PDA

View Full Version : Yasemin Üretimi




lerdemir
02-10-2006, 23:47
Merhabalar,

Bir bitkisever dostumdan, 2 katlı evinin yan duvarını boydan boya kaplamış, her mevsim yapraklı, salkım halinde çok sayıda çiçek açan özel cins bir yasemin türetmek için, yarın -SALI- öğlen vakti çelik almaya gideceğim. Yani aslında Pazar günü çelikleri almış da, ben yarın teslim almaya gideceğim.

Pazardan Salı'ya suda beklemiş olacaklar çelikler.

Şimdi, ben bu çelikleri, tutma olasılığı mümkün olduğunca en yüksek olabilecek şekilde, hangi işlemlere tabii tutarak ve tam olarak ne yaparak köklendirmeye çalışabilirim?

Tüm detayları temin edebilecek bir Üstad?

Not: Elimde, üzerinde "Bitki Gelişim Düzenleyicisi" Islanabilir Toz yazan, içeriği %0,43 NAA, %0,018NAD yazan bir köklendirme hormonu da var. Ayrıca, aspirin, torf, minik saksılar, oksijenli su, ve hatta baticon bile var.

Ne yapmalı, nasıl yapmalıyım bu çiçeğin çeliğinden türetmek için?

Yardımlarınız için şimdiden teşekkürlerimle...

Levent




Mine Pakkaner
03-10-2006, 00:41
Çeliklerin yarısını elinizdeki hormonla muamele edin, yarısını hormonlamayın ( denemiş olursunuz), torf ve perlit karışımı bir harca dikin. Sulamayı yapın.2 gün sonra oksijenli sulu solüsyonu verin. Çelikleri ılık bir yerde tutun.Asla çok sulamayın.Sadece nemli olsun. Bir poşete geçirip sera etkisi yaratabilirsiniz anca havalandırma çok önemli.Yoksa çürütebilirsiniz, çok dikkatli olun. Her çeliği mümkünde tek saksıya dikin. Bir hafta sonra aspirinli su solüsyonu verin.

Fotoğraf da isteriz elbette. Kolay gelsin. :)

lerdemir
08-10-2006, 21:45
Mine Hn,

Darılmaca kızmaca olmasın ama, sizin yazdıklarınızı tekrar tekrar okumama rağmen aynen detaylı bir biçimde aşağıda yazacağım gibi yaptım. Herşey çorba oldu, karıştırdım herbir işlemi... Hadi hayırlısı diyerek anlatıyorum:

- Tarif etmiş olduğunuz oranlarda oksijenli sulu solüsyon hazırlayıp içine yine daha önce açıklamış olduğunuz oranlarda aspirin de ekleyip erittim ve bir büyük kaba koydum.

- Çeliklerim tam 7 gün dibinde 1 karış içme suyu dolu naylon torbanın içinde ve balkonda açıkhavada beklemişlerdi (Haftaiçi akşam eve geç geliyor olmamdan ötürü haftasonunu beklediler zavallıcıklkar)

- 1 ve 1,5 karış uzunluğunda ince ince 8-10 adet yasemin dalı haline gelecek şekilde yasemin çeliklerimin en alt kısımlarının 2 cm kadarlık yerlerini falçata ile açılı bir biçimde kestim. Keserken son 1 cm kadarlık yerini ise dalın özü açık kalacak ve suyu daha rahat çekecek şekilde yukarıdan aşağıya açılı kestim.

- Sonra tüm bu minik dalları bu forumda daha önce sizin bir başlıkta yazmış olduğunuz üzere daha önce hazırladığım oksijenli sulu ve aspirin eklenmiş suda 10-15 saniye beklettim.

- Sonra bu dalların kesip biraz da açtığım en alttaki köklenecek kısımlarını teker teker HEPSİNİ o Bitki Gelişim Düzenleyici (2 üst mesajda yazdığım içerikteki) hormona batırıp, hormon tozu o kesik kısımların tamamını kaplayacak şekilde buladım.

- Benim avuçiçimi ancak dolduracak miniklikte 3 adet mini-saksımın içini tamamen TORF ile doldurdum (Evde perlit yoktu, zaten perlit nedir bilmiyorum bile :) ve bu saksıları yukarıda belirttiğim su dolu (Oksijenli sulu+aspirinli su dolu) kaba oturtup aşağıdan yukarıya silme su emecek şekilde sulamış oldum. Torf tamamen suyu da emdikten sonra biraz çöktüğü için üzerine biraz daha torf ekleyip saksının üstüne birazcık bastırıp torfu sıkılaştırdım.

- Sonraaaa... Teker teker tüm çeliklerimi 3er 4er saksılara batırarak güzelce 3 adet saksıya bölüştürdüm. İçimden inşaallah tutarlar dedim :)


- Herbir saksının üstünü de şeffaf ve incecik naylon olan buzdolabı poşetleri ile bone/bere gibi örttüm. Balkonda rüzgar almayan ama ışık alan bir köşeye saksıları koydum.

Vee, hanımın ikazları ile karşılaşmamak için balkondaki tüm dağınıklığı, toz toprağı teşkilatı toplayıp etrafı temizledim... :)

İşte böyle Mine Hn ve tüm arkadaşlar.

Bakalım ne kadar zamanda ne olacak. Hep beraber göreceğiz.

Ayrıca bonelerin altını biraz açık bıraktım hava da girsin diye. Yoksa tam mı kapatmal
Mantar olmasın diye ayrıca birşey yapmalı mı?Çürütmeden nemi nasıl muhafaza etmeli?Allahım nedir bu işin sırrı?

Hal böyle iken yorumlarınız ne olur Mine Hn ?

İnşaallah

Saygılar

Levent

Mine Pakkaner
08-10-2006, 23:04
Estağfurullah Levent Bey,

Darılmak kızmak ne kelime, burada birlikte birşeyler yapıyoruz... :)

Gelelim yaptığınız çalışmaya;

Aspirinli su ve oksijenli su karışınca bir reaksiyon olur mu, bu bitkiyi nasıl etkiler bilmiyorum.

Oksijenli sulu solüsyonla köklendirme hormonunun birlikteliğini de bilmediğimden dolayı size "çelikleri dikin sulamayı yapın, 2 gün sonra oksijenli su solüsyonunu, 1 hafta sonra da aspirinli su solüsyonunu verin" diye yazmıştım. Bir terslik olmayacağını umuyorum ama olabilir de, fikrim yok.

Çelikleri nasıl aldığınızı da tam anlayamadım ancak düzgün olduğunu umuyorum. Saksılara dikim yapmadan önce torfa su emdirmeniz iyi olmuş. Sulama suyu ile kolay emmiyorlar. Boneleri tam kapamamanız da iyi,havalandırma sağlanmış olur. Torfun suyunu kaçırmayın, çok da sulamayın. Öğle saatlerinde mümkünse boneleri açıp çelikleri tam havalandırın sonra kapayın.

Levent Bey, bu enteresan bir deneme olmuş. Bakalım sonucu göreceğiz. ;)

lerdemir
09-10-2006, 14:01
Çelikleri ben almadım ki Mine Hn; yaseminin sahibi bizzat kendisi uç dallarından bir kaç parça kesmiş benim için. Nasıl özellikte olması lazım geldiğini ne ben ne de kendisi biliyoruz. Sahi, nasıl olmalı idi yasemin çeliği?Nasıl alınmalı yani?

Neyse, torfu çok sulamayacağım; boneleri her öğlen açacağım, tamamdır.

Laboratuar deneyi gibi oldu, ama hayırlısı; göreceğiz bakalım...

Gelişmeleri ve de olursa yeni sürgünlerin fotoğraflarını paylaşmak üzere...

Teşekkürlerimle

Levent

lerdemir
22-10-2006, 20:27
:(

9-10 çeliğimden 2si hariç hepsi kurumaya yüz tuttu...

Canım sıkkın;bir daha dal keseceğim ve bu yaseminden ama önce İstanbul'daki üstadlardan biri ile irtibatlaşıp tama neresinden nasıl kesmeli, sonra getirip rica edip çelikleri köklendirmek için üstadın eline teslim etmeli...

:(

memet
22-10-2006, 20:32
sonbahar olması etkiledi mi acaba durumu

Mine Pakkaner
22-10-2006, 20:48
:(
...bir daha dal keseceğim ...
:(

Hava artık kışa döndü. Sonbaharda çelik almak deyince,işlem eylül ilk yarısı tamamlanmalı. Ilıman yerlerde en geç eylül sonu. Yoksa köklenme için gerekli toprak sıcaklığını ve diğer şartları sağlayamazsınız.

lerdemir
24-10-2006, 14:04
Peki Mine Hn evin salonunda sabah gün doğumundan öğleden sonra 14:30'a kadar güneş alan bir pencerenin iç tarafında tutuyordum minikleri ben saksılarında. Yani oda sıcaklığında idiler. güneş de görüyorlardı...

Hem bu arada unlu-pamuklu bit oluşmuştu yapraklarının gövde ile bitiştiği yerlerinde, hatta yaprakların alt/arka yüzlerinde gönüllerince yürümeye bile başlamışlardı. Mekanik temizleme ile başa çıkıyordum.

Kalanlara da dün Yazlık Yağ ile işlem yaptım ve büyük balkonumun hem ışık alan hem de rüzgardan korumalı bir köşesine koydum...

Bakalım...


Bu arada, yeni çelikleri hangi tarihte almalıyım bu inanılmaz güzel ve sıradışı olduğu iddia edilen yaseminden?

İlginize ve paylaşoımınıza teşekkür ederim sevgili Memet ve Mine hn...

Levent...

Mine Pakkaner
24-10-2006, 22:12
Bu arada, yeni çelikleri hangi tarihte almalıyım bu inanılmaz güzel ve sıradışı olduğu iddia edilen yaseminden?


Mart ayında alınız.

lerdemir
24-10-2006, 22:35
Peki Mine Hn,

Hayırlısı ile Mart'ta alırız inşaallah...

