PDA

View Full Version : Topraksız Kdz Ereğli Osmanlı Çileği




bayjustin
06-10-2013, 22:29
Topraksız kdz ereğli osmanlı çileği çalışmamızda şuan için 450 adet fide kapasitelidir.Bölgemizde bir ilk gerçekleştirmenin sevinci ve heyecanı içersindeyim bana yardımcı olan başta Kendisi de Kdz Ereğlili Olan Hemşerim Kudret Tezel Abime ve değerli ustalarım ve arkadaşlarıma sonsuz teşekkürler.Seranın Kuruluş amacı nesli tükenmek üzere olan osmanlı çileğimize teknoloji yardımı ile tekrar bir ivme kazandırmaya çalışmaktır.




bayjustin
06-10-2013, 22:33
Yurt Dışında Çalışan ve Tatil İçin Türkiyeye Gelen Tugay Yoldaş Abim beni Kırmadı ve Seramın Demir Aksamını Bıkmadan Usanmadan Yapmaya Çalıştı Buda Onun İlk Dokunuşları

bayjustin
06-10-2013, 22:41
devam

bayjustin
06-10-2013, 22:47
Demir aksamlar ve kaynak işleri bitti ve astar boya yapıldı ardından sera naylonunun deforme olmaması için demirlerin etrafı sarıldı naylonun demirle olan münasebeti kesildi

bayjustin
06-10-2013, 22:51
Sera naylonu yerleştirildi

bayjustin
06-10-2013, 22:54
kapı ve pencereler sineklik vs gibi eksikler tamamlandı

bayjustin
06-10-2013, 23:01
sera dış olarak tamamlandı sıra iç bölümlerde sistemi akan su kültüründe yapmayı tercih ettim sistemde dik iniş oluk boru 70x100 kullandık ve çevre mühendisi halis uçar ustamız delikleri delmeye başladı

bayjustin
06-10-2013, 23:06
delikler delindi sistemi kurma aşamasına gelindi resimdeki çevre mühendisimiz halis usta

bayjustin
06-10-2013, 23:08
devam ediyoruz

Dima
07-10-2013, 00:28
Hayırlı olsun. Emeğinize sağlık

cemo
07-10-2013, 08:01
Çalışmalarnızda başarılar dilerim.

Artık tükenmeye yüz tutan, cocukluğumun pembemsi mis kokulu çilekleri, sizin gayretiniz ile yeniden coğalır inşallah.

Kolaylıklar dilerim.

oceaneagle55
07-10-2013, 21:57
Samsundan selam.Tebrikler.Çok güzel bir çalışma olmuş ve devamıda geleceğe benziyor.Bende buna benzer bir sistemde marul yetiştirme çabası içindeyim.Raflı sistemde pvc boru yerine daha ucuza mal edebileceğim bir sistem üzerinde çalışıyorum.

İsmail Karagülle
08-10-2013, 09:42
Tebrikler başarılar. Ben de Bolu-mengende aynı tarz çabalar içindeyim .

Sizin bulunduğunuz yerde sera konusunda çalışmak. bize göre daha kolay . Bölgede seracılık yapanlar olması , ilk başlayan için oldukça kolaylıklar sağlar . Bazı malzemelerin tedarikinde kolaylıklar sağlar.

Ben bu konuda çok zorlandım . Nereyse sera ile uğraşan hiç yok denecek durumda. Malzeme bulmak neredeyse imkansız.

Size kolaylıklar diliyorum . Başarılar diliyorum .

İnşallah Osmanlı çilek fidesi konusunda , komşuda pişer bize de düşer.:)

bayjustin
08-10-2013, 18:50
Hayırlı olsun. Emeğinize sağlık

saolun tskler

bayjustin
08-10-2013, 18:51
Çalışmalarnızda başarılar dilerim.

Artık tükenmeye yüz tutan, cocukluğumun pembemsi mis kokulu çilekleri, sizin gayretiniz ile yeniden coğalır inşallah.

Kolaylıklar dilerim.

saolun tskler herkesin yardımı ile insallah başarıcaz

bayjustin
08-10-2013, 18:53
Samsundan selam.Tebrikler.Çok güzel bir çalışma olmuş ve devamıda geleceğe benziyor.Bende buna benzer bir sistemde marul yetiştirme çabası içindeyim.Raflı sistemde pvc boru yerine daha ucuza mal edebileceğim bir sistem üzerinde çalışıyorum.

saolun tskler calışmalarınızda başarılar dileriz bulursanız bizede lütfen bilgi verin

bayjustin
08-10-2013, 19:05
Tebrikler başarılar. Ben de Bolu-mengende aynı tarz çabalar içindeyim .

Sizin bulunduğunuz yerde sera konusunda çalışmak. bize göre daha kolay . Bölgede seracılık yapanlar olması , ilk başlayan için oldukça kolaylıklar sağlar . Bazı malzemelerin tedarikinde kolaylıklar sağlar.

Ben bu konuda çok zorlandım . Nereyse sera ile uğraşan hiç yok denecek durumda. Malzeme bulmak neredeyse imkansız.

Size kolaylıklar diliyorum . Başarılar diliyorum .

İnşallah Osmanlı çilek fidesi konusunda , komşuda pişer bize de düşer.:)


saolun tskler sizede başarılar dileriz şöyle söyliyim demirleri sadece burdan aldım naylon istanbul.....pvc borular zaten ayrı bi sorun arkadaşıma sipariş verdim getirdi istediklerimizi burda bulamıyoruz ama allahtan internet ve kargo var sadece zamana ithiyacımız oldu.fide konusuna gelirsek şuanda elimde 15 adet var onları da annemden aldım bi kac yere haber verdim bekliyorum sizde benden haber bekleyebilirsiniz Allah izin verirde fideleri büyütebilirsek komşudan sizede düşer ismail bey :)

bayjustin
08-10-2013, 19:15
sistem dün test edildi ve su kaçakları vardı

bayjustin
08-10-2013, 19:22
bugün tek tek söküldü ve gerekli önemler alınmaya çalışıldı daha iyi sonuç alına bilmesi için su testini yarına bıraktım burada resimdeki babam Yılmaz ULUKAYA

ykaya194
08-10-2013, 19:38
sistem dün test edildi ve su kaçakları vardı


Sayın bayjustin,

Tebrik ederim çok başarılı bir çalışma olmuş.

Çilek fideleri büyüyünce boyları ne kadar uzar bilmiyorum. Acaba profilleri altlı üstlü 3 sıra yerine teras şeklinde ( kademeli) 3 sıra monte etseydiniz, fideler daha çok ışık alır ayrıca üst kısımlarda daha çok boşluk oluşurdu, dolayısıyla büyümesine engel olmaz gibi geliyor bana. Bu durumda yukarıdan gelen ışık engellenmiş olmazmı?.

Kolay gelsin.

bayjustin
08-10-2013, 20:30
Sayın bayjustin,

Tebrik ederim çok başarılı bir çalışma olmuş.

Çilek fideleri büyüyünce boyları ne kadar uzar bilmiyorum. Acaba profilleri altlı üstlü 3 sıra yerine teras şeklinde ( kademeli) 3 sıra monte etseydiniz, fideler daha çok ışık alır ayrıca üst kısımlarda daha çok boşluk oluşurdu, dolayısıyla büyümesine engel olmaz gibi geliyor bana. Bu durumda yukarıdan gelen ışık engellenmiş olmazmı?.

Kolay gelsin.


Teras şeklinde yapmadım yerden kazanmak ve ilerde dahil edecegim boruları düşünerek böyle yaptım katlar arasında 30 cm var bölmeler arasıda 60 cm ışık almama durumu olacagını sanmıyorum ayrıca böyle dik raf bir sistem mersin anamurda yapılmış ayrıca bu sistemde bircok ilk deneniyor basta osmanlı çileği ki daha önce denenmemiş verim konusunda şu kadar alıcaz gibi sorular sonra sistemin dizanynı çilek kökleri içinse ne perlit ne cocopit gibi

casper1
09-10-2013, 15:56
Kanallardaki delikleri özelliklemi yanyana getirdiniz.Çapraz olsa daha iyi olabilir.
başarılar...

bayjustin
09-10-2013, 18:53
Kanallardaki delikleri özelliklemi yanyana getirdiniz.Çapraz olsa daha iyi olabilir.
başarılar...

ewet haklısınız sonradan aklımıza geldi

bayjustin
09-10-2013, 19:11
sistem test çalışmasına başladı

casper1
09-10-2013, 21:14
ewet haklısınız sonradan aklımıza geldi

Hala geç kalmış değilsiniz.Birini biraz ileri kaydırırsanız olabilir .Yinede siz bilirsiniz

İsmail Karagülle
09-10-2013, 23:05
Sistemi taşıyan ipler yeterli mi ? Sanki içinde su dolaşmaya başlayınca taşıyabilecek mi ? Diye düşündürüyor. Tabii taşıma için iplerden başka bir şey yoksa.

vetman996
10-10-2013, 00:46
Sayın bayjustin merhaba.

Akan su kültürüyle çilek yetiştirmenizi ilgiyle takip edeceğiz. Size başarılar dilerim, kolay gelsin İnşallah.

Sayın Ankafar bu konuda deneyimli biri. Güzel işler başardığını gördük. umarım siz de başarırsınız.

Hala geç kalmış değilsiniz.Birini biraz ileri kaydırırsanız olabilir .Yinede siz bilirsiniz

Sayın Casper1, ben de sizin gibi düşünüyorum. Biraz görüntü bozulabilir ama çileklerin çapraz olarak dikilmesi iyi gelişmelerini sağlayacak ve verimi etkileyecektir.

Selamlar.. Saygılar...

bayjustin
11-10-2013, 07:44
arkadaşlar şuanda yapacagım değişiklik teraziyi bozmama neden olucak şimdilik dokunmak istemiyorum çok yoruldum .. sayın ankafarla küçük bi sohbetimiz oldu her zaman yardımda bulunacagını söyledi ama onu şuanda basit sorularla yormak istemiyorum pek bi problem yok zaten

ankafar
11-10-2013, 09:11
Merhabalar,

Çok yazamıyorum açıkçası foruma da çok giremiyorum ancak takipteyim gayet güzel gözüküyor elinize sağlık. Umarım çok başarılı olursunuz.

