PDA

View Full Version : Çamgilleri (kozalaklıları) çimlendirme




bonsade
01-02-2007, 09:26
Kozalaktan çıkan tohumlar bir türlü çimlenmiyor...Nasıl bir çimlenme engeli var anlayamadım.




kürşad
01-02-2007, 09:38
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=320

bonsade
02-02-2007, 13:03
sayın kursad fıstık çamı ile ilgili bölümde açık ve net bilgiye rastlayamadım.Konu fıustık çamı olarak acıldığı için her halde.Uzman görüşüne ihtiyaç var.

Halit Togay
03-02-2007, 11:42
Fıstık çamı çok kolay çimleniyor . Yeni dökülmüş tohumlardan toplayın. ben yan yatırıp ekiyorum üstüne 1 cm ince toprak, yalnız bir kere bile sulasanız kafi geliyor. çimlenme yüzdesi %80-90 . zımparalamak filan gerekmiyor. Belki olgunlaşmamış kozalakların içinden alınca muvaffak olamadınız. Bence yerde tek duran üstündeki mor-siyah tozu daha gitmemiş olanları toplayıp deneyin.

bonsade
03-02-2007, 14:18
Fıstık çamı çok kolay çimleniyor . Yeni dökülmüş tohumlardan toplayın. ben yan yatırıp ekiyorum üstüne 1 cm ince toprak, yalnız bir kere bile sulasanız kafi geliyor. çimlenme yüzdesi %80-90 . zımparalamak filan gerekmiyor. Belki olgunlaşmamış kozalakların içinden alınca muvaffak olamadınız. Bence yerde tek duran üstündeki mor-siyah tozu daha gitmemiş olanları toplayıp deneyin.
Benim bahsettiğim fıstık çamı değil hafif pembe renkte çok düzgün bir kozalak. Herhalde aranje edilmiş kuru çiçek kümesinden düşmüş.Onu sokakta buldum Eve gelince kozalak açıld bende tohumlarını almıştım.İyi gelişmiş görünüyorlar.Neyaptıysam çimlenmedi.Şimdi buzdolabında soğullatmayı düşünüyorum.

ormanbotanigi
04-02-2007, 10:02
Benim bahsettiğim fıstık çamı değil hafif pembe renkte çok düzgün bir kozalak. Herhalde aranje edilmiş kuru çiçek kümesinden düşmüş.Onu sokakta buldum Eve gelince kozalak açıld bende tohumlarını almıştım.İyi gelişmiş görünüyorler.Neyaptıysam çimlenmedi.Şimdi buzdolabında soğullatmayı düşünüyorum.

Çimlenme gerçekleşmiyorsa yetiştirmekte ısrar etmemeniz en doğrusu. Bazen kozalaklardaki tohumların içi boş olabiliyor veya hastalık veya iyi gelişmemesi gibi faktörler çimlenmeyi engelleyebiliyor. Buzdolabında soğutmayada gerek yok zira çam türlerinde genel olarak çimlenme engeli yoktur. Elinizdeki tohumları kırarak içinin dolu olup olmadığına bir bakın.

bonsade
05-02-2007, 10:05
Sayın editör tohumları kırdım içleri dolu bu sefer çatlatarak diktim.Soğuk katlama istemediğine sevindim.Çok zaman alacaktı.Antalyada hava dışarda soğuk katlamaya elverişli diğil.Buzdolabında uzun müddetbeklemeye gerek kalmadı.

fulane
06-08-2007, 11:27
Selamlar,

Elimde henüz yeşil 5-6 cm büyüklüğünde 4 adet çam kozalağı var ve ekmek istiyorum, ancak nasıl ekebileceğimi araştırdığım halde bulamadım ya da araştırmamı doğru yapamadım. Bazı arkadaşlar kozalağı ekmek tabirini kullanmışlar, direk kozalağı mı ekeceğim yoksa açılmasını bekleyip içinden çıkan tohumları mı çimlendireceğim...

Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim, selamlar...

caploonba
06-08-2007, 16:48
Kozalağı ekmeyeceksiniz.
Kozalak eğer daha açılmamışsa sıcak bir yere koyun 1-2 güne kadar açılır.
Kozalaktan çıkan tohumları sivri tarafı alta gelecek şekilde toprağa yarı gömülü ekin ya da yatay olarak ekip çok az üsütne toprak koyun.Her gün ya fısfısla ya da su damlasıyla ıslatın.
Ben 2 yöntemlede çimlendirdim ama yaşatamadım:D

ahmet58
27-08-2007, 10:11
ben çam fıstıklarını çok rahat çimlendiriyorum ama 2-3 ay geçti kök kalınlığı hep aynı hiç kalınlaşma yok 7-8 cm civarında boy oldu ama inceccik duruyor kalınlaşması ve hızlı büyümesi için ne yapmalıylm

caploonba
27-08-2007, 10:16
Saksıda duruyorsa bence ekim ayı gibi bahçeniz varsa bahçenize dikin.

ahmet58
28-08-2007, 10:16
Saksıda duruyorsa bence ekim ayı gibi bahçeniz varsa bahçenize dikin.

Evet saksıda duruyor , ben istiyorum ki şöyle kendini gösterene kadar saksıda kalsa ,şu an minicikler bahçeye eksem , kesin zayii olurlar basılır kedi falan yanından geçse kopar zaten acaba saksıda bir formul varmı acaba

ezgi73
19-01-2008, 15:48
Benim Kozalaktan Aldigim Tahumlar Biraz Büyüyor Daha Sonra Cürüyor Neyapmam Lazim???:(

çınaraltı
19-01-2008, 19:45
ezgi73;
Çamlarda çimlenme sonrası boğaz kök çürümesi sık rastlanır. Bunun için ilaç kullanman gerekir. Ben Tashigeren kullanıyorum. Etkili bir ilaç.

ezgi73
20-01-2008, 20:55
çınaraltı;
Çam fidelerinde herhalde böceklenme olmuş toprağını değiştirdim.Tavsiyen için teşekkürler

Halit Togay
21-01-2008, 06:26
Benim Kozalaktan Aldigim Tahumlar Biraz Büyüyor Daha Sonra Cürüyor Neyapmam Lazim???:(

Muhakkak dışarıda tutmak lazım. Bir de fazla sulanmaktan hoşlanmıyorlar. Topraktan olur diye düşünüyorsanız iki üç farklı toprağa ekerek deneyebilirsiniz. Nasıl olsa çam tohumu çok bol bulunur.

berduray
22-01-2008, 18:40
Acilen tavsiyelerinize ihtiyacım var !
1 ay kadar önce Zonguldak'tan gelen çamfıstıklarını cam kavanoza koymuştum, kabuğunun kendi kendine çatladığını farkettim.