Sağlıcakla...

imo
08-03-2007, 15:09
merhaba,
10 gün evvel 15-20 dal yasemini deneme amaçlı çeşitli vazolarda suyun içine koydum.kimisini sıcak olsun diye akvaryumun üzerine, kimisini mutfağa,kimisini çeşme suyuna ,kimisini içme suyuna.şu an hiç birinde en ufak bir hareket bile yok.
yanlış yapıyorum galiba.
birde şu kök tozu denilen şeyin gerçek adı nedir acaba ,nerde bulunur,bilgisi olan varmı.

Mine Pakkaner
08-03-2007, 22:02
Kök tozu değil, köklendirme hormonu, Kemeraltı'ndaki ziraatcılarda bulursunuz. Kullanıma hazır toz köklendirme hormonu deyin. Yasemini suda köklendirebilirseniz bilmek isterim.

imo
09-03-2007, 00:13
Teşekkür ederim,en sonunda öğrenebildim köklendirme hormonunu.

imo
11-03-2007, 06:51
Hemen köklendirme hormonu aldım.Arkasından bütün dalları birbir elden geçirip büyük bölümünü önce köklendirme hormonuna sonrada torfa batırdım.Henüz hiç köklenme olmamıştı fakat bir tanesinde kuru yaprakların arasından yeni filizler çıkmıştı,ondan umutluyum,onuda torfa koydum.Hala bir kısmı suda.Bekliyorum...

lerdemir
11-03-2007, 21:15
Yeni filizler sizi hemen ümitlendirmesin, ama bu sözüm de sizi umutsuzluğa sevk etmesin. Zira, bu yeni sürgün, dal parçasının içinde kalan özsuyundan kaynaklanmış da olabilir, ev içinde yeterli ısıyı görünce, içinde kalan son enerji ile sürgün vermiş olabilir.

Ben böylesi bir durumu tecrübe etmiştim, onun için söylüyorum.

Gelişmeleri bekleriz...

Saygılar.

imo
13-03-2007, 17:56
Lerdemir,umarım dediğiniz gibi değildir durum zira bir iki tanesi daha filizlenmek üzere diye çok seviniyorum.
Bu arada sanırım çok feci bir hata yaptım,hormonu aldığım yerdeki satıcı bana önce toza batır sonra toprağa dedi ama bazı sayfalarda tozu alkol **** suyla çözmek gerektiğini okudum,hala köklendirme hormonunun kullanımıyla ilgili bir sayfa arıyorum...

lerdemir
14-03-2007, 21:11
Üff, ben de iyice felaket tellalı olmak istemem ama ben de doğrudan toz köklendirme hormonuna batırıp (bulayıp) toprağa dikmiştim...

:(

imo
14-03-2007, 21:27
Strese dayanamayıp sonunda kendime 3 ayrı cins yasemin aldım.Artık bunlar çıkarsa ne ala yok çıkmazlarsa canımız sağolsun diycem.

lerdemir
14-03-2007, 22:10
Haydi hayırlı olsun.

Güle güle büyütün.

Gelişmeleri duymak isteriz ve dahi görmek... :)

kuyucu
05-04-2007, 15:26
Arkadaşlar ,
Yanlışlıkla arap yasemini(ful) diye aldığım yasemini çeliklemek için geç mi kaldım. Şansımı deneyeyim mi? Yetişir ise bir arkadaşa veririm.

iyi günler

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1270

Mine Pakkaner
05-04-2007, 15:34
Geç kalmadınız. Çelik alabilirsiniz.

agronomistmrt
05-04-2007, 19:56
mine hanım mavi yaseminin köklendirmesinde karşılaşabileceğimiz olası problemler var mıdır acaba? yapanlar zor olduğundan bahsetti bende başlamadan bilgilerinizden faydalanmak istedim.
saygılar

Mine Pakkaner
06-04-2007, 00:59
Yarı odunlaşmış uç çelikleriyle perlitte köklendirebilirsiniz. Isıtmalı tavalarda köklenme daha fazla. Sık sık su püskürtün veya sisleyin. %0.1 veya %0,2 İBA deneyebilirsiniz.

lerdemir
20-06-2007, 19:02
Peki Mine Hn,

Isıtmalı tavalarda ve/veya perlitte hangi ortamda yaklaşık olarak ne kadar sürebilir köklenmenin başlaması?

lerdemir
20-06-2007, 19:14
Mine Hn,

Ben suda köklendirdim yasemini; sadece suda. İçme suyunu mavi bir su bardağına koyup; cam kenarına, sabahın ilk ışığını öğlene kadar doğrudan alan şekilde yerleştirdim ve köklendi.

Toprağa aldım ve de çiçek açtı minicik iken bile.

Hatta fotoğrafı da şuradaki mesajımda (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=115459&postcount=562)...

Sanırım bu mavi bardağım sihirli.
O mavi bardakla, aynı yerde neyi suya koysam kökleniyor. Ciddiyim...
Renkle ilgili olabilir mi acaba... Hay Allahh???

O bardağım da buradaki fotoğrafımda (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=111343&postcount=532).

Not: Sizin yönlendirmeleriniz üstüne budarken çelik alma işlemi yaptığım ful çeliğimi görmek istemiştiniz; bu ikinci fotoğrafı onun için çekmiştim. Yoğunluğunuzdan ötürü, takip edemediniz haliyle; o konuda da yorum ve teknik görüşünüzü de halen daha merak eder dururum ;)

Mine Pakkaner[/B];82845]Yasemini suda köklendirebilirseniz bilmek isterim.

Ferda Ülkümen
20-06-2007, 23:29
Haklısın Lerdemir.Koyu renkli camlarda köklenme daha kolay oluyor.
Yaseminin birkaç sene sonra böyle açacak;

Mine Pakkaner
21-06-2007, 09:50
Sevgili Lerdemir, halk arasında yıldız yasemin veya Madagaskar yasemini denen ama aslında bildiğimiz yaseminle alakası olmayan bu güzelim bitkinizin botanik adı Rhyncospermum jasminoides veyaTrachelospermum jasminoides. Bildiğimiz yaseminlerin hepsi Jasminum sp. 'tır. Ful de buna değil. O da bir yasemin türü. Ama sizinki değil.

Suda köklendirmenize sevindim. Son dönemde suda nelerin köklendiğini araştırıyorum. Mavi bardakta köklenme enteresan bir bulgu.

Fulunuza gelince boğum altında çok fazla tırnak dediğimiz uzun kısım bırakmışsınız. Bir de çelik çok büyük ve üzerinde çok çok fazla yaprak var. Gücünü bunları yaşatmaya mı harcasın yoksa köklenmeye mi? Ben olsam aşağıda gösterdiğim yerden keser, o parçayı da köklendirmeye çalışırım. :)

Selamlar

14115

lerdemir
21-06-2007, 12:11
Ferda Hn,

Bu koyu renkli bardaklarda köklenmenin kolaylaştığının benden başkası tarafından da tecrübe edilip teyit edilmesi inanın beni rahatlattı. Belki Mine Hn'ın çalışmasına katkı sağlar bu bilgimiz.

Mine Hn,

Bu akşam ya da bu haftasonu sizin belirttiğiniz iki noktadan keseceğim ful çeliğini ve aynı ortamda yeniden bekleteceğim; ancak ana çeliğimin en altında tırnak kısmında yine böyle çapraz ve açılı uzun bir satıh mı bırakayım (ben oradan daha rahat su çekebilmesi için o çapraz kesik kısmı uzun tutuyordum kendimce), yoksa yere paralel, dümdüz yuvarlak olarak mı keseyim? Tekrar teşekkürlerimle...

Ferda Ülkümen
21-06-2007, 13:51
Lerdemir;
Ben yeşil maden suyu şişelerini kullanıyorum,beyaz camdan daha çabuk kökleniyor.
Yıllar önce zakkum çeliklerini kahverengi tekel birası şişelerine koyup,şişeleride su dolu yağ tenekesine yerleştirip bütün kış evin içerisinde bıraktım.Baharda zakkum kökleri şişeden çıkmadı,şişeyi kırarak çiçekleri çıkardık.aynı işlemleri tekrar yapmedım,diğer yöntemlerle de başka zakkum köklendiremedim.

lerdemir
21-06-2007, 14:49
Yazlığa bir döndüm ki zakkum kökleri coşmuş diyorsunuz yani :)

Enteresan gerçekten.

Mutlaka ışık ile, gün ışığının içeriği ile ilgili bir mekanizma var ama işte biz onu anlayamıyoruz; fark ediyoruz ama anlayamıyoruz...

Vardır belki teknik olarak bir bilen :)

Mine Pakkaner
21-06-2007, 16:15
Eğik kesim yaparak yara yüzeyini büyütüyorsunz. Düz veya hafif bir eğim çeliklerde daha tercih edilir.

lerdemir
22-06-2007, 07:20
Bunu öğrendiğim çok iyi oldu; teşşekkürler Mine Hn.

Demek ki yok yere eziyet ediyormuşum minicik çeliklere :(

lerdemir
23-07-2007, 23:04
Uzun bir aradan sonra tekrar merhabalar Mine Hn,

Geçtiğimiz haftasonunda, Dalyan taraflarında dolaşırken, bir apartmanın ana girişinin üstündeki ferforjeyi tamamen kaplamış, muhteşem, mis kokulu çiçeklerle dolu bildiğimiz narin yapraklı, bembeyaz çiçekleri ile bir yasemin gördüm.

Hemen apartman görevlisinin zilini çaldım.

Zamanı gelince çelik alabilir miyim bu yaseminden diye sordum, mutlu gözlerle tabi ne zaman isterseniz dedi gülümseyerek..

Mine Hn; ne zaman alalım??

Mart'ta alınız demiştiniz ama düşük de ihtimal olsa, aşırı titiz bir çalışma ve ideal ortam sağlayarak, en yakın hangi zamanda çelik alabiliriz???

Oğuzhan
24-07-2007, 12:55
Bizede çelik alırsınız dimi..:)

lerdemir
24-07-2007, 19:13
Almam mı?

