PDA

View Full Version : Enginar (Cynara Scolymus) Yetiştiriciliği




aysemelike
16-01-2007, 12:19
Benim enginar fidesine ihitiyacım var, satın alabileceğim bir adres önerebilecek olan var mı acaba?
Teşekkürler




lerdemir
16-01-2007, 20:45
İhtiyacınızı biraz daha detaylandırabilir misiniz aysemelike Hn?

Öncelikle kaç adet mesela, ya da ne büyüklükte bir araziye yönelik vb gibi...

Saygılar

aysemelike
17-01-2007, 13:54
Özür dilerim, gerçektende düşüncesizce bir mail olmuş.
Ben tamamen amatörce, 10-15 metrekare yerde 8-10 tane enginar yetiştirmek istiyorum.Bir ara denedim ama gelen fideler köksüzdü ve kurudular..Bir kez daha denemek istiyorum.

Selahattin Yılmaz
17-01-2007, 22:46
Merhabalar aysemelike,

Enginar fidesi için daha erken ancak nisan-mayıs aylarında çevrenizdeki yetişkin enginarların etrafında çıkan dip sürgünlerden alabilirsiniz veya başlığı unutmayın mart-nisanda bana mesaj atın Bursa'dan size göndereyim. Bu mevsimde enginar fidesi çok zor bulursunuz.

aysemelike
18-01-2007, 11:52
Selahattin bey
İlginize çok teşekkür ederim,
Denizlide yaşadışım için buralarda enginer yetiştiren yok ne yazıkki. Bu nedenle zahmet olmazsa nisan başında size özel mesajla ulaşacağım...

Selahattin Yılmaz
06-03-2007, 21:22
ENGİNAR-Cynara Scolymus

7839

Yumruyu teşkil eden çiçek tablası ile etli çiçek yaprakları ve körpe çiçek sapından çeşitli yemekleri yapılır. Konservesi yapılarak tüketilir. Fosfor,demir, vb. madensel maddelerle vitamince zengin besleyici çok lezzetli bir sebzedir. Bileşimindeki ciarin maddesi karaciğeri besler, safrayı artırır böbreklerin iyi çalışmasını sağlar. Bu nedenle insan sağlığı için çok yararlıdır.

7842

İKLİM İSTEKLERİ

Deniz havası alabilen ılık-ılık, serin iklimden hoşlanır. Kış ayları sert geçen bölgelerde bayrampaşa çeşidi –10,-15 dereceden sonra zarar görmeye başlar. Sakız enginarı çeşidi soğuklara daha dayanıklı olduğundan havanın nemine, soğuğun süresine göre değişmek üzere –5,-7 arasında zarar görmeye başlayabilir. Kış ayları yumuşak bahar erken gelirse turfanda mahsul kesilir. Fakat yaz sıcakları bastırınca enginarlar kolayca bozulup kartlaşarak Pazar kıymetini kaybeder. Memleketimizde, enginar ziraati için ege, akdeniz ve marmara sahil bölgeleri çok elverişlidir.

TOPRAK İSTEKLERİ

Kuvvetli, derin, humusca zengin ve biraz nemli toprak ister. Fazla nemli ve ağır topraklarda kolayca kök çürüklüğüne tutulup bozulur. Kumlu,süzek topraklarda turfanda mahsül almak mümkündür. Ancak bol çiftlik gübresi kullanmak ve sıcak aylarda sulamak gerekir. Marmara bölgesinde güneye bakan tatlı meyilli, demirce zengin yamaçlarda, bol mahsül vererek kaliteli enginarcılık yapıldığı görülmektedir.

GÜBRE İSTEĞİ

Geniş ve uzun yaprakları ile oldukça iri yuvarlak çiçek yumrusunu zamanında ve normal şekilde geliştirebilmesi için topraktan fazla besin çekmek zorundadır. Bu nedenle enginar bahçesinin ilk kuruluşundan dekara 4-5 ton çiftlik gübresine ek olarak 50 kg fosforlu, 20 kg nitrojenli ve 20 kg da potaslı gübre verildiğinde iyi sonuç alınmaktadır. Nitrojenli gübreyi bir defada vermek yerine birkaç seferde vermek daha doğrudur. Bundan sonraki yıllık gübrelemeler doğruca enginar ocaklarında yapılır.

ENGİNAR ÇEŞİTLERİ

7840

1)Bayrampaşa Enginarı

Yuvarlak basık şekilli başları çok iri olur. İlk bahar mevsiminde çok sarf edildiği gibi bol miktarda konservesi yapılarak diğer mevsimlerde de sarf edilir. Bu çeşidin yaprakları koyu yeşil ve çok yırtmaçlıdır. 70-80cm boy alır. Soğuklara fazla dayandığından marmara sebzecilik bölgesinde çok yetiştirilir.

2)Sakız Enginarı

Başları, bayrampaşa çeşidinden küçük, söbü şekilli açık yeşil renklidir. Yaprak boyları daha kısa ve yırtmaçsızdır. Kış soğuklarına dayanıksız olduğundan ege bölgesinde, özellikle İzmir dolaylarında çok yetiştirilir. Yaz sonunda salma su verilerek erken uyandırma yapılır. Aslında meyvesini erken geliştiren bir çeşit olduğundan piyasaya turfanda olarak çıkarılır ve memleketimizde diğer bölgelere gönderilerek yüksek fiyatta değerlendirilir.

Bu iki ana çeşitten ayrı olarak, enginarın yetiştirme mahallelerine göre isim aldığı da görülmektedir. Tuzla, daraca, şıra, yerli enginar gibi. Bu saydığımız çeşitlerin özelliklerde bayrampaşa enginarına az çok benzer.

YETİŞTİRİLMESİ

Enginar tohumları ve kökten süren adına -piç- denen dip sürgünleri ile çoğaltılırlar. Koyu renkli tohumlarının 20 tanesi 1gr gelir. İlkbaharda tohum tavalarına ekilirse 2-3 haftada çimlenirler. Yaz sıcaklarının başlamasına kadar gelişip büyürler, yaz aylarında yaprakları sararıp kuruyarak bir nevi yaz uykusuna dalarlar.

7841

Sonbaharda tekrar sürerek gelişmelerine başlarlar. Kış başında asıl bulundukları yerden sökülerek kendi yerine dikilir. Fakat bu şekilde yetiştirilen enginarlar, çoğunlukla yabaniye yani ataizme kaçarlar. Yabancı döllenme yoluyla melezlemelere maruz kaldıklarından istenilen özellikte enginar elde edilmesi güç olur. Ayrıca zamandan kaybedilir. Bu çeşit üretmeleri sadece araştırma kuraları yapar. Pratik bahçeciler enginar üretmesini enginar tesisini daima dip sürgünleri yaparlar. Zira anadan ayrılan enginar yavruları, ananın bütün özelliklerini taşıdıkları gibi yetişip mahsul vermeleri de o denli çabuk olur.


ENGİNAR BAHÇESİ TESİSİ

Toprağın Hazırlanması

Enginar, yerini çilek, kuşkonmaz gibi uzun zaman (8-10 yıl) muhafaza edeceğinden, diğer sebzelerle münavebede ve sebze bahçesinin idaresinde güçlük çekilmemesi için kenar parsellerden biri seçilir. Dekara 4-5 ton kaplama çiftlik gübresi verilir. Suni gübre ile de takviye edilir. Toprak derince bellenir veya pulluklarla sürülür. İkilemesi yapılır, tezekleri kırılır. Zararlı otlardan dikkatle temizlenir. Gerekiyorsa tesviye, düzleme yapılır. İşaretli ip kullanılarak 1.25 x 1.50, 1.50 x 1.50, 1 x 200 cm aralık mesafelerde dikim yerleri işaretlenir. Sonra 40 cm genişliğinde 25 cm derinlikte çanak şeklindeki ocakların açılmasına başlanır. Eğer daha önceden parsele gübre verilmemiş ise her ocağa 2 kürek dolusu gübre dökülerek toprakta iyice karıştırılır. Bu suretle toprak, enginarlık tesisine hazırlanmış olur.

Dikim Tekniği

Bölgenin iklim özelliğine göre kış başında veya kış sonunda, enginar bakımı sırasında, ocakların ayıklanıp temizlenmesinden elde edilen dip sürgünü fidelerin kolayca tutunmaları ancak iyi muhafaza edilmeleri ve en kısa zamanda yerlerine usulüyle dikilmeleri ile mümkündür. Dip sürgünü enginarların hemen yerlerine dikilebilmeleri ise toprağın daha önceden hazırlanması ile mümkündür. Şayet toprak hazırlığı yapılmamışsa eldeki fideler yarıya kadar toprağa gömülüp hendeklenerek bekletilirler.

Dikim yapılırken, göbek yaprakların çamurlanması çürümelere yol açar. 5-6 yapraklı fidelerin dış yaprakları yarıdan kesilir ve iple hafifçe bağlanarak orta kısım çamurdan korunur. Böylece tuvaletleri yapılan piçlerden, her ocağa 10 cm uzaklıkta-üçgen şeklinde- 1-2 tane dikilir.1’den fazla fide dikiminin sebebi: tutmayıp kuruma olduğunda ocakların boş ve parselin kel olmasını önlemektir. İlerde hepsinin tuttuğu görülür ve seyreltme yapılması istenirse ocaklardan birer tane bırakılarak diğerleri sökülür. Fidelerin kolay tutmalarını sağlamak için, kök kısımlarının toprakla sıkı sıkıya kavuşması sağlanır. Bunun için toprak el ile biraz bastırılır ve hemen bol can suyu verilir.

Enginarların Yıllık Bakımları

a)Yaz aylarında yapraklarını kurutarak bir çeşit uykuya çekilmiş olan enginarlar sonbaharda havaların serinlemesi, yağmurlarında toprak ve kökleri ıslatması ile tekrar canlanarak sürmeğe, yapraklanmaya başlar. Bu mevsimde her ocaktan irili ufaklı 8-10 enginar filizinin toprak yüzünde yükselip geliştiği görülür. Eğer ocaklar böyle bırakılır ise, evvelce her ocakta yetiştirdiğimiz 1-2 enginar yerine, örneğin 5-10 enginarın büyüyüp gelişmeye çalıştığı, fakat sıklık, havasızlık, yeterli besin bulunamama sonucu hiç birinin yeteri kadar gelişip normal meyve vermediği görülür. Bu durumu önceden engellemek için kış başında ocakların çevresi, çapayla açılır, her ocakta, en kuvvetlilerden 1-2 filiz bırakılarak diğerleri, ana köke zarar vermeden, yavaşça koparılır, çapanın ucuyla da temizlik yapılır. Çanak şeklinde açılmış olan her ocağa bir kürek dolusu koyun gübresi verilir. Bu iş bittikten sonra toprağın tavlı olduğu bir zamanda sıra araları pullukla sürülür veya bellenir. Ayrık, kanyaş misali zararlı otlar toplanıp atılır. Böylece enginarlığın birinci mevsimlik işi tamamlanmış olur. Ocakların ayıklanıp fazla dip sürgünlerinden temizlenmesi sırasında koparılıp çıkarılan piçler başka bir enginarlık tesisinde kullanılır.

b)Kış aylarında iyi geçen havalardan faydalana enginarlar, büyümelerine devam ederler. Bu müddet içinde, ocaklarda gene dip sürgünleri oluşur. Şu halde kış sonuna doğru enginarlığa tekrar giderek, çapalarla hafifçe boğaz açmalı ve ana enginarların öz suyunu, kuvvetini çekmekte olan dip sürgünler dikkatlice kesilip koparılarak bir temizlik yaptıktan sonra bir avuç dolusu kimyevi gübre verilerek toprağı tekrar kapatmalıdır. Bu zamanda kış otlarını gidermek, yağmur ile oturmuş toprağı havalandırmak ve aynı zamanda kaymak kırmak amacı ile bir kat da çapa yapılması çok faydalıdır.

HASAT
Sonbahardan itibaren bütün kış gelişen enginarlardan, bölgenin iklimine, enginar çeşidine ve bakım şekline göre (ocak, şubat, mart, nisan veya mayıs) aylarında ilk hasat başlar. Memleketimizde, kış ayları yumuşak geçen akdeniz ve ege bölgesinde özellikle turfanda yetişen sakız enginarları birde yaz sulaması yapılarak erken uyandırılmışsa çok erken yetişirler. Kış ayları daha sert geçer. Marmara bölgesindeki bayrampaşa enginar çeşidi ise yamaçlarda daha geç olan nisan mayıs aylarında başları verilebilir. Her bölgede enginar hasadı ortalama 1,5-2 ay kadar devam edilebilir. Daha sonra bölge sıcakları artacağından enginar başları süratle kartlaşıp sertleşmeğe, çiçek yaprakçıkları da gevrekliğini kaybetmeye açılmaya başlar ki bu durumda mutfak açısından ticari kıymeti kalmamış olacağından hasat işine son verilir.

İlkbaharda normal enginar hasadı devresi içinde her kökten meydana gelen ana sürgün gövdesi ucunda iri bir baş enginar meydana gelir. Bundan ayrı olarak gene aynı çiçek sapına yanlarından, daha ince saplı ve daha küçük başlı 2,3,4 adet enginar teşekkül eder ki bunlara da kol enginar adı verilir. Bunlar baş enginara kıyasla daha küçük başlı ve düşükçe kaliteli olur. Eğer evvelce ocaklarda bir yerine iki kök bırakmış ve bakım işlerine buna göre yapmış isek her ocaktan 2baş enginar ile 4-6 arası kol enginar kesmek mümkün olacaktır.

