PDA

View Full Version : İstiridye Mantarı İçin Mini Mantar Odası (8-12 m2 )




smnvrl
13-04-2014, 00:04
Merhaba,

İstiridye mantarı yetiştirmek için kullanılabilecek 8-12 m2 boyutlarında, bir mini mantar odasını en uygun maliyetle oluşturmayı amaçladım.Bunun için araştırmaya başladım. Bu konuda bilgi sahibi değerli agaclar.net in üyelerinin de yol göstermesiyle güzel bir tasarımın çıkacağını düşünüyorum. İnş faydalı bir konu olur.




smnvrl
13-04-2014, 00:14
Öncelikle oda içerisinde ısıtma veya soğutma işlemi için klima olması gerektiğine karar verdim ama biz hobici olduğumuz için klimanın yerinin değişmesi ihtiyacı doğabileceği için mobil olması daha iyi olur diye düşündüm. Airfel marka 9.000 btu bir klima gördüm. Talep olursa nasıl çalıştığı detayına girebilirim.

smnvrl
13-04-2014, 07:03
Mantar odasının nemliliğini sağlamak için internetde yaptığım gezinti sonucu bu sisleme sistemini buldum. Oda boyutumuz küçük olduğu için kafi gelecektir diye düşünüyorum.

smnvrl
13-04-2014, 12:26
Mantar odasında havalandırmayı yaparken havayı nemlendirmek ve yaz aylarında hava sıcaklığını düşürmek için EVAPORATİF soğutma sistemininde olması gerekir diye düşünüyorum.

marasli
13-04-2014, 17:20
maliyet fazla olur böyle bir oda için hocam. klimaya gerek yok zaten sıcakta da alabilirsiniz mantarı. 27 derecede mantar hasat ettim ben. çıkıyor. sadece rengi beyazlaşıyor. klima aldım iki sefer çalıştırmadım ben. boşuna masraf. ayrıca odaya çok kompost koymayacaksanız EVAPORATİF sisteme de gerek yok. karşılıklı cereyan edecek iki delik olsa yeter. benim odada kuruttu bile iki karşılıklıdelik. tabi baca çekiyor onu da söyleyeyim. masraf yapmadan önce eğer odanın sıcaklığı 25 dereceyi geçmiyorsa yazın öyle deneyin derim masraf yapmadan. uğraşmaya başlayınca neyin gerekli olup olmadığını görürsünüz zaten.ama sisleme sistemi iyi olur. koymuş olduğunuz resimdeki sistem ne kadar ve nerden alabiliyoruz bilgi verirseniz sevinirim.

smnvrl
13-04-2014, 19:50
Sn Marasli;

Benim test etmek istediğim ideal ortam sağlandığında istiridye mantarında ki verim artışı , Eğer ki ettiğim masraf , elde ettiğim verime göre cüzzi kalırsa bu iklimlendirme çalışmalarını daha ciddiye alıp daha büyük sistem kurmak düşüncesindeyim (100m2). Mantarın kalitesi ve verimi neler olumlu etikler ? neler etkisi daha azdır ? tavsiyelerinizi bekliyorum.

İnternette bu sistemi misting system olarak buldum. Sisleme diyorlar . Bu malzeme Çinden 150 dolar civarında bir fiyata gelir. Gümrükte takılıp ek ücret ödemem gerekmez ise.

Ben getirtmeyi deneyeceğim . Olmaz ise istanbulda bir arkadaşım var ,ondan fiyat alabiliriz isterseniz.

marasli
13-04-2014, 20:06
hocam verimi etkileyen en büyük etken pastörizasyon. nasıl yapıldığı önemli. haşlama yöntemi verimi düşürüyor. türkiyede olup olmadığını bilmediğim için sordum. alibaba da 70 dolara da var aynısı yoksa. bunlara da gerek yok açıkcası. 60 liralık buhar makinası da sizin işinizi görür o odada. ben sadece hortumla suluyorum. ortalama sıcaklığın 20 derece olduğu ortamda kuru malzeme olarak 150 kilo gelen bir komposttan 60 kilo kadar ürün aldım. ne nemlendirici vardı ne de klimayı çalıştırdım. hortumla suladım o kadar.

smnvrl
13-04-2014, 20:18
Ben kompostu hazır alacağım. Menemen ve yahut Turgutludan almayı düşünüyorum. Açıkçası kompost yapmaya girmeden benim uygulayabileceğim bence en ideal sistem arayışındayım :) .