Hele bir net cevabımızı alalım; ona göre harekete geçerim...

limon
24-07-2007, 21:52
Lerdemir yasemin için çelik almanın tam zamanı. Çok kolay tutuyor. Sert hava koşullarına çok dayanıklıdır. 2 sene önce diktiğimde 1 metre kadar olan yaseminlerim bu sene pegolayı sardılar tamamen. Çelik alamazsanız da ben size gönderebilirim. Bolca çelik aldım koca kovanın içinde köklenmeleri için bekliyordum. Hanımeli, yasemin, acem borusu, ortanca...
Yanlız yaseminin yaprakları için narin demişsiniz pek narin değildir aslında serttir yaprakları. Bahçemdeki yaseminden bir fotoğraf...
16666

lerdemir
24-07-2007, 22:44
nevsune merhaba,

Üzgünüm ama artık bir gerçekle yüzleşme zamanın geldi sanırım :)

Mine Hn'ın şu bağlantıdaki http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=120460&postcount=28 açıklamasına göre, senin yasemin aslında bir yasemin değil, "aslında bildiğimiz yaseminle alakası olmayan bu güzelim bitkinizin botanik adı Rhyncospermum jasminoides veyaTrachelospermum jasminoides. Bildiğimiz yaseminlerin hepsi Jasminum sp. 'tır. Ful de buna değil. O da bir yasemin türü. Ama sizinki değil."

Konu ile ilgili fotoğrafıma da Bitki DÜnyası/Üretim teknikleri/Yasemin konusunun ilk sayfasında ulaşabilirsin

:(

Mine Pakkaner
25-07-2007, 16:21
...Mine Hn; ne zaman alalım??

Mart'ta alınız demiştiniz ama düşük de ihtimal olsa, aşırı titiz bir çalışma ve ideal ortam sağlayarak, en yakın hangi zamanda çelik alabiliriz???

Şu anda birkaç çelik alın deneyin. Yüksek sıcaklık köklenme hızını ve miktarını arttırabilir. Sonra da bir eylül çeliği deneyin.

limon
25-07-2007, 22:22
Nevsune Hanım sizin için hazırlarım. Ama tutup yaprak vermeden ben de size vermem :) Haberleşiriz zamanla...

Oğuzhan
26-07-2007, 08:18
Limon kokulu yaseminden bende isterim...:))

GLCN
24-08-2007, 11:40
Sanırım bu sayfa gözden kaçıyor?::(((

şükran ünal
24-08-2007, 15:52
Sevgili Limon bu sizdeki yasemin türü Ankara' da olur mu acaba. biz daha önce İzmir-Özdere deki kampımızdaki seradan parası ile diğer yaseminden getirmiştik iki sene sonra kışa dayanamadı.bu türün sanki dayanıklı olduğu yönünde Sayın Murat Pilevneli' nin sitesinden bilgi okumuştum.yanılıyor muyum.eğer dayanıklıysa ve zor olmazsa bende bir sap istesem çok mu olurum zaten sizin bahçeniz beni mest ediyor.kesin tespit edip gizli saklı da olsa bahçeyi ajanlar gibi gözetleyeceğim ..Hani siz oldu ki izin vermezseniz diye Şayet izin verirsenizde bu yasemin in yanında bir poz resim bari çektiririm... Fakat bu arada benim gibi tohumdu fideydi isteyen arkadaşlarında bir şeyler yapma zamanı geliyor .hani hep istemek olmuyor,ben forumda ki bir arkadaştan birşey isterken utanır oldum.Sevgi ve saygılar..

GLCN
24-08-2007, 16:06
Tabi şükran hanım ne yapalım?

limon
28-08-2007, 21:14
Kusura bakmayın arkadaşlar ben bu başlığı gözden kaçırmışım :) Yarın ilk işim çok sayıda çelikler hazırlayıp dikmek olacak.
Şükran Hanım, ben İstanbul'un Karadeniz kıyısında oturuyorum. Evimiz deniz seviyesinde ama kışlar oldukça sert geçiyor. Ve yaz kış denizden karaya sert rüzgar eksik olmuyor. (Nemli ve tuzlu esinti) Bu halde bile bahçede yerini en çok seven ve çabuk büyüyen sarmaşıkların başında yaseminlerimiz geliyor. Ankara'yı sever mi bilemiyorum :) Deneyip görmek gerek.

saira
01-05-2008, 14:35
Merhaba,

Yasemini saksıda yetiştirsek bir sorun oluyor mu?Mavi yaseminim var ama daha çok küçük ve saksıda.Bir de beyaz yasemin almak istiyorum.Ama her ikisini de balkonda yetiştirmek zorundayım.Çünkü bahçem yok:(

yakamozsimsek
10-06-2008, 22:07
valla mine hanimin resmindeki gibi keser ve hormonlarsan sansin bayagi azalir kusura bakma hormonlama yatiktan bir hafta sonra sulamani tavsiye ederim dal tutturma cok farkli bir islemdir en fazla sans kolye **** bogum olan bolgenin hemen alt tarafindan kesilerek yapilmasidir kolye **** bogum olan bolgedeki tomurcuklar hormon sayesinde kok salmaya donecektir bitkinin icerisindeki kanallar bitkinin hertarafini dolastigini kabul edersek ve her kolye **** bogum bolgesindede geri donusumlu kanallarin oldugunuda goz onunde bulundurursak bogumun hemen alt kismindan keserek ve boguma zarar vermeyerek hormonu su ile karistirmada bitkinin var olan aci suyu yapismasini saglayacaktir eger sularsaniz hormonlar su ile suzulerek gidecektir belki az birsey kalabilir sansiniz varsa kok salma islemini basarmis olursunuz peki neden bogumun altindan da ustunden degil **** daha assagissindan degil ornek ortancayi ayni sekilde kesiniz ve bir ay sonra gorunuz bir assagidaki boguma kadar olan mesafe kurumustur malesef bu bitkilerin kuralidir
travaux paysagist
ibrahim simsek
not turkcedeki bozuk yazilarimdan dolayi ozur dilerim

Kiraz
16-06-2008, 21:38
Geçen sene yasemin üretimi konusunda hiç bilgim yoktu, siteye de üye değildim. Kasım ayında yaklaşık 10 cm kadar bir dal aldım. Uçtaki yaprağı bırakıp diğerlerini kopardım ve ufak bir plastik kaba dikerek bahçede bıraktım. İlkbaharda yaseminde hiç gelişme yoktu ama bıraktığım yaprak da kahverengi olmamıştı. Havalar ısınınca kurumasın diye kabı ile birlikte toprağa diktim. Şu anda dipten 10-12 cm uzunluğunda yeni dal vermiş, üzerinde yaprak ve çiçek tomurcuğu da var.
( Bendeki yasemin yaprak dökmeyen, kalın yapraklı cins)

yankee.E
12-07-2008, 16:21
affedersiniz çok yanlışş yere konu açtığımı biliyorumm ama bana yardımcı olurmusunuz acaba ben olayı anlatıyım siz karar verin anneme gelen hediye çiçeği çok sevdimm ve arastırmalarım sonucunda bir bromelia oldunu anladım ama bu bende ki çiçek google da resmi olan bromelialardan çok farklıkı ama nasıl bakılacağını bilmediğimm içinn bazı yaprakları soluyo acaba nasıl sulandığını nereleri sevdiğini bana söyliyebilirmisiniz.:)

efecan

yankee.E
12-07-2008, 16:22
bir de istiyen olursa msn adresimi veriyimm ve çiçeği ordan gösterebilirimm çünkü fotoğraf koymayı bilmiyorumm :)

Kiraz
12-07-2008, 16:57
Geçen sene yasemin üretimi konusunda hiç bilgim yoktu, siteye de üye değildim. Kasım ayında yaklaşık 10 cm kadar bir dal aldım. Uçtaki yaprağı bırakıp diğerlerini kopardım ve ufak bir plastik kaba dikerek bahçede bıraktım. İlkbaharda yaseminde hiç gelişme yoktu ama bıraktığım yaprak da kahverengi olmamıştı. Havalar ısınınca kurumasın diye kabı ile birlikte toprağa diktim. Şu anda dipten 10-12 cm uzunluğunda yeni dal vermiş, üzerinde yaprak ve çiçek tomurcuğu da var.
( Bendeki yasemin yaprak dökmeyen, kalın yapraklı cins)

Nasıl bir hayal kırıklığı yaşadım anlatamam, sakarlıklar sayfasına yazmam belki daha doğru olurdu.
Yeni dalım günden güne kuruyunca dokunayım dedim ve elime geldi. Yani çelikten sürgün vermesine imkan yok, kökü de yok. Büyük ihtimalle, kazayla kırılan bir dalı atmaya kıyamayıp, diğer çeliğin yanına daldırmış ve unutmuşum. O da sulanınca son gücünü harcamış ve uzamış ama sonra da tamamen kurumuş.

Çok üzüldüm ama geçen seneki yaprağım hala yeşil, bir umut bekliyorum.

limon
12-07-2008, 21:30
Defalarca çelik denememe rağmen yasemini köklendirmeyi başaramadım. Bir de havai köklendirmeyi deneyeceğim.

erbek_
13-07-2008, 09:50
[QUOTE=yankee.E;258190][B]affedersiniz çok yanlışş yere konu açtığımı biliyorumm ama bana yardımcı olurmusunuz acaba ben olayı anlatıyım siz karar verin anneme gelen hediye çiçeği çok sevdimm ve arastırmalarım sonucunda bir bromelia oldunu anladım ama bu bende ki çiçek google da resmi olan bromelialardan çok farklıkı ama nasıl bakılacağını bilmediğimm içinn bazı yaprakları soluyo acaba nasıl sulandığını nereleri sevdiğini bana söyliyebilirmisiniz.:)


Öncelikle aramıza hoşgeldin efecan :p Resim eklersen daha iyi olacak ama bunun için ana sayfadaki en altta "yeni konu" linki var oraya çiçeğin ismini yazıp yeni bir başlık açabilirsin istersen, çünkü yasemin yanlış yer dimi? Resim eklemek için de "hızlı cevap" değil de "konuyu yanıtla" dersen orda "resim yükle" linki var....oradan resmini ekleyebilirsin...;)

Nariel
13-07-2008, 13:43
İyi günler,
Mayıs ortalarında aldığım 2 dal(yarı odunsu,yani yeşildi ama taptaze değildi) sarı yasemin çeliğini birkaç gün suda beklettikten sonra, yapraklarını iyice azaltıp orman toprağına dikmiştim. Bir ay kadar gölgede kaldılar, sonra güneş alan balkonun, güneş almayan bir yerine yerleştiler. Bugüne kadar kurumadan geldiler, birinin üzerindeki iki gözden biri uyandı ama çok yavaş gelişiyor. Diğer çelik de canlı, üzerindeki eski yapraklar bile solmadı, üzerindeki tek göz uyansam mı uyanmasam mı diye düşünüyor.

