PDA

View Full Version : Yer bademi 'chufa' (Cyperus esculentus L.)




Selahattin Yılmaz
11-03-2007, 23:44
MAYA
Yerbademi: Marifetli Yumru

Yenebilir yumruları için yetiştirilen otsu bir bitki yerbademi. Çerez olarak tüketilebildiği gibi, çorba ve türlülere eklenebiliyor, un haline getirilip kek, kurabiye ve ekmeklerde kullanılabiliyor, yağı çıkartılabiliyor. Hayatını bu maharetli bitkiye adayan Ziraat Mühendisi Ahmet Nedim Nazlıcan ondan faydalanamadığımızı düşünüyor.
Bir adam tanıdım yıllar önce. Bir işe tutkuyla bağlanmanın, hayatını bir tek tohuma adamanın mümkün olduğunu gösterdi bana. Aslında o yaşamının iki tutkusunu birlikte büyütmeye karar vermiş, kalbinin yarısını soyayla, öteki yarısını ise yerbademiyle doldurmuştu. Yerbademi ne diyeceksiniz, anlatayım. Ahmet Nedim Nazlıcan, Adana'daki Çukurova Tarımsal Araştırma Enstitüsü'nde görevli bir yüksek ziraat mühendisi. Yirmi beş yıldır soya fasulyesi ve yerbademinin en iyi türlerini geliştirmeye, onları Türk tarımına kazandırmaya çabalıyor. Ankara Ziraat Fakültesi'ndeki son yılında bir derste hocası Prof. Dr. Kamil İlisulu öğrencilerini yeni bir bitkiyle tanıştırır. Adının 'chufa' (Cyperus esculentus L.) olduğunu söyler ve bitkinin tropik bölgelerde yetiştiğini, yerfıstığına benzer şekilde yeraltı yumrularına sahip olduğunu, bu yumruların çerez olarak tüketildiğini anlatır. ?ekli ve tadının benzerliği nedeniyle yıllar sonra ona yerbademi adını veren Nazlıcan, meslek hayatını diğer aşkı soyayla birlikte bu bitkiye adayacak, nice meslektaşını, araştırmacıyı bu leziz, besleyici yumruyla tanıştıracaktır. Yemek tarihçisi Charles Perry'nin ortaçağda Araplara ait birkaç tarifte yer aldığını aktardığı yerbademi (Arapçada su'd), binlerce yıl önce buğday ve arpayla birlikte Mısır'da ilk tarımı yapılan bitkilerden. Beşeri bilimler profesörü Phyllis Pray Bober ise tarihte Yukarı Nil bölgesinin simgesi olan, firavun mezarlarında ve kimi duvar resimlerinde rastlanan yerbademi (fındıkotu ya da çayır fındığı olarak da isimlendirilir) için 'Belki de İspanyolların bugün hâlâ yaptığına benzer biçimde bu ‘fındıkları' rendeleyip ferahlatıcı bir içecek yapıyorlardı. Dahası, Macaristan'daki gibi, çekirdekleri kaynatılarak kahve gibi bir içecek yapmakta kullanıldığını bilmemekle neler yitirdiklerini Mısırlılar bilemezlerdi' diyor. Yerbademi yüzde 20-27 yağ, yüzde 25-30 nişasta ve yüzde 15-20 sakkaroz şekeri içeriyor. Tazeyken özel bir lezzeti olmayan yumruların kurudukça şeker oranı artıyor, kestaneyle badem arası bir lezzete kavuşuyor. Fosfor, potasyum, kalsiyum gibi minerallerle E ve C vitaminleri içeriyor. Nedim Nazlıcan yerbademini tarıma kazandırmak için neden bu kadar çırpındığını, 'Şekerpancarının alternatifi olarak görmek istemesem de; pancar ekim alanlarının dışında kalan, güney bölgelerimizin sahil kuşağında, sulanan alanlar için dekara bir tonu bulabilen verimiyle pekala uygun bir ürün olabilirdi' sözleriyle anlatıyor. Bir avuç yumruyla başladığı bu çetin yolculukta seleksiyon yöntemiyle en iyi türü yetiştirmeye çalışan Nazlıcan, hasat zorluğunu ise yerfıstığı hasat makinesi üzerinde yapılan değişikliklerle çözmüş.

8079

İngilizce kaynaklarda 'chufa' dışında 'ground almond, ground chestnut veya tigernut' olarak da anılan yerbademi, yenebilir yumruları için yetiştirilen tek yıllık otsu bir bitki. Güney Illinois Üniversitesi'nden Deatra J. Sams'a göre, Akdeniz ülkelerinde yiyecek, ilaç ve parfümeri endüstrisinde kullanılan yerbademinin yumruları yenmeden önce çoğunlukla kavruluyor ve özellikle emziren anneler tarafından düzenli olarak tüketiliyor. Kurutulmuş yumruları kahve ve çikolata yapımında kullanılırken yağı koku vermek üzere sabun yapımında, topraküstü kısımları ise hayvan yemi olarak işlev kazanıyor. İspanya'da dondurma ve bisküvilere aroma vermek için kullanılıyor. Çekilerek un haline getirildikten sonra su ve şekerle hazırlanan ve özellikle sıcak yaz ayları boyunca sevilerek içilen 'horchata de chufas'ın da ana malzemesi.
Mart ayından mayısa kadar ekilen yerbademi yumruları beş ila altı ayda yenecek hale geliyor. Yağ asitleri açısından zenginliği onu, mutfaklarda kullandığımız yağlara alternatif kılıyor. Çerez olarak tüketilebilmesinin dışında (yarım saat sıcak suda bekletebileceğiniz gibi az tuzlu suda haşladıktan sonra kurulayıp kızgın yağda kızartabilirsiniz) çorba ve türlülere eklenebiliyor, un haline getirilip kek, kurabiye ve ekmeklerde kullanılabiliyor.

8080

Yıllar içinde bir yandan bitkiyi ıslah edip bir yandan tanıtmaya çalışan Ahmet Bey, Türkiye'de çay üretimini yaygınlaştıran meslektaşı Zihni Derin'i anarak 'Ben de yepyeni bir ürünü tarımımıza kazandırmayı başarabilecek miyim' sorusunu soruyor. Enstitüye gelen yabancı uzmanlardan 'şimdilerde üretimi yok denecek kadar az' yanıtını aldığında daha sıkı sarılıyor. Deneme artığı olan yumrular satılıp ek talep geldiğinde, konuya ilgi gösteren meslektaşlarıyla karşılaştığında, hele de tescil alıp tarıma kazandırma çabasında son aşamaya geldiği bugünlerde ondan mutlusu yok. Çocuğunun en iyi üniversiteye girmesini sağlamış bir baba gibi 'Belki gelecek yıl ülkemizin ilk yerbademi çeşidini piyasaya sürmüş olacağız. Çukurova çiftçisi için iyi bir alternatif ortaya koymuş olabilmeyi ümit ediyorum' diyor. Her baba gibi o da çocuğunu bu aşamadan sonra yalnız bırakmaya gönüllü değil. Ona en iyi geleceği sağlamak için çalışmaya devam edecek.Yerbademinin en büyük üreticisi ve tüketicisi İspanyollar, bitkinin kan dolaşımını hızlandırıcı ve kalp hastalıklarıyla kansere karşı koruyucu olduğunu (yüksek lif içermesi nedeniyle kolon kanserine karşı koruyucu özelliği belirtiliyor) ilgilenen herkese büyük bir istekle anlatıyorlar. Ahmet Bey'le irtibat kuran bir İspanyol firması yetiştirdikleri ürünün tamamını almaya talip olmuş ve kilo başına bir avro fiyat önermiş. Mısır ve buğdayın dekar başına getirisi ton başına 300-400 YTL iken yerbademinin 1500-2 bin YTL kazandırabilmesi bölgedeki çiftçileri oldukça heyecanlandırmış. Ahmet Nedim Nazlıcan, 'Dilerim ülke tarımına bir katkı sunmak adına sürdürdüğüm çabanın sonuçlarını, çiftçi ve tüketicilerin yerbademi hakkında beğenileriyle süslenmiş olarak görmek de bana nasip olur' diyor

Kaynak (http://www.kesfetmekicinbak.com/doga/03712/)




habibe
18-03-2007, 16:40
İlginç. Belki uzunca bir süre sonra,belki de gelecek yıla bizler de ekebiliriz.

denizakvaryumu
28-04-2009, 10:33
Cyperus esculentus:

Topalak ya da çoban sarmısağı olarak bilinir. Çanakkale, Balıkesir, Gümüşhane, Tokat, Isparta yörelerinde yetişir.

Topalaklı cacık
Malzeme: 1 kg salatalık, 400 gr topalak kökü, 1 kg yoğurt, 4 tatlı kaşığı nane, 2 litre su, tuz.
Hazırlanışı: Soyulan salatalıklar küçük küçük doğranır. Yoğurt, tuz, nane, ilave edilir. Temizlenerek dövülen topalak kökü ve su katılır.

Topalak çayı
Malzeme: 1 litre su, 1 çorba kaşığı kurutulmuş bitki yumrusu, limon ve şeker.
Hazırlanışı: Yıkandıktan sonra gölgede kurutulan yumru dövülür. İyice kaynatılmış suya, 1 çorba kaşığı ilave edilir. 5 - 10 dakika bekletildikten sonra şeker ve limon ilavesiyle içilir.
Daucus carota: Yabani havuç, kenniç, kürdan otu olarak bilinir. Kastamonu, Çorum, Aydın, Antalya ve Mardin yörelerinde yetişir

http://www.milliyet.com.tr/2001/08/10/yasam/ayas.html

Selahattin Yılmaz
23-11-2009, 09:06
Bu yıl yer bademini bir arkadaşım üretti. Hasadı yeni yapıldığı için ne kadar badem çıkacağını kestiremiyoruz. Az bir miktar kendi üretimimde var ama eğer maliyetini kurtaracak şekilde bir organizasyon yapabilirsek buradan dağıtma şansına sahip olabiliriz.