Tadı da acılaşmıştı. Birini açtığım zaman çimlenmeye çalıştığını gördüm, bilinçsiz bir şey yapmadan önce fikirlerinizi almak istedim.

Daha önceki pek çok çimlendirme çabam , 5 cm. sonra boğaz kısmından çürümeyle sonuçlandı.

Şu halde toprağa ekmeli miyim?Bu mevsimde çimlenir,yaşamını sürdürebilir mi?
Yoksa biraz daha havaların ısınmasını mı bekleyeyim?Bu arada kabuğunda kalsa çürür mü?

Tek amacım onları yaşatmak, yardımlarınızı bekliyorum.

kaju
22-01-2008, 19:14
Çam yetiştirme konusunda gerçekten bilgili birinin tavsiyelerine ihtiyacımız var. Ben yıllardır fıstık çamı yetiştirmeye uğraşıyorum. Tohumları çok kolay çimleniyor. Ama bütün sorun bundan sonra başlıyor. En uzun 8 ay yaşatabildim.
Profesyonel çam yetiştiricilerinden bu işin sırrını paylaşmalarını rica ediyorum.

çınaraltı
22-01-2008, 19:44
Profesyonel değilim ama bu işi öğrendim.
Gövdesi odunlaşıncaya kadar su ile derdi olan bir ağaç. Tohumu ektikten sonra sadece nemini kaybetmemesine dikkat edin. Toprağı çamurlaşmasın. 20 günde çimlenir. Daha sonra da sabah veya akşam sulaması yapın. Her gün değil tabii.
Saksının üst tarafındaki toprak kurumuş gibi gözüksede alt kısımlar nemlidir. Köklerin neme ihtiyacı var. Boğaz kısmının değil ki.
Şubat sonu tohum ekseniz daha iyi sonuç alırsınız bence.
Ben geçen sene mart ayında ektim bütün tohumlarımı.

kaju
23-01-2008, 17:10
Ben çok dikkat ettim. Fıstık çamı yetiştirmeye uğraşıyorum. Suyunu damla damla veriyordum. 8 ay sonunda malesef kaybettim. Profesyonel yetiştiricelerin ilaçlar kullandığını tahmin ediyorum. Mesela onların 1 yaşında diyere sattıkları fideler ile benim 8 aylık minik fidem arasında dağlar kadar fark var. Bu yüzden bu işin su dışında püf noktaları olduğunu düşünüyorum.

berduray
23-01-2008, 20:30
Arkadaşlar ben zaten kabuğunda çimlenmiş fıstıkları çürütmeden, marta kadar nasıl bekleteceğim.




Bu konuda gerçekten faydalı bilgilerini, tecrübelerini bize aktarabilecek ehli biri yok mudur acaba?



Deneme yanılma yöntemiyle onları kaybetmekten korkuyorum,çünki daha önce başıma geldi.

Tohumlarımın sonu hüsrana ermeden acil yardım istiyorum,buzdolabında tutsam mesela çimlenmeyi durdurabilirmiyim?

Halit Togay
29-01-2008, 20:13
Bu çürüme problemifazla sudan olabilir. Bence derin bir saksıya dikin ve yalnız toprağın derinleri nemli kalacak şekilde seyrek sulayın, ben hiç yoksa 50 tane çimlendirmişimdir.

sayathan
05-03-2008, 19:02
arkadaşlar merhaba benimde fıstık çamı tecrübem oldu.en güzel yöntem şişen teblet jiify ben onlarla bütün sorunları çözdüm.tavsiye ederim.<07 36mm ormancılık tableti 1 yıl içinde kalabiliyor.koli olarak satılıyor içinde 1000 adet oluyor.;)

berduray
06-03-2008, 23:24
Değerli arkadaşlar,
Dün yolda giderken yerlerde bir şeyler dikkatimi çekti ve bir miktar topladım. fotoğrafta da görüldüğü üzere bunlar bir tohum ama hangi ağacın tohumlarıdır bilemedim, bulduğum yer Balıkesir şehir içinde yol kenarında, bölgede çam ağaçları dikili ama ben en azından daha önce topladığım için çam tohumunu biliyorum,
iyi günler diliyorum..


Tohum resmi Naci Bey'den, çimlendirme fotosu benden

berduray
12-03-2008, 17:22
Şimdilik gelişimleri iyi, hergün kontrol ediyorum ve suyu nerdeyse damlalıkla veriyorum.

Umarım yeterince büyütebilirim.

bizimkiz
29-03-2008, 08:52
Benim karaçamlarla ilgili bir kaç sorum olacaktı.

Karaçam yetiştirmeye çalışıyorum. Birkaç gündür karaçamlardan kozalak topluyorum. Bu kozalakların içinde siyah renkli olan ve sağlıklı olduğunu düşündüğüm tohumları ayırdım. Bu tohumları nasıl ekmem gerekli?
Herhangi bir ön işlem yapmam gerekiyor mu?

Ayrıca tohumları suyun için attığımız zaman suyun dibine çöken
tohumların sağlıklı tohum olduğunu duydum. Ben bu kozalaklardan
topladığım tohumları suya attım ama hepsi de suyun üzerinde kaldı. Bu
tohumların sağlıklı olup olmadığını nasıl bileceğiz?

Bir de daha önce fıstık çamı ekmiştim çok güzel büyüdüler ama sonra boyunlarını
büktüler ve öldüler. Sanırım kökte fazla su birikmesinden ötürü böyle olmuş. Bunu engellemek için ne yapmam gerekiyor?