Sıcaklık konusuna gelince farklılık gösteriyor . DMİ.gov.tr den manisanın geçen seneki ortalama sıcaklık grafiğini alıp inceleyeyim o zaman. Sizce kompostu hazır alıp odaya koyduğumda sıcaklık ve nem değerleri hangi aralıkta olmalı ? En uygun sıcaklık ve nem değeri nedir ?


Bu sisleme sistemi 98 dolar 20 dolar civarıda kargosu var. (easy garden watering e mail attım) 120 dolar ama zannettmem 70 dolar değildir. Link paylaşır iseniz bende incelemek isterim.

Saygılarımla.

smnvrl
13-04-2014, 20:19
Ekelemeyi unutmuşum %40 verim elde etmişssiniz bu değer çok iyi :) bu değerde verim elde etsem direk ticari düşünürdüm. :)

Acaba kuru olduğu için mi verim bu kadar yüksek çıktı. Ben hazır alırsam yaş kompost olmuş olacak buda daha az verim (oran açısından ) doğru mudur ?

smnvrl
13-04-2014, 21:02
Manisa daki aylara göre ortalama sıcaklık değerleri.. Yorumlarınızı bekliyorum..Yazın da mantar yetiştiriciliği ekonomik şekilde yapılabilir mi?

marasli
16-04-2014, 15:21
sistemi daha önce araştırırken karşıma çıkmıştı hocam ama şimdi bulamıyorum. elektronik olmasa da bu da işinize yarayabilir:
New 10M 33ft Outdoor Garden Patio Misting Cooling System 10 Plastic Mist Nozzle | eBay (http://www.ebay.com/itm/New-10m-33FT-Outdoor-Garden-Patio-Misting-Cooling-System-10-Plastic-Mist-Nozzle-/190886957317)

sıcaklık değerlerine gelince odanızın bulunduğu yer önemli. burada sıcaklık 45 dereceye kadar çıkarken benim mantarların olduğu yer en fazla 27 dereceyi gördü bodrumda.

kompost meselesine gelince, ticari düşünmüyorsan hazır al ama ticaretini yapacaksan senin yapman lazım. 700 tl ye alacağın kompostu 200 tl bile harcamadan yaparsın belki de. yapa yapa çöpe kompost döke döke öğrendim bir şeyler. yazılanlara çizilenlere pek de itibar etme. işin başına geçince herşey farklı oluyor. tecrübemle konuşuyorum hocam eğer ki odanın bulunacağı yer yazın bile 25 in üstüne çıkmıyorsa klima alama boşuna. nemlendirmek için masraf yapma. hortumla bir kaç saniye su fışkırt yeter. ama havalandırma önemli have devir daiminin olmadığı bir yerdeyse fan al kesinlikle. yazıklarım burada veya başka yerde yazılan çizilenlerle çelişiyor biliyorum ama kendim ettim kendim buldum :)

hknaggun
28-04-2014, 06:39
herkese hayırlı günler bende bu aralar istiridye mantarı üretme denemelerinde bulunuyorum tabi her ilk başlayan gibi benimde karşılaştığım problemler oldu.Bu sorunları şöyle sıralıyım
1.ilk denememde hazırladığım kompostları küçük bir odaya koydum ve higrostata bağlı nemlendirme cıhazıyla ortamı nemlendirdim(nem %85-90 civarıydı).yaklaşık 2 hafta sonra poşetlerin iç yüzeylerinde su zerrecikleri ve bunu takip yeşil küflenmeler oldu.hemen nem cihazını kapattım ve odayı olduğu gibi ellemeden bıraktım.yaklaşık bir hafta sonrada poşetlerin büyük bir kısmının beyazlaşığını ve yeşillenmelerin gittiğini gördüm şu an miselleri ekeli 32 gün oldu poşetlerim bembeyaz olmasına rağmen hala neden pin oluşmadı? oda sıcaklığım 17-19 aralığında
2.ikinci denememi evde yaptım samanı pastörize ettikten sonra iyice soğuttum ve sonra miselliyip poşetledim.ancak 1-2 gün sonra kompost iç sıcklığının 33 derecelere çıktığını tespit ettim hemen poşetleri boşalttım ve kompostu tekrar soğutttum ve yeni misel ekip tekrar poşetledim fakat 1-2 gün sonra sıcaklığın tekrar 33 derecelere çıktığını gördüm(sadece poşetin yüzeylerinde beyazlaşmalar var) nerede hata yapıyorum anlayamadım.bana yardımcı olacak arkadaşlara şimdiden çok teşekkür ediyorum

