PDA

View Full Version : Charlaux / Gliricidia Sepium




Charlaux
02-03-2013, 12:21
Hani bir zaman gelir de o uzun zamandir aradiginiz bonsai adayini bulursunuz,iste bu gliricidia sepium adayi benim icin boyle bir aday ...

Eylul 2011'de 2 gunde cimlenen taa vatanlari Belize'den kopup gelen 7 gliricidia sepium filizleri ayni saksida 1,5 yil boyunca savastaydilar.Ayni saksida gecirdikleri bu uzun surec icerisinde pamuklu bit ve kirmizi orumcekle savastilar ve hala da savasiyorlar.Diger tohum kardesleri su an Turkiye'ye yayildilar ve o evlerde basbaska bir mucadele icerisindeler.Fakat o 7 butunlesmis guzelin arasinda saklanan bonsai adayi guzelim iste karsinizda durmaktadir.

Kendileri gucsuz bir bunyeyle yola adimini atmisti,en hizli geliseni degildi ama en hizli gelisenlerin sonu hep olum oldu;oysa o kendi sinirlarini biliyordu ve gelismesini buna gore ilerletiyordu,tek govdeliydi ve siradandi ne zamanki bitler kendisiyle beraber tum kardeslerinin basina ususuverdiler iste o zaman basladi onun sansi.Vucudunun alt kismi gelisirken ust govdesinin basi kuruyarak can kaybi yasadi o,ayni anda iki tane yan dal gelistirmek zorunda kaldi o.Fakat zamani gelince hayat onun da yuzune guldu,cunku ucuncu dali yasiyordu hala,yeni tomurcuklar veriyordu ne de olsa.O dal belki daha uzamayacakti ama zamani gelince kalinlasacak.Kisacasi gliricidia sepium kendi kurumus dal efektini cesaretiyle kendi kendine yapmak istedi.

Bitkimizi tanitacak olursak : adi Gliricidia Sepium ya da diger adiyla Madre de Cacao (Turkceye Kakao Bekcisi olarak cevirdim ) Turkiye'de hic gorulmemis bir egzotik bitki.Ancak cevresine kolay adapte olmasiyla ic mekanda yetistirilebilecek bir tur,oyle ki tohumdan yetistirdiklerim yazin disariyi begenmiyorlar ic mekanda hayli mutlular.Agaclar.net sitesinin baska bir basligindan buyrun alintim;

Gliricidia sepium Türkiye'de adı pek duyulmamış bir tropikal,subtropikal meyve/sebze ağacıdır.Bu sebepten ötürü bir adı olmasa da Kakao bekçisi olarak çevirdiğim bir bitki türü;çünkü bu bitki boyu sebebiyle kakao ve kahve ağaçlarının korunmasını sağlamaktadır.Genel olarak madre de cacao adıyla anılsa da Mata Ratón,Cacao de nance, Cachanance,Madre cacao,madero negro olarak ta bilinir.Fabacae ailesine mensuptur ve dünyada 2. önemli multifonksiyonel meyve/sebze ağacı olarak bilinir.Kakao bekçisinin ateşe,üşütmede,uyku sorunlarında ve baş ağrısında kullanıldığı bilinmektedir.Böcek kovuculuğu özelliği de içerdiğinden doğal köpek şampuanı olarak kullanılmaktadır.(Yapılan araştırmalar gliricidia sepium özütünün bu konuda toksik özellik oluşturmadığını kanıtlamıştır.)Kakao bekçisinin kullanım alanlarını bölgelere ayıracak olursak Latin Amerika'da böcek kovucu,Filippinlerde meyve suyu ,Guatemala da ise cilt hastalıklarında kullanılır.Anavatanı Belize'dir.Kakao bekçisi ayrıca azot bakımından da zengindir ki bu bitkinin önemli bir avantajıdır.Bitki kolayca yetiştirilebilir ve pek fazla hastalık gözükmez.Gliricidia sepium'u 6 aydır yetiştirdiğimden sadece şu ana kadar kendi bitkimin geçirdiği hastalıkları anlatabilirim.Bu hastalıkları sıralayacak olursam;
1)Bitki,sanki cam kesmiş gibi ikiye ayrıldı.(sebepleri olarak Nuri Mürvet şunu söyledi;"yere doğru yatarak zorlanmıştır veya o kısımda sizin farketmediğiniz bir yara vardır, ya da bir zararlı kesmiştir."