YArdımcı olur musunuz?

ilkbahar 1
29-03-2008, 23:22
merhaba arkadaşlar,

halit (togay) abinin bana bana verdiği ve şu an üç yaşına gelmiş fıstık çamının yanısıra son iki senedir topladığım çam fıstıklarından yedi sekiz tane filizlendirdim, fazla sulamamaya dikkat ettiğiniz takdirde bir sorun yaşamazsınız, geçen sonbaharda topladığım fıstıklardan ekim ayında ektiğim kasım gibi filizlenmişti ama soğuklara dayanamadı öldü, daha geç saksıya koyduğum (heralde aralık gibi) bir tanesi de istanbula bu kış yağan karda kafasını dışarı çıkarmadı şubat gibi filizlendi şu an iyi görünüyor, kışı oda sıcaklığında bir poşette geçiren iki tanesini de şubat gibi saksıya koydum, onlar da filizlendiler ve keyifleri yerinde gibi.
sonuç olarak fıstık çamları koşullar ve sıcaklık konusunda çok da seçici değiller, sonbaharda filizlendirebildiklerinizi kışı geçirebilecekleri kapalı balkon gibi bir yere alırsanız -ki bu gerekli- birdahaki ocak şubat aylarında isterseniz köklerini budayabilir, saksılarını büyütebilirsiniz, tecrübemle sabittir ki toleransları gayet yüksek.

safiris
30-03-2008, 00:02
Büyükce bir naylon torba bulup saksiyi bu naylon torbanin icine koyun biraza sreyle sulayip islatin icini, nemlensin yani. Daha sonra torbayi balon gibi sisirip agzini kapatin. Bir kac hafta boyunca arada bir torbanin agzini acip havalandirin ve kapatip yine balon yapin ve cok hizli gelistiklerini göreceksiniz.

Not bu balonu yani mini serayi direk günesin altina koymayin dolayli isik alsin.

ulusef
06-05-2008, 13:33
Arkadaşlar ben çam kozalaklarından tohum üreterek gönüllü olarak ağaçlandırma çalışmaları yapmak istiyorum. Yaşadığı köyde oldukça geniş ve ağaçsız alanlar mevcut. Kozalaktan tohum üretmek nasıl oluyor ne gibi yöntemleri kullanmam lazım bilgi alabileceğim bir yer varmı veya sizler bana yardımcı olabilirmisiniz. Selam ve saygılarımla

M.Sema
06-05-2008, 17:00
Bir süre evvel Kızılcahamam taraflarına yaptığımız bir gezi sırasında Orman Bakanlığı'na ait bir üretim tesisi vardı. Orada ki görevli ile yaptığımız görüşmede Türkiye'de bunun gibi pek çok tesis olduğunu söyledi. Asıl önemlisi ben kozalaktan çam ağacı üretebilir miyim düşüncesinde olduğum için konuyla ilgili bana şöyle bilgi verdi. Toplanan kozalaklar fırın denilen yerlerde belli bir sıcaklığa tabi tutularak kozalakların açılıp tohumlarının içinden dökülmesi sağlanıyormuş. Daha sonra eleklerden geçirdikten sonra bu tohumlar ekiliyormuş. Ben dağdan bulduğum tohumlu bir kozalağı sallayarak tohumlarını döktüm ve onları toprağa ektim bekliyorum. Bence bulunduğunuz yerde bu tarz bir yer mutlaka vardır oradan tohum temin edebilirsiniz belki?? Ve bahsettiğim yerde çektiğim bir fotoğrafı da ekliyorum.

ulusef
07-05-2008, 08:03
Sayın M.Sema çok teşekkür ediyorum size. Verdiğiniz bilgiyi az çok biliyordum ama cevap verme nezaketini gösterdiginiz için çok teşekkür ediyorum. Birkaç tane kozalak buldum onları ılık suyun içine koydum belki yumuşar diye ama çok sert bir şekilde duruyor hala. Tohum bunun neresinde gerçekten anlamadım. Bir tanesinin için açtım tek tek sert kabuklarını söküp baktım ama nafile tohum falan yok çok üzüldüm bsulamadığım için.

pascal
18-05-2008, 19:59
Merhaba , kozalak yani çamın tohumunu kozalakta oldugunu bu siteden ogrendim uzun süredir bu sitede yazışmaları takip ediyorum ve sonunda üye olmaya karar verdim , yaklaşık 4 yıl önce topladıgım bir poşet kazalagı eve gidince hemen poşeti ters cevirerek incelemeya başladığım ve aradıgım tohumları buldum cok sevindim :) ama aradan 4 yıl geçmişti neyazıkki ,çalıştıgım yerde selvi ağaçları vardı etrafında dönelip durdum ve aradıgım şeyi bulmuştum :)) kozalakları , toplayıp 24 saat bir su bardagında beklettim daha sonra bir saksıya ektim aradan 20- 25 gün geçti ortada hiç bir şey yoktu halya ,üzüldum ,umudum kesildi, amma bu sabah bahçede dolaşırken saksıya bi göz atayım dedim iyiki bakmışım 3 tanesi çimlenmiş çoook sevindim :))) tam 1 sm boyunda 3 tane mini minnacık selvi :)) amma bundan sonraki aşama ? nedir nelere dikkat etmem lyazım bu konuda bana yardımcı olacak arkadaşlara şimdiden teşekür ederim saygılarımla ..

heroman1881
23-05-2008, 23:57
kışın parklardan topladığım kara çam kozalaklarından çıkan tohumlarda koyurenkli olanlarda çimlenme yüzdesi hayli yüksek.

heroman1881
23-05-2008, 23:59
çam tohumlarımı ekmeden önce su testi yaptım ve suda batan tohumlar genelde çimlendi.

f-sunflower
24-05-2008, 20:17
Merhaba,mavi ladin kozalakları nasıl çimlendirilecek arkadaşlar bilgi verirseniz sevinirim.Teşekkürler

aygunber
24-05-2008, 20:18
Merhaba Lidergermany,

Çam yetiştirmeyle ilgili bir deneyimimi aktarmak istiyorum, izninizle...
İSTANBUL'da oturuyorum. 4 ay önce çamlık bir alandan geçerken bir kişinin çam fıstıkları topladığını farkettim. Kısa bir sohbetten sonra 10 adet çam fıstığı da ben topladım. Evde 10 cm.lik saksılara diktim. Bir ay geçmeden istisnasız hepsi yeşerdi. 7 tanesini zaman içinde meraklılarına verdim. Halen 3 adeti duruyor. 20 cm boyunda.

