PDA

View Full Version : Big Jump (Büyük Atlama) Alakır Nehri 17 Temmuz 2013




malina
12-07-2013, 19:24
425826

Tüm dünyada her yıl aynı anda 'nehirlerin özgürce akması' için gerçekleştirilen 'Büyük Atlayış (Big Jump)' etkinliği çerçevesinde bu senede Alakır'a 14 temmuz pazar günü saat 16:00 da hep birlikte büyük atlıyoruz!
(Gezi Parkı Direnişi nedeniyle geç kalan bu duyuru nedeniyle özür..)

Geçen yıllarda olduğu gibi bu yılda Alakır Nehri Kardeşliği'nden Birhan ve Tuğba'nın Alakırdaki yuvalarının bulunduğu topraklarda buluşup hemen yanı başlarından akan Alakır'a iniyoruz.

Ramazan ayında olduğumuzdan, oruçlu olmayanlar için öğlen, oruçlu olanlar içinde iftar vakti 'yeryüzü sofraları' kuruyoruz. Yeryüzü sofraları, olanın olmayanla paylaştığı yer sofralarıdır. Siz de kendi elinizle yaptığınız ya da aldığınız yiyecek ve içecekleri bu yer sofrasındaki tüm kardeşlerinizle bereketiyle paylaşabilirsiniz. Eğer satın alacaksanız lütfen doğal gıdaları yerel üreticilerden, pazarlardan alın. AVMlerden alışveriş yapmayın ve lütfen alışverişleriniz esnasında atık oluşturacak ambalajlı gıdalardan uzak durun. Pazardan aldıklarınızı yanınızda taşıdığınız bez torbalara koyun. Plastik poşet kullanmayın.

Gelirken sevginizi, barış, huzur ve kardeşlik duygularınızı, muhabbetinizi, varsa müzik aletlerinizi getirin. Kalacaksanız da çadır ve uyku tulumu. Geceler serin olduğundan üzerinize kalın bir şey alın. Doğa anamızın tam kucağının bakirliğinde olduğumuzdan ve yaz ortası gerçekliklerinden akrep, yılan, örümcek, sivrisinek.. gibi kardeş canlıların farkındalığında olun.

Unutmayın doğayı korumaya çalışmak tehlikelidir. Olası bir saldırıya karşı gaz maskesi, deniz gözlüğü, kask getirin ve gözaltı alınabileceğinizi, yaralanıp, hatta öldürülebileceğinizi, hakkınızda örgüt kurma suçlamalarıyla açılabilecek soruşturmalar olabileceğini, asılsız ve delilsiz birçok suçlamaya ve karalamaya maruz kalabileceğinizi, hapse düşebileceğinizi unutmayın. (sadece bu ülkeye özel uyarıdır)

Gelirken öfke, nefret, siyaset, politika, silah, içki ve uyuşturucu getirmeyin.

Vegan ve vejeteryan kardeşlerimize ve tüm canlılara saygıdan buluşmamızda 'mangal' yapılmayacaktır. Bilginize.

Antalya şehir merkezine 70 km uzaklıkta olan buluşma yerine maalesef herhangi bir toplu taşıma aracı çalışmamaktadır. Onun için lütfen aracıyla gelecek olanların aracında yer varsa gelmek isteyip de imkanı olmayan kardeşlerle iletişime geçip onları arabalarına almalarını rica ediyoruz. Bu konuda yardımcı olmak ya da yardım almak isteyenler 0535 989 27 72 nolu telefondan Birhan ya da Tuğba ile iletişime geçsinler. Kardeşlerin birbirlerini bulmalarına yardımcı olalım.

Gelmek isteyenler dilerlerse 13 temmuz Cumartesi gününden itibaren gelebilirler.

Buluşma Yeri:
Antalya'daki kapitalist tüketim merkezlerinden 5M AVMsini Kemer'e doğru 5km geçtikten sonra sağdaki Altınyaka tabelasından girin.
2 Km sonra soldaki Altınyaka tabelasından dağ yoluna.
32 Km boyunca göreceğiniz taş ve maden ocağı yıkımlarından sonra sağdaki Söğütcuması yoluna.
6 Km boyunca şirketlerin yıkım ve talan makinalarının girebilmesi için 'yol genişletme' bahanesiyle yok edilen yüzlerce yıllık binlerce sedir ağacı katliamından sonra ulaşacağınız söğütcuması köyünün çıkışından sola U dönüşü yapıp Kuzca tabelasından toprak yola.
1 Km sonraki ayrımdan sola. 2 Km sonraki ayrımdan sola.
1 Km sonraki ayrımdan da sağa.
1 km sonra binlerce meşe ağacının diri diri yakılarak kömür edildiği kömür ocaklarının oradaki ayrımdan sola (düz).
4 Km sonra vadinin can damarı Alakır'ı kurutan Dedegöl Enerji'nin Kürce HES'ine gelmeden sağdaki ulu çınarın (hemen önünde yolu kesen küçük bir su akıntısı var) yanından çıkan yolun 100 mt ilerisi.

Buluşmak üzere..
Nehirler özgür aksın.
#dirennehir

DİREN ALAKIR!


ALAKIR NEHRİ KARDEŞLİĞİ




malina
12-07-2013, 19:29
Etkinlik Hakkında Genel Bilgiler

Büyük Atlama (Big Jump), nehirlerin yaşaması için tüm Avrupa'da 2005 yılından bu yana Temmuz'un ikinci pazar günü aynı saatte binlerce insanın nehirlere atlamasıyla gerçekleşen bir etkinlik. Geçtiğimiz yıl Büyük Atlama Avrupa’nın birçok ülkesinde 115 farklı alanda düzenlendi.

www.rivernet.org/bigjump (http://www.rivernet.org/bigjump)

Büyük atlama, insanlarla nehirleri barıştırmayı hedefliyor. Bu organizasyon ile halkın nehirlerini ve göllerini yeniden kazanmalarını sağlaması ve bu alanlarla insanlar arasındaki güçlü bağları yenilemesi amaçlanıyor.