Normal iriliğinin 2-3 sini olunca başlar 25-40 cm uzunluğunda sapları ile kesilir. Daha fazla irileşsin diye beklenirse, başların kartlaştığı, sertleştiği, acılaşma ve açılmanın başladığı görülür. Erken kesilirse başlar küçük olduğundan, her iki durumda da pazar kıymeti düşük olur.

Hasat, genellikle sabah erken yapılır. Kasalara yerleştirilirken kesik yerlerden yapışkan acı suyun başlara bulaşıp karartmamasına dikkat edilir. Hasattan sonra enginarlığa mümkünse son defa bir salma su verilerek artık parsel yaz sonuna kadar kendi haline bırakılır.Yaz sonunda, kuruyan sapların, kökleri zayıflamaması için kesilip atılması lazımdır.

ENGİNARLARDAN ERKEN (TURFANDA) ÜRÜN ALINMASI

Bayrampaşa enginar çeşidine nazaran daha erken başa kalkan sakız enginarlarına eylül içinde salma su verilerek erken, bir bakıma vakitsiz uyanmayı sağlamak sureti ile mahsul 1-2 ay önceden kesilebilir. Erken yetiştirmeyi, özellikle, sulanabilen düz arazide yapılan İzmir bölgesi yetiştiricileri başarı ile yapmakta, iklim faktörlerinin de yardımı ile mahsulü Ocak-Şubat aylarında kesebilmektedirler. Sakız enginarları, Marmara’nın sert iklim şartlarına uyamamaktadır. Bayrampaşa çeşidinin erken sulama ile uyandırıp kış aylarına girildiğinde, bunların soğuklara dayanamadıkları, yağmurlarla normal şekilde uyananlara kıyasla gerileme gösterdikleri, kazanılan zamanı kaybettikleri müşahede edilmektedir.Bu nedenle, erken yetiştirmeyi bilgi ve tecrübeye dayanarak, toprak, iklim ve çeşit özelliklerini de göz önünde tutarak yapmalıdır. Aksi halde salınan su ile enginarlarda erken uyandırma yapılmak istenirken, çürüme sonucu, ocakları söndürme, geriye kalanları da mevsim don ve soğukları ile kurutma ile kurutmaya sebep olmak da mümkündür.

VERİM

Alınacak baş ve kol enginar adedi; ocaklara verilen aralık mesafeye, ocakta bırakılan kök adedine, iklim ve bakım şartlarına göre dekara 1500-3000 adet arasında değişir.

HASTALIK VE ZARARLILAR

Ağır ve çok nemli topraklarda kök çürüklüğü, pas hastalığı, yaprak bitleri, salyangozlar ve bilhassa enginarlığın vakitsiz bozulmasına yol açan köstebek ve kör farelerdir.

Selahattin Yılmaz
06-03-2007, 21:43
Sevgili Gelibolu,

Önelikle yeni eklediğim enginar yetiştiriciliği (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=81793&postcount=1) başlığını okumasnızı tavsiye ederim.

Buna göre sorularınızın cevapları aşağıdadır.

1-1 Fideden 2-15 dip sürgünü alabilirsiniz.
2- İlgili başlıktanda (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=81793&postcount=1) anlayabileceğiniz gibi
1.25 cm sıra üzeri x 1.50 cm sıra arası,
1.50 cm sıra üzeri x 1.50 cm sıra arası,
1 00 cm sıra üzeri x 200 cm sıra arası mesafelerle ekim yapılır.

3-İlgili linkte enginar çeşitlerini göreceksiniz.
4-Eylül-Mart ayları arasında enginar bahçenizdeki dip sürgünü temizliği sırasında elde edilen fidelerin ekimi söz konusu olduğundan bölgelere göre hangi aylarda tekleme yapılıyorsa o aylar takip edilmelidir. Bu marmara bölgesi için ekim kasım aylarıdır.
5-Fideler hasat edilir edilmez nemli ortamda nemini de kaybetmeyecek tarzda abmalajlarla hemen dikim yerlerine nakliye edilirler.

Son yıllarda tohumdan enginar fidesi üreten firmalar (http://www.artichokes-tr.com) da mevcut olup fide taleplerini karşılamaktadırlar. Ancak henüz tohumdan üretilen enginarların çeşit karışıklığı problemleri giderilebilmiş midir işte orasını bilemiyorum...

Gelibolu
07-03-2007, 09:58
Sayın Selahattin Bey,

Öncelikle cevabınız için teşekkür ederim. İlgili yazınızı ve linki okudum. Anladığım kadarıyla sizin göndereceğiniz fideler enginar bitkilerinin sürgünlerinden oluşmakta. Sürgünlerden alınanlarınların ekim zamanı sadece Ekim ile Kasım ayları mıdır? Yani şu anda sizden aldığımız takdirde ekim yapabilir miyiz? Fidenin fiyatını da öğrenebilir miyim? Son olarak Mart-Nisan aylarında ekilen enginar ile Ekim-Kasım aylarında dikilen enginarın tutma şansında fark var mıdır?

İlginize şimdiden çok teşekkür ederim.

Selahattin Yılmaz
07-03-2007, 10:52
Öncelikle şunu söylemeliyim ki eğer sertifikasyonu söz konusu ise hazır fifdeyi tavsiye ederim bunun için ise o firma ile irtibata geçmelisiniz. Dip sürgünleri ile ilgili fide talebinizde sayı beni ağır külfete sokmadığı sürece ücret söz konusu olmaz. ANcak talebin çokluğunda özel işlemler gerektiğinden maliyet size yansır (İşçilik, ambalajlama vs.) bunun için öncelikle sayı belirtmelisiniz yoksa 15-20 dip sürgününün maliyeti size sadece kargo ücreti kadardır.

Dikim zamanı sürgünleri bulabildiğiniz her zamandırsadece aşırı kış aylarının dikimdeki bitkileri soğuktan etkileyeceği zamanlar ve yaa sıcaklarının kurutacağı zamanlar olmasın yeterli. Yaz aylarında dahi sürgün bulursanız ve serin saatlerde dikim yaparsanız tutma şansı yüksektir size ulaştığında hemen akşam veya sabah serin saatlerde dikmeli ve de bolca sulamalısınız...

Gelibolu
07-03-2007, 13:37
Sayın Selahattin Bey,

Cevabınız için çok teşekkür ederim. Kendi yerimi şöyle tarif edeyim. 16 dönüm kadar yerim var. İçerisinde 100 kök ceviz ve diğer meyve ağaçlarım var. Enginar fidesini ağaçların altına dikebilir miyim? Ceviz ağaçlarımın birbirine uzaklığı 10 metre ve ceviz ağaçlarım 4 yaşında. Enginar yazın uyuyan, kışın uyanan bir bitki olduğuna göre meyve ağaçlarının altında problem olmayacağını düşünüyorum. (Ağaçlar yapraklarını döktükleri için) Benim ihtiyacım olan sizin de yazdığınız gibi 20-25 kök gibi. İleride çıkacak sürgünlerden yeni ekim de kendim yapabilirim daha sonra. Özelden size adresimi bildiriyorum. İlginizden dolayı çok teşekkür ederim.

Halit Togay
07-03-2007, 20:54
Geçen ilkbaharda 3 tane diktim 20 gün sonra yalnızca sapları kalmıştı. Bütün yaprakları tırtıllara (sanırım tırtıldılar) yem olmuşlardı.

limon
28-03-2007, 10:44
Enginarlarımın hepsi tuttu. Ektikten sonra dibe 4 parmak kadar mesafeden kesmemi söylemişlerdi. Öyle yaptım ve şimdi yaprak vermeye başladılar bile...
İlk defa enginar bitkisi gören ve yetiştirmeye çalışan biri olarak çok sevinçliyim...

aysemelike
28-03-2007, 10:48
Benimkilerde tututu sanırım. Zira yaprakları dikleştiler, ve sağlıklı görünüyorlar. Teşekkürler Selahattin bey.....

Balıkcı
28-03-2007, 10:56
Sevgili limon ve ayşemelike

Mutluluğunuza katılıyorum.

Daha önce yazılmış mıydı, hatırlamıyorum.

Enginar, toprağı çok fazla tüketen ve kökü derinlere giden bir bitki olduğu için
dikilecek yerin iyi işlenmesi, derin kazılması gerekiyor.(Bu saatten sonra bu bilgiyi ne yapayım demeyin, seneye lazım olabilir.:p)

Her ilkbahar ve sonbaharda da diplerinin açılarak, şimdi sizin diktiğinize benzer sürgünlerin koparılması ve bolca gübrelenmesi(organik) gerekiyor.

İnşallah bu sene(Ağustos sonunda) enginarları görmek nasip olur.

Enginar, karaciğere çok faydalı imiş.

limon
28-03-2007, 12:10
Evet Sayın Balıkçı gerçekten karaciğere çok faydalı. Kayınvalidemde denedik ve gördük... Hatta doktoru Sayın Münci Kalayoğlu oldukça şaşırdı kısa zamandaki enzimlerdeki düşmeye. Enginarın özellikle yapraklarını haşlayıp suyunu içmek çok faydalı. Fakat bunu yaparken kür halinde uygulamak gerekiyormuş. Bir gün bol sızma zeytinyağlı :) enginar yiyip fayda beklememeliyiz.

Ama rahatsızlığı olmayanlar için enginar dolması tarifi verebilirim :)

limon
28-03-2007, 12:12
Tarifi şimdi vermekten vazgeçtim. Kendi enginarlarım büyüyünce onlarla yapıp resmini ekleyerek tarifini vericem :) Hem o zaman bezelyelerim ve patateslerim de büyümüş olur. Hatta bezelyelerimi buzluğa koymuş olurum :)

Balıkcı
28-03-2007, 12:23
Evet Sayın Balıkçı gerçekten karaciğere çok faydalı. Kayınvalidemde denedik ve gördük... Hatta doktoru Sayın Münci Kalayoğlu oldukça şaşırdı kısa zamandaki enzimlerdeki düşmeye. Enginarın özellikle yapraklarını haşlayıp suyunu içmek çok faydalı. Fakat bunu yaparken kür halinde uygulamak gerekiyormuş. Bir gün bol sızma zeytinyağlı :) enginar yiyip fayda beklememeliyiz.

Ama rahatsızlığı olmayanlar için enginar dolması tarifi verebilirim :)

Ben, kürün tarifini alayım.:p

Benim de karaciğerim biraz büyümüş ve yağlanmış, trigliserid de yüksek çıktı.

Enginar ve yaprakları bana uyar.:D

Kayınvalideye de acil şifa dilerim.

limon
28-03-2007, 12:40
Teşekkür ederim Sn.Balıkçı. Oldukça iyi artık. Hatta benden de iyi :rolleyes:

Enginar yapraklarını yarım litre kadar suda düdüklü tencerede haşlayıp süzüp her gün 1 su bardağı için. (Şİmdiki düdüklü tencereler çok çeşitli olduğu için süresini siz ayarlayın) En az iki hafta aynı saatlerde içmeye çalışarak devam edin. Ve her gün taze hazırlayın. Toptan yapıp bir hafta içmeyin :)

Bu arada size yan etkisi hiç olmayan bir bitki çayı tarifi daha. Bu da karaciğer için. 1,5 litre suya 1 kemik zencefil, 1 tane zerdeçal, yarım kabuk tarçın, 2 karanfil kaynamaya başladıktan sonra 5-6 dk sonra kapatıp demlendirin. Günde 2 su bardağı için. Bunu bitene kadar bekletebilirsiniz. Baharatları kabuk olarak kullandığınız için bekledikçe daha güzel oluyor. Tadı da çok güzelmiş (ben içmediğim için bilmiyorum)

Bir de günde 4-5 adet kuru kayısı yemeye çalışın :)

Biz bunları uyguladık sonuç oldukça başarılı. Hem bizim sorun hepatit c ye bağlı karaciğer bozulmasıydı. Sizinki sanırım balık yanında rakıdan dolayıdır :) Ha bu arada bu çayı içerken rakıyı kesmeniz gerek tabi :p
Sevgiler...

limon
30-04-2007, 01:13
Teşekkür ederim Balıkçı.

Enginar fidelerim tuttu diye sevinirken ikisinin sağlıklı duran yaprakları dipten çürümüş. Sanırım sadece 2 adet enginar fidem tuttu.

Wallnut
02-05-2007, 22:41
Merhabalar.
Ben her türlü sebze ve süs bitkileri yetiştirmeyi deniyorum.Yanlız duydugum kadarıyla tohumdan yetişenler yabanileşiyormuş.Dikensi bitkilere dönüşüyorlarmış.Size sormak istedim.Saygılar.nevzataydemir@gmail.com

Selahattin Yılmaz
02-05-2007, 23:15
Tohumdan bozulmalar sebzesine göre değişiyor sevgili Wallnut.

Wallnut
03-05-2007, 23:08
Merhabalar.
Enginarın tohumdan üretilmesinin sağlıklı olmadıgını okumuştum yabancı bir dergide.Buna ragmen Amarikada da enginar tohumu satılıyor.Fakat ticari işletmeler bunları kulanmıyor.Condor denen başka bircinse kayma çok oluyor.Saygılar.

agartha
15-07-2007, 07:01
Tohumdan yetiştirmedeki bozulmalar İtalyanların yaygın olarak kullandıkları mor renkli enginar için de geçerli midir?

Selahattin Yılmaz
15-07-2007, 09:59
Enginar için tohumdan açılma her zaman mümkün...

Gelibolu
11-08-2007, 10:38
Selamlar,
Sayın Selahattin Bey'den aldığım filizleri bu sene toprağa ektim. Şimdi üzerleri enginar dolu. Oldukça da büyüdüler. Enginarda hasat ne zamandır? Olgunluk belirtileri nelerdir? 2-3 hasta önce 2-3 tane enginar kopardım fakat olmamıştı. Daha da ziyan etmek istemiyorum.