Ayrıca fidanlıklarda çeşitli boylarda fideler temin edilebilir.
Yeşilli, çiçekli, meyveli ve sağlıklı günler dilerim.

d4rkw0r1d
12-09-2011, 20:35
çam ağacı yetiştirmek istiyorum acaba

bunun için anlatım var mı acaba
birde kozaklarlar ne zaman çıkar her mevsimde olur mu ?
o kozalakların içinden tohumu nasıl alıcam felan :):mad:

kozalaklar her mevsimde çıkar mı ?

~Burak~
24-10-2011, 21:34
sayın d4rkw0r1d, bildiğim kadarıyla size bilgi vemek isterim
1. Kozalaklar her mevsim olmaz örneğin karaçam sarıçam gibi türlerin kozalaklarını ilkbahardan önce toplamanız gerekir.
2. Kozalaktan tohum çıkarmak çok basittir kapalı olan bir kozalağı sıcak bir ortamda bekletirseniz (ortam sıcaklığına göre açılma süresi değişir) kozalak kendi kendine açılır ve tohumlar açığa çıkar mesela yarın bir kozalak kopartın ve sıcak bir ortamda bekletin açılınca içindeki tohumları görürsünüz

hanbiyçe
12-12-2011, 12:43
forumda yazılanlara göz attım ancak yine de sormadan geçemeyeceğim.Elimde kozalak tohumları var sanırım karaçamın kozalakları yolda topladım kozalakları ancak diğer tohumlarda olduğu gibi suda şişirmenin,sıcak ya da soğuk katlama yapmanın çimlenmeyi hızlandırıcı etkisi var mıdır.Başka sitelerde çimlendirme sürecinde tohumu aşıladıklarını duydum ancak benim böyle bir imkanım yok.Lütfen bana çimlendirmem için gerekli ortamı nasıl hazırlayacağımı adım adım anlatır mısınız.Şimdiden teşekkürler...

eb_ru
16-12-2011, 14:20
forumda yazılanlara göz attım ancak yine de sormadan geçemeyeceğim.Elimde kozalak tohumları var sanırım karaçamın kozalakları yolda topladım kozalakları ancak diğer tohumlarda olduğu gibi suda şişirmenin,sıcak ya da soğuk katlama yapmanın çimlenmeyi hızlandırıcı etkisi var mıdır.Başka sitelerde çimlendirme sürecinde tohumu aşıladıklarını duydum ancak benim böyle bir imkanım yok.Lütfen bana çimlendirmem için gerekli ortamı nasıl hazırlayacağımı adım adım anlatır mısınız.Şimdiden teşekkürler...

Merhaba
Çam tohumları kolay çimlenir, herhangi bir şeye gerek yok ancak bazı çam türlerinde tohum kabuğunda mantarlar bulunuyor, tohumu toprağa ektiğinizde bu mantarlar çoğalıyor ve çimlenmiş fideciğin kök boğazı çürüğüne yakalanıp ölmesine neden oluyor. Bunun için tohumu fungusitle muamele etmelisiniz ya da hidrojen peroksit gibi bir dezenfektan ile mantarlardan kurtulmalısınız yoksa fidecikler ölüyor.

Emre Kuzu
16-12-2011, 15:43
Baharda ekin havalar ısındığında güneşli havadar bir yerde dursunlar hemen çimlenirler direk rüzgar almasınlar toprak geçirgen olsun ve birde derin saksılar kullanın bunlar sağlandığında hastalığa yakalanma oranları bayağı düşer

seaa
16-12-2011, 16:16
Humuslu toprak geçirgen oluyor değil mi?

Emre Kuzu
16-12-2011, 16:46
Humus oranına bağlı geçirgen olması çok olursa suyu tutar. Humus 1 toprak 1 dere kumu gibi geçirgen madde 2 olabilir. Humus toprağın kuruğunda sertleşmemesi için.

eb_ru
17-12-2011, 10:56
Baharda ekin havalar ısındığında güneşli havadar bir yerde dursunlar hemen çimlenirler direk rüzgar almasınlar toprak geçirgen olsun ve birde derin saksılar kullanın bunlar sağlandığında hastalığa yakalanma oranları bayağı düşer

Evet saksı derinliği de önemli, bir bilimsel yayında görmüştüm, saksı derinliği 25 cm olan fidecikler kök boğazı cürüğü olmazken 25 cm kücük olanlar hastalanmış.
Bitki dünyası gizemlerle dolu :)

Emre Kuzu
17-12-2011, 12:18
Saksı derinliği genelde ibreli türlerin kazık kök yapmasından dolayıdır. Yürek kök sistemi yapsalar derin saksı olmayabilir.

~Burak~
02-01-2012, 20:12
kök çürümesine karşı kullanılan ilacın adı nedir ve nereden bulabilirim

kana06
31-03-2013, 14:41
Selamlar, ağaçlardan çelik alarak köklendirme hormonu ile köklendirip çoğaltmak hem daha kolay hem de zaman kazandırıcı değil mi ? Ben çeliklerden köklendirilerek çoğaltılıyor diye biliyorum ....

Sagun
01-04-2013, 11:30
yaklaşık 3 hafta önce apartman bahçesindeki karaçam kozalağından tohumlar aldım, bunları suya attım ancak hepsi de yüzdü, ama koyu renkli olanları 1-2 gün sonra elimle ittiğimde battılar 5 gün kadar su içinde bekleyince tohum kabukları kendiliğinden açılmaya başladılar ben de saksıya ektim onları şimdilik 1 tanesi çıktı 2 tanesi de başını çıkarmak üzere..

Sagun
01-04-2013, 11:37
384258
bu kadar çabuk çimleneceğini tahmin etmiyordum.

Ozlem A
01-05-2013, 17:26
Resimdeki fıstık çamı salondaki saksının dibine koyduğum kırık kozalak parçasından çimlenip hepimizi neşeye boğdu. Ama anladığım kadarıyla saksı değiştirmede kayıp oranı çok yüksek oluyor, kara kara düşünmeye başladım. Önerileriniz ve tavsiyelerinizi beklerim.

Fagus Sylvatica
01-05-2013, 17:48
Bence iyice büyüyünce sonbaharda, hava serinken saksıdaki bitkiyi dikkatlice çıkarın başka bir saksıya dikin. Çamı da yerine alırsınız (ama saksıyı kırmanız gerekebilir tabii)

Ozlem A
12-06-2013, 09:08
Resimdeki fıstık çamı salondaki saksının dibine koyduğum kırık kozalak parçasından çimlenip hepimizi neşeye boğdu. Ama anladığım kadarıyla saksı değiştirmede kayıp oranı çok yüksek oluyor, kara kara düşünmeye başladım. Önerileriniz ve tavsiyelerinizi beklerim.

