PDA

View Full Version : Domates tohumu saklarken Jel tabaka çıkarılmalı mı?




MeyveliTepe
11-03-2013, 22:20
Fermantasyon Yoluyla Domates Tohumu Nasıl Elde Edilir? (http://www.agaclar.net/forum/fidan-ve-fide-bitki-uretim-tohum-cimlenme-celik-asi/30572.htm)

Hasat sonrası domates tohumlarının meyvelerden çıkartılıp saklanması sürecinde genel ve yaygın uygulama, çekirdeklerin etrafındaki jel tabakanın muhtelif yöntemlerle çıkarılmasından sonra tohumların kurutularak saklanması şeklindedir. Tohumların temizliği, saklanma kolaylığı, ekim sırasındaki basitlik, tohum ile taşınan bazı hastalık yapıcı patojenlerin jel tabaka ile birlikte uzaklaştırılıyor olması gibi çeşitli yayın, pratikler, bilimsel araştırmalar mevcut.

Buna karşın, bu jel tabakanın dış etmenlere karşı ek bir koruyucu olduğu ve tohumların ekilmesi esnasına kadar çıkarılmaması yönünde de henüz rastlanmış kanıt olmasa da görüşler söz konusu.

İsteyenlerin bu jel tabakanın fonksiyonları ile ilgili olarak görüş alış verişinde bulunabilmeleri için bu başlığı açıyorum ve başka bir konudaki, bu konu ile ilgili mesajları buraya taşıyorum.




miralay
12-03-2013, 17:50
Tohumlarinin cimlenme oranlari tutarli sekilde yuksek olan, cok saglikli tohumlar satan guvenilir tohum sirketlerinin ve evinin bahcesinde sebze yetistiren insanlarin on yillardir kullandigi bir yontem bu. Dogaya ragmen yapilan herhangi bir islem yok. Bu bir alternatif yontem ve ben hep bu yontemi kullaniyorum, kisisel olarak cok memnunum. Fermentasyon isleminden uzun sure sonra ektigim tohumlarda bile hicbir sorun yasamadim.

Not: Bu yontem cok acayip bir yontem, mutlaka uygulayin gibi bir tavsiyede bulunmuyorum. Hep kullandigim bir yontem oldugu icin uygulama asamalarini resimleyip gostermek istedim. Bu basligi, tamamen bilgilendirme amacli actim. Konuyla ilgili herhangi bir iddiam yoktur, bir tez de ileri surmuyorum.

Tohumlarının çimlenme oranı tutarlı yüksek olan ve garantili şekilde sağlıklı sertifikalı tohumlar satan şirketlerin sağladığı şartları siz evde sağlayamazsınız.

Sebze yetiştiren insanlar nitelik ve verim amaçlı değil birim mesaiden maksimum verimi alabilmek, nicelik bakımından iş yükü azaltmak amaçlı bu yöntemi kullanır yinede tohum üzerindeki zarı yok edecek kadar fermende etmezler tohumların elekten geçebileceği kadar zira çıkan posayı salça yapar insanlar küflendirmeleri mantıklı mı?

Söz konusu alternatif yanlış da değil tarifiniz çerçevesinde kusurlu. Doğaya rağmen yapılan işlem şu; Sizin yaptığınız katlama tabir ettiğimiz uygulama tohum çimlenmeye alınmadan evvel yapılmalı stoğa alınırken değil. (Sözünü ettiğiniz çimlenme garantili firmaların sağlık ve hijyen koşulları sağlayamayacınızdan hareketle)
Yeryüzünde insan dan evvel var olan bitkilerin binlerce yıl soyunu ilerletmiş ve buna programlanmış yapısına muhalefet tohum üzerindeki koruyucu tabakayı stoklama safhasında yok etmek, üreme sırasını değiştirmek sistemde açıkları beraberinde getirecektir yanlış olan bu. Zar toprak altında embriyoyu korumak amaçlı bir yapıdır bu yapının stok safhasında yok edilmesi yanlıştır.

Her türlü yorum ve eleştiriye açıktır.

MeyveliTepe
12-03-2013, 18:02
Anlamadığınız halde neden böyle "2-3 yıl tohum bekletme" gibi bir anlamı olabileceği ihtimalini dile getirdiniz?

Biz öyle yapmıyoruz biz Tohum zamanı hasat edip ekim mevsimine kadar "uygun koşulları sağlayarak" muhafaza ediyoruz.

Tam olarak hangi evrenin resmini/kanıtını talep ettiğinizi netleştirir iseniz eleştiri ve yorumlarınıza memnuniyetle sunarım.

Meyveyi parçalamadan uygun koşullar sağlanarak bütün olarak saklamak,
Bu esnada tohumun canlı meyveden beslenmeye devam etmesi sağlıklı ve taze kalması sağlanır

Yukarıdaki ifadeyi siz yazdınız, değil mi?

Meyveyi (yani domatesi) bütün olarak saklamaktan bahsediyorsunuz.

Hasattan sonra domates tohumu en erken bir sene sonra, bazen 2-3 yıl sonra ekilir. O zamana kadar "uygun koşullarda" bütün domates saklamayı tavsiye ediyorsunuz. Üstelik çekirdekler beslenmeye de devam eder diyorsunuz.

Olabilir, farklı bir tekniktir belki. Balkabağını, hatta sakız kabağını böyle saklarım ama domatesi duymamıştım. Bu yüzden şayet varsa 2-3 senedir bekleyen ve çekirdekleri beslemeye devam eden, uygun koşullardaki domates fotoğrafı rica etmiştim.

miralay
12-03-2013, 18:20
Yukarıdaki ifadeyi siz yazdınız, değil mi?

Meyveyi (yani domatesi) bütün olarak saklamaktan bahsediyorsunuz.

Hasattan sonra domates tohumu en erken bir sene sonra, bazen 2-3 yıl sonra ekilir. O zamana kadar "uygun koşullarda" bütün domates saklamayı tavsiye ediyorsunuz. Üstelik çekirdekler beslenmeye de devam eder diyorsunuz.

Olabilir, farklı bir tekniktir belki. Balkabağını, hatta sakız kabağını böyle saklarım ama domatesi duymamıştım. Bu yüzden şayet varsa 2-3 senedir bekleyen ve çekirdekleri beslemeye devam eden, uygun koşullardaki domates fotoğrafı rica etmiştim.
Zaman belirtmediğim ifade bana ait.

Son hasat ağustostur ekim mart/nisanda yapılır ağustos-nisan arada arada 8 ay var hiç bir şey yapmadan sebzelik de 1 ay durabilen domates sekiz ay saklanabileceğini düşünüyorum.

Bitkiden kopan meyve tamamen çözünmeye maruz kalana kadar veya kuruyana kadar tohumunu beslemeye devam eder.

Tohumlar yıllanacak kadar uzun süre beklenecek ise bu bekletme süresinden sonra geleneksel kurutup bekletme yöntemi ile devam edilebilir.
Meyvelerin toplanmasiyla ekim donemi arasinda ne kadar sure geciyor?
ortalama 8 ay

miralay
12-03-2013, 18:57
"Sebze yetiştiren insanlar nitelik ve verim amaçlı değil birim mesaiden maksimum verimi alabilmek, nicelik bakımından iş yükü azaltmak amaçlı bu yöntemi kullanır yinede tohum üzerindeki zarı yok edecek kadar fermende etmezler tohumların elekten geçebileceği kadar zira çıkan posayı salça yapar insanlar küflendirmeleri mantıklı mı?"

yukardaki ifadeniz dogru degil cunku bu sirketler tohum zardan ayrilana kadar fermente islemine devam ediyor. Benim yontemi anlatirken soyledigim gibi, fermentasyon islemini uzatirsaniz cimlenme oranlarina zarar verebilirsiniz. Bunun belli sicaklik kosullarinda ne kadar sureyle devam ettirilmesi gerektigi uc asagi bes yukari belli ama tohumu toplayan kisi bu iste tecrubelendikce zaten zamanlamayi nasil ayarlayacagini bilir.

"Doğaya rağmen yapılan işlem şu; Sizin yaptığınız katlama tabir ettiğimiz uygulama tohum çimlenmeye alınmadan evvel yapılmalı stoğa alınırken değil."

bu ifadeye gore, tohumlarinin cimlenme oranlariyla ilgili olarak bugune kadar hicbir sorun yasamadigim tohum sirketlerinin tohum toplama/saklama yontemlerinin yanlis oldugunu mu soyluyorsunuz? Bu sirketlerden tohum aldiginiz zaman uzerinde sonraki sene icin paketlendigini yazar. Yani 2014 yilinda alip ekeceginiz tohumu 2013 yilindaki hasattan elde edip paketlerler. Meyveyi saklayip 2014 yilinda fermentasyona ugratmak ve bu noktadan sonra satisa sunmak gibi bir durum soz konusu degil.
Sn. birnefestoprak mesele tohum yani doğa büyük şirketlerin hiperoptik basküler dondurucu kullandığını idda etmiyorum:p

Elbette siz ben nasıl tohum elde ediyorsak şirketler de öyle elde ederler doğal olmak şartı ile aksi söz konusu değil, verdiğiniz resimlerde frementasyon çürütme yok zaten tohumlar yıkanmakta olduğu görünüyor. Bu adamların sırrı stoklamada ambalajı esnasında tohumları havasız ortamda steril bir şekilde saklamaları ile açıklanabilir. Ve siz bu hijyeni evde sağlayamazsınız.

Ben çoğu zaman etrafta bulamayız veya toplarlar yüksek fiyat vermeye kalkarlar hiç uğraşmam sertifikalı tohumlar alır kullanırım ambalajları havasız sterildir alır açarız içerisinde katlama kiti (pasif bakteri kültürü) olan bir ambalaj daha çıkar kullanma talimatına uygun şekilde bakteri kültürünü tohum ile birbirine karıştırır nemlendiririz sizin yaptığınız gibi bu bakteri tohum zarına hücum eder verimi arttırır.

miralay
12-03-2013, 22:18
Sn miralay, benim burda yayinladigim seyi sanki baska birseymis gibi sunmaya devam ediyorsunuz. Kitaptan alintilamama karsin "reklam sunumdur" diyorsunuz, yine yanlis bilgi veriyorsunuz. Tohumlara ek bir sterilizasyon uygulanmiyor.

Kitabin yazari siradan, bu isle alakasiz birisi degil, Dr. John Navazio. Organik tohum uretiminde ve tohum saklanmasinda uzman bir isimdir. Bu yayinladigi kitap da dogru ve yansiz bilgi vermek uzere hazirladigi bir yayin. Fotograflarin cekildigi yer de cok guvenilir, kucuk olcekli bir organik tohum sirketi, yani oraya kurmaca bir set hazirlanip sanki tohumu oyle cikartiyorlarmis gibi yapiyor degiller. Gercekte tohumu almakta hangi surecleri izliyorlarsa, onu resimlemisler. Kitabi alirsaniz 218, 219, 246, 247 ve 323 no'lu sayfalari incelemenizi tavsiye ederim. Aslinda internetten de bircok kaynak bulabilirim ama ben kitap sevdigim ve bu kitap isini bilen birisi tarafindan yazildigi icin bu ornegi verdim.

Hic fayda saglamayacak bir konuda devamli birseyler soyleyip kafa karistiriyorsunuz. Ozet olarak tekrar edeyim:

1) Ben domates tohumlarimi fermentasyon yontemiyle elde edip kurutuyorum.
2) Kuruttugum tohumlari sonraki sene ekim zamani geldigi zaman yerlerinden cikartip ekiyorum. Bu yontemle sakladigim tohumlari iki sene sonra ve sonrasinda kullandigim zamanlar da oldu, sonuclar benim kisisel beklentilerimi karsiladi.
3) Domates ve cucurbit tohumlarini fermentasyon yontemiyle elde edip satan tohum sirketlerinden satin aldigim tohumlarda da kendi tohumlarimdakine benzer sonuclari elde ettim.
4) Kendi tohumlarimdan urettigim bitkilerde verim ve bitki sagligi bakimindan cok iyi sonuclar aldim.
5) Ben iyi sonuclar aldim diye siz ya da bir baskasi mutlaka kullanmali diye bir cikarimim yok. Herkes kendisine en uygun dusen yontemi kullanmakta serbest ama eger fermentasyon yonteminin nasil uygulandigi merak ediliyorsa, bilgi amacli olarak yukarida adimlarini vermis oldum.

Sterilizasyondan ne kastettiginizi hala soylemediniz. Eger bundan kastiniz tohumun icinde bulundugu karisima hidroklorik asit eklenmesiyse bu, organik tohum uretimine karsi dusen bir uygulama ve konumuzla bir ilgisi yok. Tekrar edeyim: Burda verdigim orneklerde ve yukarda resimlerle gosterdigim orneklerde herhangi bir sterilizasyon islemi uygulanmamaktadir. Sirket, tohumu elde ettikten sonra, sonraki sene icin satisa sunar. Yani tohum 2012 yilinda cikarildiysa, tohum paketi ustune "2013 icin paketlenmistir" yazar. Bunun nedeni de tohum elde etme islemi bittigi anda, zaten cogu yerde ekim mevsiminin gecmis olmasidir. Alici, sonraki sene ekmek uzere tohumu alir. Tohumu satisa sunmasinin uzerinden 1 sene gectikten sonra da tohumlarin fiyatlarini dusurup elinden cikarir (veya cesitli sekillerde dagitir) cunku zamanla tohumun, hangi yontemle elde edilirse edilsin, cimlenme orani duser. Dongu devam eder ve sonraki sene yeni tohumlar hasat edilerek satisa sunulur.

Sizin bahsettikleriniz ne ki ben ne olarak aksettirmeye gayret ediyorum ??
Kitap dergi ders kitabı eğitim kitabı dahi olsa bu bir sunumdur resimleri herhangi bir Anadolu köyüne giderseniz aynı kareleri Türkçe konuşan insanlar ile elde edebilirsiniz.

Ama bunun böyle olması sizin yaptığınız işleme tohum şirketleri referans göstermenizi legalize etmiyor, dikkat edin şirketleri ben karıştırmadım sizi referans gösterdiniz bende bildiğim bir konu olduğundan bu verdiğiniz referansın muteber olmadığını size anlatmaya çalıştım öyle olsaydı tıpkı marketlerde aldığımız kendileri de bir tohum olan kuru fasulye, nohut gibi ürünlerin sunulduğu alelade ambalajlar içinde ürünü satışa koyarlardı ama bu adamlar olağan üstü kilitli hava ışık geçirmez ısı yongalı amabalajlar kullanıyorlar el değmeden paketliyorlar neden Mesele hijyen.

Kafanızın karışması benden kaynaklanmıyor maalesef dikkat edin tekrar okuyun bakın yöntem doğru bu yadsınamaz usül hatalı.

birnefestoprak
12-03-2013, 23:26
Meyveleri nasil ve nerde sakliyorsunuz? Buzdolabinda mi tutuyorsunuz?

miralay
12-03-2013, 23:32
Meyveleri nasil ve nerde sakliyorsunuz? Buzdolabinda mi tutuyorsunuz?

Şöyle bir hobi üreticisi 100-200 kök eker bu kadar tohum afaki 5 domatesten elde edilir siz 20 deyin 20 domates dolapta yer tutmayacaktır evdeki buzdolabı tavsiye edilir.Ettim.

Benim yerimde bir tohum dolabım var burada muhafaza ediyorum.
Bildiğiniz evlerde kullandığınız koşullara uyum sağlaması için modifiye edilmiş eski bir derin dondurucu kendisi

birnefestoprak
14-03-2013, 00:23
Size cok basit iki soru soracagim:

1) Tohumun etrafindaki jel tabakasi, tohumun cimlenmesini tesvik mi eder yoksa cimlenmeye engel mi olur? Eger cimlenmeyi tesvik ediyorsa, meyve ve tohumlar olgunlastiktan sonraki asamada ve meyve henuz bitkinin dalindayken, tohumlar meyvenin icinde cimlenir mi cimlenmez mi?

2) Diyelim ki domatesin meyvesi dalinda olgunlasti, toplamadik. Meyve topraga dustu ve curumeye basladi (diger bir deyisle fermentasyon toprakta gerceklesti) ve tohumlar topraga karisti. Tohumlarin cimlenmesi, tohumlarin etrafindaki jel tabakasi bozunup tohumlardan ayrildiktan sonra mi yoksa once mi gerceklesir?

SAYIN Revnak Kesinlikle bu konuya müdahil olma noktasında beni teşvik eden fikir tam olarak bu söylediğinizdir Teşekkür ediyorum. Konunun evrilerek! geldiği noktadan sonra bu yorumunuza arşimete atfen evreka demek istiyorum.

Revnak
14-03-2013, 00:35
SAYIN Revnak Kesinlikle bu konuya müdahil olma noktasında beni teşvik eden fikir tam olarak bu söylediğinizdir Teşekkür ediyorum. Konunun evrilerek! geldiği noktadan sonra bu yorumunuza arşimete atfen evreka demek istiyorum.

Ben sizi teşvik edeyim tamam;)
Bu özeti engin biyoloji bilgim ile değil sadece sizin yazdıklarınıza dayanarak yaptım. Bunu siz de yapabilirdiniz;)
Söylediklerinizin yanlış anlaşılma ve konunun buraya gelesinin sebebinin birnefestoprak'ın bahsettiği yöntemin çalışmayacağı hakkındaki ısrarınızdan kaynaklandığını sanıyorum. Kendisinin zaten sonucunda çimlenmeyi başardığı bir yönteme; evde olmaz, gerekli hijyenik koşullar yok, bunlar çimlenmez diyen sizsiniz.

Ana noktanın kaçırılmasının sebebi yöntemin savunulması gerektiği için oldu sanırım:rolleyes:

birnefestoprak
14-03-2013, 00:41
Sn Revnak, Sn miralay sizin yukarda sordugunuz soruya evet mi yoksa hayir mi dedi? Evreka dedigine gore ben "tohumları fermantasyondan sonra yıkamadan ya da dışındaki jel tabakaları temizlemeden kurutmalı" yorumunuzun dogru oldugunu onayladigini anliyorum. Ben yanlis anlamis olabilirim, onun icin soruyorum.

birnefestoprak
14-03-2013, 01:01
Aslinda bu konu basligindaki ilk uc mesajda anlatilan yontemde, olgunlastiktan sonra dalindan kopup yere dusen meyvenin gecirdigi fermentasyon asamasi taklit ediliyor. Yani yontemle tohumun etrafindaki jel tabakasi cikariliyor. Bu jel tabakasi, hem Sn Meyvelitepe'nin dedigi gibi tohumun cimlenmesini engelleyici (inhibitor) ozellige sahip, hem de ayni zamanda tohum kaynakli hastaliklari tasiyan tabaka. Fermentasyon yontemiyle bu tabaka cikarilip aliniyor.

MeyveliTepe
14-03-2013, 01:58
Çeşitli araştırmalar bu tabakanın uzaklaştırılmasıyla tohumla taşınan bazı patojenlerin yok edildiğini tesbit etmiş zaten. Buna ilave olarak bir yüksek lisans öğrencisinin çok beğendiğim bir araştırmasında (http://library.cu.edu.tr/tezler/8325.pdf) kurutma öncesi sirkeli suda bekletilen domates tohumlarının çimlenmeye en az negatif etkisi olurken bakteriyel solgunluk hastalığını tamamen engellediğini öğrendiğimden bu yana mutlaka uyguluyorum.

ciroz
14-03-2013, 12:56
Konuyu ben de ilgi ile takip ediyorum.

Şahsi fikrim;
Bilimsel metodların/yaklaşımların, deneylerin, doğayı öğrenerek doğaya rağmen değil, doğa ile birlikte doğal yollarla geliştirilmesi yönünde.

Temelde insan eli ile laboratuvar ortamında, doğal olana müdahele ederek ( örneğin genetik yapılarını değiştirerek) değiştirilmesine, oynanmasına da net olarak karşıyım.

Sn. birnefestoprak kendisinin uyguladığı yöntemi ( ki kendi bulduğu, geliştirdiği bir yöntem değil yıllardır uygulanan bir yöntem), doğal yollarla, tamamen doğaya bırakarak herhangi bir katkı elementi, fermente hızlandırıcı v.s. kullanmadan nasıl yaptığını gayet net ve güzel bir sunumla anlatmış.

Şahsen ben de bu yöntemi geçen sene araştırırken fark edip salatalık tohumlarında kullanmıştım.

Okumaya ve araştırmaya meraklı olduğumdan, Sn MeyveliTepe' nin bu konuda referans verdiği bilimsel makalelere de göz attım.

Açıkcası, hem bu konudan hem de Sn MeyveliTepe' nin referans gösterdiği son araştırma tezi dahil diğer makalelerden bir çok şey öğrendim.

Bu anlamda, farklı kişilerin de konuya dahil olması çok faydalı oluyor diye düşünüyorum.

Sn. miralay' ın yöntemini de bu konu sayesinde ilk defa duyuyorum.
İlk mesajını gördüğümde, keşke kendisi de başka bir başlık açarak, yöntemini sn. birnefestoprak' in gösterdiği özenli ve titiz bir yaklaşımla sunum halinde bizimle paylaşsa diye düşünmüştüm.

Böylece benim gibi konuya ilgi duyan insanlar, metinler arasında kaybolmaz. Araştırırken farklı yöntemlerin sunumlarına ulaşıp, konuya farklı yaklaşımları da görme şansını elde edebilirlerdi.

Maalesef Sn. miralay böyle bir yöntemi seçmedi. Sanırım oyunu da bu yönde kulanmayacak.

miralay
14-03-2013, 23:00
Size cok basit iki soru soracagim:

1) Tohumun etrafindaki jel tabakasi, tohumun cimlenmesini tesvik mi eder yoksa cimlenmeye engel mi olur? Eger cimlenmeyi tesvik ediyorsa, meyve ve tohumlar olgunlastiktan sonraki asamada ve meyve henuz bitkinin dalindayken, tohumlar meyvenin icinde cimlenir mi cimlenmez mi?

2) Diyelim ki domatesin meyvesi dalinda olgunlasti, toplamadik. Meyve topraga dustu ve curumeye basladi (diger bir deyisle fermentasyon toprakta gerceklesti) ve tohumlar topraga karisti. Tohumlarin cimlenmesi, tohumlarin etrafindaki jel tabakasi bozunup tohumlardan ayrildiktan sonra mi yoksa once mi gerceklesir?

Geçmiş mesajlarımda defaatle cevap verip açıklamış olmama rağmen sürekli aynı şeyleri tekrar ediyorsunuz meseleyi kişilselleştirdiğinizi düşünerek "benden bukadar deyip cevpa vermeyi kesmeye karar vermiştim fakat sorularınız konu ile alakalı olduğundan tekrar tekrar ediyorum;

1- Doğanın bitkiye vermiş olduğu savunma mekanizması dış etkenlere karşı tohumun zırhıdır ve çimlenmeye engeldir.

2- Söz konusu zırh dış etkenlereden koruduğu kadar tohumu embriyonun oluşumu için gerekli nemden de mahrum eder yani bu jel tabaka delinmiş olmadan tohum çimlenmesi söz konusu değil olamaz.

miralay
14-03-2013, 23:07
Ben sizi teşvik edeyim tamam;)
Bu özeti engin biyoloji bilgim ile değil sadece sizin yazdıklarınıza dayanarak yaptım. Bunu siz de yapabilirdiniz;)
Söylediklerinizin yanlış anlaşılma ve konunun buraya gelesinin sebebinin birnefestoprak'ın bahsettiği yöntemin çalışmayacağı hakkındaki ısrarınızdan kaynaklandığını sanıyorum. Kendisinin zaten sonucunda çimlenmeyi başardığı bir yönteme; evde olmaz, gerekli hijyenik koşullar yok, bunlar çimlenmez diyen sizsiniz.