Sayın Vetmanın kendi konusunda belirttiği gibi çilek işi cidden çok sıkıntılı :) bizim 4. senemiz şu an üretimde açıkçası daha da büyütmek için sistemi daha kolay bir formül düşünüyoruz zira işçilik vs ciddi bir külfet benzer domates sistemleri ile karşılaştırınca bunun yanında hastalık vs gibi etmenlere çok dikkat etmek gerek.

Tür seçimi aslında en önemli aşamasını oluşturuyor çilek dikiminde. Ülkemizde ne yazık ki üretici tür konusunda çok bilgili değil piyasada ne var ise onu dikmek durumunda kalıyor. Osmanlı çileği enteresan bir çıkış olabilir büyük ihtimalle üretim miktarı düşük olacaktır ancak satışı daha yüksekten olabilir. Çok bir bilgim yok ancak en büyük zorluk göreceğiniz Osmanlı çileği denen türün kolay bozulması olacaktır (dayanıksız bir tür) bir yerden bir yere taşıması bile satılabilir ürünün kalitesini düşürecektir. Örneğin sırf bu nedenle festival dikimi yapan bir çok kişi var (taşımaya dayanıklı bir tür festival)

Sistemi güzel tasarlamışsınız diğer arkadaşlarında belirttiği deliklerin çapraz olmaması haricinde ancak çok büyük sorun olmayabilir. Bir de gördüğüm kadarıyla sistem yapıştırmalarını silikonla yapmışsınız. Eğer öyleyse su kaçakları yakın zamanda başınızı ağrıtabilir, piyasada güzel pvc yapıştırıcıları mevcut.

Elimden geldiğince ilgi ile takip ediyorum.

Saygılarımla

gazeteci28
12-10-2013, 09:13
Sayın bayjustin,

Topraksız tarımda suyun ısısı 13 derecenin altına düştüğü zaman bitki besin alımını durduruyor.
Suyun ısısı minimum 15 derecenin üstünde olmalı ki bir şeyler olsun. İdeal olan 20 dereceler.

bayjustin
12-10-2013, 09:38
Merhabalar,

Çok yazamıyorum açıkçası foruma da çok giremiyorum ancak takipteyim gayet güzel gözüküyor elinize sağlık. Umarım çok başarılı olursunuz.

Sayın Vetmanın kendi konusunda belirttiği gibi çilek işi cidden çok sıkıntılı :) bizim 4. senemiz şu an üretimde açıkçası daha da büyütmek için sistemi daha kolay bir formül düşünüyoruz zira işçilik vs ciddi bir külfet benzer domates sistemleri ile karşılaştırınca bunun yanında hastalık vs gibi etmenlere çok dikkat etmek gerek.

Tür seçimi aslında en önemli aşamasını oluşturuyor çilek dikiminde. Ülkemizde ne yazık ki üretici tür konusunda çok bilgili değil piyasada ne var ise onu dikmek durumunda kalıyor. Osmanlı çileği enteresan bir çıkış olabilir büyük ihtimalle üretim miktarı düşük olacaktır ancak satışı daha yüksekten olabilir. Çok bir bilgim yok ancak en büyük zorluk göreceğiniz Osmanlı çileği denen türün kolay bozulması olacaktır (dayanıksız bir tür) bir yerden bir yere taşıması bile satılabilir ürünün kalitesini düşürecektir. Örneğin sırf bu nedenle festival dikimi yapan bir çok kişi var (taşımaya dayanıklı bir tür festival)

Sistemi güzel tasarlamışsınız diğer arkadaşlarında belirttiği deliklerin çapraz olmaması haricinde ancak çok büyük sorun olmayabilir. Bir de gördüğüm kadarıyla sistem yapıştırmalarını silikonla yapmışsınız. Eğer öyleyse su kaçakları yakın zamanda başınızı ağrıtabilir, piyasada güzel pvc yapıştırıcıları mevcut.

Elimden geldiğince ilgi ile takip ediyorum.

Saygılarımla


sevgili ankafar merhaba sizden bu güzel yazılarınızı okumak beni bir kere daha heycanlandırdı tür konusunda osmanlı çileğini secmemin sebebi bir sosyal sorumluluktur bu projede nesli tükenmek üzere olan memleketimizin meyvesine ve ekonomisine çözüm aramaktır.tüm ereğli bir dönem geçiminin büyük bir kısmını osmanlı çileğiden kazanmaktaydı bunu en azında bu çileğin vatanı olarak ilereki nesillere aktarmalıyız ben bir adım attım umarım sayemizde dahada büyük adımlar atılacaktır....sistem için şöyle anlatıyım ilk başta pvc yapıştırıcısı ile yaptık ancak su kaçakları meydana geldi sonrasında silikon uygulandı

ilginiz için teşekkürler selamlar

bayjustin
12-10-2013, 09:53
11-10-2013 tarihinde 200 adet Osmanlı çileği Sisteme dikilmiştir. Ziraat Müdürlüğümüzün destekleri ile Geçtiğimiz yıllarda osmanlı çileği festivalinden derece kazanmış çilek fidelerimizi temin ettik.Bu arada müdürlüğümüz bize ziraat mühendisi pervin hanımı tayin etti artık oda bizimle bu projede.

bayjustin
12-10-2013, 10:02
vatana millete hayırlı olsun

İsmail Karagülle
12-10-2013, 10:31
Ben seranın yönünü merak ettim .

Kanalları üst üste aynı hizada yaptığınıza göre , güneşlenme problemi olmaması için zannederim kuzey güney yönünde uzunlamasına kurmuşsunuzdur.

Ben serayı kuraraken güneşlenme meselesini düşünmedik. Sadece hakim kuvvetli rüzgarı hesaplayarak sera yönünü tespit etmiştik. Bu da katlı sisteme müsait olmayan bir konum ortaya çıkardı . Bu konuda biz acemi olduğumuzdan bölgede katlı sistem bilinmediğinden böyle bir netice ortaya çıkmıştı.

Siz ilçe tarımdan destek aldığınıza göre böyle bir probleminiz olmamıştır.

Başarılar ve iyilikler diliyorum .

Komşu , osmanlısı fide konusunu inşallah unutmazsınız:o

bayjustin
12-10-2013, 11:02
Ben seranın yönünü merak ettim .

Kanalları üst üste aynı hizada yaptığınıza göre , güneşlenme problemi olmaması için zannederim kuzey güney yönünde uzunlamasına kurmuşsunuzdur.

Ben serayı kuraraken güneşlenme meselesini düşünmedik. Sadece hakim kuvvetli rüzgarı hesaplayarak sera yönünü tespit etmiştik. Bu da katlı sisteme müsait olmayan bir konum ortaya çıkardı . Bu konuda biz acemi olduğumuzdan bölgede katlı sistem bilinmediğinden böyle bir netice ortaya çıkmıştı.

Siz ilçe tarımdan destek aldığınıza göre böyle bir probleminiz olmamıştır.

Başarılar ve iyilikler diliyorum .

Komşu , osmanlısı fide konusunu inşallah unutmazsınız:o


kuzey güney şeklindedir güneşlenme için herhangi bir sıkıntı yok ilçe tarım yeni destek vermeye başladı bu arada fide meselesini şöyle söyliyim fidede büyük sıkıntı var ilçe tarım devreye girmesine rağmen 260 adet bulduk onlarıda parayla satın aldık parasıda mühim degil gerçekten yok 60 fidede henüz kök oluşmamış durumda diger 200 lük fideyi bayramdan sonraya bıraktık malum bayram telaşesi

bayjustin
12-10-2013, 15:13
projemizde topraksız tarım içinde bir ilki deniyoruz köklerin daha iyi tutuna bilmesi için öğütülmüş fındık kabuğu perlit cocopit gibi ürünlere rakip yüzde yüz yerli üretim

idris şenol
12-10-2013, 19:49
elinize sağlık, yağmur olukları bu iş için daha geçerli olduğu kanatindeyim

idris şenol
12-10-2013, 20:00
formu fazla incelemedim ,
size sorum
pet bardaklardaki kokpit ayarında bir ürünmü\*
perlit #3{2fındık kabuğu oranında olursa ****
sadece perlit,
bence daha iyi olabileceği kanatindeyim
kokopit çok nem çekiyor kökler hastalanabilir

bayjustin
13-10-2013, 21:09
formu fazla incelemedim ,
size sorum
pet bardaklardaki kokpit ayarında bir ürünmü\*
perlit #3{2fındık kabuğu oranında olursa ****
sadece perlit,
bence daha iyi olabileceği kanatindeyim
kokopit çok nem çekiyor kökler hastalanabilir


çilek kumlu toprağı sever öğütülmüş fındık kabuğu onu andırıyor deniyoruz ve sonuçları hep birlikte görücez bu arada bu seranın bir portatifi benim balkonumda yaklaşık iki aydır fındık kabuğunda büyüyorlar

idris şenol
20-10-2013, 19:26
ısrarla takip edicem

bayjustin
22-10-2013, 20:51
osmanlı çileği

bayjustin
25-10-2013, 22:16
ve kaymakam bey ziyaretimize gelir

bayjustin
25-10-2013, 22:18
ve başlık...İŞTE OSMANLI ÇİLEĞİNİN KURTULUŞ REÇETESİ

bayjustin
10-11-2013, 17:02
devam

bayjustin
17-11-2013, 16:31
ve kudret tezel abim geldi

bayjustin
17-11-2013, 16:35
Sera Bekçisi de mesaisine başladı kudret tezel abime çok teşekkür ediyorum bölgemize hayırlı uğurlu olsun

idris şenol
17-11-2013, 18:20
üstada selam olsun

bayjustin
25-11-2013, 16:23
Maşallah

bayjustin
30-11-2013, 18:55
30 kasım 2013 son durum

bayjustin
30-11-2013, 18:57
çileklemeler başladı son durum gayet iyi sera bekcisi 1.8 sabit sıcaklıkta değişmeler var yakında soba kurmayı planlıyorum

İsmail Karagülle
30-11-2013, 21:02
Bizde bugün kar var.
Hafta başında sizin orada da olur.

Gece don olmaya başladı .
SOBA şart oldu .

bayjustin
03-12-2013, 21:27
Sobada geldi

bayjustin
04-12-2013, 17:52
biraz ısındık :) yoksa emekler boşa gidebilir

İsmail Karagülle
04-12-2013, 18:10
Sobanın borusunu ,
Naylondan nasıl çıkardınız ?