şükran ünal
27-03-2008, 14:17
Limon cuğum, benimde kıştan beri çok sağlıklı büyüme gösteren enginarlarımın yaprakları dipten teker teker düştüler. oysa yapraklar o kadar sağlıklı görünüyorlardı ki şaşırdım kaldım farklı bir şey uygulamadım. neden böyle olabilir ki. Enginar yetiştirmeyi çok arzu ediyordum,hatta nisandan sonra falan bahçeye alacaktım ama ömrü vefa etmedi . Şimdi tekrar fide istemeye yüzüm olmayacak. Aldıklarımı büyütmeyi beceremedim ki.

çınaraltı
30-03-2008, 14:07
Selam arkadaşlar;
Sizlere enginar tecrübemden bahsetmek isterim.
2006 mayıs ayında o yılın enginarlarından aldığım tohumları çimlendirdim.
Ardından 200 ml.lik fide torbalarına şaşırttım. Bütün bunları bilinçli olarak yapmadım tabii. Sadece denemeydi.
Temmuz ayında bütün fidelerim kurudu. Ben de oldukları yerde bıraktım olmayacak heralde diye.
Eylül ayında yağan yağmurların ardından yeni sürgünler fışkırdı. Hemen bahçemizdeki boş bir yeri çapalayıp, belledim ve biraz gübreledikten sonra 1 x 1 mt. mesafede diktim. Takip eden baharda yani 2007 nisanında her birinden an az 8'er ürün aldık. Ama hepsinin tohumunu aynı yerden almama karşın bahsedildiği gibi kimi fidanların cinsi farklı gibi gözüküyorlar. Ben kök sürgünlerinden pek başarılı olamadım.
Bu sene daha çoşkulular.
Selamlar

limon
10-04-2008, 11:45
Selahattin Bey benim enginarım yaprakları sizin fotoğraftakinden farklı. Daha beyazımsı, tüylü yaprakları var. Fotoğraftakine göre daha büyük yaprakları var sanki.

limon
12-04-2008, 22:40
Enginarıma yine zararlılar dadanmaya başladı. Bu sebzenin yapraklarının faydalı olduğuna artık iyice inanmaya başladım. Börtü böcek bayılıyor. Bugün kırmızı burunlu siyah tüylü bir tırtıl vardı yapraklarında. Bir de tükürük gibi bir salgının içinde kırmızı böcek yavruları.

İlaçlama yapmak istemiyorsan kireci sulandırıp gövdesine sür toprağına da serp dediler. NE dersiniz Selahattin Bey?

Selahattin Yılmaz
13-04-2008, 00:14
Kaç tane enginar bitkiniz var ya da şöyle diyeyim elle veya eldivenle istediğiniz canlıları toplamanız ne kadar zaman alır? :D

Selahattin Yılmaz
13-04-2008, 20:12
Yeni sürgünlere da yaprak bitleri dadanabilir özellikle taze sürgün uçlarında olacakları için makasla bu sinekli veya bitki kısımları alıp uzaklaştırmak ta %100 doğal bir mücadeledir bitki nasılsa sürgünlerinin yenisini çıkaracaktır.

Adalet Yağcı
19-11-2008, 11:11
İşte benim güzel Enginar fidelerim, Ramazan bayramının 5. gün günü yerinden söküp, iki gün sonra toprağa dikmiştim.
Bunun gibi 7 tane daha var, hepsi de tutmuş, bu yaz Enginar yiyebileceğiz galiba :eek:

yasemin_38
25-11-2008, 00:10
Merhaba arkadaşlar,
Bu sitede henüz çok yeniyim... Aslında bitki dünyasına da ilgim çok yeni... Arka bahçemde küçük bir yer var ve bir aile dostum oraya 3 tane enginar dikti. Büyütmesini, bakımını, herşeyini bana bıraktı... Şimdi bir sorumluluğum var, portakal ve limon ağacı arasına sıkışmış 3 enginarı yetiştirmem lazım ve çıkacak ürünlerden de zeytinyağlı enginar pişireceğim... Yemek konusu kolay, ama enginar yetiştirmeyi bir kenara bırakın, henüz bir menekşeyi 3 ay yaşatabilmişliğim yok benim... Bugüne kadar işten-güçten fırsatım olmuyordu, ama artık zamanı olan biriyim ve önlü-arkalı bahçesi olan evimde ufak ufak bu işlere başlamak istiyorum... Sizden ricam, portakal ağacı, limon ağacı, yeni dünya ağacı, enginar, gül, yasemin ve zambaklar konusunda (bahçemde mevcut olan, bildiğim çeşitler bunlar, sanırım biraz da pazarlardan alınan küçük bahçe bitkileri var) bilgisi olan arkadaşların işin püf noktaları hakkında bilgi vermesi... Şimdiden teşekkür ederim...

enginnaz
20-12-2008, 21:12
Marmara bölgesinde bir miktar enginarım var.Bir enginar kökünden senede kaç defa ürün alınabilir?Senede iki defa ürün almak mümkünmüdür?teşekkürler..

hosseda
20-12-2008, 22:50
Merhabalar,
Bugün 10 adet enginar fidesi satın aldım. Hepsi siyah naylon poşetteler ve yaprak boyları, 44 numara ile yukarıda yer alan sayın Yağcı' ya ait mesaja ekli fotoğrafta görülen enginarlar kadar var. Nasip olursa yarın bahçeye dikeceğim hepsini. Buradaki bilgileri okudum. Bir iki bilene de sordum. Ancak daha 10 kök dikmezsen evinin ihtiyacını zor görürsün dedi bir tanıdık. Şimdilik bunları dikeyim yettiği kadar yeriz dedim kendi kendime.
Hoşçakalın.

Balıkcı
21-12-2008, 11:57
Enginar yapraklarını yarım litre kadar suda düdüklü tencerede haşlayıp süzüp her gün 1 su bardağı için. (Şİmdiki düdüklü tencereler çok çeşitli olduğu için süresini siz ayarlayın) En az iki hafta aynı saatlerde içmeye çalışarak devam edin. Ve her gün taze hazırlayın. Toptan yapıp bir hafta içmeyin :)

Bu arada size yan etkisi hiç olmayan bir bitki çayı tarifi daha. Bu da karaciğer için. 1,5 litre suya 1 kemik zencefil, 1 tane zerdeçal, yarım kabuk tarçın, 2 karanfil kaynamaya başladıktan 5-6 dk sonra kapatıp demlendirin. Günde 2 su bardağı için. Bunu bitene kadar bekletebilirsiniz. Baharatları kabuk olarak kullandığınız için bekledikçe daha güzel oluyor. Tadı da çok güzelmiş (ben içmediğim için bilmiyorum)

Bir de günde 4-5 adet kuru kayısı yemeye çalışın

Biz bunları uyguladık sonuç oldukça başarılı. Hem bizim sorun hepatit c ye bağlı karaciğer bozulmasıydı. Sizinki sanırım balık yanında rakıdan dolayıdır :) Ha bu arada bu çayı içerken rakıyı kesmeniz gerek tabi :p
Sevgiler...


Limon

Şimdiye kadar bir yazıya 20 ay sonra cevap yazmış mıydım, bilmiyorum.:p
YAzını okudum, dua da ettim ama cevap yazmamışım.:(
Tekrar teşekkür ediyorum.

Enginar yapraklarıından, enginarın yediğimiz kısmını saran , bazılarının kırıp attığı yaprakları anlıyorum, bitkinin kendi uzun yaprakları değil, değil mi?
Zira bitkinin yaprakları zehir gibi, çiçek tablasındaki yaprakların suyu ise neredeyse tatsız. (Tarifi uygulamışım yani:p)

Zerdeçal toz gibi değil mi, tane derken kurumuş bir çiçek yaprağı mı, bunu anlamadım.

Alkolün hiçbir çeşidiyle aram iyi değildir, sigara da içmem, karaciğerimi ne bozuyor acaba? :confused:

Bahçedeki enginarlar ne durumdalar?

Selam ve sevgiler.

limon
21-12-2008, 17:36
Aslında bu yazıya karşılık cevabınızı okumuştum ben. "Balıkçı" ismi beni yanıltarak aklıma Rakıyı getirmiş :) kusura bakmayın.

Enginar bitkisinin yaprağı. (Acı, dikenimsi olan) . Zerdeçalın yamru yumru kök kısmından, tozu değil. Ufak bir tanesi yeterli.

Bahçemdeki tek kök kalan enginarım bu sonbaharda yan sürgünler verdi. Şu anda 3 kök enginarım var ve ana bitkinin yanında 4 yeni sürgün daha var. Yeni sürgünleri ayırmak için baharı bekliyorum. Henüz hiç ürün alamadım ama bu sene ümitliyim. Yalnız enginarların tüm yapraklarını yiyen uğur böceğine benzeyen ufak böceklerden çok çekiyorum.

eylems
21-12-2008, 18:32
Benim de 3 adet enginar fidem var. Köye gitmeyi bekliyor (dışarda cam önünde). Hatta bir tanesi yavru bile vermiş. Yaprak bitleri dadanmış. İlacın dozunu fazla kaçırmışım bu sebeple yapraklar kurudu. Enginarlarım yeni yaprak verir mi?

limon
21-12-2008, 22:24
Enginarın yerini değiştirirken gördüm ki kökü kereviz gibi çok güçlü ve gelişmiş bir kök yapısı var, sanırım yaprakları ölse de kökünden yeni yapraklar verecektir. Benim tek kök Enginarın yaprakları defalarca bahsettiğim böcekler tarafından bitirildiği halde yeniden yapraklanıp, yeni sürgünler verdi.

Adalet Yağcı
21-12-2008, 22:46
Sevgili Limon, eksi kaç dereceye kadar dayanabiliyor acaba, benim enginarlarım, kışın gölgede kalıyor, yazın sorun yok, problem olurmu dersiniz.

limon
24-12-2008, 14:17
Adalet Hanım, eksi kaç dereceye dayanır bilemiyorum ama İstanbul'da sorun olmuyorsa Mersin'de hiç sorun olmaz sanıyorum. İzmir'in enginarı meşhur olduğuna göre, sizin ikliminiz İzmir'e nazaran daha da ılımandır sanıyorum.

Adalet Yağcı
24-12-2008, 14:38
Sevgili Limon, sorun şu ki; Ben Enginarları Mersin'den 950 mt. yüksekteki yaylama diktim, yaylaya kar yağar, don olabilir, bu yüzden endişelendim.

Yaylada Enginar yetiştiriliyor, görüyorum, hep aynı yerde, yani kışı geçirebiliyor, ama benimkiler henüz fideler, yetişkin değiller, zaten çok zor ulaştığım fidelerimi kaybetmekten korkuyorum.

AgacSevdalisi
15-01-2009, 09:18
ben enginar yetiştirmek istiyorum ama iç anadolunun karasal ikliminde yetişirmi acaba?

monser
10-02-2009, 16:01
Selamlar,
Bende tam 15 gün önce pazarda gördüm aldım ektim.(5 tanesi 2tl)resimde gördüğünüz üzere acaba çokmu sık ektim?eğer sık ektiysem başka yere taşıyabilirmiyim?ilk aldığımda yarısını kesmiştim dikmeden önce acaba dahada kesmek gerekirmi? aldığım adam gübreye falan gerek yok dedi zaten gübrede yok ama b5a alacağım çünkü kaç senedir hiç gübre konulmamış.
Burası Erdek denize 100 metre yakınız bu sene zaten yağış hiç durmadı yani iklim söylediklerinize göre çok uyumlu bakalm bekleyip göreceğiz.

limon
10-02-2009, 18:52
Bence sık olmuş. Ben olsam bu gördüğüm bölüme tek sıra halinde 2 adet dikerim. Enginar oldukça dallanıp budaklanan bir sebze. Çok yıllık bir sebze olduğunu da düşünerek devamlı kalmasında sakınca olmayan bir bölüme dikmekte fayda var.

monser
10-02-2009, 19:29
Bence sık olmuş. Ben olsam bu gördüğüm bölüme tek sıra halinde 2 adet dikerim. Enginar oldukça dallanıp budaklanan bir sebze. Çok yıllık bir sebze olduğunu da düşünerek devamlı kalmasında sakınca olmayan bir bölüme dikmekte fayda var.


Benim cahilliğimden ,ben onu patates gibi yenilen kısmının toprak altında yetiştiğini zannediyordum :) nasıl kafamda yer ettiyse? çünü daha geçen sene sapıyla falan alıyorduk sonra buradaki resimleri gördümde aklım başıma geldi...
Acaba daha geç olmadan daha kuytu bir köşeyemi taşısam? ama korkuyorumda az çok tuttu gibi ...saygılar.

