PDA

View Full Version : Muda




Muda
01-08-2014, 00:15
Etkinlikte paylaşacağım tohumların listesi.

1-Early Golden Summer Crookneck
2-Yerli Afyonkarahisar patlıcanı
3- Deşti Karpuz
4-Yerli Temelli Karpuz
5-Dereotu
6-Limon kokulu fesleğen
7-İri yapraklı fesleğen
8-Fesleğen ?
3- Reyhan
9-Afyon Yerli Pembe Domates
10- Afyon Yerli Kırmızı Domates
11-Çörek otu
12-Uzun kabak
13- Bamya
14- Süpürge otu
15- Kavun
16-İzmir Sarı ve Kırmızı Patlangaç Mısır
17-Ezan çiçeği
18-Çizgili Patlıcan
19-Adaçayı (Endemik )
20- Sarı Kantaron (St. John’s Worth), (Hypericum perforatum) Kılıç otu,
21-Yüksük otu
22- Hünnap
23-Turuncu Kaliforniya biberi
24-Çörtük otu Echinophora tournefortii
25- Gelincik iki çeşit


Arkadaşlar geçen yılki etkinlikte tohumların olgunlaşmasını beklerken tanıtım ve gönderim süresini kaçırmıştım. Herhangibir aksilik olmaz ise benim bahçede yetişen bitkilerden olan tohumları paylaşmaya çalışacağım. Etkinlikten gelen tohumlardan bir kısmını ekemediğim veya yetiştiremediğim için paylaşamayacağım. Karıştırdıklarımı çeşitlerini olgunlaştıkları zaman eklemeye devam edeceğim.

Alıntı:

Dikkat, çok önemli: Bu mesajın (ilk mesajın) altındaki "Taleplerime Ekle" linkine tıklamayın...

Yeni sistemin özelliklerinden birisi de tohum talep etme işleminin artık sadece "Taleplerime Ekle" butonuna basılarak yapılacak olmasıdır.

İlk mesajda dağıtılacak tüm tohumlar yer almaktadır.

Herkes tüm tohumlardan istemeyeceğine göre, tek tek tohumların tanıtıldığı mesajların altında yer alan "Taleplerime Ekle" butonuna tıklayarak istekte bulunmalısınız...

Tohum adını yazarak yapılan talepler geçersizdir.




Muda
01-08-2014, 00:28
Early Golden Summer Crookneck

27.07.2014 günü çektiğim resim

511492

03.08.2014 günü çektiğim resimler. Ben biraz bakamayınca tohumluk olarak 4 tane ayrıldı. İki tanesi kesildi. Ancak diğer kökende olan iki taneden bir tanesini kestim. Onların sapı bunlar gibi kısa düze yakın değil uzun ve kavisli.

511943

511944



Bitki türü: Sebze
Bitki ömrü: Tek yıllık
Tohum Türü: Yaz kabagi
Tohum çeşit adı: Early Golden Summer Crookneck, Cucurbita pepo
Tohum kaç yıldır sizdedir: 1
Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Afyonkarahisar
Size nereden geldi: http://www.agaclar.net/forum/1156428-post3.htm
Tohumun kökeni: ABD'nin sebze yetiştiriciliği ve hobi bahçeciliği konularında uzman olan 3. başkanı Thomas Jefferson'a 1807 yılında gelen bir mektupta bu kabak çeşidine gönderme yapılarak çok verimli olduğundan ve 100 yıldır New Jersey'deki bir aile tarafindan yetiştirildiğinden bahsedilmistir. Bu da demek oluyor ki, bu cesidin gecmisi en az 18. yuzyil baslarina kadar gidiyor. Cesit, Kuzey Amerika'ya aittir.
Kullanılan gübreler: Genel olarak yanmis buyukbas gubresi,
Kullanılan ilaçlar: Hiç ilaçlama yapılmadı gerekirse mantar ilacı kullanabilirim.
Hasat yıl ve ayı: 2014
Yetistirme zorlugu derecesi: Kolay
Bitki tipi ve gelişim durumu: Cali tipinde bir bitkidir; kol atmaz. 20 lt'lik saksilarda yetistirilebilir. Cok verimlidir. Meyveleri tipik sekilde meyve ucuna dogru kalinlasan kugu boynunu andirir. 60 gunden once hasada gelir.

Bende üç kök çıktı. İki tanesi güçlü gelişti. Bir tanesi daha küçük. Yanlış görmedi isem büyükler iki kola ayrılıyor.

Pişince renginin sarılığı hala belli oluyor. Bana göre ve verdiğim arkadaşların hepsinden normal kabaktan daha lezzetli olduğu yönünde tepkiler aldım. Gelecek yıl da yetiştireceğim. Ancak bu defa bitkiyi tohuma bırakmayı pek düşünmüyorum. Tohum için bıraktığım iki kabakta kabaklar çok olmadı. Sanırım tohum olgunlaştıktan sonra yeniden fazla kabak vermeye başladı. Bende bir tanesinde sap kısmının yassılaşması ile sanki üç dört kabak birden varmış gibi bir oluşum oldu. Sonbahara gelmemiş olsa ondan çok fazla verim alacaktım. Aynı olay arkadaşımın normal kabağında oldu. Tohumunu aldığı kabakları gömmüş olduğu çukurdan çıkan nerede ise altı dal gibi gelişen kabak kendi diktiği beş altı kök kabaktan daha fazla verimli oldu. Küçük bir yeri olan arkadaşların iki üç kök yetiştirmelerini tavsiye ederim.

