PDA

View Full Version : Salma tavukçulukta dönüme kaç tavuk düşer?




ortametraj
18-04-2014, 17:15
Arkadaşlar bu başlıktaki soruya yakın başlıklar açılmış ama gerek konunun başka yönlere çekilmesinden, gerekse doğru sorular sorulamadığından tatmin edici cevaplar bulamadım. Ben şu anda broiler cinsi etcil ırkı civcivden alıp, köy usulü yetiştirip köy tavuğu lezzet ve doğallığına yakın bir etin pazarını oluşturmaya çabalıyorum. Aynı zamanda salma yumurta tavukçuluğu yapmak istiyorum. Kafamda buna istinaden birkaç proje var. En belirgini, halihazırda bahçeyi kullanıp bunun için ekstra toprak alma külfetinden kurtulmak. Tabi burada en büyük sorun takdir edersiniz ki bahçedeki ağaçlara zarar vermeyecek kadar az, karlı bir işletme kurabilecek kadar çok tavuğa bakabilmek. En can alıcı soru şu ki: 1 dönüm yerde kaç yumurta tavuğu yetişir ortamdaki ağaçlara ve ekilecek gasıla zarar vermeden? İkinci bir sorum da: Birkaç günde bir ortamdaki dışkıyı bir şekilde toplama imkanı var mı bitki örtüsüne zarar vermeden. Teknik olarak mümkün olup olmadığını soruyorum. Herkese bol kazançlar yeşilli günler.




egetropical
18-04-2014, 19:57
salma yumurta tavukculuğunda metre karede kapalı alanda (kümes) 6 tavuk, açık alanda (gezinti yeri) 4 tavuk hesabıyla proje hazırlanır. bir kümeste en fazla 3000 tavuk konur.
bende 6000 adet organik yumurta tavuk çiftliği kuruyorum

resmi yönetmenlik :Başbakanlık Mevzuatı Geliştirme ve Yayın Genel Müdürlüğü (http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2010/08/20100818-4.htm)

ortametraj
19-04-2014, 11:24
Cevap için teşekkür ederim ama kafamdaki tüm soru işaretlerini çözümleyemedim. Verdiğiniz bilgiye göre 1 dönümlük arazide 4000 tavuk bakılabildiğini söylemişsiniz. Eğer yemler dışarıdan tedarik edilecekse muhtemelen doğru bir rakamdır yalnız benim sormak istediğim tam olarak bu değildi. Ben gezinti alanında yeşilliğinde yaşamasını istiyorum. Tamam yem desteği illa olacak ama bahçenin içinde hem ağaçlara zarar vermeyecek hem de orada yem bitkilerinin yetişmesine müsade edebilecek şekilde bir sistem düşünüyorum. Bu sisteme göre sizde takdir edersiniz ki 4000 adet tavuk dönümde çok fazla olacaktır. En çok merak ettiğim de günlük olarak tavuk dışkısını ortamdan uzaklaştırabilir miyiz?

Nefin Nur
16-05-2014, 08:29
bu konuyu çok merak ediyorum ama maalesef sonuca ulaşmadı galiba :(

İsmail Karagülle
16-05-2014, 19:47
Yumurta tavuğu için,
Ben de 3 dönüm yeri çevirdim . 20 tavukla başladım . Yavaş yavaş sayıyı artırmayı düşünüyorum .

Dış alanda bir tavuk için 4 metrekare yer diye biliyorum .
Yani bin tavuk için 4 dönüm arazi gerek .
Kapalı alan , Bin tavuk için , 1000/ 6veya 7 tavuk olarak tasarlanır.

Tavuğun gezindiği arazi üzerindeki dışkının , durumu gerçek bir problem bence .
Tavuk gübresi çok keskin bir gübre , aynı yerde çok uzun gezen tavuk , o araziyi ot bitmez haline de getirebilir . Bu problemi nasıl halledeceğimizi bende bilmiyorum . Bilen varsa anlatırsa memnun olurum.

Nihalgven
13-01-2015, 13:16
Merhabalar,
Aslında gezen tavuk dediğimiz, arazide otlayan tavuk için çeşitli çözümler bulunabilir. Önemli olan ota zarar görmeyecek sürenin belirlenmesi. Bu süre meranızdaki ot kapasitesine ve tavuk sayısına bağlıdır.
Bu süreyi belirledikten sonra arazinizi tavuk için özel üretilmiş elektrikli çitle padoklara ayırırsınız. Böylece hem birim alana daha az gübre düşmesini sağlar hem de tavuklar için oluşturduğunuz meranın sağlıklı kullanılmasını sağlarsınız.
Eğer elektrikli çit kullanamıyorsanız, seyyar çitlerden faydalanın. Önemli olan çitin tavukların üzerinden uçamayacağı yükseklikte olması.