Buket Aknar
10-02-2009, 19:29
Benim bahçemde de enginar var ve iki enginar arası en az 50cm kadar. Böyle olmasına rağmen sürekli kontrol ediyorum yoksa birbirlerinin içerisine giriyorlar. Hatta geçen yıl hiç enginar vermediler, ben de acaba çok mu karıştılar diyerek onları seyrelttim. Bakalım bu yıl nasıl olacaklar?

limon
10-02-2009, 19:54
Benim cahilliğimden ,ben onu patates gibi yenilen kısmının toprak altında yetiştiğini zannediyordum :)

Beni de öyle çok biliyor sanmayın. Deneye yanıla el yordamıyla öğreniyorum. Daha geçen yıl ben de önce çiçek açıp sonra meyve verdiğini sanıyordum. Ayıklarken içinden çıkan çiçeği hiç hesaba katmamışım. :)

Madem ki tuttu gibi diyorsunuz, isterseniz bu yılı böyle atlatsınlar, sonbaharda yerlerini değiştirebilirsiniz. Gelişmiş bir bitkiyi söküp kökünü görünce öyle kolay kolay bozulacak bir bitki olmadığını anlıyorsunuz. (Salkım salkım uzun patates gibi kökleri oluyor.)

monser
10-02-2009, 23:59
Beni de öyle çok biliyor sanmayın. Deneye yanıla el yordamıyla öğreniyorum. Daha geçen yıl ben de önce çiçek açıp sonra meyve verdiğini sanıyordum. Ayıklarken içinden çıkan çiçeği hiç hesaba katmamışım. :)

Madem ki tuttu gibi diyorsunuz, isterseniz bu yılı böyle atlatsınlar, sonbaharda yerlerini değiştirebilirsiniz. Gelişmiş bir bitkiyi söküp kökünü görünce öyle kolay kolay bozulacak bir bitki olmadığını anlıyorsunuz. (Salkım salkım uzun patates gibi kökleri oluyor.)

Fakat taşıyacaksak şimdi oraya alışmadan taşısak daha iyi değilmi acaba? ne bileyim sonra kök salacak alışacak ne bileyim ...

neriman yalçın
11-03-2009, 15:11
bugün pazardan dallı budaklı bir kök enginar aldım fakat benim bahçem yok acaba derin bir saksıya eksem tek başına idare edebilir mi? diğer koşulların hepsi uygun bir yardım ederseniz çok sevinirim=)

myosotiss
19-03-2009, 08:42
Selamlar,
Gaziantep ' te 1-2 dönüm arazide deneme amaçlı enginar yetiştirmek istiyorum.Daha önce yazılanları inceledim ama bu bölgelerde deneyen var mı, hangi tür daha uyumludur,nereden temin edebilirim yardımcı olursanız sevinirim.

kürşad
19-03-2009, 10:14
Biz de kışa girerken arkadaşımın bahçesinden 60 küsur piçlerinden söktük, daha sonra kovaya biraz su koyup bir gün beklettik ve çok büyük yaprakları bıçakla köke yakın bir yerden kestim. 15*30 siyah poşetlere harç yaptım ve diktim, hepsi tuttu ve yaprakları da 25-30 cm kadar oldu. Daha sonra tuttu diyerek gidip biraz daha söktüm ve 10*20 şeffaf poşetlere diktim, onlarda da gelişme vardı, toplamda 65 kadar fide yaptık. Daha sonra yağmurlar çoğaldı ve benim harç su tutar hale geldi. Bugün ise 4 veya 5 tanesi hayatta kaldı diğerlerinden bir iki tane söktüm, içleri vıcık vıcık olmuş. Çürümüş yani. Kış öncesi şaşırtmada drenaja dikkat etmek gerekiyor, Bahçeye şaşırttığımız 5 enginarın 4 tanesi sağlıklı olarak yaşıyor.

Adalet Yağcı
19-03-2009, 10:29
Benim de geçen sene sonbaharda diktiğim enginar fidelerinden(10 tane)beş veya altı tanesinde yaşam izleri var, diğerleri çürümüş gibi.
Yinede toprağı alt üst etmeden önce, havaların iyice ısınmasını bekleyip görmek istiyorum, kökleri sağlamsa yeniden filizlenebilir.

citrus
01-11-2009, 02:49
Enginar (Cynara scolymus)
ORİJİN ve tarihçe
• Orta ve Batı Akdeniz Bölgesi
• Yunan ve Roma medeniyetlerinde (MÖ 2000-2500) biliniyordu.
15. yy Venedik ve Fransa
16. yy Fransa ve İngiltere
18. yy Amerika
BOTANİK ÖZELLİKLERİ
Bitki: Çok yıllık (5-15 yıl)
Kök: Kazık kök, orta derin (%75-80’i 50 cm, % 15’i 50-100 cm)
Gövde:
Esas gövde: Yuvarlak ve küçük.
Dinlenme döneminde 3 kısımdan oluşur.: Alt,orta ve üst
Gelişme döneminde: 60-200 cm
Yan dal sayısı: 3-8 adet
Yaprak şekli:Bileşik yaprak (bütün, parçalı ve çok parçalı
Yaprak sapı uzunluğu: 50-80 cm
Yaprak kenarı: Düz veya dişli
Yaprak rengi: mavi-gümüşi, yeşil-mavi
Baş sayısı: 3-20 adet
Baş şekli: Uzun, uzun-oval, silindirik, yuvarlak-basık
Baş iriliği: 85-400 g, 3-15 cm çapında
Çiçek :
Erselik
Yabancı tozlanma hakim
Protandri yaygın
Çanak yaprak rengi: yeşil, 10-20 adet
Taç yaprak rengi: mavi-mor
Tohum
Uzunluk: 5-7 mm
Genişlik: 4-6 mm
Kalınlık: 2-3 mm
İrilik: 70-80 g /1000 tohum
15-25 adet/g
Renk: Siyah-mor
Kabuk: sert

citrus
01-11-2009, 02:52
Yaprağı yenen sebzeler içindeki payı: % 2
Üretici iller
İzmir (% 39)
Bursa (% 32)
İçel (% 6)
Aydın (% 4)
İKLİM ve TOPRAK İSTEKLERİ
Sıcaklık:
-10 ºC Toprakaltı gövdesi ölür.
-4 ºC Baş ve gövde zararlanır.
0 ºC Yapraklarda kararma
4 ºC Başlarda kararma
7 ºC Yetiştiricilik zor
15-18 ºC Optimum gelişme
20 ºC Gelişme yavaşlar
Toprak:
Derin, verimli, organik maddece zengin, drenajı iyi,
kumlu-killi ve kireçli-killi

citrus
01-11-2009, 02:52
YETİŞTİRME TEKNİĞİ
• Tohumla
• Dip sürgünleri
• Memeler
Enginarlık kurulması:
• Toprak 50-80 cm derinlikte işlenir
• Taban gübrelemesi yapılır.
6-10 g N, 5-10 g P2O5, 10-15 g K2O/OCAK
Bir yetiştirme döneminde 15-25 kg/da N, 35-40 kg/da P2O5, 15-40 kg/da K2O verilmelidir.
Fidelerin elde edilmesi:
– Fideler tohumdan yetiştirilir (Nisan-mayıs aylarında tohum ekilir, fideler 1 sene sonra nisanda dikilir)
– Kurulu enginarlıklardan dip sürgünleri ayrılır ve dikilir. Ertesi sene Nisanda dikilir.
Dikim:
• Fideler 1X1 veya 2X3 m arayla dikilir.
• Fideler 20-30 cm derinliğindeki ocaklara dikilir.
• Her ocağa 2-3 fide dikilir. Daha sonra seyreltme yapılır.
• Dikim Ege ve Akdeniz bölgesinde sonbaharda, Marmara bölgesinde ilkbaharda yapılır.
Enginarlıkların bakımı
• Her yıl çapa ve ot mücadelesi yapılır.
• Sürgün oluşumunu uyarmak amacıyla yaz ayları içinde sulama yapılır.
• Ocaklardaki kurumuş sürgünler temizlenir.
• Her ocakta 1-2 iyi gelişmiş sürgün bırakılır.
• Diğer sürgünler fide olarak kullanılır.
Tomurcuk verimliliğinin kontrolü:
• Olgun çiçek tablalarının toprak yüzeyinden kesilerek toplanması
• Gibberellik asit kullanımı: Ana tomurcukların tahmini hasat tarihinden 60-90 gün önce 10-40 ppm GA3 püskürtülmesi erkencilik sağlar. Ancak tomurcuk iriliği azalır.
• Sulama: Yaz sulaması erken ve daha uzun süre tomurcuk hasadı yapılmasını sağlar.
HASAT ve PAZARLAMA
Hasat zamanı:
Akdeniz Bölgesi: Ocak-Şubat
Ege Bölgesi : Ocak-Şubat-Mart
Marmara Bölgesi: Nisan-Mayıs
Hasat şekli: Bıçak, Tomurcuk+15-20 cm sap
Verim: 2-6 adet/bitki, 2000-6000 adet /da
HASAT SONRASI MUHAFAZA
Ön soğutma: 5ºC, suyla veya oda koşullarında
Muhafaza koşulları: 0 ºC’de 2 hafta
Ambalaj: Filmle kaplama, mumlanmış karton, polietilen torba

maki01
01-11-2009, 14:42
1 kök de olsa saksıda yetiştirmek istiyorum. Saksıda yetiştirme şansım var mı?

limon
02-11-2009, 14:31
Maki01, Ayfer Hanım saksıda yetiştiriyormuş. http://agaclar.net/galeri/showimage.php?i=26812

HavaSu
11-11-2009, 15:36
Merhaba,
Antalya'da 1 dönüm arazime Enginar ekmek istiyorum. Bu konuda bana yardımcı olursanız sevinirim. Kök filizi veya fide nasıl temin edebilirim? Fiyatı nedir? 2000 adet yeterli midir?
Sevgilerimle,
Haluk Sağlamer

gambet
07-01-2010, 21:20
gecen yıl 30 metrekareye 30 adet enginar fidanı diktim.dikimi aralık subat ayında fideden gercekleştirdim.ayni yıl 12 adet enginarı aldım bu sene bunların yan sürgünlerinden 18 adet tüplere aldım onlarda tutdu şayet marmara ve ege bölgesinde iseniz bu mevsimde diker yaz başlarında hasat yapabilirsiniz.saksıdada yetiştirebilirsiniz ben böyle başladım

ayhat
02-03-2010, 15:10
Enginar fidesi ne zaman ekilir?

limon
02-03-2010, 16:48
Bu sıralar uygundur fide dikimi için.

limon
02-03-2010, 16:50
Nerede bizim enginarcılar bahçesinde yetiştirenler.Bu sezon fazla yavru yaparlarsa haberimiz olsun.Sevgiyle kalın, yeşille yaşayın.

İzmir'de olan sizsiniz. Bize hep İzmir Enginarı diye satıyorlar, Orada Enginar bahçelerinin bolca var olduğunu sanıyorum.

gambet
17-04-2010, 00:12
sayı ayhat
enginar ideali kasım gibi dikim mayıs gibi hasat yapmanızdır. bu durumda sulamanız gerekmez.biliyorsunuz bu sebze çok yıllık bir bitkidir.yaklaşık on yıl yeniden dikim yapmadan hasat yapmanız mümkündür.

cihan_as
28-04-2010, 20:39
Bahçemde 10 kök kadar enginarım var, fotoğrafını eklediğim enginarlar mor renkli, haftada bir sefer topluyorum sürgünlerinden yeni tomurcuklar oluşuyor verimi oldukça iyi.
Mor renkli enginar hangi yöreye ait olduğu ve cinsi nedir? Bu cins enginar yeşil renkli enginar kadar faydalımı? Bu tür enginara ait özel yemek tarifi varmı? Konuyla ilgili bilgi sahibi olan arkadaşların yardımını bekliyorum.

balbay
28-04-2010, 21:21
Sevgili Cihan as'

Enginarlarınız harika görünüyor maşallah. Bu çeşit ''violet artichoke'' olarak bilinen, menekşe enginar ya da sizin de söylediğiniz gibi mor enginar dediğimiz bir çeşit.

Sizinkiler tam, ya da net denilen koyulukda. Bir de yaprakları morumsu kırçıllı olup sapı da morumsu olanı var.

Melezleme olduğunu biliyorum. Aroması biraz daha yoğundur. Temizleme, pişirme esnasında limona sakın yatırmayın. Tadı diğer çeşitlerden farklı gelebilir ama lezzetlidir.

Diğer enginarla eş değer özelliklerle tüketebilirsiniz. Faydalı içeriği aynıdır.

Bana da 2-5 kök Kasım ayı için ayırırsanız memnun olurum.)))

Hhatice
28-04-2010, 21:29
Bahçemde 10 kök kadar enginarım var, fotoğrafını eklediğim enginarlar mor renkli, haftada bir sefer topluyorum sürgünlerinden yeni tomurcuklar oluşuyor verimi oldukça iyi.
Mor renkli enginar hangi yöreye ait olduğu ve cinsi nedir? Bu cins enginar yeşil renkli enginar kadar faydalımı? Bu tür enginara ait özel yemek tarifi varmı? Konuyla ilgili bilgi sahibi olan arkadaşların yardımını bekliyorum.

Bizler içinde biraz tohum toplarsanız çok seviniriz.

balbay
28-04-2010, 22:05
Tohum da iyi olur tabi ama 2 yıl beklemek istemem))) Kış temizliğine alındığında atılacak yapraklar benim işimi görür)) Seneye adam ederim ben onları.

cigdemozkan
28-04-2010, 23:46
Bir enginar fidesinden yaklaşık olarak ne kadar enginar elde ediliyor acaba?

cihan_as
29-04-2010, 00:14
[QUOTE=balbay;627351Kış temizliğine alındığında atılacak yapraklar benim işimi görür)) Seneye adam ederim ben onları.[/QUOTE]

Sn balbay, enginar köklerine yakın yerde taze sürgünler veriyor temizlik yaparken atılacak yapraklar dediğiniz bunlarmı oluyor.

Benim ögrenmek istediğim bu senenin kart yaprakları yaz aylarında sararıyor bunlardanmı tekrardan seneye enginar fidesi oluşturuyorsunuz.

cihan_as
29-04-2010, 02:33
Sn cigdemozkan, 10 kök enginarım var, haftada bir 20 baş enginar topluyorum. Alt yapraklarıdan yeni enginar tomurcukları oluşuyor 4, 5 hafta ürün albiliyorum.
Bir enginar fidesinden ne kadar ürün alabileceğinizi tahmin edebilirsiniz. 20 fide bir evin ihtiyacını karşılar.

balbay
29-04-2010, 07:52
Sevgili Sezgin53'

Marmaris bol yağışlı kışı, nemli ve geçirgen toprakları ile malesef enginar yetiştirmeye müsait değil. Ancak denetimli ortamda belki ürün alırsınız.