Aspire07
09-07-2014, 16:24
maraslı hobi amaçlı düşünenler için soylediklerin doğru ama eğer ticari boyutta düşünülüyorsa kesin olarak kuluçka doneminde 22-23c hasad döneminde ise 16-18c ye ihtiyac var dolayısıyla ısıları bu derecelerde stabil tutabilmek için klimaya kesin ihtiyaç var. Ayrıca
Smnvrl bey eğer hobi amaçlı uretim düşünüyorsanız kesin marasli nin tavsiyelerine uyun yok ticari bir uretime gececekseniz 100 m2 için 9000 btu mobil klima işinizi gormez sisleme için çinden urun getirtmenize gerek yok herhangi bir iklimlendirme işini yapandan nozzle ve borularını temin edebilirsiniz mantarhaneler için özel olarak geliştirilmiş sistemler mevcut. Evoparatif soğutucular iyidir ama sizin orlarda gerekli olmaz diye düşünüyorum.

Mumin OKAN
08-08-2014, 15:00
konuyu takipteyim.
bende köyde bir yer hazırlamaya başlıyorum yavaştan.

alone35
08-08-2014, 18:37
Selamlar benim evim 2 katli ben üste alta kardeşim oturuyor evin üstünde cati yok sicaktan çok cekiyorum odaya cevirsem 120 metre kare yer yapar burada mantar yapsak yaptigimiz yatirima değer mi?Bende sicaktan kurtulurum hem de para kazanirim yorumlarinizi bekliyorum saygilar

Aspire07
09-08-2014, 11:25
Mantar odasının nemliliğini sağlamak için internetde yaptığım gezinti sonucu bu sisleme sistemini buldum. Oda boyutumuz küçük olduğu için kafi gelecektir diye düşünüyorum.

tam olarak nerden temin edebileceğimiz bilgisini paylaşabilirmisiniz.

maviben
28-08-2014, 12:57
Merhaba arkadaşlar.
Profesyonel anlamda istiridye mantarı ve kompost üretiyoruz. Bu işe ilgisi olan, hobi amaçlı kendi tüketeceği kadar mantar üretmeyi düşünen **** bu işi ticarete aktarıp kendisine geçim kaynağı yaratmayı düşünen arkadaşlara kompost konusunda yardımcı olabiliriz. Piyasada ve internet ortamında kompostların yapımı ve satışları hakkında çeşitli bilgiler bulabilirsiniz. Mühim olan kirli bilgi ile temiz bilgiyi ayırt edebilmektir.
Hali hazırda bireysel yetiştiricilere ve şirketleşmiş olan bazı üretici firmalara danışmanlık hizmeti veren bizler, kompost üretiminde ''garanti ürün'' vermeyi taahhüt ediyoruz. Kompostlarımız garantilidir.
Mail **** telefon yoluyla bizlere ulaşabilirsiniz.
İyi çalışmalar...

Ziraat Müh. Murat DUMAN
mdumann@hotmail.com
0545 287 4167

Mumin OKAN
20-12-2014, 09:36
konu biraz geride kalmış, durum hakkında bilgi alabilirmiyiz? gelişmeler nelerdir?
@smnvrl

sprinter
22-12-2014, 18:58
Arkadaşlar bu konuda söylenecek en yegane şey bu mantar türünün doğal yetişme ortamının aynısının yaratılması olacaktır sanırım. Çünkü yaratılacak yapay ortam mantarın yetiştiği doğal ortama ne kadar yakın olursa o kadar iyi olacaktır sonuç.

smnvrl
28-09-2015, 11:24
Verdiğim aradan sonra tekrardan Merhaba,

Zaman ve imkann dahilinde oda tesis etme işi sonraya kalınca bari bir mantar kabini yapayım boş durmayayım dedim. 1-2 haftadır üzerinde çalışıyorum. Tabi bu işe başladığımda havalar sıcaktı ilgimi soğutma sistemi üzerine verdim. (ortam sıcaklığı 34 C iken kabin içi sıcaklığın 18 C olmasını hedefledim.) Önce öğrencilerin kullandığı bez dolapların iskeletini kullanıp dışına balonlu naylon ile sardım. Sonrasında küçük alan olduğu için soğutmayı peltier denilen malzeme ile yapayım dedim. (Bilmeyenler için peltier, üzerinde elektrik verildiğinde bir yüzü soğuyan diğer yüzü ısınan malzemedir-ısınan yüzeyindeki ısı ne kadar fazla uzaklaştırılırsa soğuk yüzey o kadar soğur. )

