PDA

View Full Version : tourkana / Saksı yapımı




tourkana
26-08-2014, 10:13
Kendi yaptığım saksılar, yeni ve daha kaliteli kilim geldiğinde her aşamasını yol gösterici bir şekilde paylaşacağım.

Çevrenizdeki çömlek fırınlarına pişirtebilirseniz, ağaçlarınızı kendi el emeğiniz ile yaptığınız kaliteli bonsai saksılarında bakabilirsiniz.

Yaptığım ama pişirme öncesi kuruma sürecindeki bonsai saksılarından örnekler,daha sonra sır atılıp tekrar fırına girecek.




Akhilleus
26-08-2014, 16:01
Sn: Tourkana;
Ellerinize sağlık çok gezeller. Benim sormak istediğim nasıl bir fırın kullanıyorsunuz özel bir fırın mı edindinin?

tourkana
27-08-2014, 10:18
Fason üretim yaptırtacağım bir çömlekçide büyükçe bir fırında pişirteceğim. Görseldeki ürünler henüz kuruma sürecindeler, pişirimden önce 10 gün kuruması gerekiyor, bu süreçte rötüş işlemleri de yapılıyor.

Akhilleus
29-08-2014, 10:19
Çok teşekkür ediyrum sn: tourkana demekki evde yapmaya kalksak olmayacak :).
İyi çalışmalar...

nothing
29-08-2014, 23:07
Ellerinize sağlık ne güzel... ben de beyaz çimento ile pet şişe kalıpları kullanarak saksı yapmak istiyorum. Damacana içine oturttuğum beş litrelik su bidonu arasına beyaz çimento karışımı döksem, bitince vernikleyip boyasam nasıl olur?

tourkana
03-09-2014, 11:17
Bu hafta da biraz üretim yaptım ,

tourkana
11-09-2014, 09:59
Son eserlerim :) ,

tourkana
23-09-2014, 13:11
Çeşitleri geliştiriyorum ,

tourkana
01-10-2014, 09:13
Hala geliştirmeye çalışıyorum, işin saksı yapımı kadar detaylı bir tarafı da Sırlama konusu, bu aşamadan sonra da o işlem üzerinde çalışacağım.
Bunlar da son saksılardan ;

tourkana
30-01-2016, 10:22
Yaptığım saksılardan birini pişirip ,sırlayıp P.Afra diktim.

dusunenadam
30-01-2016, 13:04
Hocam tebrikler. Elinize sağlık... Aslında hepimizin bu saksı yapma işini çözmemiz lazım. Zar zor bonsai saksısı bulsak bile, istediğimiz şekil ve ölçülerde olmuyor. Herkesin zevki farklı.
Çömlekçilik kursu verin demiyorum ama bu saksı nasıl yapılıyor, malzemeler (özellikle kil) nereden bulunuyor, yardımcı malzemeler neler, pişirme işleminin alternatifleri var mı, sır nasıl çekilir... kısaca bunlardan bahsederseniz bizim için çok faydalı olacak.

tourkana
01-02-2016, 09:38
Eğer çevrenizde yaptığınız saksıları pişirebileceğiniz bir çömlek -seramik atölyesi varsa kesinlikle denemenizi öneririm.
Kendi yaptığınız saksılarda yetiştirdiğiniz bonsailer şüphesiz ki gözünüzde çok daha değerli olacaktır.
Elinizde iyi bir model saksı varsa , kartonpiyer alçısı ile kalıp alabilirsiniz, silikon kalıp içinde ters açı bulunduran çıkıntı-desen-ayak vs gibi konularda avantaj sağlar.
Çamuru çömlekçilerden veya seramik malzemesi satan internet sitelerinden bulabilirsiniz. Ben Creaton marka vakumlu beyaz çamur kullanıyorum, Çatlama olmadan kolaylıkla üretim yapılabiliyor.
Bu eklediğim fotoğraflarda , beğendiğim bir saksının iç kalıbını kullanarak çamuru yerleştirip daha sonra ayak ekledim, kalıp almak zor gelir derseniz bu yöntemi kesinlikle öneririm.

tourkana
01-02-2016, 09:46
Bu da Japonya Tokoname'den aldığım seramik saksının silikon kalıptan çıkan kopyası..