Muda
08-10-2014, 18:33
Yerli Afyonkarahisar patlıcanı

26.07.2014 tarihinde çektiğim resimler

520161

520162

520163

Daha sonra çektiğim resimler

520165

520166

Bitki türü: Sebze
Bitki ömrü: Tek yıllık
Tohum Türü: Patlıcan
Tohum çeşit adı: Yerli Afyonkarahisar patlıcanı başka yerde yetişiyor mu bilmiyorum.
Tohum kaç yıldır sizdedir: İlk yılı
Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Afyonkarahisar, rakım 1300 mt
Size nereden geldi: Komşumun yetiştirdiği patlıcanlardan paylaşım için bırakılan tohumluk patlıcan.
Tohumun kökeni : Eskiden beri yetiştirilen ancak iklim ve başka nedenlerle gittikçe azalan bir çeşit.
Kullanılan gübreler : Yanmış büyükbaş gübresi
Kullanılan ilaçlar: Kullanılmadı
Hasat yıl ve ayı: 2014 henüz koparılmadı.
Bitki tipi ve gelişim durumu: Komşumda yaklaşık 1 metreye kadar boylanabilen, verimli bir çeşit. Bizde sıcak havaların azlığı nedeni ile daha az ürün alabiliyoruz. Daha sıcak yerlerde çok daha güçlü büyüyebilir. Biraz geniş bir yere ekilirse daha iyi olur.
Meyvelerinin ayırd edici özellikleri: Görünüm olarak güzel beslenebildiği bir ortamda verimli mor çiçekler veren çiçekleri dikenli, morumsu siyah parlak renklere sahip. Havalar soğudukça veya tohumluk olarak bırakılınca az güneş alması durumunda rengi solgunlaşmaya başlıyor.
Yetiştirme bilgileri : Erken ilkbaharda toprağa ekilebilir sanırım. Komşum pet bardaklarda sera benzeri bir yerde çeşitli tohumları fide haline getirerek havalar düzelince dikmişti.
Bundun üç dört yıl önce ilk çıktığı zaman bursa patlıcanı ile beraber kışın yemek için almıştım. Buzdolabında her iki tür de kızartılmış halde durduğunda bu patlıcan açık ara ile Bursa patlıcanını lezzet ve görüntü olarak sollamıştı. Gelecek yıl ben de bu patlıcandan yetiştirebilirsem dikeceğim. Arazi engebeli olduğu için komşum gübrelemeyi sonbaharda yapıp belliyor. İlkbaharda yeniden belleyip kanal açarak içerisine dikiyor. Gerekirse yeniden gübre verebiliyor. Düzenli sulama ve çapalama ile güneşin karşısında son derece verimli oluyor. Geçen yıl topan patlıcan fidesi diktiğini ancak bunun kadar verimli olmadığını söyledi.

Muda
08-10-2014, 22:59
Deşti Karpuz
• Bitki türü: Meyva
• Bitki ömrü: Tek yıllık
• Tohum Türü: Yerli Karpuz türleri
• Tohum çeşit adı: Deşti (Susuz yetişen)
• Tohum kaç yıldır sizdedir: 5
• Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer:Adıyaman
• Size nereden geldi: Adıyaman merkez köylerinden
• Tohumun kökeni : Adıyaman merkez köyleri
• Kullanılan gübreler : Yanmış keçi gübresi
• Kullanılan ilaçlar: kullanılmadı
• Hasat yıl ve ayı: 2012 yazı
• Bitki tipi ve gelişim durumu: Deşti yetiştirme usulu; Tohumlar. Karpuz-Kavun tohumları yaklaşık. 25cm’lik eninde ve 25cm’derinliğinde çukurlar oluşturulur.Her çukur arası en az 2 metre 0lmalıki bir birlerini etkilemesinler. Kazılan çukurların içerisine bir avuç oranında yanmış küçükbaş hayvan gübresi konulup can suyu çukur derinliği boyunca su doldurulup akabinde deşti karpuz –kavun tohumları çukurdaki su tam çekildikten sonra ekilir. Çukurdaki tohumun üzeri toprakla yaklaşık 1-2cm doldurulur. Tohumlar çimlendikten sonra çapalama Yaklaşık 3 hafta sonra ilk çapa yapılır. İlk çapa bölgelerin sıcaklık ve yağış durumuna göre ayarlanır. Deşti ürünlerde önemli olan çapa, sıcaklık, ve nem oranıdır. Bitkiler ömürleri boyunca sulanmaz sadece çapa yapılır. Nemli bölgelerimizde ürün iriliği artar.
• Meyvelerinin ayırd edici özellikleri: çok lezetli, şeker oranı yüksek.İri siyah çekirdekli.

Yukarıda sayın Bahtiyar02'den gelen çekirdekten çıkan karpuzun yazısını alıntı yapamadığım için aynen kopyaladım. Ben desti olarak yetiştirmeyi ilk yılım olduğu için en azından tohum alabilmek için damlama sulama ile sulayabildiğim yere ektim. Yağmurlar nedeni ile bir kısım kayıplar olsa da en azından bir kökten dört tane karpuz çıktı. Bunlardan en büyüğü ve güzeli tohumluk olarak ayrıldı. Bir tanesi çürümüş. Diğer iki tanesi halen duruyor. Çok fazla büyümediler hala. Büyük olan yeterli olgunluğa ulaştığına inandığımız anda bir süre daha bekletilse de hasat edildi. İçi boşalmaya başlamasına rağmen çekirdekleri nedense siyah değil. Çürüyen iki kısma ayrılarak attım. Ancak onun çekirdekleri yanlış görmedi isem çok daha siyah. en kısa zamanda onlara da tekrar bakacağım. Tad olarak eski bildiğimiz karpuz tadında. Bir iki yerde kabuğa yakın kısımlarda yavru ağzına yakın ondan biraz daha koyu renkte geneli kırmızı bir karpuz oldu. Ben tadını beğendim. En azından hibrit olmadığı garanti.

524173

524174

520220

520221

520222

Nedense bir tane karpuz çekirdeği çimlenmiş. Çimlenme testi karpuz içinde gerçekleşmiş oldu böylece.