Peltierin ısınan yüzeyindeki ısıyı uzaklaştırmak için bilgisayarlarda kullanılan sulu soğutma sistemini referans aldım,

*Renault 9 kalorifer radyatörü
* Peltier
*Water Block (içinden su gene kanallı yapıdaki alüminyum malzeme )
*Devirdaim pomapsı
*PC güç kaynağı
*Şeffaf hortum
*Suyun toplanacağı bir kap
*CPU (işlemci) alüminyum soğutucusu ve fanı
*Termal macun
*İki adet 220v fan


Malzemelerimiz bunlar. Şimdi de resimlerini paylaşayım

smnvrl
28-09-2015, 11:26
Çalışma fotoları

smnvrl
28-09-2015, 11:27
devamı;

smnvrl
28-09-2015, 12:38
Devirdaim pompası ile sürekli su dolaşmaktadır, peltierin ısınan yüzeyine temas eden water block (mavi renkli parça) ile ısı suya geçer , ısınan su radyatör içinden geçerken hava akışı sayesinde ısısı düşürülür. Peltierin soğuyan yüzeyine temas eden bilgisayar soğutucusu ve fan soğuk havayı kabin içerisine iletir.

Sistem 12 volt ile çalışır,

*peltier 60 watt
*devirdaim pompası 5 watt
*radyatör fanı 15 watt
*cpu fanı 5 watt

güç tekimleride bu şekilde.

smnvrl
28-09-2015, 12:44
SONUÇ:

Gelelim projenin sonucuna , Peltierimizin güçü kabinin iç sıcaklığı 4-5 derece kadar ancak düşürebildi. Şu haliyle hedefi tutturamadım. Daha yüksek güçlü peltier seçimiyle istenen değerleri yakalayabilirdim ama

* Havaların artık soğuması sebebiyle soğutmaya ihtiyaç kalmadı,
* Ekstra peltier ekstra, masraf çıkaracak olması
* Güçle peltierin yüksek güçlü bir beslemeye ihtiyac duyması sebebiyle mevcut bilgisayar güç kaynağının yetersiz kalacak olaması

Yukarıda belirtiğim sebeplerden dolayı proje bir daha ki yaza kadar rafa kaldırıldı. Sonuçta astarı yüzünü geçiyorsa pek bir anlamı olmayacaktı.

İsmail Karagülle
28-09-2015, 20:33
Vazgeçmek yerine daha basit ısıtma , nemlendirme , havalandırma metotları araştırırsan bulursun gibi geliyor bana .:)

smnvrl
29-09-2015, 10:41
İsmail Abi ,

Yanlış ifade ettim sanırım , soğutma projesi rafa kaldırıldı. Isıtma üzerine çalışmalarım devam edecek. Malum havalar soğuyor soğutmaya gerek kalmayacak önümüzdeki yaza kadar.

Saygılarımla.

kenan11
03-10-2015, 14:59
Bu işi hobi olarak düşünüyorsanız öncelikle söyleyeyim, çok keyifli ve ilginç zaman geçirmeniz çok şey öğrenmeniz mümkün.
Anlatılanlar karışık geldiği için insanlar sadece son noktaya odaklanıyor, hazır kompost alıp sardırıp meyvelendirmeye çalışıyor . Tabi bu aşamalar da güzel ama mantarın tüm hayat döngüsünü elde tutmak aslında çok da zor değil.
Birde kompost satıcılarının isviçreli bilim adamlarının eşliğinde esrarengiz yeraltı hava almaz sızdırmaz ortamlarda çok zor koşullarda kompost hazırlama misel üretme iddiaları tabii insanları vazgeçiriyor.
Sizin üzerinde çalıştığınız sardırma aşaması zaten normal oda sıcaklığı dışında herhangi bir özel hazırlığa ihtiyaç duymuyor. pinlendirme için biraz soğuk gerekebilir sıcak bir ortamdaysanız, bu da en fazla 1 hafta için , ondan sonrası yukarıda bir arkadaşın dediği gibi yüksek görünen sıcaklıklarda bile devam edebiliyor. hava değişimi ve ışık yeterli oluyor.
ben özellikle misel üretme çoğaltma kompostu hazırlama işlerine de eğilmenizi öneririm. sadece istiridye mantarına da odaklanmanıza lüzum yok, mesela pembe istiridye denen tür yazın sıcaklarında bile gayet sağlıklı şekilde hayatına devam edebiliyor.
ben 1-2 sene önce merak sardım , internetten özellikle yabancı forumlardan çok şey öğrendim , makale kitap falan kurcaladım.yerli kaynak maalesef pek bulunamıyor
Şu anda klonlama da yapabiliyorum , agar kullanmak da hiç zor değil , kompostu hazırlamak da . king oyster(eryngi), reishi, shitake , normal istiridye , pembe istiridye yetiştirdim.
Sardırmayı odanın köşesinde bir naylon serada (70x50x150) meyvelendirmeyi de balkonda aynı türden bir serada yapıyorum. balkonda doğrudan güneş aldığı bile oluyor ama o bile çok fazla etkilemiyor. Ama yazın sıcak günlerinde 30 dereceleri geçince benim üretim de durmak zorunda kaldı
havalar soğumaya başlayınca yine harekete geçtim. bu kış lions mane (dede sakalı) turkey tail (reişi gillerden) denemelerim var .