Ana noktanın kaçırılmasının sebebi yöntemin savunulması gerektiği için oldu sanırım:rolleyes:

Sn. revnak çok rica ederim konuya ilk mesajım ile fermantasyonu tavsiye ve teşvik eder metin ile giriş yapıyorum yönlendirmelere kapılmayın lütfen bana bu sistemi birilerinin demagoji yaparak önermediğimi söyleyer mesajları ile değil başlı başına fermantasyon yöntemini eleştirdiğim kendi yazdığım mesajımı alıntı yapar mısınız lütfen.

Kendi denemelerinizle siz başarılı olduğunu görerek bu yöntemi bizlerle paylaşmaya karar vermişsiniz. Dolayısıyla ben tartışmadaki olur olmazlara pek takılmak istemedim. Miralay'ın yöntemini de sizinki gibi farklı bir yöntem olarak öğrenmiş oldum. Bunun sonucunda her şeyden özetle ben sayın miralay'ın tohumların dışındaki jel alanın temizlenmemesi konusundaki hassasiyeti çıkarttım.
Yanlışsam beni düzeltin sayın miralay.
Jel tabaka yani tohumun biyolojik zırhını savunmasız kalacağını düşündüğüm stoklama değil katlama esnasında çıkartılması noktasına itiraz ediyorum ben.

miralay
14-03-2013, 23:07
Ben sizi teşvik edeyim tamam;)
Bu özeti engin biyoloji bilgim ile değil sadece sizin yazdıklarınıza dayanarak yaptım. Bunu siz de yapabilirdiniz;)
Söylediklerinizin yanlış anlaşılma ve konunun buraya gelesinin sebebinin birnefestoprak'ın bahsettiği yöntemin çalışmayacağı hakkındaki ısrarınızdan kaynaklandığını sanıyorum. Kendisinin zaten sonucunda çimlenmeyi başardığı bir yönteme; evde olmaz, gerekli hijyenik koşullar yok, bunlar çimlenmez diyen sizsiniz.

Ana noktanın kaçırılmasının sebebi yöntemin savunulması gerektiği için oldu sanırım:rolleyes:

Sn. revnak çok rica ederim konuya ilk mesajım ile fermantasyonu tavsiye ve teşvik eder metin ile giriş yapıyorum yönlendirmelere kapılmayın lütfen bana bu sistemi birilerinin demagoji yaparak önermediğimi söyleyer mesajları ile değil başlı başına fermantasyon yöntemini eleştirdiğim kendi yazdığım mesajımı alıntı yapar mısınız lütfen.

Kendi denemelerinizle siz başarılı olduğunu görerek bu yöntemi bizlerle paylaşmaya karar vermişsiniz. Dolayısıyla ben tartışmadaki olur olmazlara pek takılmak istemedim. Miralay'ın yöntemini de sizinki gibi farklı bir yöntem olarak öğrenmiş oldum. Bunun sonucunda her şeyden özetle ben sayın miralay'ın tohumların dışındaki jel alanın temizlenmemesi konusundaki hassasiyeti çıkarttım.
Yanlışsam beni düzeltin sayın miralay.
Jel tabaka yani tohumun biyolojik zırhını savunmasız kalacağını düşündüğüm stoklama değil katlama esnasında çıkartılması noktasına itiraz ediyorum ben.

birnefestoprak
14-03-2013, 23:30
Cok yaygin olarak kullanilan fermentasyon yontemi, tohumu o tabakadan ayirmak icin uygulaniyor. Fermentasyon islemi tamamlandiktan sonra tohum yikanarak bu islem tamamlaniyor ve tohumlar kurumaya birakiliyor. Yani bir bakima, cimlenmeyi onleyen tabaka tohumdan uzaklastirilarak saklanacak olan tohumlarin cimlenme yuzdesinin yukselmesi tesvik ediliyor.

Bir yandan da, bu haliyle uygulanan yontemin bu konu basliginin 3. mesajinda resmi gosterilen domates yaralarina neden olan patojenlere karsi etkili oldugu biliniyor (yukarda Sn. Meyvelitepe'nin referans gosterdigi tez de cok guzel).

Bir de siz, yikayarak jel tabakasinin ayrilmasi dogru degil diyorsunuz ama fermentasyon sirasinda zaten bu tabaka tohumdan ayriliyor. Yikama islemi aslinda daha cok geride kalan domates parcalarini temizlemek icin uygulaniyor. Sizin uyguladiginiz yontemle bu konu basligindaki ilk uc mesajda tarifi yapilan yontem birbirinden cok farkli.

Sn. revnak çok rica ederim konuya ilk mesajım ile fermantasyonu tavsiye ve teşvik eder metin ile giriş yapıyorum yönlendirmelere kapılmayın lütfen bana bu sistemi birilerinin demagoji yaparak önermediğimi söyleyer mesajları ile değil başlı başına fermantasyon yöntemini eleştirdiğim kendi yazdığım mesajımı alıntı yapar mısınız lütfen.


Jel tabaka yani tohumun biyolojik zırhını savunmasız kalacağını düşündüğüm stoklama değil katlama esnasında çıkartılması noktasına itiraz ediyorum ben.

miralay
14-03-2013, 23:35
Konuyu ben de ilgi ile takip ediyorum.

Şahsi fikrim;
Bilimsel metodların/yaklaşımların, deneylerin, doğayı öğrenerek doğaya rağmen değil, doğa ile birlikte doğal yollarla geliştirilmesi yönünde.

Temelde insan eli ile laboratuvar ortamında, doğal olana müdahele ederek ( örneğin genetik yapılarını değiştirerek) değiştirilmesine, oynanmasına da net olarak karşıyım.

Sn. birnefestoprak kendisinin uyguladığı yöntemi ( ki kendi bulduğu, geliştirdiği bir yöntem değil yıllardır uygulanan bir yöntem), doğal yollarla, tamamen doğaya bırakarak herhangi bir katkı elementi, fermente hızlandırıcı v.s. kullanmadan nasıl yaptığını gayet net ve güzel bir sunumla anlatmış.

Şahsen ben de bu yöntemi geçen sene araştırırken fark edip salatalık tohumlarında kullanmıştım.

Okumaya ve araştırmaya meraklı olduğumdan, Sn MeyveliTepe' nin bu konuda referans verdiği bilimsel makalelere de göz attım.

Açıkcası, hem bu konudan hem de Sn MeyveliTepe' nin referans gösterdiği son araştırma tezi dahil diğer makalelerden bir çok şey öğrendim.

Bu anlamda, farklı kişilerin de konuya dahil olması çok faydalı oluyor diye düşünüyorum.

Sn. miralay' ın yöntemini de bu konu sayesinde ilk defa duyuyorum.
İlk mesajını gördüğümde, keşke kendisi de başka bir başlık açarak, yöntemini sn. birnefestoprak' in gösterdiği özenli ve titiz bir yaklaşımla sunum halinde bizimle paylaşsa diye düşünmüştüm.

Böylece benim gibi konuya ilgi duyan insanlar, metinler arasında kaybolmaz. Araştırırken farklı yöntemlerin sunumlarına ulaşıp, konuya farklı yaklaşımları da görme şansını elde edebilirlerdi.

Maalesef Sn. miralay böyle bir yöntemi seçmedi. Sanırım oyunu da bu yönde kulanmayacak.

Sn. ciroz şahsen ben benim tavsiye ettiğim usülü birnefestoprakın özenle paylaştığı var olan yöntemin yorumundan farklı görmedim ve sürekli istedikleri domates tohumu için sakladığım meyvede yok elimde sn. ciroz sizin için örnek olması açısından Tomatillo salsa denen bitki ki domates gil çok benzer ama birilerinin niyetlerine güvenemediğimden cesaret edemedim paylaşmaya birkaç kare paylaşıyım
Bu meyveler temmuz ağustos gibi hasat edildi ve tarafımdan bugüne kadar bu şekilde muhafaza edildi bir kaç tanesini çıkarttım şimdi bu resimden sonraki akibetleri aynen birnefestoprakın başta açıkladığı şekli ile fermente edilerek tohum posadan ve üzerindeki koruyucu zırhtan ayrılacak dinlendirilip çimlenmeye alınacak.

378495

378496

Resimleri kendim cep telefonu marifeti ile çektim meyvedeki kesi düzgün değil zira an elime yakın olan budama makası ile kestim ezik görüntüsü bu sebeptendir.

cliepy
15-03-2013, 22:17
Müsade ederseniz ben de konuya katılabilir miyim.

Evet yöntem doğru lakin zamanlama yalnış.

Bu yöntem tohum ekiminden önce yapılmalı hasat yapılıp da tohumlar saklanma evresine alınırken değil o ana dek tohum üzerindeki tabakadan arındırılmamalı cunku arınırsa tohumun omru % 50 civarı azalır. 4 sene omru varsa 2 senelik kalır.Bu benim bildiğim.

Sanırım miralayın da anlatmaya çalıştığı buydu ve o nedenle ısrarla arkasında durdu, lakin siz ille de kaynak, kitap vs ile kanıt istiyorsanız şöyle bir örnek verebilirim.

Doğa insan eli değmeden önce de faaliyetteydi, hatta biz insanlar bazen bu mükkemmel işleyişe çomak da soktur bilmeyerek-istemeyerek.

Tohum biz hiç karışmadığımızda bunca yıldır nasıl hayattaydı?
Kimse muhafaza edip saklayıp sezona hazırlamadığı zamanlarda?

O zamanlarda meyve toprağa düşüp zamanla çürüyüp fermente oldu AMA toprağın yapısı itibari ile bu kadar kısa zamanda ileri derece küflenme-mayalanma olmadı oysa su ortamında oluyor. İşte tohumun üzerindeki o zar-jel tohumu gereken çimlenme ortamı oluşuncaya kadar koruyup şartlar tamamlandığında görevi bitiyor. O an gelinceye dek de korunmalı.

Son olarak doğrularımızı savunurken tartışmadan mümkün olduğunca kaçınalım hepimiz doğayı keşfedip daha iyi keyif alabilmek için burdayız. Ama doğa o kadar mükemmel ki herşeyi zaten olağanüstü bir işleyişle kendi hallediyor. Bize ihtiyacı yok belki insanoğlu olmasa daha da zengin kalacaktı. Aslında çoğu insan doğaya mudahale ettikçe, daha iyisini yapmaya çalıştıkça daha da çok zarar veriyor.

Saygılar

MeyveliTepe
15-03-2013, 22:34
O zamanlarda meyve toprağa düşüp zamanla çürüyüp fermente oldu AMA toprağın yapısı itibari ile bu kadar kısa zamanda ileri derece küflenme-mayalanma olmadı oysa su ortamında oluyor. İşte tohumun üzerindeki o zar-jel tohumu gereken çimlenme ortamı oluşuncaya kadar koruyup şartlar tamamlandığında görevi bitiyor. O an gelinceye dek de korunmalı.

Sn.cliepy,
Öncelikle konuyu sadece domates özelinde yazıştığımızı vurgulamak isterim.

Domatesi hasat etmeyip dalında bırakırsanız, ya dalında ya da yere düşerek fermente olmaya başlar. Bu aylar sürmez, çeşite de bağlı olarak 1 hafta ila 3 hafta arasında gerçekleşir. Fermente olduğunda da tohumun etrafındaki jel tabaka parçalanır.

Bu jel tabakanın çekirdek meyveyi terk ettikten sonra herhangi bir koruyuculuğu yoktur, çimlenme engelleyicidir, çekirdeklerin domatesin içinde çimlenmesini engeller. Yukarıdaki bazı mesajlarda verilen referanslarda da belirtildiği üzere domateste tohum ile taşınan bazı patojenler de bu tabakada bulunur.

Elde ettiğiniz hiç bir domates tohumunda bu jel tabakaya rastlamazsınız, çünkü çıkarılmıştır. Bunu şirketin hijyeni vb. garip şeylerle de açıklamak mümkün değildir.

Bu yöntem tohum ekiminden önce yapılmalı hasat yapılıp da tohumlar saklanma evresine alınırken değil o ana dek tohum üzerindeki tabakadan arındırılmamalı cunku arınırsa tohumun omru % 50 civarı azalır. 4 sene omru varsa 2 senelik kalır.Bu benim bildiğim.

"Benim bildiğim" diyorsunuz, olabilir, öyle biliyor olabilirsiniz. Bu bir bilgi ise, geleneksel bile olsa bilgi olarak da elde edilebiliyor olmalıdır, öyle değil mi? Yani kitaplarda, bilimsel yayınlarda vb. de bulunmalıdır. Ancak tam tersi şeyler var ama bahsettiğiniz şekline ben rastlamadım. Bu yüzden soruluyor bilginin kaynakları. Yoksa kişisel inanç olmaktan öteye geçmez. Ha, bir alternatif daha var. Tutarlı, ispatlı bir araştırma yaparsınız, makalesini yayınlarsınız, siz yaratmış olusunuz bu bilgiyi, o da makbuldür.

cliepy
15-03-2013, 22:35
Tarifte hasat ile başlayıp ekim/çimlendirme ile sonuçlanan 4 farklı zaman söz konusu şahsen ben farklı görmüyorum ki zaten mesele bu değil anlaşmazlık fark var yok meselesi değil dikkat edin bilimsel dayanakların hepsi/tamamı konuya ilk mesajımda fermantasyonu tavsiye ve teşvik eden benim fermantasyon karşıtı olduğum üzerine kurulmuş varsayımlar üzerinedir ki haksızlık edilen nokta tam olarak burası.

Hasat> fermantasyon(koruyucu zardan kurtulma)> stok> Ekim/çimlendirme_ Birnefestoprak yorumudur [yanlış ise düzeltiniz]
Hasat> Stok> fermantasyon(koruyucu zardan kurtulma)> Ekim/çimlendirme_ Miralay tavsiyesi

Ben yıllardır miralayın tavsiye ettiği yoldan yürüyorum ve ÇOK ÇOK memnunum.
Anadolu'da ve Bulgaristan'da da buyuk bir coğunluk boyle yapıyor. Emin olmadığım için kesin konuşmuyorum ama Balkan ülkelerinin çoğu bu yöntemle tarım yapıyor bizzat gözlemledim. Ülke ülke bölge bölge bilgilendirebilirim. Hepimiz biliyoruz ki Amerika her ne kadar şu anda diğer Dünya ülkelerinden 30 yıl önde gözükse de Avrupa ve Asya'nın tecrübeleri çok daha eskilere dayanır.

cliepy
15-03-2013, 23:00
Sayın MeyveliTepe,

Burda miralayın özünde söylemek istediği şudur:
Tohumları domatesten ayıkladığınızda (eğer ki ürün ile birlikte tutup tohumun daha da olgunlaşmasını sağlayamıyorsanız) en azından üzerinde koruyucu kalkan görevi yapan zar-jel tabakayı ekim tarihine kadar uzaklaştırmamanız. Ekim yapacağınız zaman bu fermantasyonu uygulamak bize daha doğal ve doğru geliyor.

Yine de herkes istediğini yapmakta özgür. O size vay efendim yapamazsınız yalnıştır da demiyor ki. Maksatı tohumun embriyosunu dış etkilerden koruyan yapının görevini ve önemini vurgulamak. Yoksa her iki durumda da fermantasyon zaten yapılıyor.

birnefestoprak
15-03-2013, 23:00
Sanirim anlatmak istedigim noktayi ben iyi anlatamiyorum. Sn cliepy de yukarda Sn miralay'in soyledigi seyi tekrar ediyor.

1) Bu konu basligi, fermentasyon yontemiyle domates tohumunun nasil elde edilebilecegini tariflemek icin acildi. Tohum kurutulduktan sonra nasil saklanir konulu bir baslik degil bu.

Fermentasyon yontemini de kullansaniz, tohumu kurutarak da elde etseniz, uygun kosullarda saklamazsaniz, cimlenme oranlari dusecektir.

Sn cliepy, tohumun etrafindaki jel tabakasi inhibitor gorevi goruyor, yani cimlenmeyi onleyici bir tabaka. Tohumun, olgunlasan meyvenin icinde cimlenmemesinin nedeni de bu tabaka. Meyve topraga dustukten sonra curume basladiginda, tohumun cimlenmesi de bu tabaka tohumdan ayrildiktan sonra gerceklesiyor. Fermentasyon yontemiyle yapilan da bu curume islemini taklit etmek, baska birsey degil.

Yani, aslinda fermentasyon islemi cimlenmeyi tesvik eden, cimlenme yuzdesini arttiran bir islem. Bunun yaninda, fermentasyondan sonraki yikama islemine itiraz ediliyor ama bu itiraz da yanlis cunku yikama islemine gelene kadar, tohumlar zaten jel tabakadan ayrilmis oluyor. Yikama isleminin esas amaci, yuzeyde kalan tohumlari ve domates parcalarini temizlemek.

Tohumlarin cimlenme orani 4 sene sonra ne olacak konusunu da tartismiyoruz, kaldi ki o tartismada bile boyle %50 gibi bir oran verebilmek icin ortaya laboratuvar sartlarinda yapilmis bir calismayi, bir kaynagi cikarmaniz gerekir cunku tohumlarin cimlenme oranlarindaki dusme sizin tohum saklama konusundaki baska yanlis bir uygulamanizdan veya bircok dis etmenin biraraya gelmesinden kaynaklanmis olabilir. Bilimsel yontemin asamalarini bilen, doktora tezi yazmis bir insan olarak bu tip sirf gozleme dayanan verileri "yontem curutmek" adina kabul etmem mumkun degil. Gozlem, bilimsel yontemin basamaklarindan birisidir ama sirf gozlem yaparak boyle oranlar veremezsiniz. Burda amaclanan sey, pratik bir bilgi vermek, yontemi tariflemek.

2) Fermentasyon yontemi, dunyada cok yaygin sekilde bu konu basliginin ilk uc mesajinda verilen sekliyle uygulaniyor. Bu kapsamda, cok yaygin olarak uygulanan bu yontemi kendinizce elestirebilirsiniz ama yontem boyle uygulanmiyor diyemezsiniz cunku buna imkan yok cunku bilimsel yayinlara gecen hali de pratikte ev kullanicilarinin da tohum sirketlerinin de kullandigi hali de budur.

Bakin simdi aklima geldi, size bir ornek daha verecegim. Hatta oyle bir ornek ki bu, bana diyeceksiniz ki "bu ornekten kopyalayip mi bu konu basligini actin?" Verecegim ornek Kanada'dan, kucuk bir aile sirketinden. Kendi arka bahcesinde domates yetistirip, kullanim fazlasi tohumlari satan birisinden, yani pratikte yontemi siklikla kullanan birisinden. Aile sirketi dediysem yanlis anlasilmasin, sirketle ilgili butun isler tek bir kisi tarafindan yurutuluyor, hersey ev ortaminda gerceklestiriliyor ve tohumlar sonraki senenin yetistirme sezonu icin satiliyor.

Bu kisinin tohumlarinin kalitesi cok iyi bilinir, cimlenme oranlari da hep cok iyidir. Asagidaki adreste verilenleri anlamak icin yabanci dil bilinmesine gerek yok cunku resimlerden uygulama sekli cok net anlasiliyor. 10. asamadan sonrasini dikkatle inceleyin ve fermentasyon tamamlandiktan sonra tohumlari yikiyor mu yikamiyor mu bana soyleyin. Tekrar ediyorum: fermentasyondan sonra yikayip kuruttugu ve sonraki senenin yetistirme sezonu icin satisa sundugu tohumlarin cimlenme oranlari cok yuksektir.

Seed Saving (http://www.caseysheirloomtomatoes.ca/Caseys_Heirloom_Tomatoes_of_Airdrie/Seed_Saving.html)

miralay
15-03-2013, 23:04
Sn.clepy, artık, aman kimse benden bir şey öğrenmesin diyeceğim, çünkü fena halde bıktım :)

Tekrar gibi olacak. Bu jel tabaka tohum koruyucu olsaydı, tohumların çimlenme kaabiliyetleri iki misli uzasaydı, dünyadaki tüm domates tohumlarında bu tabakayı görüyor olurduk, değil mi? Oysa görmüyoruz. Neden?

Bu tabaka koruyucudur herhalde diye var sayıyorsunuz ama, benim bir şey söylememe gerek yok. Yabancı dil takip edebiliyorsanız yukarıda verdiğim beş referansa bakın. Tatmin etmez ise daha çok referans var.

Jel tabaka koruyucudur
Korumak;
Zamansız çimlenme,
Patojenler,
Dış etkenler

İnsandan evvel;
meyve dalında olgunlaşıp toprağa düştü canlı meyve kokuşmaz zira bağışıklık sistemi vardır bakteriyi bertaraf eder kokuşma dıştan içer doğrudur yani kabuktan tohuma meyve kokuştu toprağa karıştı fermantasyon devam ediyor tabi o koşullarda çimlenirse eğer kış fideyi öldürecek kış gel diğinde tohumun çimlenmemesi gerek kış gelecek faaliyet duracak ardından bahar gelir kar erirken nem ile toprakta bakteri faaliyeti yeniden başlar tabaka parçalanır tohum neme kavuşur embriyo gelişimine başlar bu arada embryo zaten bağışıklık sistemini geliştirdiği için patojenlerin bir zararı olmaz olamaz.

cliepy
15-03-2013, 23:17
Evet her domateste bu jel tabaka yoktur cünkü her domatesin her iklim koşuluna ayak uyduramayacağı bellidir. Bu nedenle doğada bu kadar çok çeşit ve iklim seçeneği var.
Nasıl ki Afrika'da kiraz ve Rusya'da da hurma yetişmiyorsa bu da böyledir.
Hatta insanlar bile coğrafya değiştirdiklerinde zorlanırlar veya değiştirmekten vazgeçerler.

Acaba ben de bu konuda bilgilendirmekten mi vazgeçsem, bilgilerimi aktarmakta zorlanıyorum :)

Bir diğer konu: demorgan kuralı vardır matematikte hatırlar mısınız işte ben onun üzerine bir tez hazırladım öğrencilik döneminde ve tüm okulda kabul gördü ancak matematik hocam sağolsun (ölene dek kendisini unutmıycam) beni önce piskolojik olarak sonra da yıldırıcı savaştan geçirdi ve ben %100 bildiğim şeyi uygulamaktan vazgeçtim. Oysa Amerika'da olsaydım kabul görür hatta belki ödül alırdım. Mesele biraz yaklaşım meselesi Amerikalı turiste baktığımız gibi Hintli turiste bakıyor muyuz?

MeyveliTepe
15-03-2013, 23:26
Bireylerin bilgi üretebileceklerine çok inanırım. İlerlemenin sebebi de budur. Bir konuda mevcut bilgiler zincir gibi biribirini tamamlar. Her yeni bilgi öncekilerin üzerine bir damla daha ilave eder. Bazen tesadüfen veya yaratıcısının hayal gücü ile umulmayan yeni bilgilere de ulaşılır. Tez hazırladığınıza göre yeni bir bilginin sunumunun nasıl olduğunu da bilirsiniz. Sunacağınız yeni bilgiye dayanak teşkil eden tüm önceki bilgileri ortaya koyarsınız, sonra kendi ürettiğiniz bilgiyi dayanaklarıyla, ispatlarıyla anlatırsınız.

Jel tabakası olmayan domates (tomatillo değil) var mı bilmiyorum. Belki vardır. Ancak konuyu lokalize edecek olursak, jel tabakası olan domatesler ve bunlardan tohum çıkarılması şeklinde kapsam belirleyebiliriz.

birnefestoprak
15-03-2013, 23:27
Sn miralay,
Resimler hakkinda yorum yapmadan once de lutfen http://www.agaclar.net/forum/1120707-post94.htm adresindeki mesajimi iyice okuyun. Resimlerin tamamini buraya eklemedim, yukarda verdigim adrese tiklayip hepsini islemin uygulanis sirasina gore goruntuleyebilirsiniz.

cliepy
15-03-2013, 23:34
Sn birnefestoprak bu bahsettiğiniz aile şirketleri bir sonraki sene için tohum üretiyor ve çimlenme yüksek değerde diyorsunuz peki ya sonraki seneler? O tohumlar genellikle 1 max 2 yıllık satılıyor. Oysa Avrupa'daki tohumların son kullanma tarihleri birkaç yıl sonrayı işaret ediyor ve onların çimlenme yüzdeleri de çok yüksek? Aradaki fark nedir sizce?
Ayrıca tüm tohumların ilk senelerindeki çimlenme yüzdeleri en üst sınırdadır, zaman geçtikçe, zaman aşımına bağlı olarak yüzde de düşer. İlk senedeki oran çok hayranlık yaratacak bişey değildir.

