PDA

View Full Version : Acacia cyanophylla / Kıbrıs Akasyası




Harun Parlak
15-01-2014, 23:45
Avustralya da yetişir. Ülkemizde Akdeniz Ege bölgesi ve Kıbrıs ta yayılış gösterir.
Kumlu ve kireçli topraklarda iyi gelişir. Kuru normal ve sahil arazilerde yetiştirlmeye uygundur.

Donlara duyarlıdır. -10 c sıcaklara kadar dayanır. Donlar sebebi ile ölüm görülse de kökten yeni sürgünler vererek yeniden yaşamaya başlar.
Ilıman iklimlerde geniş ölçülerde yetiştirilir. Sıcaklığa ve kuraklığa dayanıklıdır.
Budamaya yatkındır hızlı büyür maksimum 8 metre boy yapar. Kuvvetli yaygın kök sistemi geliştirir. Kök boğazlarından kuvvetli sürgünler verir.

Tohun ile üretilir çimlenmeyi kolaylaştırmak için tohum önce 5 dk kaynar suda bekletilir sonra 24 saat soğumaya bırakılır. Mart ayınca sera ve ya açık alanlarda ekilir.
Yaz sonunda yarı olgun odun çeliklerle sera ortamında üretilir.
Kökleri havanın serbest azotunu bağlar toprağı iyilrştirir. Kirli havaya dayanır. Çiçekleri polence zengin olup kızaartılarak yenilebilir.




dalya35
16-01-2014, 09:32
Ben de yıllardır bu ağacın mimoza olduğunu zannediyordum!

merlict
22-01-2014, 21:57
İş yerinin arka bahçesinde uzun zamandır bulunan, baharda çiçeklerine doyum olmayan ağacımız. Kırılgan bir dal yapısına sahip, biraz rüzgarlı havada bile kırılan çokça dalı oluyor.Geçen yaz çevre düzenleme sırasında biraz budama yapmıştık, şimdi köke yakın yerden verdiği sürgünler sayılamayacak kadar fazla.Çelikten üretmeyi onca defa denememe rağmen başarılı olamamış, kuru dalınının yapısının bu kadar kısa sürede neden kuruduğunu anlamamıştım, meğerse dal yapısı öyleymiş :) Sırf baharda görsel olarak bile tercih edilebilir.