resimler konusunda bu forumda hep sıkıntı çekiyorum , yokolabilirler , olursa tekrar koymaya çalışırım. şimdiden kusura bakmayın.

bu aşağıdaki labaratuarım :) eldiven sabitlenmiş plastik bir kutu
kavanozlarda 4-5 tür misel çoğalıyor,
balkondaki serada çocuğun ufaklıgından kalma bir nem makinası var o çalışıyor günde 1 saat falan , zamanlayıcıda
17 litrelik ucuz bir düdüklü tencere de kompost hazırlama ve misel çoğaltma tesislerini oluşturuyor.

smnvrl
15-10-2015, 11:56
kenan11 Bey;

Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim.Ben, bir şeyler yapar ve tasarlarken işin teknik kısımlarında çok fazla vakit kaybediyorum.(tabi teknik kısımlarla uğraşmak ayrı bir zevk veriyor orası ayrı). Yazdıklarınızla beraber bunu daha net anlamış oldum. İşin özünden çıkıp başka yönlere dağılıyor insan. En kısa zamanda teknik detayları daha hızlı geçip işin özüne ulaşmaya çalışacağım.

Bu yazıların devamında yardımlarınızı beklerim.

Saygılarımla.

bestpc
15-10-2015, 19:14
kenan11 iyi çalışmalar.zevkle takip ediyorum.dede sakalı miseli nasıl elde ettiniz.doğal mantarlardan da (Kanlıca vb gibi) kültüre alıp kompostta üretmeyi düşünürmüsünüz.

kenan11
17-10-2015, 21:16
sayın smnvrl bildiğim kadar tabiiki yardım ederim . bence yeri ayarladıysanız hafiften misel çoğaltmayla başlayabilirsiniz. misel çoğaltmanın 15-30 gün alacağını düşünün. böylece kış soğuklarından faydalanıp sadece aydınlatma birazda havalandırma düzeneğiyle ilk tecrübeleri görürsünüz. ben arpa bulamadığımdan bugdayla başlamıştım , hatta aşurelik buğdayla deneyip 1 haftada dehşet koku yapan kavanozla karşı karşıya kalmıştım. Şu anda denediklerim içinde en iyi sarı darıdan sonuç alıyorum. kuşçularda bulunur. Çim tohumları falanda tavsiye ediliyor , maliyetine bakıp karara vermek gerek.
Bu arada pastorizasyon **** sterilizasyon yapacağınız düzeneği planlarsınız. benim gibi küçük çapta yapacaksanız eski usül düdüklüler işinizi görür, bu şekilde sterilize edebilirsiniz. Uyarayım ben evde kullanılan düdüklüde talaş sterilize etmiştim fena koku yaptı tencerede , kapak değiştirmek zorunda kalmıştık, birazda fırça yendi tabi:)
Ufak çapta hazırlıklar deyince turşu salça konserve falan aldığınızda 1 lt civarı olan cam ambalajlardan almak boşunu temizleyip miselde kullanmak iyi bir yöntem

sayın bestpc miselleri yurtdışından almıştım. 10-15 gr lık paketten istediğiniz kadar çoğaltabilirsiniz.
Mantarı üretmeyi düşünürken doğal döngüsünü bilmek lazım. kanlıca sanırım bir ağaçla ilk fide olarak çıktığı andan itibaren ortaklık kuran mantarlardan , misel üretilir ama ürün almak için ne yapılmalı üzerinde çalışılmalı. Bir yerlerde bir çalışma vardır kurcalamak gerek.