Bizim fıstık çamı mavimsi bir renk aldı. Galiba fıstık değil farklı bir tür sürekli beğendiğim kozalakları topladığımdan aralarında karışmışlar büyük ihtimalle. Acaba mavi çam olabilir mi?

tamer06
15-09-2013, 22:24
Merhaba, sarı çam birkaç aylık fide resmi lazım, sarı çam tohumdan çimlendiren varsa paylaşabilirmi?

sarı kasımpatı
14-11-2013, 17:31
Merhaba geçen gün yolda bu kozalağı buldum. Fıstık çamı olsa gerek. Fıstık çamı yetiştirmeyi çok istiyorum ama ne yapacağımı bilmiyorum. yardımcı olur musunuz?
453997

akın80
30-11-2013, 23:37
Selamlar,

Elimde henüz yeşil 5-6 cm büyüklüğünde 4 adet çam kozalağı var ve ekmek istiyorum, ancak nasıl ekebileceğimi araştırdığım halde bulamadım ya da araştırmamı doğru yapamadım. Bazı arkadaşlar kozalağı ekmek tabirini kullanmışlar, direk kozalağı mı ekeceğim yoksa açılmasını bekleyip içinden çıkan tohumları mı çimlendireceğim...

Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim, selamlar...
kozalak ekmeyin içindeki tohumları suya atın eğer batmıyorsa içi boş demektir batarsa dolu.çimlenmesini bekleyin ...

onur özdoğan
12-08-2014, 10:33
KIZILÇAM için, kozalaktaki her yaprağımsı kabartının altında ikişer adet tohum mevcut, çok kolay bir bıçağın yardımıyla dibinden bulabilirsiniz, Bu çıkardığınız tohumları bir bardak suya koyun, 1 gün bu suda beklesin ( mantar ilacı olarak kolay bulunabilmesi açısından nibulen kulak damlası kullandım kızılçamda doğru mu bilmiyorum? Ama 4-5 damla döktüm ) genel bir kural olarak bu suyun dibine batan tohumlar işe yarayan tohumlar oluyor, yüzenlerin içine baktım, yüzenler boş arkadaşlar, ardından bir saksı toprağına diktim dün akşam saksı derinliği 15-20 cm., dikmeden önce tohumların dış kabuğunu tek tek çatlattım çekirdek yer gibi Ama bu işi çok nazikçe yaptım çünkü içindeki fıstık çok küçük , dik ekmeye çalıştım hatta bir tanesini çıplak ektim (kabuksuz) , hava sıcaklığı Marmaris'te oldukça yüksek şu aralar , dışarıda arka balkonumda gölgede duruyor tohumlar, bir gelişme olursa buradan fotoğraflarla paylaşırım...

onur özdoğan
12-08-2014, 10:50
Fotoğrafı yüklemeyi becerebildiysem sanırım ayrıntılı cevap kozalak konusunda bu fotoğraf olacaktır, buradan herkes bilgilenir ve birsürü ağaç diker inşallah...

onur özdoğan
12-08-2014, 11:44
Bu duruma göre, toplama zamanlarından doğan çimlenme kapasiteleri arasındaki farklılığın en büyük kısmı 5/Mayıs ve daha evvel toplanan tohumlarla 20/Mayıs v~ daha sonra toplanan tohumlar arasın* da bulunmaktadır. Diğer bir deyişle, 5 Mayıs ve daha önce toplaı:iıan to- humların çimlenme kapasiteleri, 20/Mayıs ve daha sonra toplanan to- humların çimlenme kapasitelerinden çok önemli derecede farklı olmuştur. Bu fark, Cetvel 4 de verilen toplama zamanları çimlenme kapasitesi orta- lamaları incelendiğinde görüleceği gibi 20/Mayıs ve daha sonraki tarih- lerde toplanlan tohumlar lehine tezahür etmiş bulunmaktadır.

onur özdoğan
12-08-2014, 11:46
5/Mayıs ve daha önceki tarihlerde toplanan tohumlarm çimlenme ka- pasiteleri de kendi içlerinde çok önemli derecede farklılık göstermiştir. Cetvel 4 ün incelenmesi ibu farklılığın Mart ve Nisan aylarında toplanan tohumlarm çimlenme kapasitelerindeki dikkati çeken düşüklükten ileri geldiği kanısını vermektedir. Aralık, Ocak ve Şubat aylarında toplanan tohumların birbirine yakın ve oldukça yüksek C% 70- 80) çimlenme ka- pasitesi göstermelerine karşıt, olgunluğun ilerlemiş olması gereken Mart ve Nisan aylarındaki çimlenme kapasitesi düşüklüğünün izahını yapmak
oldukça güçtür ve kesin bir ifadede bulunabilmek için bu hususun yeni denemelerle daha etraflı olarak incelenmesi gerekecektir.
20/Mayıs ve daha sonraki tarihlerde toplanan tohumların çimlenme kapasiteleri kendi içlerinde istatistiki b/akımdan önemli addedilebilecek b i r farklılık göstermemiştir
5/Mayıs ve daha önce tıoplanan tohumlar içinde de çimlenme değeri . gene çok önemli derecede farklılıklar göstermiştir. Toplama zamanlarına göre çimlenme değerleri ortalamalarını veren Cetvel 7 den bu farklılığın aynı şehilde Mart ve Nisan aylarında toplanan tohumların düşük çimlen- m e değeri v e r m e l e r i n d e n i l e r i geldiği anlaşılmaktadır. Aralık v e O c a k aylarında toplanan tohumlar, Mart ve Nisan aylarında toplanan tohum-
lara nazaran daha yüksek çimlenme değeri vermişlerdir.
20/Ma- yıs ve daha sonraki tarihlerde toplanan tohumlar gerek tümüyle ve ge- rekse teker, teker daha evvel toplanan tohumlardan daima daha yüksek çimlenme değerleri vermişlerdir.
Birbirini teyid eden bütün bu :sonuçlara dayanılarak Bük Araştırma Ormanında kızılçam tohumlarının olgunlaşmalarını Mayıs ayının o r t a l a - rında tamamladıklarını ifade etmek mümkündür.
Bük Araştırma ormamnda ve onunla benzer yetişme muhiti şartlarına sahip diğer Akdeniz Bölgesi ormanlarında kızılçam kozalak- larının toplanmasına Mayıs ayının ikinci yarısında başlanmalıdır. Bu sı* rada kozala:k özgül ağırlıkları en düşük değerleri bulmuş, yani kozalaklar nemlerini büyük ölçüde kaybetmiş oldukları için, toplanan kozalakların kurotulmaları daha kolay olacak, kurutma daha kısa sürecektir.