42872
42873

Kiraz
29-08-2008, 08:26
Yıldız yaseminim tohum verdi. Tohumdan yetiştirme şansım nedir ve neler yapmam gerekir? Yardımcı olursanız sevinirim.

Kiraz
29-08-2008, 10:59
Bitkileri iyi tanıyan birinden aldığım bilgiye göre aşağıdaki işlemleri yapacağım:

Tohumlar dökülmesin diye şu an dala file taktım. Fasulye benzeri iki adet kapsül kurumaya başlayınca uçlarından açılıyormuş. Biraz kuruduktan sonra alıp, kapsüllerinden çıkaracağım, bir iki gün evde kuruttuktan sonra, kumlu toprağa ekeceğim. Kuma ekilip, üzerine çok az toprak da serpilirmiş. Gerektiği zaman sulayacağım ve kışa gireceğimiz için bu işlemi evde yapacağım. İki haftadan sonra çimlenme olurmuş.

Gelişmeleri sizinle paylaşacağım.


Bu arada, geçen sene toprağa daldırdığım dalın yeşil yaprağı geçen hafta düştü, sizlere ömür :(

günebakan
09-11-2008, 18:17
Geçen haftalarda komşu bahçeden mavi yasemin çeliği almıştım bu konularda acemi olduğum için pek ümidim yoktu tutacağından ama sabah birde baktım küçük küçük yapraklar tomurcuklar onları görünce bu kadar sevineceğim aklıma gelmezdi çok hoşuma gitti doğrusu bu iş. Bu sevinci sizinle paylaşmadan duramadım çünkü sizden çok yardım alıyorum hepinize çok teşekkür ederim:) inşallah biraz daha büyüyünce mavi ve beyaz yaseminiminde resmilerini eklerim

bu internetten bulduğum resim

52378

nariçi
09-11-2008, 19:11
Günebakan hayırlı olsun. Ben, bilmeden başka sakıda kendi gelen sarı yasemini yer değiştirince kuruttum. Olanlar buraya uyumlu olan sarı yasemin çeliği gönderirlerse memnun olurum. Diğerleri buraya uyar mı bilmiyorum. Sarı güzel çiçek açmaya başlamıştı.

Harun Parlak
09-11-2008, 20:40
Selamlar yasemin seven arkadaşlar. Yaprağını dökmeyen yıldız yasemin yetiştirmek için. Çelikle denemelerimde başarı % desi çok düşük.
Adi daldırma ile üretimi % 80-90 diyebilirim.
Yaseminleri bir incelerseniz duvarlara tırmanırken yapışması için sanki bir kök salgılıyor. Göreceksiniz Okısımları adi daldırma ile toprakla buluşturduğunuzda kolayca kök salıyor.
sonra oradan kesip şaşırtmanızı ya da saksıya alım işleminizi yapabilirsiniz.
İki ay kadar bırakıyorum garanti olsun diye.

berduray
09-11-2008, 21:20
Misal ben madagaskar yasemini aşırıp aşırıp tutturamıyorum, maksadım kötü değil, sadece çalma çiçek tutar derler ya onu ispatlamak...

Harun Parlak
09-11-2008, 21:39
En güzeli bırakın sizin bahceye doğru geçsin. Sizin bahceye geçtiği yerde bir kasaya **** saksıya toprak koyun sizin tarafa geçen sürgünleri toprağa daldırıp kafasını uzatsın orada büyüsün o büyüdükce toprağa gömdüğünüz kısım kök salacaktır. Daha sonra saksıya gömdüğünüz arka kısmından kesip saksıyla beraber alın sizinde bir **** birkaçtane yaseminiz oldur.

Kudret
09-11-2008, 21:49
Sayın Tekin'in yazısına ek olarak; toprağa daldıracağınız kısımın kabuğunu, dala paralel olarak falçata ile çizerseniz köklenme kolaylaşcaktır. Hatta çizdiğiniz kısıma köklendirme hormonu sürmeniz işinzi daha da kolaylaştıracaktır.;)

ormanx
09-11-2008, 21:58
Ben bi formül buldum;

Bir saksı alıp, 5km ötedeki yaseminlerin kafasını buna gömüyosun, 1 hafta sonra boyunlarını kesip saksını bahçene getiriyorsun.

Şaka bi yana benim de bahçemde Yasemin'e ihtiyacım var. Yöntemi netleştireblir miyiz?

Kudret
09-11-2008, 21:59
Rica edip kendilerine zarar vermeyacek şekilde küçücük bir saksı koyabilirsiniz bahçelerine. Köklendiğinde alırsınız.

Harun Parlak
09-11-2008, 22:05
Ozaman komşunuzun çiçeğinin dibine bir iki saksı yoldaş koyun bir iki aylığına sonra alırsınız en garantili yöntem budur. Diğer yöntemler hem komşunuzun çiçeğini boşuna yolmuş olursunuz hemde siz hayal kırıklığına uğrarsınız. % 10 şansımı deneyeyim derseniz çift çatallı bir çelik alın çatal kısmının birini toprağa gömün tek ucu dışarı çıkarın.
Çeliklerin toprağa gelen kısmının kesim yerini 45 derecelik bir açı ile kesin bir cm kara iki **** üç diklemesine çizik atın sonra gömün.(torf **** perlit) kullanırsanız faydalı olur. diktiğiniz saksının üzerine şevaf naylon geçrin ki su kaybını önlesin iki üç günde bir havalandırın.
Bir çok türde bu işlem iş görür inşallah bunda da başarılı olursunuz.

nariçi
10-11-2008, 09:11
Selamlar yasemin seven arkadaşlar. Yaprağını dökmeyen yıldız yasemin yetiştirmek için. Çelikle denemelerimde başarı % desi çok düşük.
Adi daldırma ile üretimi % 80-90 diyebilirim.
Yaseminleri bir incelerseniz duvarlara tırmanırken yapışması için sanki bir kök salgılıyor. Göreceksiniz Okısımları adi daldırma ile toprakla buluşturduğunuzda kolayca kök salıyor.
sonra oradan kesip şaşırtmanızı **** saksıya alım işleminizi yapabilirsiniz.
İki ay kadar bırakıyorum garanti olsun diye.

Daldırılmış çelikten bulabilsek **** mevcut olsa hemen yaparız da hiç yok ki, bir kök tutturursak devamı kolay.

Harun Parlak
10-11-2008, 09:52
Bulunamayan bir tür değilki nerdeyse tüm fidancılarda var küçük saksılardakiler sanırım 25 den başlayıp 400 ytl ye kadar gidiyor.

nariçi
10-11-2008, 14:43
Gaziantep de bakarım. Bulunması gerekir ama bölgeye uyum sağlamayan bitkiler bulunmayabilir.

Harun Parlak
10-11-2008, 16:17
Bulamaz iseniz haberimiz olsun bulup kargo ile göndeririz.

nariçi
10-11-2008, 19:08
Önce bir bakayım, teşekkürler. selam

nariçi
13-11-2008, 19:21
Önceden kurumuş olan yasemin zannettiğim sarı çiçekli bitki yerde 30-40 santimken çiçek açmıştı ve üçlü yaprakları geceleri kapanıyordu. Yasemin yaprakları geceleri kapanır mı?

Harun Parlak
13-11-2008, 19:49
Resim yükleme şansınız varsa daha doğru cevap almış olursunuz Gerçek yasemin Yaprakları karşılıklı dizilişte 3 cm uzun oval biçimli ve parlak yeşil renktedir.Sürgünleri yeşil sarkık sarılıcı ve narindir. Ocak nisan arasında açan çiçekleri 2-3 cm çaplı bol sayıda altın sarısı renkli **** koyu sarı olup dış tarafı kırmızıdır.

Sarı yasemin Hardem yeşili yapraklar çift taraflı tüysü olup 3-7 yaprakcıktan oluşur.Sürgünler yatık olup gövde yarı sertdir.
Temmuz austos ayında görülen çiçekleri yaygın olup 2- 2.5 cm çaplı çiçekler sürgün uçlarındadır.
Birde beyaz çiçekli yasemin vardır bu zaten sizin anlatımınıza uymuyor.
Umarım bu tariflerden bir sonuca varabilirsiniz.

Kiraz
22-04-2009, 17:07
İki senedir çelikle yasemin üretmek isteyip hep kötü sonuca ulaşıyordum. Tekin Bey'in tarifi moralimi düzeltti, bir dalını kasım ayında saksıya daldırdım, bir süre daha bekleyeceğim.

Bu arada, geçen yaz sonu açan çiçeklerden sonra bir kapsül tohum oluşumunu da değerlendirmek istedim. Tohumların dökülmemesi için ince bir fileyle korumaya aldım ve dalında iyice kurumasını bekledim (süreyi hatırlamıyorum ama bir kaç ayı buldu).

Kurumuş bir çift tohum kapsülü, kapalı haldeyken:
74080


İyice kuruduğu için açılmaya başlamış, birazını ben açtım:
74078

Kapsül çiftinin yarısından çıkan tohum (kapsüller fasulyeye benzediğinden, tohumlar da fasulye gibi bir şey çıkacak sanmıştım, çok şaşırdım):
74079

Altı delikli saksıya, yandaki inşaattan aldığım ince mıcırı döşedim, üzerine de kum doldurdum (kumu yıkayıp kullandım). Kumun üzerine de tohumları koydum.
74081

Üzerine çok ince bir tabaka bahçe toprağı serperek tohumları kapadım, şeffaf naylona hava deliği delik açarak, saksının üzerini kapadım ve beklemeye başladım. Havalar soğuk olduğu için saksıyı evin içinde tuttum. (8 şubat 2009)
74082

Kiraz
22-04-2009, 17:14
Yaklaşık üç hafta sonra incecik bir yeşillik belirdi, o haliyle bile yasemin olduğu belliydi.