Lonicera
03-03-2016, 13:24
Sn uss' un paylaşmış olduğu yer bademlerini şişsin diye dün su içine koymuştum. Bugün toprakla buluşturmadan önce bir tanesinin tadına baktım. Oldukça güzel bir tadı var. Ne badem ne ceviz. Ama ikisini de andırıyor. Lakin oldukça sert olduğunu söyleyebilirim. Tüketim şekilleri konusunda nette de fazla bilgi yok. Yetiştiren arkadaşlar tüketim şekillerini burada da paylaşırsa iyi olur. Üretimi şimdilik çok sınırlıymış ama bu lezzetin tutacağına eminim.

h_dogan
03-03-2016, 15:47
Tohumlardan ben de aldım. Biz de göreceğiz bakalım tohumlar nasıl olacak? Tahminimce yeni toplandığında tüketilmesi daha uygun, o zaman daha kolay çiğnenecektir.

kasap.94
03-03-2016, 18:00
Sayın doğan: tohumlarını bulma imkanımız varmı.

h_dogan
04-03-2016, 07:10
Sn. kasap.94 ben de takas etkinliğinden bir miktar tohum aldım. Elimde fazla tohum yok ben de meraktan talep etmiştim. Kısmet olur çoğaltırsak seneye dağıtacağız. ;)

kasap.94
04-03-2016, 10:08
Teşekkür ederim, bekliyeceğim.

Lonicera
02-04-2016, 13:21
Sn uss' un paylaşmış olduğu yer bademlerinden( yaklaşık 20 adet) sadece 4 tanesi çimlendi. Saksıdaki bir canlı bademleri çıtır çıtır yedi büyük olasılık:)) İnşallah bunlar sağ salim büyür ve ürün verir.

Dutlubahçe
16-04-2016, 16:19
Ben de 1 ay kadar önce 10 tanesini balkonda büyükçe bir saksıya ekmiştim. Henüz hiç bir çimlenme belirtisi yok. Havalar iyice ısınınca çimlenirler diyerek, ümidimi korumaya çalışıyorum.

Kalan yaklaşık 10 tane yer bademini de mayısta bir saksıya ekmeyi düşünüyorum.

Mücevher Çalısı
24-04-2016, 12:43
2 ay önce ekilmiş olan Yer Bademi'nin gelişim durumu,

607684

Geliştikçe saksısını büyütüyorum, şu an 2 lt'lik saksıda bulunuyor...

torkulu
27-04-2016, 10:58
sn uss den gelen yer bademlerinden sadece 3 tanesi çimlendi. 2 ay oldu boyları 15 cm civarı. Ancak yapraklarda sararmalar oldu sebebi nedir acaba? Toprağın nemli kalması gerektiğini okumuştum. yarım gün de güne alan bir yerde. Önerisi olan var mı acaba?

Lonicera
27-04-2016, 12:50
Bitkiniz dışarıda değil mi? Eğer içerideyse ve sık suluyorsanız yapraklarda sararma oluşabilir. Bendekiler hava tam ısınmadığı için ve sulama rejiminin düzensizliği nedeniyle sizinkine benzer yaprak sararması geçirdi. Hava ısındıktan sonra düzeldi. Sulama işi her bitki için olduğu gibi sanırım yer bademi için de önemli. Saksıda yetiştirilecekse bence drenajı çok iyi bir harç içinde yetiştirilmeli.

Ayrıca çok az ve düzensiz çimlenme de bu bitkinin özelliklerinden biri galiba.

Lonicera
29-04-2016, 13:00
Tek yumrudan çıkan 7 adet filiz saydım. Çok ilginç bir bitki bu. Gelişim çok hızlandı.

Mücevher Çalısı
29-04-2016, 13:16
Tek yumrudan çıkan 7 adet filiz saydım. Çok ilginç bir bitki bu. Gelişim çok hızlandı.

:rolleyes:Iscakları seviyormuş:p
O arasında toprak olanları da sayıyorsunuz değil mi? Onlar da aynı yumrudan çıkıyor...

Lonicera
29-04-2016, 13:49
Evet saydım. Dediğiniz gibi tam bir sıcak iklim bitkisi bu. İnşallah öldürmeyiz de çoğaltmak mümkün olur. Çiçekleniyor mu bu bitki acaba? Hani belki tohum felan:))))

Mücevher Çalısı
29-04-2016, 16:31
Google amcanın görsellerinde (https://www.google.com.tr/search?q=Cyperus+esculentus+L.&rlz=1C1VASC_enTR501TR514&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwj0v-zkhrTMAhWmQJoKHTmCC8YQ_AUIBygB&biw=1024&bih=513#imgrc=XNt1yM1Joe1EtM%3A) çiçeklendiğini görebiliyoruz...

Tohum verip de üretimde kullanışlı olup olmadığını deneyerek öğrenebileceğiz gibi. Daha önce yetiştirenler bilgi paylaşımında bulunur veya İngilizcesi iyi olanlar araştırmalarını yapıp paylaşırsa kısadan bilgi edinebiliriz:)

emiruner
30-05-2016, 19:18
Geçen sene üretmiştim, bu sene de ektim.

Çok narin değiller, biraz bekleyince çoğu çimleniyor. Sararmalara
filan takmayın, arsızlar, kolay kolay bişey olmuyor.

Sonbaharda hasat etmiştim, denilene göre günler kısaldıkça
yumru üretimi artıyor. Kumlu toprak olmadığı için el ile toplamak
bayağı zahmetli oldu.

Tazeyken, yani topraktan yeni çıktığında çok tatlı olmayabilir,
En azından 2-3 hafta beklemek gerekir, kurudukça şeker oranı artıyor.

Kurutulduktan sonra doğrudan tüketmek için çok sert, o yüzden
kuruduktan sonra tekrar tüketmeden önce 1-2 gün suda bekletildikten
sonra yenebilir kıvama geliyor, çerez gibi tüketilebilir, gayet lezzetli
oluyor. Suda bekletirken bir kaç kez suyu değiştirmek iyi olabilir,
yoksa hafif bir mayalanma durumu oluyor sanki.

Mücevher Çalısı
21-06-2016, 14:27
Ekim Tarihi: 20.02.2016 (http://www.agaclar.net/forum/1443317-post37.htm) olan 12 nolu mesajdaki tek yumrudan gelişen Yer Bademi'nin bugünkü durumu,

619292

Saksısı 9 lt...

Paylaşımda bulunarak bu bitkiyi edinmemi sağlayan Sayın uss'a tekrar teşekkürler;)

Lonicera
21-06-2016, 15:01
Maaşallah güzel gelişmiş. Bendekiler sanırım aşırı sıcaklar nedeniyle yapraklarda hafif sararmalarla beraber çiçeklenmeye niyetsiz şekilde yollarına devam ediyorlar. Sanırım Eylül ayı gibi saksıyı devirip durum tespiti yapabiliriz.

Ozlem A
16-08-2016, 21:46
Bu yaz İngiltere'de gittiğim bir çok organik ve sağlıklı ürün satan market ve dükkanda Tiger nut lie yapılmış pek çok ürüne rastladım. Bisküvi, kek ve öğütülmüş olarak son derece yaygın. Protein oranının yüksek oluşu özellikle vegan beslenenler için tercih sebebi oluyor. Fiyatlara dikkatinizi çekerim :D

Raflarda onlarca çeşit üründe görmek mümkün. Diğer yandan keçiboynuzu da aynı şekilde keşfedilmiş durumda..

Umarım kinoa gibi tarımı artar katma değeri yüksek bir ürün olacak gibi görünüyor.

TCM
17-08-2016, 07:45
Bahçemde 10 kök kadar var. Köşeyi döndüm desenize.

remus2
17-08-2016, 09:31
mesajları okuyunca dikkatimi çekti özellikle sıcak ortamda yetişebilmesi ( yıllardır domateslerin sıcaktan yaz ortasında ölmesi sinir bozucu) benim için bir alternatif olabilir.

Tohum ya da fidanı nasıl elde ederim? ya da gönderebilecek var mı? Teşekkürler.