onur özdoğan
12-08-2014, 11:47
Bilimsel makaleden alıntılar, zamanlama için ihtiyaç olur diye düşündüm , bu arada bu değerlendirmeler ANTALYA yöresi içindir arkadaşlar.

marksman
22-10-2014, 21:35
Merhabalar
Arkadaşlar çam yetiştirmeye merak sardım forumları okumaya çalışıyorum genelde ilk baharda kozalaktan tohum elde etmeli yazıyor İzmir'de yaşıyorum Yamanlar dağında gezerken elde ettiğim kozalaklardan çıkan tohumlar bu tohumlar hakkındaki yorumlarınızı alabilirmiyim çimlendirmek için Şubat ayınımı beklemeliyim? vereceğiniz değerli bilgiler için şimdiden teşekkürler.

marksman
27-11-2014, 21:46
Kendi kendime cevap gibi olacak ama demekki mevsimi değil kimse bakmıyor belki o yüzden cevap gelmedi.
Neyse 20 gün oldu bekliyorum evde bir kutunun üstünü naylonla kapatıp mini bir sera yaptım 2 - 3 günde damlama ile suluyorum henüz bir şey çıkmadı bakalım sabırla bekliyorum ben bu işi başaracam.
Geçen seneden kalma buz dolabında yaklaşık 2 avuç dolusu tohumum var birde henüz içini boşaltmadığım 5 adet kozalak bu tohumlar ve kozalakları Şubat Mart gibi eksem yetişebilirmi acaba bir gören olursa lütfen cevap verebilirmi ?

Muda
28-11-2014, 12:54
Yapmanız gerekeni zaten kendiniz yazmışsınız. Hangi tohum olursa olsun tohumun genellikle çimlenme zamanı ilkbahar. Bir kısım tohumların soğuklanma ihtiyacı olmakta. O tohumlardan ise sonbaharda dikip ilkbaharda çimlenmesini beklemeniz gerekiyor. Buzdolabında olan tohumlarınızı havaların biraz iyi olduğu zamana kadar aynı şekilde bekletip direk toprağa ekerseniz çok daha iyi olur. Çam kozalakları genelde havalar ısınmaya başladığı zaman açılmakta ve toprağa düşmekteler. Kanatları ile biraz uzağa gitmekte uygun ortam oluşursa çimlenmekteler.

Bonsaici34
04-02-2015, 19:30
ya arkadaşlar ben de bu çimlendirme kabına 2 tane tohumu ters bir şekilde ektim üstüne yarım santim torf koydum.12 günün sonunda çıktı ama 3 filiz birden çıktı.birinin kökü çok küçük olduğu için hemen yan yattı güzelce yanına koydum.ama tohumdan bırak ikiz çıkmasını üçüz çıktı bi anormallik varmı arkadaşlar yardım edin lütfen. :/

Panter10
21-04-2015, 19:59
Merhaba,

Toprak seçimi hakkında da bilgi verebilir misiniz? Çimlendirme için tür toprak daha etkili olur?

Teşekkürler.

marksman
23-04-2015, 20:10
ya arkadaşlar ben de bu çimlendirme kabına 2 tane tohumu ters bir şekilde ektim üstüne yarım santim torf koydum.12 günün sonunda çıktı ama 3 filiz birden çıktı.birinin kökü çok küçük olduğu için hemen yan yattı güzelce yanına koydum.ama tohumdan bırak ikiz çıkmasını üçüz çıktı bi anormallik varmı arkadaşlar yardım edin lütfen. :/

Ne kadar şanslısınız bengeçen yıl neler yaptıysam başarılı olamadım :(

marksman
23-04-2015, 20:15
Arkadaşlar bugün fıstık çamından 4 tane kozalak kopardım balkonda kurumaya (açılmaya) bıraktım umarım bu yıl başarılı olurum bu sefer direk torfa ekmeyi düşünüyorum geçen yıl dere kumu, bir inşaat harfiyatından kırmızı toprak ve çam ağaçlarının altından çürümüş toprak karışımına dikmiştim mayıs ayının sonunda dikmeyi düşünüyorum ne dersiniz?

MEK@35
27-04-2015, 23:24
Arkadaşlar çam fıstığım çimlendi. Fotoğrafını atıyorum nasıl görünüyor?

marksman
28-04-2015, 03:30
Arkadaşlar çam fıstığım çimlendi. Fotoğrafını atıyorum nasıl görünüyor?

Harika gözünüz aydın :)

MEK@35
30-04-2015, 16:38
Arkadaşlar 3 çam fıstığım daha çimlenmiş. Fotoğrafı yüklüyorum. Nasıl görünüyorlar?

gelecekk
10-05-2015, 14:53
denizlide oturuyorum çamlık alanlarda çam tohumu toplamaya başladım ama hangisi hangi çam türünün fıstık çamı hariç ayırt edemiyorum
1-çam ağaçlarından ne zaman tohum toplanmalıdır
2-Türkiyede yetişen çam türlerinin tanınması için farklı yönleri
3-ne zaman toprağa dikerek evimde çimmlendirmeliyim bir tane fıstık çamı çimlendirmeyi başardım ama diğer türlerden daha deneme şansım olmadı.
4-evde tohumdan çimlenen çamlar ne zaman doğaya ekilmelidir.

lütfen sayın forum üyeleri yardımcı olurlarsa çok memnun olurum sizden aldığım bilgiler ile de bende çevremi bilgilendirmeyi amaçlıyorum

MavininDebisi
22-05-2015, 19:04
Mantar yapmasına karşı kullanılan doğal, kimyevi yöntemler nelerdir ? Birkaç cevap okudum fakat tam anlayamadım.

mertron
11-03-2016, 08:05
Mantar yapmasına karşı kullanılan doğal, kimyevi yöntemler nelerdir ? Birkaç cevap okudum fakat tam anlayamadım.