Sayın MeyveliTepe biz konuya ters bişey söylemiyoruz uygulama doğrudur, zamanlama yalnıştır diyoruz. Bunun için ayrı başlıkta aynı yöntemi tekrar anlatıp bu iş bu zamanda (ekimden önce-hasattan sonra değil) yapılır diye yazmamıza gerek yok.

cliepy
15-03-2013, 23:34
Sn birnefestoprak bu bahsettiğiniz aile şirketleri bir sonraki sene için tohum üretiyor ve çimlenme yüksek değerde diyorsunuz peki ya sonraki seneler? O tohumlar genellikle 1 max 2 yıllık satılıyor. Oysa Avrupa'daki tohumların son kullanma tarihleri birkaç yıl sonrayı işaret ediyor ve onların çimlenme yüzdeleri de çok yüksek? Aradaki fark nedir sizce?
Ayrıca tüm tohumların ilk senelerindeki çimlenme yüzdeleri en üst sınırdadır, zaman geçtikçe, zaman aşımına bağlı olarak yüzde de düşer. İlk senedeki oran çok hayranlık yaratacak bişey değildir.

Sayın MeyveliTepe biz konuya ters bişey söylemiyoruz uygulama doğrudur, zamanlama yalnıştır diyoruz. Bunun için ayrı başlıkta aynı yöntemi tekrar anlatıp bu iş bu zamanda (ekimden önce-hasattan sonra değil) yapılır diye yazmamıza gerek yok.

birnefestoprak
15-03-2013, 23:47
Sn cliepy, sizin zamanlamayi yanlis bulmaniz uygulamanin yapilis bicimini degistiriyor mu? Bu uygulama, surekli bir dongunun icinde kullanilan bir uygulama. Dongu su: Meyveleri hasat et, tohumlari fermente et, yika, kurut, tohumlari satisa sun. Sonraki sene ayni basamaklari tekrarlayarak donguye devam et. Sunu diyorum: Siz, bu uygulamada zamanlama yanlis deyince, dunyanin genelinde bu uygulamanin yapilis bicimini degistirmis olmuyorsunuz. Bu uygulama, bu sekilde yapiliyor. Evinde ekecek kisi de pratikte isine yarayacak sekilde, sonraki sene tekrar ekmek isteyecegi ceside ait tohumu fermentasyona ugratiyor. Esas olan sey, ilk senedeki cimlenme oranidir cunku pratikte kullanicinin isine yarayacak sey o ve fermentasyonu tohumu saklamak icin degil tohumu elde etmek icin kullaniyoruz. Tohumu simdi ekmeyeceksem saticidan/ureticiden niye alayim? Cimlenme oraninin dusmesine etki eden faktorleri belirleyip kesin olarak bu boyledir diyebilmeniz icin de oturup bilimsel calisma, laboratuvar ortaminda deney yapmaniz gerekir. Siz, benim "fermentasyon yontemi kullanildiginda cimlenme orani %50 artiyor" dedigimi gordunuz mu? Deger vermeden cimlenmeyi tesvik ediyor diyorum yani kendi gozlemime ve baskalarinin calismalarina dayanan niteliksel bir degerlendirme yapiyorum.

"Fermentasyon yontemiyle domates tohumu elde etmek" dediginizde Avrupa'ya da gitseniz, Amerika'ya da gitseniz, Japonya'ya da gitseniz ayni basamaklar izlenir cunku bu yontemin literature gecmis hali budur. Siz derseniz ki ben boyle bir yontem kullaniyorum, baska bir yontem kullaniyorum o zaman ona baska bir isim vermeniz ve yayginlastirmaniz gerekir.

Sn birnefestoprak bu bahsettiğiniz aile şirketleri bir sonraki sene için tohum üretiyor ve çimlenme yüksek değerde diyorsunuz peki ya sonraki seneler? O tohumlar genellikle 1 max 2 yıllık satılıyor. Oysa Avrupa'daki tohumların son kullanma tarihleri birkaç yıl sonrayı işaret ediyor ve onların çimlenme yüzdeleri de çok yüksek? Aradaki fark nedir sizce?
Ayrıca tüm tohumların ilk senelerindeki çimlenme yüzdeleri en üst sınırdadır, zaman geçtikçe, zaman aşımına bağlı olarak yüzde de düşer. İlk senedeki oran çok hayranlık yaratacak bişey değildir.

Sayın MeyveliTepe biz konuya ters bişey söylemiyoruz uygulama doğrudur, zamanlama yalnıştır diyoruz. Bunun için ayrı başlıkta aynı yöntemi tekrar anlatıp bu iş bu zamanda (ekimden önce-hasattan sonra değil) yapılır diye yazmamıza gerek yok.

MeyveliTepe
16-03-2013, 00:07
Bilinçli yaptığınızı varsayarak hareket ediyordum yanılmışım özür dilerim demek yaşam tarzı.

Tomatillo örneği benim şahsım tarafından ilk anılan ve verilen örnektir bu örneği 104. mesajınız da anıyorsunuz

şimdi burada benim tomatillo örneğini red ederek örneği domates olarak verdiğimi ima eder bir yaklaşımınız var.

http://www.agaclar.net/forum/1120732-post104.htm

Konu domates, tomatillo değil. Bakın ben de altın çilek örneği verdim, bu zamanda toprağın üzerindeler diye.

cliepy
16-03-2013, 00:07
Sayın birnefestoprak,

Uygulamada sorun yok, yapılış biçiminde de..
Öncelikle bu saplantılı sorunuza tekrar cevap vereyim belki sormazsınız umudu ile :D

Bize göre bu uygulama ekime geçildiği safhada yapılmalı size göre hasattan hemen sonra.
Tüm dünya aynı uygulamayı yapıyor veya yapmıyor o ayrı.

Yapılan bu uygulamayı siz hasattan sonra biz ise ekimden önce uygun görüyoruz.
Amerika'da öyle yapıyorlar diye dünyanın büyük kısmı diyemezsiniz. Avrupa, Asya ve sözünü ettiğiniz Japonya bile yüksek oranda hasattan sonra uygulamıyor, ekimden önce uyguluyor.

Ayrıca madem doğanın böyle bir yardıma veya girişime muhtaçlığı vardı insanoğlundan önce bunu kim yapıyordu. Belki de doğa bize muhtaç değildir, bir ona muhtacızdır.

Sn miralay izninizle yazınızı tekrar paylaşıyorum, herhalde gözden kaçtı.
(Ya da bende saplantılı sormayı denemek istiyorum, belki eğlencelidir)

Jel tabaka koruyucudur
Korumak;
Zamansız çimlenme,
Patojenler,
Dış etkenler

İnsandan evvel;
meyve dalında olgunlaşıp toprağa düştü canlı meyve kokuşmaz zira bağışıklık sistemi vardır bakteriyi bertaraf eder kokuşma dıştan içer doğrudur yani kabuktan tohuma meyve kokuştu toprağa karıştı fermantasyon devam ediyor tabi o koşullarda çimlenirse eğer kış fideyi öldürecek kış gel diğinde tohumun çimlenmemesi gerek kış gelecek faaliyet duracak ardından bahar gelir kar erirken nem ile toprakta bakteri faaliyeti yeniden başlar tabaka parçalanır tohum neme kavuşur embriyo gelişimine başlar bu arada embryo zaten bağışıklık sistemini geliştirdiği için patojenlerin bir zararı olmaz olamaz.

birnefestoprak
16-03-2013, 00:09
Turkiye'de bilimin ilerlememesinin nedenlerinden birisi, bu tartismada cok acik ve net sekilde gorulebilir. Saniliyor ki, bir teoriyi ispatlamak icin boyle birkac kisi araya gelecegiz, bilimsel yontemi izlemeden kendimizce birseyler yapacagiz, iste belki birkac istatistik not ederiz, tohumlarin kaci cimlenmis kaci cimlenmemis bunlara bakariz, 2 sene ayni seyleri tekrar ederiz ve sonuca ulasiriz. Mantik bu mudur?

Sn miralay, sorum cok net:
Dunyada yaygin sekilde kullanilan fermentasyon yontemiyle domates tohumu elde edilmesinin asamalarinin bu konu basliginin ilk uc mesajinda gosterilenden farkli oldugunu soyluyor musunuz? Tohum saklamaktan veya ustunde israr ettiginiz usul hatasindan bahsetmiyorum, yontemle ilgili elestirinizi sormuyorum, o ayri bir konu.

Yani ozetle bana soyle diyor musunuz?

"Sn birnefestoprak, fermentasyon yontemi dunyada sizin ilk uc mesajda gosterdiginiz gibi uygulanmiyor, asamalari yanlis anlatmissiniz."

birnefestoprak
16-03-2013, 00:17
En sonunda net bir yanit geldi ama yanit yanlis :)
Bu konu basliginin amaci ne? Pratik bir bilgi vermek, degil mi? Burda birkac donum arazisi olan ve bu arazilerinde bircok cesit domatesi ayni anda eken insanlar bu konuyu okuyor. Bu insanlara su tavsiyede mi bulunuyorsunuz:

"Ince kabuklu, pembe ve sulu bir domatesi hasat ettikten sonra buzdolabiniza koyun, 8 ay bekletin ve sonraki sezon fermentasyona ugratip ekime hazir hale getirin."

Sayın birnefestoprak,

Uygulamada sorun yok, yapılış biçiminde de..
Öncelikle bu saplantılı sorunuza tekrar cevap vereyim belki sormazsınız umudu ile :D

Bize göre bu uygulama ekime geçildiği safhada yapılmalı size göre hasattan hemen sonra.
Tüm dünya aynı uygulamayı yapıyor veya yapmıyor o ayrı.

Yapılan bu uygulamayı siz hasattan sonra biz ise ekimden önce uygun görüyoruz.
Amerika'da öyle yapıyorlar diye dünyanın büyük kısmı diyemezsiniz. Avrupa, Asya ve sözünü ettiğiniz Japonya bile yüksek oranda hasattan sonra uygulamıyor, ekimden önce uyguluyor.

Ayrıca madem doğanın böyle bir yardıma veya girişime muhtaçlığı vardı insanoğlundan önce bunu kim yapıyordu. Belki de doğa bize muhtaç değildir, bir ona muhtacızdır.

Sn miralay izninizle yazınızı tekrar paylaşıyorum, herhalde gözden kaçtı.
(Ya da bende saplantılı sormayı denemek istiyorum, belki eğlencelidir)

Jel tabaka koruyucudur
Korumak;
Zamansız çimlenme,
Patojenler,
Dış etkenler

İnsandan evvel;
meyve dalında olgunlaşıp toprağa düştü canlı meyve kokuşmaz zira bağışıklık sistemi vardır bakteriyi bertaraf eder kokuşma dıştan içer doğrudur yani kabuktan tohuma meyve kokuştu toprağa karıştı fermantasyon devam ediyor tabi o koşullarda çimlenirse eğer kış fideyi öldürecek kış gel diğinde tohumun çimlenmemesi gerek kış gelecek faaliyet duracak ardından bahar gelir kar erirken nem ile toprakta bakteri faaliyeti yeniden başlar tabaka parçalanır tohum neme kavuşur embriyo gelişimine başlar bu arada embryo zaten bağışıklık sistemini geliştirdiği için patojenlerin bir zararı olmaz olamaz.

cliepy
16-03-2013, 00:56
Tohumları domatesten ayıkladığınızda (eğer ki ürün ile birlikte tutup tohumun daha da olgunlaşmasını sağlayamıyorsanız bunu domatesi kurutarak pekala yapabilirsiniz bunu da daha önce yazmıştım) en azından üzerinde koruyucu kalkan görevi yapan zar-jel tabakayı ekim tarihine kadar uzaklaştırmayınız. Ekim yapacağınız zaman bu fermantasyonu uygulayın.

Umarım tekrar yazmak zorunda kalmam.

MeyveliTepe
16-03-2013, 01:03
Tohumları domatesten ayıkladığınızda (eğer ki ürün ile birlikte tutup tohumun daha da olgunlaşmasını sağlayamıyorsanız bunu domatesi kurutarak pekala yapabilirsiniz bunu da daha önce yazmıştım) en azından üzerinde koruyucu kalkan görevi yapan zar-jel tabakayı ekim tarihine kadar uzaklaştırmayınız. Ekim yapacağınız zaman bu fermantasyonu uygulayın.

Umarım tekrar yazmak zorunda kalmam.

Bunu yapabilirsiniz. Bu da bir yöntemdir. Bu yöntemle de kurumuş domatesten çıkarılacak tohumlar (belki bir iki gün geç) çimlenirler.

"Zar" değil, jel tabakanın hasat sonrası tohum saklamadan önce çıkarılmasının bir çok faydası vardır. Bu faydalar bilimsel araştırmalarla da tesbit edilmiştir.

MeyveliTepe
16-03-2013, 01:06
Ayrıca, "koruyucu kalkan görevi yapan zar-jel tabakayı" ifadenizdeki "koruyucu" fonksiyonların neler olduğuna dair referanslarınızı rica ederim.

birnefestoprak
16-03-2013, 01:17
Fark su: Fermentasyon yontemi sizin uyguladiginiz sekilde uygulanmiyor. Tavsiye ettiginiz sey yontemin ortamini, suresini, uygulanis bicimini degistiriyor. Bakin sizin uyguladiginiz hali kotudur, burda anlatilan iyidir de demiyorum. Ikisi birbirinden farklidir diyorum.

Bakin farklar nelermis:
1) Burda tarif edilen fermentasyon yonteminin butun asamalari oda sicakliginda gerceklesiyor. Siz meyveyi dolapta sakliyorsunuz.
2) Burda tarif edilen fermentasyon yontemi, toplamda 1 haftada tohumlari hazir hale getiriyor, sizin izlediginiz yontemde toplam gecen sure 8 ay. Meyveyi dalindan kopardiktan sonra tohum kuruyana kadar gecen toplam sureden bahsediyoruz.
3) Burdaki yontemde tohumlar fermente edildiginde yikanmalarina gerek kalmadan jel tabakasi tohumdan ayriliyor. Eger jel tabakasinin ekimden 1 sene once ayrilmasi zararli ise, buna kanit gosterilmesi lazim ve bu kanit gozlemle verilemez. Peki jel tabakasinin tohumdan ekimden 1 sene once ayrilmasinin faydalarina ait kanit var mi? Konuyla ilgili onlarca calisma ortaya dokulebilir ve bunlardan bir kismi bu baslik altindaki mesajlarda mevcut.

Tek bir ornek vereyim: Bu konunun 3. mesajinda jel tabakasinin tohumdan ayrilmasinin iyi geldigi bir hastalik kaynak verilerek belirtilmis.

Pekala ne fark var? hasat sakla fermente et çimlendir/ hasat fermente et sakla çimlendir.

Aynı olabilmesi için nasıl bir şey söylemeliyim size yahu fermantasyonu tavsiye eden adama fermentasyon ile alakalı ilimsel tezler ile fermentasyon tararlıdır sen sabote ediyorsun yarın silecem diye bayrak açıyorsunuz nedir yani aynı olup şekilde farklı olabilmesi için

"hasat et aynı anda bayrakları yarıya indirelim fermente et ekimi yaparken kırmızı kazak giy mi demeliyiz"

Siz diyorsunuz ki sizce doğru olanı söylemeyin sadece tozunu alın olmazki şimdi böyle.

miralay
16-03-2013, 01:30
[/U][/B]Yani şimdi bilim, araştırmalar ve bunlara ait makaleler, kitaplara girmiş şeyler, binlerce kişinin uyguladığıyöntemler vs. aslında bağnazlık, sizin söylediğiniz gerçek ve geleceğin bilimi, öyle mi? Yani bu sebeple herhangi bir dayanağınız yok, çünkü bilim saha sizin bulunduğunuz yerlere gelemedi, ondan.Ona da tamam. Kırk kere söyledim, doğru düzgün ve tutarlı bir yöntem olarak anlatırsınız, orada sorarız sorularımızı diye.

Hayır eğer öyle olsaydı şuan size değil ziraat fakülteleri ve tarım bakanlığına anlatmaya çalışıyor olurdum yapmaya çalıştığımız kaidedir demedik uyguladığımız yöntemdir verimlidir sınansın dedik. oho siz firmalar dediniz aldınız ele düştünüz yola efendim firmalar için personel mesai verimi depolama maliyeti diye bir şey vardır zaten tohumlar için standart %70-75 oran muteber kabul edilir benim yöntemdeki küçük bir sıra değişimi ile bu oranı oldun tohumlarda %90 vaad ediyorum ne yapalım ünvanımız ekonomi alanında olduğu için bilimsel kabul etmedik tamam denemiyelim mi? engel olmak bağnazlık değil mi?
Demagoji kelime anlamı söylenenleri değiştirip çarpıtıp aslında var olmayan bir biçimde aksettirmek işte yaptığınız bu meyvelitepe

Doğru düzgün anlatıyorken sizin devreye girmeniz sayesinde buralara geldik farkında değilmisiniz acaba hala dayanak soruyorsun tohum etrafındaki tabaka zar jel her ne ise koruyuculuğunu sorguluyorsun azıcık insaflı ol.

MeyveliTepe
16-03-2013, 01:38
Sn MeyveliTepe biz de bu jel tabakayı çıkarıyoruz ancak bunu ekimden önce yapıyoruz. Domates gibi birçok tohumun suda bekletilmesi tavsiye edilir bu o jeli kaldırmak veya yumuşatmak için yapılır böylelikle asıl tohum (jelsiz kalan kısım) nem, toprak ve hava ile daha iyi bir buluşma süresine girsin. Ama siz bunu daha önce kaldırdığınızda bu tohum bu ortamlarda savunmasız ve korumasız kalır böylelikle saklandığı ortamdaki nemden, havadan vs etkilenir ve zarar görebilir.

SN.Cliepy, istediğiniz gibi yaparsınız, kim ne karışır.

Jel tabakayı çıkararak tohum sakladığımızda karşılaşabileceğimiz söylediğiniz sakıncalar tohumu saklama yöntemi ile ilgilidir.

Temizlenmiş tohumları (ben ayrıca sirkeli su uygulaması da yapıyorum) gölgede iyice kuruttuktan sonra havasız, nemsiz, karanlık bir ortamda, çok az yer kaplayacak şekilde çimlenme özelliğini kaybetmeden senelerce saklayabiliyorum. Hijyen sorunu filan da olmuyor. Bu şekilde tohumla taşınan bir çok hastalık riskinden de kurtuluyorum.

Kendi adıma yazayım. Elimdeki 100'e yakın çeşit domatesi seneden seneye döndürerek ekiyorum, zira herhangi bir yılda şartlarımı zorlayarak en fazla 20 civarında çeşit ekiyorum. Bu çeşitlerin bir çoğu satılan çeşitler değil. Başka yerden de edinmek istemem. Bunların tohumlarını düzgün bir şekilde elde edip bir kaç sene boyunca saklama mecburiyetim var. Öyle buz dolabında o kadar çeşidi tutabilmem imkansız. Herhangi bir ilave faydasının da olmayacağından eminim.

Hasat sonrası tohumların fermente edilerek çıkarılması ve öyle saklanması iddia edildiği gibi doğanın davranışına da ters değil, aksine doğanın kendi dinamiğini taklitten ibaret. Dalındaki domatese dokunmazsanız hemen fermente olmaya başlar ve kıştan önce çok kısa sürede fermente olup jel tabaka parçalanır. O tabaka seneye bahara kadar durmaz zaten.

cliepy
16-03-2013, 01:52
Sn MeyveliTepe,
Ben de geçen yaz 10 çeşit civarı domates ektim ve sizinkiler gibi satılanlardan değildi.
Bu sene bu sayı 20 civarı olacak Allah nasip ederse ben de çeşitlerimi kaybetmek istemiyorum gayem en uzun saklama süresine ulaşmak. Lakin ben tohumlarımı buzdolabında saklamıyorum aynı sizin tarif ettiğiniz bir ortamda tutuyorum tek fark sizin hasattan hemen sonra yaptığınız uygulamayı ben ekimden önce yapıyorum. Bu zarın korunması extra zaman kazandırıyor ve bu domatesin kendi yaratılış doğası ile oluyor. Ben sizi anlıyorum ve yaptıklarınızı da değiştirmek amacında asla değilim. Sadece diyorum ki bakın şöyle bir durum da var göz ardı etmeyin belki oda da işinize yayar.

MeyveliTepe
16-03-2013, 01:56
Sn MeyveliTepe,
Ben de geçen yaz 10 çeşit civarı domates ektim ve sizinkiler gibi satılanlardan değildi.
Bu sene bu sayı 20 civarı olacak Allah nasip ederse ben de çeşitlerimi kaybetmek istemiyorum gayem en uzun saklama süresine ulaşmak. Lakin ben tohumlarımı buzdolabında saklamıyorum aynı sizin tarif ettiğiniz bir ortamda tutuyorum tek fark sizin hasattan hemen sonra yaptığınız uygulamayı ben ekimden önce yapıyorum. Bu zarın korunması extra zaman kazandırıyor ve bu domatesin kendi yaratılış doğası ile oluyor. Ben sizi anlıyorum ve yaptıklarınızı da değiştirmek amacında asla değilim. Sadece diyorum ki bakın şöyle bir durum da var göz ardı etmeyin belki oda da işinize yayar.

SN.Cliepy, merak etmeyin. Çoğunlukla yaptıklarımı ezbere yapmamaya çalışırım. Ancak ortada o kadar araştırma, bilimsel yayın vb. varken, özellikle de tohumdan geçen hastalıklardan ispatlı kurtulma şansı varken bunu riske etmem. Bu sebeple de başkasından tohum alırken ince eleyip sık dokumaya çalışırım.

miralay
16-03-2013, 17:17
Sn cliepy, soruma yanit verebilecek misiniz? 3 sene sonra ekeceginiz tohuma ait meyveyi 3 sene sureyle nasil sakliyorsunuz?
Srunun muhattabı kişi cliepy değil benim Sn. birnefestprak
Meyveyi bütün saklama fikri bana aittir Sn cliepy üzerindeki zar tabaka kısmı ile saklamayı tavsiye eder.

cliepy
16-03-2013, 17:30
Ben tohum saklama için en ideal olanının kurutulmuş meyve olduğunu düşünüyorum ve yapmaya gayret ediyorum ama buna imkan olmayan durumlarda da sizin bahsettiğinizi yapıyorum.

birnefestoprak
16-03-2013, 18:05
Sn Meyvelitepe'nin http://www.agaclar.net/forum/1120859-post177.htm adresindeki mesajinda bu konu basligindaki yontem detayli anlatilmis. Sn. Meyvelitepe'nin verdigi kaynak cok iyi bir kaynaktir, basucu kitabidir. Jel tabakasinin tohumdan ayrilmasinin faydalari da ayni kitabin asagidaki kisminda yontemin yararlariyla birlikte belirtilmis, tekrar alintilayayim.

miralay
16-03-2013, 18:12
Sn Meyvelitepe'nin http://www.agaclar.net/forum/1120859-post177.htm adresindeki mesajinda bu konu basligindaki yontem detayli anlatilmis. Sn. Meyvelitepe'nin verdigi kaynak cok iyi bir kaynaktir, basucu kitabidir. Jel tabakasinin tohumdan ayrilmasinin faydalari da ayni kitabin asagidaki kisminda yontemin yararlariyla birlikte belirtilmis, tekrar alintilayayim.