Muda
08-10-2014, 23:18
Ankara'dan dönerken eskiden beri kavun karpuz satan Temelli kasabasından bir sergiden kavun alırken sekiz on kadar karpuzu eski karpuzlara benzeterek satıcıya onların nasıl olduğu sorduğumda eski karpuzlardan olduğunu tarlayı alırken onları da içinde olduğu için aldığını söyledi. Bir tanesini aldım. O karpuz benim yetiştirdiğim karpuzdan çok daha büyük idi. Çekirdekleri de çoğunluk siyah çıktı. Yerli olduğunu bildiğim için bir sakıncası yok ise o çekirdekleri de etkinlikte paylaşmak istiyorum. Lezzet olarak da çok beğendim. Diğerlerinden de almadığıma pişman oldum.

520228

520230

520231

520232

Nedense bu karpuzda da bir tane çimlenmiş tohum çıktı. Her iki karpuzun çimlenme testi kendi içinde gerçekleşmiş oldu.
Soldaki çekirdekler Bahtiyar02'den gelenler. Sağdaki ise Temelli'den aldığım karpuz çekirdekleri.
Aşağıda bulunan dahlia Yıldız çiçeğinin fotoğrafını sanırım yanlışlıkla ekledim. Silemedim nedense.

Muda
11-10-2014, 23:28
Dereotu

Bitki türü: Sebze
Bitki ömrü: Tek yıllık
Tohum Türü: Dere Otu - Anethum graveolens
Tohum çeşit adı: Dere Otu
Tohum kaç yıldır sizdedir: 1
Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Afyonkarahisar
Size nereden geldi: Bir kısmı arkadaşımın yetiştirdiği, benim yetiştirdiklerim geç ekince yeni yeni tohum olmaya başladılar.
Tohumun kökeni :
Kullanılan gübreler : Yanmış hayvan gübresi
Kullanılan ilaçlar: Kullanılmadı
Hasat yıl ve ayı: 2014 yazı
Bitki tipi ve gelişim durumu: İlkbahar ve sonbahar aylarında ekimi gerçekleştirilir. Çimlenme süresi ortalama 20, olgunlaşma süresi ortalama olarak 75 - 95, hasat periyodu ise 70 - 80 gündür.
Meyvelerinin ayırt edici özellikleri: Keskin kokulu, aromatik bir bitkidir. Koyu yeşil renklidir ve ipeksi bir görünüşe sahiptir.
Tohumları geç ekince bendeki bitkilerden yeni tohum almaya başladım. Düzenli sulamayı ve bakımı seviyor. Ne kadar bakılırsa o kadar büyük oluyor.

Muda
11-10-2014, 23:44
LİMON KOKULU FESLEĞEN

520868

520869

Bitki türü: Sebze
Bitki ömrü: Tek yıllık
Tohum Türü: Limon kokulu fesleğen
Tohum çeşit adı: Limon kokulu fesleğen
Tohum kaç yıldır sizdedir: 8
Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Afyonkarahisar
Size nereden geldi: Iğdır'dan bir arkadaşım gönderdi.
Tohumun kökeni : Iğdır
Kullanılan gübreler : Yanmış hayvan gübresi
Kullanılan ilaçlar: Kullanılmadı
Hasat yıl ve ayı: 2014 yazı
Bitki tipi ve gelişim durumu: İlkbahar aylarında ekimi gerçekleştirilir. Ben daha sonra da ekiyorum. Sıkıntı çıkarmadan çimleniyor.
Meyvelerinin ayırt edici özellikleri: Hoş kokulu, aromatik bir bitkidir. Açık yeşil renklidir.
Sonradan ekmeme rağmen şu anda bir metre boylanmakta. Bakımla belki daha fazla büyüyebilir.

Muda
11-10-2014, 23:55
520871

Bitki türü: Sebze
Bitki ömrü: Tek yıllık
Tohum Türü: İri yapraklı fesleğen
Tohum çeşit adı: İri yapraklı fesleğen
Tohum kaç yıldır sizdedir: 1
Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Afyonkarahisar
Size nereden geldi: Ticari tohum
Tohumun kökeni :
Kullanılan gübreler : Yanmış hayvan gübresi
Kullanılan ilaçlar: Kullanılmadı
Hasat yıl ve ayı: 2014 yazı
Bitki tipi ve gelişim durumu: İlkbahar aylarında ekimi gerçekleştirilir.
Meyvelerinin ayırt edici özellikleri: Hoş kokulu, aromatik bir bitkidir. Açık yeşil renklidir.

Muda
12-10-2014, 00:20
Fesleğen ?

520877

520878

Bitki türü: Sebze
Bitki ömrü: Tek yıllık
Tohum Türü: fesleğen
Tohum çeşit adı: fesleğen
Tohum kaç yıldır sizdedir: 1
Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Afyonkarahisar
Size nereden geldi: Ticari tohum
Tohumun kökeni :
Kullanılan gübreler : Yanmış hayvan gübresi
Kullanılan ilaçlar: Kullanılmadı
Hasat yıl ve ayı: 2014 yazı
Bitki tipi ve gelişim durumu: İlkbahar aylarında ekimi gerçekleştirilir.
Meyvelerinin ayırt edici özellikleri: Hoş kokulu, aromatik bir bitkidir. Açık yeşil renklidir. Diğerlerinden daha kısa ve yayılmakta. Tohumları taze iken renkli olmakta. Tam adını bilmiyorum. Bir tane daha uzun boylu çeşit bulunmakta. Ancak o henüz tohum vermedi. Fesleğen, reyhan, kekik ve kadife çiçeklerini böcek gelmemesi için bitki aralarına dikiyorum.