Ozlem A
18-08-2016, 12:44
Sayın Remus2, bu yılın tohum paylaşımı sırasında takas edildiğini biliyorum, ama bu yıl için takas kapandı. Tohum arama bölümden istek yapabilirsiniz.

remus2
18-08-2016, 15:32
Sayın Remus2, bu yılın tohum paylaşımı sırasında takas edildiğini biliyorum, ama bu yıl için takas kapandı. Tohum arama bölümden istek yapabilirsiniz.

bilgilendirdiğiniz için teşekkür ederim =)

Birsen 33
06-09-2016, 17:47
Bizde bu bitkiye topalak derler. Şimdi yeni keşfedilince adı olmuş yer bademi :)
Hemen her yerde serada bahçede mevsimi gelince kendi çıkar. sebzelerin arasında sera içinde çıkanları yabani ot olarak yolar atarız. Fakat kökten yani rizomlarından filiz sürdüğü için otlu kısmının yolunması çare olmaz, kök toprakta kalır yine o hayatına devam eder.
Çocukluğumuzda karnımız ağrıdığında rahmetli annem hemen soyar yedirirdi ve geçerdi ağrımız. Onun dışında yemeklerde filan değerlendirmeyiz fakat bundan sonra kullanacağım :)

Mücevher Çalısı
06-09-2016, 19:44
Bizde bu bitkiye topalak derler. Şimdi yeni keşfedilince adı olmuş yer bademi :)
Hemen her yerde serada bahçede mevsimi gelince kendi çıkar. sebzelerin arasında sera içinde çıkanları yabani ot olarak yolar atarız. Fakat kökten yani rizomlarından filiz sürdüğü için otlu kısmının yolunması çare olmaz, kök toprakta kalır yine o hayatına devam eder.
Çocukluğumuzda karnımız ağrıdığında rahmetli annem hemen soyar yedirirdi ve geçerdi ağrımız. Onun dışında yemeklerde filan değerlendirmeyiz fakat bundan sonra kullanacağım :)

Sizin dediğiniz: Topalak (Cyperus rotundus)

http://www.agaclar.net/forum/genel-bitki-koruma/31322.htm#post1477987

Topalak Bitkisi (Cyperus rutundu) (http://www.yesildunya.net/forum/yabani-ot-mucadelesi/238-topalak-bitkisi-cyperus-rutundu.html)

http://hayattyasam.blogspot.com.tr/2013/04/topalak-cyperus-rotundus.html



Bizim dediğimiz: Yer bademi 'chufa' (Cyperus esculentus L.)

http://www.agaclar.net/forum/1426874-post8.htm

Gördüğünüz gibi ikisi kardeş bitki. Biri yabani kurtulmak istenen, diğeri kültüre edilip yetiştirilmek istenen farklı tür bitkiler. Arada ufak tefek farkları olmakla beraber her ikisinin de yumruları gıda olarak tüketilir:)

meltem deveci
19-09-2016, 10:15
]çimlenmiş halde edindim bitkiyi.şu an tanıştık hakkında çok az şey biliyorum.bu mevsimde nasıl muhafaza edebilirim? bilgisi olan varsa sevinirim :o

TCM
19-09-2016, 11:04
@ meltem deveci, arkadan maskeli bir arkadaş el kaldırmış, cevabı biliyor sanki. :)

Benim yaylaya ektiğim yer bademleri sorunsuz gelişmeye devam ediyor. Toprağa dikeli sanırım dört ay oldu. Önceki yorumları okuduğumda patates gibi çiçeklenip sararmaya başlayınca toprak altındaki kökler olmuş olacak diye düşünüyorum. Sıcak iklim sevdiğine ve yaklaşık beş ayda olduğuna göre Ankara da sizin işiniz zor görünüyor.

meltem deveci
19-09-2016, 14:21
arkadaki arkadaş zorla girdi fotoya :) valla çimlenmiş artık mecburen bu mevsimde mücadele edicem sera denerim olmazsa :(

Lonicera
01-11-2016, 12:52
Sn Mücevher Çalısı paylaşıma koyunca aklımıza geldi, hemen hasat yapıldı:)) Çoktan unutup gitmişiz bir kenarda. 15 litrelik tüp saksı içerisindeki 4 adet ( diğerleri çimlenmedi) badem beklentilerimin üzerinde ürün vermiş. İyi bir bahçe toprağında hem daha çok hem daha iri tane oluşturabilir. Sol taraftaki iriler yemeklik olarak ayrılıp kurumaya bırakıldı. Sağ taraftaki küçükler de gazeteye sarılıp yeni sezonda tekrardan ekilmek için bir köşeye kaldırılacak. Kısmet olursa da önümüzdeki yılki etkinlikte paylaşıma girecek.

Lonicera
18-11-2016, 18:40
15 günden fazla zamandır kurumaya bırakılan bademler dün akşamdan ılık suya kondu ve bugün tüketildi. Biz çok beğendik, şimdi farklı tüketim şekillerini araştırıyoruz. Nasip olursa her yıl sürekli ekeceğiz. Taze cevizi ama en çok da kestaneyi andırıyor. Bazıları diğerlerine göre daha tatlı çıktı. Bol çiftlik gübreli ve kumlu toprakta bu bitki mükemmel sonuç verecektir.

Amanita
10-12-2016, 21:00
Sayin Lonicera acaba bu yer bademini tuketmenin baska yollarini bulabildiniz mi? Benim elime bir kilo kadar organik kurutulmus rizom gecti, dediginiz gibi suya koyup tuketiyorum, oldukca lezzetli.

Lonicera
11-12-2016, 11:14
Sn Amanita, başka bir yolunu henüz bulamadım. Elimizdeki miktar kısıtlı olunca kendimiz de farklı şeyler uyduramadık:)) Net' te gezindiğimizde bizim tüketim şeklimizin en fazla denendiğini ayrıca bu rizomların iyice öğütülüp ezme, kurabiye vb. şekillerde de tüketilebileceğini öğrendik. Son olarak ve en leziz haline biraz kavurup ondan sonra tüketerek kavuştuk. Kavurulduktan sonra tam bir çerez halini alıyor. Nasipse seneye pek çok saksıya ekmeyi düşünüyoruz.

Size tavsiyem az bir miktarını fazla kavurmadan az kavrulmuş şekilde deneyin. Tarife gerek yok sanırım ama ben yine de hafiften dokundurayım:))

Bir su bardağı cuffa teflon tavaya konup hafif ateşte tahta kaşıkla yavaşça 10 dakika kadar karıştırılır. Daha sonra soğumaya bırakılır. Hafif ılıkken de müthiş oluyor. Daha sonra çıtır çıtır yenir:))

Bu arada biz rizomları bir gece suda beklettikten sonra kavurmaya aldık. Direkt kuru olarak kavurup denemedik. Siz isterseniz kuru haliyle de az miktarda kavurun sonra bizlerle sonucu paylaşırsanız seviniriz.

Ozlem A
11-12-2016, 11:35
Yurtdışında un halinde kurabiye, bisküvi vb içine katılarak yapılarak çok yüksek fiyatlara satılmakta. Eğer tanesine ya da ununa rastlayabilseydim tarif geliştirmeyi denemeyi düşündüm ancak hep hazır mamul şeklinde rastladım.

Amanita
11-12-2016, 17:16
Dunden islattigim 300 gr kadar rizomun 250 gramini bugun kahvaltida yedim, oldukca lezzetli ancak cignemekten cenem agridi. 50 gr kadar artan kismini dediginiz gibi kavurdum, yedikten sonra yine izlenimlerimi yazarim.

Eklenti: Soguduktan sonra kesinlikle cignemesi daha kolay. Kavururken cok guzel kokuyor ancak lezzet olarak cok bir fark goremedim.

ispanyollar yer bademinden yapilan bir icecegi tuketiyor diye duydum, onun da tarifi icin asagidaki linklere bakabilirsiniz. ancak bu icecegi henuz deneme sansim olmadi.

Spanish-Style Tiger Nut Horchata Recipe | Serious Eats (http://www.seriouseats.com/recipes/2014/04/spanish-horchata-tiger-nut-nonalcoholic-drink-recipe.html)

Horchata the Spanish Way Recipe - Chowhound (http://www.chowhound.com/recipes/horchata-the-spanish-way-10462)

Ozlem A
11-12-2016, 17:50
ispanyollar yer bademinden yapilan bir icecegi tuketiyor diye duydum, onun da tarifi icin asagidaki linklere bakabilirsiniz. ancak bu icecegi henuz deneme sansim olmadi.

Spanish-Style Tiger Nut Horchata Recipe | Serious Eats (http://www.seriouseats.com/recipes/2014/04/spanish-horchata-tiger-nut-nonalcoholic-drink-recipe.html)

Horchata the Spanish Way Recipe - Chowhound (http://www.chowhound.com/recipes/horchata-the-spanish-way-10462)

Aynı yöntem ile badem sütü yapıyorum. 24 saat ıslatıp su ilavesi ile blenderdan geçiriliyor sonra tülbentten geçirilip suyu iyice sıkılarak yapılıyor. Posa ise badem unu olarak kullanılabiliyor.

Amanita
12-12-2016, 04:47
bi oturusta 250 gr yemeyin, feci ishal yapiyor.

Muda
03-01-2017, 16:39
Biraz tesadüfen yetiştirilmesi ile ilgili aşağıdaki siteye rastladım. Sonunda videoda bulunmakta. Yetiştirilmesinden yıkama aşamasına, sütün yapılmasını videoda izleyebiliyorsunuz. Biraz yerelması gibi bir şey. Kontrollü bir yerde yetiştirmek gerek. Toprakta kaldığı zaman muhtemelen bir sürü olacaktır. Soğuklarda toprak altında yaşayabiliyorsa çim gibi her yeri kaplar.

La chufa y su cultivo - Agromática (http://www.agromatica.es/la-chufa-y-su-cultivo/)

MeyveliTepe
03-11-2018, 17:47
Bu başlığın ilk mesajı olan, Sn.Selahattin Yılmaz'ın kaynak belirterek paylaştığı yazı, Sn.Tijen İnaltong'a aittir. Atlas dergisinden artık yazıya ulaşılamadığından mesajdaki kaynak linkine de erişilemiyor.

remus2
03-11-2018, 20:02
bu sene tohumunu paylaşan yok mu acaba =)

AkisSoftware
17-11-2018, 09:10
bu sene tohumunu paylaşan yok mu acaba =)

Valla paylaşımda olması gereken bir ürün gibi görüyorum. Elinde olan varsa paylaşırsa gerçekten çok sevinirim.

Bilmediğimiz daha ne kadar bitki çıkacak çok merak ediyorum :) 11 sene önceki yazı...