Şimdi çimlenenlerin sayısı daha da arttı. (%50 oranında çimlenme gerçekleşti.)
74085

feriha
24-06-2009, 22:55
Sevgili Kiraz tohumdan yetişen yaseminler yaşıyormu?

Kiraz
06-07-2009, 18:46
91054

Sevgili Feriha, beş çimlenenden dördü sağlam, biri ihmal ettiğim dönemde ölmüş.

Tohumları kuma serip, üzerine çok az toprak atarak çimlendirmiştim. Biraz büyüyünce kumun yetersiz olduğunu düşünerek bir parmak kadar daha toprak ilave ettim. Bu sonbaharda fideleri ayırıp, kumdan çıkarıp, toprağa dikebilir miyim?
Bunu yapmazsam kumda yaşamayacaklar gibi geliyor, yaparsam da bir yıllık bekleyişi yazık edebilirim. Tekin Bey'in tarif ettiği gibi, bir dalı saksıya daldırıp köklendiriyordum, kasım ayında yapmıştım, çok da iyi gidiyordu, bu yaz sabredemeyip kesince öldürdüm:(

Sebahattin Sargın
06-07-2009, 18:54
Sevgili Kiraz sonbaharda toprağa alabilirsiniz, yıldız çiçekli yasemin -10 dereceye kadar dayanan bir tür. Toprakta daha hızlı gelişecektir, bol çiçeklerini görürsünüz umarım...

Sevgiler ;)

Kiraz
06-07-2009, 18:56
Teşekkürler Sevgili Sebahattin, kökler kumda, alırken tamamen çıplak kalacaklar ve tutmayacaklar diye korkmuştum.

Sebahattin Sargın
06-07-2009, 18:59
Kudret abi bu konuda daha tecrübeli ondan da bilgi alalım, sonbahara kadar fideler gelişecektir. Kökler o zamana kadar sağlamlaşmış olur....

Kiraz
06-07-2009, 19:00
Tekrar teşekkürler:)

almira
07-07-2009, 22:17
Değerli arkadaşlar; Mavi Yasemin'de en yüksek köklenme %'sinin Temmuz ayında olduğunu öğrendim. Çelikten üretmek isteyen arkadaşların elini çabuk tutmalarını tavsiye ederim. Çelikleri diktikten sonra gölge bir yerde bulundurun. Ara ara üzerine su püskürtün.

Hatice Tarhan
07-07-2009, 22:51
değerli arkadaşlar mavi yasemin veya diğer bütün çiçekler için ortanca melisa ful hepsi birtek kesin yüzde yüz garanti bir teknik perlitin içine gömün ve sulayın bir hafta sonra bakın yeşermişler onbeş gün sonra da kök salmışlar şu ana kadar perlite diktiğim hiç bir dal şaşmadı başarılar mavi yasemin isteyenlere gönderebilirim

florya
15-07-2009, 12:58
İyi günler,
Mavi yasemin gönderebilirmisiniz, adresimi özelinize yolluyorum. Teşekkür ederim.

Yılmaz Yalçın
27-08-2009, 19:42
Arkadaşlar,
2 ay önce mahalleden komşumun bahçesinden aldığım sarı sarkıcı yasemin çelikleri tuttu:)yeniden sürgün verip uzamaya başladılar tüm çelikler tuttu:)

Yılmaz Yalçın
17-03-2010, 09:56
Sayın Mine Pakkaner,

İstanbul'un tepelerinden birinde olan ve evimin güney cephesinde duvarlarla korunaklı bahçesinde dikili olan normal yasemin(Akdeniz yasemini,kıbrıs yasemini)ve fulyaseminlerim Şubat ayındaki aşırı dondan dolayı yaprak döktü(don olan gecelerde gövdesini sarmama rağmen)yaklaşık bir aydır yapraksız ben de bu durumda B5A sıvı organik gübre verdim ayda bir kez ve 2 metre boyundaki yaprak döken yaseminlerimi yaklaşık 30 cm kadar budadım yani kuruduğunu hissettiğim ve bitki özsuyu olmayan dalları budadım,ama şuanda hiçbir hareket ve uyanma yok..Sizce daha mı derin budamalıydım 2 metre uzunluğundaki yaseminlerimi?kökten gövdenin 40 cm kadar yukarısına kadar yeşil renkte yeseminlerim,gövdenin daha yukarısına doğru biraz siyahlaşıyor gibi ama emin değilim gövdenin o bölümlerin kuruyup kurumadıgına..Kuruyup kurumadığını nasıl anlayabilirim ve daha derin budamış olsam yeşerme açısından bir faydası olur mu?

Mine Pakkaner
29-03-2010, 21:49
Sayın Mine Pakkaner,

İstanbul'un tepelerinden birinde olan ve evimin güney cephesinde duvarlarla korunaklı bahçesinde dikili olan normal yasemin(Akdeniz yasemini,kıbrıs yasemini)ve fulyaseminlerim Şubat ayındaki aşırı dondan dolayı yaprak döktü(don olan gecelerde gövdesini sarmama rağmen)yaklaşık bir aydır yapraksız ben de bu durumda B5A sıvı organik gübre verdim ayda bir kez ve 2 metre boyundaki yaprak döken yaseminlerimi yaklaşık 30 cm kadar budadım yani kuruduğunu hissettiğim ve bitki özsuyu olmayan dalları budadım,ama şuanda hiçbir hareket ve uyanma yok..Sizce daha mı derin budamalıydım 2 metre uzunluğundaki yaseminlerimi?kökten gövdenin 40 cm kadar yukarısına kadar yeşil renkte yeseminlerim,gövdenin daha yukarısına doğru biraz siyahlaşıyor gibi ama emin değilim gövdenin o bölümlerin kuruyup kurumadıgına..Kuruyup kurumadığını nasıl anlayabilirim ve daha derin budamış olsam yeşerme açısından bir faydası olur mu?

Sakın acele etmeyin. Don vuruğu hemen budanmaz. Ben elveriyorsa yeniden sürene kadar beklerim, sürgün noktasının üzerinden budarım. Yeniden sürerler inşallah.

Jezebel
28-05-2011, 15:48
Asya_lotus için çelikten ürettiğim Trachelospermum jasminoides




217660


.

Benol Hazaroğlu
28-05-2011, 18:03
İzmir'den gelen mavi yasemin çeliklerini bu mevsimde köklendirmeye uğraşıyorum. Mevsimi değilmiş.
Hormona batırdım diktim. Bir kısmı suda inşallah başarırım.

Jezebel
28-05-2011, 18:13
Açıkçası dere kumu en başarılı olduğum malzeme.
Çelikten üretim için ;)
Mavi yasemin sokaklarda çok var, mevsiminde tekrar göndeririz.

omurmar
02-08-2012, 17:06
yazılanları okuduktan sonra, temmuz sonu için de tam zamanı şeklinde bir bilgiyi görünce, bahçe makasını kapıp yaseminin yanına koştum çelik almak için. kesince incir sütü gibi süt geldi keilen yerlerden. üzüldüm çok. çelikler sorun değilde kestiğim dalları kurutmasak bari

güldeste-
13-09-2012, 00:03
İki senedir çelikle yasemin üretmek isteyip hep kötü sonuca ulaşıyordum. Tekin Bey'in tarifi moralimi düzeltti, bir dalını kasım ayında saksıya daldırdım, bir süre daha bekleyeceğim.

Bu arada, geçen yaz sonu açan çiçeklerden sonra bir kapsül tohum oluşumunu da değerlendirmek istedim. Tohumların dökülmemesi için ince bir fileyle korumaya aldım ve dalında iyice kurumasını bekledim (süreyi hatırlamıyorum ama bir kaç ayı buldu).

Kurumuş bir çift tohum kapsülü, kapalı haldeyken:
74080


İyice kuruduğu için açılmaya başlamış, birazını ben açtım:
74078

Kapsül çiftinin yarısından çıkan tohum (kapsüller fasulyeye benzediğinden, tohumlar da fasulye gibi bir şey çıkacak sanmıştım, çok şaşırdım):
74079

Altı delikli saksıya, yandaki inşaattan aldığım ince mıcırı döşedim, üzerine de kum doldurdum (kumu yıkayıp kullandım). Kumun üzerine de tohumları koydum.
74081

Üzerine çok ince bir tabaka bahçe toprağı serperek tohumları kapadım, şeffaf naylona hava deliği delik açarak, saksının üzerini kapadım ve beklemeye başladım. Havalar soğuk olduğu için saksıyı evin içinde tuttum. (8 şubat 2009)
74082

Kiraz hanım bizim yasmindede tohum kapsülü oluşmuş :) sanırım dalında kurumasını bekleyeceğim çoğaltmak için...

Kiraz
13-09-2012, 08:34
Dalında biraz kurutun ama kapsülün ucu açılır gibi olunca alın. Bu da biraz uzun sürüyor. Benimki bu sene 2 m civarında oldu.

polemos
28-10-2012, 20:56
31 Ağustosta air-layering uygulaması yaptığım 3 daldan ikisinde köklenme oluştu

(Jasminum grandiflorum https://www.google.com/search?q=jasminum+grandiflorum&aq=0&sugexp=chrome,mod%3D0&um=1&ie=UTF-8&hl=el&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi&ei=BTyPUPKAB6W00QXbl4FQ&biw=1208&bih=615&sei=KzyPUOiYHKPG0QXKpoH4Bg).