Yakmayalım , Allah muhafaza.
Ben korkudan soba kuramıyorum.
Anlatırsanız ben de denerim belki .

smnvrl
04-12-2013, 18:46
Sn İsmail Karagülle,

Gördüğüm bir serada yapılan uygulama şu şekilde idi . Mesela soba borusunun çapı 15 cm ise bu çaptan daha büyük 35-40 cm çapta bir delik açılır naylona , Sonra bu deliği kapatacak aynı zamanda da soba borusunu ortasından geçireceğimiz 2 adet teneke ayarlanır. tenekeler seranın içinden ve dışından naylon arada kalacak şekilde civata somun ile iyice sıkılır. Soba borusuna naylon direk temas etmeyeceği için tutuşup yanma durumu meydana gelmez.

Not : Ebatlar ve çap değerleri ölçülmeden yazılmıştır.

Saygılarımla.

İsmail Karagülle
04-12-2013, 19:01
Ben bu dediğiniz şekilde havalandırma fanları için ince sac alıp monte etmiştim .
Aynı uygulama Soba içinde düşündüm . Ama sonra ondan da çekindim .

Zira soba iyice tutuşunca bacadan kıvılcım çıktığını görmüştüm .
Köydeki evin sobasını yakınca , Bacadan kıvılcım çıktığını görmüştüm .
Evin üstü kiremit ve beton olunca bir zararı olmuyor.

Ama serada yanan sobanın çıkaracağı kıvılcım naylon örtüye gelecek olursa ne olur.
Tutuşmasa bile deler geçer.
Başında durmak lazım . O da oldukça zor.

ısıtma işi küçük seralar için gerçekten zor bir mesele .
Değişik bir çok fikir var . Ama ben henüz birine karar veremedim .

Bu arada benim çilekler çiçek açtı bakalım soğuklar nasıl etkileyecek , Herhalde dökülecekler.:(

İsmail Karagülle
04-12-2013, 19:03
Sayın arkadaşım smnvrl,
Naylonun taşımasına gerek olmadan , sera demirlerinden köşebentler ile uzatmalar yapmıştım . Akıllı vida ile oldukça kolay monte edilebiliyor

smnvrl
04-12-2013, 19:11
Sn İsmail Karagülle;

Abi sen daha sağlam yapmışsın sera demirine tutturmayla :) Kıvılcım olayına bir şey diyemiyorum bacadan çıktıktan sonra naylonun üzerine kıvılcım düşerse iyi olmaz .

Peki abi soba borusu uzun olursa sobanın içinden çıkan kıvılcım , boru ucuna ulaşıncaya kadar halen kıvılcım olarak kalabilir mi yoksa sıcaklığı azalıp kül haline mi geçer ?

Saygılarımla.

İsmail Karagülle
04-12-2013, 20:52
Uzun olması dediğin gibi akla gelebilecek en kestirme yol . Fakat sera demirine tuttursak da Şiddetli rüzgar karşısında o uzunluk ne yapar ne kadar dayanıklıdır.

Geçenlerde bir lodos oldu . ( bir buçuk ay önceydi ) Kulubenin balkonundaki masalar uçtu .Geçen sene , Sera naylonu uçan seralar gördük .

Bu işin doğrusu , DEMİR PROFİLLERDEN VE CAMLI GERÇEK SERALAR. Hem ısı kaybı açısından hem ışık açısından hem sağlamlık açısından . Ama maliyet meselesi çıkıyor karşımıza .

İsmail Karagülle
04-12-2013, 20:53
Kusura bakma bayjustin, başlığını kirletmemişizdir inşallah .:(

bayjustin
04-12-2013, 23:48
Kusura bakma bayjustin, başlığını kirletmemişizdir inşallah .:(

Olur mu öyle şey benimde bu konu hakkında şüphelerim vardı ama sonucta yapmam gerekiyordu suan için bi sorun gözükmüyor pencerinin kenarına soba borularının sonundaki yuvarlak halkayı monte ettim boru ona temas ediyor sona gelene kadarda ısı düstügü için pek bi sorun yok ancak sobadan cıkan ilk dirsek ve borular cok ısınabiliyor onların üstüne alcıpan koymayı planlıyorum suanda ufak bitane var yarın daha buyugunu ayarlıcam birde soba teneke oldugu için kısa süreli bi soba kömür yakarsam delinir o yuzden daha saglam bi soba ayarladım bi kac gün içinde oda degişcek aksam 18.00 gibi yaktım hava 1 dereceydi içeriyi 14 dereceye kadar ısıttım ve 00.10 gibi tekrar seradaydım soba sönmüştü derece 0 dı tekrar yaktım en son cıkarken 8 dereceydi dışarsıda -1 şuanda ne yapcam bende bilmiyorum tam çiçekler acmaya başlamıştı umarım emeklerim heba olmaz Allaha emanet ettim geldim :(

İsmail Karagülle
05-12-2013, 00:03
Keşke Bir çözüm yolu bilsek de söylesek ,

Bu sobaların biraz daha büyüğü var. Fanlı .

Eskiden Boluda Tavuk kümeslerinde kullanılırdı .

Hem içeride oldukça homojen bir ısı dağılımı sağlardı .

Hem de içi oldukça büyük olduğu için akşamdan doldurunca , hava ayarını da doğru yapınca sabaha kadar yanardı . ( hani uyuyan soba denilen sobalardaki alttaki hava ayar klepesi gibi )

Zannederim piyasada hala varmış. Kömür de yakabildiği için uzun süre yanıyor.

smnvrl
05-12-2013, 00:11
Sn bayjustin,

İnşallah güzelim çileklerinize zarar gelmez.

* Aklıma bir şey takıldı, ortam çok hızlı bir şekilde ısınıp soğumuş. bitkinin strese girmesine sebep olur mu ?

*Isı 14 dereceye kadar çıkmasa da ortalama 7-8 derece civarında seyretmesi bitkilerin gelişimini nasıl etkiler ?

Bunu sormamın sebebi dışarısı ile seranın içerisindeki sıcaklık farkı ne kadar fazla ise içeriden dışarıya enerji kaçması o kadar fazla olacaktır. Düşük sıcaklık daha az enerji harcamanızı sağlar

Keşke Sobanın yanmasını otomatik kontrol edebilsek ve hep 7-8 gibi tutabilsek ne güzel olur :)

Saygılarımla.

bayjustin
05-12-2013, 00:11
Keşke Bir çözüm yolu bilsek de söylesek ,

Bu sobaların biraz daha büyüğü var. Fanlı .

Eskiden Boluda Tavuk kümeslerinde kullanılırdı .

Hem içeride oldukça homojen bir ısı dağılımı sağlardı .

Hem de içi oldukça büyük olduğu için akşamdan doldurunca , hava ayarını da doğru yapınca sabaha kadar yanardı . ( hani uyuyan soba denilen sobalardaki alttaki hava ayar klepesi gibi )

Zannederim piyasada hala varmış. Kömür de yakabildiği için uzun süre yanıyor.




Biliyorum boludan bi abim almıştı bilardo salonunu ısıtmak için hem cok büyük hemde fan uflemeli ama pahalı bi sobaydı şimdi benim ayarladıgım sobada uyuyan soba dedikleri kömürle kullanılan bi soba o yuzden beni kurtaracak diye düşünüyorum tabi denemeden göremeycez fan işine gelirsek içerde vantilatör var dereceli yaptık onu muşuruda sobanın üzerinde soba yanınca oda calışıyo ısıyı dagıtıyo

bayjustin
05-12-2013, 00:19
Sn bayjustin,

İnşallah güzelim çileklerinize zarar gelmez.

* Aklıma bir şey takıldı, ortam çok hızlı bir şekilde ısınıp soğumuş. bitkinin strese girmesine sebep olur mu ?

*Isı 14 dereceye kadar çıkmasa da ortalama 7-8 derece civarında seyretmesi bitkilerin gelişimini nasıl etkiler ?

Bunu sormamın sebebi dışarısı ile seranın içerisindeki sıcaklık farkı ne kadar fazla ise içeriden dışarıya enerji kaçması o kadar fazla olacaktır. Düşük sıcaklık daha az enerji harcamanızı sağlar

Keşke Sobanın yanmasını otomatik kontrol edebilsek ve hep 7-8 gibi tutabilsek ne güzel olur :)

Saygılarımla.

Aslında bazı sorularınızın cevaplarını bende merak ediyorum sanırım benden daha tecrübeli olanlar bu sorulara cevap yazarsa ögrenmiş oluruz yapmak istedigime gelirsekte 14 dereceye cıkarmak degil amacım sizinde dediginiz gibi 6 gibi 7 gibi derecelerde beni tatmin ediyor sabit olsun 6 olsun -1 **** -2 olmasından iyidir ben bitkinin meyve bölümünü yakmaktan korkuyorum

bayjustin
05-12-2013, 00:34
Ama şu kadarını söyleyebilirim sıcaklık olarak 10 derecenin altında kalınca besin tüketimi düşüyor ancak sıcaklık 15 derece gibi seviyelere gelince hani beslediginiz bi hayvana yemek vermeyi unutursunuz ya bilmiyorum yaşayan oldumu hayvan deliye dönmüş gibi tabaktaki yemeyi yer aynen öyle bi durum oluyor 3 gündür gündüzleri sıcaklık en iyi 10 derece falandı sera bekcisini takip ediyorum besinde cok kücük azalmalar vardı normal su tankı da ise seviye oynamamış denecek kadar azdı ancak bugun sabah güneşli ve öglen sıcak bi hava vardı aksam üstü seraya gittigimde dış tankta su bitmek üzere sera bekcisindeki besin ise sona yaklaşmıştı bunu yaşadım

İsmail Karagülle
05-12-2013, 01:22
Bitki düşük ısılarda gelişmesini yavaşlatıyor.
Belli bir ısıya gelince gelişme artıyor.

Burada önemli olan bir şey daha var. Bu aşırı oynamalar bitkiyi srtrese sokuyor.

kÖKLERİN ZARAR GÖRMESİ çok önemli bu da aşırı soğuklarda dom olaylarında meydana geliyor. Yani soğuk önemli, ama köklerin dondan ölmesi daha da önemli.

ankafar
05-12-2013, 08:15
Merhabalar aslında İsmail Bey güzel bir konuya değinmiş rüzgar sonrası oluşabilecek kıvılcım vs ne derece sorun yaratır. Birde burada üretilen ısı bir anda yükselip bir anda düşüş sağlıyor gibi.