1 çay bardağı su içine 1 tatlı kaşığı çamaşır suyu koyarak, tohumları %0.5’lik sodyum hipoklorit çözeltisinde 2 dakika bekletilerek
yüzeysel olarak dezenfekte ettikten sonra steril su (bulamazsan kaynatılmış soğutulmuş soğuk su ) ile üç defa yıkayarak tohumları Fusarium oxysporum zararlısından temizlemiş olursun.

Çam tohumlarının en ideal çimlenme ortamı ise
22±3°C sıcaklık, %60±5 nem ve 12 saat aydınlık, 12 saat karanlığa ayarlanmış
iklim odasıdır.

Komandante
30-04-2016, 00:23
10.000 adet sarı çam tohumu alıp köyümüzün yukarısındaki boş araziye ekmeyi düşünüyoruz.
Zaman olarak hangi ayda yapmalıyız?
Ekim tekniği ve toprak hazırlanması için önerisi olan var mı acaba?
Tavsiyelerinizi bekliyoruz, şimdiden teşekkürler...

mehmet0791
01-07-2017, 21:12
https://www.youtube.com/watch?v=YMX24cNJzyY

Pirdeniz
21-02-2019, 10:43
Benim camlarimda buyumeye basladi insallah olmezler

oommeerr89
05-07-2019, 00:25
Merhaba arkadaşlar. Bu alana yeni yeni ilgi duymaya başladım ve başlangıç olarak çamları seçtim. Henüz tohum toplama işini çözdüm diyebilirim :) Fakat önümüzdeki günlerde çimlendirme ve sonrasındaki gelişmeleri paylaşmak isterim. Başlangıçta açık kozalaklardan sonuç alamayınca kapalı ve gelişmiş olanları topladım. Bir saat suda sonra gün boyu direk güneşte bekletince açıldılar. 4-5 taneden yaklaşık 50 tohum çıktı ve 40a yakını suda battı. 1 gün suda bekletip bardaklara 2şer 3er diktik.

--------

Bardaklar 1 haftadır açık balkonda, günde belki 1-2 saat güneş alan yerde duruyorlar. Çimlenme öncesi sürekli nemli kalması için sulamayı fısfısla, az sayılabilecek miktarda ve sık sık yapıyoruz (günde 2-3 kez). Tohumlar her bardakta tekli mi olmalıydı yoksa 2-3 uygun mudur bilemedim. Biraz büyürlerse köklerinden dolayı ayırma ve saksıya geçme işi daha zorlu olabilir diye düşünüyorum.

--------

Tohumlar tam 2 hafta sonra teker teker çimlenmeye başladı. An itibariyle (17. günde) yarısı çıktı veya çıkmak üzere. Fotoğraflarını ekledim. Sulamayı çimlenmiş olanlarda biraz azalttık ama bunlarda ne sıklıkta - miktarda olmalı? Hiç bilgim yok, çok araştırdım ama bulamadım. Ayrıca çıkanlar direk güneş gören yerde mi durmalılar? Tecrübeli arkadaşlar yardımcı olabilirse çok sevinirim.

acemi25
29-08-2019, 09:39
Merhaba arkadaşlar. Bu alana yeni yeni ilgi duymaya başladım ve başlangıç olarak çamları seçtim. Henüz tohum toplama işini çözdüm diyebilirim :) Fakat önümüzdeki günlerde çimlendirme ve sonrasındaki gelişmeleri paylaşmak isterim. Başlangıçta açık kozalaklardan sonuç alamayınca kapalı ve gelişmiş olanları topladım. Bir saat suda sonra gün boyu direk güneşte bekletince açıldılar. 4-5 taneden yaklaşık 50 tohum çıktı ve 40a yakını suda battı. 1 gün suda bekletip bardaklara 2şer 3er diktik.

--------

Bardaklar 1 haftadır açık balkonda, günde belki 1-2 saat güneş alan yerde duruyorlar. Çimlenme öncesi sürekli nemli kalması için sulamayı fısfısla, az sayılabilecek miktarda ve sık sık yapıyoruz (günde 2-3 kez). Tohumlar her bardakta tekli mi olmalıydı yoksa 2-3 uygun mudur bilemedim. Biraz büyürlerse köklerinden dolayı ayırma ve saksıya geçme işi daha zorlu olabilir diye düşünüyorum.

--------

Tohumlar tam 2 hafta sonra teker teker çimlenmeye başladı. An itibariyle (17. günde) yarısı çıktı veya çıkmak üzere. Fotoğraflarını ekledim. Sulamayı çimlenmiş olanlarda biraz azalttık ama bunlarda ne sıklıkta - miktarda olmalı? Hiç bilgim yok, çok araştırdım ama bulamadım. Ayrıca çıkanlar direk güneş gören yerde mi durmalılar? Tecrübeli arkadaşlar yardımcı olabilirse çok sevinirim.

Benim de ektiğim 10 tohumdan 7'si çimlendi. Ben de bu soruların cevabını merak ediyoum. Siz çimlendireli baya olmuş. Nasıl bir yol izledniz o zamandan bu zamana? Fidanlarınız ne alemde?

Benim çamlar çimlendikten sonra rahmetli oldular maalesef, yaşatmayı başaramadım.

oommeerr89
04-09-2019, 15:56
Ekimden 2 ay sonrasında dahi, yani şu sıralarda bir iki çimlenen oldu. En son 17. gün güncellemesi yapmışım. Dediğim gibi çimlendikten sonra sulama sıklığını gittikçe azalttım. Genelde hava durumuna bağlı olarak 1 ile 2 gün arasında değişiyor. Yağmurlu, kapalı ve nemli havalarda (şu sıralar nadir de olsa) 2 güne çıkabiliyor. Toprağa bakınca ihtiyacını zaten belli ediyor. Miktarı da değişiyor tabi. Tam olarak bir hesap yapamasam da 13 tane bardak var ve her sulamada yarım litreye yakın gidiyor. Fakat bunlar yaklaşık ve değişken rakamlar.

Ayrıca günde bir kaç saat sabah güneşini direk görüyor. Fakat sağlıklılar mı bilmiyorum. Yani üstten iyi gözükse de gövde rengi bir garip geldi. Oldukça kırmızıya kaçkın ve sanki fazla uzun gibi duruyorlar. Normal midir veya bambaşka bir nedene mi bağlı bilemiyorum.