Baharda yaptığım havalar sıcaklayınca çıkarmadığım eryngi torbaları vardı , havalar soğuyunca attım balkona hemen meyve vermeye başladı , 6 aydır yatan torbalar hiçbişey olmamış gibi devam ediyorlar. ben olmayacağını düşünüyordum.
aşağıda resimdeler .

smnvrl
30-10-2015, 13:43
Merhaba, Mantar kabinimin içini ısıtmak için 300 watt (3 adet 100 watt ampül) ısıtıcı yaptım.

smnvrl
30-10-2015, 13:46
20 dk da sıcaklığı 18 dereceden 30 dereceye çıkardı. Tabi fanlı olması verimi arttırdı. Isıyı sabit tutmak için 0-40 derece ayarlı termostat aldım.

smnvrl
14-12-2015, 22:36
Mantar kabinime Erkel Mantarcılıktan aldığım 10 kg lık mantar torbalarını yerleştirdim. Soğuk buhar cihazı ile nemlemdirme yaptım. Sarımı tamamlanmış torbaların 6. gündeki halleri

smnvrl
15-12-2015, 21:14
Bir günde bir mantar ne kadar büyür....?

smnvrl
18-12-2015, 10:38
2 torba (her torba 10 kg) mantardan 1. flaş da 4 kg mantar topladım. Şu anlık verim %20 civarında 2. ve 3. flaş ları bekliyorum.

İnternette okuduğum kadarıyla flaşlar arası 10-14 denmiş doğru mudur?

smnvrl
25-12-2015, 11:36
Merhaba,

Bu gün itibariyle torbalar üzerinde bebek mantarların oluştuğu görmeye başladım. Nemi %95-%100 arasında tutuyorum ortam sıcaklığı ise 13-17 derece arasında değişiyor. Sürekli tasarruf ampulü ile aydınlatma uyguluyorum. Tabi belli aralıklarla taze hava girişini de sağlıyorum.

Saygılarımla.

kenan11
01-01-2016, 20:44
havalandırma durumu nasıl , yukarıdaki resimden bana sanki biraz havalandırma ihtiyacı var gibi geldi

smnvrl
01-01-2016, 21:34
Sn Kenan11;

İlk başlarda havalandırmayı aklıma geldikçe yapıyordum. Sonra fan takıp. 1 Saat de 6-7 defa içeri temiz hava verecek şekilde yaptım. yorum yapmanız beni sevindirdi. Havalandırmanın az geldiğini hangi belirtiden anladınız ?

Saygılarımla.

kenan11
06-01-2016, 20:46
oksijen yeterli olmayınca sporların olduğu alt bölümü dışarı çıkarıp hava almaya çalışır , resimdeki gibi lülemsi kıvama gelir
bunlar oksijen alıp co2 veriyor bitkilerden farklı olarak

kenan11
09-01-2016, 15:38
birde mantarın gelişimi pinlenme aşamasındaki şartlara göre devam eder. en azından istiridyede böyle
yani pinlenme aşamasında hava sorunu varsa sap uzatıp içe kıvrılmaya devam eder sonra hava değişimini düzeltseniz bile .

smnvrl
09-01-2016, 23:13
Sn. Kenan11;
Çok merak ettiğim bir konu var. Beni bilgilendirirseniz çok sevinirim.
*Naylonun altında mantar pinleri oluşmaya başladığında steril bir kesici alet ile (+) veya (T) şeklinde kesmek lazım. Peki bu kesik ne kadar uzunlukta olmalı , üstten keserken alttaki pinlerde kesilecek gibi oluyor bunun doğru yöntemi nedir bir anlatım ve yaşekil var mıdır ?

*Birde ortamın havalandırılması konusunda belli bir standart var mıdır mesela. 1. Saat 6-7 defa şu kadar dakika ya da ortamın %50 si vs... yani havalandırma ne ölçüde yapılmalıdır?

smnvrl
10-01-2016, 00:01
*Resimde çıkan pin in görüntüsü var. Naylonu "T" şeklinde kesme örneği çizdim Bu büyüklük uygun mudur ?

* Resimde yeşillenmiş bir kısım görülüyor . Bunun sebebi.

- torba üzerinde büyük delikler açmam mı ?
- Steril olmayan kesici alet ile naylonu kesmem mi ?
- Havalandırma veya nem sorunu mu ?

neyi yanlış yapmış olabilirim.