TCM
17-11-2018, 09:55
Elimde biraz var ben paylaşayım yumrularını :)

siflera12
17-11-2018, 10:02
Elimde biraz var ben paylaşayım yumrularını :)

GM 5 Plus d cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

TCM
17-11-2018, 17:55
Fazla varsa banada gönderebilir misiniz ?

GM 5 Plus d cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Etkinliği takip edin bugün yarın paylaşırım.

AkisSoftware
17-11-2018, 18:49
Sayin TCM, 4 Gozle degil 8 gozle bekliyorum. Bu bitkiyi bugun tanidim ve onumuzdeki sene bir sekilde yetistirmem lazim

[/I]Etkinliği takip edin bugün yarın paylaşırım.

Muda
17-11-2018, 20:25
Daha önceki yıllarda almıştım. Bir çiçek saksısına dikmişim. Çiçek ölünce bir anda çıkan yeşillikler çiçek de açmaya başlayınca hızlı yayılan yabani ot olduğu düşüncesi ile söküp atmıştım. Daha sonra bir tane yeniden çıktı. Diğerleri gibi çok büyümese de yaşamını sürdürdü. Kışı balkonda saksıda geçirdi. Yaz ayında canlandı. Aynı üç dört tane oldu. Halen dışarıda. Sn. TCM den etkinlikte talepte bulunmuş ve gelmişti.Ancak poşet içerisinde unutunca biraz küflenir gibi olmuşlar. Hepsini ektim. Bu sefer ektiğim yeri unuttum. Bu yıl etkinlikte yeniden talepte bulunacağım.

Sn. TCM. Kışın toprakta kalanlar baharda yeniden çıktılar mı.

AkisSoftware
17-11-2018, 20:33
Yeniden paylasim yapmis TCM. Boyle güzel yürekli insanları gördükçe çok mutlu oluyorum. Allah sizlerden razı olsun

TCM
17-11-2018, 22:11
Yeniden paylasim yapmis TCM. Boyle güzel yürekli insanları gördükçe çok mutlu oluyorum. Allah sizlerden razı olsun

Ben de böyle söylenince evlere kadar servis yapasım geliyor. :D

Şaka bir yana da, değer bilen yere gideceğine inanmak mutlu ediyor. İnşallah bana göndermek size de sağ salim yetiştirip beğenerek tüketmek düşer.

... hızlı yayılan yabani ot olduğu düşüncesi ile söküp atmıştım. Daha sonra bir tane yeniden çıktı. Diğerleri gibi çok büyümese de yaşamını sürdürdü. Kışı balkonda saksıda geçirdi. Yaz ayında canlandı. Aynı üç dört tane oldu. Halen dışarıda. Sn. TCM den etkinlikte talepte bulunmuş ve gelmişti.Ancak poşet içerisinde unutunca biraz küflenir gibi olmuşlar. Hepsini ektim. Bu sefer ektiğim yeri unuttum. Bu yıl etkinlikte yeniden talepte bulunacağım.

Sn. TCM. Kışın toprakta kalanlar baharda yeniden çıktılar mı.

İlk çıkışta diken gibi sivri sivri çıktığı için yabani ota benzemiyor aslında da biraz boylanınca haklısınız. Geçen sene bir kökü kayınpeder ot sanıp asılmış, kökteki perlitleri görünce anlamış ot olmadığını ama yaşamadı o kök ;)

Geçen seneki yumruları güzelce kuruttum, ondan sonra öğüttüm. Daha önce böyle bir iş yapmadığım için yeterli sandım ve direk kavanozlara doldurdum. Bir kaç ay sonra önceki sayfalarda bahsedildiği gibi bu undan kurabiye yapayım dedim ve kavanozları açınca şok oldum, hepsi küflenmiş. Meğer öğüttükten sonra da kurutmak gerekmiş. Tabi bu durum beni üzdü, seneye ekmeyecem dediysem de sezon başladığında daha fazla ekmek istedim. Suda bir gün beklettim, iki gün beklettim, sonra dedim ki biber tohumu gibi tuvalet kağıdının arasında çimlendireyim de öyle ekeyim dedim. Ancak günler geçtikçe çimlenme olmadığı gibi çürümeler başladı. Benim de kafam bozuldu üçerli üçerli viyollere ektim ve sadece üç viyolde çıktılar. Bu arada hatırlatayım, forumun farklı yerlerinde de arkadaşlarla görüşümüz ne yaparsan yap çimlenme oranı en fazla % 50. Neyse bu sene topladığımız yumruları kurttuk, benim kız masanın üzerinde gördü, attı ağzına ve pek sevdi. Eşimle benim de görüşümü onayladı 'aynı çiğ kestaneye benziyor' bir avuç okula götürdü arkadaşları da pek sevmiş. Şimdi evde kalanları tohum yapmak üzere kızdan kaçırıyorum.

@ Muda sanırım üçüncü yılımı ektim bu sene ve toprakta kalanlardan (mutlaka kalan olmuştur) hiç çıkan görmedim.

Az önce bir avuç kadar minik tohumluk olmayacaklardan tavada çok az tereyağıyla kavurdum. Bizimkiler çiğ olarak daha çok sevdiklerini söylediler. Bir de forumda okumuştum galiba toprak üstü sararan yapraklarından yastık dolduruyorlarmış. Hanıma çaktırmadan toplayayım diyordum bu yıl da unuttum.

remus2
18-11-2018, 12:18
talebimizi duyup paylaştınız için çok teşekkürler.

Etkinliği takip edin bugün yarın paylaşırım.

Mangonas
21-01-2019, 16:25
Japon şemsiyesinin de yumruları yenilebiliyor , bendede japon şemsiyesi ve başka bir çeşit var ikiside yeniliyor, umarım verirler tadlarını merak ediyorum en kısa zamanda yeni fotoğraflarını atacağım.
GM 5 Plus d cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildihttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20190121/273e86b901947f271dd8791daeb09675.jpg

siflera12
02-02-2019, 18:00
Geçen resimlerini çekmek için baktığımda yeni bir yavru verdiğini gördüm sanırım bu 3ncü yavrusu [emoji3] umarım kısa zamanda yumrularınıda tadabiliriz [emoji23]https://uploads.tapatalk-cdn.com/20190202/58012462d44607dd072aebf7ac544396.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20190202/a1d80e2ee720c99ed0f057f76e7e5758.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20190202/21b93ee4326b4b0a1ec18cb6a0350349.jpg

GM 5 Plus d cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

AkisSoftware
02-02-2019, 20:35
Konuyu takip ediyorum. Eger lezzetli bir cesitse bizde tohumlardan isteriz haberiniz olsun :)

siflera12
02-02-2019, 20:37
Konuyu takip ediyorum. Eger lezzetli bir cesitse bizde tohumlardan isteriz haberiniz olsun :)İnternette azcık acı bir tada sahip olduğu yazıyordu ama tatmadan bilemem [emoji1] umarım tadı güzeldir [emoji16]

GM 5 Plus d cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Fooden
02-03-2019, 16:21
Merhaba Arkadaşlar,

Geçen yıl tez çalışmam için 10 adet tohum ekerek bu serüvene başladım, yağı ile ilgili bazı analizleri yaptım. Bu sene de hobi olarak yapmak istiyorum. Tavsiyesi, önerisi olan var mı? :)

AkisSoftware
02-03-2019, 16:24
Merhaba Arkadaşlar,

Geçen yıl tez çalışmam için 10 adet tohum ekerek bu serüvene başladım, yağı ile ilgili bazı analizleri yaptım. Bu sene de hobi olarak yapmak istiyorum. Tavsiyesi, önerisi olan var mı? :)

Ne için tavsiye istiyorsunuz anlayamadım?

siflera12
07-03-2019, 06:54
Benimkinde hala yumru yok habire kök salıyor ürün vermesini bekliyorum İnşAllah verir [emoji4]

GM 5 Plus d cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

AkisSoftware
07-03-2019, 07:14
Sayın TCM hocamızdan gelen yer bademleri çimlenmeye başladı(kilitli poşette kalorifer üstünde). Saksıya dikimini yaptım. Ufak ufak yapraklanma başlamış. Bu bitkiyi çok önemsiyorum. Yeterli miktarda tohum yapabilirsem daha geniş alanlara dikip burada paylaşırım inşallah.
Ancak tadına sanırım 1 tanesinin baktım. Adet az olduğu için devam etmedim. İnşallah biran evvel çoğaltabiliriz. Böyle değerli bitkilere önem vermek gerek...

TCM
07-03-2019, 08:04
Sayın TCM hocamızdan gelen yer bademleri çimlenmeye başladı(kilitli poşette kalorifer üstünde). Saksıya dikimini yaptım. Ufak ufak yapraklanma başlamış...

Nasip olursa bu yıl ben de fazla ekmeyi düşünüyorum. Yanılmıyorsam dördüncü yıl olacak ancak bizimkiler bu yıl keşfetti. Özellikle kızım, yanında bir avuç götürmüş okula. Arkadaşları 'ooo bu da neymiş, ne kadar güzelmiş' deyince 'kırk yıllık kâni our mu yâni (http://tarihvemedeniyet.org/2012/12/kirk-yillik-kani-olur-mu-yani.html)', oldu vallahi.. Tohumlukları zor kaçırdım kızın elinden. Geçen sene unundan kurabiye falan yapmaya kalkmıştım, taneleri güzelce kuruttum ancak un haline getirdikten sonra kurutmadığım için bir ay sonra kavanozu açtığımda küflenmiş olduklarını görünce canım sıkılmıştı.

