndermek mümkün olmadı..
Belki daha sonra tekrar..
Bir de bu kısımda deneyim dedim bakalım ne olacak?

Sayın Gece:
Yanlış bildiğim kuralın doğrusu için gösterdiğiniz hassasiyet için teşekkür ederim. Galat-ı meşhurda gidip kuralı reddedenlerden değilim. Tamamen yanlış biliyormuşum.Özürümü kabul edin lütfen.
Mazeret için değil ama, 1965 yılında ticaret lisesini bitirirken daktilografi becerisiyle bitirdim. Bu bilgi yazım kurallarında bilgisiz olamayacağımı göstermeli. Sanıyorum bilgisayar teknolojisinin veya 1980 den sonraki dilbilgisi kuralları değişikliklerinin bir sonucu. Malum bu dönem sonrası çocukları, gece yağan karı, koca karıyı, şirket karından ayırt edemez hale geldi.Bunları tartışmaya açamanın bir anlamı olmadığından bence konu kapanmıştır.
Ben kurallara değil keyfince kural konulmasına karşıyım.Tekraren özürlerimi bildiririm.

malina
25-04-2011, 18:29
Ne zamandır yazacağım... :)

Noktalama işaretlerinden sonra boşluk bırakılır ama biri hariç: Kesme işareti

Yazılarına özen gösteren arkadaşlara bu küçük uyarıyı da yapayım dedim...

sakagun
25-04-2011, 18:54
Tek tırnak ve çift tırnaktan sonra gelen ekler de bitişik yazılır.
Yahya Kemal'in "Aziz İstanbul"unu okudunuz mu? (TDK'den alıntıdır)

selis
26-04-2011, 16:29
Başlığı görünce içeriğini okumadan hemen anketi oyladım. Yazım kurallarına uyduğumu düşünüyordum fakat bu kuralı yanlış biliyormuşum. Noktadan sonra boşluk olduğunu şimdi öğrendim.
Tabii, forumda ne yazdığı okunmayan onca kişi varken benim farkındalığımı kim takar o da ayrı bir konu... :p

malina
26-04-2011, 17:54
Tabii, forumda ne yazdığı okunmayan onca kişi varken benim farkındalığımı kim takar o da ayrı bir konu... :p


Biz :)

tener
12-05-2011, 15:55
İlginç ve bilgilendiren bir sohbet olmuş. Bilgilendim. Hepinize teşekkürler.

rapper256
15-11-2011, 11:51
Saçma bir kural. Bize Türkçe öğretilirken böyle bir kural öğretilmedi. Nokta, virgül vb. noktalama işaretinden sonra bir harflik boşluk bırakılmaz, bitişik yazılır. Mesela "Ahmet,okula Ayşe ile beraber gitti.Okulda kar vardı." Aynen bu şekilde yazılır. Biz böyle öğrendik. Ama internet kuralı sandığım bu şey, demek ki geçerli bir kuralmış. Ben bu kurala uyuyorum ama bana göre saçma bir kural.

rapper256
15-11-2011, 11:58
Malina ve Titan, sizin benim gözlerime kastınız mı var? Birilerine yaptıkları yanlışlıkları göstermek adına gözlerime yazık ediyorsunuz. :)

Aslında noktadan, virgülden, soru işaretinden ve bilumum noktalama işaretlerinden sonra boşluk bırakmamak bilgisayar kullanmaya başlayınca ortaya çıktı. Elde yazarken hepimiz boşluk bırakırdık.

PC çıktı imla kuralları bozuldu.

Bu mücadeleyi yıllardır veren biri olarak agaclar.net'te Türkçe'mize duyulan hassasiyet beni çok mutlu ediyor.

Yok öyle bir şey. Ben defterde yazarken nokta ve virgülden sonra boşluk bırakmazdım. Bilgisayar kullanımından böyle alıştım, defterde yazarken de boşluk bırakıyorum artık.

rapper256
15-11-2011, 12:01
anilozer112, çok teşekkür ederim :)

Noktadan boşluk bırakmayanların sorularına cevap verirken, bu sayfanın adresini cevabınızın altına yapıştırın. Tabii abartıya kaçmadan. Bir şeyi düzeltmeye çalışırken mesaj kirliliği de yaratmayalım.