Açıkçası ısıtma amaçlı kullanılan bu tarz soba sistemleri ne yazık ki çok verimsiz. Malum bu aralar havalar iyice soğumuş durumda.
Isıyı muhafaza etmek için yolların düşünülmesi gerekli bunun bir yolu sera dış yapısında kaliteli malzeme kullanmak. Tabi bu maliyet demek...

Ankarada seralarda bu şekilde sobalar kullanılıyor ciddi anlamda verim kaybı...

Rocket mass heater denilen bir sistem var özellikle kuzey ülkelerde kullanılıyor. Ev ısıtması için olsa da genelde sera ısıtması içinde bence çok mantıklı olabilir. Sistem sobanın yer altına gömülerek çift yakımla verdiğiniz odunun tam olarak yanmasını sağlıyor. Çıkan ısı direk havaya karışmak yerine ısı tuğlaları yardımıyla tutularak zamanla sisteme verilmesini sağlıyor. Böylece bir anda ısı yükselmesi ve düşmesi yaşanmıyor. Kıvılcım vs den kaynaklı yanmalarında önüne geçmiş oluyorsunuz.

Açıkçası normal sobalarla ısıyı dışarıya çok vermiş oluyorsunuz.
Sistemin temeli şu şekilde;
http://img.photobucket.com/albums/v236/crimsontsavo/DIY%20Projects/JaysRocketStoveCleanedUp1.jpg

rocket mass heater under construction- what FUN! (http://www.gardenfarm.biz/rocket.htm) adresini incelerseniz daha detaylı bir yapım aşamasına erişebilirsiniz

Rocket Mass Heater - On Steroids - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=7wqJQmD-eVo) dan birisi kendince daha verimli kullanımı için modifikasyonlar yapmış gayet de güzel olmuş. Yani kendi sisteminize göre ayarlayabilirsiniz.

bayjustin
05-12-2013, 23:33
Suan için bunu yapabilmek cok zor mevcut imkanlarla en iyi sonucu alabilsek yeterli olur insallah daha buyuk bi sera yaparsam lazım olacak bi proje tskler

İsmail Karagülle
06-12-2013, 00:06
Sistem maliyeti açısından pahalı değil . Ama sera yapmadan önce yapılsa daha düzenli olur. Fakat tuğlanın ısıyı muhafazası açısından ve tam yanma , ya da turbo mu desek sayesinde verimi çok yüksek bir uygulama denemekte yarar var .
Bu tuğlalar eskiden vardı .Harman tuğla denirdi . Yığma evlerde kullanılırdı . Şimdi var mı bilmiyorum . Yerine ateş tuğla kullanmak da pahalı olur.
Harman tuğla bulabilirsek uygulaması kolay .

leventali
06-12-2013, 00:31
Bir fikir olması açısından. Denenmiş ve uygulanmış basit, ucuz bir yöntem.

Serayı içten 20-30 cm boşluk kalacak genişlikte yeniden naylonluyorsunuz. Yani dıştaki sera naylonuyla, içteki arasında 20-30 cm hava boşluğu kalıyor. -14 derecede soba kullanmadan +10 larda tutulduğu denemeleri mevcut. Bu sadece küçük seralarda değil, çok büyük seralarda da kullanılan bir sistem. Hatta bizim Çukurova'da bile. Dona karşı.

Ahmet Melek arkadaşımızın salatalık serası mevcut. Onlar bu yöntemi kullanıyorlar yıllardır. Bir araştırmanızı ve ahmetmelek arkadaşımızla yazışmanızı öneririm.

bayjustin
06-12-2013, 15:47
Bir fikir olması açısından. Denenmiş ve uygulanmış basit, ucuz bir yöntem.

Serayı içten 20-30 cm boşluk kalacak genişlikte yeniden naylonluyorsunuz. Yani dıştaki sera naylonuyla, içteki arasında 20-30 cm hava boşluğu kalıyor. -14 derecede soba kullanmadan +10 larda tutulduğu denemeleri mevcut. Bu sadece küçük seralarda değil, çok büyük seralarda da kullanılan bir sistem. Hatta bizim Çukurova'da bile. Dona karşı.

Ahmet Melek arkadaşımızın salatalık serası mevcut. Onlar bu yöntemi kullanıyorlar yıllardır. Bir araştırmanızı ve ahmetmelek arkadaşımızla yazışmanızı öneririm.

benimde aklıma böyle bisey gelmişti aslında ama yok ya olmaz dedim kendi kendime hatta Kudret Tezel Abim geldiginde İlk söyledigi şey ikinci bi örtü yapsan cok iyi olur demişti şimdide seraya gittigimde ya neden olmasın bal gibide olurmuş diyorum ancak şuan için bunu yapmam imkansız sebebi ise içerdeki teşkilat bunu yapmama müsade etmiyor sistem üst demirlerden faydalanıyor ve sistemin bir bölümü seranın örtüsüne kadar geliyor bunuda yaparken yerden kazanmak adına yapmıştım ankafarın bahsettigi sistemi uygulasak onun içinde artık cok geç yani şu kadarını söyliyim sobayı kurarken çıkış bile o kadar problem olduki ekstra bisey yapmak için düzeni bozmak gerekiyor buda ilerdeki problemleri hesap etmeden yapdığımın göstergesi ama tecrübe sahibi oluyoruz bu hatalarımızla yeni sera yapacak arkadaşlar bizim yaşadıklarımıza göre bu hataları tekrarlamaz ve daha iyisini yapar

kiziltan
06-12-2013, 16:02
Sn Byjustin

Size bedava uygulayacaginiz bir onerim var.

Bulabildiginiz nekadar demir varsa sobanin uzerine, yanlarina kaynatiniz veya baglayiniz, boylece demirler isinacak ve isiyi yavas yavas birakacaklar, soba sonse dahi bir muddet daha ortam isinmaya devamedecektir.

Sobanin uzerinde Kazan icinde su bulundurun, buhar yukselecek ust katlarda isinma olacaktir.

Sizin iki sorununuz var, birincisi boru nedeniyle yangin olmasin, ikincisi borunuz nekadar uzun olursa olsun baca gazi isiyi disari atacak yani kaybedeceksiniz. Yukarida soyledigim iki yol, isinin bir miktarinin emilerek sera icerisinde kalmasini saglar.

Biraz pahali olabilir ama kaloriferli soba alabilirseniz iyi olur. Google da kaloriferli soba yazip ararsaniz bulunuyor, kalorifer dilimleri yerine uzerinde izgaralari olan kalorifer sistemi icin yapilmis borulardan alirsaniz bunlari sisteminizin altina boydanboya yerlestirebilirsiniz. Bu sobayi alirsaniz seranin bir tarafina yerlestirip borulari uzatirsiniz, sobanin oldugu yerde naylon yerine yanmaz malzeme kullanirsaniz yangin yehlikesi kalmaz. Bu biraz pahali olur ve sistemi yeniden yerlestirmenizi gerektirir, seneye yaparsiniz insaallah.
Saygilarimla

İsmail Karagülle
06-12-2013, 16:15
Buhar fazlası bitki için başka problemler doğurabilir.

Sobanın ürettiği ısının uzun süre içeride kalabilmesi için kızıltan'ın Demir önerisine bir ilave de Tuğla olabilir. Eski yığma tuğlalar da ısıyı muhafaza etmekte yarar sağlar.
Tabii bu bizim batı karadeniz'in yüksek yerlerinde yeterli bir çözüm değil.

Çift naylon önerisi güzel bir öneri , buna doğru bir ısıtma sistemi ilavesi çözüm olarak görülüyor.

Kudret Tezel
06-12-2013, 20:17
Sevgili byjustin artık evlerde soba kullanımı kalmadı gibi birşey. Onun için soba yakma tekniğide yavaş yavaş unutuluyor galiba. Zonguldaktan İstanbula geldiğimde ev arkadaşlarım sobanın altına çalı çırpı doldururlar üstünede kömürü atarlar yakarlardı. Arkadaşlar soba böyle yanmaz dediğimde inandıramamıştım. Zira buradaki kömürler gerçekten bizim bildiğimiz gibi üstten yanmazdı. Oysa o kaloriferin olmadığı dönemlerde bütün evlerimiz sobalarla ısıtılırdı. İçi tuğlalı kömür sobasına zonguldak kömürü, gerçek maden kömürü, kok kömürü yapımında kullanılan kömür sobaya doldurulur, üstüne biraz odun parcaları çıra vs tutuşturmak için atılır hatta birazıcıkta gaz yağı dökülür ve tutuşturulur. Sabak saat 6-6,30 gibi yakılan soba hiç kömür atmadan evi ısıtmaya devam eder, akşam saat 8-9 -10 gibi hafif geçmeye başlar 2-3 kürek daha kömür atılır ve gecede ısıtmaya devam eder. Sabah soba temizlenirken içinden kor yanmakta olan kömürler çıkardı. Şunu demek istiyorum buralarda olsa belki zonguldak kömürünü bulmak zordur ancak Ereğlide bu kömür rahat bulunur. Doğal gaza geçmeden önce kaloriferler bahsettiğim kömürle yanardı ancak onuda her istediğiniz miktarda vermiyorlardı bildiğim. Ama siz bukadar kömürü nasıl osa bulursunuz. sobayı yakıp altındaki o küçük hava deliğinide uygun bir biçimde ayarlarsanız soba bir gün boyunca yavaş yavaş yanmaya vede sizin seranızı yeteri kadar ısıtmaya devam eder diye düşünüyorum. Evimiz 90-100 m2 kadar dı hergün bir kova veya birazdaha fazla kömür yakardık. Kışı 1-1,5belki 2 ton kömürle geçirirdik. çok iyi hatırlıyamıyorum.O kömürün zevkide bir başkadır. sobanın üstünde kızartığımız ekmekleri kestaneleri küllüğüne pişirdiğimiz patatesleri hatırladım. Çokgüzel günlerdi. Denemekte fayda var. kolaygelsin selamlar.