Birinci resimdeki henüz yeni başlamış. İkincisinde en az 2 kök torfun üzerine çıkmış durumda. Sizce ikinci dalı bu mevsimde gövdeden ayırmalı mıyım?

polemos
03-12-2012, 19:47
20 Kasımda köklerin poşete sığmamasından dolayı anaçtan ayırdım ve kağıt bardağa diktim. Ayırdığımdan beri bir kere su verdim. Mutfakta ışık alan bir yerde duruyor. Gün içerisinde havalandırma yapıyorum. Isı 17 C derecenin altına inmiyor. Bazen 25 C derecelere kadar çıkıyor. Eski yaprakları ve çiçek saplarındaki yaprakları kurumaya başladı. Çok mu susuz bıraktım acaba? Toprağı torf ve bahçe toprağı karışık.

polemos
27-12-2012, 11:08
Yasemin kök çalışmasına devam ediyor fakat yaprak uçları kuruyor. Acil yardımınıza ihtiyacım var.

Mutlu Kutlu
27-12-2012, 11:26
Diktiğiniz saksı, pet şişe vb. bunların dipleri delikse ve fazla su tahliye oluyorsa problem yok. Aşırı sulamaktan kaçının, toprağının nemli kalabilmesine dikkat edin.

Bütün herşey tamamsa, kış aylarındayız. Bu tür kurumalar mevsimsel olarak olabilir, panik yapmayın.

polemos
27-12-2012, 11:30
Teşekkür ederim sayın Kutlu. Bir önceki resimdeki kağıt bardaktan çıkarıp baktığımda kökler dibe dayanmıştı. Hemen biraz daha derince olan 0.5 L pet şişeye geçirdim. Ama onun da dibine dayanmış durumdalar. Şişenin altı delik. Seyrek suluyorum. Sizce biraz daha derin bir pet şişeye almalı mıyım?

Mutlu Kutlu
27-12-2012, 11:41
Köklerin tabanda birikmesi çok önemli değil, eğer tüm toprağını sarmışsa kökler bu durumda daha büyük saksı ister.

güldeste-
10-01-2013, 22:17
Malesef çelik üretimi denedim ama başarılı olamadım ben de :( bahçemizdeki yasemin tohuma kaçtı :) bir kısmını topladım, iki adet tohum kesesi hala üzerinde... zamanı gelince üretmeye çalışacağım. Size de tavsiye ederim bu şekilde çoğaltmayı.

fzthalil
11-01-2013, 23:55
ben de bugün itibarıyla tohum denemesi yapıyorum:) arap yesemini deniyorum bakalım. bu arada belki daha önce sorulmuştur tekrar soracak olursam sorumu mazur görün lütfen, bu başlığın yenisiyim de:) bu boş yumurta kabuğunu daha önce de görmüştüm ama sebebini bilmiyorum, acaba niçin koyuyorsunuz bu boş yumurta kabuğunu üste? komik oldu ama:D

almanyalı
12-01-2013, 00:03
merhaba,

Bende yumurta kabuğunu aynı şekilde takarım çiçeklere.

Nazardan koruyormuş, nazar değince yumurta kabuğu çatlayıp düşüyormuş...anneannem öyle derdi, denedim batıl inanç ama olsun...hakikaten yumurtanın çatlayıp düştüğünü gördüm..

nazardan mı bilemem, ama çok yakışıyor.

sevgilerimle

fzthalil
15-01-2013, 20:26
Çok ilginç:) belki vardır bir anlamı:) teşekkürler..

turhal
01-02-2013, 14:37
Yasemin çeliği gönderme imkanı olan bir arkadaşım var mı?

polemos
01-02-2013, 15:37
Çelikten tutmuyor. Dalında köklendirmeniz gerekiyor

turhal
01-02-2013, 15:49
Anladım. Teşekkür ederim

turhal
01-02-2013, 15:54
Tekrar formu incelediğimde çelikten tutturan bir çok üye olduğunu gördüm. O halde ricamı tekrarlayacağım. Çelikten gönderme imkanı olan var mı?

polemos
01-02-2013, 16:32
2009 yılında küçük bir fidan olarak Kıbrıs'tan getirip büyüttüğüm yaseminim geçen kış soğuklardan donmak üzereydi. Neyse ki sert budama sonrası tekrar canlanarak güzel kokulu çiçeklerini sundu bize. Eylül başında dalında köklendirme denemesi yaptım. Bir tanesi iki ay sonra köklerini geliştirdi. Soğuklardan etkileneceğini düşünerek kasım ayı sonunda anaçtan ayırıp saksıya diktim. Mutfakta (17-18 C) bakmaya başladım. Sürekli kök geliştirmesine rağmen yaprakları ve dalları kurudu. Hala kurumamış iki göz var. Umarım baharda canlanıp sürgün verir. Öte yandan çelik köklendirmeyi de denedim ama başarılı olamadım. Tabi bu yaseminin cinsine göre de değişebilir.

turhal
21-02-2013, 10:43
1 yaşında, yaklaşık 30-40 cm yasemin için uygun saksı büyüklüğü nedir?

hira
18-06-2013, 23:38
bu ayda alınan yasemin çeliklerinin tutma ihtimali nedir?

difenbahya
28-06-2013, 01:04
Merhabalar,
Annemin zorlukla İzmir'den İstanbul'a getirdiği yasemin çiçeğimin bir dalı yolda kırılmış üzerinde tomurcukları var. Suya koydum kök salması için ama doğrumu yaptım bilmiyorum. Dalı kurtarmanın bir yolu var mıdır? Fotoğrafını da yüklüyorum ki fikir versin. Çelik olduğundan çok emin değilim. Yardımcı olursanız çok sevinirim
Şimdiden teşekkürler..

s.toprak
06-09-2013, 17:09
Ben bi formül buldum;

Bir saksı alıp, 5km ötedeki yaseminlerin kafasını buna gömüyosun, 1 hafta sonra boyunlarını kesip saksını bahçene getiriyorsun.

Şaka bi yana benim de bahçemde Yasemin'e ihtiyacım var. Yöntemi netleştireblir miyiz?
Konuyu netleştiriyoruz:
"5 km ötedeki" değil. Ana yaseminin dalını uzatabileceğiniz kadar yakınına (yanı başına, bazen biraz aşağısına) toprağını hazırladığım ikinci bir saksı koyuyorum. Ana fidan, ya da ağaçtan uzamış taze bir dalı, tercihan budaklandığı bir yerden ikinci saksıya derince gömüyorum. Ikinci saksıda ana bitkiye bağlı kalmış olarak toprağa daldırılan, bu dalın topraktan yeniden dışarı çıkan kısmı olmak üzere iki uç oluyor. Gömme/ daldırma işlemi bu kadar. Derine gömülmez ise gömülen dal her an dışarı çıkabilir, bunu önlemek için ağırlıkla bastırmayı önerenler olabiliyor, ben sadece biraz uzunca bir kısmı biraz da derine gömüyorum.Önce can suyu veriyorum, sonra diğer çiçeklerle birlikte yeni saksıya da her sabah ya da akşam su veriyorum. Daldırmayı yaz ortasında yaptım ise gelecek ilkbahara kadar ana bitkiden ayırmıyorum yani kesmiyorum. Taşıyacaksam iki saksıyı birlikte taşıyorum.
Gelecek ilkbaharda veya yaz başında yeni bitkinin kendi başına boy attığını bazen de çiçek açtığını görünce daldırma dalı uygun bir yerden kesiyorum. Iki tane yasemin oluyor. Yaseminin Ankara'da kışı geçirmesi zor. Kapalı mekanı sevmiyor. Balkonda ise oldukça büyüyüp ağaçlaşanlar bile donup ölüyorlar. Kışı ancak apartman boşluğunda pencere yanında geçirebiliyor. Hatta kasımda apartman boşluğunda çiçek açmaya devam ediyor.

s.toprak
06-09-2013, 17:21
20 Kasımda köklerin poşete sığmamasından dolayı anaçtan ayırdım ve kağıt bardağa diktim. Ayırdığımdan beri bir kere su verdim. Mutfakta ışık alan bir yerde duruyor. Gün içerisinde havalandırma yapıyorum. Isı 17 C derecenin altına inmiyor. Bazen 25 C derecelere kadar çıkıyor. Eski yaprakları ve çiçek saplarındaki yaprakları kurumaya başladı. Çok mu susuz bıraktım acaba? Toprağı torf ve bahçe toprağı karışık.
Sanıyorum sıcak yerde ekmek yapma makinesi ve dogal gaz vanası görünüyor. Sizdeki yaseminin kışın içeri alınma şartlarını ve bütün bakımını "A dan Z ye Bitkiler Dünyası" adlı sitede Yasemin/Jasminum polyanthum bölümünde bulabilirsiniz.

polemos
06-09-2013, 20:11
Sanıyorum sıcak yerde ekmek yapma makinesi ve dogal gaz vanası görünüyor. Sizdeki yaseminin kışın içeri alınma şartlarını ve bütün bakımını "A dan Z ye Bitkiler Dünyası" adlı sitede Yasemin/Jasminum polyanthum bölümünde bulabilirsiniz.