@ AkisSoftware, daha önce de arkadaşlarla değerlendirdiğimizde çimlenme oranı neredeyse yarı yarıya çıkmıştı. Ben geçen sene bu oranı arttırmak için sizinkine benzer bir şekilde bir kaç gün suda beklettiğim yumruları tuvalet kağıtlarının içine koyarak kapalı plastik bir kutuda beklettim. Sık sık havalandırmama rağmen bir kısmı küflenince suda iki gün bekletip direk plastik bardaklara ektim. Nasıl başardığınızı ayrıntılı varsa resimleriyle paylaşırsanız sevinirim, ben daha ekmedim çünkü..

AkisSoftware
07-03-2019, 08:24
İşin açığı özel bir çabam olmadı ve hiç suda bekletmedim.

Kilitli ufak poşet içerisine bir parça tuvalet kağıdı koydum. Hafifçe az miktar su koydum(kağıdı ıslattım). Poşetin ağzını kitleyip kalorifer üstünde beklettim. 2-3 gün sonra ufak ufak sitillendiklerini gördüm - hafif küflenme emareleri görünce - alıp saksıya toprak içine diktim. Geçen gün baktığımda sanırım 2 tanesi yaprak çıkarmıştı. Yaptıklarım bunlar.

TCM
07-03-2019, 08:44
Ben de hepsinden ortaya karışık yapayım en iyisi, iki tam gün suda bekleteyim, bir gün nemli kağıdın içinde ondan sonra torfa atayım.

Peki sizde çimlenme oranı nasıl oldu.

AkisSoftware
07-03-2019, 09:06
Ben de hepsinden ortaya karışık yapayım en iyisi, iki tam gün suda bekleteyim, bir gün nemli kağıdın içinde ondan sonra torfa atayım.

Peki sizde çimlenme oranı nasıl oldu.

Valla daha sonrasında bakmadım. Saksının üstüne poşet geçirip nemli şekilde bıraktım. Akşama bakarım durumu yazarım. Zaten fazla tohum yok. Hepsi çimlense bari :)

Ebay üzerinden tohum araştırıyorum. Baya bir çeşidi varmış :)

Link (https://www.ebay.com/itm/Cyperus-esculentus-Erdmandel-Tigernut-Chufa-tubers-MIX-VARIENTY-TUBERS/302078447381?hash=item4655474f15:m:mbUC45FuYL9KCWK QRf54PSg)

Bu sene çok miktarda ekmeye çalışacağım tohum temin edebilirsem.

TCM
07-03-2019, 09:34
Aksilik olmazsa seneye bende de tohum bol olur, bu sene fazla yoktu, bir de tüketime gidince :)

its_just_a_ride
08-03-2019, 01:55
Aksilik olmazsa seneye bende de tohum bol olur, bu sene fazla yoktu, bir de tüketime gidince :)

Geçen seneden arkadaşlar vardı hala bir miktar elimde. Belki tekrar denerim. Ama diğer sene kurtuluşları yok elimden kesinlikle :D.

siflera12
08-03-2019, 09:19
Bendeki topalağın yumruları böyleymiş fındık otu diyor yabancılar [emoji846]https://uploads.tapatalk-cdn.com/20190308/7ac42022fe0523cdcff07f2a7ba5957e.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20190308/bb676c8ed4c6f1adc8e0a1060031efd7.jpg

GM 5 Plus d cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

AkisSoftware
08-03-2019, 09:22
Bendeki topalağın yumruları böyleymiş fındık otu diyor yabancılar [emoji846]https://uploads.tapatalk-cdn.com/20190308/7ac42022fe0523cdcff07f2a7ba5957e.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20190308/bb676c8ed4c6f1adc8e0a1060031efd7.jpg

GM 5 Plus d cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Sanırım bu başka bir tür. Yer bademi resimdeki gibi.

Ebay üzerinde satanlar var. Halledebilirsem alacağım oradan.

siflera12
08-03-2019, 09:25
Sanırım bu başka bir tür. Yer bademi resimdeki gibi.



Ebay üzerinde satanlar var. Halledebilirsem alacağım oradan.Bendeki yer bademi değil yer bademiyle aynı familyadan ama başka bir tür [emoji4] Bendekinin hem yumruları hemde tohumları yenilebiliyormuş [emoji3]
Yer bademi ( Cyperus Esculentus )
Topalak ( Cyperus Rotundus )

GM 5 Plus d cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Fooden
13-03-2019, 20:35
Ne için tavsiye istiyorsunuz anlayamadım?

Ekimi, sulaması vb. detaylar olur. Sonra çimlendirmesi olur. Yani ince noktalar neler chufa yetiştirmede?

TCM
13-03-2019, 21:41
Ekimi, sulaması vb. detaylar olur. Sonra çimlendirmesi olur. Yani ince noktalar neler chufa yetiştirmede?

İki gün suda ıslatıp tek tek beyaz plastik bardaklara torf-perlit karışımının 1-1,5 cm. altına ekin bence. Nemini kaybetmesin, standart ekim prosedürü yani. Köklerinin bardağı sardığına emin olduğunuzda da toprağa aktarırsınız. Üç kez yetiştirdim yanılmıyorsam ve hastalığını görmedim.

Jezebel
14-03-2019, 06:57
Valla daha sonrasında bakmadım. Saksının üstüne poşet geçirip nemli şekilde bıraktım. Akşama bakarım durumu yazarım. Zaten fazla tohum yok. Hepsi çimlense bari :)

Ebay üzerinden tohum araştırıyorum. Baya bir çeşidi varmış :)

Link (https://www.ebay.com/itm/Cyperus-esculentus-Erdmandel-Tigernut-Chufa-tubers-MIX-VARIENTY-TUBERS/302078447381?hash=item4655474f15:m:mbUC45FuYL9KCWK QRf54PSg)

Bu sene çok miktarda ekmeye çalışacağım tohum temin edebilirsem.




eBay PayPal sorununu nasıl düşünüyorsunuz?
Benim Alman Postbankta hesabım var ona rağmen çözüm üretemedim :(

AkisSoftware
14-03-2019, 07:19
eBay PayPal sorununu nasıl düşünüyorsunuz?
Benim Alman Postbankta hesabım var ona rağmen çözüm üretemedim :(

Çok basit. Aldığınız ürünler yasal olduğu sürece ben size bir mail adresi vereceğim. O mail adresindeki kişiyle skype üzerinden görüşeceksiniz. Alacağınız ürünlerin linklerini atıyorsunuz. O sizin yerinize alım yapıyor. Aldığınız ürünlere ilaveten 10TL(ON TL) para ödüyorsunuz(fazladan - hepsine tek ücret) ve ürünü almış oluyorsunuz.

Bu kadar

Fooden
26-03-2019, 19:45
İki gün suda ıslatıp tek tek beyaz plastik bardaklara torf-perlit karışımının 1-1,5 cm. altına ekin bence. Nemini kaybetmesin, standart ekim prosedürü yani. Köklerinin bardağı sardığına emin olduğunuzda da toprağa aktarırsınız. Üç kez yetiştirdim yanılmıyorsam ve hastalığını görmedim.
Teşekkür ederim :)

akmon
18-06-2019, 14:54
Geçen yılın tohum paylaşım etkinliğinden aldığım yumruları doğrudan toprağa ekmiştim ve 10 kadar yumrudan 4 tanesi çimlenmişti. Gelişen bitkilerden bir avuç kadar yumru elde ettim. Bir tanesinin tadına bakıp diğerlerini kurutarak sakladım. Mayıs ayında altlarına delik açtığım plastik bardaklara torf doldurup yumruları bu bardaklara ektim. Bardakları su dolu bir başka kaba oturttum ve torfun nemli kalmasına dikkat ettim. Bu defa %70 civarında bir çimlenme oranı yakaladım. Çimlenme gerçekleştikten sonra bahçemdeki ufak bir adaya naklettim. Şu anda oldukça sağlıklı görünüyorlar. Eğer tahmin ettiğim gibi olursa önümüzdeki paylaşım etkinliğinde dağıtabilecek kadar yumru elde etmiş olacağım. Bu arada sayın TCM'ye teşekkür etmezsem ayıp olacak. Çok teşekkürler.

Jezebel
14-09-2019, 07:17
Ben başka bir bitkinin dibine ekmiştim.
Baya güzel çimlendi ve çok dekoratif görüntü elde ettim.
Artık söküp tadına bakma zamanı geldi mi?

AkisSoftware
14-09-2019, 21:42
Ben başka bir bitkinin dibine ekmiştim.
Baya güzel çimlendi ve çok dekoratif görüntü elde ettim.
Artık söküp tadına bakma zamanı geldi mi?

Ne kadar cok durursa o kadar iyi. Sizin oralar sicak belkide bitki cok kok yapmistir. 1-2 adet sokup duruma gore devam edersiniz...

Ben bir kac ay sonra sokecegim

TCM
15-09-2019, 11:45
Yapraklar solmaya kurumaya başladıysa olgunlaşmaya başlamıştır. Bence tamamen yaprakların kurumasını bekleyin, nasılsa toprak altında olduğu için yumrular için sıkıntı olmayacaktır. Toprak üzerindeki yapraklardan kendi adıma yastık yapmayı düşünüyorum bu kez. Çok rahatlattığını okumuştum :)

Zekoş
15-09-2019, 13:05
Benim yer bademleri de konuda boy göstermezse olmazdı;) Islatıp yaklaşık 15 gün ekmeyi unuttugum ve firesiz çimlenenler..bazen bu tohumların gözlerinin içine bakmıcaksın arada iskence yapacan ki nasıl çimleniyorlar:)Saka bi yana tabi bilerek yapılmıs degil ama sonuca bende hayret ettim[emoji4]
Sn.TCM sizi kıskanıp bende yastık doldurcam 10 -15 kök ne doldurursa artik;)https://uploads.tapatalk-cdn.com/20190915/91adb6ec8fe3c3014b3b5eb8cb42ad9a.jpg

LG-H818 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

TCM
15-09-2019, 20:37
Benim yer bademleri de konuda boy göstermezse olmazdı;) Islatıp yaklaşık 15 gün ekmeyi unuttugum ve firesiz çimlenenler..