Arkadaşların bir kısmı bilmiyor olabilir. Boşluk bırakmamanın okuma güçlüğü yarattığını bilirlerse (paragraf yapmamak da aynı güçlüğü yaratıyor) anlaşılır olmak için bu alışkanlıklarından vazgeçerler.

Böyle ne söylediği anlaşılmayan kişilere her zaman sormak istemişimdir "sen ne diyorsun arkadaş" diye. Noktadan sonra boşluk bırakmayanların sorularına cevap verirken, neden bu sayfanın adresini cevabımızın altına yapıştırıyoruz? Bu ne gibi bir şeye yol açacaktır veya fayda sağlayacaktır? Bir de tabii abartıya kaçmadan demişsin. Abartıya kaçılacak olan nedir? Adresin birden fazla kez yazılacak olması mı? Arkadaşlar yapmayın, Türkçe sadece noktalama işaretleri ve imlâdan ibaret değildir. Aynı şekilde söylediğiniz şeylerin bir mantığının olması gerekir.

rapper256
15-11-2011, 12:06
Elbette her noktalama işaretinden sonra boşluk bırakılır. PC nin icadından önce de olan bir güzellik ve gereklilik. Okumayı da kolaylaştırır.

Noktalama işaretlerine ve kurallarına uymayanların, ayrıca "dahi" anlamında kullanılan "de" ve "da" ları ayrı yazmayanların mesajları da boş olsun.

İnternette bilinen en büyük yanlışlardan birisi "de" ve "da" bağlacının "dahi anlamındaki de" olarak tanımlanmasıdır. Siz bu tanımlamayı yapmamışsınız. Size bir tepkim yok. Ancak görmüşken belirteyim dedim. "Dahi anlamındaki de" diye bir tanım yoktur. Bu sadece bağlacı tanımlarken kullanılan bir ifadedir. "Dahi anlamındaki de" dediğiniz ekin adı de/da bağlacıdır.

rapper256
15-11-2011, 12:18
Sadece siz olsanız bu işle uğraşmaya değmezdi.

web dünyasında bir pixellik gereksiz ziyana ne gerek var sizce? demişsiniz.
Göstereyim:

8307

Üstteki, noktalama işaretlerinden sonra boşluk bırakılmamış hali.
Yazıda bir alt satıra inerken, boşluklar esas alınıyor. Boşluk olmadığı zaman, o kelime grubu tek kelime olarak algılanıyor.

7. satırdaki başlamasından kelimesinin yanı bu nedenle boş. Bu boşluk insanda paragraf etkisi uyandırıyor. Paragraf varsa konunun başka ayrıntılarından bahsedilmeye başlamıştır diye düşünme eğilimindeyiz. Oysa konu değişmedi...

Sonuçta bu tür farkına bile varmadığımızı sandığımız ayrıntılar, okuduğumuzu anlamamızı güçleştirir. Noktalama işaretlerinden sonra boşluk bırakmak bunlardan biri...

Burada ağaçlar, bitkiler ve benzer konularda kolay okunabilir bir bilgi arşivi oluşturmaya çalışıyoruz. Yoksa bana ne, siz kendi yazışmalarınızda noktadan sonra boşluk bırakmışsınız, bırakmamışsınız.

Yapmayın dostlar. usturmaca isimli arkadaş doğru bir noktaya değinmiş. Yeni bir cümleye başlanıldığı, noktalama işaretinden sonra gelen harfin büyük olarak yazılmasından anlaşılır.

7. satırdaki başlamasından kelimesinden sonra bir boşluk bırakılmamış olsa bile cümle doğru olarak anlaşılacaktır. Yani başlamasından kelimesinden sonra boşluk bırakılmamış olsa bile anlaşılacak olan şey "başlamasından anlaşılır" olacaktır. Paragraf olmasa bile, yazının gidişatından, konunun başka ayrıntılardan bahsedilip bahsedilmediği anlaşılacaktır. İnsan aklı bu yüzden var, algılamak için...

rapper256
15-11-2011, 12:26
Sevgili abk,
Yazım kurallarına gösterdiğiniz özen için sizi kutlarım. Bu konuda iyiniyetli ve istekli olduğunuzu gördüğüm için şu uyarıma sanırım gücenmeyeceksiniz:

Efendim, noktalama işaretlerinin harflerden farkı yoktur. Bir kelimenin ortasında boşluk bırakamazsanız noktalama işaretlerinden önce de aynı şekilde boşluk bırakamazsınız. Boşluk, ancak noktalama işaretlerinden sonra bırakılmalıdır. Sizden bir cümle ile örnek vereyim:

Yanlış:
Noktalama işaretlerinden sonra boşluk bırakmazdım . Boşluk bırakmam gerektiğini de bilmiyordum .