Maalesef başarılı bir şekilde köklendirdiğim bu yavruyu yaşatamadım. Hava soğuduğu için içeri almamdan dolayı olduğunu düşünüyorum ben de. Özellikle esintisiz ortam çok yanlış bir tercih oldu. Bu seneki dallar çok cılız olduğu için denemedim. Belki daldırma yapabilirim ben de


Sent from my iPhone using Tapatalk - now Free (http://tapatalk.com/m/)

erdem271
10-09-2013, 13:11
merhaba ,

ful cicegim 2 ayri dali da 1.5 metreyi geçti . Arap yaseminim 2 ayri dali da 4 metreyi geçti . beyaz hanimelim de 2-3 metre oldu hepsinin de 2.senesi doldu , hiç çiçek açmadi . gübresini suyunu veriyorum , cam balkonda batiya bakan cephede duruyor balkon cami acik hava aliyor , gunes de aliyor . sorun ne olabilir, yapraklari koyu yeşil hepsinin de ,ama hanimeli sik sik yaprak dokuyor
çiçek açmasi için hormon vs. kullanmalimiyim , yârdim rica ediyorum

jojoba
10-09-2013, 14:54
yasemin çeliğini perlitte köklendirmeyi deneyen oldumu?
bugün denemeyi planlıyorum.

yeni üye diyerek cevaplamaktan kaçnmazsanız bizlerde eski üyelerden olmayı hedefliyoruz..

yeni üyelere bir şans lütfenn!

s.toprak
10-09-2013, 19:47
merhaba ,

ful cicegim 2 ayri dali da 1.5 metreyi geçti . Arap yaseminim 2 ayri dali da 4 metreyi geçti . beyaz hanimelim de 2-3 metre oldu hepsinin de 2.senesi doldu , hiç çiçek açmadi . gübresini suyunu veriyorum , cam balkonda batiya bakan cephede duruyor balkon cami acik hava aliyor , gunes de aliyor . sorun ne olabilir, yapraklari koyu yeşil hepsinin de ,ama hanimeli sik sik yaprak dokuyor
çiçek açmasi için hormon vs. kullanmalimiyim , yârdim rica ediyorum

Çocukluğumda bir türlü meyve vermeyen bazı ağaçları hatırlıyorum.
Demek bazı çiçekler de çiçek açmıyorlar. Benim Temmuz sonunda Ege'deki bir fidanlıktan getirttiğim hasta ve cılız yaseminim bazen günde bir, bazen bir ki gün ara ile bir çiçek açıyor. Sizin sağlıklı 2-3 metre boy atmış çiçekleriniz neden açmıyor bilemedim. "A dan Z ye Bitkiler Dünyası" sitesine göre Yaseminin yaprakları hafifi esinti istermiş. Benim yaseminim doğuya bakan ve sabah güneşi alan mutfak balkonunda. Ön cephemiz güneye bakıyor ancak mutfak ortada.Hiç bir vitamin vs vermiyorum. yukarda yazdığım sitede Yasemin bölümünde sorulara cevap veriliyor. Zayıf olan yasemini güçlendirmek için şimdi hiç bir şey yapmamamı, kışın dinlenince kendine geleceğini söylediler. Ilkbaharda iyi bakmak gerekmiş.Dilerim çiçekleriniz açarlar.

s.toprak
10-09-2013, 19:54
merhaba,

Bende yumurta kabuğunu aynı şekilde takarım çiçeklere.

Nazardan koruyormuş, nazar değince yumurta kabuğu çatlayıp düşüyormuş...anneannem öyle derdi, denedim batıl inanç ama olsun...hakikaten yumurtanın çatlayıp düştüğünü gördüm..

nazardan mı bilemem, ama çok yakışıyor.

sevgilerimle
Çatlayıp bitkinin toprağına düşen yumurta kabuğu bitkinize kalsiyum veriyor olmalı. :)

hira
10-09-2013, 20:05
işte bu güzeldi:)

peyker
28-05-2014, 22:19
Konuyu netleştiriyoruz:
"Ana yaseminin dalını uzatabileceğiniz kadar yakınına (yanı başına, bazen biraz aşağısına) toprağını hazırladığım ikinci bir saksı koyuyorum. Ana fidan, ya da ağaçtan uzamış taze bir dalı, tercihan budaklandığı bir yerden ikinci saksıya derince gömüyorum. Ikinci saksıda ana bitkiye bağlı kalmış olarak toprağa daldırılan, bu dalın topraktan yeniden dışarı çıkan kısmı olmak üzere iki uç oluyor. Gömme/ daldırma işlemi bu kadar. Derine gömülmez ise gömülen dal her an dışarı çıkabilir, bunu önlemek için ağırlıkla bastırmayı önerenler olabiliyor, ben sadece biraz uzunca bir kısmı biraz da derine gömüyorum.Önce can suyu veriyorum, sonra diğer çiçeklerle birlikte yeni saksıya da her sabah ya da akşam su veriyorum. Daldırmayı yaz ortasında yaptım ise gelecek ilkbahara kadar ana bitkiden ayırmıyorum yani kesmiyorum. Taşıyacaksam iki saksıyı birlikte taşıyorum.
Gelecek ilkbaharda veya yaz başında yeni bitkinin kendi başına boy attığını bazen de çiçek açtığını görünce daldırma dalı uygun bir yerden kesiyorum. Iki tane yasemin oluyor. Yaseminin Ankara'da kışı geçirmesi zor. Kapalı mekanı sevmiyor. Balkonda ise oldukça büyüyüp ağaçlaşanlar bile donup ölüyorlar. Kışı ancak apartman boşluğunda pencere yanında geçirebiliyor. Hatta kasımda apartman boşluğunda çiçek açmaya devam ediyor.


Bu "Daldırma/Gömme" işlemini yapmak için ideal zaman nedir? Bu mevsim çok mu erken? Bir de üzerinde çiçekler var şimdi. Dökmesini mi beklemek lazım?
:confused::confused::confused:

s.toprak
30-05-2014, 10:12
Günaydın, ilkbahar ve sonbahar genelde bitkilerin ekim zamanıdır. Üzerinde çiçekler bulunduğuna göre siz sıcak iklimde olmalısınız, mayıs ayı henüz ilk bahar olduğundan şimdi denemekten bir zarar gelmez. Kışlarınız ılık ve yağışlı ise denemeyi sonbahar başlangıcında da tekrarlayabilirsiniz diye düşünüyorum. Ana bitkiden uygun yerden dalı keserek ayırma zamanı gelecek ilkbahar olabilir. Benim bilgim sadece deneme kaynaklı uzmanlarımız daha doğru cevaplar vereceklerdir. Çiçeklenmeye başlamış yasemin zaten her gün çiçek açacaktır, dökmesini
beklemeye gerek olduğunu sanmıyorum. Şu anda çiçek açan yaseminiz olduğu için ne mutlu size.

peyker
30-05-2014, 11:48
Günaydın, ilkbahar ve sonbahar genelde bitkilerin ekim zamanıdır. Üzerinde çiçekler bulunduğuna göre siz sıcak iklimde olmalısınız, mayıs ayı henüz ilk bahar olduğundan şimdi denemekten bir zarar gelmez. Kışlarınız ılık ve yağışlı ise denemeyi sonbahar başlangıcında da tekrarlayabilirsiniz diye düşünüyorum. Ana bitkiden uygun yerden dalı keserek ayırma zamanı gelecek ilkbahar olabilir. Benim bilgim sadece deneme kaynaklı uzmanlarımız daha doğru cevaplar vereceklerdir. Çiçeklenmeye başlamış yasemin zaten her gün çiçek açacaktır, dökmesini
beklemeye gerek olduğunu sanmıyorum. Şu anda çiçek açan yaseminiz olduğu için ne mutlu size.

Teşekkür ederim cevabınız için :)

Aslında yasemin; yazlıkta (Kocaeli-Darıca) aynı bahçeyi paylaştığımız, üst katımdaki komşuma ait. Oldukça yetişkin halde almıştı 2 sene evvel ve merdivenlerinin olduğu bölüme sardırmıştı. Biz de bu güzellikten nasipleniyorduk elbette ama bu sene bahçemi tekrardan ele elma tutkum depreşince, yaptırdığım çardağımın ayaklarına sardırmak üzere yasemin yetiştirmeye karar verdim. Hazır güçlü bir anaç varken de, biraz sabırla yeni yasemin fideleri yetiştirebilirim diye düşündüm para vermektense :o Bu hafta sonu gider gitmez deneyeceğim bu yöntemi...

Tekrar teşekkürler :)

s.toprak
30-05-2014, 12:36
Iyi düşünmüşsünüz, para verip getirttiklerimiz ne yazık sağlıksız olabiliyor, ben geçen yaz
bir tane getirttim, bir yıldır yaprakları sürekli kavruluyor, şimdi balkonda biraz canlanıyor gibi görünüyor. Marmara bölgesinin iklimi yasemine uygun. Saksıda olanları kışın dondan korumak gerekiyor. kaloriferi de sevmiyor, çok soğukta merdiven boşluğunda yaşıyor. Şimdi yaseminden istediğiniz sayıda daldırma yapın. bakarsınız hepsi tutar. Rica ederim, bir şey değil, Yaseminin tuttuğu, büyümeye başladığı haberini almak dileğiyle kolay gelsin :)

Lonicera
06-06-2014, 12:14
Daldırma dışında çelikten de köklenebiliyor, sadece daha uzun zaman alıyor. 6 adet çelikten 5 tanesi köklenmiş.

hira
06-06-2014, 12:47
Sn. Lonicera, acaba ne kadar zamanda böyle kök yaptılar? ne zaman diktiniz çelikleri?

Lonicera
06-06-2014, 14:35
Yanlış hatırlamıyorsam 2013 Aralık ayının ortalarıydı. İşlerimin yoğunluğu sebebiyle Aralık ayına rastladı. Aslında Şubat sonuna doğru alacaktım çelikleri. Evvelki sene Şubat sonu 3 çelik alıp perlitte 2,5-3 ay içinde köklendirmiştim.

s.toprak
22-08-2014, 09:32
Iyi düşünmüşsünüz, para verip getirttiklerimiz ne yazık sağlıksız olabiliyor, ben geçen yaz
bir tane getirttim, bir yıldır yaprakları sürekli kavruluyor, şimdi balkonda biraz canlanıyor gibi görünüyor. Marmara bölgesinin iklimi yasemine uygun. Saksıda olanları kışın dondan korumak gerekiyor. kaloriferi de sevmiyor, çok soğukta merdiven boşluğunda yaşıyor. Şimdi yaseminden istediğiniz sayıda daldırma yapın. bakarsınız hepsi tutar. Rica ederim, bir şey değil, Yaseminin tuttuğu, büyümeye başladığı haberini almak dileğiyle kolay gelsin :)
Geçen yaz seradan geldiğinde sorunlu olan
yaseminim, henüz küçük bir fidan, sanıyorum, hastalığını biraz atlattı. her sabah bazen bir, bazen 3 çiçek açıyor. :)

Hecate
29-10-2014, 21:02
Tohumdan yetiştiren var mı? Elimde 300 tane falan tohum var toz gibiler adeta, toprağa gömsem çıkamazlar diye korkuyorum :D klavuzda toprağın üstüne biraz kum döküm tohumları da kumun üzerine koyun, gömmeyin yazıyor ama gömmeden nasıl filizlenicek onu da anlamış değilim. Lütfen biri yardım etsin :)

Hecate
30-10-2014, 19:21
Ee arkadaşlar beklettiğim her saniye tohumların çimlenmesine zararı dokunucak diye korkuyorum, yardım edebilecek kimse yok mu ?

kurtkus
31-10-2014, 08:47
Sayın Hecate en azından bir kısmını deneyin derim.Olacaksa olur,olmazsa zarar etmezsiniz.Hatta köklenirse birkaç tane de bana yollarsınız.
Ben olsam iki üç değişik durumda ekmeyi yeğlerim.10-20 tohum birinci grupta,10-20 tohum ikinci grupta gibi.