2)Bitki tek yapraklı kalıp soldu.
3)Bitki gövdesini yara kabuğumsu bir madde bağladı;bunun bir yan etkisini şu ana kadar gözlemleyemedim ama 1 ve 2 nin sebepleri olabilir.(Benim düşüncem toprağa yakınlığı sebebiyle oluşmuş olabileceğidir.)

Kakao bekçisinin ortalama boyutu 10-12 m'dir.Filizlenme ve daha sonraki dönemlerde yaprağı alttaki gibidir.
Resimlerine bakıldığında çok hoş çiçeklere sahip olduğu görünmektedir fakat kokusu benim kendi filizimden edindiğim kadarıyla okaliptüs gibidir,fakat keskin değil tam tersine tatlımsı ve rahatlatıcı bir kokusu olduğunu söyleyebilirim.20 derece sıcaklığı idealdir ve Nisan-Eylül dönemlerinde gelişmesi hızlanır.Arsız yetişen bir ağaç türüdür;erozyon kontrolünde kullanılır ve hızlı gelişim gösterir.Bitkisi fasulye gibidir ve tohumları mercimek gibidir;tohumların tazeliği önemlidir.Nuri bey (Nuri Mürvet)ten edindiğim bilgiler doğrultusunda öğrendim ki bu bitki İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Alfred Heilbronn Botanik Bahçesi'nde yer almaktadır.Kendisinden edindiğim bir başka bilgiye göre filizlerin dengesini sağlamak için örgü şişi gibi bir çubuk kullanılabilir,gerekilirse pamuk iple bağlanılabilirmiş.

Nasıl çimlendirdim ? (ilk araştırmamdan alıntıdır,gliricidia sepium başlığında da yer almaktadır )
Tohum
Gliricidia sepium'un tohumu kabak çekirdeğini andırır.Başarılı bir çimlendirme için gliricidia sepium'un meyve çekirdekleri taze ve tam anlamıyla olgunlaşmışken alınmalıdır.Tohumları dayanıklı olduğundan uzak yerlerden güvenle sipariş edebilirsiniz;ancak tohumları bir gece suda bekletmeyi ihmal etmeyiniz.Tohumun ölü olup olmadığını anlamak için tohumu ortadan ikiye bölün,içi siyahsa bu tohumun ölü olduğu anlamına gelir.Bu durumu en aza indirmek için satıcınızdan pytosanitary sertifikası istemeyi unutmayın;bu bitkilerin sağlıklı ve taze olmasını güvence altına alır.(sertifika paralıdır,ücretleri değişir;Belize 45 tl ister ) Ayrıca tohumları iyi bir şekilde paketlemesi gerektiğini söylemeyi unutmayın.Tohumu gübreli bir toprakta yetiştirmek istiyorsanız toprağı bir gün boş bırakmakta fayda var;ancak sonradan gübre koymayın çünkü bu bitkiye zarar verir.Bitki büyüyünce agozce'nin önerdiği gibi muz enzimi kullanılabilir.Diyelim ki çok fazla tohum aldınız ve bir kısmını saklamak istiyorsunuz,saklamak istediklerinizi buzdolabına koyabilirsiniz.(buzluk olmaz)

Çimlendirme
Tohumları bir gece suda bekletiniz;bu hem uzun yolculuktan gelen tohumları normal haline geri döndürür hem de süreci hızlandırır.Hava 20 c civarındaysa 1-2 gün içinde çimlenme işleminin başlaması gerekir.Önce tohum yemyeşildir,sonra çatlar ve aşağı doğru bir kol çıkar.Sonrasında çatlayan kısmı baş olacaktır ve bildiğimiz bitki şekline 5-6 günde gelecektir.Her gün 1 parmak eninde su konulabilir.4 veya 5 yaprak çıkarmadan sakın yerinden kaldırmayın, bundan sonra güçlenir. Gerekirse, yani kökler çok yüzeydeyse üzerine toprak doldurun.

Bunlar Ağustos-Eylül ayından itibaren internet sitelerinden,Agozce'den,Jezebel'den,Nuri Murvet bey'den edindiğim bilgiler.Yorumlarınıza açığım;umarım yardımcı olabilmişimdir.Destek veren her arkadaşıma da buradan şükranlarımı sunuyorum.

Gelelim bonsai adayimin oturabilecegi tarzlara,ben kendim onu orman tarzina benzettim cunku cok kolay ve cabuk yapraklanabilen bir tur.Adayim hakkinda ne dusunuyorsunuz ?