Birnefestoprak son olsun artık bu noktayı aydınlatmış olalım.
Biz söz konusu koruyucu tabakayı alıp evladımıza miras diye saklamıyoruz bizde parçalıyoruz, ama! Bunu stoklarken değil stok esnasında tohumu savunmasız bırakmamak adına ekim arefesinde yapıyor ve böyle yapılmasını tavsiye ediyoruz.
Bunun doğal prosedüre daha yakın olduğu iddasındayım.

birnefestoprak
16-03-2013, 18:16
"Tohumu savunmasiz birakmamak" ifadesinde savunmadan neyi kastettiginizi aciklar misiniz? Jel tabakasi tohumu neye karsi savunuyor?

cliepy
16-03-2013, 18:45
In nature the ripe tomatoes fall from the plant and slowly rot. The rotting away of the fruits is a nature fermentation process during which the gel sacks are destroyed. Eventually the fruits totally rot away leaving the seeds on the surface of the soil, ready to germinate when conditions are right.

Bunu ben de tercüme ederim ama siz tarafsızca tercume ederseniz diğer kullanıcılar da okuyunca doğru olanın hangisi olduğuna karar vereceklerdir.

Ayrıca aynı kitapta şöyle bir not daha var bilmem dikkat ettiniz mi?
Tomato seeds will begin to germinate if not dried quickly.
Lütfen bunu da tercüme edin. Ben seve seve ederdim ama taraflı olduğum sanılabilir.

cliepy
16-03-2013, 18:46
"Tohumu savunmasiz birakmamak" ifadesinde savunmadan neyi kastettiginizi aciklar misiniz? Jel tabakasi tohumu neye karsi savunuyor?

Sn birnefestoprak ben gece boyunca detaylıca anlattım yine mi anlamadınız.

birnefestoprak
16-03-2013, 18:55
Hemen cevireyim, soyle diyor:

Dogada, olgunlasmis domatesler yere duserek yavasca curumeye baslar (zamaninda hasat edilmeyen meyveleri kastediyor). Curume, jel tabakasinin (tohum etrafindaki) bozundugu dogal bir fermentasyon surecidir. Onunde sonunda meyveler tamamen cururler ve tohumlarini kosullar uygun oldugunda cimlenecek sekilde toprak yuzeyinde birakirlar.

Alintiladiginiz sonraki cumlede de soyle diyor: Domates tohumlari eger hemen kurutulmazlarsa cimlenmeye baslarlar.

Cevirdim. Ne diyorsunuz?


In nature the ripe tomatoes fall from the plant and slowly rot. The rotting away of the fruits is a nature fermentation process during which the gel sacks are destroyed. Eventually the fruits totally rot away leaving the seeds on the surface of the soil, ready to germinate when conditions are right.

Bunu ben de tercüme ederim ama siz tarafsızca tercume ederseniz diğer kullanıcılar da okuyunca doğru olanın hangisi olduğuna karar vereceklerdir.

Ayrıca aynı kitapta şöyle bir not daha var bilmem dikkat ettiniz mi?
Tomato seeds will begin to germinate if not dried quickly.
Lütfen bunu da tercüme edin. Ben seve seve ederdim ama taraflı olduğum sanılabilir.

birnefestoprak
16-03-2013, 19:14
Hemen alttaki paragrafta ne diyor, hemen bakalim:

Artificially duplicating the tomato fruit's fermentation is not difficult. In addition to removing the gel sack, fermentation also kills many seed-borne tomato diseases.

Cevirelim:
Yukardaki ceviride yer alan curumeye atfen diyor ki: Meyvenin gecirdigi fermentasyon surecini taklit etmek zor degildir. Jel tabakasinin (tohumdan) ayrilmasina ek olarak, fermentasyon ayni zamanda tohumdan kaynaklanan bircok domates hastaligini da ortadan kaldirir.

Resimlerden, hemen islemin nasil yapildigina bakiyoruz ve dalindan koparilan meyvenin tohumlarinin derhal fermentasyona ugratildigini goruyoruz.

birnefestoprak
16-03-2013, 19:29
Daha once jel tabakasinin cikarilmasiyla ilgili yorumunuzda demissiniz ki

...insanoğlu ne yaparsa yapsın domates tohumunu kendi jel tabakası kadar mükemmel koruyamaz diye düşünüyorum.

ben de diyorum ki, bu konuyla ilgili konuyu aciklayan bir kaynak verin, referans gosterin ordan bakip ogrenelim. Sizin dediginiz dogru da olabilir, benim bilmedigim ve ogrenmem gereken bir konu da olabilir ama sizin "dusunuyorum" demenizle uzerinde mutabakata varamayiz.

cliepy
16-03-2013, 19:32
1) Eger domatesleri hasat etmeden once sigara ictiyseniz, bitkiyi yetistirme doneminde Tutun Mozaik Virusu'ne kapi acmamak icin ellerinizi sabunlu suyla iyice yikamayi ihmal etmeyin.
2) Irili ufakli, gec ya da erken olgunlasan meyvelerin tohumlar
7) Kaynaklara gore fermentasyon suresince ortam sicakligi, tohumlarin cimlenme ozelliginin azalmasinin onune gecmek icin 21°C'nin altina dusmemeli ve 28°C'nin ustune cikmamali.
12) Kurutma suresince, tohumlarin icinde bulundugu tabagi kalorifer peteginin ustune veya baska herhangi bir isi kaynaginin yakinina koymazsaniz cok iyi olur. Sicaklik degisimleri ve/veya yuksek isi, tohumlarin bozulmasina neden olabilir.

Bunlar işlemi yaparken tarif ettikleriniz, cevaben diyorum ki:
Bu fermentasyonu hasattan hemen sonra yapınca bunlar oluyor ama ekimden önce yaparsanız (jel tabaka saklama süreci boyunca tohumu dış etkenlerden koruduğu ve beslemeye devam ettiği için) tohum bu şartlardan oldukça az etkileniyor, çünkü bağışıklık sistemi gelişmiş oluyor.

2) Irili ufakli, gec ya da erken olgunlasan meyvelerin tohumlari hep beraber toplanip birbirine karistiginda bitki cesidi daha saglikli temsil ediliyor diye dusunuyoruz.
demişsiniz: Biz tohum alırken en kaliteli meyveyi seçiyoruz. Buna da tohumluk diyoruz.

Meyvenin gecirdigi fermentasyon surecini taklit etmek zor degildir. Jel tabakasinin (tohumdan) ayrilmasina ek olarak, fermentasyon ayni zamanda tohumdan kaynaklanan bircok domates hastaligini da ortadan kaldirir.
Biz fermentasyon yapmayın demiyoruz sadece hasattan sonra yapmayın, ekimden önce yapın diyoruz. Biz ekimden önce yapınca yine bu hastalık geçme riskini ortadan kaldırıyoruz.

Ayrıca doğayı taklit etmenize gerek yok ilk çevinizde zaten doğanın bunu doğal bir süreç olarak yaptığını kendiniz de biliyor ve ifade ediyorsunuz.

birnefestoprak
16-03-2013, 19:43
Siz ekimden once fermentasyon yaptiginizda cikardiginiz tohumlara sigarali ellerinizle bir dokunun bakayim tohumun bagisiklik sistemi nasil yanit veriyor.

Meyvenin gecirdigi fermentasyon surecini taklit etmek zor degildir. Jel tabakasinin (tohumdan) ayrilmasina ek olarak, fermentasyon ayni zamanda tohumdan kaynaklanan bircok domates hastaligini da ortadan kaldirir.

Bu sizin cevirmemi istediginiz, kaynaktan alinmis birsey. Yani siz kaynak dogru yapmiyor mu diyorsunuz?

Doganin bunu kendiliginden yapmasi onemli degil, tohum toplamada amac dogayi kontrol etmek. Yoksa meyve curusun, tohumu topraga dussun, ayni yerde ayni cesit domates kendi kendine yetissin. Tarlasinda uretim yapan ciftci boyle mi yapiyor? Capraz tozlasma da dogal bir surec, tozlasmayi kontrol etmeyelim mi mesela?

Jel tabakasinin ayrilmasiyla ilgili konuda kaynak gosterecek misiniz? Okuyup bilgilenmek isterim.

1) Eger domatesleri hasat etmeden once sigara ictiyseniz, bitkiyi yetistirme doneminde Tutun Mozaik Virusu'ne kapi acmamak icin ellerinizi sabunlu suyla iyice yikamayi ihmal etmeyin.
2) Irili ufakli, gec ya da erken olgunlasan meyvelerin tohumlar
7) Kaynaklara gore fermentasyon suresince ortam sicakligi, tohumlarin cimlenme ozelliginin azalmasinin onune gecmek icin 21°C'nin altina dusmemeli ve 28°C'nin ustune cikmamali.
12) Kurutma suresince, tohumlarin icinde bulundugu tabagi kalorifer peteginin ustune veya baska herhangi bir isi kaynaginin yakinina koymazsaniz cok iyi olur. Sicaklik degisimleri ve/veya yuksek isi, tohumlarin bozulmasina neden olabilir.

Bunlar işlemi yaparken tarif ettikleriniz, cevaben diyorum ki:
Bu fermentasyonu hasattan hemen sonra yapınca bunlar oluyor ama ekimden önce yaparsanız (jel tabaka saklama süreci boyunca tohumu dış etkenlerden koruduğu ve beslemeye devam ettiği için) tohum bu şartlardan oldukça az etkileniyor, çünkü bağışıklık sistemi gelişmiş oluyor.

2) Irili ufakli, gec ya da erken olgunlasan meyvelerin tohumlari hep beraber toplanip birbirine karistiginda bitki cesidi daha saglikli temsil ediliyor diye dusunuyoruz.
demişsiniz: Biz tohum alırken en kaliteli meyveyi seçiyoruz. Buna da tohumluk diyoruz.

Meyvenin gecirdigi fermentasyon surecini taklit etmek zor degildir. Jel tabakasinin (tohumdan) ayrilmasina ek olarak, fermentasyon ayni zamanda tohumdan kaynaklanan bircok domates hastaligini da ortadan kaldirir.
Biz fermentasyon yapmayın demiyoruz sadece hasattan sonra yapmayın, ekimden önce yapın diyoruz. Biz ekimden önce yapınca yine bu hastalık geçme riskini ortadan kaldırıyoruz.

Ayrıca doğayı taklit etmenize gerek yok ilk çevinizde zaten doğanın bunu doğal bir süreç olarak yaptığını kendiniz de biliyor ve ifade ediyorsunuz.

cliepy
16-03-2013, 19:48
Elbetteki kaynak göstereceğim bunu dün gece de belitmiştim, epeydir o mesajımı arıyorum alıntılayıp size göstermek için ama bulamadım herhalde sn MeyveliTepe şu an düzenleme yaparken silmiş olabilir. Zira şöyle bir konu daha açıldı:

http://www.agaclar.net/forum/fidan-ve-fide-bitki-uretim-tohum-cimlenme-celik-asi/30779.htm

dilerseniz orda devam edelim bu konu başlığını meşgul etmeyelim.

cliepy
16-03-2013, 20:16
Sn birnefestoprak lütfen aşağıdaki linki bir okuyun özellikle de tohum örneklerinde yapılan işlemler kısmını yine ikna olmazsanız ona göre hareket edicem. Gereken kaynaklar da altta tek tek belirtilmiş, arzu ederseniz onları da okuyabilirsiniz. Oldukça doyurucu bilgiler mevcut ve bu derleme Türkiye Tohum Gen Bankası'na ait.

http://tohumagi.org/sites/default/files/sites/tohum_gen_bankalari.pdf

miralay
16-03-2013, 20:40
Yahu bu nedir neden mevzuyu bölüyorsun biz onca postu senin sektirerek derlemen için mi yazdık bütünü bölüp kafana göre senin gerekli gördüklerini koyup başınada kendi ifadelerinle kanaatini açıktan belirtip yönlendirme yaparak etik dışı bir uygulama yapmışsın kesinlikle kabul edilemez ayıp.

Konuya dahil olanlara uyarımdır;
Bu konuya ilk mesajımdır diğer postlar bir başka başlıktaki tartışmanın ahenginde kalmış haldedir sorumluluk meyvelitepedir.

birnefestoprak
16-03-2013, 20:42
Birseyi netlige kavusturmak isterim: Benim actigim konu basligi neydi, hatirlayalim: Fermentasyon yontemiyle domates tohumu nasil elde edilir?

Benim amacim bu yontemi dunyada kullanildigi sekliyle kaynaklar gostererek tariflemekti. Yine kaynaklari ve bilimsel calismalari gostererek, fermentasyon yontemiyle jel tabakasinin tohumdan ayrilmasinin faydalarinin kanitlandigini belirttim.

Sonra konu amacinin disinda, baska birtakim seyler kaynak gosterilmeden savunularak saptirildi, bambaska yerlere geldi. Sn. Meyvelitepe de bu sebepten dolayi, konuyla ilgili yeni bir baslik acmis, konuyu burda tartisin diyor ama neyi tartisacagiz?

Siz benim actigim konu basliginda tarifledigim yonteme gore jel tabakasinin tohumdan ayrilmasinin zararli oldugunu soyluyorsaniz onu tartisabiliriz cunku kaynaklar aksini soyluyor. Bu tartismayi yontem etrafinda konusarak yapabiliriz cunku ben tohumlardan jel tabakasini kendim elimle ayirmiyorum ki zaten tohumu zedelemeden bunu gerceklestirmeniz mumkun degil. Fermentasyon yontemi zaten tabakayi tohumdan kendiliginden ayiran bir yontem.

Gonderdiginiz kaynaktaki Tohum orneklerinde yapilan islemler kismini okudum ve konuyla bu kisim arasinda nasil bir ilgi kurdugunuzu cozemedim. Sizce bu kisimda fermentasyon yontemi mi tariflenmis, tohumu kurutarak alma yontemi mi? Tohumun kurutularak saklanmasinin yanlis oldugunu soyledigimi gordunuz mu? Ikinci olarak da sunu sormak isterim. Tohumlari fermente etmeden, jel tabakasini tohumlardan binlerce tohum icin tek tek olmak uzere elle ayirmaniz mumkun mu?

Bir sorum daha var: Siz, benim tarifledigim ve bilimsel calismalarla ispatlanmis sekliyle fermentasyon yonteminde jel tabakasinin tohumdan ayrilmasinin hatali oldugunu mu soyluyorsunuz? Yani, daha once benim ve Sn Meyvelitepe'nin kaynaklarinin islemi dogru yapmadigini mi soyluyorsunuz? Bu soruya yanit verebilirseniz, konu aslinda buyuk oranda aydinlanacak.

cliepy
16-03-2013, 20:54
Sn birnefestoprak anlamamak için ısrar ediyorsunuz. Bu yöntemde hata yok. Zamanlamada hata var dedim onlarca kez ama bir kulağınızdan girip diğerinden çıkmış malesef. Okuduğunuz kaynakta tohumlar nasıl saklanmalı belirtilmiş (Türkiye Tohum Gen Bankası tarafından ki bu kurum dünya sıralamalarında 3. şimdilik) siz ekime karar verince bu uygulamayı yapmalısınız, hasat edip de tohumları stoklama işlemine geçtiğiniz sırada değil. Gösterdiğiniz kaynakların da bu kurumun yanından bile geçemeyeceği çok bariz. İddianınız çürütülmesine rağmen kabullenmekte güçlük çekiyorsanız bunu anlarım, size gereken zaman tanınacaktır. Lütfen sağduyulu olup bir kez daha okuyun birşey kaybetmezsiniz ama kazanımlarınız olabilir.

miralay
16-03-2013, 21:02
Sn birnefestoprak anlamamak için ısrar ediyorsunuz. Bu yöntemde hata yok. Zamanlamada hata var dedim onlarca kez ama bir kulağınızdan girip diğerinden çıkmış malesef. Okuduğunuz kaynakta tohumlar nasıl saklanmalı belirtilmiş (Türkiye Tohum Gen Bankası tarafından ki bu kurum dünya sıralamalarında 3. şimdilik) siz ekime karar verince bu uygulamayı yapmalısınız, hasat edip de tohumları stoklama işlemine geçtiğiniz sırada değil. Gösterdiğiniz kaynakların da bu kurumun yanından bile geçemeyeceği çok bariz. İddianınız çürütülmesine rağmen kabullenmekte güçlük çekiyorsanız bunu anlarım, size gereken zaman tanınacaktır. Lütfen sağduyulu olup bir kez daha okuyun birşey kaybetmezsiniz ama kazanımlarınız olabilir.

Sn. cliepy sizi nacisane bu konuya cevap vermemeye çağırıyorum zaten hık deyicinin pık deyicisi ikili birbirine laf ettirmeyecekler biri zaten cevap veremeyince bu başka başlığın konusudur deyip sıkıştığı mesajları silecek diğeri aynı şeyleri yine yeni yeniden soracak günlerce çabaladık karşılıklı 7-8 sayfa yorum eleştiri sıraladık neredeler kendilerinin sözde kanıtları duruyor birden konu 8 sayfadan 2 şer den 2 ayrı başlığa bölündü kurnazlık ve egoizm sınırlarını zorlayan bu uygulamaya dahil olmayınız.

Bu başlığa 2. mesajımdır diğerleri kes, keyfine göre kopyala, işine geleni yapıştır tekniği ile meyvelitepe nin işine gelmeyen başlıktan işine gelen başlığa transferinden ibarettir

cliepy
16-03-2013, 21:08
Hasat sonrası domates tohumlarının meyvelerden çıkartılıp saklanması sürecinde genel ve yaygın uygulama, çekirdeklerin etrafındaki jel tabakanın muhtelif yöntemlerle çıkarılmasından sonra tohumların kurutularak saklanması şeklindedir. Tohumların temizliği, saklanma kolaylığı, ekim sırasındaki basitlik, tohum ile taşınan bazı hastalık yapıcı patojenlerin jel tabaka ile birlikte uzaklaştırılıyor olması gibi çeşitli yayın, pratikler, bilimsel araştırmalar mevcut.

Buna karşın, bu jel tabakanın dış etmenlere karşı ek bir koruyucu olduğu ve tohumların ekilmesi esnasına kadar çıkarılmaması yönünde de henüz rastlanmış kanıt olmasa da görüşler söz konusu.

İsteyenlerin bu jel tabakanın fonksiyonları ile ilgili olarak görüş alış verişinde bulunabilmeleri için bu başlığı açıyorum ve başka bir konudaki, bu konu ile ilgili mesajları buraya taşıyorum.

Altını çizmiş olduğum ifadelerinizle insanları daha baştan yönlendirdiğinizi düşünüyorum, bunu yapmamalısınız, yaparsanız taraflı olduğunuz kesinleşir. Ben de cevaben kaynak gösterdim siz de okuyun, faydalanın lütfen. Bu konu hakkında çok hassas ve en ince ayrıntıya değinerek yaptığım açıklamaların da tarafınızca gereksiz bulunup silinmiş olması çok üzücü. İnsanların bu bilgilere ihtiyacı var bırakın herşeyi okuyup kendi kararlarını kendileri versinler isterseniz anket de yapabiliriz.

cliepy
16-03-2013, 21:19
Son olarak insanları yanlış bilgilendirmektense hiç bilgilendirmemek daha iyidir.
Daha da iyisi bir yanlış varsa müdahale edip düzeltebilmek olmalı.

malina
16-03-2013, 21:35
Son olarak insanları yanlış bilgilendirmektense hiç bilgilendirmemek daha iyidir.


Böyle bir mesajınız vardı. Ayaşlı domatesinin akibeti..
Bilgilendirmek için link vermiştiniz.

Sn Safranlı,
Ayaş domatesin akıbetini bir okuyun isterseniz. Bu gidişat diğer türler için de geçerli.
http://www.agaclar.net/forum/dogasever-web-siteleri/19797.htm
Saygılar



Okudum:

yıllarca aynı tarlalara yapılan ekimler,
toprak isteği olan gübrelemenin bilinçsizce yapılması,
alınan tohumların anaç tohumluklardan alınmaması
Ayaş domatesi ve tohumları hibrit çeşitlerle yan yana ekilmesi nedeniyle birbirlerinden tozlanmaya başlayarak ana hat tohumlar olma özelliklerini iyice yitirmeleri
çiftçimizin yanlış uygulamaları
aracıların daha fazla para kazanma isteği
"Ayaş domates tohumunun kendi jel tabakası yok önceden temizlendi, yok sonradan temizlendi de bu tür yok oldu" yazmayı unutmuşlar.

İnsanları yanlış bilgilendirmektense hiç bilgilendirmemek daha iyidir.

miralay
16-03-2013, 21:40
Böyle bir mesajınız vardı. Ayaşlı domatesinin akibeti..
Bilgilendirmek için link vermiştiniz.





Okudum:

yıllarca aynı tarlalara yapılan ekimler,
toprak isteği olan gübrelemenin bilinçsizce yapılması,
alınan tohumların anaç tohumluklardan alınmaması
Ayaş domatesi ve tohumları hibrit çeşitlerle yan yana ekilmesi nedeniyle birbirlerinden tozlanmaya başlayarak ana hat tohumlar olma özelliklerini iyice yitirmeleri
çiftçimizin yanlış uygulamaları
aracıların daha fazla para kazanma isteği
"Ayaş domates tohumunun kendi jel tabakası yok önceden temizlendi, yok sonradan temizlendi de bu tür yok oldu" yazmayı unutmuşlar.

İnsanları yanlış bilgilendirmektense hiç bilgilendirmemek daha iyidir.

Sn malina dikkat ediniz okuduğunuz mesaj snç cliepy tarafından safran adlı kullanıcının tam olarak değise bile mealen "domayes işte uğraşmayın bu kadar tartışmaya gerek yok" vari kelamına karşılık verilmiş cevabıdır işte bu tür olumsuzluklardan ötürü müştereken gelişen konulardaki sohbetler içindeki mesajların silinip taşınması sakıncalı ve yanlış bir uygulamadır.

cliepy
16-03-2013, 21:46
Sn malina,
Sanırım orda eksik ifade kullandım ve ya yanlış anlaşıldım tarafınızca, izah edeyim.
Domates deyip geçmeyelim önem verelim, tohumlara korunmalarına doğaya vs genel bir yorumdu, elbette jel tabaka ile ilgisi yok sadece Sn Safranlı'ya hitaben yazmıştım eğer herhangi birşeye sebep olduysam açıklayın düzelteyim.

malina
16-03-2013, 21:52
"domayes işte uğraşmayın bu kadar tartışmaya gerek yok" vari kelamına karşılık verilmiş cevabıdır

İyi de bunu söylerken daha önce yaptığınız yazışmalardan hareketle söyledi herhalde... Afaki bir domates muhabbeti yapmıyordu.

Sabahlara kadar yorulup yazmışsınız
bence bu sayfalar keyif yapma stres atma yeri olmalı
ne olcak yani altı üstü domates tohumu
bu fırtınaya gerek yok

Bunu bilmeniz gerektiği halde, konuyu tamamen bırakıp
"Domates deyip geçmeyelim önem verelim, tohumlara korunmalarına doğaya vs" diye mi cevap veriyorsunuz :)

Okuyan da linki falan görünce, önceki söylediklerini destekler bir örnek göreceğini sanıyor :)

birnefestoprak
16-03-2013, 21:53
Yontemde hata yok ama zamanlamada hata var diyemezsiniz. Yontem hatali cunku zamanlama yanlis diyebilirsiniz. Herhangi bir adimin, zamanlamanin dahi hatali olmasi, toptan butun yontemin hatali oldugunu gosterir.

