PDA

View Full Version : Taşlıbahçe




Taşlıbahçe
13-08-2014, 19:17
"Tohum Takas Etkinliği"nde paylaşacağım tohumları aşağıdaki başlıklarda tanıtacağım. Hasat ve deneyimlerime göre zaman içerisinde liste güncellenecektir, muhtemelen yeni türler veya çeşitler eklenecektir.

1- Alakır Etlisi




Dikkat, çok önemli: Bu mesajın (ilk mesajın) altındaki "Taleplerime Ekle" linkine tıklamayın...

Yeni sistemin özelliklerinden birisi de tohum talep etme işleminin artık sadece "Taleplerime Ekle" butonuna basılarak yapılacak olmasıdır.

ilk mesajda dağıtılacak tüm tohumlar yer almaktadır.

Herkes tüm tohumlardan istemeyeceğine göre, tek tek tohumların tanıtıldığı mesajların altında yer alan "Taleplerime Ekle" butonuna tıklayarak istekte bulunmalısınız...

Tohum adını yazarak yapılan talepler geçersizdir.




Taşlıbahçe
13-08-2014, 20:37
513248

513249

513250

513251

513252


Bitki türü: Sebze
Bitki ömrü: Tek yıllık
Tohum Türü: Domates
Tohum çeşit adı: Alakır Etlisi (yerel ismi "köpek hayası")
Tohum kaç yıldır sizdedir: 1 yıl
Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Çanakkale, Kazdağları
Size nereden geldi: Alakır havzasında yaşayan Birhan-Tuba Erkutlu çiftinden
Tohumun kökeni : Batı Toroslar yayla köyleri. Zamanında bu bölgeden alınan tohumlar Fransa'da bir eko köyde yetiştirilmiş, oradan tekrar alındığı yurda doğru elden ele bir yolculuğa çıkarak nihayetinde geriye dönmüş ve 10 yıldır da eski bölgesinde Birhan-Tuğba Erkutlu çiftinin arazisinde yetiştirilmeye devam etmektedir. Uzun yıllardır bu çeşidi görmeyen bölge ihtiyarları tekrar karşılaştıklarında hatırlamışlar, isminin "köpek hayası" olduğunu söylemişler. Bu isim yedekte dursun, bilinsin diyerek buraya yazdık ancak tercih edenlere de "Alakır Etlisi" alternatifini öneriyoruz.
Kullanılan gübreler : Keçi gübresi, organik tarımın onayladığı mikoriza mantarları ve EM-A
Kullanılan ilaçlar: -
Hasat yıl ve ayı: 2014
Bitki tipi ve gelişim durumu: 10 yıl önce alınan tohumlar aynı bölgede (Alakır havzası) yalnızca keçi gübresi kullanılarak herhangi bir zirai ilaç kullanılmadan yetiştirilmiştir. Geçen yılın hasadından elde edilen tohumlar da benim bu yıl Kazdağları'nda yetiştirdiklerimdir.
Yabani bitkilerle iç içe büyümelerine rağmen gelişmelerinde bir baskılanma gözlemlemedim. Oturak yetişmeye de sırığa almaya da uygundur. Oturak bırakılanlarda meyvelerin daha iri olduğunu gözlemledim.
Meyvelerinin ayırd edici özellikleri: Çoğunluğu alt kısmı sivrice biten oval formda, kimilerinde bu sivrilik yok iken irileşenlerde dilimli yapılar görüldü. Ortalamada 8 cm boy, 5 cm civarında çap yaptılar. Bu ölçünün çapta iki katına çıkanları da oldu.

Gençlikte üst kısımlarda koyu yeşil kırçıllar varken sonrasında tüm meyve kırmızıya dönüyor. Olgunlaştığında yumuşak etli, kabuğu orta incelikte, lezzetli ve etli bir çeşit. Yumuşak etli yapısından dolayı nakliye için uygun değildir. Yetiştirildiği yörede salçalık olarak kullanılıyorsa da sofralık ve kurutmalık olarak da kullanımı uygundur. Verimli bir çeşittir.

Yetiştirme özellikleri:

Tohum ne zaman hangi ortama ekilmeli: Mart ortasında viyollere tohum ekimi, nisan ortasında saksılara şaşırtma, mayıs başında da toprağa dikim yapılmış, gelişimleri sağlıklı olmuştur. Organik maddelerce zenginleştirilmiş killi toprakta iyi geliştiler.
Tohum ekimi öncesi uygulanacak yöntemler (soğuk katlama vb.) Herhangi bir özel uygulamaya gerek yoktur, kolay çimlenir.
Toprak, su, besin ve ışık gereksinimleri: toprak derince işlenmiştir.Susuzluğa dirençleri iyi olmakla birlikte yüksek sıcaklıklarda birkaç meyvede güneş yanıklığı gözlendi.
İklim gereksinimleri: Erken gelişir, soğuklara dirençlidir, aşırı sıcaklarda küçük bir miktarında güneş yanıklığı görülebilir.
Bitkinin tohumu ne zaman ve hangi olgunlukta alınır: ağustos başından itibaren tohum almak mümkünse de ağustos ortasını bekliyoruz.


Bu çeşidin paylaşımı 25 taleple sınırlıdır