Bunun dışında İzmir e sipariş verin otobüsle yollayıversinler size. Başka yöntem de konserve ama onuda siz bilirsiniz.

Madem enginar çeşitlerini kıyaslayacağız o zaman enginar ile ilgili biraz bilgi;

Bitkinin sebze olarak kullanılan kısmı, çiçek tablasi ile taze dip yaprakları ve kökleridir.

Yapraklar ve kökte ''eynarın'' isimli acı bir madde, ''inulin'', ''tanen'' ve filavon bünyesinde bir ''glikozit'' vardır.

Taze yaprak ve köklerinden yapılan ve taze yapraklardan hazırlanan çay, safra çogaltıcı ve idrar arttırıcı olarak karaciğer hastalıklarında kullanılır.

Kanda kolesterini azaltır. Ateş düşürücü ve iştah açıcı tesirleri vardır. Ayrıca, idrar söktürür, bedeni ve ruhi bitkinligi giderir, romatizma ve şeker hastalıkları için faydalıdır.

Yabani çeşitleri dahil (Cynara cardunculus subsp. cardunculus çeşitleri yabani enginar türleridir resim1) (Notobasis syriaca çeşitleri ''thistle'' ''deve dikeni'' türleridir, ''thistle milk'' dünya ünlü bir alternatif ilaçtır resim 2)

Cynara adlı madde bu bitki ailesinin genel içerik bakımından adını da vermektedir.

balbay
29-04-2010, 08:01
Ben ''Sakız Enginarı'' olarak bilinen ''Ildırı Enginarı'' nı ''Bayrampaşa Enginarı'' olarak bilinen Marmara İklimine adepde olup tip değiştirmiş enginara oranla daha lezzetli faydalı bulurum.

Ildırı Enginarı ufak tefek ama içerik ve lezzet zenginidir. Diğeri ise kocakafalı fakat içerik yoksunudur))

Ne varsa Ege de vardır)) '' Gönlüm Ege de Kaldı '' diye şarkı vardır ama Marmara da kaldı diye yoktur))

Her ne kadar Tekirdağ lı olsam da Ege yi ve Ildırı Enginarını tek gecerim.

balbay
29-04-2010, 08:04
Sevgili Cihan as'

Kökten ya da yaprak tan enginar çoğaltmak mümkün. Çok arsızdır. Solmamış, dipler den yeni çıkan sürgünler ve sürgünlü kökler çoğaltım için idealdir.

Son bahar temizliğin de biz yeni çıkmış 3 grup kök sürgünü bırakıp gerisini sökeriz. Yani sizin 10 kök menekşe enginar dan ben 30-50 arası kök elde ederim sanırım)))

Bu arada foruma eklediğim resimlerin(mutfak+18) kısmında ki bazıları hariç tümü tarafımdan çekilmiştir. Özel mesaj ile soran arkadaşlara bildirilir.

cigdemozkan
29-04-2010, 08:25
Teşekkürler Cihan As, Bende 5 kök var 1 ini saksıda deneyeceğim diğerlerini bahçeye ektim bakalım ne olacak

ahmeter
29-04-2010, 09:09
Sayın Balbay
Bilgiler için teşekkür ederim

cihan_as
29-04-2010, 10:49
Sn balbay, seneye en az 50 ad enginarım olacak demektir. Bilgileriniz için teşekkürler.

Sn Hhatice, tohumlarını aldığımda size iletirim.

balbay
29-04-2010, 11:05
Köklerden 5 tane de bana ayırsanız sizin 45, benim de 5 yeni enginarım olur)) Bu daha iyi fikir değilmi))

ahmeter
29-04-2010, 14:50
enginar çiçeği

ahmeter
29-04-2010, 14:52
pek tabii enginar üzerinde kalacak ya enginarı yiyeçeksiniz veya üzerinde bırakıp çiçek acacak bu güzelliği seyredeceksiniz

cigdemozkan
29-04-2010, 14:54
Ben bu güzelliği seyretmeyi tercih ederim:)

ahmeter
29-04-2010, 15:08
Bana kalırsa hem yiyin bir tanede vazoya koyun

cigdemozkan
29-04-2010, 18:24
Gerçekten harika bir görüntü.. Arıda konacağı yeri biliyormuş. Çiçek acan enginar yeniliyor mu ?

balbay
29-04-2010, 19:02
Resim de ki hali ile belki yenecek durumda olabilir. Daha sonrasın da etli kısım da kalmaz, yumuşak yaprak da.

ahmeter
29-04-2010, 19:11
Bu durumda iken enginar yenecek hale gelmiştır Üzerinde bırakırsanız yavaş yavaş çiçek açmaya başlar

cigdemozkan
29-04-2010, 21:11
Eeee o zaman birinden feragat etmek lazım:))

ahmeter
30-04-2010, 12:06
Şu güzelliğe bakar mısınız çiçeği güzel .yemeği güzel

Koray ERKAN
24-05-2010, 14:39
Bende Bursa da 8 dönüm arazide enginar yetiştirmek istiyorum. elimde sürgün alacak yeterli enginar yok o yüzden fide alarak bu işe başlamak lazım. Bu işe başlayan ve devam eden arkadaşlara başarılar dilerim. Deneyimlerini paylaşırlarsa herkes emeğinden daha fazla verim alır.

Açelya
24-05-2010, 20:23
enginar dikim için uygun bir mevsimde değiliz şu anda bildiğim kadarı ile ağustos sonu eylül başı gibi ekim yapmak gerekiyor.kökten alınanan sürgünlerle ekim yapılıyor.

gurbik67
24-05-2010, 22:43
ben kasım ayında 20 lt lik saksıya diktim, ancak öldü öldü dirildi, şubatta bahçeye dikince coştu birde yeni filiz verdi. onu da ayrı diktim, öyle arsız büyüdü ki alt yapraklarını koparmak zorunda kaldım doğrumu yaptım bilemem.

gambet
09-08-2010, 11:28
ben kasım ayında 20 lt lik saksıya diktim, ancak öldü öldü dirildi, şubatta bahçeye dikince coştu birde yeni filiz verdi. onu da ayrı diktim, öyle arsız büyüdü ki alt yapraklarını koparmak zorunda kaldım doğrumu yaptım bilemem.
sayın gurbik
sayet yapraklar fonksiyonlarını icra edemiyecek kadar deform olmuşsa kesiniz sağlıklı bir yaprağı kesmeniz enginar başının oluşumunu olumsuz etkiler

ekru
05-10-2010, 10:55
Selahattin bey
ben geçen sene 10 kök eminönünden aldım. 2 kökü tuttu. Bir kökü 2 adet enginar verdi. Biri yazın kurumuştu şimdi yapraklanadı. Enginar veren kök kurumuş halde. Size zahmet olmazsa bedeli karşılığı zamanında banada enginar fidesi yollamanız mümkün olabilir mi ?

limon
05-10-2010, 12:53
Sn.Gambet, bahçemde 3-5 kök enginarım var. (adını unuttuğum) uğur böceğine benzer kırmızı bir böcek yapraklarına çok zarar veriyor, tam meyve tutuğundaysa meyvesinde bitlenme oluyor. Koca tarlalarda zararlılarla mücadeleyi nasıl yapıyorlar? (Organik yolla)

nby
05-10-2010, 14:12
ben geçen yıl ekim ayında urla-balıkllıova'da 20 kök diktim. yaklaşık 10-12 adet enginar yedik. bu yıl 13 kök sağlam. yeniden yeşerdi, ağustos ayından beri suluyorum tabii. bu yıl daha çok vereceğini umuyorum bi aksilik olmazsa. enginar ağustos ayından itibaren ekim ayı da dahil dikilebiliyor. hafta sonu tekrar ilave dikmeyi düşünüyorum.

gambet
06-10-2010, 01:20
Sn.Gambet, bahçemde 3-5 kök enginarım var. (adını unuttuğum) uğur böceğine benzer kırmızı bir böcek yapraklarına çok zarar veriyor, tam meyve tutuğundaysa meyvesinde bitlenme oluyor. Koca tarlalarda zararlılarla mücadeleyi nasıl yapıyorlar? (Organik yolla)

bitki bu asamaya geldikten sonra organik mücadele etme sansınız kalmamıştir.organikçiler bunu bak bu ürün organik eğer organik olmasaydı bu zararlılar bu bitkide olmazdı diye kendilerini kandırırlar sizde ya buna kendinizi inandırırsınız **** bu aşamada organik tarımdan çıkıp iyi tarıma geçer enginarlarınız muhtemelen kırmızı örümcek ve yaprak bitlerinin istilasına ugramış enginarlarınızı çiçeklenmeden ki daha zamanınız var yaprak bitleri ve kırmızı örümcek için paratihon içerikli ilaclamanız tavsiye edebilirim.

Çankırı
06-10-2010, 10:51
Yaklaşık 5 yıldır, 40 kadar enginarla uğraşan birisi olarak bir iki katkı koymak istiyorum.
Enginar, çok yıllık bir bitkidir. Meyveleri (başları) alındıktan sonra dinlenme sürecine girer ve bu sürede sulama gerektirmez. İzmir'de Ağustos ayında (genelde 15'inden sonra) uyandırma için sulama yapılır. 7-10 gün sonra yapraklar çıkmaya başlar ve fazlaca filiz verir. 4 yılını tamamlayan ve artık ekonomik ömrünü tamamladığı düşünülen enginarlar sökülür. Yerlerine, dikkatlice sökülecek güçlü, köklü filizlerden dikilir, gübrelenir ve bolca sulanır. Sonrası; ot çöp temizliğidir. Bu arada, bir kökün çok fazla filizi besleyemeyeceği dikkate alınarak, kökte en fazla 3 adet kalacak şekilde diğer filizler temizlenir. Yağmur durumuna bağlı olarak sulama ve diğer kültürel işlemler sürdürülür. Sonra da ürün beklenir. Tırtıl zararlısı çok olur. Bunu yaprakların delik delik olmasından ve yaprak üzerinde bıraktığı dışkılardan anlayabilirsiniz. Çözüm mü? Ben, zararlı çok dağılmamışsa, o yaprakları koparıyor, sağında solunda börtü böcek arıyorum. Kısaca mekanik işlem yapıyorum. Saksıda yetişir de, meyve verir mi bilmiyorum. Kolay gelsin.

alexcan1905
20-10-2010, 17:08
Arkadaşlar ben izmirdeyim.Acaba Kasım Ayında birinden fide satın alıp diksem tutar mı?Bunun ekim zamanı nedir İzmir için?

cihan_as
20-10-2010, 18:28
Bahçemde 10 kök enginarım var, yan sürgünlerinden köklü aldım ayrı yere fideledim.
20 gün önce fidelediğim enginarların yaprakları yeşil ayrıca taze yeni yapraklar oluştu.
Bu ayda dikilenler bu sene enginar vermeyebilir. Ben 2 sene önce fidelediğim enginarlardan ilk sene baş oluşmadı, bir sene sonra çok verimli oldu.

Benim enginarlar menekşe cinsi 27 nolu mesaj
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=8873

kürşad
21-10-2010, 07:14
Arkadaşlar ben izmirdeyim.Acaba Kasım Ayında birinden fide satın alıp diksem tutar mı?Bunun ekim zamanı nedir İzmir için?

Çanakkale ili için Ekim-Kasım aylarında şaşırtma yapılıyor.
Dikkat etmeniz gereken nokta en dıştaki iri yaprakları azaltmak. gerekirse 3-4 civarında yaprak bırakmak.Ana yumrunun kenarlarında yavru yumrulardan koparacağınız için kökleri de olması iyi olur. Zira köksüz olarak kopanların su ve besin alması zorlaşıyor. Kışın suya ihtiyacı olmaz demeyin, bitkinin üstünde yeşil yaprak oldukça fotosentez yapar ve suyla besin elementlerine ihtiyacı vardır.
Yumruyu isterseniz ilk önce fazla ağır olmayan geçirgen bir harç ile tüpe yapın. Tuttuktan sonra ise toprağıyla asıl yerine dikim yapılır. Kendi balkonumuzda imkansızlıktan ağır harç içinde 60 kök kadar tüpe yapmıştım ilk başta çok güzel tutup yaprak yapmasına rağmen kar yağdığında hepsi kurudu gitti. Bahçeye dikilen 4 kökten 3 ü ise tutmuştu.

dünyam1
04-11-2010, 13:53
arkadaşlar eminönüde çiçeklerin hayvanların satıldıgı yerde (ancak bu kadar tarif edebildim yerini, yabancıyım da) enginar fidanı gelmiş alacaktım ama bahçem olmadıgı için saksıda yetişirmi diye nette gezineyim öyle alayım diye düşündüm alsam saksıda yetişirmi?

gambet
05-11-2010, 22:58
sayın DÜNYAM1
enginar kök sistemi bu kadar gelişmiş çok yıllık bir bitkinin saksıda yetiştirilmesi yeşillik adına olumlu fakat enginar başları için yetersizdir.denemenizden olumlu netice almanız uzak bir ihtimaldir.

dünyam1
08-11-2010, 12:36
teşekkürler gambet,,
düşündümde enginar elime geçmişken saksıda yetiştireyim hevesimi aldıktan sonra bahçesi olan akrabama verip ürünü ondan alsam.:)

gambet
08-11-2010, 18:03
sayın dünyam1
benim size önerim saksınızda gojiberyy yetiştiriniz.hem ürün alırsınız hem yeşil bir örtü oluşturur.hemde son yıllardaki moda bir bitkidir.