Turkiye Tohum Gen Bankasi neden tohumlari kurutuyor, cok hatali bir yontem kullaniyorlar seklinde bir sey soylenebilir mi? Iki uygulama arasinda nasil benzerlik kuruyorsunuz? Gonderdiginiz kaynakta bankanin profesyonel bir saklama ortaminda tohumu saklama yontemi anlatiliyor; bizim tartistigimizinsa gen bankalariyla uzaktan yakindan ilgisi yok. Evimizin bahcesinde ekecegimiz tohumlar icin yaptigimiz bir uygulamayi ve ayni zamanda tohum sirketlerinin gerceklestirdigi bir uygulamayi konusuyoruz.

Turkiye Tohum Gen Bankasi asagidakini soyluyor mu?

"Domates tohumlarinizi elde ederken fermentasyon yontemini kullanacaksaniz, sakin ha jel tabakasini tohumdan ayirmayin, cok yanlis bir islemdir."

Demiyor, demez de. Neden demez cunku Turkiye'deki universiteler de dahil olmak uzere dunyadaki bircok universitede gerceklestirilen bilimsel arastirmalarda, fermentasyon yontemiyle jel tabakasinin alinmasinin faydalari kanitlanmis durumda. Universitelerin yaptigi arastirmalari elinizin tersiyle itemezsiniz. Siz gen bankasi adina konusup sanki onlar fermentasyon yonteminde izlenen asamalara karsiymis gibi gosteriyorsunuz.

Gosterdiginiz kaynakta Tohum Orneklerinde Yapilan Islemler kisminda, tohum elde etme yontemi olarak meyvelerin bekletilmesi ve ekim yapilacagi zaman fermente edilmesi gibi bir yontem de yok, yani sizin savundugunuz yontemi de kullanmiyorlar. O zaman sizin mantiginiza gore, gen bankasi meyveyi ekime kadar bekletmenin de yanlis oldugunu savunuyor, oyle mi?

Sn birnefestoprak anlamamak için ısrar ediyorsunuz. Bu yöntemde hata yok. Zamanlamada hata var dedim onlarca kez ama bir kulağınızdan girip diğerinden çıkmış malesef. Okuduğunuz kaynakta tohumlar nasıl saklanmalı belirtilmiş (Türkiye Tohum Gen Bankası tarafından ki bu kurum dünya sıralamalarında 3. şimdilik) siz ekime karar verince bu uygulamayı yapmalısınız, hasat edip de tohumları stoklama işlemine geçtiğiniz sırada değil. Gösterdiğiniz kaynakların da bu kurumun yanından bile geçemeyeceği çok bariz. İddianınız çürütülmesine rağmen kabullenmekte güçlük çekiyorsanız bunu anlarım, size gereken zaman tanınacaktır. Lütfen sağduyulu olup bir kez daha okuyun birşey kaybetmezsiniz ama kazanımlarınız olabilir.

malina
16-03-2013, 21:56
Sn birnefestoprak anlamamak için ısrar ediyorsunuz. Bu yöntemde hata yok. Zamanlamada hata var dedim onlarca kez ama bir kulağınızdan girip diğerinden çıkmış malesef.

Zamanlamada hata var diyorsanız bu yöntem tamamen yanlıştır demeniz gerekir.
Çünkü anlatılan bu zamanlamayla yapılanı anlatıyor, yani tümü yanlış olmalı...


ben hep bu yontemi kullaniyorum, kisisel olarak cok memnunum. Fermentasyon isleminden uzun sure sonra ektigim tohumlarda bile hicbir sorun yasamadim.


diyor. İlk elden deneyim...

birnefestoprak yalan mı söylüyor?

malina
16-03-2013, 21:59
birnefestoprak
Aynı zamanda yazmışız, ben çekiliyorum :)

cliepy
16-03-2013, 22:03
Peki sn malina böyle bir konuya yanlış izlenim gibi bir etkim olmuşsa haklısınız ne diyelim ben konuyu bırakıp da yorumda bulunmadım ve verdiğim linkin de böyle bir izlenim yaratabileceğini gözümden kaçırdım.

cliepy
16-03-2013, 22:09
Bir yöntemden memnun kalınması onu doğru yapmaz, yapanın yalan söylediği de göstermez.
O zaman ben de farklı bir yöntem kullanıyorum (Türkiye Tohum Gen Bankası'nın yöntemini) ve çok memnunum, hiçbir sorun yaşamadım, ilk elden deneyimdir. Bu onu hatalı mı yapıyor **** ben yalan mı söylüyorum?

miralay
16-03-2013, 22:12
İyi de bunu söylerken daha önce yaptığınız yazışmalardan hareketle söyledi herhalde... Afaki bir domates muhabbeti yapmıyordu.



Bunu bilmeniz gerektiği halde, konuyu tamamen bırakıp
"Domates deyip geçmeyelim önem verelim, tohumlara korunmalarına doğaya vs" diye mi cevap veriyorsunuz :)

Okuyan da linki falan görünce, önceki söylediklerini destekler bir örnek göreceğini sanıyor :)


Konu ile alakasız yoruma itiraz yine konu ile alakasız perdeden yapılması doğal değilmidir Sn malina.

birnefestoprak
16-03-2013, 22:13
Sizin gosterdiginiz kaynakta (ki fermentasyon yontemi uzerine yazilmis bir kaynak degil), bizim konustugumuz yonteme dair bulgular mi siralanmis yoksa gen bankasinda tohumlarin nasil saklandigi mi anlatilmis?

Kaldi ki butun bu mesajlarin hepsi biryerde anlamsiz cunku amac fermentasyon yonteminin ustunlugunu savunmak degil, amac yontemin yaygin uygulamasini tariflemek. Bunun yaninda da kaynaklar gostererek, jel tabakasinin tohumdan ayrilmasinin cimlenmeyi tesvik ettiginin ve domates hastaliklarinin kontrolunde etkili oldugunun ispatlandigini belirttik. Isteyen tohumu kurutarak da saklayabilir, isteyen fermente edip tohumu saklar, isteyen meyveyi bekletip ekim zamani tohumlari fermente eder. Ama eger, fermentasyon yontemiyle jel tabakasinin tohumdan ayrilmasi ve tohumlarin o sekilde saklanmasi hastaliklara iyi gelmiyor ve cimlenmeyi de tesvik etmiyor diyorsaniz, dedikoduya dayanmayan bilimsel kaynak gostermeniz gerek. Surekli curutmek iddiasinda olan siz oldugunuza gore, ancak bu sekilde bir yol izleyebilirsiniz. "Ben oyle oldugunu dusunuyorum" diyemezsiniz.

cliepy
16-03-2013, 22:14
Sn birnefestoprak,
Son olarak geldiğimiz nokta herhalde iki farklı yöntemin olması.
Siz kendi kaynaklarınızı kullanarak ve onlara güvenip inanarak istediğiniz işlemi yapmakta özgürsünüz. Ben ise Türkiye'min Tohum Gen Bankasına güvenmeyi tercih ediyorum boşuna dünyada 3. sırayı almamış olsa gerek, bu kurumu referans alıp ona göre işlem yapmam da benim özgürlüğümdür. Ha ben bilgilerimi paylaşırken çok dikkat ediyorum, siz de ederseniz gelecek nesillere en doğru uygulama kalır. Zaten zamanla ilerleyen araştırmalar sonucunda Allah ömür verirse tekrar bu konuda buluşup konuşmak da isterim.

miralay
16-03-2013, 22:17
Zamanlamada hata var diyorsanız bu yöntem tamamen yanlıştır demeniz gerekir.
Çünkü anlatılan bu zamanlamayla yapılanı anlatıyor, yani tümü yanlış olmalı...



diyor. İlk elden deneyim...

birnefestoprak yalan mı söylüyor?

Sn malina lütfen ben kişisel olarak tavsiye ve teşvik ettiğim ve kendi kabul ettikleri %75lik çimlenme oranına ek %28 daha verimli olduğu iddasında olduğum yöntemi savundum ve bunu 8 sayfa boyunca ifade ettim.

Lütfen cevaplayın ben yalan mı söylüyorum?

cliepy
16-03-2013, 22:20
Sn birnefestoprak,
Artık sizin açtığınız konu başlığında yazışmıyoruz. Burası ''Domates tohumu saklarken Jel tabaka çıkartılmalı mı?'' sayfası konuyu dağıtmazsanız sevinirim. Fermentasyonla ilgili pozitif düşüncelerinizi buraya aşılamak pek etik bir davranış değil.

birnefestoprak
16-03-2013, 22:23
Turkiye Tohum Gen Bankasi'nin guvenilmeyecek hicbir yani yok ama sizin gosterdiginiz kaynakta fermentasyon yontemi tartisilmiyor. O zaman bu mantiga gore Turkiye Tohum Gen Bankasi, Sn miralay'in kullandigini soyledigi ve sizin de onayladiginiz yontemi de yalanlamis mi oluyor? Kaynakta, nasil meyveyi bekletip ekim zamani fermente etmek yanlistir gibi bir ifade yoksa, fermente edip tohumlari saklamak yanlistir gibi bir ifade de yok. Zaten boyle ifadeleri kullanmazlar. Bakin o kaynagi yazanlarin her ikisi de doktora sahibi, konu hakkinda uzman kisiler. Iddialarini deney yapmadan, bilimsel yontem izlemeden ileri surmezler. Eger oyle yapip makale yazmaya kalkarlarsa o makale hicbiryerde yayinlanmaz cunku bilim dergisinin editoryal asamalarindan gecemezler.

Soyledigim tam da sizin dediginiz: Benim tarifledigim yontemle sizin dogru oldugunu dusundugunuz yontem birbirinden farkli. Benim tarifledigim yontemin sizin begendiginiz yontemden ustun oldugunu da iddia etmem. Herseyden once, siz zaten kendi yonteminizi kullanip memnun kaldiysaniz ve sizin icin aliskanlik haline geldiyse, sizin icin en pratik olani oysa, o yontemi kullanmaya devam edersiniz.

Sn birnefestoprak,
Son olarak geldiğimiz nokta herhalde iki farklı yöntemin olması.
Siz kendi kaynaklarınızı kullanarak ve onlara güvenip inanarak istediğiniz işlemi yapmakta özgürsünüz. Ben ise Türkiye'min Tohum Gen Bankasına güvenmeyi tercih ediyorum boşuna dünyada 3. sırayı almamış olsa gerek, bu kurumu referans alıp ona göre işlem yapmam da benim özgürlüğümdür. Ha ben bilgilerimi paylaşırken çok dikkat ediyorum, siz de ederseniz gelecek nesillere en doğru uygulama kalır. Zaten zamanla ilerleyen araştırmalar sonucunda Allah ömür verirse tekrar bu konuda buluşup konuşmak da isterim.

birnefestoprak
16-03-2013, 22:27
Peki o zaman soyle soyleyeyim:

Sizin gonderdiginiz kaynakta jel tabakasinin tohumdan ayrilmasinin sakincalarina iliskin bir ifade yok.

Sn birnefestoprak,
Artık sizin açtığınız konu başlığında yazışmıyoruz. Burası ''Domates tohumu saklarken Jel tabaka çıkartılmalı mı?'' sayfası konuyu dağıtmazsanız sevinirim. Fermentasyonla ilgili pozitif düşüncelerinizi buraya aşılamak pek etik bir davranış değil.

cliepy
16-03-2013, 22:28
Sn birnefestoprak bu konunun üzerine düşüp bu vb kişilere ulaşıp en doğru uygulamayı öğreneceğim siz de aynını yapabilirsiniz. Binlerce uyesi olan bu vb sitelere ışık tutacaktır, insanlığa hizmet edecektir. Yemekte tuzum olursa ne mutlu bana.

birnefestoprak
16-03-2013, 22:29
Ben yontemi savunurken sayi ve yuzde verdim mi yoksa pratik olarak benim isime yaradigindan, memnun kaldigimdan mi bahsettim?

Yontemi savunurken de, yapilmis bilimsel calismalari kaynak gosterdim. Siz bilimsel bir referans mi gosteriyorsunuz, yoksa kendi kendinize yaptiginiz bir gozlemi mi aktariyorsunuz?

Sn malina lütfen ben kişisel olarak tavsiye ve teşvik ettiğim ve kendi kabul ettikleri %75lik çimlenme oranına ek %28 daha verimli olduğu iddasında olduğum yöntemi savundum ve bunu 8 sayfa boyunca ifade ettim.

Lütfen cevaplayın ben yalan mı söylüyorum?

cliepy
16-03-2013, 22:34
Sn birnefestoprak size basılı ve görsel kaynakla dönülecektir, lakin eski çağlarda ne kitap dergi makale ne de labaratuvar vardı o zamanlarda insanlar nasıl öğrendi de yol aldı dersiniz tabi ki gözlemle, ayrıca yapılan tüm araştırmalar da gözlemden geçiyor.

miralay
16-03-2013, 22:35
matematikte böyle bir şey vardır %75ün %28i = 103 olmaz

Yine karşılaştığımız Moderatör olmak ayrıcalıktır yazarsın işine gelmezse silersin.

birnefestoprak
16-03-2013, 22:37
Bakin soyle de olabilir. Dunyanin bir yerinde bir bilimadami bir calisma yapar, jel tabakasinin tohumdan ayrilmasinin zararli oldugu sonucuna ulastigini soyler ve herkes o calismaya gore yontemini degistirir ama bu tip bir durumda bile yontemi kullananlar olarak bizim degil konunun aksini savunan uzmanlarinin ikna edilmesi, yeterli bulgularin saglanmasi gerekir. Su an itibariyle sahip oldugumuz bilgi su (aksini iddia eden ama bilim dunyasinda genel kabul gormemis calismalar olsa dahi): Jel tabakasini tohumdan ayirmak 1) cimlenmeyi tesvik eder, 2) hastaliklara iyi gelir.

Sn birnefestoprak bu konunun üzerine düşüp bu vb kişilere ulaşıp en doğru uygulamayı öğreneceğim siz de aynını yapabilirsiniz. Binlerce uyesi olan bu vb sitelere ışık tutacaktır, insanlığa hizmet edecektir. Yemekte tuzum olursa ne mutlu bana.

miralay
16-03-2013, 22:38
Ben yontemi savunurken sayi ve yuzde verdim mi yoksa pratik olarak benim isime yaradigindan, memnun kaldigimdan mi bahsettim?

Yontemi savunurken de, yapilmis bilimsel calismalari kaynak gosterdim. Siz bilimsel bir referans mi gosteriyorsunuz, yoksa kendi kendinize yaptiginiz bir gozlemi mi aktariyorsunuz?

Bilime muhalif kelam ettik mi?

Yöntemin sıralaması harici kelamımız var mı?

Size başından beri kimsin? nesin? okurmusun sorduk mu okuma yazma meselesi gibi ithamlarda bulunduk mu ? soranları kusur avcılarını bulanları savunduk mu?

miralay
16-03-2013, 22:40
Bakin soyle de olabilir. Dunyanin bir yerinde bir bilimadami bir calisma yapar, jel tabakasinin tohumdan ayrilmasinin zararli oldugunu ispatlar ve herkes o calismaya gore yontemini degistirir ama bu tip bir durumda bile yontemi kullananlar olarak bizim degil konunun aksini savunan uzmanlarinin ikna edilmesi, yeterli bulgularin saglanmasi gerekir. Su an itibariyle sahip oldugumuz bilgi su (aksini iddia eden ama bilim dunyasinda genel kabul gormemis calismalar olsa dahi): Jel tabakasini tohumdan ayirmak 1) cimlenmeyi tesvik eder, 2) hastaliklara iyi gelir.

Jel tabakayı bizde ayırıyoruz-1, çimenmeyi teşvik ediyoruz-2.

Bir fark yaratmalısınız.

birnefestoprak
16-03-2013, 22:43
Yalniz gostereceginiz basili kaynak jel tabakasinin tohumdan ayrilmamasinin faydalarini gosteren bir kaynak olmayacak. Benim kaynak gostererek soyledigim sey su: Jel tabakasinin tohumdan ayrilmasi faydalidir. Siz bu son cumlenin yanlisligini gosteren bir kaynak gostermelisiniz. Iki kavram birbirinden cok farkli.

Kaynak da Turkiye Tohum Gen Bankasi'yla ilgili gonderdiginiz bilgi notu niteliginde bir kaynak degil, YOK'un de kullandigi Science Citation Index'in konuyla ilgili ilk 3 sirasinda yer alan dergilerden birinde yayinlanmis bir uluslararasi makale olmali.

Sn birnefestoprak size basılı ve görsel kaynakla dönülecektir, lakin eski çağlarda ne kitap dergi makale ne de labaratuvar vardı o zamanlarda insanlar nasıl öğrendi de yol aldı dersiniz tabi ki gözlemle, ayrıca yapılan tüm araştırmalar da gözlemden geçiyor.

miralay
16-03-2013, 22:45
İsterseniz siz de kendi mesajlarınızı silebilirsiniz. Bu bir ayrıcalık değildir. Kendi hatamı görüp konuya katkı sağlamadığını farkedince silmiştim.

özür dilerim sn. ciroz ben mesaj silmeyi bilmiyorum nasıl yapılıyor.

birnefestoprak
16-03-2013, 22:46
Sizin kullandiginiz yontem baska bir yontem ve benim yonteminize hic itirazim yok, sizin isinize yariyorsa kullanmaya devam edersiniz niye etmeyesiniz. Hem siralamayi degistiriyorsunuz, hem yontemin toplam zamanlamasini, dolayisiyla baska bir yontem uyguluyorsunuz.

Yuzdeyle ifade ettiginiz degerleri laboratuvar sartlarinda mi elde ettiniz? Konuyla ilgili makale yayinladiniz mi?

Bilime muhalif kelam ettik mi?

Yöntemin sıralaması harici kelamımız var mı?

Size başından beri kimsin? nesin? okurmusun sorduk mu okuma yazma meselesi gibi ithamlarda bulunduk mu ? soranları kusur avcılarını bulanları savunduk mu?

miralay
16-03-2013, 22:55
Sizin kullandiginiz yontem baska bir yontem ve benim yonteminize hic itirazim yok, sizin isinize yariyorsa kullanmaya devam edersiniz niye etmeyesiniz. Hem siralamayi degistiriyorsunuz, hem yontemin toplam zamanlamasini, dolayisiyla baska bir yontem uyguluyorsunuz.

Yuzdeyle ifade ettiginiz degerleri laboratuvar sartlarinda mi elde ettiniz? Konuyla ilgili makale yayinladiniz mi?

İlan ettim sınanması ve test edilmesi üzerine tartışmaya açtım daha nasıl makale edeceğim illa akedemik ünvanım mı olması gerekiyor ayıp gerçekten ayıp artık pes sizin ünvanınız nedir kaç botanikçi taniyorsun kaç serada bulundun kaç botanikçi yetiştirdin?

1-Süre dediğin hasat ile ekim arasıdır toplam zamanlamasında nasıl bir değişiklik önerdik.
2-sıralamayı değiştirmek yöntemin temelini değil usülü değiştirir niteliktedir

İfade ettiğim değerler tamamen gözlem iledir zira ekimi yastık veya tablalara değil fide tepsilerine yaparım bu tepsilerde gayet sayılabilir nitelikte. Açıkla derseniz ki bir daha sormayın 280 gözlü tepsiye 280 tohum ekersin şaşırma döneminde elde edilen fide ile kıyas edersin fide sayamaz isen tepsi üzerinde bozulmamış hücreleri sayarsın toplamdan çıkartır nete ulaşırsın.

birnefestoprak
16-03-2013, 23:11
Bilimsel bir calismada izlenecek yontemin nasil olmasi gerektigini bilecek unvana sahibim, TUBITAK icin de ABD'nin en iyi arastirma kurumlari icin de arastirmalar yaptim. Tesadufe bakin ki ailede de sizin bu calistiginiz konulari kapsayan uzmanlik alanlarinda profesorler var ama burasi bunu konusmanin yeri degil.

Sizin jel tabakasinin tohumdan ayrilip saklanmasiyla ilgili bir itiraziniz var mi?

İlan ettim sınanması ve test edilmesi üzerine tartışmaya açtım daha nasıl makale edeceğim illa akedemik ünvanım mı olması gerekiyor ayıp gerçekten ayıp artık pes sizin ünvanınız nedir kaç botanikçi taniyorsun kaç serada bulundun kaç botanikçi yetiştirdin?

1-Süre dediğin hasat ile ekim arasıdır toplam zamanlamasında nasıl bir değişiklik önerdik.
2-sıralamayı değiştirmek yöntemin temelini değil usülü değiştirir niteliktedir

İfade ettiğim değerler tamamen gözlem iledir zira ekimi yastık veya tablalara değil fide tepsilerine yaparım bu tepsilerde gayet sayılabilir nitelikte. Açıkla derseniz ki bir daha sormayın 280 gözlü tepsiye 280 tohum ekersin şaşırma döneminde elde edilen fide ile kıyas edersin fide sayamaz isen tepsi üzerinde bozulmamış hücreleri sayarsın toplamdan çıkartır nete ulaşırsın.

birnefestoprak
16-03-2013, 23:14
Surekli usulu degistirir diyorsunuz, oysa bakin Turk Dil Kurumu "yontem" sozcugunun anlamini nasil aciklamis:


1. isim Bir amaca erişmek için izlenen, tutulan yol, usul, sistem, prosedür, politika

2. Bilimde belli bir sonuca erişmek için bir plana göre izlenen yol, metot

Sizin bahsettiginiz usul, yontemin ta kendisi. Sizin uyguladiginiz yontem farkli bir yontemdir ve eminim sizin icin tatmin edici sonuclar veriyordur, sizin beklentilerinizi karsiliyordur.

İlan ettim sınanması ve test edilmesi üzerine tartışmaya açtım daha nasıl makale edeceğim illa akedemik ünvanım mı olması gerekiyor ayıp gerçekten ayıp artık pes sizin ünvanınız nedir kaç botanikçi taniyorsun kaç serada bulundun kaç botanikçi yetiştirdin?

1-Süre dediğin hasat ile ekim arasıdır toplam zamanlamasında nasıl bir değişiklik önerdik.
2-sıralamayı değiştirmek yöntemin temelini değil usülü değiştirir niteliktedir

İfade ettiğim değerler tamamen gözlem iledir zira ekimi yastık veya tablalara değil fide tepsilerine yaparım bu tepsilerde gayet sayılabilir nitelikte. Açıkla derseniz ki bir daha sormayın 280 gözlü tepsiye 280 tohum ekersin şaşırma döneminde elde edilen fide ile kıyas edersin fide sayamaz isen tepsi üzerinde bozulmamış hücreleri sayarsın toplamdan çıkartır nete ulaşırsın.

cliepy
16-03-2013, 23:17
Sn birnefestoprak,
Siz fermentasyon ile ilgili makalelerinizi derlemiş olabilirsiniz ve kolaylıkla gözümüze sokabilirsiniz ama bizim de bu birikimleri yapmak için zamana ihtiyacımız var (ben şu anda bir tane okuyorum mesela) eğer sürekli müdahale etmez ve zaman kaybına neden olmazsanız herkesin öğrenmek istediği bilgileri daha kısa zamanda derleyebiliriz. Lütfen istediğiniz kaynakları size sunabilmemiz için fırsat verin. Burası gereksiz çok fazla yazışmayla boğulmuş durumdadır daha şimdiden.

birnefestoprak
16-03-2013, 23:24
Sizin de dediginiz gibi konu artik fermentasyon degil. Surdaki mesajimi gozden kacirmis olabilirsiniz: http://www.agaclar.net/forum/1121920-post101.htm

Sn birnefestoprak,
Siz fermentasyon ile ilgili makalelerinizi derlemiş olabilirsiniz ve kolaylıkla gözümüze sokabilirsiniz ama bizim de bu birikimleri yapmak için zamana ihtiyacımız var (ben şu anda bir tane okuyorum mesela) eğer sürekli müdahale etmez ve zaman kaybına neden olmazsanız herkesin öğrenmek istediği bilgileri daha kısa zamanda derleyebiliriz. Lütfen istediğiniz kaynakları size sunabilmemiz için fırsat verin. Burası gereksiz çok fazla yazışmayla boğulmuş durumdadır daha şimdiden.

miralay
16-03-2013, 23:24
Bilimsel bir calismada izlenecek yontemin nasil olmasi gerektigini bilecek unvana sahibim, TUBITAK icin de ABD'nin en iyi arastirma kurumlari icin de arastirmalar yaptim. Tesadufe bakin ki ailede de sizin bu calistiginiz konulari kapsayan uzmanlik alanlarinda profesorler var ama burasi bunu konusmanin yeri degil.