İsmail Karagülle
06-12-2013, 20:59
Beğenme tuşuna basanları, beğenme tuşu da olmalı .;)

bayjustin
07-12-2013, 00:59
Kudret abimin anlattıgı durumu ancak zonguldak kömürünü kullananlar anlayabilir uzun süre yanabilen 8000 kalori sıcaklık verebilen bir kömür türüdür bugun itibari ile torba fiyatı 15 TL dir tonu 600 TL falandı bide bu kömür teneke sobada en fazla 3 gün yanar 3 gün sonra kömürü yakacak sobayı bulamaya bilirsiniz delinir gider bu yüzden bu kömürü yakabilmek için resimde gördüğünüz sobaya ihtiyac vardır onuda bulduk cok şükür bu sobanın fiyatıda 800 TL sıfırı ikinci el 250 TLden baslıo orhan yılmaz arkadasım evinin altında duran tertemiz sıfır gibi sobasını hediye etti ve sorunu hemen hemen cözdük gibi

İsmail Karagülle
07-12-2013, 13:36
O kömür , yani torbası 15 tl olan eski zonguldak kömürü değil. Eskiden İstanbul'da yazdan , kömür işletmesine gidip kayıt olunurdu . Ve aile başına bir ton gibi bir miktar yazılırdı.
Almayanların hakkını da alırdık . Zİra o döneme göre lüks bir yakıttı .

Bu kömür kok kömürü diye isimlendirilirdi.
Bir de taş kömürü vardı . Daha kuvvetli bir kömür. Onu sanayide kullanırlardı . Maden eritmede.

Bir de linyit kömürü vardı .
Taş kömür kadar kuvvetli olmasa da bugünkü kömürlerden çok daha iyiydi.

Bugünlerde kullanılan kömürün Zonguldak ve Hatta bizim Bolu- mengen- devrek - Gökçesu da bulunana ocaklardan çıkarılanı var . Bir de ithal olanı var. Aralarında yanma bakımından çok fark var.
Bu kömürün , Torbalarda olanı evlerde kullanılıyor.
Aynu kömürün Merkezi kaloriferlerde kullanılan , açık şekli var . Biraz tozlu , fakat önemli fiat farkı var . İş görüyor.

Bu konuda kullanılan çok güzel sobalar var .

Yukarıda , bayjustin'in bulduğu soba en iyilerden biri.

Altında ayar klepesi var . Onu güzel ayarladın mı ? Uzun süre yanıyor.

Eğer bir yerlerden hava almıyorsa , çok kısıkta yanma devam ediyor. Çok saatler sonra gelip hava klepesini açtığınızda yeniden mükemmel yanmaya devam ediyor.

Bunlara uyuyan soba tabir ediliyor.

Kısaca bayjustin , Sorunu çözmüş gibi görünüyor. Sobası bu işi çok iyi görür.

kiziltan
07-12-2013, 14:15
Sevgili Bayjustin

Bulmussun sobayi hayirli olsun, altina, ustune, yanina nekadar demir koysan senin karina.

Sn Tezel`in yazdiklarini gorunce aklima geldi, kulluk yerine birkac patates ve sogani kabuguyla yerlestirirsen, yatmadan once gidip seraya baktiginda cikarir yersin iyi isitir.
Hayirli olsun, sansin acik olsun.

Saygilarimla
Engin KIZILTAN

idris şenol
08-12-2013, 17:08
sevgili arkadaşlar benim naçzane tavsiyem seranın son kısmına kafeste tavuk sistemi kurup sera ısınmasına kısmen yardımcı olmak
şöyleki seramızın son kısmında oluşturacağmız kefes sistemi tavuk yetiştirip hem yumurta satışımız hemde seramızı opsionlu ıstmış oluruz ,belki küçük fanlı sobamız destek verirse seramız neşe içinde yaşantısını sürdür kantindeyim

İsmail Karagülle
08-12-2013, 17:40
sevgili arkadaşlar benim naçzane tavsiyem seranın son kısmına kafeste tavuk sistemi kurup sera ısınmasına kısmen yardımcı olmak
şöyleki seramızın son kısmında oluşturacağmız kefes sistemi tavuk yetiştirip hem yumurta satışımız hemde seramızı opsionlu ıstmış oluruz ,belki küçük fanlı sobamız destek verirse seramız neşe içinde yaşantısını sürdür kantindeyim

Bunu biraz açar mısınız?
Tavukların ısısından mı faydalanacağız?
Yoksa tavukları ısıtmak için kullanacağımız ısıtıcıyı her iki yeri de ısıtmak için mi kullanacağız? Anlıyamadım.

idris şenol
08-12-2013, 20:33
ben daha ziyaede tavukların ısısından faydalanmak için ön gördüğüm bir iş
:))

İsmail Karagülle
08-12-2013, 23:50
ben daha ziyaede tavukların ısısından faydalanmak için ön gördüğüm bir iş
:))
Aslında çok da yanlış değil :rolleyes:. Eskiden köyde evlerin hemen altına ahır yapılırdı .

Ve büyük baş hayvanların ısısı evin ısınmasına da yardımcı olurdu .
Kokuyu hesaba katmazsak fena bir metod değildi. :rolleyes:

:D:D:D

bayjustin
18-12-2013, 00:52
:)) tavuklarıda mı ısıtıcaz biz çilekleri dondurmaksak yeter arkadaşlar sera içersinde bu tarz havyanların olması hastalık riskinden başka bi işe yaramaz sizlerinde bildigi gibi topraksız tarımda hastalık olasılığı diger tarım uygulamalarına göre yüksek bu yuzden mümkün oldugu kadar stabil ortamlar saglamamız gerekiyor sıcaklıklıgı sabit tutup dogru besini verebilirsek ürün alabiliyoruz bunu gördük görüyoruzda olması gerekenleri yapalım yapacak arkadaşlarıda yanlış fikirlere düşürmeyelim

bayjustin
23-12-2013, 19:08
bu kökler kötü şeylermi anlatıyor yoksa benmi kuruntu yapıyorum ???

İsmail Karagülle
23-12-2013, 19:31
Problem başlamış gibi görünüyor. Köklerin yarısı hasar görmüş gibi görünüyor.
Soğuk tan da olabilir. Sizin oralarda ışık da çok az şimdilerde.

İklim koşulları eriyik içindeki bazı maddeleri alamamasına neden olabilir.
ph ve ec normal ise , kış şartları bu duruma sebep olabilir , diye düşünüyorum

Başka nedenleride olabilir mi ? Ustalar bakalım ne yorum getirecekler.

ankafar
24-12-2013, 09:07
Bana Siyah Kök Çürümesi (Black Root Rot) gibi geldi.

Öncelikle bakmanız gerekenler;
1)Elinizle kökleri sıyırdığınızda jel gibi bir artık kalıyor mu elinizde?
2)Çıkarttığınız kökleri kokladığınızda kokuyorlar mı(çürük gibi nahoş bir koku)?
3)Su borunun içerisinden kaç cm olacak şekilde geçiyor?

Aklıma gelen çözüm yolları;
1)Tankın içerisine az miktarda fungusit atın yahut bitkileri biraz fungusitli suyun içerisine batırın.

2)En önemli nedeni açıkçası akan su kültürü yapanların en büyük hatası bitkiyi boğmak. Yani oksijen azlığı. Tankın iyice oksijene doyması şart normal koşullarda çözünen oksijenin yüzde 1 değişmesi yeni kök oluşumunu teşvik ederken yüzde 1 az olması çürüklüğe neden olabilir. Tankınızı havalandırın (akvaryum pompası gibi)

3)Suya boğmayın akan su kültürü demek suyun 3 cm kalınlığında akması demek değildir. Açıkçası akan su kültürü bu sistemlerin tam Türkçe karşılığı değildir. (Nutrient Film technique tam olarak besleyici film tekniği diye çevirebiliriz burada film teriminin tam Türkçe karşılığı olmasa da ince akan denebilir) yani suyu 1 cm yi geçmeyecek şekilde az veriniz böylece kökler daha iyi hava alır.

4)Yine de ticari fideler kullanmadığınız için bu şekilde durumları görme ihtimaliniz mevcut.

Not: Bazen bizde de bu şekilde oluşumlar olabiliyor yine de sistem çalışmaya/üretmeye devam ediyor. Bence en büyük nedeni fide kalitesi...



Buradan (http://www.battalgazigth.gov.tr/newsfile/CCE48E43-80CF-4736-BF4F-B25A882702AC.pdf)ve buradan (http://ohioline.osu.edu/hyg-fact/3000/pdf/HYG_3028_08.pdf)daha detaylı bilgi alabilirsiniz

hk50
24-12-2013, 19:03
bu kökler kötü şeylermi anlatıyor yoksa benmi kuruntu yapıyorum ???



Kullandığınız su kesin kokuşmuş.İçindede zararlı maddeler çogalmış.Bence Kökleri temiz bir su ile yıkayıp bir kaç gün sıçak serin lbir yerde üç dört gün betletmeniz.Aşırı uzayan kökleride düzelterek kök budaması yapmanız. Sonra yeni besin katılmış suyun içine bırakmanızdır.

bayjustin
25-12-2013, 15:41
Sistemdeki su komple değişti ve kökler için fungusit ilac uygulaması yapıldı sistem bir gün fungusitli su ile döndü ardından gün içersinde temiz su ile ilaclı su değiştirilerek sisteme temiz su verildi düzeneklerdeki tahliye çıkışlerı en düşük seviyeye indirildi sistem içinden akan su en asagari seviyeye getirildi.ilk sıradaki bitkilerin kök temizlikleri yapılıp pet bardaklardan çıkartıldı

ankafar
25-12-2013, 16:11
Benim çileklerin kökleri bu kadar beyaz değil valla :) bu arada fındık kabuğu denemesi de güzel gidiyor gibi. Seneye ben de biraz denemek isterim aslında temin edebileceğim bir yer bulabilirsem

İsmail Karagülle
25-12-2013, 17:16
Benim çileklerin kökleri bu kadar beyaz değil valla :) bu arada fındık kabuğu denemesi de güzel gidiyor gibi. Seneye ben de biraz denemek isterim aslında temin edebileceğim bir yer bulabilirsem
galiba temizlenmiş hali bunlar. İlk resimler böyle değildi.:D

Kudret Tezel
25-12-2013, 17:29
Sevindim gerçekten sevgili byjustin, kökler umduğum gibi kötü değilmiş. Çok fazla hasar gördüğü söylenemez, geçmişolsun. İnşallah hepsi resimde görüldüğü gibidir.

bayjustin
28-12-2013, 17:20
Benim çileklerin kökleri bu kadar beyaz değil valla :) bu arada fındık kabuğu denemesi de güzel gidiyor gibi. Seneye ben de biraz denemek isterim aslında temin edebileceğim bir yer bulabilirsem

Evet bardak cıkan kökler siyah fındık kabugunun içinde kalanlar beyaz sayın ankafar kabuk işi kolay ben gönderirim size adres bilgilerinizi yollarmısınız

bayjustin
28-12-2013, 17:24
Sevindim gerçekten sevgili byjustin, kökler umduğum gibi kötü değilmiş. Çok fazla hasar gördüğü söylenemez, geçmişolsun. İnşallah hepsi resimde görüldüğü gibidir.