Alper
01-02-2016, 09:49
Büyük ölçülerdeki saksılar olmaz ama küçük saksıları evdeki fırınlarda pişirebiliriz sanırım :)

tourkana
01-02-2016, 09:58
Büyük ölçülerdeki saksılar olmaz ama küçük saksıları evdeki fırınlarda pişirebiliriz sanırım :)

Sırlanacak saksılar 2 kere pişirilir, eğer sır yerine astar boya (saksı kurumadan önce uygulanır) veya akrilik boya kullanmak isterseniz 2 kere pişime gerek olmaz.
İlk pişirime bisküvi pişirimi denir. Bonsai saksıları için en az 800 derece ilk pişrim ve 1000 derece sırlama pişirimi gerekir. Evdeki fırınlar kesinlikle olmaz, kapasiteleri sanırım 400 derece üstüne çıkamaz. :)
Düşük derece pişirimler saksıya su,hava ve soğuk etkisine karşı dayanıklılık kazandırmaz maalesef.

dusunenadam
01-02-2016, 18:39
Sn tourkana, ilgi, alakanız ve verdiğiniz bilgiler için çok teşekkürler. En büyük sıkıntı zaten pişirme. Çamurdan saksı yapanların da (oldukça fazla bir malzeme olmadan) çömlek fırınlarıyla anlaşamadığını okumuştum forumda. Ayrıca patlama riski olduğu için kendi çömleklerinin içine de koymuyorlarmış. Ev tipi hobi fırınları deseniz 7.000-8.000 TL den başlıyor.
Bir de arazide, üstünde ateş yakarak pişirme metodu varmış (eski sistem) Hiç denediniz mi? Ya da ne düşünürsünüz? 800-1000 derece sağlanabilir mi sizce?

tourkana
02-02-2016, 09:43
Konu hakkında çok bilgi sahibi değilim ama araştırmak lazım.
Ben çok profesyonel değilim, kaliteli çamur kullandığımdan olsa gerek hiç patlama sorunu yaşamadım, çömlekçim de beni bu konuda hiç uyarmadı.
En iyisi uygun fiyatla bonsai saksısı almak diyelim o zaman, yakın zamanda bolca satışa çıkacağını düşünüyorum.

Bu da dün silikon kalıptan çıkardığım saksı, hataları her bir sonraki yapımda daha aşağıya iniyor. Güzel bir sırlama ile daha iyi olacağını düşündüğüm estetik bir model.
...
Sn tourkana, ilgi, alakanız ve verdiğiniz bilgiler için çok teşekkürler. En büyük sıkıntı zaten pişirme. Çamurdan saksı yapanların da (oldukça fazla bir malzeme olmadan) çömlek fırınlarıyla anlaşamadığını okumuştum forumda. Ayrıca patlama riski olduğu için kendi çömleklerinin içine de koymuyorlarmış. Ev tipi hobi fırınları deseniz 7.000-8.000 TL den başlıyor.
Bir de arazide, üstünde ateş yakarak pişirme metodu varmış (eski sistem) Hiç denediniz mi? Ya da ne düşünürsünüz? 800-1000 derece sağlanabilir mi sizce?

dusunenadam
02-02-2016, 12:09
Siz yapın, biz de sizden alalım hocam :)

tourkana
02-02-2016, 12:36
Siz yapın, biz de sizden alalım hocam :)

Yakında bolca saksı satışa çıkar derken ithalatçıların veya başka üreticileri kastettim. Ben bu saksıları satmak için yapmadığımı forum arkadaşlarımın ve yöneticileri önünde vurgulamak isterim. :)

bonsaist
15-03-2016, 13:04
:-(

aknszgn
23-06-2017, 12:47
Gayet basarili calismalar... ellerinize saglik