Sizin jel tabakasinin tohumdan ayrilip saklanmasiyla ilgili bir itiraziniz var mi?

Birnefestoprak benim akedemik uzmanlık alanım ekonomidir bu yüzden bu konuya bu cenahdan yaklaşmıyorum. TUBİTAK için lise talebeleri de araştırma yapıyorlar azizim hepsinin ellerinde teleskop NASA için atmosfer yoğunluğunu ölçüyorlar rica ederim büyük kuruluş adı anmakla bu iş olmaz bende Dünyanın en iyi botanikçileri ile mesai arkadaşıydım ama yetmez.

Ziraat meselesinde alaylı çekirdekten yetişmiş biriyim. Sizin ziraat alanında "Bilimsel bir calismada izlenecek yontemin nasil olmasi gerektigini bilecek ünvanınız" nedir açıklayın.


Siz kasten mi yapıyorsunuz bunu yoksa, anlam veremiyorum size gerçekten sizinle sohbet etmek girdap resmen kısır döngü abi tekrar tekrar ediyorum zaten biz sizin jeli söküp saklamanıza itiraz ediyoruz. 2 soru sormuştuk cevap vermediniz.

miralay
16-03-2013, 23:33
Surekli usulu degistirir diyorsunuz, oysa bakin Turk Dil Kurumu "yontem" sozcugunun anlamini nasil aciklamis:


1. isim Bir amaca erişmek için izlenen, tutulan yol, usul, sistem, prosedür, politika

2. Bilimde belli bir sonuca erişmek için bir plana göre izlenen yol, metot

Sizin bahsettiginiz usul, yontemin ta kendisi. Sizin uyguladiginiz yontem farkli bir yontemdir ve eminim sizin icin tatmin edici sonuclar veriyordur, sizin beklentilerinizi karsiliyordur.

Yani meseleye itirazınız sözlükler çarpışıyor seviyesinde kaldı bumudur?

Peki ben gramerde hatalıyım size yanlış aksettirdim şöyle izah etsem anlamanıza yardımcı olur mu?

HASAT > FERMANTASYON zar parçalama > STOK > EKİM/ÇİMLENDİRME
HASAT > STOK > FERMANTASYON zar parçalama > EKİM/ÇİMLENDİRME

birnefestoprak
16-03-2013, 23:40
TUBITAK'i ornek verdim ki, hep yurtdisindaki kurumlardan bahsediyor, bizim kurumlari begenmiyor demeyin :)

Jelin sokulup atilmasina itiraz ediyorsunuz, cok guzel. Simdi de jelin tohumdan ayrilmasinin zararlarini gosteren bir bilimsel referans gosterin bana yalniz referans yukarda ifade ettigim kriterlerde ve bilim dunyasinin genel kabulunu kazanmis bir calisma olacak. Kendi calismaniz olmaz yalniz, bakin Sn cliepy zehir gibi calisip makale okuyor :) Bu baslik insanlara makale okuma sevgisini kazandirdi, ne guzel oldu :)

Ben bir uzmanlik ispati pesinde degilim, siz unvaniniz nedir dediniz bakin ilk seferde soylemedim, simdi de soylemeyecegim. Ispat pesinde olan, iddia curutmek isteyen siz oldugunuza gore bilimsel kriterleri kullanarak jel tabakasinin tohumdan ayrilmasinin bizim bahsettigimiz yararlarinin var olmadigina bizi ikna etmeniz lazim. Gozlem diyorsaniz adina gozlem deyin, ama jel tabakasinin tohumdan ayrilmasi yanlistir diyorsaniz neyin yanlis oldugunu ispatlamaniz lazim.

Jel tabakasinin tohum ustunde birakilmasinin yararlariyla ilgilenmiyorum dikkat ederseniz.

Birnefestoprak benim akedemik uzmanlık alanım ekonomidir bu yüzden bu konuya bu cenahdan yaklaşmıyorum. TUBİTAK için lise talebeleri de araştırma yapıyorlar azizim hepsinin ellerinde teleskop NASA için atmosfer yoğunluğunu ölçüyorlar rica ederim büyük kuruluş adı anmakla bu iş olmaz bende Dünyanın en iyi botanikçileri ile mesai arkadaşıydım ama yetmez.

Ziraat meselesinde alaylı çekirdekten yetişmiş biriyim. Sizin ziraat alanında "Bilimsel bir calismada izlenecek yontemin nasil olmasi gerektigini bilecek ünvanınız" nedir açıklayın.


Siz kasten mi yapıyorsunuz bunu yoksa, anlam veremiyorum size gerçekten sizinle sohbet etmek girdap resmen kısır döngü abi tekrar tekrar ediyorum zaten biz sizin jeli söküp saklamanıza itiraz ediyoruz. 2 soru sormuştuk cevap vermediniz.

birnefestoprak
16-03-2013, 23:41
Bunu yayinladiginiz iyi oldu, yontemi nasil degistirdiginiz acik sekilde goruluyor :)

Yani meseleye itirazınız sözlükler çarpışıyor seviyesinde kaldı bumudur?

Peki ben gramerde hatalıyım size yanlış aksettirdim şöyle izah etsem anlamanıza yardımcı olur mu?

HASAT > FERMANTASYON zar parçalama > STOK > EKİM/ÇİMLENDİRME
HASAT > STOK > FERMANTASYON zar parçalama > EKİM/ÇİMLENDİRME

cliepy
16-03-2013, 23:48
Sn birnefestoprak,
Konunun özünden epey uzaklaşmışsınız. Domates tohumu SAKLARKEN jel tabaka çıkarılmamalı. Ekerken çıkarılmalı OK? Bizim savunduğumuz konu bu.

miralay
16-03-2013, 23:55
TUBITAK'i ornek verdim ki, hep yurtdisindaki kurumlardan bahsediyor, bizim kurumlari begenmiyor demeyin :)

Jelin sokulup atilmasina itiraz ediyorsunuz, cok guzel. Simdi de jelin tohumdan ayrilmasinin zararlarini gosteren bir bilimsel referans gosterin bana yalniz referans yukarda ifade ettigim kriterlerde ve bilim dunyasinin genel kabulunu kazanmis bir calisma olacak. Kendi calismaniz olmaz yalniz, bakin Sn cliepy zehir gibi calisip makale okuyor :) Bu baslik insanlara makale okuma sevgisini kazandirdi, ne guzel oldu :)

Ben bir uzmanlik ispati pesinde degilim, siz unvaniniz nedir dediniz bakin ilk seferde soylemedim, simdi de soylemeyecegim. Ispat pesinde olan, iddia curutmek isteyen siz oldugunuza gore bilimsel kriterleri kullanarak jel tabakasinin tohumdan ayrilmasinin bizim bahsettigimiz yararlarinin var olmadigina bizi ikna etmeniz lazim. Gozlem diyorsaniz adina gozlem deyin, ama jel tabakasinin tohumdan ayrilmasi yanlistir diyorsaniz neyin yanlis oldugunu ispatlamaniz lazim.

Jel tabakasinin tohum ustunde birakilmasinin yararlariyla ilgilenmiyorum dikkat ederseniz.

Google yazdım bir çala bunu buldum
2010'un en iyi 'bilim resimleri'! (Sayfa 8) - Galeri - CHIP Online (http://www.chip.com.tr/galeri/2010-un-en-iyi-bilim-resimleri_2079_8.html)
Buda 6. sınıf ders kitabından tohumun yapısı bölümü ilginizi çeker
6. Sınıf Çiçekli Bitkilerde Üreme (http://www.fenodevi.com/fen-ve-teknoloji-odevi-konulari/192-6-sinif-cicekli-bitkilerde-ureme-buyume-ve-gelisme.html)

miralay
17-03-2013, 00:00
Bunu yayinladiginiz iyi oldu, yontemi nasil degistirdiginiz acik sekilde goruluyor :)

Bu tabloyu kaçıncı yayınlamam silinip taşınma gereği duyulmayan 8 sayfa içinde nerden baksan ben diyim 10 sende 14. yeni mi fark ettiniz acaba.

birnefestoprak
17-03-2013, 00:01
Tekrar sorayim:

Jel tabakasinin tohumdan cikarilip tohumlarin o sekilde saklandigi durumda daha once bahsettigimiz ve bilimsel sekilde ispatlanmis yararlarinin aslinda var olmadigini mi soyluyorsunuz? Saklama sirasinda jel tabakasi cikarilmamali dediginiz zaman, bilimsel calismalarin yanlis sonuca varmis oldugunu ifade etmis oluyorsunuz. Dogru mudur? Eger dogruysa, ben de savunmanizi hangi bilimsel calismaya dayandirdiginizi soruyorum. "Ben oyle oldugunu dusunuyorum" mu diyeceksiniz?

Sn birnefestoprak,
Konunun özünden epey uzaklaşmışsınız. Domates tohumu SAKLARKEN jel tabaka çıkarılmamalı. Ekerken çıkarılmalı OK? Bizim savunduğumuz konu bu.

birnefestoprak
17-03-2013, 00:04
Bircok kez yayinlayinca belki yontemi degistirdiginizin farkina varmissinizdir. Vardiniz mi?

Bu tabloyu kaçıncı yayınlamam silinip taşınma gereği duyulmayan 8 sayfa içinde nerden baksan ben diyim 10 sende 14. yeni mi fark ettiniz acaba.

birnefestoprak
17-03-2013, 00:05
Tohumu saklama sirasinda jel tabakasinin tohumdan ayrilmasinin zararlarini bu kaynaklarla mi ispatliyorsunuz?

Google yazdım bir çala bunu buldum
2010'un en iyi 'bilim resimleri'! (Sayfa 8) - Galeri - CHIP Online (http://www.chip.com.tr/galeri/2010-un-en-iyi-bilim-resimleri_2079_8.html)
Buda 6. sınıf ders kitabından tohumun yapısı bölümü ilginizi çeker
6. Sınıf Çiçekli Bitkilerde Üreme (http://www.fenodevi.com/fen-ve-teknoloji-odevi-konulari/192-6-sinif-cicekli-bitkilerde-ureme-buyume-ve-gelisme.html)

miralay
17-03-2013, 00:07
Bircok kez yayinlayinca belki yontemi degistirdiginizin farkina varmissinizdir. Vardiniz mi?

hayır yöntem değişmedi
Bülent ecevit üniversitesinin Tohum üzerindeki zar yorumudoc;
http://www.google.com.tr/url?sa=t&rct=j&q=domates%20tohumu%20%C3%BCzerindeki%20t%C3%BCyler&source=web&cd=10&cad=rja&ved=0CG8QFjAJ&url=http%3A%2F%2Fweb.beun.edu.tr%2Fgokcebey%2Ffile s%2F2012%2F12%2FF%25C4%25B0DE-F%25C4%25B0DAN-YET%25C4%25B0%25C5%259ET%25C4%25B0R%25C4%25B0C%25C 4%25B0L%25C4%25B0%25C4%259E%25C4%25B0.doc&ei=eflEUYKmLKqp4ATHuoCwDg&usg=AFQjCNFyyDXuxJH3puwwGuYD59cxuC3r1A&bvm=bv.43828540,d.bGE

miralay
17-03-2013, 00:10
Tohumu saklama sirasinda jel tabakasinin tohumdan ayrilmasinin zararlarini bu kaynaklarla mi ispatliyorsunuz?

Hayır efendim söz konusu zarın işlevini size öğretmeye çalışıyorum
hani bu zar olmazsa ne olur bunu öngörmeniz amaç. Düşünün 6. sınıf talebelerine verilen derste dahi zarın koruyucu niteliğinden bahsediliyor hayır biz amerkan başkanı dahil tüm otoriteleri arayıp bu konu üzerine devreye sokacağız.

birnefestoprak
17-03-2013, 00:17
Bir turlu soruya yanit vermiyorsunuz. Ben zarin yararlarindan bahsetmiyorum. Siz diyorsunuz ki, "Saklama sirasinda jelin tohum ustunde birakilmamasi dogru degildir." Ben de size diyorum ki, saklama sirasinda jelin tohumun ustunden ayrilmasi isleminin yararlari bilimsel olarak ispatlanmis, yontem de bu dogrultuda uygulaniyor. Sizden ricam su: Yukarda alintiladigim ifadenizi ispatlayan, daha once kriterlerini verdigim uluslararasi bir yayin gosterin.

Zarin tohum ustunde birakildigi uygulama tartisma konumuz degil. Hatta ben diyorum ki, zar tohum ustunde birakilinca ortaya cikan sonuctan siz memnunsaniz, benim icin hicbir sorun yok, ben size uygulamaniz yanlistir demiyorum ama siz israrla benim yaptigim uygulamanin yanlis oldugunu vurguluyorsunuz. Eger, bu sekilde bir iddia ileri suruyorsaniz, bu iddianiza kaynak olan bilimsel referans verin (referansin niteligi yukarda belirttigim sekilde olmali). Veremiyorsaniz, iddia etmenizin bir anlami yok.

Hayır efendim söz konusu zarın işlevini size öğretmeye çalışıyorum
hani bu zar olmazsa ne olur bunu öngörmeniz amaç. Düşünün 6. sınıf talebelerine verilen derste dahi zarın koruyucu niteliğinden bahsediliyor hayır biz amerkan başkanı dahil tüm otoriteleri arayıp bu konu üzerine devreye sokacağız.

MeyveliTepe
17-03-2013, 15:40
Hasat sonrası domates tohumlarının meyvelerden çıkartılıp saklanması sürecinde genel ve yaygın uygulama, çekirdeklerin etrafındaki jel tabakanın muhtelif yöntemlerle çıkarılmasından sonra tohumların kurutularak saklanması şeklindedir. Tohumların temizliği, saklanma kolaylığı, ekim sırasındaki basitlik, tohum ile taşınan bazı hastalık yapıcı patojenlerin jel tabaka ile birlikte uzaklaştırılıyor olması gibi çeşitli yayın, pratikler, bilimsel araştırmalar mevcut.

Buna karşın, bu jel tabakanın dış etmenlere karşı ek bir koruyucu olduğu ve tohumların ekilmesi esnasına kadar çıkarılmaması yönünde de henüz rastlanmış kanıt olmasa da görüşler söz konusu.

İsteyenlerin bu jel tabakanın fonksiyonları ile ilgili olarak görüş alış verişinde bulunabilmeleri için bu başlığı açıyorum ve başka bir konudaki, bu konu ile ilgili mesajları buraya taşıyorum.

Altını çizmiş olduğum ifadelerinizle insanları daha baştan yönlendirdiğinizi düşünüyorum, bunu yapmamalısınız, yaparsanız taraflı olduğunuz kesinleşir. Ben de cevaben kaynak gösterdim siz de okuyun, faydalanın lütfen. Bu konu hakkında çok hassas ve en ince ayrıntıya değinerek yaptığım açıklamaların da tarafınızca gereksiz bulunup silinmiş olması çok üzücü. İnsanların bu bilgilere ihtiyacı var bırakın herşeyi okuyup kendi kararlarını kendileri versinler isterseniz anket de yapabiliriz.

Altını çizdiğiniz ifadelere bir bakalım.

Genel ve yaygın uygulama
çeşitli yayın, pratikler, bilimsel araştırmalar mevcut
henüz rastlanmış kanıt olmasa da görüşler söz konusu

demişim. Siz yazdığım gibi genel ve yaygın olmadığını, bu doğrultuda yayınlar, pratikler, bilimsel araştırmalar bulunmadığını, böyle yazmakla doğruyu söylemediğimi, insanları yönlendirdiğimi ima ederek söylemiş oluyorsunuz. Savunduğunuz tez için ise kanıtlar olduğunu belirtiyorsunuz.

Taraflı olup olmamak konusunda da, tarafsız değil, muteber kanıtlı bilginin tarafındayım.

Şimdi, doğruyu söylemediğimi ima ettiğiniz şeyleri gözden geçirelim.

1. Domates tohumu alırken jel tabakanın çıkarılması genel ve yaygın bir uygulama mıdır?

Diyelim ki muhtelif firmalara ait 1000 farklı domates tohumu satın aldınız, hepsini sırayla açıp tohumların durumuna baktınız. Paketlerden çıkan tohumların en az yarısında jel tabaka çıkarılmış ise genel ve yaygın bir uygulamadan bahsedebiliriz. Tamamı çıkarılmış ise işin standardı budur anlamına da gelir.

Şimdiye kadar amish'ler de dahil olmak üzere satın aldığım yüzlerce domates tohumunun tamamında jel tabaka çıkarılmıştı.

Aksini iddia ve ispat ederseniz genel ve yaygın uygulama lafını o mesajdan çıkarırım.

2. Tohumların temizliği, saklanma kolaylığı, ekim sırasındaki basitlik, tohum ile taşınan bazı hastalık yapıcı patojenlerin jel tabaka ile birlikte uzaklaştırılıyor olması gibi çeşitli yayın, pratikler, bilimsel araştırmalar mevcut mudur?

Ben olduğunu iddia etmiştim. Siz aslında olmadığını, böyle yayın ve araştırmaların var olduğunu söylersem bunun taraflı yönlendirme sayılacağını, hatta okuyanları bir bakıma kandırmış olacağımı ima ediyorsunuz galiba, ve böyle yayınlardan, pratikten, bilimsel araştırmadan filan bahsetmememi tavsiye ediyorsunuz değil mi?

Buradaki kastınızı tam anlamadım aslında. Yayınlar olsa da bunları söylemeyip saklamalı mıydım, Yoksa bahsettiğim yayınlar sizce muteber olmayıp düzmece mi? Hangisi?

Ben yine de bazılarını listeyeyim. Siz görmeseniz, faydalanmasanız bile başka görüp anlayacaklar olacaktır.

a) Domates Tohumları Alınması - Kaliforniya Üniversitesi, (http://www.mastergardeners.org/pdf/import/SGM/files/Saving_Tomato_Seeds.pdf)Agriculture & Natural Resources Cooperative Extension Santa Clara County (http://www.mastergardeners.org/pdf/import/SGM/files/Saving_Tomato_Seeds.pdf)

"You don’t absolutely have to ferment the seeds, but it makes the seeds easier to separate from the gel, helps sort out bad seeds, reduces some seed-borne illnesses, and eliminates a germination inhibitor. If you’re going to trade seeds with other people, it’s considered good etiquette to ferment your seeds"

"Tohumların kendilerini kesinlikle fermente etmiyorsunuz, fakat jel tabakanın çekirdeklerden ayrılmasını kolaylaştırır, kötü tohumların ayrılmasına yardımcı olur, bazı tohumla taşınan hastalıkları azaltır ve çimlenme engelini tohumdan uzaklaştırır. Başkalarıyla tohum takası yapacaksanız tohumlarınızı fermente etmiş olmanızın yerinde ve uygun bir davranış olduğu düşünülür"

b) G.N.Agrios, Plant Pathology, 5.Basım, sayfa.297
(Link veremiyorum, 922 sayfalık bir kitaptır)

"An example of fermentation treatment is tomato seed freed from Xanthomonas campestris pv. vesicatoria, the cause of bacterial spot of tomato."

"Fermentasyon tedavisinin bir örneği domates bakteriyel leke hastalığının sebebi olan Xanthomonas campestris pv. vesicatoria'nın tohumlardan uzaklaştırılmasıdır."

c) Hawaii Üniversitesi yayınlarından Tohum Saklanması - Dr.Theodore Radovich (http://www.ctahr.hawaii.edu/sustainag/news/articles/V9-Radovich-seedsave.pdf)
"Seed scooped out of fleshy fruits are best processed by fermenting in water to remove closely associated material and germination inhibitors."
"Kaşık yardımıyla sulu meyvelerden çıkarılan çekirdekler, yapışık maddeler ve çimlenme engelleyicilerden en iyi su ile fermente edilerek temizlenir."

d) Real Seeds Ltd. Yeni Başlayanlar için Tohum Saklama Temelleri (http://www.realseeds.co.uk/seedsavinginfo.html)
(Real Seeds Ltd. aynı zamanda bir yetiştirici de olan uzun süredir ürettikleri nadir hairloom çeşitleri satan, DEFRA'ya kayıtlı bir aile şirketidir)

"To collect the seed, allow your tomatoes to ripen fully. Then collect a few of each variety that you want to save seed from. Slice them in half across the middle of the fruit, and squeeze the seeds and juice into a jar. You then need to ferment this mixture for a few days - this removes the jelly-like coating on each seed, and also kills off many diseases that can be carried on the seeds. "

"Tohum almak için domateslerinizin tam olgunlaşmasına izin verin. Sonra her çeşitten tohumunu almak istediğiniz domatesleri toplayın. Ortadan ikiye kesin, tohumlarla beraber suyunu bir kavanoza sıkın. Sonra da, bu karışımı bir kaç gün fermente etmeniz gerekir, böylece çekirdekleri kaplayan jel tabaka uzaklaşır ve tohumla taşınan bir çok hastalık da öldürülmüş olur"

e) Arizona Pima Bölgesi Kütüphanesi - Tohum Saklama ve Paylaşma (http://www.library.pima.gov/seed-library/seed_library_saving.pdf)
"Wet Seed Processing
For seeds that grow inside the fleshy fruit of the plant.


Rinse off the seeds and dry them thoroughly.
If the seeds have a gel-like coating, use the fermentation process.

Tip: If you’re not sure if your seeds have a coating, float them in a small amount of water. You’ll be able to see the coating in the water."

"Sulu tohum işlemleri
Tohumları sulu meyvelerin içinde bulunan bitkiler için.


Tohumları yıkayıp iyice kurutun
Şayet tohumjel gibi bir tabaka ile kaplıysa fermente işlemini kullanın.

İp ucu: Şayet tohumların bir kaplaması olup olmadığından emin değilseniz, az miktarda suda yüzdürün kaplamayı göreceksiniz."

f) Dowling Community Garden - Domates Tohumlarının Saklanması (http://www.dowlingcommunitygarden.org/pdf/savTomSeeds.pdf)
"Tomato seeds must be fermented to destroy seed-borne diseases and remove the gel surrounding the seeds that inhibits germination. "

"Tohum kaynaklı hastalıkları önlemek ve çimlenme engelleyen jel tabakanın uzaklaştırılması için domates tohumları fermente edilmelidir"

g) Restoraton Seeds - Domates Tohumları Nasıl Saklanır (http://www.restorationseeds.com/blogs/news/7412658-how-to-save-tomato-seeds)
(bir organik tohum şirketi)

"Fermentation removes germination inhibitors and the gelatinous sheath from seeds, and it may treat some seed-borne diseases. Properly stored tomato seeds may remain viable for over six years."

"Fermentasyon çimlenme engelleyicileri ve jelatinli tabakayı uzaklaştırır ve bu bazı tohum ile taşınan hastalıkları engeller. Uygun bir şekilde stoklanan domates tohumları altı yılın üzerinde çimlenebilir olarak kalırlar."
Not: Bu işlem tohumların saklanması öncesi için tarifli.

h) Away to Garden - Margaret Roach - Atalık Domates Tohumları Nasıl Saklanır (http://awaytogarden.com/how-to-save-seeds-of-heirloom-tomatoes)
(Margaret Roach, "and I shall have some peace here", "The Backyard Parables: Lessons on Gardeninng and life" kitaplarının yazarı.