Saygılarımla

kenan11
12-01-2016, 23:06
kesiğin büyüklüğünü tam anlayamadım ama yeterli heralde , belki biraz daha açabilirsiniz
yeşillik küf , mantar işi yapanın baş belasıdır, bana sanki bir önceki flaştan kalan mantarın dibi tam alınmamış gibi geldi onun üzerinde oluşmuştur.
mantarın kendisi ufak tefek bulaşmalarla başeder , hatta yer küf sporlarını ama meyve ve sapı çürümeye başladığında savunmasızdır. onun için meyvenin dibinden alınması iyi olur. eğer öyle değilse samanın tam sarmamış olan kısmı falandır . ilk flaşın dibini bırakmak dışında sizin yaptığınız bişey olduğunu sanmam

yeşil olması sporlamaya başladığını gösterir panik olmayın ama ortama yüzbinlerce küf sporu yayıldı demek bu , diğerlerinde yoksa bu torbayı uzak tutmakta fayda var.

smnvrl
13-01-2016, 07:54
Sn Kenan11,

Beni aydınlattınız :) ben mantarın saplarını dibinden koparmamıştım. Sebebi şimdi anlaşıldı.Teşekkür ederim. 2 torba vardı ikisinde de var ben ikisini de bırakıp yenilerini koyayım.

nemasir
02-02-2016, 13:41
Merhaba,
40 m2 alanım var. Tek bir penceresi var. Burada istiridye mantarı yetiştirmek istesem ve %30-40 arası verim hedeflesem;
Penceresine oda büyüklüğüne göre havalandırma,
aydınlatma sistemi,
nem cihazı,
klima vb daha aklıma gelmeyen, bilmediğim masraflar ne kadar tutar acaba?
bu alana kaç kilo kompost sığdırırım?
cevaplarınız için şimdiden teşekkürler.

ustunus
05-02-2016, 23:31
Sn nemasir

Alanınızın yüksekliği ve üretim ortamınızın şekli (askı torba veya raf) miktarınızı belirler.

nemasir
08-02-2016, 11:49
Teşekkürler, tam ölçüleri vereceğim.
Dikkat ediyorumda askı torbalar çok kalın yapılıyor.
Silindir torba daha ince olsa, hem alandan kazanç ve aynı zamanda kompost maliyeti de düşmez mi? Neden kalın silindir torbalarda asılır, üretilir?
Araştırmalarıma göre zaten kompostun ömrünün 4 verim olduğu söyleniyor.

smnvrl
24-12-2016, 23:27
Merhaba,

Epey bir aradan sonra mantar denemelerimi yapabilmek için hedeflediğim 8-12 m2 alanı yapamasam da 3 m2 bir oda yaptım. Aslında oda içerisinde oda gibi bir şey oldu.

Duvarları iki naylon arasında 2 cm strafor köpük koyarak yaptım. Duvarlara köpük koyarak ısıtma maliyetini azaltmaya çalıştım. Çalışmayı yaptığım yer çatı katı ve şu ara sıcaklıklar 5-6 derece civarı seyrettiği için yalıtıma önem vermeye çalıştım.

Odada,
*fan
*ultrasonik nemlendirme cihazı (çinden aldığım malzeme ile yaptığım kendi imalatım.)
* ısıtıcı (Banyoları ısıtmada kullanılan küçük tiplerden)
*Floresan ampul

ve Yukarıdaki cihazları kontrol eden arduino ile yaptığım kontrol cihazı.

Şimdilik çalıştırıp nasıl çalıştığını gözlemledim. Yakında sarımı tamamlanmış kompost alıp denemeye başlayacağım..

kenan11
25-12-2016, 22:19
hocam düzen çok güzel , arduinoyla ısı nem kontrolü benimde planlarımda var.
biraz daha pahalı ama birde co2 sensörü ve fan bağlarsanız en azından teorik olarak mükemmel olur
Işıklandırma için çatıda kuzey taraftan bir pencere çok daha düşük masraflı ve etkili olabilir.
Bu arada arada 2-3 günlük sıcaklar olursa ne yapacaksınız plan yaptınızmı

smnvrl
25-12-2016, 22:30
Sn kenan11,

Co2 sensörü pahalı diye hiç o tarafa yönelmedim. Teorikte çok güzel olur ama 3 m2 odaya da bu masraf edilir mi diye çok yorum alırım :) Şimdilik mevcut durumla ilerleyelim. Oda için de fan mevcut havalandırmayı mantarın gelişimine göre yapacağım. Sıcaklar olursa bir önlemim yok. Mobil klima düşünmüştüm ama henüz almadım. Sıcaklıklar olursa verim kaybını kabulleneceğiz artık.

kenan11
31-12-2016, 16:10
pilot proje diye düşünün hocam . öğrendiğiniz herşey 10,000 metrekarede uygulanabilir olacak
klima da gereksiz olur , fanlarla yönetmek daha iyi, yetmediği yerde durmak mantıklı
ayrıca tür değişikliği de olabilir . misel üretme klonlama falan çalışmalarına gelmiş sıra ,
iyi yıllar .