Muda
12-10-2014, 00:27
Reyhan

520879

Bitki türü: Sebze
Bitki ömrü: Tek yıllık
Tohum Türü: Reyhan
Tohum çeşit adı: Reyhan
Tohum kaç yıldır sizdedir: Mor olanlar 1 yıldır, mor yeşil olanlar 3 yıl
Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Afyonkarahisar
Size nereden geldi: Ticari tohum
Tohumun kökeni :
Kullanılan gübreler : Yanmış hayvan gübresi
Kullanılan ilaçlar: Kullanılmadı
Hasat yıl ve ayı: 2014 yazı
Bitki tipi ve gelişim durumu: İlkbahar aylarında ekimi gerçekleştirilir.
Meyvelerinin ayırt edici özellikleri: Hoş kokulu, aromatik bir bitkidir. Mor renklidir. Ancak zaman geçince yeşil tarafları da olmakta. Eskiden gelen tohumlarım mor yeşil renklidir. Fesleğen, reyhan, kekik ve kadife çiçeklerini böcek gelmemesi için bitki aralarına dikiyorum.

Muda
12-10-2014, 01:27
Afyon yerli pembe domates

520882

520883

520884

520885

520886

Bitki türü: Sebze
Bitki ömrü: Tek yıllık
Tohum Türü: Domates
Tohum çeşit adı: Afyon Yerli Pembe domates - Solanum lycopersicum
Tohum kaç yıldır sizdedir: 1
Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer Afyonkarahisar
Size nereden geldi: Yerli üreticiden
Tohumun kökeni :
Kullanılan gübreler Yanmış hayvan gübresi,
Kullanılan ilaçlar: kullanılmadı
Hasat yıl ve ayı: 2014 yazı
Bitki tipi ve gelişim durumu:
Meyvelerinin ayırt edici özellikleri: Orta büyük lezzetli, aromalı, çekirdekli ve içi dolu meyveler verir. İnce kabukludur, çok fazla dayanmaz. Ya hemen taze tüketilmeli ya da sos yapılarak muhafaza edilmelidir. Ben geç diktiğim için diğer domateslerden sonra yetiştiler. İçlerinde daha küçük ve düzgün olan birkaç kökün domateslerini beğenmediğim için tohumluk olarak alıkoymadım. Geç olmasına rağmen verimli olduklarını düşünüyorum. Şekil olarak çok iyi olmasalar da lezzet olarak beğendiğim domates. Fotoğraflar gece çekildiği için daha az olan kırmızı domateslerle birlikteler. Renkleri gerçekte göründükleri gibi tam olarak çıkmamışlar.

Muda
12-10-2014, 01:48
Afyon yerli kırmızı domates
Domates sayısı fazla olan resimdeki daha dolgun olan kırmızı domatesler bir tanıdığın kendisinin yetiştirdiği domatesler. Karşılaştırma yapılabilmesi için onları da ekledim. Pembeler ve kırmızılar onlar gibi uzun değil daha yassı ve genişler.

520887

520888

520889

520890

520891

Bitki türü: Sebze
Bitki ömrü: Tek yıllık
Tohum Türü: Domates
Tohum çeşit adı: Afyon Yerli kırmızı domates - Solanum lycopersicum
Tohum kaç yıldır sizdedir: 1
Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer Afyonkarahisar
Size nereden geldi: Yerli üreticiden
Tohumun kökeni :
Kullanılan gübreler Yanmış hayvan gübresi,
Kullanılan ilaçlar: kullanılmadı
Hasat yıl ve ayı: 2014 yazı
Bitki tipi ve gelişim durumu:
Meyvelerinin ayırt edici özellikleri: Orta büyük lezzetli, aromalı, çekirdekli ve içi dolu meyveler verir. İnce kabukludur, çok fazla dayanmaz. Ya hemen taze tüketilmeli ya da sos yapılarak muhafaza edilmelidir. Ben geç diktiğim için diğer domateslerden sonra yetiştiler. İçlerinde daha küçük ve düzgün olan birkaç kökün domateslerini beğenmediğim için tohumluk olarak alıkoymadım. Geç olmasına rağmen verimli olduklarını düşünüyorum. Şekil olarak çok iyi olmasalar da lezzet olarak beğendiğim domates. Fotoğraflar gece çekildiği için pembe domatesler birlikteler. Renkleri gerçekte göründükleri gibi tam olarak çıkmamışlar.

Muda
29-10-2014, 22:59
ÇÖREK OTU

524083

524084

524085

Bitki türü: şifalı tohum
Bitki ömrü: Tek yıllık
Tohum Türü: Mavi Çörekotu
Tohum çeşit adı: Çörekotu
Tohum kaç yıldır sizdedir: İlk yılı
Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer : Afyonkarahisar, rakım 1300 mt
Size nereden geldi: Tanıdığım birinden yerli çörekotu olarak aldım
Tohumun kökeni :
Kullanılan gübreler : Yanmış büyükbaş gübresi
Kullanılan ilaçlar: Kullanılmadı
Hasat yıl ve ayı: 2014
Bitki tipi ve gelişim durumu: Ben bitki tohumlarını sonbaharda ektim. Komşum ise ilkbaharda ekti. Bendekiler de çıktı. Ancak daha iyi toprağı olan aşağı taraflara ektiğim için sulayamadım. Çiçek açmalarına ve bir kısım tohum vermelerine karşın sulanamadıkları için çok fazla büyümediler. Komşuma verdiklerim ise resimlerde görüldüğü gibi. Çok güzel geliştiler. Çok sık olduğunu düşünüyorum. Ancak paylaşacağım tohumlar komşumda yetişenler. Suyu toprak isteği yeterli olursa problemsiz bir bitki. Mavimsi çiçekleri de çok güzel. Çevrede bakla zını var ise çiçeklenme zamanında geliyor. Yakalayıp öldürebiliyorsunuz.