Kudret abicim bardakların deliklerinden cıkanlar siyah kabuk içinde kalanlar ise beyaz hepsi böyle beşiktaş gibi içerdekiler beyaz dışardakiler siyah hatta fungusitten sın kahve rengi :))

idris şenol
28-12-2013, 20:55
akansu kültüründe nft sistemi tek geçilir

vetman996
28-12-2013, 21:56
Kudret abicim bardakların deliklerinden cıkanlar siyah kabuk içinde kalanlar ise beyaz hepsi böyle beşiktaş gibi içerdekiler beyaz dışardakiler siyah hatta fungusitten sın kahve rengi :))
Sayın Bayjustin Kardeş merhaba.

Köklerdeki aşırı beyazlık da istenen bir durum değildir.

85. mesajınızdaki http://www.agaclar.net/forum/1232198-post85.htm fotoğraflar dikkatli incelendiğinde (her hangi bir müdahale yapılmadan) pet bardak içindeki köklerin bir kısmının aşırı beyaz olduğu görülmektedir.

Bahsettiğiniz uygulamalar sonrasında hala aşırı beyazlık devam ediyor mu? Fazla siyah köklerin çilekleri ilk diktiğinizdeki eski kökler olması muhtemel. Bu köklerde ilaç uygulandığı halde yumuşama mevcut mu? Uygulamadan sonraki son kök durumunu paylaşabilir misiniz?

Kolay gelsin. Selamlar...

bayjustin
28-12-2013, 22:45
Sayın Bayjustin Kardeş merhaba.

Köklerdeki aşırı beyazlık da istenen bir durum değildir.

85. mesajınızdaki http://www.agaclar.net/forum/1232198-post85.htm fotoğraflar dikkatli incelendiğinde (her hangi bir müdahale yapılmadan) pet bardak içindeki köklerin bir kısmının aşırı beyaz olduğu görülmektedir.

Bahsettiğiniz uygulamalar sonrasında hala aşırı beyazlık devam ediyor mu? Fazla siyah köklerin çilekleri ilk diktiğinizdeki eski kökler olması muhtemel. Bu köklerde ilaç uygulandığı halde yumuşama mevcut mu? Uygulamadan sonraki son kök durumunu paylaşabilir misiniz?

Kolay gelsin. Selamlar...

Sizede merhaba vetman

Şöyle söyliyim fideler ilk dikim yapıldıgında cok kücüklerdi kökler zamanla bardak deliklerinden cıkmaya basladı gectigimiz haftalara kadar bardaktan cıkan kökler siyah degildi ne zamanki kar yagdı don oldu kökler siyahlaşmaya başladı ve birde kanal içersindeki suyun seviyesi yarım parmak kadardı sevgili ankafarın söyledi dogruydu benim köklerim su içersinde cok fazla kalmışlardı ve birde buna soguk eklenince bu kararma başladı gibi gözlemledim kökler yumuşak degiller
Son resim uygulamadan sonrakidir

bayjustin
28-12-2013, 22:52
Beyazlık durumuna gelirsek yarın sizin için bi resim daha paylaşırım bi daha degerlendirelim birde beyazlık durumunu bi acıklarmısınız neden beyazlıkta istemiyoruz ve sizin istemediginiz bir beyazlık var ise ne gibi zarar ve sıkıntıları var ve önemleri nelerdir

bayjustin
28-12-2013, 23:09
Şimdi cektigim resimlere tekrar tekrar bakıyorum serada gördüklerimi hatırlamaya calısıyorum bakın son resimde siyah kökler var bu köklerin siyah olarak başladıgı yer bardagın tam dışı içi ise beyaz ve ayrıca tam olarak süt beyaz kökler var ama köklerin genel rengi sarı beyaz süt beyazlar ise benim fikrim yeni cıkan kökler cunku bitki büyümeye devam ediyor eski kökler zaten bardak içersindeki yerini aldı yeni köklerin gidecek yerleri bardagın kenarları yeni köklerinde süt beyaz olması gayet normal resmi bir daha dikkatlice incelersek bunu görebiliriz

vetman996
29-12-2013, 05:25
Sayın Bayjustin merhaba.

Yukarıdaki resme göre kökleriniz oldukça sağlıklı. En beyaz kökler yeni çıkan kökler, kahverengi kökler de en eski kökler. Bu köklerde de yumuşama olmadığına göre bir problem yoktur. Benim dediğim kükürt noksanlığı ve bazı durumlardaki beyazlık ve sağlıksız kök gelişimidir ki sizde böyle bir durum söz konusu değildir.

Her şey gönlünüzce olsun. Selamlar...

bayjustin
29-12-2013, 22:08
Sayın Bayjustin merhaba.

Yukarıdaki resme göre kökleriniz oldukça sağlıklı. En beyaz kökler yeni çıkan kökler, kahverengi kökler de en eski kökler. Bu köklerde de yumuşama olmadığına göre bir problem yoktur. Benim dediğim kükürt noksanlığı ve bazı durumlardaki beyazlık ve sağlıksız kök gelişimidir ki sizde böyle bir durum söz konusu değildir.

Her şey gönlünüzce olsun. Selamlar...


Sayın vetman

Kök fotolarının ilkini dikkatlice analiz ettiginiz gibi ikinci kök resimlerinide analiz etseydiniz kök durumumuz hakkında daha saglıklı bir yorum alabilirdik sizden özetlemek gerekirse bu kökler bize bir cok mesaj veriyor aslında bitkinin dili yok ama bitki kökler yaprak mevye oluşumları ile anlayana konuşuyor aslında konumuz kök oldugu için ben ne demek istedigini bilgimin yettigi kadarıyla anlatayım kökler diyorki bana verilen besin eyrigi tam benim istedigim gibi tüm sacaklarımın bu tadı tatması lazım diyor ve uzuyor verilen besin otomatik bir rejimle verildigi içinde içim rahat yemede yanında yat ama bişey var beni etkiliyen hava baya soguk üşüdüm ama o kadar kuvvetli beslendimki bu soguda atlatırım diyor degerli arkadaşlar osmanlı çileği fidesi tarihinde ömründe mayıs haziran aylarından hariç çiçek açmamıştır şuanda çiçeklenme dönemindeyiz arkadaşlar ben bir sera yaptım ama yaptıgım serada iklimlendirmenin i si malesef yok sadece çilekler ıslanmasın diye örtmüşüm yeni fark ediyorum ama kullandıgım besin eyrigindeki kalite sistemli sulama rejimim ec ve ph sürekliligi bitkiye yaşamak için büyümek için yürü pehlivan diyor doganın kanunu güclü olan ayakta kalıyor ölen köklerin yerine yenileri cıkıyor çiçekler bu sogukta acmaya devam ediyor osmanlı çileği tarihini degiştirmeye az kaldı Cenabı Rabbim Yardımcımız Olsun

vetman996
30-12-2013, 06:49
Sayın vetman

Kök fotolarının ilkini dikkatlice analiz ettiginiz gibi ikinci kök resimlerinide analiz etseydiniz kök durumumuz hakkında daha saglıklı bir yorum alabilirdik sizden özetlemek gerekirse bu kökler bize bir cok mesaj veriyor aslında bitkinin dili yok ama bitki kökler yaprak mevye oluşumları ile anlayana konuşuyor aslında konumuz kök oldugu için ben ne demek istedigini bilgimin yettigi kadarıyla anlatayım kökler diyorki bana verilen besin eyrigi tam benim istedigim gibi tüm sacaklarımın bu tadı tatması lazım diyor ve uzuyor verilen besin otomatik bir rejimle verildigi içinde içim rahat yemede yanında yat ama bişey var beni etkiliyen hava baya soguk üşüdüm ama o kadar kuvvetli beslendimki bu soguda atlatırım diyor degerli arkadaşlar osmanlı çileği fidesi tarihinde ömründe mayıs haziran aylarından hariç çiçek açmamıştır şuanda çiçeklenme dönemindeyiz arkadaşlar ben bir sera yaptım ama yaptıgım serada iklimlendirmenin i si malesef yok sadece çilekler ıslanmasın diye örtmüşüm yeni fark ediyorum ama kullandıgım besin eyrigindeki kalite sistemli sulama rejimim ec ve ph sürekliligi bitkiye yaşamak için büyümek için yürü pehlivan diyor doganın kanunu güclü olan ayakta kalıyor ölen köklerin yerine yenileri cıkıyor çiçekler bu sogukta acmaya devam ediyor osmanlı çileği tarihini degiştirmeye az kaldı Cenabı Rabbim Yardımcımız Olsun
Değerli Kardeşim Merhaba.

Besin eriğinin kalitesinden ve sağlıklı kök gelişiminden en ufak şüphe yok. Ölü kökünüz de yok. Ölü kök yerine yaşlı kök desek daha doğru olur. Kirli beyaz köklere de olgun kök diyebiliriz.

Seranızda iklendirmenin i si yok ise çiçeklenme döneminde de soğuk, don olayına maruz kalırsa bitkileriniz; Ne kadar iyi beslenirse beslensinler yine de zarar görür çiçekleriniz.

Bu durumdan en az etkilenmek için Sayın Manifestonun bahsettiği çift katlı muşamba sistemi daha ucuz ve yararlı bir sistem olacaktır.

Başarılarınızın devamı dileğiyle... Selamlar...

bayjustin
06-01-2014, 10:09
herkese iyi seneler dileklerimle son durum fotolarını paylaşmak istiyorum

bayjustin
06-01-2014, 10:14
Devamı

kiziltan
06-01-2014, 10:51
Sn Bayjustin

Anlayamadigim bir sey var, siz bu tur cilegi yetistirip satmak icin mi ugrasiyorsunuz yoksa fideleri uretip baskalarina dagitarak ( ve ya satarak ) turun yokolmasini engellemek icin mi ugrasiyorsunuz ?

Turun yokolmasini engellemek, fide ureterek daha fazla kisinin katilimiyla cogaltmak istiyorsaniz, genetic tahsili yapmis ve doku kulturu calismalarini bilimsel olarak yapan Sn Ankafar size cok faydali olabilirler, kendileri yapabilir ve ya size yonlendirebilirler.
Saygilarimla
Engin KIZILTAN

bayjustin
10-01-2014, 22:37
Sn Bayjustin

Anlayamadigim bir sey var, siz bu tur cilegi yetistirip satmak icin mi ugrasiyorsunuz yoksa fideleri uretip baskalarina dagitarak ( ve ya satarak ) turun yokolmasini engellemek icin mi ugrasiyorsunuz ?