"fermenting the goopy gel and juice first for a few days offers some important benefits: The process may reduce some seed-borne diseases, and it also breaks down a germination-inhibitor in the gelatinous matter around the seed."

"Önce yapışkan jel tabakanın fermente edilmesi önemli bazı faydalar sağlar: Bu işlem bazı tohumla taşınan hastalıkları azaltabilir ve aynı zamanda çekirdeklerin etrafındaki çimlenme engelleyici jelatinli maddeyi çözer"

i) Ohio Üniversitesi - (http://ohioline.osu.edu/hyg-fact/3000/pdf/3120.pdf)Plant Pathology - Bacterial Spot, Speck, and Canker of Tomatoes (http://ohioline.osu.edu/hyg-fact/3000/pdf/3120.pdf)
"Management
..
2.Plant only seed from disease-free plants or seed treated toreduce any bacterial populations. Treatments include:
a. fermentation of tomato pulp and seeds at room temperature for 4–5 days;
b. soaking seeds in 0.6–0.8% acetic acid for 24 hr at 70 degrees F
.."



"2. Sadece hastalıktan ari bitkilerden alınmş veya uygulanan işlemler ile bakteri popülasyonları azaltılmış tohumları ekiniz. Uygulanan işlemler:
a. Tohum ve sıvısını 4-5 gün boyunca oda sıcaklığında fermente etmek;
b. Tohumları %0,6 - 0,8 asetik asit çözeltisinde ve 21C derecede24 saat boyunca bekletmek,
..."

j) Seed to Seed: Sebze Bahçecileri için Tohum Saklama ve Yetiştirme Teknikleri - Suzanne Ashworth
(İlgili sayfalarının resimlerini yayınlamıştım. Burada sizin başka bir şey zannıyla, "ben çevirmeyeyim, taraflı zannederler filan gibi söylediğiniz cümleler vardı, sonra sn.birnefestoprak çevirmişti)

"In nature the ripe tomatoes fall from the plant and slowly rot. The rotting away of the fruits is a nature fermentation process during which the gel sacks are destroyed. Eventually the fruits totally rot away leaving the seeds on the surface of the soil, ready to germinate when conditions are right.

Artificially duplicating the tomato fruit's fermentation is not difficult. In addition to removing the gel sack, fermentation also kills many seed-borne tomato diseases."

"Dogada, olgunlasmis domatesler yere duserek yavasca curumeye baslar (zamaninda hasat edilmeyen meyveleri kastediyor). Çürüme, jel tabakasının (tohum etrafindaki) bozundugu dogal bir fermentasyon surecidir. Onunde sonunda meyveler tamamen cururler ve tohumlarini kosullar uygun oldugunda cimlenecek sekilde toprak yuzeyinde birakirlar.

Meyvenin gecirdigi fermentasyon surecini taklit etmek zor degildir. Jel tabakasinin (tohumdan) ayrilmasina ek olarak, fermentasyon ayni zamanda tohumdan kaynaklanan bir çok domates hastalığını da ortadan kaldırır."

Bu örneklerin sayısını arttırmak mümkün. Bu referansların bazıları daha önce de verilmişti fakat görülemiyor sanınırım. Bu sefer ilgili bazı bölümlerini Türkçe'ye de çevirdim, artık ne kadar faydalı olur bilmiyorum.

Anlaşılması için muhtemelen başka bir dil olması gerekiyor ama onu da ben bilmiyorum. Şimdi, bu yayınlar, pratikler, bilimsel araştırmalar mevcut mu, değil mi? Mevcut değil ise ve benden başka hiç kimse baktığı halde göremiyor ise ve ben hayal görüyorsam bu ifadeyi de kaldıracağım.

Bu referansların hepsinin bir ortak özelliği jel tabakanın tohum saklama öncesi ve tohumları sağlıklı bir şekilde saklayabilme maksadıyla yapılan bir işlem olması.

3. henüz rastlanmış kanıt olmasa da görüşler söz konusu

"Ben de cevaben kaynak gösterdim siz de okuyun, faydalanın lütfen. Bu konu hakkında çok hassas ve en ince ayrıntıya değinerek"

demişsiniz ama o kaynaklar;
Şayet olsaydı faydalanmayı çok isterdim. Ancak, şimdiye kadar yazdıklarınızın içinde bahis konusu jel tabakanın iddia edildiği gibi hastalık yapıcı patojen barındırmayıp aksine dışarıdan patojenlerin tohumlara yerleşmesine engel olduğu, tohumları fiziksel olarak da koruduğuna dair herhangi bir kanıtınızı göremedim.

Yukarıda yaptığıma benzer bir şekilde (Türkçeye çevirmek de gerekmez) kaynaklarıyla birlikte listelerseniz faydalanmayı çok isterim.

birnefestoprak
17-03-2013, 16:39
Birsey eklemek isterim. "Biz de jel tabakasini tohumdan ayiriyoruz, biz size tabakayi ayirdiktan sonra tohumlari oylece saklamayin diyoruz" seklinde daha once yapilmis yorumlara yonelik olarak soyluyorum.

Yukarda verilen butun kaynaklardaki uygulama tohum saklama donemi icin cok yaygin olarak gerceklestirilen bir uygulamadir. Neden boyledir? Cunku meyvenin hasati gerceklestigi anda zaten yetistirme sezonunun sonuna gelinmistir.

Tohumu alip tekrar topraga hemen ekecek ve yeniden hasat yapacak hava kosulunuz kalmamistir, sonbahar gelmistir. Eger yetistirme ikliminiz benim yasadigim yerdeki gibi ozel kosullara sahipse yani uzunsa ve butun yila yayilmissa bahcenizde, ya da sera ortaminda ya da evinizin ozel isik duzenekleri kurdugunuz ve gerekli sicakligi saglayabildiginiz bir yerinde istiyorsaniz fermentasyon isleminden sonra tohumlari hemen ekebilirsiniz de, ama bu tamamen kisisel tercihe ve imkanlara bagli birsey.

malbman
17-03-2013, 16:45
In nature the ripe tomatoes fall from the plant and slowly rot.

Cümlesindeki "slowly rot" ifadesi ne kadarlık bir süreyi kapsıyor?

MeyveliTepe
17-03-2013, 17:14
Cümlesindeki "slowly rot" ifadesi ne kadarlık bir süreyi kapsıyor?

Bu çeşide çok bağlı bir süreç. İnce kabuklu ve dayanıksız bir çeşit daha dalından yere düşmeden fermente olup jel tabaka parçalanmış olabiliyor. Buna karşın kalın kabuklu ve dayanıklı bir çeşit aylarca düştüğü yerde kabuğu bile delinmeden kalabiliyor.

malbman
17-03-2013, 19:21
Teşekkür ederim Sayın meyveliTepe.

cliepy
17-03-2013, 21:45
Gösterdiğiniz kaynaklardan biri olan
http://www.mastergardeners.org/pdf/import/SGM/files/Saving_Tomato_Seeds.pdf linkinde Fermantation adlı başlığın ilk cümlesi şöyle başlıyor :

You don’t absolutely have to ferment the seeds...
Tohumları mutlaka fermente etmenize kesinlikle gerek yok.
(Sn MeyveliTepe siz bunu yanlış tercüme etmişsiniz, istediğiniz kişiye danışabilirsiniz)

If you’re going to trade seeds with other people ... Here's how.
Eğer tohumlarınızın ticaretini yapacaksanız... İşte yapılış şekli.
(Sn MeyveliTepe siz bunu da yanlış tercüme etmişsiniz, yine danışabilirsiniz)

En sonunda da, mesajı sildiğiniz için birebir cümleyi bulamadım lakin sizde kitap mevcut bakabilirsiniz.
Seeds are ready to sell for the next year.. Tohumlarınız gelecek sene için satışa hazırdır.

Yine gösterdiğiniz kaynakta diyor ki: How To Save Your Own Seed at Home (http://www.realseeds.co.uk/seedsavinginfo.html)
Seed-saving is easy. You'll get better seed than you can buy, even from us.

Şimdi:
1-Yukarıdaki yanlış tercümeleri düzeltmemiş olsaydım okuyanlar sizin yazdıklarınızı kabul edeceklerdi.
2-İngilizce bilmeseydim herkesin gözü önünde savunmamı yapamazdım.
3-Madem tohum satan şirketlere güveniniz bu kadar tam yetiştirmekle uğraşmayın gidip organik adı altında satılan herhangi bir yerden herhangi bir domates alın olsun bitsin. (Ama o satılanlar görsel olarak domatese benziyor olsa da taş gibi serttir ne tadı, ne kokusu vardır. Hepimiz farkındayız ki bahçemizde yetişen domates orjinal sebzedir.)
4-Bazı kesim insanlar daha iyisini elde etmek için (birnefestoprak ın tarımı kontrol etmemiz gerek sözü gibi) türlü türlü uygulamalar yapıp yavaş yavaş tüm dünyadaki Allah yapısı ürünleri bu zamana kadar bozdular. Şimdi bilinçlenen kesim ben sanayi tipi ürün yemem kendim yetiştiririm diyor ve seve seve yapıyor. Neden acaba hamallık olsun diye mi? Yapay olan herşeyin farkına varmış olabilirler mi?
5-Bu uygulama ile ilgili jel tabakası çıkarılan tohum çimlenme engelleyici özellikten kurtuluyor (1 defaya mahsus değil nesillerce) ve aşağıdaki resim günümüzde sık sık karşımıza çıkıyor, eski çağlarda bu yoktu. Acaba neden yoktu? Hani kotrol ediyoruz ya herşeyin yolunda gitmesi gerekirdi yapısını bozmuş olabilir miyiz?
6-Son olarak madem doğa bu işlemi bizim tarafımızdan yapılmasına muhtaçtı, insanoğlu daha dünyada yokken bu bitkiler nasıl bunca çağ yaşayabildiler? Gerçekten hayret verici..

Özel soru: Bu konuyu savunan miralay'a ne oldu? Banlandı mı, engellendi mi yoksa başka bişey mi oldu çok merak ediyorum beni de bilgilendirir misiniz?

birnefestoprak
17-03-2013, 22:37
You don’t absolutely have to ferment the seeds...

Cevirilerdeki farkliliklar uzerinden gideceksek, hadi bunu ben de cevireyim:

Yukardaki cumleyi ben "tohumlari ille de fermente edeceksiniz diye bir kural yok" diye ceviriyorum. Tek tohum saklama yontemi fermentasyondur, sadece bu yontemi kullanmalisiniz diyen oldu mu? Kaynak dogru soyluyor, tohumlari mutlaka fermente edeceksiniz diye bir kural yok. Tercume ustunden mi kanit sunuyorsunuz?

If you’re going to trade seeds with other people ... Here's how.

burayi da soyle cevireyim: Eger baskalariyla tohum takasi yapacaksiniz, nasil yapilacagini asagida aktariyoruz. Yani diyor ki, ticaretini yaparken degil takas ederken de bu yontemi kullanabilirsiniz. Kaynagin altinda da fermentasyon yontemi tariflenmis.

Ayni kaynaktaki butun bir paragrafi alintilayip cevireyim:

You don’t absolutely have to ferment the seeds, but it makes the seeds easier to separate from the gel, helps sort out bad seeds, reduces some seed-borne illnesses, and eliminates a germination inhibitor. If you’re going to trade seeds with other people, it’s considered good etiquette to ferment your seeds. Here’s how.

Tohum saklamada ille de fermentasyon yontemini kullanacaksiniz diye bir kural yoktur fakat bu yontem jel tabakasinin tohumdan ayrilmasini kolaylastirir, cimlenmeye elverisli olmayan tohumlari eler, tohumdan kaynakli bazi hastaliklari azaltir ve cimlenme inhibitorunu ortadan kaldirir (jelin cimlenmeyi onleyici ozelligini ortadan kaldirir, cimlenmeyi tesvik eder diyor). Insanlarla tohum takasi yapacaksaniz da, tohumlari fermente etmek insanlara gosterdiginiz sayginin bir olcusudur (cunku tohumlar birbirine yapisik olmuyor, temiz bir goruntuye sahip oluyor, jel tabakasinin donuk ve koyu renkli goruntusu ortadan kalkiyor).

Sizin simdi kendi ektiginiz tohumlariniz gokten mi dustu? Ya bir saticidan aldiniz, ya da aileden gecti. Domatesin anavatani Turkiye' mi ki Amish domates tohumu Turkiye'de bulunsun?

Takas yaptigim onlarca insan da bana tohumu fermente ederek gonderiyor. Gondermeyebilir de, insanlar nasil istiyorsa tohumu oyle saklar.

Tarimi tabii ki kontrol edecegiz. Kontrol etmek sozunden neyi anliyorsunuz ki? Arazinizde geleneksel bir kavun cesidini yetistirirken, hibrit cesitle yanyana mi yetistiriyorsunuz? Hibrit cesitle yanyana yetistirince, geleneksel cesidi korumak icin herhangi bir onlem almiyor musunuz? Birbirleriyle tozlasirlarsa tozlassinlar, ne olursa olsun diye kendi haline mi birakiyorsunuz? Bunlarin hepsi birer kontrol mekanizmasi degil mi? O zaman domatesin bitkisini bahcede birakalim, her sene kendi kendine tohumlarini atsin, kendi kendine buyumeye devam etsin. Semiz otu mu bu? Ertesi sene ayni cesitten ekmek istemiyorsak, kendi kendine yetismesine mudahale etmeyelim mi? Tohumu alip saklayacagiz, ne ekecegimize plan/program dahilinde karar verip sureci elbette ki kontrol edecegiz.

Lafi belden asagi vurarak, kurnazlik yaparak baska yerlere cekmeye calismayin. Hala jel tabakasinin tohumdan ayrilip tohumun saklanmasinin sakincali olduguna dair bir kaynak vermis degilsiniz, kafadan uydurdugunuz kavramlarla olmayan bir seyi savunuyorsunuz. Size tarifledigim yontemi izlemezseniz cok buyuk yanlis yapmis olursunuz, benim yontemim cok ustun bir yontemdir diyen mi var? Ama birseyi iddia ediyorsaniz kaynak gostermek zorundasiniz.

Yukarda Sn Meyvelitepe'nin verdigi kaynaklar genel bir uygulamayla ilgili verilmis kaynaklar. Peki genel uygulamaya nasil gecilmis? Cok uzun zaman once, yontemin yararlari bilimsel calismayla kanitlanmis, ustune makaleler yazilmis.


Gösterdiğiniz kaynaklardan biri olan
http://www.mastergardeners.org/pdf/import/SGM/files/Saving_Tomato_Seeds.pdf linkinde Fermantation adlı başlığın ilk cümlesi şöyle başlıyor :

You don’t absolutely have to ferment the seeds...
Tohumları mutlaka fermente etmenize kesinlikle gerek yok.
(Sn MeyveliTepe siz bunu yanlış tercüme etmişsiniz, istediğiniz kişiye danışabilirsiniz)

If you’re going to trade seeds with other people ... Here's how.
Eğer tohumlarınızın ticaretini yapacaksanız... İşte yapılış şekli.
(Sn MeyveliTepe siz bunu da yanlış tercüme etmişsiniz, yine danışabilirsiniz)

En sonunda da, mesajı sildiğiniz için birebir cümleyi bulamadım lakin sizde kitap mevcut bakabilirsiniz.
Seeds are ready to sell for the next year.. Tohumlarınız gelecek sene için satışa hazırdır.

Yine gösterdiğiniz kaynakta diyor ki: How To Save Your Own Seed at Home (http://www.realseeds.co.uk/seedsavinginfo.html)
Seed-saving is easy. You'll get better seed than you can buy, even from us.
Tohum saklamak kolaydır. Satın alacaklarınızdan daha iyi tohumlar elde edersiniz, hatta bizden aldıklarınızdan bile.

Siz başka bir mesajınızda herkesten ve heryerden tohum almam sık eleyip ince dokurum demiştiniz. Amishler dahil yüzlerce tohum satın almışsınız. Satanlar şirketlerdir ve bu uygulamayı yaparlar, tıpkı birnefestoprak gibi çünkü o da tohum ticareti tapıyor.

Şimdi:
1-Yukarıdaki yanlış tercümeleri düzeltmemiş olsaydım okuyanlar sizin yazdıklarınızı kabul edeceklerdi.
2-İngilizce bilmeseydim herkesin gözü önünde savunmamı yapamazdım.
3-Madem tohum satan şirketlere güveniniz bu kadar tam yetiştirmekle uğraşmayın gidip organik adı altında satılan herhangi bir yerden herhangi bir domates alın olsun bitsin. (Ama o satılanlar görsel olarak domatese benziyor olsa da taş gibi serttir ne tadı, ne kokusu vardır. Hepimiz farkındayız ki bahçemizde yetişen domates orjinal sebzedir.)
4-Bazı kesim insanlar daha iyisini elde etmek için (birnefestoprak ın tarımı kontrol etmemiz gerek sözü gibi) türlü türlü uygulamalar yapıp yavaş yavaş tüm dünyadaki Allah yapısı ürünleri bu zamana kadar bozdular. Şimdi bilinçlenen kesim ben sanayi tipi ürün yemem kendim yetiştiririm diyor ve seve seve yapıyor. Neden acaba hamallık olsun diye mi? Yapay olan herşeyin farkına varmış olabilirler mi?
5-Bu uygulama ile ilgili jel tabakası çıkarılan tohum çimlenme engelleyici özellikten kurtuluyor (1 defaya mahsus değil nesillerce) ve aşağıdaki resim günümüzde sık sık karşımıza çıkıyor, eski çağlarda bu yoktu. Acaba neden yoktu? Hani kotrol ediyoruz ya herşeyin yolunda gitmesi gerekirdi yapısını bozmuş olabilir miyiz?
6-Son olarak madem doğa bu işlemi bizim tarafımızdan yapılmasına muhtaçtı, insanoğlu daha dünyada yokken bu bitkiler nasıl bunca çağ yaşayabildiler? Gerçekten hayret verici..

Özel soru: Bu konuyu savunan miralay'a ne oldu? Banlandı mı, engellendi mi yoksa başka bişey mi oldu çok merak ediyorum beni de bilgilendirir misiniz?

MeyveliTepe
17-03-2013, 22:38
You don’t absolutely have to ferment the seeds...
Tohumları mutlaka fermente etmenize kesinlikle gerek yok.
(Sn MeyveliTepe siz bunu yanlış tercüme etmişsiniz, istediğiniz kişiye danışabilirsiniz)

If you’re going to trade seeds with other people ... Here's how.
Eğer tohumlarınızın ticaretini yapacaksanız... İşte yapılış şekli.
(Sn MeyveliTepe siz bunu da yanlış tercüme etmişsiniz, yine danışabilirsiniz)

Ne kadar güzel, çeviri yanlışları(!) bulmuşsunuz ve bunlar galiba olmayan kaynaklarınızı oluşturacaklar.

Dil bilginiz kelime kelime çevirmek ile sınırlı olmasaydı, ilk cümlede tohumları içine alan sıvı ve jel tabakanın fermente edilerek jel tabakanın çıkarılmasının anlatıldığını, ikinci cümlede de "trade" ile kastedilenin takas olduğunu anlayabilirdiniz (döküman tohum satacak şirkete işini öğretmiyor).

Şimdi:
1-Yukarıdaki yanlış tercümeleri düzeltmemiş olsaydım okuyanlar sizin yazdıklarınızı kabul edeceklerdi.

Yukarıda verdiğim 10 kaynağı ve orada yazılı olanları gördünüz mü? Ne diyorlar?

2-İngilizce bilmeseydim herkesin gözü önünde savunmamı yapamazdım.
Neyi savundunuz, pek görünmedi?
3-Madem tohum satan şirketlere güveniniz bu kadar tam yetiştirmekle uğraşmayın gidip organik adı altında satılan herhangi bir yerden herhangi bir domates alın olsun bitsin. (Ama o satılanlar görsel olarak domatese benziyor olsa da taş gibi serttir ne tadı, ne kokusu vardır. Hepimiz farkındayız ki bahçemizde yetişen domates orjinal sebzedir.)

Yetiştirdiğim, bazısı üç yüz yıllık tarihi olan hairloom (atalık) domateslerin bir çoğunun tohumlarını o çeşiti saf olarak muhafaza ettiğine inandığım kaynaklardan satın aldım. Parantez içinde yazdığınız şey bu konudaki cehaletinizi ortaya koyuyor.

4-Bazı kesim insanlar daha iyisini elde etmek için (birnefestoprak ın tarımı kontrol etmemiz gerek sözü gibi) türlü türlü uygulamalar yapıp yavaş yavaş tüm dünyadaki Allah yapısı ürünleri bu zamana kadar bozdular. Şimdi bilinçlenen kesim ben sanayi tipi ürün yemem kendim yetiştiririm diyor ve seve seve yapıyor. Neden acaba hamallık olsun diye mi? Yapay olan herşeyin farkına varmış olabilirler mi?

Buna ne diyeceğimi bilemedim :) Neden bahsediyorsunuz?

5-Bu uygulama ile ilgili jel tabakası çıkarılan tohum çimlenme engelleyici özellikten kurtuluyor (1 defaya mahsus değil nesillerce) ve aşağıdaki resim günümüzde sık sık karşımıza çıkıyor, eski çağlarda bu yoktu. Acaba neden yoktu? Hani kotrol ediyoruz ya herşeyin yolunda gitmesi gerekirdi yapısını bozmuş olabilir miyiz?

Tohum saklamadan önce jel tabakanın çıkarılmasının iyi bir uygulama olmasının dışında neden bahsediyorsunuz? Bu yeni icad edilen değil, hep yapılan bir şey zaten. Yapısı bozulan ne?

6-Son olarak madem doğa bu işlemi bizim tarafımızdan yapılmasına muhtaçtı, insanoğlu daha dünyada yokken bu bitkiler nasıl bunca çağ yaşayabildiler? Gerçekten hayret verici..

Şu anda kültürü yapılan 3500 civarında domates çeşidi var. Bunun önemlice bir bölümü hairloom, yani tohumundan aynı çeşidi veren, hibrit olmayan çeşitler. İnsanoğlu dünyada yokken kaç çeşit domates olduğunu düşünüyorsunuz? Domatesin tarihi hakkında ne biliyorsunuz?

El Netice:

1. Genel ve yaygın bir uygulama var mı?

2. çeşitli yayın, pratikler, bilimsel araştırmalar mevcut mu?
3. jel tabakanın iddia edildiği gibi hastalık yapıcı patojen barındırmayıp aksine dışarıdan patojenlerin tohumlara yerleşmesine engel olduğu, tohumları fiziksel olarak da koruduğuna dair herhangi bir kanıtınızvar mı?

birnefestoprak
17-03-2013, 22:50
Sn cliepy'e gore yeryuzundeki butun sebze cesitleri kendiliginden oldu bitti. Insanoglu babadan ogula tohumlari seleksiyon yoluyla (yani kontrol ederek) aktarmadi. Domates tohumu, Amerika'nin kesfinden sonra Avrupa'ya ve cok gec sekilde Turkiye'ye gelmedi. Sanki Turkiye'deki tarim uygulamalariyla 20. yuzyilda uretilmis ve bugun geleneksel hale gelmis hicbir tohum yok.

cliepy
17-03-2013, 22:54
Dil bilgim sınırlı (size göre)
Yazdıklarım cehaletimi gösteriyor

Konuyla çok alakalı yorumlar, hakaret boyutunda... (!!!)

İsterseniz yaygın olan yöntemin ne olduğunu bulmak için sitede bir anket düzenleyin bakalım, kim nasıl yapıyor, anket sonucu ne gösterecek?

İnsanoğlunun ilk yaşadığı yıllarda dünyada 5000 nin üzerinde domates çeşidi vardı.
Biraz birnefestoprakla bilgi alışverişi yapsanız fena olmaz, belki o sizi aydınlatabilir.