dünyam1
08-11-2010, 19:44
sayın gambet
aklımda gojiberry de var onu da mutlaka alıp yetiştirmeyi düşünüyorum, hem de düzinelerce:)gözlere çok faydası oldugu ögrendim..

gambet
09-11-2010, 19:33
sayın dünyam1
bitkilerin faydaları konusundan fazla bir şey söylemek istemem ama mevsiminde tüketilen her meyve ve sebzenin insan sağlığına katkısı anlatmakla bitmez.yalnız bu tropikal meyvelerin genelde yetiştiği bölge insanlarının ihtiyaçlarına cevap verdiği diğerleri içinse sadece bir değişik damak zevki olduğu görüşü bana hep ikna edici gelmiştir

akgul1a
12-11-2010, 23:06
sn gambet
ben konyaereğlisinden yazıyorum
bu martta 50 fide diktim çoğu tuttu yarsı ürün verdi.agustos başı gibi. suyu kesmedim.damlama sulama tekrar solmadan yeşerdi dallandı budaklalnadı tabla verecek hale geldi.ama heran soğuk alabilir.
benim kaygım soğuk alınca seneye bahara tekrar yeşerirmi yoksa tamamen ölürmü
saygılaımı sunarım

gambet
13-11-2010, 17:58
sayın akgul1a
sayet hava sıcaklığı enginar türlerine göre bu formun ilk sayfallarında belirtilen değerlere düşerse gövde ve yapraklar zarar görür siz zarar gören yaprakları temizleyip çıkacak yeni yapraklarla yolunuza devam edersiniz.tavsiyem her yıl tüm yapraklarını döksün sonra toprak üstü gövdeyi toprak seviyesinden kesip atın.konya ereğli soğuk karasal iklimi olduğundan sulamayın bırakın enginarlarınız geç uyansınlar.ezcümle kökleri donmadığı sürece baharda ürününüzü alırsınız.mevsiminize göre erken uyandıkları için fazla yıpranacaklarında baş enginarlarınız küçük olacaktır.

sercan1969
13-11-2010, 21:39
Bir yıllık enginar hakkında bilgisi olan var mı?

akgul1a
13-11-2010, 22:32
sn gambet
verdiğiniz bilgiler için teşekkürler
saygılarımla

gambet
14-11-2010, 21:26
Bir yıllık enginar hakkında bilgisi olan var mı?

çok yıllık olmayan enginar mı demek istediniz sayın sercan

trilye
04-12-2010, 14:05
Bursa'da enginar yetiştirmek için araştırma yaparken tek yıllık enginarla ilgili karacabeyde bulunan bir fide firmasından bilgi almıştım.Diğer enginardan farkı olmadığını sadece 7 8 yıllık bir bitki olmadığını ekildiği yıl ürün verdiğini daha sonra ürün vermediği söylendiTelefondaki bey domates gibi düşünün demişti.Yalnız diğer enginar fide başına 5,6kafa verirken tek yıllık olan iyi bakıldığı takdirde 20/25 kafa verebiliyormuş.Birde hibrit tohumdan yetiştirildiği söylenmişti.

gambet
04-12-2010, 17:40
sayın orhanenes
birde bu firmanın telefonunu hatırlamanız mümkünmü şayet bunuda paylaşırsanız sonuca daha çsbuk ulaşırız.yinede paylaşımınız için teşekkürler

sercan1969
05-12-2010, 19:30
Orhan bey sizin bu tek yıllık enginarla ilgili bir tecrübeniz oldu mu?

trilye
05-12-2010, 19:55
Hayır olmadı.Bu sene bir miktar ekmeyi planlıyorduk ama işi başlatamadık.Fide ararken internette görmüştüm.Firmayı arayıp sadece telefonla görüştüm.Yazdıklarım telefonda alınan bilgilerdir.Karacabeydeki firma ismi agromar fide netten telefon numarası bulunabilir.Aynı zamanda artichokes diye arama yaparsanız (sanırım bu izmir firmasıydı)bu sitede de hibrit enginar fidesi diye satışta görünüyor.Tohumunu yurtdışından asıl bu firma getiriyormuş.Bu firmaylada telefonda görüştüm karacabeydeki firmaya tohumu artichokesin verdiği söylenmişti.

gambet
06-12-2010, 07:36
sayın orhanenes
araştırmalarınızı paylaştığınızdan dolayı teşekkür ederim.

ihakcay
20-12-2010, 00:59
tohumu ithal eden firmadanım ürün hakkında dstaylı bilgi www.artichokes-tr.com

gambet
28-12-2010, 16:25
enginarın benim açıdan cazip olan tafarı çok yıllık olmasıdır.bunun tohumdan yetiştirilmesi cazibesinin ortadan kalkmasıdır.bu konu bir üyenin konuyu açması ile buralara kadar geldi.konu sadece bilgi içindir.

seyma30
04-03-2011, 07:56
Merhaba arkadaslar benim size bir sorum var yazilanlari okudum ama yine de isin icinden cikamadim.Ben Almanyada yasiyorum gecen yil eminönünden enginar tohumu aldim cünkü burada filizlenmisini bulmam cok zor.Enginar yetistirmeyi cok arzuluyorum.Ben tohumlari kücük saksilara dikeli cok oldu ve simdi enginar fidelerim 10 cm. ye yakin büyüdüler napicam ben simdi bahceme dikmem lazimmi ya dikersem donarlarsa fideciklerim baska da tohumum yok.Lütfen yardim edin bana bir yol gösterin:(

seyma30
06-03-2011, 19:34
Fidelerim saksida cüricekler beni gören yokmuu:(

gambet
06-03-2011, 21:37
sayın seyma30
enginarlar -7derece soğuğa dayanırlar.almanyada bu soğukları görme ihtimali oladığı bir zamanda dikin bahceye ama tohumdan enginar yetiştirmeniz şansla çok ilgilidir.umarım şansınız vardır.

seyma30
07-03-2011, 14:06
sevgili gambet sorumu cevapladiginiz icin cok tesekkür ederim.Günlerdir cevap bekliyordum bugün fidelerimi bahcemde hazirlamis oldugum topraga dikecegim.
Tekrar binlerce kez tesekkürrr:p

gambet
15-03-2011, 21:34
Binlercesine gerek yok sayın seyma30 samimi bir tane olsun yeter:D

seyma30
17-03-2011, 22:20
:p Tamam..

gambet
19-03-2011, 10:41
bu kadar dil çıkardığına göre ektinmi bali enginar fidelerini.

seyma30
21-03-2011, 23:46
Ektim sn. gambet ektim.Ama topragin üstündeki kisimlari kurudu.Topragin altindaki kismi belki kisa dogru bana bir süpriz yapar:(:confused:

gambet
22-03-2011, 18:19
eh napalım buda senin şansın.yalnız enginarın kök sistemi gerçekten çok gelişmiştir.sakın vazgeçip atmayın sıcak havalarda sulamayı ihmal etmeyin

seyma30
23-03-2011, 20:10
Tamam patron:D sularim..

cancaner
15-04-2011, 19:22
*** ben tekirdağda yaşıyorum ve enginar ekmek istiyorum ve bu konu hakkında hiçbir bilgim yok dip sürgünü fln bilgim yok profesyonel birinden uzunuzadıya bilgi almak isterim e mail adresim cnr@546 şimdiden bnmle ilgilenenlere teşekkür ederim

gambet
21-04-2011, 10:36
siz ne yapmak istediğinize karar verin mutlaka size yardımcı olan biri çıkar

uzman16
22-04-2011, 08:36
Sn. gambet,
Amatör hobici'den aldığım Bayrampaşa enginar fidelerimi şimdilik saksılara dikmiştim.
İlk hafta yerlerine alışıncaya kadar yaprakları sarkıktı, şimdi hepsi son derece diri.
Bahçeye ne zaman aktarayım, dikerken nelere dikkat etmeliyim?
Damla sulama var, sulama sıklığı ve süresi ne olmalı?
Bir de dikim aralığı için 1 m. yeterli sanırım. Ne dersiniz?

gambet
22-04-2011, 21:39
toprakları ile birlikte aktaracaksanız zaman uygundur dikerken şayet her her fidede bir baş bırakmayı planlıyorsanız 1 metre yeter ama ileride baş enginarların tadını alınca neden fazla olmasın diye düşünüp baş enginar sayınızı arttırmak isteyeceksiniz ozaman her fidede iki sürgün bırakmanız gerekecek tavsiyem 1.2 metre aralık gelecek taleplerinizide karşılıyacaktır.
fideler tuttuktan sonra suya gereksinimi azalır fakat sulamak her bitki için gereklidir.haftada bir 1 litre su her halükarda yeterlidir.

mugocem
11-05-2011, 14:20
Öncelikle şunu söylemeliyim ki eğer sertifikasyonu söz konusu ise hazır fifdeyi tavsiye ederim bunun için ise o firma ile irtibata geçmelisiniz. Dip sürgünleri ile ilgili fide talebinizde sayı beni ağır külfete sokmadığı sürece ücret söz konusu olmaz. ANcak talebin çokluğunda özel işlemler gerektiğinden maliyet size yansır (İşçilik, ambalajlama vs.) bunun için öncelikle sayı belirtmelisiniz yoksa 15-20 dip sürgününün maliyeti size sadece kargo ücreti kadardır.

Dikim zamanı sürgünleri bulabildiğiniz her zamandırsadece aşırı kış aylarının dikimdeki bitkileri soğuktan etkileyeceği zamanlar ve yaa sıcaklarının kurutacağı zamanlar olmasın yeterli. Yaz aylarında dahi sürgün bulursanız ve serin saatlerde dikim yaparsanız tutma şansı yüksektir size ulaştığında hemen akşam veya sabah serin saatlerde dikmeli ve de bolca sulamalısınız...

merhaba Selahattin Bey

ben de enginar yetiştirmek için uğraşıyorum.1 paket tohum ektim (21 tane) sadece 1 tanesi çimlendi şu anda beş yaprak var.ben sizin yukarıdaki mesajınızı okuyunca yazmak istedim.enginar fideniz var mı?yoksa geç mi kaldım.
eğer varsa 10-15 fide gönderme imkanınız olur mu acaba?
teşekkür ederim
Müjgan

BURCUM
15-06-2011, 14:55
Merhabalar
Trakya da enginar yetistirme konusunda basarılı olabilir miyiz. Okudugum kadarıyla soguga dayanılıklı olan cins bayrampasa olanmıs. Onu da sakarya civarında yetiştiriyorlarmıs.
Trakya da bu cins veya baska cins de basarılı olur muyuz.
Ekim zamanını sanırım kacırdık.

Sonul
16-06-2011, 08:10
Sayın Gambet,
Geçen yıl denemek için onbeş tane enginar fidanı dikmiştim. Beklediğimden güzel uyum sağladılar. Bildiğiniz gibi bu yıl nisan, mayıs ve haziran hep yağmurlu geçti ve geçiyor. Benim enginarların çoğu 3-4-5 kafalı oldu. Acaba diyorum diğer kafaları ana kafa gelişsin diye koparmak mı gerekiyor? Bu hafta sonu ilk kez kendi yetiştirdiğim enginarları deneme şansım olacak. Mutluluk bu işte.

berkayseray
01-07-2011, 11:56
Ben de gecen hafta kucuk plastik bardaklara enginar tohumu ektim.Su ana kadar 2 tanesi cimlendi.Eger basarabilirsem bir ay sonra ya da gelisme durumlarina gore sasirtma yapip bahceye alacam onlari.Seneye enginar yerim diye dusunuyorum.Sayin Sonul denediniz mi enginarlarinizi?

gambet
11-08-2011, 20:05
sayın sonul
enginarlarda baş seyrelme tavsiye edilmez.bırakın ayni gövdedeki başlar büyüsün ama dipten gelen sürgünler mutlaka alınmalıdır.yazınıza cevabın geciktiğinin farkındayım ama yineden cevabı yazma ihtiyacı hissettim.

gambet
11-08-2011, 20:08
sayın berkayseray
enginar tohumlarınızdan seneye enginar elde etmeniz imkansıza yakın zor bir olaydır.sizin hayallerinizi yıkmak istemem sadece emeklerinizin boşa gitmesini istemediğim içindir

berkayseray
11-08-2011, 20:21
Sayin Gambet ?Hatayi nerde yapiyorum.Daha mi uzun beklemem lazim ?Zamanla mi yanlis yoksa?Bu arada zaman ayirip fikirlerinizi belirttiginiz icin tesekkur ederim...

gambet
12-08-2011, 19:48
enginarlar tohumdan elde etmek için hazırlanmış tohumlar o yıl ekilir ve ürünü alınır.bunlar tıpkı domates büber gibi yıllık olur.tohumdan yetiştirmekteki amaç tarım yapılan alanın yıl boyunca enginara tahsis edilmesini ortadan kaldırmaktır.

berkayseray
12-08-2011, 20:56
Sayin Gambet tohumun uzerinde cok yillik ve ilk urun ikinci yil alinir diye bir ibare vardi.Ben ona dayanarak seneye urun alirdim diyordum.Simdi seneye o tohumlari direk bahceye eksem ayni yil urun alirmiyim?

gambet
28-08-2011, 23:59
bu tohumlardan alıcağınız ürünlerin atasını çağrıştıracaktır.tohumları nereden temin ettiniz sayın berkayseray

berkayseray
10-09-2011, 10:29
Tohumlari buradaki buyuk bir gartenhaus dan aldim.Sadece tohum vebahce malzemeleri satan bir firma.Deneyelim bakalim.Ama iki hafta sonra Turkiyeye geliyorum.Onerebileceginiz bir tohum cesidi varsa almak isterim.

gambet
10-09-2011, 21:52
oneribilecegim tohum yok sanirim enginar uretici firmalarindan biri ithal getirdigi tohumun dagiticiligini yapiyor.benim tavsiyem dip surgunlerinden yetistirmeniz

Aysis
23-03-2012, 21:07
Enginarlarım Ocak ayından beri veriyor. Resimleri aşağıda


Geçen hafta bahçeye gittiğimde enginarları ot içinde kaldığını gördüm. Ot temizliği yapıp fazla dalları kestiğimde resimlerdeki gibi bir sürü sürgün gerdiğini gördüm. Onları almam gerekiyor. Biliyorum ama diksem bu mevsimde ve İzmir de tutar mı merak ediyorum. Görüşlerinizi bekliyorum..
275855

275856

275857

275858

Kemal Kabcık
10-04-2012, 11:38
Merhabalar aysemelike,

Enginar fidesi için daha erken ancak nisan-mayıs aylarında çevrenizdeki yetişkin enginarların etrafında çıkan dip sürgünlerden alabilirsiniz veya başlığı unutmayın mart-nisanda bana mesaj atın Bursa'dan size göndereyim. Bu mevsimde enginar fidesi çok zor bulursunuz.