Doğrusu:
Noktalama işaretlerinden sonra boşluk bırakmazdım. Boşluk bırakmam gerektiğini de bilmiyordum.

Siz hem önce hem sonra boşluk bırakmışsınız.
Kafanızı karıştırmadım değil mi?

Burada da olan bir mantıksal hataya değinmek istiyorum. Demişsiniz ki "Bu konuda iyiniyetli ve istekli olduğunuzu gördüğüm için şu uyarıma sanırım gücenmeyeceksiniz" Türkçe, üzerinde mantık kurularak, sorular sorularak anlaşılacak bir dildir. Bu cümlede akıllara şöyle bir soru geliyor, hitap ettiğiniz kişi, siz bu kişinin bu konuda iyi niyetli ve istekli olduğunuzu gördüğünüz için mi şu uyarınıza gücenmeyecek? Tabii ki hayır. Doğrusu şu şekilde olmalı: Bu konuda iyi niyetli ve istekli olduğunuzu gördüğüm için yapacağım şu uyarıma gücenmeyin. En mantıklısı ve sadesi budur.

Fatih Şengül
15-03-2012, 10:56
Bu tür tartışmaları sevmiyorum.(boşluk)O yüzden yalnızca izlemekle yetiniyorum.(boşluk)Ayrıca hiç duymadığım,(boşluk)gördüysem bile dikkatimden kaçan bir kural.(boşluk)Bu saatten sonra alışması da zor olan bir kural.(boşluk)Ama kendimi eğitiyorum :) saygılar sevgiler...

malina
15-03-2012, 11:55
Bu tür tartışmaları sevmiyorum.(boşluk)O yüzden yalnızca izlemekle yetiniyorum.(boşluk)Ayrıca hiç duymadığım,(boşluk)gördüysem bile dikkatimden kaçan bir kural.(boşluk)Bu saatten sonra alışması da zor olan bir kural.(boşluk)Ama kendimi eğitiyorum :) saygılar sevgiler...

İnsanın kendisiyle dalga geçebilmesi ne güzel :)
Öğrendiğinize ve istekli olduğunuza göre, noktalama işaretlerinden sonra, başparmağınızın klavyenin boşluk tuşuna gitmesi kaçınılmaz olacak. Bu tek hareket, parantezler dahil 8 hareketle boşluk yazmaktan daha kolay :)

sinasi6
15-03-2012, 12:11
Böyle bir konuya değinilmesini kutlarım. Bu konuda (noktalamdan sonra boşluk konusunda) o kadar çok yanlış yapılıyor ki... Özellikle öğrencilerin ödevlerinde buna çokça rastlıyoruz. Üniversite öğrencilerinin bu hataları sıkça yapması gerçekten yukarıda tartışıldığı gibi klavye nedeni ile mi yoksa bilmediklerinden mi... Daha önce bir kaç kez sorduğumda aldığım cevaplar genelde "Böyle biliyoruz" şeklinde oluyordu. Yani sorun klavyeden çok sanki bilmemekten kaynaklanıyor gibi.

Saygılar.

Fatih Şengül
15-03-2012, 12:35
İnsanın kendisiyle dalga geçebilmesi ne güzel :)
Öğrendiğinize ve istekli olduğunuza göre, noktalama işaretlerinden sonra, başparmağınızın klavyenin boşluk tuşuna gitmesi kaçınılmaz olacak. Bu tek hareket, parantezler dahil 8 hareketle boşluk yazmaktan daha kolay :)

Bir şeyi öğrenmenin en temel yolu onu zor ve ilkel yöntemle hafızaya kazımaktır :) ilk aşama iyi gidiyor kendi adıma. Bu paylaşımı inceledikten sonra burdaki yazılarımı düzenledim, özellikle beş yıldır bloglarda yazı yazan benim için çok önemli bir kural(mış). Sanırım alışmaya başlıyorum...

tener
18-03-2012, 19:58
Bana göre; belli bir saygı çerçevesinde , tartışmak doğruları bulmakta en önemli yardımcıdır.

cosmos
04-05-2012, 21:10
Ben de bimiyordum.

tabus
25-12-2012, 11:36
Ben de bimiyordum.