--------

28.10.19 Yaklaşık 3 buçuk ay oldu ve saksı değişimi yaptık. Yalnız kökleri beni çok şaşırttı. Gövde boyundan 3 katına kadar büyük ve bardağın dibinde boydan boya turlayıp dolanan kökleriyle sanki biraz geç kalmışız gibi geldi. Boyutlarını tam hatırlayamadım ama teker teker fidan poşetlerine aldık. En son da balkona bir mini sera yapmayı düşünüyorum. Son güncellemeyi de sanırım bununla yaparım.

oommeerr89
14-06-2021, 00:27
Aradan neredeyse 2 sene geçmiş. Kendi çam maceram için son bir güncelleme yapmak istedim. Bir önceki mesajlarımdan ilki çimlenme, diğeri de saksı değişimi aşamasıydı. Burada da faydası olabilir diye gelişimleri üzerine bir iki not daha düşmek istiyorum.

Öncelikle sulama ile ilgili çok kafaya takacak bir şey yokmuş. Hava durumuna veya konumlarına göre ihtiyaçları az çok belli oluyor. Gittikçe miktar biraz fazlalaşıp, sıklığı da hafiften azaltılıyor. İlk yaşına kadar 1-2, ikinciye kadar da 2-3 güne kadar uzayabiliyor. Ben ilk bir iki aylarında bile fısfısla uygulamaya devam ettim. Yani oldukça narin davranmaya çalıştım. Belki bu kadar olmasa da fazla da sert davranmamak gerek.

Son bahsettiğim mini sera projesini gerçekleştirememiştim ve ilk kışlarını içeride geçirdiler. Başta ortam sıcaklığı pek elverişli olmayan soğuk bir odadalardı ve kayıplar maalesef fazlalaştı. Sonradan peteklerden uzak, sıcaklığın ortalamaya yakın olduğu ve direk güneşi pek veremesem de -ki zaten fazlası zarar, başlarda 1-2 saatti, o sıra bu kadar bile veremesem de pencere dibi tamamen ışık alan bir yere aldım. Biraz da ilgiyle iyice kendine geldiler.

İlk kış sonrası çimlenen 20-25 çamdan 14 tane kalmıştı, ikinci kışta dışarıda kaldılar ama kayıplar neredeyse bitti ve 2 sene sonunda 13 çam var. İyice dallanmaya başlayıp gövdeleri de kalınlaştı. Boyları yaklaşık 20-30cm civarı oldu.

Yaklaşık 10 aylık ve diğeri de 2 seneye yakın olmak üzere fotoğraflarını da ekledim. Şimdilik hala fidan poşetlerinde duruyorlar ama bahçelik uygun bir yere ekmeyi düşünüyoruz.

redcoraldiver
27-05-2022, 19:32
Merhaba,

Dun, UEDAS'a ait ariza arabasi, tellere degen cam agaclarini budadi. Dallardan bayagi bir kozalak dokuldu. Hepsi yesil ve kapali. Acaba dala baglandigi yerden koparip, saksiya koysam, zamanla uzerinden cimlenme baslar mi? Internette birkac yerde boyle yapilabildigini okumustum. Daha once deneyen ya da bu konuda bilgisi olan arkadaslar varsa, cevaplarini beklerim.

Simdiden tesekkurler...

Doku_Kültürcü
27-05-2022, 22:37
Merhaba,

Dun, UEDAS'a ait ariza arabasi, tellere degen cam agaclarini budadi. Dallardan bayagi bir kozalak dokuldu. Hepsi yesil ve kapali. Acaba dala baglandigi yerden koparip, saksiya koysam, zamanla uzerinden cimlenme baslar mi? Internette birkac yerde boyle yapilabildigini okumustum. Daha once deneyen ya da bu konuda bilgisi olan arkadaslar varsa, cevaplarini beklerim.

Simdiden tesekkurler...

Çam kozalağındaki tohumların olgunlaşıp çimlenebilir hale gelmeleri için 3,5 yıl bitkiden beslenmesi gerekiyor.

redcoraldiver
27-05-2022, 23:04
Aman allahim. Gercekten mi? Hayal kirikligi yasiyorum au anda. �� Hizlandirma ihtimalimiz yok mu? ��������

Doku_Kültürcü
27-05-2022, 23:24
Aman allahim. Gercekten mi? Hayal kirikligi yasiyorum au anda. �� Hizlandirma ihtimalimiz yok mu? ��������

Üzgünüm...:(

redcoraldiver
29-05-2022, 03:43
Üzgünüm...:(

Peki bu nasil olmus???

Doku_Kültürcü
29-05-2022, 14:19
Güzel. Bonsai yapacaksanız tamam ama büyütüp araziye dikecekseniz, fideleri ayırmanız gerekir.

Anti Kapitalist
15-06-2022, 11:20
Güzel. Bonsai yapacaksanız tamam ama büyütüp araziye dikecekseniz, fideleri ayırmanız gerekir.

Ya hocam bu ibreli tohumları çimlendirip büyütmek çok zor **** bir taktiği var bu işin.

Suyu az veriyorum kuruma yapıyor,suyu fazla veriyorum bu seferde yatıran hastalığına yatırıyor. Ne yapmam lazım sizce ? Mantar ilacı kullanıp sorunsuz yetiştirmek mümkünmüdür ?

Doku_Kültürcü
16-06-2022, 00:21
Ya hocam bu ibreli tohumları çimlendirip büyütmek çok zor **** bir taktiği var bu işin.

Suyu az veriyorum kuruma yapıyor,suyu fazla veriyorum bu seferde yatıran hastalığına yatırıyor. Ne yapmam lazım sizce ? Mantar ilacı kullanıp sorunsuz yetiştirmek mümkünmüdür ?

Sorun, sanırım tohumu torf gibi organik bir ortam içerisine ekmiş olmanızdan kaynaklanıyot. Genelde bahçe toprağı tab
r edilen, organik madda açısından fakir denebilecek toprak kullanın. Bu küflerin ve bakterilerin gelişmesini yavaşlatır bitki için gelişme imkanı doğar. Bir de aspirili su ile bitkiyi sulayabilirsiniz. Yaklaşık 4litre suya bir tablet aspirin karıştırıp bitkileri bu suyla sulayın. Aspirin, bikinin bağışıklık sistemini harekete geçirir.