PDA

View Full Version : 1tanem / Ateş dikeni




1tanem
16-03-2013, 23:21
buda yeni aldığım ateş dikenim umarım seçimim fena değildir tecrübeli arkadaşlardan yardım bekliyorum ilk sorum :) fidanlarımı dışardamı tutmalıyım içerdemi benim balkonum açık şimdidem teşekkürler


379056
379057
379058
379059




serkan_istanbul
17-03-2013, 05:51
Benim ateş dikenim var bonzai yapmadım ama bu çalı dışarda kalabilir. iç mekan deil. hayırlı günler

Sakaki
19-03-2013, 13:51
Merhaba sn 1tanem,

Öncelikle yapmanız gereken, bonsai tekniklerinden önce, elinizdeki türü iyi tanımak, onun ihtiyaçlarını, bakımını, su ve besin ihtiyacı gibi konuları anlamak ki bu bilgiler ağacınızı hayatta tutmak için elzemdir.
Örneğin; bu tür, yani ateş dikeni, bonsai için kullanılan diğer birçok ağaç ve çalı türü gibi dış mekan bitkisidir.

Bu temel bilgileri iyice özümsedikten sonra sıra geliyor temel bonsai konularına :)
Budama, biçim verme teknikleri, bonsai için uygun toprak karışımları, sulama teknikleri, saksı değişimi, telleme, uygun tarza karar verme ve ardından daha ileri teknikler: jin, shari, vs...

Tabii ki bunlar kısa bir süre içerisinde özümsenebilecek mevzular değil, benim bile bilmediğim ve hala öğrendiğim çok konu var :)

Gelelim bu bitkinize: Bonsailer ayrıca boyutlarına göre sınıflandırılmaktadır. Başlangıçta karar vermeniz gerek en önemli 2 şey ne boyutta bir bonsai istediğiniz ve ne tarz bir bonsai istediğiniz!

Gördüğüm kadarıyla bu bitki genç bir aday. Eğer mame, shohin gibi küçük boyut bonsai yapmak istiyorsanız şu an bulunduğu saksı boyutu yeterli gibi. Ama bu bitki ile daha büyük bir bonsai yapmak istiyorsanız, o halde daha geniş/büyük bir saksıya ihtiyacınız var demektir ki saksı büyüdükçe bitkiniz de daha hızlı gelişecek ve kalınlaşacaktır.

Birinci konuya karar verdikten sonra tarz konusuna gelelim: Öncelikle bonsai tarzlarını iyice bir inceleyiniz. Adayınız genç olduğu için şu an onu birçok tarza göre geliştirebilme imkanınız da var, o halde elimizde zaman da var demektir ki acele etmemize gerek yok şu aşamada :)

Bu yukarıda bahsettiğim bilgilerin neredeyse tamamı forumda mevcut; bitkiniz gelişirken bir yandan da bu konulara göz atalım, zamanla kafanızdaki soruların hepsi cevap bulacaktır :)

bonsaicimali
08-05-2013, 23:33
Mame bonsai yapmak isterseniz hokidachi tarzı uygun gibi gözüktü bana