Seloooo45
16-01-2017, 10:39
Çok uğraşmışsınız hocam ya .Hangi cins yetiştiriyorsunuz ?

KlimaServisi
11-04-2019, 09:22
İstanbul'un çevre semtlerinde özellikle Beykoz taraflarında mantar çiftlikleri çoğalmaya başladı. Buralardaki çiftliklere bizler klima servisi (https://klimakombiservisi.com.tr/) olarak teknik destek ve klima satışı gerçekleştiriyoruz. İhtiyacı olana yardımcı olunur.

g.c.
11-04-2019, 09:59
Reklam amaçlı atılan iletiler ile hortlatılan başlıklardan çok güzel deneyimler çıkabiliyor bunu tekrar görmüş oldum. Sevgili hemşerim en son iletisini 2016 yılında atmış acaba şuan neler yapıyor? Koca bir üretim tesisinin başında kendi işini kurup büyütmüş müdür acaba?

@smnvrl

Turgay78
11-04-2019, 11:43
Reklam amaçlı atılan iletiler ile hortlatılan başlıklardan çok güzel deneyimler çıkabiliyor bunu tekrar görmüş oldum. Sevgili hemşerim en son iletisini 2016 yılında atmış acaba şuan neler yapıyor? Koca bir üretim tesisinin başında kendi işini kurup büyütmüş müdür acaba?

@smnvrl

En azından takipteyiz bizde:)

Reklam için atılan iletiler konusunda abartılmadıkça haklısınız,bazen çok bunaltıyorlar...Daldan dala derken ana konuyu untuyorum bazen :)

umitopal
18-05-2019, 15:08
Bu işe yeni merak salanlara aydınlatacak bu işten anlayan izlenecek yollarda yardım edecek kimse kalmamış herhalde herkes çok eskiden ilgilenmiş bu konular la biz çok mu geç kaldık acep :p

asduskun
04-06-2019, 12:34
Mantar kabinime Erkel Mantarcılıktan aldığım 10 kg lık mantar torbalarını yerleştirdim. Soğuk buhar cihazı ile nemlemdirme yaptım. Sarımı tamamlanmış torbaların 6. gündeki halleri
Merhaba hocam sizin çalışmalarınızı görünce sormak istedim. O bez dolaba yaptığınız sistem gibi ben de sera naylonu kullanarak yaptım belki daha küçük alana 3 kütüğe istiridye asiladim. İçinin nemini ayarlamak için bu aleti aldım işe yarar mı acaba?

TRY 17.85 17% Off | Free_on High Quality Ultrasonic Humidifier Mist Maker Fogger Nebulizer Water Fountain Pond Atomizer Head Air Humidifier
https://s.click.aliexpress.com/e/Mqr2TG3GX

Bunun dışında hangi aletlere ihtiyacım var?

smnvrl
10-06-2019, 00:57
Merhaba Değerli Dostlar,

Uzun bir ara vermişim, uzak kalmışım buralardan. Tesadüfi oldu girişim ama bunda da vardır bir hayır. İnş. bundan sonra yazmaya çizmeye devam ederiz gene.

Uzak kaldığım süreçte istiridye mantarı çoğaltmayı denedim , uyguladığım teknik klonlama idi. Denedim tohumumu ürettim bu tohumdan 4-5 poşetlik ekim yaptım ürün aldım %15-20 bir verim elde edebildim. Sonrasında bu konunun ilk başlardı takıntılı olduğum sıcaklık değerleri nem vs.. olaylarını çok önemsemeden bir ekim yapsam ne olur dedim.
Şubat ayında zamanı kaynattım tohumu internetten alıp ekim yaptım, sıcaklıkların eksi değerlere düştüğü zamanlar oldu ısıtma yapmadım 1 aylık sanırım süreci 2 ayı buldu ama sonrasında sarım tamamlandı, nem i sağlamak için odada samanı kaynattığımız kazana su doldurduk bekledik ne olacak diye , bu şartlarda bile çok güzel mantar aldık. %20 olmuştur yakalaşık olarak. Yani diyeceğim ekipman olamadan da oluyor bu iş ama bu demek değil ki ekipmansız bu bir eve ekmek getirecek bir iş olabilsin. Verimi garantilemek için (%20-25) ekipman kullanacağız. Bir ekim daha yaparsam resimlerini buraya koyayım.

Sağlıcakla kalın. Hayırlı geceler.