MeyveliTepe
17-03-2013, 22:56
Dil bilgim sınırlı (size göre)
Yazdıklarım cehaletimi gösteriyor

Konuyla çok alakalı yorumlar, hakaret boyutunda... (!!!)

İsterseniz yaygın olan yöntemin ne olduğunu bulmak için sitede bir anket düzenleyin bakalım, kim nasıl yapıyor, anket sonucu ne gösterecek?

İnsanoğlunun ilk yaşadığı yıllarda dünyada 5000 nin üzerinde domates çeşidi vardı.
Biraz birnefestoprakla bilgi alışverişi yapsanız fena olmaz, belki o sizi aydınlatabilir.

1. Genel ve yaygın bir uygulama var mı?

2. çeşitli yayın, pratikler, bilimsel araştırmalar mevcut mu?

3. jel tabakanın iddia edildiği gibi hastalık yapıcı patojen barındırmayıp aksine dışarıdan patojenlerin tohumlara yerleşmesine engel olduğu, tohumları fiziksel olarak da koruduğuna dair herhangi bir kanıtınız var mı?

cliepy
17-03-2013, 22:59
birnefestoprak Allah'tan siz öncelikle domatesi sonra da diğer tüm bitki çeşitlerini kontrol ediyorsunuz yoksa dünya halkı ne yapardı. Kaldı ki Amerika'lılar çoban salatadan hala bi haber yaşıyorlar, ürünü kullanmasını dahi bilmiyorlar. İngilizler de 1860 lardan sonra pişirilebileceğini öğrendiler o zamanda dek zehirleneceklerini sanıyorlardı.

birnefestoprak
17-03-2013, 23:07
Bugun dunyada 5000'in ustunde domates cesidi oldugu dusunuluyor. Domatesle ilgili teori ise, meyvesini yiyen deniz kaplumbagalarinin diskilari araciligiyla tohumlarin dagildigi yonunde.

Ozellikle 19. yuzyilda ve 20. yuzyilin ilk yarisinda cok sayida domates uretilmistir. O sizin severek yediginizi soylediginiz domatesler gokten zembille inmedi. Icinde uretim olan da, insanoglunun yillar boyunca seleksiyona ugratarak kontrol ettigi, yeni nesillere aktardigi cesit de coktur.

Konumuz Turkiye'de domates tohumunun yaygin saklanma yonteminin ne oldugunu bulmak mi? Turkiye'de domates tohumu genel olarak kurutularak saklaniyor, bilmiyor musunuz? Konumuz, dunyada tohum sirketleri ve ev kullanicilari tarafindan yaygin olarak kullanilan bir yontemi tariflemek, yani bakin boyle bir yontem de var, kafaniza yatarsa kullanabilirsiniz demek. Bilgi verdik kabahatli olduk, hayatimda boyle bir olayla karsilasmadim.

Kendiniz ima yoluyla, sozcuklerin arkasina acikca soylemediginiz seyleri saklayarak alayci bir tavir kullaniyorsunuz. Bir konu hakkinda iddia ettiginiz seyi ispatlayamadiginizi soyleyince de konuyu baska yerlere cekiyorsunuz. Yukarda kendi alintiladiginiz ve devamini yazmadiginiz paragrafi tekrar yapistirayim:

Tohum saklamada ille de fermentasyon yontemini kullanacaksiniz diye bir kural yoktur fakat bu yontem jel tabakasinin tohumdan ayrilmasini kolaylastirir, cimlenmeye elverisli olmayan tohumlari eler, tohumdan kaynakli bazi hastaliklari azaltir ve cimlenme inhibitorunu ortadan kaldirir (jelin cimlenmeyi onleyici ozelligini ortadan kaldirir, cimlenmeyi tesvik eder diyor). Insanlarla tohum takasi yapacaksaniz da, tohumlari fermente etmek insanlara gosterdiginiz sayginin bir olcusudur (cunku tohumlar birbirine yapisik olmuyor, temiz bir goruntuye sahip oluyor, jel tabakasinin donuk ve koyu renkli goruntusu ortadan kalkiyor).

Dil bilgim sınırlı (size göre)
Yazdıklarım cehaletimi gösteriyor

Konuyla çok alakalı yorumlar, hakaret boyutunda... (!!!)

İsterseniz yaygın olan yöntemin ne olduğunu bulmak için sitede bir anket düzenleyin bakalım, kim nasıl yapıyor, anket sonucu ne gösterecek?

İnsanoğlunun ilk yaşadığı yıllarda dünyada 5000 nin üzerinde domates çeşidi vardı.
Biraz birnefestoprakla bilgi alışverişi yapsanız fena olmaz, belki o sizi aydınlatabilir.

cliepy
17-03-2013, 23:19
Konumuz dünya tohum şirketleri ve uygulamaları değil. Zaten o yanlış uygulamalar tarıma bu kadar zarar verdi. Ve ben de bilgimi pağlaştığım saygın bir sitede daha önce hiç bu kadar hakarete maruz kalmadım, sizin de dediğiniz gibi: Bilgi verdik kabahatli olduk, hayatimda boyle bir olayla karsilasmadim.

birnefestoprak
17-03-2013, 23:42
Daha once soylediginiz sanki aramizda en zeki insan sizsiniz de bizim anlayisimiz kit ve karsidakinin anlama kapasitesini olcuyorsunuz gibi alayci laflar:
"Konuyu hala mi anlamadiniz?"
"Kac defa anlattik yine mi anlamadiniz?"

Karsidakine aptal demenin gizli yolu bu.

Karsidakindan saygi beklerken, once bir kendinize ceki duzen verin, ne demeye ve nasil kapali yoldan hakaret etmeye calistiginiz bu satir aralarina sakladiginiz sozlerden cok iyi anlasiliyor.

Konuyu bilmiyorsunuz, dunyadaki tohum sirketlerini Monsanto'dan ibaret saniyorsunuz. Turkiye'de kurumsallasmamis, ve ustunde yeterli bilinc olusmamis geleneksel tohuma saygi konusunun yurtdisinda yasayan insanlar (ev yetistiricileri) arasinda nasil onemsendigini bilmiyorsunuz. Surekli curutme iddiasinda oldugunuz (niye boyle bir iddia varsa) bir kavram hakkinda da kaynak gosteremediniz, cunku boyle bir kaynak olmadigini biliyorsunuz.


Konumuz dünya tohum şirketleri ve uygulamaları değil. Zaten o yanlış uygulamalar tarıma bu kadar zarar verdi. Ve ben de bilgimi pağlaştığım saygın bir sitede daha önce hiç bu kadar hakarete maruz kalmadım, sizin de dediğiniz gibi: Bilgi verdik kabahatli olduk, hayatimda boyle bir olayla karsilasmadim.

birnefestoprak
17-03-2013, 23:53
Bu ana kadar konuyla ilgili hicbir bilgi vermediniz, hicbir kaynak gostermediniz. Konumuz dunyada yaygin sekilde uygulanan bir yontemin sonuclarini (yani jel tabakasiyla ilgili bulgulari) aktarmak ve yontem Turkiye'de cok yaygin kullanilmiyor olabilir ama jel tabakasinin ayrilmasinin boyle boyle faydalari var, Turkiye'deki insanlara da yararli olabilir demek ve bunu kaynaklarla, dedikoduya dayanmayan dokumanlarla gostermek.


Konumuz dünya tohum şirketleri ve uygulamaları değil. Zaten o yanlış uygulamalar tarıma bu kadar zarar verdi. Ve ben de bilgimi pağlaştığım saygın bir sitede daha önce hiç bu kadar hakarete maruz kalmadım, sizin de dediğiniz gibi: Bilgi verdik kabahatli olduk, hayatimda boyle bir olayla karsilasmadim.

cliepy
18-03-2013, 00:23
Gecen sene 10 çeşit domates tohumu ektim bu yaz da 20 ceşit ekicem dedim.
Siz gecen sene 20 çeşit yetiştirmiş bu yaz da 10 yetiştirecek diye anladınız.
Tohumu nasıl sakladığımı defalarca sordunuz, defalarca üşenmeden anlattım.
Bu durumda anlamış mı oluyorsunuz?

Türkiye'de geleneksel tohuma saygı vardır, yeterli bilinç oluşmamış değildir sizin ima ettiğiniz gibi o nedenle zengin domates çeşitleri hala bu coğrafyada yaşamaktadır. Üstelik kurumu da vardır ve dünyada 3. dür.

Açtığınız başlık bu sayfa değildir, orada yönteminizle ilgili tüm bilgiler mevcut hala.

birnefestoprak
18-03-2013, 00:39
O sozunu ettiginiz kurum kurulali iki sene oldu, kurulmasi cok iyi birsey ama alacagi cok mesafe var. Onun dengi olan burdaki kurulus 1940'larda kuruldu. 1970'lerde kurulmus kar amaci gutmeyen Seed Savers Exchange kurumunun sayfasini da (Seed Savers Exchange: Passing on our Garden Heritage (http://www.seedsavers.org/)) acip okuyabilirsiniz. 2006 yilinda Turkiye'de cikarilmis tohum tescil yasasini da bir acip okuyun, geleneksel tohumla ilgili bir bilinc var mi yok mu anlayin. Okuduktan sonra da Seferihisar tohum takas senligi gibi senlikler hangi amacla, hangi sikintidan, hangi endiseden dolayi baslatilmis onun ustune dusunebilirsiniz.

Turkiye'nin geleneksel tohumlari cok degerlidir, cesitlilik ve kalite acisindan dunyada esi yoktur ama koruma altinda degildir. Tohum, banka kasasina konularak korunmaz, uretimini tesvik etmeniz ve cesitleri tohumu dagitarak tanitmaniz gerekir. Karakopru hiyarini sadece Cankirililar biliyorsa ve Izmir'dekiler yetistirip tadina bakmamissa orda kesin olarak bir sorun vardir.

Gecen sene 10 çeşit domates tohumu ektim bu yaz da 20 ceşit ekicem dedim.
Siz gecen sene 20 çeşit yetiştirmiş bu yaz da 10 yetiştirecek diye anladınız.
Tohumu nasıl sakladığımı defalarca sordunuz, defalarca üşenmeden anlattım.
Bu durumda anlamış mı oluyorsunuz?
Tohum ticareti yapmıyor musunuz?

Türkiye'de geleneksel tohuma saygı vardır, yeterli bilinç oluşmamış değildir sizin ima ettiğiniz gibi o nedenle zengin domates çeşitleri hala bu coğrafyada yaşamaktadır. Üstelik kurumu da vardır ve dünyada 3. dür.

Açtığınız başlık bu sayfa değildir, orada yönteminizle ilgili tüm bilgiler mevcut hala.

cliepy
18-03-2013, 00:52
Sn birnefestoprak,
Son zamanlarda yazmış olduğunuz en iyi yorum diyebilirim.
Tabi ki uyanık Amerika'lılar bunu daha önce yapar. Onlar 1940 larda Kurtuluş Savaşı'ndan çıkmış harabe bir ülkeyi yapılandırmak ve kimseye muhtaç etmemekle zaman kaybetmediler. Çökmüş bir ülkenin bu kadar kısa zamanda bunca yol almasını inanın Amerika'lılar bile başaramazdı. Şimdiki bazı farklılıklar o zamanki eşitsizliklerden doğuyor.

Ayrıca belirtmek isterim ki sizinle aynı hassasiyeti paylaşıyor, aynı amaca hizmet ediyor, sizin yapmayı planladıklarınızı 2 yıldır yapıyor ve hiçbir kar amacı gütmeden gönüllü olarak ömrümü seve seve heba ediyorum.

ciroz
18-03-2013, 00:56
Konuyu başından beri izleyenlerden biri olarak, kişisel düşüncelerimi belirtmek isterim.

Benim anladığım, aslında buradaki herkesin motivasyonu aynı.

Doğal yollarla, doğayı anlayarak onun farkına varmak, üzerine insan olmanın verdiği düşünme, çözümleme ve deneyleyerek daha iyisini bulabilme, uygulayabilme yeteneklerini de katarak en azından var olanı koruma, mümkünse daha iyiye doğru götürebilme düşüncesi.

Bu anlamda, özellikle doğal ve sürdürebilir tarım/yaşam üzerine yıllarını vermiş, bilimi ve deneyimlerini kullanarak sonuca ulaşmaya çalışan insanları gözardı etmek/bir takım çıkarlar doğrultusunda algılamak ne kadar doğrudur sorusunu sormadan edemiyorum.

Dogma, bilim denince her zaman peşimizde midir ? Bu tür insanlar/bilim olmasaydı halen depremlerin filler yüzünden olup olmadığını tartışıyor olmaz mıydık ?

Birileri sırf bu tür araştırmaları/deneyimleri paylaşıyor diye onu yok saymak, zaten ticaretini yapıyor o yüzden böyle konuşuyor demek ne kadar etiktir ?

Bu konu özelinde şimdiye kadar kimse, şu kimyasal/genetik hızlandırıcıyı kullanmak gerekir, labaratuvar koşullarında bulunan gen iyileştirmeleri tohumun dış jeli üzerinde uygulanarak yaşam süresini şöyle uzatır ya da hastalıklara karşı direncini böyle arttırır demiyor/demedi.

Özünde, evladiyelik tohumlar üzerine ( konu özelinde domates ) geleneksel yöntemleri kullanarak tohumların yaşatılması, sürdürülebilir geleneksel tohum alma yöntemlerinde iyileştirmeler ve araştırmalar üzerine tartışılıyor.

Bu anlamda yöntemler farklı olabilir, konu özelinde Sn. birnefestoprak' ın bu tür tohumlara olan özenli yaklaşımı nedeni ile araştırıp, uygulamalarına ve deneysel sonuçlarına güvenerek kendi uyguladığı bir yöntemi söylenildiği gibi satış odaklı ( bence söyleyenin biraz da önyargısı ile ) değil insani ve içtenlikle paylaştığını düşünüyorum.

Sn. MeyveliTepe' de herzamanki detay hassasiyeti ile bilgisini, tecrübesini, deneyimlerini ekleyip bilimsel makalelere de atıfta bulunarak konuya katkı sağlıyor.

Bu paylaşım üzerine teknik detaylarda farklı görüşler olabilir, olmalıdır da.
Farklı görüşler yine bilimsel metotlarla/uygulamalarla tartışılabilir. Gerekirse karşılıklı çürütülebilir.

Sadece karşı olmak için karşı olmak ve bunu sürdürürken kendi fikrinin ispatlarını sunmak, geleneksel deneyimleri belgeleriyle ortaya koymak yerine sürekli karşı fikrin açıklarını yakalamaya çalışmak, konuyu "felsefi" tartışmalara çekmek doğru bir metod olmasa gerek.

Beni üzen/yazmama sebep olan şey, konu özünden ayrılarak, detaylardaki cümleler üzerine bakış açılarındaki farklılıklarının sanki bir hata/suç gibi algılanıp sunulması.

Bu konudaki hiç kimse GLOBAL ( kapital odaklı ) TOHUM ŞİRKETLERİNİ savunmadı. Aksine, bu tür oluşumlara karşı duruşlarından, geleneksel yöntemlerden, bildiği/araştırdığı kadarı ile uyguladığı/uygulanması gerektiğine inandığı tezlerden bahsetti.

Detaylarda kaybolmak yerine motivasyonumuzun benzer olduğunu bir kez daha hatırlayarak, söylediğimiz anlık (anlamsız/gereksiz) cümleleri tekrar gözden geçirerek, "kapital" bilimin değil, sürdürülebilir yaşam olasılığında varlığımızın değerini öngören bilimin ve geleneksel uygulamaların sentezine ulaşmaya çalışmak hepimizin ortak isteği diye düşünüyorum.

Moderator kimliğimle değil bu tür konulara ilgisi olan bir üye duyarlılığı ile yazdığımı bir kez daha hatırlatarak, içimizdeki kurdu değil kuzuyu beslememiz dileklerimle...

birnefestoprak
18-03-2013, 16:50
Eklemek istedigim bir konu daha var. Turkiye'de benim gorebildigim kadariyla organik tohumlar haricindeki butun tohumlar (ki zaten organik tohum sertifikasi almak istiyorsaniz tohumu ilaclayamazsiniz) bir kimyasal mantar ilaci olan Thiram'la ilaclanmaktadir (baska ilaclar da kullaniliyor olabilir).

Tohumun ilaclanmasinin iyiligi kotulugu tamamen ayri bir tartisma konusu ama jel tabakasinin tohumdan ayrilarak tohumun saklanmasi islemi, tohumdan kaynakli bazi domates hastaliklarina karsi alinmis son derece dogal bir onlemdir.

Ya da tersten dusunelim: Hicbir tohum sirketi "biz tohumu jel tabakasiyla birlikte kurutup elde ediyoruz, sonra da Thiram ile ilaclayip paketliyoruz ve bizim kullandigimiz bu yontem tamamen dogaldir" diyemez.

MeyveliTepe
18-03-2013, 18:19
Bir kişi her şeyi bilmeyebilir veya bildiği şey doğru olmayabilir, fikir yürütebilir, varsayımda bulunabilir, varsayım doğru da olabilir yanlış da. Öğrenme denilen süreç bunun için vardır.

Kişi bir şeyi bilmiyorsa ve bunun farkındayda artık yarı yarıya biliyor sayılır çünkü öğrenme yolu açıktır. Yapılacak tek şey bilgiye ulaşmaktır. Artık çoğunun sandığı gibi bilgi ulaşılamaz değildir, özellikle son 10 yılda gitgide artan ölçüde neredeyse her bilgi insanların burnun dibinde.

Kişi bir şeyi yanlış biliyorsa ya da edinmiş olduğu varsayım doğru olan değil ise, işte o zaman daha zor, çünkü bilgi burnunun ucunda duruyor olsa bile öğrenme kapıları kapalıdır.

Domatesin çekirdeğinden geldik buraya. Bir bakıma incir çekirdeğini bile doldurmaz.

Sebze Anadoluya tarihsel olarak çok geç gelmiştir. Batıda, o zamanki nüfusları bu güne göre çok daha fazla olan rum vatandaşlar biliyorlardı, sonradan mübadele vs. sebebiyle balkanlarda, yunanistan yarımadasında sebze kültürü almış vatandaşların Anadoluya dağılmasıyla hayvan ürünleri ve tahıl ile sınırlı tarım sebze ile çeşitlenmeye başladı.

Fakat, batıda bir kültür olan sebze üretim teknikleri ve bahçecilik fazlasıyla geri kaldı. Sonradan "yeşil devrim" ile gelen endüstriyel tarım, kimyasal gübreler, toksik zehirli pestisitler vs. sebze dahil tarımsal üretimin arttırılmasını sağladı ama bahçeciliğin ve bununla ilgili kültürün gelişimine katkı sağlamadı.

Bu yüzden şimdilerde bir çok insan, batıda yüzlerce yıldır uygulanmakta olan bahçecilik tekniklerini, uzak doğunun doğal tarım uygulamalarını, endüstriyel tarımın maskelediği, kararttığı bakış açısının arasından bulup çıkartmaya çalışıyor.

Son beş-altı yıldır batı bahçecilik kültüründen bir çok bahçe teknikleri, uzak doğudan faydalı mikroorganizmalar, işlevleri ve bunların ardındaki bilgilerle ilgili bir çok şey öğrendim. Öğrendiklerimi uygulamaya kalktığımda bir çok başka problemlerle karşılaştım. Her problem, çözülmesi, araştırılması, oluşturulması gereken yeni bilgi demektir. Kendimce ya problemi problem olmaktan çıkartacak çözüm yollarını, ya da problemin etrafından dolaşılacak yolları başkalarının deneyimlerinden de yararlanarak genellikle buldum.

Bunu yaparken ihtiyaç duyduğum bilgiyi eski ya da yeni, geleneksel ya da bilimsel makaleler, biyodinamik, ayurvedik veya USDA araştırmaları olmasına bakmadan her yerden kazımaya çalışmak alışkanlığını edindim.

Bir yerdeki bilgi, o bilginin doğruluğu ya da işe yararlılığı bakımından yeterli olmaz, doğrulanması, daha da önemlisi denenmesi de gerekir. Bu yüzden başkalarının uzun süreli ve dökümante edilmiş deneyimleri varsa hazine gibidir, son kertede de benim denemiş olmam gerekir. Bu şekilde, aslında hep hendi ihtiyaçlarım çerçevesinde şekillenen edindiğim bilgi daha alfabenin A'sı olmamıştır.

Batıdaki sebze bahçeciliği kültüründe hairloom denilen evladiyelik çeşitlerin büyük ağırlık taşır. Bu yüzden bu çeşitlere ait tohumların kaybedilmemesi çok önem taşır. Evladiyelik çeşitler, bazı yetiştiriciler tarafından oldukça uzun sürelerde sabırla uğraşılarak ortaya çıkarılmıştır. Tüm sebzeler içinde bambaşka bir yere sahip domateste bu özellikle böyledir. Bazı çeşitlerin oldukça hoş tarihleri vardır.

Aynı kültürün bir parçası olarak domatesten tohum almanın da eski yöntemleri var. Sn.birnefestoprak, bu yöntemlerden çok kullanılan, sonradan bilimsel araştırmalarla bazı patojenleri etkisiz hale getirmek gibi başka faydaları da tesbit edilen bir yöntemi, özellikle bahçecilere yönelik olarak anlattı.

Bu yöntem yeni değil, ülkemizde de bir çok kişi tarafından kullanılıyor, iyi, ucuz, etkili bir yöntem olduğu için işi tohum üretmek olan organizasyonların tümü de bu yöntemi biraz daha büyük ölçeklerle kullanıyor.

Bu yöntem anlatılırken de, "en iyi yöntem budur, sadece bu uygulansın, başka yöntemler zinhar yanlıştır" gibi bir yaklaşıma da girilmedi. Çok kullanılan, pratik, iyi sonuçlar verdiği hem geleneksel ve deneysel, hem de bilimsel olarak kabul görmüş bir yöntem.

Bu noktada ortaya çıkan şey ise galiba sadece bizim memlekette rastlanılır türden şeyler. Bir motivasyondan hiç bahsetmek bile istemem. Sadece anlatılanı değil, anlatanı sabote etmeye yönelik, karanlık, karmaşık bir motivasyon. Bir diğeri ise bu mesajın başında anlatmaya çalıştığım kapalılık galiba :)

birnefestoprak
18-03-2013, 18:43
Sn Meyvelitepe,
Ben bugune kadar Turkiye'yle yaptigim takaslarin tamaminda herkesin tohumu kurutarak sakladigini gordum ki altini cizerek bunu elestirmedigimi tekrar edeyim. Uretici Turk sirketlerine ait tohumlar da ilacla boyandigi icin nasil bir yontem kullanildigini gozle bakip kestirmem zor.

Sizin bu konuda Turkiye'de hangi bolgede hangi yontemin kullanildigi konusunda bir bilginiz/gozleminiz var mi?

ciroz
24-03-2013, 12:07
2012-2013 Tohum takasından bana gelen domates tohumlarının bir kısmı kurutularak bir kısmı ise fermente edilerek gelmiş.

Arada gerçekten çok fark var. Birinde tohumlar birbirine yapışmış halde kurumuş, onları tekrar fermente edecek zamanım yoktu mecburen kürdan yardımıyla ayırmak zorunda kaldım. Fermente zamanım olsaydı bile benim için extra bir iş olacaktı. Konuda geçmişti, yurtdışındaki takas etkinliklerinde fermente edilmemiş tohum gönderenler hoş karşılanmıyormuş. Fermente etik olarak yerleşmiş.

Bizde de böyle olmasını tercih ederdim açıkcası.

Tohumların izleyerek, çimlenme yüzdelerini ve gelişimlerini de paylaşacağım.


Bu mesajda (http://www.agaclar.net/forum/fidan-ve-fide-bitki-uretim-tohum-cimlenme-celik-asi/23363-35.htm#post1126197) domates tohumlarının arasındaki farkı görebilirsiniz.