Ben de bilmiyordum..Korkarım ki bu 12 eylül sonrası imla değişiklikleriyle başlayan bozuşmanın bir ürünüdür. Ben daktilografide böyle bir boşluk olduğunu hatırlamıyorum.
Ben kendimi dinozor sayarsam cyber world ise yeni bir çağ olmalı derim..
Pahalı da olsa ben de öğrendim.

malina
25-12-2012, 17:42
Korkarım ki bu 12 eylül sonrası imla değişiklikleriyle başlayan bozuşmanın bir ürünüdür.

Nokta ve virgülden sonra boşluk bırakmak için mi bunu söylüyorsunuz?

Ben kendimi bildim bileli bırakırım. Elle yazarken de, daktiloda da...
Artık bilgisayarda da...

loveforlife
25-12-2012, 20:20
Üniversite yıllarımızda, on parmak daktilo dersinde önemle üzerinde durulan konulardan biriydi nokta ve virgülden sonra boşluk bırakılması gerekliliği. Üstelik gerçekten de yazılanları daha okunabilir kılıyor bu uygulama. Bence sadece bir tuşa basmayı bu kadar külfet görüp, bu konuda tartışmalara girmektense; bunu uygulamak çok daha akılcı bir çözüm olacaktır...

Saygılarımla...

Cumhur Tonba
25-12-2012, 21:33
Bir ara ben de boşluk bırakmazdım. Uyarıldım. Ve eskiden yazdığım yazılara bakınca, inanın okumakta çok çok zorlandım. Yazı yazarken ne zaman nokta koysam arkadaşlar gelir gözümü önüne. Ve her noktada onları hatırlarım. Ve ulaşabildiğim her mesajımı düzelttim.

Bir boşluk bırakmak o kadar mı zor acaba?

memet
25-12-2012, 21:50
Okulda, felsefe tarihi dersinden bir arkadaş sıfır almış. "En az doksan bekliyordum gel bir konuşalım hocayla" dedi.

"İlkokula geri git", dedi hoca. İlk cümleyi okumuş sıfır vermiş. "Sen daha yazmayı bilmiyorsun felsefe neyine", dedi.
İlk cümleye küçük harfle başlamış ikinci cümle de öyle de, araya boşluk koymamış, sıfırı almış.

Ana gibi
26-12-2012, 01:44
Tahminimce her birimiz, gazete, kitap okuyoruz. Nasıl yazılmış olduğunu da görüyorsak, aynısını uygulamamız gerekmezmi?

Bir çok imla kurallarını hatırlayamasam da, hatırladıklarımı uydulamaya çalışıyorum, affola.

Halil Balaban
26-12-2012, 02:15
Noktadan sonra boşluk bırakılır. İlk mesajda Sayın Malina'nın, işaretleri sayarak yaptığı anlatım; doğru anlatımdır. Türkçe'nin de, diğer diler gibi, yazım kuralları vardır. Herkes keyfine göre yazı yazamaz. Bizim, en çok kullandığımız noktalama işaretleri, nokta ve virgüldür. En azından bunların doğru kullanılması gerekir. Nokta ve diğer noktalı işaretler (?, !, ..., : Gibi) ile biten cümlelerden sonraki kelimeler mutlaka büyük harfle başlar. Bilgisayarda nasıldır bilmiyorum? Ancak kullandığım telefonda nokta ve noktalı işaretlerden sonra boşluk bırakılınca yazı kendiliğinden büyük harfle başlıyor. Yanlız bu kurala cıhazım ( : ) işaretinden sonra uymuyor. Sanırım İngilizce'de ( : ) yok ki cıhaza bu kural yüklenmemiş.
Saygılarımla. İyi geceler.
Halil Balaban

resul22
26-12-2012, 10:31
Sayın Halil Balaban'ın da dediği gibi bilgisayarda da aynısı olmaktadır. Worldde yazı yazanlar bilir. Noktalama işaretlerinden sonra boşluk bırakılmazsa yazım yanlışı olarak altı kırmızı çizili olarak gösteriyor. Artık aynı şekilde internet tarayıcıları da yazım yanlışlarına karşı uyarı veriyor ve noktalama işaretlerinden sonra boşluk bırakılmazsa, -da, -de gibi bağlaçların bitişik yazıldığında kelimenin altı kırmızı çizgili olarak bizi uyarıyor.