Birinci Fotograf gliricidia sepium'un cicekli hali- hem beyaz hem de pembe turleri var,benimkisi hangisi bilemiyorum.Tek bildigim birsey varsa o da tohumlarin anavatanindan geldigi ve dogal kosullarda yetisen bir bitkiden geldigidir.

Bir diger fotografta da buyudugunde nasil bir agac olacagini goruyoruz gliricidianin : bence gayet hos yapraklari olan sirin bir agac turu.

Iki fotograftan birincisi geneli,ikincisi de daha cok govde ustunde odaklanildi.Bogum bolumu tamamen agaclasti gibi.




BrunoL
16-03-2013, 21:21
Hayırlı olsun.
Şimdi galiba sıra geldi bonsai tarzlarını araştırmaya.Bu bitkiye uygun tarz hangisi acaba ve dünyada bu bitkinn bonsai örneği var mı yok mu araştırmak lazım.
Ben bulamadım, sanırım sizin bitkiniz bir ilk olacak.

Charlaux
16-03-2013, 22:44
Hayırlı olsun.
Şimdi galiba sıra geldi bonsai tarzlarını araştırmaya.Bu bitkiye uygun tarz hangisi acaba ve dünyada bu bitkinn bonsai örneği var mı yok mu araştırmak lazım.
Ben bulamadım, sanırım sizin bitkiniz bir ilk olacak.

Merhaba sn.Brunol,
Oncelikle tesekkur ederim :) Gliricidia Sepium'un fotografini yarin tekrar cekip yuklemeyi planliyorum.Gliricidia Sepium genel olarak Belize cevresi disina cikamamis bir tur,benim elime nasil gecti diye soracak olursaniz ebay'de arama hatasi diyelim ;)

Yaklasik 5 tanesinin arasindan simdilik bu arkadasi on plana cikarmam uc govdesini ilginc buldugumdan.Tabi odunsulasmanin tamamlanma surecine ne kadar var emin degilim.

BrunoL
17-03-2013, 09:54
Resimlerin daha güzel olması için ışığa sırtınızı dönün.
Resimler Microsoft Office Picture Manager'da ayarlayablirsiniz.
Eminim bonsai ustaları başlığınızı yakın zamanda görüp yorumlarını esirgemiyeceklerdir.
Kolay gelsin.

Sakaki
17-03-2013, 21:51
Merhaba sn Charlaux,

Nasıl olduysa gözümden kaçmış sizin bu sayfanız.
Enteresan ve hiç bilgim olmayan bir tür. En azından tarz için bir yorum yapayım dedim ama bu seferde fotoğrafı net seçemedim :)

Sn. Burnol'un dediği gibi ışık koşulunu tersine çevirerek ve fotoğrafları da yan değil de düz şekle getirerek yüklerseniz ( ;) ) bir göz atalım şu adayınıza... :)

Kolay gelsin.

Charlaux
18-03-2013, 17:04
Merhaba sn Charlaux,

Nasıl olduysa gözümden kaçmış sizin bu sayfanız.
Enteresan ve hiç bilgim olmayan bir tür. En azından tarz için bir yorum yapayım dedim ama bu seferde fotoğrafı net seçemedim :)

Sn. Burnol'un dediği gibi ışık koşulunu tersine çevirerek ve fotoğrafları da yan değil de düz şekle getirerek yüklerseniz ( ;) ) bir göz atalım şu adayınıza... :)

Kolay gelsin.

Merhaba sn.Sakaki,
Iphonedan fotograflari yukledim,inanin elimden gelenin en iyisiyle elimden geldigince cekip yukluyorum.

Sakaki
18-03-2013, 18:07
Ben bu adaya öneride bulunmuyorum!
Şaka bir yana şu an nereye çekseniz oraya gidecek kadar genç bu aday maşallah :)
Tarz şu aşamada hayal gücünüze kalmış gibi görünüyor.

Başarılar diliyorum.

Charlaux
18-03-2013, 18:28
Ben bu adaya öneride bulunmuyorum!
Şaka bir yana şu an nereye çekseniz oraya gidecek kadar genç bu aday maşallah :)
Tarz şu aşamada hayal gücünüze kalmış gibi görünüyor.

Başarılar diliyorum.

Yok zaten genc daha biliyorum ve uzun yillarimiz var onumuzde,peki siz nasil bir tarz hayal ettiniz ? Hani nerelere cekmeli bunu dusunuyorum desem yalan olmaz.Elbetteki ana bonsai calismam da degil yanlis bir anlasilma olmasin zaten bahsettigim gibi o daha 1,5 yasinda :))

sagol
18-03-2013, 18:30
İlginç bir tür, çiçekleri de çok güzel. Ben tarz için de bir öneride bulunayım. Ayrılma noktasına kadar toprağa gömülürse, kalınlaştığında güzel bir bonsai olabilir.