Muda
29-10-2014, 23:01
Uzun kabak

524086

524087

524088

524089

524090


• Bitki türü: Sebze
• Bitki ömrü: Tek yıllık
• Tohum Türü: Su kabağıgiller
• Tohum çeşit adı: Uzun Kabak
• Tohum kaç yıldır sizdedir:
• Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Afyonkarahisar , rakım 1300 mt
• Tohumun kökeni: Afyonkarahisar
• Tohumun geldiği yer: Afyonkarahisar
• Kullanılan gübreler: Yanmış büyükbaş gübresi
• Kullanılan ilaçlar: Kullanılmadı
• Hasat yıl ve ayı: 2014 sonbahar tohum sayısı yeterli gelmez ise bir kısım 2013 yılında başka bir tanıdığın kendi yetiştirdiği tohumlardan bulabilirsem eklerim. Komşumun bahçesinden.
• Yetistirme zorlugu derecesi: Önemli olan bitkinin tohumdan çıkması. Tohumda bir tür çimlenme engeli kabuk kalınlığından dolayı var. Arkadaşımın anlattığına göre eskiden gübre içine konulup vücut sıcaklığında bekletiliyormuş. Muhtemelen gübre içindeki asidin ve sıcaklığın etkisi ile kabuğu yumuşatıyorlarmış. O gübre içine koyup kuluçka makinasında bir gün veya biraz daha durdurup tohum çimlenmeye başlayınca ekmişti. Çıktıktan sonra su ve gübre ile iyi bir askı sistemi verilmesi halinde çok hızlı ve verimli bir şekilde büyüyor. Yere değmediği zaman daha uzun ve düz kabaklar veriyor.
Tohum aldığım arkadaşımın ektiği tohumlardan 1 tanesi çıkmış diğerleri çıkmamıştı.

• Bitki tipi ve gelişim durumu Yazın taze olarak, kış aylarında kullanmak için ise kurutmalık olarak kullanılan bir çeşittir. Konserve ve derin dondurucuya da atılabiliyor.
İnce taze olanlarından dolmalık, büyük olanlarından kurutmalık yapılıyor. Türlü içine katılabiliyor. Yemekleri yapılabiliyor. Kışlık için özellikle fazla miktarda alınıp kullanılıyor. Yöresel adı uzun kabak. w
Kendimin yetiştirmediğim bir çeşittir. Bir tane sonradan çıkan kabak yaprak yapısı ve çiçeği ile benzese de sonradan dişi çiçek açınca su kabağı olduğu ortaya çıktı. Su kabağı ile belki melezlenebilir. Yöremizde şu anda hemen hemen hiç su kabağı yetiştirilmediği için hiç başka kabaklarla karıştığını görmedim. Yerde de yetiştirilebiliyor. Biraz fazla yer kaplıyor. Askı sistemi olmadığı için düzgün kabak yerine biraz daha kısa ve kavisli kabaklar oluyor..

Sayın Bahçedenn ve Birnefestoprak tarafından da aynı çeşit farklı adlarla paylaşıma açıldı. Yemek tariflerinin de linklerini yeniden vereyim.

Uzun Kabak Dolması | Tarifler (http://www.kemalpasatatlisi.com/2010/08/uzun-kabak-dolmasi/)

Uzun Kabak Yemei (Afyon) - lezzetler.com Yemek Tarifleri (http://lezzetler.com/uzun-kabak-yemegi-afyon-vt41033)

Muda
29-10-2014, 23:02
Bamya

524093

524094

524095

Bitki türü: Sebze
Bitki ömrü: Tek yıllık
Tohum Türü: Bamya
Tohum çeşit adı:
Tohum kaç yıldır sizdedir Bu ilk yılıdır.
Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Afyonkarahisar
Tohumun kökeni (size nereden geldi): Tohum takas Sn. Andora http://www.agaclar.net/forum/1210043-post2.htm
Kullanılan gübreler (bu tohumun yetiştirilmesinde kullanılan): Toprak uzun yıllar ekilmediği için biraz büyükbaş hayvan gübresi kullanıldı.
Kullanılan ilaçlar (bu tohumu yetiştirirken herhangi bir aşamada kullanılan): Herhangi bir ilaçlama gereksinimi olmadı
Hasat yıl ve ayı: 2014
Bitki tipi ve gelişim durumu: Ortalama 50-60 cm. boy yapan, sık hasada imkan veren oldukça bereketli bir tür olup meyvelerin büyüme hızı insanı çoğu kez hayrete düşürüyor. İlk bamyaları toplayamayınca tohumluk olarak bıraktım. O nedenle fazla yeme durumumuz olmadı. Çok çabuk büyüyor. Bu çeşitte diken yok. Boşluklara daha sonra alıp ektiğim tohumlardan daha kısa ve tombul kırmızımsı ve yeşilimsi üzerleri dikenli bamyalar çıktı. Geç ekildikleri için onlardan henüz tohum hasat edemedim. Don olduğu için yaprakların hepsi bozuldu. Yakında onları da toplayacağım.

Muda
29-10-2014, 23:03
Süpürge otu

Burada eklediklerim çok yıllık olan süpürge otu resimleri. Tekyıllık olan yemyeşil ve bir metre civarında büyüyor.

524171

524172


• Bitki türü:
• Bitki ömrü: Tek yıllık
• Tohum Türü: Süpürge otu
• Tohum çeşit adı: Süpürge otu
• Tohum kaç yıldır sizdedir:
• Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Afyonkarahisar , rakım 1021 mt
• Tohumun kökeni: Afyonkarahisar
• Tohumun geldiği yer: Afyonkarahisar
• Kullanılan gübreler:
• Kullanılan ilaçlar: Kullanılmadı
• Hasat yıl ve ayı: 2014 sonbaharı
.
• Yetistirme zorlugu derecesi: Nereden geldiğini bilmediğim bir tohum saksının birinde çıktı. Çok büyümedi. Ancak süpürge olarak kullanıldığını biliyorum. Birkaç defa buna benzer bir bitkinin tohumunu almıştım. Görsel olarak güzel bir görüntü koymuşlardı. Nedense çimlenip büyümediler. Afyonkarahisar mor (kırmızı değil ) acı soğanı almak için yakın bir kasabaya gittiğimde orada görünce etkinlikte isteyebilecekler olur düşüncesi ile tohumlarından istedim. Bu tek yıllık. Benim aldığım dağbağda ise çok yıllık olan başka bir çeşit var. İsteyen olursa ondan da gönderebilirim. O uzun yıllar kökü ölmüyor. Cinsini bilmiyorum.