Cumhur Tonba
26-12-2012, 18:18
Nokta ve diğer noktalı işaretler (?, !, ..., : Gibi) ile biten cümlelerden sonraki kelimeler mutlaka büyük harfle başlar.
Halil Balaban

Halil Bey, yukarıdaki cümleniz de bir hata olmasın?
Not: Noktalı virgülden ve virgülden sonra gelen sözcükler – özel isim değil iseler- küçük harfle başlar. Yok sa biz mi yanılıyoruz?
Saygılarımla.

Halil Bey, siz virgülü diğer noktalama işaretlerini ayırmak için kullanmışsınız. Hata bende. Biraz daha dikkatli olmalıyım anlaşılan.

malina
26-12-2012, 20:09
İşaretlerin arasına virgül koymuş ama ondan söz etmiyor elbette :)
Noktalı virgül de göremedim.

Ben fakir
26-12-2012, 20:50
Ben farklı bir anlatım denemek istiyorum.

İki kelimenin arasına boşluk bırakıyoruz; koyduğumuz noktalama işareti bir önceki kelimenin devamı gibi değerlendirilirse, neden boşluk verilmesin?

Cumhur Tonba
26-12-2012, 22:56
İşaretlerin arasına virgül koymuş ama ondan söz etmiyor elbette :)
Noktalı virgül de göremedim.

Evet, orada virgülü üç noktayı ve diğer işaretleri ayırmak için kullanmış. Hata bende. Teşekkürler malina

peyyide
26-12-2012, 23:06
Ben de bunu otomatik yapanlardanım. Çok acelem olmadıktan sonra dikkat ediyorum. Bunun bir kural olduğunu bilmiyordum. Özellikle tezimi yazarken boşluk bırakarak yazmam gerektiğini anlamıştım :)

Halil Balaban
26-12-2012, 23:49
Evet virgülü, noktalama işaretlerini ayırmak için kullandım. Noktadan sonra büyük harf kullanmamız gerektiğini söylüyoruz. Ancak büyük harf noktayla biten tüm işaretlerden sonra kullanılır. Bunu kimse bahsetmedi diye yazdım. Birden fazla işaretten meydana gelen komplike işaretlerde (:, !, ?, ... Gibi) alttaki veya sondaki işaret nokta olduğu için; işaret nokta gibi değerlendirilir. Onun için de takip eden cümle büyük harfle başlar. Virgül ve noktalı virgülden sonra ise küçük harf kullanılır. Burada zaten bir itilaf veya yanlış yapılan bir şey olmadığı için onlardan hiç bahsetmedim. Noktadan sonra küçük harf kullanılan bazı kısaltmalar vardır ki (v.s., v.b. Gibi) onlar istisna kabul edilir. Küçük harfle yazılır.
Sevgiyle kalın. İyi geceler.

Ali YILDIRIM
17-03-2013, 13:38
Merhabalar,

Güzel bir konu olmuş verilen bilgilere bakarak forum ahalisinin kültürel seviyesi ve iletişim şekilleri hakkında epey bilgi edinmemi sağladı. Yeni üye olduğum için öncelikle forum ahalisinin iletişimi anlamaya çalışıyorum. Türkçe yazım kurallarına dikkat edilmesi beni ayrıca memnun etti. Hassasiyetinizden ötürü ayrı ayrı teşekkür etmek istedim.

Bir forumun kalitesi o forumdaki iletişim ve iletişim dilinin nasıl kullanıldığı ile anlaşılır. Bu nedenle hem noktalama işaretlerinin kullanımına hem de yazım kurallarına dikkat edilmesi gerekir.

Selamlar.