Turun yokolmasini engellemek, fide ureterek daha fazla kisinin katilimiyla cogaltmak istiyorsaniz, genetic tahsili yapmis ve doku kulturu calismalarini bilimsel olarak yapan Sn Ankafar size cok faydali olabilirler, kendileri yapabilir ve ya size yonlendirebilirler.
Saygilarimla
Engin KIZILTAN

Sevgili kızıltan

Osmanlı çileği projemizi size şöyle anlatmak istiyorum
Osmanlı çileği kokusu ve lezzeti ile kendini kanıtlamış uluslar arası üne kavuşmuş yıllar önceye kadar bölgemizin geçim kaynagı olarak üretilmiş konserve yapılmış son olarak gazozu bile yapılmış sanayicinin arayıp bulamadıgı üreticinin azalması bölgedeki sanayileşme osmanlı çileğini yok olma tehlikesine getirmiştir osmanlı çileğini çiftleşmeside ayrı bir sorundur toprakta köklerin havalanması gerekir yılda sadece 1 dönem meyve verir bunlarda üretimi etkilemektedir alıcı hazır üreten yok ben size fide veriyim büyütün yan saksınızda yediveren cileği var ise zamanla osmanlı çileklerinizde yediveren çilegine dönecektir yani sadece benim yapmam olmıcak bölgedeki üretim artmalı koruma altına alınıp bu bölgede başka çilek türüne izin verilmemelidir ereglide konserve fabrikası sahipleri tesvikle sera yaptılar ama olmadı seraya uygun degil dediler benim içinde boşuna ugraşıyorsun diyenler oldu belki boşuna ugraşıyoruz ama en azından deniyoruz

sevgiler saygılar

ankafar
11-01-2014, 12:20
Sevgili kızıltan
ben size fide veriyim büyütün yan saksınızda yediveren cileği var ise zamanla osmanlı çileklerinizde yediveren çilegine dönecektir
sevgiler saygılar

Burayı anlamadım ben. Nasıl oluyor ki böyle bir şey?

kiziltan
11-01-2014, 13:42
Ben de anlamadım. Afrıka meneksesı mı bunlar kı renklerı meyvelerı karışıyor. Cılekten hıc anlamam ama tozlanma nedeniyle falan meyvelerde degısım mı oluyor ?

bayjustin
11-01-2014, 15:21
Ben de anlamadım. Afrıka meneksesı mı bunlar kı renklerı meyvelerı karışıyor. Cılekten hıc anlamam ama tozlanma nedeniyle falan meyvelerde degısım mı oluyor ?

Aynen öyle oluyor

menopiko
28-01-2014, 02:20
Çiçekden böcekden hiç anlamam. Eve bir tane kabin kurayım birşeyler yetiştireyim dedim. Sonra bir baktım topraksız tarım ve burdayım. 2, 3 gündür sitede bir şeyler okuyup bilgi ediniyorum kendimce.

Sadece sizi tebrik etmek için kayıt oldum. Vallahi helal olsun. Mahsuller çıkarmı çıkmazmı bilmem ama, bence başarılı olmuşsunuz zaten.

Konuyla alakasız olacak belki ama; Ben İstanbul'da oturuyorum, burada kimi insanlar çok güzel giyiniyor, konuşurken diksiyonlarınlarına dikkat ediyorlar. Sabahları spor yapdıktan sonra, nescafelerini yudumlarken, gazete sayfalarından dünya gündemini takip ediyorlar.

Bazı insanlar var, ne giyinmeyi biliyorlar, nede yolda yürümesini. Bir sokak köşesinde takılıp ömrünün en güzel çağını gelen geçenden 1lira isteyip, ona buna laf atıp öldürüyorlar.

Bazılarıda sabah işine gidiyor gömleğini kravatını giyip, akşam eve geliyor. Monoton bir ikilemde yaşıyıp duruyor. Bu ve bunun gibi insan şablonları dolu burada.

Ama bir şey üreten, tasarlayan, deneyimleyen kısaca yaratıcı bir beyine sahip insan, çok az gördüm. Buradakiler içi boş biblo gibi, görüntü var içerik yok.

Oktay Sinanoğlu bir konuşmasında diyor ki; ''Amerikayı, Amerika yapan 100 bin kişi, 400 milyon değil. Şimdi anladım ne demek istediğini. :) Çalışmalarınızın devamını dilerim, tebrik ederim.......

bayjustin
08-03-2014, 16:19
Çiçekden böcekden hiç anlamam. Eve bir tane kabin kurayım birşeyler yetiştireyim dedim. Sonra bir baktım topraksız tarım ve burdayım. 2, 3 gündür sitede bir şeyler okuyup bilgi ediniyorum kendimce.

Sadece sizi tebrik etmek için kayıt oldum. Vallahi helal olsun. Mahsuller çıkarmı çıkmazmı bilmem ama, bence başarılı olmuşsunuz zaten.

Konuyla alakasız olacak belki ama; Ben İstanbul'da oturuyorum, burada kimi insanlar çok güzel giyiniyor, konuşurken diksiyonlarınlarına dikkat ediyorlar. Sabahları spor yapdıktan sonra, nescafelerini yudumlarken, gazete sayfalarından dünya gündemini takip ediyorlar.

Bazı insanlar var, ne giyinmeyi biliyorlar, nede yolda yürümesini. Bir sokak köşesinde takılıp ömrünün en güzel çağını gelen geçenden 1lira isteyip, ona buna laf atıp öldürüyorlar.

Bazılarıda sabah işine gidiyor gömleğini kravatını giyip, akşam eve geliyor. Monoton bir ikilemde yaşıyıp duruyor. Bu ve bunun gibi insan şablonları dolu burada.

Ama bir şey üreten, tasarlayan, deneyimleyen kısaca yaratıcı bir beyine sahip insan, çok az gördüm. Buradakiler içi boş biblo gibi, görüntü var içerik yok.

Oktay Sinanoğlu bir konuşmasında diyor ki; ''Amerikayı, Amerika yapan 100 bin kişi, 400 milyon değil. Şimdi anladım ne demek istediğini. :) Çalışmalarınızın devamını dilerim, tebrik ederim.......

iyi dilekleriniz için teşekkür ediyorum biraz merak biraz araştırma dogru yer dogru insan işte örnek bir çalışma olayın özeti bu aslında tek başınıza yapmaktan korkmayın yanlız degilsiniz burda size yardımcı olabilecek bu teknolojik tarım devrimini ülkemize kazandırmak için Değerli Büyüklerimiz tüm bilgi ve becerilerini yapmak isteyene tanısın tanımasın uzak olsun yakın olsun paylaşmaktadır.Bilginin paylaştıkça büyüdüğüne inanan tüm agaclar.net üyelerine kolay gelsin

bayjustin
08-03-2014, 16:52
Değerli Arkadaşlar seramızın son resimleri ve durumu gayet iyi çiçeklenme maximuma yakın durumda havaların kapalı ve soğuk olması meyve büyümesine engel olmakta ısıtma sisteminin yetersizliği gözler önünde şuanda sera kapımızın önünde 1 kovan arı bulunmakta gündüzleri hava ısınınca onlarda üstlerine düşen görevi en iyi şekilde yapıyorlar sistemdeki besin ve sera bekçisinin çalışma azmi inanın beni tembelliğe itti seraya 4 günde bir uğrar oldum ondada yapacak bişey bulamıyorum izliyorum gözlem yapıyorum hata arıyorum Maşallah diyorum adam tutsak bu kadar dakik bu kadar ölçülü olmazdı bizim gibi bu işi hobi olsun profesyonel olarak yapanlara yapmak isteyenlere bir fırsat başta ne var canım her gün 10 dk almaz diyen ben şimdi seraya giderken kendimi başka bi yerde bulan ben ama kafam en azından rahat 1 haftada gidemesem biliyorumki orda bir bekçi var

bayjustin
08-03-2014, 17:09
ben bazı arkadaşlara fide bulmakta güçlük çektiğimi söylemiştim işte onun örneklerinden biridir ama lezzet tat ve kokusu güzel bir çilek ancak bu meyve osmanlı çileği değildir araya karışan alioğlu çileğidir rengi olgunlaşmamış gibi gözüksede aslında olgundur koparıp yemeye hazır yani osmanlı çileğini bilmeyenleri bu çilekle avutabilirsiniz

abysss
24-03-2014, 18:58
Sayın bayjustin;

Osmanlı fidesi edinmek istiyorum ,referans verebileceginiz bir yer var mı?

Tesekkurler
Kerim fevzi Karaogul
kerimkaraogul@hotmail.com

topraksiztoprak
25-03-2014, 16:11
baştan sona merakla okudum, iyi çalışmalar.

trabzon66
03-04-2014, 22:08
arkadaşlar istanbulda terasta yetiştirmek için osmanlı çileği fidesi arıyorum. doğal ve gerçeğini bulmak zor. Nerede bulabilirim yardımcı olurmusunuz.

bayjustin
14-04-2014, 10:19
İşte Kdz Ereğli Osmanlı çileği meyvesi...kendini ender görmeye başladıgımız bu meyveye yeniden can suyu verdin bilgisini yardımını desteğini esirgemeyen Kudret TEZEL abime sonsuz teşekkürler

bayjustin
18-04-2014, 09:58
Zonguldak Tarım il müdürümüz Necmi Çelik ilçe müdürümüz Rafet Yılmaz esnaf odası başkanımız Muharrem Gelgeç,Alaplılı iş adamı ve denizlide topraksız sera sahibi Mustafa Yavuz Kdz ereğli osmanlı çileği dernek başkanımız Şaban Çetinkaya ve ****** Büyük Usta Kudret Tezel abimiz dün bu güzel birlikteliği gerçekleştirdik çok güzel sonuçlar aldık daha kapsamlı bazı çalışmalar başlatıldı insallah en kısa zamanda sonuclarını beraber görürüz Bende yapabilirmiyim diye düşünen arkadaşlar biraz cesaret biraz istek bilgi zaten bu sitede paylaşılıyor yaşayarak zorlukları tecrübe yaparak daha iyisini daha güzelini tüm bu işe gönül vermiş arkadaşlarıma abilerime kardeşlerime nasip olur insallah tüm agaclar.net ailesine teşekkür ediyorum

topraksiztoprak
18-04-2014, 13:51
çilekler arası mesafe ne kadar bırakmıştınız bu sistemde?