15 gün suda mı kaldılar dediniz.. Bizim atmadığımız takla kalmadı; geçen sene suda çok beklettik, bu yıl bir arkadaş 'sıcak sever' deyince fırına koyduk % 75 bile yapamadık :D % 100 yapanı da duymadım sizden başka, bu sayfanın başına resminizi asmalılar..

Akşam üzeri bahçedeydik, kedi herhalde kökün birini eşmiş bir karış kadar, bir kaç yumruyu sevmemiş ki öylece bırakmış..

AkisSoftware
15-09-2019, 21:19
Bu sene yurt disi menseili olanlardan istedigim gelistirmeyi yapamadim. Yurt icinden aldiklarimin gelisimi cok iyi gorunuyor. Sonucu 1 aya kadar gorecegiz insallah.

Zekoş
15-09-2019, 21:37
Sn.TCM bence madalya takmalılar;) Çünkü evvelki senede aynı basarıyı yakaladim.O zaman unutkanlik yoktu 2 gün ıslı kalmıslardı.Gecen sene direk ekim yaptim yine kolay cimlendiler..Yer bademinden yana şanslıyım galiba😉

TCM
15-09-2019, 23:08
Bu sene yurt disi menseili olanlardan istedigim gelistirmeyi yapamadim. Yurt icinden aldiklarimin gelisimi cok iyi gorunuyor. Sonucu 1 aya kadar gorecegiz insallah.

Çimlendiler de mi gelişmediler?

AkisSoftware
16-09-2019, 09:27
Çimlendiler de mi gelişmediler?

Çimlendirmede sorun yaşamadım hiç. Lakin doğal olarak bazı yumrular çürümüş olabiliyor. Suya koyup, yere batanları dikmek gerekiyor.

Tatil nedeniyle memlekete gitmiştik anahtarı komşuya vermiştik. Sulamama azizliğine uğradılar. Geç sulamışlar bu yüzden kurumuşlar...

Lonicera
07-11-2019, 15:22
Bu sene bahçe avluda yer bademi ile epey haşır neşir olduk diyebilirim. Benimkisi yetiştiricilikten çok deneme yanılma ile en iyi sonuca varabilmek. Tabii ki kendime göre. Sonuçlar her ne kadar istatiksel olarak anlam ifade etmese de belki birilerinin işine yarar.

84 lü viyole ekimle başlayan süreci şu şekilde özetleyebilirim;

Ekim zamanı nisan ortası,
İlk çimlenme 39 tane ile iki hafta içinde. Daha sonra devam eden düzensiz çimlenme 71 adede kadar çıktı. Yani hep bilindiği üzre çimlenme yüzdesi çok düşük değil fakat çok düzensiz. Ekimden yaklaşık iki ay sonra bile çimlenenler vardı.
84 rizomun 71 i filizlendi, gerisi ne oldu? 7 tanesini hiç bir halt olmadan geri çıkardım, 6 tanesi de çürümüş.

Filizlenen cuffalar,
Kum, kompost, yaprak çürüntüsü az miktarda elenmiş bahçe toprağına dikilmek suretiyle 8 litrelik saksıya bir adet

Kum, kompost içine içine dikilmek suretiyle 50 litrelik saksıya 13 adet

Sadece elenmiş bahçe toprağına 8 litrelik saksıda 1 adet

Sadece kompost içine 50 litrelik saksıda 13 adet

Sadece yanmïş ahır gübresi içine 50 litrelik saksıya 13 adet

Sadece cocopeat içine 50 litrelikmsaksıya 13 adet

Sadece kum , kompost ve pomza içine 17 adet dikildi.

Her biri aynı ortamda bulunup aynı zamanda sulanıp sadece gübre şerbeti verildi. Yedi aylık bir süreçten sonra geçen hafta itibarıyla tüm üst aksamları sarardı. Ve tek tek sayılmak suretiyle şu sonuca varıldı.

En kötü sonuç sadece cocopeat içine dikilen cuffalardan alındı. Halbuki ortam en gevşek diye en fazla bel bağladım da buydu. Hasat miktarı toplam 76 adet. Ayrıca tüm ortamlarda tel kurdu nedeniyle zayi olan rizomlar da var, bunları dışarda tutuyorum. Rizom iriliği orta, tohumluk orta düzeyde. Ayrıca rizomlar bu büyük saksınin hemen 20/25 santim derinliğindelerdi. En diplerde hiç rizom yoktu. Dolayısıyla bitkinyüzlek alanda rizom yapıyor.

Sadece ahır gübresinden 114 adet. Yumru büyüklüğü orta, tohumluk olarak ayrılan miktar fazla. Yani yumrular yeterince büyüyememiş.

Sadece kompost içerisinde olandan 62 adet, yumrular iri tohumluk az.

Sadece kum, kompost ve pomza içinde olandan 154 adet. Yumrular iri tohumluk miktarı normal.

Sadece elenmiş bahçe toprağına dikili bir adet cuffadan alınan rizom sayısı 113.. Yumrular orta büyüklükte, tohumluk fazla..

Ve son olarak sadece kum, yaprak çürüntüsü, kompost ve elenmiş bahçe toprağına dikilen 8 litrelik saksıdan çıkan rizom sayısı 182..
Rekor bunda oldu. Kim bilir saksı daha büyük olsaydı sonuç ne olurdu diye düşünmeden edemiyorum. Yumru büyüklü en iri olanlar da bunlar oldu, tohumluk yok denecek kadar az.( tohumluk diye tabir ettiğim çok küçük olup yemeye tenezzül etmediğimiz rizomlar)
Sonuç, bitkide filizlenme ( yabancı bir kaynakta kabuğundaki bir maddeden dolayı çimlenme engeli olduğu yazıyordu) çok düşük oranda değil ama çok düzensiz zamanlamada gerçekleşiyor. Ayrıca bu bitki rahatına çok düşkün. Öyle yaninda başka bir şey olmayacak tek başına geniş yer istiyor.

Bu süreç şöyle tamamlandı, tüm iri yumrular seçilip kurutulmaya bırakıldı. Hanım ve oğlan zaten bunlara rezerv koymuştu. Çok kuçuk olanlar tohumluğa ayrıldı. Şimdi etkinlikte payımıza düşerse bal yumru ve sarı şekeri heyecanla bekliyoruz;)

TCM
07-11-2019, 20:57
@ Lonicera; mükemmel paylaşım olmuş, emeğinize sağlık..Benimkiler bu sene yumru vermedi, aralarında 45-50 cm.mesafe vardı, yanında patates, karpuz vardı onlarda sorun olmadı. Çözemedim olayı, artık ben de @ AkisSoftware den gelecek arkadaşları bekliyorum belki tohumlarda sorun vardı, oysa en büyüklerini ayırmıştım, sizin gibi küçükleri mi ayırsaydım acep :)

Lonicera
08-11-2019, 03:44
@ Lonicera; mükemmel paylaşım olmuş, emeğinize sağlık..Benimkiler bu sene yumru vermedi, aralarında 45-50 cm.mesafe vardı, yanında patates, karpuz vardı onlarda sorun olmadı. Çözemedim olayı, artık ben de @ AkisSoftware den gelecek arkadaşları bekliyorum belki tohumlarda sorun vardı, oysa en büyüklerini ayırmıştım, sizin gibi küçükleri mi ayırsaydım acep :)

Bahçenizden takip ettiğim kadarıyla oldukça seyrek dikim yapıyordunuz her yıl. Herhangi bir yerde bilgisine rastlamadım ama şaka maka belki de tesbitiniz doğrudur. Sarımsaktakinin tam aksine en küçük olanlar daha iyi sonuç veriyordur belki de...( durun ben bunu bir not alıp hanımın büyük cuffalardan araklayıp seneye şahitleme yaparak dikeyim)
Ha belki kimbilir kayınpederinizin de ahı tutmuş olabilir, bir sezon yabancı ot diye söktüğünü ,sizi görünce yerine tekraradan gömdüğünü hatırlıyorum da. Artık adamcağızı nasıl korkuttuysanız:D

AkisSoftware
08-11-2019, 06:04
Sayin Lonicera üstad bu konuda master gibi bir yazi yazmissiniz masallah. Benim dusunceme gore sayin Tcm'nin urunlerinin az verim vermesi yumru sorunu da olabilir. Benim ektiklerim hem iyi cimlendi hem de gür ciktilar. Sorun olarak toprak sertligi ve sık dikimim oldu. Sene ekebilirsem kum tarzinda bir toprakta deneme yapacagim.

Boyle detayli bir yazi icin tesekkurler

TCM
08-11-2019, 08:15
...
Sadece kum , kompost ve pomza içine 17 adet dikildi.
...Sadece kum, kompost ve pomza içinde olandan 154 adet...

17 taneyi tek bir yere diktiniz ve kök başına 154/17=9 tane mi verdi. Yoksa ortalama 17 şer tane olup ta toplam kum içine diktiklerinizden 154x17=2.600 tane yumru mu aldınız.