Muda
30-10-2014, 00:17
Kavun

524097

524098

Bitki türü: Sebze
Bitki ömrü: Tek yıllık
Tohum Türü: Kavun
Tohum çeşit adı: Kavun ?
Tohum kaç yıldır sizdedir: İlk yılı
Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer :
Size nereden geldi: Ticari tohum
Tohumun kökeni :
Kullanılan gübreler : Yanmış büyükbaş gübresi
Kullanılan ilaçlar: Kullanılmadı
Hasat yıl ve ayı: 2014 Eylül
Bitki tipi ve gelişim durumu: Bende 4 bir yerde iki bir yerde kavun oldu. Çok verimli ve büyük olarak göremedim. O nedenle olgunlaşması için bekledim.
Meyvelerinin ayırt edici özellikleri: Bir iki kilo ağırlığında, kokulu ve tatlı meyveler, Kabuğuna yakın kısım sertimsi geliyor. Kayınpederimin en sevdiği kavun imiş.
Pekmez yaparken karpuz olgunlaşmamış olduğunu görünce mecburen kavunların en büyüğünü elime aldım. Boyutuna göre satın aldığım kavunlar içinde en ağır kavun olduğunu gördüm. Bu yıl yediğim kavunlar içinde en tatlı ve lezzetli kavun oldu. Tabi kesmek için benim kadar bekleyebilirmisiniz bilmiyorum.

Muda
30-10-2014, 17:53
İzmir Sarı ve Kırmızı Patlangaç Mısır

524155

524159

524160

524161

Bitki türü: Sebze
Bitki ömrü: Tek Yıllık
Tohum Türü: Sebze
Tohum çeşit adı: İzmir Sarı ve Kırmızı Patlangaç Mısır
Tohum kaç yıldır sizdedir: 1 yıldır.
Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Afyonkarahisar rakım 1280
Tohumun kökeni: Sn. SDurul http://www.agaclar.net/forum/1168141-post9.htm
Kullanılan gübreler: Yanmış büyükbaş gübresi.
Kullanılan ilaçlar: Kullanılmadı.
Hasat yıl ve ayı: 2014 Sonbahar ayları.
Bitki tipi ve gelişim durumu: Bende ilk yıl için önce fazla gelişmedi. Daha sonra atak yaptı. Daha sonra gelişmesi durdu. Biraz daha iyi bakımla daha büyük koçanlar alınabilir sanırım. Bunların dışında resmin sağındaki daha iri taneli olan var. Onun hangi arkadaştan geldiğini bulabilirsem eklerim.

Muda
30-10-2014, 18:34
Ezan çiçeği

524519

524520

524521

524522

524523

Bitki türü: çiçek
Bitki ömrü: İki yıllık
Tohum Türü: -
Tohum çeşit adı: Ezan çiçeği (Oenothera)
Tohum kaç yıldır sizdedir: 8
Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Afyonkarahisar
Size nereden geldi: Bir tanıdıktan fide olarak geldi.
Tohumun kökeni: -
Kullanılan gübreler: Yok
Kullanılan ilaçlar: - Yok
Hasat yıl ve ayı: 2014 sonbahar
Yetistirme zorlugu derecesi: Kolay
Bitki tipi ve gelişim durumu: Sulama durumu olmayan bir bahçede yetiştiriyorum.. Aklıma gelirse ve getirebilirsem su veriyorum. Güneş yere ekmeli,direk toprağa dikilmeli. İlkbaharda ekilmeli. Bitki ilk yıl büyüyor. İkinci yıl çiçekleniyor. İlk yılında ne kadar iyi büyürse ikinci yıl çiçeklenmesi durumunda o kadar büyük ve çok çiçek açıyor. Güneş ve su durumu da uygun olursa çok fazla çatallı bir şekilde hoş çiçekler açıyorlar. Bende düz yapraklı ve kıvrık yapraklı olanları çıktı. Kıvrık yapraklı olanın tohum kapsülleri daha kısa ve tombul oluyorlar. İki yıl üst üste ekilirse bir daha ekmenize gerek kalmadan her yıl çiçek verebilirler. Tohumlarını olduğu gibi dalı ile kuşlarınıza verebilirsiniz. Hem oyalanacaklar hem de ince bir tohum olmasına rağmen alışırlarsa yiyebilirler. Kuşlarınıza kırmızımsı bir renk verebilir.
Tohumları direk toprağa ekebilirsiniz. Biraz büyüdükleri zaman toprağı ile birlikte kalıcı yerlerine nakledebilirsiniz. Bende çok iyi bakım olmamasına rağmen iki metreye yakın boy atanlar oldu. Tabi ikinci yılında.

Muda
31-10-2014, 12:43
Çizgili Patlıcan (Edirne patlıcanı olabilir)

524415

524416

524417

Bitki türü: Sebze
Bitki ömrü: Tek yıllık
Tohum Türü: Patlıcan
Tohum çeşit adı: Patlıcan
Tohum kaç yıldır sizdedir: İlk yılı
Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Afyonkarahisar, rakım 1280 mt
Size nereden geldi: Ticari tohum
Tohumun kökeni : ? Hazır olarak aldığım bir patlıcan. Tadı çok hoşuma gitti. Edirne patlıcanına benzettim. Yaprakları don gördüğü için kalan küçükleri toplamıştık. Dün onları yedik. Yaz gibi olmasa da bu mevsime göre tadı güzeldi. İki tane tohumluk patlıcan bırakmıştım. Arkadaşların buna göre talepte bulunmaları gerekir.
Kullanılan gübreler : Yanmış büyükbaş gübresi
Kullanılan ilaçlar: Kullanılmadı
Hasat yıl ve ayı: 2014

Muda
31-10-2014, 12:51
Adaçayı

524426

524427

Bitki türü: şifalı bitki
Bitki ömrü: Çok yıllık
Tohum Türü: Adaçayı
Tohum çeşit adı: Adaçayı
Tohum kaç yıldır sizdedir: Doğal olarak yetişiyor. İki üç farklı çeşit daha var ancak onların çay olarak kullanıldığını bilemiyorum.
Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Afyonkarahisar,
Size nereden geldi:
Tohumun kökeni : Doğal
Kullanılan gübreler : Yok
Kullanılan ilaçlar: Kullanılmadı
Hasat yıl ve ayı: 2014

Arkadaşlar bitkiyi endemik olarak düşünüyorum. Çok küçük bir alanda yaşıyor. Sınırlı sayıda tohum var.