Saygılarımla

prıtt
13-01-2015, 14:01
Ben 4-5 bin tavukla tam manasıyla organik yumurta tavukçuluğu yapılabileceğine pek inanmıyorum. Mutlaka hazır yem takviyesi yapılması gerekli o zamanda onun organikliği pek içime sinmiyor malesef.

asi_insan
14-01-2015, 20:14
300 tavuk en fazla 1 dönüm

asi_insan
14-01-2015, 20:24
zarar vermiyecek diye birsey hem tavuk yesin hem zarar vermesin eger bir çözüm istiyorsanız 3 bin tavuğa 10 dönüm yer sararsınız 2 ye bolersiniz bir kiini yerler orasi bitince diger tarafa salarsiniz o ara diger tarafi sulayip otu büyütürsünüz ancak zarar vermeme diye birsey onlarin alani sonucta

lodos_
14-01-2015, 21:01
Açık alan tavukçuluğunda mutlaka yem takviyesi gereklidir.Kullandığınız yem arpa ezmesi mısır ve buğday gibi tahıl ürünleri olmalıdır.
kendiniz bunları rahatlıkla hazırlayabilirsiniz.
Ayrıca alanı kademeli kullanırsanız sıkıntı olmaz.
Arazinin yarısına tavukları salarken diğer yarısını yanmış ahır gübresi ile gübreleyin sonra iyi bir el traktörü ile sürün arkasından bir kaç defa sulayın
3 bin tavuk için en az 10 dönüm ve
daha fazlası gereklidir.

fethi_dogan88
30-08-2015, 21:03
1 dönüme normalde 250 hayvan düşer hesap 4 m2 ye 1 hayvandır Lohman brown, Kuluçkalık yumurta, Civciv ve Tavuk satışı (http://www.hurtavukculuk.com) da daha detaylı bilgiler mevcut

ERKUŞ
31-08-2015, 10:34
tüm bilgilerde açık salma alanda 4 metrekareye bir tavuk olarak hesaplama yapılır ancak sizin bahçenizde ayrıca ekili ağaç v.s. var onlara zarar gelmesin istiyorsunuz tavuklar tabiatları gereği (salmada özgür doğal ortamında) yeşilliği talan edecektir ancak sayıyı düşük tutarsanız yerlerdeki böcek solucan v.s. daha fazla olacağı için tavuklar ilk olarak onlara yönelecektir benim tavsiyem 1 dönüme 150 adet tavuktan fazlasını koymayın ayrıca köy yumurtası pazarı oluşturmakta istiyorsunuz bunun için de size kombine bir ırk olan (hem et hemde yumurta verimi maksimum) plymut öneririm benim tüm tavuklarım plymut ve bende sizin gibi kendi bahçemde bakıyorum 500 metrekare bir bahçem var tavuklara tahsis ettiğim içinde 40 adet tavuk var beni hiç yarı yolda bırakmadılar günlük hasılatımı sabah 10,00 da toplarım yaz kış. bir diğer konuda yarka. eğer kendiniz organik doğal bir üretim istiyorsanız tavukları kendi haline bırakın ben bir tane tavuk bir tane horozla sayıyı 80 e çıkardığım günleri bilirim ama zamanla tabi hazır aldığınız yarkalarda hastalık olabilir onun için güvenilir yerler tercihiniz olmak zorunda civciv alırsanız 7/8 ay üretimsiz gideriniz olacak vede çok zor annesiz büyüyen civciv köy tavukları gibi eşelenmeyi bilmiyor beslenmeyi bilmiyor o yüzden şiddetle tavsiyem doğal üretimse herşeyiyle doğal olması aracınız müsaitse halden veya manavdan atık yeşillik getirip bahçenizde tavuklara ziyafet vermeniz (atık ama küf,çürük olmayacak) gider olarak buğday arpa ve mısırdan daha cazip olacaktır. arz talebe göre hayvan sayınızı arttırmanızı önerrim çok önemlidir ilk başta 150 veya 1000 tavuk alıp müşteri bulamazsanız tamamen zarar günahtır hepimiz ekmek parası için didiniyoruz o yüzden 5/10 adetle başyayın ve gelen yumurta talebine göre sayıyı arttrın horozların fazlasını (damızlık olanları veya olanı seçtikten sonra) + (10 adet tavuğa 1 adet horoz kafi) satabilir nakte çevirebilirsiniz köy tavukları doğal ortamı olduğu müttedçe size 4 ila 5 yıl ürün verecektir bende sizler gibi hiç ile başladım ve zamanla 80 adeti hatta 120 leri dahi gördüm ama herzaman mekan sıkıntım yüzünden sayıyı 40 a çektim herkeze bol kazançlı ve bereketli günler dilerim.