BENDE, ENGİNAR FİDESİ VARSA; ALMAK İSTERİM SELAHATTİN AĞABEY!. NİSAN AYINDAYIZ ve NASIL BİR YOL İZLEYECEĞİMİZİ, AÇIKLAMALARINIZLA, ÖZVERİNİZLE, İLGİNİZLE ÖĞRENEYEĞİZ YİNE, TEKRARLAYAN BİR PAYLAŞIM ÇİZGİSİNDE!.

PAYLAŞIMLARI ile; AĞAÇLAR.NET DOSTLUKLARI: DAİMİ HUZUR ve UMUT İÇERİSİNDE, DOSTLUĞUN TEBESSÜMÜ ADINA VAR OLMAYA, DOSTLUĞU YAŞAMAYA ve DOSTLUĞU YAŞATMAYA DEVAM ETTİ ve DEVAM EDECEK DOSTLUK İNŞALLAH DAİMA!.

HER MEKAN ve HER ZAMAN ve de HER ALEMDE; DOSTLUĞUN TEBESSÜMÜ DAİMİ OLUVERSİN İNŞALLAH!.

Selahattin Yılmaz
11-04-2012, 13:54
Arkadaşlar bu yıl kendimde maalesef almakta geciktim her yıl nisan ayında tekleme yapan bursa çiftçisi hava sıcaklıkları nedeniyle şubat martta temizlik yapıyor ve bende bu yıl kaçırdım maalesef.

Kemal Kabcık
12-04-2012, 04:12
Arkadaşlar bu yıl kendimde maalesef almakta geciktim her yıl nisan ayında tekleme yapan bursa çiftçisi hava sıcaklıkları nedeniyle şubat martta temizlik yapıyor ve bende bu yıl kaçırdım maalesef.

SAYGIDEĞER SELAHATTİN AĞABEY; ÜZÜLMEYİN ve SİZ DAİMA HUZUR ve de UMUT İÇERİSİNDE KALIVERİN İNŞALLAH!. İYİ Kİ VARSINIZ!. TEŞEKKÜRLER!. SAYGILARIMLA!.

OrmanMühendisi
20-04-2012, 13:52
biz hersene tonlarca enginar üretiyoruz,benim sadece 80 dönüm enginar bahçem var.
hepsini kıbrıstan türkiyeye gönderiyoruz,
enginarın dolması çok güzel ayrıca,

elvn
04-05-2012, 15:38
selamlar
bizimde arka bahçemizde eşimin babannesinin ekdiği belli bi yerde toplu halde birkaç kök enginar var. bahçenin başka yerlerindede tek tük kökler var. 3 senedir kendi kendine ürün veriyor ama babanne ilgileniyordu onlarla, bu sene rahatsız ilgilenemiyor. velhasıl ilgilenme işi bana kaldı ama bende ne yapıcağımı tam olarak bilmiyorum.
toplu halde ekili olanlar orman gibiler birbirlerine girmiş yaprakları, ve birkaç tanesinde ürün var bazılarının ise yaprakları doğru düzgün uzamamış bile. şimdi benim bu çok büyümüş olanlarının alt yapraklarını kesmem gerekiyormu ,küçük olan yapraklılar için büyümelerini hızlandırabilecek birşey varmı? birde şu ana kadar hiç sulama yapmadım, sulama işini ne zaman ve ne kadar yapmalıyım.

TaşevliBahçe
21-05-2012, 15:12
Kışın bakımını yaptığımız enginarlardan her hafta düzenli olarak hasat yapmaya başladık. Geçen yıl ilk diktiğimizde bu kadar verimli değildi.

adrenalin_m
04-06-2012, 00:32
çok başarılı tebrikler

Muhsin Hanif
04-06-2012, 02:38
biz hersene tonlarca enginar üretiyoruz,benim sadece 80 dönüm enginar bahçem var.
hepsini kıbrıstan türkiyeye gönderiyoruz,
enginarın dolması çok güzel ayrıca,

Kıbrıs'taki enginarın türü farklı galiba, forumdaki foto'larda belli oluyor. Kıbrıs enginarının hem yaprak hem de taç kısmı daha dikenli sanırım. Dolması Türkiye'de pek bilinmiyor ama gerçekten lezzetli oluyor. En önemlisi de enginar yapraklarının ( özellikle kök kısmını) ağızda sıyırarak yenildiğini Kıbrıs'da öğrendim ve herkese de tavsiye ederim. Karaciğerle ilgili farmasötik etkisinin güçlü olduğunu duydum ve extract kapsüllerde kullanıldığını gördüm.

KAPTANzst
26-06-2012, 10:57
Bendekilerde dikenli ve boyları 2.5 M yi buldular. Şu aralar çiçeklendiler.

pria
14-03-2013, 20:46
Bu yıl nihayet zeytinliğime 30 hollanda tohumu, 30 kök te fide, toplan 60 kök enginar ekebildim..
Bizim köyde pek bilinmez enginar..
Ama, varmış meraklıları..
Bir İstanbul'ludan 15 kök (morumsu olurlar dedi), bir tanıdığımdan da 15 kök fide alıp ektim..diplerine hem humik asit hemde denizyosunu verdim sulandırıp..

Magna Carta
09-05-2013, 11:22
Enginar bahçesi tesis etsek bu işe ne zaman başlanmalı anlayamadım ben.Nisan dönemleri diyende var Eylül dönemi diyende var.

Benim anladığım Eylül döneminde tohumdan değilde ana bitkiden alınan bitkilerle yetiştirmek gerekiyor, doğru mudur söylediklerim ?

limon_sever
14-06-2013, 12:57
Tohum takas etkinliğinden gelen tohumlardan yetişen bebek enginarımız :)

417504

limon_sever
27-06-2013, 10:19
Enginar bir hayli yavaş gelişiyor ;)

421249

limon_sever
29-07-2013, 18:28
Bunun gibi 20 tohumdan yetiştirdiğimiz, geriye kalan 7-8 tane daha enginar fidemiz var. Bu zamana kadar 3-4 fide fire verdik. Bunlar kendini kurtardı gibi. Ama emin olamıyor insan.

430455

birnefestoprak
29-07-2013, 18:45
Hangi cesidi yetistiriyorsunuz?

Tohum takas etkinliğinden gelen tohumlardan yetişen bebek enginarımız :)

417504

limon_sever
29-07-2013, 19:50
Hangi cesidi yetistiriyorsunuz?

Sizin etkinliğe gönderdiğiniz Green Globe çeşidini yetiştiriyorum.

birnefestoprak
29-07-2013, 22:45
Performans bakimindan benzer sonuc vermesi icin enginar Turkiye'de genelde koklendirilerek cogaltiliyor. Tohumunu bulmak bu yuzden oldukca zor. Bakalim sizin degisik fideleriniz karsilastirmali olarak nasil sonuc verecek.

Sizin etkinliğe gönderdiğiniz Green Globe çeşidini yetiştiriyorum.

limon_sever
30-07-2013, 09:36
Performans bakimindan benzer sonuc vermesi icin enginar Turkiye'de genelde koklendirilerek cogaltiliyor. Tohumunu bulmak bu yuzden oldukca zor. Bakalim sizin degisik fideleriniz karsilastirmali olarak nasil sonuc verecek.

Siz bu çeşidi yetiştirmiş miydiniz? Bahçenizden görselleri var mı? Paylaşırsanız sevinirim.

birnefestoprak
30-07-2013, 22:27
Maalesef benim cektigim resim yok ama yaygin ekilen bir cesit oldugu icin internette resmini kolaylikla bulabilirsiniz. Basik degil; adiyla uyumlu, yuvarlak sekilli ve dolgun yaprakli bir cesittir. Bizim bildigimiz gecmisi 18. yuzyil sonlarina kadar gidiyor. Amerikan baskanlarindan Thomas Jefferson'in Monticello (Virgina)'daki meshur bahcesinde bu cesidi yetistirdigi biliniyor. Erisim imkaniniz varsa, Jefferson'in bahce uygulamalari uzerine, restore edilip bugune kadar korunan o bahcelerin koruma ve bakim gorevini yuruten Peter J. Hatch tarafindan yazilip gecen sene piyasaya surulen "A Rich Spot of Earth": Thomas Jefferson's Revolutionary Garden at Monticello isimli kitabini edinmenizi tavsiye ederim. Muhtesem bir eser ve arsiv calismasi. Simdi hatirlamiyorum; zaman oldugunda kitaba donup bakmam lazim ama Jefferson, Green Globe enginari sadece yetistirmekle kalmayip Akdeniz'den tohumunu getirten ve dolayisiyla dunyaya tanitimini yapan ilk kisi de olabilir. Buyuk ihtimalle bu cesit, Italya'ya ait. Bizde ozellikle Ege'de yogun sekilde yetisen Sakiz Enginar'in bu cesidin devami olma ihtimali de yuksek.

Aslinda yasadigim iklimden dolayi cok yillik olarak da enginar yetistirebilirim ama kendi ev bahcemdeki alanimda daha cok bitkinin sirkulasyonunu gerceklestirmek istedigim icin cok yillik sebze yetistirmiyorum. Is dolayisiyla kullandigim alanda bizim yerli sakiz enginarimizdan ekip yasam dongusune bakma sansim olacak.

Bir de bildigim kadariyla Green Globe'a benzeyen Sakiz Enginar'la, Bayrampasa Enginar arasinda mutfaktaki kullanim acisindan fark var. Eger yanilmiyorsam, Bayrampasa Enginar daha basik ve dolmalik yemek icin daha musait. Sakiz Enginar ise, daha cok yapraklari ve gobeginden yapilan (kimi zaman baklayla birlikte de pisirilen) yemegi icin yetistirilen bir cesit.

Eger enginarlari cok yillik olarak yetistirip tohum da alacaksaniz, dona karsi onlem almanizi oneririm.

Siz bu çeşidi yetiştirmiş miydiniz? Bahçenizden görselleri var mı? Paylaşırsanız sevinirim.

sernur
23-10-2013, 22:44
merhaba ben enginar yetiştirmek istiyorum,ancak enginar tohumdan **** fideden nasıl ve hangi ayda yetiştirilir ve tohum nereden alınır.

sernur
23-11-2013, 20:06
nihayet bu gün pazardan köylü bir teyzeden 8 kök filizli enginar buldum ,kökleri çamurla sıvanmış yanlarında minicik sürgünleri var.2 aylık aramalarım sonucu bunları yarın törenle bahçemle buluşturacağım ,umarım başarılı olur ve yetiştirebilirim.yetiştiğinde ne kadar çok aradığımı unutmayıp bende sevenleriyle paylaşacağım.

Sametsokur
21-03-2014, 12:31
Merhaba arkadaşlar bu yaz allahın izniyle enginar yetiştiriciliği yapacağız. Bir enginar tarlası kiraladık ve bu tarla toplam 18 20 000 kök enginarımız var. tabi fotoğraflardan göreceğiniz üzere çok ot bitmiş arazide. öncelik bu otların temizlenmesi ve çıkan enginar fidelerini tüpleme işlemi yapmayı düşünüyoruz.

Sizlere danışmak istediğim konu bu ot temizliğinde yabani ot ilacı kullanmamız enginara zarar verirmi. bir ikincisi buradan elde edeceğimiz fideleri satabilirmiyiz bunun için bir talep varmıdır. belki 50000 e yakın fide çıkacak ve gelişmiş fideler resimlerdende göreceğiniz üzere. bunların torbalara yerleştirilmesininde belli bi maliyet.

Bir diğer konu enginar yetiştiriciliği yaparken Devlet desteklerinin hangilerinden yararlanabilirmiyim. sanırım damlama sisteminin bir kısmını hibe olarak veriyorlar.


Ayrıca bu bölgeye sondaj vurup diğer organik ürünler yetiştirmeyide planlıyoruz teşekkürler.


Önerileriniz benim için önemli teşekkürler.

pria
18-04-2014, 21:46
Bu yıl nihayet zeytinliğime 30 hollanda tohumu, 30 kök te fide, toplan 60 kök enginar ekebildim..
Bizim köyde pek bilinmez enginar..
Ama, varmış meraklıları..
Bir İstanbul'ludan 15 kök (morumsu olurlar dedi), bir tanıdığımdan da 15 kök fide alıp ektim..diplerine hem humik asit hemde denizyosunu verdim sulandırıp..

Geçen yıl tohumdan enginar yetiştirmeyi beceremedim..