İyi çalışmalar dilerim...

http://static.globered.com/images/users/36335/20051118121545Gliricidia.jpg

Charlaux
18-03-2013, 18:39
İlginç bir tür, çiçekleri de çok güzel. Ben tarz için de bir öneride bulunayım. Ayrılma noktasına kadar toprağa gömülürse, kalınlaştığında güzel bir bonsai olabilir.

İyi çalışmalar dilerim...

http://static.globered.com/images/users/36335/20051118121545Gliricidia.jpg

Merhaba sn.sagol,
Yapmayin kalbime bicak gibi saplandi fotograf :eek: Saka bir yana ben de en cok ayrilma noktasini seviyorum biliyor musunuz ? Nasil tarzlar dusunulebilir sizce bu adaya en uygun olabilecek ? Benim kafamda o ayrilma noktasinin da dahil oldugu bir tarz vardi ama adi da aklima gelmiyor,sadece kafamda bir resim var onu da buraya yukleyemiyorum maalesef :)

sagol
18-03-2013, 18:55
Sayın Charlaux,

Benim tavsiyem saksıya biraz toprak doldurmanız ama ayrılma noktası yukarda kalsın istiyorsanız. Gövde kalınlaşınca ortadaki dal kesilerek bir ağaç görünümü verilebilir.


İyi çalışmalar dilerim.

Merhaba sn.sagol,
Yapmayin kalbime bicak gibi saplandi fotograf :eek: Saka bir yana ben de en cok ayrilma noktasini seviyorum biliyor musunuz ? Nasil tarzlar dusunulebilir sizce bu adaya en uygun olabilecek ? Benim kafamda o ayrilma noktasinin da dahil oldugu bir tarz vardi ama adi da aklima gelmiyor,sadece kafamda bir resim var onu da buraya yukleyemiyorum maalesef :)

Charlaux
16-06-2014, 19:01
Merhaba arkadaslar,
Aradan gecen 1 sene icerisinde aday baya bir kalinlasti,3 yasinda tohumdan yetistirdigim bir tur. Acikcasi Cekmekoy'de tropik bir bitkiyi bu kadar uzun sure ayakta tutabilecegime inanmazdim.Jaboticaba ve pek cok tropik bitki yetistirme maceramda ogrendiklerim su oldu;

- Tohumdan yetistirdiginiz tropik fidan yasiyor.
-Yurtdisindan getirdiginiz tropik fidan iyi bir bakimdan gecmezse sonu ölüm.
-Gunes isigi alan bir noktaya konulan bitki yetisiyor ve gelisim oluyor.
-Havasizlik sonucuyla olusabilecek hastaliklara karsi bitkinin direncini arttirmak icin oksijenli su + iz element takviyesi yapiyorum.

Dolayisiyla Istanbul'da tropik aday yetistirmek isteyen arkadaslarimiz varsa gunes isigini sagladiklari surece yetistirebilir.Adayin son hali bu,yaz sonunda toprak degisimini yapip seneye daha guclendiginde daha buyuk bir saksiya alacagim.Biliyorum su anda bir yorum yapmak zor ama bu adaydaki stiller ne olabilir ve su anda yapilmasi gereken bir isi var midir bunu sormak istedim.(En kucuk kb'ta yukledigim halde resimler yatay cikiyor resimler normalde yatay olmadigi halde,sebebini bilemiyorum maalesef )
Sevgiler

Charlaux
17-01-2015, 21:13
Merhaba arkadaşlar,
Şu an için elimde iki tane gliricidia sepium var birisi normal gelişimini sürdürmekte,diğeri bonsai adayı adayı.Kış vakti iki fidanda coşmaya başladılar ve aday olarak düşündüğüm gliricidia'nın bir iki dalı kuruduysada tam gaz devam ediyor.

Yarın fotoğrafını yükleyeceğim.Başta tohumdan bonsai yetiştiren sn.Cemaleddin olmak üzere desteğinizi benden esirgememinizi rica ediyorum.

Eylül başında 4 yaşında olacak fidanlarım;4 senedir sorunsuzca yetiştirdiğim karağaç gibi hızlıca gelişmeyi hedeflemiş tür arayan bonsai severlere duyurulur :p

Sevgiler