Kayınpederimin yaptıkları bini aştı, ömürler görün emi, iyi hatırlıyorsunuz, sanırım ilk ektiğim yıldı, evin önüne gözümün önüne dikmiştim viyolden (bardaktan) çıkardığım fideleri. Baktım sıra başındaki sararmış, itiraf etti bizimki 'ot sanıp yoldum ben onu da dibindeki perliti görünce geri yerleştirdim' diye ;)

Sizin fideleri mayısta toprakla buluşturmuştuk (http://www.agaclar.net/forum/1567666-post1205.htm), çoğunu kayınpederle diktik. Geçen haftasonu bizimki eline almış büyük orak (azrailin elinde olanlardan) bahçenin kenarındaki büyük otları biçiyor. Dikkat et dedim 'kenarda beraber diktiğimiz arkadaşlar bizden biliyorsun onları da arada götürmeyesin'... Neyse etrafına kargılarla işaretleyerek zor kurtardım elinden. Bu arada sizin arkadaşların kimisi doğdu büyümez, neredeyse diktiğimiz gibi duranlar var. 12 taneydi, sanırım bir kaçı etrafındaki otlarla mücadeleye dayanamadı, bir ahududunun tadına baktık muhteşemdi. Bu hafta sonu hepsine tek tek bakıp rapor vereyim.

Bu arada, eski defterleri ortaya dökerek kayınpederimle aramı açamazsınız, bi tanedir o, arada olabilir baĞzı şeyler, o kadar çatlak su kaçırmaz. :p

Lonicera
08-11-2019, 17:34
17 taneyi tek bir yere diktiniz ve kök başına 154/17=9 tane mi verdi. Yoksa ortalama 17 şer tane olup ta toplam kum içine diktiklerinizden 154x17=2.600 tane yumru mu aldınız.

Kayınpederimin yaptıkları bini aştı, ömürler görün emi, iyi hatırlıyorsunuz, sanırım ilk ektiğim yıldı, evin önüne gözümün önüne dikmiştim viyolden (bardaktan) çıkardığım fideleri. Baktım sıra başındaki sararmış, itiraf etti bizimki 'ot sanıp yoldum ben onu da dibindeki perliti görünce geri yerleştirdim' diye ;)

Sizin fideleri mayısta toprakla buluşturmuştuk (http://www.agaclar.net/forum/1567666-post1205.htm), çoğunu kayınpederle diktik. Geçen haftasonu bizimki eline almış büyük orak (azrailin elinde olanlardan) bahçenin kenarındaki büyük otları biçiyor. Dikkat et dedim 'kenarda beraber diktiğimiz arkadaşlar bizden biliyorsun onları da arada götürmeyesin'... Neyse etrafına kargılarla işaretleyerek zor kurtardım elinden. Bu arada sizin arkadaşların kimisi doğdu büyümez, neredeyse diktiğimiz gibi duranlar var. 12 taneydi, sanırım bir kaçı etrafındaki otlarla mücadeleye dayanamadı, bir ahududunun tadına baktık muhteşemdi. Bu hafta sonu hepsine tek tek bakıp rapor vereyim.

Bu arada, eski defterleri ortaya dökerek kayınpederimle aramı açamazsınız, bi tanedir o, arada olabilir baĞzı şeyler, o kadar çatlak su kaçırmaz. :p

Toplam 154 tane alabildim. 2600 ü görsem herşeyi söker cuffacı olurdum kesin. Yine herkese tavsiyem bu bitki neredeyse tüm bitkilerin de bayıldığı gibi kompost veya yaprak çürüntüsüne bayılıyor. Gel gör ki bu iki malzeme de civarda ne kadar tel kurdu, manas vb. varsa kendine çekiyor( varsa tabii)

Fidelerden ağır büyüyenler olabilir, özellikle saskatoonlar... Ölmeyenlerle yola devam edersiniz artık. Ayrıca istediğiniz olursa elimde de varsa telafi ederiz , hiç merak etmeyin.
Yaşasın kayınpederler....:D

Lonicera
08-11-2019, 17:39
Sayin Lonicera üstad bu konuda master gibi bir yazi yazmissiniz masallah. Benim dusunceme gore sayin Tcm'nin urunlerinin az verim vermesi yumru sorunu da olabilir. Benim ektiklerim hem iyi cimlendi hem de gür ciktilar. Sorun olarak toprak sertligi ve sık dikimim oldu. Sene ekebilirsem kum tarzinda bir toprakta deneme yapacagim.

Boyle detayli bir yazi icin tesekkurler

Sanırım direk toprağa ekim yapıyorsunuz. Kumun içine kompost veya yaprak çürüntüsü de ekleyin, şahitleme yapıp farkı görün. Tabii bize de gösterin.

Elinizde kompost veya yaprak çürüntüsü yoksa şimdilerde dökülen yaprakları toplayıp bir çukura kumla beraber gömün. Bir de kerteriz alın veya bir işaret koyun. Dikim zamanına kadar hazır olur. Sonucu gördükten sonra tekrar konuşalım;)

AkisSoftware
08-11-2019, 19:33
Sizin tavsiyeleriniz altin hukmunde... nasip olursa seneye ekim zamani memlekette olursam uygularim ve resimlerim insallah. Ben yolladiktan sonra sizdekilerle lezzeti farklimi bi test edin lutfen. Bana gore bendekiler daha lezzetli ama baskalarinin denemesi daha iyi olacaktir.


Sanırım direk toprağa ekim yapıyorsunuz. Kumun içine kompost veya yaprak çürüntüsü de ekleyin, şahitleme yapıp farkı görün. Tabii bize de gösterin.

Elinizde kompost veya yaprak çürüntüsü yoksa şimdilerde dökülen yaprakları toplayıp bir çukura kumla beraber gömün. Bir de kerteriz alın veya bir işaret koyun. Dikim zamanına kadar hazır olur. Sonucu gördükten sonra tekrar konuşalım;)

tropikalist
08-11-2019, 19:48
arkadaşlar bu kum ne acaba anlamadım nasıl elde edebilirim birde yakında tohum paylaşacaklar elde ettiğim tohumu hangi ay ekeceğim ekeceğim aya kadar hangi koşullarda saklamalıyım ???

Jezebel
10-11-2019, 12:03
Kum gerçekte silisyum kristallerinden oluşur. Başka mineral veya organik katkılardan dolayı farlı renkler alır. Cam üretimi için kullanılır.
Kum genel olarak kaynağına göre iki çeşit olur dere ve deniz kumu.
Elde etmek için ya dere kenarı veya deniz kenarına gidebilirsiniz.
Deniz kumunu tuzundan arındırmak için bol su ile yıkamalısınız.
En kestirme yol inşaat kumu satın almak.
Ayrıca tane büyüklüğüne göre de ince , orta ve dişli gibi tabirler kullanılır.
Özel kumlar da var mesela Quartz kum, siyah ve diğer renkleri de var.
Bilmem ki kumsal görmüş olmanız lazım ama...

TCM
11-11-2019, 14:50
Cumartesi günü tüm yer bademlerini söktüm, beş tanesini karambole seçip kaçar yumru oluşturmuşlar baktım. İlk elime aldığım bol saçaklı kökleri fazla olandı ve 120 tane yumru saydım,

700722

ikinci daha küçüktü ve 75 tane çıktı

700721

Saçakları ilk ikiye göre daha az olanı alıp saydığımda tam 119 tane çıktı ve yumruları da oldukça büyüktü. Yani küçük gözüken aslında en verimli olan çıktı. Sonraki saydığım iki tanede ise 40-50 arası yumru çıktı.

Benimkiler 40 a yakın vişne ağacının altından da geçen ikili sıra halinde dikilmişlerdi. Yani dikildiği şartlar aynı olmasına rağmen sonuçlar böyle çıkmıştı. Belki vişne ağacı güneş vs. diyeceğim ama sıranın başındakinde de sayı az çıkmıştı. Bendeki durum bu, özellikle 119 taneyi tek kökte görünce, seneye sanırım yine ekeceğim :) Kurumuş saçaklarını da topladım, hanımla kavga dövüş yastık yapmaya ikna ettim bu arada..

AkisSoftware
11-11-2019, 15:36
Verim çok çok iyi olmuş. Allah bereket versin.

tropikalist
11-11-2019, 18:32
Yapacağınız yastık şu köyde yapılan beton gibi yastıklardan mu yoksa hafifçe tıkıp yumuşak mı yapacaksınız ��

TCM
11-11-2019, 21:05
Başımızı koyacağız, yani kastedilen de odur sanıyorum, dolayısıyla ikisi arası olmalı diye düşünüyorum.

armagan alan
11-01-2020, 03:27
merhaba

Mersinde bulunan 5 dönüm tarlamda Yer bademi 'chufa' (Cyperus esculentus L.) yetiştirmek istiyorum. Öncelikle tohuma ve sonrasında dikim, yetiştirme ile ilgili bilgiye ihtiyacım var. bu konuda yardımcı olabilecek biri var mıdır? (internette sık karşılaştığım bir isim var; " Ziraat Mühendisi Ahmet Nedim Nazlıcan" kendisine maalesef bir türlü ulaşamıyorum. Ahmet bey in iletişim bilgilerini biliyorsanız ve paylaşırsanız da çok sevinirim.) Yardımcı olabilecek arkadaşlarım bana şu numaradan ulaşabilirseniz harika olur : 0507 668 66 68 . herkese selamlar sevgiler.