Organizasyon; 2002 yılında pilot bir “Büyük Atlama” ile “Uluslararası Elbe Yüzme Günü” olarak düzenlendi. Avrupa’nın en meşhur nehri Elbe’nin yeniden keşfedilişinin kutlanışı için 100.000 kişi bu etkinlikle bir araya geldi.

riverswimmingday Big Jump Elbe (http://www.rivernet.org/elbe/general/badetag_e.htm)

Elbe Nehri’nin Çek Cumhuriyeti’ndeki kaynağından, Doğu Almanya’ya, Hamburg’daki halice kadar 55 yüzme noktası 200’den fazla yerel grup tarafından belirlendi ve yüzme günü organize edildi.

Elbe nehri gibi diğer nehirlerde, havzalarda, ülkelerde, her yerde bu etkinliğin gerçekleşmesi için daha büyük çaplı bir organizasyon başlatıldı.

Böylece gitgide büyüyen “Büyük Atlama” özetle; insanların doğayı korudukları ve tekrar temiz ve yaşayan nehir isteklerini duyurdukları, nehirler yüzme günüdür.

Büyük Atlama etkinliğinin Avrupa’daki tüm nehir havzalarında gerçekleşecek “Avrupa Nehir Yüzme Günü” organizasyonları ile doruğa çıkması hedefleniyor. Bu organizasyonlarda nehirlerin kutlaması daha da büyük katılımlarla yapılacak, herkes yine aynı gün, aynı saatte, kaynağından okyanusa kadar tüm Avrupa nehirlerinde yüzecek.

İlk sene Alakır, Burdur, Halfeti ve Hasankeyf’te gerçekleştirdiğimiz bu keyifli ve anlamlı etkinliğin yapıldığı alanlara, 2012’de Akyaka, Ankara Tahtacıörencik, Antalya Köprüçay, Aydın, Urfa Birecik, Bursa, Cunda Adası, Çanakkale, Edirne, Ergene, Hatay, İstanbul, Balıkesir, Kazdağları, Köyceğiz, Kuşadası, Manisa, Maraş, Mardin, Ölüdeniz, Van ve Yuvarlakçay da katıldı. Bu sene de hem aynı noktalardan hem de Türkiye genelinde mümkün olan her nehirden, her gölden ve hatta denizden bir “büyük atlama” yapalım istiyoruz.

Herkesi bu organizasyonu geliştirmeye, daha çok kişiye ve daha çok yaşayan nehre ulaşmak için yardıma bekliyoruz!

malina
12-07-2013, 19:34
Etkinliği Uygulamak İçin Yapılması Gerekenler

Öncelikle bu etkinliğin yapılıp yapılmayacağına karar verilmeli ve etkinliği birlikte gerçekleştirmek için derneğe haber verilmelidir. İlgili bölge sorumlusu organizasyonu yapacak kişilerle iletişime geçecek ve gerekli yardımları yapmaya çalışacaktır.

Büyük Atlama, organizasyonu oldukça kolay yapılabilen bir etkinliktir. Etkinlik öncesi mümkün olduğunca çok duyuru yapılması en önemli adımdır. Yapılması gerekenler temel olarak şöyle sıralanabilir:


 Öncelikle atlamanın yapılacağı yer ve destek verebilecek kurumlar, kişiler belirlenmeli, bu kişi ve kurumlar davet edilmeli,
 Hazırlanan posterlerin A3 boyutunda çıktıları alınıp, halkın görebileceği yerlere asılmalı,
 Sosyal medya gruplarında ve varsa yöre ile ilgili e-mail gruplarında duyurular yapılmalı,
 Twitter’da #BigJump ve #dirennehir etiketiyle çağrı duyuruları yapılmalı
 İstenmesi halinde yerel basına hem etkinlikten 3-4 gün önce haber verilmeli, hem 1 gün öncesinde mekân belirtilerek davet yollanmalı, hem de basın geldiğinde dağıtmak üzere basın bildirisi hazırlanmalı,
 Etkinlik sırasında fotoğraf çekecek ve mümkünse kamera kaydı yapacak kişi belirlenmeli,
 Pankart açılacaksa pankartlar hazırlanmalı (etkinlik öncesi bir buluşma ile bez üzerine boyama pankartlar gönüllülerle birlikte hazırlanabilir)
Etkinlik Sırasında

 Saat tam 16.00’da atlamanın yapılabilmesi için hazırlık yapılmalı,
 Atlayış sırasında bolca fotoğraf çekilmeli, mümkünse kamera ile filme çekilmeli,
 Twitter’da #BigJump ve #dirennehir etiketiyle etkinlik takip edilmeli ve çekilen fotoğraflar, videolar ve etkinlik ile ilgili yorumlar anında paylaşmalı,
 Yerel basına bildiriler dağıtılmalı, bilgilendirme yapılmalı ve sonrasında fotoğraflar gönderilmeli,
 Bu çekilen fotoğraflar ve gerçekleşmesi halinde kamera çekimleri etkinliğin hemen sonrasında bölge sorumlularına gönderilmeli,
 Etkinliğe katılan kişilerden (özellikle bu tip organizasyonlara ilgili kişilerin) iletişim bilgileri alınmalıdır.