A_NOMAD
31-10-2014, 16:34
Tohumdan yetiştiren var mı? Elimde 300 tane falan tohum var toz gibiler adeta, toprağa gömsem çıkamazlar diye korkuyorum :D klavuzda toprağın üstüne biraz kum döküm tohumları da kumun üzerine koyun, gömmeyin yazıyor ama gömmeden nasıl filizlenicek onu da anlamış değilim. Lütfen biri yardım etsin :)

Burayı okursanız (http://www.agaclar.net/forum/fidan-ve-fide-bitki-uretim-tohum-cimlenme-celik-asi/30988.htm) anlamanıza yardımcı olacaktır, saygılar...

Hecate
31-10-2014, 17:57
Teşekkürler, en iyisi deniyim bakalım ;)

polemos
20-12-2014, 00:47
Yanlış hatırlamıyorsam 2013 Aralık ayının ortalarıydı. İşlerimin yoğunluğu sebebiyle Aralık ayına rastladı. Aslında Şubat sonuna doğru alacaktım çelikleri. Evvelki sene Şubat sonu 3 çelik alıp perlitte 2,5-3 ay içinde köklendirmiştim.


Açık havada mı bıraktınız?


Sent from my iPhone using Tapatalk

Lonicera
20-12-2014, 06:12
Evet, hiç içeriye almamıştım.

Hecate
28-12-2014, 21:23
Arkadaşlar ben de yasemin tohumu sipariş etmiştim, çoğu telef oldu ama kalanlar daha yenicene 3. Yapraklarını açtılar. Torf'un üstünde pamukumsu şeyler oluşmaya başladı, sizce ne yapmalıyım bu aşamada?

530862

Lonicera
29-12-2014, 05:18
Dışarıda bol havalanması lazım. Soğuktan da korumak kaydıyla. Küflenme başlamış torf yüzeyinde. Keşke acele etmeyip zamanı gelince ekseniz tohumlarınızı.

Hecate
29-12-2014, 18:32
Keşke öyle yapsaydım, o pamukumsu şeyleri temizledim ama bazıları yapışmış bitki gövdelerine, tamamen olmasada baya temizledim. Pencereyi açıp havalandırdım. Yapabileceğim başka bir şey var mı?

Lonicera
29-12-2014, 18:46
Elinizde mantar, küf vb. önleyici fungusit ilaç varsa normal dozu seyreltip uygulayabilirsiniz. Ama saksı toprağının daha fazla havalanmasını sağlamalısınız. Saksıyı dışarı alıp birkaç saat güneşli ve havadar bir yerde bekletirseniz daha iyi olacaktır. Mümkün mertebe sulamayı da iyice azaltın.

Hecate
30-12-2014, 16:26
Teşekkür ederim, küçük bir kalemle aralarında delikler açsam toprağın güneşte de iyice bekletsem açık havada olur değil mi? Bir de söylediğiniz ilacı nerede temin edebilirim, gittigidiyor'da var mıdır?

Lonicera
30-12-2014, 16:50
Olur tabi. Havalanması çok önemli. Sulamayı bir süre unutun. Sadece bunun için ilaç almanıza gerek yok. Buradaki (http://www.agaclar.net/forum/genel-bitki-koruma/3062.htm) yazıları inceleyin isterseniz, ev yapımı ilaçlar işinize yarayabilir. Dikkat etmeniz gereken nokta ne kullanırsanız kullanın mutlaka normal dozu daha da seyrelterek uygulayın. Çünkü uygulayacağınız fidecikler henüz çok körpeler.

Hecate
30-12-2014, 18:48
Teşekkürler.

Zehraylmz
13-05-2016, 12:44
merhaba ben bahçemizde ki yaseminden küçük bir dal koparıp saksıya diktim direk ama tutar mı sizce. balkonda duruyor saksım. yoksa suda köklendirip öyle mi dikmelliydim?

Elifk
18-05-2016, 19:31
https://scontent-lhr3-1.xx.fbcdn.net/v/t34.0-12/13246016_10153598132813341_1110666766_n.jpg?oh=05d 9d4e1959b81ea533d32ad00299d3f&oe=573F8BF4

Yaseminimin 3.kattan intihar etmesi sonucu bu dalı koptu :/ Ben de çelik yapıp yaşatma niyetindeyim ama çelik almayla ilgili pek bilgim olmadığından, neresinden kesip nasıl yapacağımı bilemedim. şimdilik böylece suya koydum. Yardımcı olursanız çok sevinirim. Teşekkürler

zelish
03-06-2016, 18:35
Yaseminimi gçen sene almıştım tam bu sene toparladı, kendini topladı derken aksam üstü çıkan sert rüzgar bahçe şemsiyemi yaseminimin üzerine devirdi ve sonuç aşağıda :(

yaklaşık biri 10 cm diğeri 14 cm. Şimdilik suya koymayı düşünüyorum. Toprağa ekip ekmemek hususunda konuyu okuduktan sonra karar vereceğim. Ya da sizin tavsiyeniz nedir ?

nickelcan
01-06-2017, 16:59
merhaba ,

ful cicegim 2 ayri dali da 1.5 metreyi geçti . Arap yaseminim 2 ayri dali da 4 metreyi geçti . beyaz hanimelim de 2-3 metre oldu hepsinin de 2.senesi doldu , hiç çiçek açmadi . gübresini suyunu veriyorum , cam balkonda batiya bakan cephede duruyor balkon cami acik hava aliyor , gunes de aliyor . sorun ne olabilir, yapraklari koyu yeşil hepsinin de ,ama hanimeli sik sik yaprak dokuyor
çiçek açmasi için hormon vs. kullanmalimiyim , yârdim rica ediyorum

Merhaba
Ful ile arap/madagascar yasemini için internette hep aynı çiçeği gösteriyorlar aralarında ne fark var?

Bonetti
01-05-2020, 16:06
Merhabalar,
2 senedir bir hakiki Yaseminle yasiyorum. Salonda, kapali kaloriferli bir alandaydi. Unlu bit sorunumuz oldu, neemoil arapsabunu solusyonu hazirladim. Bertaraf ettik. Yorgun dustu sanirim ki ciceklenmedi hic. Bu baharda cicege duruyor, tam acicak diyorum beyaz tomurcuklar dalinda kuruyor.
Balkona aldim. 4 tarafi acik, denize bakan bir balkon. Esintisi oluyor. Lokasyon İstanbul/ Kadikoy
Topragini bu ay degistirdim. Lutfen yasasin Yasemin. Desteginizi, yonlendirmenizi rica ediyorum.

melisb
19-05-2020, 14:14
Arkadaşlar merhaba,

Forumda yeniyim :) Yasemin almak istiyorum. Kokusu yoğun ve ve çiçeği bol olsun istiyorum. madagaskar yasemini ile ful yasemini arasında kaldım. İki farklı çiçekçiye sordum biri madagaskarın çiçekleri daha fazla oluyor dedi diğeri ful yasemin dedi. Yardımınıza ihtiyacım var.

fatitoo
17-07-2020, 12:52
3 senedir bahar aylarında pervane çiçekli yasemin çeliklerinden dikim yaptım, suya koydum malesef bir türlü köklendiremedim. ne kadar inatçıymış. daha başka ne yapabilirim bilmiyorum. 1 ayı geçti renkli soda şişesine birkaç dal koymuştum. suyunu her gün tazeliyorum. sanki beyaz beyaz benekler görünmeye başladı. inşallah köktür.

Mehmet271
28-11-2020, 18:51
3 senedir bahar aylarında pervane çiçekli yasemin çeliklerinden dikim yaptım, suya koydum malesef bir türlü köklendiremedim. ne kadar inatçıymış. daha başka ne yapabilirim bilmiyorum. 1 ayı geçti renkli soda şişesine birkaç dal koymuştum. suyunu her gün tazeliyorum. sanki beyaz beyaz benekler görünmeye başladı. inşallah köktür.
Sonuç ne oldu acaba tüm sayfayı okudum . Olumlu sonuç alan yok. Sizde durum nedir? Ümit ışığı var mı? Yasemini çok seviyorum burda bir apartmanda var çelik almak istiyorum ancak en doğru yöntemi öğrenmek istiyorum.

skayacik
28-07-2021, 12:09
merhaba ben bahçemizde ki yaseminden küçük bir dal koparıp saksıya diktim direk ama tutar mı sizce. balkonda duruyor saksım. yoksa suda köklendirip öyle mi dikmelliydim?

Konuya cevap yazılmayalı bayağı olmuş ama...Geçen sonbaharda 3-4 adet işyerimdeki yaseminden çelik kırıp begonvillerimin arasına dikmiştim.İlkbaharda 2 tanesi yapraklanır gibi oldu.Dallar hep yeşil.Birtanesi kurudu diğeride tam yapraklar kuruyup,dip kısmı çürümeye başlamışken,kök yapmadığını gördüğümde,an alt dalını dip kısmından hafif kazıyıp tekrar bu alan içine alacak kadar toprağa gömdüm oradan patlayarak kökler dışarı çıktı..Böylece ilk yaseminim tutmuş oldu.Konuyu inceledim ve anladığım yasemin çok hassas çelikten üretilmesi zor bir bitki..Daldırma ve tohum yöntemi daha zahmetsiz gibi..Begonvil üretiminde uzmanlaştım sayılır ancak yasemine yeni başlıyorum bakalım.Güllerde çok çelik dikmeme rağmen rahatsılık nedeni ile baımlarını yapamadığım için hiç başarılı olamadım.Bu yaz güller ve yasemine yoğunlaşacağım inşallah.

https://i.hizliresim.com/cgayam5.jpeg (https://www.hizliresim.com/cgayam5)