30 kök fidenin de ancak 10 adetini büyütebildim..Zayıf ve yumrusuz fideleri yaşatamadım..

Bu yıl oldukça boylandılar..60-70 santim kadar..ve ilk meyvelerini görmek nasip oldu..

limon_sever
18-04-2014, 22:33
Geçen sene tohumdan yetişen enginarlar filizlenmedi. Sanırım öldüler.

takorof
22-04-2014, 13:25
Yalova civarında, enginar fidesi bulabileceğim yer var mı ? Bu konuda yardımcı olacaklara şimdiden teşekkür ederim.

krmzrj
05-06-2014, 09:06
Benim enginarlarimda mor cicekler olustu ve o ciceklerde keneye benzeyen bocekler dolasiyor siyah ve beyaz benekli, enginardaki cicegin dibine dogru gitmeye calisiyorlar.

Emir Özkan
05-06-2014, 09:28
bence gayet normal geçen ay ağva'da ki enginarlarımda aynılarına rastladım. Kene diye kast ettiğiniz şey keneye çok benzer ama boyutu keneden daha büyük olması ile ayırt edilir. Ayrıca enginarınızda karınca ve bunun gibi böcekler bulursanız endişe etmeyiniz. Dezavantajı yoktur. Ama tedbir almak istiyorsanız enginar hasatı aldıktan sonra kısa süre içinde ayıklayıp limonlu-tuzlu suda bekletin

kürşad
05-06-2014, 09:30
Benim enginarlarimda mor cicekler olustu ve o ciceklerde keneye benzeyen bocekler dolasiyor siyah ve beyaz benekli, enginardaki cicegin dibine dogru gitmeye calisiyorlar.

Bakla zınnı diye aratır mısınız?
Çaresi içi yarıya kadar su dolu mavi leğen kullanmak.

Emir Özkan
05-06-2014, 09:43
Bakla zınnı diye aratır mısınız?
Çaresi içi yarıya kadar su dolu mavi leğen kullanmak.

mavi renge geliyorlar...

benim bi hipotezim var acaba mavi leğenin için su ile birlikte çiçekte koysak daha mı çok cezbeder?

krmzrj
06-06-2014, 18:13
Cok tesekkur ederim Emir Ozkan ve Kursad :)

nkutsay
30-06-2014, 18:42
Sobaharda pazardan alip diktigim enginari yemedik. Seyreyleyelim diye.

asmalıtepe
04-02-2015, 09:20
Vazgeçtim. Bu kadar ustalar zorlandığına göre biz hiç yapamayız.

Enginar'ın iklim isteğini de okuyunca iyice cesaretim kırıldı. Bu değerli bitki iyot kokusu

istiyor demekki. Deniz havası almalı dendiğine göre.

Zen' den getirttiğim Enginar tohumlarını saksıda çimlendirmeyi düşünüyordum.

Sonrasında dikeceğim iklim de çok sert değildi. Yine de denemeli miyim acaba arkadaşlar?

nkutsay
26-03-2015, 07:16
Kisin donup yok olan enginarimin yerinde yeniden faaliyet var. 4-5 cm kadar buyumusler. Bu sene enginar verir mi?

musonlar
01-05-2015, 22:46
Merhabalar aysemelike,

Enginar fidesi için daha erken ancak nisan-mayıs aylarında çevrenizdeki yetişkin enginarların etrafında çıkan dip sürgünlerden alabilirsiniz veya başlığı unutmayın mart-nisanda bana mesaj atın Bursa'dan size göndereyim. Bu mev

simde enginar fidesi çok zor bulursunuz.


bende enginar fidesi arıyorum .mümkünmü 10 kök bana yeter yardımcı olursanız sevinirim tohum denedim olmadı

omi
15-05-2015, 17:16
merhaba arkadaslar,
Ben ege bölgesinde 30 dönume enginar ekmek istiyorum, acaba mahsül Alina Kadar masrafi ne olur ve donumune geliri ne olur,
selamlar

Milla
15-05-2015, 17:26
Vazgeçtim. Bu kadar ustalar zorlandığına göre biz hiç yapamayız.

Enginar'ın iklim isteğini de okuyunca iyice cesaretim kırıldı. Bu değerli bitki iyot kokusu

istiyor demekki. Deniz havası almalı dendiğine göre.

Zen' den getirttiğim Enginar tohumlarını saksıda çimlendirmeyi düşünüyordum.

Sonrasında dikeceğim iklim de çok sert değildi. Yine de denemeli miyim acaba arkadaşlar?

Sevgili asmalıtepe,
Mutlaka deneyin derim. Ben Bulgaristan'dan tohum getirip Adana'da bir tanıdığın bahçesine dikmiştim ve oldu. Suyu bol seviyor anladığım kadarıyla. Mutlaka deneyin derim ve bence bahçede deneyin.

Milla
15-05-2015, 17:28
Kisin donup yok olan enginarimin yerinde yeniden faaliyet var. 4-5 cm kadar buyumusler. Bu sene enginar verir mi?

Sayın nkutsay,
Vereceğini sanıyorum. Bir yerlerde enginarın ekildikten sonra ikinci senesinde sebzesini verdiğini okumuştum.

asmalıtepe
16-05-2015, 04:50
Sevgili asmalıtepe,
Mutlaka deneyin derim. Ben Bulgaristan'dan tohum getirip Adana'da bir tanıdığın bahçesine dikmiştim ve oldu. Suyu bol seviyor anladığım kadarıyla. Mutlaka deneyin derim ve bence bahçede deneyin.

Şu an bahçede üç fide yaşıyor durumda. Ama biraz yavaş büyüyor gibiler..

Sulama adına bana biraz uzaktalar, belki yeterli sulayamadığımdandır.

Dolu dan sonra da onları göremedim henüz. Bahçe çok çamurlu olduğundan girmemiştim. Bugün çıkacağım bakarım ve kalmışlarsa f. çeker paylaşırım sevgili Milla.

Adana' da yetişmesi olağandır sanırım çünki deniz havası, nemli iklim istekleri diye okumuştum. Adana iklimi uzak ta olsa uyuyor bize göre.

Kaldı ki biz serin yayla havasındayız. Yine de takibedeceğim...sevgiler

asmalıtepe
19-05-2015, 08:37
8 fide çimlenmiş, 4 fide yaşamıştı. Bağın toprağına yanmış gübre katarak dikilen fideler yavaş ta olsa gelişmiştiler.

Doludan sonra son üç fide bu durumda:

Lonicera
25-11-2016, 10:53
2-3 haftalık gecikmeli de olsa nihayet ''sakız enginar'' fidelerimize kavuştuk. Karaburundan temin ettiğimiz fideler köke bağlı olarak kesildi. Resimde 4 yaşındaki enginarların yeni sürgünleriyle beraber hali. Tamamı kökten ayrılıp yerlerine ekildi, fazla kısmı komşulara kısmetmiş.

birnefestoprak
25-11-2016, 21:07
Bunun lutfen tohumunu da hasat etmeyi ihmal etmeyin. Koyluler kokten cogaltiyorlar. Eger paylasacak kadar tohum alabilirseniz, ben de talibim.

Lonicera
26-11-2016, 07:01
Esas niyetim de tohumuna ulaşmak zaten. Umarım bir aksilik olmaz da paylaşım listesindeki yerini alır.

obabilgesi
10-03-2019, 14:00
Merhabalar;
Çürüyecek olanları da göz önünde bulundurarak, ücreti mukabilinde 15 adet enginar fidesine ihtiyacım var. Balıkesir bölgesinde yetiştireceğim için, sanırım soğuklara dayanıklı Bayrampaşa enginarı olmalı. Yardımcı olabileceklere şimdiden teşekkürler :)

siflera12
17-03-2019, 17:33
Merhabalar;

Çürüyecek olanları da göz önünde bulundurarak, ücreti mukabilinde 15 adet enginar fidesine ihtiyacım var. Balıkesir bölgesinde yetiştireceğim için, sanırım soğuklara dayanıklı Bayrampaşa enginarı olmalı. Yardımcı olabileceklere şimdiden teşekkürler :)Nerede bulabilirsiniz bilmiyorum ama enginar soğuklara dayanıklı bir sebze bende bahçeme diktim ama olmadı [emoji846]

GM 5 Plus d cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

obabilgesi
21-03-2019, 03:27
Nerede bulabilirsiniz bilmiyorum ama enginar soğuklara dayanıklı bir sebze bende bahçeme diktim ama olmadı [emoji846]

GM 5 Plus d cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Sakız için İzmir tarafını önerirler, soğuklara dayanıksızdır denir. Bayrampaşa ise daha dayanıklı olurmuş. Bakalım, umarım yardımcı olacak biri çıkar:rolleyes:

oguzsolmaz
02-04-2019, 17:24
Enginar biraz zor bulunuyo benim bildiğim.

Dutlubahçe
02-04-2019, 20:19
Ben internetten tohumunu alıp yetiştirdim ama biraz zaman aldı.( 2 sene )

obabilgesi
02-04-2019, 21:00
Ben internetten tohumunu alıp yetiştirdim ama biraz zaman aldı.( 2 sene )

Bu fikir benim de aklımda, ama son çare olarak düşünüyorum :) Klasik fideleme ve şaşırtma yapılıyor değil mi? Peki ilk senesinde bahçeye naklediliyor mu? Yoksa ilk senesini saksıda geçirip, ikinci sene mi bahçeye naklediliyor?

Dutlubahçe
02-04-2019, 21:23
Bu fikir benim de aklımda, ama son çare olarak düşünüyorum :) Klasik fideleme ve şaşırtma yapılıyor değil mi? Peki ilk senesinde bahçeye naklediliyor mu? Yoksa ilk senesini saksıda geçirip, ikinci sene mi bahçeye naklediliyor?

Ben tohumları baharda saksıya ekmiştim, sonra sonbaharda bahçeye aktardım.

thunderon
09-05-2019, 15:49
Enginarım dev gibi oldu yaklaşık 2m. Üzerinde 15 den fazla çiçek görünüyor. Toplamaya başladm ama daha beklemeliyim bilmiyorum.

Birde bunun çeşidi nedir bilen var mı?

qokhanyilmaz
31-01-2020, 13:46
opal galiba bu enginarın çeşidi.

hobiciakvarist
14-02-2020, 02:21
Enginarım dev gibi oldu yaklaşık 2m. Üzerinde 15 den fazla çiçek görünüyor. Toplamaya başladm ama daha beklemeliyim bilmiyorum.

Birde bunun çeşidi nedir bilen var mı?

Sayın thunderon: acaba tohumdan ekilen bir bitki mi yoksa fide mi alıp ektiniz? Yer Sakarya ise soğuğa dayanıklılığı hakkında bilgi verebilir misiniz? Elbette eğer tükettiyseniz (türünü sormanızdan dolayı merak ediyorum) diğer (sakız/bayrampaşa) enginarlara göre nasıl kıyas ederdiniz?

thunderon
14-02-2020, 08:52
Merhaba,

Fide olarak ekmiştim. Sakarya da yetişen yerek çeşitlerden. Soğuğa dayanıklılık konusunda sıkıntı yaşamadık. 2 senedir üstüne kar yağıyor ama problem olmadı.

Küçük çanak yapıyor. Bayrampaşa daha büyük çanak yapıyordu sanırım.

aydemiraydın
14-02-2020, 11:34
Merhaba,

Fide olarak ekmiştim. Sakarya da yetişen yerek çeşitlerden. Soğuğa dayanıklılık konusunda sıkıntı yaşamadık. 2 senedir üstüne kar yağıyor ama problem olmadı.

Küçük çanak yapıyor. Bayrampaşa daha büyük çanak yapıyordu sanırım.


eksi 10 ları gördü üstüne kar yağdı hiç bir sıkıntı yok.

Muda
14-02-2020, 16:10
Bu yıl tohum alıp paylaşmanız durumunda daha fazla soğuklarda ne yaptıklarını test ederiz. Muhtemelen bu yıl tohum verecekler.

İSAK
25-03-2020, 18:59
Malatya da denemek amacı ile paylaşımda bulunabilecek arkadaş var mı? Bir de soğuk havalara dayanıklı bir tür var mı acaba?

obabilgesi
25-03-2020, 21:49
İstanbul’da arayan varsa Eminönü’nde çiçek pazarına (girişinde, soldaki ilk dükkan) bayrampaşa enginar fideleri gelmiş. Geçen aldım, saksıda köklendiriyorum. Gayet güzel fideler ve fiyatı da uygun...
Tavsiye ederim...

kızıl-çam
14-09-2021, 14:26
Malatya da denemek amacı ile paylaşımda bulunabilecek arkadaş var mı? Bir de soğuk havalara dayanıklı bir tür var mı acaba?

Ankara'da enginar fidesi aldığım kişi aslen Malatyalı ve memleketinde enginar yetiştirdiğini söyledi bana. Orada yetiştirdiği tohumdanmış benim aldığım fideler de, Ankara ve Kırıkkale'de başarılı sonuçlar elde edilmiş.

yavuz10
20-01-2023, 21:18
İstanbul’da arayan varsa Eminönü’nde çiçek pazarına (girişinde, soldaki ilk dükkan) bayrampaşa enginar fideleri gelmiş. Geçen aldım, saksıda köklendiriyorum. Gayet güzel fideler ve fiyatı da uygun...
Tavsiye ederim...

Merhaba fideleri ekince yapraklarını budadınız mı?

chelik26
21-01-2023, 20:45
Eskişehir istanbul güzergahında bana enginar fidesi verebilecek cüretkar arkadaşlar arıyorum, çok değil 3-5-8-10 yeterli. İlginize teşekkür ederim.
Pazartesi günü gidiş dönüş yapacağım.