Bende balkonda bunun çok çok küçük bir modelini deneme niyetindeyim İnşallah.

elinize sağlık.

(Ekleme: Bir şey daha soracağım, daha önce hiç çilek yetiştirme fırsatım olmadı, çilek fidesi üretme konusunda, mesela ordaki deliklerden birinde bulunan çilek fidesi tek gövde mi yoksa onu ayırıp birden fazla fide elde edebilir miyiz?)

bayjustin
18-04-2014, 16:32
çilekler arası mesafe ne kadar bırakmıştınız bu sistemde?

Bende balkonda bunun çok çok küçük bir modelini deneme niyetindeyim İnşallah.

elinize sağlık.

(Ekleme: Bir şey daha soracağım, daha önce hiç çilek yetiştirme fırsatım olmadı, çilek fidesi üretme konusunda, mesela ordaki deliklerden birinde bulunan çilek fidesi tek gövde mi yoksa onu ayırıp birden fazla fide elde edebilir miyiz?)

merhaba topraksıztoprak

fideler arası 20-25 cm dir cilek yetiştirmeyle ilgili bilgiler hem site içersinde mevcut bulamazsanızda google çilek yetiştiriciliği diye yazarsanız daha cok bilgi sahibi olabilirsiniz

bayjustin
19-04-2014, 16:27
İşte Kdz Ereğli Osmanlı Çileği

bayjustin
06-05-2014, 18:55
Osmanlı çileği

fagu03
06-05-2014, 22:17
Emeginize saglik cok guzel gorunuyorlar tadi nasil

murti838
12-05-2014, 16:28
sayın bayjustin;
öncelikle emeğinize sağlık. bu sistemdeki kullandığınız çözelti ppm leri ile ph ve ec değerlerini kaçta tuttuğunuzu, sulamayı devamlı mı yoksa her saatte belli bir süremi yapıyorsunuz bilgilerinide paylaşabilirseniz benim gibi merak eden kişilerinde merakını gidermiş olursunuz. şimdiden teşekkürler ve başarılar

bayjustin
17-05-2014, 16:39
Emeginize saglik cok guzel gorunuyorlar tadi nasil


tsk ederim cok saolun tadı güzel yemeniz lazım anlamanız için sadece şöyle bir örnek veriyim size marketten aldıgınız çileği yerken şekere ihtiyac duyuyorsunuz ya böyle bisey kesinlikle yok bu çilekte ve kokusu da buna eşlik ediyor

bayjustin
17-05-2014, 16:44
sayın bayjustin;
öncelikle emeğinize sağlık. bu sistemdeki kullandığınız çözelti ppm leri ile ph ve ec değerlerini kaçta tuttuğunuzu, sulamayı devamlı mı yoksa her saatte belli bir süremi yapıyorsunuz bilgilerinide paylaşabilirseniz benim gibi merak eden kişilerinde merakını gidermiş olursunuz. şimdiden teşekkürler ve başarılar

besin kudret tezel tarafından hazırlanıyor
ph 7,0 sera bekcisi ec 1,2
şuanda 1 saat çalışıp bi saat dinleniyor normalde sürekli çalışıyordu motorda ikinci kez arıza yaptı o yuzden dinlendirerek çalıştırıyorum

bayjustin
17-05-2014, 16:45
Osmanlı Çileği isteyen bana özelden mesaj atabilir kilosu 15 TL dir

efe446
28-04-2015, 07:03
Merhaba elinizde fide mevcutsa almak isterim.

FDEM
12-04-2016, 14:47
evet varsa bende almak isterim

Meraklıtarımcı
16-04-2016, 10:47
syn bayjustin bir amasralı olarak yaptıklarınızla gurur duydum...başarılarınızın devamını dilerim. gerçekten çocukluğumda yediğim çilekleri özledim...öğle ki bir sera kurup üretim yapasım geldi.
ancak yazıları okurken yaşadığınız ısıtma sorunu ile ilgili bir sorum olacak .sorumu gülerek lütfen karşılamayın acemiliğime verin.
soguk havalarda ısıtma derecesini min 15 derece uygun deniyor.bu suyun ısı için mi yoksa ortam ısısı için mi .soba yerine eko klima ortamı ısıtma için uygun olur soğuğu kırsa yeter /yoksa yaratacağı hava akımı sorun yaratır mı. bir de şu ana kadar klima önerisi olmayan arkadaşlar bunu maliyet artırdığı için mi yazdılar.
teşekkürler..

efe446
16-04-2016, 10:55
500m2 bir alanı klima ile 0 dan +15 e getirmek ve o derecelerde tutmak için ne kadar enerji harcanır bilmiyorum ama ekonomik olmayacağı kesin diye düşünüyorum. Sonuçta evin odası 30-40m2 ona bile çok fazla fatura gelir. Birde elektriğin en verimsiz kullanımı ısıtmada kullanılmasıymış biryerlerde okumuştum.

Meraklıtarımcı
17-04-2016, 21:27
anlıyorum üstadım ancak mantar yetiştiricileri de 100-150 m2 lik alanları klima ile stabilize ediyorlar . tabi onların çadırlarının izalasyonu daha iyi ancak yukarıdaki serada da 1 soba yakılarak ortam ısısı yükseltilmeye çalışıldı bu alan için kurtarıcı olurmu diye sormak istemiştim.amaç ortam ısısını yükseltmek diye düşündüm
.teşekkürler.

Tartes
17-04-2016, 22:32
60,000 kcal/h=70 kW=240,000 BTU/h lık klima gerekir.

tayfundogan
18-04-2016, 10:47
ticari anlamda osmanlı çileğini sera ortamında üretip pazarlayabilenler var mı?söz konusu bu seradan başka hiç bi örnek göremedim internette.

LEVENT HÜLYA
19-04-2016, 20:31
Merhaba, güzel ve farklı bir çalışma olmuş. Ph düzeyiniz yüksek gibi geldi bana, sulama suyu ile drenaj suyunun ortalaması 6,1 olacak şekilde denemenizi tavsiye ederim. EC 1,35 civarına çıkarılıp denenebilir.

oartuc
27-03-2017, 09:21
Merhaba,

Bahçeme hobi amaçlı çilek ektim yaklaşık 40 çileklik bölümü ise osmanlı çileğine ayırdım ancak bulamıyorum,bütün fide sitelerini aradım.Bana önerebileceğiniz bir site **** herhangi bir yer var mı? **** ücreti karşılığında burdan osmanlı çileği fidesi gönderebilecek varsa çok memnun olurum.

İyi Çalışmalar.

Muda
27-03-2017, 12:03
Merhaba,

Bahçeme hobi amaçlı çilek ektim yaklaşık 40 çileklik bölümü ise osmanlı çileğine ayırdım ancak bulamıyorum,bütün fide sitelerini aradım.Bana önerebileceğiniz bir site **** herhangi bir yer var mı? **** ücreti karşılığında burdan osmanlı çileği fidesi gönderebilecek varsa çok memnun olurum.

İyi Çalışmalar.

Sn. oartuc;

Aşağıda linki bulunan ağaclar.net toplantısına 1 nisanda katılırsanız göndereceğim osmanlı çilek fidelerinden alabilirsiniz. Arkadaşlarla da tanışırsınız. Benim gelmem zor. Siz çok daha yakınsınız.

http://www.agaclar.net/forum/agaclar-net-toplanti-ve-gezileri/40718.htm

oartuc
28-03-2017, 15:25
Sn. Muda

Nisan 1'de personelim için piknik etkinliği düzenliyoruz,maalesef katılamayacağım.Bana kargo ile göndermeniz mümkün değil mi? (Ücreti karşılığında)

cihanyildiz
07-04-2017, 09:58
Sn. Muda;

Ben bu hobiye yeni başlayanlardanım.
Forumda kendimi tanıttım, birçok konuya hemen atlamak istemiyorum zira Kudret Bey in yazdıklarını halen bitirmedim. Okudukça ne çok şey öğreniyorum.
Şu an balkonumda yapacağım aeroponik sistemi hazırladığım ve tek eksiğim fidelerim kaldı. Mümkünse sizden Osmanlı Çileği fidesi satın alabilir miyim?
Yardımlarınız için çok teşekkürler.
Bu arada buluşmanızı kaçırdığım için çok üzüldüm. Zira geç gördüm organizasyon bilgisini.
Bir dahaki sefer mutluka iştirak edeceğim.
Saygılar

Muda
07-04-2017, 10:56
Sn. Muda

Nisan 1'de personelim için piknik etkinliği düzenliyoruz,maalesef katılamayacağım.Bana kargo ile göndermeniz mümkün değil mi? (Ücreti karşılığında)

Sn. oartuc;

Ne zaman gönderebileceğime söz vermeyeyim. Umarım diğer arkadaşların tohum vs. ile birlikte gönderirim. Benim bahçede işler henüz emekleme döneminde. Tohumları bile henüz ekemedim.

İyi günler.

Bu mesajlarımızı daha sonra silelim. Çünkü arkadaşımızın sayfasını işgal ediyoruz.

Muda
07-04-2017, 10:57
Sn. Muda;

Ben bu hobiye yeni başlayanlardanım.
Forumda kendimi tanıttım, birçok konuya hemen atlamak istemiyorum zira Kudret Bey in yazdıklarını halen bitirmedim. Okudukça ne çok şey öğreniyorum.
Şu an balkonumda yapacağım aeroponik sistemi hazırladığım ve tek eksiğim fidelerim kaldı. Mümkünse sizden Osmanlı Çileği fidesi satın alabilir miyim?
Yardımlarınız için çok teşekkürler.
Bu arada buluşmanızı kaçırdığım için çok üzüldüm. Zira geç gördüm organizasyon bilgisini.
Bir dahaki sefer mutluka iştirak edeceğim.
Saygılar

Sn. cihanyildiz;

Ne zaman gönderebileceğime söz vermeyeyim. Umarım diğer arkadaşların tohum vs. ile birlikte gönderirim. Benim bahçede işler henüz emekleme döneminde. Tohumları bile henüz ekemedim.

İyi günler.

Bu mesajlarımızı daha sonra silelim. Çünkü arkadaşımızın sayfasını işgal ediyoruz.