ReaL
24-03-2013, 20:32
İlkokul 1. sınıfta öğretilen basit bir kural.

ozleem
30-08-2013, 12:34
bir ara bir den fazla kişide virgülden önce boşluk bırakıldığını görünce acaba ben mi yanlış yapıyorum demişliğim vardır. Genelde bilgisayarcılar böyle yapar, yazılımda kod yazarken genelde virgülden önce boşluk bırakılır çünkü. Ama neyse ki şimdi yeniden emin oldum virgülden sonra bırakıldığına :)

Güler
30-08-2013, 19:23
Sayın ozleem, mesajınızı okuyunca hemen profil bilgilerinize baktım. Meslek hanesinde bilgisayarı okuyunca "hıhh, benim de zayıf olduğum konu" diye geçirdim içimden.

Evet, bizlere daha ilkokulda noktadan ve virgülden sonra bir boşluk bırakılacağı öğretilmişti. Noktadan sonra nasıl ki büyük hafle yazmaya başlıyorsak, yazı yazmaya başlarken de büyük hafle başlamamız gerekiyor.
Yani, sizin de Bir ara birden fazla kişide...... diye devam etmeniz gerekirdi. ;)

s.serdar
01-09-2013, 00:03
Saçma bir kural. Bize Türkçe öğretilirken böyle bir kural öğretilmedi. Nokta, virgül vb. noktalama işaretinden sonra bir harflik boşluk bırakılmaz, bitişik yazılır. Biz böyle öğrendik. Ben bu kurala uyuyorum ama bana göre saçma bir kural.

Sanki şaka gibi.

Coyan
04-09-2013, 14:20
Nokta veya virgülden sonra boşluk bırakılmaması, estetik olarak da güzel durmaz. :dilli:

arifusa
28-10-2013, 11:23
tüm noktalama işaretlerinden son boşluk bırakılması kuraldır. Buna kesme / işareti de dahildir. Ancak satır sonlarına gelmesi halinde bütünlüğün bozulmaması açısından aralık verilmeyebilir. Parantez işaretleri de bu kurala istisna teşkil eder. Ancak öncesinde (aç parantez) ve sonrasında (kapa parantez) mutlaka ara verilmelidir.

Cumhur Tonba
02-11-2013, 20:08
Noktalama işaret, boşluk.Noktalama işareti boşluk. Yücel Bey'in kulağı çınlasın. Her yazı yazışımda aklıma gelir.

pembefil
16-07-2014, 10:46
Merhabalar,
Ben yeni üye sayılırım. Daha önce hiç yazmaya cesaret edemedim. Nedendir bilmem. Galiba hata yapmaktan kortum. Umarım sorunsuz devam edebilirim.

Sevgi Durul
16-07-2014, 10:52
Merhabalar,
Ben yeni üye sayılırım. Daha önce hiç yazmaya cesaret edemedim. Nedendir bilmem. Galiba hata yapmaktan kortum. Umarım sorunsuz devam edebilirim.

Gayet de hatasız yazmışsınız. Hem hata yapsanız da düzelt butonunu kullanarak hatanızı düzeltebilirsiniz.:)

Burada (http://www.agaclar.net/forum/uyeler-tanisiyor-tartisiyor-toplaniyor/2595.htm) kendinizi tanıtarak başlayabilirsiniz.:)

Cumhur Tonba
16-07-2014, 20:13
Sayın pembefil.
Hata yapmaktan korkmamalıyız. Önemli olan yapılan hataları düzeltmek.
Bazı bölümlerde düzelt tuşu yok. Çoğunda var.
Mesela mesajınızda korktum kelimesi kortum olarak yazılmış. Yazının gelişinden anlaşılıyor. Biz buna hata bile diyemeyiz.
Dilerim mesajlarınız çoğalır.
Saygılarımla

realramtha
18-07-2014, 09:52
Güzel bi tespit olmuş ve evet boşluk konulur :D

pembefil
22-08-2014, 12:31
Sayın S Durul ve Cumhur Tonba cesaret ve teşfik edici sözlerinize çok teşekkür ederim. Daha fazla mesaj yazmaya çalışacağım.
Sevgi ve saygılarımla.

malina
22-07-2015, 21:06
Noktadan sonra boşluk bırakılır konusuna iyi bir örnek :)

Burhan Kuzu’ya porno şoku! (http://www.sozcu.com.tr/2015/gunun-icinden/burhan-kuzuya-porno-soku-889887/)