Muda
31-10-2014, 17:25
Sarı Kantaron (St. John’s Worth), (Hypericum perforatum) Kılıç otu, Mayasıl otu, Binbirdelik otu

524498

524499

524500

524501


Bitki türü: şifalı bitki
Bitki ömrü: Çok yıllık
Tohum Türü: Sarı kantaron
Tohum çeşit adı: Sarı kantaron
Tohum kaç yıldır sizdedir: Doğal olarak yetişiyor. Benim bildiğim üç dört farklı çeşit daha var, Benim bildiğim en çok kullanılan çeşidi bu
Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Afyonkarahisar,
Size nereden geldi: Dağbağda doğal olarak yetişiyor.
Tohumun kökeni : Doğal
Kullanılan gübreler : Yok
Kullanılan ilaçlar: Kullanılmadı
Hasat yıl ve ayı: 2014

Arkadaşlar çok fazla olmadığı, sürekli yağmur yağarken gittiğim için toplayamamıştım. Bir miktar topladım. Bu bitkinin tohumunu daha önce bu yeri satın almadan önce oldukça fazla toplayıp ekmiştim. Ancak yanlış zamanda ekmiş olabilirim. Çok az çıktı. Muhtemelen soğuk katlama yapılması gerekiyor. Bitkinin tohumu çok küçük. Diğer bitkilerle rekabet edemiyor olabilir. Tohumların bir kısmını sonbaharda, bir kısmını da ilkbaharda ekebilirsiniz. Buzdolabında bekleterek ekerseniz çıkma durumu daha iyi olur. Benim ektiğim tohumlardan sonraki yıl daha fazla çıkan olmuştu. Tohumlar ince olduğu için derine dikmemenizi tavsiye ederim. Bir defa çıktıktan sonra çok rahat bir şekilde büyüyor. Çok yıllık bir bitki. Baharda aynı kökten daha kuvvetli bir şekilde çıkıyor. Güneşi ve suyu seviyor. Bu yıl damlama sulamanın geçtiği yerde çıkan bir tanesi benim diğer yerde gölgede olan ve sulanamayan yerdeki bitkilerden çok daha hızlı büyüdü ve onları geçti. Muhtemelen ikinci yılında çiçek verecek. Çiçeğini tam açtıktan sonra yaklaşık onbeş cm civarında bir bıçak veya makas yardımı keserseniz bitki yeniden çiçek verecektir. İyi bakımla yanlara doğru da genişleyecektir. Bitkinin kullanımı ile ilgili bilgileri araştırarak bulabilirsiniz.

Muda
31-10-2014, 17:42
Yüksük otu Digitalis

524502

524503

524504

524505


Bitki türü: Çiçek Zehirli bir bitki
Bitki ömrü: İki yıllık
Tohum Türü: Yüksük otu
Tohum çeşit adı: Yüksük otu
Tohum kaç yıldır sizdedir: Doğal olarak yetişiyor.
Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Afyonkarahisar,
Size nereden geldi: Yakın çevremden doğal olarak yetişiyor.
Tohumun kökeni : Doğal
Kullanılan gübreler : Yok
Kullanılan ilaçlar: Kullanılmadı
Hasat yıl ve ayı: 2014

Paylaşılması istenilen bitkilerden. Ben yakınlarda olduğu için topladım. Araba içinde sıcakta bekledi. Belki çimlenmeyebilirler. Direk kalıcı yerine ekmek gerektiği yazılıyordu. İki yıllık bir bitki. İkinci yılında çiçek açıyor. Suyu seviyor. Sınırlı sayıda tohum var.
Bitki zehirli olduğu için dikkat edilmeli.

Muda
31-10-2014, 17:51
Hünnap

Bitki türü: şifalı meyve
Bitki ömrü: Ağaç
Tohum Türü: hünnap
Tohum çeşit adı: Hünnap
Tohum kaç yıldır sizdedir:
Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Denizli Gümüşsu
Size nereden geldi:
Tohumun kökeni : Doğal
Kullanılan gübreler :
Kullanılan ilaçlar:
Hasat yıl ve ayı: 2012

29 Ekimde Denizli Gümüşsu'dan geçerek sakallı akbaba resinleri çekmek için gitmiştik. Hünnap meyvesinin en fazla ve ilk yetiştiği yer. Oradan dönerken ben bir kısım hünnap almış nasıl çıktığını sormuştum. Çekirdekten de yetiştirilebileceğini söylemişti aldığım kişi. Uzun süre ekmedim. Daha sonra geçen yıl yaz ayında saksıya diktim. Kabuklarını kırmadım. Ancak tohumlar pencere kenarında güneşte kalmışlardı. Hemen hemen hepsi çıktı. Bu yıl ikinci yılları. Aslanağzı ile birlikte sık oldukları için çok büyümediler. İsteyen arkadaşlar iki üç yıllık bu tohumlardan verebilirim.