Jezebel
12-01-2020, 14:21
merhaba

Mersinde bulunan 5 dönüm tarlamda Yer bademi 'chufa' (Cyperus esculentus L.) yetiştirmek istiyorum. Öncelikle tohuma ve sonrasında dikim, yetiştirme ile ilgili bilgiye ihtiyacım var. bu konuda yardımcı olabilecek biri var mıdır? (internette sık karşılaştığım bir isim var; " Ziraat Mühendisi Ahmet Nedim Nazlıcan" kendisine maalesef bir türlü ulaşamıyorum. Ahmet bey in iletişim bilgilerini biliyorsanız ve paylaşırsanız da çok sevinirim.) Yardımcı olabilecek arkadaşlarım bana şu numaradan ulaşabilirseniz harika olur : 0507 668 66 68 . herkese selamlar sevgiler.


Ahmet Nedim Nazlıcan
Zir. Yük. Müh.
Çukurova Tar. Araşt. Enst.-ADANA
annazlican@yahoo.com



Belki maillerini okuyordur.

Lonicera
26-02-2020, 16:43
Sn AkisSoftware' nin etkinlikte gönderdiği sarı şeker ve bal yumru türü yer bademlerini nasipse bu hafta sonu iç mekanda ekeceğim. Tabii ekecek tohum kalırsa. Şimdiden tohumlar yarı yarıya azaldı.:)))

Hele sarı şekere bayıldım. Bunların tadına baktıktan sonra 3-4 yıldır ektiklerimi bir daha ekmemeye karar verdim. Bunlarla yola devam.

AkisSoftware
26-02-2020, 19:51
Sn AkisSoftware' nin etkinlikte gönderdiği sarı şeker ve bal yumru türü yer bademlerini nasipse bu hafta sonu iç mekanda ekeceğim. Tabii ekecek tohum kalırsa. Şimdiden tohumlar yarı yarıya azaldı.:)))

Hele sarı şekere bayıldım. Bunların tadına baktıktan sonra 3-4 yıldır ektiklerimi bir daha ekmemeye karar verdim. Bunlarla yola devam.

Bunu okuyunca cok sevindim.
Bitirebilirsiniz tohumluk daha var istediginiz anda yollayabilirim...

Sayin TCM ye bir kac farkli tur daha yolladim. Bu sene bu farkli cesitleri de cogaltirsam herkese yollarim. Boyut olarak daha buyuk. Az oldugu icin tadina bakamadim.


Ayrica sari seker ve bal yumru gercekten Turkiye'de yetistirilmis harika ve degerli cesitler...

Jezebel
27-02-2020, 07:04
Tüh kaçırmışım :(
Yoğunluktan başlığı çok inceleyemiştim, hem yüzssüzlük etmiyeyim başkalarına da kalsın derken...tüh ki ne tüh:o

AkisSoftware
27-02-2020, 07:06
Tüh kaçırmışım :(
Yoğunluktan başlığı çok inceleyemiştim, hem yüzssüzlük etmiyeyim başkalarına da kalsın derken...tüh ki ne tüh:o
Günaydın

Kaçırdığınız bir şey yok. İstediğiniz başka tohumlarda varsa size paket yapıp atayım. Karşılığında "bir ahududu hayranı" olduğunuzu bildiğimden dolayı çelik yollarsınız (bir kaç çeşit :) ) böylece karşılıklı yüzsüzlük etmemiş oluruz :)

Jezebel
27-02-2020, 16:44
Sn.AkisSoftware, bu hafta sonu konuyla ilgileneceğim.:)

tropikalist
27-02-2020, 17:13
Arkadaşlar evde bir saksıya orta boylu bir saksıya eksem 10 litre bir saksıya eksem kaç tane yer bademi alabilirim yaklaşık cevap lütfen

TCM
27-02-2020, 19:32
@ tropikalist, iyi gelişmiş tek kök 5 lt. lik plastik su şişesinden taşar, dolayısıyla en fazla iki kök.

Jezebel
31-03-2020, 12:00
Arkadaşlar bu yumrularımızı ekme zamanı geldi mi?
Korona korona derken zaman ve bilgiler birbirine karıştı.
Bir kaç tanesini nemli Cocpeate koydum.
Balyumruları da arıtma suyuna ıslatıp 24 sonra onları da Cocopeate alayım diyorum.
Yorum ve öneriler lütfen.

TCM
31-03-2020, 13:04
İki - üç gün bekletin suda şefim, bir hafta 10 gün bekletip hiç firesiz çimlendiren oldu aramızda (@Zekoş) daha sonra cocopeat olur, genel kanaat çimlenme için biraz daha fazla ısıya ihtiyaç duyduğu, tam zamanı ekebilirsiniz.

Jezebel
31-03-2020, 16:15
Ben ve tohumlar ve yumrular dışında evde kimse yok.
Hem "korona zamanı", yani tüm odalar emirlerine amade.
Sıcaklık her yerde 24 C
Hemen başlıyayım ekmeye o vakıt.
Bu karantina daha 3-5 ay devam eder.
Ne yetiştirirsek onu yiyeceğiz, belli oldu.

s.toprak
05-04-2020, 19:47
Sayin Lonicera acaba bu yer bademini tuketmenin baska yollarini bulabildiniz mi? Benim elime bir kilo kadar organik kurutulmus rizom gecti, dediginiz gibi suya koyup tuketiyorum, oldukca lezzetli.
Merhaba, Yer bademi'ne bu gün Bloomberg tv de Hairy Bikers'ın Ispanya gezisinde rastladım. Rizomun adı, Yer Bademi- Tiger Nuts. Gezginler, Valencia'da, bir lokantada, yer bademinden yerel ve ünlü olduğu belirtilen horchata diye bir içecek yaptılar, bademler blendera atıldı, süt benzeri bir içecek oldu. Lokantacı geçmişte Ispanya ve Portekiz de yaşamış Müslümanlar olan Moro'lardandı. Çocukluğumda, Tire'de adına sübye denilen, kurutulmuş kavun çekirdeklerini havanda döverek bir içecek yaparlardı onu hatırladım.

Jezebel
10-04-2020, 08:59
Bunu olduğu gibi tüketmek bana zor, unu veya sütü muhtemelen elde edilecek.
Artık uygun tarif Youtube' de dolu var.

TCM
10-04-2020, 17:45
Bunu olduğu gibi tüketmek bana zor, unu veya sütü muhtemelen elde edilecek.
Artık uygun tarif Youtube' de dolu var.

Şefim çimlendirme nasıl gidiyor, yeni ve başarılı tecrübeniz olduysa ben daha başlamadım.

Jezebel
14-04-2020, 08:30
Evet cocopeat içinde hareket var.



705985



Genç kardeşimin gönderdiklerini çürütmeden yetiştirmek istediğim için miktarı az olanları böyle yaptım.
Havalar geçen yıla göre daha geç ısınacak gibi.
Dışarıya ekme konusunda tereddüt yaşıyorum.
Rakım da yüksek olunca.

TCM
15-04-2020, 08:30
Tek tek çimlendirseydiniz keşke. Önceki yıllarda kayınpeder bahçede dolaşırken diktiğim yer bademlerinden birini yabani ot diye asılıp köklüyor, bakıyor dibinde perlit-torf görünce yaptığını anlayıp çaktırmadan yerine sokuşturuyor ama nafile :) Demek istediğim köklerini oynatınca sıkıntı olabilir.

Jezebel
15-04-2020, 08:48
Sn. TCM , yarın off günüm, uygun bir saksıya geçireyim.
Zaten 4 tanecik vardı orada.

Geçen yıl kedi gibi oradan oraya gezdirmiştim, pek aldırmadılar gibi gelmişti.

Zekoş
15-04-2020, 19:56
Bende bu sene ilk defa bahceye direk ekim yaptim ıslamadım da kolaya kactım tabi bir kısmını numune bırakaraktan;)
Hep ıslayıp hemde aşırı 😄viyolde cimlendirirdim
Olumlu **** olumsuz sonucu yazarım burdan😊

Jezebel
15-04-2020, 21:11
Bende biraz ince kum aldım ki çamurlaşmayı topaklanmayı engelleyeyim.

Torf ve bahçe toprağına karıştırıp doğruca bahçeye ekeceğim bir kısmını bakalım ne yapacaklar :D

Yenisu
17-08-2020, 18:34
Sn AkisSoftware' nin etkinlikte gönderdiği sarı şeker ve bal yumru türü yer bademlerini nasipse bu hafta sonu iç mekanda ekeceğim. Tabii ekecek tohum kalırsa. Şimdiden tohumlar yarı yarıya azaldı.:)))

Hele sarı şekere bayıldım. Bunların tadına baktıktan sonra 3-4 yıldır ektiklerimi bir daha ekmemeye karar verdim. Bunlarla yola devam.

Merhaba;bu türlerden benimle paylaşırmısınız

umut_003
13-10-2020, 23:58
Merhabalar.
Başlığı görünce foruma üye oldum.
Peki bu bitkinin tohumunu halen temin etme şansımız olabilir mi?

Yer ankara.
Teşekkürler.

AkisSoftware
15-10-2020, 12:24
Merhabalar.
Başlığı görünce foruma üye oldum.
Peki bu bitkinin tohumunu halen temin etme şansımız olabilir mi?

Yer ankara.
Teşekkürler.

Yardımcı olmaya çalışırım. Madem Ankara'dasınız...

Yenisu
22-12-2020, 19:05
Merhaba;Ahmet Nedim Nazlıcan bey'in sayesinde Fi _Tarım dan bal yumru aldım,10 kilodan az vermiyorlar.Yemek için kullanırım diye düşündüm,almak isteyen olabilir diye ismini vermek istedim,kolay gelsin...