Muda
31-10-2014, 18:48
Turuncu Kaliforniya biberi

524530

524531

524534

Bitki türü: Sebze
Bitki ömrü: Tek yıllık
Tohum Türü: Biber
Tohum çeşit adı : Turuncu kaliforniya Dolma Biber
Tohum kaç yıldır sizdedir: 1
Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Afyonkarahisar rakım 1280 mt
Size nereden geldi: Pazardan bir üreticiden aldım. Kendi tohumundan ürettim.
Tohumun kökeni : Amerika
Kullanılan gübreler : Yanmış büyükbaş gübresi,
Kullanılan ilaçlar: Kullanılmadı.
Hasat yıl ve ayı: 2014 Ekim
Bitki tipi ve gelişim durumu: Sıcak ve nemli ortamlarda iyi gelişen, olgunlaşan meyvelerin ağırlığı sebebiyle desteklenmesi gereken bitki yapısı Biraz geç gelişiyor. Ancak geliştiği zaman çok büyüyor.
Meyvelerinin ayırd edici özellikleri: Koyu yeşil renkte olgunlaşınca turuncu, kalın etli meyveleri oluyor. Sınırlı tohum var.

Muda
31-10-2014, 22:19
Tarhana otu Çörtük otu

http://www.agaclar.net/forum/1324144-post116.htm

Tarhanaya konulduğu gibi turşu kurulurken en üste bu ottan konularak turşunun tadını kokusunu değiştirdiği gibi turşulukların üste çıkıp bozulmasını da önlüyormuş.

Benim bahçedeki ve arkadaşın bahçede bulunan otlar çörtük otu. Bu işin ticaretini yapan arkadaşla görüşmemde sarısının İzmir civarında çok kullanıldığını söyledi. Bir aksilik olmaz ise bu bitkinin tohumunu da toplayacağım. Beyaz çiçeklisi de arasında çıkabilir. Şu anda dayanıksız bitkilerin hepsi donmuş bozulmuş haldeler.

Çeşitlerinin latincelerinin bulunduğu link

http://www.bizimbitkiler.org.tr/v2/hiyerarsi.php?c=echinophora

Muda
31-10-2014, 22:24
Bitki türü: Çiçek
Bitki ömrü: Tek yıllık
Tohum Türü: Gelincik tohumu iki çeşit
Tohum çeşit adı: Gelincik
Tohum kaç yıldır sizdedir: Doğal olarak yetişiyor.
Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Afyonkarahisar,
Size nereden geldi: Afyonkarahisar yakınlarında doğal olarak yetişiyor.
Tohumun kökeni : Doğal
Kullanılan gübreler : Yok
Kullanılan ilaçlar: Kullanılmadı
Hasat yıl ve ayı: 2011 -2012

Paylaşılması istenilen bitkilerden. İki üç yıl kadar önce Haşhaş tarlalarının arasında kıpkırmızı çok güzel bir görüntü oluşturmuşlardı. Daha sonra tohumlardan toplamıştım. Tohumlar çimlenme yeteneğini kaybetmemiş ise çıkabilirler.

asus
19-06-2016, 11:25
Etkinlikte paylaşacağım tohumların listesi.

1-Early Golden Summer Crookneck
2-Yerli Afyonkarahisar patlıcanı
3- Deşti Karpuz
4-Yerli Temelli Karpuz
5-Dereotu
6-Limon kokulu fesleğen
7-İri yapraklı fesleğen
8-Fesleğen ?
3- Reyhan
9-Afyon Yerli Pembe Domates
10- Afyon Yerli Kırmızı Domates
11-Çörek otu
12-Uzun kabak
13- Bamya
14- Süpürge otu
15- Kavun
16-İzmir Sarı ve Kırmızı Patlangaç Mısır
17-Ezan çiçeği
18-Çizgili Patlıcan
19-Adaçayı (Endemik )
20- Sarı Kantaron (St. John’s Worth), (Hypericum perforatum) Kılıç otu,
21-Yüksük otu
22- Hünnap
23-Turuncu Kaliforniya biberi
24-Çörtük otu Echinophora tournefortii
25- Gelincik iki çeşit


Arkadaşlar geçen yılki etkinlikte tohumların olgunlaşmasını beklerken tanıtım ve gönderim süresini kaçırmıştım. Herhangibir aksilik olmaz ise benim bahçede yetişen bitkilerden olan tohumları paylaşmaya çalışacağım. Etkinlikten gelen tohumlardan bir kısmını ekemediğim veya yetiştiremediğim için paylaşamayacağım. Karıştırdıklarımı çeşitlerini olgunlaştıkları zaman eklemeye devam edeceğim.

Alıntı:

Dikkat, çok önemli: Bu mesajın (ilk mesajın) altındaki "Taleplerime Ekle" linkine tıklamayın...

Yeni sistemin özelliklerinden birisi de tohum talep etme işleminin artık sadece "Taleplerime Ekle" butonuna basılarak yapılacak olmasıdır.

İlk mesajda dağıtılacak tüm tohumlar yer almaktadır.

Herkes tüm tohumlardan istemeyeceğine göre, tek tek tohumların tanıtıldığı mesajların altında yer alan "Taleplerime Ekle" butonuna tıklayarak istekte bulunmalısınız...

Tohum adını yazarak yapılan talepler geçersizdir.


Sn Muda halen güncelmi paylaşımınız ?

Muda
19-06-2016, 13:07
Sn Muda halen güncelmi paylaşımınız ?

Sn. asus;

Konu başlığına bakarsanız 2014-2015 etkinliği paylaşım katalogları (Kapanmıştır) olarak göreceksiniz.

Tohum paylaşım etkinliği her yıl yapılmaktadır. Yeni paylaşıma siz de paylaşımcı olarak katkıda bulunarak katılabilirsiniz. Son paylaşımda etkinliğe ilk defa katılan site üyeleri 25 adete kadar tohumu almıştı. Elinizde olan tohumlardan paylaşarak daha fazla tohum alma şansınız bulunmakta.

dongyul
21-06-2016, 23:49
Sayın Muda; mesaj kutunuz dolu olduğu için mesaj gönderemiyorum. Mesaj kutunuzu biraz temizleyip o konu hakkında konuşabilir miyiz ^^

(İletişime geçtikten sonra mesajı sileceğim)